Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Αγροτικά Νέα

Αγροτικά Νέα (539)

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημοσίευσε το πλαίσιο εφαρμογής του Υπομέτρου 6.3 με τίτλο «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα λάβουν οι αγρότες την οικονομική ενίσχυση ύψους 14.000 ευρώ.


Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν θα πρέπει να έχουν υπερβεί το 61ο, να είναι μόνιμοι κάτοικοι σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες με πληθυσμό έως και 5.000 κατοίκους στην επικράτεια της χώρας όπου η αγροτική δραστηριότητα είναι σημαντική, να είναι αρχηγοί σε υφιστάμενες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, να είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης στο υπομέτρο.

Επίσης, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες (όχι νεοεισερχόμενοι), να έχουν ατομικό αγροτικό εισόδημα έως και 3.000 ευρώ και συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανηλίκων τέκνων από όλες τις πηγές) έως και 15.000 ευρώ, να διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα αποκτήσουν μέσω του υπομέτρου 1.1 του ΠΑΑ 2014 - 2020 εντός 36 μηνών, να υποβάλλουν επιχειρηματικό Σχέδιο, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία έτη και μέγιστη τα τέσσερα έτη με δεσμεύσεις και χρονικές προθεσμίες, για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους και να μην εμπίπτουν στις κατηγορίες μη επιλέξιμων υποψηφίων.

 

 

Πηγη

Έρευνα του πανεπιστημίου Rutgers έχει δείξει πώς τα φυτά χρησιμοποιούν τα μικρόβια στο έδαφος για να πάρουν τα απαραίτητα για αυτά θρεπτικά συστατικά, μια διαδικασία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να ενισχύσει την ανάπτυξη των καλλιεργειών, να καταπολεμήσει τα ζιζάνια και να μειώσει τη χρήση λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων σκευασμάτων.

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα έχει ονομάσει τον «ριζοφαγικό κύκλος», κατά τον οποίο τα βακτήρια και οι μύκητες υφίστανται μεταξύ μιας ελεύθερης φάσης ζωής στο έδαφος και μιας φυτικής εξαρτώμενης φάσης μέσα στα κύτταρα φυτικών ριζών.

Τα μικρόβια απορροφούν θρεπτικά συστατικά (άζωτο και μέταλλα) από το έδαφος και τα θρεπτικά συστατικά αποβάλλονται από τα μικρόβια στα κύτταρα των ριζών των φυτών. Έρευνα που στοχεύει στην καταπολέμηση του ζιζανίου Phragmites australis, το οποίο βρέθηκε σε υγρότοπους στο Νιου Τζέρσεϋ και αλλού, οδήγησε σε μια νέα μελέτη που δημοσιέυθηκε στο Microorganisms.

cycle

 O «ριζοφαγικός κύκλος» αποτελεί μια διαδικασία που εμφανίζεται σε όλα τα φυτά και μπορεί να αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τρόπο απόκτησης των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά.

Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι πως τα φυτά καλλιεργούν ενεργά κα εν συνεχεία εξάγουν πολύτιμα για αυτά θρεπτικά συστατικά από εδαφικούς συμβιωτικούς μικροοργανισμούς.

Από ένα πλήθος φυτικών ειδών που έχει μελετηθεί, διαπιστώθηκε πως σε κάποια από αυτά, τα μικρόβια προάγουν την ανάπτυξη των φυτών, ενώ σε άλλα την εμποδίζουν.

away 1040726 1280

Πώς λειτουργεί ο ριζοφαγικός κύκλος;

Ο ριζοφαγικός κύκλος λειτουργεί ως εξής:

► Τα φυτά καλλιεργούν τα μικρόβια γύρω από τις κορυφές των ριζών με την έκκριση σακχάρων, πρωτεϊνών και βιταμινών, σύμφωνα με τον White.

► Τα μικρόβια αναπτύσσονται και στη συνέχεια εισέρχονται στα ριζικά κύτταρα στις κορυφές, όπου τα κύτταρα διαιρούνται και στερούνται τοιχωμάτων.

► Τα μικρόβια χάνουν τα κυτταρικά τους τοιχώματα, παγιδεύονται στα φυτικά κύτταρα και δέχονται ένα είδος επίθεσης από το υπεροξείδιο το οποίο προκαλεί θραύση σε μερικά από τα κύτταρα των μικροβίων, εξάγοντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από αυτά.

► Τα μικρόβια που τελικά επιβιώνουν, προκαλούν το σχηματισμό των ριζικών τριχιδίων.

► Τα μικρόβια αφήνουν τις τρίχες στην αναπτυσσόμενη άκρη της ρίζας, όπου το τοίχωμα των κυττάρων των ριζικών τριχιδίων είναι μαλακό και τα μικρόβια αναμορφώνουν τα κυτταρικά τοιχώματά τους καθώς εισέρχονται ξανά στο έδαφος.

► Τα μικρόβια αποκτούν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, σύμφωνα με τον White, ο οποίος μελετά τον βιώσιμο κύκλο για επτά χρόνια.

Υποθέτουμε ότι τα φυτά μπορούν να πάρουν θρεπτικά συστατικά από τα μικρόβια, αλλά οι μηχανισμοί για τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών από τα μικρόβια στα φυτά είχαν σχετικά απροσδιόριστα αποτελέσματα - μέχρι τώρα.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτή η διαδικασία μπορεί να μας επιτρέψει να καλλιεργούμε φυτά με ελάχιστα λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Μπορούμε να χειριστούμε αυτόν τον κύκλο για να αυξήσουμε την ανάπτυξη επιθυμητών φυτών και να μειώσουμε την ανάπτυξη ανεπιθύμητων φυτών ενδεχομένως χρησιμοποιώντας το ίδιο μικρόβιο…

 

 

Πηγη

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 09:14

Αλλαγές στη Διαδικασία Έγκρισης Φυτοφαρμάκων

Written by

Την Τετάρτη το ΕΚ κατέθεσε σχέδιο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων της ΕΕ μέσω περισσότερων ελεγκτικών μηχανισμών και διαφάνειας.

Τα μέλη του ΕΚ συμφώνησαν ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στις μελέτες που χρησιμοποιούνται για τις διαδικασίες έγκρισης φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών δεδομένων και πληροφοριών. Αυτή ήταν μία από τις πολυάριθμες προτάσεις που υπέβαλε η ειδική επιτροπή του ΕΚ για την ενωσιακή διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων, η οποία εξετάζει το θέμα εδώ και περίπου ένα χρόνο. Η αναφορά της ειδικής επιτροπής υιοθετήθηκε με 526 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 72 αποχές.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι αιτούντες έγκριση θα πρέπει να καταγράφουν όλες τις ρυθμιστικές μελέτες που διενεργούν σε δημόσιες βάσεις δεδομένων και να μεριμνούν για «περιόδους σχολιασμού», κατά τις οποίες τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούν να υποβάλουν πρόσθετα δεδομένα ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι σχετικές πληροφορίες θα έχουν ληφθεί υπόψη πριν τη λήψη της τελικής απόφασης.

Αξιολόγηση μετά την κυκλοφορία του προϊόντος και συνέπειες της χρήσης του

Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή να προτείνει μέτρα για την προστασία ευάλωτων ομάδων και για να τελειώσει η χρήση φυτοφαρμάκων από μεγάλη απόσταση όταν αυτό συμβαίνει κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, χώρους παιχνιδιού, νοσοκομεία, μαιευτήρια και οίκους πρόνοιας.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΚ, οι διαδικασίες αξιολόγησης μετά τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά θα πρέπει να ενισχυθούν, ενώ η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργήσει επιδημιολογική έρευνα για τις συνέπειες της χρήσης φυτοφαρμάκων στην υγεία.

Προτείνει επίσης την επανεξέταση των υπαρχουσών μελετών για τους κινδύνους καρκινογένεσης από γλυφοσάτη και τη θέσπιση ανώτατων τιμών για κατάλοιπα γλυφοσάτης στο χώμα και τα επιφανειακά ύδατα.

Η Επιτροπή καλείται να αναθέτει εφεξής την ανανέωση των εγκρίσεων στα κράτη μέλη

Το ΕΚ τόνισε ότι έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το δικαίωμα των αιτούντων έγκριση να διαλέξουν όποιο κράτος μέλος επιθυμούν για την εξέταση της αίτησής τους σχετικά με την έγκριση κάποιας δραστικής ουσίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), καθώς αυτή η πρακτική μπορεί να είναι ελλιπής ως προς τη διαφάνεια και ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων. Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή να αναθέτει τη διαδικασία ανανέωσης της έγκρισης σε διαφορετικό κράτος μέλος κάθε φορά.

Πολιτικός έλεγχος

Τέλος, το ΕΚ υπογράμμισε την ανάγκη για διαδικασίες πολιτικού ελέγχου κατά τη διαδικασία έγκρισης. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημοσιεύουν ενδελεχή πρακτικά από τις συνεδριάσεις τους και οι ψηφοφορίες τους να είναι ανοιχτές.

Δηλώσεις εισηγητών

«Για εμένα είναι κρίσιμης σημασίας η διαδικασία έγκρισης να παραμείνει επιστημονική. Όταν αντιμετωπίζουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα, η επιστημονική έρευνα είναι το Α και το Ω. Συμφέροντα και ιδεολογίες δε χωράνε εδώ κατά την άποψή μου. Αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εξαρτάται από μικροπολιτικές κινήσεις ή συναισθηματισμούς», είπε ο συνεισηγητής Norbert Lins (ΕΛΚ, Γερμανία).

«Η έκθεση της ειδικής επιτροπής έφερε στο φως σημαντικές αδυναμίες στη διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων και το ΕΚ ζητά θαρραλέες βελτιώσεις. Η ευρύτατη στήριξη για τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας έγκρισης για τα φυτοφάρμακα μέσω περισσότερης διαφάνειας και ανεξάρτητης επιστημονικής έρευνας οφείλει να αφυπνίσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ και την Επιτροπή, αλλά μας δείχνει ταυτόχρονα και τον τρόπο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ», είπε ο συνεισηγητής Bart Staes (Πράσινοι, Βέλγιο).

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το «copy - paste» στους φακέλους έγκρισης επιβεβαιώνουν ότι η επιτροπή έρευνας έκανε καλά τη δουλειά της. Προτρέπουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει το σύστημα έγκρισης για τα φυτοφάρμακα στην Ευρώπη και να επανεξετάσει άμεσα τη χρήση της γλυφοσάτης», είπε ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του ΕΚ Eric Andrieu (Σοσιαλιστές, Γαλλία).

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Εννιά χρόνια μετά την υιοθέτηση του Κανονισμού σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (Κανονισμός 1107/2009) και σε συνέχεια των διαφωνιών που εκφράστηκαν για την ανανέωση της άδειας της γλυφοσάτης, το ΕΚ θέσπισε στις 6 Φεβρουαρίου 2018 την ειδική επιτροπή για την ενωσιακή διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων (PEST). Η ειδική επιτροπή, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΕΚ, έλαβε εντολή να αναθεωρήσει την ενωσιακή διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων στο σύνολό της.

 

 

Πηγη

Στις «αθρόες εισαγωγές» αποδίδουν οι παραγωγοί τη µειωµένη, συγκριτικά µε πέρυσι, τιµή στο λεµόνι, η οποία το διάστηµα αυτό κυµαίνεται στα 30 µε 35 λεπτά το κιλό, χωρίς ωστόσο να κόβουν και πολλοί, δεδοµένου ότι  τα επίπεδα αυτά δεν είναι ικανοποιητικά.

Την ίδια περίοδο πέρυσι η τιµή βρισκόταν στα 40 λεπτά, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου δεν έπεσε από το όριο αυτό, σύµφωνα µε τον Γιάννη Θεοδώρου από τον συνεταιρισµό Κάτω Τραγάνας. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι τιµές έπεσαν απότοµα, αφού τον Σεπτέµβρη το ξεκίνηµα έγινε στα 70 µε 80 λεπτά το κιλό.

Η παραγωγή µάλιστα είναι στην περιοχή αυτή µειωµένη κατά 20%. Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδώρου, η φτηνή τουρκική λίρα βοήθησε στην εδραίωση του τουρκικού λεµονιού στην εγχώρια αγορά. Πάντως, «από δω και πέρα φαίνεται ότι υπάρχει µια ελπίδα για κάτι  παραπάνω. Αυτό θα φανεί προς τα τέλη του µήνα», υποστηρίζει ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, η πιο πρόσφατη έκθεση του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας υπογραµµίζει για την περίπτωση της Ελλάδας, πως η χώρα εξαρτάται όλο και περισσότερο στις εισαγωγές, ενώ εκτιµά πως η παραγωγή φέτος δεν θα παρουσιάσει αξιοσηµείωτες διαφοροποιήσεις.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή αναµένεται να αυξηθεί κατά 10% την τρέχουσα εµπορική περίοδο, σύµφωνα µε τα  στοιχεία του USDA. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην Ισπανία, η οποία θα γνωρίσει µια αύξηση στην δική της παραγωγή κατά 19,4% συγκριτικά µε την προηγούµενη χρονιά. Η αύξηση αποδίδεται στις πολύ ευνοϊκές για την καλλιέργεια καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Συνδυαστικά, τα τελευταία έτη η χώρα της Ιβηρικής έχει αυξήσει τις καλλιεργούµενες εκτάσεις µε λεµονιές, µε στόχο να εδραιώσει την εµπορική της θέση στις ευρωπαϊκές αγορές
 
 
 
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 10:59

Ο ζεόλιθος στη γεωργία

Written by

Οι ζεόλιθοι είναι μικροπορώδη αργιλοπυριτικά ορυκτά που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων ως προσροφητικά και καταλύτες.

Ο όρος δημιουργήθηκε το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Άξελ Κρόνστεντ, ο οποίος παρατήρησε ότι με την ταχεία θέρμανση στιλβίτη παράγεται μεγάλη ποσότητα ατμού από νερό το οποίο είχε απορροφηθεί από το υλικό.

Με βάση αυτήν την παρατήρηση ονόμασε το υλικό ζεόλιθο, από τις ελληνικές λέξεις «ζέω» (βράζω) και «λίθος» (πέτρα). Ο ζεόλιθος μπορεί να είναι ένα φυσικό προϊόν ή να παράγεται βιομηχανικά.

Συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη χρήση του ζεόλιθου στη γεωργία και τις δυνητικές ωφέλειες αυτού σε διάφορους γεωργικούς επιμέρους τομείς.

Για να κατανοήσουμε αυτό το όχι και τόσο ευρέως γνωστό υλικό, θα πρέπει αρχικά να διευκρινίσουμε πως:

► δεν πρόκειται για κάποιο λίπασμα

► δεν πρόκειται για κάποια φυτοπροστατευτική ουσία

Πρόκειται για ένα υλικό του οποίου η δράση είναι συνεργιστική και επικουρική και επικεντρώνεται στη βελτίωση του εδάφους και μετά κατ’ επέκταση στα προκύπτοντα ωφέλιμα αποτελέσματα προς τις καλλιέργειες.

7257e4b43de7d2fdaeea687b33cb6ca0

Φυσικοχημικές ιδιότητες των ζεόλιθων

Μερικά από τα χαρακτηριστικά των ζεόλιθων που μπορεί να τους καθιστούν επιθυμητά υλικά για τη βελτίωση των εδαφικών ιδιοτήτων είναι:

► Το μεγάλο εδαφικό πορώδες το οποίο και βοηθάει στην κατακράτηση του νερού

► Η ομοιόμορφη κατανομή του μεγέθους των σωματιδίων που επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωσή τους

► Η υψηλή CEC (ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων), η οποία και επιτρέπει τη διατήρηση και συγκράτηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Βάσει των παραπάνω ιδιοτήτων, οι ζεόλιθοι αποτελούν εξαιρετικά φυσικά πορώδη ορυκτά. Φέρουν αρνητικό φορτίο εξισορροπημένο από ελεύθερα κινούμενα κατιόντα με θετικά φορτία. Στην ουσία, με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ιδανική παγίδα θετικών ιόντων, όπως το άζωτο και το κάλιο  τα οποία στη συνέχεια απελευθερώνονται, την κατάλληλη στιγμή, στα φυτά.

 Οι ζεόλιθοι αποτελούν από μόνοι τους ένα πολύ ευρύ και ανοιχτό πλαίσιο δικτύου πόρων, παρέχοντας έτσι, μια πολύ μεγάλη επιφάνεια στην οποία μπορούν και δεσμεύουν τα πολύτιμα για τις καλλιέργειες θρεπτικά συστατικά.

Η κατιονική ανταλλαγή των ζεόλιθων και η χωρητικότητά τους είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από άλλους τύπους εδαφικών ορυκτών.

Εν ολίγοις, οι ζεόλιθοι είναι φυσικά υλικά με την ικανότητα να ανταλλάζουν ιόντα, να απορροφούν αέρια και ατμούς, να έχουν το ρόλο ενός φίλτρου μοριακής κλίμακας και ενός καταλύτη των χημικών αντιδράσεων λόγω του σταθερού μεγέθους των πόρων  στο κρυσταλλικό πλέγμα.

 ok11

Ζεόλιθος και αποτελεσματικότερη χρήση λιπασμάτων

Ο ζεόλιθος είναι ένα υλικό που δρα επικουρικά και συνεργιστικά, όπως έχει ήδη αναφερθεί. Η ανάμιξη λιπάσματος με την κατάλληλη ποσότητα ζεόλιθου συνδράμει στη μείωση των απωλειών των θρεπτικών συστατικών λόγω εξαέρωσης και έκπλυσης αυτών.

Ζεολιθικά υλικά είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα για χρήση σε συστήματα στάγδην άρδευσης, στη γραμμή φύτευσης όπου ο ζεόλιθος θα βοηθήσει στη διήθηση, στη διανομή και τη συγκράτηση του αρδευτικού νερού. Κατά την εφαρμογή της υδρολίπανσης επιτυγχάνεται μέσω του ζεόλιθου η ενεργός συγκράτηση των θρεπτικών συστατικών στη ριζική ζώνη.

► Ζεόλιθος και αποτελεσματική χρήση του N

Οι ζεόλιθοι είναι φορείς ανιόντων για αργή απελευθέρωση των θρεπτικών ουσιών.  Η ανάμιξη του ζεόλιθου με λιπάσματα γίνεται για να επιτύχουμε τη δέσμευση, αποθήκευση και τελικά βραδεία απελευθέρωση του αζώτου. Τα ζεολιθικά υλικά διαθέτουν την ιδιότητα της εκλεκτικής δέσμευσης των ιόντων NH4+, και ως εκ τούτου, απορροφούν το συγκεκριμένο κατιόν μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις απώλειες του αζώτου στο περιβάλλον.

Από τη στιγμή που οι ζεόλιθοι αποτελούν μη τοξικά και αδρανή υλικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φορείς αργής απελευθέρωσης των λιπασμάτων με τον εξής τρόπο:

Οι μικροσκοπικοί πόροι του κλινοπτιλόλιθου είναι παρόλα αυτά αρκετά μεγάλοι για μικρού μεγέθους κατιόντα, όπως το αμμώνιο και το κάλιο, για να εισέλθουν, αλλά πολύ μικροί για τα βακτήρια της νιτροποίησης.

Από τα παραπάνω συμπεράνουμε πως μόλις σχηματιστεί αμμωνία εσωτερικά στις θέσεις ανταλλαγής κατιόντων του ζεόλιθου, η πιθανότητα έκπλυσης αυτής είναι πολύ μικρή κατά τη διέλευση του νερού. Τα μόρια της αμμωνίας θα μετακινηθούν αργά και θα χρησιμοποιηθούν από την καλλιέργεια την κατάλληλη στιγμή. Μάλλον λοιπόν ήδη αναφερόμαστε στην περίπτωση ενός λιπάσματος βραδείας αποδέσμευσης!

► Ενισχυμένη αποδοτικότητα της κοπριάς

Λόγω της ιδιότητας των ζεόλιθων να δεσμεύουν εκλεκτικά τα ιόντα του αμμωνίου, μπορούν επίσης να δεσμεύουν το συγκεκριμένο ιόν από την κοπριά και τελικά να μειώνονται οι απώλειες αζώτου στο περιβάλλον.

Επίσης, κατά την ανάμιξη ζεόλιθου με κοπριά, έχει διαπιστωθεί δέσμευση των πολύ ευκίνητων χουμικών οξέων και απόδοσής τους στην καλλιέργεια.

09

Ζεόλιθος και αποτελεσματική χρήση ύδατος

Ο ζεόλιθος βοηθά στην διήθηση και τη συγκράτηση του νερού στο έδαφος λόγω των πολύ πορωδών ιδιοτήτων του και της τριχοειδούς προσρόφησης που ασκεί. Ενεργώντας ως φυσικός παράγοντας διαβροχής, είναι ένα εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό για τη σωστή και επαρκή κατανομή του νερού μέσα στα εδάφη.

Οι ζεόλιθοι έχουν την ικανότητα συγκράτησης του 60%  τους βάρους τους σε νερό. Αυτό συμβαίνει λόγω του υψηλού πορώδους τους και της συγκεκριμένης κρυσταλλικής τους δομής. Έτσι, οι ζεόλιθοι εξασφαλίζουν στα εδάφη μια μόνιμη δεξαμενή νερού η οποία μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα σε περιόδους ξηρασίας. Επίσης, βοηθούν στη γρήγορη επαναδιαβροχή των εδαφών και βελτιώνουν την πλευρική εξάπλωση του νερού στη ζώνη της ρίζας.

Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι η αποδοτική χρήση και εφαρμογή του αρδευτικού νερού.

Ο ζεόλιθος ως εδαφοβελτιωτικό

Σε αντίθεση με τα περισσότερα εδαφοβελτιωτικά, οι ζεόλιθοι δε διασπώνται με την πάροδο του χρόνου.

Η μακροπρόθεσμη παραμονή του ζεόλιθου στο έδαφος έχει ως αποτέλεσμα να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος και κοντά στη ζώνη της ρίζας, επίσης το έδαφος διατηρείται ιδανικά υγρό και αερισμένο, καθώς και ενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, από τη στιγμή που ο ζεόλιθος είναι οριακά αλκαλικός, η χρήση του μαζί με λιπάσματα μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα του εδαφικού pH και να τα επαναφέρει στις επιθυμητές τιμές.

Ζεόλιθοι: Ένα ιδανικό φιλμ σωματιδίων για τον έλεγχο παρασίτων;

Η τεχνολογία των φιλμ σωματιδίων είναι ο συνδυασμός γνώσεων σχετικά με την τεχνολογία των ορυκτών, τη συμπεριφορά των εντόμων και τη φωτοχημεία με σκοπό την καταπολέμηση των παρασίτων.

Ένα φιλμ σωματιδίων είναι ένα μικροσκοπικό στρώμα ορυκτών που εφαρμόζεται πάνω στην επιφάνεια των φυτών.

Σκοπός είναι αυτή η τεχνολογία να αποτελέσει αποτελεσματική και εναλλακτική λύση στη θέση των συνθετικών φυτοφαρμάκων για τη διαχείριση των βλαβερών εντόμων.

►Μυκητοκτόνες ιδιότητες των ζεόλιθων

Η επίστρωση φιλμ σωματιδίων επάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών προσθέτει επιπλέον προστασία έναντι των διαφόρων παθογόνων. Αυτό οφείλεται στις υδρόφιλες ιδιότητες αυτών των ορυκτών  οι οποίες και ενισχύουν την ικανότητα απορρόφησης  ύδατος.  Από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το υδρόφιλο φιλμ, η ικανότητα επιμόλυνσης του φυτού από κάποιο παθογόνο, μειώνεται δραστικά.

Κάθε παθογόνος οργανισμός (βακτήριο ή μύκητας), απαιτεί την παρουσία νερού για να αναπτυχθεί.

Έχει αποδειχθεί πως ζεόλιθοι και καολίνη θα μπορούσαν να αποτελέσουν αποτελεσματικές λύσεις για το παθογόνο Venturia inaequalis  (Φουζικλάδιο) στα μήλα.

►Εντομοκτόνες ιδιότητες των ζεόλιθων

Υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης της εξωτερικής επιδερμίδας των εντόμων, καθώς και απόξεσης της επιδερματίου, λόγω της ύπαρξης σκληρών και μη αποροφητικών σωματιδίων.

Επίσης, μπορεί να διαταραχθεί το επιδερμάτιο του μέσω της προσρόφησης των επιδερμικών λιπιδίων από απορροφητικά σωματίδια.

Όλες οι παραπάνω διαδικασίες προκαλούν το ίδιο αποτέλεσμα και αυτό είναι η ταχεία απώλεια νερού από το σώμα του εντόμου με αποτέλεσμα το θάνατο λόγω αφυδάτωσης.

Επίσης, η παρουσία του φιλμ προκαλεί μια γενικότερη διαταραχή της συμπεριφοράς των εντόμων, οπότε και πολλές απαραίτητες διεργασίες δε λαμβάνουν χώρα με το σωστό τρόπο (σίτιση, αναπαραγωγή κ.α.) κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη θνησιμότητα στον πληθυσμό του εντόμου.

Η επικάλυψη των καρπών και των άλλων φυτικών μερών με το φιλμ, μειώνει την ελκυστικότητα αυτών προς τα έντομα.

Σε αυτό το σημείο βέβαια υπάρχουν και τα αρνητικά αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία η παρουσία του φιλμ έχει αυξήσει την παρουσία ορισμένων επιβλαβών εντόμων, όπως του Cydia pomonella (Καρπόκαψα της μηλιάς).

Οι ζεόλιθοι ως φορείς παρασιτοκτόνων

Οι Sopkova και Jankova93 κατάφεραν να περικλείσουν τη συνθετική στερεά μορφή του εντομοκτόνου Supercymethrin, μέσα σε ζεόλιθο. Το πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο απελευθερώθηκε σταδιακά από το ζεόλιθο,  κάτι που τελικά αποδεικνύει πως ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια δεξαμενή που διατηρεί το εντομοκτόνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο ζεόλιθος προστατεύει επιπλέον το εντομοκτόνο από την πρόωρη απελευθέρωσή του με αποτέλεσμα τη μη μείωση της δραστικότητάς του αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να εφαρμοσθεί όχι μόνο στα εντομοκτόνα αλλά σε όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα αλλά και φυτορρυθμιστικές ουσίες, με τους κατάλληλους μηχανισμούς, πάντα.

Οι ζεόλιθοι ως μικροβιολογικοί φορείς

Τα βακτήρια και οι ζύμες αποτελούν πολλά υποσχόμενα βιοπαρασιτοκτόνα. Αυτοί οι οργανισμοί, στη φύση, αναπτύσσονται πάνω σε επιφάνειες σχηματίζοντας πολυκυτταρικά συσσωματώματα. Εύλογα κάποιος σκέπτεται πως η δημιουργία βιοφίλμ ζεόλιθου θα είχε παρόμοια αποτελέσματα.

Το βιοφίλμ χρησιμεύει ως μέσο υποστήριξης για το σχηματισμό σταθερών πολυκυτταρικών σχηματισμών. Τα σωματίδια ζεόλιθου αντιπροσωπεύουν κατάλληλα ορυκτά–φορείς ακινητοποίησης των μικροοργανισμών οι οποίοι όντας ωφέλιμοι για τις καλλιέργειες, αναπτύσσονται και εγκαθίστανται πάνω στις φυτικές επιφάνειές, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν εισβολές φυτοπαθογόνων οργανισμών. 

Συμπερασματικά

Οι ζεόλιθοι αποτελούν αβλαβείς ουσίες όσον αφορά στην τοξικότητα στον άνθρωπο και στις πιθανές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Τα οφέλη που έχουν διαπιστωθεί, απαριθμούνται πολλά:

► Μείωση της εξατμισοδιαπνοής, καλύτερη διαχείριση του ύδατος

► Αύξηση φωτοσυνθετικής ικανότητας

► Προστασία ευαίσθητων φυλλικών επιφανειών από ηλιακά εγκαύματα

► Έλεγχος παρασίτων

► Ικανότητα ελεγχόμενης απελευθέρωσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων

► Βελτίωση εδαφικών ιδιοτήτων

Αρκετά σημαντικά τα ανωτέρω οφέλη και άξια περαιτέρω έρευνας ώστε να επωφεληθούμε των δυνατοτήτων αυτού του πολυδιάστατου ορυκτού.

 

 
 
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 10:58

Η ζωή κάτω από το χιόνι…

Written by

Η βιολογική δραστηριότητα στο έδαφος συνεχίζεται και το χειμώνα, ακόμη και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Τι σημαίνει όμως αυτό για τις φθινοπωρινές λιπάνσεις που έχουν προηγηθεί;

Τα λιπάσματα και η κοπριά εφαρμόζονται συχνά το φθινόπωρο για να βοηθήσουν τις καλλιέργειες να ξεκινήσουν καλά την επόμενη άνοιξη.

Υπάρχει όμως κάποια νέα έρευνα, που δείχνει ότι η πρακτική αυτή μπορεί να μην είναι τόσο παραγωγική όσο οι καλλιεργητές θέλουν να πιστεύουν.

Δύο ερευνητές, οι Martin Chantigny και Claudia Goyer, ασχολήθηκαν με τις βιολογικές διεργασίες που συμβαίνουν στο έδαφος, με σκοπό τη δημιουργία καλύτερων τρόπων χρήσης των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων από τις καλλιέργειες, για τη σωστή ανάπτυξή τους.

Η έρευνά τους έδειξε ότι ο βιολογικός κύκλος θρεπτικών ουσιών συνεχίζει σε θερμοκρασίες χαμηλότερες του μηδενός καθ’όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς επίσης ότι η δραστηριότητα του εδάφους κατά τη διάρκεια του χειμώνα επηρεάζει επίσης τα επίπεδα φωσφόρου και άνθρακα τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν σε διαθεσιμότητα για την ερχόμενη άνοιξη, για την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

snowycrop 2

Ενώ λοιπόν πιστεύεται πως τίποτα απολύτως δε συμβαίνει στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τελικά, μέχρι το 80% των αερίων του οξειδίου του αζώτου από τη φυσική διάσπαση του φυτικού υλικού, των λιπασμάτων και της κοπριάς από τους μικροοργανισμούς στα χωράφια των αγροτών, παράγονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ιδιαιτέρως κατά την τήξη του χιονιού και του πάγου.

Λόγω αυτών των αερίων εκπομπών, η ποσότητα του αζώτου που είναι τελικά διαθέσιμη στο έδαφος, για την επόμενη άνοιξη, θα μπορούσε να είναι μόλις 10-15% της συνολικής, σύμφωνα με τον Chantigny.

Αναλόγως της περιοχής, τουλάχιστον το ήμισυ του διαθέσιμου αζώτου που εφαρμόζεται το φθινόπωρο γενικά χάνεται, ανεξάρτητα από το είδος της πηγής αζώτου που έχει εφαρμοσθεί, βάσει των λεγομένων του Chantigny.

Το συμπέρασμα είναι ότι το Φθινόπωρο είναι πραγματικά μια πολύ περίπλοκη περίοδος για την εφαρμογή του αζώτου. Φυσικά, πολλοί αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσουν τότε τα λιπάσματα στις καλλιέργειές τους, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι ανεξάρτητα από τις κλιματικές συνθήκες, οι απώλειες είναι πιθανόν να είναι υψηλές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

snowycrop 4

Βάσει  αυτής της έρευνας, προτείνεται οι αγρότες που επιλέγουν να εφαρμόσουν λιπάσματα ή κοπριά μετά τη συγκομιδή, ίσως είναι καλύτερα να το καθυστερήσουν για όσο διάστημα μπορούν μέσα στο Φθινόπωρο.

Η εφαρμογή όσο το δυνατόν αργότερα το φθινόπωρο μειώνει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το άζωτο θα παραμείνει στο έδαφος χωρίς καμία πρόσληψη από καμία καλλιέργεια. Μάλλον έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για καλή ανάκτηση του αζώτου την ερχόμενη Άνοιξη.

Νέα μελέτη Brunswick

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά σε καλλιέργειες πατάτας και κριθαριού και επικεντρώνεται στην επίδραση του βάθους χιονιού στις εκπομπές οξειδίου του αζώτου. Αναφέρει ότι η έρευνά  έδειξε ότι τα ψυχρότερα εδάφη που έχουν λιγότερη κάλυψη από το χιόνι κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα έχουν μεγαλύτερη μικροβιακή δραστηριότητα και ως αποτέλεσμα θα έχουν υψηλότερες εκπομπές.

snowycrop1

Τα ευρήματα της έρευνας ήταν το αντίθετο από αυτό που θα περίμενε κάποιος, αφού το χιόνι μπορεί να λειτουργήσει ως μονωτικό κάλυμμα. Επισημαίνεται ότι ενώ τα ψυχρότερα εδάφη με λιγότερη κάλυψη χιονιού συνήθως περιέχουν λιγότερο οξυγόνο και βιώνουν εντονότερους και σε μεγαλύτερα εδαφικά βάθη παγετούς που μπορούν να σκοτώσουν μικροοργανισμούς που απελευθερώνουν τον οργανικό άνθρακα του εδάφους που ευνοεί την απονιτροποίηση, υπάρχει μια τέτοια ποικιλία και αφθονία μικροοργανισμών στο έδαφος που οι υπόλοιποι μικροοργανισμοί θα είναι πολύ ενεργοί, απελευθερώνοντας υποξείδιο του αζώτου (N2O).

Το N2O είναι ένα αέριο θερμοκηπίου και η Goyer πιστεύει ότι με τη μείωση των εκπομπών του αζώτου δεν βοηθά μόνο στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά έχει επίσης ως αποτέλεσμα μειωμένες απώλειες αζώτου που μπορούν να ωφελήσουν τους καλλιεργητές, διατηρώντας περισσότερο άζωτο στο έδαφος για την ανάπτυξη φυτών.

snowycrop 6

Ένα από τα αποτελέσματα της απονιτροποίησης κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ότι χάνονται μερικά από τα νιτρικά που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τις καλλιέργειες την ερχόμενη άνοιξη.

Θέματα προς συζήτηση

 • Η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων αργότερα το φθινόπωρο θα μπορούσε να είναι μια πρακτική, αλλά οι εκάστοτε επικρατούσες καιρικές συνθήκες μπορεί να καταστήσουν μια τέτοια όψιμη εφαρμογή, αναποτελεσματική.
 • Αν υπάρχει πολύ χιόνι κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή πολύ νερό που εισέρχεται στο έδαφος την άνοιξη πριν από την σπορά, μπορεί να χαθεί άζωτο μέσω της έκπλυσης ακόμα κι αν αυτό έχει εφαρμόσθει πολύ αργά.
 • Θα μπορούσε να εξεταστεί η εφαρμογή πρόσθετων, ειδικών σκευασμάτων που θα μπορούσαν να μειώσουν τις απώλειες αζώτου και φωσφόρου μετά την εφαρμογή λιπασμάτων και κοπριάς το φθινόπωρο, (π.χ. αναστολείς νιτροποίησης).
 • Επιπλέον, διερευνάται το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο τα αποθέματα αζώτου του εδάφους ανοργανοποιούνται και απελευθερώνονται την άνοιξη και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη των πρώιμων καλλιεργειών.
 
 

Εγχειρίδιο Ενημέρωσης αγροτών του ειδικού καθεστώτος εξέδωσε πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Όπως επισημαίνει, το ειδικό καθεστώς είναι προαιρετικό και απαλλάσσει τους αγρότες που εντάσσονται σε αυτό από τις υποχρεώσεις, που έχουν όσοι υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., δηλαδή από τις υποχρεώσεις τήρησης λογιστικών αρχείων (βιβλίων), έκδοσης στοιχείων και υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ. Πάντως διευκρινίζει ότι οι αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 €, έστω και αν δεν πραγματοποιούν καμία παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών, εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών. Υπενθυμίζουμε ότι στο ειδικό καθεστώς αγροτών εντάσσονται οι αγρότες, οι οποίοι:

α) κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας κατώτερης των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000 €) και

β) έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας κατώτερης των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €).

Τα προαναφερόμενα κριτήρια λαμβάνονται σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να συντρέχουν και τα δύο, προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς.

Δηλώσεις μετάταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2019 όσοι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ξεπέρασαν την περασμένη χρονιά το όριο των 15.000 ευρώ στις πωλήσεις τους ή τα 5.000 ευρώ στις επιδοτήσεις που έλαβαν από το κράτος.

Για τον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 € από επιδοτήσεις, από 1.1.2017 και εφεξής λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό επιδοτήσεων ή ενισχύσεων κάθε μορφής, που πράγματι καταβλήθηκε στον αγρότη εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους, έστω κι αν στο ποσό αυτό περιέχονται και ποσά επιδοτήσεων ή ενισχύσεων, που αφορούν σε προηγούμενα φορολογικά έτη (ημερολογιακά).

Στο ποσό των επιδοτήσεων, περιλαμβάνεται οποιοδήποτε ποσό επιδότησης ή ενίσχυσης καταβλήθηκε στον αγρότη, όπως:

 • πράσινη ενίσχυση,
 • βασική ενίσχυση,
 • ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας,
 • συνδεδεμένες ενισχύσεις,
 • εξισωτική,
 • ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, κ.λ.π.

Δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου των 5.000 € και δεν θεωρούνται επιδοτήσεις ή ενισχύσεις

 • οι κάθε είδους ενισχύσεις από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων,
 • οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ.

Παραδείγματα:

1) Αγρότης του ειδικού καθεστώτος πραγματοποίησε το φορολογικό έτος 2018 χονδρικές πωλήσεις αξίας 14.000 € και παράλληλα πραγματοποίησε λιανικές πωλήσεις (π.χ. από τις παραδόσεις 15 τενεκέδων λαδιού, τους οποίους πούλησε με την έκδοση ειδικού στοιχείου σε άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος) αξίας 1.030 € και έλαβε επιδοτήσεις 2.000 €. Από την 1.1.2019 θα ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., δεδομένου ότι οι πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων του υπερβαίνουν τις 15.000 € (14.000 +1.030 = 15.030 €).

2) Δημόσιος υπάλληλος το φορολογικό έτος 2018 έχει αγροτική εκμετάλλευση (καλλιέργεια και παραγωγή πορτοκαλιών) από την οποία εισέπραξε, από χονδρικές πωλήσεις, 10.000 € και έλαβε επιδότηση αξίας 3.500 €. Ο εν λόγω δημόσιος υπάλληλος είναι αγρότης του ειδικού καθεστώτος, από 01.01.2019 και οφείλει να υποβάλει για την ένταξή του το έντυπο Μ0 στην αρμόδια για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Δ.Ο.Υ.

3) Αγρότης λαμβάνει μόνο επιδότηση και δεν πραγματοποιεί παράδοση αγροτικών προϊόντων. Ο εν λόγω αγρότης εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών, εφόσον το ποσό των επιδοτήσεων που λαμβάνει είναι μικρότερο των 5.000 €. (Σχετ. αριθ. ΠΟΛ. 1010/2018 Εγκύκλιος).

4) Αγρότης πραγματοποιεί μόνο παράδοση αγροτικών προϊόντων και δεν λαμβάνει καμία επιδότηση. Ο εν λόγω αγρότης εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών, εφόσον το ποσό των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων και παροχής αγροτικών υπηρεσιών είναι μικρότερο των 15.000 €. (Σχετ. αριθ. ΠΟΛ. 1010/2018 Εγκύκλιος).

 

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 11:00

Ο ρόλος του πυριτίου στα φυτά

Written by

Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι αυτά τα οποία είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής των φυτών. Υπάρχουν όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, και τα μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία παρέχουν συγκεκριμένα οφέλη στις καλλιέργειες.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες (στο ένα στρέμμα αφαιρούνται κιλά από κάθε μακροθρεπτικό και ελάχιστα γραμμάρια από κάθε μικροθρεπτικό) από τα φυτά αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητα. Τις περισσότερες φορές, η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών από τα φυτά προκαλεί σοβαρές ανωμαλίες στην ανάπτυξή τους.

Ένα από τα σχετικά άγνωστα μικροθρεπτικά είναι και το πυρίτιο (Si), για το οποίο δεν γνωρίζουμε και τόσο πολλά.

Το πυρίτιο είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο του φλοιού της γης και βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στο έδαφος.

images

Ρόλος του πυριτίου

Το πυρίτιο φαίνεται να ωφελεί ορισμένα φυτά όταν βρίσκονται υπό συνθήκες καταπόνησης. Το πυρίτιο βοηθά στη:

► Βελτίωση της αντοχής των φυτών σε συνθήκες ξηρασίας

► Καθυστέρηση της μάρανσης υπό συγκεκριμένες συνθήκες

► Αύξηση της ικανότητας των φυτών να αντιστέκονται σε τοξικότητες άλλων στοιχείων

► Αύξηση της αντοχής των φυτικών στελεχών στο πλάγιασμα

► Αύξηση της ανθεκτικότητας των φυτών σε μυκητολογικές προσβολές (π.χ. φυτόφθορα και ωίδιο).

Έλλειψη πυριτίου

Δεδομένου ότι το πυρίτιο δεν θεωρείται βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη των φυτών, τα περισσότερα φυτά θα αναπτυχθούν κανονικά και χωρίς αυτό. Λίγα είναι τα φυτά που ελλείψει του στοιχείου αυτού παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάπτυξη τους.

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι τομάτες, οι οποίες μπορεί να παρουσιάσουν μη φυσιολογική ανάπτυξη ανθέων και ενδεχομένως παραγωγή καρπών με δυσμορφίες. Παρόμοια προβλήματα μπορεί να προκληθούν και στην καλλιέργεια του αγγουριού και της φράουλας. Επίσης, η ανεπάρκεια του πυριτίου μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα μαγγανίου, χαλκού ή και σιδήρου σε ορισμένα φυτά και κατάλληλες συνθήκες.

Τοξικότητα πυριτίου

Αν και δε συμβαίνει συχνά, οι υπερβολικές ποσότητες πυριτίου μπορεί να ανταγωνίζονται την πρόσληψη άλλων θρεπτικών ουσιών.

Το πυρίτιο του εδάφους

Το πυρίτιο υπάρχει σε αφθονία στο φλοιό της γης. Στα εδάφη, αυτό διαχωρίζεται σε τρία διαφορετικά κλάσματα:

► Στην υγρή φάση

► Στην απορροφούμενη φάση

► Στη στερεά φάση

Η υγρή φάση του πυριτίου αποτελείται από H4SiO4  και από συμπλοκοποιημένο και πολυμερισμένο πυριτικό οξύ στο εδαφικό διάλυμα αλλά και από τη μη φορτισμένη μορφή του H4SiO4 η οποία είναι και η μόνη που απορροφάται από τα φυτά και τους μικροοργανισμούς. Εν συνεχεία, το πυρίτιο εναποτίθεται εντός των φυτικών ιστών και αφού κάνουν τον κύκλο τους,  αυτά τα πολυμερισμένα σώματα πυριτίου επιστρέφουν ξανά στο έδαφος από την οργανική ουσία και υπολείμματα μικροοργανισμών.

periodic table element silicon icon vector 11240709

Η απορρόφηση του πυριτίου από τα φυτά

Τα φυτά απορροφούν το πυρίτιο του εδάφους μόνο στη μορφή του H4SiO4 και είναι οι πλευρικές ρίζες των φυτών που συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως υπάρχουν τρείς διαφορετικοί μηχανισμοί απορρόφησης του πυριτίου από τα φυτά και αυτοί είναι: ο ενεργητικός, ο παθητικός και ο απορριπτικός.

✔ Μηχανισμός ενεργητικής απορρόφησης:

Η ποσότητα πρόσληψης του πυριτίου με αυτόν τον τρόπο είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη και αποδίδεται στην πυκνότητα των μεταφορέων πυριτίου που υπάρχουν στις κυτταρικές μεμβράνες των ριζών οι οποίοι και διευκολύνουν τη διαδικασία της απορρόφησης. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα φυτού είναι αυτό του ρυζιού.

✔ Μηχανισμός παθητικής απορρόφησης:

Η ποσότητα του πυριτίου που απορροφάται μέσω αυτού του μηχανισμού πραγματοποιείται πιθανόν εξ’ ολοκλήρου μέσω της μαζικής ροής.

✔ Μηχανισμός απόρριψης: Σε αυτόν τον μηχανισμό, η συγκέντρωση του H4SiO4 του εδαφικού διαλύματος συνήθως προκύπτει από τις χαμηλές συγκεντρώσεις του πυριτίου οι οποίες και απορροφώνται από τα φυτά.

Βάσει των τριών παραπάνω μηχανισμών, τα φυτικά είδη έχουν ταξινομηθεί σε υψηλούς, μεσαίους  και μη συσσωρευτές πυριτίου.

Στους υψηλούς συσσωρευτές ανήκουν φυτικά είδη που περιέχουν 1-10% πυρίτιο επί του ξηρού τους βάρους, π.χ. κριθάρι, ρύζι, σόργο. Αυτή η περίπτωση φυτών διαθέτει ένα αποτελεσματικό σύστημα πρόσληψης πυριτίου και γι’ αυτό το λόγο οι ποσότητες πρόσληψης πυριτίου από το έδαφος υπερβαίνουν αυτές των βασικών θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, η πρόληψη του N μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στα υπόλοιπα στοιχεία, αλλά η συσσώρευση του Si μπορεί να είναι η διπλάσια από την ποσότητα του N στο ρύζι.

Οι μεσαίοι συσσωρευτές είναι κατά κύριο λόγο τα αγρωστώδη, με περιεκτικότητες πυριτίου που κυμαίνονται από 0,5-1,5% επί του ξηρού τους βάρους.

Οι μη συσσωρευτές Si αποτελούνται από φυτά όπως τα δικότυλα, των οποίων η χαμηλή απορρόφηση αποδίδεται σε έλλειψη συγκεκριμένων μεταφορέων στις μεμβράνες των ριζικών κυττάρων, ώστε η απορρόφηση του πυριτίου ήταν μέσω του παθητικού μηχανισμού.

Από τη στιγμή που το Si απορροφηθεί από τα φυτά, αυτό εν συνεχεία μεταφέρεται μέσω των αγγείων και εναποτίθεται στα κυτταρικά τοιχώματα των κυττάρων στα σημεία διαπνοής.

silica

Σημαντικό είναι εδώ να αναφερθεί πως το ίζημα του SiO2 στα φυτά προκύπτει σε συγκεντρώσεις H4SiO4  μεγαλύτερες από 2-3 mol και αρχικά δημιουργείται στην επιδερμίδα των βλαστών, στο αγγειακό σύστημα και στην ενδοδερμίδα των ριζών ορισμένων ειδών.

To SiO2 είναι ένα ακίνητο υλικό και δεν μπορεί να μεταφερθεί στην περιοχή ενεργής ανάπτυξης των φυτών ή στους μεριστωματικούς ιστούς. Επομένως, η διαπνοή παραμένει η κύρια οδός μεταφοράς του Si στο φυτό, και η μεταφορά μέσω του ηθμού είναι μηδενική. Επίσης, όσο αναπτύσσονται τα φυτά, τόσο συσσωρεύουν Si. Τέλος, τα παλαιότερα φύλλα περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πυριτίου σε σχέση με τα νεότερα.

Πυρίτιο και αβιοτικό στρες

Η εφαρμογή του Si έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τις αρνητικές επιπτώσεις πολλών αβιοτικών καταπονήσεων, όπως η αλατότητα, η έλλειψη νερού, οι υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, τα βαρέα μέταλλα, αλλά και η μηχανική καταπόνηση. Βάσει ερευνών από τους Cooke και Leishman (2016) για το Si ως βοηθητικό στην ανακούφιση της καταπόνησης σημειώνεται ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση ενός είδους καταπόνησης κάθε φορά και όχι πολλών μαζί.

Άλλοι πιθανοί μηχανισμοί μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν οσμωτικές προσαρμογές μέσω αυξημένου δυναμικού ύδατος και περιεκτικότητας σε νερό, μείωση οξειδωτικού στρες και μεταβολές στις συγκεντρώσεις των φυτορμόνων. Σχετικά με το τελευταίο, η φυτορμονική οδός του αιθυλενίου αποδείχθηκε πρόσφατα ότι εμπλέκεται στη μείωση των αρνητικών αποτελεσμάτων από καταπονήσεις, όπως π.χ. της αλατότητας όπου το Si μειώνει την οξειδωτική βλάβη. Συγκεκριμένα, χωρίς το αιθυλένιο, το Si όχι μόνο απέτυχε να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των φυτών στην καταπόνηση λόγω αλατότητας αλλά προκάλεσε αύξηση της οξειδωτικής βλάβης και κατέληξε σε κυτταρικό θάνατο.

role of silicon in alleviating biotic and abiotic stresses in plants 7 638

Πυρίτιο και βιοτικό στρες

Τα φυτά έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά με φυτοπαθογόνους οργανισμούς (μύκητες, βακτήρια, έντομα).

Έχει αποδειχθεί πως η προσθήκη Si στα φυτά έχει αυξήσει την αντοχή τους σε επιθέσεις  φυτοπαθογόνων οργανισμών.

Πως όμως επιτυγχάνεται αυτό;

Τα φυτά αποκτούν την ανθεκτικότητά τους στα παράσιτα λόγω της φυσικής τους άμυνας η οποία και αποδίδεται στην εναπόθεση Si στους φυτικούς ιστούς με τη μορφή φυτολίθων. Οι φυτόλιθοι είναι μικροσκοπικά φυτικά κατάλοιπα αποτελούμενα από SiO2 ή οξαλικό ασβέστιο στο κυτταρικό τοίχωμα. Η απόθεση των φυτολίθων αυξάνει την ακαμψία των φυτών και τη φυσική ανθεκτικότητα, δρώντας ως φυσικός φραγμός στη διείσδυση των παρασίτων.

Επίσης, η εναπόθεση του Si μπορεί να φθείρει τα στοματικά μόρια των εντόμων για παράδειγμα. Έχει παρατηρηθεί πως φυτά που δέχονται πολλές επιθέσεις από διάφορα παράσιτα, έχουν μεγαλύτερες ποσότητες συσσωρευμένου Si.

Άλλον έναν σημαντικό τομέα που επηρεάζει το Si είναι αυτό της επαγωγής παραγωγής μεταβολιτών συσχετιζόμενων με την άμυνα του φυτού, καθώς και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μονοπατιών μεταγωγής σημάτων άμυνας.

Διαφυλλικοί ψεκασμοί Si

Οι διαφυλλικοί ψεκασμοί Si είναι γενικά πρόσφατοι. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν πυριτικά άλατα και αργότερα πυριτικά οξέα καθώς και νανοσωματίδια Si.

Τα πυριτικά άλατα είναι αποτελεσματικά κατά την εφαρμογή τους ως παρασιτοκτόνα και τα πυριτικά οξέα εφαρμόζονται για τη βελτίωση της ανάπτυξης των φυτών. Τα νανοσωματίδια Si ενισχύουν την αντοχή των φυτών στα διάφορα είδη βιοτικής καταπόνησης.

Πειραματικά δεδομένα

Αποτελέσματα εφαρμογής πυριτικού σκευάσματος σε διάφορες καλλιέργειες.

Καλλιέργεια

Απόδοση

Παρατηρήσεις

Πιπεριές τσίλι

+39%

Μειωμένες προσβολές

Τομάτα

+31%

Αυξημένες τιμές brix

Μελιτζάνα

+44%

Μεγαλύτερη σταθερότητα

Αραβόσιτος γλυκός

+34%

Μειωμένες προσβολές

Καρπούζι

+38%

Μειωμένες προσβολές

Σιτάρι

+340%

Σε συνθήκες με υψηλή εδαφική αλατότητα

Σιτάρι

+19%

Αυξημένα ποσοστά περιεχόμενης πρωτεΐνης

Αναφερόμενοι στις τρεις διαφορετικές μορφές πυριτικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε έναν πίνακα τη χρησιμότητα του καθενός:

Αποτελέσματα

Πυριτικά άλατα

Σταθεροποιημένα πυριτικά οξέα

Νανοσωματίδια SiO2

Προσβολές (Βιοτικό στρες)

+/++

+/++

+

Αβιοτικό στρες

-

++ 

ND

Ριζική ανάπτυξη

-

+/++

-

Φυτική ανάπτυξη

-

+/++

+

Μέγεθος φύλλων

-

++

+

Απόδοση

-

+/++

+

Ποιότητα παραγόμενου προϊόντος

-

+/++

+

- κανένα αποτέλεσμα

+ θετικό αποτέλεσμα

++   καλό αποτέλεσμα

ND  καθόλου στοιχεία

 

 

Πηγη

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 13:15

Οι χουμικές ουσίες και το χουμικό οξύ

Written by

Οι χουμικές ουσίες αντιπροσωπεύουν το ευρέως διαδεδομένο οργανικό υλικό της φύσης. Είναι πλέον γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες των χουμικών ουσιών στη φυσιολογία των φυτών.

Κάποιες από αυτές είναι η βελτίωση της γονιμότητας και της δομής των εδαφών, η βελτίωση της ικανότητας πρόσληψης θρεπτικών ουσιών από τα φυτά, η βελτίωση της λειτουργίας του ριζικού συστήματος καθώς και άλλα.

Οι χουμικές ουσίες αποτελούνται από τρία επιμέρους τμήματα:

► Τη χουμίνη, πρόκειται για το κλάσμα των χουμικών ουσιών που δεν είναι διαλυτές στο νερό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και κατά την παρουσία της στο έδαφος είναι αυτή που διασπάται πιο αργά σε σχέση με τις υπόλοιπες χουμικές ουσίες.

► Τα χουμικά οξέα τα οποία δεν είναι διαλυτά στο νερό υπό όξινες συνθήκες, αλλά είναι υπό αλκαλικές καθώς επίσης αποτελούν σημαντικά συστήματα ανταλλαγής ιόντων και συμπλοκοποίησης μετάλλων (χηλικοποίηση).

► Τα φουλβικά οξέα τα οποία είναι διαλυτά στο νερό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Πρόκειται για μόρια μικρότερου μεγέθους από αυτό των χουμικών και μεμεγαλύτερες περιεκτικότητες οξυγόνου.

Ο παραπάνω διαχωρισμός έγινε βάσει της διαλυτότητας του κάθε τμήματος στο νερό, προσαρμοσμένο κάθε φορά σε διαφορετικά επίπεδα ph.

Επίσης, ο όρος χούμος είναι ένας  γενικός όρος που περιγράφει μια ομάδα ξεχωριστών αλλά διακριτών χουμικών ουσιών, μερικές από τις οποίες είναι και τα χουμικά, φουλβικά και η χουμίνη και δε θα έπρεπε να συγχέεται με την οργανική ουσία η οποία είναι η ουσία που αποσυντίθεται σε διάφορα ποσοστά στο έδαφος.

HumicinSoil

Για παράδειγμα, η προσθήκη οργανικής ουσίας σε ένα έδαφος από το οποίο έχουν εκπλυθεί τα θρεπτικά του στοιχεία ή δε συμβαίνει καμία χημική αντίδραση σε αυτό, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να επαναφέρουμε σε αυτό τις ισορροπίες. Τέτοιο έδαφος μπορεί να είναι ένα αμμώδες έδαφος και αυτό συμβαίνει διότι τα αμμώδη εδάφη έχουν χαμηλή ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων (CEC) και είναι δύσκολο για αυτά να συγκρατούν τα κατιόντα θρεπτικών στοιχείων, τα οποία τελικά απορρέουν  σε βαθύτερα εδαφικά στρώματα όπου και είναι μη διαθέσιμα για τα φυτά.

Υπάρχει και άλλο ένα χαρακτηριστικό των αμμωδών εδαφών σύμφωνα με το οποίο αυτά δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις απαραίτητες ποσότητες ύδατος, ελλείψει του χούμου. Τα βιομόρια του χούμου μπορούν να βοηθήσουν στη συγκράτηση του νερού και των ιονισμένων θρεπτικών συστατικών που παράγονται από τη φυσική κυκλοφορία οργανικής βιομάζας, λιπάσματος ή άλλων πηγών λιπάσματος.

Οι φυσικοχημικές ιδιότητες των χουμικών οξέων

Τα χουμικά οξέα είναι εξαιρετικά σημαντικά ως μέσο μεταφοράς των θρεπτικών ουσιών από το έδαφος στο φυτό, επειδή μπορούν να συγκρατήσουν ιονισμένα θρεπτικά συστατικά, εμποδίζοντάς τα να ξεπλυθούν. Επίσης, τα συγκεκριμένα οξέα μπορούν και έλκονται από τη ρίζα των φυτών και συγκεκριμένα από τη ζώνη άντλησης της ρίζας. Από τη στιγμή που φτάνουν στην περιοχή της ρίζας, μεταφέρουν μαζί και το απαραίτητο νερό αλλά και τα θρεπτικά συστατικά για το φυτό.

Γιατί όμως η ριζική αυτή ζώνη εξαρτάται τόσο πολύ από την ύπαρξη του χούμου γενικά;

Η ζώνη άντλησης είναι η περιοχή κοντά στη ρίζα ενός φυτού από το οποίο η ρίζα αντλεί (εξαντλεί) τα θρεπτικά συστατικά. Αυτή η ζώνη μπορεί να εξαντληθεί ιδιαίτερα εάν υπάρχει έλλειψη είτε του χουμικού οξέος είτε των μυκορριζών.

Στην περίπτωση της ύπαρξης μυκορριζών, το σύστημα αυτών είναι που συλλέγει την τροφή προς όφελος του φυτού επίσης. Όταν όμως δεν υπάρχει το σύστημα των μυκορριζών τότε η παρουσία του χούμου είναι παραπάνω ζωτικής σημασίας.

HTB17L4tLXXXXXccXVXXq6xXFXXXB

Γιατί;

Τα θετικά ιόντα απορροφώνται ευκολότερα από τη ρίζα ενός φυτού επειδή η ρίζα έχει αρνητικό φορτίο. Με άλλα λόγια, το θετικό (κατιόν) προσελκύεται στο αρνητικό (η ζωντανή ρίζα). Τα χουμικά οξέα συγκρατούν κατιόντα (θετικά ιόντα) με τρόπο που μπορούν να απορροφηθούν ευκολότερα από τη ρίζα ενός φυτού, βελτιώνοντας τη μεταφορά των μικροθρεπτικών συστατικών στο σύστημα κυκλοφορίας του φυτού. Αυτό λειτουργεί επειδή τα χουμικά οξέα αντλούν θετικά ιόντα και στη συνέχεια προσελκύονται στη ζώνη άντλησης των ριζών και αλλά και στους μικροσωληνίσκους των μυκορριζών.

Δεδομένου ότι το αρνητικό φορτίο της ρίζας είναι μεγαλύτερο από το αρνητικό φορτίο των βιομορίων του χουμικού οξέος, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά απορροφώνται από τη ρίζα του φυτού και απορροφώνται από το σύστημα κυκλοφορίας του φυτού. Μερικά από τα μικροθρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται από το μόριο του χουμικού οξέος καθώς εισέρχονται στη ριζική μεμβράνη, αλλά αντιλαμβανόμαστε τώρα ότι το φυτό θα πάρει επίσης μερικά από τα ελαφρύτερα μοριακά βάρους χουμικά οξέα επίσης. Στην ουσία, οι χημικές ουσίες χηλικοποιούν τέτοια κατιόντα όπως το μαγνήσιο (Mg2+), το ασβέστιο (Ca2+) και ο σίδηρος (Fe2+). Μέσω της χηλικοποίσης που συμβαίνει, οι χουμικές ουσίες αυξάνουν τη διαθεσιμότητα αυτών των κατιόντων στα φυτά.

Η ορμονική δραστηριότητα των χουμικών ουσιών

Η αυξινική δράση των χουμικών ουσιών, που έχει αποδειχθεί σε πρόσφατες μελέτες, είναι πιθανώς ο κύριος βιολογικός παράγοντας που είναι υπεύθυνος για τις θετικές επιδράσεις που ασκούν οι χουμικές ουσίες στη φυσιολογία των φυτών.

Η διεγερτική επίδραση στην ανάπτυξη πλευρικών ριζών του φυτού Arabidopsis που παρατηρήθηκε σε απόκριση των χουμικών ουσιών, βρέθηκε κυρίως στα πρώτα στάδια, όταν άρχισαν να διαιρούνται τα κύτταρα, υποδηλώνοντας ότι η δράση των χουμικών ουσιών μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς όπως η διέγερση της κυτταρικής διαίρεσης και διαφοροποίησης, οι οποίες ως γνωστό είναι υπό τον έλεγχο της αυξίνης.

Επιπλέον, τα φυσιολογικά και μοριακά στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα brassinosteroids, (φυτικές ορμόνες), είναι ένας υποτιθέμενος πρόσθετος παράγοντας μέσω του οποίου οι χουμικές ουσίες θα μπορούσαν να ασκήσουν τα αποτελέσματά τους στην ανάπτυξη φυτών. Μια μεγάλη ποσότητα των γονιδίων που απομονώθηκαν μέσω της προσέγγισης cDNA-AFLP έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζονται από τη δράση της αυξίνης και σχετίζονται με τη διαφοροποίηση των μεριστωμάτων, και την εμβρυογένεση.

DSC02066

Βάσει των παραπάνω, οι χουμικές ουσίες για να εδραιωθούν και να δράσουν όπως πρέπει, απαιτούν ένα μονοπάτι μετασχηματισμού της αυξίνης.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικό σημείο εκκίνησης των βιομηχανιών των λιπασμάτων για την παραγωγή βιοδιεγερτών με βάση τις χουμικές ουσίες αλλά και παρασκευή νέων σκευασμάτων που θα προέρχονται από την ανακύκλωση μερικώς εξαντλημένων οργανικών αποβλήτων με οικολογικό και περιβαλλοντικό προσανατολισμό.

Δυνατότητα αντικατάστασης μέρους της αζωτούχου λίπανσης μέσω της χρήσης βιοδιεγερτών

Η δυνατότητα αντικατάστασης 15 έως 70% των χημικών Ν λιπασμάτων στους οπωρώνες ροδάκινου Floridaprince χρησιμοποιώντας πέντε βιοδιεγέρτες, συγκεκριμένα εκχύλισμα φυκιών σε 0,1%, αμινοξέα 0,1%, μικροοργανισμοί και χουμικά οξέα έκαστο στα 5 cm3 / δέντρο τρεις φορές διερευνήθηκε κατά τη διάρκεια του 2010 και 2011.

Τα αποτελέσματατου πειράματος έδειξαν ότι η μείωση των ποσοστών ανόργανου Ν από 100 έως 45% της κατάλληλης ποσότητας Ν και συγχρόνως η εφαρμογή των τεσσάρων προαναφερθέντων βιοδιεγερτικών, είτε μεμονωμένα είτε σε διάφορους συνδυασμούς προκάλεσε σημαντική αύξηση της απόδοσης καθώς και βελτίωση των φυσικοχημικών χαρακτήρων των καρπών σε σύγκριση με τη χρήση της κατάλληλης ποσότητας Ν, μόνο μέσω ανόργανης μορφής ή χρησιμοποιώντας ανόργανη μορφή σε ποσοστά μικρότερα από 45%.

Η χρήση του Ν μέσω ανόργανου σε ποσοστό 30% συν τους τέσσερις βιοδιεγέρτες σε μεγάλο βαθμό έχει αντίκτυπο τόσο στην απόδοση όσο και στην ποιότητα των φρούτων παρά στην εφαρμογή 100% ανόργανου Ν.

Για να μειωθεί η ρύπανση και να βελτιωθεί η ποιότητα των φρούτων και των ροδάκινων Floridaprince, συνιστάται η γονιμοποίηση των δένδρων με N σε 500 g / δένδρο έως 45% ανόργανα καθώς και εφαρμογή εκχυλίσματος φυκιών και αμινοξέων σε 0,1% και το χουμικό οξύ το καθένα στα 5 cm3 / δέντρο τρεις φορές.

 

 

Πηγη

 

Οι ωκεανοί είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε μεταλλικά στοιχεία και θρεπτικά συστατικά. Στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, τεράστιες ποσότητες μεταλλικών στοιχείων καταλήγουν σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες.

Σχεδόν κάθε ένα στοιχείο του περιοδικού πίνακα βρίσκεται σε οποιοδήποτε δείγμα νερού ωκεανού.

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα ύδατος πλούσιου σε μεταλλικά στοιχεία από την επιφάνεια της θάλασσας είναι από καιρό γνωστό ότι ενισχύει το έδαφος και προάγει την ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροβίων που του δίνουν ζωή.

Τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα φύκια έχουν εμπλουτίσει τα χωράφια και τους κήπους για χιλιετίες. Σήμερα, τα απόβλητα θρεπτικών συστατικών από την επεξεργασία των ψαριών δημιουργούν πλούσια λιπάσματα.

Ωκεάνια ορυκτά

Το νερό των ωκεανών συγκρατεί ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τη ζωή.

Διάφορες ερωτήσεις όμως θα μπορούσαν να προκύψουν: μήπως το θαλασσινό νερό περιέχει πολύ αλάτι, μήπως επίσης περιέχει πολλούς ρύπους;

SEA SHELLS 900

Ας πάρουμε ένα-ένα τα ερωτήματα:

Τα ορυκτά στοιχεία του νερού των θαλασσών ρυθμίζουν στην ουσία το περιεχόμενο νάτριο στο αλάτι, το οποίο και είναι πολύ κοντά στις τιμές του ανθρωπίνου αίματος, ρυθμισμένο σε ουδέτερο pH.

Όσον αφορά στους ρύπους των θαλασσών, πραγματικά υπάρχει τρόπος να εντοπισθούν ύδατα απαλλαγμένα ρύπων και αυτά να χρησιμοποιηθούν.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως από τη στιγμή που το νερό των ωκεανών είναι δωρεάν, γιατί να μη χρησιμοποιείται αυτούσιο στις καλλιέργειες; Για ακόμη μια φορά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

► Η μεταφορά του νερού από μόνη της κοστίζει

► Πολλές αγροτικές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.

► Η εφαρμογή απευθείας θαλασσινού νερού στις καλλιέργειες δεν τις βλάπτει αλλά η απομάκρυνση του νατρίου μετά από την ανάλογη επεξεργασία επιτρέπει μεγαλύτερες εφαρμογές για μεγαλύτερες περιόδους οπότε και καλύτερα αποτελέσματα.

Υπολείμματα οστρακοειδών

Τα βρώσιμα οστρακοειδή περιλαμβάνουν μαλάκια, όπως μύδια, χτένια και στρείδια με σκληρά ασβεστολιθικά κελύφη, και καρκινοειδή, μια κατηγορία αρθροπόδων που περιλαμβάνει καβούρια, γαρίδες και αστακούς. Τα καρκινοειδή έχουν αρθρωτά πόδια και ένα κελυφωτό ή εξωτερικό σκελετό μεγάλης περιεκτικότητας σε χιτινή.

Τα κελύφη των οστράκων μπορούν και ταχύτερα σε σχέση με τον ασβεστόλιθο να αυξήσουν τις τιμές του Ph του εδάφους και επιπροσθέτως περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία.

Το κέλυφος του τεμαχισμένου στρειδιού έχει την ακόλουθη ακαθάριστη ανάλυση: 56% ανθρακικό, 37.7% ασβέστιο, 1.2% μαγνήσιο, 0.73% θείο, 0.57% νάτριο και 0.21% φώσφορο. Αυτά τα ποσά μπορεί να διαφέρουν.

Sea Shells 006 1170x0 c center

Η υπερβολική χρήση όμως των οστρακοειδών, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα:

► Το θείο που υπάρχει στα όστρακα προσθέτει οξύτητα.

► Οι υψηλές ποσότητες ασβεστίου μπορούν να εμποδίσουν την πρόσληψη του μαγνησίου αλλά κα άλλων σημαντικών ιχνοστοιχείων.

Τα κελύφη των καβουριών και αστακών αποτελούν μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών (12-23% Ca  και έως 1%). Σαφώς και η ανάλυση των θρεπτικών συστατικών κάθε φορά διαφέρει, αναλόγως της περιοχής αλίευσης αλλά και του είδους του όστρακου.

Επίσης επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός βαθύτερου ριζικού συστήματος, διατήρηση της εδαφικής υγρασίας και οικοδόμηση της οργανικής ουσίας.

Δεδομένου ότι τα κελύφη καβουριών και αστακών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χιτίνη, προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων που καταναλώνουν χιτίνη στο έδαφος. Αυτό θα βοηθήσει έμμεσα στην αντιμετώπιση φυτοπαθογόνων νηματωδών και επιβλαβών σαλιγκαριών.

Λίπασμα από φύκια

Το πιο συνηθισμένο λίπασμα από φύκια προέρχεται από το Ascophyllum nodosum. Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο καφέ φύκι που είναι πλούσιο σε οξυγόνο και εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε σημαντικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο και το βόριο, με επιπλέον 60 έως 80 άλλα ιχνοστοιχεία.

Αυτού του είδους τα λιπάσματα είναι προϊόντα τα οποία μπορεί να περιέχουν διαλυτή σκόνη φυκιών, υγρό εκχύλισμα φυκιών τα οποία όμως όλα περιέχουν οργανικές ενώσεις που αποτελούν τροφή των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους. Επίσης, αποτελούν μια πλούσια πηγή ρυθμιστών ανάπτυξης, βιοδιεγερτών, κυτοκινινών, αυξινών και γιββερελινών.

Η εφαρμογή φυκιών Kelp στο έδαφος προκάλεσαν επιμήκυνση της κυτταρικής διαίρεσης με αποτέλεσμα την αυξημένη ανάπτυξη σε όλα τα φυτά. Επίσης τα φύκη κατά την εφαρμογή τους στο έδαφος προκάλεσαν μια αύξηση της τάξεως του 67-175% της ρίζας.

Στην περίπτωση των σκευασμάτων φυκιών, διαφυλλικής εφαρμογής, αυτά καθιστούν τα θρεπτικά συστατικά άμεσα διαθέσιμα στα φυτά. Επίσης, προωθείται η πρώιμη άνθηση,η καρπόδεση και η γρηγορότερη και καλύτερη φυλλική ανάπτυξη. Επίσης υπάρχουν δείγματα εξάλειψης του ωιδίου.

2 oceanacidifi

Η μαννιτόλη στα φύκια αυξάνει την απορρόφηση των φυτικών θρεπτικών ουσιών στο έδαφος και σε άλλα μέσα ανάπτυξης και φαίνεται να παίζει ρόλο στην αντιμετώπιση του στρες από οποιαδήποτε πηγή. Άλλες ενώσεις που περιέχουν τα φύκια, επιταχύνουν τη διάσπαση των σακχάρων και των υδατανθράκων και διεγείρουν τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια, γεγονός που αυξάνει έμμεσα την απορρόφηση του αζώτου καθώς και άλλων θρεπτικών ουσιών. Το αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση της ζωτικότητας των φυτών και η σημαντική αύξηση της απόδοσής τους.

Τα φύκια συμβάλλουν στη γενική φυτοπροστασία των καλλιεργειών.

Περιέχουν ουσίες που έχουν την ικανότητα να απωθούν ορισμένα επιβλαβή έντομα, μύκητες και βακτήρια, οι οποίες ουσίες είναι οι ίδιες που προστατεύουν τα φύκη όταν αυτά βρίσκονται στους ωκεανούς.

Ωραία ως εδώ. Σίγουρα όμως υπάρχουν και μειονεκτήματα…

► Από μόνα τους τα θαλάσσια φύκη δεν είναι ικανά να αποδώσουν στα φυτά τις απαιτούμενες ποσότητες αζώτου.

► Τα φύκη αποτελούν καλή πηγή P, K, Ca και Mn και Ca, καθώς επίσης μειώνουν τις τιμές του pH. Βέβαια όλα τα φυτά δεν το θέλουν αυτό.

Λίπασμα από ψάρια

Ο σκελετός των ψαριών είναι πλούσιος σε Ca, P  και Mg, καθώς η σάρκα τους είναι πλούσια σε ποσότητες N.

Ήδη έχουμε αναφέρει στοιχεία απαραίτητα για τα φυτά.

Υπάρχουν όμως κάποιες προδιαγραφές που θα πρέπει ένα λίπασμα ψαριού να πληροί ώστε να είναι και κατάλληλο για χρήση:

Θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο τοξινών, συμπεριλαμβανομένου του υδραργύρου και του καδμίου, εάν τα ψάρια προέρχονται από μολυσμένο νερό, ανοικτά από τα αστικά και βιομηχανικά κέντρα.

Τα περισσότερα προϊόντα θρέψης αυτού του είδους είναι γαλακτώματα. Αυτά τα γαλακτώματα παρασκευάζονται από ψάρια–σκουπίδια, δηλαδή ψάρια που δεν καταναλώνονται από τους ανθρώπους και αλιεύονται από περιοχές εκτεθειμένες σε ρύπους.

shutterstock 519883603

Επίσης σημαντικό είναι να αναφερθεί πως όλα αυτά τα ευεργετικά χαρακτηριστικά των καθαρών ψαριών, αφορούν σε ψάρια θάλασσας και όχι λιμναία, τα οποία και συνήθως περιέχουν υψηλά ποσοστά  υδραργύρου.

Το καλύτερο λίπασμα ιχθύων παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία υδρόλυσης.

Αυτό σημαίνει ότι αντί να μαγειρεύεται, το ψάρι υγροποιείται με ένζυμα. Συνήθως κατασκευάζονται από διάφορα είδη βρώσιμων ψαριών. Το μέρος του ψαριού που έχει απομείνει αφού αφαιρεθεί το φιλέτο για κατανάλωση από τον άνθρωπο, χρησιμοποιείται για την παρασκευή αυτών των προϊόντων. Θα πάρετε μια πλήρη γκάμα θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, αμινοξέων, ενζύμων και αυξητικών ορμονών.

Τα προϊόντα θρέψης ιχθύων θα πρέπει να προέρχονται από ψάρια που αλιεύονται σε απόσταση τουλάχιστον 5 km από την ακτή. Ο Β. Ατλαντικός είναι μία πολύ καλή πηγή αλίευσης καλής ποιότητας ψαριών.

Επίσης, τα υδρολυμένα προϊόντα ψαριών έχουν πολύ καλύτερη οσμή από τα γαλακτώματα.

Εναλλακτικές μορφές θρέψης οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν επικουρικά και συμπληρωματικά, αφού γίνει η κατάλληλη έρευνα αγοράς, και να αποδώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

 
 
Σελίδα 1 από 39

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ