Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Απόψεις - Συνεντεύξεις

Απόψεις - Συνεντεύξεις (29)

Η «πρώιµη» σύνταξη από την Πολεµική Αεροπορία έφερε την ανάγκη για δηµιουργία που συνέπεσε µε την ανάγκη του γιού για σταθερή εργασία µε προοπτικές, παράλληλα µε το γεγονός ότι τα εισοδήµατα µειώνονταν χρόνο µε τον χρόνο. Η τυχαία συνάντηση µε τον οικογενειακό φίλο ∆ηµήτρη Τσιούτσιο, ιδιοκτήτη του φυτωρίου «Σπορόφυτα Κιλελέρ» τους έδωσε την ιδέα να τολµήσουν και να µπουν στην καλλιέργεια της ρίγανης. Βρήκαν τον συγχωριανό τους Χρήστο Μπατζηλιώτη, που είχε τα ανάλογα µηχανήµατα, είδαν ότι η συνεργασία είναι εφικτή και έτσι το πρώτο φλερτ εξελίχτηκε σε έρωτα.

Η Agrenda συνάντησε τον πατέρα, ∆ηµήτρη Σιµόπουλο και τον γιο του Αλέξανδρο, µε την ολοκλήρωση της συγκοµιδής στην ηµιορεινή τοποθεσία Αλαταρές της Τερψιθέας, στα πρώτα τους δυναµικά βήµατα στην αγορά. Μάλιστα παππούς και συνονόµατος του 30χρονου Αλέξανδρου, είναι ο πρώτος βαµβακοπαραγωγός της περιοχής.
Μπορεί να πάτησε για πρώτη φορά φέτος χωράφι, ωστόσο η οικογένεια φαίνεται να το πηγαίνει αρκετά καλά το πλοίο. Όπως σηµειώνουν οι δύο παραγωγοί στην Agrenda, συγκόµισαν τη ρίγανη όταν το φυτό είχε ανθίσει καθολικά, ανεβάζοντας το αιθέριο έλαιο στα υψηλότερα επιθυµητά επίπεδα έως και 9 βαθµούς και προσδίδοντάς του ιδιαίτερα έντονο άρωµα. Και αυτό, ενώ πολλοί την συγκοµίζουν δύο φορές τον χρόνο θυσιάζοντας την ποιότητα για χάρη της ποσότητας. Μετά την επεξεργασία, τη συσκεύασαν, έφτιαξαν ετικέτα και τέλος την διοχέτευσαν οι ίδιοι στην αγορά.

«∆εν ψάξαµε καθόλου το θέµα χονδρέµπορα» ανέφεραν. Πάντως, αξίζει να σηµειωθεί, ότι οι καλλιεργητές στην Τερψιθέα αλλά και από γύρω περιοχές της Θεσσαλίας έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται, µε τη σύσταση Οµάδας Παραγωγών στα αρωµατικά, να βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Με συνεργείο φίλου η φύτευση, όλη η οικογένεια έπιασε την τσάπα

Πέρσι αρχές Σεπτέµβρη ξεκίνησε τις καλλιεργητικές εργασίες η οικογένεια Σιµόπουλου, µπαίνοντας µε το τρακτέρ για όργωµα και δύο περάσµατα µε καλλιεργητή ώστε να γίνει λείο το έδαφος. «Μετά από εδαφολογικές αναλύσεις ρίξαµε λίπασµα και στις 10 Οκτωβρίου µπήκαµε µε την µηχανή φύτευσης. Με συνεργείο των πέντε ατόµων του ∆ηµήτρη Τσιούτσιου φυτεύαµε για µία ολόκληρη µέρα, σειρά µε σειρά 45 εκ. και 1 µέτρο και 20 εκ. και φυτό µε φυτό 15 εκ. απόσταση», αναφέρει ο νεαρός καλλιεργητής. ∆ηλαδή το στρέµµα 4.300 φυτά περίπου και συνολικό κόστος φύτευσης µαζί µε τις λιπάνσεις 150 ευρώ ανά στρέµµα. Τα χωράφια της οικογένειας είναι ξερικά, όµως ποτίσαν µία φορά στην φύτευση, γιατί πέσανε πάνω σε ανοµβρία.

Τέλος Οκτωβρίου µε τα πρώτα χόρτα  οι παραγωγοί ξεκίνησαν την τσάπα. Όπως περιγράφει ο Αλέξανδρος Σιµόπουλος όλη η οικογένεια ήταν καθηµερινά για εβδοµάδες πάνω στις σειρές και πολεµούσαν µε τα χέρια τα ζιζάνια. «Κάποια στιγµή τον χειµώνα, που η κατάσταση δεν παλεύονταν, κάναµε έναν ενδεικνυόµενο ψεκασµό. Τον Μάρτιο άρχισε πάλι η καθηµερινή µάχη µε τα ζιζάνια µε µοναδικό όπλο την τσάπα» σηµειώσε, και συνέχισε: «Κατόπιν ωρίµου σκέψεως αποφασίσαµε να συγκοµίζουµε την ρίγανη όταν το φυτό έχει ανθίσει καθολικά, ανεβάζοντας το αιθέριο έλαιο στα υψηλότερα επιθυµητά επίπεδα έως και 9 βαθµούς και προσδίδοντάς του ιδιαίτερα έντονο άρωµα. Και αυτό, ενώ πολλοί την συγκοµίζουν δύο φορές τον χρόνο θυσιάζοντας την ποιότητα για χάρη της ποσότητας. Κόψαµε τέλη Ιούνη και την αφήσαµε µία µέρα στο χωράφι για να ξεραθεί.

Με το νου στο άρωμα έπιασε έως 15 ευρώ το κιλό στο ράφι

Με αλωνιστική µηχανή οι παραγωγοί µάζεψαν την ρίγανη και την αποθήκευσαν σε µπούρδες των 30 κιλών πηγαίνοντάς την στις αποθήκες τους. Αξίζει να σηµειωθεί έδω, ότι µετά τη συγκοµιδή, όπως υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Σιµόπουλος, δεν έψαξαν καθόλου το θέµα χονδρέµπορα, «γιατί θεωρούµε ότι αν δεν πάρεις την υπεραξία του προϊόντος σου, δεν πετυχαίνεις πλήρως την φιλοσοφία της υψηλής ποιότητας».

Η ποσότητα που µαζεύτηκε τρίφτηκε σε ειδικό τριβείο και έγινε η συσκευασία της σε σακουλάκια των 50 και 100 γραµµαρίων και σε γυάλινο βάζο των 50 γραµµαρίων. Έπειτα, οι παραγωγοί έκαναν την ετικέτα σε πρώτη φάση και µε τον αέρα και την αυτοπεποίθηση του άριστου προϊόντος βγήκαν στην αγορά. Ανάλογα µε τον νόµο της ποσότητας στην ζήτηση η τιµή κυµαίνεται από 5 έως 15 ευρώ το κιλό όπως υποστηρίζουν.

Στα µελλοντικά τώρα σχέδια της οικογένειας, είναι η σύσταση Οµάδας Παραγωγών, µε τα αρχικά βήµατα να έχουν γίνει και τα πρώτα µέλη να δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσµα των αρωµατικών και αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα έχει καταρτιστεί πλάνο για την συµµετοχή των προϊόντων σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, αρχής γενοµένης µε αυτής της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα ελκυστική ως παράλληλη εργασία

«Ως καλλιέργεια την βρίσκω εύκολη γιατί έχει λίγες καλλιεργητικές φροντίδες και δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Έριξε χιόνι, βροχές, έπιασε καύσωνας κι όµως η ρίγανη άνθησε και η παραγωγή, παρά το γεγονός της πρώτης χρονιάς βγήκε άριστη. Η προηγούµενή µου επαγγελµατική ενασχόληση ως ελεύθερος επαγγελµατίας «χτυπιέται» αλύπητα από την φορολογία και την οικονοµική κρίση µε αποτέλεσµα, πριν τεθεί θέµα επιβίωσης να προσανατολιστώ σε παράλληλη εργασία. Την οποία βέβαια και βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς δεν έχει ωράριο, εργάζοµαι στον καθαρό αέρα και όχι κλεισµένος στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου, αποκοµίζοντας όλα τα οφέλη που προσφέρει η χειρωνακτική εργασία στην φύση», σηµείωσε ο νεαρός παραγωγός που πιστεύει πως πρέπει να δωθεί συνδεδεµένη ενίσχυση και στα αρωµατικά φυτά, ενθαρρύνοντας έτσι τους αγρότες σε νέες καινοτόµες καλλιέργειες.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του Αλέξανδρου, ∆ηµήτρης, εντοπίζει στην καθοδήγηση των παραγωγών το µεγαλύτερο πρόβληµα, ειδικότερα στο θέµα των εξαγωγών. Όπως λέει «αν ένας παραγωγός επιθυµεί όπως εγώ να ασχοληθεί µε τις εξαγωγές του προϊόντος του, ο καλύτερος τρόπος είναι τα εµπορικά επιµελητήρια, τα οποία, µετά την νέα νοµοθεσία που βλέπει ως επιχειρηµατίες και τους αγρότες, να εντάξουν και αυτήν την κατηγορία των επαγγελµατιών- αγροτών στην δικαιοδοσία τους. Έτσι το γραφείο των εξαγωγών θα προσανατολίζει τους αγρότες να βρουν τον δρόµο προς τις αγορές και θα διαφηµιζόνται στα εµπορικά του περίπτερα».

 

ΠΗΓΗ

«Η απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, και ιδιαίτερα στα ροδάκινα, αποδεικνύει ότι υπήρξαν οι μίνιμουμ πρωτοβουλίες για την ανατροπή της αρνητικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στους παραγωγούς λόγω της μείωσης των εξαγωγών στη ρωσική αγορά. Όπως έχουμε επισημάνει, η Ρωσία από 8η εξαγωγική αγορά αγροτικών προϊόντων το 2013, έπεσε στην 29η το 2016, και η αξία των εξαγωγών μας μειώθηκε αντίστοιχα από 168 εκατομμύρια ευρώ σε 38,2 εκατομμύρια».

 

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Ο κ. Αποστόλου, ωστόσο, που από τα μετερίζια της αντιπολίτευσης έταζε ανώγεια και κατώγεια, σήμερα προτιμά να ποιεί την νήσσαν στο μείζον ερώτημα της έμπρακτης στήριξης των παραγωγών, μέχρι να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές μας στη ρωσική αγορά. Δυστυχώς, από τα αναφερόμενα στοιχεία η κατάσταση για τους παραγωγούς προβλέπεται να επιδεινωθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψη και την βεβαρημένη οικονομική κατάσταση που προκαλούν η υπερφορολόγηση και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σημειώνει ο βουλευτής.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «έως τις 30 Ιουνίου 2017 ήταν σε ισχύ ο Κανονισμός (EE) 921/2016, όπως τροποποιήθηκε με τον κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμό (EE) 2017/376 της Επιτροπής, ο οποίος προέβλεπε για τη χώρα μας μέγιστες ποσότητες οπωροκηπευτικών, ανά ομάδα προϊόντων. Δυνάμει του ανωτέρω Κανονισμού, έως σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ την 30η Ιουνίου 2017, η χώρα μας απέσυρε από την αγορά συνολικά:

α. 1.249 τόνους μήλα και αχλάδια,

β. 453 τόνους τομάτες, καρότα, γλυκοπιπεριές, αγγούρια και αγγουράκια,

γ. 4.597 τόνους επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια και δαμάσκηνα,

δ. 4.400 τόνους πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια και

ε. 7.800 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι στις 17.07.2017 εκδόθηκε η αριθμ. 2339/77269/14.07.2017 απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (EE) 2017/1165 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών εκτάκτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων φρούτων”. Στην ανωτέρω ΚΥΑ προβλέπονται οι μέγιστες ποσότητες οπωροκηπευτικών που δύνανται να αποσυρθούν ανά ομάδα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης κατά 2.000 τόνους δυνάμει του νέου Κανονισμού, ως εξής:

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ (σε τόνους)

Μήλα και αχλάδια

680 +200 = 880

Δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια

4.165

Πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια

2.040 +700 = 2.740

Ροδάκινα και νεκταρίνια

5.355 + 1.100 = 6.455

 

 

 

Πηγη

Αντιµέτωποι µε ένα βουνό δυσκολίες βρίσκονται αυτό τον καιρό οι αγρότες στη χώρα µας, καθώς οι θεσµικές αλλαγές που έχουν τεθεί σε εφαρµογή, διαµορφώνουν ένα νέο τοπίο στον τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και λεπτούς χειρισµούς, προκειµένου οι παραδοσιακοί και µεµονωµένοι παραγωγοί να µην βρεθούν ξαφνικά αντιµέτωποι µε το φάσµα της χρεοκοπίας.

Τα λογιστικά βιβλία έχουν µπει για τα καλά στη ζωή των αγροτών, η διαχείρισή τους δεν επιτρέπει λάθη, γιατί τα λάθη πληρώνονται και η εγγραφή εξόδων στα οποία πολλοί µέχρι τώρα δεν έδιναν σηµασία, κρίνεται απαραίτητη, ώστε να µετριασθεί το φορολογητέο εισόδηµα, βάσει του οποίου, ως γνωστόν, υπολογίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.  
Στα µεγάλα ζητήµατα που τίθενται µετ’ επιτάσεως είναι η µη έκπτωση (από το φορολογητέο εισόδηµα) των ασφαλιστικών εισφορών, τουλάχιστον µέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ, οι αργές αποσβέσεις παγίων και ο προβλεπόµενος υψηλός φόρος υπεραξίας σε περιπτώσεις µεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων και ειδικότερα για ακίνητα και µεγάλα µηχανήµατα.Όλα αυτά και πολλά ακόµα, υπαγορεύουν την ανάγκη αναζήτησης νέων δρόµων στη διαχείριση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, ώστε, αφενός να µπορούν να εγγράφονται όλες οι δαπάνες, αφετέρου να διαµορφώνονται όροι για καλύτερη αντιµετώπιση από τις εµπορικές τράπεζες, από τους προµηθευτές και γενικά από την αγορά.
Ήδη αρκετοί αγρότες αναζητούν λύσεις σε µακροπρόθεσµα συµβόλαια µίσθωσης αγροκτηµάτων αλλά και σε συµβάσεις leasing (χρηµατοδοτική µίσθωση) για αγροτική γη, τρακτέρ και µηχανήµατα, ώστε να υπάρχουν σηµαντικά και καταγεγραµµένα µισθώµατα τα οποία θα αφαιρούνται εξαρχής από το φορολογητέο εισόδηµα και να υπάρχει µέριµνα για τη συστηµατική συγκέντρωση παραστατικών που αφορούν σε µικρότερες δαπάνες και έξοδα της καθηµερινότητας.

Έτσι που έχουν έρθει πάντως τα πράγµατα, η καλύτερη λύση για τις οργανωµένες αγροτικές εκµεταλλεύσεις είναι η αναζήτηση µορφών νοµικών προσώπων που θα τις βάλουν σε µια καλύτερη σειρά, τόσο στη διαχείριση των λογιστικών τους δεδοµένων, όσο και στη συναλλακτική τους σχέση µε προµηθευτές και αγοραστές των προϊόντων τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν βέβαια και τα ευρύτερα συνεργατικά σχήµατα, µόνο που οι παλινωδίες από τις οποίες έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια οι συνεταιρισµοί έχουν κλονίσει την εµπιστοσύνη των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου.
Αυτό που φαίνεται πάντως να περπατάει αυτό τον καιρό είναι οι Οµάδες Παραγωγών, λύση την οποία δείχνουν να υιοθετούν και οι υπάρχοντες συνεταιρισµοί, µε χαρακτηριστικά παραδείγµατα τον ΘΕΣγη, τον Θρακών Αµνός, τον ΑΣΕΠΑ στο Αµύνταιο και άλλους.

 

 

 

πηγη

Ανυπολόγιστες ζημιές στις υπαίθριες καλλιέργειες και τα αμπέλια από τον καύσωνα σε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσαράς καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον βουλευτή Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρο Δανέλλη.

Όπως αναφέρει ο κ. Δανέλλης, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα, καταγράφοντας πολλές ζημιές στις σοδειές τους την ίδια στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και άλλες υποχρεώσεις τους.
Επειδή ή έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών στον  πρωτογενή τομέα της Κρήτης επείγει και χρήζει την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας, ο κ. Δανέλλης τονίζει την ανάγκη παρέμβασης του Υπουργού προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες για το 100% της ζημιάς, αλλά και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα κάλυψης προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες.

Ολόκληρη η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Θέμα: Ανυπολόγιστες ζημιές για τα αμπέλια και τις υπαίθριες καλλιέργειες από τον καύσωνα

Ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν οι αγρότες της Κρήτης, καθώς το κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών ήρθε να συνεχίσει την καταστροφή που βιώνουν οι αγρότες  από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σοβαρές καταστροφές προκλήθηκαν τόσο στις υπαίθριες καλλιέργειες, όσο και στα αμπέλια αφού ο καύσωνας κατέστρεψε όχι μόνο τα σταφύλια, αλλά και τα κλήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ζημιά που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως οι αμπελοκαλλιέργειες σε αρκετές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική και ιδιαίτερα στην  περιοχή της Μεσσαράς (υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στην Ελλάδα), όπου σε πολλά αμπέλια φτάνει και το 100%.
Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται στις σοδειές τους την  ίδια στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και άλλες υποχρεώσεις τους (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).
Δεδομένου ότι είναι γνωστές οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την καταγραφή, εκτίμηση και αποζημίωση των αγροτών.

Δεδομένου ότι ή έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών στον  πρωτογενή τομέα της Κρήτης επείγει και χρήζει την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας. 

-Πότε θα εκκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να γίνουν οι εκτιμήσεις άμεσα για το σύνολο των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, ώστε δίκαια και έγκαιρα να αποζημιωθούν οι αγρότες για το 100% της ζημιάς;
-Τι πρόσθετα μέτρα κάλυψης προτίθεται να λάβει προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες   από την απώλεια  του εισοδήματος τους;     

 

 

Πηγη

Υποχρεωτική είναι και φέτος η συμπλήρωση του έντυπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα Φορολογικού έτους 2016) για όσους δηλώνουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (κατ' επάγγελμα και μη αγρότες) που διαθέτουν αγροτικό εισόδημα σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με άρθρο του στον ΑγροΤύπο ο Λογιστής - Φοροτεχνικός κ. Αναστάσιος Λυμπερίου αναφέρει αναλυτικά τα μέχρι τώρα δεδομένα και τα αναλυτικά βήματα συμπλήρωσης του Ε3.

 

«Υποχρεωτική είναι και φέτος η συμπλήρωση του έντυπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα Φορολογικού έτους 2016) για όσους δηλώνουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είτε πρόκειται για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού ή ειδικού καθεστώτος είτε για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όπως μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους κ.τ.λ. που διαθέτουν αγροτικό εισόδημα σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ΠΟΛ. 1043 με ημερομηνία 22-3-2017.

 

Το έντυπο Ε3 συμπληρώνεται σε όλες τις περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται από όλους ανεξάρτητα από τη δήλωση ή μη αυτής της δραστηριότητας στο μητρώο της εφορίας. Η υποβολή του εντύπου γίνεται ηλεκτρονικά και κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης πρώτα συμπληρώνεται το Ε3 και μετά το Ε1.

Σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο ο κωδικός 598, στη πρώτη σελίδα του έντυπου Ε3, αφορά τους ασκούντες αγροτική δραστηριότητα και μη υπαγόμενους σε καθεστώς Φ.Π.Α. δηλαδή, τους μη υπαγόμενους ούτε στο κανονικό ούτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. όπως για παράδειγμα ένας ιδιωτικός υπάλληλος που διαθέτει και κάποιες δενδρώδεις καλλιέργειες.

 

Τα πρόσωπα αυτά δηλώνουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (ΠΟΛ 1116/ 10-6-2015 εγκύκλιος) το οποίο μεταφέρεται από τον κωδ.347 του πίνακα Ζ' στους ανάλογους κωδικούς της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1). Σ' αυτή την περίπτωση δεν συμπληρώνεται ο Κ.Α.Δ.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι με βάση την ΠΟΛ 1157/1.12.2008 εγκύκλιο, η αντιστοίχηση των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα έτος περίπου από την ισχύ της απόφασης. Η αντιστοίχιση των Κ.Α.Δ. γίνεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα www.gsis.gr «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» και από την επιλογή «Δήλωση Αλλαγής Κ.Α.Δ.»

Σημειώνεται επίσης ότι οι κωδικοί 595-596 στο έντυπο Ε3 συμπληρώνονται από τους αγρότες που υπάγονται είτε στο κανονικό είτε στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Ας αναλύσουμε το έντυπο Ε3 βήμα-βήμα:

Στον πίνακα ΣΤ του εντύπου Ε3 στους κωδικούς 643 -646 συμπληρώνονται τα ακαθάριστα έσοδα (υποπίνακας ε), στους κωδικούς 518 -546 συμπληρώνονται οι δαπάνες (υποπίνακας στ) και στους κωδικούς 550-570 ο λογιστικό προσδιορισμός για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία (υποπίνακας ζ). Στο έντυπο Ε3 στο πίνακα Ζ' στο κωδικό 347 συμπληρώνονται τα καθαρά αποτελέσματα από αγροτική δραστηριότητα Το αποτέλεσμα του καθαρού εισοδήματος από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας, όπως αυτό προκύπτει στο έντυπο Ε3, μεταφέρεται στο έντυπο Ε1 στον Πίνακα 4.Γ1 Εισόδημα από Αγροτική Επιχειρηματική Δραστηριότητα. Το καθαρό κέρδος μεταφέρεται στους κωδικούς 461-462 ενώ η ζημιά της αγροτικής επιχείρησης μεταφέρεται στους κωδικούς 465-466 του εντύπου Ε1.

Επιπλέον σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 112 (Μέρος Β, παράγραφος 3) του ν. 4387/2016, που αντικαθιστά το τελευταίο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 21 του ν. 4172/2013, ειδικά, για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και, κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους δεν περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις που αφορούν στο έτος 2016 θα φέρουν ακριβή χαρακτηρισμό για τον ορθό φορολογικό χειρισμό τους.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, η βασική ενίσχυση φορολογείται από το πρώτο ευρώ ενώ οι πράσινες και οι συνδεδεμένες φορολογούνται μόνο κατά το μέρος που, αθροιζόμενες, υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.

Ωστόσο κάθε περίπτωση αγροτικής επιδότησης/ενίσχυσης φέρει υποχρέωση αναγραφής στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3, αρχικά, για πληροφοριακούς σκοπούς (Πίνακας Ε', κωδικοί 901, 902, 903, 907, 908, 910, 911, 912, 913 και 914). Το ποσό της βασικής ενίσχυσης (κωδ.901) από το πρώτο ευρώ καθώς και το άθροισμα των πράσινων (κωδ.902) και συνδεδεμένων ενισχύσεων (κωδ.903) για το μέρος άνω των 12.000 ευρώ, μεταφέρεται στη δεύτερη σελίδα του εντύπου για να προσμετρηθούν στη διαμόρφωση του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (Πίνακας ΣΤ' κωδικός 644). Σημειώνεται ότι οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν εισοδηματικές ενισχύσεις ενώ όλες οι περιπτώσεις των επενδυτικών επιδοτήσεων (κωδικοί 907, 910 και 913) καθώς και οι λοιπές περιπτώσεις των εισοδηματικών ενισχύσεων (κωδικοί 908, 911 και 914) δεν λαμβάνονται υπόψη στον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (σχετικό το 175019/01. 12.2016 έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ).

Οι υπόλοιπες κατηγορίες των εισοδηματικών αγροτικών επιδοτήσεων (λοιπές περιπτώσεις επιδοτήσεων/ενισχύσεων, κωδικοί 908, 911 και 914) καθώς και το μέρος των πρασίνων και συνδεδεμένων που δεν λήφθηκε υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (αθροιζόμενες δηλαδή μέχρι τις 12.000 ευρώ), δύνανται να καλύπτουν τεκμήρια, κατ' εφαρμογή της ΠΟΛ.1116/2015 εγκυκλίου.

Για αυτό τον λόγο, τα ποσά αυτά, αναγράφονται στους κωδ. 659/660 του Εντύπου Ε1 της δήλωσης φόρου εισοδήματος. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τα ποσά των επενδυτικών ενισχύσεων/επιδοτήσεων (κωδικοί 907, 910 και 913) τα οποία συμπληρώνονται για πληροφοριακούς λόγους.

Η κατηγορία της πρόωρης συνταξιοδότησης (κωδικός 912), αν και δεν προσμετράται στον προσδιορισμό του κέρδους, αντιμετωπίζεται φορολογικά όπως οι εισοδηματικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις, δύναται δηλαδή να καλύπτει τεκμήρια και ως εκ τούτου αναγράφεται στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1. Κατ' ανάλογη εφαρμογή με όσα ισχύουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα γενικά, οι αγροτικές αποζημιώσεις (κωδικός 909) δεν δύνανται να καλύπτουν τεκμήριο (σχετ. η ΠΟΛ. 1116/2015).

Ωστόσο δεν αλλάζουν οι φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτικών επιδοτήσεων, όπου αυτές υπάρχουν, όσον αφορά στο χρόνο που αυτές βαρύνουν. Συγκεκριμένα, και κατ' εφαρμογή της ΠΟΛ.1116/2015 εγκυκλίου, οι αγροτικές επιδοτήσεις αντιμετωπίζονται φορολογικά στο έτος που αφορούν. Συνεπώς, οι επιδοτήσεις που αφορούν στα έτη 2015 και προηγούμενα θα ακολουθούν τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν φορολογικά με το εκάστοτε φορολογικό πλαίσιο (σχετική και η ΠΟΛ1116/2015 εγκύκλιος).

Τέλος, λόγω της αυτοτελούς φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, προστέθηκε νέος κωδικός 198 «Καθαρό αγροτικό εισόδημα ατομικής επιχείρησης με διπλογραφικά βιβλία», στον οποίο συμπληρώνεται το καθαρό κέρδος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, όταν αυτό αποκτάται από ατομική επιχείρηση η οποία τηρεί διπλογραφικά βιβλία (το ποσό του έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κωδικό 481).

Το Ε3 μετά την ηλεκτρονική του υποβολή δύναται να τροποποιηθεί ηλεκτρονικά εφόσον δεν έχει οριστικοποιηθεί η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Τα παραπάνω αποτελούν γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες σύμφωνα και με τις έως σήμερα εγκύκλιους που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ωστόσο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρήσιμο θα ήταν οι φορολογούμενοι να συμβουλεύονται τους λογιστές τους όταν κρίνεται απαραίτητο.

 

 

Πηγη

Όλο και πιο επιτακτική µοιάζει να γίνεται η ευρεία συζήτηση για τις µεγάλες αδυναµίες που χαρακτηρίζουν το αγροτικό κληρονοµικό δίκαιο στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί όλο και εντείνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι το υπάρχον καθεστώς, το οποίο αναµφίβολα συνέβαλε στη διατήρηση υψηλών ποσοστών απασχόλησης στον τοµέα, έχει εξαντλήσει τα όριά του και επιδρά υπονοµευτικά στην τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας

Μια καλή αφορµή για το άνοιγµα της δηµόσιας συζήτησης δίνουν τα πρόσφατα στοιχεία για τις αµπελουργικές εκµεταλλεύσεις,  µε βάση τα οποία, το 82,5% των παραγωγών οινοποιήσιµων σταφυλιών διαθέτει µονάδες µέχρι 5 στρµ. Πιο αναλυτικά, 155.660 αµπελοκαλλιεργητές καλλιεργούν 614.450 στρµ, µε µέσο µέγεθος τα 3,95 στρµ.

Όπως τονίζουν στην Agrenda στελέχη της ΚΕΟΣΟΕ µεταξύ των οποίων και ο διευθυντής της Π. Κορδοπάτης, η καταγραφή των στοιχείων παράγει µια απογοητευτική εικόνα η οποία είναι συνυφασµένη µε τη βιωσιµότητα και την ανταγωνιστικότητα των εκµεταλλεύσεων.

Είναι καθώς φαίνεται σαφές ότι οι συνθήκες επιβάλλουν ευρύτατες και σε βάθος αλλαγές στο κληρονοµικό αγροτικό δίκαιο της χώρας, ώστε έστω και αργά να ξεκινήσει µια αντίστροφη πορεία διεύρυνσης του αγροτικού κλήρου και ενίσχυσης των εκµεταλλεύσεων.

Το µοντέλο της Γαλλίας και ιδιαίτερα της Βουργουνδίας, όπου για αιώνες η ιδιοκτησία των εκτάσεων κατέληγε υποχρεωτικά, δηλαδή «κληρονοµικώ δικαίω», σε έναν µόνο από τους διαδόχους του αρχηγού, είναι ενδιαφέρον. Αντίστοιχες λύσεις προσφέρονται και από το γερµανικό δίκαιο, όπου προστατεύονται ποικιλοτρόπως η αρτιότητα των αγροκτηµάτων και η αειφόρος διαχείριση των γαιών. Για τα ελληνικά δεδοµένα, αυτό θα ήταν µεταρρύθµιση, η οποία θα έδινε έµφαση στη δυνατότητα των διαχειριστών της γης να επενδύουν σ’ αυτή.Μέχρι στιγµής, πάντως, οι περισσότερες κινήσεις οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσµατα. Η βαριά φορολογία των συντελεστών της παραγωγής, όχι µόνο δεν τους αφήνει περιθώρια να επενδύσουν, αντίθετα, τους υποχρεώνει ακόµα και να πωλούν κτήµατα, συχνά µάλιστα σε ετεροεπαγγελµατίες, ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Οι πληροφορίες οδηγούν στην εκτίµηση ότι ένα µεγάλο ποσοστό των ιδιοκτησιών θα αλλάξει χέρια τα επόµενα χρόνια, είτε επειδή θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία των πιστωτών, είτε επειδή θα πουληθούν.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί, αλλά και αυτά που θα δηµιουργηθούν από την υπερφορολόγηση ή και κακοδιοίκηση, θα πρέπει να πληρωθούν. Σηµαντική παράµετρο αποτελεί η όχι και τόσο γνωστή υποχρέωση των τραπεζών να βάλουν ζεστό µετρητό στα ταµεία τους από τις διαδικασίες αυτές. Το ακριβές ύψος των ποσών για τα επόµενα τρία χρόνια αλλά  και οι µέθοδοι που θα επιλέξουν οι τράπεζες θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην αγορά αγροτικής γης και ευρύτερα στην κτηµαταγορά.

 

 

πηγη

Το ζήτημα της μηδενικής απορρόφησης των κονδυλίων ύψους 3,1 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία για το έτος 2016 καταγγέλλουν με ερώτησή τους βουλευτές της ΝΔ προς τους υπουργούς Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Στην ερώτηση την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν αξιοποίησε ούτε ένα ευρώ από τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ από αυτά που δικαιούνταν στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες βουλευτές ζητούν να μάθουν «αν η μηδενική έως σήμερα απορρόφηση θα επηρεάσει τη μελλοντική κατανομή πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος για τις επόμενες περιόδους, και για ποιο λόγο δεν απορροφήθηκε το εν λόγω κονδύλιο από την ελληνική κυβέρνηση».

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ:


«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν αξιοποίησε ούτε ένα ευρώ από τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούμαστε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής στα σχολεία φρούτων και λαχανικών. Αυτό επισημαίνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση που συνυπογράφει και απευθύνεται προς τους υπουργούς Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Η ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Άρτας κ. Γιώργο Στύλιο, αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόσφατο έγγραφό της ανακοίνωσε την απορροφητικότητα ανά κράτος-μέλος του προγράμματος διανομής στα σχολεία φρούτων και λαχανικών προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2015-2016. Η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία έχουν απορροφήσει το σύνολο των πόρων που τους αναλογούσε. Άλλες χώρες όπως η Κύπρος και η Κροατία απορρόφησαν το 84,8% και  το 96,9% αντίστοιχα».
Οι ερωτώντες βουλευτές παραπέμπουν στη συνέχεια σε απάντηση που έλαβε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, μετά από σχετική ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου αναφέρεται ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν αξιοποίησε ούτε ένα ευρώ από τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούμαστε. Είναι γνωστό ότι η διανομή των συγκεκριμένων προϊόντων συμβάλλει τόσο στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών όσο και στην οικονομική ενίσχυση των αγροτικών επιχειρήσεων παραγωγής φρούτων και λαχανικών και της διάθεσης των προϊόντων τους».
Κατόπιν τούτων οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς αν η μηδενική έως σήμερα απορρόφηση θα  επηρεάσει τη μελλοντική κατανομή πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος για τις επόμενες περιόδους, και για ποιο λόγο δεν απορροφήθηκε το εν λόγω κονδύλιο από την ελληνική κυβέρνηση».

 

 

Πηγη

«Ο παγετός και ο χιονιάς καθυστέρησε την φύτευση πατάτας στην περιοχή. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει συγκομιδή μετά τις 15 Μαΐου», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Ανδρέας Ψαχούλιας, παραγωγός πατάτας από τα Δουνέικα Ηλείας. «Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η συγκομιδή θα έχουμε ελπίδα να πιάσουμε μια καλή τιμή. Ελπίδα μας είναι να καταφέρουμε να κάνουμε εξαγωγές, που συνήθως ξεκινούν από Μάιο και φτάνουν μέχρι τις 10-15 Ιουνίου. Φέτος με τον χιονιά εκτιμώ ότι θα έχουν προβλήματα και οι παραγωγές της Ευρώπης», τονίζει.

Και προσθέτει: «αν δεν καταφέρουμε να εξάγουμε τότε θα πέσει όλη η παραγωγή στην εγχώρια αγορά, η οποία όμως δεν μπορεί να την απορροφήσει και θα έχουμε πτώση τιμών.

Προβλήματα υπήρξαν στις φυτεύσεις στην περιοχή. Έγιναν φυτεύσεις στις πρώιμες πατάτες αλλά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στη συνέχεια «φρέναραν» και ξανάρχισαν πριν λίγες ημέρες. Ο παγετός των προηγούμενων ημερών είχε σαν αποτέλεσμα να καούν πολλές πατάτες που είχαν ήδη φυτρώσει.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το κόστος παραγωγής που κάθε χρόνο αυξάνει. Έχουμε αύξηση στο ΦΠΑ, ανεβαίνουν τα πετρέλαια, τα λιπάσματα και γενικά όλα τα γεωργικά εφόδια.

Την πατάτα που παράγω την εμπορεύομαι μόνος μου. Όσον αφορά τις «ελληνοποιήσεις» όλοι τα ξέρουν αλλά κανένας δεν μιλά. Σήμερα οι τιμές βγαίνουν από την προσφορά και την ζήτηση.

Με μια μέση παραγωγή αν καταφέρω να πουλήσω στα 30 λεπτά το κιλό θα έχω καλύψει το κόστος καλλιέργειας και θα καταφέρω να βγάλω ένα μεροκάματο. Μέση παραγωγή σημαίνει αποδόσεις στους 4 - 5 τόνους το στρέμμα. Το κόστος καλλιέργειας κυμαίνεται στα 800 – 1.000 ευρώ το στρέμμα. Αν δεν έχεις παραγωγή έχεις χαθεί.

Το 2016 είχαμε μεγάλες καταστροφές στις πατάτες από τις βροχοπτώσεις που είχαμε από τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι και το Νοέμβριο. Σε πολλές περιοχές οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν έχουν φανεί ακόμη και σε όσες πήγαν δεν έχουν κάνει σωστά πορίσματα.

Όσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αν και τα προβλήματα είναι πολλά δεν συμμετέχω γιατί τα μπλόκα έχουν γίνει «παραμάγαζο» ενός κόμματος.

 

 

Πηγή

Σειρά στοιχείων και προτάσεις μείωσης του κόστους των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, σπόροι, φυτοφάρμακα) στην Ελλάδα παραθέτει σε γραπτή τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενή Τομέα στην ΠΕ Λασιθίου κ. Νίκος Δασκαλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο η ενδεδειγμένη στρατηγική ώστε να επιτευχθεί η μείωση του κόστους παραγωγής των εφοδίων είναι μέσω συνεργειών, συλλογικής προσπάθειας και συνεργατικών σχημάτων στον αγροτικό χώρο.

Η αναλυτική τοποθέτηση του κ. Δασκαλάκη έχει ως εξής:

Οι δυνατότητες παρέμβασης μέσω συνεργειών στην αγορά αγροτικών εφοδίων μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής

1. Εξελίξεις στις εισροές στην ΕΕ-28 και στην Ελλάδα

 • Στην Ελλάδα οι εισροές (μ.ο. 2011-2015) ανέρχονται σε 5,3 δις ευρώ, ποσοστό που αποτελεί το 57% της αξίας της γεωργικής παραγωγής στο σύνολό της (συμπεριλαμβάνεται και η κτηνοτροφία).
 • Οι τρεις κατηγορίες εφοδίων (λιπάσματα, σπόροι, φυτοφάρμακα) αποτελούν το 2014 στην Ελλάδα το 12% της φυτικής παραγωγής. Στην περιοχή μας λόγω της φύσης των καλλιεργειών (θερμοκηπιακές) το ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο αλλά και των νέων εντομολογικών κινδύνων. Ενδεικτικά, πιπεριά περίπου 2.500 ευρώ/στρέμμα, τομάτα περίπου 3.000€/στρέμμα, η Tuta Absoluta μπορεί να αυξήσει 700 ευρώ/στρέμμα το κόστος, αγγούρι 2.000 ευρώ/στρέμμα.

2. Λιπάσματα

 • Το μερίδιο αγοράς των 10 μεγαλύτερων εταιριών στην ΕΕ-27 αυξήθηκε σημαντικά. Από 28,3% το 2009 ανήλθε σε 37,4% το 2012.
 • Στην ΕΕ-27 τα πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα είναι τα αζωτούχα λιπάσματα. Στην Ελλάδα η κατηγορία αυτή είναι σημαντική (62%).
 • Στην ΕΕ-27 το μερίδιο του κόστους λιπασμάτων στο κόστος των εκμεταλλεύσεων κυμαίνεται ευρύτατα (μ.ο. 2004-2012). Η Ελλάδα παραμένει η τρίτη κατά σειρά χώρα με το μεγαλύτερο κόστος λιπασμάτων (16%), μετά την Ιρλανδία και τη Λιθουανία.
 • Η ζήτηση λιπασμάτων είναι θετική σε παγκόσμιο επίπεδο (2016/2017), αλλά στην ΕΕ καταγράφεται κάμψη (το 2015 και το 2016).
 • Στην Ελλάδα καταγράφεται (2007-2015) σημαντική πτώση της κατανάλωσης λιπασμάτων (-39%). Λόγω της υπερλίπανσης το προηγούμενο διάστημα και λόγω της κρίσης που έχει οδηγήσει όμως σε υπολίπανση με συνέπειες στην ποσότητα παραγωγής.
 • Υπάρχει μία μόνο παραγωγική επιχείρηση (Ελλαγρολίπ ΑΕΒΕ) και οι υπόλοιπες εταιρίες είναι εισαγωγικές. Το μερίδιο αγοράς των 8 μεγαλύτερων εταιριών του κλάδου είναι σημαντικό (79-86%).
 • Οι τιμές των λιπασμάτων στη διεθνή αγορά σημειώνουν σημαντική κάμψη στο 1ο τρίμηνο του 2016. Ωστόσο η κάμψη των τιμών στην ΕΕ-28 είναι μικρότερη (συνδέονται κυρίως με το κόστος του φυσικού αερίου, που στην ΕΕ εισάγεται και του οποίου οι τιμές ήταν υπερτριπλάσιες και τώρα υπερδιπλάσιες εκείνων των ΗΠΑ).
 • Στην Ελλάδα καταγράφεται σημαντική αύξηση της κατανάλωσης στη θειική αμμωνία, πτώση στη νιτρική και άνοδος στην ουρία. Αύξηση όμως σημειώνεται στα υδατοδιαλυτά λιπάσματα.
 • Κύρια δίκτυα διανομής είναι τα γεωπονικά καταστήματα (50%), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί (20%) και οι χονδρέμποροι.
 • Οι πιστώσεις που παρέχουν οι εταιρείες του κλάδου έχουν περιοριστεί (2-5 μήνες ενώ σημαντικές είναι οι εκπτώσεις στις αγορές τοις μετρητοίς (5-10%).
 • Ιδιαίτερα πρέπει να δούμε το Νέο Κανονισμό που προετοιμάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των οργανικών λιπασμάτων.

3. Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

 • Σημαντική αύξηση σημειώνει η αξία των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ-28 (+19,5% την περίοδο 2011-2015). Παραμένει έντονη και συνεχώς αυξανόμενη η συγκέντρωση. Το μερίδιο αγοράς των 7 ισχυρότερων εταιριών από 65% το 2003 ανήλθε σε 88% το 2010.
 • Το μερίδιο κόστους φυτοφαρμάκων παρουσιάζει σημαντική διακύμανση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά χώρα της ΕΕ με το μεγαλύτερο μέσο κόστος φυτοφαρμάκων (13-11%), μετά τη Γαλλία.
 • Τα μυκητοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα καλύπτουν αθροιστικά τα 2/3 του όγκου πωλήσεων φυτοφαρμάκων στην ΕΕ. Στην Ελλάδα το μερίδιο αυτό υπερβαίνει το 76%.
 • Στην Ελλάδα οι 4 μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου καλύπτουν το 56% της αγοράς που εκτιμάται σε 230 εκατ. ευρώ (2015).
 • Το κανονιστικό καθεστώς περιόρισε με έντονο ρυθμό το πλήθος των δραστικών ουσιών που κυκλοφορούν σήμερα. Το σύνολο σχεδόν των προϊόντων παρασκευάζεται από εταιρείες του εξωτερικού (4% μόνο από ελληνικές επιχειρήσεις).
 • Οι 10 σημαντικότερες δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, στις 3 βασικές κατηγορίες (μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα) καλύπτουν το 65% της συνολικής αξίας χρήσης τους.
 • Μεταξύ των καναλιών διανομής κυριαρχούν τα γεωπονικά καταστήματα.
 • Η παράλληλη εισαγωγή φυτοφαρμάκων αντιμετωπίζει δυσκολίες και οι εισαγωγές στην Ελλάδα είναι πολύ μικρές.
 • Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι περίπλοκη και καθυστερεί. Η αξιοποίηση ωστόσο λογισμικού, εφαρμογών και έξυπνων διαδραστικών βάσεων μπορεί να θέσει σε θέση ισχύος το νέο συνεργατικό σχήμα.

4.    Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό

 • Η αγορά των σπόρων στην ΕΕ εκτιμάται (2012) σε 7 δις ευρώ. Η συγκέντρωση των 8 ισχυρότερων εταιριών στον κλάδο αυξήθηκε κατά 46% (2010-2014).
 • Το μερίδιο του μέσου κόστους των σπόρων στο κόστος παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων διαφοροποιείται μεταξύ των κρατών μελών. Η Ελλάδα με μερίδιο 8% περίπου βρίσκεται στη 10η θέση.
 • Η αγορά των σπόρων στην Ελλάδα καταγράφει πτωτική πορεία (αξία 180 εκατ. δολάρια). Το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν οι σπόροι στα λαχανικά, κηπευτικά, σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι κ.α.
 • Η παραγωγή στην Ελλάδα είναι περιορισμένη και οι εισαγωγές καλύπτουν το 90% της αξίας, προερχόμενες από την ΕΕ.
 • Στην προμήθεια σπόρων στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις ενώ υπάρχουν και 70 ιδιωτικές εταιρίες.
 • Τα κανάλια διανομής που κυριαρχούν είναι και πάλι τα γεωπονικά καταστήματα.

5.    Στρατηγική εισόδου

 • Επικέντρωση εισαγωγής προϊόντων μεγάλης κατανάλωσης (θειική αμμωνία, ουρία κ.α.).
 •  Κεντρικές συμφωνίες με εταιρείες αγροεφοδίων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά καθώς και συνεργασία με συνεταιριστικές επιχειρήσεις του εξωτερικού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εισαγωγές γενοσήμων και η παράλληλη εισαγωγή φυτοφαρμάκων.
 • Συνεργασία με εταιρείες βαλκανικών χωρών για τη μείωση των τιμών.
 • Η χρησιμοποίηση αποθηκευτικών χώρων και η αξιοποίηση συνεργείων (logistics) με τα μέλη του συνεργατικού σχήματος.

Επίλογος

 • Στη χώρα μας σήμερα λειτουργούν 2500 γεωπονικά καταστήματα.Η είσοδος στο χώρο συνεργατικών σχημάτων είναι δυνατόν να επιφέρει μείωση των εισροών στα λιπάσματα από 8,3%-13,5% και στα φυτοφάρμακα και σπόροι από 13%-18,5% κατά το πρώτο στάδιο (2χρονο) και θα επηρεάσει συμπίεση και τα άλλα κανάλια και σε νέα διάρθρωση της αγοράς και στο καθεστώς που επικρατεί με ότι αυτό συνεπάγεται σε μείωση του κόστους παραγωγής, παραγωγική αύξηση και ποιότητα.
 • Θεωρείται αναγκαία η συλλογική προσπάθεια σε μία κατακερματισμένη και μη ανταγωνιστική ελληνική γεωργία.
 • Οι συνεταιρισμοί μπορούν να ενισχύσουν το ρόλο τους, το κύρος τους και την οικονομική τους κατάσταση εφόσον η παρέμβαση αποδειχθεί επιτυχημένη.
 • Οι προτεινόμενες στρατηγικές μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα και με την ανταπόκριση των μελών.
 •  Η προσπάθεια αυτή έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας εφόσον συνδυαστεί με την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με εξειδικευμένους φορείς στην παροχή λογισμικού και εφαρμογών.
 • Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις του μέλλοντος πρέπει να έχουν συνολική προσέγγιση όχι μόνο με τα αγροτικά εφόδια, αλλά και με την παροχή υπηρεσιών.


Ιεράπετρα, 9-1-2017
Νίκος Δασκαλάκης

Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενή Τομέα
στην ΠΕ Λασιθίου

Πρόεδρος ΕΑΣ Ιεράπετρας

 

 

 

Πηγή

Απόφαση «εσφαλμένη και βλαπτική» όχι μόνο για το τοπικό αλλά και το εθνικό συμφέρον, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Μεσσηνίας αυτή που έλαβε το ΥπΑΑΤ σύμφωνα με την οποία εγγράφεται στο μητρώο ποικιλιών ως συνώνυμο της «ποικιλίας Καλαμών» το «Καλαμάτα». «Με την ενέργεια του αυτή το Υπουργείο ανοίγει μακροπρόθεσμα το δρόμο για την απαξίωση του προϊόντος, με την παραπλάνηση των καταναλωτών σε σχέση με το ΠΟΠ Καλαμάτα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Περιφέρειας, προαναγγέλοντας την προσφυγή σε ένδικα μέσα.

Η αναλυτική τοποθέτηση από το Γραφείο Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας έχει ως εξής:

Η Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία εγγράφεται στο μητρώο ποικιλιών ως συνώνυμο της «ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ» το «ΚΑΛΑΜΑΤΑ», είναι εσφαλμένη και βλαπτική  όχι μόνο για το τοπικό αλλά και για το εθνικό συμφέρον, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε διεθνείς ανταγωνιστές που καλλιεργούν την ποικιλία «Καλαμών» να εκμεταλλευθούν  την εμπορική ισχύ του ονόματος «Καλαμάτα».

Με την ενέργεια του  αυτή το Υπουργείο ανοίγει  μακροπρόθεσμα το δρόμο για την απαξίωση  του προϊόντος, με την  παραπλάνηση των καταναλωτών  σε σχέση με το ΠΟΠ Καλαμάτα. Κύριο μέλημα του Υπουργείου έπρεπε να είναι η προστασία του σπουδαίου αυτού εθνικού προϊόντος και των παραγωγών και όχι η πρόταξη οιουδήποτε άλλου συντεχνιακού  συμφέροντος, το οποίο  δύναται και να μην ταυτίζεται με  προϊόντα ελληνικής παραγωγής.

Η αντίδραση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δια του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, υπήρξε άμεση και ασφαλώς θα εκφραστεί και με συγκεκριμένες ενέργειες στο πλαίσιο των δικονομικών και λοιπών μέσων, που παρέχει η Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία,  με στόχο την προστασία του προϊόντος και των παραγωγών, καθότι αυτό  αποτελεί για εμάς μοναδική προτεραιότητα.

Παράλληλα, σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε βέβαιοι πως θα κινηθούν οι παραγωγικοί και αυτοδιοικητικοί  φορείς της Μεσσηνίας.»

 

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 3

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ