Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Εκθέσεις

Εκθέσεις (24)

Η Διεθνής Έκθεση Sol για την ελιά και το λάδι θα διεξαχθεί στην Βερόνα, στις 07-10 Απριλίου 2019 παράλληλα με τις εκθέσεις Vinitaly (για το κρασί και τα ποτά γενικότερα), Enolitech (τεχνολογία παραγωγής) και Agrifood (ποιοτικά αγροτικά προϊόντα).

Περισσότερες πληροφορίες στο website

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 12:58

Oenotelia 2019

Written by

Η Διεθνής Έκθεση οίνου και αποσταγμάτων Oenotelia 2019 θα πραγματοποιηθεί στο Metropolitan Expo, στα Σπάτα Αττικής στις 16-18 Μαρτίου 2019.

H OENOTELIA συνιστά τη μοναδική αμιγώς επαγγελματική έκθεση οίνων και αποσταγμάτων που διοργανώνεται στην Ελλάδα. Επικεντρωμένη όχι μόνο στην ελληνική B2B αγορά, αλλά και τις σημαντικές ξένες αγορές-στόχους για το ελληνικό κρασί, η έκθεση, η οποία διεξάγεται παράλληλα με το μεγαλύτερο εμπορικό forum FOOD EXPO, έχει καθιερωθεί, πλέον, ως το σημαντικότερο οινικό trade show στη χώρα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το website.

 

 

Πηγη

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 13:30

5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου Καλαμάτας

Written by

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς στην Καλαμάτα έχει καθιερωθεί ήδη ως το σημαντικότερο εκθεσιακό και συνεδριακό γεγονός στον ελαιοκομικό τομέα στη χώρα μας. Η 5η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite από Παρασκευή 5 έως Κυριακή 7 Απριλίου 2019.

 Οι επιμέρους δράσεις του φεστιβάλ θα περιλαμβάνουν έκθεση, συνέδριο, σεμινάρια και διαγωνισμό Ελαιολάδου ενώ ο απώτερος σκοπός του φεστιβάλ αποσκοπεί:

  • Να φέρει σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους στον ελαιοκομικό τομέα (ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, εμπόρους, γεωτεχνικούς, ερευνητικούς φορείς, δημόσιους φορείς) με τις σύγχρονες τάσεις της ελαιοκομίας διεθνώς.
  • Να συμβάλλει στην ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργασιών.
  • Να προβάλλει τα τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης
  • Να αποκτήσει και διεθνή χαρακτήρα.

 

 

 

Πηγη

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 13:52

2η Ελληνο - Ολλανδική Έκθεση / Φεστιβάλ

Written by

Η 2η Ελληνο-Ολλανδική Έκθεση / Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στις 15–17 Μαρτίου 2019, στο εκθεσιακό κέντρο «Expo Houten», (Χάουτεν, Ουτρέχτη), στην Ολλανδία, είναι το μεγαλύτερο Ελληνο-Ολλανδικό γεγονός της χρονιάς με σκοπό να ενισχύσει τις εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για όσες επιχειρήσεις έχουν σχέση με την Ελλάδα, να διαφημίσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους, σε Ολλανδούς και Έλληνες της Ολλανδίας, και να αναπτύξουν νέες συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το website.

 

 

Πηγη

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 13:51

Eκθέσεις Detrop-Oenos

Written by

Το πιο εξωστρεφές και αποτελεσματικό pairing τόπων, ανθρώπων, ιστοριών, εταιρειών, προϊόντων και πάνω από όλα γεύσεων, έρχεται στις εκθέσεις Detrop και Oenos από τις 2 έως τις 4 Μαρτίου του 2019 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Food Bars με μοναδικά ελληνικά προϊόντα, το pairing ιστοριών και γεύσεων με ομιλίες και παρουσιάσεις από επιλεγμένους επαγγελματίες του κλάδου, τo Wine Bar και η Γωνιά των Εκθετών είναι ένα μέρος μόνο των όσων εξελίσσονται στις Detrop & Oenos.

H βιομηχανία τροφίμων-ποτών με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και με έντονα χαρακτηριστικά εξωστρέφειας, θα βρεθεί στο επίκεντρο με εφαλτήριο τις δύο εκθέσεις.

Προϊόντα από όλη την Ελλάδα, τοπικές παραγωγές, είδη με υψηλή προστιθέμενη αξία, εδέσματα που συνδέονται με ήθη, έθιμα και τον πολιτισμό της κάθε περιοχής, καινοτόμα τρόφιμα, υψηλών αξιώσεων κρασιά και αποστάγματα θα δώσουν το «παρών» στη διοργάνωση του 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το website.

 

Πηγη

Tο μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός φρούτων και λαχανικών που διεξάγεται στην περιοχή των Βαλκανίων, η έκθεση Freskon, πραγματοποιείται από τις 26-28 Απριλίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, με 210 εκθέτες (έναντι 191 το 2017) από 22 χώρες, με εκθεσιακή κάλυψη 11.000 τ.μ., με παρουσία ορισμένων από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ της Ευρώπης, με 2.500 προγραμματισμένα «ραντεβού» μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών και των ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών και με 150 hosted buyers από 31 χώρες.

Στην έκθεση συμμετέχει με το περίπτερο 13, Stand 52 και η Green Box Εκδοτική με την εβδομαδιαία εφημερίδα Agrenda, το Agronews και το περιοδικό Fresher.

 

 

Η Freskon θα αποτελέσει σημείο συνάντησης παραγωγών, ομίλων του διεθνούς λιανεμπορίου, αλλά και εγχώριων και ξένων διακινητών φρέσκων φρούτων και λαχανικών και θα μετατρέψει από τις 26 έως τις 28 Απριλίου το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης σε σημείο αναφοράς του κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Στη φετινή έκθεση ξεχωρίζει το πρώτο Διεθνές Συνέδριο για το Σταφύλι, που θα διεξαχθεί στις 26 Απριλίου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο συνέδριο για το σταφύλι θα παρουσιαστούν όλες οι νεότερες εξελίξεις που αφορούν στα θέματα της καλλιέργειας και της μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς του σταφυλιού. Μάλιστα, στην ενότητα για το Digital Farming θα γίνει εκτενής αναφορά στις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν την καλλιέργεια του, ενώ θα ανακοινωθούν και όλες οι νέες ποικιλίες σταφυλιού, που υφίστανται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Για μία ακόμη χρονιά θα διοργανωθεί σε συνεργασία με το περιοδικό «Φρουτονέα» το FreshCon Market, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η σύνδεση της παραγωγής με το λιανεμπόριο. Το FreshCon Market έχει ως βασικό στόχο να φέρει σε άμεση επαφή μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ με τους επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου, δημιουργώντας κατάλληλες προϋποθέσεις άμεσων συμφωνιών. Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν οι αλυσίδες Μασούτης, Κρητικός, Metro, Χαλκιαδάκης και Discount Markt, από την Βουλγαρία τα λιανεμπορικά δίκτυα Fantastico και Τ-Market, από την Ουκρανία τα σούπερ μάρκετ ATB Market, Brusnichka, Tavria V και Velyka Kyshenya, από την Ρουμανία η Mega Image και από την Λευκορωσία η Dionis. Επίσης, το «παρών» θα δώσει και η κεντρική μονάδα αγοράς φρέσκων φρούτων και λαχανικών του ομίλου Metro, που εδρεύει στη Βαλένθια της Ισπανίας και εξυπηρετεί 18 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία.

 

«Η Freskon είναι ένα σημαντικό πολυγεγονός, που με τη διεθνοποίηση που έχει καταφέρει, ξεπερνά τα όρια της χώρας. Κάτι ανάλογο δεν υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo Αλέξης Τσαξιρλής, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των αυριανών εγκαινίων της έκθεσης. Τόνισε δε πως πλέον, με την τέταρτη διοργάνωσή της, η Freskon έχει τα χαρακτηριστικά ενός θεσμοθετημένου γεγονότος.

 

Από την πλευρά της η υπεύθυνη της διοργάνωσης Τόνια Νικολαΐδου, σημείωσε πως μέσα από τη Freskon οι ελληνικές εταιρίες μπορούν να αυξήσουν τους προμηθευτές τους και να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους, ενώ ανέφερε πως η έκθεση συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό διακίνησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη χώρα.

 

Με τη σειρά του ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού «Φρουτονέα» Παναγιώτης Ορφανός τόνισε πως η Freskon αρχίζει να εδραιώνεται και οι Έλληνες διακινητές φρούτων και λαχανικών την αγκαλιάζουν. Ανέφερε δε πως η Ελλάδα γίνεται κέντρο τροφοδοσίας φρούτων και λαχανικών σε όλες τις βαλκανικές χώρες. «Όλη η Ευρώπη γυρίζει και κοιτάζει τα ελληνικά φρούτα» είπε χαρακτηριστικά.

 

Τα εγκαίνια της 4ης Freskon θα πραγματοποιήσει αύριο στις 18:30, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.

 

Σημειώνεται ότι με το πέρας της Freskon θα πραγματοποιηθεί συλλογή φρούτων και λαχανικών από την έκθεση, τα οποία θα παραδοθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού». 

 

 

 

Εξωστρέφεια

 

Μία από τις πρωτοβουλίες της Freskon αποτέλεσε το «Freskon Greece», ένα πρότζεκτ με στόχο την ομαδική παρουσίαση ελληνικών εταιρειών παραγωγής-εμπορίας φρούτων και λαχανικών σε εκθέσεις του εξωτερικού.

 

Το επόμενο ραντεβού του «Freskon Greece» είναι στην έκθεση Fruit Attraction στην Μαδρίτη (από τις 23-25 Οκτωβρίου 2018), όπου έχει δεσμευτεί διπλάσιος εκθεσιακός χώρος για την συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, σε σχέση με την πρώτη ανάλογη πρωτοβουλία, η οποία είχε υλοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου 2017 (στην προηγούμενη έκθεση Fruit Attraction).

 

Το «Freskon Greece» και οι σκοποί του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην έκθεση FAV, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 28 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου 2017.

 

Κατηγορίες εκθεμάτων

 

-Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

 

-Βιολογικά προϊόντα

 

-Μηχανήματα, υλικά συσκευασίας & τυποποίησης

 

-Εταιρείες μεταφορών και logistics

 

-Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου

 

 

 

Συμμετέχουν

 

- Συνεταιρισμοί

 

-Παραγωγοί

 

-Χονδρέμποροι φρούτων & λαχανικών

 

-Εισαγωγείς/Εξαγωγείς φρούτων & λαχανικών

 

- Έμποροι Λιανικής

 

-Αλυσίδες supermarkets από την Ελλάδα και το εξωτερικό

 

-Εταιρείες logistics

 

-Εταιρείες Συμβούλων

 

-Εταιρείες Πιστοποίησης

 

 

 

Η Freskon 2017 σε αριθμούς

 

4.000 εμπορικοί επισκέπτες από 42 χώρες

 

2.500 προγραμματισμένα B2B ραντεβού

 

247 εκθέτες από 22 χώρες

 

13.500m2 Εκθετήριος χώρος

 

Hosted Byers από 31 χώρες

 

 

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις 2018

 

-Διεθνές Συνέδριο Σταφυλιού

 

-Specialized Παράλληλες εκδηλώσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις

 

-FreshCon market (B2B Συναντήσεις με τις μεγαλύτερες αλυσίδες super market των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης)

Βρείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για την έκθεση

 

 

Πηγή

Αύξηση εκθεσιακών συμμετοχών κατά 30%, χιλιάδες εμπορικούς επισκέπτες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, συνεδρίων και ημερίδων, καταγράφει η 27η Agrotica, η οποία πραγματοποιείται από τις 1-4 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
 
Στην φετινή διοργάνωση ο αριθμός και η ποιότητα των συμμετοχών δεν έχουν προηγούμενο, με αποτέλεσμα να μην έχει απομείνει ούτε τετραγωνικό μέτρο διαθέσιμο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η φετινή Agrotica καλύπτει συνολικά 39.000 τμ εκθεσιακών εγκαταστάσεων (αύξηση 15% σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση) και οι εκθέτες φτάνουν τους 1.950 εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) από 45 χώρες.
 
Πολυάριθμα γκρουπ εμπορικών αποστολών αναμένονται από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και από Ευρωπαϊκές χώρες. Την έκθεση επισκέπτονται περίπου 400 προσκεκλημένοι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers) από 20 χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης.
 
Μεγάλες οργανωμένες αποστολές πολλών χιλιάδων επισκεπτών αναμένονται και από όλη την Ελλάδα, καθώς εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον για την Agrotica από αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κα.
 
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων πραγματοποιείται το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, όπου συμμετέχουν επιστήμονες, επιχειρηματίες, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί, γεωπόνοι και πολλοί άλλοι, αναδεικνύοντας όλα τα κρίσιμα ζητήματα της γεωργίας. Το Συνέδριο με θέμα: «Καινοτόμες προσεγγίσεις παραγωγής και ανάπτυξης στην ελληνική γεωργία» αποτελεί μία συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ.

Όπως είναι φυσικό, θα υπάρξει πλήθος εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και συζητήσεων, ενώ το Περιοδικό Φρουτονέα δεν θα μπορούσε να λείπει και έτσι θα το βρείτε  στο περίπτερο 2, όροφος, stand 46.

 

 

Πηγη

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανακοίνωσε το πρόγραμμα των παρουσιάσεων που θα λάβουν χώρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του περιπτέρου της (περίπτερο 2, stand 34, 35, 36), κατά τη διάρκεια της 27ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων Agrotica 2018.

Οι παρουσιάσεις απαντούν σε βασικά ερωτήματα των αγροτών που σχετίζονται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τις επιδοτήσεις, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη σύσταση οργανώσεων παραγωγών και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που δίνονται μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης. Ακόμη, οι συγγραφείς της «Εγκυκλοπαίδειας Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο» συζητούν με τους επισκέπτες της έκθεσης και μοιράζονται με αυτούς εμπειρίες και γνώση.

Τέλος, τρεις παρουσιάσεις αφορούν το καινοτόμο τεχνολογικό πλαίσιο gaiasense και την εφαρμογή του στην ελιά, στο αμπέλι, στο βαμβάκι και στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αυτές οι παρουσιάσεις συμπληρώνουν την κεντρική εκδήλωση του gaiasense που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ΔΕΘ «Αιμίλιος Ριάδης», στις 10:00 – 14:00.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των παρουσιάσεων.

ΠΕΜΠΤΗ 1/2
17.00 – 17.30 : Συμβουλευτική Υπηρεσία Αγροδασικής Γης  – Δασικοί Χάρτες και Επιδοτήσεις
17.30 – 18.00 : Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Ενημέρωση για Σχέδια Βελτίωσης και Οργανώσεις Παραγωγών
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  2/2
11.30 – 12.00 : Παρουσίαση του βιβλίου «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο»
16.00 – 16.30 : Συμβουλευτική Υπηρεσία Αγροδασικής Γης  – Δασικοί Χάρτες και Επιδοτήσεις
16.30 – 17.00 : Το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense στην καλλιέργεια του βαμβακιού
17.00 – 17.30 : Παρουσίαση του βιβλίου «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο»
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 3/2
11.00 – 11.30 : Το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense στις δενδρώδεις καλλιέργειες
11.30 – 12.00 : Παρουσίαση του βιβλίου  «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο»
13.00 – 13.30 : Συμβουλευτική Υπηρεσία Αγροδασικής Γης  – Δασικοί Χάρτες και Επιδοτήσεις
13.30 – 14.00 : Το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense στην ελιά και το αμπέλι
18.00 – 18.30 : Ενημέρωση για τις Οργανώσεις Παραγωγών
18.30 – 19.00 : Παρουσίαση του βιβλίου «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο»
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 4/2
11.00 – 11.30 : Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Ενημέρωση για Σχέδια Βελτίωσης και Οργανώσεις Παραγωγών
11.30 – 12.00 : Συμβουλευτική Υπηρεσία Αγροδασικής Γης  – Δασικοί Χάρτες και Επιδοτήσεις

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή πληροφορία μπορείτε να στείλετε e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να καλέσετε στο 2130187300.

 

 

Πηγη

Με φωνή βοώντος εν τη ερήµω µοιάζει προς το παρόν, ακόµα κι αν φθάνει µε ένα στόµα από το µακρινό Μανχάταν της Νέας Υόρκης, το αίτηµα σύσσωµης της εγχώριας αλυσίδας παραγωγής και µεταποίησης της επιτραπέζιας ελιάς για επαναπροσδιορισµό της υπόθεσης Ελιά Καλαµών και Kalamata Olives, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Το θέµα µονοπώλησε για άλλη µια φορά στις συζητήσεις των συντελεστών του κλάδου στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης τροφίµων FANCY FOOD SHOW που έλαβε χώρα το περασµένο Σαββατοκύριακο στο εντυπωσιακό εκθεσιακό κέντρο Javits Center στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Η παρουσία των Ελλήνων εκθετών στο ειδικά διαµορφωµένο µε τα εθνικά χρώµατα περίπτερο υπήρξε ζωηρή, οι δουλειές που έκλεισαν εξαγωγές στην αµερικανική αγορά και όχι µόνο, ήταν πολλές, ωστόσο, αυτό που κυριάρχησε, ήταν η αγανάκτηση των εκπροσώπων της εγχώριας µεταποιητικής βιοµηχανίας για τα καµώµατα της γραφειοκρατίας που αδυνατεί να απελευθερώσει τη δύναµη της ελιάς Καλαµών και να την απαλλάξει από τα δεσµά του ΠΟΠ.Επιχειρηµατικά ντηλ τροφίµων στην έκθεση της Ν.Υόρκης
Πεδίο για επιχειρηµατικά ντηλ στον τοµέα τροφίµων και ποτών αποτέλεσε η 63η ∆ιεθνής Έκθεσης Τροφίµων «Summer Fancy Food Show 2017» που πραγµατοποιήθηκε το περασµένο Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη στην οποία έδωσαν το παρών σηµαντικοί εκπρόσωποι της επιχειρηµατικής κοινότητας. Η ελληνική συµµετοχή µε το µήνυµα «Invest in Taste», αποτελεί την σηµαντικότερη στρατηγική δράση σε µια αγορά µε τεράστια διασπορά, έκταση και µέγεθος, υπογράµµισε ο Χρήστος Στάικος, πρόεδρος του Enterprise Greece, του οργανισµού που διοργάνωσε την ελληνική συµµετοχή . Στη φετινή έκθεση, στο εθνικό περίπτερο συµµετείχαν 41 δυναµικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίµων και ποτών. Σε σχέση µάλιστα µε το 2015 και 2016, η συµµετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων έχει σηµειώσει αύξηση της τάξης του 20%.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο Έλληνας υπουργός Οικονοµίας ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους ξένους επιχειρηµατίες να επενδύσουν στον κλάδο των τροφίµων και των ποτών και δη στις ανερχόµενες καινοτόµες µικροµεσαίες επιχειρήσεις του χώρου που δραστηριοποιούνται σήµερα στην Ελλάδα.

 

 

Πηγη

Έκλεψε κυριολεκτικά τις εντυπώσεις η 11 Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία «Agrothessaly Λάρισα 2017», η οποία αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες αγρότες και επιχειρηματίες του κλάδου. Το γεγονός ότι η πλήρως ανανεωμένη και πιο οργανωμένη έκθεση πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στρατηγικό σημείο για επισκέπτες από το Βορρά και από το Νότο, έκανε πολλούς να μιλούν για μια εκδήλωση ανώτερη ακόμα και από την Agrotica.

Tις πύλες της έκλεισε πανηγυρικά το βράδυ της Κυριακής ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη της επόμενης διοργάνωσης, η 11η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία Agrothessaly, που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα από 9 έως 12 Μαρτίου και συνδιοργανώθηκε από την ΔΕΘ-Helexpo και τον Δήμο Λαρισαίων στην Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης. Η φετινή Agrothessaly συγκέντρωσε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες και 167 εκθέτες, που εκπροσώπησαν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 26 χώρες. Τόσοι οι επισκέπτες, όσο και οι εκθέτες και οι διοργανωτές δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την πορεία της και από την κοσμοσυρροή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το γεγονός είναι ένα: η Λάρισα μπήκε πλέον δυναμικά στον χάρτη των μεγάλων εκθέσεων.Με βούληση, μεγάλη προσπάθεια και επιμονή σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα καταφέραμε την καρδιά της Θεσσαλίας, την Λάρισα να την κάνουμε πόλο έλξης του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομίας του Δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής. Μέσα από τέτοια μεγάλα γεγονότα τόνισε ο κ. Νταής, αναδεικνύεται η πόλη, καθώς οι εμπορικοί επισκέπτες της από όλα τα μέρη της Ελλάδας  και το εξωτερικό απόλαυσαν την διαμονή τους και ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα.

Πρωτόγνωρος  για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ήταν ο αριθμός των επισκεπτών και για τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Παναγιώτη Καλφούντζο, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι: «γνώση χρειάζεται ο αγρότης που αποτελεί τον πυλώνα της εγχώριας ανάπτυξης. Γι΄αυτό δεν πρέπει να μας βλέπει μόνο για τις επιδοτήσεις, αλλά να μας ζητά την ενημέρωση και την γνώση που έχουμε από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε να την κάνει πράξη.»

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη διοργάνωση ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας Παναγιώτης Γούλας έκανε μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση, ώστε το ίδρυμα με επισκέψεις στους χώρους του να προσθέσει όσα δεν περιλαμβάνει η έκθεση, δηλαδή εργαστήρια, θερμοκήπια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με ζώα, γεωθερμία, για αρτιότερη προσέγγιση του θεσμού.     

Σταθμό στον Αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο αποτέλεσε η AgroThessaly, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων Δημήτρη Σοφολόγη, ο οποίος υπογράμμισε ότι: « Διανύουμε κομβική χρονιά για την Γεωργία, καθώς ο κόσμος της είναι σε αναζήτηση βιώσιμων λύσεων. Έτσι υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για τα νέα μηχανήματα, για νέες ποικιλίες και νέες αγορές κυρίως από τους δενδροκαλλιεργητές  και μεγάλη προσέλευση κοινού στις πολύ ενδιαφέρουσες ημερίδες.»
Σηµαντική είναι και η παρουσία των τραπεζικών ιδρυµάτων, οι οποίες παρουσιάζουν τα προϊόντα τους ενόψει των προσκλήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Περισσότεροι από 22.000 αγρότες και πάνω από 250 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από το «Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας» της Τράπεζας Πειραιώς, από το 2013, οπότε και άρχισε να υλοποιείται. Τα οφέλη σχετίζονται με την εξασφάλιση της πώλησης των προϊόντων, των παραγωγών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς, με αφορμή την συμμετοχή της στην 11η έκθεση για την Γεωργία AgroThessaly που ολοκληρώνεται σήμερα στη Λάρισα, το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στην Συμβολαιακή, ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 50 προϊόντα προς 75 χώρες, εισφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην Ελλάδα.


Με την «Κάρτα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας», ο αγρότης καλύπτει έγκαιρα τις παραγωγικές ανάγκες του. Με το «Πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής» τα προϊόντα γίνονται γνωστά στους τουρίστες, μέσω των συνεργαζομένων ξενοδοχειακών μονάδων και με τη «Συμβολαιακή Αγροεφοδίων» επιτυγχάνεται μείωση του κόστους παραγωγής, διότι παρέχεται προνομιακή τιμολόγηση κατά την αγορά των αγροτικών εφοδίων, αναφέρει μεταξύ άλλων η Τράπεζα.

Η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της ολιστικής προσέγγισης του αγροδιατροφικού κλάδου, προσφέρει και μια σειρά χρηματοδοτικών προϊόντων, όπως: «Κεφάλαιο Κίνησης» για κάλυψη παραγωγικών αναγκών, «Αγορά Γης» για δημιουργία ανταγωνιστικών εκμεταλλεύσεων, «Αγορά Εξοπλισμού», «Νέοι και Νεοεισερχόμενοι Αγρότες» για ηλικιακή ανανέωση ανθρώπινου δυναμικού και το «Πρόγραμμα Χρηματοδοτικής Μίσθωσης Εξοπλισμού και Επαγγελματικών Οχημάτων».

 

Συνεργασία Eurobank µε κατασκευαστές

Με τη συνεργασία κορυφαίων εταιρειών της αγοράς η πρόβλεψη για το 2017 είναι ότι η Eurobank θα χρηµατοδοτήσει σηµαντικό αριθµό αιτηµάτων για την αγορά νέων τρακτέρ, αναφέρει η τράπεζα µε αφορµή τη συµµετοχή της στην έκθεση. Σηµειωτέoν ότι δηµιουργεί και διακριτή οργανωτική µονάδα Αγροτικού Τοµέα ώστε όπως λέει «να αποτελέσει σηµείο αναφοράς για αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις».

Στα εγκαίνια της Έκθεσης, παρέστη και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλµάν Οκάν που υπογράµµισε ότι 50 επιχειρηµατίες από το Εµπορικό Επιµελητήριο της Σόκε (Söke) πραγµατοποίησαν διµερείς επαφές, αναφέροντας πως επίσης το πρωτόκολλο που υπογράφηκε µεταξύ του Εµπορικού Επιµελητηρίου της Λάρισας και του Εµπορικού Επιµελητηρίου της Σόκε, θα προσδώσει δυναµισµό στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σηµαντικότερη περιφερειακή Έκθεση

Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ενώ νωρίτερα χαιρετισµούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ∆ΕΘ HELEXPO Τάσος Τζήκας, ο οποίος και υπογράµµισε πως «η Agrothessaly µπορεί να γίνει η σηµαντικότερη περιφερειακή Έκθεση της χώρας, καθώς σήµερα συγκεντρώνει σε 20.000 τ.µ. 167 εκθέτες- εκπροσώπους άνω των 500 επιχειρήσεων από 26 χώρες, ενώ θα υποδεχτεί οµαδικές επισκέψεις από την Βουλγαρία, την ΠΓ∆Μ και την Τουρκία και ο αντιδήµαρχος Οικονοµίας και Ανάπτυξης Παναγιώτης Νταής ανέπτυξε τη διαδροµή που απαιτήθηκε ώστε η Agrothessaly να είναι γεγονός. 

Την προβολή των ποιοτικών προϊόντων της Θεσσαλικής γης, μηχανημάτων και υπηρεσιών που αναδεικνύουν τον αγροτικό κόσμο, αλλά και σημείο εξωστρέφειας και εμπορικών επαφών αποτελεί η έκθεση, της οποίας τα εγκαίνια έκανε ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, παρουσία βουλευτών, αυτοδιοικητικών ν. Λάρισας, εκπροσώπων στρατιωτικών, εκπαιδευτικών, δημοσίων φορέων και ξένων διπλωματικών αποστολών.

Bασίλης Κόκκαλης: Στόχος της κυβέρνησης η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε πως «η έκθεση είναι σημαντική για τη χώρα και τη πόλη της Λάρισας, διότι θα αναδειχθούν από την έκθεση αξιόλογοι άνθρωποι που θα μπουν μπροστά στο νέο παραγωγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας», τονίζοντας πως «το βασικό όραμα είναι ένα βιώσιμο ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και μια οικονομία που θα παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τη γεωγραφική θέση και το παραγωγικό δυναμικό της».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία σε σχέση με τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, λέγοντας πως το πρόβλημα είναι ο χαμένος εξαγωγικός προσανατολισμός. Για τον λόγο αυτό είπε πως «υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής αναγνωρίσιμης ελληνικής ταυτότητας των προϊόντων, ενός ισχυρού brand name που να διασφαλίζεται με αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους».

«Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των λαών δημιουργούν ‘ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον αναζητώντας πιστοποιημένα προϊόντα ονομασίας προέλευσης γεωγραφικής ένδειξης, βιολογικά και τοπικής ταυτότητας. Επομένως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας εθνικής στρατηγικής, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Απαιτείται συνεπώς η κατανόηση των χαρακτηριστικών της ζήτησης, καθώς και η χρήση νέων εργαλείων και μεθόδων στην οργάνωση της παραγωγής, της διακίνησης και εμπορίας, αλλά και στον τρόπο προσέγγισης του καταναλωτή» σημείωσε.

Κριτική στα λάθη του παρελθόντος σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των ενισχύσεων, έκανε μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης στην ομιλία του από το βήμα των εγκαινίων της Agrothessaly 2017, λέγοντας πως «διαμορφώθηκαν αντιλήψεις και συμπεριφορές που οδήγησαν σε αδιέξοδα».

«Παρά τα μεγάλα κονδύλια που δόθηκαν μέσω της ΚΑΠ για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και την ανάπτυξη της υπαίθρου, δεν βελτιώθηκε στο ανάλογο βαθμό η ανταγωνιστικότητα, όσο καλές και αν ήταν οι προθέσεις. Παραμερίστηκαν οι πολιτικές με αναπτυξιακό χαρακτήρα...» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης.

Ο υφυπουργός τέλος, εξήγγειλε και νέες δράσεις και προγράμματα για τους αγρότες που σχετίζονται με την ΚΑΠ, ενώ ανακοίνωσε το νέο μέτρο της Νιτρορύπανσης, αλλά και το μέτρο ενίσχυσης των ομάδων παραγωγών.

«Το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ δημιουργεί τις ανάλογες προϋποθέσεις, αφού με βάση των εθνικό φάκελο της ΚΑΠ και του νέου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, θα διατεθούν 19,6 δισ. ευρώ στην ελληνική αγροτική οικονομία την περίοδο 2014-2020. Ήδη χτες έγινε η προδημοσίευση του μέτρου της νιτρορύπανσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσκληση για τα βιολογικά, αναμένονται τα αποτελέσματα των νέων γεωργών. Σε λίγες μέρες θα υπογραφεί η απόφαση για τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering). Και εντός του 2017, αναμένεται να προκηρυχτεί και το μέτρο της στήριξης των ομάδων παραγωγών, ενώ έχουμε ήδη στα χέρια μας τη σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει το νομικό καθεστώς της λειτουργίας σύστασης και δραστηριοποίησης των ομάδων παραγωγών, που είναι ο νέος μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης.

Απόστολος Καλογιάννης: Η Αgrothessaly, συνέχεια και εξέλιξη της Γεωργικής Κτηνοτροφικής και Περιβαλλοντικής Έκθεσης που διοργάνωνε ο Δήμος μας, επί μια εικοσαετία.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

Σας καλωσορίζουμε στη Λάρισα, στην καρδιά της Θεσσαλίας, στο κέντρο της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Σας καλωσορίζουμε στην Αgrothessaly, στην 11η Πανελλήνια Εκθεση για την Γεωργία και την Κτηνοτροφία, που ήδη από την πρώτη ημέρα, καταδεικνύει τη δυναμική της και αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο εκθεσιακό περιφερειακό γεγονός της χώρας.

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη ξεχωριστή για το Δήμο Λαρισαίων, την πόλη μας αλλά και την Θεσσαλία.

Αποτελεί το αποτέλεσμα και την κορύφωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε δειλά, το καλοκαίρι του 2015, όταν ξεκινήσαμε τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τη HELEXPO.

Σήμερα αυτή η προσπάθεια παίρνει σάρκα και οστά.

Εγκαινιάζουμε την Agrothessaly, που αποτελεί τη συνέχεια και την εξέλιξη της Γεωργικής Κτηνοτροφικής και Περιβαλλοντικής Έκθεσης, που διοργάνωνε ο Δήμος μας, επί μια εικοσαετία.

Η στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της ΔΕΘ HELEXPO, κινήθηκε και κινείται σε εξαιρετικό επίπεδο και το αποτέλεσμα νομίζω ότι δικαιώνει την επιλογή και την συνεργασία.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Η έκθεση συγκεντρώνει σε 20.000 τ.μ. 167 εκθέτες, που εκπροσωπούν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 26 χώρες, ενώ θα υποδεχθεί ομαδικές επισκέψεις από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία. Στη διοργάνωση εκπροσωπούνται οι κορυφαίες εταιρείες του αγροτικού κλάδου, ενώ θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες τάσεις της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, όταν ο Δήμος με τις δικές τους δυνάμεις, διοργάνωσε την Γεωργοκτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Έκθεση, οι εκθέτες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και οι χώροι της έκθεσης έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ήδη έχουμε πετύχει τους δυο από τους τρεις βασικούς στόχους που θέταμε όταν ξεκινούσε ο σχεδιασμός της Agrothessally . Είμαι βέβαιος ότι το βράδυ της Κυριακής θα έχουμε επιτύχει και τον τρίτο στόχο που αφορά στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Ήδη τα πρώτα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Πέρα από τη φετινή διοργάνωση, ο δήμος μας έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στις εγκαταστάσεις της Σκεπαστής Αγοράς της Νεάπολης. Θα προχωρήσουμε σε εκτεταμένα έργα βελτίωσης της υποδομής, και πάντα με την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη της HELEXPO, θέτουμε τον στόχο της πιστοποίησης του χώρου, ως κατάλληλου να φιλοξενήσει μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα. Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Κυρίες και κύριοι

Με την Αgrothessaly, η πόλη της Λάρισα εισέρχεται δυναμικά στον εκθεσιακό χάρτη της χώρας. Είναι η ώρα η πόλη της Λάρισας να κινηθεί με όρους εξωστρέφειας, ανοίγοντας τους ορίζοντές της.

Η Λάρισα, με την ιστορία των 8.000 χρόνων, ήταν διαχρονικά, μια ανοικτή πόλη. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της ήταν ανέκαθεν μητροπολιτικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή. Η Λάρισα δεν ήταν ένα χωριό που μετατράπηκε λόγω της αστυφιλίας σε αστικό κέντρο. Είχε πάντα, λόγω ακριβώς των χαρακτηριστικών που σας περιέγραψα, το χαρακτήρα του οικονομικού και διοικητικού κέντρου όχι μόνο στην περιοχή της Θεσσαλίας και ευρύτερα της Κεντρικής Ελλάδας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Λάρισα, κυρίως του οικονομικού δυναμισμού της και κυρίως λόγω της πολυτέλειας που έχει να βρίσκεται στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, ας μου επιτραπεί η έκφραση, κλείστηκε στο εαυτό της. Οι κάτοικοι της Λάρισας ευημερούσαν και έτσι δεν προέκυπτε η ανάγκη της εξωστρέφειας.

Σήμερα, ίσως και με αφορμή την παρατεταμένη κρίση, ήρθε η ώρα η Λάρισα να ανοίξει τους ορίζοντες της και να βρει τη θέση που της ανήκει στον ελλαδικό, βαλκανικό και ευρωπαϊκό χώρο.

Ο Δήμος Λαρισαίων, η δημοτική μας αρχή, κινείται με σταθερά βήματα σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Στόχος των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων της περιοχή μας είναι να γίνει η Λάρισα ο πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης.

Η Agrothessaly, η συνεργασία μας με τη ΔΕΘ HELEXPO, είναι μια σημαντική πτυχή αυτής της πολυεπίπεδης προσπάθειας. Εμείς θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προόδου για την πόλη μας, τις παραγωγικές δυνάμεις της και εν τέλει για όλους τους κατοίκους.

Θέλω να ευχαριστήσω, τον κ. Αναστάσιο Τζήκα και όλα τα στελέχη της ΔΕΘ HELEXPO για την άριστη και αποτελεσματική συνεργασία αλλά και για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο Δήμο Λαρισαίων. Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης που μας τιμά.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τα στελέχη και τους εργαζομένους των υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων για την τεράστια προσπάθειά τους και τη συμβολής τους στην προετοιμασία και οργάνωση της έκθεσης.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκθέτες για την συμμετοχή τους στην Agrothessaly, και να τους ευχηθώ στο τέλος της έκθεσης να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Κυρίες και κύριοι

Η σημερινή ημέρα, είναι σταθμός για τη Λάρισα αλλά θέλω να πιστεύω και για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Συνηθίζεται να λέγεται ότι ο πρωτογενής τομέας θα είναι αυτός που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οι προκλήσεις αυτές είναι μπροστά μας και όλοι μας, ο καθένας από το μετερίζι του, πρέπει να εργαστούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ

 

Κώστας Αγοραστός: Μια σύγχρονη αγροτική έκθεση πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην αγορά και σε συναλλαγές b2b»

Τη θέση του για τη σημασία των αγροτικών εκθέσεων κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, και Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός στην 1η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία «AgroThessaly» στη Λάρισα. Ο κ. Κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι: «Στη γλώσσα της οικονομίας, οι αγροτικές εκθέσεις στην Ελλάδα είναι κυρίως b2c (business to consumer): συνήθως εκθέτουν τα προϊόντα τους εταιρείες που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή, τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο.

Κατά την άποψή μου, μια σύγχρονη αγροτική έκθεση πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην αγορά (market-oriented) και να δίνει βαρύτητα σε συναλλαγές b2b (business to business) με έμφαση στις ξένες αγορές. Δηλαδή, να προσελκύει επιχειρήσεις και εμπόρους από την διεθνή αγορά προκειμένου να γνωρίσουν και να συναντηθούν με τοπικούς εμπόρους, ιδιώτες ή συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών), στην κατεύθυνση αναζήτησης συνεργασίας στο μέλλον για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Μ’ αυτή την οπτική θα προσέγγιζα την έκθεση Agrothessaly στη Λάρισα, χωρίς φυσικά να παραβλέπω τη σημασία τόσο της προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών στους τελικούς καταναλωτές όσο και των παράλληλων εκδηλώσεων εφόσον δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση/ενημέρωση των παραγωγών.

Κατά την άποψή μου, η ελληνική γεωργία χρειάζεται καινούργια κεφάλαια για να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στη μεταποίηση και τυποποίηση των προϊόντων καθώς και συστηματική, επίμονη και οργανωμένη προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Με δυο λόγια, η ποιότητα πρέπει να συναντήσει την εξωστρέφεια, γιατί η Ελλάδα μεγάλωσε και αναπτύχθηκε μόνον όταν ανοίχθηκε στον κόσμο.

Γι’ αυτό θεωρώ επιβεβλημένο και τον αναπροσανατολισμό του ρόλου των αγροτικών εκθέσεων προς τη διεθνή κι όχι αποκλειστικά την εγχώρια αγορά, τις εξαγωγές κι όχι αποκλειστικά τις εισαγωγές, τις συναλλαγές b2b κι όχι αποκλειστικά τις b2c».

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δράσεις και τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον αγροτικό τομέα:

Επί αιρετής περιφέρειας, έχουν ξεκινήσει, υλοποιούνται ή ολοκληρώθηκαν στον τομέα της Γεωργίας στη Θεσσαλία 96 έργα ύψους 173 εκατ. ευρώ από διάφορα προγράμματα, ενώ στον πρωτογενή τομέα έχουν προωθηθεί επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 363 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν αγροτικό εξηλεκτρισμό, υπογείωση δικτύων των ΤΟΕΒ, μικρά φράγματα και λιμνοδεξαμενές, εγγειοβελτιωτικά, έργα αναδασμού, καθαρισμός αρδευτικών τάφρων, αντικαταστάσεις αντλιοστασίων, προμήθεια Inverter γεωτρήσεων, αγροτική οδοποιία, κ.α. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε τα έργα της Κάρλας, κόστους 285 εκ. ευρώ, τα οποία θα έχουν θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα και στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής.

Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουμε ως περιφέρεια Θεσσαλίας πάνω από 100 εκατ. ευρώ για έργα, δράσεις και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Το ποσό αυτό προκύπτει από την κατανομή του 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Το ποσό αυτό φυσικά θα αυξηθεί καθώς έργα και δράσεις θα χρηματοδοτηθούν και από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου.

Παράλληλα, με τη δημιουργία της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στον Αγροτικό Τομέα αντιμετωπίσαμε έγκαιρα και πραγματοποιήσαμε καίριες παρεμβάσεις σε ζητήματα όπως το πράσινο σκουλήκι, η εμβάπτιση μήλων σε διφυλαιναμίνη, την ακαρπία σε δενδρώδεις καλλιέργειες, τις ζημιές στα ακτινίδια από το έντομο Metcalfa pruinosa, κ.α.»

Για τη στήριξη των παραγωγών ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι η Περιφέρεια προχώρησε και στις ακόλουθες δράσεις:

- το «Θεσσαλικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων», αντικείμενο του οποίου είναι η στήριξη υπηρεσιών και υποδομών σχετικά με την τυποποίηση, την πιστοποίηση, την εμπορία και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

- το πρωτόκολλο πιστοποίησης ποιότητας και προέλευσης ThessAgro ώστε να υπάρχει «Θεσσαλική Ταυτότητα» στα αγροτικά προϊόντα για τη βελτίωση της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας και την προώθηση τους στις αγορές

- το πρόγραμμα «Ενοικίαση Δημόσιας Γεωργικής Γης σε αγρότες, ανέργους και νέους για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση

- τους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε αγροτικά είδη αλλά και σε καταστήματα και αποθήκες αγροεφοδίων

- τα προγράμματα μείωσης της νιτρορύπανσης

- την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών χρήσης νερού κ.α.

- το πρόγραμμα νέων αγροτών οπού φέτος οι αιτήσεις είναι 1750 έναντι των 1043 που είχαν υποβληθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα το 2014. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση που αγγίζει το 65%.

- το πρόγραμμα δακοκτονίας με ψεκασμούς σε πάνω από 5,8 εκατ. ελαιόδεντρα

- τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων για ελέγχους σε προϊόντα

- την προώθηση της διαδικασίας για προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ

- ημερίδες και συνέδρια για τα αγροτο-κτηνοτροφικά προϊόντα

- το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας το οποίο εφάρμοσαν 1.647 παραγωγοί με ποσοστό οικονομικής ενίσχυσης 32,5 εκατομμύρια ευρώ και βιολογικής κτηνοτροφίας το οποίο εφάρμοσαν 487 κτηνοτρόφοι με ποσό οικονομικής ενίσχυσης 23,6 εκατομμύρια ευρώ

- Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού γεωργικών εκμεταλλεύσεων (σχέδια βελτίωσης), με τον αριθμό των εγκριθέντων σχεδίων βελτίωσης να είναι 478 με σύνολο προϋπολογισμού 65,9 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

Χαρακόπουλος: Να μην επαναληφθούν λαϊκίστικες εξαγγελίες που κατέρρευσαν με πάταγο!

Στη σημασία της 11ης Πανελλήνιας Έκθεσης για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία Agrothessaly, αλλά και στην πρόσφατη εμπειρία «λαϊκίστικων εξαγγελιών» από αυτή «που κατέρρευσαν με πάταγο», αναφέρεται ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμα του προς τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός στο μήνυμά του σημειώνει τα εξής:

«Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική σας πρόσκληση. Δυστυχώς, λόγω κοινοβουλευτικών  υποχρεώσεων,  αδυνατώ να παραβρεθώ στα εγκαίνια της 11ης Πανελλήνιας Έκθεσης για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία Agrothessaly, που διοργανώνετε. Ελπίζω, βεβαίως, να την περιδιαβώ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Θα ήθελα, ωστόσο, να τονίσω πως η σημασία της έκθεσης για τη Θεσσαλία και την πόλη της Λάρισας, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σε μια περιοχή όπου η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι ο κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας, η παρουσία τοπικών και όχι μόνο επιχειρήσεων που εκθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν, αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια για να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για την πρωτογενή παραγωγή. 

Επειδή, όμως, κατά το πρόσφατο παρελθόν, η διοργάνωση της έκθεσης αποτέλεσε αφορμή για λαϊκίστικες εξαγγελίες, που κατέρρευσαν με πάταγο, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξουν πολιτικές και πρωτοβουλίες που, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη πραγματικότητα, θα συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην προσπάθεια των τοπικών αρχών και επιχειρήσεων, για την ανάκαμψη της βαλτωμένης οικονομίας.

Μαζί με τα συγχαρητήρια στην δημοτική αρχή και σε όλους τους εμπλεκόμενους για την διοργάνωση της Έκθεσης, εύχομαι Καλή επιτυχία!»

 

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 2

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Θειάφι και Θειοχαλκίνη στα Κηπευτικά

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ