Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (135)

Μετά την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Νότιο Αφρική, άνοιξε επίσημα η και αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο, καθώς έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας (SENASA).


Είχε προηγηθεί αίτημα, που απέστειλε το Φεβρουάριο του 2015 η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής), ζητώντας πρόσβαση του ελληνικού ακτινιδίου στην αγορά της Αργεντινής και την υποβολή σχετικού φακέλου με όλη την τεχνική τεκμηρίωση. Μόλις το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του φακέλου, καθώς και οι απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες.

Η επίσημη απάντηση ήρθε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες και, πρακτικά, μια νέα αγορά είναι διαθέσιμη στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς. Οι ενδιαφερόμενοι εξαγωγείς μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου του ΥπΑΑΤ για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων που αφορούν στην εξαγωγή.

Ανάλογα αιτήματα πρόσβασης ελληνικών φρούτων έχουν κατατεθεί και προς άλλες Τρίτες Χώρες, όπως Κορέα, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία και Ταϊβάν για ακτινίδια, πυρηνόκαρπα, επιτραπέζια σταφύλια και εσπεριδοειδή, από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ και αναμένονται σχετικές απαντήσεις.

Σημειώνεται ότι η εξασφάλιση πρόσβασης σε αγορές Τρίτων Χωρών αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια. Για τον λόγο αυτό, το ΥπΑΑΤ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα Γραφεία των Εμπορικών Ακολούθων των κατά τόπους Ελληνικών Πρεσβειών και το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να επισπεύδονται – κατά το δυνατόν – οι σχετικές διαδικασίες.

Το ΥπΑΑΤ εργάζεται εντατικά για το άνοιγμα νέων αγορών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, προκειμένου οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες εξαγωγής και ευκαιρίες για την αύξηση του εισοδήματός τους.

 

 

Πηγη

Οι τρέχουσες τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ μοιάζει να ανακάμπτουν από τα ιστορικά χαμηλά της περσινής χρονιάς, την ώρα που οι τιμές στoν υπόλοιπο κόσμο δέχονται πιέσεις, επιφέροντας βελτίωση στις ευρωπαϊκές εισαγωγές σε μια από τις λίγες περιοχές όπου η παραγωγή σημειώνει πτώση.

Η ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης αναδομείται, με τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας της Ευρώπης Suedzucker, να σχεδιάζει να κλείσει πέντε εργοστάσια την επόμενη σεζόν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την υπερπαραγωγή που χαρακτήρισε την περίοδο 2017/18, αφού η ΕΕ απέσυρε το πλαφόν στην παραγωγή και το ύψος των εξαγωγών, μετέδωσαν το Reuters και το independent.ie.

Στα τέλη Μαρτίου, η τιμή της λευκής ζάχαρης στην ΕΕ ήταν στα 422 ευρώ (ή 474 δολάρια) ο τόνος σύμφωνα με την S&P Global Platts, την ώρα που το ICE δείχνει την παγκόσμια τιμή της λευκής ζάχαρης γύρω στα 330 δολάρια τον τόνο, που δεν απέχει πολύ από το χαμηλό δεκαετίας που καταγράφηκε το 2018, στα 307.50 δολάρια.

Η άνοδος στις τρέχουσες τιμές στην ΕΕ φαίνεται να μην αντανακλάται στα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, που αποτυπώνουν τον μέσο όρο αξίας του ενός τόνου στα τέλη Ιανουαρίου στα 312 ευρώ, με βάση τα τιμολόγια που πλήρωσαν όσοι κανόνισαν την αγοραπωλησία στις αρχές της σεζόν.

“Τα δεδομένα που παρέχει η Κομισιόν υστερούν. Σήμερα σε συνέδρια οι συμμετέχοντες μιλούν για χαμηλές τιμές στη ζάχαρη στην Ευρώπη αλλά στον πραγματικό κόσμο οι τιμές έχουν ανέβει σημαντικά και αναμένουμε να συνεχίσουν έτσι” παρατηρεί ο John Stansfield, αναλυτής τάσεων της ζάχαρης στην Group Sopex.

Η άνοδος στις τιμές ακολουθεί μια φτωχή συγκομιδή στην ΕΕ, με την παραγωγή να κυμαίνεται τη σεζόν 2018/19 γύρω στους 18 εκατομμύρια τόνους, κάτω κατά τρία εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με το 2017/18. Για τη σεζόν 2019/20 εκτιμάται επίσης γύρω στους 18 εκατομμύρια τόνους αν ληφθούν υπόψη οι μειωμένες φυτεύσεις σακχαρότευτλων.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν δείχνουν ότι τα αποθέματα σε ζάχαρη στην ΕΕ έπεσαν στους 12.7 εκατομμύρια τόνους στα τέλη Γενάρη από τα 15.2 εκατομμύρια την προηγούμενη χρονιά.

“Η ευρωπαϊκή αγορά τρέπεται σταδιακά σε μια εξισορροπημένη κατάσταση – κάτι που είναι ενθαρρυντικό. Κανείς δε βγάζει χρήματα με αυτές τις τιμές” αναφέρει (σιβυλλικά) o σύμβουλος Julian Price (julianprice.com) και πρώην χρηματιστής στην ED&F Man. H Suedzucker, που σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή της κατά 700,000 τόνους τον χρόνο, ξεκινώντας από την επόμενη σεζόν, εκτιμά ότι θα έχει λειτουργικές ζημιές (operating loss) 200-300 εκατομμυρίων ευρώ στο τμήμα παραγωγής ζάχαρης το 2019/20. Η γαλλική Tereos, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ζάχαρης στον κόσμο περιμένει ζημιά για τη σεζόν 2018/19.

O αναλυτής της Agritel Francois Thaury πιστεύει ότι προς το παρόν η άνοδος της τιμής στην ΕΕ πλήττει τους παραγωγούς ζάχαρης, πολλοί από τους οποίους είχαν πουλήσει μπροστά προσδοκώντας μεγάλη σοδειά και έμειναν να παλεύουν να ανταπεξέλθουν στις συμφωνημένες πωλήσεις. Ο ίδιος υπέθεσε ότι τελικά θα ωφεληθούν, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι εισαγωγές ζάχαρης στην ΕΕ αυξάνονται με αποτέλεσμα τα περιθώρια κέρδους να μην είναι πολλά.

Οι εισαγωγές ζάχαρης στην ΕΕ ήταν στους 163,000 τόνους τον Ιανουάριο, σχεδόν διπλάσιες από από εκείνες την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρόλο που στις εισαγωγές επιβάλλονται δασμοί, συγκεκριμένες εμπορικές ροές χωρίς δασμούς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ της αγοράς. Επιπλέον, τα νέα της μειωμένης παραγωγής σε μια ήπειρο όπως η Ευρώπη που θεωρείται κομβική, ενισχύει εξαγωγείς που αποζητούν νέες αγορές.

Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι το εμπόριο της ζάχαρης παγκοσμίως θα καταγράψει έλλειμμα 1.9 εκατ. τόνων τη σεζόν 2019/20 αλλά καθώς διαδέχεται χρονιές με πλεονάσματα, τα αποθέματα είναι αρκετά κρατώντας τις τιμές κοντά σε χαμηλά δεκαετίας.

 

Πηγη

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, από το ξεκίνημα της φετινής περιόδου συγκομιδής οι εξαγωγές εσπεριδοειδών της χώρας έχουν ανέλθει στους 514 χιλιάδες τόνους.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση της Αιγύπτου είχε διαψεύσει σχετικά δημοσιεύματα περί πτώσης των εξαγωγών εσπεριδοειδών κατά το 2018.

Μάλιστα το υπουργείο διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα αυτές κατέγραψαν αύξηση, πλησιάζοντας τους 1,7 εκατ. τόνους, με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων εσπεριδοειδών σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

 

Πηγη

Μια καλή ευκαιρία να πουληθούν αποθέµατα ελληνικού βαµβακιού σε τιµές πάνω από 82 σεντς ανά λίµπρα, µε τη βοήθεια του ευνοϊκού δολαρίου, δίνει αυτό το διάστηµα η διεθνής αγορά.  Άλλωστε, το χρηµατιστήριο ενισχύεται από τώρα, όσο η αγορά αναµένει λύση στον εµπορικό πόλεµο µεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιµές Μαΐου ‘19 έχουν φτάσει στο υψηλότερο σηµείο από την αρχή του έτους, γεγονός που εν τω µεταξύ προκάλεσε εν µέρει την αποχή των κλωστηρίων από τις αγοραπωλησίες. Πάντως, οι πιο πρόσφατες πράξεις για τα ανοιχτά συµβόλαια βάσει Μαΐου ή Ιουλίου ’19 έγιναν στα 82 σεντς ανά λίµπρα, που ισοδυναµεί µε 1,60 ευρώ το κιλό.

Οι αναλυτές καταγράφουν τη δυναµική που έχει αποκτήσει αυτό το διάστηµα το βαµβάκι, ωστόσο σε κάθε περίπτωση τονίζουν ότι τόσο οι έµποροι όσο και οι παραγωγοί πρέπει να είναι λίγο προσεκτικοί και να µην περιµένουν «τρελά» νούµερα.  Μετά τα πρόσφατα υψηλά του έτους, το βαµβάκι δείχνει να θέλει να δοκιµάσει και λίγο παραπάνω, όµως θα δυσκολευτεί, καθώς και οι κλωστές άρχισαν να τραβιούνται από την αγορά. Σηµειωτέον ότι όσο το δολάριο ενισχύεται, τόσο πιέζονται τα εµπορεύµατα στο σύνολο τους.

Ενδεικτικό είναι ότι τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘19 που δείχνουν τα επίπεδα τιµών της νέας σοδειάς έχουν κάνει µικρότερη άνοδο, που σηµαίνει ότι όλη αυτή η δυναµική δεν θα µεταφερθεί αυτόµατα και στη νέα σεζόν. Πάντως, οι εκτιµήσεις για τη νέα καλλιεργητική περίοδο δείχνουν µεγάλες παραγωγές σε Βραζιλία και ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα οι καιρικές συνθήκες στο Τέξας δεν είναι ευνοϊκές για τη νέα σπορά.

 
Αυξηµένη κατανάλωση στην Τουρκία

Το παγκόσµιο εµπόριο βάµβακος θα έχει επεκταθεί κατά 3,5% ως το κλείσιµο της εµπορικής περιόδου 2018-2019, µε την κατανάλωση να διατηρεί θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης, αν και περισσότερο επιβραδυµένους σε σχέση µε την προηγούµενη περίοδο. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη µηνιαία έκθεση της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Επιτροπής Βάµβακος (ICAC) για τον Μάρτιο, στην οποία ο ρυθµός αύξησης της κατανάλωσης υπολογίζεται στο 0,04%, κυρίως λόγω της υποχώρησης της ζήτησης στην Ανατολική Ασία, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν στο 6%, 7% και 3% αντίστοιχα. Επιπλέον, αναφέρεται η προοπτική της Τουρκίας να ανεβάσει το ρυθµό κατανάλωσης σε διψήφια νούµερα, γεγονός θετικό για την Ελλάδα, καθώς η γειτονική χώρα συνιστά τη βασική αγορά για το ελληνικό βαµβάκι.
 
 

Με το 7% του συνολικού όγκου εισαγωγών ελαιολάδου, η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αποτελεί μια δυναμική και με πολλά περιθώρια αγορά για την ευρωπαϊκή παραγωγή, ειδικά έπειτα από την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Τόκιο και τις Βρυξέλλες, η οποία πυροδότησε και μια αύξηση 18% των εισαγωγών ελαιολάδου μέσα στο πρώτο τρίμηνο της περιόδου 2018/19.

Στην κινητικότητα αυτήν εστιάζει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), το οποίο καταγράφει τα μεγέθη αυτά στο δελτίο Μαρτίου, εκτιμώντας πως το 94% των συνολικών εισαγωγών ελαιολάδου που φτάνει στην χώρα, προέρχεται από την ΕΕ.

Ειδικότερα, η Ισπανία είναι αυτή που διατηρεί τα ηνία της αγοράς αυτής, με το 58,8% του ελαιολάδου να προέρχεται από την χώρα της Ιβηρικής για το 2017/18, ενώ ακολουθεί η Ιταλία με ποσοστό 33,3% επί του συνόλου των εισαγωγών. Το υπόλοιπο 7,3% μοιράζονται η Τουρκία, η Ελλάδα που έρχεται τέταρτη καθώς και η Πορτογαλία και η Τυνησία.

Την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τον IOC, οι εισαγωγές  ελαιολάδου και πυρηνελαίου της Ιαπωνίας, σημείωσαν επίσης μια αύξηση 0,5%, με τα στοιχεία του Συμβουλίου να αναδεικνύουν μια σταθερή ανάπτυξη ανάμεσα στα έτη 2006/07 και 2014/15, με την κορύφωση στις εισαγωγές να σημειώνεται το 2015 στους 62.000 τόνους. Ωστόσο την αμέσως επόμενη χρονιά, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 8,5%. Πάντως έκτοτε η αγορά αυτή απορροφά έναν σχετικά σταθερό όγκο, ο οποίος βαίνει ανοδικά χρονιά τη χρονιά, καθιερώνοντας την Ιαπωνία ως τον τέταρτο μεγαλύτερο εισαγωγέα ελαιολάδου παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Βραζιλία, με τις τέσσερεις περιοχές του πλανήτη να ευθύνονται για το 66% του συνόλου των εισαγωγών.

 
Τα πρώτα γερμανικά σπαράγγια, θερμενόμενης καλλιέργειας, βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων της κεντροευρωπαϊκής χώρας. Η οικογενειακή εταιρεία Janβen καλλιεργεί περισσότερα από 400 στρέμματα με λευκό και πράσινο σπαράγγι και ένα μέρος από αυτά συγκομίζεται έξι εβδομάδες πριν από την κανονική συγκομιδή της εγχώριας καλλιέργειας, που ξεκινάει περί τα μέσα Απριλίου.

Όπως δήλωσε στη διεθνή ιστοσελίδα Freshplaza ο Herpert Janβen, εκ των ιδιοκτητών της καλλιέργειας, «δεν είμαστε η μόνη εταιρεία στη Γερμανία που καλλιεργεί θερμαινόμενα χωράφια, αλλά έχουμε ήδη δεκαετή εμπειρία πάνω σε αυτό». Με τις ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων, ο ίδιος επισημαίνει ότι «ακόμη κι εμείς, είμαστε νωρίτερα μια εβδομάδα απ’ ό,τι συνήθως και τα πράσινα σπαράγγια ήδη συγκομίζονται και θα είναι στην αγορά την επόμενη εβδομάδα». Οι προσδοκίες για τη φετινή σεζόν είναι ανάμεικτες, μετά από μια φτωχή περσινή χρονιά για τα κηπευτικά: «η αγορά ήταν υπερκορεσμένη και σε αυτό προστέθηκε και ο ζεστός καιρός.
Έτσι, φέτος σε πολλές καλλιέργειες μείωσαν τα στρέμματα και κάποιοι εγκατέλειψαν εντελώς τα σπαράγγια. Αυτό σημαίνει ότι ανυπομονούμε να δούμε τι θα φέρει η νέα σεζόν», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει σε μικρότερες ποσότητες στην αγορά και σε κάπως μεταβλητές καιρικές συνθήκες. Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα σπαράγγια, ο Γερμανός παραγωγός δεν βλέπει ανταγωνισμό: «Ερχόμαστε τόσο νωρίς με τα γερμανικά σπαράγγια μας, με αποτέλεσμα τα προϊόντα από την Ελλάδα ή την Ολλανδία να έχουν μικρές πωλήσεις. Οι καταναλωτές προτιμούν την παραγωγή της χώρας τους και τα τοπικά προϊόντα», εκτιμά. Προκειμένου, μάλιστα να διαφοροποιηθεί, η οικογένεια εστιάζει στα πράσινα σπαράγγια, καθώς ήδη βλέπει ζήτηση από τους πελάτες της. Ωστόσο, η πρώιμη καλλιέργεια του πράσινου σπαραγγιού ήταν πιο περίπλοκη, καθώς, παρά τη θέρμανση, όλη η παραγωγή θα μπορούσε να καταστραφεί από τον παγετό.
Στη χονδρική, τα σπαράγγια από την περιοχή Waldfeucht κοντά στο Aachen πιάνουν τα 8-12 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την ποικιλία.

 
 
 

Μειωμένες αναμένονται στο σύνολό τους οι εισαγωγές ελαιολάδου για την  τρέχουσα εμπορική περίοδο 2018/19, αφού θα υποχωρήσουν κατά 6%, στους 874.500 τόνους συγκριτικά με πέρυσι.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, οι αναμενόμενες ποσότητες ελαιολάδου και πυρηνελαίου που θα έχουν εισαχθεί μέχρι το κλείσιμο της περιόδου ανά χώρα, θα αυξηθούν κατά 5% στην περίπτωση της Κίνας και 2% στην περίπτωση της Βραζιλίας. Από την άλλη θα παραμείνουν σταθερές σε Αυστραλία Ρωσία και ΗΠΑ, συγκριτικά με την προηγούμενη ελαιοκομική σεζόν, ενώ θα μειωθούν αισθητά στον Καναδά, κατά 8% και την Ιαπωνία κατά 1%.

Στην ΕΕ, τα έως τώρα στοιχεία και οι εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για μια συνολική μείωση των εισαγωγών από τρίτες χώρες κατά 33%. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως πέρυσι οι εισαγωγές από τρίτες χώρες, και κυρίως από την  Τυνησία, είχαν σημειώσει αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, κατά 84%, με το ενδοκοινοτικό εμπόριο να υποχωρεί τελικά την ίδια χρονιά κατά 1%.

Υπενθυμίζεται ότι στο κλείσιμο της περιόδου 2017/18, οι εισαγωγές ελαιολάδου είχαν σημειώσει αύξηση κατά 29% στην Βραζιλία, 18% στον Καναδά, 7% στην Αυστραλία, 4% στην Ρωσία και 2% στις ΗΠΑ, ενώ παρέμειναν σταθερές σε Ιαπωνία. Ωστόσο το ενδιαφέρον της Κίνας είχε οδηγήσει σε μια υποχώρηση των εισαγωγών κατά 8%.

Αναφέρεται εδώ πως στην περίπτωση των επιτραπέζιων ελιών, το κλείσιμο της τρέχουσας περιόδου, θα δει τις εισαγωγές μειωμένες κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, οι οποίες θα προσεγγίσουν τους 625.000 τόνους.

Τιμές παραγωγού

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2018, σύμφωνα με τον IOC, η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 14% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη σεζόν, με μια μέση τιμή στα 2,88 ευρώ ανά κιλό. Μειωμένη καταγράφεται και η τιμή παραγωγού στην Ισπανία, όπου με μια τιμή στα 2,79 ευρώ ανά κιλό, κατά το ίδιο διάστημα, εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει κατά 22%.

Αντίθετα στην Ιταλία, το διάστημα πριν τα Χριστούγεννα του 2018, η μέση τιμή παραγωγού έφτασε τα 5,93 ευρώ ανά κιλό, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 49%. Τέλος η τιμή παραγωγού στην Τυνησία, παραμένει εδώ και αρκετούς μήνες αμετάβλητη στα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Συμβούλιο, και αυτή είναι τα 3,43 ευρώ ανά κιλό, μειωμένη κατά 18% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017.

 

 

Πηγη

Η προσπάθεια του Πακιστάν για καλλιέργεια της ελιάς συνεχίζεται, αν και οι δυνατότητες λόγω κλιματικών συνθηκών είναι περιορισμένες. Το σημαντικό όμως είναι ότι τα ελαιοκομικά προϊόντα (ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές) αρχίζουν να μπαίνουν στη διατροφή τους. Οι Ιταλοί το κατάλαβαν και προχωρούν με ένα οργανωμένο σχέδιο να αποκτήσουν υπό τον έλεγχο τους την καλλιέργειας ελιάς, ενώ παράλληλα να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς της ασιατικής χώρας. Έτσι ενώ η ελληνική κυβέρνηση «αναζητεί» τρόπους αντιμετώπισης του δάκου στην χώρα μας, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε (παρά τα οικονομικά προβλήματα που και αυτή αντιμετωπίζει) να παράσχει 20 εκατ. ευρώ (2 δισ. ρουπίες) σαν «τεχνική βοήθεια» στο Πακιστάν για ένα πρόγραμμα παραγωγής και κατανάλωσης ελαιολάδου (Vision 2025), που ξεκίνησε από το 2015 και συνεχίζεται μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στα πλαίσια αυτού του προγράμματος πραγματοποιείται στο Ισλαμαμπάντ, στις 19-20 Φεβρουαρίου 2019, ένα διεθνές συνέδριο με θέμα: «διαχείριση των ελαιώνων και ανάπτυξη της προστιθέμενης αξίας του ελαιολάδου».

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και η ανάπτυξη των υποδομών της, με στόχο την παραγωγή ελαιολάδου αλλά παράλληλα και την αύξηση της κατανάλωσης των ελαιοκομικών προϊόντων στην χώρα.

Θα δημιουργηθούν δείκτες απόδοσης της ελαιοκαλλιέργειας στην χώρα, θα γίνουν οργανωμένες νέες φυτεύσεις και θα γίνεται καταμέτρηση των αποδόσεων. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα σύστημα παρακολούθησης της αγοράς ελαιολάδου (ιχνηλασιμότητα) που θα παρουσιάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα στοιχεία κατανάλωσης του προϊόντος. Βάρος επίσης θα δοθεί στα οφέλη που υπάρχουν στην υγεία από την κατανάλωση του προϊόντος (επιτραπέζιες ελιές και ελαιόλαδο).

Ιταλοί εμπειρογνώμονες, σε τακτά χρονικά διαστήματα, επισκέπτονται το Πακιστάν και συναντούν τους υπεύθυνους του ελαιοκομικού τομέα της χώρα, τους οποίους αξιολογούν και παράλληλα δίνουν συστάσεις για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος τεχνικής βοήθειας.

Μπορεί το Πακιστάν να μην καταφέρει να γίνει η Τυνησία της Ασίας αλλά σίγουρα μια χώρα με 207.774.520 καταναλωτές (απογραφή του 2017) έχει μεγάλες δυνατότητες για την απορρόφηση του ιταλικού ελαιολάδου (έστω και χαμηλής ποιότητας και μειωμένης τιμής).

 

 

Πηγη

Στη μείωση των ελέγχων στις αιγυπτιακές φράουλες και τα επιτραπέζια σταφύλια αναφέρθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν, στο Κάιρο, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, και ο Υπουργός Γεωργίας της Αιγύπτου, Ezz El-Din Abu Steit.

Από τις αρχές Ιουλίου 2018 η ΕΕ κατάργησε ορισμένους «πρόσθετους» ελέγχους στις εισαγωγές αιγυπτιακών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι είχαν επιβληθεί εξαιτίας της διαπίστωσης υψηλών επιπέδων υπολειμμάτων (MLRs), στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από την Αίγυπτο. Ο Επίτροπος Hogan δεσμεύθηκε ακόμη ότι θα υποστηρίξει την έγκριση αιγυπτιακών εξαγωγών οστρακοειδών και μαλακίων.

Και οι δύο επιβεβαίωσαν το κοινό τους ενδιαφέρον για τη συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου γεωργικών ειδών διατροφής και των επενδύσεων.

Και οι δύο πλευρές ανέφεραν τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, τις κοινές προτεραιότητες εταιρικής σχέσης και τη σημασία της Αιγύπτου στην πολιτική γειτονίας στην περιοχή.

Αναφέρθηκαν επίσης στην επικείμενη αιγυπτιακή Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) και στην εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-ΑΕ, ιδίως όσον αφορά τη διατροφή και τη γεωργία.

Επίσης ο Επίτροπος Hogan υπογράμμισε τη σημαντική υποστήριξη της ΕΕ για την ανάπτυξη της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών της Αιγύπτου, κατά την τελευταία δεκαετία μέσω του Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας (ΕΝΙ). Το πιο πρόσφατο είναι το Κοινό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-2019 (21,9 εκατ. Ευρώ), το οποίο ακολουθεί την προηγούμενη στήριξη για την αγροτική ανάπτυξη το 2010-2017 (10 εκατ. Ευρώ).

Η στήριξη της ΕΕ στον αιγυπτιακό τομέα αγροτικών προϊόντων διατροφής διεξάγεται περαιτέρω μέσω ειδικών κονδυλίων που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Επίσης η ΕΕ παρέχει πιστωτικές διευκολύνσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα μαζί με ένα σύστημα εγγύησης των πιστώσεων (αφορά τον γαλακτοκομικό τομέα και τον τομέα υδατοκαλλιεργειών).

Ο Επίτροπος της ΕΕ σημείωσε ότι όλη αυτή η στήριξη της ΕΕ συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια της Αιγύπτου και στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Ο Αιγύπτιος υπουργός, Abu Steit, ανέφερε από την πλευρά του τη δέσμευση να συνεργαστεί με την ΕΕ για την απλούστευση των απαιτήσεων εισαγωγής ζώντων ζώων και κρέατος.

 

Πηγη

 

 

Στο επίκεντρο των αγοραστών φαίνεται να έρχεται το επόµενο διάστηµα το ελληνικό σκληρό σιτάρι, µε τις τιµές να διαπραγµατεύονται ήδη στα 230 ευρώ ο τόνος. Από τη µία πλευρά, µεγάλοι έµποροι που έχουν πουλήσει στην Τυνησία θα αναγκαστούν να αγοράσουν και από Ελλάδα για να καλύψουν τις πωλήσεις τους.

Να σηµειωθεί ότι οι φορτώσεις είναι κυρίως για Φεβρουάριο και Μάρτιο, οπότε σύντοµα αναµένεται να φανούν οι διαθέσεις της αγοράς. Υπενθυµίζεται ότι έγιναν δύο πωλήσεις στην Τυνησία για καλές ποιότητες, µία για 50.000 τόνους και άλλη µια για 100.000 τόνους, µε τις τιµές που κλείστηκαν να βρίσκονται στα 290 µε 296 δολάρια ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι της χώρας.

Εν τω µεταξύ, ήδη ακούγεται στην ελληνική αγορά ότι ένας µεγάλος Ιταλός έµπορος ψάχνει για ποιοτικά σκληρά σιτάρια, πληρώνοντας τιµές περίπου στα 230 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Βέβαια, υπάρχει και η εναλλακτική να «καλυφθεί» αυτή η ζήτηση µε ισπανικές ποσότητες, αλλά το σίγουρο είναι ότι και το ελληνικό προϊόν έχει θέση στα tenders.

Εν τω μεταξύ όσον αφορά το βαμβάκι σε πολύ στενό εύρος, µεταξύ 72-73 σεντς ανά λίµπρα, κινείται τις τελευταίες συνεδριάσεις η τιμή του αδυνατώντας να λάβει σαφή κατεύθυνση. Οι βασικοί λόγοι αυτής της πλάγιας κίνησης είναι η έλλειψη πληροφόρησης για τις εξαγωγές/πωλήσεις αµερικανικής σοδειάς (λόγω του «shutdown»), αλλά και το θολό τοπίο στον πραγµατικό τερµατισµό του εµπορικού πολέµου. Οι µεγάλοι παίκτες της αγοράς προτιµούν να µην κάνουν κινήσεις, περιµένοντας τις εξελίξεις. Η αβεβαιότητα που επικρατεί µπλοκάρει όλους τους επενδυτές. Θετικό βέβαια είναι πως φαίνεται να έχουν γίνει πολλές πωλήσεις αµερικανικού, χωρίς να γνωρίζουµε πόσες.
 
 
Σελίδα 1 από 10

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Ολιστική διαχείριση ελαιώνα

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ