Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Αγροτικά Νέα

Αγροτικά Νέα (609)

Με αξιώσεις οικονομικής ανάκαμψης των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς, ξεκίνησε η συγκομιδή σε Χαλκιδική και Φθιώτιδα στις ποικιλίες Κονσερβολιάς και  Χαλκιδικής με τις ποσότητες να είναι τόσες όσες χρειάζεται η εγχώρια βιομηχανία.

«Υπάρχει μια μέτρια προς καλή παραγωγή φέτος, μέσα στα πλαίσια των αναγκών της χώρας, με τις ποιότητες να είναι πολύ καλές», αναφέρει στην Agrenda ο Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), εκτιμώντας πως «η χρονιά θα πάει καλά και για τις εξαγωγές».

«Οι παραγωγοί της Κονσερβολιάς ειδικά, έρχονται χτυπημένοι από μια κακή χρονιά και φέτος αναμένουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους οικονομικά» εξηγεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στον Συνεταιρισμό της Στυλίδας έχουν ξεκινήσει ήδη οι παραλαβές με ανοιχτές τιμές. Υπενθυμίζεται πως η μέση κατηγορία πέρυσι ορίστηκε στα 75 λεπτά ανά κιλό, με τον παραγωγό να παίρνει στο τέλος κοντά στο 1 ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕΠΕΛ. «Φέτος περιμένουμε ίδια επίπεδα τιμών, το πολύ πολύ να πέσει κατά τι» αναφέρει.  

Μέχρι στιγμής, οι ποσότητες που αναμένονται από την βιομηχανία είναι περί τους 90.000 τόνους στην Χαλκιδικής και τους 30.000-40.000 τόνους Κονσερβολιάς.

Ας σημειωθεί πως τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει και η συγκομιδή της ελιάς Καλαμών, που φέτος αναμένονται και εκεί μεγαλύτερες ποσότητες αλλά και  μέγεθος ελιάς, αφού υπενθυμίζεται πως πέρυσι λόγω των προβλημάτων, μεγάλο ποσοστό της παραγωγής αφορούσε ψιλά μεγέθη.

Προς το παρόν, το μοναδικό πρόβλημα είναι  η έλλειψη βροχών, οι οποίες θα ζωήρευαν λίγο τους καρπούς και θα ευνοούσαν σύμφωνα με τον κ. Ντούτσια, την ποιότητα της πρώτης ύλης.

 

 

Πηγη

Ένα πλαίσιο συναλλαγών για τις αγοραπωλησίες σύσπορου βάμβακος έδωσε στην δημοσιότητα η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ).

Το πλαίσιο αυτό προς υλοποίηση των αποφάσεων Κόκκαλη προβλέπει διαβαθμίσεις (σκάλες) ως προς την τιμή που θα πληρώνεται ο παραγωγός, αναλόγως της περιεκτικότητας σε υγρασία του εισκομιζόμενου προϊόντος. Σημειώνεται ότι το πλαίσιο αυτό ισχύει με τις σημερινές καιρικές συνθήκες, ενώ αν βρέξει αυτές προφανώς θα αλλάξουν.

Βαμβακοπαραγωγοί με τους οποίους μιλήσαμε για να μας σχολιάσουν την ανακοίνωση αυτή της ΔΟΒ, μας είπαν ότι είναι σε θετική κατεύθυνση καθώς τίθενται αντικειμενικά κριτήρια. Ωστόσο όπως μας είπαν οι τιμές που ακούγονται στην αγορά σε συνδυασμό και με τη διεθνή συγκυρία, που δεν είναι ευνοϊκή εμπορικά για τον παραγωγό, τους κάνουν να ανησυχούν όσον αφορά στις τιμές. Όπως μάλιστα λένε το «ταμείο θα γίνει το Νοέμβριο» και τότε θα φανεί ότι μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν όσοι αγρότες έχουν πάρει κεφάλαιο κίνησης από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, μην έχοντας άλλη εναλλακτική διέξοδο ρευστότητας.

Οι ανησυχίες των παραγωγών επιτείνονται καθώς κυκλοφορούν ήδη τα πρώτα σενάρια αναφορικά με το ύψος της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος (συνδεδεμένης), η οποία μάλλον θα μειωθεί (το ζήτημα είναι πόσο), με δεδομένη την αύξηση των στρεμμάτων με βαμβάκι πανελλαδικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής έχει ως εξής:

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, στη συνεδρίαση της Γενικής της Συνέλευσης στις 11 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε και προτείνει στα μέλη της, Παραγωγούς και Εκκοκκιστές, το παρακάτω πλαίσιο συναλλαγών για την αγοραπωλησία του Συσπόρου Βάμβακος:

  • H αναρτημένη καθημερινά τιμή αγοράς στα εκκοκκιστήρια να αφορά παραλαβή του Σύσπορου βάμβακος με υγρασία 13%-15% (Να μην γίνεται διαφοροποίηση της τιμής παραλαβής Συσπόρου Βάμβακος εάν η υγρασία του Συσπόρου είναι μεταξύ 13% και 15%)
  • Σε περίπτωση που η Μέση Υγρασία Συσπόρου Βάμβακος είναι κάτω του 13% να αυξάνεται η τιμή του προϊόντος σε ίσο ποσοστό με την διαφορά κάτω του 13% (η αύξηση τιμής θα υπολογίζεται επί τις καθημερινής τιμής παραλαβής εκάστης Εκκοκκιστικής Μονάδος)
  • Σε περίπτωση που η Μέση Υγρασία Συσπόρου Βάμβακος είναι πάνω από 15% να μειώνεται η τιμή του προϊόντος σε ίσο ποσοστό με την υπέρβαση πάνω του 15% (η μείωση τιμής θα υπολογίζεται επί τις καθημερινής τιμής παραλαβής εκάστης Εκκοκκιστικής Μονάδος)
  • Τα ανωτέρω προτείνονται όταν επικρατούν φυσιολογικές / κανονικές συνθήκες συγκομιδής.

Στόχος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος είναι η διαύγεια και η ισοτιμία των συναλλαγών και η επιβράβευση της ποιότητας του Συσπόρου Βάμβακος.

Σας ευχόμαστε καλή συνεργασία.

Το Δ.Σ.

Ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου εξέδωσε και η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), στο ίδιο πνεύμα με την ανακοίνωση της ΔΟΒ. 

Παράλληλα στην ανακοίνωση της Ένωσης Εκκοκκιστών αναφέρεται ότι «Ενημερώνουμε τους βαμβακοπαραγωγούς ότι δεν θα γίνουν παραλαβές Συσπόρου Βάμβακος που έχει συλλεχθεί με μηχανές απογύμνωσης φυτού Βάμβακος (μηχανές Stripper)».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Το Δ.Σ. της ΠΕΕΕΒ ενημερώνει ότι η Γενική Συνέλευση των μελών της, σε πλήρη απαρτία, στις 11 Σεπτεμβρίου 2019, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ, και στα πλαίσια της εφαρμογής της ισχύουσας ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2769/04-07-2019) να εφαρμόσει τα ακόλουθα για τις παραλαβές Συσπόρου Βάμβακος της Εσοδείας 2019/2020:

α) Έκαστο Εκκοκκιστήριο θα προβαίνει σε μέτρηση του ποσοστού Υγρασίας Συσπόρου Βάμβακος και αναγραφή στα δελτία Ποιοτικής και Ποσοτικής παραλαβής για κάθε εισερχόμενη παρτίδα του παραδιδόμενου προϊόντος

β) Η αναρτημένη στην είσοδο εκάστου Εκκοκκιστηρίου, καθημερινά, τιμή αγοράς του Σύσπορου Βαμβακιού από τους παραγωγούς, ανάλογα με την ποιοτική διαβάθμιση, θα αναφέρεται σε Σύσπορο Βαμβάκι με υγρασία έως 13%.

γ) Ενημερώνουμε τους βαμβακοπαραγωγούς ότι δεν θα γίνουν παραλαβές Συσπόρου Βάμβακος που έχει συλλεχθεί με μηχανές απογύμνωσης φυτού Βάμβακος (μηχανές Stripper).

Παρακαλούμε για τη συνεργασίας σας και την υποστήριξή σας στην προσπάθεια την Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος για την αναβάθμιση της Ελληνικής Βαμβακοκαλιέργειας.

Σας ευχόμαστε καλή συγκομιδή!

Το Δ.Σ.

 

 

Πηγη

Τα τρία βασικά χωριά της ορεινής Κορινθίας που παράγουν επιτραπέζια ντομάτα έχουν ήδη ξεκινήσει την εισαγωγή τους στη γεωργία του μέλλοντος, όπως τη χαρακτήρισε η Αλέκα Τάτση, τεχνολόγος-οινολόγος και συνεργάτης του γραφείου γεωπόνων «Γεωπονική Κιάτου».

Σε συνεργασία με παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, έχει γίνει εγκατάσταση τριών τηλεμετρικών σταθμών του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC στα χωριά Κλημέντι, Καισάρι και Βελίνα. «Η εμβέλεια των σταθμών είναι γύρω στα 1.500 στρέμματα και η εγκατάστασή τους έγινε σε καίρια σημεία, μέσω των οποίων καλύπτεται το 80% της περιφέρειας στην οποία στοχεύουμε, αλλά και ένας μεγαλύτερος αριθμός παραγωγών και όχι μόνο εκείνοι στα στρέμματα των οποίων έχει γίνει η εγκατάσταση των σταθμών», αναφέρει η κ. Τάτση.

Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι καιρικές μεταβολές αλλά και η πεποίθηση ότι η ευφυής γεωργία είναι το μέλλον για τον αγροτικό τομέα, ήταν οι λόγοι για τους οποίους ξεκίνησε η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στην καλλιέργεια της επιτραπέζιας ντομάτας στην περιοχή της Κορινθίας. «Ο λόγος που επενδύουμε στην ευφυή γεωργία είναι γιατί πιστεύουμε ουσιαστικά ότι είναι το μέλλον. Εκτός αυτού, προσπαθούμε μέσα στο γενικότερο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει να μειώσουμε τις εισροές με τον καλύτερο δυνατό και ασφαλέστερο τρόπο, με την παράλληλη παραγωγή ενός ποιοτικότερου προϊόντος», επεσήμανε η κα Τάτση.

Απαιτητική καλλιέργεια

Οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης καλλιέργειας, τόσο σε νερό όσο και σε φυτοπροστασία και θρέψη, καθιστούσαν αναγκαία την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων που μπορούν να δώσουν ακριβή στοιχεία για τις ανάγκες της καλλιέργειας. Συγκεκριμένα, η κα Τάτση ανέφερε ότι «είναι από τις πιο απαιτητικές καλλιέργειες που υπάρχουν στην Ελλάδα, χρειάζονται ποτίσματα σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ λίπανση και φυτοπροστασία εβδομαδιαία.

Αν μέσω της κατάλληλης εφαρμογής των εισροών μειωθεί το κόστος παραγωγής, θα είναι μεγάλο το όφελος για τον παραγωγό. Η ευφυής γεωργία μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο στα χέρια του γεωπόνου για να δώσει στοχευμένες συμβουλές στον παραγωγό. Δεν χρειάζεται να περιμένεις να σου δείξει το φυτό ποιες είναι οι ανάγκες του, καθώς γνωρίζεις ήδη».

Ο Χρήστος Ψαρράκος, γεωπόνος και παραγωγός, στη γη του οποίου έχει γίνει η εγκατάσταση ενός από τους τρεις σταθμούς, ανάφερε ότι «η ευφυής γεωργία, μέσω και της μείωσης του κόστους παραγωγής, μπορεί να βοηθήσει σε χρονιές όπως η φετινή, όπου οι τιμές παραγωγού ήταν πολύ χαμηλές».

Ο ίδιος τονίζει ότι «οι παραγωγοί της περιοχής ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο σύστημα, καθώς είναι κάτι που τους αρέσει πολύ, γνωρίζοντας που μπορεί να φτάσει η εφαρμογή του και τα οφέλη που πρόκειται να έχουν. Ενδιαφέρονται για τον τρόπο λειτουργίας του και τα δεδομένα που συλλέγονται και πιστεύω ότι όταν υπάρξει εκπαίδευση και ευρύτερη επιμόρφωση στον συγκεκριμένο τομέα, η ανάγκη της ευφυούς γεωργίας θα εκτιναχθεί».

Ο κ. Ψαρράκος καταλήγει, λέγοντας ότι η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στην περιοχή της Κορινθίας και την καλλιέργεια της επιτραπέζιας ντομάτας βρίσκεται στο στάδιο της καταγραφής των καλλιεργητικών πρακτικών ώστε το επόμενο διάστημα να δοθούν οι συμβουλές. «Όλοι οι παραγωγοί ακολουθούν πρωτόκολλα ολοκληρωμένης διαχείρισης και με αυτόν τον τρόπο, την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας δηλαδή, εκτιμούμε ότι θα βοηθηθούν ακόμα περισσότερο. Παράλληλα, θα μπουν στη νέα εποχή της γεωργίας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και κάνοντας χρήση συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα».

Σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια έχει και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας, η οποία θα προκύψει από την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων και των εισροών, όπως το αρδευτικό νερό και οι ψεκασμοί. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους του ευρωπαϊκού έργου LIFE GAIA Sense, το οποίο συντονίζει η NEUROPUBLIC, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η συγκεκριμένη δράση.

 

 

Πηγη

Σαν ένα ιατρικό εργαλείο που παρέχει ακριβή στοιχεία για την εξέταση του ανθρώπου παρομοίασε την ευφυή γεωργία ο γεωπόνος-σύμβουλος Γιάννης Τρέλλης, θέλοντας να καταδείξει τη σημασία της ακριβούς παρακολούθησης των καλλιεργειών. Μία από αυτές τις καλλιέργειες, που η παρακολούθηση γίνεται πλέον με τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία, αφήνοντας πίσω τις εμπειρικές πρακτικές, είναι του σκόρδου στην περιοχή της Βύσσας.

«Σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Σκόρδου, έχει γίνει εγκατάσταση τριών τηλεμετρικών σταθμών του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC», μας ενημερώνει ο κ. Τρέλλης, ο οποίος επισημαίνει ότι «όπως ο γιατρός έχει κάποια εργαλεία και μηχανήματα για να δει ακριβώς τι συμβαίνει στον άνθρωπο, έτσι κι εμείς, ως γεωπόνοι, μπορούμε να δούμε με τα νέα εργαλεία ολοκληρωτικά την καλλιέργεια. Να εντοπίσουμε πού είναι το πρόβλημα και να δώσουμε την κατάλληλη συμβουλή. Μέχρι στιγμής, το σύστημα καλύπτει 2.500 στρέμματα σκόρδου και έχει γίνει η εγκατάσταση των αισθητήρων κλίματος, ενώ το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν και οι αισθητήρες εδάφους».

Μείωση του κόστους παραγωγής

Η χρήση της ευφυούς γεωργίας στην καλλιέργεια του σκόρδου προέκυψε τόσο από την ανάγκη των παραγωγών για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, όσο και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

 

«Όταν έχεις στοιχεία στα χέρια σου συνδυάζεις τη γνώση μαζί με την τεχνολογία ώστε να δοθεί συμβουλή ακριβείας για τον χρόνο και την ποσότητα της άρδευσης, της λίπανσης και της φυτοπροστασίας αλλά και για πράγματα τα οποία δεν είναι στο χέρι του γεωπόνου όπως τα καιρικά φαινόμενα τα οποία μπορούν να βλάψουν την καλλιέργεια», επισημαίνει ο κ. Τρέλλης.

Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, ο ίδιος τονίζει ότι «η καλλιέργεια του σκόρδου είναι εντατική, με κόστος 1.000 ευρώ ανά στρέμμα. Αν υπολογίσουμε ότι έχει πάνω από δέκα ψεκασμούς την καλλιεργητική περίοδο και 6-7 ποτίσματα, είναι μία πολύ δαπανηρή καλλιέργεια. Έτσι, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό που οι παραγωγοί του συνεταιρισμού θα έχουν στα χέρια τους τις πληροφορίες για το πότε να ψεκάσουν, ώστε να μειώσουν τους ψεκασμούς για ασθένειες όπως η σκωρίαση και ο βοτρύτης, που δημιουργούν προβλήματα στην καλλιέργεια του σκόρδου».

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, ο κ. Τρέλλης τονίζει ότι «πέρα από το κέρδος που θα έχει ο παραγωγός από τη μείωση του κόστους, θα μπορέσει το προϊόν να αποκτήσει καλύτερη ποιότητα και να διατηρήσει το brand name του, όπως το σκόρδο Βύσσας, ανεβαίνοντας ακόμα περισσότερα σκαλοπάτια στην αγορά».

Παραγωγοί

Οι παραγωγοί του συνεταιρισμού Βύσσας ήταν από την αρχή πολύ θετικοί στην ιδέα της ευφυούς γεωργίας, εξηγεί ο κ. Τρέλλης. «Οι άνθρωποι του συνεταιρισμού είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί και στηρίζονται στην καλλιέργειά τους, επομένως η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας είναι πολύτιμη για αυτούς, έτσι ώστε να μειώσουν το κόστος τους.

Οι αγρότες επίσης είναι όλων των ηλικιών, γεγονός που δείχνει ότι και οι μεγαλύτεροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους εφαρμογές».

Επέκταση

Στόχος, τέλος, είναι και η επέκταση της εγκατάστασης των τηλεμετρικών σταθμών, καθώς σύμφωνα με τον κ. Τρέλλη, «υπάρχει τόσο το έδαφος όσο και το ευνοϊκό κλίμα από τους παραγωγούς του συνεταιρισμού για την χρήση του συστήματος»

 

ΠΗΓΗ

Αυξημένες κατά 20% εκτιμάται ότι θα είναι φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φθινοπωρινής πατάτας στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, κυρίως λόγω της καλής πορείας που παρουσίασε το προϊόν τους προηγούμενους μήνες. Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται η φύτευση, ωστόσο εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή και που δυσχεραίνουν την διαδικασία.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαγέικων Αχαΐας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, φαίνεται έντονα το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια πατάτας, με τους παραγωγούς να ελπίζουν σε καλές τιμές, αλλά και στον περιορισμό των εισαγωγών, που αποτελεί ανοικτή πληγή για το προϊόν.

«Επειδή η ανοιξιάτικη πατάτα πήγε πολύ καλά, έγινε εντονότερο και το ενδιαφέρον των παραγωγών να αυξήσουν τις εκτάσεις που θα καλλιεργήσουν. Αυτή η τάση φαίνεται και από τα προβλαστήρια που διαθέτει ο συνεταιρισμός μας. Από εκεί και πέρα, επειδή το καλλιεργητικό κόστος είναι μεγάλο, το μόνο που προσδοκούμε είναι οι καλές τιμές, γιατί η απορρόφηση του προϊόντος είναι δεδομένη. Αν οι τιμές είναι χαμηλές λόγω ανεξέλεγκτων εισαγωγών, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Παλαιολόγος.

Και προσθέτει: «Από τις 10 Αυγούστου έχει ξεκινήσει η φύτευση και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτέμβρη. Βέβαια, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, πολλοί αγρότες καθυστερούν τη φύτευση. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της φύτευσης. Παλαιότερα ξεκινούσαμε τη διαδικασία από τις 20 Ιουλίου και ολοκληρώναμε στις 15 Αυγούστου».

Ηλεία

Με αυξημένες προσδοκίες καλλιεργούν οι πατατοπαραγωγοί στην Ηλεία, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρός τους, Ανδρέας Τσουκαλάς. «Εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με την πατάτα, γιατί έβγαινε στην αγορά σε εξευτελιστικές για τους παραγωγούς τιμές, εξαιτίας των ελληνοποιήσεων και των αθρόων εισαγωγών.

Φέτος υπάρχει μια αντιστροφή του κλίματος, που φάνηκε με την ανοιξιάτικη καλλιέργεια, γεγονός που οδήγησε πολλούς παραγωγούς να επενδύσουν εκ νέου στο προϊόν. Ας ελπίσουμε και οι τιμές να είναι ικανοποιητικές, ώστε να συνεχίσει η καλλιέργεια την κερδοφόρα της πορεία», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

ΠΗΓΗ

Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές κερασιών, βερίκοκων, ροδάκινων, νεκταρινιών και καρπουζιών με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς (τα κεράσια καταγράφουν ρεκόρ βάσει αναγγελιών).

Συνεχίστηκε επίσης με κανονικούς ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, με προσδοκία να αυξηθεί η ζήτηση στις καταναλωτικές αγορές. 

Εξακολουθεί να παρατηρείται το φαινόμενο της διακίνησης ατυποποίητων προϊόντων κατ ευθεία απ τον αγρό, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους από «εμπόρους» ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 24 - 30/8/2019, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 291.475 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 299.350 τόνων
Λεμόνια 11.406 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 12.006 τόνων
Ροδάκινα 97.672 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 101.097 τόνων
Καρπούζια 174.497 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 186.250 τόνων
Κεράσια 26.467 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 21.159 τόνων
Νεκταρίνια 69.133 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 56.158 τόνων
Βερίκοκα 22.531 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 21.206 τόνων
Επιτραπέζια σταφύλια 19.254 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 30.650 τόνων

 

Με την παραγωγή ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία να ανέρχεται σε 769 εκατ. τόνους ετησίως και το 1/3 του κόστους αυτού να προέρχεται από τη συγκομιδή και τη μεταφορά, αναζητήθηκαν μέθοδοι, οι οποίες θα μείωναν το κόστος χωρίς να επηρεάσουν τις αποδόσεις.

Η εταιρεία τεχνολογίας Bevap, που δραστηριοποιείται στη Βραζιλία, εφάρμοσε σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και διαδικτύου των πραγμάτων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί 8% αύξηση της απόδοσης που αντιπροσωπεύει περίπου 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα FutureFarming.

Η εταιρεία κατανόησε ότι θα μπορούσε να μειώσει το κόστος, βελτιστοποιώντας τη συγκομιδή, μέσω των τεχνολογιών. Με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, οι αγρότες είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες που μείωναν τον χρόνο συγκομιδής, αλλά και να ελέγξουν όλες τις διαδικασίες παραγωγής μέσω δεδομένων που έδιναν ακριβή στοιχεία για τις συνθήκες της καλλιέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούσαν να εφαρμόσουν την κατάλληλη ποσότητα αγροεφοδίων τη στιγμή που χρειαζόταν. Τέλος, ειδικοί υπολογιστές σε κάθε φορτηγό εντόπιζαν μέσω αισθητήρων την κατάσταση των προϊόντων, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες κατά τη μεταφορά.

Με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και του διαδικτύου των πραγμάτων κατά τη διαδικασία της παραγωγής, της συγκομιδής και της μεταφοράς, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι για τη βέλτιστη εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση, η καθοδήγηση στη χρήση τους, καθώς και η συνεργασία.

 

 

Πηγη

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 11:21

Τι χάνουμε αν χαθούν οι μέλισσες;

Written by

Εάν αφανιστούν οι μέλισσες, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες. 

Η παρουσία τους μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, να μας χαροποιεί ή να μας προκαλεί άγχος, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως η απουσία των μελισσών θα άλλαζε για πάντα την καθημερινότητά μας. Οπως αναφέρει η Greenpeace σε έκθεσή της, ένας πλανήτης χωρίς μέλισσες θα σήμαινε ταυτόχρονα ένας πλανήτης χωρίς καρπούζια, πεπόνια, αγγουράκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και δεκάδες άλλα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά που εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίασή τους, δηλαδή τη γονιμοποίηση του άνθους ώστε να παραχθεί ο καρπός.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Εάν αφανιστούν οι μέλισσες, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες. Καρποί όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη μείωση.

Χωρίς τις καλλιέργειες αυτές εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής, αφού το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται στην επικονίαση. Στην Ευρώπη μόνο πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών. Η εξαφάνιση των μελισσών όμως θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις και στην οικονομία, αν αναλογιστούμε ότι η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών αποτιμάται σε 265 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο παγκοσμίως.

Οπως εξηγεί έρευνα της Greenpeace, η μεγαλύτερη απειλή για τις μέλισσες προέρχεται από τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότηταςπου χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές καλλιέργειες. Αυτά τα πολύ επικίνδυνα φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών, έχουν την ιδιότητα να κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού. Οι μέλισσες τα προσλαμβάνουν από τη γύρη και το νέκταρ, γεγονός που βλάπτει το νευρικό τους σύστημα και πολύ συχνά τις οδηγεί στον θάνατο.

Οι ολοένα περισσότερες μονοκαλλιέργειες που προωθεί η βιομηχανική γεωργία έχουν οδηγήσει στη μείωση της βιοποικιλότητας και την καταστροφή οικοσυστημάτων πλούσιων σε ποικιλία. Οι μονοκαλλιέργειες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο γιατί οι μέλισσες για να επιβιώσουν πρέπει να τρέφονται από μεγάλη ποικιλία ανθοφόρων φυτών.

Η Διεθνής Ενωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) εκτιμά ότι τις επόμενες δεκαετίες θα εξαφανιστούν άλλα 20.000 ανθοφόρα φυτά. Αυτό επηρεάζει τις μέλισσες που ζουν σε μελίσσια και ακόμη περισσότερο τις άγριες μέλισσες που χρειάζονται αδιατάρακτους βιότοπους για να χτίσουν τις φωλιές τους.

Η ΛΥΣΗ

Αν πάρουμε μέτρα για την προώθηση της βιοποικιλότητας στην αγροτική γη και την προστασία των οικοσυστημάτων που είναι ακόμη ανέπαφα, μπορούμε να προσφέρουμε στις μέλισσες το περιβάλλον που χρειάζονται. Το πρώτο βήμα είναι να εφαρμόσουμε νόμους που θα απαγορεύουν τη χρήση των χημικών που αφανίζουν τις μέλισσες.

Τον Απρίλιο του 2013 η εκστρατεία της Greenpeace και άλλων οργανώσεων οδήγησε σε μια σπουδαία νίκη: την απαγόρευση τριών επικίνδυνων νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων στην πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εφαρμογή αυτής της απόφασης και η απόσυρση των φυτοφαρμάκων από την αγορά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να σώσουμε τις μέλισσες. Παράλληλα όμως χρειάζεται και λήψη μέτρων για την προώθηση της βιοποικιλότητας στην αγροτική γη και την προστασία των οικοσυστημάτων που είναι ακόμη ανέπαφα. Ενέργειες όπως να φτιάξουμε φράχτες από θάμνους και δέντρα και να δημιουργήσουμε περιοχές με άγρια λουλούδια, μαζί με δίκτυα βιοτόπων, μπορούν να βοηθήσουν τις μέλισσες.

Η βιολογική γεωργία (χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων) επεκτείνεται σε πολλές χώρες, αφού ο έλεγχος των ζιζανίων γίνεται μηχανικά και διατηρείται η βιοποικιλότητα. Η αμειψισπορά (εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι) μειώνει την πίεση των παρασίτων στα χωράφια και είναι ένα ακόμη μοντέλο γεωργίας φιλικής προς τις μέλισσες.

Τα εθνικά πάρκα και οι κήποι που έχουν ντόπια φυτά ωφελούν τις μέλισσες, με την προϋπόθεση όμως ότι αποφεύγονται τα χημικά φυτοφάρμακα και προστατεύεται η ποικιλία σε φυτά και δέντρα.

1bee

2bee

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Η Greenpeace μάλιστα παραθέτει και ορισμένες πρακτικές συμβουλές προκειμένου να προστατεύσουμε τις μέλισσες:

01 Απόφυγε τη χρήση φυτοφαρμάκων. Για τα περισσότερα προβλήματα των φυτών υπάρχουν φυσικές λύσεις που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και την υγεία μας.

02 Προτίμησε βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα στα οποία δεν χρησιμοποιούνται νεονικοτινοειδή ή συστημικά φυτοφάρμακα.

03 Καλλιέργησε μελισσοκομικά φυτά. Δέντρα: αμυγδαλιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, κορομηλιά, ροδακινιά, κερασιά, μηλιά, πορτοκαλιά, χαρουπιά, φουντουκιά, κουτσουπιά, πεύκο, έλατο, ευκάλυπτος. Θάμνοι: θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, θρούμπι, φασκόμηλο, καλέντουλα, βρούβα, κουμαριά, σινάπι, ρείκι, γαϊδουράγκαθο. Κατά προτίμηση τα φυτά αυτά θα πρέπει να προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες ώστε να μην περιέχουν φυτοφάρμακα που απειλούν τις μέλισσες.

04 Κάνε τον κήπο ή το μπαλκόνι σου φιλικό για τις μέλισσες με πολλά και διαφορετικά είδη λουλουδιών που ανθίζουν διαφορετικές εποχές το καθένα. Προτίμησε παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες αντί για υβρίδια.

05 Μην καταστρέφεις τις φωλιές των αγριομελισσών που επικονιάζουν πάρα πολλά φυτά.

06 Να έχεις πάντα λίγο νερό σε κάποιο σημείο γιατί το χρειάζονται οι μέλισσες.

07 Φτιάξε μια φωλιά για μέλισσες αλλά και για άλλα ωφέλιμα έντομα.

08 Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα. Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις, αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις φυτοφάρμακα, είναι να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες. Σε κάθε περίπτωση απόφυγε τα νεονικοτινοειδή και συστημικά φυτοφάρμακα. 

 
 

Επιστολή της ΠΕΠΤΕΓ στο ΥπΑΑΤ για άμεση παράταση κατάθεσης δικαιολογητικών για το Αγροτικό Τιμολόγιο στην ΔΕΗ. Ακολουθεί η επιστολή:

Άμεση παράταση κατάθεσης δικαιολογητικών για το Αγροτικό Τιμολόγιο στην ΔΕΗ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την Υ.Α. 140424/06.03.2017 η οποία αφορά την διαδικασία χορήγησης και διατήρησης του Αγροτικού Τιμολογίου για όλες τις υφιστάμενες και ηλεκτροδοτούμενες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις και προκειμένου να μην προχωρήσει η ΔΕΗ σε μονομερή καταγγελία των Συμβάσεων Προμήθειας και την τελική διακοπή της ηλεκτροδότησης, και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 30/09/19.

Σας ζητούμε σε συνεργασία με τον συναρμόδιο Υπουργό κ. Κωστή  Χατζηδάκη (Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας) αλλά και την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, όπως μεριμνήσετε άμεσα προκειμένου να δοθεί παράταση της συγκεκριμένης διαδικασίας τουλάχιστον μέχρι 31/12/2022, (Ένα (1) έτος μετά την Β' αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης , δηλαδή έως το 2022) για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών , για τους εξής πολύ σημαντικούς και ουσιαστικούς λόγους:

1. Ο πολύ μεγάλος όγκος βεβαιώσεων που πρέπει να εκδοθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΗΜΟΙ, ΔΑΟΚ, ΤΟΕΒ κ.λ.π.) σε συνάρτηση με των μικρό αριθμό υπαλλήλων καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 30/09/19.
Τα απαραίτητα έγγραφα για την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας είναι η προσκόμιση της Άδειας Χρήσης Ύδατος ή η βεβαίωση υποβολής αιτήματος για την χορήγηση Άδειας Χρήσης Ύδατος για ηλεκτροδοτούμενο έργο υδροληψίας από τους αρμόδιους φορείς (ΔΗΜΟΙ, ΔΑΟΚ, ΤΟΕΒ κ.λ.π.).

2.  Επίσης πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε υποβάλλει εμπρόθεσμα αίτηση για την χορήγηση Άδειας Χρήσης Ύδατος για ηλεκτροδοτούμενο έργο υδροληψίας και νέοι φάκελοι υποβάλλονται αυτή την περίοδο με επισυναπτόμενο το προβλεπόμενο παράβολο των 150 ευρώ (εάν έχει γίνει αρχικά εγγραφή στο Ε.Μ.Σ.Υ.-Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας) ή 250 Ευρώ (εάν υποβάλλεται τώρα αίτηση για άδεια χρήσης νερού).

Η διαδικασία αίτησης προϋποθέτει εκτός της κατάθεσης του σχετικού προστίμου και να υπάρχει η απαραίτητη πληρότητα του φακέλου και των υποβληθέντων δικαιολογητικών μετά από το σχετικό υπηρεσιακό έλεγχο , ο οποίος είναι αδύνατο να γίνει παράλληλα με την έκδοση των βεβαιώσεων για την ΔΕΗ. 

Επίσης επιπρόσθετα οι υπηρεσίες έκδοσης των άδειων χρήσης νερού (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) εκδίδουν πιστοποιητικά εγγραφής των υδροληψιών στο Ε.Μ.Σ.Υ. -Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας) για συμβολαιογραφική πράξη(μεταβιβάσεις ακινήτων, εθνικό κτηματολόγιο κ.λ.π.), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες έκδοσης των αδειών χρήσης νερού.
 
3. Οι καλοκαιρινοί μήνες παρουσιάζουν αυξημένη αγροτική δραστηριότητα και δεν υπάρχει η χρονική δυνατότητα να απευθυνθούν οι αγρότες στις αρμόδιες Υπηρεσίες για την συγκέντρωση των δικαιολογητικών, και την υποβολή τους στην ΔΕΗ , και επιπρόσθετα  οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω καλοκαιρινών αδειών δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να εκδώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις .

4.  Στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτείται εκτός της αλλαγής επωνυμίας του αγροτικού τιμολογίου και η είσπραξη εγγύησης (τουλάχιστον 130 €) για κάθε σημείο υδροληψίας, και η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών(σχέδιο ηλεκτρολόγου , επικαιροποίηση Ε9 κ.λ.π.) καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολή την οικονομική τακτοποίηση των απαιτήσεων αυτών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τους αγρότες, καθώς έχουν και άλλες υποχρεώσεις, (Eθνικό Κτηματολόγιο, Δασικοί χάρτες,ΕΦΚΑ,κ.λ.π.)

5. H προθεσμία που είχε οριστεί μετά από παράταση (31/05/19) και που παρατάθηκε εν νέου (30/09/19) προκειμένου να προχωρήσει  η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής, ώστε να πραγματοποιηθεί η καταχώρηση των ηλεκτροδοτημένων εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης, στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει έως και σήμερα.

Υπενθυμίζουμε πως για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής θα έπρεπε να συνδράμουν ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνεισφέροντας με το αρχείο των ηλεκτροδοτήσεων, καθώς και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διαθέτει σε ετοιμότητα πληροφοριακό σύστημα καταγραφής των απαιτούμενων στοιχείων .

Η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν έχει τεθεί σε λειτουργία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διευκολύνει συνολικά τη διαδικασία αδειοδότησης χρήσεων ύδατος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ακολούθως την έκδοση του απαιτούμενου Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, για θέματα αγροτικού εξηλεκτρισμού.

Για όλους του παραπάνω λόγους παρακαλούμε για την άμεση έκδοση απόφασης παράτασης της διαδικασίας ώστε οι δικαιούχοι μειωμένου αγροτικού τιμολογίου να συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων στοιχείων στα τοπικά υποκαταστήματα του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, αυτοβούλως, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμότητές τους.

 

 

ΠΗΓΗ

Η καλλιέργεια του αραβοσίτου ανά τη χώρα εξελίσσεται ομαλά, με σαφή πάντως τάση για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Αν και ακόμα δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την έκταση της απώλειας των στρεμμάτων σε σχέση με πέρσι, είναι γεγονός ότι οι χρόνιες παθογένειες της καλλιέργειας, σε συνδυασμό με την πίεση που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι, οδήγησαν τους παραγωγούς να στραφούν σε άλλες λύσεις με κύρια εναλλακτική το βαμβάκι.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή του ενσιρώματος, ενώ το κτηνοτροφικό καλαμπόκι θα ξεκινήσει να συγκομίζεται αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου.

Άφησαν το καλαμπόκι για να βάλουν βαμβάκι

Ομαλή χαρακτήρισε την εξέλιξη της καλλιέργειας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας, Βασίλης Στρατίκης: «Η παραγωγή μέχρι στιγμής πάει καλά. Περιμένουμε τη συγκομιδή στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πέρσι οι αποδόσεις κινήθηκαν μεσοσταθμικά στα 1.400 κιλά/στρέμμα και φέτος ίσως να ξεπεράσουμε αυτό το νούμερο. Εδώ στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα, ωστόσο υπάρχει ανισότητα στο καλλιεργητικό κόστος.

Κάποιοι, για παράδειγμα, που παίρνουν νερό από τη λίμνη Πλαστήρα μπορεί να καλλιεργούν με κόστος άρδευσης ακόμα και 8 ευρώ το στρέμμα, για άλλους όμως που έχουν γεωτρήσεις, το κόστος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 50-60 ευρώ/στρέμμα». Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στα στρέμματα. Αναφορικά με την εξέλιξη της αγοράς τα τελευταία χρόνια, μας είπε: «Πέρυσι, το καλαμπόκι έφυγε σε μια τιμή στα 17 λεπτά. Εμείς ως συνεταιρισμός δώσαμε 18 λεπτά στους παραγωγούς. Ωστόσο στα σιλό μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 800 τόνοι από την περσινή χρονιά, κάτι που δείχνει τη μειωμένη ζήτηση για εγχώριο προϊόν. Αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν φέτος στο βαμβάκι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος: «Οι παραγωγοί μας που πέρσι είχαν βάλει καλαμπόκι φέτος προτίμησαν κατά μεγάλο ποσοστό άλλες καλλιέργειες, όπως βαμβάκι και κηπευτικά. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα υψηλά κοστολόγια, αλλά και το γεγονός ότι προτιμάται το φθηνό καλαμπόκι από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα με την εν λόγω καλλιέργεια. Καλό θα ήταν το κράτος να σκεφτεί κάποιον τρόπο να διαφυλάξει το ελληνικό καλαμπόκι. Ακόμα και αν αρθούν ορισμένα οικονομικά βάρη, οι παραγωγοί θα προτιμούν το εισαγόμενο καλαμπόκι, όσο αυτό κοστίζει 15 λεπτά. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να δίνονται κίνητρα, ώστε να αγοράζεται πρώτα το ελληνικό κατά προτεραιότητα. Ας σκεφτούν οι κυβερνώντες με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό».

Για ικανοποιητική εξέλιξη της καλλιέργειας έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο καλλιεργητής και κτηνοτρόφος από τις Σέρρες Γιάννης Τσιτσιλίδης: «Εδώ ευτυχώς δεν είχαμε προβλήματα από τον καιρό, ούτε βροχές ούτε χαλάζια, οπότε πιστεύω ότι αν όλα εξελιχθούν ως έχουν θα είμαστε μέσα στο εύρος των 1.200-1.600 κιλών, των περσινών δηλαδή αποδόσεων.

Εκτιμώ ότι θα μπούμε στην κύρια φάση της συγκομιδής γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου. Τώρα τελειώνουμε με το ενσίρωμα». Ο ίδιος έδειξε απαισιόδοξος με την εξέλιξη του προϊόντος στην αγορά: «Εκτιμώ ότι μια τιμή πώλησης μπορεί να ξεκινήσει από τα 15 λεπτά, ενώ πολύ δύσκολα ίσως φτάσει και τα 17 λεπτά. Εγώ αγοράζω από έμπορο 18,5 λεπτά για τα σιτηρέσια των ζώων μου».

Όπως τονίζει κ. Τσιτσιλίδης, όσοι αντλούν νερό από γεώτρηση έχουν να κάνουν με κόστος παραγωγής που εκτινάσσεται: «Μιλάμε σίγουρα για 50 ευρώ/στρέμμα και μέσα εκεί δεν υπολογίζουμε την αποπληρωμή μιας καινούργιας γεώτρησης που μπορεί να προσθέσει άλλα τόσα.

Προσωπικά, αντλώ νερό από δύο γεωτρήσεις από τα 170 και από τα 120 μέτρα. Ευτυχώς που φέτος γλυτώσαμε 2-3 ποτίσματα από τις βροχές».

Συγκράτηση αποδόσεων σε Τρίκαλα και Ηλεία

Την εκτίμησή του για μειωμένες αποδόσεις φέτος μας έδωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας: «Υπήρξαν κάποιες υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες φαίνεται ότι θα επηρεάσουν τα φυτά. Παρά το γεγονός ότι μέσα στο καλοκαίρι έβρεξε και έκανε καλό στα καλαμπόκια, κάτι συνεχόμενα 39άρια και 40άρια πιθανόν να επηρεάσουν τις φετινές αποδόσεις».

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Καλλιμώρος πρόεδρος της ΕΑΣ Πύργου – Ηλείας μας είπε ότι οι εκτάσεις στην περιοχή έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, ενώ αρκετός κόσμος έχει στραφεί στην καλλιέργεια φιστικιάς. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δύσκολα οι αποδόσεις θα φτάσουν τα περσινά επίπεδα (1.200 κιλά/στρέμμα μεσοσταθμικά).

 

ΠΗΓΗ

Σελίδα 1 από 44

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Θειάφι και Θειοχαλκίνη στα Κηπευτικά

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ