Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Αγροτικά Νέα

Αγροτικά Νέα (365)

Η έρευνα πάνω στη φυτοπροστασία των καλλιεργούμενων ειδών έχει κάνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και οι εμπλεκόμενοι Επιστήμονες δηλώνουν με τολμηρή σιγουριά: “Δεν απέχει πολύ από το σήμερα η κατάργηση των ψεκασμών στους αγρούς”!!!

Βιοπροστασία με τη βοήθεια βομβίνων και μελισσών

Η Βέλγικη ιδιωτική εταιρεία Biobest, πατεντάρισε τη μεθοδολογία "Flying Doctors” ή “Ιπτάμενοι Γιατροί" επί το ελληνικότερο.

Η ιδέα είναι απλή:

Οι μέλισσες και οι βομβίνοι που χρησιμοποιούνται ως μέσα επικονίασης των καλλιεργειών, μπορούν επίσης να μεταφέρουν ένα μικροβιακό σκεύασμα στα φυτά, προκειμένου να ελέγξουν την Φαιά Σήψη ή Μονίλια και άλλες σημαντικές ασθένειες, που προκαλούν τεράστιες απώλειες ετησίως.

Το σύστημα "Flying Doctors", το οποίο έλαβε πολλά βραβεία, είναι έξυπνο:

Αποτελείται από ένα κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα διανομής, με βάση κυρίως τις λειτουργίες των βομβίνων.

Καθώς οι βομβίνοι αφήνουν την κυψέλη τους, περπατούν μέσα από ένα δίσκο γεμάτο με ειδικά παρασκευασμένο μικροβιακό μυκητοκτόνο ή εντομοκτόνο, το οποίο προσκολλάται στα πόδια και το σώμα τους.

Στη συνέχεια παραδίδουν αυτό το προϊόν απευθείας σε κάθε λουλούδι που επισκέπτονται.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες φρούτων ή λαχανικών, ωστόσο η εστίαση είναι επί του παρόντος σε ασθένειες που συνδέονται με το λουλούδι, όπως η Μονίλια και έντομα όπως οι Θρίπες.

Φ1

Το μικροβιακό σκεύασμα που διασπείρεται με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είναι κάποιος ανταγωνιστής ή παρασιτικός μύκητας των προσβολών, χωρίς καμία επίπτωση στην υγεία του καταναλωτή, με αποτέλεσμα η ενέργεια να θεωρείται βιολογική φυτοπροστασία (βιοπροστασία).

Εξ’ ου και η ορολογία βιομυκητοκτόνα και βιοεντομοκτόνα. Δοκιμές σε καλλιέργειες φράουλας και βατόμουρων έχουν δώσει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Στόχος είναι αργότερα να αναπτυχθούν πολλά βιολογικά μικροβιακά σκευάσματα, με εφαρμογή σε πλήθος προσβολών από εχθρούς και ασθένειες σε διάφορα καλλιεργούμενα φυτά, ώστε να καταργηθούν εντελώς οι δαπανηροί και επικίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον κλασικοί ψεκασμοί φυτοπροστασίας, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, τουλάχιστον για το αναφερόμενο στάδιο της άνθισης των φυτών.

Βιοπροστασία με εμβολιασμό βιολογικών παραγόντων ελέγχου των προσβολών, μέσω της διαδικασίας επικονίασης με μέλισσες

Η Καναδέζικη ιδιωτική εταιρεία Bee Vectoring Technologies (BVT) αναπτύσσει επίσης νέες πατενταρισμένες εφαρμογές με τις μέλισσες, τοποθετώντας ένα δίσκο οργανικού φυτοφαρμάκου μέσα σε μια κυψέλη που έχει εκτραφεί για εμπορικούς σκοπούς παραγωγής μελιού.

Η τεχνολογία του BVT που περιγράφεται στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας περιλαμβάνει μια εξειδικευμένη συσκευή για τη θεραπεία φυτών με παράγοντες ελέγχου για τη διαχείριση διαφόρων ασθενειών και παρασίτων και την ενίσχυση της απόδοσης και της ποιότητας των καλλιεργειών.

Τα μέσα ελέγχου στεγάζονται σε αφαιρούμενους δίσκους εντός ενός συστήματος διανομέα που ενσωματώνεται στο καπάκι εμπορικών κυψελών μελισσών.

Φ2

Το σύστημα BVT είναι συμβατό με τις περισσότερες εμπορικές κυψέλες μελισσών και έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια ευρεία ποικιλία φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Ένα εξ’ αυτών είναι το BVT-CR7, βιολογικός παράγοντας ελέγχου, ο οποίος αναστέλλει ή εξαλείφει κοινές ασθένειες και παράσιτα σε καλλιέργειες που έχουν επικονιαστεί από τις μέλισσες, όπως οι αμυγδαλιές, οι μηλιές, οι ηλίανθοι και τα πεπόνια.

Στις αρχικές δοκιμές σε ηλίανθο στο Οντάριο, το σύστημα BVT μέσω των μελισσών, παρέδωσε ομοιόμορφα τον παράγοντα βιολογικού ελέγχου BVT-CR7 στην καλλιέργεια και παρήγαγε αύξηση της απόδοσης κατά 31%.

Πρόσθετες εργασίες του 2016 σε ηλίανθους στις ΗΠΑ με BVT-CR7 με τη χρήση μελισσών, έδειξαν αποτελεσματική καταστολή της Σκληρωτίνια (Sclerotinia sclerotiorum), μιας δαπανηρής ασθένειας για τους ηλίανθους, για την οποία δεν υπάρχει επί του παρόντος ικανοποιητική αντιμετώπιση με κάποιο χημικό προστατευτικό διάλυμα.

Γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί περεταίρω το σύστημα και φυσικά δοκιμές, για να διευρυνθεί η χρήση του και σε άλλες καλλιέργειες και παθογόνα.

Βιοπροστασία με τη μέθοδο “Προσέλκυση και Μόλυνση”

Το Πανεπιστήμιο του Wageningen της Ολλανδίας δοκιμάζει τα τελευταία χρόνια τη βιοστρατηγική μέθοδο “Lure and Infect” ή “Προσέλκυση και Μόλυνση” επί το ελληνικότερο, με ικανοποιητικά αποτελέσματα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες προς το παρόν.

Στηρίζεται στη μεθοδολογία του Βιολογικού Ελέγχου των εντόμων με εντομοπαθογόνους μύκητες και έχουν επικεντρώσει κυρίως στην καταπολέμηση της Κηλιδόπτερης δροσόφιλας ή Μύγας της Ασίας (Drosophila suzukii), λόγω του ότι αποτελεί σχετικά νέο εχθρό για την Ευρωπαϊκή ήπειρο, με καταστρεπτικότατα αποτελέσματα στις καλλιέργειες, που εντείνονται χρόνο με το χρόνο.

Φ3

Δοκιμάστηκε λοιπόν η μέθοδος “Lure and Infect” ή “Προσέλκυση και Μόλυνση”, για τον έλεγχο του πληθυσμού της Drosophila suzukii, με τη χρήση του στελέχους Metarhizium robertsii του εντομοπαθογόνου μύκητα Metarhizium anisopliae.

Η εφαρμογή έγινε με προσέλκυση μέσω του δολωματικού θρεπτικού ελαίου Lurem-TR (μεθυλο-ισονικοτινικό). Επίσης έγινε εφαρμογή και γνωστών εμπορικών εντομοπαθογόνων όπως του Beauveria bassiana και του Isarria fumosorosea, με την ίδια μεθοδολογία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των πληθυσμών του παθογόνου κατά 94% σε σύγκριση με τους μάρτυρες.

Η άμεση συνέχιση των δοκιμών επικεντρώνεται στην αποτελεσματικότητα του τροφοελκυστικού παράγοντα, ώστε να μολύνεται το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού των παθογόνων, με συνδυασμό εντομοπαθογόνων, για σιγουρότερα αποτελέσματα, χωρίς να είναι αναγκαίος ο ψεκασμός αυτών. Έτσι εξαλείφονται τα υπολείμματα ουσιών στους καρπούς και αποφεύγεται η δαπανηρή και ενεργοβόρα ενέργεια των ψεκασμών.

Τα πειράματα συνεχίζονται σε ανοικτούς αγρούς και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης της Drosophila suzukii και πριν την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών. Φυσικά και σ’ αυτή την περίπτωση ο μακροχρόνιος σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη της μεθόδου σε πολλές καλλιέργειες και παθογόνα.

Επίλογος

Αυτές είναι κάποιες από τις νέες σκέψεις, τεχνικές και μεθοδολογίες που δοκιμάζονται στη Βιοπροστασία των καλλιεργούμενων ειδών, με σκεπτικό την ελαχιστοποίηση έως εκμηδένιση των υπολειμμάτων χημικών ουσιών στα αγροτικά προϊόντα που καταναλώνονται.

Υπάρχουν και άλλες ιδέες, σε πιο πρωταρχικά στάδια, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει δοκιμαστικές εφαρμογές στην πράξη. Αλλά και οι προαναφερόμενες μεθοδολογίες είναι ακόμη στα σπάργανά τους και χρήζουν περισσότερης ανάπτυξης και έρευνας.

Το ενθαρρυντικό από όλα τα παραπάνω είναι ότι η επιστήμη της φυτοπροστασίας άρχισε να κινείται πλέον σε άλλα μονοπάτια, με μεθοδολογίες οικολογικές, που σέβονται το περιβάλλον και τον καταναλωτή, αναγνωρίζοντας το γενικό συμπέρασμα όλων των ιατρικών και περιβαλλοντικών μελετών ότι ξεπεράσαμε κάθε όριο με τη χρήση χημικών παραγόντων.

 

 

Πηγη

Είναι μια παραμελημένη ομάδα παθογόνων που σχεδόν κανείς από αυτούς που εμπλέκονται στην παραγωγή ουδέποτε έδωσε την δέουσα προσοχή και σημασία.

Τα δένδρα εξασθενίζουν με τον καιρό και ξηραίνονται.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η προμήθεια υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού από το φυτώριο.

Το δεύτερο σημαντικότερο βήμα είναι η συχνή επιθεώρηση.

 

 

Πηγη

Στις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία αποδίδουν οι παραγωγοί το γεγονός ότι φέτος παραδόθηκαν μικρότερες ποσότητες βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια επεξεργασίας τοματοπολτού που λειτουργούν στην Ηλεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστο Βαλιανάτο, οι μεγαλύτερες απώλειες, που άγγιξαν το 40%, σημειώθηκαν στην πρώιμη παραγωγή.
Οι ποσότητες που παρέδωσαν τα μέλη της Ομάδας στο εργοστάσιο της «Unilever» ανήλθαν σε 12.500 τόνους από 14.500 τόνους που προέβλεπε το συμφωνητικό, ενώ το εργοστάσιο της «Κύκνος» παρέλαβε 22.000 τόνους σε σύγκριση με τους προβλεπόμενους 24.500 τόνους.

 

 

Πηγη

Η µείωση της παραγωγής και η αυξηµένη ζήτηση από το εξωτερικό, ενίσχυσε τις τιµές του ανοικτού κελυφωτού φιστικιού, που διαµορφώνονται κατά µέσο όρο στα 7,30-7,50 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι δεν ξεπέρασαν τα 7-7,30 ευρώ.

Αισθητά υψηλότερες από το µέσο όρο οι τιµές για τον Α.Σ. Στεφανοβικείου σύµφωνα µε τον πρόεδρο του, Χρ. Κουκουτσέλο: «Η τιµή µας για το ανοιχτό φιστίκι κινήθηκε στα 7,90 ευρώ, ενώ πέρυσι κρατήθηκε στα 7,40 ευρώ».
Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση και στο γεγονός ότι «ο συνεταιρισµός έχει παρακάµψει τους µεσάζοντες εξάγοντας κατευθείαν». Ωστόσο, ο κ.  Κουκουτσέλος αξιολογώντας την κατάσταση ανέφερε ότι οι παραγωγοί είναι «χαµένοι» από πέρυσι καθώς η τιµή δεν µπόρεσε να αντισταθµίσει τις ποσοτικές απώλειες που έφτασαν το 50%.

Αντιθέτως, η χρονιά εξελίχθηκε χωρίς απώλειες για την Αίγινα «µε την τιµή να φτάνει στα 7 ευρώ το κιλό για το ανοιχτό φιστίκι», όπως ανέφερε o πρόεδρος τον Α.Σ. Φιστικοπαραγωγών,  Ν. Σταµπουλής. «Αυτή τη τιµή δεν είναι καλή αλλά δεν µπορούµε να δώσουµε κάτι παραπάνω λόγω της φορολογίας, που έχει στήσει τους συνεταιρισµούς στον τοίχο» τόνισε ο ίδιος.

 

 

Πηγη

Με βασική «τοµή» την ένταξη σε ένα νόµο όλων των διατάξεων που αφορούν το πολλα- πλασιαστικό υλικό, αλλά χωρίς ν’ ακουµπά απαρχαιωµένες προβλέψεις του νόµου 1564/1985, οι οποίες γεννούν στρεβλώσεις στην αγορά άρχισε η ζύµωση σε επίπεδο ΕΛΓΟ ενός νέου πλαισίου για την οργάνωση της παραγωγής και εµπορίας των σπόρων σποράς.

Το νέο πλαίσιο που αποτελεί το απαύγασµα συστηµατικής δουλειάς  επιστηµόνων-ερευνητών και θα τεθεί σε διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης στον ΕΛΓΟ, ώστε µετέπειτα να προωθηθεί για έγκριση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, περιλαµβάνει για πρώτη φορά το δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό, που µέχρι σήµερα αντιµετωπίζεται χωριστά, αλλά κι εκείνο των εγχώριων παραδοσιακών φυτικών ποικιλιών.

Προβλέπει παράλληλα τη δηµιουργία νοµικής βάσης διεκδίκησης δικαιωµάτων χρήσης ελληνικών παραδοσιακών ποικιλιών σε ΕΕ και τρίτες χώρες, µεριµνά για την απλούστευση των διαδικασιών εγγραφής ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο, την ταχεία έκδοση αδειών επιχειρήσεων και την εισαγωγή της πλήρους ηλεκτρονικής διακίνησης των εγγράφων µεταξύ επιχειρήσεων-υπηρεσιών. Στα θετικά του σχεδίου, που επιχειρεί συνάµα να «αποπολιτικοποιήσει» τη διοίκηση, ώστε όλες οι Αποφάσεις να λαµβάνονται σε υπηρεσιακό επίπεδο ∆ιευθύνσεων, συµπεριλαµβάνεται η µείωση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων κατά 60%, µε κατάργηση παράβολων για έκδοση αδειών λειτουργίας και ανταποδοτικών τελών 2%, 3% επί του διακινούµενου υλικού και αντικατάστασής τους µε ένα ετήσιο γενικό ανταποδοτικό τέλος.

Βέβαια στο σχέδιο, που επιδέχεται πολλών βελτιώσεων, παρατηρείται η απουσία διάκρισης µεταξύ ποικιλίας-φυτικού υλικού κλώνου, που σύµφωνα µε την Ένωση Φυτωριούχων «δηµιουργεί στρεβλώσεις». Τέλος, από το προτεινόµενο πλαίσιο απουσιάζει επίσης παντελώς και η διάκριση ανάµεσα στον διατηρητή της ποικιλίας και στον διατηρητή του φυτικού υλικού ενός κλώνου.

Διαβάστε εδώ τον 8σέλιδο φάκελο από το φύλλο 621  της Agrenda.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο που αποκάλυψε η Agrenda.

Με αφορμή το δημοσίευμα της Agrenda τις παρατηρήσεις του επί του προωθούμενου νομοσχεδίου απέστειλε ο Ηλίας Εμμανουηλίδης, εκ των συντακτών του, αναφέροντας τα ακόλουθα:

Στο εκτενές και εμπεριστατωμένο δημοσίευμα στην Agrenda της 7ης Οκτωβρίου που αφορά σ/ν για το πολλαπλασιαστικό υλικό αναγράφονται παρατηρήσεις της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας όπως: «Συντηρείται η απουσία διάκρισης μεταξύ της ποικιλίας και του κλώνου που ‘γεννά’ πολλές στρεβλώσεις στη Αγορά, και δεν γίνεται διάκριση ανάμεσα στον διατηρητή ποικιλίας από αυτόν του κλώνου».

Οι παρεμβάσεις των παραγωγικών κλάδων, όπως αυτής της Ε.Φ.Ε. είναι χρήσιμη και θα ήταν εποικοδομητικό, όταν ολόκληρο το σ/ν δημοσιευθεί στο Agronews, να παρέμβουν και άλλοι ώστε να πραγματοποιηθεί ένα είδος διαβούλευσης για να διευκρινισθούν ορισμένα σημεία, να εμπλουτισθεί και να τελειοποιηθεί ο νέος νόμος.

Επί της ‘ταμπακιέρας’, εντός του όρου ‘ποικιλία’ κατά τον νόμο αυτόν (και κατά το σχετικό Ευρωπαϊκό Δίκαιο), περιλαμβάνονται οι απλές, οι υβριδισμένες, οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες, καθώς και οι κλώνοι. Όλες οι παραπάνω (και οι κλώνοι), ανεξαρτήτως του τρόπου δημιουργίας και αναπαραγωγής τους, για να εγγραφούν στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών και στη συνέχεια στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Ποικιλιών οφείλουν να περάσουν επιτυχώς τις ίδιες εξετάσεις Δ.Ο.Σ. (Διακριτότητας, Ομοιομορφίας και Σταθερότητας). Το αν η ποικιλία είναι απλή, υβριδισμένη ή κλώνος αναφέρεται στον φάκελο της ποικιλίας που τηρεί η Υπηρεσία. Στην Αγορά η διάκριση μεταξύ απλής ποικιλίας και κλώνου πραγματοποιείται με το σχετικό διαφημιστικό σημείωμα του προμηθευτή επί της συσκευασίας του προϊόντος, δενδρυλλίων, κλπ.

Ο Διατηρητής είτε απλής ποικιλίας είτε κλώνου, έχει τις ίδιες υποχρεώσεις, δηλαδή να τις διατηρεί με τα χαρακτηριστικά με τα οποία έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών.

 

 

Πηγη

Σε ιδιαίτερα ανησυχητικά χαµηλά επίπεδα κυµάνθηκε η κατανάλωση των λιπασµάτων και για την καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2016-Ιούνιος 2017, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της ηλεκτρονικής καταµέτρησης που πραγµατοποίησε ο ΣΠΕΛ.

Τα µέλη του Συνδέσµου, κατέγραψαν την κατανάλωση λιπασµάτων στην Ελλάδα, µε τη βοήθεια καινοτόµου διαδικτυακής εφαρµογής που αναπτύχθηκε από το ΣΠΕΛ ειδικά για τη διαδικασία αυτή, ώστε να καταρτίζεται µια αξιόπιστη βάση δεδοµένων, µε συστηµατικές µετρήσεις για την κατανάλωση λιπασµάτων στη χώρα µας. Να σηµειωθεί ότι η κατανάλωση λιπασµάτων την καλλιεργητική περίοδο 2016/2017 είναι η χαµηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια στη χώρα. Συγκεκριµένα η συνολική κατανάλωση για την καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2016 – Ιούνιος 2017 ανέρχεται στους 667.368 τόνους, 8,7% χαµηλότερη από την αντίστοιχη κατανάλωση της καλλιεργητικής περιόδου Ιούλιος 2015 – Ιούνιος 2016.

 

 

Πηγη

✔ Απαιτείται η έκδοση συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων για καλλιέργειες όπως η πορτοκαλιά και η μανταρινιά ή θεωρούνται ήσσονος σημασίας, αφού αναφέρονται στην απόφαση 10088/11573210088/115732/26-9-2013 απόφασης (Β΄2587/14.10.2013);

Το σωστό είναι ότι υπάρχουν ήσσονος σημασίας χρήσεις και φυσικά οι καλλιέργειες που αναφέρονται ανωτέρω δεν είναι ήσσονος σημασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις καλλιεργειών όλες οι χρήσεις είναι ήσσονος σημασίας. 

Όπως αναγράφεται στο με αριθ. πρωτ. 9882/94945/12-9-2017 έγγραφό με τις ερωτήσεις και απαντήσεις για τη συνταγογράφηση www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/elenxoifitoprostateytikonmenu/530-syntagh-geo-farmaka μόνον στις περιπτώσεις, όπου στη χορηγηθείσα έγκριση κυκλοφορίας και στην ετικέτα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος αναφέρεται "ήσσονος σημασίας" χρήση, δεν απαιτείται η έκδοση συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου. Στην περίπτωση αυτή μετά την πώληση καλόν είναι στις παρατηρήσεις που υπάρχουν στην ηλεκτρονική καταγραφή αναφέρεται ότι πρόκειται για ήσσονος σημασίας.

Για να γίνει σαφές με παραδείγματα ετικετών: Το προϊόν που αναφέρεται στην ιστοσελίδα https://www.elanco.gr/pdf/dursban-750ec/dursban-750ec-etiketa.pdf είναι εγκεκριμένο για χρήση και σε πορτοκαλιά και μανταρινιά αλλά η "ήσσονος χρήση" αναφέρεται μόνον στην περίπτωση του σπαραγγιού (τελευταία καλλιέργεια στην ετικέτα). Άρα στην πορτοκαλιά και την μανταρινιά πρέπει να γίνει συνταγή, στο σπαράγγι για τη χρήση που αναφέρει δεν χρειάζεται.

Άλλο παράδειγμα: το μυκητοκτόνο της ιστοσελίδας http://www.efthymiadis.gr/inst/redestos/gallery///Products/KN%20Efthymiadis/Downloadables/NORDOX%2075WP%201kg%200314.pdf είναι εγκεκριμένο για χρήση σε πορτοκαλιά, μανταρινιά αλλά η ήσσονος σημασίας χρήση αναφέρεται ρητά και αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη χρήση στα ακτινίδια. Άρα στην πορτοκαλιά και την μανταρινιά πρέπει να γίνει συνταγή, στο ακτινίδιο για τη χρήση που αναφέρει δεν χρειάζεται. Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά και το ίδιο ισχύει για κάθε άλλο προϊόν στην ετικέτα του οποίου αναφέρεται ήσσονος χρήση.

✔  Υπάρχει διασύνδεση ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων με την ψηφιακή υπηρεσία της συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, έτσι ώστε το πελατολόγιο που είναι περασμένο στην ηλεκτρονική καταγραφή να περαστεί αυτόματα στην ψηφιακή υπηρεσία της συνταγής;

Όχι, δεν υπάρχει διασύνδεση και δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς η ηλεκτρονική καταγραφή διενεργείται από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν κατάστημα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και διενεργούν την λιανική πώληση ενώ η έκδοση συνταγής γίνεται από τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις καθορισμένες από τη νομοθεσία προδιαγραφές.

✔ Συνταγή από κάποιο σημείο πώλησης και εκτέλεση από κάποιο άλλο και μάλιστα με αλλαγή σκευάσματος. Ποια η ευθύνη του συνταγογράφου για θέματα που αφορούν το σημείο πώλησης, ειδικά όταν χορηγεί διαφορετικό σκεύασμα από το προτεινόμενο στη συνταγή;

Η ευθύνη του φυσικού ή νομικού προσώπου έγκειται αποκλειστικά και μόνον στις πράξεις που ενεργεί και όχι φυσικά για πράξεις ή παραλείψεις άλλου προσώπου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνταγή δεν εκδίδεται από κατάστημα πώλησης αλλά από συνταγογράφο, ο συνταγογράφος έχει την ευθύνη της συνταγής και το κατάστημα πώλησης την ευθύνη της πώλησης επαγγελματικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με τη συνταγή.

✔  Στην περίπτωση που κάποιος έχει μικρότερη των χιλίων τετραγωνικών έκταση και το φάρμακο που θέλει δεν φέρει το συγκεκριμένο εικονίδιο, μπορεί να προμηθευτεί για παράδειγμα 1 τεμάχιο φυτοπροστατευτικού προϊόντος του 1 lt ή πρέπει να πάρει πολλά τεμάχια φυτοπροστατευτικού προϊόντος 100 ml; Η΄ ανάποδα, αν κάποιος είναι καλλιεργητής 30 στρεμμάτων αλλά το φάρμακο που χρησιμοποιεί αντιστοιχεί σε λιγότερο από ένα στρέμμα έκταση, και εννοείται πως το φάρμακο πληροί τις προϋποθέσεις, απαλλάσσεται της συνταγογράφησης ή όχι;

Κατ' αρχάς στις περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται η έκδοση συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, πρέπει ούτως ή άλλων να γίνει ηλεκτρονική καταγραφή, η οποία σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν.4036/2012 υπέχει θέση συνταγής. Στην πρώτη περίπτωση που αναφέρετε, το μέγεθος συσκευασίας κάθε φυτοπροστατευτικού προϊόντος είναι αδιάφορο. Το ζητούμενο είναι η χρήση στην καλλιέργεια που καταγράφεται να είναι για υπαίθρια καλλιέργεια <1000 τμ. Στη δεύτερη περίπτωση, ναι δεν απαιτείται συνταγή χρήσης.

✔  Στην επιχείρηση εμπορίας γεωργικών φαρμάκων είναι τρεις γεωπόνοι. Και οι τρεις έχουν ήδη κάνει αίτηση συνταγογράφου. Η ερώτηση είναι αν κατά την ταυτόχρονη παρουσία τους στο κατάστημα, όπου εξυπηρετούν και οι 3 ταυτόχρονα, πρέπει να συνταγογραφεί ο καθένας με τον λογαριασμό του.

Η συνταγογράφηση αφορά το κάθε φυσικό πρόσωπο ξεχωριστά, ως συνταγογράφο και όχι την όποια επιχείρηση απασχολούνται.

✔  Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που με τη συνταγή συστήνεται μίγμα βυτίου δύο ή περισσότερων φυτοπροστατευτικών προϊόντων;

Στη περίπτωση που ο συνταγογράφος κρίνει απαραίτητο το μίγμα διαφορετικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, πρέπει να συμπληρώσει συνταγή για όλα τα σκευάσματα που συστήνει και μπορεί να γράψει στις παρατηρήσεις ή στο κελί του συνδυασμού, το μίγμα βυτίου που προτείνει.

✔  Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το πεδίο «έκταση/κιλά» στη συνταγή δεν είναι υποχρεωτικό να συμπληρώνεται αλλά στην ψηφιακή υπηρεσία εμφανίζεται ως υποχρεωτικό.

Ήδη γίνονται οι ενέργειες για να διορθωθεί.

✔  Τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων μπορεί να αναλάβει και ο υπεύθυνος ενός καταστήματος εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και στην περίπτωση αυτή τι ευθύνη έχει εάν ο παραγωγός δεν κάνει ορθή χρήση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος;

Ναι, ο υπεύθυνος ενός καταστήματος εμπορίας γεωργικών φαρμάκων μπορεί να αναλάβει την ευθύνη χρήσης του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που προμηθεύτηκε τρίτος. Στην περίπτωση αυτή έχει την πλήρη ευθύνη για τις ενέργειες που απαιτούνται πριν την εφαρμογή (ενδεικτικά αναφέρουμε ενημέρωση κατοίκων ή μελισσοκόμων κλπ), κατά την εφαρμογή (τήρηση συνταγής, αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές κλπ), ως και μετά την εφαρμογή (καταγραφή χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και παροχή στοιχείων στις ελεγκτικές αρχές κλπ).

✔  Στην περίπτωση υπέρβασης του μέγιστου αριθμού εφαρμογών που αναφέρονται στην ετικέτα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, ποιος έχει την ευθύνη;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εξαρτάται από τον εάν ο συνταγογράφος συνέστησε περισσότερες εφαρμογές από τις προβλεπόμενες στην ετικέτα ή δεν έλεγξε το ιστορικό για να διαπιστώσει ότι ήδη στη συγκεκριμένη καλλιέργεια είχε ήδη γίνει το μέγιστο του προβλεπόμενου αριθμού εφαρμογών (ή υπάρχουν ανεκτέλεστες σχετικές συνταγές), όπου και όπως αυτό υφίσταται, οπότε είναι ευθύνη του συνταγογράφου και ελέγχεται από την εκδοθείσα συνταγή ή εάν ο επαγγελματίας χρήστης παρά τη συνταγή ή χωρίς συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων πραγματοποίησε μεγαλύτερο αριθμό εφαρμογών από τον προβλεπόμενο στην ετικέτα, οπότε είναι ευθύνη του επαγγελματία χρήστη.

✔  Στο υπόδειγμα συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου αναφέρεται ότι "η παράνομη χρήση γεωργικών φαρμάκων τιμωρείται με τις κυρώσεις των άρθρων 13, 14 και 45 του ν.4036/2012", όπου η παράγραφος 2 του άρθρου 45 μας παραπέμπει στα άρθρα 38 και 44 του ιδίου νόμου όπου αναφέρεται στην χορήγηση πιστοποιητικού καταλληλότητας του εξοπλισμού γεωργικών φαρμάκων. Εάν κάποιος Γεωπόνος εκδόσει συνταγή χρήσης σε παραγωγό όπου δεν διαθέτει πιστοποιητικό καταλληλότητας εξοπλισμού συντρέχει συνυπευθυνότητα και κατα συνέπεια υπόκειται και ο Γεωπόνος σε κυρώσεις;

Με λίγα λόγια πως ο Γεωπόνος ,ο οποίος εκδίδει συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου, οφείλει να γνωρίζει αν ο χρήστης έχει και πιστοποιητικό καταλληλότητας εξοπλισμού χρήσης γεωργικών φαρμάκων;

Σε απάντηση του ερωτήματός σας, σας γνωρίζω ότι προς το παρόν στη συνταγή χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με την τροποποιητική Υπουργική Απόφαση (http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/FEK_2724B2017.pdf) δεν προβλέπεται η καταγραφή του εξοπλισμού εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή η γνώση της πιστοποίησης αυτού. Το γεγονός αυτό αποτελεί τη λεγόμενη "συγγνωστή πλάνη" που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τιμωρηθεί ο συνταγογράφος για κάτι που δε γνώριζε ή δεν μπορούσε να γνωρίζει και δεν έχει ευθύνη γι αυτό. Άλλως, θα έπρεπε να τιμωρείται ο συνταγογράφος εάν ο επαγγελματίας χρήστης δεν κάνει τριπλό ξέπλυμα των κενών συσκευασίας (άσχετο με την ευθύνη του συνταγογράφου), κλπ. Στο άρθρο 45 του ν.4026/2012 (ΦΕΚ Α΄8), όπως ισχύει, όπως και στα άρθρα 9 και 13 του ιδίου νόμου αναφέρονται συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβάσεις του επαγγελματία χρήστη στη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Οι παραβάσεις που αναφέρονται ρητά σε συνταγογράφους και συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων, περιγράφονται ρητά στο άρθρο 45, παράγραφος 9α του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), όπως ισχύει 

ΝΟΜΟΣ 4036/2012 (Α΄8) Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις, με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις

✔  Αν κοπεί το internet για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να γίνεται χειρόγραφα η συνταγογράφηση;

Η συνταγογράφηση είναι μόνον ηλεκτρονική και δεν υπάρχει δυνατότητα για χειρόγραφη μέσω της δωρεάν ψηφιακής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ. Είναι πιθανόν, όταν μεταγενέστερα συνδεθούν τα ιδιωτικά πακέτα, να προσφέρουν τη δυνατότητα έκδοσης χωρίς συνεχή σύνδεση με το διαδίκτυο στους ενδιαφερόμενους, όπως ήδη συμβαίνει με την ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Έχει όμως σημασία ο επαγγελματίας χρήστης φυτοπροστατευτικών προϊόντων να λαμβάνει τη συνταγή πριν την αγορά (έκδοση τιμολογίου) του φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

 

 

Πηγη

Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 11:25

Το χειµώνα πάντως θα ψάχνουν για καλαµπόκι

Written by

Ιδανικές προϋποθέσεις για διακράτηση του καλαµποκιού εφόσον αυτό συνοδεύεται από τα ανάλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά και µπορεί να παραµείνει σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, φαίνεται να διαµορφώνονται αυτό το χειµώνα, µε βάση την εξέλιξη που παρουσιάζει η εγχώρια παραγωγή του προϊόντος και τις συνθήκες ζήτησης που προδιαγράφονται στο βάθος της εµπορικής περιόδου.

Με δεδοµένο ότι τα στρέµµατα που καλλιεργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο µε καλαµπόκι ήταν µειωµένα σε σχέση µε το πρόσφατο παρελθόν, οι συγκρατηµένες αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες περιοχές, κυρίως λόγω των έντονων καιρικών µεταβολών αλλά και της ελλιπούς καλλιεργητικής φροντίδας σε πολλές εκµεταλλεύσεις, έρχονται να δώσουν στοιχεία µιας µειωµένης συνολικά παραγωγής, η οποία δύσκολα θα καλύψει τη ζήτηση της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, οι συνθήκες ζήτησης στον κλάδο της κτηνοτροφίας προδιαγράφονται ιδιαίτερα ευνοϊκές. Το αγελαδινό γάλα στην Ευρώπη διαγράφει ελλειµµατική τροχιά, οι τιµές του προϊόντος αυτό το χειµώνα αναµένεται να αυξηθούν σηµαντικά και οι εγχώριες µονάδες στον κλάδο της αγελαδοτροφίας προετοιµάζονται για ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου, µιας και οι τιµές που προσφέρει η γαλακτοβιοµηχανία κρίνονται συµφέρουσες.

Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω ζήτηση για καλαµπόκι τους επόµενους µήνες και σε ανάλογη βελτίωση των τιµών παραγωγού. Οι µεγάλες και συστηµατικές µονάδες στον κλάδο της αγελαδοτροφίας γνωρίζουν καλά τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού καλαµποκιού και τη σηµασία που έχει στο σιτηρέσιο των ζώων και θα προτιµήσουν την απευθείας προµήθεια από τους παραγωγούς, παρά την αναζήτηση λύσεων στο ελεύθερο εµπόριο και σε εισαγόµενα προϊόντα, τα οποία συνήθως δεν συνοδεύονται από την ίδια θρεπτική αξία.

Επιπλέον, το γεγονός ότι τα περισσότερα καλαµπόκια έφυγαν ήδη από τα χέρια των παραγωγών µε 17 λεπτά, δηλαδή µε τιµή που καθιστά το οικονοµικό αποτέλεσµα της καλλιέργειας οριακό αν όχι αρνητικό, σηµαίνει ότι τα κτήµατα που θα καλλιεργηθούν του χρόνου µε καλαµπόκι θα είναι ακόµα λιγότερα, η παραγωγή ακόµα µικρότερη και η ζήτηση ακόµα µεγαλύτερη.

Η καλύτερη τιµή που προσφέρεται αυτό τον καιρό για µαζική συγκέντρωση καλαµποκιού, είναι από την ΕΑΣ Αγρινίου, η οποία παραλαµβάνει «τυφλά» µε 18 λεπτά, ενώ ειδικά στα µέλη της οργάνωσης προσφέρει επί πλέον ένα λεπτό, δηλαδή αγοράζει µε 19 λεπτά.

 

 

Πηγη

Μεγάλες δουλειές µε το ελληνικό χύµα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κάνουν οι χονδρέµποροι, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το ποσοστό της τυποποίησης, που σηµειωτέον αφήνει την µέγιστη υπεραξία στον παραγωγό, διευρύνεται διαρκώς στην χώρα µας.

Τα 2/3 της ετήσιας παραγωγής µας σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καταλήγουν στην εγχώρια αγορά, είτε τυποποιηµένα, είτε χύµα µε τον … ντενεκέ, αλλά το υπόλοιπο 1/3 περίπου φτάνει και πάλι χύµα, σε τυποποιητικές επιχειρήσεις της Ισπανίας και της γειτονικής Ιταλίας.

Όπως αναφέρουν στην Agrenda άνθρωποι µε άριστη γνώση του χώρου, το εµπόριο χύδην φορτίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σε µια καλή ελαιοκοµική περίοδο, µε ποσότητες των 300 χιλ. τόνων ελληνικής παραγωγής, µπορεί να φτάσει και τους 70 χιλ. τόνους, κατά προσέγγιση. Όπερ σηµαίνει ότι µε µια µέση τιµή 4 µε 4,20 ευρώ το κιλό, ο συνολικός τζίρος που επιτυγχάνουν εκτιµάται στα 280 µε 300 εκατ. ευρώ. Αξίζει βέβαια να σηµειωθεί ότι το 2016 - 2017 η Ελλάδα «έβγαλε» στην αγορά µια κουρεµένη παραγωγή πέριξ των 180 χιλ. τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, µε αποτέλεσµα συνολικά οι χονδρέµποροι να «στείλουν» για εξαγωγή, κυρίως στην Ιταλία αλλά και στην Ισπανία, µόλις 45 µε 50 χιλ. τόνους, οπότε αντίστοιχα οι τζίροι τους, κυµάνθηκαν κατά προσέγγιση γύρω στα 180 µε 200 εκατ. ευρώ.

Οι κορυφαίοι του χώρου
H µεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία στην διαµεσολάβηση, πρακτόρευση, εµπορία, εξαγωγή και διεθνή αντιπροσώπευση στα ελαιόλαδα, αλλά και τα πυρηνέλαια είναι η Rovoliva ή αλλιώς Ρόβη, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στην αγορά, η επιχείρηση της οικογένειας Παπαδάκη.
Με την Rovoliva συνεργάζονται αρκετές από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου, που διακινούν τη µεγαλύτερη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε µορφή χύδην, τόσο στην ελληνική αγορά, αλλά και στις αγορές της Ισπανίας και κυρίως της Ιταλίας.

Τέτοιες είναι οι Interpav (Παυλέας), Ψώνης, Φάββας, Ανδριώτης, Λάππας, Χελιώτης, Αντωνακάκης, Λεµονάκης, Σταυρακάκης, «Ελαιόλαδα Μυτιλήνης», Ηλειακή Ελαιουργία, ΕΑΣ Λακωνίας, ΑΒΕΑ και Παπαδέλλης.
Οι δεκαπέντε αυτές εταιρείες, µε την ηγέτιδα θέση, αλλά και πολλές άλλες, πιο µικρές σε µέγεθος και τζίρους συνεργάζονται µε µεγάλους ιταλικούς και ισπανικούς οίκους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις -είναι η αλήθεια- διαθέτουν στην αγορά και τυποποιηµένο προϊόν, που αφήνει υπεραξία στην χώρα µας και στον έλληνα ελαιοπαραγωγό.
Στην Ισπανία, οι συγκεκριµένες εταιρείες έχουν συνεργασίες µε την Migasa και στην Ιταλία µε τις Casa Olearia Italiana, Castel Del Chianti, Salov, Monini, Umbria Olii, Fulvio Ruata και Olearia Giacobbe.
Είσοδο στο χώρο έκανε τα τελευταία χρόνια και η Olix Oil του Παύλου Βαρδινογιάννη, που κάνει εξαγωγές χύµα έξτρα παρθένου πέριξ των 1.000 τόνων κάθε χρόνο και ακόµα 1.000 τόνων τυποποιηµένο προϊόν.

Οι πέντε µεγάλοι παίκτες
Η Interpav, µε επικεφαλής το Νίκο Παυλέα, αλλά και τους, Βασίλειο Κρανιά και Ζαχαρία Πορταλάκη, µε εµπειρία 30 ετών στο χώρο του ελαιολάδου, η «Ψώνης Ελαιόλαδο», µε «κεφαλή» τον Κώστα Ψώνη και νέο «αίµα» τους υιούς, Σταύρο και Αντώνη και η «Ελαιώνες Φάββα», που διαθέτει ιδιόκτητους ελαιώνες και εγκαταστάσεις στην Λακωνία, αποτελούν την πρώτη τριάδα, από άποψη µεγέθους και τζίρου στο χώρο των χύµα ελαιολάδων. Αµέσως µετά ακολουθούν, σύµφωνα µε γνώστες της αγοράς η εταιρεία «Ανδριώτης Ελαιόλαδο», µε εγκαταστάσεις σε τρία σηµεία στην Κέρκυρα, που τυποποιεί και εξάγει εµφιαλωµένο ελαιόλαδο, καθώς επίσης και η «Λάππας Ελαιόλαδο», εκ των πιο ισχυρών εµπόρων του χώρου.

Με 4,60 ευρώ το Αγουρέλαιο

Λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων σ΄ένα µεγάλο κοµµάτι της Λακωνίας, η συγκοµιδή της ελιάς ποικιλίας Αθηνοελιάς, που βγάζει το φηµισµένο λακωνικό πρωτόλαδο και «φτιάχνει κλίµα» κάθε χρόνο στην αγορά, δεν έχει ακόµα ξεκινήσει, λέει το ρεπορτάζ.
Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η τιµή του φέτος θα είναι υψηλότερη κατά 20 λεπτά, απ’ ότι πέρσι. Πληροφορίες της Agrenda, κάνουν λόγο για συµφωνία απορρόφησης λακωνικού Αγουρέλαιου, στην τιµή των 4,60 ευρώ το κιλό, αντί 4,40 ευρώ πέρυσι. Το σχετικό deal που τρέχει έκλεισε ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, για ποσότητες του φηµισµένου Αγουρέλαιου που θα παραχθούν µέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2017.

Βαρόµετρο για το έξτρα παρθένο

Οι συνεταιριστές στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας ελπίζουν να τους πάει «πρίµα» ο καιρός και ει δυνατόν να βρέξει, µέχρι την συγκοµιδή της τοπικής ποικιλίας, ούτως ώστε να µεγιστοποιηθεί η απόδοση του καρπού σε έλαιο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι δηµοπρασίες για το πρωτόλαδο που πραγµατοποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, θεωρούνται «βαρόµετρο», για την τιµή µετέπειτα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Υπενθυµίζεται ότι το Αγουρέλαιο της Λακωνίας ή αλλιώς πρωτόλαδο ξεκινά πάντοτε µε εµπορική τιµή, τουλάχιστον 1 ευρώ υψηλότερη από αυτή του συµβατικού έξτρα παρθένου.

Υπεραξία μέχρι 1,3 ευρώ το λίτρο κερδίζει η Ιταλία

Στην Ιταλία το ποσοστό του ελαιολάδου που πάει στην τυποποίηση είναι 80%, στην Ισπανία 50% και στην Ελλάδα 27%. Η διεθνής ελαιοπαραγωγή έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια φτάνοντας τα 3 εκατοµµύρια τόνους από 1,5 εκατοµµύριο τόνους το 1990.

Αυτό συνέβη λόγω µιας µεγάλης αναδιοργάνωσης που έκανε η Ισπανία στον αγροτικό της τοµέα και κατάφερε να διπλασιάσει την παραγωγής της. Σήµερα καλύπτει το 40% της παγκόσµιας παραγωγής, ενώ µεγάλη αύξηση πέτυχαν νέες χώρες παραγωγοί (Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο και Συρία) που αύξησαν το ποσοστό τους από το 25% το 1990 σε 35% σήµερα. Η Ιταλία, παραδοσιακή δύναµη στο ελαιόλαδο, αυτή τη στιγµή είναι κοντά στο 14% της παγκόσµιας παραγωγής και η Ελλάδα στο 11%.

Θα αναρωτηθεί κανείς πως καταφέρνει η Ιταλία να είναι τόσο ισχυρή δύναµη στις εξαγωγές ενώ η παραγωγή της δεν απέχει και πολύ από τη δική µας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει χτίσει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ένα ισχυρό brand name που τις δίνει πρόσβαση στις αγορές και στα δίκτυα διακίνησης.

Εκµεταλλευόµενοι οι Ιταλοί τη διεθνή αναγνωρισιµότητα του ιταλικού ελαιολάδου και τα οργανωµένα δίκτυα προώθησης των επιχειρήσεων της, εισάγει χύµα ελαιόλαδο (κυρίως από Ισπανία και Ελλάδα) και το επανεξάγει τυποποιηµένο, κερδίζοντας υπεραξία τυποποίησης της τάξης του 1,3 ευρώ στο λίτρο όπως καταδεικνύει µελέτη της Εθνικής Τράπεζας του 2015.

Αναφορικά µε την πώληση του χύµα προϊόντος στους Ιταλούς, όπως εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου «οι Ιταλοί χονδρέµποροι έρχονται στην Ελλάδα και πληρώνουν µετρητά ή σχεδόν µε µετρητά, γεγονός που εξυπηρετεί τις ανάγκες ρευστότητας των παραγωγών».

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 27

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΠΥΚΝΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ