Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Ελλάδα

Ειδήσεις απο Ελλάδα (189)

Τις «πληγές» του μετρούν οι αγρότες στην περιοχή του Ηλειακού Κάμπου, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από την καταρρακτώδη βροχόπτωση της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των παραγωγών, περίπου 6000 στρ καλλιεργειών καρπουζιού, τομάτας, καλαμποκιού, πεπονιών, πιπεριού κ.α. κυριολεκτικά αφανίστηκαν από  τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που σημειώθηκαν για Τρίτη συνεχή χρονιά την περίοδο του καλοκαιριού.
Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις περιοχές Αρετής, Κουρτεσίου  και  Καπελέτου, όπου οι αγρότες κάνουν λόγω για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς οι περισσότερες καλλιέργειες που  είναι στο αρχικό τους στάδιο, καταποντίστηκαν!

 

Πηγή

Τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες σε όλη τη χώρα προκάλεσε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Zημιές προκλήθηκαν σε δενδρώδεις καλλιέργειες, βαμβακοχώραφα, χτήματα με βιομηχανική ντομάτα, ψυχανθή, αμπέλια και ενδεχομένως σε σιτηρά που δεν έχουν αλωνιστεί ακόμα. Ειδικότερα στη Θεσσαλία οι έντονες βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν από έντονη χαλαζόπτωση, «χτύπησαν» καλλιέργειες στους δήμους Τυρνάβου, Κιλελέρ, Λάρισας, Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Παλαμά, Μουζακίου και Καρδίτσας.

 

Το χαλάζι που έπεσε είχε το μέγεθος ρεβιθιού   και σύμφωνα με τους παραγωγούς η ζημιά είναι μεγάλη και θα φανεί τις επόμενες ημέρες. 

Ξαφνικό μπουρίνι με έντονη βροχόπτωση, η  οποία συνοδεύονταν και από χαλάζι, σημειώθηκε και στα Γρεβενά, αλλά και σε άλλες περιοχές. Το μέγεθος των καταστροφών που επέφερε η χαλαζόπτωση στα οπωροκηπευτικά, τα σιτηρά και στα οπωροφόρα δέντρα θα διαπιστωθεί στις επόμενες ημέρες, όταν θα γίνουν και οι δηλώσεις των αγροτών στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Ζημιές σε 8.800 στρέμματα στα Τρίκαλα

Μεγάλες σε έκταση ήταν οι καταστροφές που προκάλεσε σε διάφορες καλλιέργειες η τελευταία χαλαζόπτωση στον Νομό Τρικάλων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Δύο κλιμάκια αποτελούμενα από γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του ΕΛΓΑ Λάρισας επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και προέβησαν σε μία πρώτη εκτίμηση της έκτασης και του ύψους των ζημιών.

Στις τοπικές κοινότητες Λόγγου, Αγ. Κυριακής, Γλίνους, Μεγ. Καλυβίων και Φανερωμένης, όπως επισημαίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, το σύνολο των χαλαζόπληκτων καλλιεργειών εκτιμάται στα 8.800 στρέμματα. Στις τοπικές κοινότητες Βασιλικής, Μεγάρχης και Μικρού Κεφαλόβρυσου προκλήθηκαν ζημιές σε σύνολο 5.500 στρεμμάτων καλλιεργειών. Οι καταστροφές αφορούν καλλιέργειες με βαμβάκι, μηδική, αραβόσιτο, πεπονοειδή, αμπέλια, κηπευτικά, αχλάδια, καπνά και δενδρώδεις (ροδάκινα-ακτινίδια).

Μεγάλες καταστροφές στα σταφύλια της Χαλκιδικής

Με έντονα καιρικά φαινόμενα έκανε την εμφάνισή του στη Χαλκιδική το κύμα κακοκαιρίας, με βροχή και χαλάζι. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, στην περιοχή της νότιας Καλαμαριάς και ιδιαίτερα στον Άγιο Παύλο και στο Λάκκωμα, όπου υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων, ήταν τόσο έντονη η χαλαζόπτωση που προξένησε μεγάλες καταστροφές στα σταφύλια.

«Να παλεύεις, να προσπαθείς να αγωνιάς και στο τέλος να καταστρέφονται όλα από το χαλάζι», αναφέρουν χαρακτηριστικά απογοητευμένοι οι παραγωγοί του Αγίου Παύλου. Κάποιοι που έμαθαν για τα τερτίπια του καιρού πρόλαβαν και σκέπασαν ορισμένες καλλιέργειες και σώθηκαν από το δυνατό χαλάζι. Χαλάζι έριξε και στη Νέα Φώκαια και στην Ορμύλια, και προκλήθηκαν ζημιές κυρίως σε οπωροκηπευτικά.

Κατέστρεψε τα κηπευτικά στην Ηλεία

Ισχυρές βροχοπτώσεις στις περιοχές Αρετή – Καπελέτο – Κουρτέσι είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε κηπευτικά, σε καλλιέργειες καρπουζιού, πεπονιού, ντομάτας, καλαμποκιού και πατάτας.

«Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε καρπούζια, ντομάτες. Ξέσπασε καταιγίδα που είχε διάρκεια και κάποια στιγμή έριξε και χαλάζι. Τα χωράφια έχουν μετατραπεί σε θάλασσα», δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο παραγωγός Νίκος Αλετράς που έχει καλλιέργειες στην περιοχή Καραμπελέικα στην Αρετή.

«Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές στα μεσοπρώιμα καρπούζια αλλά και στις πατάτες που δεν έχουν ακόμη μαζευτεί», δήλωσε ο αγρότης Γιώργος Γεωργιτσόπουλος που καλλιεργεί καρπούζι και πατάτες στην περιοχή του Καπελέτου.

«Η καταιγίδα ήταν ισχυρή και η καταστροφή στις καλλιέργειες είναι μεγάλη. Το πρωί (σήμερα) θα επικοινωνήσω με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ για να τον ενημερώσω», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλλιανάτος.

 

 

πηγη

 

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε Ελλάδα και Ισπανία, µε τις τιµές να πλησιάζουν τις χαµηλότερες της πενταετίας όπως αυτές διαµορφώθηκαν την περίοδο 2013-2014. Από την άλλη, αυξάνεται ελαφρώς η κατανάλωση καθώς και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές.

 

Τα αυξημένα, κατά 203,5 χιλιάδες τόνους, τελικά αποθέµατα ελαιολάδου αυτής της περιόδου, είναι αφενός ενδεικτικά της αυξηµένης φετινής παραγωγής, και αφετέρου της κατάστασης στην αγορά, όπου η τιµή για το έξτρα παρθένο έχει πέσει κάτω από το ψυχολογικό φράγµα των 3 ευρώ, και στην Ελλάδα και στην Ισπανία, που σύµφωνα µε το παρατηρητήριο τιµών της Κοµισιόν διαµορφώνεται στα 2,58 και 2,76 αντίστοιχα για τον Μάιο. Εξαίρεση αποτελεί η Ιταλία, όπου η τιµή εκεί αιωρείται οριακά πάνω από τα 4 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι τιµές και στις τρεις χώρες παρουσιάζουν µείωση περίπου 31% από πέρυσι.

 

Οι τιμές βρίσκονται πολύ κοντά στα επίπεδα της περιόδου 2013-2014, όταν η παγκόσµια παραγωγή διαµόρφωσε το ταβάνι της πενταετίας και έφτασε τους 3.824.000 τόνους. Αυτή τη φορά ωστόσο, καθοριστικός παράγοντας πίεσης των τιµών φαίνεται πως είναι και οι τάσεις των  εισαγωγών στην ΕΕ. Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία του IOC, τον ∆εκέµβριο του 2017, οι εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες παρουσίασαν αύξηση 19%, ενώ αντιθέτως το εσωτερικό εµπόριο είναι µειωµένο κατά 9%. Μεγαλύτερος εξαγωγέας είναι η Τυνησία µε 65.250 τόνους.

 

Η παγκόσμια κατανάλωση, αυξηµένη κατά 227,5 χιλιάδες τόνους ανακάµπτει από την ελαφριά πτώση που παρουσίασε την προηγούµενη περίοδο, µέσα πάντα στα πλαίσια της αυξητικής τάσης που συνεχίζεται από το 1990, και διαµορφώνεται στους 2.947.000 εκατ. τόνους. Ως εκ τούτου αυξηµένες ελαφρώς είναι και οι παγκόσµιες εισαγωγές και εξαγωγές, οι οποίες διαµορφώνονται στους 858,5 χιλιάδες και 619,5 χιλιάδες τόνους αντίστοιχα. Μεγαλύτερος εισαγωγέας είναι οι ΗΠΑ, µε το 39% του µεριδίου των εισαγωγών.

 

Ειδικότερα, σύµφωνα µε τον IOC, για την περίοδο 2016-2017, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 160.000 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ποσό µειωµένο κατά 20.000 τόνους σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει µια νέα καταναλωτική τάση στις ΗΠΑ και αφορά το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η κατανάλωση του οποίου σχεδόν  διπλασιάστηκε µέσα σε τέσσερα µόλις χρόνια. Έτσι, οι 30.000 τόνοι που εισήγαν οι ΗΠΑ την περίοδο 2013-2014 ανήλθαν στους 60.000 περίπου τόνους πέρυσι.

 

Στην κορυφή των εξαγωγέων ελαιολάδου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εκτιµάται ότι θα εξάγει φέτος 597.000 τόνους ελαιολάδου. Το µεγαλύτερο µερίδιο αναλογεί στους Ισπανούς οι οποίοι θα διαθέσουν προς εξαγωγή 304,2 χιλιάδες τόνους, ενώ ακολουθεί η Ιταλία µε 236.000 τόνους, η Πορτογαλία µε 39,5 χιλιάδες τόνους και η Ελλάδα µε 9,8 χιλιάδες τόνους σύµφωνα µε τον ΙΟC. Την ΕΕ, ακολουθεί η Τυνησία, µε 200.000 τόνους ελαιόλαδο.

 

Σταθερή είναι και η αύξηση της παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς την τελευταία εικοσαετία, η οποία φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 3.020.000 τόνους. ∆εύτερη στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην ΕΕ των 875.000 τόνων είναι η Ελλάδα µε 235.000 τόνους, ενώ πρώτη είναι η Ισπανία µε 562,1 χιλιάδες τόνους. Από αυτόν τον όγκο,  η Ελλάδα θα εξάγει 84.600 τόνους µε προορισµό τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Βραζιλία.

 

Κρατούν ακόμα αντιστάσεις οι παραγωγοί εν όψει νέας σοδειάς

 

Αντιστέκονται στις χαµηλές τιµές οι παραγωγοί, ωστόσο η µειωµένη έως και µηδενική ζήτηση δεν βοηθάει καθόλου τις προσπάθειές τους. Η γενικευµένη στασιµότητα στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου µε τα αποθέµατα, τα οποία είναι τα µεγαλύτερα από κάθε άλλη χρονιά για τον Μάιο, να πιέζουν διπλά τους καλλιεργητές τόσο ως προς την τιµή της φετινής παραγωγής, όσο και ως προς την αποθήκευση της επόµενης.

 

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον διευθυντή του ΑΣ Μολάων-Πακίων Παναγιώτη Ντανάκα, γνωρίζοντας οι αγοραστές ότι σε πέντε µήνες βγαίνει το φρέσκο ελαιόλαδο και λόγω της έλλειψης χώρου που αντιµετωπίζουν τα εργοστάσια, θα αναγκαστούν να πουλήσουν. «Ο Μάιος είναι ο πιο νεκρός µήνας της τελευταίας δεκαετίας, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη ακόµα, αλλά δεν θα µου έκανε εντύπωση αν η τιµή έπεφτε στα 2,70 ευρώ το κιλό, για τη νότια Λακωνία, όπου τώρα βρίσκεται στα 3,10 ευρώ το κιλό», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφηµερίδα Agrenda ο κ. Ντανάκας.

 

Η κατάσταση αυτή στην αγορά κάνει τους αγοραστές περισσότερο εκλεκτικούς µε το προϊόν που αγοράζουν, υποστηρίζει ο διευθυντής της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης, προσθέτοντας: «έχω την αίσθηση ότι έχουν πιάσει πάτο. Αν έχουν πιάσει πάτο, τότε η τιµή θα ανέβει, αλλά δεν µπορούµε να περιµένουµε αύξηση µεγαλύτερη των 10-15 λεπτών». Και στην Κρήτη, αντίστοιχα, παραγωγοί και έµποροι ελπίζουν πως η τιµή δεν θα πάει κάτω από τα 2,60 ευρώ, µε τον διευθυντή του ΑΣ Κριτσάς, Κωστή Χριστοφοράκη, να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα έκανε την παραγωγή ασύµφορη.

 

 

 

Πηγή

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του πρώιμου υπαίθριου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας. Η καλλιεργητική χρονιά εξελίχθηκε αρκετά καλά, με τη συγκομιδή να πλησιάζει τους 40.000 τόνους, φτάνοντας σε 26 χώρες.

Εξίσου καλή ήταν η χρονιά και για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αφού η παραγωγή των αγγουριών ξεπέρασε τους 20.000 τόνους με ιδιαίτερο εξαγωγικό ενδιαφέρον προς τη Βουλγαρία, ενώ οι ντομάτες ξεπέρασαν τους 22.000 τόνους με κύρια κατεύθυνση την εγχώρια αγορά.
Τα στοιχεία αυτά από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας καταδεικνύουν ότι η περιοχή της Τριφυλίας είναι ένα από τα πλέον ισχυρά παραγωγικά κέντρα με σαφείς προσανατολισμούς εξωστρέφειας.

Για τις φετινές παραγωγές ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε:

«Ολοκληρώθηκε για φέτος η χρονιά για το καρπούζι, και οι εξαγωγές εξελίχθηκαν καλά καθώς ξεκίνησαν με καλές προοπτικές. Στις πρώιμες καλλιέργειες με τα στρογγυλά καρπούζια η ποιότητα ήταν εξαιρετική λόγω των κλιματολογικών συνθηκών κατά την περίοδο της καλλιέργειας. Αλλά και για τα μεγαλόκαρπα καρπούζια ήταν μια πολύ καλή χρονιά με σταθερή ζήτηση,
Το σύνολο της παραγωγής πήγε σε 26 χώρες, στην ΕΕ, τα Βαλκάνια αλλά και σε νέες αγορές. Η χρονιά παρότι δε φαινόταν ήταν πολύ πρώιμη, ξεκίνησε στα 5 Μαΐου και ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες. Η παραγωγή ήταν αρκετά υψηλή με πολύ καλές αποδόσεις. Ηταν μια καλή χρονιά και αυτό δείχνει ότι το καρπούζι της περιοχής έχει κατακτήσει τις αγορές.
Στα αγγούρια ήταν μια εξαιρετική χρονιά, με παραγωγή πάνω από 20.000 τόνους και περισσότερες από 200 αναγγελίες εξαγωγών. Μεγάλη ποσότητα προωθήθηκε στις βαλκανικές χώρες και ειδικά στη Βουλγαρία. Σταθερή ζήτηση είχαμε και για τις ντομάτες όπου η παραγωγή ξεπέρασε τις 22.000 τόνους και κατευθύνθηκαν κατά βάση στην εσωτερική αγορά με εξαιρετική ποιότητα. Ηταν μια πολύ καλή χρονιά για τα κηπευτικά. Υπάρχει το παραγωγικό δυναμικό. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το αρδευτικό νερό από το φράγμα -όπου θα πρέπει να δώσουμε προσοχή-, ενώ και το επιστημονικό δυναμικό είναι εξαιρετικό».

 

 

Πηγή

Την έναρξη αξιολόγησης των φακέλων που υποβλήθηκαν για το υπομέτρο 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) της Ελλάδας, περιόδου 2014-2020, γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Ειδικότερα, υποβλήθηκαν 535 αιτήσεις συνολικής αιτούμενης δημόσιας ενίσχυσης 600 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στη δράση 4.2.1 υποβλήθηκαν 502 αιτήσεις, συνολικής αιτούμενης δημόσιας ενίσχυσης 574.201.491,80 ευρώ, οι οποίες γεωγραφικά και ανά τομέα κατανέμονται κατά κύριο λόγο στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και στους τομείς των οπωροκηπευτικών, γαλακτοκομικών, ελαιούχων προϊόντων και οίνου.

Για τη δράση 4.2.2 υποβλήθηκαν 33 αιτήσεις συνολικής αιτούμενης δημόσιας ενίσχυσης 26.689.613,47 ευρώ, οι οποίες κατανέμονται στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου και στους τομείς της παραγωγής προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής, πυρηνελαιουργείων, ζυθοποιίας και παραγωγής αποσταγμάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «στόχος της αξιολόγησης είναι η όσο το δυνατόν έγκαιρη και ορθή εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και εφαρμογής του Υπομέτρου 4.2 που θα θωρακίζει την επιλεξιμότητα των δαπανών και θα διασφαλίζει τη συγχρηματοδότηση από ενωσιακούς πόρους ενός μέτρου πολιτικής που αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας της αγροτικής παραγωγής της χώρας».

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: www.froutonea.gr

Ενίσχυση για αποκατάταση ζηµιών σε µηχανήµατα και αγροτικά κτίρια όπως θερµοκήπια και για την ανασύσταση του φυσικού και ζωικού κεφαλαίου, θα προσφέρει το Μέτρο 5.2 των Προγραµµάτων που σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεµπέ, θα δηµοσιευτεί τον ερχόµενο Ιούνιο.

To ποσοστό στήριξης θα ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιµων δαπανών και για είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει το επίπεδο των ζηµιών να ξεπερνά το 30%.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Μέτρο που θα παρέχει αποζηµιώσεις σε ζηµιές από φυσικές καταστροφές, που µέχρι στιγµής καλύπτονταν µέσω των ΠΣΕΑ, και έχει στόχο αφενός τη µείωση των καθυστερήσεων στις αποζηµιώσεις και αφετέρου στην εξοικονόµηση πόρων από τον εθνικό κορβανά, καθώς τα κονδύλια είναι ευρωπαϊκά.

 

Σηµειώνεται, ότι το ποσοστό στήριξης θα ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιµων δαπανών και για είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει το επίπεδο των ζηµιών, που οφείλονται στις δυσµενείς καιρικές συνθήκες ή έκτακτα γεγονότα, να ξεπερνά το 30% των οµοειδών ειδών και σε επίπεδο παραγωγού.

 

Ωστόσο, ακόµα, δεν έχει γίνει ακόµα γνωστή η µορφή µε την οποία θα βγει η προκήρυξη, δηλαδή αν θα παραµένει ανοιχτή µέχρι εξαντλήσεως των κονδυλίων, για να εξυπηρετεί τις έκτακτες ζηµιές. Το ίδιο ισχύει και για το ύψος των κονδυλίων.
 
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ:  www.agronews.gr

 

Ως επιλέξιμη δράση τη δαπάνη για την κατασκευή ομβροδεξαμενών, με στόχο την άρδευση θερμοκηπίων ή εγκαταστάσεων τύπου Tol, ενσωμάτωσε με τις αλλαγές της 2ης τροποποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Μάλιστα, αυτό επιβεβαιώνει ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος αναφέρει ότι το υπουργείο έκανε αποδεκτή σχετική του πρόταση, ώστε να καταστούν επιλέξιμες οι ομβροδεξαμενές για άρδευση θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων στα Σχέδια Βελτίωσης.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 της Υ.Α. για τα Σχέδια Βελτίωσης προστίθεται εδάφιο 1.2.7 ως εξής: «1.2.7 Είναι επιλέξιμη κάθε είδους ομβροδεξαμενή (πλαστική, τσιμεντένια, μεταλλική κ.λπ.) για την εξυπηρέτηση θερμοκηπίων ή εγκαταστάσεων τύπου τολ υπό την προϋπόθεση ότι η ομβροδεξαμενή γεμίζει από τα όμβρια ύδατα που κυρίως προέρχονται από την απορροή εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης.»

Να σημειωθεί ότι με επιστολή του ο κ. Βαρδάκης ανέφερε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, το γεγονός ότι  η 1η τροποποίηση Σχεδίων Βελτίωσης, καθιστούσε επιλέξιμες τις ομβροδεξαμενές μόνο για ύδρευση ζώων.

Η δύσκολη όμως περίοδο που διανύουμε λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, που πλήττει ιδιαίτερα τις νότιες περιοχές της Κρήτης και ιδιαίτερα τις περιοχές οι οποίες είναι υψηλής παραγωγικότητας με εκτεταμένες θερμοκηπιακές καλλιέργειες, όπως νότια του Ν. Ηρακλείου και Λασιθίου, καθιστούσαν αναγκαία την επιλεξιμότητα δημιουργίας  τέτοιων υποδομών.

Όπως είχε τονίσει στην επιστολή του ο κ. Βαρδάκης, η έλλειψη αρδευτικών έργων, φραγμάτων και ταμιευτήρων αλλά και οι μεγάλες απώλειες που παρουσιάζουν τα υφιστάμενα δίκτυα και με δεδομένη την μεγάλη ζήτηση για νερό άρδευσης στις περιοχές αυτές έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς στην αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου για την διαχείριση των πολύτιμων υδατικών πόρων. Τέτοιες παρεμβάσεις αποτελούν οι ομβροδεξαμενές, η πλήρωση των οποίων γίνεται με νερό της βροχής.

 

 

 

πηγη

 

Αλλαγές και στις αγροτικές συντάξεις αναμένεται να φέρει σχέδιο νόμου-σκούπα του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα περιλαμβάνονται επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες από το 2019, οι αγρότες θα βγαίνουν στη σύνταξη με βάση την ημερομηνία γέννησής τους όπως και όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι.

Επιπλέον με μια άλλη διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες για άμεση έναρξη ασφάλισης, με κατάρτιση μόνιμου απογραφικού δελτίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ρύθμιση που ακουμπά ειδικές κατηγορίες αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος στην εφορία, λόγω χαμηλού εισοδήματος (μικρές καλλιέργειες κ.λπ.). Η διάταξη προβλέπει δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ, ώστε να γίνεται άμεσα η έναρξη ασφάλισης, ενώ διακοπή θα έρχεται την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής της άσκησης της δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας θα δίνεται η δυνατότητα σε αυτοαπασχολουμένους, μη μισθωτούς η δυνατότητα να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους ανοικτές, παράλληλα με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για σύνταξη, Πλέον λοιπόν, δεν θα απαιτείται το κλείσιμο των βιβλίων και η διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, καθώς θα διατηρούν το δικαίωμα να εργάζονται και ως συνταξιούχοι, με αντίστοιχη μείωση της σύνταξης.

 

 

πηγη

Με πρόστιμα που ξεκινούν από τα 600 ευρώ και φθάνουν τα 2.000 ευρώ ανά στρέμμα απειλούνται οι παραγωγοί που προχωρούν σε παράνομες φυτεύσεις αμπέλου.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον κανονισμό μπορεί να επιβληθεί χρηματική ποινή 600 ευρώ/στρ. αν ο παραγωγός εκριζώσει το σύνολο των εν λόγω φυτεύσεων εντός των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία έχει κοινοποιηθεί η παρατυπία. Επίσης καταλογίζεται χρηματική ποινή 1200 ευρώ/στρ. αν ο παραγωγός εκριζώσει το σύνολο των εν λόγω φυτεύσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους από την λήξη της τετράμηνης περιόδου. Τέλος, επιβάλλεται χρηματική ποινή 2.000 ευρώ/στρ. αν ο παραγωγός εκριζώσει το σύνολο των εν λόγω φυτεύσεων μετά το πρώτο έτος από τη λήξη της τετράμηνης περιόδου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Φλώρινας:

Από την Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Φλώρινας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 1011/21054/18-02-2016 ΥΑ περί «Θέσπισης των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (Ε.Κ) αριθ. 1308/2013, (Ε.Ε) αριθ. 2015/560 και (Ε.Ε) αριθμ. 2015/561 σχετικά με τη διαχείριση του αμπελουργικού δυναμικού», ενημερώνουμε ότι προκειμένου να πραγματοποιηθεί φύτευση νέου αμπελώνα θα πρέπει:

Στον κάτοχο άδειας φύτευσης, η ΔΑΟΚ να χορηγήσει «Άδεια εγκατάστασης αμπελώνα και προμήθειας αντιφυλλοξηρικών μοσχευμάτων αμπέλου».

Ο κάτοχος άδειας φύτευσης, πριν τη φύτευση του νέου αμπελώνα θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις ακόλουθες απαιτήσεις: το πολλαπλασιαστικό υλικό να συνοδεύεται από τιμολόγιο αγοράς, να χρησιμοποιούνται αντιφυλλοξηρικά υποκείμενα και η φύτευση να γίνεται με τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες για όλη την επικράτεια.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από την υπηρεσία μας κατοχή παράνομων φυτεύσεων αμπέλου οι οικονομικές κυρώσεις που θα επιβληθούν στους παραγωγούς έχουν ως εξής:

α) Χρηματική ποινή 6.000€/ha, αν ο παραγωγός εκριζώσει το σύνολο των εν λόγω φυτεύσεων εντός των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία έχει κοινοποιηθεί η παρατυπία.

β) Χρηματική ποινή 12.000€/ha, αν ο παραγωγός εκριζώσει το σύνολο των εν λόγω φυτεύσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους από την λήξη της τετράμηνης περιόδου.

γ) Χρηματική ποινή 20.000€/ha, αν ο παραγωγός εκριζώσει το σύνολο των εν λόγω φυτεύσεων μετά το πρώτο έτος από τη λήξη της τετράμηνης περιόδου.

 

 

πηγη

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στο Διοικητήριο, 1ος όροφος, γραφείο 6 και στο τηλ. 2385350544 (κ. Γκέσου Φανή), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Σε φάση αξιολόγησης βρίσκονται οι προσφορές που κατατέθηκαν .για τους διαγωνισμούς προμήθειας και διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία με σκοπό να ξεκινήσουν έγκαιρα οι διανομές στις αρχές Ιουνίου.

Διευκρινίζεται ότι στις Περιφέρειες Αττικής και Αχαΐας (Πάτρα) όπου δεν κατατέθηκαν προσφορές, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε ήδη σε νέα προκήρυξη με προθεσμία έως τις 10 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία εντάσσονται οι ακόλουθες δράσεις:

α) προμήθεια και διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία σε 150.042 μαθητές για τις σχολικές περιόδους 2017-18, 2018-19 και 2019-20, συνολικού προϋπολογισμού 6.966.059,04 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η διανομή αφορά τις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) και Κρήτης (Ηράκλειο και Ρέθυμνο),

β) προμήθεια και διανομή γάλακτος στα σχολεία σε 150.042 μαθητές για τις σχολικές περιόδους 2017-18, 2018-19 και 2019-20, συνολικού προϋπολογισμού 2.984.473,82 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η διανομή αφορά τις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) και Κρήτης (Ηράκλειο και Ρέθυμνο),

γ) συνοδευτικά μέτρα με τα εξής αντικείμενα 1) ανάθεση υπηρεσιών αξιολόγησης του προγράμματος δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία για τα σχολικά έτη 2017-18, 2018-19 και 2019-20 συνολικού προϋπολογισμού 150.000 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α 2) προμήθειας εκπαιδευτικών πυραμίδων διατροφής συνολικού προϋπολογισμού 80.000 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α και 3) προμήθειας εκπαιδευτικών usb συνολικού προϋπολογισμού 100.000,00 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Επισημαίνεται ότι οι δράσεις διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία αποτελούν πρόγραμμα κοινωνικού χαρακτήρα που χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το εν λόγω πρόγραμμα για πρώτη φορά το ΥΠΑΑΤ διασφάλισε την απρόσκοπτη και συνεχόμενη ροή του προγράμματος για τρία χρόνια, αξιοποιώντας παράλληλα στο μέγιστο όριο και την απορρόφηση των κονδυλίων.

 

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 14

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ TUTA ABSOLUTA

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ