Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

  • OPTYSIL RUM

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Απόψεις - Συνεντεύξεις

Απόψεις - Συνεντεύξεις (57)

Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Σταύρο Αραχωβίτη.

Στην επίκαιρη οι βουλευτές τονίζουν μεταξύ άλλων ότι η ανυπαρξία κυβερνητικών πολιτικών λύσεων έχει οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο, σε πρωτοφανή τελμάτωση.

«Ο αγροτικός τομέας της χώρας μας χρειάζεται σχέδιο και πολιτικές λύσεις, αλλά η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου της ΝΔ στον πρωτογενή τομέα, ύστερα από πέντε μήνες διακυβέρνησης, δείχνει πρωτοφανή τελμάτωση» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να δώσει ένα «στοιχειώδες ορατό στίγμα στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας», ενώ τονίζουν ότι «πέρα από τις μεγαλόστομες υποσχέσεις, το μόνο ουσιαστικό επίτευγμα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η διεκπεραίωση όσων λύσεων δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Η οριακή μείωση της φορολογίας αγγίζει -με βάση τα στοιχεία των εισοδημάτων από αγροτική δραστηριότητα με δικαίωμα μείωσης φόρου του φορολογικού έτους 2017- λιγότερο από το 10% των αγροτών.

Για δε τους συνεταιρισμένους αγρότες, δεν υπάρχει ούτε μια πρόταση που να ενισχύει τη διακίνηση των προϊόντων και του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, διαμέσου των συνεταιριστικών οργανώσεων», σημειώνουν.

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έως τώρα έχει αποτύχει στο να πάρει στοιχειώδη μέτρα αγροτικής πολιτικής, ενώ οι τελευταίες υπαναχωρήσεις και συνεχείς κυβιστήσεις, με τελευταία αυτή για το ασφαλιστικό των αγροτών, δείχνουν ξεκάθαρα τη μηδενική προτεραιότητα που δίνεται στον κλάδο από πλευράς κυβέρνησης, την απουσία σχεδίου εθνικής αγροτικής πολιτικής και την απαξίωση που εν τέλει επιδεικνύουν για την πρωτογενή παραγωγή, τον Έλληνα αγρότη και την αγροτική ανάπτυξη», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούν παράλληλα τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει μεταξύ άλλων:

-Ποια είναι η εθνική στρατηγική που έχει χαραχθεί για την νέα ΚΑΠ με έμφαση στην χρηματοδότηση της ΚΑΠ και στην εξωτερική σύγκλιση, με μέλημα τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων;

-Πότε προβλέπεται να προκηρυχθούν τα νέα μέτρα του ΠΑΑ, τα οποία είχε ήδη σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση;

-Γιατί προβλέπεται μειωμένη χρηματοδότηση της Αγροτικής Ανάπτυξης;

-Πότε θα δουν οι Έλληνες αγρότες τις ουσιαστικές φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση;

-Γιατί δε δίνονται κίνητρα για τους συνεταιρισμένους αγρότες της χώρας μας;

-Αν προτίθεται να λάβει μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής στα αγροτικά εφόδια, την ηλεκτρική ενέργεια και το αγροτικό πετρέλαιο;

-Ποιες είναι οι πολιτικές της και τι μέτρα θα λάβει για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές;

-Πόσο θα συνεχίζεται η παρατηρούμενη πλημμελής λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και δη, στον κρίσιμο για τους κτηνοτρόφους μας τομέα του γάλακτος και γαλακτοκομικών;

 

Πηγή

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) διοργανώνει διαγωνισμό για την ανάδειξη του Έλληνα «Καλύτερου Νέου Αγρότη 2020», που θα συμμετάσχει στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν αγρότες κάτω των 35 ετών, που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος. Ο διαγωνισμός προωθεί την εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής  και την ανάδειξη της στο εξωτερικό. Ο εφετινός διαγωνισμός έχει 2 θεματικές κατηγορίες:

Α. Καινοτόμες δράσεις

Χρήση τεχνολογιών και νέων μεθόδων στη γεωργική παραγωγή
Χρήση βιοτεχνολογίας, έξυπνης γεωργίας, και μηχανημάτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Νέες μορφές παραγωγής, μεταποίησης τυποποίησης, διανομής, κατανάλωσης ή/και απόρριψης τροφίμων
Νέες επιχειρηματικές προσπάθειες και επιχειρηματικότητα στη γεωργία,
Κοινωνική επιχειρηματικότητα
Καινοτόμες πρακτικές και συνεργασίες με άλλους φορείς όπως ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, εταιρείες, εμπόρους κλπ.,
Βελτιωμένες μέθοδοι ιχνηλασιμότητας και  διαφάνειας στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής των τροφίμων
Νέοι τρόποι διάχυσης γνώσης και πληροφορίας
Β. Αειφορία

ανανέωση γενεών στην εκμετάλλευση,
συμμετοχή ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων στην τοπική κοινότητα
βελτίωση των ικανοτήτων των γεωργών μέσω συνεργασιών και εταιρικών σχέσεων
γεωργοπεριβαλλοντικές πρακτικές για τη διατήρηση του οικοσυστήματος
υπεύθυνη διαχείριση των δασών ·
βελτίωση της υγείας των φυτών με υπεύθυνη διαχείριση των εχθρών
βελτιωμένη υγεία και καλή διαβίωση των ζώων, υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών
την αντιμετώπιση της απώλειας τροφίμων και των απορριμμάτων τροφίμων μέσω της "κυκλικής οικονομίας".
Η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων (ηλεκτρονικά) λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2020, ενώ η ανάδειξη του νικητή θα γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης AGROTICA στη Θεσσαλονικη.

Ο νικητής του Ελληνικού διαγωνισμού, μαζί με αντιπροσωπεία νέων αγροτών, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση της συμμετοχής τους. Τα έξοδα μεταφοράς & διαμονής καλύπτονται από την διοργάνωση. Οι νικητές των βραβείων θα επωφεληθούν από την επικοινωνία και τη δημοσιότητα σε επίπεδο Ε.Ε. και το έργο τους θα παρουσιαστεί στις ιστοσελίδες των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Τα βραβεία του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού θα απονεμηθούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

Ψηφιακός πρωταθλητής στη γεωργία: υιοθέτηση και διάδοση νέων τεχνολογιών ή / και καινοτόμων γεωργικών πρακτικών.
Πρωταθλητής στην αειφορική παραγωγή: υιοθέτηση και εφαρμογή περιβαλλοντικών και κλιματικών πρακτικών στο αγρόκτημα, ωφέλιμων για τη βιοποικιλότητα και τη διατήρηση του οικοσυστήματος
"Πρωταθλητής τροφίμων" για την προσφορά προϊόντων διατροφής στην αγορά ή / και την εφαρμογή επιχειρηματικών ιδεών σε ένα ή περισσότερα στάδια της τροφικής αλυσίδας: παραγωγή, μεταποίηση, συσκευασία, διανομή, κατανάλωση και διάθεση τροφίμων.
Οι νικητές θα επωφεληθούν από την επικοινωνία και τη δημοσιότητα που θα καλύπτουν το βραβείο σε επίπεδο ΕΕ, δίνοντας έμφαση στα παραδείγματα των βέλτιστων πρακτικών και στην «τεχνογνωσία» των νέων οικογενειών.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν e-email στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία τους καθώς και τα παρακάτω :
1. Σύντομη περιγραφή της εκμετάλλευσης και κίνητρο για την ενασχόληση με τη  γεωργία.
2. Παρουσίαση του έργου και των επιτευγμάτων σύμφωνα με τα κριτήρια του διαγωνισμού
3. Περίληψη του έργου (2 σελίδες)

Η διαδικασία της διαβούλευσης πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 14 Ιανουαρίου 2020.

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το προσχέδιο νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την τελευταία ημέρα του 2019.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρέχει αυξημένες δυνατότητες στα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών ώστε, μέσω των διατάξεων του Καταστατικού που εκείνα θα ορίσουν, να διαμορφώσουν το κατάλληλο γι' αυτούς πλαίσιο λειτουργίας του ΑΣ ως ιδιωτικής και αυτόνομης επιχειρήσεως, η οποία θα έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν τον αγροτικό χαρακτήρα της.

Παράλληλα, προς επίλυση του παγίου προβλήματος χρηματοδοτήσεως της λειτουργίας των ΑΣ, πράγμα που τους καθιστά μη ανταγωνιστικούς, ενισχύεται η δυνατότητα συμμετοχής μελών-επενδυτών με δικαίωμα ψήφου, πράγμα που καθιστά ελκυστική την συμμετοχή τους, χωρίς όμως ο ΑΣ να αλλοτριώνεται ως θεσμός της αγροτικής οικονομίας, τονίζει το ΥπΑΑΤ.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζεται και ο ρόλος του κράτους, ο οποίος περιορίζεται στις διαδικασίες καταχώρησης στο Μητρώο, στον έλεγχο νόμιμης λειτουργίας και στην μέριμνα για την ανάπτυξη των ΑΣ. Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρου νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 14.01.2020, ημέρα Τρίτη και ώρα 15:00, καταλήγει το υπουργείο για την διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 15:00.

Είσοδος επενδυτών και απαλλαγή συνεταιριστικών στελεχών

Μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού μπορεί να γίνουν φυσικά πρόσωπα, που έχουν πλήρη ικανότητα για δικαιοπραξία, απασχολούνται σε οποιανδήποτε κλάδο ή δραστηριότητα της αγροτικής οικονομίας (ιδίως γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή) που εξυπηρετείται από τις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού, πληρούν τους όρους του Καταστατικού του και αποδέχονται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του (μέλη-συνεταιριστές).

Εφ' όσον προβλέπεται στο Καταστατικό, μπορεί να γίνει μέλος του ΑΣ και άλλος ΑΣ ή αναγνωρισμένη Οργάνωση ή Ομάδα παραγωγών ή Ένωση Ομάδας παραγωγών ή Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη (ΑΕΣ), καθώς και κάθε άλλο νομικό πρόσωπο που έχουν ως Καταστατικό σκοπό τους την άσκηση επιχείρησης γεωργικής, κτηνοτροφικής ή αλιευτικής παραγωγής, η οποία εξυπηρετείται από τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού. Οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής τους καθώς και η εκπροσώπησή τους καθορίζονται από το Καταστατικό.

Το Καταστατικό, μπορεί να προβλέπει την εγγραφή στον ΑΣ μελών-επενδυτών, μη χρηστών. Τα μέλη-επενδυτές είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία συμμετέχουν στο συνεταιριστικό κεφάλαιο, αλλά δεν υποχρεούνται να συναλλάσσονται με αυτόν. Οι όροι και οι προϋποθέσεις εισόδου και εξόδου, τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις και η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των μελών επενδυτών στη Γενική Συνέλευση, στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στο Εποπτικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού, καθορίζονται από το Καταστατικό, με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος νόμου. Στην περίπτωση που το Καταστατικό προβλέπει ότι τα μέλη-επενδυτές συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού με δικαίωμα ψήφου, ο συνολικός αριθμός των ψήφων τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% του συνολικού αριθμού των ψήφων που διαθέτουν τα μέλη του Συνεταιρισμού.

Με το Άρθρο 36 με τις μεταβατικές διατάξεις δίδεται αναστολή διώξεων για συνεταιριστικά στελέχη για όσο διαρκεί η διαδικασία της εκκαθάρισης σε έναν συνεταιρισμό. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο με τις μεταβατικές διατάξεις η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου μετατρέπεται σε ΑΣ, ύστερα από απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης.

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 36 τονίζεται ότι:

α) Από την καθοιονδήποτε τρόπο υπαγωγή των ΑΣ κάθε βαθμού και των Συνεταιριστικών Εταιρειών (ΣΕ) του ν. 2810 / 2000 (Α΄ 61), όπως ίσχυε πριν από την τροποποίησή του με το ν. 4015 / 2011 (Α΄ 210) και την κατάργησή του με την περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 50 του ν. 4384 / 2016 (Α΄ 78) και των ΑΣ και Αγροτικών Συνεταιριστικών Συμπράξεων (ΑΕΣ) του ν. 4015 / 2011 (Α΄ 210) και του ν. 4384 / 2016 (Α΄ 78), σε καθεστώς εκκαθάρισης, εξυγίανσης ή πτώχευσης και μέχρι την ολοκλήρωση των ως άνω διαδικασιών και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της πενταετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, διατάξεις νόμων οι οποίες προβλέπουν ατομική και αλληλέγγυο ευθύνη φυσικών προσώπων με νομικό πρόσωπο ή προσωπική κράτηση ή διοικητικά μέτρα ή διοικητικές κυρώσεις ή ποινική ή αστική ευθύνη, για τη μη καταβολή φόρων, τελών, εισφορών, δασμών προς το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών κυρίας και επικουρικής ασφάλισης, αναστέλλονται για τα μέλη της διοίκησής τους, τα δε επιβληθέντα δυνάμει των διατάξεων αυτών μέτρα αναστέλλονται επίσης. Για όσο διαρκεί η παραπάνω αναστολή μπορεί, κατόπιν αίτησης των ως άνω νομικών και φυσικών προσώπων, να εκδοθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για κάθε νόμιμη χρήση εκτός για την εξ επαχθούς ή εκ χαριστικής αιτίας μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η άσκηση ποινικής δίωξης ή, σε περίπτωση που έχει ήδη ασκηθεί, αναστέλλεται η πρόοδος της ποινικής διαδικασίας. Αναστέλλεται επίσης η εκδίκαση όλων των ποινικών υποθέσεων, που εκκρεμούν ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων κάθε βαθμού δικαιοδοσίας, για τα προαναφερόμενα πρόσωπα και για τις ίδιες αιτίες. Η εκτέλεση της ποινής που τυχόν επιβλήθηκε αναστέλλεται ή, εφ' όσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται. Ομοίως αναστέλλεται η έναρξη και η συνέχιση αναγκαστικής εκτέλεσης και η λήψη ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος τόσο της περιουσίας του νομικού προσώπου, όσο και της προσωπικής περιουσίας των, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, ατομικώς και εις ολόκληρον ευθυνομένων μαζί με τα ως άνω νομικά πρόσωπα, φυσικών προσώπων.

β) Η διάταξη καταλαμβάνει όλα τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τα ως άνω νομικά πρόσωπα, ήτοι των Προέδρων και λοιπών µελών της διοίκησης τους ή εντεταλμένων υπαλλήλων τους, όπως είναι ιδίως οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι γραµµατείς και οι ταμίες, τα οποία υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, όσο και εκείνα, η θητεία των οποίων έχει λήξει καθ` οιονδήποτε τρόπο μέχρι την έναρξη ισχύος της.

γ) Ο χρόνος της ανωτέρω αναστολής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο κάθε είδους ποινικής ή αστικής παραγραφής τυχόν αδικημάτων, παραβάσεων και απαιτήσεων.

δ) Η αναστολή εκτέλεσης ισχύει και για κατασχέσεις απαιτήσεων των ως άνω φυσικών προσώπων, που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων.

ε) Η διάταξη δεν έχει εφαρμογή για τις περιπτώσεις, που τα προαναφερόμενα πρόσωπα έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για αδικήματα που διαπράχθηκαν με δόλο σε βάρος της περιουσίας των νομικών προσώπων της παραγράφου 1.

στ) Η ανωτέρω πενταετής προθεσμία μπορεί να παραταθεί για ένα χρόνο με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Καταργούνται τα άρθρα 1 έως και 36 και 38 έως και 41 του ν. 4384/2016 (Α΄ 78) όπως έχουν τροποποιηθεί και ίσχυαν, του άρθρου 41 του ν. 4384/2016 (Α΄ 78) καταργουμένου αναδρομικά από 18.10.2017 που άρχισε να ισχύει και διατηρουμένων σε ισχύ του άρθρου 37 (Ομάδες παραγωγών, Οργανώσεις παραγωγών και Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών) και των άρθρων 42 έως και 61 του ν. 4384/2016 (Α΄ 78).
ΑΣ, ΑΕΣ, Αναγκαστικοί συνεταιρισμοί, Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών, Ενώσεις Οργανώσεων παραγωγών και Διεπαγγελματικές οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του άρθρου 20 του ν. 4384/2016 (Α΄78) κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, θεωρούνται αυτοδίκαια εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του άρθρου 22 του παρόντος νόμου. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζεται κάθε τυχόν αναγκαία λεπτομέρεια για την μετάπτωση των ως άνω εγγεγραμμένων στο νέο Μητρώο του άρθρου 22 του παρόντος νόμου.

Όσοι ΑΣ λειτουργούν και είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του άρθρου 20 του ν. 4384/2016 (Α΄78) κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υποχρεούνται να τροποποιήσουν τα Καταστατικά τους σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου εντός δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του. Μετά την πάροδο της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, οι ΑΣ που δεν έχουν προσαρμόσει το Καταστατικό τους, διαγράφονται από το Μητρώο.

ΑΣ που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο και δεν έχουν καταχωρήσει χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους της τελευταίας τριετίας και έχουν καταστεί ανενεργοί, καθώς και ΑΣ χωρίς παραγωγική δραστηριότητα (εξαιρουμένων των αρδευτικών ΑΣ, αναγκαστικών ΑΣ διαχειρίσεως χορτονομής του ν.δ. 1923, προώθησης προβατοτροφίας καθώς και ΑΣ εξαγοράς κτημάτων), διαγράφονται από το Μητρώο εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται η παράγραφος 1δ του άρθρου 31.

Μέχρι 28.02.2021, οι εκκαθαριστές των ΑΣ και των ΕΑΣ του νόμου 2810/2000 που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση πριν την 01.01.2013 και των οποίων οι εργασίες της εκκαθάρισης συνεχίζονται κατά την δημοσίευση του παρόντος νόμου, οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες της εκκαθάρισης, άλλως οι εκκαθαριστές μπορούν να αντικατασταθούν κατά την διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 32.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου με την απαρτία της παραγράφου 3 του άρθρου 13 και την πλειοψηφία της παραγράφου 2 του άρθρου 14, η Ένωση μετατρέπεται σε ΑΣ που διέπεται από τις διατάξεις του ν. 1398 / 1938 (Α΄364) και συμπληρωματικά του παρόντος νόμου. Οι Αναγκαστικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί μέλη της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου λύονται και τα φυσικά πρόσωπα μέλη τους θεωρούνται αυτοδίκαια ως μέλη του ιδρυόμενου ΑΣ. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες της μετατροπής και κάθε άλλη απαραίτητη διαδικασία και λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

Δείτε το νομοσχέδιο πατώντας εδώ

Πηγή

Είναι αλήθεια πως στα προγράμματα των Νέων Αγροτών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) υπάρχουν αδικίες αλλά και αστοχίες, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Περουλάκης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ΜΒΑ από την Λάρισα.

Είναι αλήθεια πως στα προγράμματα των Νέων Αγροτών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) υπάρχουν αδικίες αλλά και αστοχίες, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Περουλάκης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ΜΒΑ από την Λάρισα.

Μέχρι και το 2014 είχαμε 10ετή δέσμευση των Νέων Αγροτών για παραμονή αυτών στη γεωργία ενώ στην τελευταία προκήρυξη του 2016 η δέσμευση αυτή μειώθηκε στα 3 με 4 έτη.

Για να πάρουν το πριμ του προγράμματος νέων αγροτών, οι νέοι αγρότες θα πρέπει να πετύχουν στόχους που είναι κοινώς αποδεκτό πως μάλλον είναι υποκειμενικοί και χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια η επίτευξη τους. Απόδειξη όλων των παραπάνω είναι ότι στα προγράμματα αυτά εντάχθηκαν πολλοί και πολλές που ήταν μόνο στα "χαρτιά" αγρότες και μετά την πάροδο των ετών  των δεσμεύσεων τους δεν συνέχιζαν στο αγροτικό επάγγελμα.

Ωστόσο θα μπορούσε ένα επόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών να τεθεί σε μία εντελώς διαφορετική βάση. Ας δούμε, συνεχίζει ο κ. Περουλάκης, μερικές βασικές προτάσεις που θα μπορούσαν να φέρουν σημαντικές αλλαγές στην επόμενη προκήρυξη:

 

Α. Επιδότηση αναλόγως των δαπανών

ΔΕΝ θα πρέπει να δίνεται ένα ποσό εφάπαξ αλλά το ποσό αυτό που δίνεται σήμερα ως πριμ Νέων Αγροτών να μπορεί να δοθεί σταδιακά αναλόγως των δαπανών του Νέου Αγρότη, όπως και όταν γίνουν αυτές. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στα προγράμματα νέων επιχειρηματιών του ΟΑΕΔ.  Επιλέξιμες δαπάνες θα μπορούν να είναι όλες αυτές που σχετίζονται με την γεωργική εκμετάλλευση (καύσιμα, ρεύμα, σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα, μισθώματα ή αγορές αγροτικής γης ή και κτιριακών, εργατικά, κλπ).

Β. Αύξηση του πριμ πρώτης εγκατάστασης αλλά και δέσμευση επενδύσεων εκ μέρους του υποψηφίου.

Ο μέσος όρος δαπανών μιας γεωργικής επιχείρησης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με μια οποιαδήποτε επιχείρηση η οποία ξεκινά τη δραστηριότητα της, ιδιαίτερα δε όταν οι επιχειρήσεις αυτές είναι παροχής υπηρεσιών. Δε μπορεί λοιπόν ο ΟΑΕΔ να δίνει 14.000 ευρώ για τη σύσταση μια τέτοιας επιχείρησης και οι Νέοι Αγρότες με πολλαπλάσια έξοδα εγκατάστασης να παίρνουν τα ίδια ή λίγο περισσότερα χρήματα.

Το πριμ πρώτης εγκατάστασης Νέων Αγροτών θα έπρεπε σίγουρα να ξεπερνά τα 40.000 ευρώ με ταυτόχρονη όμως δέσμευση του υποψηφίου για την υλοποίηση επενδύσεων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό  μέρους της εκμετάλλευσης του ή αν ξεκινάει από την αρχή, να εξοπλίσει την γεωργική του εκμετάλλευση σε ένα μεγάλο ποσοστό για να τη καταστήσει λειτουργική και τελικά βιώσιμη. Θα πει κάποιος αυτό μπορεί να συμβεί με τα σχέδια βελτίωσης. Δυστυχώς τα σχέδια βελτίωσης δε προκηρύσσονται ταυτόχρονα με τα προγράμματα νέων αγροτών και οι προκηρύξεις αυτές γίνονται με διαφορά... ετών.

Γ. Αποκλεισμός Αιτούντων που διαμένουν στα αστικά κέντρα

Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι (και) η παραμονή των νέων στην ύπαιθρο, με απώτερο στόχο την μείωση του ηλικιακού μέσου όρου των αγροτών που διαμένουν εκτός μεγάλων αστικών κέντρων.

Με τη λογική αυτή θα έπρεπε να αποκλείονται όσοι διαμένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα αυτοί των οποίων η έδρα των εκμεταλλεύσεων τους από την κατοικία τους είναι σε απόσταση τέτοια που δε καθιστά λειτουργικά αλλά και βιώσιμη την εκμετάλλευση. Υπήρχε και παλαιότερα ο σχετικός περιορισμός για τα αστικά κέντρα ο οποίος στις τελευταίες δύο προκηρύξεις καταργήθηκε, κακώς κατά τη γνώμη μου.

Δ. Υλοποίηση Επιχειρηματικού σχεδίου Νέων Αγροτών μετά την έγκριση αυτού

Μεγάλο πρόβλημα επίσης ήταν η δημιουργία υφιστάμενης κατάστασης που θα πρόσδιδε στον υποψήφιο νέο αγρότη την γεωργική ιδιότητα πριν ακόμα αυτός εγκριθεί. Δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο πρόγραμμα του ΠΑΑ ή του ΕΣΠΑ ο υποψήφιος να υποχρεώνεται να δημιουργήσει υφιστάμενη κατάσταση της εκμετάλλευσης του πριν ακόμα αυτός ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα! Δημιουργία υφιστάμενης κατάστασης σημαίνει σύναψη μισθωτηρίων ή μεταβίβαση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο αγροτικής γης, υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ, μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, κλπ. Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν κόστος και σίγουρα δε βοηθούν στις προκηρύξεις αυτές.

Σοφότερο θα ήταν να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός σχεδίου για να καταστεί μια εκμετάλλευση νέου αγρότη βιώσιμη, μετά την έγκριση και ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών του υποψηφίου.

 

Πηγή

 

 

 

 

4 επιτυχημένες ποικιλίες σκληρού σίτου ΜAESTRALE και GRECALE, SECOLO και EGEO για σίγουρη απόδοση υψηλής ποιότητας, από την Σπύρος Ανδριώτης Α.Ε. !

 

 

MAESTRALE

 

– Πολύ πρώιμη ποικιλία σκληρού σίτου με πολύ υψηλό δυναμικό παραγωγής.

– Υψηλή αντοχή στο πλάγιασμα και τις ασθένειες.

– Καλή ποιότητα καρπού και υψηλός δείκτης κίτρινων χρωστικών.

– Πυκνότητα σποράς 18-20 κιλά/στρέμμα.

 

 

GRECALE

 

– Πρώιμη ποικιλία σκληρού σίτου με πολύ υψηλό δυναμικό παραγωγής.

– Υψηλή αντοχή στο πλάγιασμα, στο ψύχος και στις σημαντικές ασθένειες.

– Καλή ποιότητα καρπού και πολύ υψηλός δείκτης κίτρινων χρωστικών.

– Πυκνότητα σποράς 18-20 κιλά/στρέμμα.

 

 

SECOLO

 

– Πρώιμη ποικιλία σκληρού σίτου με πολύ υψηλό δυναμικό παραγωγής.

– Μεγάλη Προσαρμοστικότητα σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

– Πολύ υψηλό εκατολιτρικό βάρος.

– Αρίστη αντοχή σε βιοτικά και αβιοτικά stress.

– Εξαιρετική ποιότητα σιμιγδαλιού.

– Πυκνότητα σποράς 18-20 κιλά/στρέμμα.

 

EGEO

 

– Πρώιμη ποικιλία σκληρού σίτου με πολύ υψηλό δυναμικό παραγωγής.

– Μεγάλη σταθερότητα αποδόσεων.

– Εξαιρετικό εκατολιτρικό βάρος.

– Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και πολύ καλή ποιότητα γλουτένης.

– Πυκνότητα σποράς 18-20 κιλά/στρέμμα.

 

Πηγή

Η αρχή της πορείας προς τη μείωση του κόστους παραγωγής στο ελαιόλαδο, πρέπει να γίνει από την μείωση του κόστους συγκομιδής, καθώς είναι κάτι άμεσο και επιτεύξιμο με τα υπάρχοντα μηχανήματα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις διαλέξεις του σεμιναρίου «Σύγχρονες τεχνικές για την μηχανική συλλογή της ελιάς».

το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα, κύριος εισηγητής του οποίου ήταν ο καθηγητής Franco Famiani από το πανεπιστήμιο της Περούτζια, παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα μηχανήματα που κυκλοφορούν στην αγορά για συλλογή ελαιοκάρπου, αλλά το μήνυμα ήταν ένα, αν οι ελιές πέσουν κάτω, το κόστος εργατικών εκτινάσσεται. Η εφαρμογή της λεγόμενης «ομπρέλας», που τυλίγει το δέντρο και συλλέγει τον καρπό που πέφτει, ή άλλων μηχανημάτων που συλλέγουν τον καρπό με παραπέτα χωρίς να τον αφήνουν να πέσει στο έδαφος μπορούν να μειώσουν δραστικά τα κόστη συγκομιδής, μειώνοντας παράλληλα κατά πολύ και τον απαιτούμενο χρόνο, με αποτέλεσμα το λάδι που θα προκύψει να έχει την ποιότητα που θέλει ο παραγωγός, αυτήν που έχει προγραμματίσει και όχι αυτήν που «έκατσε» λόγω καθυστέρησης στη συγκομιδή εκατοντάδων ελαιοδένδρων.

Λύσεις εξοπλισμού συγκομιδής στην αγορά υπάρχουν πολλές, δονητές κορμού, με ομπρέλα, ομπρέλα σκέτη, μηχανάκια χειρός με δόνηση ή χτένια, μέχρι και πανάκριβα ρομποτικά μηχανήματα που χρειάζονται άλλο σχήμα μόρφωσης των δέντρων, όμως ο κάθε παραγωγός χρειάζεται κάποιο διαφορετικό συνδυασμό, πρέπει να υπολογίσει τα έξοδα και τα έσοδα ανάλογα με το δικό του χωράφι, δεν υπάρχει πανάκεια. Η τιμή του ελαιολάδου, το πόσο φορτωμένα είναι τα δέντρα, η εποχή που θέλει ο παραγωγός να συγκομίσει και πολλά άλλα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη για να βρεθεί η συμφέρουσα σε χρήματα λύση συγκομιδής.

 

 

πηγη

Με… αν και όταν συνέδεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, την υπόθεση επαναχορήγησης του αγροτικού πετρελαίου, ένα θέμα το οποίο «καίει» τους αγρότες για το οποίο εξ αρχής έχει επιδείξει κάποιο ενδιαφέρον και το μέγαρο Μαξίμου.

ιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Ant1, ο κ. Βορίδης συνέδεσε την όποιο κυβερνητική παρέμβαση επί του θέματος με τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και ειδικότερα με την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Τόνισε μάλιστα με σαφήνεια ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιος χώρος, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν έχει συμπεριληφθεί στα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών για το 2020. Το συμπέρασμα είναι ότι σε ορατό χρόνο τουλάχιστον, οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν μια τέτοια απόφαση.

Για τον κ. Βορίδη, από αυτά που ανακοινώθηκαν και αφορούν στους αγρότες, είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φορολογικού συντελεστή ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και η μείωση της φορολογίας των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών από το 13% στο 10%.

Αν κάτι έχει ενδιαφέρον στα όσα είπε ο κ. Βορίδης, είναι ό τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα φορολογικά ζητήματα η κυβέρνηση, δηλαδή, στηρίζω την ανάπτυξη, δημιουργώ δημοσιονομικά περιθώρια, θεσπίζω μέτρα φορολογικής ανακούφισης τα οποία επανατροφοδοτούν, όσο αυτό είναι δυνατό, την ανάπτυξη.
 
 

Η ιστορία του ξεκινά από την Ινδία, όταν το 1988, ο 18χρονος τότε Σπύρος Σινγκ αποφασίζει να αφήσει τη χώρα του για να επιβιώσει και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στα Μέγαρα. Για τα προς το ζην ασχολήθηκε με αυτό που ήξερε να κάνει καλά, να καλλιεργεί.

Βρήκε δουλειά σε αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς ο πατέρας του διέθετε αγροτική γη όπου ο ίδιος τον βοηθούσε. Σήμερα, διαθέτει 1.000 στρέμματα φυλλωδών λαχανικών, έχει συνεργασίες με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προμηθεύει πελάτες του εξωτερικού, ενώ διαθέτει και δύο καταστήματα στην Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Εκτός των άλλων, είναι ανοιχτός σε νέες καινοτομίες που μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη παραγωγή. «Αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα στο τέλος του 1989 καθώς η ζωή στην Ινδία δεν ήταν τόσο ευχάριστη. Για την Ελλάδα είχα έναν ενθουσιασμό τόσο από συγγενείς μου που δούλευαν παλαιότερα εδώ, όσο και από τα χρόνια του σχολείου που μαθαίναμε για τους αρχαίους Έλληνες. Είχα, λοιπόν, ένα ωραίο αίσθημα για τη χώρα αυτή», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Σπύρος.

Το αρχικό του πλάνο εστίαζε στην εγκατάσταση στην Ελλάδα για περίπου πέντε χρόνια με την προοπτική κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ινδία. Η αγάπη του, όμως, για την Ελλάδα και τους ανθρώπους που είχε γνωρίσει εδώ τον οδήγησαν στο να αλλάξει το αρχικό του πλάνο. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε ως εργάτης γης σε μία αγροτική επιχείρηση στον Ωρωπό, το 1989.

«Δούλεψα περίπου έναν χρόνο εκεί και μετά βρήκα δουλειά στα Μέγαρα σε μια αγροτική επιχείρηση στην οποία έμεινα για περίπου δέκα χρόνια. Το 2000 αγόρασα τη δική μου γη, γύρω στα 25 στρέμματα. Με πολλή δουλειά αλλά και τη βοήθεια φίλων κατάφερα να επεκτείνω τη δραστηριότητά μου. Σήμερα καλλιεργώ φυλλώδη λαχανικά, όπως μαϊντανό, σέλινο, κρεμμύδια, σπανάκι, άγρια χόρτα, ρόκα, κόλιανδο, μάραθο δυόσμο, βλήτα σε 1.000 στρέμματα, αλλά και ντομάτα σε διχτυοκήπιο περίπου 10 στρεμμάτων», αναφέρει ο Σπύρος.

Συνεργασίες με καταστήματα λιανικής

Η επιτυχημένη πορεία του Σπύρου δεν έμεινε μόνο στην αύξηση της γης, αλλά επικεντρώθηκε και στην προώθηση των προϊόντων του. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «έχω δύο καταστήματα στην Κεντρική Λαχαναγορά στη Θεσσαλονίκη και συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Πουλάμε, επίσης, στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και Πατρών, ενώ επίσης έχουμε συνεργασίες και στην Κέρκυρα. Το καλό με την περιοχή εδώ στα Μέγαρα είναι ότι ο χειμώνας δεν επηρεάζει την παραγωγή. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε πολλούς πελάτες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και εποχιακά συνεργαζόμαστε και με μία εταιρεία στην Πολωνία».

Καινοτομία των διχτυοκηπίων

Εκτός από τα παραπάνω, ο Σπύρος καλλιεργεί ακόμα 10 στρέμματα ντομάτας με μια καινοτόμο μέθοδο, αυτή των διχτυοκηπίων. Τα διχτυοκήπια αποτελούν μία απλή κατασκευαστική δομή οριζόντιας μορφής με μεταλλικά μέρη και συρματόσχοινα τα οποία προσφέρουν υψηλή αντοχή στους ανέμους. Η πλήρης κάλυψη με εντομολογικά δίχτυα αποκλείουν εντομολογικές και ιολογικές προσβολές και τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων.

Επίσης, προστατεύουν τις καλλιέργειες από έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις, ενώ ο κατάληλος αερισμός τους επιτρέπει τη φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών. Η κατασκευή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, γρήγορης απόσβεσης και ιδανική για την Ελλάδα. Ο Σπύρος αναφέρει ότι τα αποτελέσματα από τη μέθοδο αυτή είναι αρκετά καλά, καθώς τα έχει εγκαταστήσει τον τελευταίο χρόνο στην καλλιέργεια.

Επόμενα σχέδια

Η καλλιέργεια άλλων 12 στρεμμάτων με διχτυοκήπιο βρίσκεται στα άμεσα πλάνα του Σπύρου. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα όμορφη, έχει πολλές ευκαιρίες και πολύ καλό κλίμα, έχει όλα τα καλά που χρειάζεται για να προοδέψει ένας άνθρωπος αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά και μεράκι». Ο ίδιος δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να φτάσει σε αυτό το σημείο την αγροτική του επιχείρηση, τους κατοίκους των Μεγάρων που του έδειξαν τη φιλοξενία τους, καθώς και τις δημόσιες υπηρεσίες, γιατί όποτε τις χρειάστηκε τον βοήθησαν.

 

ΠΗΓΗ

Το μύρτιλο αναφέρεται συχνά από πολλούς ειδικούς ως «αστέρι της διατροφής», χάρη στα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν το 2002 ο Νίκος Παπουτσής ήρθε σε επαφή με την καλλιέργεια του μύρτιλου στη Ρωσία, αποφάσισε να τη φέρει στην Ελλάδα ως μία καινοτόμο καλλιέργεια που μπορούσε να βοηθήσει με τις θεραπευτικές της ιδιότητες το καταναλωτικό κοινό.

Έτσι, λοιπόν, έγινε ο πρώτος καλλιεργητής μύρτιλου στην Ελλάδα. Σήμερα, μετά από πειραματικές δοκιμές, συνεργασία με πανεπιστήμια και εφαρμογή ερευνών, καλλιεργεί βιολογικά 40 στρέμματα μύρτιλου, έχει δημιουργήσει τον Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών Δράμας με τον διακριτικό τίτλο «ΒΙΟΔΡΑΜΑ» και μεταποιεί το προϊόν σε μαρμελάδα, χυμό, πάστα, αλλά και σε συμπλήρωμα διατροφής από αποξηραμένη σκόνη μύρτιλου.

«Όταν το 2002 ήρθα σε επαφή με έναν Ρώσο καθηγητή, από τον οποίο έμαθα για την καλλιέργεια, αποφάσισα να τη δοκιμάσω πειραματικά στην περιοχή της Δράμας, ώστε να δούμε πώς θα ανταποκριθεί στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Αφού είδαμε ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, το 2005 ξεκινήσαμε και επίσημα την καλλιέργεια», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος, ο οποίος εξηγεί ότι την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε και ο συνεταιρισμός, καθώς «με τη συνεργασία και την ομαδικότητα μπορούσαμε να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα και να είμαστε περισσότερο οργανωμένοι».

Θεραπευτικές ιδιότητες μύρτιλου

Από την πρώτη στιγμή της καλλιέργειας, ο Νίκος είχε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο μελετά τόσο τα φύλλα όσο και τον καρπό του μύρτιλου για τις ιδιότητές του. Όπως αναφέρει, «το συγκεκριμένο προϊόν διακρίνεται για την αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση του, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, του ουροποιητικού συστήματος και της όρασης. Και αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την καλλιέργειά του. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα είδη μύρτιλου τις ίδιες ιδιότητες».

Ο ίδιος τονίζει ότι η συγκεκριμένη ποικιλία που προέρχεται από τη Ρωσία είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο, αλλά έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, «γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε τοποθετήσει υγρασιόμετρα, ώστε να γνωρίζουμε τις ακριβείς ανάγκες της καλλιέργειας σε νερό».

Μεταποίηση

Ο Νίκος, θέλοντας να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες του συγκεκριμένου προϊόντος, δημιουργεί προϊόντα όπως μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, χυμό, τσάι από τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού, πάστα (ένα φυσικό παράγωγο χωρίς την προσθήκη συντηρητικών), αλλά και το συμπλήρωμα διατροφής.

Τόσο τα μεταποιημένα του προϊόντα όσο και ο νωπός καρπός διατίθενται σε βιολογικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η μεταποίηση γίνεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και, όπως τονίζει ο Νίκος, «από την πρώτη στιγμή είχαμε τη στήριξη του δήμου στην προσπάθειά μας».

Συμπλήρωμα διατροφής

Το συμπλήρωμα διατροφής ήρθε ως μια ιδέα ώστε μέσα σε μία κάψουλα να ενσωματωθούν όλες οι θρεπτικές ιδιότητες και τα στοιχεία του μύρτιλου. Μετά, λοιπόν, από έρευνα, καθώς ο Νίκος έχει συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα με την επίκουρη καθηγήτρια δρα Φωτεινή Λάμαρη του Τμήματος Φαρμακευτικής, ενώ η κόρη του έχει βοηθήσει στην όλη διαδικασία με την ιδιότητα του γεωπόνου-τεχνολόγου τροφίμων δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο προϊόν.

Επίσης, διαθέτει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις τόσο από το Χημείο του Κράτους όσο και από τον ΕΟΦ. Όπως αναφέρει ο Νίκος, «το συμπλήρωμα διατροφής είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από 100% αποξηραμένη σκόνη μύρτιλου και διατίθεται τόσο σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και φαρμακεία όσο και μέσω της ιστοσελίδας του συνεταιρισμού σε καλύτερη τιμή». Ο ίδιος τονίζει ότι οι άνθρωποι που προμηθεύονται το προϊόν, αφού δουν τα αποτελέσματά του το αναζητούν ξανά. Έτσι, λοιπόν, «έχουμε καταφέρει να δουλεύουμε και με την Κύπρο και τη Γερμανία».

Eπόμενα σχέδια

Στα μελλοντικα σχέδια του συνεταιρισμού είναι να επεκτείνει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με βάση τη ζήτηση, αλλά και να ξεκινήσει τη συμβολαιακή γεωργία, ώστε να επεκταθεί η καλλιέργεια, αλλά και να γνωρίζουν οι παραγωγοί ότι η πώληση του προϊόντος τους είναι εξασφαλισμένη.

 

ΠΗΓΗ

Μόλις 30 στρέμματα στην Κω χρειάστηκε η οικογένεια Δρόσου για να φτιάξει τη δική της «βιομηχανία» ομορφιάς  

Όλα ξεκίνησαν πριν από µερικά χρόνια όταν ο Παύλος ∆ρόσος αποφάσισε να φυτέψει στα κτήµατα της οικογένειας στο Πυλί της Κω 30 στρέµµατα µε βιολογική αλόη. Ο καταπράσινος και εύφορος κάµπος στο κέντρο του νησιού, µε γύρω του σηµάδια της αρχαίας ιστορίας του τόπου προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για ένα επιχειρηµατικό ταξίδι που βρίσκεται ακόµη στα πρώτα του βήµατα, αφού µόλις τον Ιανουάριο του 2018 τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας pandrosia βγήκαν στην αγορά.

«Η αλόη είναι το αρχαιότερο φαρµακευτικό φυτό και οι θεραπευτικές της ιδιότητες ήταν γνωστές σε πληθώρα αρχαίων λαών» εξηγεί στην Agrenda η Κρυσταλλένια ∆ρόσου, κόρη του Παύλου, η οποία ούσα παράλληλα διδάκτωρ του Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι πλήρως απορροφηµένη από τις απαιτήσεις µιας καθετοποιηµένης επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τοµέα.

«Η καινοτοµία των προϊόντων της pandrosia έγκειται τόσο στη δηµιουργία νέων, καινοτόµων και αποτελεσµατικών προϊόντων όσο και στις µεθόδους που χρησιµοποιούνται, οι οποίες αποτελούν αποτέλεσµα έρευνας που προέκυψε σε συνεργασία µε την επιστηµονική µας οµάδα», εξηγεί η Κρυσταλλένια.

Στη µονάδα αυτή στο Πυλί, υπάρχουν όλα τα αναγκαία µηχανήµατα και ο εξοπλισµός που απαιτούνται για την επεξεργασία των φύλλων και του τζελ αλόης. «Χρησιµοποιούµε µόνο τη µέθοδο φιλεταρίσµατος µε το χέρι για να πάρουµε το τζελ από τα ώριµα φύλλα που έχουν µαζευτεί και µε εξειδικευµένες τεχνικές φιλτραρίσµατος, είµαστε σε θέση να παράγουµε ένα οργανικό, ωµό τζελ εξαιρετικής αγνότητας και ποιότητας. Μετά τη συγκοµιδή, τα φύλλα επεξεργάζονται αµέσως» θα συµπληρώσει η ίδια.

Από μαρμελάδες και φυσικούς χυμούς μέχρι τα φυσικά προϊόντα περιποίησης

Χειροποίητες µαρµελάδες και φυσικοί χυµοί ήταν τα πρώτα προϊόντα που κυκλοφόρησε η εταιρεία, ενώ πολύ σύντοµα έκανε το βήµα προς τα φυσικά προϊόντα περιποίησης, γεµίζοντας πολύ νωρίς ένα κενό στην εγχώρια αγορά που εκείνο τον καιρό ανακάλυπτε µαζικά τα προϊόντα της αλόης. Από το νησί της Κω προέρχονται και όλα τα υπόλοιπα υλικά, όπως το ελαιόλαδο ή τα φρούτα για τις µαρµελάδες.

«Σε όλα τα προϊόντα pandrosia, χρησιµοποιούµε ως πρώτη ύλη, την κορυφαίας ποιότητας, βιολογική αλόη που καλλιεργούµε στα κτήµατά µας στην Κω, δίχως το παραµικρό ίχνος προσµίξεων από εισαγόµενο συµπύκνωµα αλόης. Από τον βιολογικό αυτό θησαυρό, αποσπούµε τη µέγιστη ποσότητα και τη βέλτιστη ποιότητα µε τις πλέον καινοτόµες και ασφαλείς µεθόδους. Ως εκ τούτου, είµαστε σε θέση να προσφέρουµε από τα πιο ποιοτικά εκχυλίσµατα οργανικού τζελ αλόης από το πολύτιµο αυτό φυτό» συνεχίζει η ίδια.

Ας σηµειωθεί πως για τη δηµιουργία των προϊόντων της εταιρείας, όλη η επιστηµονική συµβουλευτική γίνεται από το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίµων και Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων του τµήµατος Μηχανικής Βιοσυστηµάτων του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

Η επιχείρηση είναι οικογενειακή, ενώ απασχολούνται επιπλέον έξι άτοµα περίπου. Στους άµεσους στόχους, όπως µας τους εξηγεί η Κρυσταλλένια ∆ρόσου, βρίσκεται η ανάπτυξη του δικτύου διανοµής στην εγχώρια αγορά. Τα προϊόντα τα εντοπίζει κανείς σε «ψαγµένα» καταστήµατα βιολογικών σε όλη την Αθήνα και τα λοιπά αστικά κέντρα της χώρας, ενώ τα προϊόντα περιποίησης σε φαρµακεία. Παράλληλα δουλεύεται και το κοµµάτι των εξαγωγών, ενώ ήδη γίνονται κάποιες αποστολές σε Βουλγαρία, Ελβετία και Καναδά. Όπως αναφέρει η νεαρή επιχειρηµατίας, αυτό το κοµµάτι είναι σχετικά δύσκολο, αφού οι ελληνικές εκθέσεις, δεν προσφέρονται και τόσο για τόνωση αυτού του ζωτικού για τις επιχειρήσεις τοµέα των εξαγωγών.

 

πηγη

Σελίδα 1 από 5

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Λίπανση Ελιάς

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ