Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Αγροτικά Νέα

Αγροτικά Νέα (421)

Για µικρή άνοδο, της τάξεως του 6%, στην ελληνική παραγωγή βιοµηχανικής ντοµάτας, κάνουν λόγο οι τελευταίες εκτιµήσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού «World Processing Tomato Council». Επιβεβαιώνοντας προηγούµενο ρεπορτάζ της Agrenda µε τίτλο «Ιταλία και Ισπανία αφήνουν χώρο στον ελληνικό πελτέ», ο WPTC αναφέρει ότι οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ντοµατοπαραγωγικές χώρες αναµένεται να καταγράψουν µείωση στην παραγωγή τους 4 και 22% αντίστοιχα, «δίνοντας αέρα» στο ελληνικό προϊόν.

Ωστόσο, σύµφωνα µε όσα µας αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, οι διεθνείς ανακατατάξεις θα πρέπει να συνοδευτούν και από αλλαγές εντός συνόρων. Το πρώτο βήµα που πρέπει να γίνει έχει να κάνει µε την ανάγκη για επενδύσεις στην µεταποίηση. Επιπλέον, απαιτείται η σταδιακή µείωση του κόστους παραγωγής.

Οι εκτιµήσεις του WPTC

Ειδικότερα, ο WPTC εκτιµά ότι η ελληνική παραγωγή θα κυµανθεί στους 425.000 µετρικούς τόνους (από 400.000 το 2017). Την ίδια στιγµή η Ιταλική παραγωγή δεν αναµένεται να ξεπεράσει τα 5 εκατ. µετρικούς τόνους (5,2 εκατ. το 2017) ενώ χαµηλά σε σχέση µε τα προηγούµενα έτη θα κινηθεί και η Ισπανική παραγωγή που δεν θα ξεπεράσει τους 2,6 εκατ. µετρικούς τόνους (η παραγωγή το 2017 έφτασε τους 3,3 εκατ. µετρικούς τόνους). Μεγάλη µείωση της τάξεως του 21% αναµένεται να σηµειώσει και η Τουρκία µε την παραγωγή της να µην ξεπερνά τους 1,5 εκατ. µετρικούς τόνους. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριµένα στη Καλιφόρνια η παραγωγή εκτιµάται αυξηµένη κατά 15% (αναµένεται στους 10,8 εκατ. µετρικούς τόνους από τους 9,4 το 2017).

Κάτω από τα 600 ευρώ ο πελτές

Όσον φορά στη µείωση των καλλιεργειών στις ηγέτιδες ντοµατοπαραγωγικές  ευρωπαϊκές χώρες (σύµφωνα και µε τα στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού Βιοµηχανικής Τοµάτας) οι λόγοι είναι πολλοί. Στην Ισπανία η µείωση των στρεµµάτων οφείλεται αφενός  στο γεγονός ότι η χώρα έχει ξεκινήσει να επενδύει σε πιο ανταγωνιστικές καλλιέργειες κηπευτικών µε στόχο την εδραίωση της στην ευρωπαϊκή αγορά και αφετέρου στο ότι η τιµή του παραδοσιακού τοµατοπολτού διπλής συµπύκνωσης 28 - 30 brix καταγράφει κάµψη. Ειδικότερα, η τιµή του πελτέ αυτή την περίοδο έχει πέσει κάτω από τα 600 ευρώ ανά τόνο. Πέρυσι  πριν την έναρξη της σεζόν η τιµή ήταν στα 680 – 700 ευρώ/τόνο ενώ το 2016 ανερχόταν στα 820 ευρώ/τόνο. Παλιότερα έφτανε και του 900 ευρώ/τόνο.

Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η φετινή παρατεταµένη ανοµβρία στην ιβηρική χερσόνησε µε αποτέλεσµα εκτός της Ισπανίας να προβλέπεται µείωση και για την παραγωγή της Πορτογαλίας (-7% σε σχέση µε πέρυσι). Το µεγάλο ερωτηµατικό – προκειµένου να συµπληρωθεί το παλζ – της φετινής εµπορικής σεζόν σχετίζεται και µε την κατανάλωση. Αν και ακόµα είναι νωρίς να γίνουν ασφαλείς εκτιµήσεις, στελέχη της αγοράς βιοµηχανικής ντοµάτας µας κάνουν γνωστό ότι τα µηνύµατα που λαµβάνουν δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

«Αναµένουµε µείωση των εξαγωγών άρα και της κατανάλωσης σε κάποιες αγορές για µια σειρά λόγων. Για παράδειγµα στον αραβικό κόσµο η πτώση των τιµών του πετρελαίου φαίνεται ότι έχει µειώσει την καταναλωτική δύναµη.  Στην Αφρική έχουν επιβληθεί δασµοί από χώρες όπως η Νιγηρία, η Αλγερία κ.α. Στην περιοχή του βόρειου Ιράκ - λόγω του πολέµου - έχουν µειωθεί οι εισαγωγές. Προβλήµατα υπάρχουν και στην αγορά της Βενεζουέλας λόγω της οικονοµικής δυσπραγίας», µας εξηγεί ο αντιπρόεδρος του WPTC, ∆ηµήτρης Νοµικός.

Τον Απρίλιο οι φυτεύσεις σε Ηλεία-Θεσσαλία µε τη Λάρισα να περιορίζει φέτος τα στρέµµατα 

Από τις 20 Μαρτίου στην Ηλεία ξεκινά δειλά – δειλά και φέτος η καλλιεργητική χρονιά στην βιοµηχανική ντοµάτα µε την Θεσσαλία να ακολουθεί από αρχές Απριλίου. Αν και οι εκτιµήσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού Βιοµηχανικής Ντοµάτας µιλούν για αύξηση της παραγωγής, στις δύο σηµαντικότερες  παραγωγικές περιοχές της χώρας δεν «βλέπουν» αύξηση των εκτάσεων. Μάλιστα, στον κάµπο, στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισµού Θεσσαλών Τοµατοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ) µιλώντας στην Agrenda κάνουν λόγο για µείωση των στρεµµάτων σε ποσοστό της τάξεως του 20 – 30%. «Ο συνεταιρισµός πέρσι καλλιέργησε 17.500 στρ. και φέτος αναµένεται να καλλιεργήσουµε 12.500», µας αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Νίκος Κυρίτσης.

Στην Ηλεία οι εκτιµήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση των στρεµµάτων στα περσινά επίπεδα. «Τα υπέρογκα έξοδα και οι καθηλωµένες τιµές δεν µας δίνουν κίνητρο για αύξηση της καλλιέργειας», µας τονίζει πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Αµαλιάδος Χρήστος Βαλλιανάτος.

 

 

Πηγή

 

Οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), Νίκος Παππάς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), Βαγγέλης Αποστόλου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη χρήση μεθόδων Γεωργίας Ακριβείας και συστημάτων νέων τεχνολογιών. Η συνεργασία των τριών μερών, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, έχει ως στόχο την από κοινού σχεδίαση και ανάπτυξη τεχνικών, που βασίζονται σε αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα (drones), υποστηρίζουν εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ψηφιακές υποδομές για τη συλλογή δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων για παρεμβάσεις στην καλλιέργεια. Μέχρι τον Ιούνιο θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου. Η δράση υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

 

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, τόνισε «η γεωργία ακριβείας είναι η νέα τεχνολογία και πρέπει να έρθει στην χώρα μας. Όμως χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής. Οι αγρότες δεν την γνωρίζουν και πρέπει να εκπαιδευτούν. Όμως είμαι επιφυλακτικός για το αν καταφέρουν να την εφαρμόσουν. Ένα πρόβλημα είναι ότι ο αγροτικός κλήρος στην χώρα μας είναι μικρός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κόστος να είναι μεγάλο για τον παραγωγό και δεν θα είναι εύκολο να επιστρέψουν τα χρήματα σε αυτόν. Επίσης υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία στα χωράφια (όσον αφορά την άρδευση και την λίπανση) κάτι που θα κάνει δύσκολη την εφαρμογή της. Πάντως είναι θετικό που ξεκινάμε έστω και πιλοτικά να την εφαρμόζουμε».

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε, ακόμα, η δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα», προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ, η οποία δρομολογείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

 

Το έργο αφορά 450.000 αγρότες, γεωπόνους, γεωργικούς συμβούλους σε όλη τη χώρα, 20 ομάδες καλλιεργούμενων προϊόντων σε πρώτη φάση (με στόχο την ανάπτυξή του στο σύνολο των καλλιεργειών) και παραγωγές από 15 εκατ. στρέμματα στην κορύφωση υλοποίησης της δράσης.

 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε σχετικά: «Η τεχνολογία της ευφυούς γεωργίας υφίσταται ήδη, δεν είναι στα χαρτιά. Η Πολιτεία οφείλει να φροντίσει ώστε αυτή να διαχυθεί μεταξύ των αγροτών της χώρας μας. Κατά την πιλοτική εφαρμογή της έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και μείωση του κόστους παραγωγής έως 30-45%. Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο που καλλιεργείται η γη».

 

Ο Υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, σημείωσε: «Αν συνδυάσουμε τον αγροτικό τομέα με την καινοτομία και την τεχνολογία θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα. Αυτά που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», σήμερα γίνονται πράξη, μέσω της συνεργασίας των δύο Υπουργείων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι προβλέψεις, μέσω των νέων τεχνολογιών, για την κατάσταση της καλλιέργειας, τις καιρικές συνθήκες και άλλα γίνονται με ακρίβεια και ταχύτητα, κάτι που θα βοηθήσει απόλυτα τους αγρότες μας».

 

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλλιος Ράλλης, υπογράμμισε: «Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι τα νέα εργαλεία στη διάθεση του Έλληνα αγρότη. Ως τον προσεχή Ιούνιο, θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου, το οποίο θα ωφελήσει 450.000 αγρότες. Πλέον, μέσω των 6.500 επίγειων σταθμών θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα, ανοιχτά για όλους».

 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, ανέφερε: «Συμμετέχουμε στη δράση των δύο Υπουργείων με μεράκι. Και αυτό γιατί, ενώ συνήθως οι ιδέες σπάνια φτάνουν στην υλοποίηση, σε αυτή την περίπτωση οι ιδέες όντως φτάνουν στην εφαρμογή».

Τον Υπουργό, Νίκο Παππά, συνόδευσαν οι Βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Κατσαβριά και Παναγιώτα Βράντζα, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, Παναγιώτης Σκούτας

 

 

ΠΗΓΗ

Είναι γνωστό ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα αγροτικά εισοδήματα, έχει οδηγήσει πολλούς παραγωγούς να πουλάνε την παραγωγή τους με ανακριβή ή και καθόλου παραστατικά, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις - και ιδίως οι Συνεταιρισμοί, να έχουν έρθει σε πολύ δύσκολη θέση. Η κατάσταση αυτή με τις «μαύρες πωλήσεις», εκτός των άλλων έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις στην εγχώριο αγορά, αλλά και στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και άλλων πολλών χωρών.
Η Πολιτεία γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά παρά τις υποσχέσεις ότι θα πατάξει το λαθρεμπόριο, δεν κάνει απολύτως τίποτα.
Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο ότι η «αδράνεια» του κρατικού μηχανισμού είναι επιλογή της Κυβέρνησης, γιατί εάν ξεκινήσει τους ελέγχους, τότε οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να πληρώσουν σε φόρους το σύνολο της σοδειάς τους και δεν θέλει να βάλει απέναντί της τον αγροτικό κόσμο.
Θα πείτε τώρα, ότι αυτά δεν τα σκεφτόταν η Κυβέρνηση όταν έβαζε αυτούς τους δυσβάσταχτους φόρους, αντί να περιορίσει τη σπατάλη του Κράτους;
Σίγουρα τα ήξερε, αλλά όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ήταν πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης αυτή η κατάσταση.

Οι προτάσεις

Προκειμένου να κρατηθεί όρθιος ο αγροτικός τομέας από τη βαριά φορολογία, έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις. Μία από αυτές τις προτάσεις - η οποία μάλιστα διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τις σελίδες του περιοδικού μας και η οποία έχει συζητηθεί και στα υψηλά κλιμάκια της Κυβέρνησης - είναι να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για τα μέλη των Συνεταιρισμών, στο 13%. Η πρόταση αυτή στοχεύει όχι μόνο στη μείωση της φορολογίας των παραγωγών, αλλά παράλληλα θέλει να λειτουργήσει και ως μοχλός για την καλύτερη οργάνωση της παραγωγικής μας βάσης.
Αυτή η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από το σύνολο των Συνεταιρισμών αλλά και από πολλές ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να «διαβάσουν» την αναπτυξιακή προοπτική της. Μία άλλη πρόταση που έχει κατατεθεί, είναι να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να αναγνωρίζονται ως δαπάνες όλα τα έξοδα που γίνονται από τον παραγωγό.
Όμως τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να διακινείται από ορισμένους συνδικαλιστικούς κύκλους του συνεταιριστικού κινήματος και μία άλλη πρόταση, η οποία έχει στον πυρήνα της την ιδέα της εφαρμογής του «τεκμαρτού εισοδήματος». Για να δούμε όμως εάν αυτή η πρόταση είναι προς όφελος του παραγωγικού τομέα - και εάν έτσι μπορεί να παταχθεί το λαθρεμπόριο, όπως διατείνονται οι κύκλοι αυτοί.

Ποια είναι η πρόταση

Η νέα αυτή πρόταση περί τεκμαρτού εισοδήματος, έχει ως εξής: «Να προσδιορίζεται το αγροτικό εισόδημα του κάθε παραγωγού με βάση τα στοιχεία που δηλώνει αυτός στο ΟΣΔΕ ή στο Ε3. Από το εισόδημα αυτό θα αφαιρούνται οι δαπάνες που θα προκύπτουν από τα παραστατικά που πρέπει να προσκομίζει ο παραγωγός και αυτό που θα μένει θα είναι το φορολογητέο εισόδημα».
 Για να γίνει κατανοητή αυτή η πρόταση, ας πάρουμε ως δεδομένο ότι ένας παραγωγός καλλιεργεί 50 στρέμματα ροδάκινα, τα οποία είναι σε πλήρη παραγωγή - και υπό κανονικές συνθήκες παράγει 200 τόνους ροδάκινα και έχει προσδιοριστεί ότι η τιμή παραγωγού για τα επιτραπέζια ροδάκινα είναι 20 λεπτά. Με βάση λοιπόν την πρόταση του «τεκμαρτού εισοδήματος» ο παραγωγός αυτός θα έχει έσοδα της τάξης των 40.000 ευρώ (200.000 κιλά ροδάκινα Χ 0,20 η προκαθορισμένη τιμή= 40.000 ευρώ), ανεξάρτητα εάν πουλήσει τα προϊόντα αυτά με τιμολόγιο ή δεν κόψει καθόλου τιμολόγιο.
Τώρα, για να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα, θα πρέπει ο παραγωγός να προσκομίσει όλα τα παραστατικά με τις δαπάνες που έχει κάνει. Δηλαδή, εάν στο παράδειγμα που αναφέραμε, ο παραγωγός έχει παραστατικά με δαπάνες (όπως εργατικά, καύσιμα, λιπάσματα κ.λπ.) της τάξης των 20.000 ευρώ, τότε θα έχουμε:
Έσοδα 40.000 ευρώ, μείον δαπάνες 20.000 ευρώ, άρα καθαρό κέρδος 20.000 ευρώ, το οποίο και θα φορολογηθεί με τους φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν σήμερα.
Αναλύσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε την πρόταση αυτή, γιατί πολλοί άνθρωποι όταν ακούνε «τεκμαρτό εισόδημα» νομίζουν ότι θα επανέλθει ο παλιός τρόπος που υπολογιζόταν το αγροτικό εισόδημα.

Δεν στέκει αυτή η πρόταση

Όπως καταλάβατε, η πρόταση αυτή είναι στρεβλή, γραφειοκρατική, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη.
Στρεβλή, γιατί δεν μπορεί να έχει ο παραγωγός - εκτός όλων των άλλων - και τον εφιάλτη του «τεκμαρτού εισοδήματος». Τι θα γίνει εάν καταστραφεί η σοδειά από ένα καιρικό φαινόμενο; Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνδικαλιστές- συνεταιριστές απαντούν ότι σε μια καταστροφή της σοδιάς από καιρικά φαινόμενα, θα υπάρχει βεβαίωση από τον ΕΛΓΑ για το ύψος της ζημιάς και έτσι το τεκμαρτό εισόδημα θα προσδιοριστεί με βάση αυτήν την εκτίμηση.
Δηλαδή, δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα που πληρώνουμε, θα βάλουμε τώρα και τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ στις φορολογικές μας υποθέσεις, για να γίνεται καλύτερα το «αλισβερίσι»…
Τι θα γίνει όμως εάν καταστραφεί η σοδειά από αιτίες που δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, όπως π.χ. η πτώση των εσπεριδοειδών από τις συχνές βροχοπτώσεις, γεγονός που συνέβη φέτος στα μανταρίνια της Δυτικής Ελλάδας - ή έχουμε παραγωγή χαμηλότερη από την προσδιοριζόμενη - ή ακόμα τα προϊόντα θα πουληθούν χαμηλότερα από την τιμή προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος ή μείνουν απούλητα στα χωράφια;
Και επειδή ο αγροτικός τομέας δεν είναι μόνο οι δενδρώδεις καλλιέργειες, τι θα γίνει με τα άλλα αγροτικά εισοδήματα;
Ο ψαράς δηλαδή, θα έχει τεκμαρτό εισόδημα ανεξάρτητα εάν θα βγάλει ψάρια; Ο κτηνοτρόφος θα έχει πάντα την ίδια ποσότητα γάλατος από τα ζώα του, για να έχει και αυτός τεκμαρτό εισόδημα;
Από την άλλη, πάνω σε ποια βάση θα υπολογιστούν οι τιμές παραγωγού;
Πώς, πότε και από ποιους θα αλλάζουν οι τιμές - και κατά συνέπεια και το εισόδημα του κάθε παραγωγού; Από κάποια επιτροπή που θα εδρεύει στην Αθήνα ή μήπως από διάφορους «τοπικούς άρχοντες»;
Αντιλαμβάνεστε ότι για να εφαρμοστεί αυτή η πρόταση, χρειάζεται ένα γραφειοκρατικό σύστημα - και η πολιτική ηγεσία που θα έχει το σύστημα προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος υπ’ ευθύνη της, θα είναι ευάλωτη στην πίεση που θα δέχεται από κλεισμένους δρόμους ή άλλες μορφές διαμαρτυρίας των παραγωγών. Η πρόταση αυτή λοιπόν, εκτός των άλλων κρύβει και πολλούς κινδύνους και είναι άκρως επικίνδυνη για την ομαλή λειτουργία του αγροτικού τομέα.

Απλά πράγματα

Οι κύκλοι που «πλασάρουν» αυτήν την πρόταση, λένε ότι έτσι θα παταχθεί το λαθρεμπόριο των αγροτικών προϊόντων. Φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η αγορά, γιατί εάν εφαρμοστεί αυτή η πρόταση, τότε ο κάθε πωλητής των λαϊκών αγορών ή χονδρέμπορος ή Βαλκάνιος διακινητής, θα λέει στον παραγωγό: «Τώρα που έχεις τεκμαρτό εισόδημα, τι να το κάνεις το τιμολόγιο; Θα σου κόψω ένα τιμολόγιο με χαμηλή τιμή, για να κερδίσω και εγώ κάτι από τους φόρους, αλλιώς δεν βγαίνω»!
Το λαθρεμπόριο λοιπόν θα συνεχίζεται, απλά σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ζητάνε «μαύρες πωλήσεις » οι παραγωγοί, αλλά οι έμποροι, όπως δηλαδή γινόταν τον παλιό καλό καιρό…

Η άποψή μας

Η πρόταση αυτή πρέπει να αποσυρθεί και να παραμείνουν οι προτάσεις που προαναφέραμε. Δηλαδή, «να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να αναγνωρίζονται ως δαπάνες όλα τα έξοδα που γίνονται από τον παραγωγό» ή «να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στο 13% για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς».
Ακόμα, να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι σε όλη την αγορά και να νομοθετηθούν αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν.
Απλά και κατανοητά πράγματα πρέπει να ζητάμε και να μην κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη, με προτάσεις γραφειοκρατικές και ανεφάρμοστες.
Τώρα, εάν η πολιτική ηγεσία δεν αντιλαμβάνεται ότι οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν από αυτήν την κατάσταση, υπάρχει και ο δρόμος της έντονης και δυναμικής διαμαρτυρίας, τον οποίο δεν θα πρέπει να αποκλείουν τα Συνδικαλιστικά Όργανα των Συνεταιρισμών και των ιδιωτικών Επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ:  Τάκης Ορφανός
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 
 
 

 

 

 

Η εγκατάσταση νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται με ελάχιστο αριθμό πρέμνων 250 ανά στρέμμα, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

 

Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους παραγωγούς ότι το αμπέλι, και ειδικά το οινοποιήσιμο, είναι μια πλήρως ελεγχόμενη καλλιέργεια».

Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ «για τη διαδικασία φύτευσης του αμπελώνα ακολουθείται η διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 9 της με αρ. 1011/21054/18-02-2016 (ΦΕΚ 486Β, ΑΔΑ: Ω5074653ΠΓ-ΥΚΕ) Υ.Α. «οι παραγωγοί πριν οποιαδήποτε ενέργεια υλοποίησης της χορηγούμενης άδειας θα πρέπει υποχρεωτικά να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής».

Συνεπώς οι κάτοχοι αδειών πριν τη φύτευση του αμπελώνα υποχρεούται να ενημερώσουν την αρμόδια ΔΑΟΚ υποβάλλοντας αίτηση με πλήρη φάκελο. Επίσης, όπως αναφέρεται στην με αρ. 1011/21054/18-02-2016 (ΦΕΚ 486Β, ΑΔΑ: Ω5074653ΠΓ-ΥΚΕ) Υ.Α. είναι υποχρεωτική η χρήση αντιφυλλοξηρικών υποκειμένων αμπέλου, απαιτείται χημική ανάλυση εδάφους (περιεκτικότητα εδάφους σε CaCO3 και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά) πριν την έκδοση της Άδειας εγκατάστασης αμπελώνα και προμήθειας πολλαπλασιαστικού υλικού και η εγκατάσταση της νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται με ελάχιστο αριθμό πρέμνων 250 ανά στρέμμα. Η φύτευση πραγματοποιείται με τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες σύμφωνα με την αρ. 2919/95506/13-9-2017 (ΦΕΚ 3276Β, ΑΔΑ: ΨΓ3Ξ4653ΠΓ-ΖΕΨ) Υ.Α. «Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας», όπως κάθε φορά ισχύει. Η προαναφερθείσα διαδικασία ακολουθείται και για τις άδειες νέων αμπελοφυτεύσεων που έχουν χορηγηθεί το 2016 και 2017, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του Υπ.Α.Α.Τ. και αναφέρονται σε συγκεκριμένο τεμάχιο. Σύμφωνα με το άρθρο 8§9 της με αρ. 609/16822/14-2-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 600B, ΑΔΑ: 757Ο4653ΠΓ-ΓΦ0) αλλαγή τεμαχίου πραγματοποιείται μόνο σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της άδειας, οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα με αίτησή τους στην αρμόδια ΔΑΟΚ να αλλάξουν την αρχικά αιτούμενη έκταση με άλλη αντίστοιχου μεγέθους, υπό τον όρο ότι η νέα έκταση έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, όσον αφορά τα κριτήρια προτεραιότητας του άρθρου 6 της παρούσης.

Η δυνατότητα αλλαγής τεμαχίου που αδειοδοτήθηκε και μεταβίβαση της άδειας περιγράφεται στο άρθρο 6 της με αρ. 1541/49475/05-5-2017 (ΑΔΑ: 7ΦΟΠ4653ΠΓ-ΗΞΛ) εγκυκλίου όπου αναφέρεται ότι η άδεια νέας φύτευσης μπορεί να υλοποιηθεί σε τεμάχιο άλλο διαφορετικό από το οποίο δόθηκε η άδεια (με διαφορετικό / ή διαφορετικούς 13ψήφιο κωδικό, από τον αναγραφόμενο στην εκτυπωμένη άδεια φύτευσης) όταν η έκταση για την οποία δόθηκε η αδειοδότηση δεν είναι διαθέσιμη όπως για περιπτώσεις:

• η επιλέξιμη έκταση αντιστοιχεί σε τεμάχια που παίρνουν μέρος σε αναδασμό και δεν είχε οριστικοποιηθεί η διαδικασία απόδοσης τίτλων ως την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης από τον αιτούντα παραγωγό.

• απαλλοτρίωσης

• για το επιλέξιμο τεμάχιο έχουν τροποποιηθεί ή διαπιστώνονται παράγοντες που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του και το καθιστούν ακατάλληλο για την καλλιέργεια της οινοποιήσιμης αμπέλου.

• περιπτώσεις κατά τις οποίες αδειοδοτήθηκε μέρος της έκτασης τεμαχίων παραγωγού και όχι η συνολική τους έκταση. Σε αυτή την περίπτωση και προς αποφυγή πολυτεμαχισμού και κατακερματισμού της εκμετάλλευσης δύναται η φύτευση σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια τα οποία είναι ανάλογης έκτασης με αυτή που αδειοδοτήθηκε.

Για όλες τις περιπτώσεις αλλαγής αγροτεμαχίων, τα νέα τεμάχια πρέπει να πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις που ίσχυαν για τα επιλέξιμα τεμάχια αδειοδότησης (έκταση, υψόμετρο, βιολογική καλλιέργεια κ.α.), σε εφαρμογή του ‘’ Άρθρο 10, (Καν.215/561).

Περιπτώσεις υλοποίησης της αδειοδότησης (μεταβίβαση άδειας) από διαφορετικό παραγωγό είναι δυνατή σε περιπτώσεις που συνδέονται με το μεταβιβαζόμενο τεμάχιο στο πλαίσιο διαχείρισης εμπράγματων δικαιωμάτων επί των ακινήτων φυσικών ή άλλων προσώπων, για κληρονομικούς λόγους, εφόσον η μεταβίβαση τεμαχίου και άδειας διενεργείται εντός του διαστήματος υποχρέωσης φύτευσης – τριών ετών από την ημερομηνία χορήγησής της αδείας. Για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μεταβολής / τροποποίησης στα στοιχεία του τελικού πίνακα χορήγησης αδειών, θα πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αίτημα στη ΔΑΟΚ, για την γνωστοποίηση της μεταβολής (τεμαχίου, ή και αδειοδοτημένου παραγωγού).

 

 

Πηγή

Να ξεχάσουν όσα ήξεραν καλούνται οι παραγωγοί θερµοκηπιακής ντοµάτας στην Κρήτη που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια ανέµεναν να… ρεφάρουν οικονοµικά την περίοδο των ηµερών του Πάσχα. Φέτος, όπως αναφέρουν στην Agrenda οι ίδιοι οι παραγωγοί οι τιµές δεν αναµένεται να καταγράψουν άνοδο νωρίτερα από τις 10 Απριλίου, δηλαδή την εβδοµάδα µετά το Πάσχα.

Αυτό αποδίδεται, όπως λένε, στο γεγονός ότι µέχρι την περίοδο εκείνη θα έχει «ξεστοκάρει» ένα σηµαντικό ποσοστό της παραγωγής ενώ τότε εκτιµάται ότι θα ξεκινήσει να αυξάνεται και η κατανάλωση. Εν τω µεταξύ στα τέλη του µήνα εκτός της Κρήτης αναµένονται στην αγορά τα θερµαινόµενα θερµοκήπια της Τριφυλίας και η παραγωγή της Πρέβεζας.

Ο «κακός» Φλεβάρης

Για την εµπορική πορεία του προϊόντος µίλησε στην εφηµερίδα Agrenda ο Γιώργος Χατζάκης, παραγωγός από την Ιεράπετρα, σηµειώνοντας ότι τις προηγούµενες ηµέρες η τιµή της ντοµάτας στην περιοχή δεν ξεπερνούσε τα 25 λεπτά το κιλό. «Ξεκινήσαµε να κόβουµε στα τέλη του Οκτωβρίου. Το Νοέµβριο και τον ∆εκέµβριο ο µέσος όρος της τιµής ήταν 75 λεπτά. Μετά τις 10 Ιανουαρίου ξεκίνησε η κατρακύλα», όπως εξηγεί. Ο ίδιος, µάλιστα προσθέτει ότι «ο χειρότερος µήνας ήταν ο Φεβρουάριος. Εµείς ολοκληρώνουµε τη συγκοµιδή τον Ιούνιο και πάντα σε συνάρτηση µε την τιµή. Αν για παράδειγµα µε αυτές τις τιµές είµαστε στον Ιούνιο θα είχαµε σταµατήσει να κόβουµε».

Κόβουν συντηρητικά

Εκτός της µειωµένης ζήτησης εντός συνόρων, παραγωγοί και έµποροι αποδίδουν τις χαµηλές τιµές και στην πολυήµερη κακοκαιρία (εξαιρετικά χαµηλές θερµοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις) που πλήττει το τελευταίο διάστηµα τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, σύµφωνα µε τον Γ. Χατζάκη είχε σαν αποτέλεσµα «οι παραγωγοί να κόβουν πολύ συντηρητικά τα προϊόντα τους. Με απλά λόγια κόβουµε µόνο τις πολύ κόκκινες ντοµάτες, µε αποτέλεσµα να υπάρχει συσσωρεµένη παραγωγή στα περιβόλια, ενώ την ίδια στιγµή οι έµποροι έχουν µεγάλες ποσότητες προϊόντος στα µαγαζιά.

Ωστόσο το… κράτηµα της παραγωγής δεν µπορεί να γίνει σε όλες της ποικιλίας ντοµάτας. Τη δυνατότητα αυτή έχουν µόνο στις ποικιλίες ∆άφνη και Torry, οι οποίες µπορούν να µείνουν στο θερµοκήπιο ακόµα και 15 ηµέρες µετά την ωρίµανση τους αν κάποιος υπολογίζει ότι στο διάστηµα αυτό θα επιτύχει καλύτερες τιµές. Αυτή κατάσταση όπως διαµορφώνεται σήµερα, χρειάζεται ένα µεγάλο χρονικό διάστηµα έως ότου οµαλοποιηθεί. Το µόνο σίγουρο πάντως είναι ότι οι ντοµάτες δεν θα απορροφηθούν µε υψηλές τιµές». Παρόλα αυτά, όπως µας δηλώνει ο παραγωγός από την Ιεράπετρα, η Ελλάδα «δεν παίζει µόνη της στα βαλκάνια», αφού ως γνωστό και η γειτονική Τουρκία αποτελεί σηµαντικό παίκτη που καθορίζει την αγορά».

Το κόστος καλλιέργειας

Στην Κρήτη, η περιοχή µε τις σηµαντικότερες καλλιέργειας θερµοκηπιακής ντοµάτας είναι  αδιαµφισβήτητα η Ιεράπετρα (6.500 – 7.000 στρ.) αλλά σύµφωνα µε όσα µας δήλωσε ο Γ. Χατζάκης δεν είναι αµελητέες οι ποσότητες που παράγονται και σε άλλες περιοχές του νησιού όπως το Τυµπάκι, η Κουντούρα και ο Πλάτανος. Τέλος σύµφωνα µε τον ίδιο µια καλή τιµή για τον παραγωγό κυµαίνεται περίπου «στα  50 λεπτά/κιλό αφού το κόστος καλλιέργειας  κυµαίνεται 35 – 40 λεπτά και  υπολογίζεται πάντα σε συνάρτηση µε την παραγόµενη ποσότητα».

Η Κρήτη θα δώσει το τέµπο και για την παραγωγή της Τριφυλίας

Την εκτίµηση ότι η παραγωγή της Κρήτης θα επηρεάσει το βηµατισµό της θερµοκηπιακής ντοµάτας και στην Πελοπόννησο κάνει µιλώντας στην Agrenda, ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Φιλιατρών «Τριφυλία». Το γεγονός ότι η περιοχή φέτος θα χάσει την αγορά του Πάσχα δεν προβληµατίζει τους παραγωγούς αφού όπως µας τονίζει «τα τρία τελευταία χρόνια η αγοραστική δύναµη των καταναλωτών είναι µειωµένη». Παράλληλα ο Γ. Αλεξανδρόπουλος επαναφέρει το θέµα της µεγάλης διαφοράς µεταξύ των τιµών παραγωγού – καταναλωτή που συνεχίζει να υφίσταται, τονίζοντάς ότι  «δεν µπορεί ο καταναλωτής να αγοράζει την ντοµάτα 1,50 ευρώ το κιλό όταν ο παραγωγός στην Κρήτη δεν πληρώνεται ούτε 25 λεπτά». Να σηµειωθεί ότι πέρσι στην έναρξη της συγκοµιδής (20 Απριλίου) η τιµή της ντοµάτας στην Τριφυλία ήταν στα 1,20 ευρώ/κιλό. «Καθοριστικό ρόλο και φέτος στην εµπορική µας πορεία θα παίξει η Κρήτη αφού οι παραγόµενες ποσότητες στο νησί θα επηρεάσουν και τις δικές µας τιµές» καταλήγει.

 

 

Πηγή

Μια από τις καλύτερες χρονιές τους βιώνουν φέτος οι καλλιεργητές αβοκάντο της Κρήτης, καθώς η αυξηµένη ζήτηση στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά, σε συνδυασµό µε τη µειωµένη σοδειά, λόγω παρενιαυτοφορίας, έχουν εκτοξεύσει την τιµή παραγωγού στα 2 ευρώ το κιλό.

Πέρυσι, οι αντίστοιχες τιµές για την ποικιλία Hass, που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο στην αγορά και µέχρι τον Ιούλιο, έφταναν µόλις στα 1 µε 1,20 ευρώ, λένε χαρακτηριστικά από την Οργάνωση Παραγωγών για τα εσπεριδοειδή και το αβοκάντο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Χανίων. Βέβαια, να σηµειωθεί ότι πέρυσι υπήρξε µεγάλη σε όγκο παραγωγή, ενώ φέτος είναι η χρονιά που τα δέντρα δεν κάνουν πολύ καρπό.

Η φετινή σεζόν, λένε οι καλλιεργητές της ∆υτικής Κρήτης, όπου και καλλιεργείται το 90% της ελληνικής παραγωγής αβοκάντο, είναι εξαιρετική από άποψη τιµών, αλλά και απορρόφησης. Καλά όµως πήγε και η χειµωνιάτικη ποικιλία Fuerte, που δίνει το 60%-70% της παραγωγής των Χανίων, καθώς ήταν µειωµένη κατά 50%, ενώ η απορρόφηση ήταν πάνω από ικανοποιητική.

 

 

Πηγη

Με καλή προοπτική για τους παραγωγούς προχωρά η φετινή σεζόν στη φράουλα. Το θετικό, όπως αναφέρουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο συστηματικοί καλλιεργητές, είναι ότι η θερμοκρασία στις μεγαλουπόλεις αγγίζει ή και ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου, αν και είμαστε μόλις στις αρχές Μαρτίου, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για το προϊόν από το καταναλωτικό κοινό.

Η συγκομιδή των διαφόρων ποικιλιών φράουλας ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο και συνεχίζεται έως σήμερα, με αρκετά μεγάλες ποσότητες, στους δυο νομούς της Πελοποννήσου, που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν στην παραγωγή, την Αχαΐα δηλαδή και την Ηλεία.

Οι καλές καιρικές συνθήκες στο ξεκίνημα της συγκομιδής ευνόησαν την ποιότητα και τις τιμές, οι οποίες αυξάνονται για τον παραγωγό όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

«Αυτή την περίοδο βγαίνουν όλες οι ποικιλίες φράουλας στην αγορά, ενώ στα φόρτε της είναι τώρα η Victory, που πετυχαίνει τιμές έως και 2,5 ευρώ το κιλό», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, εκ των πιο έμπειρων του χώρου, από τη Μανωλάδα του νομού Ηλείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού, ανεξαρτήτως ποικιλίας, κυμαίνονται τώρα μεταξύ 1,50 και 2,50 ευρώ, αναλόγως της ποιότητας, σε ένα εύρος δηλαδή τιμών, που δεν εμφανίζει αποκλίσεις, σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν.

Την περίοδο 2016-2017 στην περιοχή της Ηλείας και στα δυτικά της Αχαΐας, όπου παράγεται το 80% της ελληνικής φράουλας, υπολογίζεται ότι καλλιεργήθηκαν περί τα 11.000 στρέμματα, με την απόδοση να κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5 τόνων και το ύψος παραγωγής να αγγίζει τους 55.000 τόνους.

Οι ικανοποιητικές αποδόσεις της περσινής σεζόν, σε συνδυασμό με το άνοιγμα νέων αγορών, εκτιμάται ότι οδήγησαν φέτος, σε μια οριακή αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, τα οποία σε κάθε περίπτωση, δεν υπολείπονται των 11.500 στρεμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι πρώτοι καρποί φράουλας, ποικιλίας Fortuna συγκομίστηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, εξασφαλίζοντας τιμή στον παραγωγό έως και 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός Φάνης Παπανικολόπουλος «ορισμένες ποσότητες έφυγαν και με 4 ευρώ το κιλό».

Πλέον οι αγρότες από την Αχαΐα και την Ηλεία ποντάρουν να ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία, ώστε να τονωθεί περαιτέρω η ζήτηση, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

 

Πηγή

Οι Έλληνες γεωργοί κινδυνεύουν να χάσουν 33% της απόδοσης των καλλιεργειών κατά μέσο όρο, αν εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, απώλεια δηλαδή έως και 1.061 εκατ. ευρώ σε αγροτικό εισόδημα, ενώ το ακαθάριστο κέρδος θα μειωθεί περισσότερο από 100% κατά μέσο όρο.

 

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει η έρευνα της γενικής διευθύντριας του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας Φραντζέσκας Υδραίου και της επιστημονικής της ομάδας, την οποία παρουσίασε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, πρώτη μέρα της 7η Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας.

Στη συνάντηση που διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, από τις 5 έως 8 Μαρτίου 2018, με συνδιοργανωτές τους: Δήμο Λαρισαίων, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδας, Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία, Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία, Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων και Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και χορηγούς επικοινωνίας την Agrenda και το site Agronews ,παρουσιάζονται τα νεότερα επιτεύγματα πάνω στην εντομολογία, ζιζανιολογία, φυτοπαθολογία, φυτοπροστασία και άλλα επίκαιρα θέματα της Γεωργίας.

Επιπτώσεις από την εφαρμογή της πρόσφατης ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη διαθεσιμότητα εργαλείων Φυτοπροστασίας και ο Ρόλος των Επιστημόνων στην Υλοποίησή ήταν το θέμα που ανέπτυξε η κ. Υδραίου, τονίζοντας ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να προσαρτήσει στο ήδη αυστηρό νομοθετικό περιβάλλον (Κανονισμοί 1107/09, 485/2013 και η Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά) για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ΦΠΠ), νέες νομοθεσίες όπως αυτή για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες. Μελέτη που ανατέθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας στη συμβουλευτική εταιρεία Steward Redqueen, με βάση στοιχεία που παρείχαν οργανώσεις-μέλη της Copa Cogeca και τεχνικά ινστιτούτα, εξέτασε το σωρευτικό αντίκτυπο από την υιοθέτηση των νέων νομοθεσιών.

Οι συνέπειες αναμένονται να είναι δραματικές για τη γεωργία της ΕΕ. Το νέο ασφυκτικό πλαίσιο εγκρίσεων ΦΠΠ αναμένεται να αποσύρει περί τις 75 δραστικές ουσίες, με άλλα λόγια το 1/5 των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών. Η έλλειψη εργαλείων φυτοπροστασίας αναμένεται να επιφέρει πανευρωπαϊκά απώλειες ύψους 17 δις ευρώ της συνολικής κερδοφορίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενώ παράλληλα 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν. Το πρόβλημα εντείνεται περισσότερο σε ειδικές καλλιέργειες ανά τις χώρες της ΕΕ (όπως το βαμβάκι για την Ελλάδα).

Για το λόγο αυτό, ο ΕΣΥΦ έλαβε πρωτοβουλία να συστήσει ειδική ομάδα εργασίας από Έλληνες εμπειρογνώμονες ώστε να αναδειχθούν οι πιθανές επιπτώσεις στη χώρα μας και να προωθηθούν στις Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές. Η ομάδα εργασίας έχει ως μέλη ειδικούς σε καλλιέργειες, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπόνων και επαγγελματιών Γεωπόνων. Οι καλλιέργειες που επιλέχθηκαν για να εξεταστούν οι επιπτώσεις στην Ελλάδα είναι: ελιά, βαμβάκι, αμπέλι, ροδάκινο, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, δηλαδή σχεδόν τα 3/4 της αξίας των ελληνικών καλλιεργειών στο σύνολό τους (στοιχεία 2010-2014 της Eurostat).

Η μελέτη επεξεργάστηκε διαθέσιμα δεδομένα από έγκυρες πηγές (ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat), την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα ΦΠΠ, την τρέχουσα προστιθέμενη αξία δραστικών ουσιών που κινδυνεύουν να αποσυρθούν, καθώς και τις βέλτιστες εναλλακτικές λύσεις, τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές αποδόσεων και κόστους παραγωγής, τις κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης.

Στα βασικά συμπεράσματα που κατέληξε η μελέτη είναι ότι κατά την πλήρη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, οι Έλληνες γεωργοί κινδυνεύουν να χάσουν κατά μέσο όρο 33% της απόδοσης των καλλιεργειών για τις οποίες έγινε η μελέτη. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια έως και 1.061 εκατομμυρίων ευρώ σε αγροτικό εισόδημα, ενώ το ακαθάριστο κέρδος θα μειωθεί περισσότερο από 100% κατά μέσο όρο. Πολλές θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν και ειδικά για τις καλλιέργειες ροδάκινου, αχλαδιού, μήλου, κρεμμυδιού, βαμβακιού και ντομάτας θερμοκηπίου, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μεγάλος. Τέλος, η έλλειψη βασικών εργαλείων φυτοπροστασίας για τους Έλληνες γεωργούς θα επιτείνει το ενδεχόμενο αύξησης του φαινομένου χρήσης παράνομων φυτοφαρμάκων».

 

Ηλίας Ελευθεροχωρινός: Μουχρίτσα και κόκκινο ρύζι ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα ρυζιού  

Την ανθεκτικότητα ζιζανίων σε ζιζανιοκτόνα της καλλιέργειας του ρυζιού ανέπτυξε ο ομότιμος καθηγητής Ζιζανιολογίας, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ, μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αθηνών  Ηλίας Ελευθεροχωρινός αναφέροντας ότι:  «Τα σημαντικότερα ζιζάνια της καλλιέργειας του ρυζιού είναι η μουχρίτσα (Echinochloa spp.), η μοσχοκύπερη (Cyperus difformis L.) και το κόκκινο ρύζι (Oryza sativa L.), ενώ τα ζιζάνια, με τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης και τη μικρότερη σπουδαιότητα, είναι η αμμάνια (Ammania spp.), η ετερανθέρα (Heteranthera spp.), η λεπτοχλόη (Leptochloa spp.), η λέρσια (Leersia oryzoides (L.) Sw.), η νεραγριά- δα (Paspalum paspaloides (Michx.) Scribn. (P. distichum)), ο σκίρπος (Scirpus (Schoenoplectus) mucronatus L.) και το ραγάζι (Scirpus (Bolboschoenus) maritimus L.).

Ο ομότιμος καθηγητής Ζιζανιολογίας, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ, μέλος Ελληνικής Ακαδημίας Αθηνών  Ηλίας Ελευθεροχωρινός

Η διαχείριση αυτών των ζιζανίων βασίζεται κυρίως στη χρήση ζιζανιοκτόνων που αναστέλλουν τη δράση των ενζύμων ALS (azimsulfuron, halosulfuron-methyl, imazamox, penoxsulam, bispyribac-sodium) ή ACCase (profoxydim, cyhalofop-butyl, cycloxydim, propaquizafop) και δευτερευόντως στην εφαρμογή ζιζανιοκτόνων με δράση αυξίνης (MCPA, triclopyr), αναστολέων του φωτοσυστήματος II (bentazon), αναστολέων της μίτωσης (pendimethalin), αναστολέων βιοσύνθεσης καροτενοειδών (clomazone).

Η συνδυασμένη εφαρμογή συμπληρωματικών μεθόδων ή/και καλλιεργητικών μέτρων (αμειψισπορά, ορθολογική χρήση λιπασμάτων, κατάλληλος χρόνος κατεργασίας και σποράς, πυκνή σπορά, κατάλληλη κατεργασίας του εδάφους) είναι εξίσου σημαντική. Σχετικώς με την επιλογή των ζιζανιοκτόνων, αυτή πρέπει να γίνεται με βάση το είδος και τη διαχείριση της ανθεκτικότητας των ζιζανίων, αφού, στη χώρα μας, έχουν ήδη καταγραφεί ανθεκτικοί πληθυσμοί μουχρίτας με διασταυρωτή ανθεκτικότητα στα ζιζανιοκτόνα imazamox, penoxsulam και bispyribac-sodium, κόκκινου ρυζιού με ανθεκτικότητα στο imazamox, καθώς και μοσχοκύπερης με διασταυρωτή ανθεκτικότητα στα ζιζανιοκτόνα azimsulfuron και halosulfuron-methyl.

Αυτό όμως που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χρήση ζιζανιοκτόνων είναι ότι η δράση τους αυξάνεται όταν εφαρμόζονται σε ευαίσθητα φυτά των ζιζανίων που βρίσκονται στο στάδιο των 2-4 φύλλων, ενώ μειώνεται σημαντικά μετά από εφαρμογή σε μεγάλες πυκνότητες ζιζανίων ή σε πληθυσμούς που περιέχουν ανθεκτικά φυτά ή/και ευαίσθητα φυτά που βρίσκονται σε μεγαλύτερο από το συνιστώμενο στάδιο. Επίσης, η κατάλληλη διαχείριση του νερού εντός του ορυζώνα είναι εξίσου απαραίτητη προϋπόθεση για τη δράση και την εκλεκτικότητα των ζιζανιοκτόνων.

Τέλος, οι ορυζοπαραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η μη συνεχής χρήση του αποτελεσματικού ζιζανιοκτόνου, σε συνδυασμό με την εναλλαγή ζιζανιοκτόνων ή τη χρήση μιγμάτων διαφορετικού τρόπου δράσης, την εφαρμογή τους στη συνιστώμενη δόση και με το συνιστώμενο όγκο ψεκαστικού υγρού, την αποφυγή ανάμιξης των ζιζανιοκτόνων με μη συνιστώμενα σκευάσματα, καθώς και τη χρήση μεθόδων μείωσης της ανταγωνιστικής ικανότητας ή της αποφυγής των ζιζανίων, αποτελούν αναγκαία μέτρα για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης νέων ανθεκτικών πληθυσμών ζιζανίων και την ως εκ τούτου παράταση διάρκειας χρήσης των αποτελεσματικών ζιζανιοκτόνων».

 

Δημήτρης Σταυρίδης: Μείωση παραγωγής και αύξηση κόστους παραγωγής από αστοχίες στην καταπολέμηση πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στα βαμβάκια

Τις αξιοσημείωτες προσβολές σε καλλιέργειες βάμβακος, από το ρόδινο και κυρίως το πράσινο σκουλήκι στην Θεσσαλία, παρουσίασε ο προϊστάμενος Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Λάρισας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Συνάντησης Δημήτρης Σταυρίδης στην ομιλία του με θέμα «Διαχείριση λεπιδοπτέρων για το βαμβάκι στην Κεντρική Ελλάδα: από τη θεωρία στην πράξη».

Ο προϊστάμενος Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Λάρισας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Συνάντησης Δημήτρης Σταυρίδης

Σε σημαντική μείωση της παραγωγής ή σε διενέργεια πολλών ψεκασμών και κατά συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής οδήγησαν σε πολλές περιπτώσεις οι προσβολές, σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, ο οποίος τόνισε ότι: «Ιδιαίτερα για το πράσινο σκουλήκι, φαίνεται ότι ορισμένες χρονιές υπήρξαν αποτυχίες στην καταπολέμηση, οι οποίες συχνά αποδίδονται σε διάφορα αίτια, όπως η ανθεκτικότητα του εντόμου ή οι λανθασμένοι χειρισμοί κατά τον ψεκασμό, χωρίς όμως να υπάρχουν και για αυτά επαρκή στοιχεία. Τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και άλλοι φορείς, έχουν αξιοποιήσει διάφορα δίκτυα παρακολούθησης του ρόδινου και του πράσινου, αλλά και άλλων εχθρών. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την παρακολούθηση αυτή καθαυτή, λαμβάνουν χώρα και «γεωργικές προειδοποιήσεις» με τη μορφή ανακοινώσεων και οδηγιών ανά περιοχή και έχουμε στήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα με την βοήθεια του ΥΠΑΑΤ για την επιτυχή αναχαίτιση τους».

 

Κόκκαλης: Μεγάλο στοίχημα η γνώση στον παραγωγό

Την πεποίθηση πως η γνώση στους Έλληνες παραγωγούς αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας. Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στηρίζουμε τη δυνατότητα να είναι διαθέσιμα χρήσιμα εργαλεία φυτοπροστασίας, σύμφωνα όμως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στηρίζουμε την πρόληψη και την ανάγκη να παραχθεί πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό για την μείωση των ιώσεων και της καταστροφής του φυτικού κεφαλαίου. Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και για την ενσωμάτωση όλων των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας και της γεωργίας ακριβείας, κλειδί για την αφομοίωση των οποίων αποτελεί η ενίσχυση της παρεχόμενης κατάρτισης και επιμόρφωσης του αγρότη».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης

«Χωρίς ορθολογική προστασία δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη φυτική παραγωγή, όχι τουλάχιστον όπως αυτή περιλαμβάνεται στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης, ενώ εξήγησε πως «μια βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με το δικό μας όραμα περιλαμβάνει τον εφοδιασμό των παραγωγών μας με όλα τα εργαλεία καλής γεωργικής πρακτικής που χρειάζεται για να προστατεύσει τη σοδειά του, την προστασία της υγείας των καταναλωτών, την προστασία της καλής φήμης των εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων και το σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φυτοϋγείας, ο κ. Κόκκαλης είπε μεταξύ άλλων ότι «στις σύγχρονες συνθήκες εμπορίου, όπου καθημερινά φτάνουν στα σημεία εισόδου της χώρας φυτά, πολλαπλασιαστικό υλικό και γεωργικά προϊόντα από όλο τον κόσμο, είναι κρίσιμο να στελεχωθούν άρτια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αυτό εκτός από την πρόληψη εισόδου στη χώρα παθογόνων τα οποία μπορούν να αποβούν καταστροφικά για την πρωτογενή παραγωγή, μειώνει και τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων. Η σημασία της εντατικοποίησης των ελέγχων είναι ξεκάθαρη καθώς όλοι γνωρίζουν καλά τις καταστρεπτικές συνέπειες που έχει η Τριστέτσα, μια ασθένεια καραντίνας που υπάρχει στη χώρα, όπως επίσης τις προσπάθειες και τις συνέργειες τις οποίες οφείλουμε να  πετύχουμε ώστε να αποφύγουμε την είσοδο της Ξυλέλα στην Ελλάδα.

 Ως εργαλείο για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας, συμπλήρωσε ο υφυπουργός, υπάρχει το Πρόγραμμα Επισκοπήσεων (75% κοινοτικοί πόροι, 25% εθνική συμμετοχή) βάσει του οποίου πραγματοποιούνται έλεγχοι και σε πρώτο επίπεδο (στα σημεία εισόδου) αλλά και δευτερογενώς με τη λήψη ύποπτων δειγμάτων από καλλιέργειες ανά την επικράτεια. Για την επιτυχία του Προγράμματος αυτού είναι απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας των Υπηρεσιών του Υπουργείου με τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών».

Αποτυπώνοντας την κατάσταση στα φυτοφάρμακα, ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβε πως «η προστασία του καταναλωτή και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και αναπόσπαστους πυλώνες για μια πραγματικά βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επί δεκαετίες, πρόσθεσε, φυτοφάρμακα (με έγκριση ή χωρίς) πωλούνταν ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα, με μόνη γραμμή άμυνας το φιλότιμο των τοπικών γεωπόνων, οι οποίοι έπρεπε να προτάξουν τον όρκο που έδωσαν στην επιστήμη τους σε σχέση με το κέρδος που θα τους απέφερε η πώληση πλέον των αναγκαίων ποσοτήτων γεωργικών φαρμάκων. Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί πόσοι θάνατοι οφείλονται στη μη ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων όπως και πόσα από τα ψεκαστικά ήταν σωστά ρυθμισμένα ώστε να ψεκάζουν όσο πρέπει και όπου πρέπει. Οι παραγωγοί και οι καταναλωτές ζητούν από την πολιτεία την προστασία και οι γεωπόνοι αλλά και οι εταιρείες οφείλουν και είναι αρωγοί στο αίτημα αυτό».

Κλείνοντας, επεσήμανε πως ο σχεδιασμός του υπουργείου εμπνέεται «από τις αρχές της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, της Ορθολογικής Διαχείρισης και των Καλών Γεωργικών Πρακτικών, λειτουργώντας και υπηρετώντας το συμφέρον και το μόχθο του Έλληνα παραγωγού».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας κ.α.

 

Το πρόγραμμα την Τρίτη 6 Μαρτίου έχει ως εξής:

Κηπευτικά

Προεδρείο: Ν. Κατής, Η. Τραυλός, Φ. Υδραίου.

8:15 – 8:30: Φυτοπαθολογικά προβλήματα και αντιμετώπιση σε υδροπονικές καλλιέργειες. (Π.Π. Αντωνίου)

8:30 – 8:45: Φυλλώδη λαχανικά – Ασθένειες και εχθροί σήμερα. (Α. Παρασκευόπουλος)

8:45 – 9:00: Ίκτερος των σολανωδών και των κολοκυνθοειδών: αιτιολογία, επιδημιολογία και αντιμετώπιση. (Β. Μαλιόγκα, Χ. Ορφανίδου, Λ. Λώτος, Ν. Κατής)

9:00 – 9:15: Η έξαρση της ασθένειας του βακτηριακού έλκους της τομάτας και η διαχείρισή της. (Δ. Γκούμας)

9:15 – 9:30: Απολυμάνσεις εδάφους σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες για την αντιμετώπιση των φυτοπαρασιτικών νηματωδών. (Ι. Γιαννακού)

9:30 – 9:45: Ερωτήσεις

 

Προεδρείο: Α. Παρασκευόπουλος, Δ. Κοντοδήμας, Χ. Βαρβέρη, Δ. Λύκας.

9:45 – 10:00: Παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού στα δενδρώδη, στην άμπελο και στα κηπευτικά. (Ν. Κατής. Λ. Λώτος, Α. Κατσιάνη, Ν. Μαλιόγκα)

10:00 – 10:40: Isopyrazam. Νέο πολυδύναμο μυκητοκτόνο από την ADAMA. (Jose Luis Collar, Portfolio and Business Development Manager, Adama Europe – Προσκεκλημένος ομιλητής της ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑΕΦΟΔΙΑ ΑΕΒΕ)

10:40 – 10:55: Αντιμετώπιση του υπονομευτή της τομάτας Tuta absoluta: προβλήματα και λύσεις (Ε. Ροδιτάκης, Ι. Βόντας, Α. Τσαγκαράκου)

10:55 – 11:10: Προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης ζιζανίων σε κηπευτικές καλλιέργειες. (Α. Καρκάνης)

11:10 – 11:25: Ερωτήσεις

11:25 – 11:55: Διάλειμμα

 

Αμπέλι - Ελιά

Προεδρείο: Ε. Τζάμος, Ε. Ναβροζίδης, Ε. Βέλλιος.

11:55 – 12:10: Ανθεκτικότητα ζιζανίων σε ζιζανιοκτόνα σε αμπέλι και ελιά και τρόποι διαχείρισής της. (Η. Τραυλός, Ε. Τάνη, Δ. Μπιλάλης)

12:10 – 12:25: Αναδυόμενες και νέες ασθένειες ελιάς με έμφαση στο γλοιοσπόριο, και στην αλτερναρίαση. (Ε.Κ. Τζάμος, Π.Π. Αντωνίου, Ε.Ι. Παπλωματάς, Δ.Ι. Τσιτσιγιάννης)

12:25 – 12:40: Ασθένειες του ξύλου της αμπέλου: παθογόνα αίτια, επιδημιολογία και καταπολέμηση. (Γ. Καραογλανίδης)

12:40 – 12:55: Οι ψευδόκοκκοι της αμπέλου. (Π. Μυλωνάς, Γ. Σταθάς)

12:55 – 13:10: Η φυτοπροστασία στο αμπέλι από την σκοπιά των γεωργικών προειδοποιήσεων: προβλήματα και προοπτικές. (Ν. Μπαγκής, Ρ. Οικονομάκη, Ν. Σωμαράκης, Δ. Τσουπέης, Ε. Ροδιτάκης)

13:10 – 13:25: Ερωτήσεις

 

Λοιπές δενδρώδεις

Προεδρείο: Κ. Γιαννοπολίτης, Γ. Καραογλανίδης, Ι. Βασιλάκογλου.

13:25 – 13:40: Νέα ζιζανιοκτόνα σε δενδρώδεις καλλιέργειες και η ορθή εφαρμογή τους. (Κ. Γιαννοπολίτης)

13:40 – 13:55: Ανθεκτικότητα της πράσινης αφίδας της ροδακινιάς (Myzus persicae) σε εντομοκτόνα – προοπτικές διαχείρισης. (Ι. Μαργαριτόπουλος, Α. Κατή, Κ. Βουδούρης, Π. Σκούρας)

13:55 – 14:15: IsoclastTM Active: Ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση μυζητικών εντόμων στην περιοχή της Μεσογείου. (Β. Αποστολίδης, DOW – DUPONT)

14:15 – 14:30: Η βρωμούσα, Halyomorpha halys, νέος εχθρός κηπευτικών και δενδρωδών καλλιεργειών: βιολογία και αντιμετώπιση. (Π. Μυλωνάς)

14:30 – 14:45: Χρήση συνθετικών φερομονών για την καταπολέμηση εντόμων: εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης. (Σ. Ανδρεάδης, Ε. Ναβροζίδης, Α. Μιχαηλάκης, Π. Μυλωνάς)

14:45 – 15:00: Ο ιός της ευλογιάς της δαμασκηνιάς (σάρκα) και η ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του. (Χ. Βαρβέρη)

15:00 – 15:15: Ερωτήσεις

15:15 – 16:30: Διάλειμμα

 

Στρογγυλή τράπεζα – «Εθνικό Σχέδιο Δράσης»

Συντονιστής: Φ. Υδραίου.

16:30 – 17:00: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση: αποτελέσματα και προκλήσεις. (Δ. Βλάχος, ΥΠΑΑΤ)

17:00 – 17:15: Η σημασία της κατάρτισης των αγροτών στη σύγχρονη φυτοπροστασία. (Δ. Σταυρίδης)

17:15 – 17:25: Α. Ραψανιώτης (Αγρότης)

17:25 – 18:30: Συζήτηση

21:00: Βραβεύσεις – Δεξίωση

 

Σημαντικές απώλειες ακόμα και 40% στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στα έσοδά τους γράφουν αυτό το διάστημα οι καλλιεργητές σπανακιού στο θεσσαλικό κάμπο, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν (βροχές, συννεφιά και ομίχλες) δεν βοήθησαν τα φυτά να αναπτυχθούν.

Αυτοί που έσπειραν αρχές Οκτωβρίου, μάζεψαν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα το πρώτο χέρι πιάνοντας περί τα 1.100 κιλά  αντί για το σύνηθες 1.800 με 2.000 κιλά στο στρέμμα και αυτές τις μέρες έβγαλαν το δεύτερο χέρι πάλι περί τα 1.000 κιλά.

«Το κόστος της καλλιέργειας ανέρχεται στα 200 ευρώ το στρέμμα, με μεγαλύτερο κομμάτι αυτό των σπόρων περί τα 70-80 ευρώ. Για το βιομηχανικό σπανάκι σε συνεργασία με την Alterra η τιμή είναι στα 17 λεπτά το κιλό, αλλά φέτος με τον καιρό αυτό έχουμε ποιότητα και όχι ποσότητα, που σημαίνει ότι δουλεύουμε χωρίς κέρδος», λέει χαρακτηριστικά παραγωγός από τη Θεσσαλία. Τιμή στ 17 με 18 λεπτά παίρνουν και οι παραγωγοί του ΘΕΣγη που συνεργάζονται με τον  Μπάρμπα Στάθη.

Την ίδια ώρα το νωπό σπανάκι πιάνει ως και τα 60 λεπτά για την α’ ποιότητα, ενώ λίγο χαμηλότερα στα 45-50 λεπτά κυμαίνεται στα Μέγαρα.

 

Πηγη

Μαγκωμένοι προσέρχονται αυτές τις μέρες οι ντοματοπαραγωγοί για τις προθέσεις της φετινής σποράς, σε μια καλλιέργεια -όπως οι ίδιοι λένε-σε φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια.

Το κόστος παραγωγής που βαίνει ολοένα και αυξανόμενο, οι καιρικές συνθήκες που δεν είναι ελεγχόμενες και φέρνουν σημαντικές απώλειες παραγωγής που ενδεχομένως και να μην αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και τα ζητήματα στην αποπληρωμή της πρώτης ύλης από τους μεταποιητές, φαίνεται πως αποθαρρύνουν τους παραγωγούς. Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μείωση πάνω από 20% στα φετινά στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα στο θεσσαλικό κάμπο, ενώ όποιες προοπτικές στην καλλιέργεια εστιάζονται στη χάραξη κοινής πολιτικής μεταποιητών, συνεταιριστών, παραγωγών και εμπόρων.

Χαρακτηριστική είναι και η καθυστέρηση που σημειώνεται στην πληρωμή των παραγωγών, με τη Ντάμαβαντ να οφείλει ακόμα το 60% της περσινής σεζόν, κάτι στο οποίο δείχνει να δίνει μεγάλη σημασία η ΑΒΕΚ Νομικός, που πιστώνει τα χρήματα τον επόμενο μήνα από την παράδοση, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τη μεγαλύτερη μερίδα των καλλιεργητών της Θεσσαλίας. Τοις μετρητοίς επιλέγει να πληρώσει και ο Λεβεντάκης, όπως και πέρυσι, ανακοινώνοντας προφορικά σε συνεταιριστές και παραγωγούς για φέτος τιμή κατά μέσο περί τα 82 ευρώ ο τόνος, ενδεχομένως και λίγο υψηλότερη.  

Εν τω μεταξύ, μια σημαντική διαφοροποίηση, σε ευθυγράμμιση με τον τρόπο που λειτουργούν τα εργοστάσια ντομάτας της Ευρώπης κομίζει φέτος η νέα τιμολογιακή πολιτική του Νομικού, που καταργεί τις τρεις κατηγορίες brix (από 4 έως 4,69 που πέρυσι έδωσαν τιμή 70 ευρώ, από 4,70 έως 5,39 με τιμή 80 ευρώ και από 5,40 και άνω με τιμή 90 ευρώ) και καθιερώνει νέο σύστημα υπολογισμού, με σημείο αναφοράς τα 83 ευρώ ο τόνος για τα 5 brix.

Επί τοις ουσίας, όπως αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, εισάγεται μια μπριξομονάδα με τιμή 16,6 ευρώ, η οποία θα πολλαπλασιάζεται κάθε φορά με τον αριθμό των brix, ώστε να δίνει την τελική τιμή στον παραγωγό για την ποσότητα και την ποιότητα της πρώτης ύλης που παραδίδει.

Καθιερώνεται μια ενιαία αποτύπωση, ωστόσο, από την ομάδα των Θεσσαλών ντοματοπαραγωγών εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς σε πρώτη ανάγνωση εκτιμάται ότι κερδισμένοι θα βγουν αυτοί με τα υψηλότερα brix, ενώ αντίθετα εκείνοι με τη χαμηλή ποιότητα θα είναι οι χαμένοι. Πιο συγκεκριμένα, για τον παραγωγό που θα παραδώσει ντομάτα με χαμηλά brix (4- 4,2), η τιμή που έχει να λάβει θα είναι χαμηλότερη από πέρυσι και μη βιώσιμη. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, να σημειωθεί ότι στα 5 brix o καλλιεργητής βγαίνει κερδισμένος κατά 3 ευρώ ο τόνος, ενώ στα 6 brix το κέρδος ανέρχεται στα 10 ευρώ ο τόνος.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος των μεταφορικών, συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, σημειώνοντας ότι αν από τα 83 ευρώ ο τόνος αφαιρεθούν τα 14 ευρώ ο τόνος που είναι τα μεταφορικά για το εργοστάσιο του Νομικού στο Δομοκό μένουν 72 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 3 ευρώ πάνω από την αντίστοιχη περσινή τιμή, που όμως με καλλιεργητικό κόστος 600 ευρώ το στρέμμα, αφήνει πολύ λίγα στο χέρι του παραγωγού.

Σε αυτή τη βάση, από τον ΘΕΣΤΟ, που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους από το Νομικό, ζητούν να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τα 4 brix και από ‘κει και πάνω να αυξάνεται η τιμή σταδιακά.

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 31

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΙΕΤΟΥΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΟΥ ΕΛΙΑΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ