Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (59)

«Παγωµένη» είναι ακόµη η αγορά καθώς δεν έχουν σηµειωθεί εξαγωγές σκληρού σιταριού αν και προχωρά ο αλωνισµός. Ένας λόγος που δεν υπάρχει ακόµη κινητικότητα είναι οι χαµηλές ποιότητες στο προϊόν που χαρακτηρίζουν τη φετινή εµπορική σεζόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Προς το παρόν, όπως σηµειώνουν έγκριτοι αναλυτές, οι Ιταλοί έµποροι ενηµερώνονται καθηµερινά για τις ποιότητες, ζητούν τιµές που όµως δεν θα ξεπερνάνε τα επίπεδα τους.  Η κατάσταση αναµένεται να βελτιωθεί όσο προχωράει ο αλωνισµός µε τα ποτιστικά αλλά και όταν θα βγουν οι σοδειές από ∆οµοκό και Κοζάνη, που έχουν µέχρι στιγµής καλύτερες µετρήσεις. Μάλιστα, σύµφωνα µε σιτοπαραγωγό από το ∆οµοκό, στις πρώτες µετρήσεις σε χωράφια της περιοχής η πρωτεΐνη άγγιζε το 13,3%, το ειδικό βάρος το 81% και η γλουτένη/υαλώδη το 78%. «Η συγκοµιδή µέχρι στιγµής είναι στο 2%-3%. Έχει ξεκινήσει σε κάποια χωριά που είναι σε υψώµατα. Προς το παρόν µ’ αυτά που ακούγονται στην αγορά οι παραγωγοί του ∆οµοκού έχουν επιλέξει να τ’ αποθηκεύσουν», λέει ο ίδιος στην Agrenda.  

Με προκαταβολές κινείται τώρα η εγχώρια αγορά

Παράλληλα, ξεκίνησε δειλά-δειλά η συγκοµιδή σε Τρίκαλα και Καρδίτσα µε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέα Λιούτα, να τονίζει ότι είναι νωρίς ακόµη για να πούµε τιµές στο σκληρό σιτάρι. Ωστόσο, η ΕΑΣ Τρικάλων δίνει προκαταβολή 10 λεπτά το κιλό. «Περιµένουµε να δούµε την ποιότητα να ολοκληρωθεί ο αλωνισµός και µετά θα ακολουθήσει η εκκαθάριση», επισηµαίνει ο ίδιος και προσθέτει: «οι αποδόσεις σε σχέση µε πέρσι είναι µειωµένες κατά 20%. Πιάνουµε 300-350 κιλά το στρέµµα». Σύµφωνα µε τον Θανάση Παπαθανασίου από την ΕΑΣ Λαµίας, µέχρι στιγµής δίνονται µόνο προκαταβολές που φτάνουν τα 15 λεπτά το κιλό. «Για την τελική τιµή περιµένουµε να δούµε που θα κάτσει η αγορά», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος, σηµειώνει ότι «αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσηµα τιµές το φαινόµενο οι έµποροι να παίρνουν προϊόν µε ανοικτή τιµή υπάρχει έντονα και φέτος». Επιπλέον, στο θέµα της υποβαθµισµένης ποιότητας στέκεται ο Θανάσης Παπαθανασίου: «Υπάρχει θέµα µε το ειδικό βάρος και πιο πολύ µε τα υαλώδη. Ευτυχώς δεν έχουµε πρόβληµα µε τις πρωτεΐνες. Επιπλέον, φέτος είναι µειωµένες οι αποδόσεις. Βλέπουµε για τα προβροχικά σιτάρι ότι πιάνουν 400-500 κιλά το στρέµµα, ενώ τα µεταβροχικά µε το ζόρι πιάνουν 300 κιλά το στρέµµα».

Ιταλία: αρχή µε 230 ευρώ ο τόνος για τα καλά
Στις πρώτες λίστες της Ιταλίας είχαµε βελτίωση των ποιοτικών προδιαγραφών ανά ποιότητα και αναµενόµενες τιµές. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε στη λίστα της Φότζια για την καλή ποιότητα οι τιµές φτάνουν τα 230 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 220 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού.  
Να σηµειωθεί, τέλος, ότι για την ώρα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση. Επιπλέον, δεν φαίνεται να µπορούµε να ευνοηθούµε από το υποβαθµισµένο περσινό απόθεµα της Ιταλίας. «Αν είχαµε καλύτερες ποιότητες θα πετυχαίναµε καλές τιµές και εξαγωγή, γιατί είµαστε οι πρώτοι που αλωνίζουµε στη λεκάνη της Μεσογείου. ∆υστυχώς µας τα χάλασε φέτος ο καιρός», καταλήγει ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος.

 

 

 

Πηγη

Σε διάψευση των πρόσφατων δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου για άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές ντομάτας από την Τουρκία στη Ρωσία, προχώρησε ο υπουργός γεωργίας της χώρας, Αλεξάντερ Τκάτσεφ.

«Ίσως να επιτρέψουμε κάποια μέρα να εισέλθουν στη ρωσική αγορά ντομάτες από την Τουρκία, αλλά σίγουρα αυτό δεν θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη 21 Ιουνίου ο Αλεξάντερ Τκάτσεφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η διάψευση αυτή από το στόμα του Ρώσου υπουργού γεωργίας, έσκασε σαν βόμβα για τους εξαγωγείς τουρκικής ντομάτας, που καταγράφουν σημαντικές απώλειες από τότε που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση. Να σημειωθεί ότι λόγω του ρωσικού εμπάργκο ποσότητες με τουρκικές ντομάτες κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά. Υπενθυμίζεται ότι πριν τις απαγορεύσεις και τις τεταμένες σχέσεις των δύο κρατών, το 70% από τις τουρκικές ντομάτες εξάγονταν στη Ρωσία. Μάλιστα, το 2014 η Τουρκία εξήγαγε στη Ρωσία ντομάτες και αγγούρια συνολικής αξίας 508 εκατ. δολαρίων. 

Επιπλέον, ο Τκάτσεφ είχε αναφέρει ότι η Μόσχα ήταν ανοικτή στο να συζητήσει μερική άρση της απαγόρευσης μόνο στην περίπτωση που δεν θα βλάπτει τους Ρώσους παραγωγούς ή τους επενδυτές.

Η απαγόρευση εξαγωγής κερασιών, επιτραπέζιων σταφυλιών, εσπεριδοειδών και ντοματών από την Τουρκία στη Ρωσία ξεκίνησε το 2015 μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία. Μέχρι στιγμής, οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις και έχει αρθεί το εμπάργκο για μια σειρά από προϊόντα όχι όμως για τις ντομάτες.



Η επίσημη στάση της ρωσικης κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής αρχής, Rosselkhoznadzor, είναι ότι οι εισαγωγές από την Τουρκία ντομάτας, πιπεριών, ροδιών, μελιτζανών, μαρουλιών, σαλατών iceberg και κολοκυθιών παραμένει περιορισμένη.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα ειδήσεων DailySabah, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαδικασία συνομιλιών και η Ρωσία αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τις εισαγωγές τουρκικής ντομάτας, αλλά μόνο σε περιπτώσεις ελλειμμάτων ή χαμηλής προσφοράς στη ρωσική αγορά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία επενδύει πολύ έντονα σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών μετά το εμπάργκο που έχει επιβάλλει στα οπωροκηπευτικά της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Αυστραλίας.

 

 

Πηγη

Αύξηση της ζήτησης στην ελληνική αγορά οίνου αναμένεται λόγω της καταστροφής που προξένησε στους ιταλικούς αμπελώνες ο παγετός του Απριλίου και του Μαΐου. Οι μεσίτες της γειτονικής Ιταλίας θα στραφούν σε εμάς όπως και στην Ισπανία και τη Γαλλία προσπαθώντας μάλιστα να καλύψουν τις ανάγκες τους για αρκετούς μήνες, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, αν όχι και τον Οκτώβριο.

 

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η ακριβής επίπτωση του κύματος ψύχους στην ιταλική παραγωγή το τρέχον έτος, ο Luigino Lazzaretto,  αγοραστής της Ιταλικής αγοράς, εκτίμησε ήδη μια μείωση της τάξης του 15%.

Αναλυτικά η ανάρτηση της ΚΕΟΣΟΕ:

«Ο παγετός του Απριλίου και του Μαΐου ακρωτηρίασαν ένα μέρος της ιταλικής παραγωγής.

Όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία επλήγη από ένα κύμα παγετού, τον Απρίλιο, ωθώντας τους αγοραστές να προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους για αρκετούς μήνες.

Χαμηλή διαθεσιμότητα στο Λευκό

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η ακριβής επίπτωση του κύματος ψύχους στην ιταλική παραγωγή το τρέχον έτος, ο Luigino Lazzaretto (μεσίτης) εκτίμησε ήδη μια μείωση της τάξης του 15%. «Τέλος πάντων, είναι βέβαιο ότι η Ιταλία δεν θα επιστρέψει σε μια πληθωρική συγκομιδή το τρέχον έτος». Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι αντιδράσεις δεν θα αργήσουν να έρθουν: «Παρατηρήσαμε ότι οι επιχειρήσεις, όχι μόνο οι ιταλικές εταιρείες εμφιάλωσης, αλλά και άλλες εταιρείες, αύξησαν τις αγορές τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά τους προσεχείς μήνες, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, αν όχι τον Οκτώβριο». Είναι σαφές, όπως άλλωστε ανέφερε και η διεθνής χρηματιστηριακή Ciatti, ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου, η ιταλική αγορά ήταν υποτονική, οι Ιταλοί και οι ξένοι αγοραστές αγόραζαν από μήνα σε μήνα, αφού μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά, επειδή δεν έβλεπαν «κανένα κίνδυνο έλλειψης στην ιταλική αγορά, ιδιαίτερα για τα generic κόκκινα». Για τα λευκά, όλων των κατηγοριών, η κατάσταση ήταν ήδη τεταμένη. «Η διαθεσιμότητα των λευκών ήταν ήδη χαμηλότερη πριν από τον παγετό.

Η αλληλεξάρτηση των αγορών

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, η Ciatti είχε προβάλλει τις μετακινήσεις λευκών κρασιών από την Ισπανία προς τη Γαλλία και την Ιταλία. Σύμφωνα με τον Luigino Lazzaretto, είναι πολύ νωρίς να το προβλέψουμε με βεβαιότητα. «Θα εξαρτηθεί από τους όγκους συγκομιδής του τρέχοντος έτους. Εάν η ισπανική σοδειά είναι σημαντική, τότε θα δούμε σίγουρα λευκό κρασί να ρέει προς την Ιταλία. «Η λιγοστή παραγωγή σε ορισμένες χώρες του νοτίου ημισφαιρίου φέτος είχε θετικό αντίκτυπο για τους επαγγελματίες στην ιταλική αγορά. «Όλες οι αγορές σε όλο τον κόσμο είναι τώρα λιγότερο ή περισσότερο διασυνδεδεμένες και οι πληροφορίες μεταδίδονται γρήγορα. Τούτου λεχθέντος, οι τιμές επηρεάζονται κυρίως από την εγχώρια παραγωγή μας. Εάν η παραγωγή είναι χαμηλή και η ισχυρή η ζήτηση, οι τιμές μας αυξάνονται».

Σταθερές τιμές, εκτός από το λευκό

Προς το παρόν, οι τιμές είναι σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Νομίζω ότι είμαστε περίπου στο ίδιο επίπεδο με την Ισπανία και τη Γαλλία. Στα generic λευκά οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 33 και 43 σεντς ανά λίτρο. Στις generic κόκκινες μεταξύ 31 και 40 σεντς: το Merlot και το Chardonnay μεταξύ 60 και 75 σεντς και το Cabernet Sauvignon μεταξύ 65 και 80 σεντς. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές είναι παρόμοιες με εκείνες του περασμένου έτους.

Σταματήστε την υπερβολική μόχλευση στα αφρώδη

Ο Luigino Lazzaretto ισχυρίζεται ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει την πρόκληση τώρα να αναπτύξει τις ασιατικές αγορές, ιδίως αυτήν της Κίνας, αγορά η οποία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Ισπανία ως προμηθεύτρια χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά επίσης και για να μειωθεί η εξάρτηση από τα αφρώδη. «Η Ισπανία μας πήρε το μερίδιο αγοράς στην Κίνα, κυρίως των ποικιλιακών κρασιών, όπως το Merlot και Cabernet Sauvignon. Για να ανακτήσουμε το χαμένο μερίδιο, χρειαζόμαστε μια ποσοτική και ποιοτική συγκομιδή. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναπτύξουμε την εμπορία των οίνων που παράγονται από αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών. Τώρα η αγορά γυρίζει γύρω από τα αφρώδη - Prosecco και di Asti. Κάθε εμπορική διαπραγμάτευση αρχικά επικεντρώθηκε στην διαθεσιμότητα και τις τιμές των αφρωδών. Θα θέλαμε να δούμε προπώληση και οίνων που παράγονται από Pinot Grigio, nero d'Avola και Montepulciano d'Abruzzo, για παράδειγμα, ή για κρασιά από τυπικές ποικιλίες σταφυλιών, καθώς και για ΠΟΠ και ΠΓΕ. Το ενδιαφέρον για τα αφρώδη είναι ένα καλό γεγονός για την Ιταλία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε και άλλα κρασιά προς πώληση».

Εστιάζοντας στις αναφορές του Luigino Lazzaretto, δεν είναι απίθανο φέτος (ανάλογα και με την εξέλιξη της ελληνικής οινοπαραγωγής), οι Ιταλοί μεσίτες να στραφούν και στην ελληνική αγορά οίνου».

 

 

Πηγη

Να καθιερωθούν κίνητρα για νεοεισερχόµενους στη γεωργία ακόµα και άνω των 40 προτείνουν ορισµένα κράτη µέλη, µε αφορµή την αλλαγή στους κανόνες της ΚΑΠ το 2018.

Το διαχρονικό ζητούµενο της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσµού οδήγησε σε ανακίνηση του ζητήµατος για µεγαλύτερη ελαστικότητα ως προς τα όρια ηλικίας στον ορισµό του νέου αγρότη ή καλύτερα την παροχή ίδιων κινήτρων σε άτοµα άνω των 40 ετών καθώς:
Πρώτον, ο χρόνος είναι µεγάλος από τη στιγµή της πρώτης εγκατάστασης µέχρι να γίνει ο αγρότης επαγγελµατίας, δεύτερον χρειάζεται µεγάλη στήριξη για επενδύσεις ώστε να σταθούν δυναµικά στις αγορές και τρίτον, οι νέοι, τουλάχιστον στα Βόρεια της Ευρώπης είναι απρόθυµοι να ακολουθήσουν τα χνάρια των πατεράδων τους.

Αυτή τη στιγµή οι ευρωπαϊκοί θεσµοί ορίζουν ως Νέο Αγρότη «το πρόσωπο που δεν υπερβαίνει τα 40 έτη κατά τη στιγµή της υποβολής της αίτησης, διαθέτει επαρκείς επαγγελµατικές δεξιότητες και ικανότητες και εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε γεωργική εκµετάλλευση ως επικεφαλής της. Η εγκατάσταση µπορεί να γίνεται αποκλειστικά από τον ίδιο ή από κοινού µε άλλους αγρότες». Ωστόσο, οι πολιτικές που προωθεί η ΕΕ συναντούν σθεναρή αντίσταση. Πέρα των οικονοµικών παραγόντων, όπως η αύξηση των τιµών της γης, το αγροτικό επάγγελµα πάσχει σε επίπεδο εικόνας.



Σε αντίθεση µε την ελληνική πραγµατικότητα, όπου µετά το ξέσπασµα της κρίσης, η κυρίαρχη αφήγηση των αστικών µέσων παρουσιάζει την αγροτική ενασχόληση ως «πεδίον δόξης λαµπρόν» για τους νέους ανθρώπους, η εικόνα που επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι εντελώς διαφορετική.  Χαρακτηριστική είναι η αναφορά σε δηµοσίευµα της Guardian: «Αν ρωτήσεις ποια είναι η εικόνα του τυπικού Βρετανού αγρότη, η περιγραφή θα αφορά έναν ηλικιωµένο κύριο µε τραγιάσκα που ιδανικά θα µασάει ένα κοµµάτι άχυρο». Αυτή η στερεοτυπική εικόνα όµως αδυνατεί να εµπνεύσει τα πιο φιλόδοξα και ελπιδοφόρα τµήµατα του πληθυσµού. ∆εν είναι τυχαίο λοιπόν που το  ποσοστό των αγροτών ηλικίας κάτω των 35 ετών στη Μεγάλη Βρετανία έπεσε από το 16% το 1990 στο 2,8% το 2011.

Άτοµα µε µεγαλύτερο κεφάλαιο

Ένας ακόµη παράγοντας που ενδεχοµένως οδήγησε τα κράτη µέλη σε αυτή την πρόταση είναι το γεγονός ότι άτοµα άνω των 40 ετών που ενδιαφέρονται να µπουν στην αγροτική δραστηριότητα είναι πιθανότερο να είναι πιο εύρωστα οικονοµικά και να διαθέτουν το αναγκαίο κεφάλαιο για να προχωρήσουν στις επενδύσεις που απαιτεί η αγροτική δραστηριότητα.

Με το βλέµµα µετά το 2020
Αν και οι ευρωπαϊκοί θεσµοί προσπαθούν να ανταποκριθούν στο πρόβληµα της ηλικιακής ανανέωσης ήδη από τη δεκαετία του 1990, το ζήτηµα εξακολουθεί να είναι φλέγον µέχρι σήµερα όπως αποδεικνύει η πρόσφατη διαβούλευση για την ΚΑΠ µετά το 2020. Πιο συγκεκριµένα, στις προτάσεις που προέκυψαν από τη διαβούλευση εντάχθηκαν η επαναφορά του Μέτρου Πρόωρης Συνταξιοδότησης για όσους θέλουν να δώσουν τη διαχείριση της γης τους σε νέους αγρότες και η κατάργηση για τους νέους αγρότες, των κανόνων της Κοινότητας για τις κρατικές ενισχύσεις  που επιτρέπουν την αγορά των γεωργικών εκτάσεων µόνο εντός ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου και µόνο για το 10% της συνολικής αξίας της επένδυσης.

Μέσα στον Ιούνιο ψηφίζεται ο Omnibus
Ο κανονισµός Omnibus που θα ισχύσει το 2018 και θα επηρεάσει τους κανόνες της ΚΑΠ για όλα τα κράτη µέλη αναµένεται να µπει προς ψήφιση µέσα στον Ιούνιο.
Σύµφωνα και µε την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας, οι κυριότερες αλλαγές στην ΚΑΠ θα έχουν να κάνουν µε:

  • Την αύξηση της ενίσχυσης από το 25% στο 50% της µέσης αξίας των δικαιωµάτων που κατέχουν οι αγρότες νεαρής ηλικίας.
  • Το εργαλείο σταθεροποίησης εισοδήµατος: εισάγει χαµηλότερο όριο µείωσης του εισοδήµατος για την ενεργοποίηση του µηχανισµού αυτού (20% και άνω), καθώς και εργαλεία ανά κλάδο
  • Τον ενεργό γεωργό: η προϋπόθεση καθίσταται προαιρετική για τα κράτη µέλη.
  • Τα χρηµατοδοτικά µέσα: προωθείται η χρήση τους µέσω της χαλάρωσης των εφαρµοστέων κανόνων της ΚΑΠ.
  • Τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών: απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης εθνικής χρηµατοδοτικής συνδροµής.
  • Ακόµα ζητείται από τους ευρωβουλευτές να γίνουν οι εξής προσθήκες:
  • Να αυξηθεί στα 2.500 ευρώ το όριο των άµεσων ενισχύσεων από τα 1.250 που ισχύει µέχρι σήµερα για το καθεστώς των «µικρών καλλιεργητών».
  • Να µην είναι υπόχρεοι «πρασινίσµατος» όσοι έχουν από 100 έως 150 στρέµµατα αγροτική εκµετάλλευση.

 

Πηγη

Το πλάνο της για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων από το ενεργειακό κόστος, παρουσίασε η New Holland σε συνάντησή της µε στελέχη της Ευρωβουλής, πλάνο που περιλαµβάνει την µετατροπή βιοµάζας που προέρχεται από αγροτικά απόβλητα και καλλιέργειες, σε βιοµεθάνιο και ηλεκτρική ενέργεια.

Το παρόν στη συνάντηση έδωσαν µεταξύ άλλων ο πρόεδρος της New Holland Carlo Lambro και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (DG AGRI) Paolo De Castro. Εκτός από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συµµετείχαν εκπρόσωποι από ακαδηµαϊκούς, θεσµικούς και βιοµηχανικούς τοµείς.
Ο Carlo Lambro εξήγησε το όραµα της New Holland, το οποίο εκφράζεται µέσω της στρατηγικής Clean Energy Leader της φίρµας που αφορά την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών καυσίµου όπως το βιοντίζελ και το µεθάνιο. Το όραµά της για ένα ενεργειακά ανεξάρτητο αγρόκτηµα η New Holland το έχει πάει ήδη κάποια βήµατα µπροστά. Μία τέτοια εκµετάλλευση είναι σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του µετατρέποντας τη βιοµάζα που παράγεται από καλλιέργειες και γεωργικά απόβλητα σε βιοµεθάνιο και ηλεκτρική ενέργεια, δηµιουργώντας έτσι έναν ενάρετο κύκλο.



Βιώσιµο το τρακτέρ µεθανίου
Αυτό το όραµα µε τη σειρά του, οδήγησε στην ανάπτυξη του τρακτέρ µεθανίου, το οποίο δέχεται καύσιµο βιοµεθανίου που παράγεται στην αγροτική εκµετάλλευση. Μάλιστα, σε δοκιµές του τρακτέρ που γίνονται σε Ευρώπη και Βραζιλία, τα δεδοµένα δείχνουν σηµαντική εξοικονόµηση κόστους και λιγότερες εκποµπές ρύπων σε σύγκριση µε τα τρακτέρ ντίζελ.
Ο Carlo Lambro επίσης τόνισε ότι η New Holland έχει ήδη προσέξει τον κοµβικό ρόλο που µπορεί να παίξει το συµπιεσµένο φυσικό αέριο (CNG), και επενδύει σε αυτή την τεχνολογία. Όπως είπε χρειάζεται η ανάπτυξη υποδοµών διανοµής CNG ώστε να υιοθετηθεί ευρέως στη γεωργία, καθώς δεν είναι δυνατόν να παραχθεί από τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις.

 

 

πηγη
Τέλος, στη συζήτηση έγινε αναφορά στην τρέχουσα ΚΑΠ 2014-2020 και τις ευκαιρίες που µπορεί να προσφέρει για την υιοθέτηση των συστηµάτων ακριβείας.

Ανοίγει ο δρόμος για τη γενετική τροποποίηση και στην καλλιέργεια νέων πιο ανθεκτικών και πιο αποδοτικών καλλιεργειών του ηλίανθου μετά την αποκωδικοποίηση του από ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών (INRA) της Γαλλίας.

Το γονιδίωμα του πανέμορφου ηλίανθου, το οποίο είναι περίπου 10% μεγαλύτερο από το ανθρώπινο. Οι καλλιέργειες ηλίανθου έχουν μεγάλη εξάπλωση διεθνώς, καθώς εμφανίζουν σταθερές αποδόσεις σε μια μεγάλη ποικιλία περιβαλλοντικών συνθηκών, ενώ δείχνουν μεγάλη προσαρμοστικότητα στην κλιματική αλλαγή και στην ξηρασία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νικολά Λανγκλάντ του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών (INRA) της Γαλλίας και την καθηγήτρια Λόριν Ρίζενμπεργκ του Τμήματος Βοτανικής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature". Οι επιστήμονες «διάβασαν» το DNA του σημαντικότερου είδους ηλίανθου, του «Ηλίανθου του ετήσιου» (Helianthus anuus L.), γνωστού απλώς και ως «Ήλιου», ανακαλύπτοντας ποιά γονίδια επηρεάζουν την ανθοφορία του και την παραγωγή του ελαίου του.

 

Πηγη

Τη μοναδική ευκαιρία για μια γρήγορη ματιά είχε η εφημερίδα Agrenda στην τελευταία λέξη της βιοτεχνολογίας που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός κολοσσός Monsanto στο ερευνητικό του κέντρο στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι.

Η έρευνα μέσα στα εργαστήρια επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στους γονότυπους των φυτών με σκοπό την ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων (Γ.Τ.) σπόρων, στην εντομολογία, κλπ. Ακόμα υπάρχουν θάλαμοι ανάπτυξης των Γ.Τ. φυτών, γίνεται έρευνα για την υγεία των εδαφών, το κλίμα και φυσικά το νέο πεδίο που αναπτύσσεται ταχύτατα είναι οι αγροτικές ψηφιακές εφαρμογές.



Μάλιστα, ετοιμάζουν και νέα πτέρυγα με ακόμη περισσότερα θερμοκήπια για να ολοκληρώνουν τις δοκιμές τους. Συνολικά, η Monsanto επενδύει 1,6 δισ. δολάρια σε έρευνα.



«Παλιά η αναπαραγωγή γινόταν με οπτικά δεδομένα (διάλεγαν τα καλύτερα φυτά ή ζώα με το μάτι), όμως τώρα το μέλλον ανήκει στη μοριακή αναπαραγωγή και “βοηθοι” των επιστημόνων είναι πλέον τα ρομπότ», σημειώνει ο Γκάρι Μπάρτον, ο οποίος εργάζεται εδώ και 33 χρόνια στην εταιρεία.



Όλο και πιο συχνά η δουλειά στο χωράφι γίνεται ψηφιακά
Σ’ ένα µόνο σηµείο ή καλύτερα σε µια ψηφιακή πλατφόρµα θέλει να συγκεντρώσει όλα τα δεδοµένα που αφορούν µεγάλες καλλιέργειες µε σκοπό να διευκολύνει την παραγωγικότητα και τα κέρδη των παραγωγών η Climate Corporation, θυγατρική της Monsanto.



Γι’ αυτό δηµιούργησε πριν από 3,5 χρόνια την εφαρµογή Climate Field View. Βέβαια, αυτή η συγκέντρωση δεδοµένων δεν κρίνεται πάντα θετικά καθώς υπάρχει και ο αντίλογος σχετικά µε το ποιος αποθηκεύει, διαχειρίζεται ή και δηµοσιοποιεί τα δεδοµένα αυτά.



Προς το παρόν, ο Άντονι Όζµπορν, 4ης γενιάς αγρότης στο Μιζούρι εργάζεται στην Climate Corporation όπου αναπτύσσεται µια 5ετής στρατηγική για το κλίµα και έχει ως σύµµαχό του αυτήν την εφαρµογή. Σύµφωνα µε τον ίδιο παρά την αρχική δυσπιστία των Αµερικανών παραγωγών για τη χρήση των δεδοµένων τους τώρα ολοένα και περισσότεροι τη χρησιµοποιούν και παρακολουθούν τα αποτελέσµατα µέσω smartphone ή tablet. «Αυτά που µπορούµε να ελέγξουµε είναι η γενετική των σπόρων, τα παράσιτα, τις ασθένειες, τις αγρονοµικές πρακτικές αλλά ακόµα δεν µπορούµε να προβλέψουµε µε ακρίβεια των καιρό, που αποτελεί βασική παράµετρο για την επιτυχία των καλλιεργειών», λέει χαρακτηριστικά ο Άντονι Όζµπορν. 



Τα δεδοµένα από την εφαρµογή χρησιµεύουν για να χορηγούνται οι κατάλληλες εισροές αλλά και για να γίνονται αναλύσεις. Το κόστος για την απόκτηση της εφαρµογής στις ΗΠΑ αφορά µια ετήσια συνδροµή που κυµαίνεται από 790-5.000 δολάρια (723-4.578 ευρώ) και πωλείται από γεωπόνους στις ΗΠΑ. Κινείται σε λογικά πλαίσια αν αναλογιστούµε ότι η αγορά σπόρων στις ΗΠΑ είναι µεταξύ 800-900 δολαρίων και η φυτοπροστασία από 750-1.000 δολάρια. Μέσα στο καλοκαίρι η εφαρµογή θα είναι διαθέσιµη στη Βραζιλία και στην Ευρώπη γίνονται ήδη προκαταρκτικές δοκιµές.



Σταµάτησε το ντηλ µε John Deere

Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι πάγωσε επ’ αόριστον η Climate Corporation τη συµφωνία µε την Deere & Company για την πώληση του εξοπλισµού σχετικά µε τη γεωργία ακριβείας (Precision Planting LLC) που κατείχε, καθώς καθυστερούσε η έγκριση από το τµήµα δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

 

 

Πηγη

Την μείωση των απαιτήσεών της για τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια απόφαση που σχετίζεται με το βακτήριο καραντίνας που προκαλεί το έλκος των εσπεριδοειδών και βασίζεται σε νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Ε. κατάργησε την απαίτηση που είχε μέχρι σήμερα, να πραγματοποιούνται έλεγχοι στους δενδρώνες των εσπεριδοειδών για συμπτώματα από το βακτήριο που προκαλεί το έλκος των εσπεριδοειδών (Xanthomonas axonopodis) για να επιτρέψει τις εισαγωγές. Η απόφαση αυτή διευκολύνει την είσοδο των αμερικανικών εσπεριδοειδών στην ευρωπαϊκή αγορά και μειώνει το κόστος παραγωγής για τους αμερικανούς καλλιεργητές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ κατέβαλαν συνεχείς προσπάθειες μαζί με τους υπεύθυνους από την πλευρά της Ε.Ε. τα τελευταία 10 χρόνια, για να διασφαλίσουν ότι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της ΕΕ για τα εσπεριδοειδή βασίζονται σε πιθανούς κινδύνους που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένοι.

Η νέα οδηγία της Ε.Ε. απαιτεί από τις χώρες στις οποίες έχει εντοπιστεί το βακτήριο που προκαλεί το έλκος των εσπεριδοειδών να έχουν ένα πρόγραμμα διαχείρισης της ασθένειας και να εξασφαλίζουν ότι τα εξαγόμενα φρούτα δεν έχουν συμπτώματα.

Η αλλαγή των απαιτήσεων από την Ε.Ε. για τα εσπεριδοειδή των ΗΠΑ σημαίνει ότι το πρόγραμμα διαχείρισης από την Υπηρεσία Ελέγχου Υγείας Φυτών (APHIS) των ΗΠΑ ικανοποιεί τις απαιτήσεις της νέας οδηγίας.

Μελέτη της APHIS έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι καρποί που δεν φέρουν εμφανή σημάδια της ασθένειας του έλκους των εσπεριδοειδών, ακόμα κι αν έχουν συγκομιστεί σε περιοχές που υπάρχουν προσβολές, δεν μπορούν να εξαπλώσουν την ασθένεια. Έτσι πλέον στις ΗΠΑ δεν θα διεξάγονται επιπλέον έλεγχοι στους δενδρώνες των εσπεριδοειδών και οι παραγωγοί θα εξοικονομήσουν 5,6 εκατ. δολάρια.

Στη Φλόριντα, που υπάρχει το συγκεκριμένο βακτήριο, καλλιεργούνται 100.000 στρέμματα με γκρέιπφρουτ, και το 70% της παραγωγής εξάγεται στην Ε.Ε. Μετά από αυτή την απόφαση παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα σημειωθεί αύξηση 25% στις εξαγωγές την επόμενη σεζόν που θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου του 2017.

 

 

Πηγη

Κατά τη διάρκεια των 8 πρώτων ημερών του Μαρτίου, θερμοκρασίες ρεκόρ, έως και 30 βαθμούς, καταγράφηκαν στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να ανθίσουν οι κερασιές 5 ημέρες νωρίτερα από το συνηθισμένο.

 

«Αυτές οι θερμοκρασίες δεν έχουν εμφανιστεί εδώ και πάνω από 100 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων το Παρατηρητήριο Θερμοκρασιών του Ebro τηρεί αρχείο με ρεκόρ», δήλωσε ο David Manero, συνεργάτης της εταιρείας Cerima Cherries.

Σύμφωνα με τον παραγωγό και εξαγωγέα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανθίσουν οι κερασιές περίπου 5 ημέρες νωρίτερα. «Τα δέντρα ήταν σε πλήρη άνθηση για αρκετές ημέρες. Κανονικά, αυτό δε συμβαίνει πριν τις 15 Μαρτίου, αλλά φέτος έγινε στις 10 Μαρτίου», εξηγεί ο ίδιος.

Τώρα, ωστόσο, οι θερμοκρασίες έχουν σταθεροποιηθεί και πάλι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, και παρότι αυτή την εβδομάδα εξακολουθεί να είναι πιθανός ο κίνδυνος παγετού, όλες οι περιστάσεις δείχνουν ότι θα γίνει μια καλή συγκομιδή.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τα άνθη και τα φρούτα στα δέντρα. Προς το παρόν, φαίνεται ότι όλα θα πάνε καλά, αφού οι θερμοκρασίες είναι φυσιολογικές και οι μέλισσες εργάζονται αγόγγυστα. Αυτό το χειμώνα είχαμε πολύ περισσότερο κρύο απ’ ότι πέρυσι, γι 'αυτό και η ανθοφορία είναι πιο έντονη σε συντομότερο χρονικό διάστημα», δήλωσε.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς, δεδομένου ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος παγετού, οι παραγωγοί δε μειώνουν τις επιφυλάξεις τους. «Χαμηλότερες θερμοκρασίες έχουν προγνωσθεί για αυτή την εβδομάδα, και για τώρα οι ελάχιστες κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 5 βαθμών, ανάλογα με την περιοχή. Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα και δημιουργηθεί παγετός, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Σε εξέλιξη συζητήσεις για να ανοίξει η κινεζική αγορά

Το Cherry Sector Board, το οποίο ενώνει τις κύριες περιοχές παραγωγής κερασιών της Ισπανίας, διεξάγει συνεδριάσεις για να προσπαθήσει να επιταχύνει το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς για τα ισπανικά τα κεράσια, το οποίο πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο εξαγωγής.

«Την περασμένη εβδομάδα, ήμασταν σε διάλογο με το Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας ώστε να δώσει μια ώθηση στη διαδικασία, καθώς, λόγω της έλλειψης πρωτοκόλλου, δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των Κινέζων εισαγωγέων, οι οποίοι έχουν ήδη δείξει το ενδιαφέρον τους σε κεράσια μας », δήλωσε ο David Manero.

Εκτός από την Κίνα, η Cerima Cherries εργάζεται με στόχο το άνοιγμα κι άλλων ασιατικών αγορών, όπως της Ταϋλάνδης και της Νοτίου Κορέας, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην πώληση των προϊόντων τους, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση της παραγωγής μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

 

 

Πηγη

Το καλό, παρθένο ελαιόλαδο πρόκειται να ταξιδέψει ως την αγγλική πρωτεύουσα και να βραβευτεί στους διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα έχει την τιμητική του στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2017, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι διεθνείς διαγωνισμοί ελαιολάδου «London IOOC 2017».

Οι διοργανωτές αναμένουν να συγκεντρώσουν τα καλύτερα παρθένα ελαιόλαδα, ενώ θα δοθούν χωριστά βραβεία για την ποιότητα των ελαιόλαδων olive oil awards, για τον ισχυρισμό υγείας ελαιολάδου, αλλά και για την συσκευασία τους.

London IOOC 2017, London International Olive oil Competitions:

• Quality award of Extra Virgin Olive Oil,

• Health Claim award of Extra Virgin Olive Oil,

• Packaging award of Extra Virgin Olive Oil

Κατάταξη βραβείων:

α) ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 2017, ανώτερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που θα επιτύχουν βαθμολογία από 95,5 έως 100,0)

β) ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 2017, ανώτερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που θα επιτύχουν βαθμολογία από 85,5 έως 95)

γ) ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 2017, ανώτερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που θα επιτύχουν βαθμολογία από 75,5 έως 85)

δ) ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 2017, ανώτερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που θα επιτύχουν βαθμολογία από 65 έως 75)

Μέσα στους στόχους των διοργανωτών είναι:

Η ευαισθητοποίηση ελαιοπαραγωγών με σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους

Η προώθηση της εξαιρετικής ποιότητας αγνού παρθένου ελαιόλαδου

Η βελτίωση των γνώσεων όσων ασχολούνται με το προϊόν αυτό

Η ενημέρωση σε σύγχρονα εργαλεία διδασκαλίας και μάθησης όσων εργάζονται σε μονάδες εστίασης

Η προώθηση της κατανάλωσης ελαιολάδου στις τοπικές αγορές

Η ανάδειξη των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου μέσω τους διαγωνισμού για τον ισχυρισμό υγείας του ελαιολάδου

Ακολουθήστε μας στο: www.facebook.com/LondonOliveoilCompetitions 

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και να προωθήσουν το ελαιόλαδο τους, μπορούν να κατεβάσουν τις αιτήσεις συμμετοχής στα παρακάτω links:

A._ Διαγωνισμός ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ελαιολάδου 2017.
Κατεβάστε από εδώ την αίτηση συμμετοχής: http://www.londonoliveoil.com/wp-content/uploads/2015/06/PARTICIPATION-FORM-QUALITY-OLIVE-OIL.pdf

Σκοπός είναι η πρωτοκαθεδρία προϊόντων (brands). Η έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη του προϊόντος και της μάρκας, αλλά και η πρωτοκαθεδρία σε μια κατηγορία, έτσι ώστε η εταιρεία να μπορεί να χρεώνει για τα προϊόντα της, τέτοιο ποσό, που οι καταναλωτές να εξακολουθούν να το πληρώνουν. Η γρήγορη προσέγγιση της ανάπτυξης του προϊόντος και του εμπορικού σήματος είναι το κλειδί (London Quality olive oil award). 

B._ Διαγωνισμός ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ  ελαιολάδου 2017.
Κατεβάστε από εδώ την αίτηση συμμετοχής: http://www.londonoliveoil.com/wp-content/uploads/2015/06/PARTICIPATION-FORM-HEALTH-CLAIM-OLIVE-OIL.pdf

Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία που προσδοκεί να ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη για την ανάδειξη των ελαιόλαδων με ισχυρισμό υγείας σαν προϊόν υπερτροφής παγκοσμίως στις διεθνείς αγορές. Στόχος αποτελεί να προωθηθεί η ιδέα ότι η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου συσχετίζεται ευθέως με τα οφέλη στην υγεία. Πραγματοποιείται δε για πρώτη φορά στην Αγγλική αγορά (London Health claim olive oil award). 

Γ._ Διαγωνισμός ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ελαιολάδου 2017.
Κατεβάστε από εδώ την αίτηση συμμετοχής: http://www.londonoliveoil.com/wp-content/uploads/2015/06/PARTICIPATION-FORM-DESIGN-OLIVE-OIL.pdf

Η ετικέτα είναι ισχυρό εργαλείο προώθησης για επικοινωνία για τα προϊόντα και για την επιτυχία της εταιρείας, εγχώρια και στο εξωτερικό. Η παρουσία του βραβείου συσκευασίας προσφέρει άμεση διαφοροποίηση ανάμεσα στην τεράστια επιλογή προωθούμενων προϊόντων και διασφαλίζει τους καταναλωτές για την αγοραστική τους απόφαση (London Design olive oil award).

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε: Confexpo Ltd, 0044 208 359 1388, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.LondonOliveoil.com 

 

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 5

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΠΑΤΖΑΡΙΟΥ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ