Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (103)

Τις επιδράσεις μιας πιθανής παρατεταμένης έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, διερευνούν τα τελευταία 24ωρα οικονομικοί αναλυτές, με αφορμή την πίεση που έχει δεχθεί η Τουρκική λίρα αλλά και το πρωτοφανές shell off που κατέγραψαν την Δευτέρα οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

 

Ειδικότερα όσον αφορά στα αγροτικά εμπορεύματα, το ελληνικό βαμβάκι θα υποχρεωθεί για μια ακόμα χρονιά να κινηθεί ανεξάρτητα από την αγορά που συντηρούσαν μέχρι πρότινος οι τουρκικές κλωστοϋφαντουργίες, στις οποίες κατέληγε μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής εκκοκκισμένου βάμβακος.
 

Οι εκτιμήσεις θέλουν το ελληνικό βαμβάκι να έχει «απογαλακτισθεί» σε ένα βαθμό από τη ζήτηση της Γείτονος, με τις περισσότερες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να έχουν εργασθεί συστηματικά για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται με αξιώσεις στις προδιαγραφές των αναπτυγμένων αγορών της Ευρώπης αλλά και της Ασίας.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αγροτικά προϊόντα της χώρας μας τα οποία πιθανότατα να βγουν ωφελημένα, αν η ένταξη τραβήξει για καιρό, από τον ανταγωνισμό με τα αντίστοιχα τούρκικα, κυρίως όσον αφορά στην αγορά των ΗΠΑ, όπου κατευθύνονται  προϊόντα όπως, οι ελιές, η σταφίδα και το ελαιόλαδο. 

Την ίδια στιγμή, δυσκολίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποιες επιχειρήσεις από τον τομέα των εισροών κυρίως, όπως είναι π.χ. ο Οίκος Σπύρου, με σημαντική δραστηριότητα στην αγορά της Τουρκίας ή ακόμα και μεγάλες πολυεθνικές των σπόρων των φυτοπροστατευτικών και των λιπασμάτων, ορισμένες εκ των οποίων κινούν τα νήματα στην τουρκική αγορά από τις περιφερειακές έδρες τους στην Αθήνα.

 

Η υποτίμηση της τούρκικης λίρας βαρόμετρο στο φιστίκι

Αυξημένη παραγωγή αναμένει φέτος το κελυφωτό φιστικί η συγκομιδή η συγκομιδή του οποίου ξεκίνησε αυτές τις ημέρες τόσο στην Μάκρη και τα Μέγαρα όσο και την Αίγινα. Στόχος μάλιστα στο νησί του Σαρωνικού μετά την καταστροφική χρονιά του 2016 είναι οι ποσότητες να επανέλθουν στους 500 τόνους. Η μόνη ανησυχία των παραγωγών φέτος έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό από την Τουρκία (χώρα που παράγει μεγάλες ποσότητες και διοχετεύει με φιστίκι την ευρωπαϊκή αγορά) δεδομένης μάλιστα τις σημαντικής και συνεχόμενης – τον τελευταίο καιρό – πτώση της λίρας. 

 

ΠΗΓΗ

 

Μειωμένη κατά περίπου 6 εκατομμύρια τόνους αναμένεται η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών σε όλον τον κόσμο, πέφτοντας στους 47,7 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA). Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τι εκτιμήσεις υπάρχουν για κάθε περιοχή:


Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παραγωγή πορτοκαλιών αναμένεται να μειωθεί κατά 5%, φτάνοντας τους 6,4 εκατομμύρια τόνους, λόγω μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά και των συνθηκών ξηρασίας.

Η.Π.Α
Η παραγωγή πορτοκαλιών στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 24% σε 3,5 εκατομμύρια τόνους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και της διαρκούς καταστροφικής παρουσίας της ασθένειας του πρασινίσματος στις καλλιέργειες της Πολιτείας της Φλόριντα. Αντίστοιχα, συμπαρασυρόμενες από τη μικρή παραγωγή, χαμηλότερα αναμένονται και τα επίπεδα των αμερικάνικων εξαγωγών, της κατανάλωσης και των φρούτων προς μεταποίηση.

Βραζιλία
Για την παραγωγή πορτοκαλιών της Βραζιλίας, το αμερικάνικο Υπουργείο προβλέπει μείωση 23% στους 16 εκατομμύρια τόνους, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επέφεραν μια κακή περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης. Την καθοδική πορεία της γενικής παραγωγής ακολουθεί η κατηγορία των πορτοκαλιών προς επεξεργασία με πτώση κατά 5 εκατομμύρια τόνους στους 11,1 εκατομμύρια, ωστόσο, η παραγωγή φρέσκου πορτοκαλιού αναμένεται να αυξηθεί, φέτος, κατά 173.000 τόνους.

Αίγυπτος
Η Αίγυπτος, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών πορτοκαλιών, αναμένεται να δει την παραγωγή της να αυξάνεται στο επίπεδο ρεκόρ των 3,2 εκατομμύρια τόνων, αυξημένη κατά 6% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Νότιος Αφρική
Η παραγωγή της Νοτίου Αφρικής αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% στο 1,5 εκατομμύριο τόνους, με τις εξαγωγές τις, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση απορροφά σε ποσοστό 40%, να ανέρχονται φέτος σε 1,2 εκατομμύρια τόνους και να αποτελούν το 25% του παγκόσμιου συνόλου.

Άλλες χώρες

Όσον αφορά την παραγωγή πορτοκαλιών για τη νέα σεζόν σε άλλες σημαντικές χώρες, το USDA για την Τουρκία προβλέπει επίπεδο ρεκόρ στο 1,9 εκατομμύριο τόνους για την Τουρκία με αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών κυρίως σε Ρωσία και Ιρακ, ελάχιστες μειώσεις στην παραγωγή πορτοκαλιών του Μαρόκου και του Μεξικού, ενώ, τέλος, για την Κίνα προβλέπει αύξηση της παραγωγής κατά 300.000 τόνους στους 7,3 εκατομμύρια και αύξηση της κατανάλωσης με μεγάλες εισαγωγές από την Αίγυπτο και τη Νότιο Αφρική.

 

 

ΠΗΓΗ

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 17:11

Η Ιταλία κοιτάζει προς τη Ρωσία

Written by
Την πρόθεση της Ιταλίας να επανεξετάσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, γνωστοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. Η δήλωση του Ιταλού κυβερνητικού αξιωματούχου έρχεται σε αντίθεση με την προ ολίγων ημερών ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την εξάμηνη παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες έχουν επιβληθεί από το 2014 με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας και την εσκεμμένη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, και που με τα νέα δεδομένα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2019.

«Κατά τη γνώμη μας, οι κυρώσεις δεν ωφελούν κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, θα θέσουμε ενώπιον των Βρυξελλών το θέμα της αναθεώρησης μιας τέτοιας αναποτελεσματικής πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι, επιδιδόμενος σε μια ρητορική που αντιβαίνει στην κοινή γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι η άμεση αντίδραση της Μόσχας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις του 2014 ήταν η επιβολή του –ισχύοντος μέχρι σήμερα– ρωσικού εμπάργκο, απαγορεύοντας τις εισαγωγές σημαντικών αγροδιατροφικών προϊόντων και πρώτων υλών από τις χώρες της ΕΕ. Οι επιπτώσεις των εν λόγω αντιποίνων παραμένουν σοβαρές για τους Ευρωπαίους και Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα σε προϊόντα, όπως τα ροδάκινα και οι φράουλες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ρώμη επιθυμεί την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ ιταλικών και ρωσικών επιχειρήσεων, καθώς και την τόνωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών σε θέματα ασφάλειας. Ο Σαλβίνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των Ρώσων και των Ιταλών αγροτών.

 

 

ΠΗΓΗ

Μικρότερη η αναµενόµενη παραγωγή δηµητριακών και αυξηµένη η παραγωγή γάλακτος αντισταθµιζόµενη από τις µη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες υποστηρίζει η νέα έκθεση της Κοµισιόν µε προβλέψεις για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τις αγορές. Καλοί οιωνοί για το ελαιόλαδο.

 

Η συνολική παραγωγή δηµητριακών για το 2018/2019 αναµένεται να φτάσει τους 299 εκατ. τόνους, περίπου 7 εκατ. τόνους λιγότερους σε σχέση µε το 2017/2018, και 3% κάτω από τον µέσο όρο της πενταετίας. Για τα µαλακά σιτάρια, η παραγωγή αναµένεται να µειωθεί κατά 3% , και να φτάσει  τους 138 εκατ τόνους. Η παραγωγή σκληρού σιταριού ενδέχεται να σταθεροποιηθεί στους 8,8 εκατ. τόνους, δηλαδή 5% κάτω από την περσινή χρονιά ρεκόρ, αλλά σε κάθε περίπτωση πάνω από τα µέχρι τώρα επίπεδα. Το κριθάρι θα παραµείνει σταθερό, ενώ το καλαµπόκι αν και είναι νωρίς, θα φτάσει τους 64 εκατ. τόνους.

Η συλλογή γάλακτος στην ΕΕ είναι µέχρι τώρα µεγαλύτερη κατά 2% σε σχέση µε την ίδια περίοδο πέρυσι, ωστόσο παρά τον µεγάλο αριθµό ζώων, η αύξηση ήταν µικρότερη από την αναµενόµενη, κυρίως λόγω των άσχηµων καιρικών συνθηκών την άνοιξη. Η αύξηση παγκοσµίως της παραγωγής οδήγησε σε µια πτώση της τιµής κατά 2% στα 36 λεπτά το κιλό τον Απρίλιο, που όµως θα αυξηθεί κατά το δεύτερο εξάµηνο του έτους. Τα γαλακτοκοµικά προϊόντα αναµένεται να γνωρίσουν αύξηση στην παραγωγή τους της τάξης του 1,1%, που για το τυρί θα είναι 2%.

 Οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη την άνοιξη ήταν ευνοϊκές για την παραγωγή ελαιολάδου, η οποία αναµένεται να αυξηθεί την περίοδο 2018/2019, φτάνοντας µέχρι και τους 2,4 εκατ. τόνους, πολύ κοντά δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Σύµφωνα µε την έκθεση η υψηλή προσφορά πιέζει τις τιµές προς τα κάτω, αφού η µέση τιµή στο ελαιόλαδο βρίσκεται 4% υπό του µέσου όρου τετραετίας. Πάντως η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2%, ενώ τα αποθέµατα κατά 12%. Ταυτόχρονα οι συνολικές εξαγωγές µειώθηκαν κατά 5%.

Η σπορά ψυχανθών αναµένεται να µειωθεί κατά 3,5% µέσα στο 2018/2019, και να περιοριστεί στα 19 εκατ. στρέµµατα. Η παραγωγή αρακά και φασολιών αναµένεται να πέσει στους 4,7 εκατ. τόνους, µειωµένη κατά 4% σε σχέση µε πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη, η φύτευση φέτος καθυστέρησε λόγω των βροχών και του κρύου το Μάρτιο. Αναµένεται πως η παραγωγή θα µειωθεί περίπου κατά 5% και εκτιµάται στους 20,1 εκατ τόνους, ενώ και η παγκόσµια παραγωγή ζάχαρης θα µειωθεί, πιθανότατα ανεβάζοντας την τιµή της.

Οι σπαρµένες µε ελαιούχους σπόρους εκτάσεις της ΕΕ αναµένεται να παραµείνουν σταθερές στα 120 εκατ. στρέµµατα. Η συνολική έκταση µε ελαιοκράµβη υπολογίζεται στα 68 εκατ. στρέµµατα. Οι εκτάσεις ηλίανθου θα µειωθούν σε σχέση µε πέρυσι, και θα φτάσουν τα 810.000 στρέµµατα. Η παραγωγή πάντως αναµένεται να µειωθεί σε όλες τις µεγαλοπαραγωγούς χώρες, ενώ συγκεκριµένα για τον ηλίανθο, η πτώση εκτιµάται στο 6%, δηλαδή θα φτάσει τους 9,7 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή βόειου κρέατος αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση µε πέρυσι κατά το πρώτο εξάµηνο του 2018. Η κατανάλωση βόειου κρέατος θα παρουσιάσει µια οριακή αύξηση  κατά 0,7%, στα 10,9 κιλά ανά άτοµο, ενώ οι τιµές θα παραµείνουν σταθερές. Στο χοιρινό κρέας, η αύξηση που συντελείται αγγίζει το συν 4,1% και µέχρι το τέλος του έτους η παραγωγή θα φτάσει τους 24 εκατ. τόνους.  Κατά 3,9% αυξήθηκε και η παραγωγή πουλερικών.

 

Η υπερπροσφορά λιγοστεύει τις ντομάτες, ο καιρός τα ροδάκινα

Μείωση κατά 12% στην παραγωγή ντοµάτας αναµένει η Κοµισιόν που αποδίδεται στη µείωση της παραγωγής της Ιβηρικής Χερσονήσου κατά 22%. Η µείωση ενδέχεται  να οφείλεται σε µια προσαρµογή της παραγωγής στη ζήτηση, λόγω της µεγάλης αύξησης της προσφοράς τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο αυτή η υπόθεση µπορεί  να επιβεβαιωθεί µόνο όταν θα συγκεντρωθούν τα απαραίτητα νούµερα για τη φετινή παραγωγή. Ταυτόχρονα, από το Μάιο κυκλοφορούν στην αγορά ντοµάτες και από τα νότια και από τα κεντρικά κράτη µέλη, γεγονός που ασκεί πίεση στις τιµές λόγω της υψηλής ζήτησης. Επιπλέον ήδη από τους πρώτους µήνες του έτους υπήρχαν λόγω καθυστερηµένης συγκοµιδής, αρκετές επιτραπέζιες ντοµάτες στην αγορά. 

Η παγκόσµια παραγωγή βιοµηχανικής ντοµάτας αναµένεται να µειωθεί παγκοσµίως κατά 5% και να φτάσει τους 35,9 εκατ. τόνους µέσα στο έτος, µε σηµαντικές ωστόσο διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Παράλληλα οι εξαγωγές επιτραπέζιας ντοµάτας πέφτουν για τέταρτη συνεχόµενη  χρονιά έπειτα από το ρωσικό αποκλεισµό, ενώ αντίθετα αυξάνονται οι εισαγωγές κυρίως από την Τουρκία.

Στο 11% εκτιµάται η µείωση της παραγωγής σε ροδάκινα και νεκταρίνια, σε σχέση µε την περυσινή χρονιά ρεκόρ, αλλά η φετινή παραγωγή βρίσκεται ταυτόχρονα κατά 7% κάτω συγκριτικά µε το µέσο όρο της πενταετίας. Σηµαντικά µειωµένες αναµένονται και οι εξαγωγές, περίπου κατά 20% εξαιτίας δυσκολιών στις ξένες αγορές, που εντοπίζονται κυρίως στον ρωσικό αποκλεισµό.

 
Μετά την εφαρμογή από την Αίγυπτο πολύ αυστηρών προτύπων επιθεώρησης για τις εξαγωγές φράουλας, η ΕΕ απέσυρε πρόσθετους ελέγχους στις εισαγωγές που έχουν τοποθετηθεί σε αιγυπτιακές φράουλες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας Χαμάντ Αμπντέλ Ντεϊντέμ την περασμένη Πέμπτη.


Οι αυστηροί κανονισμοί της ΕΕ θεσπίστηκαν στο πλαίσιο των απαγορεύσεων εξαγωγής γεωργικών προϊόντων σε ορισμένες αιγυπτιακές καλλιέργειες λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, δήλωσε ο Hamed Abdel Dayem, μη διευκρινίζοντας πότε τέθηκαν σε εφαρμογή οι έλεγχοι.

Σύμφωνα με το english.ahram.org.eg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι αιγυπτιακές φράουλες έχουν αφαιρεθεί από έναν κατάλογο εισαγόμενων ζωοτροφών και τροφίμων μη ζωικής προέλευσης, με την επιφύλαξη του αυξημένου επιπέδου επίσημων ελέγχων.

Η απόφαση ήρθε αφού "οι διαθέσιμες πληροφορίες έδειξαν γενικά ικανοποιητικό βαθμό συμμόρφωσης με τις σχετικές απαιτήσεις ασφάλειας που προβλέπονται στη νομοθεσία της Ένωσης και για τις οποίες δεν δικαιολογείται πλέον αυξημένος επίσημος έλεγχος", ανέφερε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Πηγή

H Ιαπωνία προχώρησε στις 15 Ιουνίου στην απαγόρευση εισαγωγών καναδέζικου σιταριού.

 

Η απόφαση πάρθηκε μετά την αποκάλυψη της Καναδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ότι ποσότητα γενετικά τροποποιημένου σιταριού βρέθηκε στην περιοχή της Αλμπέρτα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σιταριού της Αλμπέρτα Kevin Bender, δήλωσε χαρακτηριστικά στα τοπικά μέσα: «Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι η Ιαπωνία αναστέλλει προσωρινά τις εισαγωγές σιταριού, μέχρι να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, ωστόσο δεν ξέρουμε για πόσο θα συνεχιστεί η απαγόρευση αυτή».

Η είδηση αυτή προκαλεί «πονοκέφαλο» στους γεωργούς του Καναδά, καθώς η χώρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού του κόσμου με την αξία των  εξαγωγών να ανέρχεται περίπου στα 8,3 δις δολάρια ετησίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιαπωνία εισάγει κατά μέσο όρο σιτάρι αξίας 379 εκατ. δολαρίων από την επαρχία της Αλμπέρτα, όπως αναφέρει το τούρκικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Μετά την δημοσιοποίηση της ύπαρξης γενετικά τροποποιημένου καναδέζικου σιταριού, και άλλες χώρες πέρα από την Ιαπωνία αναμένεται να απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τον Καναδά.

Yπενθυμίζεται, τέλος, ότι είναι η πρώτη φορά όπου γενετικά τροποποιημένο σιτάρι εντοπίζεται στον Καναδά.

 

πηγη

 

Τις «συντονισμένες» προσπάθειες για να «ανοίξει» η αγορά της Κίνας στο ελληνικό κεράσι, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, εγκαινιάζοντας την 39η Γιορτή Κερασιού Αγιάς, στο Μεταξοχώρι. Όμως τα λόγια από τα έργα έχουν μεγάλη απόσταση.

Θυμίζουμε πριν ένα χρόνο (Μάιο του 2017) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα τη δεύτερη επίσκεψή του στην Κίνα (σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους), με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας.

Για ακόμη μια φορά όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε μαζί του κάποιον εκπρόσωπο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τότε δεν είχε γίνει καμιά πρόοδος για την ένταξη νέων φρούτων (μέχρι στιγμής εξάγονται από την Ελλάδα στην Κίνα μόνο τα ακτινίδια).

Θυμίζουμε ότι από το 2015 ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas ζητά έγκριση για εξαγωγή στην Κίνα των ελληνικών κερασιών, δαμάσκηνων, επιτραπέζιων σταφυλιών και πορτοκαλιών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γ. Πολυχρονάκης, σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «από όλα τα φρούτα που ζητάμε να εγκριθούν για να μπορούν να εξάγονται στην κινέζικη αγορά τα κεράσια είναι πρώτα σε σειρά προτεραιότητας. Δυστυχώς οι διμερείς διαδικασίες δεν προχωρούν».

 

 

Πηγή

Μισό δις ευρώ εκτιμάται, ότι θα κοστίσουν στην ιταλική αγροτική παραγωγή οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, τόσο οπωροφόρων δέντρων, όσο και σε μεγάλες καλλιέργειες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ιταλική συνεταιριστική οργάνωσης Coldiretti. Πέρα από τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τις βερικοκιές και τις ελιές, όπως είχε αναδείξει ο ΑγροΤύπος σε προηγούμενα ρεπορτάζ, καταιγίδες και χαλάζι απειλούν ξανά τη χώρα με τον ερχομό του Ιουνίου, μετά το χαλάζι και τις πλημμύρες του Μαΐου από τις βροχοπτώσεις, που ήταν κατά 63% πιο έντονες, σε σχέση με τα συνήθη επίπεδα βροχοπτώσεων στη γείτονα για το μήνα.

Σύμφωνα με την Coldiretti, μέχρι στιγμής στην περίπτωση των πυρηνοκάρπων, ένα φρούτο στα τέσσερα χτυπήθηκε από τη φετινή κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, αναμένεται μείωση στην παραγωγή ροδάκινων κατά 20% στα νότια της χώρας και κατά 15% στο Βορρά, σε σχέση με τα περσινά επίπεδα παραγωγής. Η μείωση στη συγκομιδή κερασιών εκτιμάται σε ποσοστό 10-30% σε σχέση με πέρσι, ενώ στην περίπτωση του βερίκοκου σε ποσοστό 20% στις περιοχές Εμίλια-Ρομάνα, Καμπανία, Βασιλικάτα, Σικελία, Απουλία, Καλαβρία και Πεδεμόντιο.

Μόνο στην περίπτωση των δαμάσκηνων δεν αναμένεται μείωση στην παραγωγή.

Όσον αφορά στις ελιές, μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί και σε ελαιόδεντρα, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μείωση 15-60% στην παραγωγή ελαιολάδου την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, το φθινόπωρο.

Σε ό, τι αφορά τα κηπευτικά, τώρα, ζημιές έχουν προκληθεί στην περιοχή της Μοδένα, σε σιτάρι, καλαμπόκι και τεύτλα, ενώ στην ίδια περιοχή φθορές καταγράφονται και σε αμπέλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Κλίματος και Επιστημών Ατμόσφαιρας, δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και μέσα στον Ιούνιο και έτσι η Coldiretti κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για την παραγωγή

 

 

ΠΗΓΗ

Απανωτό είναι το σφυροκόπημα του καιρού στις καλλιέργειες πυρηνόκαρπων τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία.

Από βορρά προς νότο υπήρξαν βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα φρούτα και τα λαχανικά. Αρχικά, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, ξεκίνησε μια θυελλώδης εβδομάδα, η οποία σηματοδοτήθηκε από την άφιξη νεροποντών και καταιγίδων, οι οποίες έπληξαν βόρειες περιοχές όπως το Πιεμόντε, ενώ στην περιοχή των συνόρων μεταξύ των περιφερειών Veneto και Trentino-Alto Adige, σχηματίστηκε πολύ σπάνιο «ανεμοστρόβιλο» στο οροπέδιο Asiago, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.
Την επόμενη μέρα, στις 5 Ιουνίου, ξαφνικό, σφοδρό χαλάζι χτύπησε τις καλλιέργειες στην Καμπανία, ενώ ισχυρό είναι το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι καλλιέργειες κερασιού στο Bari, το οποίο μόλις είχε αρχίσει να συγκομίζεται και εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί ένα 20-30% της παραγωγής, λόγω σχασίματος των καρπών.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από τον ιταλικό τύπο, σοβαρές ζημιές σημιώθηκαν και στη Σαρδηνία, όπου καταστράφηκαν περίπου το 50% των πρώιμων κερασιών, το 40% των ροδάκινων, το 60% των φραουλών και το 40% των βερίκοκων.
Τέλος, χτες και κατά την διάρκεια των μεσημεριανών ωρών η χαλαζόπτωση ήταν ακόμη πιο έντονη από ότι τις προηγούμενες μέρες προκαλώντας σοβαρές ζημίες στις δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή των Βασιλικάτων της Ιταλίας.
Τις επόμενες μέρες αναμένουμε επίσημη ενήμερωση με περισσότερα στοιχεία για το εύρος της ζημίας.

 
 
 
 
Πηγή

Από τα διεθνή χρηµατιστήρια και τις καιρικές συνθήκες που φαίνεται να δηµιουργούν προβλήµατα στις παραγωγές της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας, µε σοβαρό ενδεχόµενο σηµαντικού περιορισµού των αποθεµάτων, έρχονται αισιόδοξα µηνύµατα για την αγορά του σκληρού σίτου. Οι προβλέψεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κάνουν λόγο για µειωµένες σοδειές και αυξηµένη κατανάλωση δίνουν µια τάση αύξησης των τιµών µέσα στο καλοκαίρι.

 

Για την ώρα, πάντως, η εικόνα από τα αλώνια είναι αρκετά καλή, ενώ θεωρείται ότι οι πρόσφατες βροχές δεν έκαναν µεγάλες ζηµιές στην καλλιέργεια. Ωστόσο πρέπει να σηµειωθεί ότι το τελευταίο διάστηµα οι εµπορικές πράξεις είναι ελάχιστες, η εξαγωγή σχεδόν «νεκρή», ενώ και τα φετινά αποθέµατα είναι ακόµα αρκετά, λίγο κάτω από τους 200.000 τόνους και οι µύλοι υπερ-καλυµµένοι. 

 

 

Στα θετικά της περιόδου αυτής και η άνοδος στα µαλακά σιτάρια στο Σικάγο, λόγω της ξηρασίας στις ΗΠΑ και των καθυστερήσεων στις εαρινές σπορές της Ρωσίας. Μάλιστα, η άνοδος αυτή πέρασε εύκολα και στη Γαλλία, όπου εντάθηκε λόγω της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, µε τους αναλυτές να ελπίζουν να καταφέρει έστω εν µέρει να τραβήξει και τα σκληρά σιτάρια.

 

 

Εν τω µεταξύ, µέσα στην εβδοµάδα, στα χρηµατιστήριο το µαλακό σιτάρι σηµείωσε άνοδο τις 6 από τις 7 τελευταίες ηµέρες, φθάνοντας κοντά στην προηγούµενη υψηλότερη τιµή της περιόδου (4 Μαΐου). Κύριος λόγος είναι οι ανησυχίες για την ελάττωση των αποθεµάτων εξ αιτίας της ξηρασίας σε σηµαντικές εξαγωγικές χώρες.

 

 

 

Το πιο ενεργό συµβόλαιο σιταριού του συµβουλίου του Σικάγο έχει ανέβει κατά 0,1% στα 5,22 δολάρια το µπούσελ. Την Τρίτη µάλιστα είχε κλείσει υψηλότερα, φθάνοντας τα 5,30 δολάρια το µπούσελ, η οποία είναι και η µεγαλύτερη τιµή από τις 4 Μαΐου και έπειτα.

 

 

 

«Είµαστε σε εποχιακή αγορά για το σιτάρι. Μία πρόβλεψη για ξηρασία στις νότιες πεδιάδες των ΗΠΑ υποστηρίζει τις τιµές» δήλωσε ο Phin Ziebell, αγροοικονοµολόγος της National Australia Bank. «Έχουµε ανησυχίες σχετικά µε τον ξηρό καιρό στην Αυστραλία αν και έχουµε αρκετό καιρό ακόµα πριν τη σοδειά στο τέλος του χρόνου» πρόσθεσε. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανέφερε πως µόνο το 36% της χειµερινής σοδειά της χώρας σε σιτάρι είναι σε καλή προς εξαιρετική κατάσταση.

 

 

 

Ο ξηρός καιρός σε µέρη του Καναδά, της ανατολικής Αυστραλίας και της νότιας Ρωσίας, χώρες που είναι σηµαντικές εξαγωγικές δυνάµεις, συνέβαλαν µε τη σειρά τους στην άνοδο.

 

Μείωση παγκόσμιας παραγωγής σιταριού βλέπει ο USDA

 

Μειωµένη κατά 11 εκατ. τόνους υπολογίζει την παγκόσµια παραγωγή σιτηρών τη σεζόν 2018-2019, που θα κυµανθεί στους 748 εκατ. τόνους, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Αυτό, οφείλεται στην εκτίµηση για µείωση της παραγωγής στην ΕΕ και τη Ρωσία, η οποία φαίνεται ότι δεν θα αντισταθµιστεί από την αύξηση των στρεµµάτων που καλλιεργήθηκαν εν τέλει σε Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ.

 

Οι εκτιµήσεις για ρεκόρ ζήτησης, λόγω αύξησης της κατανάλωσης δηµητριακών σε όλες τις χώρες του κόσµου, φαίνεται ότι θα δώσει πολύ µεγάλη ώθηση στο διεθνές εµπόριο, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία για αύξηση στις εξαγωγές, από τις χώρες της ΕΕ. Όσον αφορά τη ρωσική παραγωγή, εκτιµάται µειωµένη κατά 13 εκατ. Τόνους.

 

 

 

Οι τιµές Ιουλίου πλησιάζουν τα πολυπόθητα 90 σεντς, επίπεδα στα οποία θα αναµετρηθούν οι αγοραστές µε τους πωλητές µε τους πρώτους να υπερτερούν. Εδώ και µερικούς µήνες έχει τονιστεί πως το βαµβάκι κοιτάει υψηλότερα, καθώς η συγκυρία είναι ευνοϊκή από όλες τις µεριές. Τα εµπορεύµατα (κυρίως το πετρέλαιο) είναι δυναµικά, η κατανάλωση βαµβακερής ίνας ενισχύεται ενώ σε παραγωγή είµαστε ελλειµµατικοί. Παράλληλα, για λόγους µόλυνσης του περιβάλλοντος, υπάρχει η τάση αποφυγής των πολυεστερικών ινών.

 

Είναι λογικό όσο ανεβαίνει το χρηµατιστήριο να πιέζεται η βάση (πριµ) επί των χρηµατιστηριακών τιµών για τη σοδειά µας. Όταν σηµειώθηκαν οι τελευταίες πωλήσεις µε σχεδόν 7 σεντς ανά λίµπρα πριµ, οι τιµές του χρηµατιστηρίου κυµαίνονταν στα 77-78 σεντς. Σήµερα ο ∆εκέµβριος κινείται µεταξύ 84-85 σεντς και επακόλουθα οι αγοραστές µε δυσκολία φτάνουν τις προσφορές τους στα 6 σεντς πάνω από το χρηµατιστήριο. Οι εκκοκκιστές αντιλαµβάνονται φυσικά την άνοδο της αγοράς εντούτοις µόνο λίγοι έχουν αρχίσει να προσφέρουν χαµηλότερη βάση. 

 

 

 

 

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 8

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ TUTA ABSOLUTA

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ