Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

  • OPTYSIL RUM

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Εγκρίθηκε πίστωση 4 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε τροχιά πληρωμής μπαίνει το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης έτους 2019 και ειδικότερα για όσους παραγωγούς είχαν θέματα (π.χ δεν είχαν άδεια χρήσης νερού) και έμεινα εκτός πληρωμής στο τέλος του περασμένου έτους.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, εγκρίνουμε τη μεταφορά των ποσών για τα έργα άνευ Υπολόγων του παρακάτω πίνακα με χρέωση του ΙΒΑΝ της ΣΑΕ 082/1 και πίστωση των αντίστοιχων λογαριασμών ΙΒΑΝ που τηρούνται στο Κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 135941/28-12-2015 (ΦΕΚ 2882/Β/30-12-2015) ΚΥΑ Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Δείτε την απόφαση πατώντας εδώ

Πηγή

Στα 0,48 ευρώ το κιλό έκλεισε η Οργάνωση Παραγωγών Βάμβακος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού. Παρόλο που το βαμβάκι φέτος είχε πολύ καλά χαρακτηριστικά, η ντόπια αγορά κινήθηκε σε τιμές πολύ κοντά στα 40 λεπτά. Εντούτοις η Οργάνωση Παραγωγών Ορχομενού κατάφερε τη φετινή χρονιά να φτάσει σε τιμή ρεκόρ, αποδεικνύοντας ότι ξέρει να αξιοποιεί σωστά τη δύναμη και τις συνεργασίες της.

Η τιμή αυτή ήταν αποτέλεσμα συμβολαίου μεταξύ της οργάνωσης, του εκκοκκιστηρίου ΜΙΧΑ και της εταιρείας Greenco. Ο σπόρος που επιλέχθηκε είναι ο FIDEL και ακολουθήθηκαν όλες οι σωστές πρακτικές καλλιέργειας και συγκομιδής. Έγινε συγκέντρωση του παραγώμενου προϊόντος σε ξεχωριστό σκεπαστό χώρο στα εκκοκκιστήρια, με τον μέσο όρο υγρασίας να μην ξεπερνά το 10%. Έτσι δόθηκε το μπόνους των 6 λεπτών από το μέσο όρο της τιμής των εκκοκκιστηρίων της περιοχής, ο οποίος είχε κλείσει συμβολαιακά πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου του 2019. Όλες οι υπόλοιπες ποικιλίες τιμολογήθηκαν στα 45 λεπτά το κιλό για τους παραγωγούς της οργάνωσης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Τσαγαλάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού και μέλος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, «είναι η τέταρτη χρονιά που καταφέραμε να πιάσουμε την υψηλότερη τιμή παραγωγού στην Ελλάδα. Αυτό έγινε εφικτό πρώτα από όλα επειδή τα μέλη του συνεταιρισμού μας παραδίνουν την παραγωγή τους. Από την άλλη ειδική Επιτροπή του συνεταιρισμού έκανε διαπραγματεύσεις με τα εκκοκιστήρια της περιοχής. Εμείς ζητήσαμε να μας πουν πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω και μας παρέδωσαν τις προτάσεις τους σε κλειστούς φακέλους. Η ανώτερη τιμή ήταν 6 λεπτά πάνω από την μέση τιμή παραγωγού στην περιοχή μας. Αυτή η πρόταση ψηφίστηκε από τα μέλη μας. Προϋπόθεση στην συμφωνία ήταν να μην έχει υγρασία το προϊόν που παραδίνουν οι παραγωγοί».

 

Πηγή

Σε αναθεώρηση των προδιαγραφών για δυο πρότυπα AGRO και στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για δυο νέα πρότυπα προχώρησε ο ΕΛΓΟ.

Σχετική ενημέρωση για τις εξελίξεις αυτές παρέσχε ο οργανισμός σε σχετική εκδήλωση στο πλαίσιο της Agrotica, στην οποία αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα οφέλη από τα νέα πρότυπα αλλά και από την αναθεώρηση των ήδη υπάρχοντων.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Σπέντζου, υπεύθυνη από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο ως οργανισμός εκδώσαμε μια κατευθυντήρια οδηγία για την πιστοποίηση ως προς το πρότυπο AGRO 2-4, η οποία είναι πολύ σημαντική για τους παραγωγούς βάμβακος αλλά και τις επιχειρήσεις (π.χ.) εκκοκκιστήρια γιατί το σήμα που παίρνει το βαμβάκι αυτό, το προτιμούν μεγάλες φίρμες για τα ρούχα τους.

Το νέο αυτό πρότυπο για το βαμβάκι προέκυψε έπειτα από συνεργασία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τον Better Cotton Initiative (BCI), έναν παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που εργάζεται για την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου βάμβακος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ως εξής:Νέα έκδοση προδιαγραφών που αφορούν στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση (πρότυπα της σειράς AGRO 2)

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ) λαμβάνοντας υπόψη: α) τις εξελίξεις στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, β) την εμπειρία από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή των προτύπων AGRO 2, γ) τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και γεωργικών εκμεταλλεύσεων του κλάδου, δ) την ανάγκη βελτίωσης, απλούστευσης, καθώς και επέκτασης των προδιαγραφών στην υπόλοιπη αλυσίδα παραγωγής και ε) την ανάγκη ανάδειξης και προώθησης των παραγόμενων προϊόντων μέσω της πιστοποίησής τους, προέβη στην επεξεργασία του συνόλου των απαιτήσεων των προτύπων της σειράς AGRO 2, με σκοπό την ουσιαστική αναθεώρησή τους, καθώς και την εκπόνηση νέων προδιαγραφών.

Το έργο αυτό υλοποιήθηκε με τη λειτουργία ειδικής Τεχνικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν κατά τρόπο αντιπροσωπευτικό εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων, φορέων πιστοποίησης, δημόσιων υπηρεσιών, συλλογικών οργάνων κλπ, ακολουθώντας διεθνείς κανόνες τυποποίησης με ενιαία, ομοιόμορφη και πρωτίστως αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία διασφαλίζοντας την ολιστική αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και την αντικειμενικότητα των προδιαγραφών ως προς τη σύγκρουση συμφερόντων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά την ολοκλήρωση της εκπόνησης, της δημόσιας διαβούλευσης των νέων απαιτήσεων και της κοινοποίησής τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε και θέτει σε ισχύ τα κάτωθι:

α) 3η έκδοση των προτύπων AGRO 2-1 και AGRO 2-2 (προδιαγραφές για όλη τη φυτική παραγωγή), στα οποία ενσωματώθηκαν στοιχεία από τα πρότυπα AGRO 2-2/1, AGRO 2-2/2 και AGRO 2-2/3 αντικαθιστώντας την ξεχωριστή έκδοσή τους (προδιαγραφές σε ορισμένα είδη καλλιεργειών)
AGRO 2-1: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος - Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 1: Προδιαγραφή».
AGRO 2-2: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος - Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 2: Απαιτήσεις για την εφαρμογή στη φυτική παραγωγή».

β) 1 η έκδοση των προτύπων AGRO 2-3 και AGRO 2-4: AGRO 2-3: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος - Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 3: Απαιτήσεις για την τυποποίηση/συσκευασία ή/και διάθεση στην αγορά προϊόντων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης».
AGRO 2-4: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος - Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 4: Απαιτήσεις για την εκκόκκιση ή/και διάθεση στην αγορά εκκοκκισμένου βάμβακος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης».

γ) έκδοση νέων Κατευθυντήριων Οδηγιών για την πιστοποίηση των προτύπων: Κατευθυντήρια Οδηγία για την πιστοποίηση ως προς τα πρότυπα AGRO 2-1 & 2-2 (3 η έκδοση). Κατευθυντήρια Οδηγία για την πιστοποίηση ως προς το πρότυπο AGRO 2-3 (1η έκδοση). Κατευθυντήρια Οδηγία για την πιστοποίηση ως προς το πρότυπο AGRO 2-4 (1η έκδοση).

Για τις επιχειρήσεις/Φορείς Πιστοποίησης που ήδη εφαρμόζουν τα πρότυπα AGRO 2-1 και 2-2, ορίζεται μεταβατικό χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών (από την ημερομηνία έγκρισης των νέων εκδόσεων των παραπάνω εγγράφων - 05.12.2019) για τη συμμόρφωση με τις νέες απαιτήσεις.

Τα παραπάνω πρότυπα και κατευθυντήριες οδηγίες διατίθενται πλέον δωρεάν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Πηγή

ΑΧΛΑΔΙΑ – ΜΗΛΙΑ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΜΗΛΟΕΙΔΗ
Νο 1 / 31-01-2020

 

 

Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 12:19

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Written by

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Φυτοπροστασίας

ΑΜΠΕΛΙ
Νο 1 / 31-01-2020

Συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων με καλούς ρυθμούς. Μέχρι 31/1 οι εξαγωγές ανέρχονται σε 108.850 τόνους έναντι 74.987 που ήταν πέρσι.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών, λεμονιών, αγγουριών και μήλων, με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου. Eιδικότερα δε στα μήλα η συνολική αύξηση των εξαγωγών είναι της τάξης του 7%.

Η εξαγωγή μανταρινιών εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς (18,1%) ανερχόμενη μέχρι 31/1 σε 105.109 τόνους, έναντι 88.985 που ήταν πέρσι.

Η εξαγωγή τοματών και φράουλας (1/10/19-31/1/20) ανέρχεται σε 6.326 και 4.068 αντίστοιχα, έναντι 5.239 και 1.680 τόνους που ήταν αντίστοιχα πέρσι.

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, αναφερόμενος στο Brexit δήλωσε: «Σήμερα τα μεσάνυκτα η ΕΕ θα χάσει για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της. Με την αποχώρηση 66 εκατομμυρίων κατοίκων, η ΕΕ θα μειωθεί στα περίπου 446 εκατομμύρια πολιτών.

Οι καθημερινές συναλλαγές στο εμπόριο φρούτων και λαχανικών μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα συνεχιστούν χωρίς αλλαγή ως το τέλος του 2020. Στην ενδεκάμηνη μεταβατική περιόδο Η.Β. και Ε.Ε. θα διαπραγματευθούν τη μελλοντική τους σχέση.

Πιστεύουμε ότι οι 11 μήνες είναι αρκετό διάστημα για σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας «μηδενικών δασμών, μηδενικών ποσοστώσεων» και για τα φρούτα και λαχανικά, ενώ εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα είναι ένα καταστροφικό «no-deal Brexit» που θα έχει ως αποτέλεσμα το εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ να διέπεται από το 2021 στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που θα οδηγήσει σε δασμούς εισαγωγής και ελέγχους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 25 - 31/1/2020, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 157.237 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 178.642 τόνων
Μανταρίνια 105.109 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 88.985 τόνων
Λεμόνια 2.932 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 3.572 τόνων
Γκρέιπ Φρουτ 243 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 299 τόνων
Μήλα 48.099 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 44.947 τόνων
Αγγούρια 20.659 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 19.214 τόνων
Ακτινίδια 108.850 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 74.987 τόνων

 

Πηγή

Η πτηνοτροφία αποτελεί οικογενειακή παράδοση για τον παραγωγό από το Πετσάλι. Ο Ηρακλής Μπαλαντάνης µπήκε στη δουλειά από τα 13 του και 30 χρόνια µετά έχει φτάσει τα 6 πτηνοτροφεία και τα 85.000 πτηνά, ενώ ασχολείται και µε την αγελαδοτροφία. Είναι στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΑΣ Πίνδος και έχει ενεργή συµµετοχή στα κοινά.

Πηγή

Φέτος έχουμε μια χαοτική κατάσταση στην αγορά μελιού στην Ισπανία, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Μικρών Αγροτών (UPA).

Όπως τονίζουν οι τιμές του ισπανικού μελιού βρίσκονται σε κάθετη πτώση και είναι κάτω του κόστους. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, αυτή την εποχή η μέση τιμή στην χώρα κυμαίνεται γύρω στα 2,5 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εισαγωγές μελιού από τις τρίτες χώρες - κυρίως από την Κίνα - με χαμηλές τιμές και χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο.

«Φρένο στον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα ξένα μέλια μπορούμε να θέσουμε μόνο με συνοριακούς ελέγχους, οι οποίοι πρέπει να ενισχυθούν αλλά και μέσω της σχετικής σήμανσης», ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι εκπρόσωποι από την UPA. Και προσθεσαν: «Οι καταναλωτές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι μέλι αγοράζουν».

Στο μεταξύ εκπρόσωποι των μελισσοκόμων ζήτησαν και πάλι από το Υπουργείο Γεωργίας να προωθήσει ένα βασιλικό διάταγμα στην Ισπανία για να αναγράφεται η προέλευση του μελιού (ζητούν να περιλαμβάνονται και τα μέλια που προέρχονται από αναμίξεις μελιών από διάφορες περιοχές και χώρες), ενώ σε επαφές που είχαν με εκπροσώπους της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, ζήτησαν τη μεταρρύθμιση της Κοινοτικής Οδηγίας για το μέλι.

 

Πηγή

Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ρουμανίας έδειξε ενδιαφέρον για να εισάγει επιτραπέζιες ελιές και ελαιόλαδο από την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η κ. Ανδρονίκη Λιακοπούλου, Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι,  «στα πλαίσια επαφών που είχε η υπηρεσία με καταστήματα της Ρουμανίας, η αλυσίδα supermarket Mega Image, (μέλος του Ομίλου Ahold Delhaize, με 702 καταστήματα σε όλη τη Ρουμανία) εκδήλωσε ενδιαφέρον να εισάγει από την χώρα μας ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές. Τους ενδιαφέρει η ποιότητα και η τιμή των προϊόντων. Ο κ. Emil Ilin, εμπορικός διευθυντής των supermarket Mega Image, μας ενημέρωσε πως, στην παρούσα φάση, η εταιρία εξετάζει προσφορές εταιριών που παράγουν και πωλούν βρώσιμες ελιές και τυποποιημένο ελαιόλαδο».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο email του κ. Ilin (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), το ταχύτερο δυνατό, με μια σύντομη παρουσίαση του προϊόντος τους (brand, τιμή, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πιστοποιήσεις κ.λ.π.).

Σημειώνεται από το Γραφείο ΟΕΥ ότι ήδη η συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ήδη συνεργάζεται με αρκετές ελληνικές εταιρίες παραγωγής τροφίμων, έχοντας ιδιαίτερα καλή εικόνα για την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ρουμανίας (INS), το συνολικό μέσο μηνιαίο εισόδημα ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 4.251,3 lei (904,6 ευρώ). Παρόλο που οι Ρουμάνοι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην τιμή και λιγότερο στην ποιότητα, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί στροφή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Έτσι, έχει παρατηρηθεί και αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου ενός προϊόντος που δεν χρησιμοποιείτo ιδιαίτερα στη ρουμανική κουζίνα. Όσον αφορά τις επιτραπέζιες ελιές, αν και παρατηρείται μία μικρή μείωση τα τρία τελευταία χρόνια, διατηρούν την πρώτη θέση στις αγροτικές εξαγωγές μας προς τη Ρουμανία, με αξία που το 2018 ανήλθε σε 21.226.728 ευρώ.

Πηγή

Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί των ευεργετικών ωφελίμων βακτηρίων, θα πρέπει πρώτα να αναφερθούμε στη ριζόσφαιρα.

Γιατί;
Επειδή στη ριζόσφαιρα συμβαίνουν όλες οι βακτηριακές δράσεις, είναι στην ουσία το μέρος όπου τα βακτήρια κάνουν πάρτυ.
Συχνά η περιοχή της ριζόσφαιρας, η περιοχή δηλαδή γύρω από τις ρίζες του φυτού, αναφέρεται ως «το τελευταίο σύνορο της γεωργικής επιστήμης».

Τι κάνει όμως τη ριζόσφαιρα πιο ξεχωριστή από άλλες περιοχές του εδάφους;

Οι ρίζες απελευθερώνουν ειδικές ενώσεις, (διαδικασία εξίδρωσης), οι οποίες αλληλεπιδρούν με τα μικρόβια, λειτουργώντας ουσιαστικά ως τροφή για τα μικρόβια.

Η εξίδρωση των ριζών είναι μια σύνθετη διαδικασία και οι πολλές ενώσεις που απελευθερώνονται από τις ρίζες δεν έχουν μελετηθεί πλήρως ή δεν κατανοούνται πλήρως.

Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι μερικά από αυτά τα εξιδρώματα είναι αμινοξέα, οργανικά οξέα, σάκχαρα, φαινολικά καθώς και πολυσακχαρίτες.

Τα βακτήρια που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών, βρίσκονται μέσα στη ριζόσφαιρα πολλών φυτικών ειδών.

Όλα αυτά τα εκκρίματα δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί του εδάφους και αντιπροσωπεύουν μία από τις σημαντικότερες συμβιωτικές σχέσεις της φύσης. Για το λόγο αυτό, πολύ περισσότεροι μικροοργανισμοί βρίσκονται απευθείας γύρω από τις ρίζες των φυτών από ό, τι σε άλλες περιοχές του εδάφους.

 

Μιλάμε για τα πρώτα δύο χιλιοστά γύρω από τις ρίζες των φυτών.

Ο βαθμός της αλληλεπίδρασης μεταξύ βακτηρίων και φυτών παίζει ρόλο στον προσδιορισμό της γονιμότητας του εδάφους και της συνολικής υγείας των φυτών.

Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι μικροοργανισμών στη γη, για την υγεία των φυτών απαιτείται ένα καλό μίγμα μυκοριζών, βακτηρίων και Trichoderma.

 

Ωφέλιμα βακτήρια


1. Συνεργάζονται με τα συνθετικά θρεπτικά συστατικά

Τα μικρόβια δεν είναι μόνο  για τις οργανικές καλλιέργειες…

Πολλοί καλλιεργητές έχουν την πεποίθηση πως ένα δεν καλλιεργούν οργανικά,  ο εμβολιασμός του εδάφους είναι σπατάλη των χρημάτων τους. Αυτό σίγουρα και δεν ισχύει.

Τα ωφέλιμα βακτήρια είναι γεγονός πως είναι πιο ανθεκτικά από τις μυκόρριζες όσον αφορά στην επίδραση συνθετικών λιπασμάτων σε αυτά.

Ενώ συνθετικά λιπάσματα μπορούν να σκοτώσουν τις μυκόρριζες, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στην περίπτωση των βακτηρίων τα οποία μπορούν και αντέχουν τα συγκεντρωμένα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών των παραδοσιακών λιπασμάτων.

 

Στην περίπτωση μιας συμβατικής καλλιέργειας, όπου και χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπάσματα, η καλύτερη περίπτωση θα ήταν η εφαρμογή τους στο έδαφος πριν τον εμβολιασμό αυτού με τα ωφέλιμα βακτήρια.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε στο ελάχιστο, την όποια περίπτωση δυσμενούς επίδρασης των λιπασμάτων στη δράση των ωφελίμων βακτηρίων.

 

2. Αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών ουσιών

Είναι σαν μια διαδικασία βραδείας απελευθέρωσης θρεπτικών ουσιών. Άλλη μια περίπτωση που οι βιομηχανίες λιπασμάτων προσπαθούν να μιμηθούν τη μητέρα φύση.

Τα ωφέλιμα βακτήρια διασπούν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους σε άλλα μικρότερα τμήματα τα  οποία και μπορούν να απορροφηθούν ευκολότερα από τις ρίζες των φυτών.

Αυτά τα βακτήρια αποτελούν σημαντικό μέρος των κύκλων άνθρακα και αζώτου και αυξάνουν τη σταθερότητα του αζώτου στο έδαφος. Επίσης, βάσει μελετών, τα συγκεκριμένα βακτήρια έχουν επίσης την ικανότητα σύνθεσης φυτικών ορμονών.

Επιπροσθέτως, ενισχύουν την αντίσταση στο στρες, σταθεροποιούν τα αδρανή του εδάφους, διασπούν την οργανική ύλη και βελτιώνουν τη δομή του εδάφους.

Διατηρούν περισσότερο οργανικό Ν στο έδαφος και άλλα θρεπτικά συστατικά στο σύστημα φυτού-εδάφους, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για λίπασμα N και P ενισχύοντας την απελευθέρωση των θρεπτικών συστατικών.

 

Το αποτέλεσμα της χρήσης τους είναι λοιπόν, η άμεση ευεργετική επίδραση στα φυτά.

Κύκλος αζώτου


Το άζωτο περνάει από διάφορους μετασχηματισμούς πριν τελικά προσληφθεί από τα φυτά. Τα βακτηρίδια βοηθούν αυτές τις διαδικασίες. Το αέριο άζωτο (N2) απορροφάται στο έδαφος, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά σε αυτή τη μορφή. Τα βακτήρια κατόπιν μετατρέπουν το αέριο άζωτο σε ιόντα αμμωνίου (NH4+), τα οποία μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν από τα φυτά. Η μόνη άλλη φυσικά χρησιμοποιούμενη μορφή του αζώτου είναι το NO3-, το οποίο σχηματίζεται  από τους κεραυνούς στην ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια εισέρχεται στο έδαφος μέσω των βροχοπτώσεων. Χωρίς τη μετατροπή του Ν2 σε ΝΗ4+ από ωφέλιμα βακτήρια, τα φυτά θα περίμεναν κυριολεκτικά τις  αστραπές για να προσλάβουν άζωτο.

Νιτροποίηση είναι η μετατροπή του αμμωνίου σε νιτρικό άλας το οποίο είναι τροφή για τα φυτά.

Τα φυτά, επίσης χρησιμοποιούν ως τροφή και το αμμώνιο.

Η δέσμευση του αζώτου είναι η μετατροπή του αζώτου της ατμόσφαιρας σε αφομοιώσιμο άζωτο για τα φυτά. Μόνο ορισμένα βακτήρια είναι σε θέση να δεσμεύουν άζωτο, τα λεγόμενα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια.

Τα βακτήρια έχουν επίσης έμμεση επίδραση στην ανάπτυξη των φυτών, εμποδίζοντας τη δράση διαφόρων παθογόνων παραγόντων. Πώς; Μέσω της παραγωγής χημικών ενώσεων οι οποίες καταστρέφουν τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτοπαθογόνων μυκήτων.

Πολλοί τύποι βακτηρίων παράγουν επίσης ενώσεις που δίνουν αντιβιοτικές ιδιότητες στο έδαφος. Ορισμένα βακτήρια δημιουργούν το δικό τους βιοφίλμ, το οποίο λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα.

Όταν οι βακτηριακές αποικίες καλύπτονται από αυτήν την προστατευτική μεμβράνη, είναι πολύ πιο δύσκολο για τους παθογόνους οργανισμούς να σπάσουν αυτές τις προστατευμένες περιοχές του εδάφους.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για τον καλλιεργητή;


Στο έδαφος, απελευθερώνει ο κάθε παραγωγός το πλήρες δυναμικό των ήδη υπαρχόντων θρεπτικών ουσιών.

Μπορεί επίσης να είστε σε θέση να μειώσετε την ποσότητα των φυτοφαρμάκων που απαιτούνται για την ανάπτυξή των καλλιεργειών.

3. Κάθε διαφορετικό είδος βακτηρίου εξυπηρετεί και διαφορετικό σκοπό


Μερικές φορές θα πρέπει να χαλαρώνουμε λίγο και να αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά για εμάς…

Οι 4 βασικές κατηγορίες βακτηρίων

✔ Πολλά βακτήρια είναι αποσυνθέτες.


Καταναλώνουν απλές ενώσεις άνθρακα, όπως εκχυλίσματα ριζών και φρέσκα απορρίμματα φυτών. Με αυτή τη διαδικασία, τα βακτήρια μετατρέπουν την ενέργεια της οργανικής ύλης του εδάφους σε μορφές χρήσιμες για τους υπόλοιπους οργανισμούς. Ορισμένοι αποσυνθέτες μπορούν να διασπάσουν τα φυτοφάρμακα και τους ρύπους στο έδαφος. Οι αποσυνθέτες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την ακινητοποίηση ή τη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα τους, αποτρέποντας έτσι την απώλεια θρεπτικών συστατικών, όπως το άζωτο, από τη ζώνη ριζοβολίας. Παραδείγματα τέτοιων βακτηρίων είναι οι Ακτινομύκητες και τα Bacillus.✔ Κάποια άλλα βακτήρια σχηματίζουν αμοιβαίες σχέσεις με άλλους οργανισμούς.


Για παράδειγμα συμβιωτικά βακτήρια με φυτά για τη δέσμευση αζώτου. Π.χ. τα βακτήρια του γένους Rhizobium συμβιώνουν με τις ρίζες ορισμένων φυτικών ειδών όπως τα ψυχανθή.

✔ Παθογόνα βακτήρια.


Πρόκειται για βακτήρια επικίνδυνα για τις καλλιέργειες τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα για την αποφυγή σημαντικών οικονομικών ζημιών.

 

✔ Τέλος, θα αναφερθούμε στους λιθότροφους ή χημειοαυτότροφους οργανισμούς οι οποίοι παίρνουν την «ενέργεια τους από τις ενώσεις του αζώτου, του θείου, του σιδήρου ή του υδρογόνου αντί των ενώσεων άνθρακα.

Μερικά από αυτά τα είδη είναι σημαντικά για την κυκλοφορία του αζώτου και την αποικοδόμηση των ρύπων. Για παράδειγμα, τα Nitrosomonas μετατρέπουν την αμμωνία σε νιτρώδη και στη συνέχεια τα Nitrobacter που μετατρέπουν νιτρώδη σε νιτρικά μέσω της ίδιας διαδικασίας. Τα χημειοαυτότροφα περιλαμβάνουν επίσης και ορισμένες ψευδομονάδες.

4. Ταιριάζουν σε κάθε τύπο καλλιεργητή, συμβατικό ή μη

 

Οποιοδήποτε τύπο καλλιεργητή υποστηρίζετε και οποιαδήποτε μορφή καλλιέργειας, π.χ. υδροπονία, τα ωφέλιμα βακτήρια είναι σίγουρα κάτι που σας αφορά.

Θα μπορούσατε εύκολα και μόνοι σας να εμβολιάζετε το έδαφός σας με τα ωφέλιμα βακτήρια αλλά σίγουρα σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση, υπάρχουν και οι ειδικοί.5. Μπορείτε και πρέπει να ανανεώνετε τον εμβολιασμό με βακτήρια τακτικά


Εάν θέλετε να χτίσετε πραγματικά ισχυρά, ανθεκτικά, σούπερ υγιή φυτά, είναι σημαντικό να είστε βέβαιοι ότι αυτά προσλαμβάνουν τα απαραίτητα μίκρο- και μάκρο-θρεπτικά συστατικά. Ένας από τους καλύτερους, πιο βίο-διαθέσιμους τρόπους για να γίνει αυτό είναι ο εμβολιασμός με ευεργετικά μικρόβια.

Ο γενικός κανόνας είναι ο εμβολιασμός μία φορά την εβδομάδα ανεξαρτήτως μέσου καλλιέργειας. Αυτό δίνει στα φυτά σας αρκετό χρόνο μεταξύ των δόσεων, ώστε να μην προκαλέσετε την καταστροφή των θρεπτικών ουσιών αλλά να γίνεται αρκετά συχνά ώστε τα φυτά σας να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη.

 

Ένας ενημερωμένος καλλιεργητής είναι και ένας επιτυχημένος καλλιεργητής!


✔ Είναι απολύτως ασφαλές να προσθέσετε ωφέλιμα βακτήρια στην καλλιέργειά σας είτε είστε ένας βιοκαλλιεργητής είτε ένας συμβατικός καλλιεργητής.

✔ Τα ωφέλιμα βακτήρια είναι τόσο σημαντικά, διότι καθιστούν τα άζωτο και τα μικροθρεπτικά συστατικά περισσότερο βίο-διαθέσιμα για τα φυτά σας.

Στην περίπτωση των καλλιεργειών που αναπτύσσονται στο έδαφος, στην ουσία με τη χρήση των ωφελίμων βακτηρίων ξεκλειδώνουμε τις δυνατότητες του εδάφους. Σε υδροπονικές καλλιέργειες, μειώνουμε σε μεγάλο ποσοστό την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που εφαρμόζουμε.

✔ Όλα τα βακτήρια δεν είναι σαφώς τα ίδια. Υπάρχουν και τα παθογόνα βακτήρια τα οποία θα πρέπει να τα αποφεύγουμε.

✔ Ο εμβολιασμός του μέσου καλλιέργειας ενδείκνυται σε οποιαδήποτε περίπτωση.

✔ Για καλύτερα αποτελέσματα, εμβολιασμός κάθε εβδομάδα.

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 134

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Λίπανση Ελιάς

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ