Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Αγροτικά Νέα

Αγροτικά Νέα (577)

Προθεσμία έως και την Τρίτη 4 Ιουνίου έχουν οι υποψήφιοι εκπαιδευτές ενηλίκων για να υποβάλουν την αίτηση ένταξής τους στο μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» για την υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης Νέων Αγροτών.

Η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο http://katartisi2019.elgo.gr.
Οι εκπαιδευτές θα πρέπει σωρευτικά να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Να είναι κάτοχοι πτυχίου Γεωπόνου (όλες οι ειδικότητες), ή Κτηνιάτρου, ή Δασολόγου, ή Γεωλόγου, ή Τεχνολόγου Γεωπονίας (όλες οι ειδικότητες), ή Τεχνολόγου Τροφίμων, ή Δασοπόνου, ή Πληροφορικής ΠΕ ή ΤΕ ή αναγνωρισμένων ισότιμων τίτλων σπουδών, σχολών της αλλοδαπής.

Να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ, ή ελεύθεροι επαγγελματίες, ή υπάλληλοι του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», ή υπάλληλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή άλλων υπουργείων, υπάλληλοι των Δήμων, ή των Περιφερειών, ή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Δημοσίου Τομέα, εταιρειών, συνεταιρισμών, ιδρυμάτων, σωματείων – συλλόγων).

 

Πηγη

Σε Θήβα και Λακωνία τα πρώιµα ελληνικά κρεµµύδια βρίσκονται στο αποκορύφωµα της συγκοµιδής τους, µε τους παραγωγούς να απολαµβάνουν τιµές σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια από τα περσινά.

Μοχλός της αυξηµένης ζήτησης, οι ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στις ευρωπαϊκές αγορές.

1.Κοντά στους 18.000 µε 20.000 τόνους υπολογίζεται η παραγωγή κρεµµυδιού στην περιοχή της Θήβας, στα ίδια δηλαδή επίπεδα µε πέρυσι, ωστόσο οι τιµές που πληρώνονται οι παραγωγοί ξεπερνούν τα 50 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περίοδο για το 2018, η τιµή βρισκόταν κοντά στα 20 λεπτά. Οι τιµές αυτές αφορούν τα ξανθά κρεµµύδια, αφού τα κόκκινα υπερβαίνουν τα 60 λεπτά το κιλό. Η αύξηση αυτή είναι απόρροια µιας πανευρωπαϊκής έλλειψης σε κρεµµύδι, που έρχεται από τον χειµώνα, όταν ήδη από τα Χριστούγεννα του 2018 είχαν αδειάσει αρκετές αποθήκες. 

2.Η Ελλάδα, µάλιστα, ήδη από τον Φεβρουάριο είχε µετατραπεί σε µια καθαρά εισαγωγική χώρα, αφού τόσο οι µειωµένες εκτάσεις όσο και τα ακραία καιρικά φαινόµενα, δεν επέτρεψαν την παραγωγή αρκετών όψιµων κρεµµυδιών, που είναι και η κύρια παραγωγή, η σπορά της οποίας ξεκινά µετά τις 20 Ιουλίου. Σε µεγαλύτερο βαθµό επηρεάστηκαν αρκετές χώρες από την κεντρική Ευρώπη. Η Ινδία, η Αίγυπτος, η Αυστρία και η Ισπανία, µε υψηλές τιµές, ήρθαν να καλύψουν το κενό της αγοράς όλο αυτό το διάστηµα, µέχρι και τις αρχές Μαΐου.  Τότε ήταν που οι τιµές κατέγραψαν και ιστορικά υψηλά.

3.Το Βατικιώτικο κρεµµύδι βρίσκεται στις αγορές επίσης αυτό το διάστηµα, µε την τιµή που απολαµβάνουν οι Λάκωνες παραγωγοί να ξεπερνά τα 70 λεπτά το κιλό. Στην περίπτωση των βατικιώτικων κρεµµυδιών, η προσφορά διαχρονικά δεν είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση πανελλαδικώς, κάτι που δεν ισχύει για τις παραγωγές άλλων περιοχών. Μάλιστα το 90% των κρεµµυδιών αυτών φτάνουν στο νοµό Αττικής. Ας αναφερθεί πως την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, στις περιοχές της Λακωνίας που καλλιεργείται, η τιµή βρισκόταν κοντά στα 40 λεπτά.

4.∆έκα φορτηγά περίπου κάθε µέρα φεύγουν από τη Θήβα µε προορισµό χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ρουµανία, ενώ τελευταία χτυπάει το τηλέφωνο από τη Γερµανία, σύµφωνα µε πληροφορίες. Τα µηνύµατα που έρχονται είναι θετικά ωστόσο η τιµή δεν αναµένεται να ανέβει παραπάνω. Παραγωγοί και έµποροι είναι προσεκτικοί, για να γίνει σωστή αποσυµφόρηση της παραγωγής, ώστε να µην πέσουν απότοµα οι τιµές, όταν σε περίπου ένα µήνα ξεκινήσουν οι παραγωγές στην Κεντρική Ευρώπη.

5.Ευκαιρία για µια καλή κερδοφορία από τη φετινή καλλιέργεια κρεµµυδιού έχουν και οι Ισπανοί, οι οποίοι βρίσκονται στα χωράφια από τα τέλη Απριλίου στις νοτιότερες περιοχές της χώρας τους. Οι πληροφορίες από την Ιβηρική χερσόνησο επιβεβαιώνουν την κατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη, όπου οι εισαγωγικές εταιρείες καλύπτουν µέρος της ζήτησης από το νότιο ηµισφαίριο. Μέχρι να ξεκινήσει στα µέσα Ιουνίου η παραγωγή της Γαλλίας, αναµένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

6.Η κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς κρεµµυδιών εξακολουθεί να διαµορφώνεται από την ξηρασία του περασµένου καλοκαιριού. Υπάρχει ζήτηση από όλες τις αγορές για την παραγωγή ήδη από τη χειµερινή εκστρατεία. Προς το παρόν, η Ευρώπη έχει άδειες αποθήκες και τα πρώιµα κρεµµύδια απέχουν πολύ από το να καλύψουν τη ζήτηση. Αυτή η κατάσταση µεταφράζεται σε υψηλές τιµές µεσοπρόθεσµα, αφού η ποιότητα των εισαγωγών εκτός ΕΕ, δεν είναι και η καλύτερη.

Κεράσια και καρπούζια θύματα της κακοκαιρίας στην Ιταλία

Ακραία καιρικά φαινόµενα παρατηρήθηκαν την προηγούµενη εβδοµάδα σε περιοχές της αγροτικής Απουλίας, µε αποτέλεσµα σηµαντικές καταστροφές σε κερασιές και χωράφια µε καρπούζια. Μάλιστα οι προβλέψεις για το προσεχές διάστηµα κάνουν λόγο για συνέχιση της κακοκαιρίας, φέρνοντας σε ακόµα πιο δύσκολη θέση παραγωγούς καρπουζιών και κερασιών. Η καταστροφή αγγίζει ακόµα και το 100% σε ορισµένες περιοχές, µε το 50% να σχηµατίζει τον µέσο όρο.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Coldiretti για την περιοχή της Απουλίας, Τζιάννι Καντέλε, αναφέρει πως η πραγµατική καταστροφή αφορά τις καλλιέργειες καρπουζιών, αφού τα χωράφια πληµµύρισαν και τα φυτά καταστράφηκαν. «Τα λαχανικά καταστράφηκαν επίσης, ενώ η σπορά για τα πεπόνια πρέπει τώρα να ξεκινήσει από την αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βερίκοκα, ροδάκινα και δαµάσκηνα φαίνεται πως την έχουν γλιτώσει προς το παρόν, αφού τα φρούτα ακόµη αναπτύσσονται στα δέντρα. Αν και µικρές ζηµιές έχουν σηµειωθεί, δεν µπορούν να συγκριθούν µε τις καταστροφές που υπέστησαν οι άλλες δυο βασικές καλλιέργειες. 

«Το να δουλεύουµε και να επενδύουµε στα χωράφια µας έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολο και η όλη διαδικασία θυµίζει παιχνίδι πόκερ», δηλώνει ο Τζιανλούκα Τζιόρτζιο, νεαρός παραγωγός από την περιοχή, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στον ιταλικό νότο.

 
 

Πριν καλά καλά προλάβει να µπει στο φουλ της συγκοµιδής, η πορεία της τιµής της πατάτας έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που εξέφρασαν αρκετοί παραγωγοί ένα µήνα νωρίτερα, ότι δηλαδή έπειτα από δύο καλές σχετικά χρονιές, θα ακολουθήσει µια κακή.Για του λόγου το αληθές, η ευρωπαϊκή αγορά πατάτας δεν αφήνει περιθώρια, ειδικά από τόσο νώρις για κάτι τέτοιο, δεδοµένης της έλλειψης που έχει εµφανίσει το συγκεκριµένο προϊόν.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύµφωνα µε πρόσφατο δηµοσίευµα του freshplaza.gr, σε Ολλανδία, Γερµανία, Γαλλία και Ισπανία, παρατηρείται πρωτοφανής για την περίοδο αυτή έλλειψη πατάτας. Μάλιστα, η ζήτηση για την καινούρια σοδειά στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης είναι υψηλή και οι τιµές επίσης.

Ωστόσο στην Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Αχαΐα, η Μεσσηνία και η Ηλεία, αν και η τιµή ξεκίνησε κοντά στα 58 λεπτά το κιλό, µέσα σε ελάχιστες ηµέρες, και πριν η παραγωγή φτάσει στο ζενίθ της, αυτές υποχώρησαν περιπου κατά 10 λεπτά. Τα καλά επίπεδα  τιµών του προηγούµενου διαστήµατος για τις φθινοπωρινές πατάτες, που παρουσίασαν µια µέση τιµή κοντά στα 50 µε 55 λεπτά, έπεισαν αρκετούς παραγωγούς να επιστρέψουν στην πατάτα, ωστόσο και πάλι, σύµφωνα µε πληροφορίες, η µετατόπιση αυτή στην τιµή, που αυτές τις µέρες βρίσκεται στα 48 λεπτά περίπου, δεν δικαιολογείται.

Λίγο πριν το Πάσχα, σύµφωνα µε ρεπορτάζ της Agrenda, η πατάτα θερµοκηπίου ξεπερνούσε τα 65 λεπτά το κιλό. Να σηµειωθεί ότι πέρυσι η αγορά ξεκίνησε µε τιµή περί τα 35 λεπτά το κιλό, επειδή υπήρχαν αποθέµατα τόσο από το Νευροκόπι όσο και από τη Γαλλία. Φέτος, λένε οι παραγωγοί, οι αποθήκες είναι άδειες από χειµωνιάτικη πατάτα. Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, στη ∆υτική Ελλάδα µε µέση απόδοση τους  2,5-3 τόνους το στρέµµα, αυτό ανέρχεται περί τα 800 µε 900 ευρώ.

Με ένα τέτοιο κόστος, τιµές κοντά στα 36 λεπτά το κιλό, εξασφαλίζουν µετά βίας το κόστος της παραγωγής, όπως ενηµερώνουν την Agrenda οι παραγωγοί. Μάλιστα, έµπειρος παραγωγός πατάτας, σε τηλεφωνική επικοινωνία µε την εφηµερίδα µας, ανέφερε πως ακόµη και τιµές κοντά στα 50 λεπτά, δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάζουν.

 
 
Ανακοίνωση σχετικά με την ολοκλήρωση ελέγχων συμβάσεων με συμβούλους στο πλαίσιο του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020 εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ την Τρίτη 7/5.


Πιο συγκεκριμένα ο Οργανισμός ενημερώνει τους δικαιούχους του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020, ενόψει της πληρωμής εκκαθάρισης για το έτος 2018 που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το κανονιστικό θεσμικό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων δεσμεύσεων, πως έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου τα αποτελέσματα του ελέγχου των στοιχείων που υπέβαλαν κατ’ εφαρμογή των δεσμεύσεων που περιγράφονται στο πλαίσιο της παρ. Δ του άρθρου 8 της υπ’ αριθμ. 2848/145689/28-12-2016 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. Β΄ 4310), σχετικά με τις διαδικασίες που αφορούν στην υποχρέωση των δικαιούχων να συνάψουν νόμιμη σύμβαση με σύμβουλο με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε σχετική διόρθωση προφανών σφαλμάτων με εκ νέου υποβολή των στοιχείων των συμβάσεων με συμβούλους μέχρι την παρασκευή 17 Μαΐου 2019 με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (https://p2.dikaiomata.gr/Organics16)

 

 

Πηγη

Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 11:12

Η αφίδα ή μελίγκρα του βαμβακιού

Written by

Στο βαμβάκι η αφίδα αυτή βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και φαίνεται ότι είναι το είδος που επικρατεί σε όλη την καλλιεργητική περίοδο. Οι εντονότερες προσβολές παρατηρούνται στην αρχή της βλαστικής περιόδου (τέλη Μαϊου) και αργότερα στα τέλη Ιουνίου.

Το ενήλικο άπτερο παρθενογενετικό θηλυκό έχει μήκος σώματος 0.9-1.8 mm. Οι κεραίες του έχουν μήκος όσο το μισό του σωματός του, οι σίφωνες είναι μαύροι, τα πόδια κίτρινα προς το πράσινο και η cauda ίδιου χρωματισμού με το υπόλοιπο σώμα. Το χρώμα του ποικίλλει από κίτρινο, κιτρινοπράσινο, πράσινο σκούρο, καφετί και καμιά φορά σχεδόν μαύρο. Το πτερωτό παρθενογενετικό θηλυκό έχει μήκος σώματος 1.1-1.8 mm. Το κεφάλι, ο θώρακας και η κοιλιά είναι σκοτεινού χρώματος ενώ το υπόλοιπο σώμα κιτρινοπράσινο ή πράσινο σκούρο (σχεδόν μαύρο). Οι σίφωνες είναι μαύροι και κυλινδρικοί, και η cauda πράσινη έως σκούρα πράσινη. Το πτερωτό παρθενογενετικό θηλυκό έχει δύο μεμβρανώδη πτερά.

afida vamvaki3

Οι αφίδες ή μελίγκρες του βαμβακιού αναπαράγονται παρθενογενετικά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ενώ η παρθενογενετική αναπαραγωγή μπορεί να συνεχιστεί στα θερμοκήπια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα νεαρά βαμβακόφυτα στην αρχή προσβάλλονται από πτερωτά θηλυκά που γεννούν άπτερες νύμφες. Οι νύμφες αυτές στη συνέχεια αναπτύσσονται σε άπτερα ενήλικα θηλυκά. Τα άπτερα ενήλικα θηλυκά γεννούν νύμφες που μοιάζουν με τα ακμαία θηλυκά αλλά αντί για πτερά και στη θέση αυτών υπάρχουν γόνατα. Ο πολλαπλασιασμός συνεχίζεται από τα άπτερα θηλυκά μέχρι να αυξηθούν πολύ οι πληθυσμοί των αποικιών (υπερπληθυσμός) ή ώσπου οι συνθήκες να γίνουν δυσμενείς (υψηλές θερμοκρασίες ή κακή ποιότητα τροφής). Τότε εμφανίζονται και πάλι τα πτερωτά θηλυκά που μετακινούνται και δημιουργούν νέες προσβολές, γεννώντας νύμφες σε μη προσβεβλημένα φύλλα βαμβακόφυτων. Οι αφίδες του βαμβακιού κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου έχουν συνήθως χρώμα ανοικτό κίτρινο).

Στο βαμβάκι η αφίδα αυτή βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και φαίνεται ότι είναι το είδος που επικρατεί σε όλη την καλλιεργητική περίοδο. Οι εντονότερες προσβολές παρατηρούνται στην αρχή της βλαστικής περιόδου (τέλη Μαϊου) και αργότερα στα τέλη Ιουνίου. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εχθρού, είναι δυνατόν να έχουμε έντονη άυξηση του πληθυσμού στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Θερμοκρασίες πάνω από 25°C περιορίζουν πολύ τους πληθυσμούς των αφίδων του βαμβακιού. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες (22°C-25°C) ο βιολογικός κύκλος της αφίδας συμπληρώνεται σε 5-6 ημέρες. Η αναπαραγωγή τους είναι πραγματικά τεράστια, καθώς κάθε θηλυκό μπορεί να γεννήσει περισσότερες από 60 νύμφες και κατά την καλλιεργητική περίοδο έχει πολλές γενεές.

afida vamvaki1

Το μυζητικό αυτό έντομο εγκαθίσταται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και εκκρίνει μελιτώματα σε μεγάλες ποσότητες. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα προσβολής είναι η συστροφή των φύλλων προς τα κάτω. Τα μελιτώματα καλύπτουν το φύλλωμα, επηρεάζουν την αναπνοή και παρέχουν το υπόστρωμα για την ανάπτυξη μυκήτων. Επικαθήσεις μελιτωμάτων στα ανοικτά καρύδια στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου (κολλώδης ίνα) μειώνουν την αποτελεσματικότητα της συλλογής και της εκκόκκισης. Έντονες προσβολές προκαλούν αναστολή της ανάπτυξης, παραμόρφωση και αποχρωματισμό των φύλλων, φυλλόπτωση και πτώση μικρών καρυδιών. Έντονες προσβολές σε ανεπτυγμένα φυτά (πάνω από 25 αφίδες/φύλλο) ζημιώνουν το τελικό προϊόν. Τέλος, η A. gossypii μεταδίδει πολλούς ιούς στο βαμβάκι.

Οι αφίδες του βαμβακιού καταπολεμούντα με επένδυση σπόρου με εντομοκτόνα και με ψεκασμούς. Κατά τον ψεκασμό θα πρέπει να καλύπτεται καλά όλο το φυτό και ιδιαίτερα η κάτω επιφάνεια των φύλλων. Για την αντιμετώπιση των αφίδων θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το ύψος του πληθησμού, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, και την ύπαρξη ή μη ωφελίμων εντόμων και κυρίως αρπακτικών. Οι προσβολές στα πρώτα στάδια το βαμβακόφυτων υποχωρούν, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και της δράσης των απρακτικών, και τα φυτά ανακάμπτουν. Άσκοποι ψεκασμοί οδηγούν σε αφανισμό των ωφελίμων, εμφάνιση ανθεκτικότητας και εξάρσεις πληθυσμών.

afida vamvaki2

Οι κύριοι φυσικοί εχθροί της αφίδας αυτής είναι οι πασχαλίτσες (Coccinellidae), οι χρυσόπες (Chrysopidae), τα αρπακτικά δίπτερα (Syrphidae) και τα Ημίπτερα των ανθών (Anthocoridae).

Οι πασχαλίτσες και τα αρπακτικά δίπτερα εμφανίζονται στο βαμβάκι σε μεγάλους αριθμούς στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του φυτού (Μαϊο-Ιούνιο) και οι προνύμφες τους καταναλώνουν μεγάλο αριθμό αφίδων εξαφανίζοντας τις προσβολές.

Αντίθετα, οι χρυσόπες και τα αρπακτικά Ημίπτερα εμφανίζονται στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου (Ιούλιο-Αύγουστο).

Στην Ελλάδα, η χημική καταπολέμηση παραμένει η κύρια μέθοδος ελέγχου της αφίδας του βαμβακιού, παρά το γεγονός ότι το είδος έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε περισσότερες από μία ομάδες εντομοκτόνων.

Η αφίδα έχει την ικανότητα να αναπτύσσει ανθεκτικότητα ταχύτατα, γεγονός που καθιστά τις επόμενες εφαρμογές αναποτελεσματικές. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αξιολογούμε συχνά την αποτελεσματικότητα των αφιδοκτόνων, και να εξετάζουμε στρατηγικές διαχείρισης της ανθεκτικότητας (IRM) και ολοκληρωμένης διαχείρισης (IPM).

 

 

 

Πηγη

Σε ανάκαμψη της παραγωγής δημητριακών στην ΕΕ για το 2019/2020, αναφέρει στις προβλέψεις που δημοσιοποίησε η Κομισιόν. Όπως επισημαίνει, οι ήπιες συνθήκες του περασμένου χειμώνα φέρνουν θετικές προοπτικές στις καλλιέργειες.

Με βάση τις ιστορικές τάσεις των στρεμματικών αποδόσεων, η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να φθάσει τα 307,5 εκατομμύρια τόνους. «Αν κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα θα υπάρξει πρόβλημα στην αγορά», προσθέτει.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, για το 2019/2020 αναμένεται να έχουμε μια αύξηση της συνολικής έκτασης καλλιέργειας δημητριακών σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αλλά παραμένει χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών.

Επικαλούμενη προβλέψεις από το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), αναφέρει ότι για το 2018/2019, εκτιμά ότι έχουμε μια μείωση στην παραγωγή σιταριού και αραβόσιτου. Η συνολική παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ εκτιμάται ότι φτάνει στους 290,5 εκατ. τόνους (αρνητικό ρεκόρ 7 ετών).

Όσον αφορά το εμπόδιο στην ΕΕ, οι εισαγωγές σιτηρών αναφέρει ότι παρουσιάζουν μια ανοδική τάση, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (19 εκατ. τόνοι).

 

 

Πηγη

Δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά του ελαιολάδου εδώ και αρκετό καιρό και οι τιμές ακολουθούν πτωτική ως επί το πλείστον πορεία ή στην καλύτερη παραμένουν στάσιμες πέριξ των 2,50 ευρώ το κιλό, με ορισμένες εξαιρέσεις. Για το θέμα μιλήσαμε με τον διαχειριστή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων, κ. Παναγιώτη Ντανάκα, ο οποίος μας είπε ότι λίγες ημέρες μετά τις εορτές του Πάσχα και η κατάσταση παραμένει ακριβώς όπως και πριν από το Πάσχα.

Εμπορική πράξη μεγάλη δεν έχει κάνει τις τελευταίες 80 περίπου ημέρες ο ΑΣ Μολάων και πλέον τα περιθώρια στενεύουν, αν δεν γίνει πώληση έως τις 15 του μήνα.

Όπως είχε γράψει στις 17 Απριλίου ο ΑγροΤύπος «σε λίγες ημέρες «φεύγει» και η τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και οι εκτιμήσεις από την Ιταλία ότι θα άρχιζε σιγά-σιγά να κινείται η αγορά στην Ελλάδα, αποδεικνύονται φρούδες. Ως εκ τούτου οι τιμές έχουν φτάσει στο σημείο, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, να κινούνται σε επίπεδα ακόμα και κάτω των 2,50 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα τα στοιχεία από την Ισπανία, σε σχέση με τα εκεί αποθέματα στα τέλη Μαρτίου, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά».

Όπως μας είχε πει τότε ο κ. Ντανάκας «κλείνουμε σήμερα ένα δίμηνο κατά το οποίο δεν υπάρχει εμπορική πράξη μεγάλη. Τελευταία ήταν 60 ημέρες πριν σε τιμή 3,50 ευρώ το κιλό».

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Ισπανία, για το μήνα Μάρτιο, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα σε προϊόν στη χώρα αυτήν της Ιβηρικής Χερσοννήσου έφταναν τους 1.469.710 τόνους, με την συνολική παραγωγή έως αυτό ακριβώς το διάστημα να υπολογίζεται σε 1.766.991 τόνους, όπερ σημαίνει ότι πολύ μεγάλες ποσότητες δεν έχουν ακόμα πέσει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σήμερα οι τιμές σε Κρήτη και την υπόλοιπη Πελοπόννησο (πλην Λακωνίας) δεν ξεπερνούν τα 2,70 ευρώ το κιλό.

 

 

Πηγη

Η µέτρηση της υγρασίας από έκτακτο προσωπικό του ΕΛΓΟ, η άµεση σύνδεση της τιµής παραγωγού µε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε φορτίου και ο περιοσµός του µοντέλου των «ανοικτών τιµών», είναι ορισµένα από τα θέµατα στα οποία δείχνει να σηµειώθηκε πρόοδος.

Ωστόσο, πολλά από τα «αγκάθια» παραµένουν, µε τους εκκοκκιστές να ζητούν πίστωση χρόνου και τους παραγωγούς να βάζουν θέµα αναδιοργάνωσης της διοίκησης της ∆ιεπαγγελµατικής. 

Οι πληροφορίες θέλουν τους εµπλεκόµενους να βρίσκουν τελικά λύση στο θέµα της µέτρησης της υγρασίας, έτσι ώστε να αποτιµάται ανάλογα και η τιµή την οποία θα απολαµβάνουν οι παραγωγοί. Αυτό θα γίνεται µε την πρόσληψη δεκάδων εποχικών υπαλλήλων από τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, έκτακτοι συνεργάτες του οποίου θα αναλαµβάνουν κάθε χρόνο, ειδικότερα όµως αυτό το φθινόπωρο, το ρόλο του ουδέτερου εκτιµητή της υγρασίας στα φορτία που παραδίδουν οι παραγωγοί στα εκκοκκιστήρια.

Εικάζεται ότι ο αριθµός των προσλήψεων αυτών θα φθάσει τους 40 εποχικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα παρίστανται σε όλα τα εκκοκκιστήρια.

Κι αν το θέµα της υγρασίας έχει µέχρι ένα βαθµό αντιµετωπισθεί, σκότος επικρατεί για τον τρόπο µε τον οποίο θα αποδίδονται δίκαια και για κάθε φορτίο συσπόρου βάµβακος που παραδίδεται στις µονάδες εκκόκκισης, τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι το µήκος της ίνας, το χρώµα και το Micronaire. Οι εκπρόσωποι των εκκοκκιστών δείχνουν να αποδέχονται µε σχετική άνεση µια κλίµακα διαφοροποίησης της τιµής, ανάλογα µε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα καταγράφονται στο προϊόν, µόνο που επί του προκειµένου, δηλαδή της καταγραφής, θα έχουν εκείνοι τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, οι συζητήσεις που θα λάβουν χώρα το επόµενο διάστηµα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, οι λύσεις που προωθούνται µέχρι στιγµής, δεν αποκαθιστούν την εµπιστοσύνη ανάµεσα στους βαµβακοπαραγωγούς και τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, η σύνθεση στη ∆ιεπαγγελµατική κυριαρχείται από τις απόψεις των µεταποιητών, ενώ οι αδύναµες οµάδες παραγωγών που έχουν συγκροτηθεί δυσκολεύονται να παρουσιάσουν µια ενιαία και ξεκάθαρη θέση επί των θεµάτων τα οποία τίθενται.  

 

Ειδική σύµβαση για τις ανοικτές τιµές

Αναφορικά µε την υπό τελική διαµόρφωση ΚΥΑ, που κατά την ανακοίνωση Κόκκαλη, µετά την συνάντηση µε την Οµάδα Εργασίας για το βαµβάκι, φέρει «δραµατικές αλλαγές προς όφελος των βαµβακοπαραγωγών αλλά και του συνόλου της «αλυσίδας» στην παραγωγή προϊόντος, οι οποίες αφήνουν στο παρελθόν το θολό τοπίο και δηµιουργούν υγιείς συνθήκες στην αγορά», ζητούµενο είναι - όπως υπογραµµίζεται - η επίτευξη µεταξύ όλων των εµπλεκόµενων φορέων, µίας «συµφωνίας κυρίων». Οι προτεινόµενες αλλαγές στην Υπουργική Απόφαση προβλέπουν:

Πρώτον: Την πριµοδότηση της ποιότητας του παραγόµενου προϊόντος. Η απόφαση θα αναφέρει ρητά την υποχρέωση σεβασµού και εφαρµογής από όλους, τυχόν συµφωνίας στο πλαίσιο της ∆ιεπαγγελµατικής η οποία θα προβλέπει θετική ή αρνητική πριµοδότηση βάσει ποιότητας.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα µετρώνται στα εκκοκκιστήρια παρουσία των γεωπόνων του παραγωγού και του εκκοκκιστή, ενώ σε περίπτωση που προκύψει άµεσα συµφωνία, ο Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ικανός αριθµός συµβασιούχων στον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα για να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους, υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Κέντρου Βάµβακος, που ανήκει στον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα.

 ∆εύτερον: Τον ουσιαστικό έλεγχο των ανοικτών τιµών. Η απόφαση καθίστατα υποχρεωτική την υπογραφή σύµβασης κατά την παράδοση του προϊόντος. Μάλιστα, η πρόβλεψη αυτή σύµφωνα µε τον κ. Κόκκαλη, προστατεύει τον παραγωγό και εξαλείφει το φαινόµενο της ύπαρξης φορτίων µε βαµβάκι παρατηµένων στα εκκοκκιστήρια. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόµενο να υπάρξει ειδική σύµβαση-υπεύθυνη δήλωση για όσους θέλουν να επωµιστούν το ρίσκο της ανοικτής τιµής «αλλά ακόµη είναι πρόωρη η όποια ανακοίνωση», λέει το υπουργείο.

Τρίτον: Την εισαγωγή των όρων για την απόδοση του ευρωπαϊκού σήµατος (European Cotton Alliance). «Θέλουµε ο επιµελής παραγωγός που παράγει ποιοτικό προϊόν να αµείβεται ξεκάθαρα καλύτερα σε σχέση µε εκείνον που φέρνει κατώτερο ποιοτικά προϊόν», σηµείωσε σχετικά ο υφυπουργός.

 

ΠΗΓΗ

Αν και ξεσκέπασαν τα πρώιμα καρπούζια Τριφυλίας από αρχές Απριλίου, οι χαμηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν κατά τις νυκτερινές ώρες αναμένεται να καθυστερήσουν την συγκομιδή.

Όμως κάτι τέτοιο αντιμετωπίζεται θετικά από τους παραγωγούς. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, παραγωγός από Τριφυλία, «τώρα φαίνεται να «δένουν» τα καρπούζια. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 35 ημέρες για να πάμε στη συγκομιδή. Εκτιμώ ότι η συγκομιδή καρπουζιών στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει μετά από τις 25 Μαΐου. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί με τα θερμοκήπια της Ηλείας.

Πάντως οι τιμές παραγωγού θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση και εκτιμώ ότι θα υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη εκείνο το χρονικό διάστημα για να απορροφηθεί η παραγωγή», προσθέτει.

 

 

Πηγη

Ο καιρός για τη σπορά του βαμβακιού έχει έρθει. Το άγχος και οι ανησυχίες για πολλούς καλλιεργητές επίσης υφίστανται… έχει γίνει σωστά και έγκαιρα η σπορά; Η πιθανότητα της επαναφύτευσης υπάρχει πάντα…

Σε περιπτώσεις που έχει τύχει σπόροι βαμβακιού να έχουν σπαρθεί όταν οι καιρικές συνθήκες είναι υγρές και κρύες, τότε σε όλους τους παραγωγούς έχει γίνει προφανές το πόσο εύθραυστο είναι το φυτό του βαμβακιού και το πόσο δύσκολο είναι να ευδοκιμήσει όταν η Μητέρα Φύση δε συνεργάζεται.

Παρόλα αυτά τα προβλήματα που μπορούν σε κάθε χρονιά να προκύψουν, υπάρχουν πρακτικές και συμβουλές οι οποίες μπορούν να ακολουθηθούν για μια όσο το δυνατό περισσότερο ομαλή εκκίνηση της καλλιέργειας.

Συμβουλή #1

Θα πρέπει να γνωρίζετε καλά το είδος και την ποιότητα του σπόρου που έχετε αγοράσει

Είναι μία παράμετρος που συνήθως παραβλέπεται, παρόλα αυτά όμως είναι πολύ σημαντική. Οι καλλιεργητές θα πρέπει να τεκμηριώνουν κάθε παρτίδα σπόρων που αγοράζουν μαζί με την επεξεργασία των σπόρων (λίστα όλων των προϊόντων που περιλαμβάνονται στην επεξεργασία σπόρων) και εάν οι σπόροι έχουν υποστεί οποιουδήποτε είδους επεξεργασία καθώς επίσης και το μέγεθος του σπόρου που είτε εκτυπώνεται σαφώς στον σάκο είτε μπορεί να υπολογιστεί διαιρώντας τον αριθμό σπόρων σε σάκο με το βάρος του σάκου.

seeds

Ο αριθμός παρτίδας και ο κωδικός επεξεργασίας σπόρων εκτυπώνονται σε κάθε σάκο και είναι ένα αρχείο που μπορεί να ανιχνευθεί σε περίπτωση που έχετε ερωτήσεις αργότερα ή αντιμετωπίζετε προβλήματα με την βλάστηση των σπόρων. Η γνώση του είδους της επεξεργασίας των σπόρων σας ενημερώνει εάν οι συγκεκριμένοι σπόροι περιέχουν άλλα πρόσθετα, όπως μυκητοκτόνες ή εντομοκτόνες ουσίες.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να κατανοήσει κανείς τη βλαστική ικανότητα των σπόρων, γνωρίζοντας τις ελάχιστες ή μέγιστες θερμοκρασίες αφύπνισης των σπόρων.

Τέλος, συνετό είναι ο κάθε παραγωγός να έχει κρατήσει ένα μικρό δείγμα από τους σπόρους ώστε σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα, να μπορούν οι σπόροι να επανεκτιμηθούν για διάφορους παράγοντες.

Συμβουλή #2

Προσαρμόστε σωστά το βάθος σποράς

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η σπορά των σπόρων του βαμβακιού σε πολύ μεγάλο βάθος. Το βαμβάκι είναι ένα πολύ αδύναμο φυτό όταν είναι στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής του. Γενικά προσπαθεί να βλαστήσει, να αναδυθεί και να αναπτυχθεί, μέχρι να φτάσει στο στάδιο των 4 έως 5 φύλλων.

Ωστόσο, οι άριστες συνθήκες φύτευσης είναι μια ουτοπική κατάσταση.

Μια πολύ βαθιά σπορά θα οδηγήσει σε κακή εμφάνιση των φυτών και σε μια γενικότερα κακή κατάσταση των φυτών, ειδικά όταν οι γενικότερες συνθήκες ανάπτυξης είναι μη ευνοϊκές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η σπορά πραγματοποιείται σε μεγαλύτερο βάθος απ’ότι συνήθως προς αναζήτηση της απαιτούμενης υγρασίας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως μια βαθύτερη σπορά σημαίνει και περισσότερος χρόνος και ενέργεια ότι θα πρέπει να δαπανηθούν από το σπόρο για να βλαστήσει και να αναδυθεί το φυτάριο. Αυτές οι συνθήκες από μόνες τους σημαίνουν μειωμένες πιθανότητες για επιτυχημένη βλάστηση, καθώς επίσης και μεγαλύτερες προκλήσεις από προκύπτοντες τραυματισμούς.  Επίσης, το νεαρό φυτό που τελικά θα προκύψει θα είναι αδύναμο αφού θα έχει εξαντλήσει πολλά από τα ενεργειακά του αποθέματα.

Το σύνηθες βάθος σποράς των σπόρων του βαμβακιού είναι τα 1.2-1.7 εκατοστά μετρώντας από την κορυφή του σπόρου έως την κορυφή του εδάφους.

cotton plants

Σε περιπτώσεις χωραφιών όπου υπάρχει έντονος σχηματισμός κρούστας στην επιφάνεια, οι σπόροι θα πρέπει να τοποθετούνται σε μικρότερα βάθη. Στην περίπτωση που δεν υφίσταται κατεργασία του εδάφους, συνιστάται οι σπορές να γίνονται σε όσο το δυνατό μικρότερα βάθη και κατάλληλη κάλυψη των σπορών με ποσότητα εδάφους. Σε όλες τις περιπτώσεις σημαντικό ρόλο παίζει η επαρκής ποσότητα εδαφικής υγρασίας.

Σε αναζήτηση της επιθυμητής υγρασίας η σπορά πραγματοποιείται σε μεγαλύτερα βάθη και εκεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η υγρασία είναι συνήθως οριακή.

Στην περίπτωση που η σπορά πραγματοποιείται σε εδάφη μαλακά, άνευ σχηματισμού κρούστας, αρκετά όψιμα και υπό εξαιρετικές θερμοκρασιακές συνθήκες, ίσως είναι προτιμότερη μια ρηχή φύτευση εν αναμονή βροχής.

Ιδανικά, οι σπόροι του βαμβακιού θα πρέπει να σπέρνονται σε συνθήκες επαρκούς υγρασίας για ικανοποιητική βλάστηση και αρχική ανάπτυξη ώστε να αποφευχθούν και πιθανές βλάβες από τα εφαρμοζόμενα ζιζανιοκτόνα.

Ωστόσο, τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν εάν η σπορά έχει πραγματοποιηθεί σε βαθύτερα στρώματα προς αναζήτηση της υγρασίας, η οποία όμως μπορεί να εκλείψει πριν την κατάλληλη στιγμή της βλάστησης των σπόρων.

Εάν είναι δυνατόν, είναι γενικά καλύτερα να καθυστερήσει η σπορά εν αναμονή της  βροχής, ώστε η σπορά να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες επαρκούς υγρασίας. Το θέμα όλων αυτών είναι να δηλώσουμε ότι δεν υπάρχει βάθος φύτευσης ενιαίου μεγέθους και ότι θα πρέπει αυτό να προσαρμόζεται αναλόγως των επικρατούντων συνθηκών.

Συμβουλή #3

Διαχειριστείτε τη σπορά ανάλογα με την ευρωστία της κάθε ποικιλίας

Αυτή η συμβουλή στην ουσία αποτελεί τον συνδυασμό των δυο πρώτων συμβουλών. Η γνώση των συνθηκών βλάστησης μαζί με το μέγεθος των σπόρων, είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της σχετικής ευρωστίας του φυτού που θα προκύψει.

Ποικιλίες μεγαλύτερου μεγέθους σπόρων με χαμηλότερες απαιτούμενες θερμοκρασίες βλάστησης, μπορούν να ανεχθούν ελαφρώς βαθύτερη φύτευση και ελαφρώς ψυχρότερες καιρικές συνθήκες από ότι ποικιλίες μικρότερου μεγέθους σπόρων.

cotton fibres

Σε εξαιρετικές συνθήκες σποράς, όλα τα μεγέθη των σπόρων μπορούν να επιτύχουν την άριστη όψιμη βλάστηση και ανάπτυξη. Αλλά σε λιγότερο ιδανικές συνθήκες, το μέγεθος των σπόρων και οι θερμοκρασίες βλάστησης μπορεί να σημαίνουν τη διαφορά στην επίτευξη μιας βέλτιστης βλάστησης και περαιτέρω ανάπτυξης ανάλογα με το πόσο βαθιά σπέρνονται οι σπόροι σας.

Ωστόσο, η σύγκριση των ποικιλιών σε κάθε ένα από τα δύο έτη μπορεί να σας δώσει κάποια ιδέα σχετικά με ποιες ποικιλίες μπορεί να είναι πιο εύρωστες σε σχέση με άλλες (οι ποικιλίες μικρότερου μεγέθους σπόρων μπορεί να χρειάζεται να σπαρθούν πιο ρηχά και σε καλύτερες συνθήκες απ’ότι οι ποικιλίες μικρότερου μεγέθους σπόρων, ανάλογα με τις επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες).

Συμβουλή #4

Διαχειριστείτε τον αριθμό των σπόρων/στρέμμα ανάλογα με την ημερομηνία σποράς, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τον εδαφικό τύπο κ.τ.λ.

Σε όχι τόσο ιδανικές συνθήκες, τα ποσοστά σποράς θα πρέπει να είναι υψηλότερα από ότι σε μη ιδανικές συνθήκες.

Εάν τα φυτά που θα προκύψουν είναι ασθενικά, τότε σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι αποδόσεις δε θα είναι οι επιθυμητές.

Σε ιδανικά εδάφη με μαλακά χώματα και χωρίς κρούστα, τα χαμηλότερα ποσοστά σπόρων θα πρέπει να εφαρμοσθούν. Σε μη ιδανικές συνθήκες, τα υψηλότερα.

Συμβουλή #5

Το δελτίο καιρού θα σας πει τι να κάνετε

Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες θα μπορούν να ορισθούν σωστά και αποτελεσματικά βάσει των καιρικών προβλέψεων.

weather

Συμβουλή #6

Λιπάσματα εκκίνησης της καλλιέργειας

Τα λιπάσματα εκκίνησης μπορούν δυνητικά και περιστασιακά να προσφέρουν κάποιο όφελος στους παραγωγούς βελτιώνοντας κάπως την ευρωστία των φυτών.

► Τα λιπάσματα εκκίνησης θα πρέπει να εφαρμόζονται με φειδώ και να μη γίνεται σπατάλη.

► Επίσης, δε συνιστάται αυτά να εφαρμόζονται σε αυλάκια διότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα σημαντικά, οπότε και θα είναι απαραίτητη η επαναφύτευση.

 Spraying Cotton

Συμβουλή #7

Βεβαιωθείτε πως τα εφαρμοζόμενα εντομοκτόνα έρχονται σε επαφή με το σπόρο.

Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό τα εντομοκτόνα να έρχονται σε άμεση επαφή με τους σπόρους και να επιτυγχάνεται καλή κάλυψη αυτών.

Για την αποφυγή πιθανών λαθών καλό είναι να επιλέγονται σπόροι επεξεργασμένοι με εντομοκτόνο ή μυκητοκτόνο.

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 42

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Θειάφι και Θειοχαλκίνη στα Κηπευτικά

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ