Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (129)

Μειωμένες αναμένονται στο σύνολό τους οι εισαγωγές ελαιολάδου για την  τρέχουσα εμπορική περίοδο 2018/19, αφού θα υποχωρήσουν κατά 6%, στους 874.500 τόνους συγκριτικά με πέρυσι.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, οι αναμενόμενες ποσότητες ελαιολάδου και πυρηνελαίου που θα έχουν εισαχθεί μέχρι το κλείσιμο της περιόδου ανά χώρα, θα αυξηθούν κατά 5% στην περίπτωση της Κίνας και 2% στην περίπτωση της Βραζιλίας. Από την άλλη θα παραμείνουν σταθερές σε Αυστραλία Ρωσία και ΗΠΑ, συγκριτικά με την προηγούμενη ελαιοκομική σεζόν, ενώ θα μειωθούν αισθητά στον Καναδά, κατά 8% και την Ιαπωνία κατά 1%.

Στην ΕΕ, τα έως τώρα στοιχεία και οι εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για μια συνολική μείωση των εισαγωγών από τρίτες χώρες κατά 33%. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως πέρυσι οι εισαγωγές από τρίτες χώρες, και κυρίως από την  Τυνησία, είχαν σημειώσει αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, κατά 84%, με το ενδοκοινοτικό εμπόριο να υποχωρεί τελικά την ίδια χρονιά κατά 1%.

Υπενθυμίζεται ότι στο κλείσιμο της περιόδου 2017/18, οι εισαγωγές ελαιολάδου είχαν σημειώσει αύξηση κατά 29% στην Βραζιλία, 18% στον Καναδά, 7% στην Αυστραλία, 4% στην Ρωσία και 2% στις ΗΠΑ, ενώ παρέμειναν σταθερές σε Ιαπωνία. Ωστόσο το ενδιαφέρον της Κίνας είχε οδηγήσει σε μια υποχώρηση των εισαγωγών κατά 8%.

Αναφέρεται εδώ πως στην περίπτωση των επιτραπέζιων ελιών, το κλείσιμο της τρέχουσας περιόδου, θα δει τις εισαγωγές μειωμένες κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, οι οποίες θα προσεγγίσουν τους 625.000 τόνους.

Τιμές παραγωγού

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2018, σύμφωνα με τον IOC, η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 14% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη σεζόν, με μια μέση τιμή στα 2,88 ευρώ ανά κιλό. Μειωμένη καταγράφεται και η τιμή παραγωγού στην Ισπανία, όπου με μια τιμή στα 2,79 ευρώ ανά κιλό, κατά το ίδιο διάστημα, εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει κατά 22%.

Αντίθετα στην Ιταλία, το διάστημα πριν τα Χριστούγεννα του 2018, η μέση τιμή παραγωγού έφτασε τα 5,93 ευρώ ανά κιλό, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 49%. Τέλος η τιμή παραγωγού στην Τυνησία, παραμένει εδώ και αρκετούς μήνες αμετάβλητη στα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Συμβούλιο, και αυτή είναι τα 3,43 ευρώ ανά κιλό, μειωμένη κατά 18% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017.

 

 

Πηγη

Η προσπάθεια του Πακιστάν για καλλιέργεια της ελιάς συνεχίζεται, αν και οι δυνατότητες λόγω κλιματικών συνθηκών είναι περιορισμένες. Το σημαντικό όμως είναι ότι τα ελαιοκομικά προϊόντα (ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές) αρχίζουν να μπαίνουν στη διατροφή τους. Οι Ιταλοί το κατάλαβαν και προχωρούν με ένα οργανωμένο σχέδιο να αποκτήσουν υπό τον έλεγχο τους την καλλιέργειας ελιάς, ενώ παράλληλα να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς της ασιατικής χώρας. Έτσι ενώ η ελληνική κυβέρνηση «αναζητεί» τρόπους αντιμετώπισης του δάκου στην χώρα μας, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε (παρά τα οικονομικά προβλήματα που και αυτή αντιμετωπίζει) να παράσχει 20 εκατ. ευρώ (2 δισ. ρουπίες) σαν «τεχνική βοήθεια» στο Πακιστάν για ένα πρόγραμμα παραγωγής και κατανάλωσης ελαιολάδου (Vision 2025), που ξεκίνησε από το 2015 και συνεχίζεται μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στα πλαίσια αυτού του προγράμματος πραγματοποιείται στο Ισλαμαμπάντ, στις 19-20 Φεβρουαρίου 2019, ένα διεθνές συνέδριο με θέμα: «διαχείριση των ελαιώνων και ανάπτυξη της προστιθέμενης αξίας του ελαιολάδου».

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και η ανάπτυξη των υποδομών της, με στόχο την παραγωγή ελαιολάδου αλλά παράλληλα και την αύξηση της κατανάλωσης των ελαιοκομικών προϊόντων στην χώρα.

Θα δημιουργηθούν δείκτες απόδοσης της ελαιοκαλλιέργειας στην χώρα, θα γίνουν οργανωμένες νέες φυτεύσεις και θα γίνεται καταμέτρηση των αποδόσεων. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα σύστημα παρακολούθησης της αγοράς ελαιολάδου (ιχνηλασιμότητα) που θα παρουσιάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα στοιχεία κατανάλωσης του προϊόντος. Βάρος επίσης θα δοθεί στα οφέλη που υπάρχουν στην υγεία από την κατανάλωση του προϊόντος (επιτραπέζιες ελιές και ελαιόλαδο).

Ιταλοί εμπειρογνώμονες, σε τακτά χρονικά διαστήματα, επισκέπτονται το Πακιστάν και συναντούν τους υπεύθυνους του ελαιοκομικού τομέα της χώρα, τους οποίους αξιολογούν και παράλληλα δίνουν συστάσεις για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος τεχνικής βοήθειας.

Μπορεί το Πακιστάν να μην καταφέρει να γίνει η Τυνησία της Ασίας αλλά σίγουρα μια χώρα με 207.774.520 καταναλωτές (απογραφή του 2017) έχει μεγάλες δυνατότητες για την απορρόφηση του ιταλικού ελαιολάδου (έστω και χαμηλής ποιότητας και μειωμένης τιμής).

 

 

Πηγη

Στη μείωση των ελέγχων στις αιγυπτιακές φράουλες και τα επιτραπέζια σταφύλια αναφέρθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν, στο Κάιρο, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, και ο Υπουργός Γεωργίας της Αιγύπτου, Ezz El-Din Abu Steit.

Από τις αρχές Ιουλίου 2018 η ΕΕ κατάργησε ορισμένους «πρόσθετους» ελέγχους στις εισαγωγές αιγυπτιακών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι είχαν επιβληθεί εξαιτίας της διαπίστωσης υψηλών επιπέδων υπολειμμάτων (MLRs), στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από την Αίγυπτο. Ο Επίτροπος Hogan δεσμεύθηκε ακόμη ότι θα υποστηρίξει την έγκριση αιγυπτιακών εξαγωγών οστρακοειδών και μαλακίων.

Και οι δύο επιβεβαίωσαν το κοινό τους ενδιαφέρον για τη συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου γεωργικών ειδών διατροφής και των επενδύσεων.

Και οι δύο πλευρές ανέφεραν τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, τις κοινές προτεραιότητες εταιρικής σχέσης και τη σημασία της Αιγύπτου στην πολιτική γειτονίας στην περιοχή.

Αναφέρθηκαν επίσης στην επικείμενη αιγυπτιακή Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) και στην εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-ΑΕ, ιδίως όσον αφορά τη διατροφή και τη γεωργία.

Επίσης ο Επίτροπος Hogan υπογράμμισε τη σημαντική υποστήριξη της ΕΕ για την ανάπτυξη της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών της Αιγύπτου, κατά την τελευταία δεκαετία μέσω του Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας (ΕΝΙ). Το πιο πρόσφατο είναι το Κοινό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-2019 (21,9 εκατ. Ευρώ), το οποίο ακολουθεί την προηγούμενη στήριξη για την αγροτική ανάπτυξη το 2010-2017 (10 εκατ. Ευρώ).

Η στήριξη της ΕΕ στον αιγυπτιακό τομέα αγροτικών προϊόντων διατροφής διεξάγεται περαιτέρω μέσω ειδικών κονδυλίων που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Επίσης η ΕΕ παρέχει πιστωτικές διευκολύνσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα μαζί με ένα σύστημα εγγύησης των πιστώσεων (αφορά τον γαλακτοκομικό τομέα και τον τομέα υδατοκαλλιεργειών).

Ο Επίτροπος της ΕΕ σημείωσε ότι όλη αυτή η στήριξη της ΕΕ συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια της Αιγύπτου και στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Ο Αιγύπτιος υπουργός, Abu Steit, ανέφερε από την πλευρά του τη δέσμευση να συνεργαστεί με την ΕΕ για την απλούστευση των απαιτήσεων εισαγωγής ζώντων ζώων και κρέατος.

 

Πηγη

 

 

Στο επίκεντρο των αγοραστών φαίνεται να έρχεται το επόµενο διάστηµα το ελληνικό σκληρό σιτάρι, µε τις τιµές να διαπραγµατεύονται ήδη στα 230 ευρώ ο τόνος. Από τη µία πλευρά, µεγάλοι έµποροι που έχουν πουλήσει στην Τυνησία θα αναγκαστούν να αγοράσουν και από Ελλάδα για να καλύψουν τις πωλήσεις τους.

Να σηµειωθεί ότι οι φορτώσεις είναι κυρίως για Φεβρουάριο και Μάρτιο, οπότε σύντοµα αναµένεται να φανούν οι διαθέσεις της αγοράς. Υπενθυµίζεται ότι έγιναν δύο πωλήσεις στην Τυνησία για καλές ποιότητες, µία για 50.000 τόνους και άλλη µια για 100.000 τόνους, µε τις τιµές που κλείστηκαν να βρίσκονται στα 290 µε 296 δολάρια ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι της χώρας.

Εν τω µεταξύ, ήδη ακούγεται στην ελληνική αγορά ότι ένας µεγάλος Ιταλός έµπορος ψάχνει για ποιοτικά σκληρά σιτάρια, πληρώνοντας τιµές περίπου στα 230 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Βέβαια, υπάρχει και η εναλλακτική να «καλυφθεί» αυτή η ζήτηση µε ισπανικές ποσότητες, αλλά το σίγουρο είναι ότι και το ελληνικό προϊόν έχει θέση στα tenders.

Εν τω μεταξύ όσον αφορά το βαμβάκι σε πολύ στενό εύρος, µεταξύ 72-73 σεντς ανά λίµπρα, κινείται τις τελευταίες συνεδριάσεις η τιμή του αδυνατώντας να λάβει σαφή κατεύθυνση. Οι βασικοί λόγοι αυτής της πλάγιας κίνησης είναι η έλλειψη πληροφόρησης για τις εξαγωγές/πωλήσεις αµερικανικής σοδειάς (λόγω του «shutdown»), αλλά και το θολό τοπίο στον πραγµατικό τερµατισµό του εµπορικού πολέµου. Οι µεγάλοι παίκτες της αγοράς προτιµούν να µην κάνουν κινήσεις, περιµένοντας τις εξελίξεις. Η αβεβαιότητα που επικρατεί µπλοκάρει όλους τους επενδυτές. Θετικό βέβαια είναι πως φαίνεται να έχουν γίνει πολλές πωλήσεις αµερικανικού, χωρίς να γνωρίζουµε πόσες.
 
 
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), το οποίο καθόρισε την ποσόστωση για την απόσυρση και την επεξεργασία σε χυμούς 50.000 τόνων πορτοκαλιών, μανταρινιών, κλημεντινών και satsumas στις 13 Ιανουαρίου, έχει ήδη λάβει 13 αιτήσεις για όγκο 4.557 τόνων.


Τα παραπάνω έδειξε η πρώτη έκθεση παρακολούθησης με τον όγκο να αποτελείται από 2.163 τόνους «πορτοκαλιών» και 2.394 τόνους άλλων εσπεριδοειδών που προέρχονται και στις δύο περιπτώσεις από τις οργανώσεις παραγωγών.
Στην Ανδαλουσία, οι οργανώσεις παραγωγών έχουν ήδη ζητήσει την απόσυρση συνολικά 1.329,6 τόνων πορτοκαλιών και 22 τόνων άλλων μικρών εσπεριδοειδών, ενώ στην κύρια περιοχή παραγωγής, την Περιφέρεια της Βαλένθια, οι αιτήσεις ανέρχονται σε 634 τόνους πορτοκαλιών και 1.823 τόνους μανταρίνια, satsumas και κλημεντίνες.
Η Αραγονία (200 τόνοι πορτοκάλια και 125 τόνοι άλλων μικρών εσπεριδοειδών), η Καταλονία (309 τόνοι μικρών εσπεριδοειδών) και η περιφέρεια της Μούρθια (115 τόνοι μικρών εσπεριδοειδών) είναι οι άλλες περιφέρειες που έχουν υποβάλει αίτηση για τις εν λόγω αποσύρσεις.
Η ποσόστωση των 50.000 τόνων λαμβάνει χρηματοδότηση στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων, με τους παραγωγούς να λαμβάνουν περίπου 12,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας.

 
 
 
Το 2008 η Coldiretti εγκαινίασε  το δίκτυο «Campagna Amica», το οποίο αποτελείται από πάνω από 1.000 αγροτικές αγορές στην Ιταλία. Οι αγορές των αγροτών έχουν εξαπλωθεί στην Ιταλία και οι γεωργοί λαμβάνουν όλα τα οικονομικά οφέλη από την απευθείας πώληση χωρίς καμία διαμεσολάβηση που επιβαρύνει την τελική τιμή του προϊόντος. Οι καταναλωτές, από την άλλη πλευρά, έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή και να συναντήσουν τους παραγωγούς των προϊόντων που αγοράζουν.

Σχεδόν έξι στους δέκα Ιταλούς αγόρασαν τοπικά προϊόντα απευθείας από τους αγρότες τουλάχιστον μία φορά τον μήνα κατά το τελευταίο έτος. «Όλα αυτά συνέβαλαν στη δημιουργία του εξαιρετικού δικτύου Campagna Amica, το οποίο περιλαμβάνει 130.000 ιταλικές εκμεταλλεύσεις που πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας», δήλωσε η Coldiretti.

 

 

Πηγη

Στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, καλλιεργήθηκαν 270 000 εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) για την παραγωγή πορτοκαλιών το 2017. Το μισό της έκτασης αυτής βρίσκεται σε ένα κράτος μέλος: στην Ισπανία (140.000 εκτάρια, το 52% του συνόλου της ΕΕ). Η Ιταλία έχει την επόμενη υψηλότερη έκταση (80.000 εκτάρια, 31% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (30.000 εκτάρια, 11% του συνόλου της ΕΕ).

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συγκέντρωσαν 6,2 εκατ. τόνους πορτοκαλιών το 2017. Η Ισπανία αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ της συγκομιζόμενης παραγωγής (3,4 εκατομμύρια τόνους πορτοκαλιών ή 54% ή το σύνολο της ΕΕ), ακολουθούμενη από την Ιταλία (1,5 εκατομμύρια τόνους, 25%) και την Ελλάδα (1 εκατ. τόνοι, 16%).

Η πλειονότητα των συναλλαγών με πορτοκάλια πραγματοποιήθηκε εντός της ΕΕ

Πέρυσι, περίπου 2,7 εκατομμύρια τόνοι πορτοκαλιών, αξίας 1,9 δισ. ευρώ, εξήχθησαν από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σχεδόν το 90% (2,4 εκατομμύρια τόνοι) διατέθηκαν στο εμπόριο εντός της ΕΕ. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Ισπανία εξήγαγε τα περισσότερα πορτοκάλια (1,6 εκατομμύρια τόνους πορτοκαλιών που εξήχθησαν το 2017 ή το 61% των συνολικών εξαγωγών των κρατών μελών της ΕΕ).

Πάνω από το 70% των πορτοκαλιών που εισάγονται εκτός της ΕΕ προέρχονται από τρίτες χώρες (1.1 εκατ. τόνοι πορτοκαλιών, αξίας 697 εκατομμυρίων ευρώ). Τα πορτοκάλια αυτά προέρχονταν κυρίως από Νότια Αφρική (451 000 τόνοι ή το 43% των συνολικών εισαγωγών πορτοκαλιών εκτός ΕΕ το 2017) και την Αίγυπτο (281 000 τόνοι, 27%). Ακολούθησε το Μαρόκο (121 000 τόνοι, 12%), Αργεντινή (39 200 τόνοι, 4%), Ζιμπάμπουε (32 700 τόνοι, 3%), Βραζιλία (28 600 τόνοι 3%) και Ουρουγουάη (26 300 τόνοι, 3%).

 

Πηγη

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα βιολογικά στην Ολλανδία.


Σύμφωνα με τον επίσημο φορέα πιστοποίησης βιολογικών προϊόνων στην Ολλανδία, την SKAL Biocontrole, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εταιρειών βιολογικών προϊόντων ανήλθε σε 4.730 στο τέλος του 2017.
Η εγγεγραμμένη βιολογική γεωργική έκταση αυξήθηκε κατά 7.751 εκτάρια το 2017 και ανήλθε σε συνολικά 69.516 εκτάρια, ενώ η μέση εκμετάλλευση ανέρχεται σε 32,4 εκτάρια. Συνολικά, η βιολογική γεωργία πραγματοποιήθηκε στο 3,2% της ολλανδικής γεωργικής έκτασης το 2017 ενώ το 2,9% του συνολικού ζωικού κεφαλαίου ήταν βιολογικό.
Όσον αφορά την γεωργική βιομηχανία, στα τέλη του 2017 υπήρχαν 2.736 πιστοποιημένοι μεταποιητές, εισαγωγείς, έμποροι και εταιρείες αποθήκευσης.
Σύμφωνα με την έκθεση Bionext Trend Report 2017, ο συνολικός κύκλος εργασιών των βιολογικών προϊόντων στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 5% το 2017 και ανήλθε σε περίπου 1,5 δις ευρώ. Ωστόσο, το μερίδιο αγοράς εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Αύξηση της ζήτησης βιολογικών προϊόντων
Ο αριθμός των πιστοποιημένων αγροτών και ο αριθμός των βιολογικών εκταρίων αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση των βιολογικών προϊόντων στην Ολλανδία συμβαδίζει με την παγκόσμια αύξηση των βιολογικών πωλήσεων σε σχεδόν 100 δις ευρώ.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών των ολλανδικών βιολογικών προϊόντων οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 6% των σούπερ μάρκετ (778,9 εκ. ευρώ) ενώ αυξήθηκαν ιδιαίτερα οι πωλήσεις αυγών (17%) και γαλακτοκομικών προϊόντων (11%). Η πώληση οργανικών παιδικών τροφών (23%) ήταν εντυπωσιακή.

 

 

Πηγη

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών οργανώσεων προκειμένου να αναλυθεί η κρίσης της φετινής αγοράς εσπεριδοειδών και εν τέλει συμφώνησαν να αποσύρουν από την αγορά μια ποσόστωση 50.000 τόνων πορτοκαλιών, μανταρινιών, κλημεντινών και satsumas και να μετατραπούν σε χυμούς που θα φτάσουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το μέτρο αποσκοπεί στη ρύθμιση της αγοράς των προϊόντων αυτών, ενώ παράλληλα συμβάλλει σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες.
Η ενίσχυση για τέτοιες αποσύρσεις για δωρεάν διανομή σε κοινωφελείς ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς αφορά σε: πορτοκάλια, 21 ευρώ / 100 κιλά, μανταρίνια, 25,82 ευρώ / 100 κιλά. κλημεντίνες, 32,38 ευρώ / 100 και Satsumas, 25,56 ευρώ / 100 κιλά.
Οι αποσύρσεις μπορούν να γίνουν μόνο στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων που εκτελούνται από τις οργανώσεις παραγωγών οπωροκηπευτικών.

 

 

Πηγη

Η Ισπανία είναι μια από τις κύριες ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας στον τομέα των οπωρικών και θα είχε ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στις τάσεις της λιανικής αγοράς φρούτων που επικρατούν εκεί.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και χυμών είναι μια καθημερινή πρακτική για τους ισπανούς, όπως και για τους άλλους δυτικοευρωπαϊκούς λαούς, η οποία αποτυπώνεται και στην καταναλωτική κουλτούρα τους (Φωτ. 1 – 3).

 123

Φωτ. 1. Πώληση φρουτοσαλατών σε υπαίθριο κιόσκι στον πεζόδρομο La Rambla της Βαρκελώνης

Φωτ. 2. Πώληση χυμών φρούτων σε υπαίθριο κιόσκι στον πεζόδρομο La Rambla της Βαρκελώνης.

Φωτ. 3. Πώληση φρουτοσαλατών στην κλειστή αγορά San Miguel της Μαδρίτης

Δηλαδή το φρούτο αντιμετωπίζεται ως σνακ, κατάλληλο για κατανάλωση σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Για το λόγο αυτό πωλείται σε πρακτικές συσκευασίες που μπορούν εύκολα να μεταφερθούν και να χρησιμοποιηθούν π.χ. κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου αναψυχής (Φωτ. 1 – 6).

456

Φωτ. 4 – 6. Πώληση φρουτοσαλατών σε πρακτικές συσκευασίες σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Η ισπανική αγορά δίνει πολύ μεγάλη σημασία και στην τυποποίηση και συσκευασία της διάθεσης φρούτων για οικιακή κατανάλωση, γεγονός που δίνει υπεραξία στο προϊόν και αυξάνει την τιμή πώλησης (Φωτ. 7 – 9).

789

Φωτ. 7. Πώληση συσκευασμένων ροδακίνων σε σούπερ μάρκετ της Μαδρίτης

Φωτ. 8. Πώληση συσκευασμένων πλακέ ροδακίνων σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης.

Φωτ. 9. Πώληση συσκευασμένων κερασιών σε σούπερ μάρκετ της Μαδρίτης

Φυσικά δεν λείπει και η πώληση χύμα φρούτων με ζύγισμα, όπως γίνεται επί το πλείστον και στις αγορές της Ελλάδας (Φωτ. 10 – 18). Στις πινακίδες επισημαίνεται, εκτός από την τιμή, η ποικιλία και η χώρα προέλευσης. Εννοείται ότι και στην Ισπανία ισχύουν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς και μπορεί να βρεθούν φρούτα από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη (Φωτ. 12, 15, 16 και 17), πολλές φορές σε εξωφρενικές τιμές για τα ελληνικά δεδομένα.

101112

Φωτ. 10. Πώληση ροδακίνων σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Φωτ. 11. Πώληση πλακέ ροδακίνων σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Φωτ. 12. Πώληση κερασιών προέλευσης Η.Π.Α. στην κλειστή αγορά San Miguel της Μαδρίτης

131415

Φωτ. 13 – 14. Πώληση δαμάσκηνων σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Φωτ. 15. Πώληση ακτινιδίων προέλευσης Νέας Ζηλανδίας σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

1617

Φωτ. 16. Πώληση μήλων προέλευσης Ιταλίας και Ισπανίας σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Φωτ. 17. Πώληση μήλων προέλευσης Χιλής σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Φωτογραφία 18

Φωτ. 18. Πώληση ροδιών σε σούπερ μάρκετ της Βαρκελώνης

Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να επισημάνουμε:

Το παρόν φωτορεπορτάζ αποτυπώνει ένα μέρος της ισπανικής αγοράς φρούτων, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή (Αύγουστος 2017). Το εμπόριο και διακίνηση φρούτων είναι μια πολύ ευμετάβλητη κατάσταση, που επηρεάζεται από πολλούς και ποικίλους παράγοντες όπως είναι γνωστό.

Λαμβάνοντας μια ιδέα με το τι επικρατεί στην ισπανική λιανική αγορά φρούτων, κατανοούμε σε μεγάλο βαθμό και τις καταναλωτικές συνήθειες των υπόλοιπων δυτικοευρωπαϊκών λαών, μιας και ισχύουν οι ίδιες περίπου καταστάσεις.

Η κατανάλωση φρούτων ή φυσικών χυμών, ανά πάσα στιγμή της ημέρας, αποτελεί μέρος της ιδιοσυγκρασίας των ισπανών.

Το ισπανικό μάρκετινγκ δίνει μεγάλη σημασία στην τυποποίηση και συσκευασία των φρούτων, με ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη διάθεση προϊόντων και αποκόμιση κέρδους, χωρίς όμως να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι διαθέτουν καλύτερη ποιότητα από τα ελληνικά φρούτα.

Οι τιμές πώλησης των φρούτων είναι υψηλότερες συγκριτικά με την Ελλάδα, είναι εμφανές άλλωστε από τις φωτογραφίες. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη το ανώτερο βιοτικό επίπεδο των ισπανών και επομένως οι υψηλότεροι μισθοί που απολαμβάνουν. Η Ισπανία σίγουρα δεν αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας.

Οι αναγραφόμενες τιμές φρούτων (π.χ. 3,65 €/κιλό τα πλακέ ροδάκινα ή 2,95 €/κιλό τα μήλα Granny Smith) είναι επακριβώς κοστολογημένες και όλα τα νομίσματα μικρής αξίας (1, 2 και 5 λεπτά του ευρώ) κυκλοφορούν κανονικά και έχουν την αξία τους. Αυτό δείχνει μια ομαλότερη και πιο συγκροτημένη μετάβαση της χώρας στο ενιαίο νόμισμα (ευρώ), σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Εάν η Ελλάδα διορθώσει τις ατέλειές της στον τομέα οργάνωση, τυποποίηση, συσκευασία και διακίνηση/εμπορία φρούτων, τότε θα μειώσει δραστικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από ανταγωνίστριες χώρες σαν την Ισπανία, την Ιταλία κ.ά., αφού παράγει ποιοτικά προϊόντα, εξαιρετικών γευστικών χαρακτηριστικών, με χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

 
 
Σελίδα 1 από 10

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ