Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (91)

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 11:16

Πρώτο κρούσμα της xylella σε ελαιώνα στη Μαδρίτη

Written by

Οι αρχές της Μαδρίτης άρχισαν να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης.

 

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους Ισπανούς ελαιοκαλλιεργητές η είδηση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας της Μαδρίτης επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του βακτηρίου της Χylella fastidiosa σε ελαιώνα της περιοχής Villarejo de Salvanés στα νοτιοανατολικά της Μαδρίτης.

Έπειτα από την επιβεβαίωση του κρούσματος, οι αρχές της Μαδρίτης άρχισαν να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του βακτηρίου.

Το δείγμα που είχε ληφθεί από τον ελαιώνα εξετάστηκε στο Ινστιτούτο Γεωργικών και Αγροδιατροφικών Ερευνών της Μαδρίτης. Στη συνέχεια (και σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα κοινοτικά και εθνικά σχέδια αντιμετώπισης της xylella), το δείγμα εξετάστηκε και από Εθνικό Ινστιτούτου Ερευνών και στη συνέχεια μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης. Έτσι, τόσο ο ελαιώνας όπου εντοπίστηκε το κρούσμα, όσο και τα δέντρα που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων θα εκριζωθούν, προκειμένου τα σταματήσει η εξάπλωση του βακτηρίου. Σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο εντοπισμού, θα διενεργηθούν εργασίες φυτοπροστασίας και ψεκασμοί εναντίον των εντόμων σε ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες που είναι ευάλωτες στο βακτήριο.

Παράλληλα, οι περιφερειακές υπηρεσίες γεωργίας και περιβάλλοντος θα ξεκινήσουν να εφαρμόζουν πρόγραμμα αποζημιώσεων για τους πληγέντες παραγωγούς.

 

Πηγή

Να μείνει έξω το ροδάκινο από τη διελκυστίνδα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α. ζήτησε, από το Διευρυμένο Περιφερικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεξήχθη το Σάββατο 24 Μαρτίου στη Βέροια, εκ μέρους των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας, το μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Ελληνικών Κονσερβοποιών Φρούτων, Ολυμπία Αποστόλου.

Η κα. Αποστόλου ενώπιων των στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε το ζωτικής για τους ροδακινοπαραγωγούς ζήτημα να μην εμπλακεί σε ενδεχόμενο οικονομικό «πόλεμο» Ευρώπης και Αμερικής το ροδάκινο, κάνοντας εκτενή αναφορά για τις συνέπειες που επέφερε στις εξαγωγές του επιτραπέζιου ροδάκινου το εμπάργκο της Ρωσίας που βρίσκεται σε ισχύ από 2014.

«Στον κλάδο μας υπάρχει μεγάλη ανησυχία γιατί υπηρετούμε ένα πολύ δυναμικό προϊόν, όπως είναι το επεξεργασμένο ροδάκινο, κατ’ εξοχήν εξαγωγικό που θα πληγεί ανεπανόρθωτα εάν μπούνε τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα σε αυτή τη διαμάχη. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η αγορά των Η.Π.Α. απορροφά 30.000 τόνους του τελικού προϊόντος ετησίως. Εάν επιβληθεί εμπάργκο για τα μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα από την Αμερική η κατάσταση θα είναι πολύ κρίσιμη για εμάς. Δεν θέλουμε επ’ ουδενί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εξάλλου έχουμε γνώση των συνεπειών του εμπάργκο από την εποχή που «πληρώσαμε» τη διαμάχη για το βόειο κρέας», υποστήριξε το στέλεχος του κλάδου που συμμετείχε και στη διαβούλευση, εκ μέρους της Δ.ΕΛ.ΚΟ.Φ., για τα μέτρα που θα λάβει η Ε.Ε σε περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από χώρες της Ε.Ε.

Μετά πάντως την τελευταία μεταστροφή της στάσης του αμερικανού προέδρου παγώνουν προσωρινά και όλες οι σκέψεις για αντίμετρα από την πλευρά της Ένωσης. Ωστόσο, οι ροδακινοπαραγωγοί δεν παύουν να ανησυχούν και εμμένουν στη θέση τους για απεμπλοκή του προϊόντος τους από οποιαδήποτε εμπορική διαμάχη των δύο πόλων.

 

Πηγή

Ανησυχία έχει προκαλέσει η ξηρασία στην Αργεντινή, η οποία θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 30ετών, και αυτό γιατί η χώρα είναι ο µεγαλύτερος παραγωγός σόγιας και σογιέλαιου στον κόσµο που προορίζεται για ζωοτροφές.

 

Η πρόβλεψη για την παραγωγή έχει πέσει κατακόρυφα και οι τιµές βρέθηκαν το προηγούµενο διάστηµα σε υψηλό 20 µηνών. Μάλιστα, η ξηρασία πλήττει και το καλαµπόκι, το οποίο επωφελήθηκε από την άνοδο των τιµών µε τους αναλυτές να µιλούν για βραχύβιο ράλι.

Τα hedge funds έχουν σπεύσει να εκµεταλλευτούν την κατάσταση στοιχηµατίζοντας υπέρ της περαιτέρω ανόδου των τιµών στη σόγια αλλά και σε αγροτικά εµπορεύµατα. Μάλιστα, Αµερικανοί γεωργοί ετοιµάζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους, για να εκµεταλλευτούν τα νέα δεδοµένα. Ωστόσο αυτό αυξάνει το ρίσκο πτώσης των τιµών στο µέλλον. Η χειρότερη ξηρασία στην Αργεντινή εδώ και δεκαετίες, επιβραδύνει τις πωλήσεις σόγιας, διογκώνοντας τις τιµές σε καλαµπόκι και σιτηρά και αναγκάζει τη Bunge Ltd και άλλους σηµαντικούς µεταποιητές να επεξεργαστούν λιγότερους ελαιούχους σπόρους για ζωοτροφές.

Η ξηρασία στην Αργεντινή, τον τρίτο εξαγωγέα στον κόσµο καλαµποκιού και σόγιας, δεν έχει περιορίσει τα παγκόσµια υψηλά αποθέµατα που έχουν αποµείνει από χρονιές υψηλών συγκοµιδών λόγω καλού καιρού και γενετικά τροποποιηµένων καλλιεργειών. Η Αργεντινή, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το 48% των συνολικών παγκόσµιων εξαγωγών σόγιας το περασµένο έτος, αναµένεται να εισαγάγει τώρα περισσότερες ποσότητες από την Παραγουάη για να αντισταθµίσει τις απώλειες. «Βέβαια, ένα µεγάλο µέρος του ρυθµιστικού αποθέµατος βρώσιµης σόγιας που είχε ο κόσµος έχει χαθεί», λένε από την Cargill.

Η ζημιά αφήνει τις αγορές σιτηρών πιο επιρρεπείς σε διακυµάνσεις που προκαλούνται από απειλές κατά την καλοκαιρινή καλλιεργητική περίοδο των ΗΠΑ, σύµφωνα µε τους εµπόρους. Πάντως, τα παγκόσµια αποθέµατα σόγιας εξακολουθούν να καταγράφονται στους 98 εκατ. µετρικούς τόνους, αυξηµένα κατά 87%  σε σχέση µε µία 10ετία πριν σύµφωνα µε το USDA. Το ράλι των τιµών θα µπορούσε να είναι βραχύβιο και τελικά να επιδεινώσει τον εφοδιασµό, καθώς οι αγρότες στις ΗΠΑ αναµένεται να φυτέψουν περισσότερη σόγια αυτή την άνοιξη.

Βιομηχανίες κρέατος στις ΗΠΑ, όπως Sanderson Farms Inc και Pride Corp της Pilgrim και Τyson Foods Inc. εξακολουθούν να αντιµετωπίζουν δυνητικά υψηλότερο κόστος ζωοτροφών, αφού επωφελούνται από χαµηλές τιµές σιτηρών. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον επικεφαλής της Sanderson (3ος µεγαλύτερος παραγωγός κοτόπουλου στις ΗΠΑ) κ. Τζο Σάντερσον, το οικονοµικό έτος 2018 θα ήταν υψηλότερο κατά 50 εκατοµµύρια δολάρια σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, αν η εταιρεία είχε τιµολογήσει όλα όσα χρειάζονταν να αγοράσει τον περασµένο µήνα.

Το USDA, το Φεβρουάριο µείωσε τις εκτιµήσεις του για τη σόγια στην Αργεντινή σε 54 εκατ. µετρικούς τόνους από 56 εκατ. τον Ιανουάριο. Οι τοπικές εκτιµήσεις είναι ακόµη χαµηλότερες, µε το χρηµατιστήριο σιτηρών του Μπουένος Άιρες να προβλέπει 50 εκατ. ενώ η συµβουλευτική εταιρεία AgriPac 47,2 εκατ. Πάντως, η ξηρασία έχει αυξήσει στο 19% τα προθεσµιακά συµβόλαια σόγιας. Αυτό είναι το µεγαλύτερο κέρδος µεταξύ των 22 πρώτων υλών του δείκτη Bloomberg Commodity Index.

Η προοπτική σιταριού βελτιώνεται καθώς η ξηρασία «ψήνει» στην Αργεντινή σόγια και καλαµπόκι. Οι βροχοπτώσεις που αναµένονται τέλη Μαρτίου στην Αργεντινή θα επιτρέψουν στους αγρότες να αρχίσουν να καλλιεργούν σιτηρά υπό κανονικές συνθήκες. Οι αναλυτές αναµένουν ότι η καλλιέργεια σίτου 2018/2019 θα ξεπεράσει κατά 5% τα 5,45 εκατ. εκτάρια του 2017/2018. Σύµφωνα µε το µετεωρολόγο Εντουάρντο Σιέρα, ακόµα και µε τις βροχές, το έδαφος θα βελτιωθεί τον Απρίλιο.

 

VERTICAL GROUP

Ζητούμενο η αντίδραση Κίνας στις εμπορικές πρακτικές των ΗΠΑ

Οι σπόροι σόγιας είναι στο χείλος µιας διόρθωσης και ενός εποχιακού υψηλού, λένε κάποιοι αναλυτές των αγροτικών εµπορευµάτων, οι οποίοι µετατοπίζουν το βασικό ερώτηµα στο κατά πόσον η Κίνα θα αρχίσει να αγοράζει πιο επιθετικά ή αν θα κρατηθεί µακριά για να δείξει δυσαρέσκεια µε τις εµπορικές πολιτικές των ΗΠΑ.

Μάλιστα, χρηµατιστηριακά η αναλογία σόγιας προς καλαµπόκι υποχώρησε την περασµένη εβδοµάδα, αλλά εξακολουθεί να διαπραγµατεύεται σε επίπεδο που ιστορικά ευνόησε τη σόγια. Κερδοσκοπικές τοποθετήσεις έγιναν την περασµένη εβδοµάδα στη σόγια, αν και όχι τόσο επιθετικά όπως στο καλαµπόκι. Η κινεζική ζήτηση παραµένει το µεγάλο ζητούµενο, για της ΗΠΑ, αφού οι εξαγωγές της µειώθηκαν κατά 20% από το προηγούµενο έτος. Η όρεξη της Κίνας για σόγια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πληθυσµός της που αυξάνεται και αναπτύσσεται εισοδηµατικά, προσθέτει περισσότερο κρέας στη διατροφή του. Η ισχυρή κατανάλωση της χώρας βοηθάει να µεγιστοποιηθούν οι απώλειες της καλλιέργειας, ακόµη και σε µια εποχή άφθονων αποθεµάτων σιτηρών, σύµφωνα µε τον Matt Connelly, αναλυτή της έκθεσης Hightower στο Σικάγο.

Πάντως, οι καλλιεργητές στην Αργεντινή έχουν περιορίσει τις πωλήσεις εν µέσω προσδοκιών για χαµηλότερους φόρους επί των εξαγωγών και για µείωση του πέσο ανέφερε η Heather Jones, αναλυτής της Vertical Group. Η πτώση του τοπικού νοµίσµατος ευνοεί τις αποστολές εµπορευµάτων που διατιµώνται σε δολάρια.

 

Σε κορυφαίο παίχτη της αγορά ροδάκινων – νεκταρινιών μαζί με τη Ισπανία αναδεικνύετε η Ιταλία με παραγωγή 1.360.000 τόνων. Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία έρευνας της συνεταιριστικής οργάνωσης που αντιπροσωπεύει τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των οπωροκηπευτικών στην Ιταλία με την επωνυμία «CSO». Επιπλέον, στην παρουσίαση της μελέτης που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης Macfrut 2018 (στο Ρίμινι 9 – 11 Μαΐου) θα παρουσιαστούν και η προβλέψεις για την παραγωγή του 2018.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Macfrut αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η CSO Italy, αν κοιτάξουμε την ευρωπαϊκή παραγωγή από το 2000 έως σήμερα, ειδικά τα χρόνια που χαρακτηρίζονται από μεγάλες κρίσεις στον κλάδο, όπως την περίοδο 2004-2005, είναι προφανές ότι η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ευρώπη έφθασε του 4 εκατομμύρια τόνους. Αργότερα, ο ευρωπαϊκή παραγωγή ήταν κατά μέσο όρο 3,6 εκατομμύρια τόνους.

Και προσθέτει: «όσον αφορά την ιταλική παραγωγή ροδακίνων για νωπή κατανάλωση το 2017 ήταν αυξημένη κατά 10% σε σύγκριση με το 2016 (περίπου 590.000 τόνους), ενώ τα ροδάκινα ποικιλίας Clingstone παρουσίασαν αύξηση 24% (σχεδόν 85.000 τόνους). Την ίδια στιγμή η παραγωγή νεκταρινιών κατέγραψε αύξηση 5% (περίπου 690.000 τόνους).

Επιπλέον η παραγωγή στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 9%, στη Γαλλία κατά 3%, ενώ στην Ελλάδα σημείωσε υψηλό ποσοστό αύξησης + 53% σε σύγκριση με την ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγή του το 2016.

 

Πηγή

Η περιορισµένη διάθεση για εξαγωγές, µε µικρές µόνο πράξεις και τιµές υπό πίεση, που οφείλονται στις µειώσεις από την πλευρά των Ιταλών αγοραστών, χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά σκληρού σίτου τις τελευταίες ηµέρες.

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ευχάριστα είναι τα µηνύµατα για τα µαλακά σιτάρια, τα οποία συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία εδώ και δύο εβδοµάδες, η οποία στο Σικάγο τροφοδοτείται από την έλλειψη νερού και τις κερδοσκοπικές αγορές και στη Γαλλία «βοηθάει» και η πτώση του ευρώ. Οι αναλυτές περιµένουν να δουν πότε και πόσο αυτή η άνοδος θα «ακουµπήσει» στο σκληρό σιτάρι.   

Σε αυτή τη φάση, πάντως, στη χώρα µας αυτό που ανησυχεί παραγωγούς και εµπόρους είναι η στάση που θα κρατήσουν από δω και στο εξής οι µεγάλοι Ιταλοί έµποροι, καθώς ακούγεται ότι χρειάζονται χαµηλότερες τιµές ώστε να καταφέρουν να φορτώσουν µε τη σοδειά τους στις πωλήσεις εξαγωγών που έχουν ήδη κάνει. 

Πάντως, γεγονός είναι ότι στην ελληνική αγορά οι εξαγωγές φέτος παραµένουν σε χαµηλά επίπεδα, καθώς δεν ξεπερνούν τους 100.000 τόνους, ενώ οι τιµές που προσφέρουν οι αγοραστές εξακολουθούν να είναι χαµηλές. Παράλληλα, τα φετινά αποθέµατα εκτιµώνται από παράγοντες του κλάδου περί τους 250.000 και 300.000 τόνους, δηλαδή αρκετά για την εποχή, καθώς όπως διαπιστώνεται οι εξαγωγές είναι πολύ δύσκολες φέτος, ενώ οι µεγάλοι µύλοι είναι ήδη φορτωµένοι µε υψηλά στοκ.

Τελευταία πράξη µέσα στην εβδοµάδα ο διαγωνισµός της Τυνησίας, ο οποίος καλύφθηκε µε ελληνικό σκληρό σιτάρι και έπιασε τιµή  288 δολάρια ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι τους (CIF Tunisia), επίπεδα που αν αφαιρεθούν το µεταφορικό κόστος και η ασφάλιση, µεταφράζονται σε 235 ευρώ ο τόνος, µε τη σηµερινή ισοτιµία ευρώ-δολαρίου. Είναι σαφές ότι η τιµή αυτή δεν είναι η αναµενόµενη, µε µόνη «ελπίδα», όταν γίνει η φόρτωση το δολάριο να έχει ενισχυθεί σηµαντικά.

Μείωση παγκόσµιας παραγωγής στο µαλακό σιτάρι

Μείωση της τάξης του 2%, κατά 6 εκατ. τόνους, από τη σεζόν 2016-2017 στην παγκόσµια παραγωγή δηµητριακών, για τη νέα σεζόν 2018-2019, η οποία εκτιµάται ότι θα αγγίξει τους 2,094 δισ. τόνους περιµένει για πρώτη φορά µετά από έξι χρόνια το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών (IGC).

Ειδικότερα, η µείωση της παραγωγής οφείλεται στο γεγονός ότι σπάρθηκαν λιγότερες εκτάσεις µε µαλακό σιτάρι. Οι αναλυτές του IGC κάνουν λόγο για µείωση κατά 600.000 εκτάρια (6 εκατ. στρέµµατα), οπότε σπάρθηκαν περί τα 217,9 εκατ. εκτάρια παγκοσµίως. «Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο των φυτεύσεων οδήγησαν σε µείωση των εκτάσεων µε µαλακό σιτάρι σε Ινδία, Ρωσία, Μαρόκο και κάποιες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Την ίδια ώρα, αναµένεται αύξηση κατά 2,2% στα 15,5 εκατ. εκτάρια (155 εκατ. στρέµµατα) στις ΗΠΑ και συν 2,4% στα 9,2 εκατ. εκτάρια (92 εκατ. στρέµµατα) για τα καναδικά σιτάρι.

Η µικρότερη έκταση σιταριού θα οδηγήσει κατ’ επέκταση, σύµφωνα µε το IGC, σε µείωση της παραγωγής κατά 16 εκατ. τόνους από πέρυσι, φτάνοντας τελικά τους 741 εκατ. τόνους. Πρόκειται για την πρώτη µείωση στη διεθνή σοδειά σιταριού από τη σεζόν 2012-2013, τονίζουν οι αναλυτές του ΙGC, για να συµπληρώσουν ότι αναµένεται και πτώση των διεθνών αποθεµάτων κατά 5 εκατ. τόνους στους 250 εκατ. τόνους. «Μπορεί να καταγράφεται µικρότερη παραγωγή και πτώση των αποθεµάτων, ωστόσο δεν πρέπει να λησµονηθεί το γεγονός ότι σηµειώνονται τα δεύτερα µεγαλύτερα ιστορικά στοκ», επισηµαίνουν οι αναλυτές του IGC.

 
 
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 12:55

Στο επιτραπέζιο σταφύλι εστιάζει η Bayer Ελλάς

Written by

Στο επιτραπέζιο ελληνικό σταφύλι και στην ενίσχυση του ως μπράντα στο εξωτερικό εστίασε η Bayer Ελλάς, στο πλαίσιο της φετινής Fruit Logistica. Μάλιστα, η εταιρεία συμμετείχε ενεργά ενεργά στην πρωτοβουλία εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος BayGAP.

 

Στη φετινή έκθεση η Bayer Ελλάς εκπροσωπήθηκε από στελέχη των τμημάτων Grower &Channel Marketing και Field Marketing του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας με επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή του Τομέα, κ. Απόστολο Κλοντζάρη. 

Συνεργάτες της εταιρείας από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στο χώρο και αποτελούν δυναμικά μέλη της αλυσίδας αξίας συμπλήρωσαν την ομάδα ενδυναμώνοντας την ελληνική παρουσία στο διεθνές αυτό γεγονός.  Οι εκπρόσωποι της εταιρείας συμβούλων NOVACERT, της Tropos Branding Co,  του ομίλου Fresca Group και της θυγατρικής Grape Evolution καθώς και ο συνεργάτης στην Αλυσίδα Τροφίμων Pegasus Agrifood Coop , τίμησαν την Bayer Ελλάς με την αποδοχή του καλέσματος και την ενεργή συμμετοχή τους, ενισχύοντας τις στρατηγικές συνεργασίες στις πρωτοβουλίες Food Chain Partnership και BayGAP.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του νέου εντύπου Food Chain Partnership για τη συνεργασία με την ομάδα παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού Pegasus Agrifood Coop στην Κορινθία. Με τίτλο «Improving export quality and marketability», το περιεχόμενό του είναι αφιερωμένο στην ιστορία της συνεργασίας  περιγράφοντας τις προκλήσεις και τις τοπικές  ανάγκες για την καλλιέργεια  και τις δράσεις και ενέργειες που απαρτίζουν τη συνεργασία αυτή. 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και με άλλες κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη εποικοδομητικών  συνεργασιών και στην υλοποίηση των καινοτόμων προγραμμάτων που θα υποστηρίξουν τους Έλληνες παραγωγούς και τον εγχώριο αγροτικό τομέα.    

 

Ολόκληρο το δελτίο τύπου για συμμετοχή της Bayer στη Fruit Logistica

Ο τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer με δυναμική παρουσία και φέτος στη Fruit Logistica

Δουλεύουμε μαζί για τη βιώσιμη γεωργία

Βερολίνο 8 Φεβρουαρίου 2018 – Πιστή στη δέσμευση της για αειφορία, η Bayer αναδεικνύει ένα σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη των στόχων αυτών, που δεν είναι άλλος από την Συνεργασία  Στη φετινή Fruit Logistica, η Bayer παρουσίασε διαφορετικές πρωτοβουλίες και προγράμματα που συμβάλουν  στη αειφόρο γεωργία. Επιπλέον των συνεργασιών στην αλυσίδα τροφίμων ( Food Chain Partnership), στο περίπτερο της Bayer οι επισκέπτες είχαν φέτος την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα  Bee Care, το ForwardFarming, το Smallholder Farming, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα BayG.A.P. – και το πως η  Bayer συμβάλει στη διασφάλισης παραγωγής υψηλής ποιότητας υγιεινών και προσιτών φρούτων και λαχανικών .

H Bayer Ελλάς συμμετείχε στη φετινή Fruit Logistica εκπροσωπούμενη από στελέχη των τμημάτων Grower &Channel Marketing και Field Marketing του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας με επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή του Τομέα κο Απόστολο Κλοντζάρη.  Για την Ελλάδα  το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο επιτραπέζιο σταφύλι ,  στην ενεργή συμμετοχή της Bayer Ελλάς στην πρωτοβουλία εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος BayGAP και στην ενίσχυση του Brand του ελληνικού σταφυλιού στο εξωτερικό.

Συνεργάτες της εταιρείας από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στο χώρο και αποτελούν δυναμικά μέλη της αλυσίδας αξίας συμπλήρωσαν την ομάδα ενδυναμώνοντας την ελληνική παρουσία στο διεθνές αυτό γεγονός.  Οι εκπρόσωποι της εταιρείας συμβούλων NOVACERT, της Tropos Branding Co,  του ομίλου Fresca Group και της θυγατρικής Grape Evolution καθώς και ο συνεργάτης στην Αλυσίδα Τροφίμων Pegasus Agrifood Coop , τίμησαν την Bayer Ελλάς με την αποδοχή του καλέσματος και την ενεργή συμμετοχή τους, ενισχύοντας τις στρατηγικές συνεργασίες στις πρωτοβουλίες Food Chain Partnership και BayGAP.

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του νέου εντύπου Food Chain Partnership για τη συνεργασία με την ομάδα παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού Pegasus Agrifood Coop στην Κορινθία. Με τίτλο «Improving export quality and marketability», το περιεχόμενό του είναι αφιερωμένο στην ιστορία της συνεργασίας  περιγράφοντας τις προκλήσεις και τις τοπικές  ανάγκες για την καλλιέργεια  και τις δράσεις και ενέργειες που απαρτίζουν τη συνεργασία αυτή. 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και με άλλες κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη εποικοδομητικών  συνεργασιών και στην υλοποίηση των καινοτόμων προγραμμάτων που θα υποστηρίξουν τους Έλληνες παραγωγούς και τον εγχώριο αγροτικό τομέα.    

 

Σχετικά με το Bayer Food Chain Partnership

Το επιχειρηματικό μοντέλο Food Chain Partnership της Bayer έχει γίνει ένας αναπόσπαστος σύνδεσμος μεταξύ παραγωγών, εμπόρων, μεταποιητών και εμπόρων λιανικής παγκοσμίως τα τελευταία 13 χρόνια. Στόχος του είναι να κατευθύνει την υλοποίηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών σε 44 χώρες με εστίαση σε 76 διαφορετικές καλλιέργειες. Η Bayer διαρκώς αναζητά νέους συνεργάτες. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με το Food Chain Partnership στο  foodchainpartnership.cropscience.bayer.com

Περισσότερες πληροφορίεςwww.cropscience.bayer.gr

 

Πηγη

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 12:57

Aπό τα Ιμαλάια κατάγονται τα εσπεριδοειδή

Written by

Τα πρώτα εσπεριδοειδή εκτιμάται ότι εμφανίσθηκαν πριν από περίπου οκτώ εκατομμύρια χρόνια και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Τελικά, εξελίχθηκαν τα γνώριμα δέντρα, από όπου οι άνθρωποι παίρνουν τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα άλλα εσπεριδοειδή, τα οποία είναι σήμερα ανάμεσα στις δημοφιλέστερες καλλιέργειες διεθνώς.

Παρά τη διάδοσή τους όμως, η έως τώρα η εξελικτική ιστορία τους δεν ήταν ξεκάθαρη. Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τα γονιδιώματα άνω των 50 ποικιλιών εσπεριδοειδών και συμπέραναν ότι η κοιτίδα τους είναι μια περιοχή που περιλαμβάνει το ανατολικό 'Ασαμ της Ινδίας, τη βόρεια Μιανμάρ και το δυτικό Γιουνάν της Κίνας.

Όταν πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια άλλαξε το κλίμα εκείνης της περιοχής, με αποτέλεσμα οι μουσώνες να γίνουν πιο ήπιοι και ο καιρός πιο ξηρός, τα εσπεριδοειδή εξαπλώθηκαν από τα Ιμαλάια προς τη νοτιοανατολική Ασία. Από εκεί, έφθασαν στην υπόλοιπη Γη, έως και την Αυστραλία, πριν περίπου τέσσερα εκατομμύρια χρόνια.

Τα σημερινά εσπεριδοειδή αποτελούν συνεπώς την κατάληξη μιας μακράς φυσικής εξελικτικής πορείας στο χρόνο και στο χώρο, καθώς και χιλιάδων ετών καλλιέργειας και διασταυρώσεων από ανθρώπους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η γενετική τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για να δημιουργηθούν πλέον νέες ποικιλίες εσπεριδοειδών, πιο ανθεκτικές στις αρρώστιες και στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, καθώς και πιο νόστιμες.

 

 

 

Πηγη

Η σύσταση της ειδικής επιτροπής έρχεται ως απάντηση στις ανησυχίες για το ζιζανιοκτόνο glyphosate.

 

Τη σύσταση και τη σύνθεση ειδικής επιτροπής για την εξέταση της ευρωπαϊκής διαδικασίας έγκρισης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο.

Η σύσταση της ειδικής επιτροπής έρχεται ως απάντηση στις ανησυχίες για το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη (glyphosate). Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανανέωσαν τον περασμένο Νοέμβριο την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης για πέντε χρόνια.

Η ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θα αξιολογήσει:

-τη διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ

- τις πιθανές αποτυχίες του συστήματος επιστημονικής αξιολόγησης και έγκρισης των ουσιών

- το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανανέωση της άδειας της γλυφοσάτης

- ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων κατά τη διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων

- το ρόλο των οργανισμών της ΕΕ, τη στελέχωσή τους και το κατά πόσο λαμβάνουν επαρκή χρηματοδότηση για να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους

Η θητεία της ειδικής επιτροπής, η οποία θα έχει 30 μέλη, θα διαρκέσει εννέα μήνες.

Η επιτροπή θα δημοσιεύσει στο τέλος της θητείας της έκθεση με τα συμπεράσματα και τις συστάσεις της. Η έκθεση θα εγκριθεί στη συνέχεια από την ολομέλεια του ΕΚ.

 

Το ιστορικό

Με ψήφισμα που υιοθέτησε τον Οκτώβριο, το ΕΚ υπογράμμισε ότι «η αποσφράγιση εσωτερικών εγγράφων της Monsanto, ιδιοκτήτριας και παραγωγού του προϊόντος Roundup®, η δραστική ουσία του οποίου είναι η γλυφοσάτη, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία ορισμένων μελετών που χρησιμοποιήθηκαν στην αξιολόγηση της ασφάλειας της γλυφοσάτης».

 «Η επιστημονική αξιολόγηση των φυτοφαρμάκων για ρυθμιστική έγκριση εκ μέρους της ΕΕ πρέπει να βασίζεται μόνο σε δημοσιευμένες μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, είναι ανεξάρτητες και η ανάθεσή τους έχει γίνει από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά το ψήφισμα, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό θα πρέπει να χορηγηθούν επαρκείς πόροι στους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ.

 

Μία δεκαετία ήταν αρκετή για να δει ο αγροτικός τομέας της Ευρώπης πτώση στο εργατικό του δυναμικό κατά 7,6 εκατ. άτομα. Tη δεκαετία από το 2005 μέχρι και το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες καταγράφεται πτώση στο εργατικό δυναμικό του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα κατά 7,6 εκατ. άτομα. Συγκεκριμένα, 29,6 εκατ. άτομα δούλεψαν στον αγροτικό τομέα το 2005, όταν ο αριθμός αυτός έπεσε στα 22 εκατ. το 2015.


Η EUROSTAT, θέλοντας να υπολογίσει τα άτομα που δούλεψαν με πλήρη απασχόληση στον αγροτικό τομέα τα χρόνια αυτά, κατέγραψε τις μονάδες ετήσιας απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2015 από το σύνολο των 29,6 εκατ. ατόμων, που δούλεψαν στον αγροτικό τομέα, μόλις τα 11,7 δούλεψαν με πλήρη απασχόληση, ενώ το 2015 ο αριθμός μειώθηκε στα 9,5 εκατ. άτομα.
Τα άτομα αυτά αποτελούν κατά μέσο όρο το 4,4% του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη. Αντίθετα, σε τέσσερα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η απασχόληση στον αγροτικό τομέα αντιστοιχούσε σε ποσοστό άνω του 10% της συνολικής απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, στη Ρουμανία (25,8%), στη Βουλγαρία (18,2%), στην Ελλάδα (11,0%) και στην Πολωνία (11,0%). Πολύ χαμηλά μερίδια, κάτω από 2%, σημειώθηκαν στη Γερμανία (1,4%), στη Σουηδία (1,3%), στο Βέλγιο (1,2%), στη Μάλτα (1,2%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (1,1%) και στο Λουξεμβούργο (0,8%).
Σχεδόν τα 3/4 (72,8%) του αγροτικού δυναμικού στην ΕΕ των 28 είναι συγκεντρωμένο σε επτά χώρες, όπως η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Γερμανία.


Πλήρης απασχόληση
Με βάση τα στοιχεία της EUROSTAT, από τα 22 εκατ. άτομα, που δούλεψαν στον αγροτικό τομέα το 2015, μόνο το 16,4% αυτών κατά μέσο όρο δούλεψαν με πλήρη απασχόληση στις εκμεταλλεύσεις. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 50% σε χώρες όπως η Τσεχία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Μάλτα, η Αυστρία, η Κύπρος και η Ρουμανία το ποσοστό βρίσκεται κάτω από το 10%. Ο αριθμός των ατόμων που δούλεψαν με πλήρη απασχόληση στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από το 10%.


Τα 3/4 του γεωργικού εργατικού δυναμικού προέρχονται από την οικογένεια

Οι εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα που είναι μέλη της οικογένειας αντιπροσώπευαν το 76,5% του συνόλου των εργαζομένων, όταν το 15,4% ήταν μόνιμοι εργάτες και το 8,1% ήταν εποχικοί εργάτες. Η γεωργία ήταν, κατά κύριο λόγο, οικογενειακή δραστηριότητα στα περισσότερα κράτη-μέλη. Σε χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Ιρλανδία η οικογενειακή εργασία αντιστοιχούσε σε πάνω από το 90% των γεωργικών εργασιών. Αντίθετα, υπήρξε ένας μικρός αριθμός χωρών, στις οποίες η μη οικογενειακή εργασία αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 50% του εργατικού δυναμικού. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η Τσεχία (74,2%), η Σλοβακία (72,4%), η Γαλλία (59,0%) και η Εσθονία (53,6%). Η αναλογία εποχικού εργατικού δυναμικού, εκτός οικογένειας, υπερέβαινε το 10% σε έξι κράτη-μέλη, με τα υψηλότερα ποσοστά να αναφέρονται στην Ισπανία (18,7%), στην Ιταλία (14,8%) και στις Κάτω Χώρες (14,1%).

Όσον αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό των ατόμων που δούλεψαν στην αγροτική εκμετάλλευση και ήταν μέλη της οικογένειας έφτασε στο 85,2%, με τους μόνιμους εργάτες μη μέλη της οικογένειας να βρίσκονται στο 3,7% και τους εποχικούς στο 11,1%.


Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τις περισσότερες γυναίκες στον αγροτικό τομέα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, για το 2016, το ποσοστό των γυναικών που εργάστηκε στη γεωργία στην ΕΕ ήταν πολύ μικρότερο από το μερίδιό τους στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού (35,1% τέναντι 45,9%). Όμως, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του γεωργικού εργατικού δυναμικού σε πέντε κράτη-μέλη, την Αυστρία (44,5%), τη Ρουμανία (43,1%), την Πολωνία, την Ελλάδα και τη Σλοβενία (41,1% σε κάθε μία από τις τρεις χώρες). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά γυναικών αγροτών αναφέρθηκαν στη Δανία (19,9%) και στην Ιρλανδία (11,6%).

 

 

Πηγη

Τα φυτά κακάο απειλούνται με εξαφάνιση μέχρι το 2050, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών και των ξηρότερων καιρικών συνθηκών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Τα κακαόδεντρα μπορούν να αναπτυχθούν μόνο μέσα σε μια στενή λωρίδα τροπικών δασών περίπου 20 μοιρών βόρεια και νότια του ισημερινού, όπου η θερμοκρασία, η βροχή και η υγρασία παραμένουν σχετικά σταθερές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Πάνω από το 50% της παγκόσμιας σοκολάτας προέρχεται από δύο μόνο χώρες στη δυτική Αφρική, την Ακτή του Ελεφαντοστού και την Γκάνα.

Ωστόσο αυτές οι περιοχές δεν θα είναι κατάλληλες για καλλιέργεια κακαόδεντρων τις επόμενες δεκαετίες. Μέχρι το 2050, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα ωθήσουν τις σημερινές περιοχές καλλιέργειας σοκολάτας σε πιο ορεινά εδάφη, πολλά από τα οποία σήμερα είναι προστατευόμενες περιοχές, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ).

Η Mars, η πολυεθνική εταιρεία τροφίμων αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γνωστή για τα προϊόντα σοκολάτας της, έχει ήδη αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και άλλων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία δεσμεύθηκε να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια ως μέρος μιας προσπάθειας που στοχεύει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της επιχείρησης και της αλυσίδας εφοδιασμού κατά περισσότερο από 60% μέχρι το 2050.

Η Mars συνεργάζεται επίσης με το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλι στην Καλιφόρνια για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων κακαόδεντρων, που θα είναι πιο ανθεκτικά και θα μπορούν να καλλιεργηθούν στις ίδιες περιοχές παρά την κλιματική αλλαγή, εξαλείφοντας την ανάγκη να μετακινηθούν οι καλλιέργειες ή να βρεθεί μια άλλη προσέγγιση.

 

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 7

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Εμβολιασμός αμπελιού, για αλλάγή ποικιλίας.

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ