Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

  • Greek Olive Oil

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 12:30

Νέο πακέτο στήριξης σε γαλακτοκομικά και χοιρινό κρέας αποφάσισαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, την Καθαρά Δευτέρα (14 Μαρτίου 2016), υπό την προεδρία του Ολλανδού υπουργού γεωργίας, Martijn van Dam, επικεντρώθηκε κυρίως στα προβλήματα της αγοράς αγροτικών προϊόντων, καθώς και στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του γεωργικού τομέα. Συζήτησαν τις τρέχουσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τομείς γαλακτοκομικών, χοιρινού κρέατος και οπωροκηπευτικών και αποφάσισαν ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, μετά από αυτό του περασμένου Σεπτεμβρίου (που ήταν ύψους 500 εκατ. ευρώ), με σκοπό να αντιμετωπιστεί η κρίση στο γαλακτοκομικό τομέα και στη χοιροτροφία. «Έχουμε συμφωνήσει στον προσανατολισμό της ΚΑΠ στην αγορά και την παροχή πιο αποτελεσματικής υποστήριξης για μια πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Martijn van Dam.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός Γεωργίας της Ολλανδίας και πρόεδρος του Συμβουλίου, Martijn van Dam, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «αναγνωρίζουμε το μεγάλο πρόβλημα στις παγκόσμιες αγορές των αγροτικών προϊόντων και τον αντίκτυπο που έχουν στην Ευρώπη. Ειδικότερα τα προβλήματα στις αγορές γαλακτοκομικών, χοιρινού κρέατος και των οπωροκηπευτικών. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρξει ένα πακέτο στήριξης που θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη δέσμη συγκεκριμένων μέτρων. Οι δράσεις θα πρέπει να βασίζονται στην αλληλεγγύη και πρέπει να σέβονται τις αρχές της εσωτερικής αγοράς. Καλούμε όλους τους σχετικούς φορείς της αγοράς στον τομέα του κρέατος των γαλακτοκομικών προϊόντων και των χοίρων να ενεργήσουν υπεύθυνα και να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της προσφοράς είναι απαραίτητη».

Ανάγκη νέων επενδύσεων
Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επέστησαν την προσοχή του Συμβουλίου στην ανάγκη επενδύσεων και χρηματοδότησης. Κάλεσαν τα κράτη μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και τους επενδυτές και χρηματοπιστωτικούς φορείς να κάνουν χρήση των ευκαιριών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και την ανάπτυξη της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα. Οι αντιπροσωπίες συζήτησαν μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορούσαν να ληφθούν τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης του τομέα.

Δασοκομία
Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα με στόχο την ενίσχυση της στήριξης της ΕΕ προς τις χώρες παραγωγής ξυλείας, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης FLEGT.

Διεθνείς αλιευτικές συμφωνίες
Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης και της εφαρμογής των συμφωνιών αλιευτικής σύμπραξης με τρίτες χώρες.

Δηλώσεις Αποστόλου στο Συμβούλιο Υπουργών

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τη χώρα εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπο Κασίμη. Το Συμβούλιο παρακολούθησε και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αντώνης Μωϋσίδης.

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του γεωργικού τομέα αναφέρθηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, παρεμβαίνοντας στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός σημείωσε τις δυνατότητες τους και τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα για την εκμετάλλευσή τους, με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και καλύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων. Τόνισε τους περιορισμούς που διαπιστώνονται στην πράξη λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και το τραπεζικό σύστημα.

Σημείωσε επίσης ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη διαμόρφωση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στην αγροτική ανάπτυξη, ενώ αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα εργασίας που εξετάζει το θέμα. Επεσήμανε δε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μελλοντικής υποκατάστασης των ενισχύσεων στη γεωργία από τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου, με αφορμή την συζήτηση για την κατάσταση της αγοράς, τόνισε τη σημασία του κτηνοτροφικού τομέα για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ελληνική ύπαιθρο. Για το λόγο αυτό, ανέφερε, ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στήριξης των κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη αύξησης των κοινοτικών πόρων αποκλείοντας την επαναφορά των κρατικών ενισχύσεων. Αναφέρθηκε επίσης σε μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας της γαλακτοπαραγωγής, στη καθιέρωση κώδικα δεοντολογίας στις εμπορικές σχέσεις, στις συλλογικές δράσεις των παραγωγών και στην υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος, μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στη διαφάνεια και στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Επιπλέον, σημείωσε, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων και η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού εργαλείου εξαγωγικών πιστώσεων, θα βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η διεύρυνση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης τυριών σε μόνιμη βάση, η υλοποίηση των νέων αλλά και έκτακτων προγραμμάτων προώθησης και η προστασία των συμφερόντων της Ένωσης κατά τις διαπραγματεύσεις της Επιτροπής με τις Τρίτες Χώρες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη σταθεροποίηση της αγοράς. Επεσήμανε δε ότι όποια μέτρα αναληφθούν δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να οδηγήσουν στην «επιδότηση» της υπερπαραγωγής αλλά κυρίως στη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα του Συμβουλίου, ο Υπουργός στήριξε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για την απλοποίηση των ελέγχων σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι είναι μεν απαραίτητοι για την προστασία του κοινοτικού προϋπολογισμού απαιτείται όμως εξορθολογισμός στον αριθμό και γραφειοκρατία των ελέγχων για την αποφυγή των δυσλειτουργιών στη διοίκηση και την διασφάλιση της καλύτερης δυνατής χρήσης των δημόσιων πόρων.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις που κατέθεσε η χώρα μας από κοινού με χώρες όπως η Ιταλία, Σλοβενία, Κύπρος, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία για το υβριδικό σύστημα επισήμανσης τροφίμων που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή αυτού του συστήματος επιφέρει διακρίσεις και μπορεί να αποτελέσει αιτία απόρριψης από τους καταναλωτές τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας καθώς και προβλήματα στην ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων.

 

 

 

Πηγή

Read 438 times
Login to post comments

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Λίπανση Ελιάς

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ