Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Απόψεις - Συνεντεύξεις

Απόψεις - Συνεντεύξεις (52)

Η αρχή της πορείας προς τη μείωση του κόστους παραγωγής στο ελαιόλαδο, πρέπει να γίνει από την μείωση του κόστους συγκομιδής, καθώς είναι κάτι άμεσο και επιτεύξιμο με τα υπάρχοντα μηχανήματα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις διαλέξεις του σεμιναρίου «Σύγχρονες τεχνικές για την μηχανική συλλογή της ελιάς».

το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα, κύριος εισηγητής του οποίου ήταν ο καθηγητής Franco Famiani από το πανεπιστήμιο της Περούτζια, παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα μηχανήματα που κυκλοφορούν στην αγορά για συλλογή ελαιοκάρπου, αλλά το μήνυμα ήταν ένα, αν οι ελιές πέσουν κάτω, το κόστος εργατικών εκτινάσσεται. Η εφαρμογή της λεγόμενης «ομπρέλας», που τυλίγει το δέντρο και συλλέγει τον καρπό που πέφτει, ή άλλων μηχανημάτων που συλλέγουν τον καρπό με παραπέτα χωρίς να τον αφήνουν να πέσει στο έδαφος μπορούν να μειώσουν δραστικά τα κόστη συγκομιδής, μειώνοντας παράλληλα κατά πολύ και τον απαιτούμενο χρόνο, με αποτέλεσμα το λάδι που θα προκύψει να έχει την ποιότητα που θέλει ο παραγωγός, αυτήν που έχει προγραμματίσει και όχι αυτήν που «έκατσε» λόγω καθυστέρησης στη συγκομιδή εκατοντάδων ελαιοδένδρων.

Λύσεις εξοπλισμού συγκομιδής στην αγορά υπάρχουν πολλές, δονητές κορμού, με ομπρέλα, ομπρέλα σκέτη, μηχανάκια χειρός με δόνηση ή χτένια, μέχρι και πανάκριβα ρομποτικά μηχανήματα που χρειάζονται άλλο σχήμα μόρφωσης των δέντρων, όμως ο κάθε παραγωγός χρειάζεται κάποιο διαφορετικό συνδυασμό, πρέπει να υπολογίσει τα έξοδα και τα έσοδα ανάλογα με το δικό του χωράφι, δεν υπάρχει πανάκεια. Η τιμή του ελαιολάδου, το πόσο φορτωμένα είναι τα δέντρα, η εποχή που θέλει ο παραγωγός να συγκομίσει και πολλά άλλα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη για να βρεθεί η συμφέρουσα σε χρήματα λύση συγκομιδής.

 

 

πηγη

Με… αν και όταν συνέδεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, την υπόθεση επαναχορήγησης του αγροτικού πετρελαίου, ένα θέμα το οποίο «καίει» τους αγρότες για το οποίο εξ αρχής έχει επιδείξει κάποιο ενδιαφέρον και το μέγαρο Μαξίμου.

ιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Ant1, ο κ. Βορίδης συνέδεσε την όποιο κυβερνητική παρέμβαση επί του θέματος με τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και ειδικότερα με την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Τόνισε μάλιστα με σαφήνεια ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιος χώρος, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν έχει συμπεριληφθεί στα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών για το 2020. Το συμπέρασμα είναι ότι σε ορατό χρόνο τουλάχιστον, οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν μια τέτοια απόφαση.

Για τον κ. Βορίδη, από αυτά που ανακοινώθηκαν και αφορούν στους αγρότες, είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φορολογικού συντελεστή ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και η μείωση της φορολογίας των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών από το 13% στο 10%.

Αν κάτι έχει ενδιαφέρον στα όσα είπε ο κ. Βορίδης, είναι ό τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα φορολογικά ζητήματα η κυβέρνηση, δηλαδή, στηρίζω την ανάπτυξη, δημιουργώ δημοσιονομικά περιθώρια, θεσπίζω μέτρα φορολογικής ανακούφισης τα οποία επανατροφοδοτούν, όσο αυτό είναι δυνατό, την ανάπτυξη.
 
 

Η ιστορία του ξεκινά από την Ινδία, όταν το 1988, ο 18χρονος τότε Σπύρος Σινγκ αποφασίζει να αφήσει τη χώρα του για να επιβιώσει και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στα Μέγαρα. Για τα προς το ζην ασχολήθηκε με αυτό που ήξερε να κάνει καλά, να καλλιεργεί.

Βρήκε δουλειά σε αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς ο πατέρας του διέθετε αγροτική γη όπου ο ίδιος τον βοηθούσε. Σήμερα, διαθέτει 1.000 στρέμματα φυλλωδών λαχανικών, έχει συνεργασίες με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προμηθεύει πελάτες του εξωτερικού, ενώ διαθέτει και δύο καταστήματα στην Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Εκτός των άλλων, είναι ανοιχτός σε νέες καινοτομίες που μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη παραγωγή. «Αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα στο τέλος του 1989 καθώς η ζωή στην Ινδία δεν ήταν τόσο ευχάριστη. Για την Ελλάδα είχα έναν ενθουσιασμό τόσο από συγγενείς μου που δούλευαν παλαιότερα εδώ, όσο και από τα χρόνια του σχολείου που μαθαίναμε για τους αρχαίους Έλληνες. Είχα, λοιπόν, ένα ωραίο αίσθημα για τη χώρα αυτή», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Σπύρος.

Το αρχικό του πλάνο εστίαζε στην εγκατάσταση στην Ελλάδα για περίπου πέντε χρόνια με την προοπτική κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ινδία. Η αγάπη του, όμως, για την Ελλάδα και τους ανθρώπους που είχε γνωρίσει εδώ τον οδήγησαν στο να αλλάξει το αρχικό του πλάνο. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ως εργάτης γης σε μία αγροτική επιχείρηση στον Ωρωπό, το 1989.

«Δούλεψα περίπου έναν χρόνο εκεί και μετά βρήκα δουλειά στα Μέγαρα σε μια αγροτική επιχείρηση στην οποία έμεινα για περίπου δέκα χρόνια. Το 2000 αγόρασα τη δική μου γη, γύρω στα 25 στρέμματα. Με πολλή δουλειά αλλά και τη βοήθεια φίλων κατάφερα να επεκτείνω τη δραστηριότητά μου. Σήμερα καλλιεργώ φυλλώδη λαχανικά, όπως μαϊντανό, σέλινο, κρεμμύδια, σπανάκι, άγρια χόρτα, ρόκα, κόλιανδο, μάραθο δυόσμο, βλήτα σε 1.000 στρέμματα, αλλά και ντομάτα σε διχτυοκήπιο περίπου 10 στρεμμάτων», αναφέρει ο Σπύρος.

Συνεργασίες με καταστήματα λιανικής

Η επιτυχημένη πορεία του Σπύρου δεν έμεινε μόνο στην αύξηση της γης, αλλά επικεντρώθηκε και στην προώθηση των προϊόντων του. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «έχω δύο καταστήματα στην Κεντρική Λαχαναγορά στη Θεσσαλονίκη και συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Πουλάμε, επίσης, στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και Πατρών, ενώ επίσης έχουμε συνεργασίες και στην Κέρκυρα. Το καλό με την περιοχή εδώ στα Μέγαρα είναι ότι ο χειμώνας δεν επηρεάζει την παραγωγή. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε πολλούς πελάτες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και εποχιακά συνεργαζόμαστε και με μία εταιρεία στην Πολωνία».

Καινοτομία των διχτυοκηπίων

Εκτός από τα παραπάνω, ο Σπύρος καλλιεργεί ακόμα 10 στρέμματα ντομάτας με μια καινοτόμο μέθοδο, αυτή των διχτυοκηπίων. Τα διχτυοκήπια αποτελούν μία απλή κατασκευαστική δομή οριζόντιας μορφής με μεταλλικά μέρη και συρματόσχοινα τα οποία προσφέρουν υψηλή αντοχή στους ανέμους. Η πλήρης κάλυψη με εντομολογικά δίχτυα αποκλείουν εντομολογικές και ιολογικές προσβολές και τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων.

Επίσης, προστατεύουν τις καλλιέργειες από έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις, ενώ ο κατάληλος αερισμός τους επιτρέπει τη φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών. Η κατασκευή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, γρήγορης απόσβεσης και ιδανική για την Ελλάδα. Ο Σπύρος αναφέρει ότι τα αποτελέσματα από τη μέθοδο αυτή είναι αρκετά καλά, καθώς τα έχει εγκαταστήσει τον τελευταίο χρόνο στην καλλιέργεια.

Επόμενα σχέδια

Η καλλιέργεια άλλων 12 στρεμμάτων με διχτυοκήπιο βρίσκεται στα άμεσα πλάνα του Σπύρου. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα όμορφη, έχει πολλές ευκαιρίες και πολύ καλό κλίμα, έχει όλα τα καλά που χρειάζεται για να προοδέψει ένας άνθρωπος αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά και μεράκι». Ο ίδιος δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να φτάσει σε αυτό το σημείο την αγροτική του επιχείρηση, τους κατοίκους των Μεγάρων που του έδειξαν τη φιλοξενία τους, καθώς και τις δημόσιες υπηρεσίες, γιατί όποτε τις χρειάστηκε τον βοήθησαν.

 

ΠΗΓΗ

Το μύρτιλο αναφέρεται συχνά από πολλούς ειδικούς ως «αστέρι της διατροφής», χάρη στα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν το 2002 ο Νίκος Παπουτσής ήρθε σε επαφή με την καλλιέργεια του μύρτιλου στη Ρωσία, αποφάσισε να τη φέρει στην Ελλάδα ως μία καινοτόμο καλλιέργεια που μπορούσε να βοηθήσει με τις θεραπευτικές της ιδιότητες το καταναλωτικό κοινό.

Έτσι, λοιπόν, έγινε ο πρώτος καλλιεργητής μύρτιλου στην Ελλάδα. Σήμερα, μετά από πειραματικές δοκιμές, συνεργασία με πανεπιστήμια και εφαρμογή ερευνών, καλλιεργεί βιολογικά 40 στρέμματα μύρτιλου, έχει δημιουργήσει τον Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών Δράμας με τον διακριτικό τίτλο «ΒΙΟΔΡΑΜΑ» και μεταποιεί το προϊόν σε μαρμελάδα, χυμό, πάστα, αλλά και σε συμπλήρωμα διατροφής από αποξηραμένη σκόνη μύρτιλου.

«Όταν το 2002 ήρθα σε επαφή με έναν Ρώσο καθηγητή, από τον οποίο έμαθα για την καλλιέργεια, αποφάσισα να τη δοκιμάσω πειραματικά στην περιοχή της Δράμας, ώστε να δούμε πώς θα ανταποκριθεί στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Αφού είδαμε ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, το 2005 ξεκινήσαμε και επίσημα την καλλιέργεια», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος, ο οποίος εξηγεί ότι την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε και ο συνεταιρισμός, καθώς «με τη συνεργασία και την ομαδικότητα μπορούσαμε να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα και να είμαστε περισσότερο οργανωμένοι».

Θεραπευτικές ιδιότητες μύρτιλου

Από την πρώτη στιγμή της καλλιέργειας, ο Νίκος είχε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο μελετά τόσο τα φύλλα όσο και τον καρπό του μύρτιλου για τις ιδιότητές του. Όπως αναφέρει, «το συγκεκριμένο προϊόν διακρίνεται για την αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση του, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, του ουροποιητικού συστήματος και της όρασης. Και αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την καλλιέργειά του. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα είδη μύρτιλου τις ίδιες ιδιότητες».

Ο ίδιος τονίζει ότι η συγκεκριμένη ποικιλία που προέρχεται από τη Ρωσία είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο, αλλά έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, «γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε τοποθετήσει υγρασιόμετρα, ώστε να γνωρίζουμε τις ακριβείς ανάγκες της καλλιέργειας σε νερό».

Μεταποίηση

Ο Νίκος, θέλοντας να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες του συγκεκριμένου προϊόντος, δημιουργεί προϊόντα όπως μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, χυμό, τσάι από τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού, πάστα (ένα φυσικό παράγωγο χωρίς την προσθήκη συντηρητικών), αλλά και το συμπλήρωμα διατροφής.

Τόσο τα μεταποιημένα του προϊόντα όσο και ο νωπός καρπός διατίθενται σε βιολογικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η μεταποίηση γίνεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και, όπως τονίζει ο Νίκος, «από την πρώτη στιγμή είχαμε τη στήριξη του δήμου στην προσπάθειά μας».

Συμπλήρωμα διατροφής

Το συμπλήρωμα διατροφής ήρθε ως μια ιδέα ώστε μέσα σε μία κάψουλα να ενσωματωθούν όλες οι θρεπτικές ιδιότητες και τα στοιχεία του μύρτιλου. Μετά, λοιπόν, από έρευνα, καθώς ο Νίκος έχει συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα με την επίκουρη καθηγήτρια δρα Φωτεινή Λάμαρη του Τμήματος Φαρμακευτικής, ενώ η κόρη του έχει βοηθήσει στην όλη διαδικασία με την ιδιότητα του γεωπόνου-τεχνολόγου τροφίμων δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο προϊόν.

Επίσης, διαθέτει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις τόσο από το Χημείο του Κράτους όσο και από τον ΕΟΦ. Όπως αναφέρει ο Νίκος, «το συμπλήρωμα διατροφής είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από 100% αποξηραμένη σκόνη μύρτιλου και διατίθεται τόσο σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και φαρμακεία όσο και μέσω της ιστοσελίδας του συνεταιρισμού σε καλύτερη τιμή». Ο ίδιος τονίζει ότι οι άνθρωποι που προμηθεύονται το προϊόν, αφού δουν τα αποτελέσματά του το αναζητούν ξανά. Έτσι, λοιπόν, «έχουμε καταφέρει να δουλεύουμε και με την Κύπρο και τη Γερμανία».

Eπόμενα σχέδια

Στα μελλοντικα σχέδια του συνεταιρισμού είναι να επεκτείνει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με βάση τη ζήτηση, αλλά και να ξεκινήσει τη συμβολαιακή γεωργία, ώστε να επεκταθεί η καλλιέργεια, αλλά και να γνωρίζουν οι παραγωγοί ότι η πώληση του προϊόντος τους είναι εξασφαλισμένη.

 

ΠΗΓΗ

Μόλις 30 στρέμματα στην Κω χρειάστηκε η οικογένεια Δρόσου για να φτιάξει τη δική της «βιομηχανία» ομορφιάς  

Όλα ξεκίνησαν πριν από µερικά χρόνια όταν ο Παύλος ∆ρόσος αποφάσισε να φυτέψει στα κτήµατα της οικογένειας στο Πυλί της Κω 30 στρέµµατα µε βιολογική αλόη. Ο καταπράσινος και εύφορος κάµπος στο κέντρο του νησιού, µε γύρω του σηµάδια της αρχαίας ιστορίας του τόπου προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για ένα επιχειρηµατικό ταξίδι που βρίσκεται ακόµη στα πρώτα του βήµατα, αφού µόλις τον Ιανουάριο του 2018 τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας pandrosia βγήκαν στην αγορά.

«Η αλόη είναι το αρχαιότερο φαρµακευτικό φυτό και οι θεραπευτικές της ιδιότητες ήταν γνωστές σε πληθώρα αρχαίων λαών» εξηγεί στην Agrenda η Κρυσταλλένια ∆ρόσου, κόρη του Παύλου, η οποία ούσα παράλληλα διδάκτωρ του Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι πλήρως απορροφηµένη από τις απαιτήσεις µιας καθετοποιηµένης επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τοµέα.

«Η καινοτοµία των προϊόντων της pandrosia έγκειται τόσο στη δηµιουργία νέων, καινοτόµων και αποτελεσµατικών προϊόντων όσο και στις µεθόδους που χρησιµοποιούνται, οι οποίες αποτελούν αποτέλεσµα έρευνας που προέκυψε σε συνεργασία µε την επιστηµονική µας οµάδα», εξηγεί η Κρυσταλλένια.

Στη µονάδα αυτή στο Πυλί, υπάρχουν όλα τα αναγκαία µηχανήµατα και ο εξοπλισµός που απαιτούνται για την επεξεργασία των φύλλων και του τζελ αλόης. «Χρησιµοποιούµε µόνο τη µέθοδο φιλεταρίσµατος µε το χέρι για να πάρουµε το τζελ από τα ώριµα φύλλα που έχουν µαζευτεί και µε εξειδικευµένες τεχνικές φιλτραρίσµατος, είµαστε σε θέση να παράγουµε ένα οργανικό, ωµό τζελ εξαιρετικής αγνότητας και ποιότητας. Μετά τη συγκοµιδή, τα φύλλα επεξεργάζονται αµέσως» θα συµπληρώσει η ίδια.

Από μαρμελάδες και φυσικούς χυμούς μέχρι τα φυσικά προϊόντα περιποίησης

Χειροποίητες µαρµελάδες και φυσικοί χυµοί ήταν τα πρώτα προϊόντα που κυκλοφόρησε η εταιρεία, ενώ πολύ σύντοµα έκανε το βήµα προς τα φυσικά προϊόντα περιποίησης, γεµίζοντας πολύ νωρίς ένα κενό στην εγχώρια αγορά που εκείνο τον καιρό ανακάλυπτε µαζικά τα προϊόντα της αλόης. Από το νησί της Κω προέρχονται και όλα τα υπόλοιπα υλικά, όπως το ελαιόλαδο ή τα φρούτα για τις µαρµελάδες.

«Σε όλα τα προϊόντα pandrosia, χρησιµοποιούµε ως πρώτη ύλη, την κορυφαίας ποιότητας, βιολογική αλόη που καλλιεργούµε στα κτήµατά µας στην Κω, δίχως το παραµικρό ίχνος προσµίξεων από εισαγόµενο συµπύκνωµα αλόης. Από τον βιολογικό αυτό θησαυρό, αποσπούµε τη µέγιστη ποσότητα και τη βέλτιστη ποιότητα µε τις πλέον καινοτόµες και ασφαλείς µεθόδους. Ως εκ τούτου, είµαστε σε θέση να προσφέρουµε από τα πιο ποιοτικά εκχυλίσµατα οργανικού τζελ αλόης από το πολύτιµο αυτό φυτό» συνεχίζει η ίδια.

Ας σηµειωθεί πως για τη δηµιουργία των προϊόντων της εταιρείας, όλη η επιστηµονική συµβουλευτική γίνεται από το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίµων και Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων του τµήµατος Μηχανικής Βιοσυστηµάτων του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

Η επιχείρηση είναι οικογενειακή, ενώ απασχολούνται επιπλέον έξι άτοµα περίπου. Στους άµεσους στόχους, όπως µας τους εξηγεί η Κρυσταλλένια ∆ρόσου, βρίσκεται η ανάπτυξη του δικτύου διανοµής στην εγχώρια αγορά. Τα προϊόντα τα εντοπίζει κανείς σε «ψαγµένα» καταστήµατα βιολογικών σε όλη την Αθήνα και τα λοιπά αστικά κέντρα της χώρας, ενώ τα προϊόντα περιποίησης σε φαρµακεία. Παράλληλα δουλεύεται και το κοµµάτι των εξαγωγών, ενώ ήδη γίνονται κάποιες αποστολές σε Βουλγαρία, Ελβετία και Καναδά. Όπως αναφέρει η νεαρή επιχειρηµατίας, αυτό το κοµµάτι είναι σχετικά δύσκολο, αφού οι ελληνικές εκθέσεις, δεν προσφέρονται και τόσο για τόνωση αυτού του ζωτικού για τις επιχειρήσεις τοµέα των εξαγωγών.

 

πηγη

Ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων - Ένωση αγροτών - με επιστολή του επισημαίνει ότι πολλοί αγρότες παρ’ ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», δεν κατόρθωσαν να λάβουν την βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία.

Συγκεκριμένα η επιστολή στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής:

«Όπως διαπιστώθηκε κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2018, πολλοί αγρότες παρ’ ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό τους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν κατόρθωσαν να λάβουν την βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για τον χαρακτηρισμό τους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να ενημερωθεί ο κωδικός 037-038 του Ε1 και να τύχουν του αφορολόγητου όπως ορίζει ο νόμος, επειδή κατά το έτος 2018 δεν υπέβαλλαν εν αγνοία τους την ΕΑΕ (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης), η οποία όμως υποβλήθηκε κανονικά το έτος 2019.

Επίσης, με την ευκαιρία, θα θέλαμε να σας θέσουμε ένα θέμα το οποίο απασχολεί μεγάλο αριθμό αγροτών, οι οποίοι παράλληλα με την ατομική τους επιχείρηση στον πρωτογενή αγροτικό τομέα είναι και μέλη σε εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται αμιγώς στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, τα δε εισοδήματά τους όμως από την εταιρεία δεν θεωρούνται αγροτικά με αποτέλεσμα να χάνουν την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, το οποίο συνεπάγεται αφενός απώλεια του αφορολόγητου και αφετέρου δημιουργούν τεράστια προβλήματα για την συμμετοχή τους στα προγράμματα του Π.Α.Α. τα οποία προκηρύσσονται.

Για αυτό σας παρακαλούμε όπως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να επιληφθείτε των παραπάνω θεμάτων προκειμένου να δοθεί λύση και να αρθεί η αδικία στους παραπάνω αγρότες και να τους δοθεί η δυνατότητα να λαμβάνουν την βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και παράλληλα να υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2018 χωρίς κυρώσεις.

Με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ευαισθησία σας για τον αγροτικό τομέα αλλά και τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεση σας για οτιδήποτε απαιτηθεί».

Για τον Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων
«ΕΝΩΣΗ αγροτών»
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

πηγη

Σε δήλωση του Σταύρου Αραχωβίτη, βουλευτή Λακωνίας και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τους παραγωγούς ροδάκινου, αναφέρει τα εξής:

«Μετά από τρεις διαδοχικές συσκέψεις σε μία ημέρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) με θέμα το Ροδάκινο, οι αγρότες της Ημαθίας περίμεναν την ανακοίνωση μέτρων για την στήριξη του εισοδήματός τους που καταρρέει από τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η φετινή παραγωγή.

Δυστυχώς όμως δεν ανακοινώθηκε απολύτως τίποτε που θα ανακούφιζε τους ροδακινοπαραγωγούς. 

Μπροστά στην ανυπαρξία οποιασδήποτε δέσμευσης ή συγκεκριμένης πρότασης, και ο πρώην Υπουργός Γ. Καρασμάνης ανέλαβε εργολαβικά να μετριάσει την ανυπαρξία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο κρίσιμο θέμα της επιβίωσης των παραγωγών ροδάκινου, προφανώς έχοντας και την συναίσθηση και της δικής του ανεπάρκειας στην διαχείριση του θέματος.

Σε απάντηση λοιπόν τόσο στην εργολαβία που ανέλαβε ο πρώην Υπουργός, όσο και στην σημερινή Πολιτική Ηγεσία του ΥπΑΤΤ, θυμίζουμε - αν και οι παραγωγοί το γνωρίζουν - ότι:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε δύο φορές ενισχύσεις De Minimis στους ροδακινοπαραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα  στάθηκε  έγκαιρα και αποτελεσματικά στο πλευρό τους με τον ΕΛΓΑ όποτε οι συνθήκες το απαίτησαν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με δίκαια κριτήρια, σε όλους τους παραγωγούς που επλήγησαν, με τεκμηρίωση, και όχι την παραμονή των εκλογών, σε συνεργασία με όλους  τους φορείς των αγροτών αξιοποίησε όλα τα εργαλεία που είχε στην διάθεσή της.

Το Πρόγραμμα της Δωρεάν διάθεσης ενεργοποιήθηκε και αυτό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πρόθεσή μας να ενεργοποιηθεί και για φέτος δεν ήταν μόνον εξαγγελία, αλλά δρομολογήθηκαν αμεσότατα οι σχετικές διαδικασίες. Αναρωτιόμαστε γιατί μετά την έλευση της νέας Πολιτικής Ηγεσίας και έπειτα από τις συνεχόμενες συσκέψεις δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για την συνέχιση των διαδικασιών.

Ο δε πρώην Υπουργός στηριζόμενος και από την Ε.Ε., είχε την ευκαιρία, αλλά δεν φρόντισε, εν μέσω  της πλήρους εξέλιξης του Ρωσικού εμπάργκο, να οργανώσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για τους παραγωγούς για να ανταπεξέλθουν στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις που δέχονται από τον διεθνή ανταγωνισμό και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα σημερινά πολλά λόγια είναι προφάσεις εν αμαρτίες.

Τέλος, μετά τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ΕΛΓΑ και την προοπτική εισόδου ιδιωτών στην ασφάλιση της παραγωγής, θα ήταν καλύτερα να εξηγήσει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αλλά και τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ, ιδιαίτερα δε στους ροδακινοπαραγωγούς, ποιο θα είναι το μέλλον για τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν αλλά, κυρίως, πως θα διαμορφωθούν τα ασφάλιστρα για τον παραγωγό. 

Τα κατάλληλα εργαλεία άσκησης πολιτικής είναι διαθέσιμα. Οι πολιτικές αποφάσεις για την στρατηγική και όχι ευκαιριακή χρήση τους φαίνεται ότι λείπουν από τη σημερινή Πολιτική Ηγεσία. Ο αγροτικός κόσμος θέλει απαντήσεις».

 
 

Ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς, αφού συνεχάρη, με δήλωσή του, τον πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με την ψήφο τους οι πολίτες έδωσαν ισχυρή εντολή και τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη νέα κυβέρνηση, ώστε απρόσκοπτα να εφαρμόσει το πρόγραμμα που ετέθη στην κρίση τους.

Σε ό, τι αφορά το «αγροτικό πρόγραμμα», αναμένουμε την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση των δεσμεύσεων, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια καθυστέρησης, αφού ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στα όριά του. Χρειάζονται, συνεπώς, γρήγορες αποφάσεις, που θα επιτρέψουν την χωρίς αναχώματα συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση θα δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος, άλλωστε, μπορεί, υπό τις κατάλληλες συνθήκες και με την εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύουν την παραγωγή, να συμβάλει στην άρση των σημερινών οικονομικών αδιεξόδων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκαν διεξοδικά και αρκούντως ανεδείχθησαν τα δομικά και άλλα προβλήματα του κλάδου. Πλέον, αναμένουμε έργο. Και ως πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, δηλώνω ότι είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε θετικά στην προσπάθεια βελτίωσης των δεικτών της αγροτικής οικονομίας και ευημερίας του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, να υποστηρίξουμε κάθε απόφαση που θα είναι στη σωστή κατεύθυνση και να προσπαθήσουμε, όμως, να αποτρέψουμε, αν και όπου χρειαστεί, πιθανές εσφαλμένες επιλογές, έτσι όπως πάντα κάναμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Υπενθυμίζω ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά, με κυριότερη ίσως τη νέα ΚΑΠ και τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, την ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και του συνεταιρίζεσθαι, θέματα υποδομών και εξωστρέφειας του παραγόμενου προϊόντος.

Ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχουμε στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας την αρχή της συνεργασίας και πιστεύουμε ότι μόνο με συνέργειες μπορούμε να πάμε μπροστά.

Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένω τις πρωτοβουλίες της.

 

 

ΠΗΓΗ

Σε δήλωση του ο πρόεδρος της οργάνωσης Πάυλος Σατολιάς, εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση θα δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον, με κυριότερη ίσως τη νέα ΚΑΠ και τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, την ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και του συνεταιρίζεσθαι, θέματα υποδομών και εξωστρέφειας του παραγόμενου προϊόντος.

Ολόκληρη η δήλωση Παύλου Σατολιά για τη νέα κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς, αφού συνεχάρη, με δήλωσή του, τον πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με την ψήφο τους οι πολίτες έδωσαν ισχυρή εντολή και τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη νέα κυβέρνηση, ώστε απρόσκοπτα να εφαρμόσει το πρόγραμμα που ετέθη στην κρίση τους.

Σε ότι αφορά το «αγροτικό πρόγραμμα», αναμένουμε την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση των δεσμεύσεων, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια καθυστέρησης, αφού ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στα όριά του. Χρειάζονται, συνεπώς, γρήγορες αποφάσεις, που θα επιτρέψουν την χωρίς αναχώματα συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση θα δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος, άλλωστε, μπορεί, υπό τις κατάλληλες συνθήκες και με την εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύουν την παραγωγή, να συμβάλει στην άρση των σημερινών οικονομικών αδιεξόδων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκαν διεξοδικά και αρκούντως ανεδείχθησαν τα δομικά και άλλα προβλήματα του κλάδου. Πλέον, αναμένουμε έργο. Και ως πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, δηλώνω ότι είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε θετικά στην προσπάθεια βελτίωσης των δεικτών της αγροτικής οικονομίας και ευημερίας του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, να υποστηρίξουμε κάθε απόφαση που θα είναι στη σωστή κατεύθυνση και να προσπαθήσουμε, όμως, να αποτρέψουμε, αν και όπου χρειαστεί, πιθανές εσφαλμένες επιλογές, έτσι όπως πάντα κάναμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Υπενθυμίζω ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά, με κυριότερη ίσως τη νέα ΚΑΠ και τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, την ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και του συνεταιρίζεσθαι, θέματα υποδομών και εξωστρέφειας του παραγόμενου προϊόντος. Ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχουμε στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας την αρχή της συνεργασίας και πιστεύουμε ότι μόνο με συνέργειες μπορούμε να πάμε μπροστά.Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένω τις πρωτοβουλίες της.

 

 

ΠΗΓΗ

Επανέρχοµαι για µία ακόµη φορά (και θα το κάνω µέχρις ότου κατανοήσουν το πρόβληµα στο υπουργείο Εργασίας), στο θέµα της ασφάλισης των εργατών στις αγροτικές εργασίες. Η δηµοσίευση της 39391/838/2018 απόφασης του υπουργείου Εργασίας, έγινε µε σκοπό να δώσει διευκρινήσεις και να «τακτοποιήσει» τις εκκρεµότητες στην ασφάλιση των απασχολούµενων στις αγροτικές εργασίες. Φυσικά µόνο διευκρινήσεις δε δόθηκαν.

 Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

 

Το 2016 η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου δήλωνε από το βήµα της Βουλής: «Θα δίνεται η δυνατότητα στην Επιθεώρηση εργασίας να διενεργεί καθολικό έλεγχο των εργασιών στον αγροτικό χώρο». Σύµφωνα µε το άρθρο 74 του νόµου 4144/2013 που αντικατέστησε τα άρθρα 20 και 21 του νόµου 3863/2010, υπάγονται υποχρεωτικά και οι απασχολούµενοι ως εργάτες γης, εργασίες καλυπτόµενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ και τα οριζόµενα στο άρθρο 27 του νόµου 2639/1998. Σύµφωνα µε τα παραπάνω, για τους απασχολούµενους εργάτες γης που περιστασιακά παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως εργάτες γης, θα  πρέπει οι εργοδότες τους  να  υποβάλουν τον Ενιαίο Πίνακα πρόσληψης προσωπικού  χειρόγραφα στις αρµόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕ∆, µε την ένδειξη εκ περιτροπής εργασία. Τον πίνακα αυτό   ο υπεύθυνος των επιδεικνύει στον έλεγχο.

 

Πέφτουν κανονικά τα πρόστιµα

Στο διάστηµα που έχει µεσολαβήσει από τότε, οι Επιθεωρητές Εργασίας (όπου υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς προσωπικού) «επισκέπτονται» τους παραγωγούς στα χωράφια. ∆εν το λέω εγώ, αλλά τα κατά τόπους καταλογισµένα πρόστιµα από τους επιτόπιους ελέγχους στα χωράφια.

Ο έλεγχος (είτε µικτό συνεργείο ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, Αστυνοµία κ.λπ), είτε το ΣΕΠΕ µόνο του, «πηδάει» το αυλάκι και µπαίνει στα χωράφι όπου βρίσκονται οι εργάτες γης.

Ζητάνε τον χειρόγραφο πίνακα προσωπικού κι εφόσον δεν υπάρχει (σχεδόν ποτέ), αρχίζουν µετράνε κεφάλια και «κόβουν» 10χίλιαρα. Αν βρει τον αγρότη να απασχολεί για παράδειγµα 3 άτοµα χωρίς πίνακα προσωπικού, αυτό θεωρείται αδήλωτη εργασία και πέφτει το πρόστιµο. Ακόµα και στην περίπτωση που τα εργόσηµα είναι προαγορασµένα, ισχύει το ίδιο.

Οι συνδικαλιστές αγρότες, κάθε φορά που αποφασίζουν να βγουν στους δρόµους να διεκδικήσουν, στα όποια αιτήµατα τους δεν έχουν συµπεριλάβει ποτέ αυτό: την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής του χειρόγραφου πίνακα προσωπικού (έχω πολλά ακόµη αιτήµατα που θα µπορούσαν να υποβάλλουν στην εκάστοτε ηγεσία των υπουργείων, αλλά …).

 

Αδύνατον να γίνει σωστή χρήση της υποχρέωσης

Η υποβολή του χειρόγραφου πίνακα προσωπικού για τους απασχολούµενους στα χωράφια εργάτες γης, είναι µία γελοία υποχρέωση, η οποία έχει ξεχαστεί και εκ των πραγµάτων είναι αδύνατο να γίνει σωστή χρήσης της, διότι:

Για να υποβάλλω τον πίνακα προσωπικού, πρέπει να γνωρίζω τους εργάτες που θα απασχολήσω στο χωράφι µου, πράγµα που πολλές φορές δεν είναι εφικτό, (όποιος από το υπουργείο Εργασίας έχει απορία, τον καλώ να έρθει να του εξηγήσω από κοντά για το ανέφικτο της υπόθεσης.  Ακόµα και στην περίπτωση που είναι στάνταρ οι εργάτες γης, είναι αδύνατο να προσδιορίσεις το χρόνο εργασίας. Αν δηλώσεις π.χ. ότι θα τους απασχολήσεις ∆ευτέρα – Παρασκευή 06:00-14:00 και την Τρίτη και Τετάρτη βρέξει, δεν θα πάνε µία-δύο µέρες στο χωράφι, αλλά θα πάνε Σάββατο-Κυριακή. Γιατί τα χωράφια κύριοι, δεν είναι κατάστηµα που ανοίγεις και κλείνεις την ώρα που εσύ επιθυµείς.

Έστω ότι υποβάλλω τον πίνακα προσωπικού µε όλα τα στοιχεία. Εάν πάει το µικτό συνεργείο ελέγχου στο χωράφι και βρει να απασχολούνται εργάτες γης σε ωράριο εκτός από αυτό που είναι δηλωµένο στον πίνακα προσωπικού, τότε το πρόστιµο πέφτει κατά πολύ: 1.500 ευρώ ανά άτοµο. Τσάµπα πράµα δηλαδή.

Μακάρι το θέµα του πίνακα προσωπικού να ήταν αρµοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα είχε ήδη λυθεί. ∆υστυχώς δεν είναι.

Βρισκόµαστε στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές και µέχρι στιγµής παρατηρώ καθηµερινά, να δηµοσιεύονται αποφάσεις από διάφορα υπουργεία. Το µόνο που χρειάζεται, είναι να κατανοήσει κάποιος το -για πολλές φορές αναφερόµενο- θέµα του πίνακα προσωπικού και να το λύσει. ∆υστυχώς το υπουργείο Εργασίας δείχνει να µην το κατανοεί ως πρόβληµα ή να µην έχει ασχοληθεί καθόλου. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος έχει ενηµερωθεί (παρότι δεν είναι της αρµοδιότητας του) και γνωρίζει από πρώτο χέρι το εν λόγω πρόβληµα, είναι ίσως ο µοναδικός που θα µπορούσε να το προωθήσει στο Εργασίας και να δώσει στους... εκεί κατοικοεδρεύοντες να καταλάβουν ότι πρέπει να καταργήσουν αυτή την ηλιθιότητα.

Υπάρχουν πολλά θέµατα που έχουµε εντοπίσει αλλά δεν έχει έννοια να τα αναφέρουµε. Ας λυθεί πρώτα το ένα και µετά βλέπουµε.

 

ΠΗΓΗ

Σελίδα 1 από 4

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Λίπανση Ελιάς

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ