Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (71)

Ετήσιες επενδύσεις 1 δις για καινοτόµες λύσεις προσιτές για όλους τους αγρότες που θα αποτυπωθούν µε 15 προϊόντα νέας γενιάς έως το 2020, θέτει σε εφαρµογή η Bayer Cropscience που αναδιαµορφώνει το χαρτοφυλάκιο της µε βάσει τις απαιτήσεις που προκύπτουν από χώρα σε χώρα και τις αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα γύρω από τα τρόφιµα.

Η ολοκληρωµένη προϊόντική σειρά περιέχει επίσης, περισσότερα από 100 projects διαχείρισης του κύκλου ζωής προϊόντων που κυκλοφορούν και εκατοντάδες νέες ποικιλίες σπόρων για λαχανικά και µεγάλες καλλιέργειες.

Στους στρατηγικούς στόχους που θέτει η εταιρεία η ευόδωση στρατηγικών συνεργασιών, όπως το µεγάλο ντηλ µε τη Monsanto, η έµφαση στη ψηφιακή τεχνολογία αλλά και η εξασφάλιση της εµπιστοσύνης του τελικού καταναλωτή, καθώς η τελευταία όπως τονίστηκε σε εκδήλωση στο Μάνχάιµ της Γερµανίας (18-20 Σεπτεµβρίου) αποτελεί προααπαιτούµενο για συνέχιση της επιστηµονικής έρευνας, ώστε να µην τεθεί σε κίνδυνο η διατροφική επάρκεια.

Μάλιστα, σύµφωνα µε τον Λίαµ Κόντον, µέλος του ∆.Σ. της Bayer AG και πρόεδρο του Τοµέα Επιστήµης Γεωργίας η «παγκόσµια αγορά σπόρων και φυτοπροστασίας µετά από ένα δύσκολο 2016, παραµένει ευάλωτη και το 2017». Ωστόσο, όπως είπε, παράγοντες όπως η αύξηση του πληθυσµού, οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και η αυξανόµενη ζήτηση για τρόφιµα µε βιώσιµο τρόπο και πρώτες ύλες βιοκαυσίµου, οδηγούν στην µακροπρόθεσµη αύξηση της ζήτησης, που θα ενδυναµώσει τη θέση της εταιρείας.

Ξανά στην ανάπτυξη η Βραζιλία

Εξάλλου, και η πρόβλεψη για επιστροφή της Βραζιλίας το 2018 στην ανάπτυξη θα επαναφέρει σε φυσιολογικούς ρυθµούς την επιχειρηµατική δράση της εταιρείας αναφορικά µε τη  ζήτηση για εντοµοκτόνα και µυκητοκτόνα, που επηρεάστηκε λόγω των αυξηµένων αποθεµάτων εξαιτίας της ξηρασίας των και της µειωµένης παρουσίας εχθρών και εντόµων.

Στα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στη µεγάλη διοργάνωση στο Μανχάιµ περιλαµβάνονται το Poncho™ / VOTiVO™ 2.0, ένα προϊόν νέας γενιάς στη διαχείριση των σπόρων που αυτή τη στιγµή είναι διαθέσιµο στην αγορά καλαµποκιού των ΗΠΑ. Το συγκεκριµένο σκεύασµα έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα νεαρά φυτά από παράσιτα όπως τα νηµατώδη µε στελέχη βακτηρίων που ζουν και αναπτύσσονται στις  ρίζες δηµιουργώντας  ένα ζωντανό φράγµα. Επίσης, το µυκητοκτόνο Delaro που συνδυάζει τη στροβιλουρίνη και τριαζόλη για την αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση των µυκητιάσεων.

«Είναι υποχρέωση µας να διασφαλίσουµε ότι η καινοτοµία διατίθεται τόσο τόσο στους µεγάλους όσο και στους µικρούς παραγωγούς», τόνισε ο Λίαµ Κόντοµ.  «Είµαστε περήφανοι για τις καινοτόµες λύσεις µας όπως τα µυκητοκτόνα Luna και Aviator Xpro Adrian, και το εντοµοκτόνο Sivanto,.», ανέφερε ο Άντριαν Πέρσι, επικεφαλής του τµήµατος Έρευνας και Ανάπτυξης.

 

Διαφάνεια και κοινωνική εμπιστοσύνη

 

Λαϊκισμός και πολιτική πόλωση απειλή για την επιστήμη αιχμής

∆εν φείδεται σε επενδύσεις επιστήµης τελευταίας τεχνολογίας για καινοτόµα προϊόντα η Bayer, ωστόσο όπως ειπώθηκε στο διάλογο στο Μάνχαιµ, οι ρυθµιστικές αρχές ολοένα και αυξάνουν το κόστος των απαιτήσεων για την κυκλοφορία τους στην αγορά. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον Λίαµ Κόντον είναι αναγκαία η εξασφάλιση της κοινωνικής εµπιστοσύνης, για τη µείωση του χάσµατος ανάµεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, καθώς όπως υποστήριξε «ζούµε σε µία εποχή, κατά την οποία ο λαϊκισµός και η πολιτική πόλωση θέτουν σε κίνδυνο την αποδοχή της σύγχρονης επιστήµης, καθώς ορθώς επιβεβαιωµένα επιστηµονικά δεδοµένα αµφισβητούνται από ανθρώπους που προτιµούν να πιστεύουν σε φήµες και εκστρατείες που βασίζονται στο συναίσθηµα».Ο ίδιος επικαλέστηκε αναφορές του πρόσφατου νικητή του βραβείου Νόµπελ «αποκτώντας την εµπιστοσύνη των καταναλωτών ανοίγει ο δρόµος για τις επιστηµονικές ανακαλύψεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση υγιεινής τροφής ενός συνεχώς αυξανόµενου πληθυσµού».

«Όλοι όσοι εργάζονται στη βιοµηχανία αγροχηµικών οφείλουν ν’ ακούσουν τις ανησυχίες των καταναλωτών και να απαντήσουν µε σαφή και διαφανή τρόπο στις ερωτήσεις σχετικά µε τις γεωργικές καινοτοµίες», τόνισε από την πλευρά του ο Άντριαν Πέρσι. Στην κατεύθυνση αυτή η εταιρεία έχει αναπτύξει πλήθος εργαλείων.  Το πρόγραµµα AgVocacy παρέχει, για παράδειγµα, µια ολοκληρωµένη κατάρτιση στους ενδιαφερόµενους της βιοµηχανίας για να τους βοηθήσει να µοιραστούν και να εξηγήσουν το έργο τους στους καταναλωτές, ενώ αγροτικά εκπαιδευτικά προγράµµατα όπως το BayLabs, η διεθνής σύσκεψη Ag-Summit για τη νεολαία και η δηµιουργία του Science Make Sense βοηθούν στην εισαγωγή της επόµενης γενιάς στην επιστήµη. Επιπλέον, το πρόγραµµα Bayer Bee Care καθώς και η πρωτοβουλία Bayer ForwardFarming αποτελούν σηµαντικές πλατφόρµες διαλόγου.

Οι αυξηµένες απαιτήσεις της κοινωνίας για διαφάνεια και βιωσιµότητα καθιστούν αναγκαία τη στροφή σε λύσεις ψηφιακής γεωργίας. «Θα επενδύσουµε 200 εκατ. στο κοµµάτι της ψηφιακής γεωργίας το διάστηµα 2015-2020», ανέφερε ο κ.Κόντον. Σήµερα τα νέα εργαλεία βοηθούν τους παραγωγούς να βελτιστοποιούν τις εισροές, µε αντίστοιχες βελτιώσεις στις αποδόσεις και την ποιότητα.

Επί του παρόντος, η Bayer παρέχει ψηφιακές λύσεις σε περισσότερες από 30 χώρες και αποσκοπεί στην ταχεία περαιτέρω επέκτασή τους.

 

 

Πηγη

Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 13:30

Ρωσική επέλαση στα δημητριακά «βλέπει» το IGC

Written by

Σε επίπεδα ρεκόρ θα αυξηθούν τα διεθνή αποθέµατα σιταριού στα τέλη του 2017/2018 και στους 248 εκατ. τόνους, λόγω του κινεζικού στοκ και της καλύτερης σοδειάς από τη Μαύρη Θάλασσα, ειδικά τη Ρωσία. Στην εκτίµηση αυτή προχώρησε το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών. Λίγο πιο θετική η εικόνα για καλαµπόκι και σόγια καθώς µειώνεται η παραγωγή τους ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η κατανάλωση τους κατά 6 εκατ. τόνους και κατά 14 εκατ. τόνους αντίστοιχα, µειώνοντας έτσι τα διεθνή αποθέµατά τους.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ κατά 7 εκατ. τόνους από τις προβλέψεις Ιουλίου και τους 244 εκατ. τόνους αναµένονται τα διεθνή αποθέµατα σιτηρών (σκληρού και µαλακού) περί τα τέλη του 2017/2018, σύµφωνα µε το IGC. Συγκεκριµένα, τα παγκόσµια αποθέµατα θα φτάσουν τους 248 εκατ. τόνους, σηµειώνοντας νέο ρεκόρ σε σύγκριση µε την προηγούµενη χρονιά και τους 226 εκατ. τόνους. Όπως, υποστηρίζουν οι αναλυτές του IGC, τα τεράστια διεθνή αποθέµατα θα αντισταθµίσουν τις µικρότερες σοδειές σε Καναδά, ΗΠΑ και Αυστραλία.   
Η ΠΡΟΣ τα πάνω αναθεώρηση του IGC αντικατοπτρίζει τις βελτιωµένες εκτιµήσεις για τις καλλιέργειες δηµητριακών στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, το IGC προβλέπει αυξηµένη παραγωγή σιταριού και κριθαριού στη Ρωσία. Συνολικά, το 2017/2018 η ρωσική παραγωγή σιτηρών θα φτάσει τους 80 εκατ. τόνους, σηµειώνοντας αύξηση 10% από τους 72,5 εκατ. τόνους το 2016/2017. Συγκρινόµενη δε µε τη σοδειά του 2015/2016 και τους 61 εκατ. τόνους είναι αυξηµένη κατά 30%, σηµειώνοντας νέο ρεκόρ. Για πρώτη φορά οι εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα θα ξεπεράσουν τους 90 εκατ. τόνους.
ΈΤΣΙ, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του IGC για τη σεζόν 2017/2018, το 1/4 (25%) το διεθνές εµπόριο δηµητριακών θα προέρχεται από τα δηµητριακά της Μαύρης Θάλασσας. Το µοναδικό πρόβληµα όµως που αντιµετωπίζει προς το παρόν η Ρωσία που προσπαθεί να επιβληθεί στο διεθνές εµπόριο σιταριού είναι οι υποδοµές για διαχείριση τεράστιων όγκων. Την προθέση της Μόσχας για ακόµη µεγαλύτερη αύξηση παραγωγής σιτηρών (+30%) τα επόµενα έτη είχε ανακοινώσει ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης από τον Ιούλιο.
ΜΕΙΩµΕΝΗ κατά 5,2% θα είναι διεθνής παραγωγή καλαµποκιού τη σεζόν 2017/2018 όπως προβλέπει το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών. Στη µείωση αυτή συντελεί ο ξηρός καιρός που παρατηρείται σε Βόρεια Αµερική, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αυστραλία. Θετικά στην εξέλιξη των διεθνών τιµών καλαµποκιού θα επιδράσει, σύµφωνα µε τους αναλυτές του IGC,  η διεθνής κατανάλωση καλαµποκιού που θα είναι αυξηµένη κατά 6 εκατ. τόνους στους 1,055 δισ. τόνους το 2017/2018 έναντι 1,049 δισ. τόνων το 2016/2017.
ΟΡΙΑΚΗ µΕΙΩΣΗ 2% στη διεθνή παραγωγή σόγιας αναµένει το IGC για το 2017/2018. Ειδικότερα, το 2017/2018 η διεθνή σοδειά θα φτάσει τους 347 εκατ. τόνους έναντι 351 εκατ. τόνους το 2016/2017. Την ίδια ώρα, η αυξηµένη κατανάλωση κατά 351 εκατ. τόνους από τους 337 εκατ. τόνους πέρσι θα βοηθήσει ώστε να µειωθούν τα διεθνή αποθέµατα για το προϊόν στους 41 εκατ. τόνους στα τέλη της εµπορικής περιόδου που εξετάζεται.
ΤΕΛΟΣ, ο δείκτης του IGC για τα σιτηρά έπεσε κατά 9% στις 172 µονάδες µέσα στον Αύγουστο, λόγω των εκτιµήσεων για την αυξηµένη παραγωγή από τη Ρωσία. Ωστόσο, πιο µικρή ήταν η πτώση των άλλων υποδεικτών του IGC. Συγκεκριµένα, ο δείκτης για το καλαµπόκι µειώθηκε κατά 2% στις 163 µονάδες, για το κριθάρι (-1%) στις 181 µονάδες, για το ρύζι (-0,3%) στις 164 µονάδες και για τη σόγια (-3%) στις 189 µονάδες.

 

 

 

Πηγη

Σε εθνικό ζήτηµα έχει αναδειχθεί από το υπουργικό συµβούλιο της Ιαπωνίας, η διάθεση στους παραγωγούς, αυτοκινούµενων τρακτέρ, καθώς η γήρανση του αγροτικού πληθυσµού σε συνδυασµό µε τη χαµηλή αυτάρκεια τροφίµων θεωρείται µέγιστο βαρίδι για την οικονοµία της «χώρας του ανατέλλοντος ηλίου».

Η αναζήτηση για το τέλειο «τρακτέρ-ροµπότ» που θεωρείται ως ο τρόπος ανατροπής της κατάστασης στην παρακµάζουσα αγροτική οικονοµία της Ιαπωνίας, αναµένεται µάλιστα, σύµφωνα µε άρθρο των Financial Times, να λάβει τέλος το 2018, µε τους κατασκευαστές Kubota, Yanmar και Iseki να εφοδιάζουν την αγορά µε αυτοµατοποιηµένης τεχνολογίας τρακτέρ.

Η ενσωµάτωση της τεχνολογίας αυτής που υπολογίζεται ότι θα προσθέσει ένα συν 50% στη λιανική τιµή ενός κανονικού τρακτέρ, επιδιώκει να ενισχύσει το ισχύον ανθρώπινο δυναµικό στις αγροτικές περιοχές. Κυρίως, µε την εργασία των αυτόνοµων τρακτέρ στα χωράφια δίπλα από επανδρωµένα τρακτέρ, επιτρέποντας έτσι έγκυρες παρεµβάσεις. Όσο βελτιώνονται οι τεχνολογίες ασφαλείας, καθοδήγησης και τεχνητής νοηµοσύνης, όπως λένε οι τρεις εταιρείες τρακτέρ που ηγούνται της προσπάθειας αυτής, τα οχήµατα όλο και περισσότερο θα µπορούν να µένουν µόνα τους και να φροντίζουν το χωράφι χωρίς επίβλεψη.

∆εν υπάρχουν αρκετοί χειριστές

Αντίθετα µε άλλες χώρες, αναφέρει το ρεπορτάζ των Financial Times, όπου τα αυτόνοµα τρακτέρ σχεδιάζονται για να δουλέψουν σε τεράστιες εκτάσεις σόγιας, σιταριού και καλαµποκιού, η Ιαπωνία εστιάζει σε εργασίες µε περισσότερη λεπτοδουλειά, όπως είναι οι ορυζώνες, µία τεχνολογία που οι Kubota και η Yanmar σχεδιάζουν να εξάγουν και εκτός Ασίας. Σύµφωνα µε τον Kouki Ono, αρχιµηχανικό της Iseki, η ανάγκη της Ιαπωνίας για ροµπότ στο χωράφι είναι αναµφισβήτητη: «Στην αρχή της χιλιετίας στο Hokkaido, κάθε αγρότης δούλευε κατά µέσο όρο 18,9 εκτάρια. Σήµερα ο δείκτης αυτός έχει αυξηθεί στα 30,1 εκτάρια και βρίσκεται σε ανοδική πορεία καθώς ο πληθυσµός συρρικνώνεται. ∆εν υπάρχουν αρκετοί χειριστές τρακτέρ ανά εκτάριο», πρόσθεσε. Κάποτε µετά το 2020, λένε µερικές ιαπωνικές εταιρείες που εµπλέκονται στην ανάπτυξη αυτών των µηχανηµάτων, ένας παραγωγός πατάτας ή ρυζιού που συνεχίζει να εργάζεται µέχρι τα 80 θα µπορούσε θεωρητικά να στείλει τον αυτόνοµο στόλο του να οργώσει, σπείρει και να συγκοµίσει από την άνεση του σαλονιού του.

Παρόλο που η ανάπτυξη αυτόνοµων τρακτέρ έχει ήδη προχωρήσει στις ΗΠΑ, όπου η John Deere, η AGCO και άλλοι κατασκευαστές έχουν τεχνολογία που δουλεύει στην πράξη και µπορεί να στέλνει τα οχήµατα σε προ-προγραµµατισµένες διαδροµές, η ιαπωνική κυβέρνηση είναι κάθετη σχετικά µε τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου σε µια χώρα όπου ο αριθµός των αγροτών µειώθηκε κατά 22% στη δεκαετία έως το 2015 και η µέση ηλικία τους είναι 67 ετών.

 

 

Πηγη

Σε ένα παιχνίδι δύναµης µεταξύ Γαλλίας και Γερµανίας ενόψει των γερµανικών εκλογών έχει εξελιχθεί το µέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κυρίως όσον αφορά τις άµεσες ενισχύσεις.

Από τη µία το επιτελείο του υπουργού Οικονοµικών της Γερµανίας, Βόλφγκανγκ Σόιµπλε προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τα συµφέροντα µίας επί το πλείστον βιοµηχανοποιηµένης αγροτικής οικονοµίας, τάσσεται διαχρονικά υπέρ της περαιτέρω αφυδάτωσης του µπάτζετ της ΚΑΠ, αµφισβητώντας ξεκάθαρα την επίδραση των άµεσων ενισχύσεων.

Από την άλλη, οι Γάλλοι αντιδρούν µπροστά στη διαφαινόµενη αλλαγή στον κορβανά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής λόγω Brexit, µε διπλωµατικές πηγές να κάνουν λόγω για µέγιστο λάθος αν περάσει η πρόταση χρηµατοδότησης των άµεσων ενισχύσεων από εθνικά κονδύλια. Μάλιστα η γαλλική κυβέρνηση ετοιµάζει αντιπρόταση, µε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εµµανουέλ Μακρόν να τονίζει σε πρόσφατη συνάντηση µε τον Ιρλανδό οµόλογό του, ότι είναι αναγκαίο να παραµείνει δυνατός ο προϋπολογισµός της ΚΑΠ.∆εν δικαιολογείται στήριξη
Το επιτελείο του υπουργείου Οικονοµικών της Γερµανίας σε µία από τις παρεµβάσεις του στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αναφέρει ότι οι άµεσες ενισχύσεις είναι παρωχηµένες ως µέσο στήριξης εισοδήµατος, καθώς δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν τεχνοκράτες του «Bundesfinanzministerium», το συγκεκριµένο καθεστώς στήριξης που εφαρµόζεται από το 1993 παρέχεται ως αποζηµίωση λόγω της κατάργησης των εγγυηµένων τιµών στα αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των σηµερινών αγροτών, δεν βρισκόντουσαν στον κλάδο και συνεπώς δεν χρειάζεται να αποζηµιωθούν για τη διακοπή της στήριξης των τιµών.

Να πάνε αλλού τα χρήµατα
Μάλιστα η θέση του υπουργού Οικονοµικών της Γερµανίας, Βόλφγκανγκ Σόιµπλε για αλλαγές στον αγροτικό προϋπολογισµό είναι γνωστή εδώ και καιρό. Το κύριο επιχείρηµά του είναι ότι δεδοµένου των διαφορετικών προβληµάτων και των κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. η κρίση του ευρώ ή η προσφυγική κρίση), τα χρήµατα πρέπει να δαπανηθούν για πραγµατικές οικονοµικές προκλήσεις και όχι για τη διατήρηση των γεωργικών πληρωµών. Ο κ. Σόιµπλε στην οµιλία του υποστήριξε την εστίαση του προϋπολογισµού στην «ευρωπαϊκή προστιθέµενη αξία», µία φράση που ήταν κυρίαρχη όσον αφορά τις αλλαγές στον προϋπολογισµό της ΚΑΠ από το γερµανικό επιτελείο.

Άλλοθι περικοπών για τις άμεσες το Ταμείο αλληλοβοήθειας

Στο δρόµο των περικοπών των άµεσων ενισχύσεων φαίνεται ότι οδεύουν οι Βρυξέλλες µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μετά τα σενάρια Κοµισιόν για πιθανή µείωση της χρηµατοδότησης για τη γεωργία ή /και σε συγχρηµατοδότηση των άµεσων ενισχύσεων µια ακόµη απόπειρα θα λάβει χώρα στο άτυπο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα πραγµατοποιηθεί από 3 - 5 Σεπτεµβρίου 2017 στο Ταλίν της Εσθονίας αυτή τη φορά µε πρόσχηµα την ενίσχυση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων. Το βασικό θέµα θα είναι η «ενδυνάµωση των αγροτών µέσω των κατάλληλων εργαλείων διαχείρισης κινδύνου µετά το 2020». Πιο αναλυτικά, η Εσθονική προεδρία θέτει µια σειρά από ερωτήµατα που έχουν να κάνουν µε τον προϋπολογισµό του αποθεµατικού κρίσεων και µε το κατά πόσον οι άµεσες ενισχύσεις µπορούν να λειτουργήσουν ως πραγµατικά εργαλεία διαχείρισης κρίσεων, ίσως παίρνοντας ένα µέρος τους και τοποθετώντας το στο ταµείο διαχείρισης κινδύνων.

Προκρίνει το ταµείο αλληλοβοήθειας η Κοµισιόν

Κοιτάζοντας στο µέλλον, οι άµεσες ενισχύσεις, που µειώνουν την αστάθεια του αγροτικού εισοδήµατος και λειτουργούν ως µια σταθερή µορφή εσόδων για τους παραγωγούς, αν και θα εξακολουθήσουν να διαδραµατίζουν κάποιο ρόλο στην ΚΑΠ µετά το 2020, ίσως να µειωθούν και να δούµε µια στροφή υπέρ της ανάπτυξης του β’ πυλώνα των προγραµµάτων που έχει µετρήσιµα αποτελέσµατα στην ανάπτυξη του αγροτικού κλάδου και βασίζεται στη συγχρηµατοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Επιπλέον, το βάρος θα πέσει και στην περαιτέρω ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης κινδύνου (ασφάλιση, ταµείο αλληλοβοήθειας, µηχανισµός σταθεροποίησης αγροτικού εισοδήµατος).

Για το εργαλείο σταθεροποίησης του εισοδήµατος (income stabilisation tool) µε βάση το γενικό κανονισµό «Omnibus» της Κοµισιόν εισάγεται ένα χαµηλότερο κατώτατο όριο της πτώσης του εισοδήµατος που ενεργοποιεί αυτόν τον µηχανισµό (20% ή περισσότερο), καθώς και ένα ειδικό για κάθε τοµέα εργαλείο. Όσον αφορά το ταµείο αλληλοβοήθειας, τα αποθεµατικά του βασίζονται στις εισφορές των συµµετεχόντων και έχουν ως στόχο να αντισταθµίσουν σοβαρές απώλειες παραγωγής, ως αποτέλεσµα ασθενειών σε ζώα ή φυτά ή δυσµενών καιρικών συνθηκών. Επιπλέον, η χρηµατοδοτική ενίσχυση περιορίζεται στο 65% του κόστους, ενώ οι απώλειες θα πρέπει να υπερβαίνουν το 30% της µέσης ετήσιας παραγωγής τα τελευταία 3 ή 5 έτη.

 

 

Πηγη

Με ρυθµούς ρεκόρ αγοράζουν τα αντισταθµιστικά αµοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, γνωστά και ως Hedge funds, τα προθεσµιακά συµβόλαια για τα δηµητριακά (σιτάρι, καλαµπόκι, σόγια) φοβούµενοι ότι οι άστατες καιρικές συνθήκες µε κορυφαία τα φαινόµενα ξηρασίας σε ΗΠΑ, ΕΕ και Αυστραλία θα µειώσουν τις σοδειές και ως εκ τούτου θα οδηγήσουν σε απότοµη αύξηση τιµών το επόµενο διάστηµα.

Πολύ πιο ενεργά απ’ ό,τι αρχικά ανέµεναν οι διεθνείς αναλυτές είναι τα αντισταθµιστικά αµοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, γνωστά και ως Hedge funds, καθώς αγοράζουν τα προσθεσµιακά συµβόλαια των δηµητριακών µε πιο γρήγορους ρυθµούς υπό το φόβο ότι οι άστατες καιρικές συνθήκες ανά τον κόσµο θα προκαλέσουν ελλείµµατα και κατ’ επέκταση άνοδο των τιµών γι’ αυτά τα εµπορεύµατα.

Πιο αναλυτικά, αυτοί που διαχειρίζονται κεφάλαια, κοντά στους κερδοσκόπους, ανέβασαν την καθαρή µακροχρόνια τοποθέτησή τους σε προθεσµιακά σε 13 κορυφαία αγροτικά εµπορεύµατα στις αγορές των ΗΠΑ, από το καλαµπόκι έως και τη ζάχαρη πάνω από 330.000 συµβόλαια µέσα σε µια εβδοµάδα (περί τα µέσα Ιουλίου), σύµφωνα µε στοιχεία της Επιτροπής Εµπορίου των Προθεσµιακών Συµβολαίων (CFTC) των ΗΠΑ.Παρά την απότοµη άνοδο στις αγορές των συµβολαίων –που είναι η µεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2006– αποκαλύπτεται µια έντονη απόκλιση στη στάση των hedge funds έναντι των µαλακών εµπορευµάτων (π.χ. βαµβάκι, ζάχαρη, καφές, κακάο, κλπ) και των σιτηρών. Συγκεκριµένα, στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης όπου εµπορεύονται τα µαλακά εµπορεύµατα, τα αµοιβαία κεφάλαια αύξησαν στο επίπεδο ρεκόρ των 183.600 συµβολαίων την καθαρή θέση τους µε µικρές συµµετοχές, που κερδίζουν όταν πέφτουν οι τιµές, υπερβαίνοντας τα µακροπρόθεσµα στοιχήµατα, από τα οποία επωφελούνται όταν ανεβαίνουν οι τιµές. Από την άλλη πλευρά, στα βασικά δηµητριακά, συµπεριλαµβανοµένης και της σόγιας, οι κερδοσκόποι στο χρηµατιστήριο του Σικάγο άλλαξαν τη θέσης τους µε ρεκόρ 341.025 συµβολαίων καθαρά υπέρ της ανόδου αυτών των εµπορευµάτων και αυτό ήταν αρκετό για να τους επαναφέρει σε µακροπρόθεσµη τοποθέτηση για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις µήνες.

Καιρικές ανησυχίες
Η πολύ ενεργή διαδικασία αγορών αντανακλά τις ανησυχίες για µείωση των σοδειών λόγω ξηρασίας σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας. Όµως, η έκταση των αγορών από τα hedge funds ήταν πολύ πιο µεγάλη από ότι αρχικά ανέµεναν οι επενδυτές. Μάλιστα, ο αναλυτής Terry Reilly από την Futures International, αναφέρει: «οι κερδοκόποι είναι πολύ πιο ενεργοί από ότι το εµπόριο περίµενε».
«Οι αγορές των δηµητριακών αντιδρούν σε µια µεγαλύτερη απ’ ότι αναµενόταν καθαρή µακροπρόθεσµη τοποθέτηση από τα funds», αναφέρει το συµβουλευτικό επενδυτικό κέντρο Allendale Inc.
Μεταξύ των δηµητριακών που τοποθετούνται τα αµοιβαία κεφάλαια είναι τα εξής: καλαµπόκι, σιτάρι, σπόροι σόγιας, σογιέλαιο, άλευρα σόγιας. Αντιθέτως, στο βαµβάκι, οι κερδοσκόποι περιόρισαν την καθαρή τοποθέτησή τους κατά 22.510 συµβόλαια, εν µέσω ανησυχιών ότι θα αυξηθεί η προσφορά, γεγονός που κράτησε τα προθεσµιακά συµβόλαια του προϊόντος στην αγοράς της Ν.Υόρκης κοντά σε χαµηλά 10µήνου.

Το χοιρινό είναι φέτος η µεγάλη έκπληξη στο χρηµατιστήριο

Στον κλάδο της κτηνοτροφίας, τα αµοιβαία κεφάλαια αύξησαν τα καθαρά περιθώρια κέρδους και τα δικαιώµατα προαίρεσης αγοράς µετοχών στην αγορά του Σικάγο στο υψηλότερο σηµείο από τα τέλη του 2013, προωθώντας το ράλι στα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης, τα οποία στα µέσα Ιουλίου έφθασαν σε υψηλά 3ετίας (από τα τέλη του 2014). Το ράλι τροφοδοτήθηκε από την ασθενέστερη από ό, τι αναµενόταν αύξηση της προσφοράς χοιρινού κρέατος, καθώς το βάρος στα σφάγεια έπεσε κάτω από τις αρχικές προβλέψεις.
«Η αλλαγή των πρακτικών παραγωγής θεωρείται πιθανότατα ως η αιτία για τη µείωση του βάρους των χοίρων, συµπεριλαµβανοµένης της µειωµένης χρήσης πρόσθετων ζωοτροφών», όπως η ρακετοαµίνη, ενώ και η µειωµένη χρήση αντιβιοτικών ίσως να έχει αντίκτυπο, αναφέρουν αναλυτές ζωικού κεφαλαίου από τη Steiner Consulting. Εν τω µεταξύ, και οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις τιµές του προϊόντος.

Παρατηρητήριο Κομισιόν για αροτραίες καλλιέργειες


Μετά τη ζάχαρη, το κρέας και το γάλα έρχεται από την Κομισιόν ακόμη ένα παρατηρητήριο αγοράς αυτή τη φορά για τα δημητριακά, τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.
Το νέο παρατηρητήριο για τις αροτραίες καλλιέργειες ξεκίνησε επίσημα στις 20 Ιουλίου και αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, να παρέχει περισσότερη διαφάνεια και αναλύσεις αγοράς για αυτόν τον τομέα κλειδί για την ευρωπαϊκή γεωργία. Υπενθυμίζεται ότι κατά μέσο όρο, η ΕΕ εξάγει περισσότερους από 40 εκατ. τόνους σιτηρών ετησίως, που αντιστοιχούν σε αξία εξαγωγής άνω των 10 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το νέο παρατηρητήριο αποτελείται από 14 οργανισμούς που εκπροσωπούνται από 23 μεμονωμένους εμπειρογνώμονες της αγοράς από διαφορετικά στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού δημητριακών (αγρότες, εμπόρους, μεταποιητική βιομηχανία, κλπ). Αυτό το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της αγοράς θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο, υπό την προεδρία της Κομισιόν.

 

 

Πηγη

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 11:05

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από… τον Καναδά

Written by

Το πρώτο 100% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τον Καναδά είναι γεγονός χάρη στην αγροτική επιχείρηση των Τζορτζ και Σέρι Μπράουν με την επωνυμία «The Olive Farm».

Συγκομίστηκε το 2016 στην εύφορη κοιλάδα Φούλφορντ στη Bρετανική Κολομβία (δυτικά του Καναδά) μετά από προσπάθειες 4,5 ετών. Σε μια έκταση 292 στρεμμάτων, περίπου 2.500 ελαιόδεντρα παράγουν το ελαιόλαδο της οικογένειας Μπράουν. Οι ποικιλίες ελιάς είχαν αγοραστεί από την Τοσκάνη και την Καλιφόρνια και στάλθηκαν με πλοίο στον Καναδά.Τον ελαιώνα «The Olive Farm» δημιούργησαν το ζευγάρι Τζορτζ και Σέρι Μπράουν. Τίποτα, όμως δεν ήρθε εύκολα γι 'αυτό το πρωτοποριακό ζευγάρι.«Σε όποιον κι αν απευθυνθήκαμε, είτε μας έκλεισε το τηλέφωνο είτε γέλαγε, λέγοντας: “Δεν μπορείς να το κάνεις εκεί!”», περιγράφει ο Τζορτζ. Δυσκολεύτηκε πολύ μέχρι να βρει κάποιον να απαντήσει στα e-mails του σχετικά με την αγορά ελαιόδεντρων και τη μεταφορά τους στον Καναδά.

«Είναι σκληρό, μερικές φορές, να είσαι ένας Καναδός καλλιεργητής ελιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα Olive Oil Times o Τζορτζ Μπράουν.       

 

 

Πηγη

Χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλίσει μια γαλλική start up επιχείρηση για την καλλιέργεια φράουλας σε κοντέινερ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Tech Crunch. Πρόκειται για την Agricool, η οποία μέσα στα κοντέινερ θα μπορεί να ελέγχει τα πάντα: θερμοκρασία, επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, άρδευση, κλπ.

«Στην αρχή λένε ότι οι φράουλες δεν θα έχουν ωραία γεύση καθώς αναπτύσσονται με φωτισμό LED, αλλά τους αρέσουν, όταν τις δοκιμάζουν», ανέφερε ο Guillaume Fourdinier από την Agricool.

Φέτος, σχεδιάζεται να μπουν  5 κοντέινερ γύρω από το Παρίσι. «Ένα πακέτο φραουλών 250 γρ. θα πωλείται για 4 ευρώ, πολύ φθηνότερο από τα 6,70 ευρώ», που σύμφωνα με τον Fourdinier κοστίζουν 250 γρ. γαλλικής βιολογικής φράουλας.

Η εταιρεία εξετάζει επίσης την παραγωγή μαρουλιού, ντομάτας, αγγουριού, κολοκυθιού και πιπεριάς μέσα σε κοντέινερ.

 

 

Πηγη

Ο καύσωνας και η ξηρασία θα επηρεάσει σε πολλά κράτη της ΕΕ την παραγωγή δημητριακών. Σύμφωνα με τις πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που ανακοινώθηκαν στις 12 Ιουλίου 2017, η παραγωγή σιτηρών της Ευρώπης, για την περίοδο 2017-2018, θα κυμανθεί κάτω του μέσου όρου, για δεύτερο συνεχές έτος. Τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σοδειές εντοπίζονται κυρίως σε Ισπανία, Γαλλία, Βόρεια Ιταλία. Η συνολική παραγωγή σιταριού της ΕΕ (σκληρό και μαλακό) αναμένεται να κυμανθεί περίπου στους 298 εκατ. τόνους. Η μείωση της παραγωγής θα έχει σαν αποτέλεσμα επιβράδυνση των εξαγωγικών ροών αλλά και περιορισμό των αποθεμάτων. Την ίδια ώρα πάντως που έχουμε μειωμένη παραγωγή σιτηρών αναμένεται να έχουμε ανάκαμψη της παραγωγής ελαιούχων σπόρων και ψυχανθών.

Συγκεκριμένα, μετά από δύο συνεχόμενες παραγωγές που κυμάνθηκαν κάτω του μέσου όρου, η αύξηση της παραγωγής ελαιούχων σπόρων και ψυχανθών θα κυμανθεί σε ποσοστό 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της έκτασης καλλιέργειας (σχεδόν 13,7 εκατομμύρια εκτάρια), καθώς και στις υψηλότερες στρεμματικές αποδόσεις που είχαμε στην ελαιοκράμβη χάρη στις καλύτερες καιρικές συνθήκες.

 

 

 

πηγη

Σημαντική μείωση της παραγωγής αναμένεται σε πολλά σιτοπαραγωγικά κέντρα της ΕΕ και επακόλουθη επιβράδυνση των εξαγωγικών ροών στα σιτάρια αλλά και περιορισμό αποθεμάτων ως αποτέλεσμα του καύσωνα και της ξηρασίας. Αυτό προκύπτει από τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν στις 12 Ιουλίου.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σοδειές σιτηρών εντοπίζονται κυρίως σε Ισπανία, Γαλλία, Βόρεια Ιταλία. Ενώ, για 2η συνεχή χρονιά η συνολική παραγωγή σιταριού της ΕΕ (σκληρό και μαλακό) θα είναι κάτω από τους 300 εκατ. τόνους, στους 298 εκατ. τόνους, σύμφωνα με προβλέψεις Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, αναμένεται ανάκαμψη της παραγωγής ελαιούχων σπόρων και ψυχανθών μετά από 2 χαμηλές παραγωγές (38 εκατ. τόνοι, +8% από πέρσι).

Για το 2017/2018 η παραγωγή άσπρης ζάχαρης στην ΕΕ θα ξεπεράσει κατά 20% τα επίπεδα του 2016/2017, κυρίως λόγω αύξησης των στρεμμάτων. Αυτό το επίπεδο παραγωγής είναι αυξημένο, όμως, μόλις κατά 3% από τη σεζόν 2014/2015. Ειδικότερα, για τη σεζόν 2017/2018 η παραγωγή αναμένεται ότι θα φτάσει τους 20,1 εκατ. τόνους.

Παράλληλα, ισχυρή παραμένει η ζήτηση για ελαιόλαδο από τις μη παραγωγικές χώρες και με δεδομένο ότι η συγκομιδή ήταν μειωμένη στην ΕΕ αλλά και διεθνώς το 2016/2017 οι τιμές οδηγούνται ψηλά.

Όσον αφορά τη γαλακτοπαραγωγή αναμένεται ότι θα πάει πιο ψηλά από πέρσι κατά το β’ εξάμηνο του 2017.  Το μέγεθος της αύξησης θα εξαρτηθεί από τον καιρό και τις συνθήκες στους βοσκοτόπους. Τα 3 βασικά χαρακτηριστικά στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων είναι τα εξής: έλλειμμα βουτύρου, ισχυρή αγορά τυριού και υψηλές εξαγωγές αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος (SMP).

Ακόμη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Κομισιόν, οι καλές εξαγωγές βοδινού κρέατος ισορρόπησαν την προσφορά και τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Την ίδια ώρα, η πτώση στην παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ ώθησε ψηλά τις τιμές αλλά οι εξαγωγές είναι μειωμένες. Τα κρούσματα γρίπης των πτηνών επηρέασαν την παραγωγή και τις εξαγωγές πουλερικών της ΕΕ. Ανοδικά κινείται η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος, ενώ οι εξαγωγές τους είναι πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

 

 

Πηγη

Αύξηση 2%, στους 16,9 εκατ. τόνους, προβλέπεται για τη ζήτηση βάµβακος το 2017/2018 από τα εκκοκκιστήρια, χάρη στη βελτίωση του διεθνούς οικονοµικού κλίµατος που ξεκινά από φέτος και θα συνεχιστεί και 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda. Στην πρόβλεψη αυτή προχώρησε η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή Βάµβακος (ICAC) στην έκθεση Ιουνίου. Παράλληλα, οι αναλυτές της ICAC µείωσαν κατά 960.000 τόνους (ή 6%) το διεθνές στοκ για τη νέα σεζόν, ελέω της αυξηµένης κατανάλωσης ειδικά προς τις χώρες της Νότιας Ασίας.

Παρόλη την αύξηση κατά 5% της διεθνούς παραγωγής βάµβακος που αναµένεται για τη σεζόν 2017/2018 λόγω των υψηλών τιµών του προϊόντος την προηγούµενη χρονιά, η ICAC παραµένει αισιόδοξη για τις διακυµάνσεις της αγοράς. Έτσι, σύµφωνα µε τις προβλέψεις, κατά µέσο όρο ο δείκτης Cotlook A θα κινηθεί γύρω από τα 71 σεντς ανά λίµπρα. Ωστόσο, αυτή η εκτίµηση είναι µειωµένη σχεδόν κατά 12% από το µέσο επίπεδο των 81 σεντς ανά λίµπρα που σηµειώθηκε την εµπορική σεζόν 2016/2017.  Όµως, είναι πιο ψηλά από το εύρος του 2015/2016.

Στην άνοδο της διεθνούς σοδειάς συντελεί η πρόβλεψη για αυξηµένη παραγωγή σε Βραζιλία και στις ΗΠΑ. Έτσι, η ICAC ανέβασε τη διεθνή παραγωγή στους 24,01 εκατ. τόνους έναντι 22,89 εκατ. τόνων το 2016/2017 και 21,30 εκατ. τόνων το 2015/2016. Στις ΗΠΑ η αύξηση έρχεται ως αποτέλεσµα της επέκτασης των στρεµµάτων κατά 3 εκατ. καταλήγοντας συνολικά στα 46 εκατ. στρ. Οπότε και η παραγωγή εκτιµάται ότι θα φτάσει τους 4,2 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε στοιχεία του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA). Η εκτίµηση αυτή δηµιουργεί ένα πτωτικό κλίµα για την αγορά του προϊόντος.Όµως, οι διεθνείς αναλυτές εκτιµούν ότι η αγορά θα στηριχτεί µέχρι να βγει η µεγαλύτερη σοδειά των ΗΠΑ. Αυτό συνήθως δεν γίνεται νωρίτερα από τον Ιανουάριο, εποµένως θεωρούν πως µέχρι τότε η ζήτηση θα στηρίζει τις τιµές και µόνο από τις αρχές του 2018 ίσως δούµε πίεση. Ακόµη και αν σηµειωθεί µια αντιστροφή του ανοδικού κλίµατος αυτό δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις τιµές για το ελληνικό προϊόν διότι το µεγαλύτερο ποσοστό της σοδειάς µας πωλείται Οκτώβριο/Νοέµβριο, καθώς συγκοµίζουµε πρώτοι τα βαµβάκια στο Βόρειο Ηµισφαίριο.

Ευνοϊκά στην τιµή του προϊόντος θα συντελέσει και η αυξηµένη διεθνή κατανάλωση για ίνα. Συγκεκριµένα, η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή Βάµβακος  αναµένει µια αύξηση κατά 340.000 τόνους στους 24,60 εκατ. τόνους το 2017/2018 από τους 24,26 εκατ. τόνους πέρσι. Αιτία πίσω από την αυξηµένη διεθνή κατανάλωση είναι η βελτίωση της διεθνούς οικονοµίας το 2017 και το 2018 µε τις πιο δυνατές προοπτικές να τις έχει η Ινδική υπο-ήπειρος (σσ. νότια περιοχή της Ασίας).

Αύξηση της τάξης του 2% στους 16,9 εκατ. τόνους προβλέπεται για τη χρήση βάµβακος το 2017/2018 από τα εκκοκκιστήρια, εκτός όµως από την Κίνα. Ειδικότερα, η κατανάλωση της Ινδίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3% (5 εκατ. τόνοι) το 2017/2018, του Πακιστάν µόλις κατά 1% (2,3 εκατ. τόνοι). Αντίθετα, στη γειτονική Τουρκία θα µειωθεί οριακά κατά 1% η χρήση από τα εκκοκκιστήρια στους 1,4 εκατ. τόνους έναντι 1,415 εκατ. τόνους πέρσι.

Τέλος, τη διεθνή αγορά βάµβακος περιπλέκει η πολιτική αποθεµατοποίησης που διατηρεί η Κίνας. Η χώρα το τελευταίο διάστηµα επιταχύνει τη διοχέτευση µεγάλων ποσοτήτων από το τεράστιο στοκ της και φαίνεται ότι θα συνεχίσει σ’ αυτό το τέµπο και τη νέα σεζόν. Αξίζει να σηµειωθεί ότι, µέχρι το Μάιο του 2017 πουλήθηκαν 1,1 εκατ. τόνοι. Πλέον τα κινεζικά αποθέµατα φτάνουν τους 7,2 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε την ICAC.


USDA

Αναστάτωση στις αγορές λόγω τροπικής καταιγίδας Cindy


Κόκκινο χτύπησε η αγωνία των επενδυτών εν µέσω των καιρικών ανησυχιών για την αµερικανική σοδειά βάµβακος, που είχαν να κάνουν µε σοβαρές ζηµιές λόγω ξηρασίας και την επέλαση της τροπικής καταιγίδας Cindy. Ωστόσο, επανήλθε η νηνεµία στα χρηµατιστήρια καθώς το USDA χαρακτήρισε το 57% της αµερικάνικης παραγωγής βάµβακος ως «καλό» ή «εξαιρετικό». Πρόκειται για µια πτώση µόλις 4% από τις προηγούµενες εκτιµήσεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας, όµως σε σύγκριση µε πριν από 2 εβδοµάδες η µείωση είναι µεγαλύτερη καθώς τότε η βαθµολογία της σοδειάς ως «καλό» ή «εξαιρετικό» έφτανε το 66%. Μέσα στην τελευταία εβδοµάδα, το βαµβάκι από την πολιτεία της Λουιζιάνα που χαρακτηρίζεται «καλό» ή «εξαιρετικό» µειώθηκε κατά 6 µονάδες στο 61% καθώς οι καλλιέργειες επλήγησαν από ισχυρές βροχοπτώσεις που προκλήθηκαν από την τροπική καταιγίδα Cindy.  Από την άλλη πλευρά, στην Οκλαχόµα το βαµβάκι υποβαθµίστηκε κατά 19 µονάδες στο 76% ως αποτέλεσµα της έντονης ξηρασίας. Πιο σοβαρή είναι η ποιοτική υποβάθµιση για το βαµβάκι του Τέξας, καθώς έχασε 4 µονάδες και βρίσκεται στο 46%, ποσοστό που είναι πολύ πιο κάτω από το 52% που είχε σηµειώσει πριν από ένα χρόνο. «Ισχυροί άνεµοι και ανεµοθύελλες επηρέασαν τα βαµβάκια στις Βόρειες υψηλές πεδιάδες. Έλλειψη υγρασίας στις Βόρειες χαµηλές πεδιάδες έχουν προκαλέσει ζηµιές στα αναδυόµενα φυτά. Ορισµένα βαµβακοχώραφα στις Άνω Ακτές των ΗΠΑ έχουν θέµατα µε σκουλίκια», αναφέρουν ερευνητές του USDA.

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 6

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΠΥΚΝΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ