Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Αγροτικά Νέα

Αγροτικά Νέα (382)

Με πρωιµότητα, τουλάχιστον, ενός µήνα, ικανοποιητικές στρεµµατικές αποδόσεις, υψηλή ποιότητα προϊόντος και τιµές παραγωγού που κατά µέσο όρο έπιασαν φέτος τα 2,5 ευρώ το κιλό η καλλιέργειας ροδακινιάς στο νοµό Ηλείας, δείχνει, µετά από περίπου δέκα χρόνια εγκατάλειψης, να θέτει τις βάσεις για να κερδίσει το στοίχηµα της αναβίωσης.

Το µυστικό, για το διαφαινόµενο δυναµικό come back της καλλιέργειας, κρύβεται στην επιλογή κατάλληλων ποικιλιών που δεν απαιτούν πολλές ώρες ψύχους το χειµώνα (κάτω από 300-350) ώστε να µπορεί να τις υποστηρίξει κλιµατικά η περιοχή και η ανάπτυξη των φυτειών να γίνει µε πυκνή και υπέρπυκνη φύτευσης και υπό κάλυψη.

Με το συνδυασµό αυτό, ήδη, τοπικά έχουν φυτευτεί, αρχής γενοµένης από το 2013, φυτείες ροδάκινου συνολικής καλυµµένης επιφάνειας 85 στρεµµάτων, σε αναλογία από 100 έως και 200 δέντρα το στρέµµα, µε οκτώ διαφορετικές ποικιλίες και έξι υποκείµενα και τα αποτελέσµατα, όπως τονίζει ο γεωπόνος και παραγωγός Φάνης Παπανικολόπουλος, «είναι ικανοποιητικά». Όπως ανέφερε στα πρώτα συµπεράσµατα που έχουν εξαχθεί, είναι ότι έχει επιτευχθεί πρωίµιση της καλλιέργειας περίπου ενός µήνα, ενώ για φέτος εκτιµάται ότι ο χρόνος πρωιµότητας µπορεί να αυξηθεί µια επιπλέον εβδοµάδα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τις δύο τελευταίες σεζόν η συγκοµιδή ξεκίνησε στα µέσα Απριλίου και ολοκληρώθηκε µέσα στο πρώτο µισό του Μαΐου παρέχοντας ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτηµα στο προϊόν, γιατί εµπορικά, ουσιαστικά, «έπαιζε χωρίς αντίπαλο».

«Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι µε την πρωίµιση, πετύχαµε σηµαντικά υψηλές τιµές. Αρχίσαµε να πουλάµε από τα 4 ευρώ το κιλό και παρότι σταδιακά οι τιµές υποχώρησαν, καταλήξουµε, κατά µέσο όρο, στα 2,5 ευρώ το κιλό, που είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο», τόνισε, συµπληρώνοντας ότι «η συγκοµιδή του 2017 έδωσε 1,5 τόνους το στρέµµα και εξαιρετική ποιότητα. Τα δέντρα, ωστόσο, είναι ακόµη σε νεαρή ηλικία και στο υψηλό της παραγωγικής τους δυναµικότητας σε 2-3 χρόνια µπορεί να φτάσει και τους 3 τόνους».

Προς το παρόν κύριος προορισµός της παραγωγής της Ηλείας, η οποία λανσάρεται µε το brand «Ολυµπιακή Γη», µέσω του εµπορικού δικτύου προώθησης της φράουλας, είναι η εσωτερική αγορά, αν και άρχισαν και κάποιες εξαγωγές σε Γερµανία, Ολλανδία, Πολωνία, αλλά και χώρες του Περσικού Κόλπου, κυρίως για δειγµατισµό.
«Συνδέσαµε την προσπάθεια αναβίωσης της καλλιέργειας ροδάκινου µε τους παραγωγούς που εγκατέλειπαν την πατάτα», εξήγησε ο κ. Παπανικολόπουλος, προσθέτοντας πως «το προϊόν έπρεπε να είναι διεθνώς ανταγωνιστικό και το στοιχείο αυτό, στην περίπτωση µας το καλύπτει η πρωιµότητα στην παραγωγή. Αλλάζουν τα δεδοµένα, οι προκλήσεις είναι πλέον µεγάλες, οι άλλοτε πελάτες µας βλέπουµε να γίνονται ανταγωνιστές µας και κάτι πρέπει να κάνουµε και εµείς».

Για την ώρα, πάντως, υπάρχει µια επιφυλακτικότητα στον κόσµο, για το αν θα πρέπει να επενδύσει στο συγκεκριµένο project. «Περιµένουν να δουν ότι το εγχείρηµα που κάναµε εµείς πέτυχε, να δουν ότι υπάρχει η δυνατότητα για ένα καλό εισόδηµα και τότε θεωρώ πως το ενδιαφέρον που βλέπουµε να ανακινείται, θα µετουσιωθεί και σε φυτεύσεις», είπε ο γεωπόνος, που κατέχει και τη θέση γενικού διευθυντή στην Georion Ltd, µια καινοτόµο εταιρεία µε εξειδίκευση στα πρώιµα φυτά.

Όσον αφορά στο κόστος που απαιτείται, εάν κάποιος αποφασίσει να επενδύσει στην υπό κάλυψη καλλιέργεια της ροδακινιάς, ο γεωπόνος από την Ηλεία µας ανέφερε πως η σιδηροκατασκευή του θερµοκηπίου, µαζί µε την κάλυψη, υπολογίζεται σε περίπου 3.500-4.000 ευρώ το στρέµµα, ενώ άλλα 1.200-1.300 ευρώ το στρέµµα είναι η δαπάνη για την αγορά του φυτού (σε πυκνό ή υπέρπυκνο σύστηµα φύτευσης), εάν η ποικιλία που θα επιλεγεί είναι πατενταρισµένη. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπολογιστούν και τα κόστη για αραιώµατα, κλαδέµατα, λιπάνσεις, φυτοπροστασία και άρδευση, όπως προβλέπεται και στις κλασσικές ανοικτές φυτείες ροδακινοακαλλιέργειας.
Κάποιες από τις ποικιλίες που έχουν χρησιµοποιηθεί είναι οι Plagold 5, Plagold 10, Plagold 15, Blawvio 10, Plasvasa R35 κλπ, ενώ σε υποκείµενα τα RP 40, RP 70, RP 90, RP R, Gernem, GF 677 και Mont Clar.

 

 

Πηγη

Πάγωσε ολόκληρη η Αργολίδα το βράδυ της Τετάρτης με την θερμοκρασία να πέφτει κάτω από το 0, αλλά, παρόλα αυτά, δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, σύμφωνα με το argolikeseidhseis.gr. Ο χτεσινοβραδυνός παγετός δεν φαίνεται να δημιούργησε ζημιές στα εσπεριδοειδή καθώς η θερμοκρασία έπεσε μόνο μέχρι τους-2 και μόνο για λίγες ώρες, ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες είχαν βάλει μπροστά τα συστήματα τεχνητών βροχών για παραπέρα προστασία.

 

 

Πηγη

Πολλαπλές δυσλειτουργίες στην πρωτογενή παραγωγή, µε ορατό τον κίνδυνο, η σοδειά ελιάς για παράδειγµα που τώρα µαζεύεται ή των εσπεριδοειδών, να µείνει στα δέντρα ή ακόµα και να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος παραγωγής πυροδοτεί ο τρόπος εφαρµογής του εργόσηµου. Πρόσθετα προβλήµατα δηµιουργούν, την ίδια ώρα, το γεγονός ότι παραµένει κατ’ ουσίαν «ανενεργός» ο νόµος που αφορά στην απασχόληση των «παράτυπα διαµενόντων» αλλοδαπών µε προέλευση από τρίτες χώρες, σε συνδυασµό φυσικά µε τους ισχύοντες υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Το ρεπορτάζ από διάφορες περιοχές λέει ότι χιλιάδες παραγωγοί δυσκολεύονται να βρουν εργάτες, να τους απασχολήσουν νόµιµα στους ελαιώνες, κόβοντας εργόσηµο, ώστε να το περάσουν µετέπειτα στα λογιστικά τους βιβλία ως έξοδα, µειώνοντας έτσι την φορολογητέα ύλη, αλλά και να είναι «καλυµµένοι» σε περίπτωση ελέγχου στο χωράφι, δεδοµένου ότι τα πρόστιµα για «µαύρη» εργασία αγγίζουν τα 10.500 ευρώ ανά εργαζόµενο.

Επίδοµα αλληλεγγύης κόβει χέρια

Να σηµειωθεί ότι η παρατηρούµενη δυσκολία κυρίως έχει να κάνει:
Πρώτον, µε την απροθυµία αρκετών νόµιµων (µε άδεια παραµονής και εργασίας) αγρεργατών, να εµφανίσουν έσοδα, προκειµένου να γλιτώσουν φόρο και να συνεχίσουν να λαµβάνουν το επίδοµα αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που τυχόν παίρνουν, µε αποτέλεσµα όσοι δεν έχουν πρόβληµα να κόψουν εργόσηµο, να είναι αρκετά λίγοι και να αξιώνουν ακριβότερα µεροκάµατα.


∆εύτερον, µε τον κυκεώνα γραφειοκρατίας, τον οποίο καλούνται να επωµιστούν όσοι αγρότες απασχολούν µετακλητούς αγρεργάτες τρίτων χωρών, δεδοµένου ότι υποχρεούνται από 1/1/2017, να τους ασφαλίσουν στο ΙΚΑ ως µισθωτούς, µε συνέπεια το αυξηµένο εργατικό κόστος, την τήρηση καταστάσεων προσωπικού κ.λπ.
Ως προς τούτο υπενθυµίζεται ότι αγρότες-εργοδότες που απασχολούν µετακλητούς αγρεργάτες από τρίτες χώρες, καθώς επίσης κτηνοτρόφοι, αλιείς, πτηνοτρόφοι, ιδιοκτήτες µονάδων ιχθυοκαλλιέργειας κ.λπ., µε βάση την εγκύκλιο 5 του νέου υπερ-ταµείου (ΕΦΚΑ), υποχρεούνται να ασφαλίζουν τους εργάτες, ως µισθωτούς.

Τρίτον, µε το γεγονός ότι παραµένει ανεφάρµοστος ο νόµος 4331/2015 για την απασχόληση παράτυπα διαµενόντων εργατών γης από τρίτες χώρες, από την άποψη ότι οι εργάτες αυτοί δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ και άρα δεν µπορούν να λάβουν τις αµοιβές που συµφώνησαν µε τους αγρότες µε εργόσηµο, κάτι που έχει ως αποτέλεσµα να καταφεύγουν ακόµα και σήµερα στην «µαύρη» εργασία.

Τέταρτον, η ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία της µετάκλησης, έτσι όπως γίνεται σήµερα, αποτρέπει µεγάλο µέρος εργατών από τρίτες χώρες να έλθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν περιστασιακά στον αγρό. Οι ίδιοι φέρεται να προτιµούν την αγορά εργασίας άλλων ανταγωνιστριών της Ελλάδας χωρών, όπως η Ιταλία, η Ισπανία κ.λπ., κάτι που µειώνει τα εργατικά χέρια.

Τρεις κατηγορίες αλλοδαπών εργατών γης

Σε τρεις κατηγορίες διακρίνονται οι αλλοδαποί εργάτες γης που απασχολούνται, είτε µόνιµα, είτε περιστασιακά, στις αγροτικές και τις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις της χώρας, λαµβάνοντας αµοιβές από τους αγρότες-εργοδότες τους.
Η πρώτη περιλαµβάνει τους νόµιµους και µε άδεια εργασίας αλλοδαπούς προέλευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από τρίτες χώρες. Οι συγκεκριµένοι µπορούν να απασχοληθούν περιστασιακά στο χωράφι και να πληρωθούν, όπως ίσχυε και στο παρελθόν µε εργόσηµο και παρακράτηση υπέρ ΟΓΑ 10%. Εφόσον όµως απασχολούνται σε στεγασµένες επιχειρήσεις (σε στάβλο), ή ως µισθωτοί, καλούνται να ασφαλιστούν από τους εργοδότες τους στο ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ).
Η δεύτερη κατηγορία περιλαµβάνει τους µετακλητούς εργάτες γης που απασχολούνται σε αγροτικές εκµεταλλεύσεις, έπειτα από σχετική πρόσκληση των αγροτών-εργοδοτών τους, µέσω αιτήµατος στην εκάστοτε Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση και µε βάση τις θέσεις που προκηρύσσονται. Οι συγκεκριµένοι απασχολούνται συνήθως στην χώρα µας για χρονικό διάστηµα 6-12 µηνών και υποχρεούνται να ασφαλιστούν από τον αγρότη ως µισθωτοί υπάλληλοι.
Η τρίτη, τέλος, κατηγορία, περιλαµβάνει τους εποχικούς εργάτες γης από τρίτες χώρες που µπαίνουν στην χώρα µας, για να απασχοληθούν ένα χρονικό διάστηµα κάτω των 6 µηνών, πάλι ως µισθωτοί. Μέσα σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται επί της ουσίας και οι αποκαλούµενοι παράτυπα διαµένοντες στον ελληνικό χώρο, αγρεργάτες, οι οποίοι αν και µπορούν βάσει σχετικού νόµο του 2015 (4331) να «κόψουν» εργόσηµο, εντούτοις, επειδή δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, δεν µπορούν να το κάνουν στην πράξη.

Έρχεται Απόφαση για τους εργάτες με τουριστική βίζα

Με τη διαδικασία που ακολουθείται για τους µετακλητούς εργάτες γης από χώρες της ΕΕ (για παράδειγµα Βουλγαρία) θα µπορούν οι αγρότες-εργοδότες να φέρουν στην Ελλάδα, για να απασχολήσουν στα χωράφια εργάτες γης από τρίτες χώρες.

Το αρµόδιο υπουργείο Εργασίας, λένε οι πληροφορίες, είναι έτοιµο να εκδώσει σχετική Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας αγρεργάτες από τρίτες χώρες (π.χ. Αίγυπτος, Σκόπια, Αλβανία κ.λπ.) θα µπορούν να έρχονται στην Ελλάδα, όπως και οι µετακλητοί.

∆εν θα µπαίνουν δηλαδή στην χώρα µας µε τουριστική βίζα διάρκειας 100 ηµερών και χωρίς δικαίωµα εργασίας, όπως γινόταν µέχρι πρότινος, µε αποτέλεσµα, το κράτος να χάνει έσοδα, οι αγρότες να κινδυνεύουν µε πρόστιµα και οι ίδιοι να είναι επί της ουσίας ανασφάλιστοι. Για να µπορεί βέβαια ο εργάτης να µπει στην Ελλάδα κατ΄ αυτόν τον τρόπο, ο ενδιαφερόµενος αγρότης, καλείται να υποβάλλει σχετική αίτηση στην οικεία αποκεντρωµένη διοίκηση.
Όπως αναφέρει µιλώντας στην Agrenda ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης, που συµµετείχε σε συσκέψεις στο αρµόδιο υπουργείο, «µετά την διαδικασία της µετάκλησης, που θα γίνεται πλέον χωρίς προκαταβολή ασφαλιστικών εισφορών και µε κόστος παραβόλου 50 ευρώ ανά εργάτη γης, κάθε αγροτική εκµετάλλευση θα εκδίδει ένα βιβλίο απασχόλησης θεωρηµένο από τον ΕΦΚΑ».

Στο βιβλίο αυτό που θα πρέπει να υποβάλλεται στην ∆ΑΟΚ, ο αγρότης θα καταγράφει τον αριθµό των εργατών που απασχολεί ανά ηµέρα, ώστε να είναι καλυµµένος σε οποιονδήποτε έλεγχο για ανασφάλιστη εργασία.
Σηµειωτέον πως στο πρώτο δεκαήµερο του επόµενου µήνα, ο αγρότης-εργοδότης θα υποχρεούται να υποβάλλει συγκεντρωτικά απολογισµό απασχόλησης του προηγούµενου µήνα (ΑΠ∆) και µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα, να καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό της εισφοράς βάσει του 4387/2016.
Έτσι, η δαπάνη αµοιβής των εργατών, θα µπορεί να δηλώνεται κατά τρόπο απολύτως νόµιµο στα έξοδα του αγρότη.


Βιβλίο προσωπικού µόνο για µετακλητούς και αλιεργάτες
∆εν αφορά εργάτες γης που απασχολούνται µε εργόσηµο ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ) σε αγροτικές εκµεταλλεύσεις, παρά µόνο µετακλητούς και αλιεργάτες µε σχέση ή σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας, διάταξη που ενσωµατώθηκε ως άρθρο 109 στο νόµο 4485 και αφορά την τήρηση «Βιβλίου Ηµερήσιων ∆ελτίων Απασχολούµενου προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία». Βέβαια, παραµένει ακόµα σε εκκρεµότητα η σχετική Απόφαση µε τις λεπτοµέρειες εφαρµογής της. Η τήρηση του θεσπιζόµενου βιβλίου για τις εν λόγω κατηγορίες διευκολύνει τους ελεγκτικούς µηχανισµούς του υπουργείου Εργασίας για την διαπίστωση της τήρησης της εργατικής νοµοθεσίας.

Όπως µεταξύ άλλων αναφέρεται στην σχετική διάταξη:
«1. Καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση από τους εργοδότες «Βιβλίου Ηµερησίων ∆ελτίων Απασχολούµενου Προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία» (Βιβλίο) για τις ακόλουθες κατηγορίες:
α. Αλιεργάτες µε σχέση ή σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες, συµπεριλαµβανοµένων των αλιεργατών πολιτών τρίτων χωρών  του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, σύµφωνα µε την παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).
β. Μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι, σύµφωνα µε το ν. 4251/2014, προσκαλούνται από εργοδότες µε σκοπό την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες και ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, σύµφωνα µε την παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016».

 

 

Πηγη

Κερδίζει πόντους τελευταία το ενδεχόµενο να αποδοθεί στους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ηµαθίας ένα χρηµατικό βοήθηµα για την καρπόπτωση στο επιτραπέζιο και το συµπύρηνο, λόγω της ασυνήθιστης βροχόπτωσης που σηµειώθηκε τον περασµένο Ιούλιο και πέταξε στο χώµα, ικανό µέρος του καρπού, πριν την συλλογή.

Στόχος των επιτελών των εµπλεκόµενων Αρχών και των εκπροσώπων φορέων των παραγωγών, όπως η ∆ιεπαγγελµατική Πυρηνόκαρπων, είναι να ξεπεραστούν οι όποιες τεχνικές δυσκολίες συναντώνται στο θέµα, καθώς λόγω της φύσης του προϊόντος, δεν είναι εφικτό, τώρα, να υπάρξουν 100% ακριβείς δηλώσεις και εκτιµήσεις ζηµίας ώστε να «τρέξει» η αποζηµίωση των παραγωγών, µετά από τόσο καιρό.

Σταθερό την ίδια ώρα µέληµα των επιτελών της πλατείας Βάθη παραµένει η αποφυγή χαρακτηρισµού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τυχόν ποσών που θα δοθούν στους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς, ως ενίσχυση, ώστε να µην υπάρξουν πρόστιµα για την χώρα µας.

Το απαιτούµενο κονδύλι, που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ άλλωστε, επιµένουν οι πληροφορίες, είναι εξασφαλισµένο, ενώ και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Θανάσης Ζαννιάς, µιλώντας στην Agrenda, διαβεβαιώνει πως «κάτι θα δοθεί στους παραγωγούς», άσχετα αν ο ΕΛΓΑ βοηθά στην περίπτωση αυτή, µόνο από τεχνικής άποψης.
Προς αυτή την κατεύθυνση πραγµατοποιήθηκε σχετική σύσκεψη την Παρασκευή  24 Νοεµβρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε την συµµετοχή του προέδρου της Κοινοπραξίας Οµάδων Παραγωγών και Συνεταιρισµών Ηµαθίας Χρήστου Γιαννακάκη.


Στην σύσκεψη τέθηκε ένα καταρχήν πλαίσιο ενεργειών, µε βάση το οποίο ενδέχεται να καλυφθούν και οι µεµονωµένοι παραγωγοί, εκτός των οργανωµένων, ένα µέρος των οποίων έχει υποβάλλει δήλωση ζηµίας προς τον ΕΛΓΑ, τις πρώτες εβδοµάδες µετά τηνζηµιά, τον Σεπτέµβριο.

Υπενθυµίζεται ότι η γνωµοδότηση - τεκµηρίωση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων ∆έντρων Νάουσας, αποδεικνύει ότι τα συµπτώµατα που παρουσίασαν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, τον περασµένο Ιούλιο, οφείλονται στην έντονη βροχόπτωση, µε άµεσες ζηµιές την προσυλλεκτική καρπόπτωση και την συρρίκνωση του φλοιού των καρπών.

Αποζηµιώσεις για το εµπάργκο
Ολοκληρώθηκε, σύµφωνα µε πληροφορίες και εστάλη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η σχετική έκθεση, από την οποία προκύπτει η µείωση του εισοδήµατος των παραγωγών από όλους τους παραγωγικούς νοµούς της χώρας, την τελευταία τριετία, µε όλα τα απαραίτητα παραστατικά».

Η έκθεση προβλέπεται να σταλεί ακολούθως από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες στις αρχές ∆εκεµβρίου, ενώ στις 19 ∆εκεµβρίου το θέµα της απώλειας εισοδήµατος όλων των ευρωπαίων ροδακινοπαραγωγών θα συζητηθεί στην Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας.

Υπενθυµίζεται ότι µόλις στους 10.710 τόνους ανέρχεται τελικά η προσαύξηση των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα και νεκταρίνια) προς απόσυρση και δωρεάν διανοµή της Ελλάδας µετά από την έγκριση που παρείχε η Κοµισιόν στην χώρα µας.

Συνολικά, η Κοµισιόν δέχτηκε να προσαυξηθούν κατά 35.020 τόνους οι προς απόσυρση και δωρεάν διανοµή ποσότητες για τα πυρηνόκαρπα, (ροδάκινα και νεκταρίνια), που προβλέπονται στον κανονισµό (ΕΕ) 2017/1165 για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Ειδικότερα οι προσαυξήσεις στις ποσότητες ανά χώρα έχουν ως εξής:

Ισπανία: από 9.775 στους 29.325 τόνους
Ιταλία: από 2.380 στους 7.140 τόνους
Ελλάδα: από 5.355 στους 16.065 τόνους.

 

 

Πηγη

Μία από τις χειρότερες φθινοπωρινές σεζόν έχουν να αντιµετωπίσουν φέτος οι πατατοπαραγωγοί στο Κάτω Νευροκόπι ∆ράµας. Η τιµή έχει πέσει στο µισό από πέρυσι και κυµαίνεται µόλις στα 13 µε 15 λεπτά, επίπεδα στα οποία δεν καλύπτεται καν το κόστος παραγωγής, την ίδια ώρα που οι έµποροι επικαλούνται αυξηµένη προσφορά, ενώ και οι αποδόσεις έχουν πάρει τα πάνω τους.

Με τιμή στα 23 λεπτά το κιλό ξεκίνησε η περίοδος συγκοµιδής για την πατάτα, µε τη Λακόπετρα Αχαΐας να κάνει αυτή την εποχή το ποδαρικό στην Πελοπόννησο, κι ενώ οι περισσότερες περιοχές, οπού η φυτεία µπορεί να καλλιεργηθεί και το φθινόπωρο, βρίσκονται στο στάδιο της ωρίµανσης των κονδύλων. «Η τιµή αυτή, που αφορά και τους παραγωγούς που είχαν διατηρήσει σοδειά στα ψυγεία, θεωρείται χαµηλή, αφού βρίσκεται  50% πιο κάτω από τις περσινές τιµές, που έφτασαν τα 40 λεπτά το κιλό», δηλώνουν καλλιεργητές από το νοµό Ηλείας.

Ωστόσο, καλές χαρακτηρίζουν οι αγρότες τις παραγωγές πατάτας την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, δεδοµένου ότι οι στρεµµατικές αποδόσεις κυµαίνονταν στους 3 µε  4 τόνους, γεγονός που υποδεικνύει ελαφριά αύξηση από την ίδια περίοδο το 2016, κατά την οποία οι ποσότητες έφτασαν τους 2,5 µε 3 τόνους. Στην παραγωγικότητα της καλλιέργειας σε συνδυασµό µε την καλή ποιότητα συνέβαλε, σύµφωνα µε τους ίδιους, η απουσία του περονοσπόρου, αλλά και γενικότερα των περισσότερων ασθενειών και εχθρών του προϊόντος, γεγονός το οποίο δεν ισχύει για τις περιοχές που επλήγησαν από τα πρόσφατα µπουρίνια.

Ενώ όμως οι αποδόσεις έχουν πάρει τα πάνω τους, πτώση κατά 65% υπολογίζεται για τις εκτάσεις της φθινοπωρινής φυτείας της τρέχουσας σεζόν. Τα µεγάλα αποθέµατα της καλοκαιρινής καλλιέργειας και οι διαδοχικές µειώσεις κατά 50% στη ζήτηση θεωρούν οι Πελοποννήσιοι ως αιτίες για τις λιγότερες εκτάσεις. Συγκεκριµένα, διακινείται ακόµη το απόθεµα από τις «θερινές» πατάτες Νευροκοπίου, Βοιωτίας και Τρίπολης που συγκοµίστηκαν τον Αύγουστο, αλλά και πατάτες της σοδειάς Ιουνίου των περιοχών Εύβοιας και Βοιωτίας, που παρέµεναν στα ψυγεία.

Παράλληλα, εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βιώνουν οι παραγωγοί στο Κάτω Νευροκόπι ∆ράµας, καθώς η τιµή δεν ξεπέρασε τα 13-15 λεπτά του ευρώ το κιλό, επίπεδο, σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής. Σηµειωτέον ότι αυτή την περίοδο οι διακινητές, επικαλούνται «αύξηση της εγχώριας παραγωγής», αλλά και τις «χαµηλές τιµές της εισαγόµενης πατάτας, η οποία έρχεται από την Ευρώπη σε τιµή πέριξ των 17 λεπτών το κιλό», ενώ συγχρόνως πιέζουν τις τιµές παραγωγού στην Πελοπόννησο στα 20 λεπτά.

Απογοητευμένοι λόγω των χαµηλών τιµών απορρόφησης εµφανίζονται οι παραγωγοί στο Νευροκόπι, ζητώντας «εντατικοποίηση ελέγχων από τις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών και της Γενικής Γραµµατείας Εµπορίου στις εµπορικές επιχειρήσεις». Με αφορµή της καταγγελίες αυτές για «διακίνηση µεγάλων ποσοτήτων εισαγόµενης πατάτας κυρίως από τη Γαλλία, η οποία «βαφτίζεται ελληνική» έκανε λόγο η βουλευτής της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης Χ. Κεφαλίδου.

Πέρα από τις εισαγωγές και την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, οι παραγωγοί καλούνται κάθε χρόνο να αντιµετωπίσουν χειρότερες καταστάσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην πτώση των εκτάσεων στα 285.000 στρέµµατα το 2015, σε σύγκριση µε τα 420.000 παλιότερα.  Κάπως έτσι µε δυσχέρειες αναµένεται «να περπατήσει» η φθινοπωρινή πατάτα για το 2017/2018, λόγω χαµηλών τιµών, µειωµένης ζήτησης και χαµηλών αποδόσεων το φθινόπωρο.

 

 

Πηγη

Αρνητικό σερί γνωρίζει η αγορά κρεµµυδιού τους τελευταίους µήνες αρχής γενοµένης από τα πρώιµα κρεµµύδια της προηγούµενης περιόδου. Φτάνοντας στο φθινόπωρο και το ξερό κρεµµύδι της ανοιξιάτικης σποράς οι τιµές διαµορφώθηκαν πολύ χαµηλά χάνοντας 4-5 λεπτά από πέρσι και ξεκινώντας από τα 13 λεπτά για να φτάσουν µέχρι και στα 8 για τον παραγωγό.

«Σε 15 ηµέρες τελειώνουν τα κρεµµύδια των αποθηκών για να µπουν στην αγορά τα ψυγεία οπότε αναµένουµε να διαµορφωθεί µία ευνοϊκότερη τιµή για το ξερό κρεµµύδι», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός από τη Φθιώτιδα, Γιάννης Σταύρου. Από την άλλη ποιοτικά ήταν µία καλή χρονιά για τους Έλληνες παραγωγούς εν αντιθέσει µε την Ευρώπη όπου το σηµαντικότερο πρόβληµα εντοπίζεται στην ποιότητα των αποθηκευµένων κρεµµυδιών και στην προοπτική τα τελευταία να µείνουν απούλητα. Μία εξέλιξη που ο L. F. Rubio, διευθυντής της ισπανικής PROCECAM, κρίνει ευνοϊκή για την εξέλιξη της αγοράς τους επόµενους µήνες, σύµφωνα µε όσα δήλωσε στο πλαίσιο της 2ης ∆ιεθνούς Συνάντησης για το κρεµµύδι που πραγµατοποιήθηκε στις 15 και 16 Νοεµβρίου.

 

 

Πηγη

Μόλις 32 άτοµα πανελλαδικά γεννηθέντες το 1997 είναι ασφαλισµένοι στον ΟΓΑ, οι οποίοι µε τις εισφορές τους, θα κληθούν να χρηµατοδοτήσουν ένα Ταµείο, το οποίο µε τον ένα ή άλλο τρόπο συµπεριλαµβάνει πάνω από 500.000 δικαιούχους.

Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο, περιλαµβάνει έρευνα του ανεξάρτητου µη κερδοσκοπικού οργανισµού διαΝΕΟσις, την οποία υπογράφει ο Πέτρος Ευθυµίου και φέρει τον τίτλο «Νέα σχήµατα συνεργατικότητας στον αγροτικό τοµέα» και η οποία µεταξύ άλλων, εξετάζει αστικούς µύθους όπως τα περί στροφής στην ύπαιθρο εν µέσω κρίσης.

Τα στοιχεία είναι κατηγορηµατικά: ποσοτικά τουλάχιστον, δεν υπάρχει καµία αύξηση της προσέλευσης εργαζοµένων στην ύπαιθρο. Αντίθετα, εννιά στους δέκα πολίτες που µετείχαν την τελευταία δεκαετία στο χρηµατοδοτούµενο από την ΕΕ πρόγραµµα Νέων Αγροτών, στη συνέχεια εγκατέλειψαν την ενασχόλησή τους µε τα αγροτικά και επέστρεψαν στην πόλη.

Η ιδιαίτερη αντοχή που επέδειξε στην κρίση ο αγροτικός τοµέας και η αύξηση του µεριδίου του στις εξαγωγές αποδόθηκαν από πολλούς σε ένα ρεύµα «επιστροφής στη γη» που υποτίθεται ότι έλαβε χώρα την τελευταία δεκαετία. «Είναι πολύ πιθανό, υποσυνείδητα, να δρα ελκυστικά η νοσταλγική αίσθηση του Ανταίου, που αντλεί δύναµη όταν ακουµπά στη γη, και γι’ αυτό να έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η κρίση που µαστίζει τη χώρα µας ζωογόνησε και πάλι την έντονη ιστορική σχέση των Ελλήνων µε τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και την αγάπη για την ύπαιθρο. Όµως, φευ, µια απλή σύγκριση όλων των µορφών στατιστικής αποτύπωσης αποδεικνύει ότι δεν σηµειώνεται καµιά ιδιαίτερη «επιστροφή στη γη» την τελευταία δεκαετία. Οι εισροές-εκροές είναι µηδενικού αθροίσµατος», επισηµαίνει ο Πέτρος Ευθυµίου. Οπωσδήποτε, σε κάθε προκήρυξη, καλύπτονται όλες οι αιτήσεις για την υπαγωγή στην κοινοτική χρηµατοδότηση των Νέων Αγροτών (έως 41 ετών). Αλλά αυτό είναι «µια σταθερά» των κοινοτικών επιδοτήσεων και, ευνοήτως, αναµενόµενο. Όµως, η επίσηµη καµπύλη των ασφαλισµένων κατ’ έτος στον ΟΓΑ καταρρέει µε ανατριχιαστικούς ρυθµούς, αφού όπως προκύπτει µε έτος γέννησης το 1997 εµφανίζονται µόλις τριάντα δύο (32) αγρότες.


Ποιοτική µεταβολή

Αν είναι ένας «αστικός µύθος» η επιστροφή στη γη, τότε πώς εξηγούνται τα τόσο θετικά αποτελέσµατα (συγκριτικά, έστω, µε την κατάρρευση άλλων τοµέων), στην αγροτική παραγωγή; διερωτάται ο επικεφαλής της έρευνας. Η απάντηση, όπως αναφέρει ο κ. Ευθυµίου, βρίσκεται στο γεγονός ότι στον αγροτικό χώρο, όπως ακριβώς και στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων, πνέει ένας διαφορετικός άνεµος. Μπορεί να µην υπάρχει ποσοτική στατιστική µεταβολή στον αγροτικό πληθυσµό, υπάρχει όµως µια αισθητή ποιοτική µεταβολή σε όσους νέους προσέρχονται στις τάξεις του, αλλά και στις συµπεριφορές ενός αρκετά σηµαντικού «παραδοσιακού» τµήµατός του.

Άνεμος αλλαγής «από τα κάτω» στην ελληνική ύπαιθρο


Υπάρχει ένας άνεµος «αλλαγής από τα κάτω» στην ελληνική ύπαιθρο και στη φυτική και τη ζωική παραγωγή. Εκατοντάδες και χιλιάδες ανά προϊόν και κλάδο είναι οι νέοι -κυρίως- αγρότες, αλλά και όχι λίγοι από τους παλαιότερους, οι οποίοι, µε κέφι και µεράκι, και µε καινοτόµο επιχειρηµατικό πνεύµα, αναζητούν επιστηµονική στήριξη, διαφοροποιούν και αυξάνουν την παραγωγή τους, ενώ ανοίγουν δρόµο στις αγορές µε σύγχρονους όρους µάρκετινγκ.


Ριζική αλλαγή νοοτροπίας

Αυτό διαπιστώνει η έρευνα του διαΝΕΟσις, σύµφωνα µε την οποία οι νέοι που προσέρχονται στο αγροτικό επάγγελµα, αλλά και ένα καθόλου ευκαταφρόνητο τµήµα των ήδη επαγγελµατιών αγροτών ή κτηνοτρόφων, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση απέναντι σε όλες τις συνήθεις πρακτικές µιζέριας και υστέρησης στον αγροτικό χώρο. Υπάρχει µια ριζική αλλαγή νοοτροπίας. Μια «κάθετη» απόρριψη του κρατικοδίαιτου συνεταιριστικού ή αγροτικού «κινήµατος», και η αναζήτηση νέων τρόπων παραγωγής και εµπορίας των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές είτε καινοτόµων αγροτικών επιχειρήσεων, είτε επιχειρηµατικών clusters, είτε, ιδίως, νέου τύπου επιχειρηµατικών συνεταιρισµών. Νέοι κυρίως αγρότες ή κτηνοτρόφοι δηµιουργούν ενώσεις παραγωγών στηριγµένες στη λογική της επιχειρηµατικότητας, του ανταγωνισµού, της καινοτοµίας και της ποιότητας. Αυτοί οι αγρότες βρίσκονται στην αιχµή των µεγάλων ευρωπαϊκών ανακατατάξεων στον γεωργικό τοµέα. Μόνον οι πρωταγωνιστές των νέου τύπου συνεταιρισµών είναι σε θέση να περάσουν στην εποχή της ψηφιακής γεωργίας, στις προδιαγραφές της γεωργίας ακριβείας. Ορισµένοι από τους συνεταιρισµούς νέου τύπου που παρουσιάζονται στην έρευνα, βρίσκονται σήµερα στην τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης, στον τοµέα του ο καθένας.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι οι συνεταιρισµοί νέου τύπου καλλιεργούν τη λογική ευρύτερων συνεργειών. Για παράδειγµα, ο συνεταιρισµός ΘΕΣγάλα στη Λάρισα, υποστηρίζει και βοηθά έναν νέο επιχειρηµατία, απόφοιτο των ΤΕΙ, στην προσπάθειά του να παράγει ζωοτροφές σε εναέριες, υδροπονικές, εν σειρά καλλιέργειες, ενώ έχει σύµβαση µε επιχειρηµατία, απόφοιτο του Πολυτεχνείου, ο οποίος, συλλέγοντας τις σβουνιές από τις φάρµες του συνεταιρισµού, τροφοδοτεί την µονάδα παραγωγής ενέργειας που έχει δηµιουργήσει, πουλώντας ρεύµα από µεθάνιο στη ∆ΕΗ.

Τέλος περιόδου που εισέρρευσαν 160 δις ευρώ

Ο Έλληνας αγρότης, ειδικότερα ο νέος, συνειδητοποιεί ότι τελείωσε µια ολόκληρη περίοδος κατά την οποία εισέρρευσαν στη χώρα 160 δις από τις κοινοτικές χρηµατοδοτήσεις και ακόµη περισσότερα από αναπτυξιακά δάνεια των ευρωπαϊκών φορέων όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
η µερίδα του λέοντος των οποίων πήγε (ανεξέλεγκτα, επί της ουσίας) στον αγροκτηνοτροφικό τοµέα. Και γνωρίζει καλά ότι τα 6 δισ. της προγραµµατικής περιόδου 2014-2020 είναι η τελευταία ευκαιρία, αντί να γίνουν αυτοί οι πόροι καταναλωτικές δαπάνες, αστικά ακίνητα και αυτοκίνητα, να αποτελέσουν αναπτυξιακό εφαλτήριο στην ύπαιθρο.

 

 

Πηγη

Σηµαντικές αλλαγές παρουσιάζουν χρόνο µε το χρόνο οι καλλιεργητικοί χάρτες στη χώρα µας, µε τη φετινή σεζόν να γράφει απώλειες στα αροτραία (σιτάρι, καλαµπόκι, τεύτλα, βιοµηχανική ντοµάτα), την ώρα που µοιάζουν ωφεληµένα τόσο οι δενδρώδεις καλλιέργειες και τα κηπευτικά όσο και ο ηλίανθος.

Ωστόσο, τα δύσκολα τελευταία δύο χρόνια για τους παραγωγούς σκληρού σίτου, µε την καλλιέργεια να µειώνει τις εκτάσεις της φαίνεται πως συνοδεύονται και µε µια ευχάριστη είδηση, σχετικά µε τη συνδεδεµένη που έχουν να λάβουν. Ήδη για το 2016 η ενίσχυση ανήλθε στα 6,39 ευρώ το στρέµµα από 4,5 ευρώ την προηγούµενη χρονιά, ενώ οι πρώτες εκτιµήσεις για την αντίστοιχη ενίσχυση του 2017 κάνουν λόγο για επίπεδα περί τα 8 ευρώ το στρέµµα, µε δεδοµένη τη µείωση των εκτάσεων και το µπάτζετ του έτους στα 12 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση υπενθυµίζεται ότι οι παραγωγοί καλούνται να χρησιµοποιούν ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιηµένου σπόρου σποράς τα 12 κιλά ανά στρέµµα.

 Ήδη από πέρυσι, τα καλλιεργούµενα στρέµµατα στο σκληρό σιτάρι είναι λιγότερα, κάτι που αναµένεται να αποτυπωθεί και στη νέα σπορά. Σηµειωτέον ότι ο καιρός δυσκολεύει σηµαντικά τους αγρότες, καθώς αρχικά είχαν να αντιµετωπίσουν την ξηρασία που δεν τους επέτρεπε να µπουν στα χωράφια να σπείρουν, ενώ τώρα µένουν πάλι εκτός καθώς πολλά χωράφια είναι γεµάτα λάσπη από τις τελευταίες βίαιες βροχοπτώσεις (σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύτηκαν και µε χαλαζόπτωση), γεγονός που δεν τους επιτρέπει ακόµα να ξεκινήσουν τη φετινή σπορά.
Την ίδια ώρα, η αγορά κινείται πολύ υποτονικά όσον αφορά τις πωλήσεις, ενώ και οι τιµές βρίσκονται σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα, γεγονός που γεµίζει αβεβαιότητα τους εµπλεκόµενους στην παραγωγή ενόψει της νέας σοδειάς, κάτι που αναµένεται να αποτυπωθεί µε νέα µείωση εκτάσεων.

Με πριµ 32 ευρώ ο ηλίανθος στην Απονιτροποίηση
Την ίδια ώρα, οι «χαµένες» εκτάσεις από το σκληρό σιτάρι δείχνουν να µεταφέρονται στον ηλίανθο και τη µηδική, µε τον πρώτο να επωφελείται του πριµ της Απονιτροποίησης και τη δεύτερη να δικαιούται για πρώτη φορά το 2017 συνδεδεµένη ενίσχυση, η οποία ωστόσο εκτιµάται ότι θα είναι λιγότερη από όσο αναµένουν οι παραγωγοί λόγω σηµαντικής αύξησης στρεµµάτων και υπέρβασης των κανόνων της εν λόγω στήριξης.  
Ανοδική αναµένεται να είναι φέτος η καλλιέργεια του ηλίανθου στην Ελλάδα, για δεύτερη χρονιά µετά την περσινή, σύµφωνα µε τις εταιρείες εφοδίων και τα καλλιεργούµενα στρέµµατα θα ξεπεράσουν τα 800.000, από περίπου 750.000 στρέµµατα πέρυσι. Βασικός λόγος η ασφάλεια που προσφέρει στους παραγωγούς η ενεργειακή αυτή καλλιέργεια µέσω των συµβολαίων αλλά και των χαµηλών εισροών και καλλιεργητικών εξόδων. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η ένταξη του ηλίανθου για πρώτη φορά φέτος στο πρόγραµµα Απονιτροποίησης, µε πριµοδότηση περίπου 32 ευρώ ανά στρέµµα.

Νέες επιλογές στο Κοµφούζιο  

Νέες εναλλακτικές στους αγρότες αναµένεται να δώσει η δεύτερη προκήρυξη για το Κοµφούζιο, η οποία σύµφωνα µε τροποποιήσεις θα περιλαµβάνει µια σειρά από νέα προϊόντα, εκτός από ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, και βαµβάκι, δαµάσκηνα, εσπεριδοειδή, αµπέλια και µήλα, αχλάδια, κυδώνια. Οι δεσµεύσεις που αναλαµβάνονται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας και τα αγροτεµάχια τα οποία εντάσσονται πρέπει να κατέχονται νόµιµα κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσµευσης και να διατηρούνται σταθερά κατά θέση και σε έκταση καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσµευσης.


Αντίθετα, πρόβλημα τα στρέμματα στη μηδική

Εξαιρετικά δύσκολο φαντάζει να «πιάσει» την ενδεικτική τιµή των 27,3 ευρώ το στρέµµα το 2017 η συνδεδεµένη στα σανοδοτικά ψυχανθή, ήτοι τη µηδική, το τριφύλλι και το αγριοτρίφυλλο, λόγω της µεγάλης αύξησης στο αριθµό των καλλιεργηθέντων στρεµµάτων από τους παραγωγούς.

Η εικόνα από διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας µαρτυρά ότι πολλοί αγρότες επέλεξαν να καλλιεργήσουν τα συγκεκριµένα αγροτικά προϊόντα, λόγω κυρίως µειωµένου κοστολογίου, ενώ ως επιπλέον δέλεαρ λειτούργησαν, όπως φαίνεται και οι συνδεδεµένες, που τρέχουν το 2017, πρώτη φορά για τα είδη αυτά.
Σηµειωτέον ότι ο προϋπολογισµός του 2017 που έχει προβλεφθεί για τις συνδεδεµένες µηδικής, τριφυλλιού και αγριοτρίφυλλου ανέρχεται στα 25,8 εκατ. και η έκταση αναφοράς, που όπως όλα δείχνουν θα ανατραπεί, στα 945.000 στρέµµατα.

Παρόµοιο σκηνικό αναµένεται και στα όσπρια, όπου µόνο στη Θεσσαλία, όπως αναφέρουν στην Agrenda έµπειροι αγρότες, καλλιεργήθηκαν αρκετά περισσότερα στρέµµατα (στο σύνολο περίπου 70.000 στρέµµατα), από ότι τις περασµένες χρονιές.

Αν µάλιστα, όπως αναφέρουν, «δεν αλλάξει τίποτα σε σχέση µε το σύστηµα ελέγχων και η δήλωση ΟΣ∆Ε αποτελέσει «θέσφατο», τότε θεωρείται πολύ πιθανό να οδηγηθούµε σε µια ενίσχυση, αρκετά κάτω από τα 29,6 ευρώ το στρέµµα της ενδεικτικής τιµής, δεδοµένου ότι αρκετοί παραγωγοί σιτηρών, δηλώνουν στο ΟΣ∆Ε όσπρια, για να επωφεληθούν της υψηλής συνδεδεµένης».

 

 

Πηγη

Τιµή στον αγρότη ακόµα και 61,70 λεπτά του ευρώ απέφερε η πρακτική εκκοκκισµού για λογαριασµό των βαµβακοπαραγωγών που εφήρµοσαν φέτος σε µια διαδικασία πειραµατικού χαρακτήρα τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια». Το σχετικό πλάνο δούλεψε ως εξής, όπως εξηγούν οι εµπνευστές του: «δηµιουργήθηκαν άτυπες οµάδες από παραγωγούς, των οποίων το βαµβάκι αποθηκεύτηκε και εκκοκκίστηκε ξεχωριστά, πωλήθηκε δε από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια».

Από την αρχή οι παραγωγοί κινήθηκαν µε κριτήριο, το πώς το βαµβάκι τους θα έχει µεγαλύτερη αξία. Με την επιλογή των ποικιλιών και µε τις καλλιεργητικές φροντίδες, κυρίως όµως µε την σωστή συγκοµιδή του.

Το πείραµα σύµφωνα µε τους υπεύθυνους των «Θρακικών Εκκοκκιστηρίων» «τελικά άξιζε τον κόπο». Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, επιτεύχθηκαν αποδόσεις σε ίνα πάνω από το µέσο όρο, ενώ οι παραγωγοί πήραν και αρκετά υψηλότερες τιµές, ήτοι 54,1 λεπτά η µια οµάδα και 55,6 λεπτά η άλλη.

Αυτή είναι και η ελάχιστη εγγυηµένη τιµή για όσους έχουν αφήσει ανοικτές τις τιµές.
Όσοι αντίθετα είχαν επιλέξει να «κλειδώσουν» την τιµή τον περασµένο Μάρτιο, που το χρηµατιστήριο βάµβακος και το δολάριο ήταν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, κατάφεραν να επιτύχουν ακόµα καλύτερες τιµές.
Σηµειώνεται ότι η υψηλότερη τιµή που καταγράφηκε αφορά βαµβακοπαραγωγό από το Κόσµιο, που λαµβάνει το ποσό των 61,70 λεπτών ανά κιλό βάµβακος που παρέδωσε. 

Όπως αναφέρει στην εφηµερίδα Agrenda, ο διευθυντής της επιχείρησης Στ. Κουρούδης, «δίνουµε και φέτος τη δυνατότητα στον παραγωγό να κλείνει την τιµή µέσω χρηµατιστηρίου», τονίζοντας ότι «την ίδια στιγµή που γίνεται µία καταστροφή και ανεβαίνει το χρηµατιστήριο, ανεβαίνει και η τιµή βάµβακος στην Ελλάδα και µεγάλο µέρος του εκκοκκισµένου βαµβακιού πωλείται µε βάση το χρηµατιστήριο».

Στις τιµές αυτές παραγωγού, να σηµειωθεί, ότι προστίθεται και η επιδότηση που δίνουν τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια» στις ποικιλίες Fibermax και Ελπίδα, οπότε ανεβαίνουν και άλλο.
Υπενθυµίζεται πως τη σεζόν 2016-2017 βαµβακοπαραγωγός-συνεργάτης της «Θρακικά Εκκοκκιστήρια» κατάφερε να λάβει για το σύνολο της παραγωγής που καλλιέργησε και παρήγαγε τιµή πάνω από 57 λεπτά, από τις υψηλότερες που καταγράφηκε για την δεδοµένη χρονική περίοδο στην χώρα µας.

 

 

Πηγη

Πίνακα με τις περιοχές στις οποίες διενεργήθηκε, με μέριμνα του Δημοσίου, ομαδική καταπολέμηση δάκου της ελιάς κατά το ελαιοκομικό έτος 2017-2018 κοινοποίησε στις Περιφέρειες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Όπως επισημαίνει στο έγγραφό της η ΑΑΔΕ, οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι κατά το έτος 2017 άσκησαν τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας, δεν υποχρεούνται στην καταβολή εισφοράς δακοκτονίας.

 

Οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες θα πρέπει να αποστείλουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. κατάσταση με τα ονόματα των ελαιοκαλλιεργητών της κάθε περιοχής.

Όπως επισημαίνει στο έγγραφό της η ΑΑΔΕ, οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι κατά το έτος 2017 άσκησαν τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας, δεν υποχρεούνται στην καταβολή εισφοράς δακοκτονίας.

Για τους ελαιώνες που κατ' αρχάς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς αλλά μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου 2017 δεν εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα της συλλογικής καταπολέμησης, οι αντίστοιχοι ελαιοκαλλιεργητές δεν υποχρεούνται στην καταβολή της εισφοράς δακοκτονίας για το έτος 2017.

Οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποστείλουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. κατάσταση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. στις περιοχές των οποίων δεν εφαρμόσθηκε πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού, που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά το χρόνο της παραγωγής, δηλαδή στην τιμή παρέμβασης για το κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο οξύτητας 2-3,3%.

Με τις ίδιες διατάξεις η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται όπως και πριν σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1160/03.10.2017 (AΔΑ: 6ΡΨΗ46ΜΠ3Ζ-ΡΓ2) σας γνωστοποιήθηκε ότι η τιμή του ελαιολάδου κατά κιλό (1,524 ευρώ /κιλό), θα λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2017-2018.

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 28

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΕΡΑΣΕΩΝΑ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ