Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (67)

Με ρυθµούς ρεκόρ αγοράζουν τα αντισταθµιστικά αµοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, γνωστά και ως Hedge funds, τα προθεσµιακά συµβόλαια για τα δηµητριακά (σιτάρι, καλαµπόκι, σόγια) φοβούµενοι ότι οι άστατες καιρικές συνθήκες µε κορυφαία τα φαινόµενα ξηρασίας σε ΗΠΑ, ΕΕ και Αυστραλία θα µειώσουν τις σοδειές και ως εκ τούτου θα οδηγήσουν σε απότοµη αύξηση τιµών το επόµενο διάστηµα.

Πολύ πιο ενεργά απ’ ό,τι αρχικά ανέµεναν οι διεθνείς αναλυτές είναι τα αντισταθµιστικά αµοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, γνωστά και ως Hedge funds, καθώς αγοράζουν τα προσθεσµιακά συµβόλαια των δηµητριακών µε πιο γρήγορους ρυθµούς υπό το φόβο ότι οι άστατες καιρικές συνθήκες ανά τον κόσµο θα προκαλέσουν ελλείµµατα και κατ’ επέκταση άνοδο των τιµών γι’ αυτά τα εµπορεύµατα.

Πιο αναλυτικά, αυτοί που διαχειρίζονται κεφάλαια, κοντά στους κερδοσκόπους, ανέβασαν την καθαρή µακροχρόνια τοποθέτησή τους σε προθεσµιακά σε 13 κορυφαία αγροτικά εµπορεύµατα στις αγορές των ΗΠΑ, από το καλαµπόκι έως και τη ζάχαρη πάνω από 330.000 συµβόλαια µέσα σε µια εβδοµάδα (περί τα µέσα Ιουλίου), σύµφωνα µε στοιχεία της Επιτροπής Εµπορίου των Προθεσµιακών Συµβολαίων (CFTC) των ΗΠΑ.Παρά την απότοµη άνοδο στις αγορές των συµβολαίων –που είναι η µεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2006– αποκαλύπτεται µια έντονη απόκλιση στη στάση των hedge funds έναντι των µαλακών εµπορευµάτων (π.χ. βαµβάκι, ζάχαρη, καφές, κακάο, κλπ) και των σιτηρών. Συγκεκριµένα, στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης όπου εµπορεύονται τα µαλακά εµπορεύµατα, τα αµοιβαία κεφάλαια αύξησαν στο επίπεδο ρεκόρ των 183.600 συµβολαίων την καθαρή θέση τους µε µικρές συµµετοχές, που κερδίζουν όταν πέφτουν οι τιµές, υπερβαίνοντας τα µακροπρόθεσµα στοιχήµατα, από τα οποία επωφελούνται όταν ανεβαίνουν οι τιµές. Από την άλλη πλευρά, στα βασικά δηµητριακά, συµπεριλαµβανοµένης και της σόγιας, οι κερδοσκόποι στο χρηµατιστήριο του Σικάγο άλλαξαν τη θέσης τους µε ρεκόρ 341.025 συµβολαίων καθαρά υπέρ της ανόδου αυτών των εµπορευµάτων και αυτό ήταν αρκετό για να τους επαναφέρει σε µακροπρόθεσµη τοποθέτηση για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις µήνες.

Καιρικές ανησυχίες
Η πολύ ενεργή διαδικασία αγορών αντανακλά τις ανησυχίες για µείωση των σοδειών λόγω ξηρασίας σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας. Όµως, η έκταση των αγορών από τα hedge funds ήταν πολύ πιο µεγάλη από ότι αρχικά ανέµεναν οι επενδυτές. Μάλιστα, ο αναλυτής Terry Reilly από την Futures International, αναφέρει: «οι κερδοκόποι είναι πολύ πιο ενεργοί από ότι το εµπόριο περίµενε».
«Οι αγορές των δηµητριακών αντιδρούν σε µια µεγαλύτερη απ’ ότι αναµενόταν καθαρή µακροπρόθεσµη τοποθέτηση από τα funds», αναφέρει το συµβουλευτικό επενδυτικό κέντρο Allendale Inc.
Μεταξύ των δηµητριακών που τοποθετούνται τα αµοιβαία κεφάλαια είναι τα εξής: καλαµπόκι, σιτάρι, σπόροι σόγιας, σογιέλαιο, άλευρα σόγιας. Αντιθέτως, στο βαµβάκι, οι κερδοσκόποι περιόρισαν την καθαρή τοποθέτησή τους κατά 22.510 συµβόλαια, εν µέσω ανησυχιών ότι θα αυξηθεί η προσφορά, γεγονός που κράτησε τα προθεσµιακά συµβόλαια του προϊόντος στην αγοράς της Ν.Υόρκης κοντά σε χαµηλά 10µήνου.

Το χοιρινό είναι φέτος η µεγάλη έκπληξη στο χρηµατιστήριο

Στον κλάδο της κτηνοτροφίας, τα αµοιβαία κεφάλαια αύξησαν τα καθαρά περιθώρια κέρδους και τα δικαιώµατα προαίρεσης αγοράς µετοχών στην αγορά του Σικάγο στο υψηλότερο σηµείο από τα τέλη του 2013, προωθώντας το ράλι στα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης, τα οποία στα µέσα Ιουλίου έφθασαν σε υψηλά 3ετίας (από τα τέλη του 2014). Το ράλι τροφοδοτήθηκε από την ασθενέστερη από ό, τι αναµενόταν αύξηση της προσφοράς χοιρινού κρέατος, καθώς το βάρος στα σφάγεια έπεσε κάτω από τις αρχικές προβλέψεις.
«Η αλλαγή των πρακτικών παραγωγής θεωρείται πιθανότατα ως η αιτία για τη µείωση του βάρους των χοίρων, συµπεριλαµβανοµένης της µειωµένης χρήσης πρόσθετων ζωοτροφών», όπως η ρακετοαµίνη, ενώ και η µειωµένη χρήση αντιβιοτικών ίσως να έχει αντίκτυπο, αναφέρουν αναλυτές ζωικού κεφαλαίου από τη Steiner Consulting. Εν τω µεταξύ, και οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις τιµές του προϊόντος.

Παρατηρητήριο Κομισιόν για αροτραίες καλλιέργειες


Μετά τη ζάχαρη, το κρέας και το γάλα έρχεται από την Κομισιόν ακόμη ένα παρατηρητήριο αγοράς αυτή τη φορά για τα δημητριακά, τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.
Το νέο παρατηρητήριο για τις αροτραίες καλλιέργειες ξεκίνησε επίσημα στις 20 Ιουλίου και αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, να παρέχει περισσότερη διαφάνεια και αναλύσεις αγοράς για αυτόν τον τομέα κλειδί για την ευρωπαϊκή γεωργία. Υπενθυμίζεται ότι κατά μέσο όρο, η ΕΕ εξάγει περισσότερους από 40 εκατ. τόνους σιτηρών ετησίως, που αντιστοιχούν σε αξία εξαγωγής άνω των 10 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το νέο παρατηρητήριο αποτελείται από 14 οργανισμούς που εκπροσωπούνται από 23 μεμονωμένους εμπειρογνώμονες της αγοράς από διαφορετικά στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού δημητριακών (αγρότες, εμπόρους, μεταποιητική βιομηχανία, κλπ). Αυτό το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της αγοράς θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο, υπό την προεδρία της Κομισιόν.

 

 

Πηγη

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 11:05

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από… τον Καναδά

Written by

Το πρώτο 100% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τον Καναδά είναι γεγονός χάρη στην αγροτική επιχείρηση των Τζορτζ και Σέρι Μπράουν με την επωνυμία «The Olive Farm».

Συγκομίστηκε το 2016 στην εύφορη κοιλάδα Φούλφορντ στη Bρετανική Κολομβία (δυτικά του Καναδά) μετά από προσπάθειες 4,5 ετών. Σε μια έκταση 292 στρεμμάτων, περίπου 2.500 ελαιόδεντρα παράγουν το ελαιόλαδο της οικογένειας Μπράουν. Οι ποικιλίες ελιάς είχαν αγοραστεί από την Τοσκάνη και την Καλιφόρνια και στάλθηκαν με πλοίο στον Καναδά.Τον ελαιώνα «The Olive Farm» δημιούργησαν το ζευγάρι Τζορτζ και Σέρι Μπράουν. Τίποτα, όμως δεν ήρθε εύκολα γι 'αυτό το πρωτοποριακό ζευγάρι.«Σε όποιον κι αν απευθυνθήκαμε, είτε μας έκλεισε το τηλέφωνο είτε γέλαγε, λέγοντας: “Δεν μπορείς να το κάνεις εκεί!”», περιγράφει ο Τζορτζ. Δυσκολεύτηκε πολύ μέχρι να βρει κάποιον να απαντήσει στα e-mails του σχετικά με την αγορά ελαιόδεντρων και τη μεταφορά τους στον Καναδά.

«Είναι σκληρό, μερικές φορές, να είσαι ένας Καναδός καλλιεργητής ελιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα Olive Oil Times o Τζορτζ Μπράουν.       

 

 

Πηγη

Χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλίσει μια γαλλική start up επιχείρηση για την καλλιέργεια φράουλας σε κοντέινερ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Tech Crunch. Πρόκειται για την Agricool, η οποία μέσα στα κοντέινερ θα μπορεί να ελέγχει τα πάντα: θερμοκρασία, επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, άρδευση, κλπ.

«Στην αρχή λένε ότι οι φράουλες δεν θα έχουν ωραία γεύση καθώς αναπτύσσονται με φωτισμό LED, αλλά τους αρέσουν, όταν τις δοκιμάζουν», ανέφερε ο Guillaume Fourdinier από την Agricool.

Φέτος, σχεδιάζεται να μπουν  5 κοντέινερ γύρω από το Παρίσι. «Ένα πακέτο φραουλών 250 γρ. θα πωλείται για 4 ευρώ, πολύ φθηνότερο από τα 6,70 ευρώ», που σύμφωνα με τον Fourdinier κοστίζουν 250 γρ. γαλλικής βιολογικής φράουλας.

Η εταιρεία εξετάζει επίσης την παραγωγή μαρουλιού, ντομάτας, αγγουριού, κολοκυθιού και πιπεριάς μέσα σε κοντέινερ.

 

 

Πηγη

Ο καύσωνας και η ξηρασία θα επηρεάσει σε πολλά κράτη της ΕΕ την παραγωγή δημητριακών. Σύμφωνα με τις πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που ανακοινώθηκαν στις 12 Ιουλίου 2017, η παραγωγή σιτηρών της Ευρώπης, για την περίοδο 2017-2018, θα κυμανθεί κάτω του μέσου όρου, για δεύτερο συνεχές έτος. Τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σοδειές εντοπίζονται κυρίως σε Ισπανία, Γαλλία, Βόρεια Ιταλία. Η συνολική παραγωγή σιταριού της ΕΕ (σκληρό και μαλακό) αναμένεται να κυμανθεί περίπου στους 298 εκατ. τόνους. Η μείωση της παραγωγής θα έχει σαν αποτέλεσμα επιβράδυνση των εξαγωγικών ροών αλλά και περιορισμό των αποθεμάτων. Την ίδια ώρα πάντως που έχουμε μειωμένη παραγωγή σιτηρών αναμένεται να έχουμε ανάκαμψη της παραγωγής ελαιούχων σπόρων και ψυχανθών.

Συγκεκριμένα, μετά από δύο συνεχόμενες παραγωγές που κυμάνθηκαν κάτω του μέσου όρου, η αύξηση της παραγωγής ελαιούχων σπόρων και ψυχανθών θα κυμανθεί σε ποσοστό 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της έκτασης καλλιέργειας (σχεδόν 13,7 εκατομμύρια εκτάρια), καθώς και στις υψηλότερες στρεμματικές αποδόσεις που είχαμε στην ελαιοκράμβη χάρη στις καλύτερες καιρικές συνθήκες.

 

 

 

πηγη

Σημαντική μείωση της παραγωγής αναμένεται σε πολλά σιτοπαραγωγικά κέντρα της ΕΕ και επακόλουθη επιβράδυνση των εξαγωγικών ροών στα σιτάρια αλλά και περιορισμό αποθεμάτων ως αποτέλεσμα του καύσωνα και της ξηρασίας. Αυτό προκύπτει από τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν στις 12 Ιουλίου.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σοδειές σιτηρών εντοπίζονται κυρίως σε Ισπανία, Γαλλία, Βόρεια Ιταλία. Ενώ, για 2η συνεχή χρονιά η συνολική παραγωγή σιταριού της ΕΕ (σκληρό και μαλακό) θα είναι κάτω από τους 300 εκατ. τόνους, στους 298 εκατ. τόνους, σύμφωνα με προβλέψεις Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, αναμένεται ανάκαμψη της παραγωγής ελαιούχων σπόρων και ψυχανθών μετά από 2 χαμηλές παραγωγές (38 εκατ. τόνοι, +8% από πέρσι).

Για το 2017/2018 η παραγωγή άσπρης ζάχαρης στην ΕΕ θα ξεπεράσει κατά 20% τα επίπεδα του 2016/2017, κυρίως λόγω αύξησης των στρεμμάτων. Αυτό το επίπεδο παραγωγής είναι αυξημένο, όμως, μόλις κατά 3% από τη σεζόν 2014/2015. Ειδικότερα, για τη σεζόν 2017/2018 η παραγωγή αναμένεται ότι θα φτάσει τους 20,1 εκατ. τόνους.

Παράλληλα, ισχυρή παραμένει η ζήτηση για ελαιόλαδο από τις μη παραγωγικές χώρες και με δεδομένο ότι η συγκομιδή ήταν μειωμένη στην ΕΕ αλλά και διεθνώς το 2016/2017 οι τιμές οδηγούνται ψηλά.

Όσον αφορά τη γαλακτοπαραγωγή αναμένεται ότι θα πάει πιο ψηλά από πέρσι κατά το β’ εξάμηνο του 2017.  Το μέγεθος της αύξησης θα εξαρτηθεί από τον καιρό και τις συνθήκες στους βοσκοτόπους. Τα 3 βασικά χαρακτηριστικά στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων είναι τα εξής: έλλειμμα βουτύρου, ισχυρή αγορά τυριού και υψηλές εξαγωγές αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος (SMP).

Ακόμη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Κομισιόν, οι καλές εξαγωγές βοδινού κρέατος ισορρόπησαν την προσφορά και τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Την ίδια ώρα, η πτώση στην παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ ώθησε ψηλά τις τιμές αλλά οι εξαγωγές είναι μειωμένες. Τα κρούσματα γρίπης των πτηνών επηρέασαν την παραγωγή και τις εξαγωγές πουλερικών της ΕΕ. Ανοδικά κινείται η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος, ενώ οι εξαγωγές τους είναι πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

 

 

Πηγη

Αύξηση 2%, στους 16,9 εκατ. τόνους, προβλέπεται για τη ζήτηση βάµβακος το 2017/2018 από τα εκκοκκιστήρια, χάρη στη βελτίωση του διεθνούς οικονοµικού κλίµατος που ξεκινά από φέτος και θα συνεχιστεί και 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda. Στην πρόβλεψη αυτή προχώρησε η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή Βάµβακος (ICAC) στην έκθεση Ιουνίου. Παράλληλα, οι αναλυτές της ICAC µείωσαν κατά 960.000 τόνους (ή 6%) το διεθνές στοκ για τη νέα σεζόν, ελέω της αυξηµένης κατανάλωσης ειδικά προς τις χώρες της Νότιας Ασίας.

Παρόλη την αύξηση κατά 5% της διεθνούς παραγωγής βάµβακος που αναµένεται για τη σεζόν 2017/2018 λόγω των υψηλών τιµών του προϊόντος την προηγούµενη χρονιά, η ICAC παραµένει αισιόδοξη για τις διακυµάνσεις της αγοράς. Έτσι, σύµφωνα µε τις προβλέψεις, κατά µέσο όρο ο δείκτης Cotlook A θα κινηθεί γύρω από τα 71 σεντς ανά λίµπρα. Ωστόσο, αυτή η εκτίµηση είναι µειωµένη σχεδόν κατά 12% από το µέσο επίπεδο των 81 σεντς ανά λίµπρα που σηµειώθηκε την εµπορική σεζόν 2016/2017.  Όµως, είναι πιο ψηλά από το εύρος του 2015/2016.

Στην άνοδο της διεθνούς σοδειάς συντελεί η πρόβλεψη για αυξηµένη παραγωγή σε Βραζιλία και στις ΗΠΑ. Έτσι, η ICAC ανέβασε τη διεθνή παραγωγή στους 24,01 εκατ. τόνους έναντι 22,89 εκατ. τόνων το 2016/2017 και 21,30 εκατ. τόνων το 2015/2016. Στις ΗΠΑ η αύξηση έρχεται ως αποτέλεσµα της επέκτασης των στρεµµάτων κατά 3 εκατ. καταλήγοντας συνολικά στα 46 εκατ. στρ. Οπότε και η παραγωγή εκτιµάται ότι θα φτάσει τους 4,2 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε στοιχεία του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA). Η εκτίµηση αυτή δηµιουργεί ένα πτωτικό κλίµα για την αγορά του προϊόντος.Όµως, οι διεθνείς αναλυτές εκτιµούν ότι η αγορά θα στηριχτεί µέχρι να βγει η µεγαλύτερη σοδειά των ΗΠΑ. Αυτό συνήθως δεν γίνεται νωρίτερα από τον Ιανουάριο, εποµένως θεωρούν πως µέχρι τότε η ζήτηση θα στηρίζει τις τιµές και µόνο από τις αρχές του 2018 ίσως δούµε πίεση. Ακόµη και αν σηµειωθεί µια αντιστροφή του ανοδικού κλίµατος αυτό δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις τιµές για το ελληνικό προϊόν διότι το µεγαλύτερο ποσοστό της σοδειάς µας πωλείται Οκτώβριο/Νοέµβριο, καθώς συγκοµίζουµε πρώτοι τα βαµβάκια στο Βόρειο Ηµισφαίριο.

Ευνοϊκά στην τιµή του προϊόντος θα συντελέσει και η αυξηµένη διεθνή κατανάλωση για ίνα. Συγκεκριµένα, η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή Βάµβακος  αναµένει µια αύξηση κατά 340.000 τόνους στους 24,60 εκατ. τόνους το 2017/2018 από τους 24,26 εκατ. τόνους πέρσι. Αιτία πίσω από την αυξηµένη διεθνή κατανάλωση είναι η βελτίωση της διεθνούς οικονοµίας το 2017 και το 2018 µε τις πιο δυνατές προοπτικές να τις έχει η Ινδική υπο-ήπειρος (σσ. νότια περιοχή της Ασίας).

Αύξηση της τάξης του 2% στους 16,9 εκατ. τόνους προβλέπεται για τη χρήση βάµβακος το 2017/2018 από τα εκκοκκιστήρια, εκτός όµως από την Κίνα. Ειδικότερα, η κατανάλωση της Ινδίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3% (5 εκατ. τόνοι) το 2017/2018, του Πακιστάν µόλις κατά 1% (2,3 εκατ. τόνοι). Αντίθετα, στη γειτονική Τουρκία θα µειωθεί οριακά κατά 1% η χρήση από τα εκκοκκιστήρια στους 1,4 εκατ. τόνους έναντι 1,415 εκατ. τόνους πέρσι.

Τέλος, τη διεθνή αγορά βάµβακος περιπλέκει η πολιτική αποθεµατοποίησης που διατηρεί η Κίνας. Η χώρα το τελευταίο διάστηµα επιταχύνει τη διοχέτευση µεγάλων ποσοτήτων από το τεράστιο στοκ της και φαίνεται ότι θα συνεχίσει σ’ αυτό το τέµπο και τη νέα σεζόν. Αξίζει να σηµειωθεί ότι, µέχρι το Μάιο του 2017 πουλήθηκαν 1,1 εκατ. τόνοι. Πλέον τα κινεζικά αποθέµατα φτάνουν τους 7,2 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε την ICAC.


USDA

Αναστάτωση στις αγορές λόγω τροπικής καταιγίδας Cindy


Κόκκινο χτύπησε η αγωνία των επενδυτών εν µέσω των καιρικών ανησυχιών για την αµερικανική σοδειά βάµβακος, που είχαν να κάνουν µε σοβαρές ζηµιές λόγω ξηρασίας και την επέλαση της τροπικής καταιγίδας Cindy. Ωστόσο, επανήλθε η νηνεµία στα χρηµατιστήρια καθώς το USDA χαρακτήρισε το 57% της αµερικάνικης παραγωγής βάµβακος ως «καλό» ή «εξαιρετικό». Πρόκειται για µια πτώση µόλις 4% από τις προηγούµενες εκτιµήσεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας, όµως σε σύγκριση µε πριν από 2 εβδοµάδες η µείωση είναι µεγαλύτερη καθώς τότε η βαθµολογία της σοδειάς ως «καλό» ή «εξαιρετικό» έφτανε το 66%. Μέσα στην τελευταία εβδοµάδα, το βαµβάκι από την πολιτεία της Λουιζιάνα που χαρακτηρίζεται «καλό» ή «εξαιρετικό» µειώθηκε κατά 6 µονάδες στο 61% καθώς οι καλλιέργειες επλήγησαν από ισχυρές βροχοπτώσεις που προκλήθηκαν από την τροπική καταιγίδα Cindy.  Από την άλλη πλευρά, στην Οκλαχόµα το βαµβάκι υποβαθµίστηκε κατά 19 µονάδες στο 76% ως αποτέλεσµα της έντονης ξηρασίας. Πιο σοβαρή είναι η ποιοτική υποβάθµιση για το βαµβάκι του Τέξας, καθώς έχασε 4 µονάδες και βρίσκεται στο 46%, ποσοστό που είναι πολύ πιο κάτω από το 52% που είχε σηµειώσει πριν από ένα χρόνο. «Ισχυροί άνεµοι και ανεµοθύελλες επηρέασαν τα βαµβάκια στις Βόρειες υψηλές πεδιάδες. Έλλειψη υγρασίας στις Βόρειες χαµηλές πεδιάδες έχουν προκαλέσει ζηµιές στα αναδυόµενα φυτά. Ορισµένα βαµβακοχώραφα στις Άνω Ακτές των ΗΠΑ έχουν θέµατα µε σκουλίκια», αναφέρουν ερευνητές του USDA.

 

 

Πηγη

Ταχύτατα προς ωρίμανση κινείται η κινεζική αγορά οίνου σύμφωνα με όσα προέκυψαν στο συνέδριο της 20ης Ιουνίου που διοργανώθηκε από το Wine Intelligence στη Vinexpo. Ο Κινέζος καταναλωτής εξελίσσει τις προτιμήσεις και τις συνήθειες κατανάλωσης. Πολλές ευκαιρίες υπάρχουν πλέον για διείσδυση στην τεράστια αυτή αγορά.

Με τίτλο «Η διαφοροποιημένη αγορά κρασιού στην Κίνα,» το συνέδριο του Wine Intelligence, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου, στη Vinexpo έδειξε πώς νέες τάσεις εμφανίζονται στην κινεζική αγορά. «Δεν είναι πλέον μια αγορά για τις μάρκες entry-level και για κρασιά ultra-premium. Για περίπου δύο χρόνια, τα εμπορικά σήματα μεσαίου μεγέθους αναπτύσσονται όπως επίσης και τα εξειδικευμένα κρασιά που βρίσκουν πλέον τη θέση τους» ανέφερε η Aline Bao Διευθύντρια του Fine Wine και των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου οίνου της Cofco Wine και Wine International. Για τους ειδικούς, αυτό σημαίνει περιφερειακή προέλευση, όπως τα κρασιά του Λίγηρα, της Σικελίας, της Αργεντινής, τα βιολογικά κρασιά ... «η ωριμότητα της αγοράς φέρνει μια διαφοροποίηση της κινέζικης προσφοράς,» συνεχίζει η Aline Bao.

Το έργο του ηλεκτρονικού εμπορίου

Η κατανάλωση οίνου χαρακτηρίζεται από τον εκδημοκρατισμό, το κρασί δεν απευθύνεται μόνο στις ελίτ. Το Wine Intelligence εκτιμά ότι ο αριθμός των καταναλωτών εισαγόμενων οίνων από τη μέση και ανώτερη τάξη έφθασε σήμερα τα 48 εκατομμύρια (από τα 38 εκατομμύρια πριν δύο έτη). Η εξέλιξη αυτή φέρνει νέα συμπεριφορά τις προσδοκίες. Η έκρηξη των πωλήσεων κρασιών στο Διαδίκτυο είναι δραματική και συνεργεί ώστε να επιταχύνει τον εκδημοκρατισμό του κρασιού. Το 48% των καταναλωτών εισαγόμενων κρασιών παρήγγειλε στο διαδίκτυο τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με το Wine Intelligence. «Στην Κίνα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ τα κοινωνικά δίκτυα των επιχειρήσεων. Οι Κινέζοι είναι πολύ χαρούμενοι που ποστάρουν σε ένα σήμα και παρουσιάζονται στους άλλους ως καταναλωτές μιας συγκεκριμένης μάρκας», αναφέρει ο Terry Xu, συνιδρυτής της Aroma Republic.

Γεύσεις με περιφερειοποίηση

Μια άλλη εξέλιξη, που καταγράφεται στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι αυτή με βάση τις κινέζικες περιοχές. Στο Βορρά, στο Νότο, στην Ανατολή και στην Δύση της Κίνας, οι προτιμήσεις δεν είναι ίδιες. Αυτό εξαρτάται από το είδος της μαγειρικής και των περιφερειακών γαστρονομιών. «Όμως δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι αυτή η διαφοροποίηση των γεύσεων σχετίζεται με το φαγητό και το κρασί. Μάλλον, πρόκειται για συνήθειες του παρελθόντος», εξηγεί ο Ζου Τσουάν, του Wine Intelligence. Επιπλέον, οι Κινέζοι τυποποιούν τις προτιμήσεις τους. Σε ό,τι αφορά το κόκκινο κρασί, προτιμούν τα «μαλακά και πλούσια», «τα αρωματικά», « τις μαλακές τανίνες». Αντιδρούν πολύ άσχημα σε όξινες γεύσεις και στις τανίνες. Για τους λευκούς οίνους, οι οποίοι έχουν «ένα πολύ ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης στην Κίνα» η Aline Bao διαβεβαιώνει ότι η οξύτητα τους ενοχλεί και θα δούμε ότι προτιμούν τα γλυκά κρασιά και το το καλοκαίρι. «Το ίδιο περίπου και για τους αφρώδεις οίνους. Οι Κινέζοι δεν καταλαβαίνουν την οξύτητα της σαμπάνιας. Ωστόσο, υπάρχει δυναμικό καταναλωτών για τους γλυκούς αφρώδεις οίνους όπως d’ Asti» διαβεβαιώνει η Debra Meiburg, MW.

Τέλος, η ομαλοποίηση της αγοράς έχει πλέον πραγματοποιηθεί. «Μια ετικέτα Yellow tail πωλείται στην ίδια τιμή στην Κίνα και στη Βρετανία», δήλωσε ο Richard Halstead, Διευθύνων Σύμβουλος του Wine Intelligence.

Για να προσελκύσουμε τον καταναλωτή πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το ανταγωνιστικό σύμπαν δεν περιορίζεται στην βακχική προσφορά. Και ο Terry Xu επιμένει: «Οι Κινέζοι έχουν χρήματα, αλλά όχι χρόνο. Έτσι τα άλλα προϊόντα ψυχαγωγίας όπως η μουσική, και το σινεμά ανταγωνίζονται το κρασί. Ο ανταγωνισμός μεταξύ της γαλλικών και της ιταλικών κρασιών δεν είναι θέμα!

 

 

Πηγη

Η Κίνα παράγει 5.000 τόνους, αλλά η κατανάλωση το 2016 ξεπέρασε τους 65.000 τόνους.

Αν και το κλίμα (έλλειψη βροχοπτώσεων και υψηλές θερμοκρασίες από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο που γίνεται η διαφοροποίηση των οφθαλμών και η δημιουργία ανθέων) δεν ευνοεί την ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας στην Κίνα, ολοένα και αυξάνονται οι φυτεύσεις καθώς επιδοτείται από την κυβέρνηση αλλά και λόγω της πολύ υψηλής τιμής (1,2-1,5 ευρώ ανά κιλό καρπού), που λαμβάνουν οι Κινέζοι αγρότες.

Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων ο Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ελαιοκομίας & Αρδεύσεις Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου μετά και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα και αναφέρει ότι οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί «δεν θα πρέπει να ανησυχούν» για τις αυξημένες φυτεύσεις αλλά θα πρέπει να αναλάβουν δράση για αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου στη χώρα. Ο ίδιος τονίζει ότι αν και η συνολική κινεζική παραγωγή ελαιολάδου δεν ξεπερνά τους 5.000 τόνους με προσπάθειες πάνω από 50 χρόνια, η κατανάλωση το 2016 ξεπέρασε τους 65.000 τόνους. Κύρια χώρα προμηθευτής ελαιολάδου της Κίνας είναι η Ισπανία με 81% και ακολουθεί η Ιταλία με 13%, ενώ οι εξαγωγές από την χώρα μας είναι μόλις 2%, σύμφωνα με τον Δρ. Χαρτζουλάκη.
 
Ακολουθεί αναλυτικά η εμπειρία του Δρ. Χαρτζουλάκη από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Κίνα ως τεχνικός σύμβουλος για θέματα άρδευσης:

«Τα πράγματα για την ελαιοκαλλιέργεια στη Κίνα είναι πολύ δύσκολα κυρίως λόγω κλίματος (έλλειψη βροχοπτώσεων και υψηλές θερμοκρασίες από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο που γίνεται η διαφοροποίηση των οφθαλμών και η δημιουργία ανθέων) αλλά και νοοτροπίας (εφαρμογή ορθών πρακτικών καλλιέργειας). Επιπλέον, άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα από εντομολογικές και φυτοπαθολογικές ασθένειες που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν.

Λόγω των ανωτέρω η μέση ετήσια παραγωγή των ελαιοδέντρων με ηλικία πάνω από 10 χρόνια είναι πάρα πολύ χαμηλή. Μια φυτεία ελιάς με 40000 ελαιόδεντρα ηλικίας 10-20 χρόνων στην επαρχία Yunnan, που επισκέφτηκα κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου (7-17/6/2017) ως τεχνικός σύμβουλος για θέματα άρδευσης, παράγει 10 τόνους ελαιόλαδο, δηλαδή 250 γραμμάρια ελαιόλαδο το δέντρο!

Ωστόσο, η φύτευση ελαιοδέντρων είναι ανοδική αφ’ ενός γιατί επιδοτείται από την κυβέρνηση και αφ’ ετέρου λόγω της πολύ υψηλής τιμής (1,2-1,5 € ανά κιλό καρπού), που παίρνει ο Κινέζος αγρότης σε σχέση με άλλα αγροτικά προϊόντα.
Αν και η συνολική παραγωγή ελαιολάδου σε ολόκληρη την Κίνα δεν ξεπερνά τους 5.000 τόνους με προσπάθειες πάνω από 50 χρόνια, η κατανάλωση το 2016 ξεπέρασε τους 65.000 τόνους. Η Ισπανία κυριαρχεί στις εξαγωγές στην Κίνα με 81% και ακολουθεί η Ιταλία με 13%, ενώ οι εξαγωγές από την χώρα μας είναι μόλις 2%.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η καλλιέργεια της ελιάς στη Κίνα, που συμβάλει να μπει το ελαιόλαδο στις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά τι κάνουμε εμείς για παράγουμε ποιοτικό ελαιόλαδο και να το εξάγουμε στη Κίνα!»

 

 

Πηγη

«Παγωµένη» είναι ακόµη η αγορά καθώς δεν έχουν σηµειωθεί εξαγωγές σκληρού σιταριού αν και προχωρά ο αλωνισµός. Ένας λόγος που δεν υπάρχει ακόµη κινητικότητα είναι οι χαµηλές ποιότητες στο προϊόν που χαρακτηρίζουν τη φετινή εµπορική σεζόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Προς το παρόν, όπως σηµειώνουν έγκριτοι αναλυτές, οι Ιταλοί έµποροι ενηµερώνονται καθηµερινά για τις ποιότητες, ζητούν τιµές που όµως δεν θα ξεπερνάνε τα επίπεδα τους.  Η κατάσταση αναµένεται να βελτιωθεί όσο προχωράει ο αλωνισµός µε τα ποτιστικά αλλά και όταν θα βγουν οι σοδειές από ∆οµοκό και Κοζάνη, που έχουν µέχρι στιγµής καλύτερες µετρήσεις. Μάλιστα, σύµφωνα µε σιτοπαραγωγό από το ∆οµοκό, στις πρώτες µετρήσεις σε χωράφια της περιοχής η πρωτεΐνη άγγιζε το 13,3%, το ειδικό βάρος το 81% και η γλουτένη/υαλώδη το 78%. «Η συγκοµιδή µέχρι στιγµής είναι στο 2%-3%. Έχει ξεκινήσει σε κάποια χωριά που είναι σε υψώµατα. Προς το παρόν µ’ αυτά που ακούγονται στην αγορά οι παραγωγοί του ∆οµοκού έχουν επιλέξει να τ’ αποθηκεύσουν», λέει ο ίδιος στην Agrenda.  

Με προκαταβολές κινείται τώρα η εγχώρια αγορά

Παράλληλα, ξεκίνησε δειλά-δειλά η συγκοµιδή σε Τρίκαλα και Καρδίτσα µε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέα Λιούτα, να τονίζει ότι είναι νωρίς ακόµη για να πούµε τιµές στο σκληρό σιτάρι. Ωστόσο, η ΕΑΣ Τρικάλων δίνει προκαταβολή 10 λεπτά το κιλό. «Περιµένουµε να δούµε την ποιότητα να ολοκληρωθεί ο αλωνισµός και µετά θα ακολουθήσει η εκκαθάριση», επισηµαίνει ο ίδιος και προσθέτει: «οι αποδόσεις σε σχέση µε πέρσι είναι µειωµένες κατά 20%. Πιάνουµε 300-350 κιλά το στρέµµα». Σύµφωνα µε τον Θανάση Παπαθανασίου από την ΕΑΣ Λαµίας, µέχρι στιγµής δίνονται µόνο προκαταβολές που φτάνουν τα 15 λεπτά το κιλό. «Για την τελική τιµή περιµένουµε να δούµε που θα κάτσει η αγορά», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος, σηµειώνει ότι «αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσηµα τιµές το φαινόµενο οι έµποροι να παίρνουν προϊόν µε ανοικτή τιµή υπάρχει έντονα και φέτος». Επιπλέον, στο θέµα της υποβαθµισµένης ποιότητας στέκεται ο Θανάσης Παπαθανασίου: «Υπάρχει θέµα µε το ειδικό βάρος και πιο πολύ µε τα υαλώδη. Ευτυχώς δεν έχουµε πρόβληµα µε τις πρωτεΐνες. Επιπλέον, φέτος είναι µειωµένες οι αποδόσεις. Βλέπουµε για τα προβροχικά σιτάρι ότι πιάνουν 400-500 κιλά το στρέµµα, ενώ τα µεταβροχικά µε το ζόρι πιάνουν 300 κιλά το στρέµµα».

Ιταλία: αρχή µε 230 ευρώ ο τόνος για τα καλά
Στις πρώτες λίστες της Ιταλίας είχαµε βελτίωση των ποιοτικών προδιαγραφών ανά ποιότητα και αναµενόµενες τιµές. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε στη λίστα της Φότζια για την καλή ποιότητα οι τιµές φτάνουν τα 230 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 220 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού.  
Να σηµειωθεί, τέλος, ότι για την ώρα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση. Επιπλέον, δεν φαίνεται να µπορούµε να ευνοηθούµε από το υποβαθµισµένο περσινό απόθεµα της Ιταλίας. «Αν είχαµε καλύτερες ποιότητες θα πετυχαίναµε καλές τιµές και εξαγωγή, γιατί είµαστε οι πρώτοι που αλωνίζουµε στη λεκάνη της Μεσογείου. ∆υστυχώς µας τα χάλασε φέτος ο καιρός», καταλήγει ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος.

 

 

 

Πηγη

Σε διάψευση των πρόσφατων δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου για άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές ντομάτας από την Τουρκία στη Ρωσία, προχώρησε ο υπουργός γεωργίας της χώρας, Αλεξάντερ Τκάτσεφ.

«Ίσως να επιτρέψουμε κάποια μέρα να εισέλθουν στη ρωσική αγορά ντομάτες από την Τουρκία, αλλά σίγουρα αυτό δεν θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη 21 Ιουνίου ο Αλεξάντερ Τκάτσεφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η διάψευση αυτή από το στόμα του Ρώσου υπουργού γεωργίας, έσκασε σαν βόμβα για τους εξαγωγείς τουρκικής ντομάτας, που καταγράφουν σημαντικές απώλειες από τότε που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση. Να σημειωθεί ότι λόγω του ρωσικού εμπάργκο ποσότητες με τουρκικές ντομάτες κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά. Υπενθυμίζεται ότι πριν τις απαγορεύσεις και τις τεταμένες σχέσεις των δύο κρατών, το 70% από τις τουρκικές ντομάτες εξάγονταν στη Ρωσία. Μάλιστα, το 2014 η Τουρκία εξήγαγε στη Ρωσία ντομάτες και αγγούρια συνολικής αξίας 508 εκατ. δολαρίων. 

Επιπλέον, ο Τκάτσεφ είχε αναφέρει ότι η Μόσχα ήταν ανοικτή στο να συζητήσει μερική άρση της απαγόρευσης μόνο στην περίπτωση που δεν θα βλάπτει τους Ρώσους παραγωγούς ή τους επενδυτές.

Η απαγόρευση εξαγωγής κερασιών, επιτραπέζιων σταφυλιών, εσπεριδοειδών και ντοματών από την Τουρκία στη Ρωσία ξεκίνησε το 2015 μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία. Μέχρι στιγμής, οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις και έχει αρθεί το εμπάργκο για μια σειρά από προϊόντα όχι όμως για τις ντομάτες.Η επίσημη στάση της ρωσικης κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής αρχής, Rosselkhoznadzor, είναι ότι οι εισαγωγές από την Τουρκία ντομάτας, πιπεριών, ροδιών, μελιτζανών, μαρουλιών, σαλατών iceberg και κολοκυθιών παραμένει περιορισμένη.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα ειδήσεων DailySabah, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαδικασία συνομιλιών και η Ρωσία αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τις εισαγωγές τουρκικής ντομάτας, αλλά μόνο σε περιπτώσεις ελλειμμάτων ή χαμηλής προσφοράς στη ρωσική αγορά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία επενδύει πολύ έντονα σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών μετά το εμπάργκο που έχει επιβάλλει στα οπωροκηπευτικά της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Αυστραλίας.

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 5

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ