Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Αγροτικά Νέα

Αγροτικά Νέα (292)

∆ιάπλατα άνοιξαν φέτος το δρόµο για εξαγωγές η πρωιµότητα και τα υψηλά brix για τα καρπούζια Τριφυλίας και ως αποτέλεσµα έφτασαν στο 90% οι εξαγωγές στην Ευρώπη. Στο θετικό αυτό κλίµα προστέθηκαν και οι υψηλές θερµοκρασίες στην Ευρώπη που αύξησαν τη ζήτηση την κατάλληλη στιγµή, όπως λένε στην Agrenda παραγωγοί από την περιοχή.

Από την άλλη, στην Ηλεία -που τώρα βρίσκεται στο φουλ η συγκοµιδή- βλέπουν οι παραγωγοί την αυξηµένη προσφορά να πιέζει τις τιµές στο χαµηλό εύρος των 12-15 λεπτών το κιλό.

«Μέσα σε µια εβδοµάδα έπεσε η τιµή. ∆εν αγοράζουν για λίγο οι έµποροι πανικοβάλλονται οι παραγωγοί και πωλούν χαµηλά. Βγήκαν και τα καρπούζια από Ιταλία και πιέστηκε κι άλλο η αγορά», λέει ο παραγωγός από την Ηλεία, Π. Κόλλιας.

Για µια εξαιρετική χρονιά τόσο όσον αφορά την ποιότητα όσο και για την τιµή κάνει λόγο ο Αντ. Παρασκευόπουλος, διευθυντής της ∆ΑΟΚ Τριφυλίας. «Ήταν σωστός ο προγραµµατισµός από τους εξαγωγικούς φορείς και είχαν καλή συνεργασία µε τους παραγωγούς», καταλήγει ο ίδιος. 

 

Πηγη

Η θαλάσσια αύρα σε συνδυασµό µε το ορεινό µικροκλίµα του Κισσάβου προσφέρουν την πρωιµότητα και την ποιότητα που χρειάζονται τα κερασοπερίβολα της Μελιβοίας, αλλά τα έµπειρα χέρια στη συγκοµιδή και οι πολλές ποικιλίες στη φύτευση είναι αυτά που δίνουν το εισόδηµα.

Η Agrenda συνάντησε την τελευταία µέρα συγκοµιδής ορεινών κερασιών στον Άγ. Γεώργιο και τον Μαυρόλακκα, τον παραγωγό Χρήστο Ρήγα µαζί µε τον πρόεδρο του νεοσύστατου Αγροτικού Συνεταιρισµού Μελιβοίας, Βαγγέλη Κρανιώτη, οι οποίοι µίλησαν για µία δύσκολη αλλά καλή χρονιά, σε σχέση µε την περσινή. «Αν εξαιρέσουµε τη βροχόπτωση της 25ης Μαΐου, που έσκισε την Ferrovia, την Van και την ποικιλία Τραγανά σε ορισµένα δέντρα έως και 100%, η παραγωγή σώθηκε, από την Μπουρλά, την Sweet Early, την Early Lory και την Early Bigi και έφτασε τα 700 κιλά το στρέµµα», αναφέρει ο κ. Ρήγας ο οποίος εξηγεί ότι  βγήκε στην αγορά στις αρχές Μαΐου δίνοντας την παραγωγή του µε 2,5 ευρώ το κιλό, στην πορεία όµως ανάλογα µε την ζήτηση και τις εξαγωγές έφτασε το 1 ευρώ.
Από την άλλη, ο Βαγγέλης Κρανιώτης αναφέρει ότι «παρότι η χρονιά ήταν δύσκολη λόγω των δύο παγετών στις 2 Απριλίου και 30 Απριλίου και των συνεχόµενων βροχοπτώσεων του Μαΐου και του Ιουνίου, ο Α.Σ. Μελιβοίας, κατάφερε οι καρποί που συλλέχτηκαν από τα µέλη του να είναι εξαιρετικής ποιότητας». Στα άµεσα σχέδια του αγροτικού συνεταιρισµού που ιδρύθηκε το 2016 και µαζεύει τη συγκοµιδή από την περιοχή όπως µας λέει ο κ. Κρανιώτης, είναι η κατασκευή µεταποιητικής µονάδας σε συνεργασία µε το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και η κατοχύρωση σήµατος ΠΟΠ, στο κεράσι της Μελιβοίας.

Με επιλογή 7-8 ποικιλιών στήνεται καλή άμυνα απέναντι στον καιρό

Μια µέρα συγκοµιδής αρχίζει στις 7 το πρωί και τελειώνει στις 3 το µεσηµέρι, αναφέρει ο Χρήστος Ρήγας που λέει ότι στην δούλεψή του παίρνει µόνο έµπειρα χέρια. «Τα πληρώνω µεροκάµατο 35 ευρώ, γιατί τα άτσαλα χέρια κόβουν τους ανθοφόρους οφθαλµούς και του χρόνου τα δέντρα δεν αποδίδουν». Στις καλλιεργητικές φροντίδες, το κλάδεµα ανάλογα µε την φύτευση (παλµέτα ή ελεύθερα), η λίπανση τον Φεβρουάριο, από τον Μάιο αρχίζει τα ποτίσµατα και για φυτοπροστασία πραγµατοποιεί 5 ψεκασµούς για µύκητες- ραγολέτη- καρπόκαψα.

Τα κτήµατα του κ. Ρήγα βρίσκονται στις ορεινές τοποθεσίες του Αγίου Γεωργίου και του Μαυρόλακκα και παραθαλάσια στο Κόκκινο Νερό. Οι περιοχές αυτές λόγω της θαλάσσιας αύρας και του ορεινού µικροκλίµατος του µαγευτικού Κισσάβου, δίνουν ιδιαίτερη, γλυκιά γεύση και µεγάλο µέγεθος στο κεράσι.

Φέτος τα παραθαλάσσια κτήµατά όπως λέει ωρίµασαν πιο νωρίς, καθώς οι παραγωγοί είχαν πρώιµη άνοιξη και έτσι ξεκίνησε την συγκοµιδή στις 5 Μαΐου, ενώ στα ορεινά αρχές Ιουνίου. «Καλλιεργώ 7 µε 8 διαφορετικές ποικιλίες κερασιών για να έχω µεγαλύτερη διάρκεια συγκοµιδής και να ελαχιστοποιώ τον κίνδυνο ζηµιών. Πέρσι είχαµε ακαρπία στο 70% λόγω του ήπιου χειµώνα, µε αποτέλεσµα τα δέντρα δεν έπεσαν σε λήθαργο, την άνοιξη δεν υπήρχε καλή ανθοφορία και µόλις µετά βίας άγγιξα τα 150 κιλά το στρέµµα», αναφέρει ο κ. Ρήγας και συνεχίζει: «Φέτος η χρονιά ήταν καλή, αν εξαιρέσουµε την βροχόπτωση της 25ης Μαίου, που έσκισε την Ferrovia, την Van και την ποικιλία Τραγανά σε ορισµένα δέντρα έως και 100%. Όµως η παραγωγή σώθηκε από την Μπουρλά, την Sweet Early, την Early Lory και την Early bigi και έφτασε τα 700 κιλά το στρέµµα».

Με 2,5 ευρώ το κιλό αρχές Μαΐου

«Η τιµή παίζεται ανάλογα µε τις ηµεροµηνίες συγκοµιδής και το µέγεθος και την ποιότητα του κερασιού», εξηγεί ο Λαρισαίος αγρότης, λέγοντας ότι στις αρχές Μαΐου πούλησε µε 2,5 ευρώ το κιλό, στην πορεία όµως ανάλογα µε την ζήτηση και τις εξαγωγές έφτασε το 1 ευρώ. «Και στην δικιά µας περιοχή, όπως και σε όλη την Ελλάδα τα αγροτικά προϊόντα «στενάζουν» από το εµπάργκο που έχουµε µε την Ρωσία, η οποία ήταν άριστος πελάτης µας», υποστηρίζει ο ίδιος.

Ο κύριος όγκος της συγκοµιδήςτου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής απορροφάται από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Μελιβοίας και τις εταιρείες Χατζησαλάτας Α.Ε. και Πουλής Α.Ε. Ο πρόεδρος του συνεταιρισµού, Βαγγέλης Κρανιώτης ο οποίος κατάγεται από αγροτική οικογένεια που ασχολούνταν µε δεντροκαλλιέργειες και την σηροτροφεία, µίλησε για τις άµεσες προτεραιότητες του ΑΣ που είναι «οι απαραίτητες πιστοποιήσεις ολοκληρωµένης διαχείρισης και η συνεργασία µε το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, ώστε να περάσει άµεσα στον µεταποιητικό τοµέα του κερασιού και των άλλων προϊόντων».

Φτιάχνει φάκελο για ΠΟΠ

Επίσης, σύµφωνα µε τον 46χρονο καλλιεργητή, ο συνεταιρισµός είναι καθ’οδόν σε συνεργασία µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, να δώσει στα κεράσια του Προστατευόµενη Ονοµασία Προέλευσης (ΠΟΠ). «Στα αιτήµατά µας είναι και η µικρότερη φορολόγηση των συνεταιρισµών από αυτή των µεµονωµένων παραγωγών. Αυτό θα είναι το µεγαλύτερο κίνητρο να έρθουν ακόµη περισσότεροι παραγωγοί στους Συνεταιρισµούς και να διακινούν τα προϊόντα τους µε τα παραστατικά που προστάζει ο νόµος», λέει στην Agrenda.

Η εµπορική δραστηριότητα του Συνεταιρισµού πρωτοξεκίνησε την φετινή σεζόν µε αρχή την συγκοµιδή κερασιού το πρώτο 10ήµερο του Μαΐου και εξαγωγές στην Ε.Ε., την Μέση Ανατολή, την Κύπρο, αλλά και σηµαντικές πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, κυρίως σε πολυκαταστήµατα. Παρότι η χρονιά ήταν δύσκολη λόγω των δύο παγετών στις 2 Απριλίου και 30 Απριλίου και των συνεχόµενων βροχοπτώσεων του Μαΐου και του Ιουνίου, ο Α.Σ. Μελιβοίας, κατάφερε οι καρποί που συλλέχτηκαν από τα µέλη του να είναι εξαιρετικής ποιότητας, σύµφωνα µε τον κ. Κρανιώτη.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ

Ο Βαγγέλης Κρανιώτης του Κωνσταντίνου γεννήθηκε στη Μελιβοία το 1971 ∆ήµου Αγιάς. Κατάγεται από αγροτική οικογένεια που ασχολούνταν µε δεντροκαλλιέργειες και την σηροτροφεία. Το 1992 µπήκε στο πρόγραµµµα Νέος Αγρότης και σήµερα καλλιεργεί 22στρµ.κεράσια, 55 στρµ. µήλα, 20 στρµ. κάστανα και 13 στρµ. ελιές. Είναι πρόεδρος του νεοσύστατου Αγροτικού Συνεταιρισµού Μελιβοίας που ξεκίνησε τις εργασίες του στις 22 Ιουλίου 2016.

 

 

Πηγη

Με αφετηρία τα 20 και 21 λεπτά το κιλό, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα τα λίγα καλά σιτάρια θα πληρωθούν. Για να γίνει αυτό βέβαια, όπως εκτιµούν έγκριτοι αναλυτές της αγοράς, θα πρέπει οι ποιότητες να ξεχωρίσουν και να διευρυνθεί η διαφορά ανάµεσα στα καλά σκληρά σιτάρια και στα µέτρια ή και τα κτηνοτροφικά. Οι βροχές πάντως σε βασικά σιτοπαραγωγικά κέντρα της χώρας δεν λένε να σταµατήσουν, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στις αποδόσεις όσο και στις ποιότητες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Χωρίς να προκύπτουν επίσηµα δεδοµένα, οι τιµές που ακούγονται για τις δεύτερες και τρίτες ποιότητες προσεγγίζουν τα 18 και στα 16 λεπτά το κιλό αντίστοιχα. 

Στο µεταξύ, η πολύπλοκη κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί φέτος συγκρατεί «µεγάλους παίκτες» της αγοράς από το ν’ ανακοινώνουν επίσηµα τιµές.  Τόσο οι ιταλικοί οίκοι, όσο και το χρηµατιστήριο της Μπολόνια ανέβαλαν τις ανακοινώσεις τους για τις τιµές της νέασ σοδειάς για την ερχόµενη εβδοµάδα. Το ίδιο ισχύει και για την εγχώρια αγορά. Όπως αναφέρει στην Agrenda ο Θαν. Παπαθανασίου από την ΕΑΣ Λαµίας: «∆εν µπορούµε να κάνουµε ακόµη ανακοίνωση τιµών, καθώς ο αλωνισµός είναι σε αρχικό στάδιο. Μόλις το 10% του σκληρού σιταριού έχει αλωνιστεί. Μέχρι στιγµής οι αποδόσεις ήταν κατά µέσο όρο στα 400-500 κιλά το στρέµµα, όµως έπιασαν ξανά βροχές και περιµένουµε να δούµε τι θα γίνει».Επιπλέον, σύµφωνα µε τον ίδιο «τα καλά σιτάρια θα ξεκινήσουν από 20 λεπτά το κιλό, αλλά θα είναι λίγες ποσότητες».
Επίσης, και η ΕΑΣ Τρικάλων δεν έχει ανακοινώσει τιµές. «Οι βροχές καθυστερούν τη συγκοµιδή. Πιο µπροστά βρίσκεται ο αλωνισµός στο κριθάρι όπου κατά όρο πιάσαµε αποδόσεις περί τα 500 κιλά το στρέµµα. Προς το παρόν οι αποδόσεις στα σκληρά είναι µέτριες 300-350 κιλά το στρέµµα. Όµως, δεν έχουµε ακόµη κατασταλάξει για τις τιµές», σηµειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας. Υπενθυµίζεται ότι πέρσι η ΕΑΣ Τρικάλων είχε δώσει και για τα σιτάρια και για τα κριθάρια 17 λεπτά το κιλό.

Αξίζει, να σηµειωθεί ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αιχµέας ανακοίνωσε ότι η τιµή ηµέρας που δίνει για τα καλά σιτάρια είναι στα 20 λεπτά το κιλό για όποιον παραγωγό επιθυµεί να τα κλείσει από τώρα, ενώ έχουν συνάψει και σύµβαση µε 20 λεπτά το κιλό για προβροχικό πιστοποιηµένο σιτάρι Maestrale, όµως για 570-590 στρέµµατα.

 

 

Πηγη

Με τους καλύτερους οιωνούς είχε ξεκινήσει φέτος η ντοµάτα θερµοκηπίου σε Πρέβεζα, Μεσσηνία και Κρήτη, όπως είχε γράψει πρώτη η Agrenda και το περιοδικό Fresher, µιας και µέσα στον Απρίλιο η τιµή παραγωγού κυµαίνονταν από 1 έως 1,20 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 70-80 λεπτά το κιλό. Όµως, καθώς προχωρά η σεζόν και µε την αύξηση της προσφοράς ενόψει και της έναρξης της συγκοµιδής για τις υπαίθριες, τώρα το εύρος είναι µεταξύ των 40-60 λεπτών το κιλό αναλόγως περιοχή και ποιότητα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Μάλιστα, σύµφωνα µε τον ∆. Καββαδά, πρόεδρο του Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας όπου καλλιεργούνται σταθερά 1.500 στρέµµατα, οι τιµές µόλις που καλύπτουν το κόστος παραγωγής. «Με τιµές από 40-60 λεπτά το κιλό είµαστε στο κόστος. Θα έπρεπε να ήταν συν 50 λεπτά για να καλύπτουµε άνετα το κόστος παραγωγής, το οποίο ειδικά στα θερµοκήπια είναι αυξηµένο», αναφέρει ο ίδιος στην Agrenda και προσθέτει: «περιµένουµε να δούµε τι θα γίνει µε το νέο Αναπτυξιακό και τα Σχέδια Βελτίωσης για να εξοπλιστούν πλήρως οι υφιστάµενες µονάδες και να γίνουν και νέες».

Πληθαίνουν οι εξωτερικές πιέσεις
Για την πτώση των τιµών στη ντοµάτα παίζει ρόλο και το εµπάργκο από τη Ρωσία στην Τουρκία και οι αυξηµένες εισαγωγές από την Αλβανία. «Λόγω του εµπάργκο θα κατακλύσουν την ευρωπαϊκή αγορά και τα Βαλκάνια οι τούρκικες ντοµάτες», τονίζουν οι παραγωγοί. «Φέτος, λόγω του έντονου κρύου µετά τα Χριστούγεννα είχαµε µειωµένη προσφορά αλλά αργότερα µες τη σεζόν οι τιµές έπεσαν στα 40-50 λεπτά το κιλό», σύµφωνα µε τον Β. Κόλλια, παραγωγό από τη Βοιωτία.

Πιο ψηλά στη λαχαναγορά
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Γ. Αλεξανδρόπουλος, αναφέρει ότι για τις υπό κάλυψη ντοµάτες µέχρι και τις αρχές Μαΐου οι τιµές ήταν ψηλά όµως µετά έπεσαν. «Σαν Ο.Π. πουλάµε 50-55 λεπτά το κιλό, δηλαδή ο παραγωγός παίρνει 42-43 λεπτά το κιλό. Όµως, στη λαχαναγορά υπάρχουν εντελώς άλλες τιµές, δηλαδή 60-70 λεπτά το κιλό ή 1-1,20 ευρώ το κιλό. Υπάρχει µεγάλη διαφορά στην τιµή στο χονδρεµπόριο και στην τιµή παραγωγού.  
Αυτό το διάστηµα στην Κρήτη, σύµφωνα µε το δελτίο τιµών από τον Αγροτοβιοµηχανικό συνεταιρισµό Τυµπακίου, οι τιµές για την Α’ ποιότητα κυµαίνονται από 20 (κατώτερη τιµή) - 43 (ανώτερη τιµή) λεπτά το κιλό. Στον Α.Σ. Ιεράπετρας η τιµή για την ντοµάτα υδροπονίας Α’ ποιότητας βρίσκεται κατά µέσο όρο στα 20 λεπτά το κιλό και για την υδροπονίας ψιλή στα 10 λεπτά το κιλό.Νέες ποικιλίες στο χωράφι

Τα υβρίδια τα οποία είχαν µεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτά των µεγαλόκαρπων υβριδίων καθώς η διακίνηση τους µέσω της λαχαναγοράς προσφερει περιθώρια υπο-τιµολόγησης, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς. Αντίθετα τα σούπερ µάρκετ δίνουν µεγαλύτερη έµφαση σε υβρίδια µε καλή διατηρησιµότητα και καλή εµφάνιση για τον καταναλωτή. Όσον αφορά τα νέα υβρίδια που είναι διαθέσιµα στην εγχώρια αγορά αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:
  Grumina F1 από τη Syngenta: Υβρίδιο αναρριχώµενης τοµάτας µε κοντά µεσογονάτια, σταθερό και υψηλό δέσιµο και µεγάλη παραγωγή. Το φυτό είναι εύρωστο, υγιές και σκουροπράσινο και δίνει σταυρούς µε 4-5 καρπούς των 250-290γρ.Οι καρποί έχουν ιδανικό κόκκινο χρώµα, υφή µεγαλόκαρπης (beef) τοµάτας, υψηλή οµοιοµορφία και καλή γεύση.Προτείνεται για χρήση την άνοιξη εµβολιασµένη ή αυτόριζη. Ανοχές στις ασθένειες (Μωσαικό τηs τοµάτας, Φουζάριο radicis, Βερτιτσίλιο, Κλαδοσπόριο και Νηµατώδεις).
  Kalloni F1 και Nissos F1 της Hazera: Ο καρπός της έχει στρογγυλό σχήµα, έντονο κόκκινο χρώµα, συνεκτικός, µε µεγάλη µετασυλλεκτική διατηρησιµότητα. Φυτό εύρωστο και ζωηρό, µεσαία µεσογονάτια διαστήµατα, υψηλό δυναµικό παραγωγής. Με ανθεκτικότητα στο TYLCV. Η Nissos έχει ελαφρώς πεπλατυσµένο σχήµα, µε έντονο κόκκινο χρώµα και έχει µεγάλη µετασυλλεκτική διατηρησιµότητα.

 

 

Πηγη

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 12:18

Χάνει την λάμψη του φέτος το σκληρό σιτάρι

Written by

Απογοητευτική η φετινή εικόνα των αποδόσεων στο σκληρό σιτάρι, τουλάχιστον με βάση την πρόοδο του αλωνισμού στον Θεσσαλικό κάμπο, δημιουργεί ανησυχίες για τις ευρύτερες επιπτώσεις στην εξέλιξη της καλλιέργειας, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που το προϊόν δεν δικαιώνει τις προσδοκίες των παραγωγών που το εμπιστεύτηκαν.

Η κατάσταση στην αγορά πάντως είναι τόσο πολύπλοκη που οι Ιταλοί αποφάσισαν προς έκπληξη όλων να μην ανακοινώσουν ακόμα τιμές για τη νέα σοδειά, ενώ η ίδια «σιωπή ασυρμάτου» καταγράφεται και από το χρηματιστήριο της Μπολόνια που μεταθέτει τις ανακοινώσεις για την ερχόμενη εβδομάδα. 

Ταυτόχρονα με τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, το πρόβλημα εστιάζεται στα αδύναμα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής συγκομιδής στη χώρα μας και κυρίως στο χαμηλό ειδικό βάρος που δυσκολεύει πολύ τις εξαγωγές. Σ’ αυτή τη βάση, η αγορά επιχειρεί να τιμολογήσει το διαθέσιμο προϊόν ανάλογα με την ποιότητα, ξεκινώντας τα λίγα καλά σιτάρια από τα 20-21 λεπτά το κιλό και οδηγώντας τις δεύτερες και τρίτες ποιότητες στα 18 και 16 λεπτά αντίστοιχα.

Μ’ αυτά τα δεδομένα η φετινή καλλιεργητική περίοδος θα είναι ζημιογόνα για τους περισσότερους παραγωγούς, οι οποίοι εξετάζουν ήδη τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη χρονιά. Η ένταξη του ηλίανθου στο πρόγραμμα απονιτροποίησης (πριμ 32 ευρώ το στρέμμα) είναι πολύ πιθανό να αποσπάσει κάποιες εκτάσεις από το σκληρό, εφ’ όσον βέβαια οι σχετικές πληροφορίες επιβεβαιωθούν και τα αντίστοιχα προγράμματα τρέξουν.

Η αγορά πάντως θα προδιαγράφεται ανοδική

Αν εξετασθούν πάντως προσεκτικά οι συνθήκες που προδιαγράφονται στην αγορά του σκληρού, κρίνεται βέβαιο ότι τα λίγα καλής ποιότητας σιτάρια (76% ειδικό βάρος 65% υαλώδη) θα ζητηθούν πολύ το επόμενο διάστημα και φυσικά θα πληρωθούν ανάλογα. Η σύσταση λοιπόν προς τους παραγωγούς είναι να ξεχωρίσουν τις παραγωγές μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά, είτε αποθηκεύοντας είτε παραδίνοντας με σαφή πρόβλεψη που θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στις αγορές. Μιλάμε βέβαια για πολύ μικρό ποσοστό της ήδη συρρικνωμένης φέτος εγχώριας παραγωγής σκληρού σίτου, η οποία μόλις και μετά βίας αρκεί για να καλύψει τις υπογεγραμμένες συμβάσεις παραγωγών και ομάδων παραγωγών, κυρίως με την μεταποιητική βιομηχανία ή και με κάποιους εμπορικούς οίκους όπως π.χ. η Δημητριακή.  

Γνώστες της αγοράς επιμένουν ότι από πλευράς τιμών τα ποιοτικά σκληρά σιτάρια, χαράσσουν ήδη το δικό τους «δρομολόγιο»,  διευρύνοντας τη διαφορά τους με τα μέτρια και τα κτηνοτροφικά, καθώς προχωρά ο αλωνισμός της νέας σοδειάς. Ως εκ τούτου, αναμένονται σημαντικά βελτιωμένες τιμές για τα καλά σκληρά που θα λάβουν ώθηση από την ανησυχία που υπάρχει γύρω από τις ποιότητες, καθώς οι τοπικοί μύλοι θα χρειαστεί να καλύψουν εγκαίρως τις ανάγκες τους.

Με δεδομένο πάντως ότι οι «μεγάλοι παίκτες» αποφεύγουν να δώσουν με επίσημο τρόπο το στίγμα τους για τις τιμές φέτος, κακή εντύπωση έκανε στην αγορά και κυρίως στις τάξεις των παραγωγών του προϊόντος η ανακοίνωση της ΕΑΣ Βόλου από το περασμένο Σάββατο 10 Ιουνίου, με την οποία καθόριζε την τιμή συγκέντρωσης του σκληρού στα 19 λεπτά το κιλό. Μένει να διευκρινισθεί τώρα αν η τιμή αυτή είναι ενιαία για όλες τις ποιότητες, οπότε έχει κάποιο ενδιαφέρον, σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν αφορά μόνο στις πρώτες ποιότητες, η ανακοίνωση δίνει κακό σήμα στην αγορά.

Με ενδιαφέρον αναμένονται πάντως οι πρώτες κοπές σκληρού στην περιοχή του Δομοκού ή και νοτιότερα, όπου οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ήταν μάλλον καλύτερες απ’ αυτές της Θεσσαλίας. Κάπου εκεί, δηλαδή αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ακουστούν τιμές παραγωγού από τους μεγάλους εμπορικούς οίκους. Όσον αφορά στις εξαγωγές οι πρώτες κουβέντες γίνονται στα 230-235 ευρώ ανά τόνο FOB για καλά σιτάρια.

Η πρώτη εικόνα στην ιταλική αγορά
Παρόμοιες είναι και οι πρώιμες τιμολογιακές προβλέψεις στην ιταλική αγορά, με την μόνη διαφορά πως μέχρι στιγμής στη γειτονική χώρα η σοδειά είναι εξαιρετικής ποιότητας. Επομένως η μεγάλη διαφορά τιμής αφορά τα φετινά ποιοτικά σιτάρια με τα περσινά μέτρια αποθέματα. Ως γνωστών η κατάσταση της Ιταλικής αγοράς και η αγοραστική διάθεση των εμπόρων δίνουν την κατεύθυνση αλλά και θέτουν τον πήχη για την ελληνική σοδειά.
Οι εξαιρετικές πρώτες ποιότητες έχουν κινητοποιήσει τους μεγάλους τοπικούς αγοραστές της Ιταλίας (διεθνή μακαρονοποιία) οι οποίοι πλήρωναν στις πρώτες μέρες του αλωνισμού από 30-40 ευρώ/τόνο πριμ πάνω από τις τιμές των μέτριων περσινών αποθεμάτων. Τα  στοκ της προηγούμενης σεζόν είναι μεν αρκετά σε ποσότητα (περίπου 1 εκατ. τόνοι) αλλά η ποιότητα τους είναι περίπου 50% υαλώδη και 11% πρωτεΐνες.

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Agrenda που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 17 Ιουνίου με ειδικό ένθετο για τα Αγροτικά Προγράμματα.

Η Agrenda στο προηγούμενο φύλλο έγραφε:Αλώνια... όπως ένα στα εκατό χρόνια

Αλώνια απ’ αυτά που δεν θέλεις να ‘ρχονται ούτε κάθε 100 χρόνια, είναι αυτά που βιώνουν φέτος οι καλλιεργητές σιτηρών σε όλη τη χώρα, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τα πρώτα «δείγµατα γραφής» που έδωσε στη διάρκεια της εβδοµάδας η Θεσσαλία.

Το πρόβληµα εντοπίζεται στα χαρακτηριστικά παραγωγής (ποιοτικά και ποσοτικά) του σκληρού σίτου που αποτελεί και την αιχµή του δόρατος των σιτηρών, ενώ λίγο καλύτερη µοιάζει η εικόνα στα κριθάρια, τα οποία προηγούνται και µε τα οποία ασχολήθηκαν στη διάρκεια της εβδοµάδας οι περισσότερες αλωνιστικές.

Τα στοιχεία που συνθέτουν την ποιοτική εικόνα στο σκληρό σιτάρι είναι χαµηλό ειδικό βάρος (74-75% µέσο όρο στα πρώιµα), πολύ υψηλοί δείκτες πρωτεΐνης (17-18% όταν προηγούµενα χρόνια ήταν ζητούµενο το 14%) και χαµηλά υαλώδη (30-40% όταν άλλες χρονιές ήταν σύνηθες το 80-90%).(Φωτογραφία Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου)


Αυτά για τις ποιότητες, γιατί, στα ποσοτικά στοιχεία τα πράγµατα είναι ακόµα δυσκολότερα. Οι στρεµµατικές αποδόσεις σηµατοδοτούν ιστορικά χαµηλά, στα ξερικά µετά βίας φθάνουν στα 100-120 κιλά το στρέµµα, ενώ και στα ποτισµένα ή όσα ευνοήθηκαν από βροχές, τα κιλά παραµένουν πολύ δύσκολη υπόθεση. Λίγα, πολύ λίγα είναι τα «σηµάδια» που προσεγγίζουν τα 500 κιλά, είναι κτήµατα που έτυχαν ιδιαίτερης καλλιεργητικής φροντίδας (π.χ. οδηγίες προγραµµάτων συµβολαιακής) και σε περιοχές οι οποίες απέφυγαν τα ακραία καιρικά φαινόµενα (ξηρασία ή άκαιρες καταιγίδες, πρόωροι νοτιάδες, έντονες διακυµάνσεις θερµοκρασίας κ.α.).

Από 23 μέχρι 25 λεπτά η πρώτη τιμή για τα λίγα σκληρά άριστης ποιότητας
Μέσα σ’ όλα αυτά, η αγορά καλείται να λειτουργήσει και δεν αποκλείεται, σε κάποιο βαθµό, να υπάρξουν αφορµές και για ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, όπου τα στοιχεία της ποιότητας, εποµένως και της δουλειάς που έγινε από τους καλλιεργητές, να βρίσκουν την ανταµοιβή τους. Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό φέτος, είναι ότι τα εγχώρια σκληρά µε τα χαρακτηριστικά που δείχνουν να έχουν δεν θα είναι ιδιαίτερως εµπορεύσιµα, οι καλές ποιότητες που συνήθως συµβαδίζουν µε τις καλές αποδόσεις θα είναι περιορισµένες και εδώ παίζει ρόλο ποιος είσαι και ποια είναι η διαπραγµατευτική σου θέση. Το εµπόριο, είναι σαφές, ότι θα επιδιώξει να κάνει «χαρµάνια» αναµειγνύοντας ποιότητες, ώστε και τα «κακά» σιτάρια να µπορέσουν να φορτωθούν και να φύγουν για το εξωτερικό, όπου ο παράγοντας ειδικό βάρος, παίζει πάντα κυρίαρχο ρόλο.
Η πολιτική των εταιρειών

Σηµειωτέον ότι για τους αλευρόµυλους (παράγουν αλεύρι και σιµιγδάλι) το ειδικό βάρος παραµένει το πρώτο ζητούµενο, ενώ, αυτό το στοιχείο έχει µικρότερη σηµασία για τις βιοµηχανίες ζυµαρικών, όπου το πρώτο που αποτιµάται είναι η πρωτεΐνη. Ακόµα και τα υαλώδη έρχονται σε δεύτερη µοίρα, ενώ έχει πολύ µικρότερη σηµασία έχει το ειδικό βάρος.
Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική των µεταποιητικών µονάδων (Barilla, Melissa κ.α.) και τα συµβόλαια που αυτές έχουν κλείσει µε τους παραγωγούς διατηρούν τη σηµασία τους, δίνοντας ένα πρώτο στίγµα για τις τιµές. Όπως δηλώνει στην Agrenda ο Κώστας Θεοχαρίδης, υπεύθυνος προµηθειών πρώτης ύλης για τη Barrila, τα συµβόλαια παίζουν ήδη το ρόλο τους, όχι µόνο γιατί εξασφαλίζουν στους παραγωγούς µια πρώτη τιµή αλλά και γιατί, χρόνο µε το χρόνο τους καθοδηγούν σωστά, ώστε να έχουν υψηλές αποδόσεις και φυσικά σύµφωνες µε τις προδιαγραφές που βάζει η βιοµηχανία. Με δεδοµένο ότι φέτος η αγορά για τα καλά σιτάρια δείχνει να φεύγει ψηλά, η βιοµηχανία είναι έτοιµη να προσθέσει στην τιµή των παραγωγών, που κινούνται σύµφωνα µε τις προδιαγραφές, 1-2 ή και 3 λεπτά, από τα 21 λεπτά το κιλό που προβλέπονται στο συµβόλαιο. Αυτό δεν θα είναι, τονίζει για όλους τους παραγωγούς και για όλη την παραγωγή τους, θα προσµετρείται µε βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα έρχεται να καλύψει τυχόν σαφή κίνηση του εµπορίου σε υψηλότερα επίπεδα, έστω και για τα λίγα, άριστης ποιότητας σιτηρά.

Το «προικοσύμφωνο» στην πλάστιγγα

«Ακόµα µιλάµε µε τις δηµοσκοπήσεις», δηλώνει στην Agrenda παράγοντας της αγοράς σιτηρών, «ενώ θα µπορούµε να µιλάµε για το αποτέλεσµα των exit poll σε µια βδοµάδα, εφόσον θα έχει επεκταθεί ο θερισµός σε περισσότερες περιοχές της χώρας και θα είναι γνωστά τα στοιχεία παραγωγής τουλάχιστον στο 30% της επικράτειας».
Σηµειωτέον ότι σε γενικές γραµµές, η εικόνα των κτηµάτων δείχνει καλύτερη στις νοτιότερες της Θεσσαλίας περιοχές (Φθιώτιδα, Βοιωτία), όπου έβρεξε παραπάνω τον καιρό που ήταν χρήσιµο, γι’ αυτό και υπάρχει µια καθυστέρηση στη συγκοµιδή, ενώ, µεγάλες αναµένονται οι διαφοροποιήσεις στη B. Ελλάδα, όπου και παρατεταµένη ξηρασία επικράτησε (Μάρτιο – Απρίλιο) και καταιγίδες σηµειώθηκαν τελευταία. Άλλωστε εκεί ο αλωνισµός αργεί και τα αποτελέσµατα θα έρθουν στην τελευταία φάση του.

Με βάση τα παραπάνω, κάθε πρόβλεψη για τις τιµές που θα κυριαρχήσουν στις παραλαβές είναι παρακινδυνευµένη, θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω εξέλιξη των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων της παραγωγής και θα επηρεαστεί από τις «αναµείξεις» που θα υποχρεωθεί να κάνει το εµπόριο για να πετύχει τις ελάχιστες προδιαγραφές που θα του επιτρέψουν να διευρύνει τις εξαγώγιµες ποσότητες.

Η υπ’ αριθµόν ένα σύσταση προς τους παραγωγούς είναι να αποφύγουν «τυφλές» παραδόσεις και µάλιστα µε ανοιχτή τιµή, ειδικά από τη στιγµή που κρίνουν ότι η παραγωγή τους κινείται σε καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το µόνο βέβαιο είναι ότι οι καλές ποιότητες θα λείψουν φέτος σε µεγάλους όγκους από την αγορά, η οποία θα υποχρεωθεί να ανεβάσει «στροφές» και να πληρώσει ανάλογα. Το αντίθετο ισχύει βέβαια για τις µέτριες και χαµηλές ποιότητες, οι οποίες θα συναντήσουν προβλήµατα, εποµένως, αυτά, καλό είναι να φύγουν µε συγκεκριµένη τιµή, πριν η υπόθεση πάρει διαστάσεις.  

Στα 16 λεπτά παραλαµβάνει κριθάρι η ΕΑΣ Βόλου

Στα 16 λεπτά το κιλό καθόρισε την τιµή για το κριθάρι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Βόλου, η οποία καλεί τους παραγωγούς να παραδίδουν το προϊόν τους στο σιλό του Αγ. ∆ηµητρίου, όπου ξεκίνησε η συγκέντρωση από την Κυριακή 4 Ιουνίου στις 4 το απόγευµα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραλαβή του προϊόντος, όπως ενηµερώνει µε ανακοίνωσή της η ΕΑΣ Βόλου, είναι η προσκόµιση του δελτίου αποστολής, εφόσον οι παραγωγοί είναι υπόχρεοι, ενώ οι πληρωµές θα γίνονται στα γραφεία της ΕΒΟΛ στην Α’ ΒΙΠΕ κάθε Τρίτη και Πέµπτη.

 

 

Πηγη

Κάτι δεν πάει καλά, γενικά µε τα προγράµµατα και τα Σχέδια Βελτίωσης είναι απλά η «κορυφή του παγόβουνου». ∆εν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι λίγες µέρες µετά, η προδηµοσίευση, την οποία οι ίδιες οι διαχειριστικές αρχές έδωσαν στην δηµοσιότητα, αλλάζει σε τόσα πολλά σηµεία και µάλιστα σ’ αυτά που όλοι φώναζαν από την αρχή.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα το θέµα µε τις αρόσιµες εκτάσεις, στους κατόχους των οποίων παρέχεται η δυνατότητα να διεκδικούν ισότιµα συµµετοχή στα Σχέδια Βελτίωσης.   

Εκ βάθρων αλλάξαν τα κριτήρια µοριοδότησης των Σχεδίων Βελτίωσης που δίνουν περισσότερες ευκαιρίες να µαζέψουν πόντους οι καλλιεργητές αροτραίων, µε την προδηµοσίευση να εισάγει παράλληλα πέντε διαφορετικές κατηγορίες ενίσχυσης.

Συγκεκριµένα, δίνεται προβάδισµα σε όλους τους κατ’ επάγγελµα αγρότες κάτω των 41 ετών και σε δικαιούχους Νέων Αγροτών (2014, 2016) ανεξαρτήτου σηµερινής ηλικίας οι οποίοι θα ενισχύονται µε 80% σε µικρά νησιά Αιγαίου, 70% σε Αν. Μακεδονία και Ήπειρο και µε 60% στις υπόλοιπες Περιφέρειες (εκτός της Αττικής που είναι 50%). Οι υπόλοιπες κατηγορίες ενίσχυσης είναι: Πλην Αττικής και µικρών νησιών Αιγαίου, η ενίσχυση ορίζεται:   στο 60% για συλλογικές επενδύσεις και κατοίκους ορεινών περιοχών,   στο 50% σε αγρότες που βρίσκονται σε µειονεκτικές περιοχές   στο 50% σε κανονικές περιοχές.Σύµφωνα µε την προδηµοσίευση του Μέτρου που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της επίσηµης πρόσκλησης η οποία θα εκδοθεί ανά Περιφέρεια όπως έγινε την προγραµµατική περίοδο 2000-2006, για τη ∆ράση 4.1.1, δηλαδή τα «κλασσικά» Σχέδια Βελτίωσης (τρακτέρ, µηχανήµατα, αγορά δέντρων, επενδύσεις σε θερµοκήπια, στάβλους) δικαιούχοι είναι οι αγρότες που:

 •  Είναι µεταξύ 18 και 60 ετών.
 •  ∆εν είναι άµεσα συνταξιοδοτούµενοι.
 •  Έχουν υποβάλλει ΟΣ∆Ε το 2017 όπου προκύπτει ελάχιστο µέγεθος παραγωγικής δυναµικότητας (εκφρασµένη ως τυπική απόδοση) τα 8.000 ευρώ.
 •  Είναι επαγγελµατίες αγρότες ή Νέοι Γεωργοί του Υποµέτρου 6.1.

Φάκελοι για επενδύσεις µεµονωµένων αγροτών µέχρι 200.000 ευρώ γίνονται δεκτοί χωρίς κανέναν περιορισµό, σύµφωνα µε την προδηµοσίευση. Ωστόσο, οι αιτήσεις για επενδύσεις έως 300.000 ευρώ θα εγκρίνονται µόνο υπό την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκµετάλλευσης σύµφωνα µε τη δήλωση ΟΣ∆Ε του 2017, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούµενου προϋπολογισµού. Ο προϋπολογισµός δύναται να φτάσει τις 500.000 ευρώ µόνο για επενδύσεις σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ή θερµοκήπια, συν τον παραπάνω περιορισµό (τυπική απόδοση ίση µε το 25% του αιτούµενου προϋπολογισµού). Για συλλογικές επενδύσεις το όριο είναι οι 500.000 ευρώ ανεξαρτήτως προϋποθέσεων. Ο εν λόγω προϋπολογισµός µπορεί να ανέλθει έως και τον 1.000.000 ευρώ, µε την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισµένης χρήσης της οµάδας, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούµενου προϋπολογισµού.

Επιλέξιµες επενδύσεις είναι η ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισµός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών, η αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου µηχανολογικού και λοιπού εξοπλισµού, η αγορά καινούργιου µελισσοκοµικού και ανθοκοµικού αυτοκινήτου, η αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση πολυετών µη ποωδών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται µε σπορά στον αγρό, η περίφραξη και διαµόρφωση αγροτεµαχίων, η αγορά εξοπλισµού Η/Υ και λογισµικού διαχείρισης γεωργικής εκµετάλλευσης και οι γενικές άυλες δαπάνες.

Τα κριτήρια µοριοδότησης άλλαξαν εξολοκλήρου, µε την ελάχιστη βαθµολογία που οφείλει να συλλέξει ο ενδιαφερόµενος να πέφτει στους 45 πόντους (από τους 50) ενώ παράλληλα δίνει περισσότερες ευκαιρίες ένταξης σε ώριµες αγροτικές µονάδες. Συγκεκριµένα µερικά από τα νέα κριτήρια έχουν ως εξής:

1.  Ποσοστό της παραγωγικής δυναµικότητας που προέρχεται από την αιγο-προβατοτροφία, ή την παραγωγή οπωροκηπευτικών, ζωοτροφών, καλλιεργειών φυτών ανθεκτικών στην κλιµατική αλλαγή σε σχέση µε την συνολική παραγωγική δυναµικότητα της εκµετάλλευσης (>50%): 6 έως 12 βαθµοί.

2.  Παραγωγοί βιολογικών προϊόντων ή ΠΟΠ/ΠΓΕ: 5 ή 3,5 µονάδες

3   Οικονοµικό µέγεθος της εκµετάλλευσης µεταξύ 8.000 και 15.000 ευρώ σε όρους τυπικής απόδοσης: 3,5 βαθµοί, µεταξύ 15.001 και 25.000 ευρώ: 5 βαθµοί, µεταξύ 25.001 και 40.000 ευρώ: 2,5 βαθµοί.

4   Τα αιτούµενα επενδυτικά σχέδια δεν ξεπερνούν το 4πλάσιο της παραγωγικής δυναµικότητας: 15 βαθµοί

5   Τεκµηριωµένη ικανότητα κάλυψης τουλάχιστον του 20% του αιτούµενου προϋπολογισµού: 5,2 βαθµοί

6   Φορολογική και ασφαλιστικές: 2,6 βαθµοί

7   Ύπαρξη αδειών απαραίτητων για την υλοποίηση κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης: 1,3 βαθµοί

8   Ύπαρξη κερδοφορίας κατά τις 3 τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις προ αποσβέσεων και φόρων: 2,6 βαθµοί

9   Ενταγµένοι στο πρόγραµµα των νέων αγροτών της προκήρυξης 2014 ή 2016 ή µε εµπειρία άνω των 5 ετών στη γεωργία και ηλικία έως και 45 ετών: 8 βαθµοί

10  Πτυχιούχοι γεωτεχνικής κατεύθυνσης: 5 βαθµοί

11  Επενδύσεις σε σταβλικές εγκαταστάσεις, σε εγκατάσταση νέων φυτειών ή θερµοκηπιακές εγκαταστάσεις: 8 βαθµοί

12  Αύξησης του δείκτη τυπική απόδοση/ΜΑΕ πάνω από 20%: 6 βαθµοί

13  Επενδύσεις σε συγκεκριµένο εξοπλισµό στη ζωική παραγωγή: 5 βαθµοί

14  Επενδύσεις που αφορούν εγκαταστάσεις ή/και εξοπλισµό για την προετοιµασία ή/και συσκευασία ή/και πρώτη πώληση της παραγωγής (τουλάχιστον 20% της επένδυσης): 5 βαθµοί

Επίσημη πρόσκληση

Η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης και η αξιολόγηση των φακέλων ενίσχυσης εφόσον ανοίξει ο δρόμος από τις διαχειριστικές αρχές, θα είναι ευθύνη των Περιφερειών, σύμφωνα με την προδημοσίευση, όπως είχε γίνει την προγραμματική περίοδο 2000-2006. Τα 246 εκατ. ευρώ της πρόσκλησης για τις δύο από τις τρείς δράσεις του Μέτρου (μηχανήματα και ΑΠΕ) έχουν μοιραστεί ήδη στις 13 Περιφέρειες οι οποίες θα έχουν την ελευθερία να βγουν όσες προσκλήσεις θέλουν, αρκεί να μένουν εντός των ορίων του προϋπολογισμού που τους έχει μοιραστεί. Αναφορικά με την ημερομηνία της προκήρυξης, εδώ οι αρχές «τα μασάνε» λέγοντας πως θα είναι έτοιμες τέλη Ιουνίου, όμως λόγω προβλημάτων στο μηχανογραφικό σύστημα η διαδικασία μπορεί να αργήσει. Οπότε σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, οι προσκλήσεις θα βγουν μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

 

 

 

Πηγη

Σαν να µην έφταναν ο παγετός του Απριλίου σε Πέλλα και Λάρισα, ήρθαν και οι βροχές µε αποκορύφωµα τη θεοµηνία από τις 25 - 30 Μαΐου σε Βέροια και Έδεσσα που υποβάθµισε αισθητά τις ποιότητες των κερασιών και ανέκοψε την εξαγωγική του πορεία, προστέθηκε και η αυξηµένη πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά από την ογκώδη παρουσία τόσο του ισπανικού όσο και του τούρκικου προϊόντος και δευτερευόντως του ιταλικού.

Ως εκ τούτου επηρεάστηκαν και οι τιµές παραγωγού. Έτσι, από τις λίγες ποσότητες στα πρώιµα κεράσια και τα 2 ευρώ το κιλό κατά µέσο όρο τώρα οι µεσοπρώιµες και οι πρώτες όψιµες κυµαίνονται γύρω από το 1,40 ευρώ το κιλό αναλόγως την ποιότητα και το µέγεθος. Όσον αφορά το συσκευασµένο προϊόν (πλαστικό κλουβάκι) ο Ανδρέας Οβεζίκ, Υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Αλιάκµων στη Βέροια αναφέρει ότι στην αρχή που η συγκοµιδή ήταν µικρή οι τιµές ήταν µεταξύ των 2,30-2,40 ευρώ το κιλό, ενώ τώρα βρίσκονται στο 1,60-1,70 ευρώ το κιλό.  

Τρεις θεοµηνίες σε µια εβδοµάδα στη Βέροια

«Είχαµε 3 θεοµηνίες µέσα σε µια εβδοµάδα στα τέλη Μαΐου. Τώρα οι ποικιλίες που συγκοµίζονται είναι πιο όψιµες όπως για παράδειγµα η Regina, η Skina και η Ferovia. Εµείς σαν συνεταιρισµός ξεκινήσαµε στις 3 Μαΐου τις εξαγωγές µε την ποικιλία Μπουρλά και στείλαµε σε Βουλγαρία, Ρουµανία και Κύπρο», σηµειώνει στην Agrenda ο Ανδρέας Οβεζίκ.  

Τώρα στρώνουν οι ποιότητες

Για µεγάλη ζηµιά σ’ ολόκληρη την περιοχή της Έδεσσας λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων κάνει λόγο στην Agrenda ο Γιώργος Καλλίτσης, διευθυντής πωλήσεων στην εταιρεία Πρωτοφανούσης. «Τώρα φαίνεται ότι στρώνουν οι ποιότητες, αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήµατα. Λαµβάνουµε 50-60 τόνους ηµερησίως και από την άλλη εβδοµάδα θα πάει ακόµη πιο ψηλά», προσθέτει ο Γ. Καλλίτσης. Σχετικά µε τη ζήτηση από το εξωτερικό ο ίδιος τονίζει ότι «υπάρχει ζήτηση αρκεί να υπάρχουν προγράµµατα µε σούπερ µάρκετ. Λόγω µεγάλης φέτος παραγωγής στα πυρηνόκαρπα από την Ισπανία υπάρχει µια πίεση στην αγορά. Αυτοί που απολαµβάνουν αυτήν την περίοδο την αγορά είναι οι Τούρκοι. Τα τουρκικά κεράσια έχουν µεγάλη ζήτηση στη γερµανική αγορά». Να σηµειωθεί ότι στόχος της εταιρείας Πρωτοφανούσης είναι η επέκταση της εµπορικής σεζόν και ποντάρουν στο όψιµο κεράσι. «Αυτή η στρατηγική µας επιλογή γίνεται γιατί στα πρώιµα µπαίνουν δυναµικά οι Ισπανοί και δεν µπορούµε να τους ανταγωνιστούµε», λέει ο Γ. Καλλίτσης.  Στο 80% οι ζηµιές στην Πέλλα στο 35% στην Πιερία

«Ο παγετός τον Απρίλιο προξένησε ζηµιές που αγγίζουν το 80% στις κερασιές στα χωριά Άρνισσα, Παναγίτσα, Περαία, κ.α.», επισηµαίνει στην Agrenda o Υπεύθυνος Παραγωγής του ΑΣ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ στη Πέλλα. Σύµφωνα µε τον ίδιο, στην περιοχή οι τιµές παραγωγού κυµαίνονται από 1,20-1,50 ευρώ το κιλό. Τέλος, παρά τις ζηµιές που καταγράφτηκαν και στην Πιερία και αγγίζουν το 35% αναµένεται ότι η παραγωγή για τον Α.Σ. Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς» από τους 270 τόνους που ήταν πέρσι φέτος ίσως θα ξεπεράσει τους 1.000 τόνους καθώς µπήκαν σε παραγωγή και οι νέες φυτεύσεις. «Στην αρχή είχαµε σκισίµατα στα πιο χοντρά κεράσια, όµως τώρα αποκαταστάθηκαν οι ποιότητες. Ωστόσο, λόγω της πίεσης από Ισπανία και Ιταλία οι τιµές έχουν υποχωρήσει», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, ∆ηµήτρης Ντούρος.

 

 

Πηγη

Λίγο πριν το τέλος της εµπορικής περιόδου που διανύουµε και εν αναµονή των πρώτων προβλέψεων για τη νέα σεζόν (2017-2018) ανεβάζει στροφές η τιµή παραγωγού στο έξτρα παρθένο και σε περιοχές, που όλο το προηγούµενο διάστηµα, κυµαίνονταν χαµηλότερα. Για παράδειγµα, στην Κρήτη, έγιναν τις προηγούµενες ηµέρες και εν µέσω ανησυχιών λόγω προβληµάτων στην καρπόδεση, εµπορικές πράξεις στα 4 ευρώ το κιλό.

Τώρα αρχίζουν και φαίνονται τα πρώτα σηµάδια από την έντονη ξηρασία που επικράτησε τους προηγούµενους µήνες στις ελαιοκοµικές εκµεταλλεύσεις της χώρας. Σε πολλές περιοχές, όπου εκ πρώτης όψεως η ανθοφορία έδειχνε καλή, τα δεδοµένα όσον αφορά στην καρπόδεση αλλάζουν, βγάζοντας στην επιφάνεια αρκετά προβλήµατα. Πιο πολλά από αυτά, αφορούν περιοχές της Πελοποννήσου και εν µέρει της ∆υτικής Ελλάδας, όπου, σε αντίθεση µε πέρσι, έπεσαν λιγοστές έως καθόλου βροχές, µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί ν’ αναγκαστούν να ποτίσουν.

Σημαντική µείωση στα ποσοστά καρπόδεσης της ελιάς, φέρνουν όπως όλα δείχνουν φέτος, οι υψηλές θερµοκρασίες και οι ξηροί άνεµοι που επικράτησαν στην επαρχία Κυνουρίας στην Αρκαδία. Παράλληλα, δύσκολη περιγράφεται έως έναν βαθµό η κατάσταση στην Κρήτη που επλήγη επίσης από την ξηρασία, ενώ σε ορισµένες περιοχές της (π.χ. Σητεία) δεν έλειψαν τελευταία οι φθορές, επιπρόσθετα, από τους λυσσασµένους ανέµους και το χαλάζι. Σηµειωτέον, ότι οι Κρητικοί φοβούνται και µια «επέλαση» του δάκου, καθώς οι συνθήκες υγρασίας και ζέστης που επικρατούν, ευνοούν την ανάπτυξή του.Καλυτερη εικόνα όσον αφορά στην καρπόδεση δίνουν η Λακωνία και η Μεσσηνία, καθώς δεν έχουν αναφερθεί ως ώρας τουλάχιστον, ιδιαιτέρως σηµαντικά προβλήµατα. Αντιθέτως, στην Ανατολική Ελλάδα (Φθιώτιδα για παράδειγµα), όπου και έβρεξε αρκετά, υπάρχουν σχετικές αναφορές, αν και περιορισµένες. Παράπονα για την καρπόδεση κάνουν οι παραγωγοί και στις υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ενώ υπενθυµίζεται πως βορειότερα, και συγκεκριµένα στην Θεσσαλία, πολλά λιοστάσια θα µείνουν χωρίς παραγωγή φέτος.

Εν τω µεταξύ, ακόµα και σε περιοχές της χώρας, όπου τους προηγούµενους µήνες, η τιµή κυµαινόταν λίγο πάνω από τα 3,5 ευρώ το κιλό, όπως η Κρήτη, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εκτινάχθηκε στα 4 ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, οι συγκεκριµένες πράξεις µπορεί να αφορούν µεν µεµονωµένους παραγωγούς και πράξεις, ωστόσο αφήνουν περιθώρια, ακόµη κι αν πλησιάζουµε στη συγκοµιδή της νέας χρονιάς (2017-2018), για περαιτέρω τόνωση στο κλείσιµο.

Το βασικό χαρακτηριστικό στην συγκεκριµένη ελαιοπαραγωγική ζώνη, είναι ότι ακόµα και στις αρχές Ιουνίου, όπως λέει το ρεπορτάζ, αρκετοί παραγωγοί επιµένουν να µην «κόβουν λάδι» ευελπιστώντας σε υψηλότερες τιµές καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Την ίδια ώρα, οι τυποποιητές του νησιού που ετησίως εµφιαλώνουν 20 µε 30 χιλ. τόνους έξτρα παρθένου έχουν στραφεί για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε άλλες περιοχές, όπως η Λακωνία και η Λέσβος.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό, όµως, και στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές ζώνες. Στο νοµό Λακωνίας οι όποιες εµπορικές πράξεις στο ποιοτικό ελαιόλαδο αφορούν µια τιµή παραγωγού που κυµαίνεται από 4,00 έως 4,30 ευρώ το κιλό. Στην Λέσβο οι τιµές παραµένουν κολληµένες πέριξ των 3,50 ευρώ, ενώ στην Κόρινθο, ως επί το πλείστον κυµαίνονται µεταξύ 3,80 -3,90 ευρώ. Το κλίµα αυτό «περνά» και στην όµορη Μεσσηνία, µε τις τιµές να φτάνουν τα 3,80-3,90 ευρώ.

Σε Βραζιλία, Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου


Πράξη τη δέσµευση για άνοιγµα στη διεθνή αγορά και µάλιστα προς της καταναλώτριες χώρες ελαιολάδου κάνει σίγα-σιγά το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου (IOC) όπως φάνηκε στα πλαίσια της 105ης συνεδρίασης του, που πραγµατοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του FAO στη Ρώµη από 23-25 Μαΐου.

Για την ακρίβεια σχετικά µε τις «επικυρώσεις, αποδοχές, εγκρίσεις και προσωρινές αιτήσεις ή προσχωρήσεις στη διεθνή συµφωνία για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές (2015)”, η οποία σύµφωνα µε δήλωση του IOC «αποσκοπεί στη διευκόλυνση της συµµετοχής των χωρών εισαγωγής ελαιολάδου», µέχρι στιγµής έχουν ενσωµατωθεί η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Τυνησία. Προς ολοκλήρωση της διαδικασίας οδεύουν και η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από την πλευρά των καταναλώτριων χωρών, Βραζιλία, Κίνα και Ιαπωνία, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της έγκριτης ιστοσελίδας Olive Oil Times.

Επιπλέον, στα πλαίσια της 105ης συνεδρίασης του IOC οι συµµετέχοντες ενηµερώθηκαν για την πορεία της καµπάνιας προώθησης των ελαιοκοµικών προϊόντων στην Ιαπωνία, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 και θα συνεχιστεί και το 2017. Παράλληλα, τα µέλη της εκτελεστικής γραµµατείας του IOC θα εκµεταλλευτούν την ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ελαιολάδου Βορείου Αµερικής για να βρεθούν µε τη διοίκησή τους στην Ουάσινγκτον αλλά και µε ελαιοκαλλιεργητές στην Καλιφόρνια. Στόχος να ενισχυθεί η συνεργασία της βιοµηχανίας ελαιολάδου των ΗΠΑ µε τον IOC.

 

 

Πηγη

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 10:14

Καλλιεργώντας Μαρούλια το Καλοκαίρι

Written by

Σιγά σιγά μπαίνουμε στο καλοκαίρι. Είναι η εποχή, κατά την οποία η καλλιέργεια του μαρουλιού παρουσιάζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η πιο δύσκολη εποχή για την παραγωγή μαρουλιού λόγω ζέστης είναι από τα τέλη Μαΐου έως αρχές Αυγούστου.

Το μαρούλι είναι φυτό που θέλει αρκετή δροσιά. Οι άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξή του είναι μόλις 15-18 oC. Σε θερμοκρασίες μεταξύ 21-27 oC, το μαρούλι μεγαλώνει και μπορεί να ξεβλαστήσει, παράγοντας σπόρο. Σε ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες, οι διαδικασία αυτή θα γίνει πολύ γρήγορα: αν είναι ποικιλία που σχηματίζει καρδιά, δεν θα σχηματίσει και θα πάει κατ’ ευθείαν για λουλούδι.

Παρ’ όλα αυτά, το μαρούλι μπορεί να ανεχθεί λίγες μέρες θερμοκρασιών κοντά στους 30 oC, με την προϋπόθεση τα βράδια να είναι δροσερά, με την θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τους oC. Τα πιο ευαίσθητα στην ζέστη μαρούλια είναι του τύπου iceberg και οι ρωμάνες (τα κοινά Ελληνικά μαρούλια). Τα πιο ανθεκτικά είναι αυτά που έχουν ξεχωριστά φύλλα, όπως οι λόλες ή τα μαρούλια με φύλλα τύπου βελανιδιάς (oak leaf).

Πώς παράγουμε μαρούλια το καλοκαίρι;

Για επιτυχημένη καλλιέργεια μαρουλιών το καλοκαίρι, ο παραγωγός πρέπει να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό επιλογής ανθεκτικής στην ζέστη ποικιλίας, σκίασης, καλλιεργητικών τεχνικών και περιοχής όπου θα καλλιεργήσει. Ούτε όλα τα μαρούλια είναι κατάλληλα για καλλιέργεια το καλοκαίρι, ούτε όλες οι περιοχές.

Ανθεκτικές ποικιλίες

Ξεβλαστωμένα μαρούλια

Ξεβλαστωμένα μαρούλια στον αγρό
Φωτογραφία: Dwight Sipler - CC BY 2.0

Πρώτα απ’ όλα, διαλέγουμε ποικιλίες ανθεκτικές στην ζέστη. Μερικές τέτοιες ποικιλίες είναι:

 • Ρωμάνες
  • Alisia: Σκούρο πράσινο μαρούλι με καρδιά
  • Nogal: Ανοιχτόχρωμο μεγάλο μαρούλι χωρίς καρδιά
 • Iceberg
  • Hotline: Άριστης ποιότητας κεφαλή. Πολύ ανθεκτικό στο ξεβλάστωμα
  • Cumulus: Σφιχτή κεφαλή, πολλές ανθεκτικότητες, κατάλληλο για εξαγωγές.
 • Butterhead (Γαλλικές σαλάτες)
  • Ofelia: Σκούρα πράσινη, πολλές ανθεκτικότητες και στο tip burn
 • Batavia (λόλες και άλλες)
  • Kayac: κατσαρή σαλάτα με πολλές ανθεκτικότητες και στο tip burn
  • Quelio: τ. oak leaf με πολλές ανθεκτικότητες και στο tip burn.

Επιλογή περιοχής

Οι καλύτερες περιοχές για την καλλιέργεια μαρουλιών το καλοκαίρι είναι σε κάποιο υψόμετρο, πχ πάνω από 600-700 m. Σε αυτές τι περιοχές, το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει συχνά στους 20 oC ή εκεί γύρω. Όπως αναφέρθηκε πριν, το μαρούλι αντέχει καλύτερα την ζέστη της ημέρας, αν το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 20 oC. Παράδειγμα τέτοιας περιοχής είναι το οροπέδιο της Τριπόλεως.

Σκίαση

Από παλιά γνωρίζαμε ότι τα μαρούλια το καλοκαίρι ευνοούνται από την σκίαση. Πχ. Πολλοί τα καλλιεργούν ανάμεσα στις ελιές, ώστε να σκιάζονται, ειδικώς το μεσημέρι.

Το καλοκαίρι η ηλιακή ακτινοβολία φθάνει το μεσημέρι κάπου γύρω στα 2.000 μmol / s·m2. Όμως, ο φωτοσυνθετικός μηχανισμός του μαρουλιού κορένεται κάπου κάτω από τα 800 μmol / s·m2 . Η επί πλέον των 800 ηλιακή ακτινοβολία μετατρέπεται σε θερμότητα. Γι αυτό, τα φύλλα των μαρουλιών είναι πολύ πιο ζεστά από τον αέρα, ειδικώς αν δεν έχουν αρκετό νερό να εξατμίσουν και να δροσιστούν.

Εδώ, ας σημειώσουμε ότι τα σκούρα και ειδικότερα τα κόκκινα μαρούλια, ζεσταίνονται περισσότερο από τα ανοιχτόχρωμα.

Σκίαση Διάγραμμα

Θερμοκρασίες σε ανοιχτό αγρό και κάτω από σκίαση

Η λύση είναι να σκιάσουμε τα μαρούλια απλώνοντας από πάνω ένα ειδικό δίκτυ σκίασης. Συνήθως επιλέγουμε δίκτυ σκιάσεως περίπου 50%. Το πιο συνηθισμένο δίκτυ έχει χρώμα πράσινο. Όμως, τα άσπρα και ειδικότερα τα μεταλιζέ αλουμινίου είναι ακόμα καλύτερα, καθώς αντανακλούν μεγάλη ποσότητα ακτινοβολίας και έτσι θερμαίνονται λιγότερο από τα πράσινα.

Κάτω από το δίκτυ σκίασης, το έδαφος παραμένει αρκετά πιο δροσερό την ημέρα, όπως φαίνεται στο διάγραμμα. Η μέγιστη θερμοκρασία εδάφους ήταν ακόμα και 3,4 oC χαμηλότερη, ενώ η θερμοκρασία των φύλλων μέχρι 2,5 oC χαμηλότερη.

Όταν επιλέγουμε δίκτυ σκιάσεως, προσπαθούμε να βρούμε μία ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να σκιάσουμε τα μαρούλια για να μένουν δροσερά και στο να έχουν αρκετό φως για να μεγαλώσουν.

Για να αντέχουν καλύτερα στις ζέστες τα μαρούλια, πρέπει να μεγαλώνουν γρήγορα και χωρίς διαλείμματα. Έτσι, πρέπει:

 • Η μεταφύτευση να γίνεται απόγευμα και, όπως πάντα, να έχουν ποτισθεί καλά από πριν τα σπορόφυτα στους δίσκους.
 • Να ποτίζονται κάθε μέρα, όχι υπερβολικά αλλά αρκετά ώστε να μη ξεραίνεται το χώμα (π.χ. >75% υδατοϊκανότητας, αναλόγως του εδάφους)
 • Να τα έχουμε εφοδιασμένα ικανοποιητικώς με άζωτο (χωρίς υπερβολές, όμως).
 • Γενικώς, ο,τιδήποτε στρεσάρει τα μαρούλια (έλλειψη στοιχείου, νερού, νερό με μεγάλη αγωγιμότητα, πολύς άνεμος), το λιγότερο που θα κάνει είναι τα μαρούλια πιο σκληρά και πικρά.
 • Ακόμα και το pH του εδάφους μπορεί να έχει επίπτωση: τα μαρούλια είναι πιο χαρούμενα με pH μεταξύ 6,0 και 6,7.
 • Το καλοκαίρι πάντα φυτεύουμε τα μαρούλια πολύ πιο πυκνά από τον χειμώνα! Έτσι, κρατούν δροσιά και το ένα σκιάζει το άλλο.

Με λίγα λόγια:

Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μαρούλια το καλοκαίρι, επιλέγουμε πρώτα απ’ όλα ανθεκτική ποικιλία. Μετά φροντίζουμε να τα σκιάζουμε, ειδικώς από τον μεσημβρινό ήλιο και δημιουργούμε συνθήκες για να μεγαλώνουν συνεχώς και γρήγορα. Φροντίζουμε να μη μείνουν ούτε μία μέρα χωρίς νερό.

 

 

 

Πηγη

Στο 16 λεπτά το κιλό έχει καθοριστεί η τιμή για το κριθάρι, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, η οποία καλεί τους παραγωγούς να παραδώσουν το προϊόν τους στο σιλό του Αγ. Δημητρίου, όπου ξεκίνησε η συγκέντρωση από την Κυριακή 4 Ιουνίου στις 4 το απόγευμα.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραλαβή του προϊόντος, όπως ενημερώνει η ΕΑΣ Βόλου, είναι η προσκόμιση του δελτίου αποστολής, εφόσον οι παραγωγοί είναι υπόχρεοι, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται στα γραφεία της ΕΒΟΛ στην Α’ ΒΙΠΕ κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

 
 
Σελίδα 1 από 21

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΠΑΤΖΑΡΙΟΥ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ