Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Αγροτικά Νέα

Αγροτικά Νέα (525)

«Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ύψος της οικονομικής ζημιάς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής, σε ό,τι αφορά το σύνολο του κύκλου εργασιών στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και στην μεταποίηση, τόσο ως προς το ελαιόλαδο, όσο και ως προς τη βρώσιμη ελιά», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις φορέων και παραγόντων του αγροτικού και επιχειρηματικού κόσμου στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.

«Σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά εποχή, η Δυτική Ελλάδα στερείται πολύ σημαντικούς πόρους από ένα προϊόν που αποτελεί την κορωνίδα της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή μας, εξαιτίας των ερασιτεχνισμών και της ανικανότητας, όχι μόνο των κεντρικών οργάνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και της Περιφερειακής Αρχής, η οποία σπεύδει τώρα να καλυφθεί πίσω από ανακοινώσεις για κακές καιρικές συνθήκες και πρόβλημα που αγγίζει όλη την χώρα», τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

Ο ίδιος ο κ. Φαρμάκης, κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στην διοίκηση της Περιφέρειας. Συζητάμε για μία καταστροφή και τα ρίχνουμε στον καιρό και στην κλιματική αλλαγή, ενώ δεν υπάρχουν υποδομές άρδευσης για να αντιμετωπιστεί η ανυδρία, η δακοκτονία ξεκίνησε όταν ήταν πλέον πολύ αργά και δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία ενημέρωσης και προφύλαξης των ελαιοπαραγωγών».

Και ο κ. Φαρμάκης κατέληξε: «Οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία μεγάλη καταστροφή, καθώς επίσης και ο μεταποιητικός τομέας της περιοχής μας. Και η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται να κλαίει για μία ακόμα φορά πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα, προσπαθώντας να αποφύγει τις ευθύνες της. Όλοι όμως ξέρουν και καταλαβαίνουν. Ο κ. Κατσιφάρας δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν πια…».

 

 

Πηγη

De minimis για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού του 2018 ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας και Ημαθίας και γι’ αυτό το λόγο σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς βουλευτές πυκνώνουν τις συσκέψεις και τις διεργασίες, ώστε να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του ΣΕΑΣ Πέλλας με τους βουλευτές Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ «στα πλαίσια της προετοιμασίας για τον τρόπο κατανομής ενδεχόμενου de minimis στα ροδάκινα λόγω βροχοπτώσεων καλοκαιριού 2018», όπως μας είπε ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Σηφάκης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Γιάννης Σηφάκης και Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς και εκπρόσωποι πάνω από 30 συνεταιρισμών της Πέλλας, ενώ προήδρευσε ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ, κ. Νίκος Μηνάς. Η σύσκεψη έγινε στα γραφεία του Α.Σ. Πέλλας.

Κατά την διάρκειά της, το βασικό ζήτημα που συζητήθηκε ήταν ο τρόπος συλλογής στοιχείων για της ζημιές από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του τέλους Ιουνίου 2018.

«Εκτιμώ ότι οι φετινές ζημιές που έγιναν στις 26-27-28 Ιουνίου 2018 μπορεί να είναι μεγαλύτερες και από εκείνες του 2017. Συνεπώς, εμείς προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Το θέμα των de minimis είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και εξαρτάται από ενδεχόμενες αποφάσεις καταβολής τέτοιων ενισχύσεων και σε άλλα προϊόντα, όπως το γάλα, για το οποίο υπάρχει ήδη απόφαση».

«Πρέπει με ταχύτητα και δικαιοσύνη να αποφασιστούν, ποιές ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών επλήγησαν και με ποιόν τρόπο θα κατανεμηθεί σωστά η αποζημίωση μέσω de minimis που αναμένεται να αποφασιστεί από την κυβέρνηση», σημειώνει σε ανακοινωσή του ο κ. Σηφάκης.

Όπως μάλιστα προσθέτει «αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος 5 ημερών για να δηλωθούν από τους συνεταιρισμούς στον ΣΕΑΣ οι ποικιλίες και οι χρόνοι ωρίμανσής τους. Στην συνέχεια θα δοθούν τα στοιχεία στον ΕΛΓΑ που θα αποφασίσει για τις πληγείσες ποικιλίες».

Ακολούθως μέσω των στοιχείων του ΟΣΔΕ (τις δηλώσεις των παραγωγών που κατά πλειοψηφία δήλωναν και τις ποικιλίες) και την δυνατότητα όποιοι δεν είχαν δηλώσει ποικιλίες να δηλώσουν συμπληρωματικά μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ να καθοριστούν οι δικαιούχοι αποζημίωσης.

«Ο τρόπος αυτός θα επιταχύνει τις διαδικασίες, θα προσφέρει εχέγγυα δικαιοσύνης και θα βοηθήσει στην ταχύτερη καταβολή de minimis στους πληγέντες αγρότες», λέει ο κ. Σηφάκης.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές δεσμεύτηκαν να συνδράμουν όλη την διαδικασία και να πιέζουν την κυβέρνηση για την τελική απόφαση και τον χρόνο καταβολής της αποζημίωσης μέσω de minimis, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με τρόπο που να αντιμετωπιστούν και τα όποια προβλήματα από τον περσινό τρόπο κατανομής της αποζημίωσης που αποφάσισε και κατέβαλε η κυβέρνηση.

Στην σύσκεψη στα γραφεία του ΑΣ, ακολούθησε συζήτηση για άλλα θέματα του αγροτικού χώρου και αποφασίστηκαν συχνότερες συνεδριάσεις και για θέματα οργάνωσης της παραγωγής με στόχο την συγκέντρωση των προϊόντων, την τυποποίηση τους και την διεκδίκηση ποιοτικών αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι σύσκεψη για το ίδιο θέμα έγινε και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα, παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από Πέλλα και Ημαθία. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός Οικονομικών, κα Κατερίνα Παπανάτσιου.

 

 

Πηγη

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα τρίτο έως το 2050. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση της αγοράς για τρόφιμα θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η τροφοδοσία ενός παγκόσμιου πληθυσμού των 9,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων το 2050 θα απαιτούσε αύξηση της συνολικής παραγωγής τροφίμων κατά περίπου 70% κάτι που συνεπάγεται το διπλασιασμό της παραγωγής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμοί αύξησης των αποδόσεων επιβραδύνθηκαν κυρίως σε πολλές χώρες και σε μεγάλες καλλιέργειες.

Παραπάνω μόλις περιγράψαμε την επικρατούσα κατάσταση. Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχουν χάσματα είναι πολλοί. Παραδείγματα αντιπροσωπευτικά είναι σίγουρα η έλλειψη πρόσβασης σε πολύτιμες πληροφορίες καθώς και η έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων.

Η επίδραση των λιπασμάτων στις αποδόσεις των καλλιεργειών

Γεγονός είναι πως τα λιπάσματα αποτελούν σημαντική συμβολή στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. Υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης παραγωγής και της χρήσης λιπασμάτων.

Ωστόσο, η υπερβολική χρήση αυτών έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την απώλεια αποδόσεων.

Η ευρεία καταχρηστική χρήση των λιπασμάτων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οδηγεί σε μειωμένες αποδόσεις, απόβλητα λιπασμάτων και στη ρύπανση των εδαφών και των υδάτων.

bigdata3

Ευρισκόμενοι από τη σκοπιά του καλλιεργητή ως μονάδα, ο κύριος στόχος είναι η κερδοφορία σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον το οποίο απαιτεί όλο και μεγαλύτερες αποδόσεις, παραγωγές και βιωσιμότητα.

Οι αγρότες διαρκώς βρίσκονται μπροστά σε επικείμενες λήψεις αποφάσεων. Τότε λοιπόν είναι που αντιμετωπίζουν διλήμματα πολλά και διατρέχουν τον άμεσο κίνδυνο της λήψης μη σωστής απόφασης τελικά. Τέτοια παραδείγματα είναι αποφάσεις σχετιζόμενες με αστάθμητους παράγοντες όπως, το κλίμα, τα καιρικά φαινόμενα, τη διαθεσιμότητα νερού, αποτυχίες εξοπλισμού, το κόστος των γεωργικών εισροών και πολλά άλλα.

Το πρόβλημα στην ουσία δεν είναι η μη σωστή τελικά απόφαση αλλά το ότι οι αγρότες δεν είναι σε θέση να προβλέψουν, αρά και να δράσουν άμεσα, στην περίπτωση δυσμενών αποφάσεων.

Η θρέψη από μόνη της είναι ένας πολύπλοκος και ιδιαίτερος γεωργικός τομέας, γεγονός που από μόνο του καθιστά μια ουτοπία την εύρεση της «βέλτιστης θρεπτικής φόρμουλας» για οποιαδήποτε καλλιέργεια. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο οι περισσότεροι καλλιεργητές εξακολουθούν να βασίζονται σε δοκιμές, εικασίες και εκτιμήσεις. Το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα είναι καλλιέργειες που δεν ικανοποιούν τις δυνατότητες παραγωγής τους και την αυξημένη περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και σπατάλη χρημάτων.

Για την ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου θα πρέπει ο κάθε παραγωγός πλέον, να μπορεί να λαμβάνει κατάλληλες και πιο ενημερωμένες αποφάσεις, κάτι που απαιτεί από τους αγρότες και τους αγροτικούς συμβούλους να βασίζονται περισσότερο στα ακριβή δεδομένα και τα αναλυτικά στοιχεία τους, παρά στη διαίσθησή τους.

Και ενώ μέχρι προσφάτως οι γενικές κατευθύνσεις και η διαισθητικές αποφάσεις  χαρακτήριζαν τους περισσότερους, ακόμη και επαγγελματίες παραγωγούς, ήρθε τώρα η σειρά της τεχνολογίας να αναλάβει δράση και να παίξει σημαντικό ρόλο στη λήψη των τελικών αποφάσεων, στηριζόμενη πλέον σε πραγματικά στοιχεία και όχι εικασίες.

bigdta4

Η "έξυπνη γεωργία" περιλαμβάνει μια τεχνολογικά μεσολαβούμενη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι διακυμάνσεις στον αγρό επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών.

Τέτοιες τεχνολογίες επιτρέπουν στους αγρότες να αυξάνουν την παραγωγικότητα, να εξοικονομούν πόρους και να ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η έκπλυση αζώτου και η απορροή φωσφόρου.

Η βελτιστοποίηση της διαχείρισης των λιπασμάτων είναι μια διαδικασία τριών βημάτων, όπου κάθε βήμα χρησιμοποιεί διαφορετικό τύπο τεχνολογίας:

 Συλλογή σχετικών δεδομένων

✔ Ανάλυση δεδομένων και λήψη αποφάσεων

✔ Εφαρμογή των λιπασμάτων

Συλλογή δεδομένων… από πού και πώς όμως;

Η δυνατότητα συλλογής ψηφιακών δεδομένων είναι η επανάσταση στη γεωργία. Επιτρέπει τη συλλογή πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων, την ενσωμάτωση πηγών δεδομένων, την πρόσβαση στα δεδομένα από οπουδήποτε και την ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων.

Εδώ είναι μερικές από τις βασικές διαδικασίες συλλογής και ανάλυσης δεδομένων:

►Δορυφορικές εικόνες αλλά και εικόνες από drones - χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τηλεανίχνευσης, όπως οι δορυφορικές εικόνες, παρέχουν δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση του αζώτου.

► Διάφοροι φασματικοί δείκτες αναπτύσσονται και αναλύονται. Οι πιο συνηθισμένοι είναι ο NDVI (Κανονικοποιημένος Δείκτης Βλάστησης), ο οποίος εκτιμά την κάλυψη της βλάστησης, τον CCCI (δείκτη περιεχομένου χλωροφύλλης κόμης) και τον CNI (δείκτης αζώτου της κόμης).

► Αισθητήρες χωραφιού - αισθητήρες αζώτου μπορούν να εγκατασταθούν στο χωράφι ή σε μηχανήματα, όπως ελκυστήρες, και να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα αζώτου.

► Μετεωρολογικά δεδομένα - δεδομένα από χιλιάδες μετεωρολογικούς σταθμούς συλλέγονται και αναλύονται. Η ακριβής πρόγνωση του καιρού είναι σημαντική για πολλές αποφάσεις που λαμβάνουν οι γεωργοί, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος της φύτευσης και των εφαρμογών λιπασμάτων.

► Βιβλιοθήκες δεδομένων - Αρκετοί διεθνείς οργανισμοί έχουν δημοσιεύσει βιβλιοθήκες δεδομένων σχετικά με τα εδάφη και τις ιδιότητές τους, μερικές εταιρείες ψηφιακού τύπου δημιουργούν βιβλιοθήκες δεδομένων για τις απαιτήσεις των θρεπτικών ουσιών, τις αποδόσεις και τα εδάφη με βάση τις αναλύσεις δεδομένων.

► Οι γεωργικές εισροές - αρκετοί αγρότες χρησιμοποιούν εφαρμογές cloud στις οποίες καταγράφονται τα δεδομένα των χωραφιών (τι εφαρμόσθηκε, πότε εφαρμόστηκε κ.τ.λ.) Αυτά τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τους γεωργούς δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τη διάδοση της γνώσης.

Η επανάσταση των δεδομένων!

Οι αναλύσεις των δεδομένων χωραφιού και οι συνεχώς ενημερωμένες βάσεις γνώσεων αποτελούν στην ουσία μια επανάσταση για τον τρόπο λήψης των καθημερινών αποφάσεων από τους παραγωγούς.

Σήμερα, οι αγρότες μπορούν ήδη να έχουν άμεση πρόσβαση σε εργαλεία λήψης αποφάσεων εφαρμογών cloud, τα οποία μεταφράζουν τεράστια αριθμό δεδομένων και αναλύσεων σε βέλτιστες πρακτικές και πληροφορίες που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δράσης.

bigdata2

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα εργαλεία στη γεωργία, οι αλγόριθμοι λογισμικού και οι αναλύσεις δεδομένων δεν απαιτούν εγκατάσταση hardware. Στην ιδανική περίπτωση, η λύση λογισμικού θα πρέπει να είναι εύκολα ενσωματωμένη σε οποιαδήποτε εξωτερική πηγή δεδομένων, όπως δορυφόροι, αισθητήρες, drones, μηχανήματα και ρομπότ.

Νέες ευκαιρίες προσφέρονται για βελτιστοποίηση της απόδοσης με τη διαχείριση της εφαρμογής των λιπασμάτων. Η βελτιστοποίηση της χρήσης λιπασμάτων απαιτεί συνεχή και πολύπλοκη ανάλυση μεγάλων δυναμικών συνόλων δεδομένων. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία λογισμικών τα οποία θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν σύνθετα προβλήματα των καλλιεργειών, χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό δεδομένων και γνώσης.

Με λίγη προσπάθεια, οι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από μια τέτοια ανάλυση και να βελτιώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους και τη λήψη αποφάσεων.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, ένα τέτοιου είδους λογισμικό μπορεί να ενσωματώνει εισροές για το κλίμα, το έδαφος, το νερό, τη γενετική, την ενέργεια, τους οικονομικούς πόρους, το ιστορικό του χωραφιού, τις αποδόσεις και άλλα.

Για παράδειγμα, η χρήση αζώτου μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική με την ανάλυση των ιδιοτήτων του εδάφους και του ρυθμού διείσδυσης του νερού μέσα σε αυτό και τη σύνδεσή του με τη δοκιμή εδάφους εντός του χωραφιού, τη χαρτογράφηση του εδάφους και της περιεκτικότητας σε άζωτο, δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά πρόσληψης αζώτου από την καλλιέργεια, χάρτες αποδόσεων, θερμοκρασίες, κατακρήμνιση και άλλα δεδομένα.

Σαφώς όμως δεν είναι μόνο το άζωτο που μας ενδιαφέρει, υπάρχουν 13 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την κατάλληλη ανάπτυξη των φυτών. Το επίπεδο καθενός από αυτά θα πρέπει να βελτιστοποιηθεί και τα αναλυτικά στοιχεία μπορούν να υποστηρίξουν μια τόσο περίπλοκη ανάλυση.

bigdata8

Η ταχεία ανάλυση των μεγάλων σειρών δεδομένων επιτρέπει επίσης στους αγρότες να αντιδρούν σε γεγονότα σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, η αποτελεσματικότητα των αζωτούχων λιπασμάτων επηρεάζεται από τη θερμοκρασία. Μία μη αναμενόμενη βροχή μπορεί να αλλάξει την απόφαση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των λιπασμάτων και τον τύπο του λιπάσματος που πρέπει να εφαρμοστεί.

Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων μπορεί να εντοπίσει προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές του χωραφιού, βοηθώντας τον αγρότη να εντοπίσει το πρόβλημα πιο εύκολα από ποτέ άλλοτε.

Ένα άλλο παράδειγμα για τη χρήση της ανάλυσης μεγάλου αριθμού δεδομένων είναι η ικανότητα εκτίμησης του δυναμικού απόδοσης για κάθε περιοχή του χωραφιού.

Αυτό επηρεάζει σημαντικά τις βέλτιστες ποσότητες λιπασμάτων που απαιτούνται. Οι περιοχές στον χωράφι με χαμηλότερο δυναμικό απόδοσης θα απαιτούν μικρότερες ποσότητες και αριθμούς εφαρμογών λιπασμάτων από τις περιοχές με υψηλότερο δυναμικό απόδοσης. Το ίδιο ισχύει για διαφορετικές ποικιλίες καλλιεργειών που έχουν διαφορετικές δυνατότητες απόδοσης.

Ανάλυση δεδομένων σημαίνει πρόβλεψη και πρόληψη μιας κατάστασης

Οι προγνωστικές αναλύσεις χρησιμοποιούν στατιστικά μοντέλα και αλγόριθμους για την πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων και συμπεριφορών. Αυτή η δυνατότητα έγινε δυνατή λόγω της συλλογής μεγάλου αριθμού δεδομένων.

Η ανάλυση ιστορικών δεδομένων, όπως οι αποδόσεις, ο καιρός, οι τάσεις στο έδαφος, οι εισροές λιπασμάτων και άλλα, μαζί με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, δίνουν στον γεωργό ισχυρά εργαλεία για να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις και να διαχειρίζεται τους κινδύνους.

Για παράδειγμα, η ελαχιστοποίηση της έκπλυσης αζώτου μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας προγνωστικά μοντέλα ανάλυσης.

Πρόσβαση στα δεδομένα

Τα αποτελέσματα ερευνών και οι επιστημονικές δημοσιεύσεις δεν είναι άμεσα διαθέσιμα στους αγρότες. Όταν είναι διαθέσιμα, τα δεδομένα συχνά είναι δύσκολο να ερμηνευθούν, είναι μερικά ή δεν σχετίζονται με τις ειδικές συνθήκες του αγρότη. Έτσι, οι αγρότες δεν μπορούν συνήθως να επωφεληθούν και να αποκτήσουν γνώσεις από τέτοια δεδομένα.

Σήμερα, οι αγρότες μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε εργαλεία λήψης αποφάσεων βασισμένα σε εφαρμογές cloud, τα οποία μεταφράζουν τεράστια ποσά δεδομένων και αναλύσεων σε βέλτιστες πρακτικές και πληροφορίες που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας.

Τα δεδομένα και η γνώση γίνονται διαθέσιμα σε όλους, μεγάλους ή μικρούς αγρότες, σε ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες χώρες. Ακόμη και οι παραδοσιακοί αγρότες μπορούν να ασκήσουν εξειδικευμένη λίπανση σε κάποιο βαθμό και να βελτιώσουν σημαντικά την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητά τους.

Ποιοί υποστηρίζουν αυτήν την έρευνα;

Είναι γεγονός πως η έρευνα σχετικά με τη θρέψη των φυτών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που χρησιμοποιούνται ακόμη παλιά και μη ανανεωμένα εγχειρίδια θρέψης.

bigdata6

Οι έρευνες σχετικά με τη θρέψη δεν οδηγούν τόσο εύκολα στη λήψη αποφάσεων που θα αφορούν έναν μεμονωμένο παραγωγό. Εδώ ακριβώς έρχονται να παίξουν καταλυτικό ρόλο ενημερωμένα και παγκόσμια δεδομένα που αφορούν στη θρέψη των καλλιεργειών ώστε τελικά αυτά να μετατραπούν σε ιδέες και συμπεράσματα τα οποία θα μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικά τη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα θρέψης.

Σε ποιόν ανήκουν όμως αυτά τα δεδομένα;

Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση για το «ποιός κατέχει τα δεδομένα». Οι αγρότες ανησυχούν πολύ για αυτή την ερώτηση. Τα δεδομένα που συλλέγονται με τη χρήση αισθητήρων στις εκμεταλλεύσεις τους διατηρούνται σε ένα σύννεφο (cloud), οι δορυφόροι λαμβάνουν εικόνες των χωραφιών και αναλύουν αυτές τις πληροφορίες.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που αυτά τα δεδομένα δεν χρησιμοποιούνται προς όφελος των αγροτών; Ποιός θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα; Το ζήτημα αυτό εξακολουθεί να είναι υπό συζήτηση.

Πώς επιτυγχάνεται η θρέψη ακριβείας στο χωράφι;

Διάφορες στρατηγικές και τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί σχετικά. Η απόκτηση των δεδομένων και η δυνατότητα ανάλυσης τους, δημιούργησαν την ευκαιρία να εκτιμηθούν οι διακυμάνσεις των θρεπτικών συστατικών του εδάφους και η ανάπτυξη των καλλιεργειών στο χωράφι και να ληφθούν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο και συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Σε μεγάλα χωράφια, η εφαρμογή μεταβλητού ποσοστού (VRA) λιπασμάτων βελτιώνει την αποδοτικότητα της εφαρμογής λιπασμάτων, όπου το μηχάνημα εφαρμόζει διαφορετικούς ρυθμούς λίπανσης σε κάθε τμήμα του χωραφιού αναλόγων των επί μέρους αναγκών.

Τελικά, αυτή η έξυπνη περιβαλλοντική επιλογή επιτρέπει στους καλλιεργητές να εξοικονομούν χρήματα και να αυξάνουν τις αποδόσεις, χρησιμοποιώντας το σωστό ποσοστό και τύπο λιπασμάτων όπου απαιτείται, αντί να εφαρμόζουν την ίδια εφαρμογή σε ολόκληρη της έκταση του χωραφιού.

Εξοικείωση και υιοθέτηση αυτών των νέων τεχνολογιών από τους αγρότες

Παρόλο που αυτές οι νέες τεχνολογίες υπόσχονται πολλά και θαυμαστά αποτελέσματα, αυτό δεν αρκεί.

Για την τεχνολογία που υιοθετεί ο γεωργός, η λύση πρέπει να είναι, η ευκολία στη χρήση, να προσθέτει πραγματική αξία στο τελικό προϊόν και να μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί με τον υπάρχοντα εξοπλισμό και την καθημερινή ροή εργασίας.

 

 

Πηγη

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 11:38

Ο ρόλος των drones σε ένα χωράφι

Written by

Οι ερευνητές λένε ότι στο εγγύς μέλλον, οι υπέρυθρες εικόνες μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν το στρες των φυτών πολύ νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα από ό, τι είναι δυνατόν τώρα.

Τα drones (UAVs), τα μη επανδρωμένα οχήματα, είναι σε θέση να συλλάβουν και την πιο τρελή φαντασία του κάθε καλλιεργητή, οι οποίοι και έχουν κατά καιρούς ονειρευτεί πως εκμεταλλεύονται τις ικανότητες της όρασης ενός πουλιού το οποίο μπορεί και ανιχνεύει την κατάσταση των χωραφιών τους από μακριά, βελτιώνοντας τις απαιτούμενες γεωργικές εργασίες που θα πρέπει να εφαρμοσθούν σε αυτά.

Ενώ μερικές από αυτές τις λειτουργίες είναι εφικτές από την σημερινή τεχνολογία UAV, πολύ περισσότερα έρχονται στο μέλλον.

field overhead

Τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή τα drones:

✔ Ακριβής εφαρμογή νερού και φυτοφαρμάκων

Σημαντικές προσπάθειες γίνονται για τη βελτίωση της ικανότητας των UVAs να εφαρμόζουν άρδευση και φυτοπροστασία με ακρίβεια. Μέχρι στιγμής, αυτό που έχει επιτευχθεί είναι η επαλήθευση ενός θεωρητικού μοντέλου το οποίο όμως δε βρίσκει πρακτική εφαρμογή σε οποιοδήποτε αγρόκτημα και οποιουδήποτε μεγέθους. Υπάρχουν ακόμη σφάλματα τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν.

Για να αποκτήσουν τα drones περισσότερες δυνατότητες, θα πρέπει να αυξηθεί το μέγεθός τους παρ’όλους τους κινδύνους που μπορεί να φέρει αυτή η αλλαγή. Επίσης θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις όσον αφορά στην αποδοτικότητα της μπαταρίας, οπότε και οι πτήσεις θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Η δεύτερη βελτίωση αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Επί του παρόντος, τα UAV που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή νερού ή / και φυτοφαρμάκων απαιτούν από τον χειριστή να επιλέξει τον τόπο όπου θα τοποθετηθεί το φορτίο με βάση τις εικόνες που μεταδίδει το UAV. Αυτό όμως σύντομα μπορεί να αλλάξει.

Ακόμη όμως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο όπου το ίδιο το drone  έχει το λογισμικό για να εντοπίσει από μόνο του το παράσιτο ή την έλλειψη νερού και να επέμβει το ίδιο αναλόγως. Σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που ένα Drone θα μπορεί να πετάξει και να διακρίνει από μόνο του , βάσει ενός λογισμικού που θα φέρει, πως το χρώμα του φυτού είναι διαφορετικό και γι’αυτό απαιτείται ψεκασμός , ενώ σε ένα άλλο σημείο του χωραφιού τα φυτά είναι υγιή.

✔ Βελτιωμένος έλεγχος παρασίτων

Τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια καλλιεργητικής περιόδου, λήφθηκαν αεροφωτογραφίες χωραφιών. Στις φωτογραφίες αυτές εμφανίστηκαν μοτίβο που έδειχναν τη μετακίνηση της νόσου στο χωράφι.

Βάσει αυτών των φωτογραφιών υπήρχε η δυνατότητα διαπίστωσης πως το πρότυπο  της ασθένειας συνδεόταν με τους διαφορετικούς τύπους εδαφών σε όλο το χωράφι. Εικασίες γίνονται πως τα φυτά σε ορισμένες περιοχές του χωραφιού βρισκόταν υπό περισσότερο άγχος, οπότε και ήταν περισσότερο ευαίσθητα. Αυτή πραγματικά ήταν μια συναρπαστική παρατήρηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, η ανίχνευση των επιβλαβών οργανισμών μέσω των drones, φέρνει δύο προκλήσεις:

► Πρώτον, ο εντοπισμός του επιβλαβούς παθογόνου θα πρέπει να γίνεται αρκετά νωρίς και την κατάλληλη στιγμή, προτού να είναι πολύ αργά.

► Δεύτερον, οι φωτογραφίες μέσω των drones δεν είναι σε θέση να προσφέρουν την πρακτική προσέγγιση του προβλήματος η οποία και θα δώσει μια έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος, γι’αυτό και μέχρι στιγμής οι αεροφωτογραφίες χρησιμοποιούνται, και έτσι πρέπει να γίνεται, ως πρόσθετο εργαλείο και όχι ως αντικατάσταση του επιτόπιου ελέγχου στο χωράφι.

Τα παραπάνω ζητήματα μπορεί σύντομα να διορθωθούν, καθώς η σημερινή λειτουργία διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών είναι ακριβώς η κορυφή του παγόβουνου.

Επί του παρόντος, τα περισσότερα UAV λαμβάνουν αληθινές έγχρωμες φωτογραφίες ή εικόνες που έχουν εγγραφεί χρησιμοποιώντας το φάσμα του ορατού φωτός. Οι αληθινές έγχρωμες εικόνες μπορούν να ανιχνεύσουν ζημιές από επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες μόνο όταν τα φύλλα αλλάξουν χρώμα ή εγκαταλείψουν το φυτό.

drone01

Ωστόσο, το επόμενο βήμα έρχεται ήδη.

Ορισμένες εταιρίες και ερευνητές με εικόνες UAV χρησιμοποιούν σχεδόν υπέρυθρο, έναν τύπο φωτογραφίας που αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος του ορατού φάσματος φωτός. Οι κοντινές εικόνες υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορούν να επεξεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα δείκτη βλάστησης κανονικοποιημένων διαφορών (NDVI), ο οποίος είναι ένας υπολογισμός του θόλους καλλιέργειας που καλύπτει το χωράφι. Ένας στρεσογόνος παράγοντας που επιβραδύνει την ανάπτυξη των φυτών ή αρχίζει να αποφυλλώνεται φυτά μπορεί να ταυτοποιηθεί από το NDVI προτού είναι προφανές οπτικά.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ακόμη ότι τα δεδομένα NDVI μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για την αξιολόγηση της ωριμότητας των καλλιεργειών και του χρονισμού συγκομιδής σε ορισμένες καλλιέργειες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο εγγύς μέλλον οι υπέρυθρες εικόνες θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν το στρες των φυτών πολύ νωρίτερα και πολύ πιο συγκεκριμένα από ό, τι είναι δυνατό τώρα. Διάφορες ασθένειες προκαλούν στρες στα φυτά με μοναδικά χαρακτηριστικά. Αυτό το εύρημα, σε συνδυασμό με τις τεράστιες εξελίξεις στις πολυφασματικές κάμερες, υποδηλώνει ότι οι εικόνες που καταγράφηκαν από UAVs μπορεί να εντοπίσουν σύντομα μεμονωμένες ασθένειες και παράσιτα από ακόμη και ελάχιστες αλλαγές στα φύλλα και / ή στη γενική υγεία των φυτών.

Αξίζει το κόστος;

Οι αεροφωτογραφίες μπορούν να προσφέρουν στους παραγωγούς πάρα πολλές πληροφορίες και κάθε είδους γνώση για τις καλλιέργειές τους. Για πρώτη φορά, τα UAV δίνουν στους καλλιεργητές μια στιγμιότυπη εικόνα της συνολικής υγείας και της ανάπτυξης των καλλιεργειών μέσα στη σεζόν και σε πραγματικό χρόνο.

Εκτός από την γρήγορη επισκόπηση των καλλιεργειών, μια εναέρια εικόνα παρέχει μια επισκόπηση που δεν μπορεί να προκύψει όταν περπατάμε μεταξύ των φυτών.

Παρατηρούμε σαφή και καλύτερα πρότυπα διαχείρισης πρακτικών των περισσότερων χωραφιών πάνω από τα οποία εφαρμόζονται πτήσεις UVA.

DRONE 1

Προκύπτοντα θέματα σχετιζόμενα με το γεωργικό εξοπλισμό:

► θέματα βάθους σποράς / φύτευσης

► θέματα συμπιεσμένων εδαφών

► θέματα γονιμότητας εδαφών

Όλα τα παραπάνω θέματα θα μπορούσα κανείς να τα μεταφράσει σε χαμένα ευρώ για κάθε παραγωγό…

✔ Δημιουργία ζωνών για πολυετείς αξιολογήσεις των καλλιεργειών

Η φύση είναι σπάνια απολύτως συνεπής. Σε κάθε τομέα καλλιέργειας, η τοπογραφία, ο τύπος του εδάφους, τα επίπεδα υγρασίας, τα ζητήματα των παρασίτων, τα θρεπτικά συστατικά και η μικροβιακή δραστηριότητα του εδάφους θα διαφέρουν.

Τα UAV επιτρέπουν στους αγρότες να βλέπουν εύκολα τη μεταβλητότητα σε έναν τομέα, το οποίο αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της υγείας των καλλιεργειών ανά ζώνη.

Δεν υπάρχει ούτε ένας χάρτης στον οποίο να εμφανίζεται σταθερή η καλλιέργεια σε ολόκληρη την έκταση του χωραφιού.

Κάθε παράγοντας που προκαλεί διακύμανση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εάν ένα συγκεκριμένο τμήμα του χωραφιού διαφέρει από ένα άλλο, υπάρχει η ευκαιρία να εισέλθετε, να αξιολογήσετε και να βελτιώσετε τα αποτελέσματά σας.

Ένα φυτό που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης προσδίδει μια συγκεκριμένη αξία. Αναλύοντας αυτές τις τιμές μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν το φυτό είναι πάνω ή κάτω από τις επιθυμητές τιμές της δεδομένης χρονικής στιγμής. Στην περίπτωση μιας καλλιέργειας υπό συνθήκες στρες, το αντίστοιχο πρόβλημα θα εντοπισθεί.

Πώς γίνεται ο εντοπισμός;

Καταρχήν με επιτόπιο έλεγχο και εν συνεχεία μέσω των UVA μέσω πολλαπλών ελέγχων σε πραγματικούς χρόνους καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν. Μόλις εντοπισθούν οι περιοχές του χωραφιού με μειωμένη ή με εξαιρετική ανάπτυξη, οι καλλιεργητές μπορούν να αναλύσουν τους παράγοντες που περιορίζουν την ανάπτυξη και βελτιώσουν την ανάπτυξη και στη συνέχεια να αρχίσουν να σκέφτονται όσον αφορά τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων μέσω προσαρμογών στις εισροές, τη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών και τις αγρονομικές πρακτικές. Σε άλλες περιπτώσεις, τα προσδιορισμένα πρότυπα μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις κατά τα επόμενα έτη.

Καθώς οι εκμεταλλεύσεις μεγαλώνουν και τα περιθώρια γίνονται μικρότερα, οι αγρότες θα πρέπει να κλίνουν περισσότερο στην τεχνολογία για να επιτύχουν κερδοφορία. Έχει ξεκινήσει ήδη και υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση της αξίας αυτού του τύπου δεδομένων.

Ολόκληρη η έννοια της εκμετάλλευσης ανά ζώνη και όχι ανά χωράφι συνοψίζεται στην ανάγκη του αγρότη να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις ποιοτικά και ποσοτικά.

DRONE 2

Και για το τέλος, ένα πρακτικό ερώτημα:

Είναι απαραίτητη η πρόσληψη ενός επαγγελματία χειριστή drone;

Υπάρχουν φορές που όντως έχει νόημα η πρόσληψη ενός επαγγελματία χρήστη, αναφερόμενοι σε περιπτώσεις χαρτογράφησης μεγάλων εκτάσεων για εφαρμογές μεταβλητού συντελεστή και εάν κάποιος παραγωγός δεν έχει στην ιδιοκτησία του ένα drone.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση που ένας γεωπόνος ή ένας παραγωγός θα μπορούσαν οι ίδιοι να οικειοποιηθούν την αξία ενός χειριστή drone, από τη στιγμή που ο επιτόπιος έλεγχος του χωραφιού παραμένει ακόμη απαραίτητος και η βαθιά γνώση ενός χωραφιού σαφώς δίνει μεγαλύτερες και αποδοτικότερες ερμηνείες των δεδομένων.

Υπάρχουν φιλικά προς το χρήστη λογισμικά και αυτά θα πρέπει να ψάξουν να βρουν οι παραγωγοί.

Επίσης, πολύ σημαντική παράμετρος και η συμμόρφωση με τη νομοθεσία του κάθε κράτους σχετικά με τη χρήση drone, οπότε ενημερωθείτε σχετικά.

 
 

Έντονη κινητικότητα δείχνει να αναπτύσσεται για µια ακόµα περίοδο, όσον αφορά στις νέες φυτεύσεις πυρηνόκαρπων, µε τα νεκταρίνια να διευρύνουν σηµαντικά την παρουσία τους ανάµεσα στις επιτραπέζιες εκδοχές φρούτων αυτής της κατηγορίας.

Την ίδια στιγµή στα συµπύρηνα, όλο το βάρος πέφτει αυτό τον καιρό στις όψιµες ποικιλίες (Everts, Venus Aroma, Ι.Φ.∆−Ε45) και στην αναζήτηση ηµιορεινών περιοχών που θα µπορούσαν να υποστηρίξουν επιτυχώς την καλλιέργεια. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό στον Βαθύλακκο Κοζάνης, µια περιοχή µε 470 µέτρα υψόµετρο, στην οποία ωστόσο δεν υπάρχει σχετική παράδοση και φυσικά καµιά τεχνογνωσία γύρω από τα ροδάκινα.

Εδώ είναι κάτι παραπάνω από εµφανής η προσπάθεια την οποία κάνει η εγχώρια µεταποιητική βιοµηχανία για τη διεύρυνση της παραγωγικής περιόδου,  έτσι ώστε νά καθίσταται πιο διαχειρίσιµη η περίοδος λειτουργίας των µονάδων (όχι Κυριακές, όχι υπερωρίες κ.λπ.) και να βγαίνει µε µικρότερο κόστος και καλύτερη ποιότητα η παραγωγή.

Επιστρέφοντας στα επιτραπέζια, εκτός από τα νεκταρίνια που κερδίζουν συνεχώς έδαφος και µερίδια αγοράς, ενδιαφέρον έχουν επίσης τα πλακέ (ντόνατ ή UFO κατά τους Αµερικανούς). Εδώ η ποικιλία Pantao έλκει τις ρίζες της από την αρχαία Prunus persica και ήταν γνωστή στην Κίνα πριν τουλάχιστον 200 χρόνια.
 
 
Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, μίλησε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Euroactiv, ανακοινώνοντας ότι προκηρύσσεται άμεσα το έργο για την ψηφιακή γεωργία, από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν 450.000 αγρότες.

«Η κυβέρνησή μας έχει θέσει ως κύριο στόχο τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας, άρα και του ελληνικού αγροτικού τομέα και της αγροτικής παραγωγής από την παραδοσιακή καλλιέργεια στις σύγχρονες μεθόδους, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωρούμε με ταχύ ρυθμό. Εντός του μήνα προκηρύσσουμε το έργο και πολύ σύντομα το πρόγραμμα θα γίνει κτήμα 450.000 αγροτών» ανέφερε ο κ. Παππάς.
«Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 6.500 επίγειοι σταθμοί θα "παρακολουθούν" καλλιέργειες σε 15 εκατ. στρέμματα, θα συλλέγουν δεδομένα για το έδαφος, τον αέρα και το νερό, τα οποία στη συνέχεια θα αξιοποιούμε ώστε να δίνονται συμβουλές "κομμένες και ραμμένες" στα μέτρα κάθε χωραφιού» συνέχισε ο Ν. Παππάς και πρόσθεσε: «Ο αγρότης, πλέον, θα μπορεί να λαμβάνει με ένα απλό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο ενημερώσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα και συμβουλές άρδευσης, καθώς και προστασίας της παραγωγής του. Τα δε δεδομένα θα είναι ανοιχτά για ακαδημαϊκούς σκοπούς και με κάποιου είδους συνεργασία και για τον ιδιωτικό τομέα. Η δράση της ευφυούς γεωργίας, όπου έχει εφαρμοστεί πιλοτικά, έχει αποφέρει μείωση κόστους για τους αγρότες ως 45%. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η επόμενη ημέρα, σε μια Ελλάδα χωρίς την μέγγενη των Μνημονίων, να μην έχει τον πρωτογενή τομέα που της αξίζει».
Χαρακτήρισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα ως μονόδρομο, «έναν μονόδρομο στον οποίο καλούμαστε να συμπορευτούμε όλοι. Πολιτεία, ακαδημαϊκή κοινότητα, αγροτικές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, startups και φυσικά οι αγρότες, παλιοί και νέοι, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προοπτικές γεωργικής ανάπτυξης της χώρας στην κατεύθυνση της Κοινής Αγροτικής Παραγωγής μετά το 2020. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες είναι εκείνοι που θα ζητήσουν τη συνέχεια του έργου γιατί τους λύνει τα χέρια».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης μικροδορυφόρων ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε: «η Ελλάδα επανακάμπτει στον τομέα του Διαστήματος. Θεωρούμε πως ο συγκεκριμένος τομέας λειτουργεί σαν πυλώνας, μέσω του οποίου θα στηρίξουμε το σύνολο της οικονομίας μας. Για αυτό τον λόγο εφαρμόζουμε την Ενιαία Εθνική Διαστημική Στρατηγική, ενώ, μεταξύ άλλων, προχωρούμε στην ανάπτυξη υποδομής και συστοιχίας μικροδορυφόρων. Σήμερα, η ανάπτυξη των μικροδορυφόρων στην Ελλάδα περιορίζεται σε εκτοξεύσεις που έχουν υλοποιηθεί από τα Πανεπιστήμια Πάτρας, Αιγαίου, Δημοκρίτειο και Πελοποννήσου, πανεπιστήμια τα οποία έχουν συμμετάσχει σε πραγματικές και επιτυχημένες αποστολές μικροδορυφόρων στο διάστημα μέσω της ΝΑSΑ και της ESA.
Το πρόγραμμα κατασκευής μικροδορυφόρων, που έχουμε δρομολογήσει, βρίσκεται σε τελικό στάδιο έγκρισης και περιλαμβάνει 11 μικροδορυφόρους, που θα κατασκευαστούν εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα και η χρήση τους θα αφορά σε τεχνολογίες αποκλειστικής χρήσης για τους πολίτες της χώρας, κυρίως σε downstream εφαρμογές από το διάστημα.
Το διαστημικό πρόγραμμα για την Παρατήρηση Γης, το Copernicus, έχει ως κατεξοχήν πεδίο δράσης τον τομέα της γεωργίας. Η αξιοποίηση των δεδομένων του από χρήστες που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή γίνεται διαρκώς αποδοτικότερη, χάρις και στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν εφαρμογές της "έξυπνης" γεωργίας».
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αναφέρθηκε στο έργο για την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο, ανακοινώνοντας ότι «μέσα στον Νοέμβριο θα έχουμε την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Το έργο για την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων σε όλο το Δημόσιο, ένα έργο - τομή για τη δημόσια διοίκηση, θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Αφορά 21.000 φορείς του Δημοσίου και συνδυάζεται με την παροχή 150.000 ψηφιακών υπογραφών στους δημόσιους υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ είμαστε πλήρως ψηφιοποιημένοι. Αυτό σημαίνει πως οι 600 άνθρωποι που εργαζόμαστε εκεί υπογράφουμε και διακινούμε κάθε έγγραφο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητού μας τηλεφώνου. Σύμφωνα με τις μελέτες, με την επέκταση του έργου σε όλο το Δημόσιο, θα εξοικονομούμε 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος μας είναι να "δέσει" αυτό το έργο με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, μέσω της οποίας θα οι συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο θα ψηφιοποιηθούν πλήρως» υπογράμμισε.
Μιλώντας για το μέτρο του barcode στις εφημερίδες, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα έργο που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στο χώρο του Τύπου, αλλά και τη διανομή της δημόσιας διαφήμισης στα έντυπα. Πλέον, βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών και ως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε και τη σύμβαση με τον ανάδοχο. Ως Πολιτεία πράττουμε το καθήκον μας. Βγάζουμε τα "καπέλα" από τις πωλήσεις των εφημερίδων και καθιστούμε σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν σε όλα τα επίπεδα».
Απαντώντας στις κατηγορίες τις αντιπολίτευσης περί καθυστερήσεων, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε: «με την αντιπολίτευση έχουμε διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, η Ελλάδα βρέθηκε ουραγός στις εξελίξεις περί τα ψηφιακά και κινδύνευσε να απολέσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για έργα αυτής της κατηγορίας.
Σήμερα, η κατάσταση αυτή έχει αντιστραφεί. Με τα εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και εθνικούς πόρους, η Ελλάδα όχι μόνο καταφέρνει να κάνει τη διαφορά με συγκεκριμένα έργα, αλλά επιτυγχάνει -αυτό που λέμε στην Ελλάδα- τη δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη. Την ισότιμη, δηλαδή, συμμετοχή όλων στη νέα εποχή. Κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει βασική μέριμνα ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας».

 
 
 

Η ανάπτυξη των καλλιεργειών και οι αποδόσεις τους επηρεάζονται άμεσα από την ηλιακή ακτινοβολία, τη θερμοκρασία και το ύψος των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Για παράδειγμα, η διαθεσιμότητα του νερού αποτελεί συχνά έναν περιοριστικό παράγοντα για την παραγωγή των καλλιεργειών. Επίσης, η υπερβολική υγρασία μπορεί να έχει ανάλογα αποτελέσματα και όσον αφορά στα επίπεδα της θερμοκρασίας, οι ψυχρές θερμοκρασίες του εδάφους μπορεί να επιβραδύνουν τη βλάστηση των σπόρων αλλά και την εμφάνιση των φυταρίων.

Πρόκειται λοιπόν για τρεις πολύ βασικούς παράγοντες, τους οποίους οφείλουμε να κατανοήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε ώστε ο σχεδιασμός των κατάλληλων καλλιεργητικών πρακτικών να είναι και ο ορθότερος.

Ηλιακή ακτινοβολία

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι σημαντική για την ανάπτυξη των φυτών. Τα φύλλα απορροφούν το φως του ήλιου και το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας για τη φωτοσύνθεση. Η ικανότητα μιας καλλιέργειας να συλλέγει το φως του ήλιου είναι συνάρτηση της επιφάνειας των φύλλων ή του δείκτη φυλλικής επιφάνειας.

Διάφοροι παράγοντες, όπως: ο ανταγωνισμός των ζιζανίων, τα επιβλαβή για τα φυτά έντομα, οι ασθένειες κ.α., σίγουρα μειώνουν την ωφέλιμη φυλλική επιφάνεια ώστε τελικά ο βαθμός της φωτοσύνθεσης να είναι μειωμένος. Θεωρητικά, κάθε αύξηση στην απορροφώμενη ηλιακή ενέργεια από το φυτό, σημαίνει και αύξηση της ανάπτυξης της καλλιέργειας. Όταν τα φύλλα απορροφούν ηλιακή ενέργεια, συνάμα η θερμοκρασία της επιφάνειάς τους αυξάνεται και εν συνεχεία, τα φυτά ανταποκρίνονται σε αυτήν την αύξηση της θερμοκρασία τους απελευθερώνοντας νερό μέσω των στοματίων τους για να ψύξουν την επιφάνειά τους.

sunray2

Τα φύλλα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το νερό απορροφάται από τις ρίζες των φυτών. Το φως του ήλιου παρέχει στα φυτά την ενέργεια που χρειάζονται για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα και του νερού σε υδατάνθρακες και οξυγόνο. Οι υδατάνθρακες που παράγονται με τη φωτοσύνθεση χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της βλάστησης και της αναπαραγωγής και για την αύξηση της βιομάζας των καλλιεργειών. Επειδή η απαραίτητη ηλιακή ενέργεια για τη φωτοσύνθεση, υφίσταται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει σε μια καλλιέργεια επηρεάζεται από την ποσότητα υδρατμών στην ατμόσφαιρα. Τα σύννεφα μειώνουν την ηλιακή ακτινοβολία αντανακλώντας την στον εξωτερικό χώρο, εμποδίζοντάς την τελικά να φτάσει στις καλλιέργειες.

Μία όσο το δυνατό πρωιμότερη σπορά, πάντα όμως εντός επιτρεπτών ορίων, μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της ηλιακής ακτινοβολίας ου θα δεσμευτούν από τις καλλιέργειες.

Υγρασία εδάφους και χρήση ύδατος από τις καλλιέργειες

Η ποσότητα ύδατος που απορροφάται από τα φυτά εξαρτάται και αυτή από ένα πλήθος παραγόντων, όπως: το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας, το βάθος του ριζικού συστήματος, η διαθεσιμότητα του εδαφικού νερού, τα ποσά των κατακρημνισμάτων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, η ηλιακή ακτινοβολία, η υγρασία, τη θερμοκρασία και ο άνεμος.

Οι καλλιέργειες χρησιμοποιούν το νερό για δύο λόγους, για την ανάπτυξή τους και για να δροσιστούν. Εδώ ακριβώς λοιπόν αναφερόμαστε στη γνωστή και πολύ σημαντική εξατμισοδιαπνοή  (ΕΤ) των φυτών.

Η ET είναι η εξάτμιση του εδαφικού νερού και του νερού των φυτικών επιφανειών και του νερού που χρησιμοποιείται από τα φυτά για την ανάπτυξή τους  και τη διαπνοή.

rain2

Η διαπνοή αναφέρεται στο νερό που χάνεται στην ατμόσφαιρα μέσω των στοματίων των φυτών. Τα φυτά απελευθερώνοντας νερό στην επιφάνειά τους, ψύχουν την επιφάνειά τους και έτσι ελαχιστοποιούν το θερμικό στρες.

Η εξάτμιση συνήθως είναι σημαντική μόνο όταν η επιφάνεια του εδάφους είναι υγρή ή όταν η φυλλική επιφάνεια στο σύνολό της είναι υγρή μετά από βροχόπτωση. Στην περίπτωση που το επιφανειακό έδαφος στεγνώσει σε βάθος περίπου 2-6 εκατοστών, η περαιτέρω εξάτμιση του νερού από το έδαφος είναι συνήθως ελάχιστη. Η εξάτμιση από την επιφάνεια του εδάφους μειώνεται επίσης όταν η φυλλική επιφάνεια σκιάζει σχεδόν τελείως την επιφάνεια του εδάφους. Ο μέγιστος ρυθμός ΕΤ εμφανίζεται όταν το νερό του εδάφους δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα.

Η διαπνοή του νερού από τα στομάτια ακολουθούμενη από εξάτμιση από την επιφάνεια του φύλλου, διατηρεί μια χαμηλότερη θερμοκρασία φύλλων σε σχέση με αυτή του περιβάλλοντος χώρου. Τα στομάτια ρυθμίζουν την απώλεια νερού με το άνοιγμα ή το κλείσιμο της εισόδου τους. Όταν τα στομάτια είναι πλήρως ανοικτά, η διαπνοή είναι στο μέγιστο για να διατηρούνται οι επιφάνειες των φύλλων δροσερές. Όταν τα φυτά βρίσκονται υπό υδατικό στρες, τα στομάτια, εν μέρει κλείνουν, για να μειωθεί η διαπνοή. Η υγρασία, η οποία είναι ένα μέτρο του ποσού των υδρατμών που υφίστανται στην ατμόσφαιρα, παίζουν επίσης ρόλο στη διαπνοή. Ο ρυθμός διαπνοής μιας καλλιέργειας είναι υψηλότερος όταν η υγρασία του αέρα είναι χαμηλή.

Συνήθως υπάρχει ένα στρώμα αέρα που περιβάλλει τη φυλλική επιφάνεια των καλλιεργειών η οποία και επηρεάζει την ψύξη των φύλλων. Όσο πιο παχιά είναι αυτή η στρώση του αέρα, τόσο χαμηλότερη είναι η απώλεια ύδατος από τα φυτά. Ο άνεμος θα διαταράξει το πάχος του στρώματος, καθώς αυξάνεται η ταχύτητα του ανέμου, μειώνεται το στρώμα του αέρα, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον ρυθμό της αναπνοής από τα φύλλα στον κινούμενο αέρα.

Οι καλλιέργειες χρησιμοποιούν το ριζικό τους συστήματα για να προσροφήσουν νερό από το έδαφος. Ο ρυθμός και η ποσότητα του νερού που απορροφώνται από μια καλλιέργεια επηρεάζεται από την περιεκτικότητα του εδάφους σε νερό, το στάδιο της ανάπτυξης των φυτών και το βάθος του ριζικού συστήματος.

Για παράδειγμα, όσον αφορά στις ετήσιες καλλιέργειες, απαιτείται μια ορισμένη ποσότητα υγρασίας για να βλαστήσουν οι σπόροι και να περάσει η καλλιέργεια μέσα από όλα τα βλαστικά στάδια και τελικά να φτάσει σε αυτά της αναπαραγωγικής φάσης. Προφανώς και η ποσότητα υγρασίας που απαιτείται ποικίλλει, καθώς οι καλλιέργειες δεν χρειάζονται τόσο πολλή υγρασία για τη διαπνοή τους σε μια δροσερή μέρα όπως μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας.

rain

Το μόνο σίγουρο είναι πως από τη στιγμή που μία καλλιέργεια μεταπηδήσει από το βλαστικό στάδιο στο αναπαραγωγικό, τότε είναι που οι υδατικές της ανάγκες αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό, οι οποίες ξαναμειώνονται όταν η καλλιέργεια φτάνει στο στάδιο της ωρίμανσης.

Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν μία καλλιέργεια δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό που χρειάζεται από το έδαφος, οπότε και για να αποφευχθεί η αφυδάτωση της καλλιέργειας, τα στόματα κλείνουν (φυτά C3), οδηγώντας όμως σε μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας.

Η ξηρασία κάνει την εμφάνισή της όταν υπάρχει σοβαρή έλλειψη εδαφικού νερού και ανύπαρκτες βροχοπτώσεις, οπότε και οι αποδόσεις των καλλιεργειών μειώνονται δραστικά.

Μία ξηρασία θεωρείται σοβαρή όταν οι αποδόσεις των καλλιεργειών μειώνονται τουλάχιστον κατά 50% κάτω από τη μακροπρόθεσμη μέση απόδοση.

Θερμοκρασία

Όλες οι καλλιέργειες έχουν μέγιστα, ελάχιστα και βέλτιστα θερμοκρασιών. Αυτά τα όρια θερμοκρασιών επηρεάζουν διάφορες ζωτικής σημασίας διεργασίες του φυτού, όπως η βλάστηση, η ανάπτυξη των ριζών, η πρόσληψη νερού, η φωτοσύνθεση, η αναπνοή, η ανθοφορία κ.α.

Όταν οι τιμές των θερμοκρασιών βρεθούν σε επίπεδα υπό των ελαχίστων ή πέραν των μεγίστων, τότε οι φυτικές διεργασίες επιβραδύνονται ή και σταματούν.

Το στρες που αντιμετωπίζουν τα φυτά λόγω υψηλών θερμοκρασιών προκαλεί το κλείσιμο των στοματίων το οποίο όμως οδηγεί σε ανεπιθύμητη αύξηση της θερμοκρασίας του φυτού.

soilmoisture

Τα ανώτερα επίπεδα θερμοκρασιών που μπορούν να προκαλέσουν θερμική καταπόνηση στα φυτά, ποικίλου ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας κάθε φορά, αλλά και ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης. Για παράδειγμα, για το σιτάρι, η βέλτιστη περιοχή θερμοκρασιών για τη φωτοσύνθεση είναι οι 15-30 οC. Το θερμικό στρες αυξάνεται όταν οι θερμοκρασίες είναι μεταξύ 30 και 40 οC. Πάνω από τους 40 °C, οι φωτοσυνθετικές διαδικασίες μπορούν να καταρρεύσουν μόνιμα. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει διάφορα στάδια ανάπτυξης. Για παράδειγμα, η απόδοση του σίτου επηρεάζεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες εμφανίζονται πέντε έως 10 ημέρες πριν από την άνθηση, όταν σχηματίζεται γύρη και η βιωσιμότητα μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά.

Από την άλλη, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν και αυτές να προκαλέσουν στρες σε μία καλλιέργεια όταν η θερμοκρασία παραμένει άνω του μηδενός ή όταν η θερμοκρασία πέφτει υπό του μηδενός επίσης. Στην περίπτωση των χαμηλών θερμοκρασιών υπό του μηδενός οι ζημιές που προκαλούνται στα φυτά είναι μεγαλύτερες και σοβαρότερες. Φυτά που έχουν βιώσει περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών πριν την έλευση του παγετού, μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε σχέση με αυτά που δεν έχουν σκληραγωγηθεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Περιπλοκότητα χαρακτηρίζει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, επίσης και τα φυτά. Η κατανόηση των αλληλεπιδράσεων των φυτών με το περιβάλλον του αποτελεί το α και το ω της κατανόησής τους από εμάς.

 

 
 
 

Η ανθεκτικότητα των παρασίτων στα διάφορα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι ένα γεγονός το οποίο και φοβούνται σχεδόν όλοι οι παραγωγοί. Αυτό που δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι είναι πως μπορεί να απέχουν μόνο ένα και μοναδικό ψεκασμό από αυτήν…

Όταν για πρώτη φορά παρατηρήθηκε πως φυτοπροστατευτικά σκευάσματα δεν ήταν πλέον αποτελεσματικά στη χρήση τους, ελάχιστος σχετικά χρόνος χρειάστηκε έτσι ώστε οι ερευνητές να καταλάβουν πως πρόκειται για φαινόμενα ανθεκτικότητας.

Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε και εξακριβώθηκε η φύση του προβλήματος, αναπτύχθηκαν στρατηγικές αντιμετώπισής του οι οποίες αποσκοπούσαν στη μείωση της αύξησης της ανοχής αλλά και στην εύρεση μιας απάντησης στο ερώτημα:

Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορώ να το αποτρέψω;

Δυστυχώς, οι εταιρείες παρασκευής φυτοφαρμάκων δεν είναι σε θέση να αναπτύσσουν τόσο γρήγορα νέες χημικές ουσίες οι οποίες να μπορούν να διατεθούν εμπορικά και τελικά να υπερπηδηθεί το πρόβλημα της ανθεκτικότητας.

JasonHawkes 1626

Τις περισσότερες φορές, η εμφάνιση ενός νέου προϊόντος το κάνει γενικά αποδεκτό και τη χρήση του ευρεία, χωρίς τη δικλείδα ασφαλείας της χρήσης πολλών και διαφορετικού τρόπου δράσης προϊόντων.

Όσον αφορά στις ασθένειες, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό μυκητοκτόνων κυρίως, τα οποία είναι αναποτελεσματικά. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί είναι να ακολουθήσουν μια στρατηγική διαχείρισης της ανθεκτικότητας.

Τι εννοούμε με αυτό;

Θα πρέπει τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, στην προκειμένη περίπτωση, να χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η ανθεκτικότητα που αναπτύσσεται. Για παράδειγμα, τα σκευάσματα των οποίων ο αριθμός των επαναλήψεων  είναι μεγάλος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σε αυτά ανθεκτικότητα τα διάφορα παράσιτα.

Τι φταίει άραγε για τα υψηλά ποσοστά ανθεκτικότητας που παρατηρούνται κατά καιρούς;

Η εντατικοποίηση της παραγωγής είναι ίσως ένας παράγοντας που ενισχύει την ανθεκτικότητα. Οι εφαρμογές των σκευασμάτων είναι πολλές και συχνές με αποτέλεσμα η ανθεκτικότητα των παθογόνων και των εντόμων σε αυτά να είναι γεγονός.

Τα νεονικοτινοειδή είναι μια ομάδα εντομοκτόνων η οποία έγινε ευρέως αποδεκτή από τους παραγωγούς λόγω της ευκολίας στη χρήση τους. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα προϊόντα τα οποία απαιτούν παραπάνω προσοχή κατά την εφαρμογή τους, προκειμένου να είναι αποτελεσματικά.

field scouting 1

Κάποια από αυτά τα διαφορετικής φιλοσοφίας προϊόντα απαιτούν εφαρμογή σε συγκεκριμένα στάδια ανάπτυξης του παρασίτου ή της καλλιέργειας γεγονός που καθιστά την εφαρμογή ενός σωστού χρονοδιαγράμματος μια πρόκληση. Δυστυχώς, πολλές φορές η ανθεκτικότητα παρατηρείται ακόμη από το στάδιο του σπόρου, κατά τη διάρκεια επεξεργασίας αυτού με μυκητοκτόνα σκευάσματα, πριν τη σπορά.

Για να αποφευχθεί όσο το δυνατό περισσότερο η ανάπτυξη ανθεκτικότητας, θα πρέπει οι παραγωγοί να διαχειρίζονται την πίεση των παρασίτων και να εφαρμόζουν τελικά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στον βέλτιστο χρόνο.

Όσο περισσότερες εφαρμογές γίνονται τόσο περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ανθεκτικότητας υπάρχουν.

Προφανώς και δε θα πρέπει να μην υπάρχει η κατάλληλη και απαιτούμενη προστασία των καλλιεργειών, αλλά είναι υψίστης σημασίας η εναλλαγή των σκευασμάτων που εφαρμόζονται.

Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σκευάσματα από διαφορετική χημική ομάδα κάθε φορά, να υπάρχει δηλαδή εναλλαγή του τρόπου δράσης. Επίσης, τα μυκητοκτόνα που αναμιγνύονται (tank mix), είναι σημαντικά για τη διαχείριση της ανθεκτικότητας. Οι καλλιεργητές θα πρέπει κάθε φορά να ανταποκρίνονται στους κινδύνους των ασθενειών αλλά με το σωστό τρόπο, χωρίς να κάνουν υπερβολική και αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων  αλλά εφαρμογή στο κατάλληλο στάδιο καθώς και προληπτικά.

Η εναλλαγή των σκευασμάτων είναι το κλειδί.

- Δε θα έπρεπε να εφαρμόζεται η ίδια δραστική ουσία τόσο για το σπόρο όσο και για εφαρμογή μετά τη συγκομιδή του προϊόντος.

- Κατά την ανάμιξη των σκευασμάτων αυτά θα πρέπει να έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης και να χρησιμοποιούνται πάντα βάση των ποσοστών που αναγράφονται στην ετικέτα.

Πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας και αυτό ισχύει για οποιαδήποτε δραστική ουσία. Δε θα μπορούσε να είναι σε χρήση ένα προϊόν για μια δεκαετία και να μην εμφανίσει ανθεκτικότητα.

field scouting2

Η επιτόπια παρακολούθηση του χωραφιού ίσως είναι η καλύτερη άμυνα κατά της ανάπτυξης της ανθεκτικότητας. Εάν ο παραγωγός ξέρει τι συμβαίνει στο χωράφι του, μπορεί τότε να δράσει αναλόγως. Για παράδειγμα εάν διαπιστωθεί χαμηλή πίεση παρασίτων θα πρέπει αντιστοίχως να μειωθεί και ο αριθμός των εφαρμογών.

Οι καλλιεργητές που έχουν ένα αυστηρό πρόγραμμα ψεκασμού που βασίζεται σε ένα χρονοδιάγραμμα και όχι στην πίεση των παρασίτων μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα ανθεκτικότητας.

Επίσης, μια πολύ σημαντική επισήμανση προς όλους:

Ακριβώς επειδή δε βλέπουμε ανθεκτικότητα σε ένα συγκεκριμένο προϊόν αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει ότι δε θα συμβεί.

Ενώ λοιπόν στο παρελθόν, η ανθεκτικότητα αποτελούσε ένα σήμα κινδύνου που εμφανιζόταν κατά καιρούς και περιοδικά, τώρα αποτελεί μια σταθερή προειδοποίηση την οποία και θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους οι παράγωγοί πριν εφαρμόσουν το οποιοδήποτε πρόγραμμα ψεκασμού.

 

 

Πηγη

Ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων μπορούν να επηρεάσουν ως γνωστό τη γενικότερη υγεία των φυτών. Από την άλλη, η σωστή κι επαρκής θρέψη των καλλιεργειών μπορεί να τις βοηθήσει να ανταπεξέλθουν των διαφόρων ασθενειών και εχθρών.

Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε την έννοια της προληπτικής ιατρικής, όπου τα προβλήματα υγείας αποφεύγονται με την εφαρμογή καλών και ορθών πρακτικών αντί να θεραπεύεται η ασθένεια μετά την εμφάνισή της.

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τα φυτοπαθολογικά προβλήματα όταν δεν υπάρχει επαρκής και ισορροπημένη διατροφή των φυτών.

manniplex

Κάθε θρεπτική ουσία στα φυτά έχει μοναδικές και ειδικές λειτουργίες που λαμβάνουν μέρος σε μια περίπλοκη ισορροπία φυσιολογικών αντιδράσεων. Μια ανεπάρκεια μιας μεμονωμένης θρεπτικής ουσίας θα αποτελέσει ένα εμπόδιο για την υγιή ανάπτυξη των φυτών.

Μέχρι να γίνουν ορατά τα συμπτώματα της ανεπάρκειας, οι κρυμμένοι ρόλοι της σωστής διατροφής για τη διατήρηση της υγείας των φυτών παραβλέπονται πολύ συχνά.

Νέες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν και πάλι ότι οι αγρότες γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τη σχέση μεταξύ της θρέψης των φυτών και της ποιότητας της υγείας τους. Τα υγιή φυτά μπορούν γενικά να αντέξουν περισσότερο το στρες που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ένα παράδειγμα είναι η σχέση μεταξύ της επαρκούς ποσότητας Καλίου στον αραβόσιτο και του αυξημένου πάχους των φύλλων του φυτού, των ισχυρότερων επιδερμικών κυττάρων και των μειωμένων συγκεντρώσεων σε σάκχαρα και αμινοξέα.

Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες μειώνουν την ελκυστικότητα των φυτών προς τα παράσιτα.

Corn

Άλλο ένα παράδειγμα που πρόσφατα έχει επιβεβαιωθεί είναι η σχέση μεταξύ επαρκούς ποσότητας Κ και των αφίδων στην καλλιέργεια της σόγιας. Έρευνες δείχνουν πως σπόροι σόγιας με έλλειψη Καλίου έχουν την τάση να συγκεντρώνουν στο φλοίωμα περισσότερα  πλούσια σε άζωτο αμινοξέα. Αυτό και μόνο το γεγονός, κάνει τα ίδια τα φυτά έναν πιο ελκυστικό στόχο για τις αφίδες.

Η σύνδεση μεταξύ της κατάλληλης θρέψης και του ελέγχου των ασθενειών τελικά έχει τα παρακάτω αποτελέσματα:

► Μειώνει τη δραστηριότητα των παθογόνων:

Η κατάλληλη θρέψη μπορεί γενικά να επιβραδύνει ή και να εμποδίσει την αναπαραγωγή και ανάπτυξη μιας ποικιλίας φυτοπαθογόνων οργανισμών τόσο στο έδαφος άλλα όσο και μέσα στα φυτικά κύτταρα.

► Τροποποιεί το εδαφικό περιβάλλον:

Η επιλογή της κατάλληλης πηγής αζώτου μπορεί προσωρινά να μεταβάλλει το ph της ριζόσφαιρας κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων, μεταξύ της βλάστησης και της εγκαθίδρυσης των σπόρων στο έδαφος. Ομοίως, η προσθήκη στοιχειακού θείου (S) αποτελεί κοινή πρακτική για την οξίνιση της ριζικής ζώνης ορισμένων καλλιεργειών προς έλεγχο των ασθενειών.

► Αύξηση της αντοχής:

Οι υγιείς φυτικοί ιστοί είναι λιγότερο επιρρεπείς σε οποιαδήποτε προσβολή. Η κατάλληλη θρέψη μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς άμυνας του φυτού.

► Αύξηση της ανοχής των φυτών απέναντι στις ασθένειες:

Η επαρκής και σωστή θρέψη των φυτών μπορεί και βοηθάει τα φυτά τελικά να αντισταθμίσουν τις βλάβες που έχουν προκληθεί από τα παράσιτα και να αναστείλουν την ανάπτυξη του παθογόνου μέσα στους φυτικούς ιστούς.

► Γρήγορη ανάρρωση των φυτών:

Στοιχεία όπως το Βόριο και ο Ψευδάργυρος εμποδίζουν τη δραστηριότητα σπορίων φυτοπαθογόνων μυκήτων της ριζόσφαιρας.

► Αντισταθμίζουν τις ζημίες που έχουν προκληθεί:

Μία σωστή θρέψη σημαίνει εκτός των άλλων ένα ισχυρό ριζικό σύστημα και έντονη φωτοσυνθετική δραστηριότητα, γεγονότα που προδίδουν ένα υγιές φυτό.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως τις περισσότερες φορές, οι διάφορες μορφές στρες που αντιμετωπίζουν τα φυτά προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα από τα ίδια τα παράσιτα.

Όπως ακριβώς στο ανθρώπινο είδος που λέγεται πως το άγχος είναι η πηγή του κακού όλων των ασθενειών…

Μια σωστή θρέψη προφανώς και δεν εξαλείφει τους φυτοπαθογόνους οργανισμούς, αλλά δημιουργεί πιο υγιή φυτά τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς δυσμενείς καταστάσεις και να βγουν αλώβητα από αυτές.

Η αποτελεσματική διαχείριση των ασθενειών και των επιβλαβών οργανισμών μέσω της σωστής διατροφής των φυτών βελτιώνει την ποιότητα των καλλιεργειών και συμβάλλει στην εξασφάλιση ασφαλούς, άφθονου και θρεπτικού εφοδιασμού σε τρόφιμα.

 
 
Στη κατάσχεση μανταρινιών Ιταλίας ακατάλληλων για κατανάλωση συνολικού βάρους 2.172 κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά.

Ειδικότερα, κατά τον ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου φρούτων στην περιοχή του Ρέντη, οι ελεγκτές γεωπόνοι εντόπισαν και κατέσχεσαν  181 χαρτοκιβώτια των 12 κιλών με μανταρίνια προέλευσης Ιταλίας συνολικού βάρους 2.172 κιλών, επειδή το συγκεκριμένο προϊόν παρουσίαζε εμφανείς και εκτεταμένες μακροσκοπικές αλλοιώσεις (ευρωτιάσεις και σήψεις).
Η παραπάνω ποσότητα αποσύρθηκε άμεσα  από την κατανάλωση και καταστράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. 

 
 
 
Σελίδα 1 από 38

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ - ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΑΚΟΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ