Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (79)

Στη Βρετανία τα καταστήματα Waitrose, προχώρησαν σε μια χριστουγεννιάτικη κίνηση marketing, καθώς εισήγαγαν στα ράφια τους λευκές μελιτζάνες, προσφέροντας μια ιδιαίτερη εποχιακή επιλογή για τα χριστουγεννιάτικά γεύματα.
Οι λευκές μελιτζάνες είναι όμοιες στο σχήμα με την κανονική μωβ ποικιλία αλλά έχουν κρεμ χρώμα και έχουν πιο ήπια γεύση. Κατά το μαγείρεμα απορροφούν λιγότερο λάδι από τις μωβ, πράγμα που σημαίνει ότι τις κάνει πιο ελαφρύ γεύμα με λιγότερες θερμίδες.
Η Gemma Hodgson, Υπεύθυνη αγορών λαχανικών της Waitrose σχολιάζει: «Είναι η τέλεια επιλογή για αυτήν την περίοδο του χρόνου να έχουμε αυτή τη «γιορτινή» μελιτζάνα στα ράφια μας και περιμένουμε να κάνει θραύση ανάμεσα στους πελάτες μας κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων.»

 

 

 

Πηγη

Μείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων µε σκληρό σιτάρι παγκοσµίως αυτή τη σεζόν και βελτίωση των τιµών παραγωγού, καθώς ταυτόχρονα θα περιοριστεί και ο όγκος των αποθεµάτων καταδεικνύουν τα στοιχεία.

 

Αιτία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Agrenda, οι χαµηλές τιµές στο σκληρό σιτάρι για δεύτερη συνεχόµενη καλλιεργητική περίοδο, που αποθάρρυναν τους παραγωγούς διεθνώς να σπείρουν. Και µπορεί η µείωση αυτή ποσοστιαία να µην είναι τόσο µεγάλη, ωστόσο το ξεκίνηµα της νέας σποράς δεν είναι θετικό και προµηνύει µικρότερες παγκόσµιες ποσότητες σκληρού. Εκτός από τον περιορισµό των εκτάσεων στις ΗΠΑ, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αναλυτές περιµένουν µείωση σε Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα (µικρή µείωση), ενώ η Ιταλία µάλλον θα «κινηθεί» σχεδόν στα ίδια στρέµµατα καθώς χάνουν έδαφος τα κριθάρια.

Σηµειωτέον ότι η παγκόσµια αυτή τάση για µείωση των εκτάσεων, θα µειώνει τα αποθέµατα όσο βαδίζουµε στο νέο έτος, ενώ θα στηρίζει τις τιµές, µε το βλέµµα πλέον των εµπόρων σε χρηµατιστηριακό επίπεδο αλλά και στη φυσική αγορά και των παραγωγών να στρέφεται στις αποδόσεις και τις παραγωγές της νέας σεζόν.

Σε επίπεδο εξαγωγών, η αγορά αυτό το διάστηµα κινείται µε φορτώσεις παλαιότερων συµβολαίων σκληρού σίτου και οι εξαγωγείς εµφανίζουν µεγάλη αντίσταση σε επίπεδα κάτω των 220 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Την ίδια ώρα οι Ιταλοί έµποροι δεν µπορούν να ανεβάσουν τις προσφορές τους σε επίπεδα ελκυστικά για τους τοπικούς προµηθευτές και ως αποτέλεσµα δεν ακούγονται νέες πωλήσεις.

 

Αύξηση τιµών το 2018 περιµένει η Rabobank

Τα καιρικά φαινόµενα, η αύξηση τιµών των εισροών και των µεταφορών αλλά και οι διακυµάνσεις των νοµισµατικών συναλλαγών, είναι οι 3 παράγοντες που σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα έρευνας της ολλανδικής τράπεζας Rabobank που θα αναταράξουν τη σταθερότητα των τιµών το 2018 σε παγκόσµιο επίπεδο και θα οδηγήσουν στην άνοδό τους. Εξετάζοντας κάθε εµπόρευµα ξεχωριστά η ολλανδική τράπεζα αναµένει ότι οι προοπτικές για το σιτάρι είναι καλές σε σχέση µε τις σηµερινές τιµές, λόγω του αναµενόµενου παγκόσµιου ελλείµµατος 7,5 εκατ. τόνων (εξαιρουµένης της Κίνας), οδηγώντας µια τάση προς την επανεξισορρόπηση µετά από ρεκόρ χαµηλών καλλιεργούµενων στρεµµάτων στις ΗΠΑ.

Ο Stefan Vogel, επικεφαλής των αγορών αγροτικών προϊόντων της Rabobank δήλωσε: «Από ιστορική άποψη, τα παγκόσµια αποθέµατα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων είναι υψηλά, γεγονός που διατηρεί σήµερα το περιβάλλον τιµών σχετικά ευνοϊκό.  Υπάρχουν όµως σύννεφα αβεβαιότητας στον ορίζοντα και τα αποθέµατα δεν αρκούν για να διατηρηθούν οι τιµές σταθερές».

 

Χαµηλό ρεκόρ σπορών στις ΗΠΑ

Μειωµένες κατά 9% υπολογίζει το USDA τις εκτάσεις µε σκληρό σιτάρι στις ΗΠΑ την περίοδο 2017-2018, κάνοντας λόγο για χαµηλό ρεκόρ, µε τη βάση για τη νέα σεζόν να αναµένεται ακόµα χαµηλότερη, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις.

Σύµφωνα µε το Reuters, οι Αµερικανοί αγρότες αναµένεται να επεκτείνουν τις καλλιέργειες καλαµποκιού και σόγιας ενώ θα µειώσουν τις σπoρές σιταριού στα 45 εκατ. στρέµµατα το 2018-2019, από το χαµηλό ρεκόρ των 46 εκατ. στρεµµάτων για το 2017-2018. Ο επικεφαλής οικονοµολόγος για τα προϊόντα INTL FCStone Arlan Suderman αναµένει ότι οι παραγωγοί σιταριού των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να φυτεύουν λιγότερο, λόγω της πίεσης των τιµών από τα παγκόσµια αποθέµατα σιταριού.

 
 
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 09:50

Ντίσκο-θερµοκήπιο στην Ιαπωνία!

Written by

Το ντίσκο-θερμοκήπιο είναι μια «ορχήστρα λαχανικών», που συνοδεύεται από ψυχεδελικά φώτα. Ως στόχο έχει να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να αγγίξουν, να µυρίσουν και να ακούσουν τα φυτά, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της ιστοσελίδας Horti Daily. Όλα αυτά µοιάζουν µε σενάριο επιστηµονικής φαντασίας, όµως είναι πραγµατικότητα στο κέντρο του Τόκιο, χάρη στην ιαπωνική εταιρεία PARTY. Ο σκελετός του ντίσκο θερµοκηπίου έχει «στολιστεί» µε φώτα LED.
Επτά τύποι λαχανικών έχουν φυτευτεί µέσα και µόλις οι επισκέπτες αγγίξουν τα φυτά, ενεργοποιούν µία σειρά φωτεινών ενδείξεων και ήχων. Τα φώτα εµπνέονται από την ανάπτυξη των φυτών και τα ηχητικά εφέ δηµιουργήθηκαν από τον καλλιτέχνη Res Kunimoto, ο οποίος έφτιαξε µια µείξη ήχων από σπόρους που τρίβονται, φύλλα που αγγίζονται και φρούτα που τρώγονται, µε ήχους ορχηστρικών οργάνων. «Οι ντοµάτες είναι το βιολί, τα καρότα η τροµπέτα, τα λάχανα το όµποε, τα ραντίτσιο το φλάουτο, οι γλυκοπατάτες το πιάνο, οι µελιτζάνες η άρπα και οι κολοκύθες το κλαρινέτο», αναφέρει ο Kunimoto στην ιστοσελίδα The Spaces.

 

Πηγη

Όσο το θέμα της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και πιο σοβαρό, η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες των κρατών όλου του κόσμου.

Στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας και κατ' επέκταση τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή στις καλλιέργειες, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τις γενετικές βάσεις των φυτών που είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και προσπαθούν να αναπτύξουν καλλιέργειες που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν σε ξηρές συνθήκες.

Οι καλλιέργειες που απαιτούν λιγότερο νερό θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές σε ημι-άνυδρες περιοχές, όπου η ξηρασία μπορεί να είναι εξαιρετικά καταστροφική για τους τοπικούς πληθυσμούς.
Τα φυτά που είναι ανθεκτικά στην ξηρασία διαθέτουν ένα «μηχανισμό» γνωστό ως μεταβολισμό του κρασουλακενικού οξέος ή CAM, ο οποίος τους επιτρέπει να επιβιώσουν, παρά τα λιγοστά επίπεδα νερού.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, μια ομάδα ερευνητών εντόπισε το σύνολο των γονιδίων που στηρίζουν το CAM, θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική γενετική των καλλιεργειών που θα αντέχουν περισσότερο στην ξηρασία.

Ο Dr. Xiaohan Yang, βιολόγος φυτών στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και συν-επικεφαλής της νέας μελέτης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το CAM είναι ένας αποδεδειγμένος μηχανισμός για τα φυτά που αντέχουν στην ξηρασία».

Το CAM είναι ουσιαστικά μια μορφή φωτοσύνθεσης στην οποία οι πόροι του φυτού μένουν ανοιχτοί μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και επιτρέπουν στο διοξείδιο του άνθρακα να μπει μέσα σ΄αυτά.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ο ήλιος είναι έξω, οι πόροι παραμένουν κλειστοί, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια νερού που υπάρχει μέσα σ' αυτά.

Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά αυτά μπορούν να αντέξουν περισσότερο σε συνθήκες ξηρασίας.

Ο Dr. Yang καταλήγει: «Όπως αποκαλύπτουμε, τα δομικά στοιχεία που συνθέτουν τη φωτοσύνθεση, CAM, θα μας βοηθήσουν να βιομηχανοποιήσουμε τις μεταβολικές διεργασίες των κύριων καλλιεργειών όπως το ρύζι, το σιτάρι, η σόγια και να επιταχύνουμε την προσαρμογή τους σε περιβάλλοντα όπου τα επίπεδα του νερού είναι περιορισμένα».

 

 

Πηγη

Αν και ο τομέας των βιολογικών στη Γαλλία ανθίζει, η εγχώρια προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση που κυμαίνεται από 15% έως 20% αναλόγως την κατηγορία. Για το λόγο αυτό ο κλάδος ελπίζει σε κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση της κυβέρνησης του Μακρόν της πολιτικής «από το χωράφι ως το πιάτο» (farm-to-fork), όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα foodnavigator.com.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στα βιολογικά τρόφιμα ως ένα παράδειγμα «ποιοτικής αναβάθμισης» το οποίο χρειάζεται το γαλλικό σύστημα τροφίμων ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό.
O τζίρος του κλάδου των βιολογικών στη Γαλλία έφτασε τα 7 δισ. ευρώ από το 2016 έως τους πρώτους 6 μήνες του 2017 και οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Agence Bio γαλλική πλατφόρμα ενημέρωσης για τον κλάδο των βιολογικών.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα foodnavigator με αφορμή το διεθνές σαλόνι για τα βιολογικά προϊόντα Natexpo στο Παρίσι, ο διευθυντής της Agence Bio, Florent Guhl, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να εξελιχθούν οι αγροδιατροφικές βιομηχανίες στη Γαλλία και ο τομέας των βιολογικών μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτό, ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση σε υγιεινά, ασφαλή και αειφόρα τρόφιμα. Η εξέλιξη έχει να κάνει με το να ακούσουμε τις απαιτήσεις των καταναλωτών για την προστασία του περιβάλλοντος και τα τοπικά προϊόντα και να ανταποκριθούμε σ’ αυτά. Ως εκ τούτου, πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα των βιολογικών τροφίμων στα πιάτα των Γάλλων».

 

 

Πηγη

Σε τροχιά «χαµηλών πτήσεων» έχει ευθυγραµµιστεί τα τελευταία χρόνια ο τοµέας της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, εξέλιξη η οποία συνδέεται µε τις αδυναµίες των εθνικών προτύπων ποιότητας του ΕΛΓΟ (πρώην Agrocert), τις δυσκολίες που συνάντησε η διαδικασία του benchmarked schemes (συγκριτικά συστήµατα) µε τα αντίστοιχα πρότυπα του GLOBALG.A.P. και την αυτόνοµη πολιτική την οποία επέλεξαν να υιοθετήσουν οι µεγάλες εγχώριες αλυσίδες σούπερ µάρκετ.

Μια 20ετία περίπου µετά την πρώτη συστηµατική προσπάθεια αναδιοργάνωσης του τοµέα της πιστοποίησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Καν. 1760 /17.07.2000), εξέλιξη η οποία συνοδεύτηκε, λίγο καιρό αργότερα, από τη δηµιουργία του Agrocert στην Ελλάδα και το πρώτο θεσµικό πλαίσιο για τις πιστοποιήσεις στην αγροτική παραγωγή, η εγχώρια αγορά δυσκολεύεται να βρει έναν σταθερό βηµατισµό σ’ αυτά τα θέµατα.

Η οικονοµική δυσπραγία των νοικοκυριών ελέω κρίσης και η µετατόπιση της καταναλωτικής ζήτησης σε φθηνότερα προϊόντα µη εγνωσµένης ταυτότητας δεν εξηγεί επαρκώς την «υστέρηση» που καταγράφεται στην ανάπτυξη του τοµέα. Αντίθετα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι αδυναµίες των εγχώριων προτύπων, οι ακριβές διαδικασίες πιστοποίησης και ο ελλιπής έλεγχος από την πλευρά των επίσηµων αρχών, ήταν οι κύριες αιτίες που κράτησαν την όλη διαδικασία σε υπολανθάνουσα µορφή. Επί της ουσίας, η πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων περιορίσθηκε κυρίως εκεί όπου υπήρχαν επιδοτήσεις (π.χ. βιολογικά, ΠΟΠ, Ολοκληρωµένη ∆ιαχείριση κ.α.), που σε αρκετές περιπτώσεις «έτρεξε» µόνο για να απορροφηθούν οι αντίστοιχες ενισχύσεις πιστοποίησης. Λίγοι δε, ήταν οι συντελεστές της αγοράς που πίστεψαν σ’ αυτή τη διαδικασία και την υποστήριξαν µε εξαγωγικό κυρίως προσανατολισµό και ενδιαφέρον για την κατάκτηση νέων δύσκολων διεθνών αγορών. Αντίθετα µε τα λεγόµενα εθνικά σήµατα ποιότητας (AGRO) στα χρόνια που µεσολάβησαν και κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, το σύστηµα πιστοποίησης GLOBALG.A.P. διεύρυνε την παρουσία του διεθνώς και καθιερώθηκε ως ένα ασφαλές σήµα πιστοποίησης, το οποίο βασίζεται σε συστηµατικούς ελέγχους στα αντίστοιχα στάδια παραγωγής.
Μάλιστα, µε τον καιρό το GLOBALG.A.P.  εξελίχθηκε σε ένα δυναµικό πιστοποιητικό µε ειδικότερους βραχίονες για όλα τα στάδια της παραγωγής.Business to Business πιστοποιητικό από το χωράφι μέχρι το ράφι


Παγκόσμια πρόκληση
Επιχειρηματική απόδοση για τους παραγωγούς φέρνουν τα εξελιγμένα πρότυπα ποιότητας στα τρόφιμα


Οι τελευταίες καινοτοµίες των µελών και εταίρων που βρίσκονται στο άρµα του διεθνούς οργανισµού πιστοποίησης GLOBALG.A.P γύρω από την ασφάλεια των τροφίµων και τις ορθές γεωργικές πρακτικές, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Φόρουµ που διοργανώνεται από κοινού µε τον Φορέα Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης TÜV HELLAS (TÜV NORD) στις 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Η διοργάνωση της Αθήνας, αποτελεί µέρος του GLOBALG.A.P. TOUR 2017, που ξεκίνησε το ταξίδι του στις 24 Φεβρουαρίου µε πρώτο σταθµό την Ρουµανία και αναµένεται να ολοκληρωθεί στις 6 ∆εκεµβρίου στην Αίγυπτο.
Στο Food Safety Forum «Ασφαλείς και Βιώσιµες Γεωργικές Πρακτικές», θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος του GLOBALG.A.P., Guy Callebaut, για να παρουσιάσει τις παγκόσµιες προκλήσεις, τις λύσεις αλλά και τη διεθνή εµπειρία στον τοµέα της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Ο Dr. Friedrich Luedeke, Senior Expert/Training, του GLOBALG.A.P θα αναπτύξει τα νέα πρότυπα (CFP, CoC & GRASP) και τις θέσεις του Οργανισµού για τη βιωσιµότητα και την αειφορία, σε συνδυασµό µε ένα αναλυτικό στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης. 

Ο Θωµάς Αραπογιάννης, ∆ιευθυντής του Αγρο-∆ιατροφικού Τοµέα Νοτίου Ελλάδας της TÜV HELLAS (TÜV NORD) θα µοιραστεί µε το ακροατήριο τα συµπεράσµατα για την Ελληνική πραγµατικότητα µέσα από τη σπουδαία και ευρεία εµπειρία του Φορέα στον τοµέα των πιστοποιήσεων κατά GLOBAG.A.P, ενώ ο Γιώργος Κράββας, Scheme Manager και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της GlobalG.A.P. στην Ελλάδα & Agrisystems Manager της TÜV HELLAS (TÜV NORD), θα αναφερθεί στα πεπραγµένα της Επιτροπής και τους Ελληνικούς στόχους.
Εκπρόσωποι των µεγαλύτερων Ελληνικών επιχειρήσεων στον τοµέα των τροφίµων θα αναπτύξουν τα ελληνικά δεδοµένα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για το µέλλον, ενώ εκπρόσωποι supermarket από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τις απαιτήσεις της αγοράς για ασφαλή τρόφιµα.

Το GLOBALG.A.P. αποτελεί κοινή προσπάθεια επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού λιανεµπορίου τροφίµων και αγροτικών προϊόντων Euro Retail Produce Working Group, µε στόχο τη θέσπιση κανόνων κοινής αποδοχής σε παγκόσµιο επίπεδο, την ανάπτυξη πλαισίου Ορθής Αγροτικής Πρακτικής (G.A.P.), τη συνεχή βελτίωση και κατανόηση της ορθής πρακτικής και την ανοιχτή επικοινωνία καταναλωτών και παραγωγικών κλάδων συµπεριλαµβανοµένων των παραγωγών και των εξαγωγέων - εισαγωγέων. Το Πλαίσιο Ορθής Γεωργικής Πρακτικής περιλαµβάνει την εφαρµογή ολοκληρωµένων συστηµάτων καταπολέµησης εχθρών (IPM) και ολοκληρωµένων συστηµάτων διαχείρισης καλλιεργειών (ICM) µε στόχο τη βραχυπρόθεσµη βελτίωση-αειφορία και τη χρήση των αρχών HACCP σε συνδυασµό µε την τήρηση Εθνικής και ∆ιεθνούς Νοµοθεσίας.

Αλυσίδα τροφίμων
Πάνω από 10.000 Συστήµατα Ποιότητας TÜV HELLAS


Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισµός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, µέλος του Γερµανικού Οργανισµού TÜV NORD GROUP. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987 παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification), σε όλο το φάσµα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δηµόσιο τοµέα στους τοµείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Μέχρι σήµερα έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 10.000 Συστήµατα Ποιότητας παρέχοντας πιστοποιητικά µε διεθνή αναγνώριση που αποτελούν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές. Στον τοµέα των Επιθεωρήσεων συµµετέχει και καθορίζει αποφασιστικά το παρόν και µέλλον της Ποιότητας των Τεχνικών Έργων έχοντας αναλάβει την επιθεώρηση και πιστοποίηση των µεγαλύτερων έργων υποδοµής της χώρας µας. Η ∆ιεύθυνση Εκπαίδευσης του Φορέα µε περισσότερα από 1.500 σεµινάρια και 20.000 συµµετέχοντες πρωτοπορεί στην ενδυνάµωση του σύγχρονου στελέχους µε εξειδικευµένη γνώση και ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα.

Τρία νέα «Πρότυπα» για πρόσθετη διαφάνεια στην αλυσίδα τροφίμων

Παρουσίαση στο Φόρουμ
Διαχωρισμός προϊόντων πιστοποιημένων και μη στις μονάδες επεξεργασίας

Το διεθνές πρωτόκολλο για την πιστοποίηση προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής GLOBALG.A.P. ανακοίνωσε τρία νέα πρότυπα, το Πρότυπο Επεξεργασίας Καλλιεργειών (CfP), το Πρότυπο Chain of Custody και το GRASP, τα οποία θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο Φόρουµ της Αθήνας.

Πρότυπο Επεξεργασίας Καλλιεργειών (CfP): Έίναι παρόµοιο µε το καθιερωµένο πρότυπο ολοκληρωµένης γεωργικής ασφάλειας (IFA) της GLOBALG.A.P., αλλά θα ισχύει για όλες τις καλλιέργειες που παράγουν προϊόντα για περαιτέρω επεξεργασία (µεταποίηση) αντί για καλλιέργειες που διακινούνται ως ολόκληρα και φρέσκα προϊόντα. Το CfP θα καλύπτει καλλιέργειες που πρόκειται να καταψυχθούν, να αποξηρανθούν, να χρησιµοποιηθούν για την παρασκευή προψηµένων γευµάτων και να χρησιµοποιηθούν για ζωοτροφές, µεταξύ άλλων τύπων επεξεργασίας. Οι καλλιέργειες αυτές θα διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο µε τις καλλιέργειες IFA, µε δύο διαφορές:

  •   Πρώτον την προσέγγιση που βασίζεται στον κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίµων και
  •   ∆εύτερον τους κανόνες ελέγχου.

Η παραγωγή προϊόντων που προορίζονται για µεταποίηση συνεπάγεται διαφορετικούς κινδύνους σε επίπεδο αγροτικής εκµετάλλευσης και ως εκ τούτου το πρότυπο CfP προσεγγίζει την εκτίµηση κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίµων σε επίπεδο εκµετάλλευσης διαφορετικά. Το CfP διαφέρει επίσης ως προς το ότι είναι µη διαπιστευµένο πρότυπο. Οι παραγωγοί πραγµατοποιούν είτε αυτοαξιολογήσεις είτε εσωτερικές επιθεωρήσεις ή δέχονται επιθεωρήσεις / ελέγχους από εγκεκριµένο φορέα πιστοποίησης.

Πρότυπο Chain of Custody  GLOBALG.A.P (CoC): Αποτελεί µία βασική πιστοποίηση  για όλους τους παραγωγούς και τους λιανοπωλητές που χειρίζονται τα πιστοποιηµένα προϊόντα του GLOBALG.A.P. Η διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασµού εγγυάται την ακεραιότητα του προϊόντος των παραγωγών και καθησυχάζει τους καταναλωτές. Το νέο αυτό πρότυπο, λοιπόν, ήρθε για να εξασφαλίσει ότι οποιοδήποτε προϊόν φέρει ετικέτα του GLOBALG.A.P ή πωλείται ως GLOBALG.A.P. πιστοποιηµένο προϊόν προέρχεται από πιστοποιηµένες από το πρωτόκολλο γεωργικές εκµεταλλεύσεις. Το Πρότυπο CoC ταυτοποιεί την κατάσταση του γεωργικού προϊόντος σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από το αγρόκτηµα στο λιανοπωλητή. Καθορίζει αυστηρές απαιτήσεις για τη διαχείριση των πιστοποιηµένων προϊόντων και τον κατάλληλο διαχωρισµό των πιστοποιηµένων και µη πιστοποιηµένων προϊόντων στις µονάδες επεξεργασίας.

Πρότυπο GRASP: Αναπτύχθηκε από τα µέλη του GLOBALG.A.P ως πρόσθετο προϊόν για την Αξιολόγηση Κινδύνου Κοινωνικών Πρακτικών (Risk Assessment on Social Practice). Η ορθή γεωργική πρακτική δεν αφορά µόνο τα προϊόντα, αλλά και τους ανθρώπους οπότε το συγκεκριµένο Πρότυπο έρχεται ως εθελοντική ενότητα έτοιµη προς χρήση για την αξιολόγηση των κοινωνικών πρακτικών στο αγρόκτηµα, την αντιµετώπιση συγκεκριµένων πτυχών της υγείας, της ασφάλειας και της ευηµερίας των εργαζοµένων. Σχεδιάστηκε για να συµπληρώσει τον Οργανισµό Πιστοποίησης του GLOBALG.A.P για κοινωνικά ζητήµατα. Ο Οργανισµός Πιστοποίησης που έχει εγκριθεί για το GRASP διεξάγει την αξιολόγηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων των παραγωγών. Στη συνέχεια, τα αποτελέσµατα της αξιολόγησης µεταφορτώνονται στη Βάση ∆εδοµένων του GLOBALG.A.P., που δείχνει το επίπεδο συµµόρφωσης και είναι ορατά στους εταίρους της αλυσίδας εφοδιασµού της βιοµηχανίας και στους αγοραστές στους οποίους έχει χορηγηθεί πρόσβαση. Οι αξιολογήσεις αυτές διεξάγονται ετησίως και ισχύουν για ένα χρόνο.

Η πιστοποίηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι στοιχείο πολιτισµού


H πιστοποίηση αποτελεί διαχρονικά ένα από τα σηµαντικότερα κεφάλαια στην παγκόσµια αγορά καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Ιδίως στον αγροδιατροφικό τοµέα συνιστά, αναγνωρισµένο διεθνή κώδικα για την αξιόπιστη µεταφορά σηµαντικών πληροφοριών από τον παραγωγό, προς τον επόµενο κρίκο της αλυσίδας, έως και τον καταναλωτή ολοένα και περισσότερο. Άλλωστε οι πληροφορίες που συνοδεύουν ένα προϊόν συνθέτουν την επίσηµη ταυτότητά του, στην οποία θεµελιώνεται και η εµπορική του επιτυχία στις αγορές που απευθύνεται.
Παράλληλα, ο επιχειρηµατικός κόσµος, σε διεθνή κλίµακα, είναι ήδη ευαισθητοποιηµένος σχετικά µε τη διερεύνηση και την επιβεβαίωση της ποιότητας ενός αγροτικού προϊόντος (για παράδειγµα Βιολογική Γεωργία, Ολοκληρωµένη ∆ιασφάλιση Agro 2.1-2.2, GLOBALG.A.P., Μη Γενετικώς Τροποποιηµένο-VLOG). Έτσι εµβαθύνει διαρκώς σε θέµατα περιβαλλοντικής, κοινωνικής, αλλά και οικονοµικής αειφορίας σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας.  
Αυτοί ακριβώς οι άξονες αξιολογούνται και αναδεικνύονται  µέσα από τη διαδικασία της πιστοποίησης µε πιο εξειδικευµένα διεθνή πρότυπα (όπως τα GRASP, FSC, IFS, BRC, FSSC2200), αλλά και ιδιωτικές προδιαγραφές πιστοποίησης, οι οποίες συνειδητά υιοθετούνται από επιχειρηµατικά σχήµατα, µεγάλων µεγεθών, στον αγροδιατροφικό χώρο.

Στο πλαίσιο µάλιστα της διασφάλισης και ενίσχυσης ηθικών αξιών και κωδίκων δεοντολογίας στην αλυσίδα αγροδιατροφής, διεθνή συστήµατα πλήρως εξειδικευµένων ελέγχων, αξιοποιούν όλα τα κανάλια επικοινωνίας για τα αγροτικά προϊόντα, ενηµερώνοντας σχετικά ολοένα και περισσότερους. Η TÜV AUSTRIA HELLAS, µε στόχο να αναδείξει τα πιστοποιηµένα ελληνικά προϊόντα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου πολιτισµού της χώρας µας, επενδύει υπεύθυνα στο portfolio των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της και ανεβάζει τον πήχη στον ελληνικό αγροδιατροφικό τοµέα.

 

 

Πηγη

Σε επίπεδα ρεκόρ θα αυξηθούν τα διεθνή αποθέµατα σιταριού στα τέλη του 2017/2018 και στους 248 εκατ. τόνους, λόγω του κινεζικού στοκ και της καλύτερης σοδειάς από τη Μαύρη Θάλασσα, ειδικά τη Ρωσία. Στην εκτίµηση αυτή προχώρησε το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών. Λίγο πιο θετική η εικόνα για καλαµπόκι και σόγια καθώς µειώνεται η παραγωγή τους ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η κατανάλωση τους κατά 6 εκατ. τόνους και κατά 14 εκατ. τόνους αντίστοιχα, µειώνοντας έτσι τα διεθνή αποθέµατά τους.

Αυξημένα κατά 7 εκατ. τόνους από τις προβλέψεις Ιουλίου και τους 244 εκατ. τόνους αναµένονται τα διεθνή αποθέµατα σιτηρών (σκληρού και µαλακού) περί τα τέλη του 2017/2018, σύµφωνα µε το IGC. Συγκεκριµένα, τα παγκόσµια αποθέµατα θα φτάσουν τους 248 εκατ. τόνους, σηµειώνοντας νέο ρεκόρ σε σύγκριση µε την προηγούµενη χρονιά και τους 226 εκατ. τόνους. Όπως, υποστηρίζουν οι αναλυτές του IGC, τα τεράστια διεθνή αποθέµατα θα αντισταθµίσουν τις µικρότερες σοδειές σε Καναδά, ΗΠΑ και Αυστραλία.  

Η προς τα πάνω αναθεώρηση του IGC αντικατοπτρίζει τις βελτιωµένες εκτιµήσεις για τις καλλιέργειες δηµητριακών στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, το IGC προβλέπει αυξηµένη παραγωγή σιταριού και κριθαριού στη Ρωσία. Συνολικά, το 2017/2018 η ρωσική παραγωγή σιτηρών θα φτάσει τους 80 εκατ. τόνους, σηµειώνοντας αύξηση 10% από τους 72,5 εκατ. τόνους το 2016/2017. Συγκρινόµενη δε µε τη σοδειά του 2015/2016 και τους 61 εκατ. τόνους είναι αυξηµένη κατά 30%, σηµειώνοντας νέο ρεκόρ. Για πρώτη φορά οι εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα θα ξεπεράσουν τους 90 εκατ. τόνους.

Έτσι, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του IGC για τη σεζόν 2017/2018, το 1/4 (25%) το διεθνές εµπόριο δηµητριακών θα προέρχεται από τα δηµητριακά της Μαύρης Θάλασσας. Το µοναδικό πρόβληµα όµως που αντιµετωπίζει προς το παρόν η Ρωσία που προσπαθεί να επιβληθεί στο διεθνές εµπόριο σιταριού είναι οι υποδοµές για διαχείριση τεράστιων όγκων. Την προθέση της Μόσχας για ακόµη µεγαλύτερη αύξηση παραγωγής σιτηρών (+30%) τα επόµενα έτη είχε ανακοινώσει ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης από τον Ιούλιο.

Μειωμένη κατά 5,2% θα είναι διεθνής παραγωγή καλαµποκιού τη σεζόν 2017/2018 όπως προβλέπει το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών. Στη µείωση αυτή συντελεί ο ξηρός καιρός που παρατηρείται σε Βόρεια Αµερική, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αυστραλία. Θετικά στην εξέλιξη των διεθνών τιµών καλαµποκιού θα επιδράσει, σύµφωνα µε τους αναλυτές του IGC,  η διεθνής κατανάλωση καλαµποκιού που θα είναι αυξηµένη κατά 6 εκατ. τόνους στους 1,055 δισ. τόνους το 2017/2018 έναντι 1,049 δισ. τόνων το 2016/2017.

Οριακή μείωση 2% στη διεθνή παραγωγή σόγιας αναµένει το IGC για το 2017/2018. Ειδικότερα, το 2017/2018 η διεθνή σοδειά θα φτάσει τους 347 εκατ. τόνους έναντι 351 εκατ. τόνους το 2016/2017. Την ίδια ώρα, η αυξηµένη κατανάλωση κατά 351 εκατ. τόνους από τους 337 εκατ. τόνους πέρσι θα βοηθήσει ώστε να µειωθούν τα διεθνή αποθέµατα για το προϊόν στους 41 εκατ. τόνους στα τέλη της εµπορικής περιόδου που εξετάζεται.

Τέλος, ο δείκτης του IGC για τα σιτηρά έπεσε κατά 9% στις 172 µονάδες µέσα στον Αύγουστο, λόγω των εκτιµήσεων για την αυξηµένη παραγωγή από τη Ρωσία. Ωστόσο, πιο µικρή ήταν η πτώση των άλλων υποδεικτών του IGC. Συγκεκριµένα, ο δείκτης για το καλαµπόκι µειώθηκε κατά 2% στις 163 µονάδες, για το κριθάρι (-1%) στις 181 µονάδες, για το ρύζι (-0,3%) στις 164 µονάδες και για τη σόγια (-3%) στις 189 µονάδες.

ΡΥΖΙ
Αυξημένη ζήτηση το 2018 από Αφρική, Ασία και ΕΕ  


Κατά 2 εκατ. τόνους θα υπολείπεται το 2017/2018 η παγκόσµια παραγωγή ρυζιού της διεθνούς κατανάλωσης. Πιο αναλυτικά, λίγο πιο πάνω τους 484 εκατ. τόνους στους 485 εκατ. τόνους θα κινηθεί η διεθνή παραγωγή ρυζιού το 2017/2018, µε βάση τις τελευταίες εκτιµήσεις του IGC, όµως δεν θα µπορέσει να καλύψει τη διεθνή κατανάλωση η οποία αναµένεται αυξηµένη στους 487 εκατ. τόνους. Ως αποτέλεσµα θα µειωθούν τα διεθνή αποθέµατα ρυζιού κατά τη νέα εµπορική σεζόν για να καλυφθεί η κατανάλωση κατά 118 εκατ. τόνους έναντι 120 εκατ. τόνων το 2016/2017. Επιπλέον, στην πτώση των διεθνών αποθεµάτων θα επιδράσει και η µείωση στα αποθέµατα µεγάλων εξαγωγικών χωρών ρυζιού σε χαµηλά δεκαετίας, ειδικά στην Ταϊλάνδη. Το διεθνές εµπόριο ρυζιού το 2017/2018 θα ανέλθει στους 149 εκατ. τόνους έναντι 143 εκατ. τόνων το 2016/2017 (+ 6 εκατ. τόνοι) λόγω αυξηµένης ζήτησης του προϊόντος από αγοραστές στην Αφρική, την Ασία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  
Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί ότι το θετικό κλίµα που υπάρχει στη διεθνή αγορά ρυζιού, λόγω της αυξηµένης ζήτηση απ’ αυτές τις χώρες, µεταφράζεται σε υψηλές χρηµατιστηριακές τιµές. Έτσι, τα προθεσµιακά συµβόλαια Σεπτεµβρίου 2017 στην αγορά του Σικάγο για το ρύζι βρίσκονταν την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές στα 125,20 σεντς/λίµπρα, του Νοεµβρίου στα 127,60 σεντς/λίµπρα και του Ιανουαρίου 2018 στα 130,35 σεντς/λίµπρα

 

 

 

Πηγη

Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 11:54

Στα χέρια της BASF το σύστημα FiberMax

Written by

Καινούργια δεδοµένα για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής διεθνώς και ιδιαίτερα της βαµβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, δηµιουργεί η συµφωνία εξαγοράς από την BASF σηµαντικών τµηµάτων της επιχειρηµατικής δραστηριότητας της Bayer στον τοµέα των σπόρων και ενός µη εκλεκτικού όπως λέγεται ζιζανιοκτόνου.

 

Το συνολικό τίµηµα της συγκεκριµένης εξαγοράς ανέρχεται στα 5,9 δις ευρώ τοις µετρητοίς και έρχεται ως αποτέλεσµα (υποχρέωση αποεπένδυσης) της προγραµµατισµένης εξαγοράς της Monsanto από τη Bayer, µε την τελευταία να καθίσταται σ’ αυτή την περίπτωση αδιαµφισβήτητη παγκόσµια ηγετική δύναµη σε όλο το φάσµα των αγροτικών εφοδίων.

Η µεταβίβαση του παραπάνω σηµαντικού φάσµατος δραστηριοτήτων από τη Bayer στη BASF πέραν της σηµασίας που αποκτά για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς ισορροπίες στον τοµέα, αναµένεται να έχει σηµαντικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, καθώς µε την ολοκλήρωση της συµφωνίας περιέρχεται, όπως όλα δείχνουν στη BASF ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο που είχε αναπτύξει τα προηγούµενα χρόνια η Bayer στον τοµέα των σπόρων και ιδιαίτερα του βάµβακος, όπου η παρουσία της κρίνεται ιδιαίτερα σηµαντική.

Με άλλα λόγια ανάµεσα στ’ άλλα η BASF αναµένεται να γίνει κάτοχος του συστήµατος FiberMAX, µε ολόκληρη την παλέτα σπόρων βάµβακος που την συνοδεύει και για την οποία έχει γίνει πολλή δουλειά.

Με δεδοµένο µάλιστα ότι η BASF θα πάρει «προίκα» µαζί µε τα προϊόντα και περί τους 1.800 εργαζόµενους της Bayer οι οποίοι απασχολούνται στους αντίστοιχους τοµείς δεν αποκλείεται να δούµε το επόµενο διάστηµα σηµαντικά στελέχη της εδώ Bayer Hellas να µετακινούνται χωρίς πολλές διατυπώσεις στην αντίστοιχη µονάδα της BASF Hellas.

Ήδη οι σχετικές µετακινήσεις αποτελούν θέµα συζήτησης στα γραφεία όλων των εταιρειών αγροτικών εφοδίων, καθώς και σε όλο το δίκτυο γεωπονικών καταστηµάτων όπου τα πρόσωπα είναι γνωστά και τα «πειράγµατα» δίνουν και παίρνουν.

Η ανακοίνωση της BASF 

Ludwigshafen, Γερµανία – 13 Οκτωβρίου 2017 – Η BASF υπέγραψε συµφωνία εξαγοράς σηµαντικών τµηµάτων της επιχειρηµατικής δραστηριότητας της Bayer στον τοµέα των σπόρων και ενός µη-εκλεκτικού ζιζανιοκτόνου. Η Bayer προτίθεται να προβεί σε αποεπένδυση αυτών των περιουσιακών της στοιχείων στο πλαίσιο της προγραµµατισµένης εξαγοράς της Monsanto. Η συνολική τιµή αγοράς ανέρχεται στα 5,9 δις ευρώ τοις µετρητοίς ενώ ενδέχεται να υπάρξουν αναπροσαρµογές κατά την οριστικοποίηση της συναλλαγής. Τα περιουσιακά στοιχεία που θα αποκτηθούν περιλαµβάνουν την παγκόσµια επιχειρηµατική δραστηριότητα της Bayer στο µη-εκλεκτικό ζιζανιοκτόνο γλυφοσινικό αµµώνιο (glufosinate-ammonium), µε τις εµπορικές ονοµασίες Liberty®, Basta® και Finale®, καθώς επίσης και την επιχειρηµατική δραστηριότητα στον τοµέα των σπόρων για βασικές εκτατικές καλλιέργειες σε επιλεγµένες αγορές: υβρίδια ελαιοκράµβης (κανόλα) στη Βόρεια Αµερική µε την εµπορική επωνυµία InVigor®, που χρησιµοποιεί την τεχνολογία γενετικών χαρακτηριστικών LibertyLink®, ελαιοκράµβη κυρίως σε ευρωπαϊκές αγορές, βαµβάκι σε Αµερική και Ευρώπη, καθώς επίσης σόγια στην Αµερική. Στη συναλλαγή περιλαµβάνονται επίσης η έρευνα στον τοµέα των γενετικών χαρακτηριστικών και της γενετικής βελτίωσης της Bayer για αυτές τις καλλιέργειες, καθώς και το γενετικό χαρακτηριστικό και εµπορικό σήµα LibertyLink®.

Όσον αφορά το έτος 2016 συνολικά, οι πωλήσεις των δραστηριοτήτων που η BASF θα εξαγοράσει από την Bayer ανήλθαν σε περίπου 1,3 δις ευρώ και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 385 εκατοµµύρια ευρώ. Η συναλλαγή υπόκειται στο κλείσιµο της συµφωνίας εξαγοράς της Monsanto από τη Bayer και από την έγκριση των αρµόδιων αρχών. Το κλείσιµό της αναµένεται το πρώτο τρίµηνο του 2018.


 

 

Πηγη

Ετήσιες επενδύσεις 1 δις για καινοτόµες λύσεις προσιτές για όλους τους αγρότες που θα αποτυπωθούν µε 15 προϊόντα νέας γενιάς έως το 2020, θέτει σε εφαρµογή η Bayer Cropscience που αναδιαµορφώνει το χαρτοφυλάκιο της µε βάσει τις απαιτήσεις που προκύπτουν από χώρα σε χώρα και τις αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα γύρω από τα τρόφιµα.

Η ολοκληρωµένη προϊόντική σειρά περιέχει επίσης, περισσότερα από 100 projects διαχείρισης του κύκλου ζωής προϊόντων που κυκλοφορούν και εκατοντάδες νέες ποικιλίες σπόρων για λαχανικά και µεγάλες καλλιέργειες.

Στους στρατηγικούς στόχους που θέτει η εταιρεία η ευόδωση στρατηγικών συνεργασιών, όπως το µεγάλο ντηλ µε τη Monsanto, η έµφαση στη ψηφιακή τεχνολογία αλλά και η εξασφάλιση της εµπιστοσύνης του τελικού καταναλωτή, καθώς η τελευταία όπως τονίστηκε σε εκδήλωση στο Μάνχάιµ της Γερµανίας (18-20 Σεπτεµβρίου) αποτελεί προααπαιτούµενο για συνέχιση της επιστηµονικής έρευνας, ώστε να µην τεθεί σε κίνδυνο η διατροφική επάρκεια.

Μάλιστα, σύµφωνα µε τον Λίαµ Κόντον, µέλος του ∆.Σ. της Bayer AG και πρόεδρο του Τοµέα Επιστήµης Γεωργίας η «παγκόσµια αγορά σπόρων και φυτοπροστασίας µετά από ένα δύσκολο 2016, παραµένει ευάλωτη και το 2017». Ωστόσο, όπως είπε, παράγοντες όπως η αύξηση του πληθυσµού, οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και η αυξανόµενη ζήτηση για τρόφιµα µε βιώσιµο τρόπο και πρώτες ύλες βιοκαυσίµου, οδηγούν στην µακροπρόθεσµη αύξηση της ζήτησης, που θα ενδυναµώσει τη θέση της εταιρείας.

Ξανά στην ανάπτυξη η Βραζιλία

Εξάλλου, και η πρόβλεψη για επιστροφή της Βραζιλίας το 2018 στην ανάπτυξη θα επαναφέρει σε φυσιολογικούς ρυθµούς την επιχειρηµατική δράση της εταιρείας αναφορικά µε τη  ζήτηση για εντοµοκτόνα και µυκητοκτόνα, που επηρεάστηκε λόγω των αυξηµένων αποθεµάτων εξαιτίας της ξηρασίας των και της µειωµένης παρουσίας εχθρών και εντόµων.

Στα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στη µεγάλη διοργάνωση στο Μανχάιµ περιλαµβάνονται το Poncho™ / VOTiVO™ 2.0, ένα προϊόν νέας γενιάς στη διαχείριση των σπόρων που αυτή τη στιγµή είναι διαθέσιµο στην αγορά καλαµποκιού των ΗΠΑ. Το συγκεκριµένο σκεύασµα έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα νεαρά φυτά από παράσιτα όπως τα νηµατώδη µε στελέχη βακτηρίων που ζουν και αναπτύσσονται στις  ρίζες δηµιουργώντας  ένα ζωντανό φράγµα. Επίσης, το µυκητοκτόνο Delaro που συνδυάζει τη στροβιλουρίνη και τριαζόλη για την αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση των µυκητιάσεων.

«Είναι υποχρέωση µας να διασφαλίσουµε ότι η καινοτοµία διατίθεται τόσο τόσο στους µεγάλους όσο και στους µικρούς παραγωγούς», τόνισε ο Λίαµ Κόντοµ.  «Είµαστε περήφανοι για τις καινοτόµες λύσεις µας όπως τα µυκητοκτόνα Luna και Aviator Xpro Adrian, και το εντοµοκτόνο Sivanto,.», ανέφερε ο Άντριαν Πέρσι, επικεφαλής του τµήµατος Έρευνας και Ανάπτυξης.

 

Διαφάνεια και κοινωνική εμπιστοσύνη

 

Λαϊκισμός και πολιτική πόλωση απειλή για την επιστήμη αιχμής

∆εν φείδεται σε επενδύσεις επιστήµης τελευταίας τεχνολογίας για καινοτόµα προϊόντα η Bayer, ωστόσο όπως ειπώθηκε στο διάλογο στο Μάνχαιµ, οι ρυθµιστικές αρχές ολοένα και αυξάνουν το κόστος των απαιτήσεων για την κυκλοφορία τους στην αγορά. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον Λίαµ Κόντον είναι αναγκαία η εξασφάλιση της κοινωνικής εµπιστοσύνης, για τη µείωση του χάσµατος ανάµεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, καθώς όπως υποστήριξε «ζούµε σε µία εποχή, κατά την οποία ο λαϊκισµός και η πολιτική πόλωση θέτουν σε κίνδυνο την αποδοχή της σύγχρονης επιστήµης, καθώς ορθώς επιβεβαιωµένα επιστηµονικά δεδοµένα αµφισβητούνται από ανθρώπους που προτιµούν να πιστεύουν σε φήµες και εκστρατείες που βασίζονται στο συναίσθηµα».Ο ίδιος επικαλέστηκε αναφορές του πρόσφατου νικητή του βραβείου Νόµπελ «αποκτώντας την εµπιστοσύνη των καταναλωτών ανοίγει ο δρόµος για τις επιστηµονικές ανακαλύψεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση υγιεινής τροφής ενός συνεχώς αυξανόµενου πληθυσµού».

«Όλοι όσοι εργάζονται στη βιοµηχανία αγροχηµικών οφείλουν ν’ ακούσουν τις ανησυχίες των καταναλωτών και να απαντήσουν µε σαφή και διαφανή τρόπο στις ερωτήσεις σχετικά µε τις γεωργικές καινοτοµίες», τόνισε από την πλευρά του ο Άντριαν Πέρσι. Στην κατεύθυνση αυτή η εταιρεία έχει αναπτύξει πλήθος εργαλείων.  Το πρόγραµµα AgVocacy παρέχει, για παράδειγµα, µια ολοκληρωµένη κατάρτιση στους ενδιαφερόµενους της βιοµηχανίας για να τους βοηθήσει να µοιραστούν και να εξηγήσουν το έργο τους στους καταναλωτές, ενώ αγροτικά εκπαιδευτικά προγράµµατα όπως το BayLabs, η διεθνής σύσκεψη Ag-Summit για τη νεολαία και η δηµιουργία του Science Make Sense βοηθούν στην εισαγωγή της επόµενης γενιάς στην επιστήµη. Επιπλέον, το πρόγραµµα Bayer Bee Care καθώς και η πρωτοβουλία Bayer ForwardFarming αποτελούν σηµαντικές πλατφόρµες διαλόγου.

Οι αυξηµένες απαιτήσεις της κοινωνίας για διαφάνεια και βιωσιµότητα καθιστούν αναγκαία τη στροφή σε λύσεις ψηφιακής γεωργίας. «Θα επενδύσουµε 200 εκατ. στο κοµµάτι της ψηφιακής γεωργίας το διάστηµα 2015-2020», ανέφερε ο κ.Κόντον. Σήµερα τα νέα εργαλεία βοηθούν τους παραγωγούς να βελτιστοποιούν τις εισροές, µε αντίστοιχες βελτιώσεις στις αποδόσεις και την ποιότητα.

Επί του παρόντος, η Bayer παρέχει ψηφιακές λύσεις σε περισσότερες από 30 χώρες και αποσκοπεί στην ταχεία περαιτέρω επέκτασή τους.

 

 

Πηγη

Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 13:30

Ρωσική επέλαση στα δημητριακά «βλέπει» το IGC

Written by

Σε επίπεδα ρεκόρ θα αυξηθούν τα διεθνή αποθέµατα σιταριού στα τέλη του 2017/2018 και στους 248 εκατ. τόνους, λόγω του κινεζικού στοκ και της καλύτερης σοδειάς από τη Μαύρη Θάλασσα, ειδικά τη Ρωσία. Στην εκτίµηση αυτή προχώρησε το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών. Λίγο πιο θετική η εικόνα για καλαµπόκι και σόγια καθώς µειώνεται η παραγωγή τους ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η κατανάλωση τους κατά 6 εκατ. τόνους και κατά 14 εκατ. τόνους αντίστοιχα, µειώνοντας έτσι τα διεθνή αποθέµατά τους.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ κατά 7 εκατ. τόνους από τις προβλέψεις Ιουλίου και τους 244 εκατ. τόνους αναµένονται τα διεθνή αποθέµατα σιτηρών (σκληρού και µαλακού) περί τα τέλη του 2017/2018, σύµφωνα µε το IGC. Συγκεκριµένα, τα παγκόσµια αποθέµατα θα φτάσουν τους 248 εκατ. τόνους, σηµειώνοντας νέο ρεκόρ σε σύγκριση µε την προηγούµενη χρονιά και τους 226 εκατ. τόνους. Όπως, υποστηρίζουν οι αναλυτές του IGC, τα τεράστια διεθνή αποθέµατα θα αντισταθµίσουν τις µικρότερες σοδειές σε Καναδά, ΗΠΑ και Αυστραλία.   
Η ΠΡΟΣ τα πάνω αναθεώρηση του IGC αντικατοπτρίζει τις βελτιωµένες εκτιµήσεις για τις καλλιέργειες δηµητριακών στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, το IGC προβλέπει αυξηµένη παραγωγή σιταριού και κριθαριού στη Ρωσία. Συνολικά, το 2017/2018 η ρωσική παραγωγή σιτηρών θα φτάσει τους 80 εκατ. τόνους, σηµειώνοντας αύξηση 10% από τους 72,5 εκατ. τόνους το 2016/2017. Συγκρινόµενη δε µε τη σοδειά του 2015/2016 και τους 61 εκατ. τόνους είναι αυξηµένη κατά 30%, σηµειώνοντας νέο ρεκόρ. Για πρώτη φορά οι εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα θα ξεπεράσουν τους 90 εκατ. τόνους.
ΈΤΣΙ, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του IGC για τη σεζόν 2017/2018, το 1/4 (25%) το διεθνές εµπόριο δηµητριακών θα προέρχεται από τα δηµητριακά της Μαύρης Θάλασσας. Το µοναδικό πρόβληµα όµως που αντιµετωπίζει προς το παρόν η Ρωσία που προσπαθεί να επιβληθεί στο διεθνές εµπόριο σιταριού είναι οι υποδοµές για διαχείριση τεράστιων όγκων. Την προθέση της Μόσχας για ακόµη µεγαλύτερη αύξηση παραγωγής σιτηρών (+30%) τα επόµενα έτη είχε ανακοινώσει ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης από τον Ιούλιο.
ΜΕΙΩµΕΝΗ κατά 5,2% θα είναι διεθνής παραγωγή καλαµποκιού τη σεζόν 2017/2018 όπως προβλέπει το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών. Στη µείωση αυτή συντελεί ο ξηρός καιρός που παρατηρείται σε Βόρεια Αµερική, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αυστραλία. Θετικά στην εξέλιξη των διεθνών τιµών καλαµποκιού θα επιδράσει, σύµφωνα µε τους αναλυτές του IGC,  η διεθνής κατανάλωση καλαµποκιού που θα είναι αυξηµένη κατά 6 εκατ. τόνους στους 1,055 δισ. τόνους το 2017/2018 έναντι 1,049 δισ. τόνων το 2016/2017.
ΟΡΙΑΚΗ µΕΙΩΣΗ 2% στη διεθνή παραγωγή σόγιας αναµένει το IGC για το 2017/2018. Ειδικότερα, το 2017/2018 η διεθνή σοδειά θα φτάσει τους 347 εκατ. τόνους έναντι 351 εκατ. τόνους το 2016/2017. Την ίδια ώρα, η αυξηµένη κατανάλωση κατά 351 εκατ. τόνους από τους 337 εκατ. τόνους πέρσι θα βοηθήσει ώστε να µειωθούν τα διεθνή αποθέµατα για το προϊόν στους 41 εκατ. τόνους στα τέλη της εµπορικής περιόδου που εξετάζεται.
ΤΕΛΟΣ, ο δείκτης του IGC για τα σιτηρά έπεσε κατά 9% στις 172 µονάδες µέσα στον Αύγουστο, λόγω των εκτιµήσεων για την αυξηµένη παραγωγή από τη Ρωσία. Ωστόσο, πιο µικρή ήταν η πτώση των άλλων υποδεικτών του IGC. Συγκεκριµένα, ο δείκτης για το καλαµπόκι µειώθηκε κατά 2% στις 163 µονάδες, για το κριθάρι (-1%) στις 181 µονάδες, για το ρύζι (-0,3%) στις 164 µονάδες και για τη σόγια (-3%) στις 189 µονάδες.

 

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 6

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΕΡΑΣΕΩΝΑ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ