Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (147)

Η οικονομική ζημία για τις ιταλικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής, λόγω των οικονομικών κυρώσεων που εκδόθηκαν από την ΕΕ έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είχαν σαν αποτέλεσμα την επιβολή από την Μόσχα αντιμέτρων (εμπάργκο) ανέρχονται στα 217 εκατ. ευρώ. Τα νωπά φρούτα (σταφύλια, μήλα, ακτινίδια, ροδάκινα), το κρέας (βόειο) και το γάλα με τα παράγωγά τους, ήταν τα μεγαλύτερα «θύματα» του ρώσικου εμπάργκο. Ωστόσο το θετικό για το ιταλικό ισοζύγιο των εξαγωγών προς τη Ρωσία είναι ότι από το 2018 αυξάνουν άλλοι κλάδοι αγροτικών προϊόντων που δεν εντάσονται στο ρώσικο εμπάργκο (κρασί, ελαιόλαδο, ντοματοπολτός κ.α.). Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έκανε το Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγροτική και την Επισιτιστική Αγορά (ISMEA), τα οποία σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν την επιβολή των ρώσικων μέτρων, το 2013, υπήρχε μια «δυναμική» στις ιταλικές εξαγωγές προς Ρωσία, οι οποίες παρουσίαζαν μια αύξηση, σε ποσοστό 124%, σε σχέση με το 2009. Στη συνέχεια είχαμε την αποδυνάμωση των ιταλικών εξαγωγών στους τομείς των φρούτων, του γάλακτος και του κρέατος.

Τα προϊόντα αυτά προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Trentino Alto Adige (μήλα), η Emilia Romagna (ροδάκινα, τυριά), η Puglia (σταφύλια) και το Lazio (ακτινίδια), στις οποίες η οικονομική ζημία είναι πολύ σημαντική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ISMEA, λόγω του ρώσικου εμπάργκο είχαμε μείωση στις συνολικές ιταλικές εξαγωγές (περίοδος 2013/2018) μήλων σε ποσοστό -23%, ακτινιδίων -21,4%, ροδάκινων - νεκταρινιών -12,2%, ενώ για τα τυροκομικά προϊόντα -19,9% και το βόειο κρέας -11,4%.

Παρά όμως το συνεχιζόμενο εμπάργκο, το 2018 οι ιταλικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων προς τη Ρωσία κατάφεραν να αντισταθμίσουν, εν μέρει, τις ζημίες που προκλήθηκαν λόγω της αύξησης των εξαγωγών άλλων κλάδων, όπως τα ζυμαρικά, οι αποφλοιωμένες ντομάτες και ο ντοματοπολτός (βιομηχανική ντομάτα) και ο καπνός.

Με τον τζίρο των ιταλικών εξαγωγών στα 945 εκατ. ευρώ το 2018, η Ιταλία κατατάσσεται στην έβδομη θέση μεταξύ των κυριότερων προμηθευτριών χωρών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των προμηθευτών της ΕΕ πίσω από τη Γερμανία.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατέχει το «ρεκόρ» για τις εξαγωγές συσκευασμένου κρασιού και η τρίτη για τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Μετά την επιβολή του εμπάργκο, το 2014, οι κυριότερες ιταλικές εξαγωγές στη Ρωσία που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα είναι οι εξής:

  • Εμφιαλωμένα κρασιά (161 εκατ. ευρώ το 2018, που αντιστοιχούν στο 17% των ιταλικών εξαγωγών στη Ρωσία).
  • Παρθένο ελαιόλαδο (22 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2,4%)
  • Συμπυκνωμένες ντομάτες (11 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1,2%)
  • Πολτοί και αποφλοιωμένες τομάτες (9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1%)

 

Πηγη

Η εταιρεία Kiwi, έχει αναπτύξει μια τεχνολογία απεικόνισης που επιτρέπει στους αγρότες να δουν ποιά θα είναι η εξέλιξη στα χωράφια τους μελλοντικά, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρουν.

Η Animation Research στο Dunedin, έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το ερευνητικό ίδρυμα AgResearch, για να μετατρέψει δεδομένα σε απεικόνιση της ενδεχόμενης αλλαγής της χρήσης γης, βοηθώντας στη λήψη αποφάσεων. Οι επιστήμονες της AgResearch Seth Laurenson και Remy Lasseur θα παρουσιάσουν την τεχνολογία για πρώτη φορά στο National Fieldays, Mystery Creek, στο Hamilton.

Η «υπέρ-φάρμα» τους θα βοηθήσει τους γεωργούς να απεικονίσουν τον αγρό τους υπό διαφορετικές χρήσεις γης, από την καλλιέργεια κάνναβης έως τον τουρισμό. Δίνει, επίσης, τη δυνατότητα στους χρήστες να δουν πώς θα μοιάζουν οι εκμεταλλεύσεις τους, ως αποτέλεσμα οποιονδήποτε αλλαγών, καθώς και να κατανοήσουν πώς οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν την ποιότητα των υδάτων, τα οικονομικά, τη δέσμευση άνθρακα, τη βιοποικιλότητα και άλλα.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο για να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες γης να σχεδιάσουν ένα νέο μέλλον, ενώ παράλληλα να κατανοήσουν τα υπάρχοντα εμπόδια. Το εργαλείο αυτό θα βοηθήσει να συζητήσουμε γύρω από την αλλαγή παρέχοντας τα πώς, τα τι και τα πού», δηλώνουν οι υπεύθυνοι ανάπτυξης του προϊόντος, ενώ συμπληρώνουν πως:

«Η απλοποίηση της πολυπλοκότητας και η παροχή του οπτικού ρεαλισμού βοηθά στην παροχή σαφήνειας και πρόβλεψης σε αυτές τις συζητήσεις που μπορεί να γίνουν στο τραπέζι της κουζίνας, στην αίθουσα συσκέψεων ή μεταξύ οικογενειακών και κοινοτικών ομάδων».

Η AgResearch και ο τομέας της επιστήμης της γης είχαν συγκεντρώσει ένα απίστευτο ποσό δεδομένων για τη στήριξη της γεωργίας και της έρευνας στην πάροδο των χρόνων, δήλωσε ο Laurenson.

Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί με εκθετικό ρυθμό λόγω της τεχνολογίας των αισθητήρων. Η προσέλκυση των πληροφοριών αυτών με ένα εργαλείο οπτικοποίησης υψηλής ποιότητας θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της αποδοχής  και της αλλαγής προσλαμβανουσών».

«Συχνά πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσουμε ως επιστήμονες και να πούμε «πρέπει να δοκιμάσω κάτι καινούργιο». Αυτό πράγματι είναι κάτι καινούργιο και η δυναμική του τεράστια. Οι ιδιοκτήτες γης καλωσορίζουν κάθε βοήθεια που μπορούν να πάρουν για να πάρουν αποφάσεις σχετικά με το μέλλον τους», αναφέρει ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Animation Research, Ian Taylor, ο οποίος τόνισε επίσης ότι οι άνθρωποι πλέον, αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα με ένα τσουνάμι ψηφιακών δεδομένων.

«Ένα από τα συναρπαστικά πράγματα για εμάς σχετικά με το έργο της AgResearch είναι ότι συγκεντρώνει  όλα αυτά τα πράγματα μαζί. Τα δεδομένα είναι ήδη εκεί. Όταν τα συνεξετάζεις μαζί με την απεικόνιση, αρχίζεις να βλέπεις το μέλλον. Δεν χρειάζεται να περιμένεις δύο, πέντε ή ακόμα και δέκα χρόνια για να δεις τι χαρακτηριστικά θα έχουν τα χωράφια σου. Μπορείς να το δεις σε 10 μόλις λεπτά με τον πλέον ενημερωμένο τρόπο», δήλωσε ο Taylor.

 

 

Πηγη

Σε «συναγερμό» βρίσκεται το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής της Ισπανίας (MAPA) για τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο και λαμπαντέ). Ο Γενικός Γραμματέας Γεωργίας και Τροφίμων, Fernando Miranda, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ισπανικής διεπαγγελματικής ελαιολάδου, συζήτησε την εξέλιξη των τιμών και κατέθεσε τέσσερα «σενάρια» για την ρύθμιση της αγοράς ελαιολάδου στους ελαιοκομικούς φορείς της χώρας, αφού από την μελέτη των στοιχείων φάνηκε ότι δεν είναι δυνατή η ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Το σενάριο που θα επιλέξουν οι ελαιοκομικοί φορείς θα αναλάβει η ισπανική κυβέρνηση να καταθέσει στις αρχές ανταγωνισμού και γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ξεκινήσουν διμερείς διαπραγματεύσεις με στόχο την εφαρμογή του.

Προτάσεις για εξισορρόπηση της αγοράς

Το ισπανικό υπουργείο κατέθεσε τέσσερις διαφορετικές προτάσεις με στόχο την εξισορρόπηση της αγοράς ελαιολάδου. Πρόκειται για μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο από την διεπαγγελματική όσο και από τις οργανώσεις παραγωγών της χώρας.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέθεσαν μια δική τους πρόταση «αυτορρύθμισης» της αγοράς, με απόσυρση 300.000 τόνων (αναφέρθηκε σε σχετικό κείμενο του ΑγροΤύπο), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 210 του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κοινής Οργάνωσης των Αγορών.

Στη συνάντηση προέκυψε ότι, αν και οι ισπανικές εξαγωγές αυξήθηκαν αξιοσημείωτα τα τελευταία χρόνια, δεν κατάφεραν να φέρουν ικανοποιητικές τιμές για όλους τους παραγωγούς.

Ακόμη συζητήθηκαν τα αποτελέσματα από την επέκταση της καλλιέργειας ελαιώνων στην Ισπανία, που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση, πάνω από 100.000 εκτάρια (1 εκτάριο=10 στρέμματα) τα τελευταία 5 χρόνια. Αναλύθηκε η εξέλιξη των εξαγωγών ελαιολάδου και η συμπεριφορά των διεθνών αγορών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ισπανικές τιμές παραγωγού κατά την έναρξη της περιόδου 2018/2019 σημείωσαν μείωση σε όλες τις κατηγορίες σε ποσοστό 18,75% και κατά την περασμένη εβδομάδα (27/5-2/6) η μείωση έφτασε σε ποσοστό 43%, σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές τιμές.

Στο μεταξύ οι φορείς της διεπαγγελματικής ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο του υπουργείο ότι αποδέχτηκε η ρουμανική προεδρία της ΕΕ την ισπανική πρόταση για την ένταξη στην ΚΑΠ μετά το 2020 ενός μηχανισμού «ρύθμισης» της αγοράς ελαιολάδου.

 

 

Πηγη

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας» τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

► Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση.

► Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση.

► Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών.

► Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη.

► Και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή,

τονίζει ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νότιο Ειρηνικό, όπου είδε «από πρώτο χέρι τις σοβαρές και επιδεινούμενες επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης» υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα πρέπει και μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη, διότι, όπως τόνισε «υπάρχουν λύσεις».

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τα κράτη όλου του κόσμου «να φορολογήσουν τη ρύπανση, και όχι τους ανθρώπους, να σταματήσουν την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων και να σταματήσουν να χτίζουν νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα».

«Οι άνθρωποι παντού απαιτούν δράση. Στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα τους» κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

plastic crisis impact on wildlife national geographic june issue cover fb11 700 png

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, είναι η ημέρα για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και την εμπνευσμένη δράση για την προστασία του περιβάλλοντός μας.

Από τότε που ξεκίνησε το 1974, η εκδήλωση αυτή έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα δημόσιας προβολής, η οποία γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες. Κάθε Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οργανώνεται γύρω από ένα θέμα που εφιστά την προσοχή σε ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Το θέμα για το 2019 είναι η «Ατμοσφαιρική ρύπανση».

Είναι μια έκκληση για δράση για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Επιλέχθηκε από τη χώρα υποδοχής για αυτό το χρόνο, την Κίνα, και το θέμα μας καλεί όλους να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε την ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγουμε και να σταματήσουμε τη συμβολή της στην παγκόσμια υπερθέρμανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.

 

 

 

Πηγη

Στην χώρα μας μπορεί να μιλάμε ακόμη για την προσπάθεια χρηματοδότησης των αγροτών με μικροπιστώσεις αλλά ενδιαφέρον παρουσιάζει το παράδειγμα τριών αδελφών, αγροτών από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που έγιναν πλούσιοι, αφού τα κέρδη από το αγρόκτημά τους στο οποίο καλλιεργούν καρπούζια τους τα χρησιμοποίησαν για την χρηματοδότηση άλλων επιχειρήσεων.

Αυτό τους έφερε σημαντικά κέρδη και η εταιρεία τους πήρε τον χαρακτηρισμό «μονόκερου» (εταιρεία με κέρδη άνω του 1 δις δολαρίων).

Οι αδελφοί Peter, Andrew και Lex Greensill, από το Bundaberg στο Κουίνσλαντ, έχουν κάνει το ντεμπούτο τους στην λίστα πλουσίων (Rich List) για το 2019, κερδίζοντας την 75η θέση, με ετήσιο εισόδημα 1,21 δις δολαρίων.

Το 2011 ο Lex δημιούργησε μια χρηματοδοτική επιχείρηση από τα κέρδη του αγροκτήματος. Ο αδελφός του Peter βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αλλά παράλληλα ασχολείται και με τις καθημερινές δραστηριότητες στο αγρόκτημα της οικογένειας, μαζί με τον άλλο αδελφό του Andrew.

Η εταιρεία «Greensill» δανείζει με κεφάλαια κίνησης μικρές επιχειρήσεις, βάσει των τιμολογίων τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές μπορούν να έχουν άμεση χρηματοδότηση. Αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο χρηματοδότησης κεφαλαίων κίνησης για επιχειρήσεις παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει πολλές επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Οι συνεργασίες μας παρέχουν τεχνολογία, χρηματοδοτικά εργαλεία και τεχνικές, που επιτρέπουν στην επιχείρηση με την οποία συνεργαζόμαστε να καταφέρει να λειτουργήσει. Η Greensill δίνει κεφάλαια κίνησης με όρους που ταιριάζουν στις ανάγκες των πελατών της, από 20 ημέρες έως 20 χρόνια», τονίζει.

 

 

Πηγη

Οι εξαγωγές μαύρης ελιάς από την Ισπανία προς τις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν 3,5 εκατομμύρια κιλά σε σύγκριση με 3,9 εκατ. την ίδια περίοδο του 2018 και 6,7 εκατ. το 2017, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση 9,9% σε σύγκριση με το 2018 και το 48 % σε σύγκριση με το 2017, το τελευταίο έτος πριν από την επιβολή των τιμολογίων, το οποίο όμως επηρεάστηκε ήδη κάπως από την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε με την έναρξη των ερευνών εκείνον τον Ιούλιο. Το προηγούμενο έτος -2016- εξαγωγές είχαν σχεδόν φθάσει τα 32 εκατ. κιλά, με αξία 71 εκατ. δολαρίων.

ε αυτό το πρώτο τρίμηνο, η αξία των εξαγωγών μειώθηκε από 15,4 εκατ. δολάρια που ήταν το 2017, σε 9,5 εκατ. το 2018 και 8,7 εκατομμύρια το 2019, δηλαδή 8% λιγότερο από το 2018 και 38%. 6 λιγότερο από το 2017.

Κατά την περίοδο αυτή, οι υπόλοιπες χώρες που εξάγουν μαύρες ελιές προς τις ΗΠΑ ανέβηκαν από 2,1 εκατ. κιλά το 2017 σε 2,6 το 2018 (+ 21,2%) και σε 6,7 το 2019 (+ 160%). Το Μαρόκο επωφελήθηκε περισσότερο από την εξαγωγή 3.2 εκατ. κιλών, ήτοι αύξηση 800% περισσότερο από το 2017- 406.000 κιλά- και 456% περισσότερο από το 2018 -584.000 κιλά-. Η Πορτογαλία έχει επωφεληθεί επίσης και έχει εξάγει 1,6 εκατ. κιλά το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με 890,000 κιλά το 2017 και την Αίγυπτο με 1,4 εκατ. κιλά σε σύγκριση με 614,000 κιλά το 2017.

Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις της βιομηχανίας της Καλιφόρνιας αυξήθηκαν σε μικρότερο βαθμό από 10,4 εκατ. κιλά το 2017 σε 10,1 το 2018 και 10,6 το 2019, δηλαδή μόνο 5,7% περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Στο σύνολο του έτους 2018, οι εξαγωγές μαύρης ελιάς από την Ισπανία προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 45,5% σε σύγκριση με το 2017 από 29,7 εκατ. κιλά σε 16,1 και σε αξία 42%, από 67,5 εκατ. δολάρια σε 39,1, ήτοι 28,4 εκατ. δολάρια λιγότερο, με πολύ μεγαλύτερη απώλεια να αναμένεται για φέτος.

«Εν τω μεταξύ, εκτός από την περιορισμένη βοήθεια του Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, η βιομηχανία και ο τομέας εξακολουθούν να περιμένουν σημαντικά μέτρα στήριξης από την ΕΕ και τις υπόλοιπες ισπανικές διοικήσεις για να αντισταθμίσουν την απώλεια του κύκλου εργασιών στις ΗΠΑ και την τεράστια δαπάνη που προέκυψε από την υπεράσπιση πριν την εφαρμογή των μέτρων των ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Antonio de Mora, Γενικός Γραμματέας της ASEMESA.

 

Πηγη

Ο δείκτης τιμών 20 βασικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 2% τον προηγούμενο μήνα, με την τιμή του χοιρινού κρέατος να εμφανίζει την μεγαλύτερη αύξηση, κατά 40%, σύμφωνα με στοιχεία της HSBC, η οποία παρακολούθησε με προσοχή τις διακυμάνσεις στα προϊόντα αυτά. Αντίθετα, η τιμές της σόγιας ακολουθούν την κατιούσα, τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ.

Το βασικό συμπέρασμα της τράπεζας θα μπορούσε να συνοψιστεί στην εξής πρόταση: «σύντομα το μπέικον θα μπορούσε να βγει από τα μενού των εστιατορίων», όπως έγραφε πρόσφατα και ο βρετανικός Telegraph. «Η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει σημειώσει έναν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος πρόσφατα» προειδοποιεί ο Πωλ Μπλοξχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για τις περιοχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, στην τελευταία έκθεση της τράπεζας, ο οποίος συμπληρώνει πως «η όλη κατάσταση πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις διαφορετικής φύσεως σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

Εν τω μεταξύ, οι χοιροτρόφοι εκτός Ασίας επωφελούνται από το φθηνότερο κόστος των ζωοτροφών και την υψηλότερη ζήτηση για εξαγωγή. Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 28% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και οι τιμές των χοίρων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 19% στις τέσσερις εβδομάδες που λήγουν στις 21 Απριλίου.

Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί είδαν αύξηση 80% στις τιμές χοιρινού κρέατος από τα τέλη Φεβρουαρίου, εν μέρει λόγω της προσδοκίας μεγαλύτερης ζήτησης για το κρέας, σύμφωνα με την HSBC. Η Κίνα είναι συνήθως η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Αμερικής για τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος μετά το Μεξικό και την Ιαπωνία. Ωστόσο, οι Αμερικανοί παραγωγοί σόγιας είναι λιγότερο τυχεροί, καθώς η πτώση της κινεζικής ζήτησης έχει υποβαθμίσει τις τιμές.

Η εξάπλωση της αφρικανικής γρίπης των χοίρων είναι ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου διασύνδεσης όλων των αγορών βασικών προϊόντων σε μια παγκόσμια οικονομία.

Ανεξάρτητα πάντως από τους 1 εκατ. χοίρους που θανατώθηκαν από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα στην Κίνα, η χώρα δεν μπορούσε τα τελευταία χρόνια ούτως ή άλλως να καλύψει τις ανάγκες της σε χοιρινό κρέας.

Ήδη η Κίνα βιώνει τις επιπτώσεις της ασθένειας. Μόνο τον τελευταίο μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5%. Παράλληλα η χώρα καλείται να διαχειριστεί τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ ενώ μαζί με τις προσπάθειές της να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της σε άλλες γωνιές του πλανήτη, βλέπει τους ρυθμούς ανάπτυξής της να επιβραδύνουν μετά από 20 χρόνια.

Οι τιμές σόγιας έχουν πληγεί περισσότερο. Η φθηνή πηγή πρωτεϊνών είναι η προτιμώμενη ζωοτροφή για τους χοίρους και η «καραμέλα» για τον παγκόσμιο γεωργικό τομέα. Ο δείκτης S & P Global Platts SOYBEX CFR China, που μετρά την τιμή του εμπορεύματος, έχει μειωθεί κατά 20% από τότε που καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα της πανώλης των χοίρων πέρυσι. Η ύφεση αυτή είναι πρωτοφανής για το συγκεκριμένο προϊόν

Αν και η ασθένεια παρουσιάζει σημάδια ελέγχου και σταθεροποίησης στην Κίνα, το πρόβλημα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ασία. Το πρώτο κρούσμα στο Βιετνάμ αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο και σχεδόν 90.000 χοίροι έχουν σφαγεί από τότε. Η γειτονική Καμπότζη έβγαλε τις πρώτες της αναφορές τον Μάρτιο.

«Στο κάτω κάτω της γραφής είναι το μέγεθος του πληθυσμού που δίνει στην Κίνα τόσο μεγάλη επιρροή. Η εγχώρια προσφορά θα συνεχίσει να μειώνεται το 2019», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Λιούης, επικεφαλής της S & P Global Platts για τις αγορές της Κίνας.

 
 

Μετά την επίτευξη ασπερμίας στα επιτραπέζια σταφύλια, μιας από τις κυριότερες απαιτήσεις της αγοράς, μέσω γενετικής βελτίωσης, η λεκάνη της Μεσογείου συνεχίζει να το ψάχνει διαρκώς για να μην χάσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που κατέχει στο προϊόν. Επιζητείται σταθερή γεύση, ανθεκτικότητα και διαφοροποίηση των σταφυλιών που θα τα καθιστά πιο ανταγωνιστικά έναντι ομοειδών και θα τα προωθήσει στις προτιμήσεις του καταναλωτή.

Ο Giacomo Suglia, Πρόεδρος της APEO -  ένωση παραγωγών και εξαγωγέων επιτραπέζιων σταφυλιών από την περιοχή της Απουλίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 75% της καλλιεργούμενης περιοχής στην Ιταλία - εισήγαγε την εναρκτήρια συνεδρίαση. Όπως ανέφερε ο Suglia, «Για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε μια παγκόσμια αγορά, χρειαζόμαστε ανταγωνιστικά προϊόντα, εξαιρετική ποιότητα και υψηλές αποδόσεις. Όχι μόνο νέες ποικιλίες, αλλά και τεχνικές παραγωγής που μας επιτρέπουν να επιτύχουμε ποιότητα με χαμηλό κόστος.»

Ο Carlo Fideghelli μοιράστηκε την εμπειρία του δικτύου Rete IVC (ιταλικό δίκτυο ποικιλιών), το οποίο οργανώνει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στη νότια Ιταλία. Επεσήμανε δε τις βασικές προσεγγίσεις για την καινοτομία της ποικιλίας: «Επιδιώκουμε σταφύλια χωρίς καθόλου σπόρους. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης για να καταστούν αυτά τα σταφύλια ανθεκτικά σε κρυπτογάμμες. Όσον αφορά τη γεύση, η οικογένεια των σταφυλιών Muscat εκτιμάται όλο και περισσότερο από τους καταναλωτές.»

Ο Maurizio Ventura, Διευθυντής της Licensing Europe για την SunWorld International, έχει εντοπίσει σημαντικές ποικιλιακές τάσεις για την Ιταλία και τις μεσογειακές χώρες: «Η υψηλή παραγωγικότητα, το χαμηλό κόστος παραγωγής και η ευχάριστη γεύση είναι τα χαρακτηριστικά που επιδιώκουμε».

«Υπάρχει μια εκτεταμένη προσφορά σταφυλιών χωρίς σπόρους, αλλά αυτά αντιπροσωπεύουν μόνο το 30% των σταφυλιών που καλλιεργούνται στην Ιταλία», δήλωσε ο Alberto Mastrangelo, διευθυντής πωλήσεων του ομίλου Grape & Grape , ενός προγράμματος ιταλικής ποικιλιακής καινοτομίας. «Οι μικροί παραγωγοί κυριαρχούν στην ιταλική αγορά, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της προσφοράς».

«Η ιδιαιτερότητα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε αυτό το σενάριο, αναπτύσσοντας μια ποικιλία που να ενισχύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καλλιεργητικής περιοχής και δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ μιας ποικιλίας και της περιοχής προέλευσής της», κατέληξε ο Mastrangelo.

Ο Gianni Raniolo, Πρόεδρος του IGP Consorzio Uva da Tavola Mazzarone της Σικελίας, παρουσίασε ένα παράδειγμα τοπικής παραγωγής. «Το έργο μας γεννήθηκε από την ανάγκη να συνεργαστούν οι παραγωγοί, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα», εξήγησε ο Raniolo. «Το 2018 παρήξαμε περισσότερα από 3 εκατομμύρια κιλά από αυτά τα επιτραπέζια σταφύλια, τα οποία διανέμονται στις κορυφαίες αλυσίδες λιανικής πώλησης της Ιταλίας».

Την πρώτη συνεδρίαση ακολούθησε μια Στρογγυλή Τράπεζα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διεθνείς ομιλητές συζήτησαν τρία θέματα: της καινοτομίας της ποικιλίας, των σταφυλιών και των εξαγωγών, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο με βιντεοσκοπημένες δηλώσεις των βασικών παραγόντων του τομέα.

Η Debbie Lombaard, από την ομάδα πωλήσεων της Richard Hochfeld LTD, έδωσε μια εικόνα για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. «Σταφύλια χωρίς σπόρους κυριαρχούν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στη βρετανική αγορά, με τους καταναλωτές να προτιμούν τα πιο γλυκά και τραγανά φρούτα. Δεν μπορούμε να πουλάμε κίτρινα σταφύλια επειδή οι καταναλωτές είναι συνηθισμένοι στα πράσινα», εξήγησε. «Το κύριο πρόβλημα είναι η διατήρηση της ποιότητας, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των παραγωγών, οπότε οι καλλιεργητές πρέπει να ξέρουν πώς να χειρίζονται αυτές τις νέες ποικιλίες.» Αλλά η Ιταλία έχει και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Τα ιταλικά προϊόντα είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης εμπειρίας και είναι γνωστά για την ποιότητά τους και γι’ αυτό ακριβώς η Ιταλία πρέπει να βασιστεί σε αυτά τα πλεονεκτήματα», πρόσθεσε. «Όσον αφορά τις εξαγωγές, η Ιταλία θα μπορούσε να ωφεληθεί από την επέκταση της αγοράς της ακόμη και εκτός Ευρώπης».

Η Γερμανία εκτιμά επίσης ιδιαίτερα τα ιταλικά σταφύλια που αποτελούν, μάλιστα, και το νούμερο ένα εισαγόμενο  προϊόν. Η Annabella Donnarumma, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurogroup Italia / Rewe, εξήγησε πώς έχει εξελιχθεί  η κατανάλωση στη Γερμανία: «Σήμερα, το 70-75% των σταφυλιών είναι χωρίς σπόρους, ενώ τα σταφύλια θα γίνονται ολοένα και περισσότερο ένα εξειδικευμένο προϊόν, αλλά θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας. Στη Γερμανία, οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν: τα κίτρινα σταφύλια εξακολουθούν να πωλούνται στο νότο, αλλά όσο πιο βορειότερα πηγαίνει κανείς, τόσο παρατηρεί τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε πιο πράσινα σταφύλια. Η καινοτομία ποικιλίας πρέπει να επικεντρώνεται στα σταφύλια με γλυκιά γεύση, ακόμη και αν δεν είναι ιδιαιτέρως πολύχρωμα.

Η Annabella Donnarumma μίλησε επίσης για τις εξαγωγές: «Με τα χρόνια οι Ιταλοί παραγωγοί έχουν κάνει τεράστιες θυσίες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μας και έχουν αυξηθεί/ αναπτυχθεί λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της αγοράς. Αυτό που λείπει είναι η συσπέιρωση, το πνεύμα της πραγματικής συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε να συμβαδίσουμε με τις αναδυόμενες χώρες στην παγκόσμια αγορά διατηρώντας παράλληλα το σημερινό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα ».

Ο κ. Joaquin Gomez Carrasco, πρόεδρος της ισπανικής οργάνωσης παραγωγών Apoexpa, πήρε επίσης το λόγο. «Τα τελευταία 20 χρόνια, η Ισπανία ερευνά νέες ποικιλίες χωρίς σπόρους, καθώς η ποικιλία των σπόρων εξαφανίζεται», σχολίασε ο Carrasco, ο οποίος χαρακτήρισε τα σταφύλια ως "φυσικά φρέσκο ​​προϊόν". Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, πρόσθεσε: «Μια μεγάλη ανησυχία είναι ότι η αύξηση της παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις των τιμών, γι 'αυτό πρέπει να βρούμε νέες αγορές-στόχους, αλλά η ανάπτυξη είναι συχνά μια αργή διαδικασία. Επομένως, δεν τίθεται το θέμα της παραγωγής, αλλά πολύ περισσότερο το θέμα της βελτίωσης της ποιότητας, η οποία αποτελεί πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι παραγωγοί στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο Stefano Borracci, τέλος, Διευθυντής Πωλήσεων της Serroplast, μοιράστηκε την εμπειρία του με τους Χιλιανούς παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών. «Προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε βασικές αγορές όπως η Βόρεια Αμερική, οι αγρότες αισθάνθηκαν την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας μέσω καινοτόμων τεχνολογιών. Η επιλογή αυτή οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του κλίματος, η οποία, κατά τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε ακραίες καιρικές συνθήκες ».

 
 

Προοπτική για βελτίωση στη γεύση της τομάτας δίνει ένα «χαμένο» γονίδιο, το TomLoxC, που παίζει ρόλο-κλειδί στη γεύση. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κίνα, με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Τζέιμς Τζιοβανόνι της Υπηρεσίας Γεωργικών Ερευνών (ARS) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, δημοσίευσαν στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics» τη μελέτη τους σχετικά με τη χαρτογράφηση όλων των γνωστών ποικιλιών τομάτας.

Το νέο παν-γονιδίωμα που χαρτογραφήθηκε έφερε στο φως περίπου 5.000 άγνωστα έως τώρα γονίδια, μερικά από τα οποία εμπλέκονται και στη γευστικότητα της ντομάτας, με πρωταγωνιστή το TomLoxC. Αξιοσημείωτο είναι πως το εν λόγω γονίδιο υπάρχει στο 91% των άγριων ντοματών, αλλά μόνο στο 2% των καλλιεργούμενων ποικιλιών που έχει εξελίξει ο άνθρωπος.

Κοινό θέμα συζήτησης παγκοσμίως αποτελεί το γεγονός πως οι ντομάτες δεν είναι πια τόσο γευστικές όσο παλιά. Τώρα, αφού κατάφεραν για πρώτη φορά να «χαρτογραφήσουν» γενετικά όλα τα είδη καλλιεργημένων και άγριων ντοματών, οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι στο μέλλον θα βελτιώσουν πολλά χαρακτηριστικά της ντομάτας, ανάμεσα στα οποία και τη γεύση.

Το νέο παν-γονιδίωμα έφερε στο φως περίπου 5.000 άγνωστα έως τώρα γονίδια, μερικά από τα οποία εμπλέκονται και στη γευστικότητα της ντομάτας. Το 2012 είχε «διαβαστεί» το πρώτο γονιδίωμα ενός είδους ντομάτας, που περιείχε περίπου 35.000 γονίδια, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση του γονιδιώματος αρκετών ακόμη ποικιλιών. Αυτή τη φορά αναλύθηκαν 725 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας (οι 166 για πρώτη φορά), μελέτη που αποκάλυψε άλλα 4.873 γονίδια, τα οποία απουσίαζαν από τη γενετική βιβλιοθήκη του ανθρώπου για το φυτό.

Οι σημερινές καλλιεργούμενες ντομάτες έχουν πια μια στενή γενετική βάση, δηλαδή περιέχουν μια μικρή σχετικά γκάμα γονιδίων, καθώς έχουν προκύψει από διασταυρώσεις με γνώμονα κυρίως την ποσότητα της παραγωγής, τη ζωή της ντομάτας στο ράφι του καταστήματος, το μέγεθος της, την αντοχή στις ασθένειες και την ανθεκτικότητά της στο περιβαλλοντικό στρες.

 

 

Πηγη

Πέντε προειδοποιήσεις για υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε πιπεριές από την Τουρκία είχε εκδώσει μέχρι τις 6 Μαΐου το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), σύμφωνα με ανακοίνωση του κου. Γιώργου Πολυχρονάκη, Ειδικού Συμβούλου του INCOFRUIT-HELLAS.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «οι συνοριακές αρχές της Βουλγαρίας προχώρησαν στην καταστροφή τεσσάρων φορτίων, απορρίπτοντας την εισαγωγή ενός από αυτά στα σύνορα για να φτάσει στις ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα, στο ένα από αυτά διαπιστώθηκε chlorpyrifos και στα υπόλοιπα τέσσερα υπερβολική παρουσία φορμετανάτη.
Όσον αφορά το chlorpyrifos, αυτό βρέθηκε στα πιπεριές σε αναλογία 0,14 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό όταν η μέγιστη Όριο Καταλοίπων (ΑΟΚ) είναι 0'01mg / kg - η ελάχιστη ανιχνεύσιμη.
Όσο για τα τέσσερα είδη που περιέχουν φορμετανάτη, το MRL είναι επίσης 0,01 mg / kg, η αναλογία του φυτοφαρμάκου σε πιπεριές ήταν 0'126 χιλιοστόγραμμα σε ένα κιλό 0,35 σε ένα άλλο, 0 '099 στην τρίτη, ενώ στο τέταρτο φορτίο η παρουσία φορμετανάτης ήταν 0'133 mg / kg.
Και οι πέντε περιπτώσεις έχουν ταξινομηθεί ως σοβαρές από το RASFF».

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 11

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Θειάφι και Θειοχαλκίνη στα Κηπευτικά

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ