Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (157)

Η εταιρεία λιπασμάτων Kiwa Bio-Tech Products Group Corp, ανακοίνωσε την έως και 30% μεγαλύτερη διαλυτότητα σε λιπάσματα που έχουν επεξεργαστεί με καινοτόμες διαδικασίες, κάτι που κάνει πιο εύκολη τη λίπανση μέσω στάγδην αρδευτικών συστημάτων.

Η Kiwa Bio-Tech Products Group Corp, γεωργική εταιρεία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται βιολογικά λιπάσματα για χρήση στις αγορές γεωργίας και υδατοκαλλιέργειας της Κίνας, πρόσφατα ολοκλήρωσε έρευνα για εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας επεξεργασίας λιπασμάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η διαλυτότητα στο νερό, των στερεών λιπασμάτων (συμπεριλαμβανομένων των κόκκων και των σκονών) που παράγονται με τη νέα μέθοδο από παραδοσιακά λιπάσματα, έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 30%.

Στη διεξαγωγή της έρευνας προχώρησε η KIWA με το Ινστιτούτο Βιο-Γεωργίας της Ακαδημίας Shaanxi,  του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Υπερήχων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Harbin και την Περιβαλλοντικής Ομάδας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Χάρμπιν.

Η επιτυχία του project θα επιτρέψει ο εξοπλισμός άρδευσης στάγδην να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία λίπανσης σε αρδευόμενες και ημι-αρδευόμενες γεωργικές περιοχές. Λόγω της ακατέργαστης παραδοσιακής τεχνολογίας παραγωγής, το λίπασμα δεν μπορεί να διαλυθεί πλήρως στον εξοπλισμό άρδευσης στάγδην. Αυτή η νέα διαδικασία επιτρέπει στους κόκκους του λιπάσματος της Kiwa να φθάσουν σε λεπτότητα νανομέτρων σε συσκευές στάγδην και να διαλυθούν στο νερό σε ποσοστό 100%, γεγονός που θα βοηθήσει τα προϊόντα λιπασμάτων της εταιρείας να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα στη γεωργική αγορά.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει υπογράψει στρατηγική συμφωνία με την Beijing Digital Cooperative Information Technology Ltd (DCIT). Η DCIT έχει αναπτύξει ένα συνεργατικό σύστημα διαχείρισης με πυρήνα μεγάλες βάσεις δεδομένων. Αυτή η τεχνολογία συνδυάζεται με το τριαδικό μοντέλο αγροτικού μάρκετινγκ της Kiwa.

Σχεδόν 13.000 συνεταιρισμοί αγροτών στην επαρχία Shaanxi της Κίνας διαχειρίζονται συστηματικά από το εν λόγω σύστημα. Ο χώρος φύτευσης φρούτων είναι πάνω από 26 εκατομμύρια στρέμματα. Υπό την καθοδήγηση της συστηματικής διαχείρισης, κατά τα επόμενα τρία χρόνια, οι εκτάσεις αυτές θα μετατραπούν σταδιακά στην αγορά λιπασμάτων της Kiwa.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kiwa δήλωσε: «Αυτή η τεχνολογική εξέλιξη θα συμβάλει στην απόκτηση τεράστιου μεριδίου αγοράς για την εταιρεία στο εγγύς μέλλον και ο συνεταιρισμός με το DCIT θα επιταχύνει επίσης το στόχο της εταιρείας να επιτύχει την τυποποίηση μιας βιομηχανικής αλυσίδας στη γεωργία».

 

 

Πηγη

Τα παραπάνω φαίνονται στο δελτίο τιμών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), στο οποίο καταγράφεται αύξηση των τιμών κατά 40% μόνο στην περίπτωση της Ιταλίας, η οποία μέχρι και τα μέσα Ιουνίου διατηρούσε τιμή παραγωγού στα 5,74 ευρώ ανά κιλό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda του Σαββάτου 2 Αυγούστου 2019, λίγο πριν μπει στον «νεκρό» μήνα του Αυγούστου η αγορά ελαιολάδου παρουσίασε μια κινητικότητα που βοήθησε στο να ξεμπλοκάρει λίγο η κατάσταση που είχε προκαλέσει η παρατεταμένη απραξία των προηγούμενων μηνών. Είναι γεγονός πως οι δεξαμενές θα είναι σχετικά αδειασμένες τον Σεπτέμβριο από καλά λάδια, ενώ τα αποθέματα από τις χαμηλότερες ποιότητες είναι πιθανό να μην δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο παραγωγοί και συνεταιριστές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω των μηνυμάτων που έστειλε η αγορά κατά την διάρκεια της άνοιξης.

«Η χρονιά δεν έχει πάει καλά. Τέτοια μη συνεχιζόμενη εμπορική δραστηριότητα που επικρατεί δεν έχει ξανασυμβεί. Είναι σημάδια των καιρών που πρέπει να μας προβληματίζουν», δηλώνει στην Agrenda ο διευθυντής του Α.Σ Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας. Ο συνεταιρισμός του κ. Ντανάκα κατάφερε μέσα στον Ιούλιο να πουλήσει περί τους 450 τόνους ελαιολάδου, με βασικό αγοραστή την εταιρεία Χελιώτης ΑΕ, σε τιμές κοντά στα 3,15 ευρώ ανά κιλό, ενώ κάποια μεμονωμένα βυτία έφυγαν στα 3,30 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις αγορές του εξωτερικού, η ζήτηση είναι περιορισμένη, αν και σύμφωνα με τον ίδιο φαίνεται πως η Ιταλία δεν έχει ελαιόλαδο και σίγουρα θα αγοράσει κάποιες ποσότητες όταν η αγορά ανοίξει ξανά.

Το περιορισμένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό επιβεβαιώνει ο Νίκος Προκοβάκης της ΕΑΣ Λακωνίας, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Agrenda, σχολίασε πως ενδιαφέρον και αξιοσημείωτες προσφορές παρουσιάζει κυρίως η εσωτερική αγορά.

Την ίδια στιγμή, στα  2,20 ευρώ το κιλό έχει πέσει η κατώτατη τιμή παραγωγού στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης, με τη μεγαλύτερη τιμή να μην υπερβαίνει τα 2,70 ευρώ το κιλό, ενώ οι περισσότεροι τυποποιητές και έμποροι απλά δεν αγοράζουν. 

Σχετικά με την επερχόμενη παραγωγή, αν και είναι ακόμα νωρίς για προβλέψεις και εκτιμήσεις με κάποια σημασία, όλα δείχνουν πως η παραγωγή θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που επετεύχθησαν κατά την ελαιοκομική περίοδο 2017-18. «Έχει ακόμα δρόμο» μας λένε οι παραγωγοί, ωστόσο θετικό είναι το γεγονός πως μέχρι τώρα δεν έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα αντίστοιχα των περσινών.

 

Το 68% των εισαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ καταφθάνει από την ΕΕ.

 

 

Πηγη

Μειώνονται οι προσδοκίες για την παγκόσμια ζήτηση και τις τιμές, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC) σε ανακοίνωση που εξέδωσε τον Αύγουστο του 2019.

Όπως τονίζει η αρχική αισιοδοξία για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης βαμβακιού το 2019/2020 μειώνεται.

Υπήρξε ελπίδα ότι Κίνα και ΗΠΑ θα επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές τους κατά τη σύνοδο της G20. Ωστόσο δεν υπήρξε κάποια συμφωνία αν και συνεχίζονται οι συνομιλίες.

Οι διεθνείς τιμές μειώθηκαν από τα 99,5 σεντ ανά λίβρα που ήταν τον Αύγουστο του 2018 στα 74 σεντ τον Ιούλιο του 2019.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ICAC, η παγκόσμια παραγωγή το 2019/2020 αναμένεται να φθάσει τα 27,2 εκατομμύρια τόνους (αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος), ενώ η κατανάλωση την προσεχή περίοδο κατά 1,7% σε 26,9 εκατομμύρια τόνους.

Ως αποτέλεσμα, τα παγκόσμια αποθέματα πρέπει να αυξηθούν σε 18 εκατομμύρια τόνους.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με τις χλιαρές προσδοκίες για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, έχουν μειώσει τις ελπίδες για την ζήτηση βαμβακιού την επόμενη σεζόν.

Στο μεταξύ η Κίνα αναμένεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο το 2019/2020 παραγωγή βαμβακιού που θα φτάσει στα 5,9 εκατομμύρια τόνους, ενώ θα ακολουθηθεί από την Ινδία με προβλεπόμενη παραγωγή 5,75 εκατομμύρια τόνους. 

Η Δυτική Αφρική, εν τω μεταξύ, αναμένεται να δει την παραγωγή της να φτάνει στα επίπεδα ρεκόρ των 1,3 εκατομμυρίων τόνων.

 
 

Η έναρξη της συγκομιδής οινοστάφυλων του 2019 πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου στη νότια Ισπανία, δύο εβδομάδες νωρίτερα από πέρυσι. Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, παρά την προβλεπόμενη πτώση των όγκων για το τρέχον έτος, οι Ισπανοί παραγωγοί ανησυχούν ήδη για την πορεία των τιμών την επόμενη περίοδο.

Μεγάλη μείωση των όγκων στην Castilla La Mancha
Οι καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει την πρόωρη ωρίμαση των σταφυλιών φέτος στους ισπανικούς αμπελώνες. Έτσι, στη νότια περιοχή του Montilla-Moriles, η συγκομιδή άρχισε στις 20 Ιουλίου, ενώ στην επαρχία της Ciudad Real, ο σημαντικός συνεταιρισμός El Progreso στο Villarrubia de los Ojos σχεδιάζει να ξεκινήσει η συγκομιδή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, και πάλι δύο εβδομάδες νωρίτερα από το 2018. Στη συνέντευξή του για τον αντίκτυπο της ξηρασίας στα αμπέλια φέτος, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού - μέλος του ομίλου Vidasol που παράγει 1,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου ανά έτος - δήλωσε ότι «τα σταφύλια ήδη υποφέρουν και αναμένουμε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 30%».

Εκτός από την ξηρασία, οι αμπελώνες της Castilla La Mancha έχουν επηρεαστεί από πολλούς κινδύνους φέτος, συμπεριλαμβανομένων των χαλαζοπτώσεων και των παρασιτικών επιθέσεων, καθώς επίσης και από την έλλειψη νερού που απασχολεί επί του παρόντος τους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών (ASAJA) του Ciudad Real, Pedro Alcolea, εξήγησε την περασμένη εβδομάδα ότι η απουσία βροχοπτώσεων επηρεάζει σημαντικά το 40% του μη αρδευόμενου αμπελώνα. «Εάν δεν υπάρξει βροχόπτωση τις επόμενες ημέρες, η μείωση της συγκομιδής θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική».

Ζητούνται μέτρα διαχείρισης
Παρ 'όλα αυτά, η σημαντική μείωση της παραγωγής κρασιού φέτος δεν σημαίνει αύξηση των τιμών. Η συγκομιδή (και των μούστων συμπεριλαμβανομένων) το 2018 ανήλθε περίπου στα 50 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με πλεόνασμα 12 με 15 Mhl, σε συνδυασμό με πτώση κατά 5% των εξαγωγών χύμα οίνου κατά τους πρώτους δέκα μήνες της περιόδου. Τα αποθέματα ήταν αυξημένα κατά 23% στα τέλη Μαΐου με όγκο ρεκόρ περίπου στα 42 Mhl. Στο πλαίσιο αυτό, διάφοροι επαγγελματικοί φορείς ζητούν από τις δημόσιες αρχές να εφαρμόσουν μέτρα ρύθμισης της αγοράς, ώστε να εξομαλυνθούν οι διακυμάνσεις της παραγωγής και συνεπώς των τιμών.

Στις 20 Ιουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας της περιφέρειας Castilla La Mancha ήταν δεκτικός στις προσκλήσεις των φορέων και υποσχέθηκε να ζητήσει από τον Υπουργό Γεωργίας σε εθνικό επίπεδο να αποσύρει μέρος της παραγωγής οίνου εάν η συγκομιδή είναι πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, γεγονός που αποτελούσε αίτημα των αγροτικών οργανώσεων. Από την πλευρά του, ο περιφερειακός υπουργός πιστεύει ότι αυτό το μέτρο θα στείλει ένα μήνυμα στους οινοπαραγωγούς και τους συνεταιρισμούς ότι πρέπει να ελέγχουν τις αποδόσεις και να μην συλλέγουν σταφύλια κάτω των 9 βαθμών. Αυτό μπορεί να φαίνεται ασύμμετρο όσον αφορά τις ανακοινώσεις σχετικά με τις δυνατότητες παραγωγής ... Παράλληλα, οι γεωργικές οργανώσεις ζητούν έναν νέο νόμο για τους αμπελώνες και το κρασί της Castilla La Mancha που θα προσαρμόζει τον όγκο που παράγεται σε κάθε συγκομιδή. Στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξει αντισταθμιστική ενίσχυση για τους αμπελώνες που καλλιεργήθηκαν χωρίς άρδευση υποσχέθηκε ο περιφερειακός υπουργός, ενώ ένα μέτρο για την αποθεματοποίηση δεν εγκρίθηκε από την Ισπανική Ομοσπονδία Οίνου στο πλαίσιο του εθνικού διεπαγγελματικού τομέα, που συγκεντρώνει τους παραγωγούς και τους φορείς εμπορίου.

 

 

Πηγη

Ήδη η χώρα, μαζί με γειτονικές της Μαύρης Θάλασσας, είναι στους τοπ παίκτες που κινούν τα νήματα στην αγορά για τα προϊοντα δημητριακών, η κίνηση αυτή όμως θα μεγαλώσει τη δύναμή της θεαματικά,  αφού πρόκειται για επένδυση «αλλαγής παιχνιδιού». Όπως έχει γραφτεί επανειλημμένως στο Agronews.gr, οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν επίκεντρο των εξελίξεων στις εκτατικές καλλιέργειες και έχουν πολλές δυνατότητες που αν μεγεθυνθούν θα χτυπήσουν πολλές αγορές, γι αυτό είναι απαραίτητη η παρακολούθηση και η διαχείριση των κινήσεών τους. Ήδη πρόσφατα, τρεις εταιρείες στη Γαλλία συνέπραξαν με σκοπό να αποτελέσουν έναν ορατό αντίπαλο απέναντι στα μεγαθήρια του Εύξινου Πόντου, με τέτοιες κινήσεις όμως από τη Ρωσία δεν είναι εύκολο να διαφανεί θετική εξέλιξη.  

Το Υπουργείο Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει βάλει μπροστά μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα μπορούσε να εκτοξεύσει κι άλλο τις επενδύσεις στον τομέα των δημητριακών της χώρας επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές και δίκτυα διανομής, καταγραφής και αποθήκευσης.

Το σχέδιο, που θα κοστίσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια, θα προσελκύσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, δάνεια και στοχευμένη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, το βασικό σενάριο της Ρωσίας για τη σοδειά της όσον αφορά τα δημητριακά, είναι να πετύχει παραγωγή 140 εκατομμυρίων τόνων ως το 2035, με τη δυνατότητα παραγωγής να μπορεί να φτάσει ως τα 150,3 εκατομμύρια τόνους. Η μεγαλύτερη αυτή παραγωγή, θα επέτρεπε στη Ρωσία να εξάγει ετησίως, πιθανώς ως και 63,6 εκατομμύρια τόνους ως το 2035. Προς σύγκριση, η παραγωγή της Ρωσίας για το 2019-20 έχει προβλεφθεί στα118 εκατομμύρια τόνους, με εξαγωγές στα 45 εκατ. τόνους.

Το Υπουργείο Γεωργίας της κόκκινης αρκούδας αναφέρει: «Η εντατικοποίηση της παραγωγής δημητριακών θα πραγματοποιηθεί συντηρώντας και αυξάνοντας τη γονιμότητα του εδάφους», με τις κατάλληλες ποσότητες ανόργανων και οργανικών λιπασμάτων, καθώς και με τη λήψη μέτρων για χημική αποκατάσταση και με παρεμπόδιση της διάβρωσης από άνεμο και νερό».

       Ενώ συμπληρώνει πως: «Ειδική προσοχή θα δοθεί στην αλλαγή της δομής και του παραγόμενου καρπού. Σχεδιάζεται να αυξηθεί ο όγκος και η σταθερότητα της παραγωγής σε σκληρό και μαλακό σιτάρι, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, κυρίως περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη, σε σίκαλη για ανθρώπινη κατανάλωση, και σε ποικιλίες κριθαριού βυνοζυθοποιίας. Έχει προταθεί να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα της εφαρμογής διεθνών πρακτικών ταξινόμησης δημητριακών, για να αυξηθεί η αντικειμενικότητα της κατά την παρακολούθηση και καταγραφή της παραγωγής »

Η συνολική δυνατότητα αποθήκευσης καρπού δημητριακών στη Ρωσία αναμένεται να αυξηθεί σε 167,4 εκατομ. τόνους, ως το 2035, από 156,9 εκατ. τόνους το 2018, σημειώνει το υπουργείο. Η υπηρεσία είπε πως η συνολική επένδυση μόνο για υποδομές και μεταφορές ως το 2035, θα ανέλθει σε 4,465 δις δολάρια.

Το υπουργείο Γεωργίας αναμένει επένδυση 158,7 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για να χτίσει κέντρα πολλαπλασιαστικού υλικού και βελτίωσης και 198,4 εκατομμυρίων για την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών σποροπαραγωγής, ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων για παθογόνα καλλιεργούμενων φυτών και δημιουργία και εισαγωγή τεχνολογιών για τη βιολογική παραγωγή.  

Όπως αναφέρεται από το Ρωσικό υπουργείο, «Γενικά, ο ενστερνισμός της στρατηγικής, θα κάνει δυνατή ως το 2035 τη σημαντική αύξηση σε όγκο παραγωγής και εξαγωγών δημητριακών, την αύξηση του μεριδίου παραγωγής που διαθέτει υψηλή ποιότητα, και την εντατικοποίηση της ανάπτυξης των μεταφορών, των υποδομών, καθώς και της επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης της βιομηχανίας».

 

ΠΗΓΗ

Για 37,5 εκατοµµύρια τόνους βιοµηχανικής τοµάτας κάνει λόγο η τελευταία εκτίµηση της παγκόσµιας παραγωγής, πριν από την έναρξη της συγκοµιδής, σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, µε τη χώρα µας να κατέχει σηµαντικό µερίδιο, χωρίς απώλειες στην καλλιέργεια, τουλάχιστον προς το παρόν και καιρικά φαινόµενα να δυσκολεύουν άλλες χώρες, όπως αναφέρεται σε έκθεση του tomatonews.com.

Πιο συγκεκριµένα, ο καιρός ήταν καλός στη Νότια Ελλάδα, ενώ η κεντρική Ελλάδα χτυπήθηκε από κάποιες χαλαζοπτώσεις που όµως δεν προκάλεσαν κάποια σηµαντική ζηµία. Η συγκοµιδή αναµένεται να ξεκινήσει στα µέσα Ιουλίου στο Νότο και στα τέλη Ιουλίου στις άλλες περιοχές της χώρας, µε την πρόβλεψη της παραγωγής να ανέρχεται σε 400.000 τόνους.

Η τελική επιφάνεια που φυτεύτηκε στην Ισπανία ήταν 250 εκτάρια χαµηλότερη από την αρχική εκτίµηση, πέφτοντας στα 33.500 εκτάρια. Μέχρι στιγµής, οι συνθήκες ήταν καλές για την ανάπτυξη των καλλιεργειών µε ήπιες θερµοκρασίες και κανένα απρόσµενο περιστατικό δεν αναφέρθηκε. Ένας καύσωνας όµως αναµένεται αυτή την εβδοµάδα, κυρίως στο βορρά (Navarra). Μπορεί να επηρεάσει την ανθοφορία στην Extremadura, αλλά είναι πολύ νωρίς για βεβαιότητες. Η συγκοµιδή ξεκίνησε στις 8-10 Ιουλίου στην Ανδαλουσία και γύρω στις 25 Ιουλίου στην Extremadura. Η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται στα 3 εκατοµµύρια τόνους. Οι καιρικές συνθήκες στη Γαλλία τελικά έγιναν «κανονικές» από τις 30 Μαΐου και έρχεται τώρα ένα κύµα καύσωνα. Στα πρώιµα χωράφια, οι σκληρές συνθήκες καθυστέρησαν και εµπόδισαν τη βλάστηση για κάποιο χρονικό διάστηµα, χωρίς να µπορούµε ακόµη να αξιολογήσουµε τις πιθανές απώλειες απόδοσης του συνόλου, επειδή το κλίµα ήταν πραγµατικά ευνοϊκό για την ανάπτυξη όλων των καλλιεργειών τις τελευταίες δύο έως τρεις εβδοµάδες. ∆εν υπάρχει ακόµα τίποτα που να αναφέρεται επί του παρόντος σχετικά µε τα παράσιτα. A priori, οι πρώτες ντοµάτες που συγκοµίστηκαν θα βρίσκονται στη νοτιοανατολική Γαλλία µέσα σε ένα µήνα ή ακόµα και λίγο νωρίτερα, εάν οι καλοκαιρινές συνθήκες το επιτρέψουν. ∆ιατηρούνται προς το παρόν οι εκτιµήσεις που δόθηκαν στη ∆ιάσκεψη της Αβινιόν και έκαναν λόγο για 155.000 τόνους. 

Η εκτιµώµενη παραγωγή για την καλλιέργεια στη Βόρεια Ιταλία παραµένει αµετάβλητη στα 2,5 εκατοµµύρια τόνους αλλά είναι πιθανό να µειωθεί σε 2,45 εάν η απόδοση της όψιµης καλλιέργειας είναι χαµηλότερη από το κανονικό, όπως φαίνεται να είναι αυτή τη στιγµή. Αυτό, ενώ και στη Νότια και Κεντρική Ιταλία παρουσιάστηκε οψίµιση, µε την πρόβλεψη για την περιοχή να παραµένει στα 2,4 εκατοµµύρια τόνους. Η τιµή συµφωνήθηκε στο «τρελό ποσό» των 95 ευρώ ο τόνος για στρογγυλές ντοµάτες και 105 ευρώ ο τόνος για µακρόστενες ντοµάτες λόγω της υψηλής τιµής που συµφωνήθηκε στο Βορρά και των µετεωρολογικών προβληµάτων που αντιµετώπιζαν οι καλλιεργητές, κάτι που αύξησε το κόστος καθώς έπρεπε να επανατοποθετηθούν ορισµένες εκτάσεις που είχαν πληµµυρίσει. Η συνολική πρόβλεψη για την παραγωγή της Ιταλίας ανέρχεται σε 4,9 εκατ. τόνους.

Στην Πορτογαλία, η φύτευση πραγµατοποιήθηκε λίγο-πολύ στο προκαθορισµένο χρονοδιάγραµµα, και τελείωσε την πρώτη εβδοµάδα του Ιουνίου. Οι θερµοκρασίες παρατηρήθηκαν πιο δροσερές από το συνηθισµένο και θα αυξηθούν, αλλά το κύµα καύσωνα δεν θα χτυπήσει τη χώρα. Η συγκοµιδή θα ξεκινήσει την τελευταία εβδοµάδα του Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου και η πρόβλεψη του όγκου παραγωγής κάνει λόγο για 1,26 εκατ. τόνους.

Μικρότερη τελικά η παραγωγή στην Καλιφόρνια εκτός µεταποίησης βγαίνει ένα σηµαντικό ποσοστό

Η πιο υγρή άνοιξη, αύξησε την πίεση από ασθένειες και σε συνδυασµό µε το χαλάζι που έπληξε κάποιες εκτάσεις, µείωσε την προβλεπόµενη ποσότητα παραγωγής βιοµηχανικής τοµάτας στην Καλιφόρνια από 12,1 εκατοµµύρια τόνους σε 10,97. Η συγκοµιδή είχει ξεκινήσει στη µεγάλη παραγωγό πολιτεία της Καλιφόρνια για κάποιο µέρος της παραγωγής κυρίως οργανικής βιοµηχανικής τοµάτας, από τις 30 Ιουνίου. Όσον αφορά την παραγωγή της συµβατικής, στο Νότιο τµήµα της Καλιφόρνια οι µεταποιητές περιµένουν πως η συγκοµιδή θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήµερο του Ιουλίου, ενώ στο Βόρειο, θα ξεκινήσει η διαδικασία προς το τέλος του µήνα. Καµία έκπληξη από τον καιρό δεν εµφανίστηκε το τελευταίο δεκαπενθήµερο, παρ’ όλα αυτά, όπως είχε αναφερθεί νωρίτερα µέσα στο µήνα, περίπου 65.000 στρέµµατα επλήγησαν από σηµαντική χαλαζόπτωση στις επαρχίες Southern Fresno και Kings County, µε ένα τµήµα των εκτάσεων αυτών να έχει βγει εντελώς από το παιχνίδι.

 
 

Η τρίτη συνάντηση της μικτής Επιτροπής αμπελοοινικού τομέα, που αποτελείται από εκπροσώπους της Γαλλίας και της Ισπανίας, πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου 2019, στο Παρίσι. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων γεωργίας, καθώς και επαγγελματίες του κλάδου των δύο χωρών.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή συγκροτήθηκε στο Παρίσι, στις 25 Ιουλίου 2017, με στόχο να καθιερώσει το «διάλογο», με στόχο την κατανόηση και τη συνεργασία των κλάδων των δύο χωρών.

Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης ήταν μια ευκαιρία να επανεξεταστούν τα θέματα που συζητήθηκαν στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής, οι οποίες έγιναν στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019.

Η γαλλική και η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασαν τα ενημερωτικά δελτία του «Παρατηρητηρίου Αγοράς» με τα στοιχεία του κλάδου των δύο χωρών.

Επίσης συζητήθηκε η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων διαχείρισης του όγκου παραγωγής και στις δύο χώρες, με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τομέα.

Τέλος, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διαπραγματεύσεις της ΚΑΠ μετά το 2020 και στις προτεινόμενες αλλαγές στον αμπελοοινικό τομέα, ενώ τονίστηκε η σημασία για συνεργασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών, με στόχο την κατάθεση κοινών προτάσεων στην ΕΕ. Σε αυτό συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι του αμπελοοινικού τομέα των δύο χωρών.

Πάντως, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, τα θετικά αποτελέσματα που υπήρξαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας της συγκεκριμένης Επιτροπής, έκαναν τους διοργανωτές να προτείνουν την συμμετοχή σε αυτήν και της Ιταλίας, με δεδομένο την ισχυρή θέση που κατέχει στην ευρωπαϊκή παραγωγή κρασιού.

Η επόμενη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2020 στη Μαδρίτη.

Σταύρος Παϊσιάδης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Βουλγαρία προγραμματίζει τη δημιουργία μητρώου εμπόρων οπωροκηπευτικών και θα παρακολουθεί τα εμπορεύματα των εισαγωγέων από τα σύνορα στον πάγκο. Θα ελεγχθεί εάν ο εισαγωγέας διαθέτει αποθέματα και εάν οι εισαγωγές πωλούνται σε δίκαιη ή χαμηλή τιμή, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τσάβαρ Μαρίνοφ, λέγοντας πως έχει ενημερωθεί για τις εισαγωγές σε χαμηλές τιμές από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ , η βάση δεδομένων θα συνδεθεί με την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων, την Υπηρεσία Τελωνείων και τη Βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων.

«Ο στόχος είναι να μάθω περισσότερα για το τι καταναλώνουμε και για την προέλευση αυτών των προϊόντων. Έχω ενημερωθεί από παραγωγούς από το Πετρίχ και το Σαντάνσκι για τις εισαγωγές σε χαμηλές τιμές από την Ελλάδα», δήλωσε ο υφυπουργός. «Στην Ελλάδα, το ίδιο μοντέλο εφαρμόζεται, οπότε κανένας Βούλγαρος παραγωγός δεν μπορεί να πουλήσει ελεύθερα στη Θεσσαλονίκη. Σχεδιάζουμε το ίδιο για τη χώρα μας», ανέφερε.

Ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, ο Marinov προβλέπει ότι μόνο οι ρυθμιζόμενες εισαγωγές θα παραμείνουν στην αγορά.

«Ο στόχος δεν είναι να απαγορευτεί το εμπόριο φρούτων και λαχανικών, αλλά να ρυθμιστεί, έτσι ώστε να γνωρίζουμε καλύτερα τι καταναλώνουμε, είναι μια μορφή προστασίας για τα οπωροκηπευτικά και το εμπόριο με σαφείς κανόνες και ιχνηλασιμότητα», δήλωσε ο Υφυπουργός.

Η ευρωπαϊκή φόρμουλα για φρέσκα φρούτα εφαρμόζεται επίσης. Έτσι, το προϊόν πρέπει να συλλεχθεί όχι νωρίτερα από 24 ώρες πριν από την παράδοση στο κατάστημα και η απόσταση που καλύπτεται δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150 χλμ. «Με αυτό, πιστεύουμε ότι θα υποστηρίξουμε σημαντικά τους Βούλγαρους παραγωγούς και θα πρέπει ήδη να δούμε κάποια αποτελέσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Μαρίνοφ.

 

 

Πηγη

Η απόρριψη δύο φορτίων τουρκικών πιπεριών στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα ανακοινώθηκε στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) από τις συνοριακές αρχές της Βουλγαρίας, σύμφωνα με ανταπόκριση του Ειδικού Συμβούλου του Incofruit-Hellas, κ. Γιώργου Πολυχρονάκη. Οι βουλγαρικές αρχές προχώρησαν στην αποτροπή της εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί τα δύο φορτία βρέθηκαν με υψηλά υπολείμματα chlorpyrifos.

Σε ένα από τα φορτία το Chlorpyrifos βρέθηκε σε αναλογία 0,208 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό και στο άλλο σε 0,127 mg / κιλό, όταν το Ανώτατο Όριο Καταλοίπων (ΑΟΚ) έχει καθορισθεί από την ΕΕ στο 0,01 χιλιοστόγραμμο ανά κιλό.
Και οι δύο περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί ως σοβαρές από το RASFF. Σημειώνεται ότι με τις απορρίψεις των 2 φορτίων, το σύνολο των απορριφθέντων φορτίων προελευσης Τουρκίας την τρέχουσα εμπορική περίοδο ανέρχονται σε 50.

 

Πηγη

Η ΕΕ λαμβάνει νέα μέτρα προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο έλλειψης νερού για την άρδευση καλλιεργειών. Το Συμβούλιο καθόρισε την Τετάρτη 26 Ιούνιου τη θέση του (γενική προσέγγιση) σχετικά με έναν κανονισμό βάσει του οποίου διευκολύνεται η χρήση των αστικών λυμάτων για γεωργική άρδευση.

Η γενική προσέγγιση που καθορίστηκε αποτελεί την εντολή του Συμβουλίου για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν υπό φινλανδική προεδρία.

Με τους νέους κανόνες η Ευρώπη θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο κανονισμός, ο οποίος συνάδει απόλυτα με την κυκλική οικονομία, θα βελτιώσει τη διαθεσιμότητα του νερού και θα ευνοήσει την αποδοτική χρήση τους. Η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού για την άρδευση των αγρών, ιδίως σε περιόδους καύσωνα και σοβαρής ξηρασίας, μπορεί να συμβάλει στο να αποτρέπονται οι απώλειες συγκομιδής και η έλλειψη τροφίμων.

«Το νερό είναι πολύτιμος πόρος. Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα με τη θέσπιση νέων κανόνων χάρη στους οποίους θα μπορούμε να ανακτήσουμε το νερό κατά τρόπο ασφαλή για τους ανθρώπους και τα ζώα, καθώς και για το περιβάλλον. Είναι σκόπιμο να καθοριστούν εναρμονισμένα ελάχιστα πρότυπα για την ποιότητα του επαναχρησιμοποιούμενου νερού και για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης, ούτως ώστε οι γεωργοί μας να μπορούν να χρησιμοποιούν το νερό αυτό. Μέρος της προσπάθειας αυτής είναι να αντληθούν διδάγματα από την εμπειρία ορισμένων κρατών μελών τα οποία εφαρμόζουν με επιτυχία τη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης του νερού εδώ και δεκαετίες.», ανάφερε ο Ioan Deneș, Υπουργός Υδάτων και Δασών.

Πολλά κράτη μέλη έχουν μακρά και επιτυχή πείρα όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση του νερού για διάφορους σκοπούς, μεταξύ των οποίων η γεωργική άρδευση. Η επαναχρησιμοποίηση του νερού είναι ευνοϊκότερη για το περιβάλλον από τις εναλλακτικές μεθόδους παροχής νερού, όπως είναι η μεταφορά νερού ή η αφαλάτωση. Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε περιοχές όπου η ζήτηση νερού εξακολουθεί να υπερβαίνει την προσφορά, παρά τα προληπτικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης. Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την υγιεινή των τροφίμων εξακολουθούν να ισχύουν και τηρούνται πλήρως.

Με τη θέση του, το Συμβούλιο παρέχει στα κράτη μέλη την ευελιξία να αποφασίζουν κατά πόσον επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιους υδάτινους πόρους για άρδευση, δεδομένου ότι οι γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των κρατών μελών. Ένα κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει ότι δεν ενδείκνυται η επαναχρησιμοποίηση νερού για γεωργική άρδευση σε τμήμα ή στο σύνολο της επικράτειάς του.

Η πρόταση περιλαμβάνει αυστηρές απαιτήσεις για την ποιότητα του επαναχρησιμοποιούμενου νερού και την παρακολούθησή του ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της υγείας των ανθρώπων και των ζώων καθώς και του περιβάλλοντος.

Τα κράτη μέλη θέλουν να είναι βέβαια ότι οι απαιτήσεις του κανονισμού θα βασίζονται συνεχώς στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία. Για τον λόγο αυτόν, εισήγαγαν μια ρήτρα βάσει της οποίας η Επιτροπή οφείλει να αξιολογεί την ανάγκη επανεξέτασης των ελάχιστων απαιτήσεων ποιότητας του επαναχρησιμοποιούμενου νερού, με βάση τα αποτελέσματα αξιολόγησης της εφαρμογής του κανονισμού ή κάθε φορά που το απαιτούν οι νέες τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις.

Ιστορικό και επόμενα στάδια

Στις 28 Μαΐου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση κανονισμού σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση του νερού, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθόρισε τη γνώμη του επί της πρότασης στις 12 Φεβρουαρίου 2019.

Η γενική προσέγγιση που καθορίστηκε σήμερα αποτελεί την εντολή του Συμβουλίου για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν υπό φινλανδική προεδρία.

 
Διαβάστε αναλυτικά την γενική προσέγγιση, αλλά και την πρόταση της επιτροπής σχετικά με τον κανονισμό για τις ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων.

 

ΠΗΓΗ

Σελίδα 1 από 12

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Θειάφι και Θειοχαλκίνη στα Κηπευτικά

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ