Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Αγροτικά Νέα

Αγροτικά Νέα (444)

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018 11:52

Θολώνει το success story στη ρίγανη

Written by

Σταδιακή µείωση καταγράφει την τελευταία τριετία η τιµή της ρίγανης γεγονός που αποδίδεται στη σηµαντική αύξηση της παραγωγής που έχει σαν αποτέλεσµα τη δηµιουργία αποθεµάτων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του ΑΣ Κιλελέρ, Απόστολου Μούσιου, στην Agrenda, ο οποίος τονίζει ότι: «συµβουλεύουµε τους παραγωγούς να είναι συγκρατηµένοι στην αύξηση των στρεµµάτων ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά, η οποία χρειάζεται χρόνο έως ότου βρει τους ρυθµούς της».

Με τη νέα συγκοµιδή να ξεκινάει τον Ιούνιο, οι πρώτες προσφορές που συζητούνται αυτές τις µέρες κινούται περί το 1,20 ευρώ/κιλό από το χωράφι. Σηµειωτέον ότι πέρσι η αγορά ξεκινούσε από τα 1,60 ευρώ. Επιπλέον, ο κ. Μούσιος υπογραµµίζει ότι το προϊόν α΄ ποιότητας που πωλείται σαν άρτυµα πιάνει καλύτερη τιµή σε σχέση µε αυτό που πάει στη µεταποίηση και συγκεκριµένα για την παραγωγή ριγανέλαιου.

 
 

Η Ιταλία, στην οποία έχουν εναποθέσει τώρα τις ελπίδες τους ορισµένοι παραγωγοί, έχει κλείσει για την ώρα την πόρτα στο ελληνικό ελαιόλαδο, γεγονός που πιέζει την τιµή, η οποία βρίσκεται ήδη κάτω από τα 3 ευρώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σηµαντικό πρόβληµα προκαλεί η κατάσταση αυτή στον Νοµό Λακωνίας, αφού η συγκεκριµένη χώρα απορροφά το 95% της παραγωγής της περιοχής.

 

Όπως ανέφερε στην Agrenda ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, η εµπορική δραστηριότητα της φετινής χρονιάς ήταν η χαµηλότερη των τελευταίων ετών, ενώ αποδίδει το γεγονός αυτό στις αυξηµένες εισαγωγές της ΕΕ από την Τυνησία. Σηµειωτέον, η παραγωγή της Τυνησίας άγγιξε τους 280.000 τόνους για την περίοδο 2017/18 ενώ από αυτούς, περίπου 56.700 έφτασαν στην ΕΕ το 2018, σύµφωνα µε στοιχεία της Κοµισιόν.

Άλλοι παράγοντες που σπρώχνουν τις τιµές προς τα κάτω αφορούν στην αυξηµένη παραγωγή αλλά και τις λάθος εκτιµήσεις µερικών παραγωγών. Συγκεκριµένα, η φετινή παραγωγή ήταν µεγαλύτερη από το αναµενόµενο, 64,1% πάνω σε σχέση µε πέρυσι για την Ελλάδα, ενώ µερικές πρόχειρες εκτιµήσεις για την επόµενη χρονιά δείχνουν πως η παραγωγή θα κινηθεί στα ίδια, αν όχι παραπάνω, επίπεδα.

Αυτό ισχύει ειδικά για την Ισπανία, η οποία βέβαια φέτος γνώρισε µια µείωση της τάξης του 1%, όµως αρκετοί µιλούν για µια πολύ καλή παραγωγή την επόµενη χρονιά, στηριζόµενοι στις µέχρι τώρα ενδείξεις. Το τοπίο εκεί θα ξεκαθαρίσει µέχρι τον Αύγουστο, όταν οι εκτιµήσεις για την παραγωγή στην Ιβηρική χερσόνησο γίνουν πιο συγκεκριµένες.

Μέχρι τότε το ελαιόλαδο του νοµού Ηλείας, που αυτήν την στιγµή κινείται γύρω στα 2,80 ευρώ το κιλό, ενδέχεται να παραµείνει στα ελαιοτριβεία και τις αποθήκες, σύµφωνα µε τον Γεράσιµο Καλλιµώρο, πρόεδρο της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυµπίας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «ο Μάιος είναι πάντα ένας νεκρός µήνας», βέβαια τις περισσότερες χρονιές οι αγρότες έχουν ήδη πουλήσει µέχρι τώρα το µεγαλύτερο κοµµάτι της παραγωγής τους, και εδώ έγκειται το στοιχείο των λάθος εκτιµήσεων από πλευράς τους, κάτι που τους υποχρεώνει να περιµένουν. Παρόµοια είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, όπου η τιµή κυµαίνεται στα 2,90 ευρώ, µε το βλέµµα στραµµένο σε Ιταλία και Ισπανία.

 

 
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 11:02

Στα 55 λεπτά βλέπουν για φέτος το σύσπορο

Written by

Τιµή στα 55 λεπτά το κιλό δείχνει η περιρρέουσα ατµόσφαιρα µεταξύ συνεταιριστών, εκκοκκιστών και παραγωγών για έναρξη στο βαµβάκι της νέας σεζόν. Αφορµή η τάση της αγοράς, που παραµένει ανοδική, σύµφωνα µε τους αναλυτές, κάτι που αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο νέο υψηλό των 88 σεντς.

 

Άλλωστε, το τελευταίο διάστηµα και η ισχυροποίηση του δολαρίου ευνοεί το ελληνικό προϊόν, καθώς βελτιώνει τις τιµές που λαµβάνουµε, παρά το γεγονός ότι δεν επωφελούµεθα ιδιαίτερα ως χώρα, δεδοµένου ότι δεν σηµειώνονται νέες πωλήσεις, αφού τα απούλητα αποθέµατα είναι λίγα.

Πάντως, το γεγονός ότι τα µηνύµατα από τη χρηµατιστηριακή αγορά είναι ενθαρρυντικά, σε συνδυασµό µε το ότι και οι τιµές σηµείωσαν νέα υψηλά, φαίνεται πως δηµιουργούν βάσιµες ελπίδες για καλύτερη έναρξη από την περσινή, όταν η Επίλεκτος των αδελφών ∆οντά έπαιρνε τέλη Σεπτεµβρίου µε 53 λεπτά παραδοτέο το σύσπορο.

Στη χώρα µας, για την ώρα δεν ακούστηκαν πολλά προβλήµατα στις σπορές λόγω των πρόσφατων βροχών, ενώ οι  εκτιµήσεις κάνουν λόγο για αύξηση στρεµµάτων περί το 10%. Μιλώντας στην Agrenda, o παραγωγός από τη Ροδόπη Νίκος Σκοπιανός ανέφερε σχετικά ότι «οι προοπτικές  δείχνουν θετικές αφού και ο διεθνής δείκτης τιµών κινείται σε υψηλά επίπεδα και το δολάριο έχει µια καλή διακύµανση. Εκτιµάµε ότι θα ξεκινήσουµε κοντά στα 55 λεπτά. Όσον αφορά τα στρέµµατα πανελλαδικά υπολογίζεται αύξηση των εκτάσεων της τάξης του 10% περίπου».

Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας, σύµφωνα µε τον οποίο «το βαµβάκι στα Τρίκαλα και φέτος έχει πάρει εκτάσεις από άλλες καλλιέργειες όπως το καλαµπόκι. Όσον αφορά τις τιµές εκτιµούµε ότι η σεζόν θα ξεκινήσει από 55 λεπτά, γεγονός που αποδίδεται στην καλή διεθνή πορεία του προϊόντος, όταν πέρυσι η έναρξη ήταν 48 λεπτά». 

Λίγο πιο επιφυλακτικός εµφανίστηκε ο Σταµάτης Κουρούδης, πρόεδρος της εταιρείας Θρακικά Εκκοκκιστήρια, σηµειώνοντας ότι «στον Έβρο έχουµε µια αύξηση των εκτάσεων της τάξεως του 10%. Όσον αφορά το θέµα των τιµών είναι πολύ νωρίς ακόµα για να κάνουµε εκτιµήσεις. Αυτή την στιγµή τα πράγµατα όντως δείχνουν καλά αλλά κανείς δεν µπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το θέµα είναι πως θα κινηθεί το δολάριο. Τις τελευταίες ηµέρες είχαµε µια βελτίωση αλλά δεν ξέρουµε αν θα διατηρηθεί. Η διεθνής τιµή του βαµβακιού πάντως (σε δολάριο) είναι σε υψηλά τετραετίας».

 

 

Πηγή

Οι τιµές του βαµβακιού θα φθάσουν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας την επόµενη σεζόν, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Επιτροπής για το βαµβάκι, καθώς οι εκτιµήσεις για τα υπάρχοντα αποθέµατα κάνουν λόγο για τις χαµηλότερες διαθέσιµες ποσότητες από το 2011-2012.

 

Μια πρώτη πρόβλεψη στα 84 λεπτά τη λίµπρα, όπως µετράται στο δείκτη των φυσικών τιµών Cotlook A, αναφέρει ως µέση τιµή για τη σεζόν 2018-2019, η οποία ξεκινά τον Αύγουστο, η ICAC. Η τιµή αυτή µεταφράζεται σε µία µικρή βελτίωση από την τιµή που αναµένεται για αυτή τη χρονιά και η οποία στον δείκτη Cotlook ανέβηκε κατά 5 σεντς η λίµπρα, φθάνοντας στα 83 σεντς. Η επιτροπή δεν κατάφερε να εξηγήσει τον λόγο πίσω από αυτή τη βελτίωση, ωστόσο οι τιµές είναι σταθερά υψηλότερες από αυτές που πολλοί ειδικοί προέβλεψαν αρχικά στη χρονιά, µε τον Cotlook A να κλείνει την περασµένη εβδοµάδα στα 89,95 σεντς.

Η τιµή των 84 σεντς η λίβρα που προέβλεψε η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή για το βαµβάκι θα είναι επίσης η µεγαλύτερη από το 2013-2014 κι έπειτα, όταν η µέση τιµή είχε διαµορφωθεί στα 91 σεντς η λίµπρα, πριν κατρακυλήσει στα 70 σεντς δυο χρόνια αργότερα, όταν η Κίνα περιόρισε τις εισαγωγές και επικεντρώθηκε στο να ενισχύσει τα δικά της αποθέµατα. Η πρόβλεψη της τιµής από τη ∆ιεθνή Συµβουλευτική Επιτροπή για το βαµβάκι ήρθε µετά την εκτίµηση για µείωση των αποθεµάτων κατά 220.00 τόνους, σε 17,93 εκατοµµύρια τόνους συνολικά, για το κλείσιµο της σεζόν 2018-2019.

Το επίπεδο των αποθεµάτων θα είναι το χαµηλότερο από το 2011-2012 και µετά, την ίδια ώρα που τα αποθέµατα στις ΗΠΑ προσπαθούν να επανέλθουν από το χαµηλότερο σηµείο που βρέθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.  Η Επιτροπή υπογραµµίζει τη θετική βραχυπρόθεσµη πορεία της αγορά του βαµβακιού, τονίζοντας την προοπτική της ανόδου της ζήτησης για ίνες, η οποία φαίνεται να είναι µεγαλύτερη κατά 1,1 εκατ. τόνους για την επόµενη χρονιά, ακολουθώντας µάλιστα την αύξηση ύψους 880.00 τόνων για το 2017-2018.

«Η κατανάλωση, η οποία έχει αυξηθεί σταθερά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών σεζόν, αναµένεται να συνεχίσει να αυξάνεται» αναφέρει η Επιτροπή, η οποία στέκεται και σε διάφορους παράγοντες, συµπεριλαµβανοµένης «της ανόδου του κόστους παραγωγής των συνθετικών ινών και τη µεγαλύτερη συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής ζηµιάς που προκαλείται από τις συνθετικές ίνες». Την ίδια στιγµή, η παραγωγή θα µειωθεί την επόµενη χρονιά κατά 320.00 τόνους, φθάνοντας τους 25,35 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε την ICAC.

«Αυτή τη χρονιά, η µεγαλύτερη παραγωγός χώρα του κόσµου, η Ινδία, κατέγραψε µειώσεις στην παραγωγή λόγω της προσβολής από το ροζ σκουλήκι και οι καλλιεργήσιµες εκτάσεις αναµένεται να µειωθούν σε 12 εκατ. εκτάρια για το 2018-2019». Επίσης, στις ΗΠΑ φαίνονται σηµάδια ανάκαµψης φέτος, µε το USDA, σε πρόσφατη έκθεσή του, να κάνει λόγο για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εφτά χρόνων, συγκεκριµένα 13,6 εκατ. στρέµµατα. 

Η ICAC εκτιµά πως για το 2018-2019 η πτώση των παγκόσµιων αποθεµάτων βαµβακιού θα είναι 1,17 εκατ. τόνοι, πτώση πολύ µεγαλύτερη από αυτή που προέβλεψε η Cotton Outlook, η οποία προσφάτως προέβλεψε µείωση που δεν θα ξεπεράσει τους 573.000 τόνους. Η Cotton Outlook ήταν επίσης πιο αισιόδοξη στις προοπτικές της παραγωγής, για την οποία εκτιµά ότι θα διαµορφωθεί σε 26,13 εκατ. τόνους, σχεδόν 800.000 τόνους µεγαλύτερη από την πρόβλεψη της ICAC.

 

Αύξηση εκτάσεων

Περισσότερα στρέμματα αναμένονται τη νέα σεζόν

Οι τιµές στο βαµβάκι παραµένουν υψηλές την περίοδο 2017-2018 και διαµορφώνονται κατά µέσο όρο στα 84,63 σεντς ανά λίµπρα, γεγονός που αναµένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις σποράς για την περίοδο 2018-2019, αναφέρει η ICAC. Η παγκόσµια έκταση της καλλιέργειας καταλαµβάνει κατά µέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια 32,4 εκατ. εκτάρια και φαίνεται πως θα αυξηθεί σηµαντικά στην επόµενη περίοδο.

Η αναµενόµενη αύξηση των εκτάσεων υπολογίζεται γύρω στα 5,08 εκατ. εκτάρια επιπλέον, δηλαδή περισσότερα 11% για τις ΗΠΑ. Αντίθετα, οι εκτάσεις στην Ινδία υπολογίζεται να µειωθούν κατά 11,9 εκατ. εκτάρια, ενώ σταθερή αναµένεται να µείνει η παραγωγή στην Κίνα, δεδοµένων και των πολιτικών ενίσχυσης της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, στην χώρα µας οι πρώτες εκτιµήσεις µιλούν για αύξηση της τάξης του 10% στη νέα σεζόν, µε την τάση στα χρηµατιστήρια να διατηρείται ανοδική τόσο για τη φετινή όσο και για τη νέα σοδειά, µε την ελληνική αγορά να βρίσκει στήριγµα στην άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Η παγκόσµια κατανάλωση βαµβακιού αναµένεται να συνεχίσει τη σταθερή ανοδική της πορεία το 2018-2019, η οποία θα φτάσει στους 26,7 εκατ. τόνους από τους 25,5 εκατ. τόνους που υπολογίζεται για αυτή την περίοδο. Για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά τα στοιχεία εισαγωγών της Κίνας δείχνουν αύξηση στους 1,5 εκατ. τόνους. Ο πλειστηριασµός αποθεµάτων βαµβακιού που ξεκίνησε η Κίνα τον Μάρτιο αναµένεται να συνεχιστεί µέχρι τον Σεπτέµβριο, διαθέτοντας 30.000 τόνους την ηµέρα προς πώληση.    

 

 

Πηγή

 

Στην ανάρτηση των ειδοποιητηρίων πληρωμής των εισφορών των αγροτών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών για τον μήνα Μάρτιο, προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης 9 Μαΐου ο ΕΦΚΑ. Στην ιστοσελίδα efka.gov.gr αναρτώνται τα νέα εκκαθαριστικά, με πολυήμερη καθυστέρηση που κρίθηκε επιβεβλημένη για να γίνει η εκκαθάριση των εισφορών του 2018.

 

Ωστόσο στα εκκαθαριστικά αναγράφεται σαν «Μήνυμα προς Ασφαλισμένους» ότι «περιλαμβάνονται καταβληθείσες εισφορές έτους 2016» και «εκκρεμεί εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017».

Σύμφωνα πάντως με όσα είχε προαναγγείλει ο ΕΦΚΑ, με την εκκαθάριση του Μαρτίου οι αγρότες, αυταπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έπρεπε να πληρώσουν τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές του 2018, αλλά και τις αναδρομικές που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των εισφορών του 2017.

Με εγκύκλιο του μάλιστα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε πως όσοι εκ των ασφαλισμένων κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν την αναδρομική επιβάρυνση σε πέντε δόσεις μέχρι την 29η Σεπτεμβρίου. Για όσους προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, το σχετικό ποσόν ή θα επιστραφεί εφάπαξ ή, αν το επιθυμεί ο ασφαλισμένος, θα μείνει ως πιστωτικό υπόλοιπο στον λογαριασμό του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ αναφέρει:

Ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών Μαρτίου 2018 και ειδοποιητήρια εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2017 Μη Μισθωτών

Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν οι εισφορές Μαρτίου 2018, καθώς και η εκκαθάριση εισφορών 2017 των αγροτών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί παράταση για την πληρωμή  εισφορών Μαρτίου 2018 των Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματιών έως την Παρασκευή 18.5.2018.

 

 

πηγη

 

Την έντονη αντίθεσή της με τη λογική συμψηφισμού του ΕΦΚ στο κρασί με αυτόν των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης, όπως είναι το τσίπουρο, εξέφρασε η ΚΕΟΣΟΕ, καθώς θεωρεί ότι αυτό θα προκαλέσει αύξηση της παραοικονομίας, που με τη σειρά της θα επιφέρει μοιραίες επιπτώσεις στην ελληνική αμπελοκαλλιέργεια.

 

Η οργάνωση διατηρεί επιφυλάξεις και διατυπώνει προβληματισμό για το θέμα της φορολόγησης του προϊόντος και όσον αφορά τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία, αλλά και τους διήμερους παραγωγούς που έχει παραπεμφθεί από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τονίζοντας ότι «θα ήταν ατυχές να προδικαστεί η έκβαση της προσφυγής από εμάς του ίδιους και ιδιαίτερα την Κυβέρνηση».

Η συζήτηση έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα μετά τις δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από τον Τύρναβο, στις οποίες αναφέρθηκε σε αύξηση του ΕΦΚ στο τσίπουρο, από τα 0,59 ευρώ το κιλό που είναι σήμερα στα 6 ευρώ, ως αντιστάθμισμα της πολυεξαγγελθείσας κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί. Η συγκεκριμένη απόφαση, εάν πράγματι εκτελεστεί, αναμένεται να πλήξει σοβαρά τους μικρούς διήμερους παραγωγούς, καθώς αυτοί είναι που κυρίως παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχει υπάρξει μπαράζ δηλώσεων και τοποθετήσεων σχετικά με τη φορολόγηση στο τσίπουρο. Ο βουλευτής Ν. Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας ανέδειξε πρώτος το θέμα, ζητώντας με ερώτηση του στη Βουλή διευκρινίσεις για σχετικές δηλώσεις του κ. Αποστόλου κατά την επίσκεψη του τελευταίου στον Τύρναβο, στις οποίες γινόταν λόγος για αύξηση του ΕΦΚ σε 6 ευρώ το λίτρο. «Το επιχείρημα πως η υπέρμετρη φορολογία θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο είναι παντελώς αβάσιμο. Σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο» είχε αναφέρει ο κ. Μπαργιώτας. Στον βουλευτή είχε απαντήσει άμεσα η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, κάνοντας λόγο για παραπλάνηση του κόσμου με ψευδείς ειδήσεις και διασπορά fake news. «Fake news ήταν και ο φόρος στο κρασί μέχρι που έγινε αληθινός βρόχος για τους μικρούς παραγωγούς από την κυβέρνηση» ανταπάντησε ο βουλευτής.

Σε δικές του δηλώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε σχετικά πως «δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου. Παρόλα αυτά, υπάρχει πίεση για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και πίεση από τις αποφάσεις της Κομισιόν για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης».

Η ΚΕΟΣΟΕ από την πλευρά της προτείνει την λήψη μέτρων όπως  η αυστηρή παρακολούθηση των στεμφύλων, που αποτελούν την πρώτη ύλη για το τσίπουρο, ή η έκδοση διακεκριμένου συνόλου στις αποδείξεις λιανικής πώλησης στα σημεία εστίασης για το κρασί και τα συσκευασμένα ή μη αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης, θεωρώντας ότι αυτά θα έδιναν λύσεις για το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης παραγωγής και διακίνησης των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης, τόσο όσον αφορά τους διήμερους παραγωγούς όσο και τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ

Επιφυλάξεις και προβληματισμό διατυπώνει η ΚΕΟΣΟΕ σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Α.Α.&Τρ Ε. Αποστόλου για αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο τσίπουρο από 0,59 €/kg που είναι σήμερα στα 6 €, ως αντιστάθμισμα της πολυεξαγγελθείσας κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, γεγονός που υπονοεί την αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο προϊόν που παράγουν οι διήμεροι μικροί παραγωγοί.

Είναι γνωστό ότι το θέμα της φορολόγησης του προϊόντος και όσον αφορά τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία, αλλά και τους διήμερους παραγωγούς που έχει παραπεμφθεί από την Commission στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είναι θέμα πολυσύνθετο και χρήζει ειδικής αντιμετώπισης με διαδικασίες διαλόγου ανάμεσα στην πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Σαφώς εγείρονται θέματα ορθολογικοποίησης των όρων και προϋποθέσεων διακίνησης και παραγωγής του τσίπουρου, αλλά θα ήταν ατυχές να προδικαστεί η έκβαση της προσφυγής από εμάς του ίδιους και ιδιαίτερα την Κυβέρνηση.

Η ΚΕΟΣΟΕ έγκαιρα στις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, υπέβαλε υπόμνημα, με το οποίο προτείνει την λήψη μέτρων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος, που συμβάλλει στην διατήρηση του αμπελουργικού εισοδήματος σε ανεκτά επίπεδα και αναστέλλει τις τάσεις εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα.

Η πρόταση λήψης μέτρων όπως π.χ. η αυστηρή παρακολούθηση των στεμφύλων, που αποτελούν την α΄ ύλη για το τσίπουρο, ή η έκδοση διακεκριμένου συνόλου στις αποδείξεις λιανικής πώλησης στα σημεία εστίασης για το κρασί και τα συσκευασμένα ή μη αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης, θα έδιναν λύσεις για το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης παραγωγής και διακίνησης των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης τόσο όσον αφορά τους διήμερους παραγωγούς όσον και τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία.

Θεωρούμε ότι η λογική του συμψηφισμού του Ε.Φ.Κ. στο κρασί με αυτόν των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης δεν πρέπει να επικρατεί, αφού ο πρώτος έχει αποβεί μοιραίος για την βιωσιμότητα των οινοποιείων, ενώ παράλληλα η αύξηση του Ε.Φ.Κ. των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης θα εντείνει το φαινόμενο της παραοικονομίας, με μοιραίες επιπτώσεις στην ελληνική αμπελοκαλλιέργεια.

Μόνη αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και στα δύο προϊόντα, (κρασί και τσίπουρο) επιβάλλεται να είναι η αυστηρή διαδικασία τήρησης όρων εφαρμοζόμενης ιχνηλασιμότητας από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ικανοποιητικές τιμές σταφυλιών και εισόδημα για τους αμπελουργούς, αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός που αφορά άμεσα τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία.


Πως ανέκυψε το θέμα

Το θέμα του φόρου στο τσίπουρο, ανέκυψε στο πλαίσιο πρόσφατης συζήτησης με εκπροσώπους του κλάδου και της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Τύρναβο, με το κεντρικό πρόσωπο της φερόμενης δήλωσης τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, να επιχειρεί τις επόμενες ημέρες λόγο του θορύβου που προκάλεσε σε παραγωγούς του αμπελοοινικού τομέα και κόμματα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δεν το αρνήθηκε, απλά αρκέστηκε να παραπέμπψει σε πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από ΟΟΣΑ και Κομισιόν για το θέμα της φορολόγησης στο τσίπουρο.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση στο πλαίσιο του μνημονίου και των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρόλα αυτά – όπως ανέφερε – υπάρχει πίεση για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και πίεση από τις αποφάσεις της Κομισιόν για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. «Ήδη με αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούμαστε με παραπομπή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», τόνισε ο Υπουργός.

Και πρόσθεσε: «ταυτόχρονα οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τη μαζική και ανεξέλεγκτη διακίνηση χύμα τσίπουρου στην ελληνική επαρχία, γεγονός που σχετίζεται και με θέματα δημόσιας υγείας. Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου. Θα διαβουλευθούμε σοβαρά και υπεύθυνα με όλους τους εμπλεκόμενους για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα κατά τον καλύτερο τρόπο και με σεβασμό βεβαίως σε μια παραδοσιακή δραστηριότητα της ελληνικής υπαίθρου».

 

Η ανακοίνωση του βουλευτή Μπαργιώτα

Την επιβολή φόρου 6 ευρώ ανά λίτρο στο τσίπουρο ως ισοδύναμο για την κατάργηση του φόρου στο κρασί μελετάει η Κυβέρνηση σύμφωνα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα Κώστας Μπαργιώτας.

Όπως τονίζει ο βουλευτής ο υπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή το στον Τύρναβο «με πρόσχημα την καταπολέμηση της νοθείας στο χύμα τσίπουρο, ανακοίνωσε την φορολόγηση του με 6 ευρώ το λίτρο. Ως ισοδύναμο –λέει- για την κατάργηση του φόρου στο κρασί. Πρώτη φορά ακούστηκε  το επιχείρημα πως η υπέρμετρη φορολογία θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Επιλογές δίνει στους αμπελοκαλλιεργητές η κυβέρνηση: ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφτηκε τον Τύρναβο και από το χώρο του Συνεταιριστικού Οινοποιείου δήλωσε πρόθυμος να αντικαταστήσει τον φόρο στο εμφιαλωμένο κρασί με ένα νέο, υψηλότερο φόρο στο εμφιαλωμένο τσίπουρο. Αυτό λέγεται αρχή του ισοδύναμου πλήγματος. Σε κάθε περίπτωση, το λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι αμπελουργοί. Η καταδίκη ισχύει, απομένει η επιλογή του τρόπου εκτέλεσης.

Η ιδέα του φόρου στο κρασί υπήρξε ατυχέστατη, καθώς επιβάρυνε τους μικρούς οινοποιούς και ενίσχυσε τις πωλήσεις χύμα κρασιού. Τώρα ο Υπουργός, με πρόσχημα την καταπολέμηση της νοθείας στο χύμα τσίπουρο, ανακοίνωσε την φορολόγηση του με 6 ευρώ το λίτρο. Ως ισοδύναμο –λέει- για την κατάργηση του φόρου στο κρασί. Πρώτη φορά ακούστηκε  το επιχείρημα πως η υπέρμετρη φορολογία θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο. Σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ελπίζει κανείς πως πρόκειται για κακό χιούμορ, αν και η υπόθεση φόρος στο κρασί έχει εξελιχθεί σε κανονικό εμπαιγμό των αμπελουργών από την κυβέρνηση. Η εξίσωση -σχεδόν- της τιμής του τσίπουρου και, προφανώς, του ούζου και της τσικουδιάς με το ουίσκι και τη βότκα και το λαθρεμπόριο οινοπνεύματος θα τονώσουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών και θα λειτουργήσουν εις βάρος των ελληνικών αποσταγμάτων.

Η ενίσχυση της ελληνικής αμπελουργίας, της οινοποιίας και της αποσταγματοποιίας θα περίμενε κανείς πως θα αποτελούσε προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων, καθώς έχουν να επιδείξουν εκπληκτικά αποτελέσματα τόσο στον τομέα των εξαγωγών όσο και στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας. Αντί για αυτό, ο Υπουργός επιδεικνύει μια ακατανόητη εμμονή. Ο φόρος στο κρασί πρέπει να καταργηθεί άμεσα χωρίς ισοδύναμες, καινούριες καταστροφές. Αν δεν θέλει η κυβέρνηση να βοηθήσει τους αμπελουργούς, τουλάχιστον ας τους αφήσει ήσυχους.

 

Ανακοίνωση της βουλευτή Σερρών, Φωτεινής Αραμπατζή

Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, με αφορμή τη δήλωση του κ. Αποστόλου περί αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Η χιλιοειπωμένη δέσμευση της Κυβέρνησης  περί δήθεν κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, εξαρτάται τώρα από νέο χαράτσι που ετοιμάζουν για το τσίπουρο».

Η πλήρης δήλωση

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αντί να καταργήσει επιτέλους τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, όπως έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ο ίδιος και η Κυβέρνησή του, φέρεται να μιλά από τον Τύρναβο για αύξηση του φόρου στο τσίπουρο από τα 55 λεπτά στα 6 ευρώ το λίτρο, που θα λειτουργήσει ως δημοσιονομικό ισοδύναμο.

Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν τεράστια αναστάτωση στους αμπελοκαλλιεργητές και στους αποσταγματοποιούς της χώρας μας, αφού, η αναγγελθείσα υψηλή φορολόγηση θα καταστήσει τα εμφιαλωμένα παραδοσιακά ποτά μας μη ανταγωνιστικά στην αγορά.

Και αυτό τη στιγμή που ο εν λόγω κλάδος είναι κατά βάση εξαγωγικός, στηρίζει δυναμικά την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας αγαθά με υψηλή προστιθέμενη αξία και περισσότερες από 21.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Το νέο αυτό πλήγμα στον κλάδο έρχεται ύστερα από άλλη ακόμη μια διαπραγματευτική αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δηλαδή την κατάργηση της υποχρέωσης εμφιάλωσης προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη εντός της περιοχής της γεωγραφικής ένδειξης, στο πλαίσιο της αλλαγής του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά.

Για τη Νέα Δημοκρατία η στήριξη της αμπελουργίας και των παραδοσιακών μας ποτών αποτελεί στρατηγική επιλογή, ενώ η κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί αποτελεί και προσωπική δέσμευση του Προέδρου, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καλούμε την Κυβέρνηση:

-Αντί να προβαίνει σε καταστροφικές για τον κλάδο δηλώσεις, να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ο κλάδος παραγωγής τσίπουρου, τσικουδιάς και των υπολοίπων παραδοσιακών ποτών μας.

- Να καταργήσει επιτέλους τον άδικο και αναποτελεσματικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση αλλά κυβερνητική επιλογή -όπως, εξάλλου, έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Επίτροπος Pierre Moscovici».

 

ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας: Δεν πρόκειται να αυξηθεί η φορολόγηση του τσίπουρου

Για παραπλάνηση του κόσμου με ψευδές ειδήσεις κάνει λόγο η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με αφορμή τα όσα είδαν το φως δημοσιότητας, , περί κυβερνητικής πρόθεσης να προχωρήσει σε αύξηση της φορολόγησης του τσίπουρου, από τα 55 λεπτά το λίτρο στα 6 ευρώ, ως ισοδύναμο για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, για δήθεν δηλώσεις που φέρεται να έκανε στον Τύρναβο την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας αναφέρει τα εξής:

Τις παθογένειες των κεντρικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία δεν διστάζουν να αναμεταδώσουν – χωρίς νωρίτερα να επιβεβαιώσουν – οποιαδήποτε πληροφορία διακινούν τα γνωστά «παπαγαλάκια» της αντιπολίτευσης, φαίνεται δυστυχώς να αποκτούν και ορισμένα περιφερειακά ΜΜΕ.

Με έκπληξη, λοιπόν, διαβάσαμε για τις «δηλώσεις» που φέρεται ότι έκανε στον Τύρναβο την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, περί κυβερνητικής πρόθεσης να προχωρήσει σε αύξηση της φορολόγησης του τσίπουρου, από τα 55 λεπτά το λίτρο στα 6 ευρώ, ως ισοδύναμο για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί!

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αποστόλου δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε ενδεχόμενη αύξηση της φορολόγησης του τσίπουρου – και πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού μια τέτοια προοπτική δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε μόνο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και επεσήμανε ότι εκείνο που σήμερα προέχει είναι η πώληση του χύμα τσίπουρου με παραστατικά.

Η πλειοψηφία των τοπικών μέσων ενημέρωσης εκπρόσωποι των οποίων παρακολούθησαν τις επαφές, τις συναντήσεις και τις δηλώσεις του κ. Αποστόλου, μετέφεραν επακριβώς στους αναγνώστες τους το σχετικό ρεπορτάζ, με την προσήκουσα αντικειμενικότητα. Δυστυχώς, ορισμένα «ανακάλυψαν» την επόμενη μέρα τις συγκεκριμένες «δηλώσεις», εκθέτοντας τελικά, τόσο το κύρος του μέσου και τους αναγνώστες του, όσο και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κωνσταντίνο Μπαργιώτα που βιάστηκε να ζητήσει το λόγο από την κυβέρνηση!

Είμαστε προετοιμασμένοι για τη μετάσταση της ασθένειας πολλών κεντρικών μέσων ενημέρωσης που ονομάζεται  fakenews και σε περιφερειακό επίπεδο, μας αιφνιδίασε όμως ο χρόνος που αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει, γιατί οι εκλογές απέχουν ενάμιση ακόμα χρόνο!

 

 

πηγη

 

Οι τιµές του βαµβακιού θα φθάσουν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας την επόµενη σεζόν, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Επιτροπής για το βαµβάκι, καθώς οι εκτιµήσεις για τα υπάρχοντα αποθέµατα κάνουν λόγο για τις χαµηλότερες διαθέσιµες ποσότητες από το 2011-2012.

Μια πρώτη πρόβλεψη στα 84 λεπτά τη λίµπρα, όπως µετράται στο δείκτη των φυσικών τιµών Cotlook A, αναφέρει ως µέση τιµή για τη σεζόν 2018-2019, η οποία ξεκινά τον Αύγουστο, η ICAC. Η τιµή αυτή µεταφράζεται σε µία µικρή βελτίωση από την τιµή που αναµένεται για αυτή τη χρονιά και η οποία στον δείκτη Cotlook ανέβηκε κατά 5 σεντς η λίµπρα, φθάνοντας στα 83 σεντς. Η επιτροπή δεν κατάφερε να εξηγήσει τον λόγο πίσω από αυτή τη βελτίωση, ωστόσο οι τιµές είναι σταθερά υψηλότερες από αυτές που πολλοί ειδικοί προέβλεψαν αρχικά στη χρονιά, µε τον Cotlook A να κλείνει την περασµένη εβδοµάδα στα 89,95 σεντς.

Η τιµή των 84 σεντς η λίβρα που προέβλεψε η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή για το βαµβάκι θα είναι επίσης η µεγαλύτερη από το 2013-2014 κι έπειτα, όταν η µέση τιµή είχε διαµορφωθεί στα 91 σεντς η λίµπρα, πριν κατρακυλήσει στα 70 σεντς δυο χρόνια αργότερα, όταν η Κίνα περιόρισε τις εισαγωγές και επικεντρώθηκε στο να ενισχύσει τα δικά της αποθέµατα. Η πρόβλεψη της τιµής από τη ∆ιεθνή Συµβουλευτική Επιτροπή για το βαµβάκι ήρθε µετά την εκτίµηση για µείωση των αποθεµάτων κατά 220.00 τόνους, σε 17,93 εκατοµµύρια τόνους συνολικά, για το κλείσιµο της σεζόν 2018-2019.

Το επίπεδο των αποθεµάτων θα είναι το χαµηλότερο από το 2011-2012 και µετά, την ίδια ώρα που τα αποθέµατα στις ΗΠΑ προσπαθούν να επανέλθουν από το χαµηλότερο σηµείο που βρέθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.  Η Επιτροπή υπογραµµίζει τη θετική βραχυπρόθεσµη πορεία της αγορά του βαµβακιού, τονίζοντας την προοπτική της ανόδου της ζήτησης για ίνες, η οποία φαίνεται να είναι µεγαλύτερη κατά 1,1 εκατ. τόνους για την επόµενη χρονιά, ακολουθώντας µάλιστα την αύξηση ύψους 880.00 τόνων για το 2017-2018.

«Η κατανάλωση, η οποία έχει αυξηθεί σταθερά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών σεζόν, αναµένεται να συνεχίσει να αυξάνεται» αναφέρει η Επιτροπή, η οποία στέκεται και σε διάφορους παράγοντες, συµπεριλαµβανοµένης «της ανόδου του κόστους παραγωγής των συνθετικών ινών και τη µεγαλύτερη συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής ζηµιάς που προκαλείται από τις συνθετικές ίνες». Την ίδια στιγµή, η παραγωγή θα µειωθεί την επόµενη χρονιά κατά 320.00 τόνους, φθάνοντας τους 25,35 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε την ICAC.

«Αυτή τη χρονιά, η µεγαλύτερη παραγωγός χώρα του κόσµου, η Ινδία, κατέγραψε µειώσεις στην παραγωγή λόγω της προσβολής από το ροζ σκουλήκι και οι καλλιεργήσιµες εκτάσεις αναµένεται να µειωθούν σε 12 εκατ. εκτάρια για το 2018-2019». Επίσης, στις ΗΠΑ φαίνονται σηµάδια ανάκαµψης φέτος, µε το USDA, σε πρόσφατη έκθεσή του, να κάνει λόγο για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εφτά χρόνων, συγκεκριµένα 13,6 εκατ. στρέµµατα. 

Η ICAC εκτιµά πως για το 2018-2019 η πτώση των παγκόσµιων αποθεµάτων βαµβακιού θα είναι 1,17 εκατ. τόνοι, πτώση πολύ µεγαλύτερη από αυτή που προέβλεψε η Cotton Outlook, η οποία προσφάτως προέβλεψε µείωση που δεν θα ξεπεράσει τους 573.000 τόνους. Η Cotton Outlook ήταν επίσης πιο αισιόδοξη στις προοπτικές της παραγωγής, για την οποία εκτιµά ότι θα διαµορφωθεί σε 26,13 εκατ. τόνους, σχεδόν 800.000 τόνους µεγαλύτερη από την πρόβλεψη της ICAC.

 

Αύξηση εκτάσεων

Περισσότερα στρέμματα αναμένονται τη νέα σεζόν

Οι τιµές στο βαµβάκι παραµένουν υψηλές την περίοδο 2017-2018 και διαµορφώνονται κατά µέσο όρο στα 84,63 σεντς ανά λίµπρα, γεγονός που αναµένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις σποράς για την περίοδο 2018-2019, αναφέρει η ICAC. Η παγκόσµια έκταση της καλλιέργειας καταλαµβάνει κατά µέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια 32,4 εκατ. εκτάρια και φαίνεται πως θα αυξηθεί σηµαντικά στην επόµενη περίοδο.

Η αναµενόµενη αύξηση των εκτάσεων υπολογίζεται γύρω στα 5,08 εκατ. εκτάρια επιπλέον, δηλαδή περισσότερα 11% για τις ΗΠΑ. Αντίθετα, οι εκτάσεις στην Ινδία υπολογίζεται να µειωθούν κατά 11,9 εκατ. εκτάρια, ενώ σταθερή αναµένεται να µείνει η παραγωγή στην Κίνα, δεδοµένων και των πολιτικών ενίσχυσης της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, στην χώρα µας οι πρώτες εκτιµήσεις µιλούν για αύξηση της τάξης του 10% στη νέα σεζόν, µε την τάση στα χρηµατιστήρια να διατηρείται ανοδική τόσο για τη φετινή όσο και για τη νέα σοδειά, µε την ελληνική αγορά να βρίσκει στήριγµα στην άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Η παγκόσµια κατανάλωση βαµβακιού αναµένεται να συνεχίσει τη σταθερή ανοδική της πορεία το 2018-2019, η οποία θα φτάσει στους 26,7 εκατ. τόνους από τους 25,5 εκατ. τόνους που υπολογίζεται για αυτή την περίοδο. Για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά τα στοιχεία εισαγωγών της Κίνας δείχνουν αύξηση στους 1,5 εκατ. τόνους. Ο πλειστηριασµός αποθεµάτων βαµβακιού που ξεκίνησε η Κίνα τον Μάρτιο αναµένεται να συνεχιστεί µέχρι τον Σεπτέµβριο, διαθέτοντας 30.000 τόνους την ηµέρα προς πώληση.    

 

 

Πηγή

Με τιµές σε ικανοποιητικά - σύµφωνα µε τους παραγωγούς - επίπεδα περί το 1,60 ευρώ το κιλό «κόβονται» αυτό το διάστηµα οι φράουλες ποικιλίας Camarosa και Fortuna στις περιοχές της Βάρδας και της Νέας Μανωλάδας, στην Ηλεία.

Η παραγωγή ωστόσο, σύµφωνα µε όσα αναφέρει στην Agrenda ο παραγωγός από τη Μανωλάδα, Γιάννης ∆ιασάκος, αυτό το διάστηµα είναι µειωµένη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την ίδια εποχή πέρσι ήταν µεγαλύτερη, ενώ οι τιµές κυµαίνονταν στα ίδια περίπου επίπεδα.

Στην περιοχή της Ηλείας σύµφωνα και µε το γεωπόνο και συνιδιοκτήτη της εταιρείας Geoplant, Τάκη Λαϊνά τα στρέµµατα των καλλιεργειών φράουλας φτάνουν τα 10.000 σε αυτή εµπλέκονται περίπου 100 παραγωγοί ενώ ο τζίρος από την καλλιέργεια αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ και οι αποδόσεις τους 4,5 µε 5 τόνους το στρέµµα.

 

 

Πηγή

Με θετικό πρόσηµο συνεχίζεται η χρονιά στα πορτοκάλια Βαλέντσια, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας. Την περίοδο αυτή συγκοµίζονται οι ποικιλίες Βαλέντσια, τα Λάνε –Λέιτ και λίγα Ορτανίκ, ωστόσο τον κύριο όγκο της παραγωγής αποτελούν τα Βαλέντσια. Η τιµή παραγωγού κυµαίνεται στα 20 λεπτά το κιλό µε την παραγωγή να είναι αρκετά καλή φέτος. Σύµφωνα µε τον κ. Μπλέτα οι εξαγωγές βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα, µε κύριους εισαγωγείς την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Ρουµανία. Η συγκοµιδή ολοκληρώνεται τέλη Οκτωβρίου.

«Η συγκοµιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Λάνε – Λέιτ, που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο µήνες, είναι τώρα στο τελείωµα. Οι τιµές κυµαίνονται στα 40 λεπτά το κιλό µε µικρές αποκλίσεις, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια  βρίσκονται ανάµεσα στα 40 – 50 λεπτά το κιλό. Οι εξαγωγές πάνε επίσης καλά. Τα Oρτανίκ, όσον αφορά τις τιµές ξεκίνησαν από τα 25 – 30 λεπτά το κιλό και σήµερα έχουν πέσει στα 20 λεπτά. Πρόκειται για µια ποικιλία που στο σύνολό της σχεδόν εξάγεται, καθώς στην Ελλάδα, λόγο της ιδιοµορφίας της (σκληρό πορτοκάλι) δεν προτιµάται από τους καταναλωτές», αναφέρει ο Π. Μπλέτας.

Εν τω µεταξύ σύµφωνα µε στοιχεία της Κοµισιόν στα 70 ευρώ τα 100κιλά διαµορφώθηκε η µέση τιµή για τα πορτοκάλια τον µήνα Μάρτιο στην Ε.Ε, σηµειώνοντας µια αύξηση της τάξης του 28%, πάνω από τον µέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Οι τιµές για την Ελλάδα είναι υψηλότερες από πέρυσι, ωστόσο παρουσίασαν µια µικρή πτώση κατά το πρώτο τετράµηνο του 2018, φτάνοντας τα 46ευρώ/100κιλά. Συγκριτικά µε την µέση τιµή των τελευταίων 5 ετών, παρατηρείται µια αύξηση 6%, ενώ συγκριτικά µε τον Φεβρουάριο παρατηρήθηκε µια πτώση της τάξης του 3%.

Η ξηρασία που έπληξε αρκετές περιοχές της Νότιας Ευρώπης και στην περίπτωση της Ελλάδας την Κρήτη, επηρέασε µέχρι ένα βαθµό την τωρινή κατάσταση της αγοράς. Η Ιταλία φαίνεται πως ανακάµπτει από την ξαφνική πτώση των τιµών που έγινε τον Ιανουάριο εξαιτίας των άσχηµων καιρικών συνθηκών, µε την τιµή για τα πορτοκάλια να διαµορφώνεται στα 90 ευρώ /100 κιλά, µια διαφορά 21% πάνω από τον µέσο όρο της τελευταίας 5ετίας. Στην περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, η αύξηση αυτή άγγιξε το 41% και 43% αντίστοιχα. 

Η ανοδική πορεία των τιµών ήταν αναµενόµενη και πράγµατι επιβεβαιώνεται αφού µέχρι σήµερα, όλα τα κράτη-µέλη που παράγουν πορτοκάλια, βλέπουν κάθε µήνα τις τιµές των προϊόντων τους να σκαρφαλώνουν για τα καλά πάνω από τα επίπεδα της πενταετίας. Άλλωστε, ήδη από την αρχή της οικονοµικής χρονιάς η µέση τιµή για το πορτοκάλι βρίσκεται σταθερά πάνω από τον µέσο όρο της περιόδου σύγκρισης, η οποία έχει διαµορφωθεί στα 55 ευρώ/100 κιλά.

Εξαιτίας των δυσµενών καιρικών συνθηκών σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Ε.Ε, η παγκόσµια προµήθεια πορτοκαλιών που φτάνουν στο ράφι για άµεση κατανάλωση αναµένεται να σηµειώσει µια πτώση της τάξης του 7,5% συγκριτικά µε την περσινή σεζόν σύµφωνα µε στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και σχετική έκθεση της Κοµισιόν (µήνα Μάρτιο). Η ζήτηση για πορτοκάλια παρουσιάζει συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα εξαιρετικά δηµοφιλή στις ασιατικές αγορές.

Η σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας ευνοεί τα ισπανικά πορτοκάλια
Την κατάσταση που διαµορφώθηκε στις αρχές του µήνα µε την εισαγωγή δασµών που επέβαλε η Κίνα στις ΗΠΑ, προσπαθούν να εκµεταλλευτούν οι Ισπανοί, αφού η νέα οικονοµική διαµάχη ανάµεσα στις δυο υπερδυνάµεις µπορεί να εξελιχθεί σε µια τεράστια ευκαιρία για τους παραγωγούς.

Ανάµεσα στη λίστα µε τα περισσότερα από 120 αγαθά που εισήγαγε µέχρι πρόσφατα η Κίνα από τις ΗΠΑ, περιλαµβάνονται εσπεριδοειδή από την Καλιφόρνια, για τα οποία εκτιµάται µια αύξηση 15- 20% στην µετά δασµών τιµή. Σηµειωτέον, πέρυσι οι εξαγωγές ισπανικών πορτοκαλιών στην Κίνα ήταν διπλάσιες σε όγκο. Όλα αυτά κινητοποίησαν την EuroFreshProduce, που έχει αναλάβει την προώθηση ευρωπαικών κηπευτικών προϊόντων, να οργανώσει µια έκτακτη συνάντηση µε τον ισπανικό συναιτερισµό «Cítricos de Espaňa», προκειµένου να ανοίξει τον δρόµο για τα ισπανικά εσπεριδοειδή στην αχανή Κινεζική αγορά. Να σηµειωθεί, πως εξαιτίας πρακτικών δυσκολιών, την στιγµή αυτή µόνο τα πορτοκάλια, τα οποία έχουν ήδη πολύ καλή φήµη στην Κίνα, µπορούν να ευνοηθούν από µια τέτοια συµφωνία.

Σύµφωνα µε τον εκπρόσωπο EuroFreshProduce, Όλιβερ Χουσµαν, επικρατεί µεγάλη αβεβαιότητα στους Κινέζους εισαγωγείς εξαιτίας της αύξησης των τιµών στα αµερικανικά προϊόντα, γεγονός που τους οδηγεί στην αναζήτηση νέων επιλογών: «Η Ισπανία µπορεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιµές τα οποία επίσης είναι πιο ασφαλή από τα αµερικανικά, αφού ακολουθούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες», ανέφερε.

 

 

Πηγή

Μια αγορά στα 200 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε µύλους για τις καλές ποιότητες δείχνει αυτές τις µέρες να διαµορφώνεται στις πρώτες διαπραγµατεύσεις για τη νέα σεζόν στο σκληρό σιτάρι. Κι ενώ η νέα σοδειά εξελίσσεται οµαλά, διατυπώνονται κάποιες ανησυχίες για την καλοκαιρία και την έλλειψη βροχοπτώσεων που επικρατούν αυτό το διάστηµα στην κεντρική Ελλάδα και τον θεσσαλικό κάµπο και το κατά πόσο θα επηρεάσουν τις αποδόσεις και τις ποιότητες.

Ωστόσο, το τελευταίο report του USDA, που «βλέπει» µείωση στην παγκόσµια παραγωγή σιταριού αναµένεται να στηρίξει και τις τιµές του προϊόντος.  Βέβαια, µε µια πρώτη µατιά, οι εκτιµήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την παραγωγή και ζήτηση αγροτικών προϊόντων, έκρυβαν ελάχιστες εκπλήξεις για το σιτάρι. Ωστόσο εντοπίζεται  ένας απαρατήρητος παράγοντας που αφορά την αυξηµένη κατανάλωση σιταριού για ζωοτροφές, η οποία υπολογίζεται τώρα στους 146 εκατ. µετρικούς τόνους, παρουσιάζοντας µια αύξηση 7% συγκριτικά µε τον µέσο όρο της 5ετίας. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην ταχύρυθµη µείωση της προσφοράς συµβατικών ζωοτροφών δηµητριακών.

 

Αυξηµένη ζήτηση για ζωοτροφές

Με ένα 19% της παγκόσµιας παραγωγής σιταριού να χρησιµοποιείται για ζωοτροφές, η προσφορά και η ζήτηση δηµητριακών για τη συγκεκριµένη χρήση όπως διαµορφώνεται σήµερα, έχει σηµαντικές επιπτώσεις στο σιτάρι. Συµπεριλαµβανοµένου του καλαµποκιού, η παγκόσµια παραγωγή δηµητριακών για ζωοτροφές έπεσε κατά 4% ή κατά 49,9 εκατ. µετρικούς τόνους από την προηγούµενη χρονιά, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση της κατανάλωσης, η οποία αυξήθηκε κατά 15,1 εκατ. µετρικούς τόνους. Η αυξηµένη ζήτηση και η µειωµένη προσφορά συµβατικών ζωοτροφών από δηµητριακά θα στερήσει για το 2017-2018 από τα τελικά αποθέµατα των συγκεκριµένων σιτηρών 38,8 εκατ. µετρικούς τόνους. Εξαιτίας µάλιστα της αυξηµένης ζήτησης ζωοτροφών από σιτάρι, οι παγκόσµιες τιµές του προϊόντος γνώρισαν κι αυτές µια αύξηση τη συγκεκριµένη περίοδο, της τάξης  των 9 δολαρίων/µπούσελ.

Οι αγρότες ανά τον κόσµο, λαµβάνοντας υπ όψιν τους την αύξηση των τιµών για τις συµβατικές ζωοτροφές από δηµητριακά, εκτιµάται πως θα σπείρουν περισσότερο  καλαµπόκι, κριθάρι και σόργο κατά το 2018-2019.  Μάλιστα προβλέπεται πως η παγκόσµια παραγωγή σιταριού θα µειωθεί για την περίοδο 2018-2019 κατά 17 εκατ. µπούσελ φτάνοντας τους 741 εκατ. Μπούσελ.

 

Στα 290 δολάρια παραδοτέο αγόρασε η Αλγερία

Στην παγκόσμια αγορά, η Αλγερία αγόρασε μέσω διαγωνισμού 70.000 τόνους μεξικάνικα, 100.000 καναδικά και 35.000 αμερικανικά σιτάρια στα επίπεδα των 290 δολαρίων ο τόνος παραδοτέα σε λιμάνι τους με φορτώσεις Ιουλίου. Σε ευρώ αυτή η τιμή αντιστοιχεί σήμερα σε 238 ευρώ ο τόνος, δηλαδή ένα κλικ καλύτερη λόγω βελτιωμένης ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Την ίδια ώρα, στα σκληρά στάρια, αμετάβλητες ήταν οι τιμές της Φότζια. Συγκεκριμένα για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12,5%, υαλώδη 80%) βρίσκονται στα 210-215 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αμέσως επόμενη ποιότητα (ειδικό βάρος 79 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 75%) στα 200-205 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού.

Στα μαλακά στάρια στο Σικάγο σημειώθηκε ανάκαμψη λόγω της έλλειψης νερού, ενώ στη Γαλλία απλά σταθεροποίηση καθώς ισχυροποιήθηκε το ευρώ.  Πιο συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Σικάγο είχαμε ανάκαμψη λόγω των καιρικών ανησυχιών που επικρατούν στις ΗΠΑ. Οι βροχές που προσμένονταν ακόμα δεν έχουν έρθει, ενώ παράλληλα ακούγονται καθυστερήσεις  στις σπορές εαρινών ποικιλιών. Αντίθετα, στη Γαλλία οι τιμές δεν βελτιώθηκαν αλλά έμεινα σταθερές λόγω της ισχυροποίησης του ευρώ. Οι τιμές Μαΐου κυμαίνονται στα 163 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιμάνι.

 

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 32

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ TUTA ABSOLUTA

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ