Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Οικονομικές Ενισχύσεις

Οικονομικές Ενισχύσεις (118)

Για το 2020 προβλέπεται στα μέτρα που ανακοίνωσε στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αύξηση των αποσβέσεων για επενδύσεις από το 100% στο 150%, επιδότηση έως και 80% των ασφαλιστικών εισφορών για νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους νεαρής ηλικίας, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές περιοχές, μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νησιά και χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους στα επίπεδα που ίσχυαν παλιότερα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός, χωρίζονται σε δυο μέρη, εκείνα που θα εφαρμοστούν μέσα στον Μάιο, εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, και σε εκείνα που θα ψηφιστούν αργότερα μέσα στον χρόνο και θα εφαρμοστούν από 01.01.2020.

Ειδικότερα, το μέτρο των αποσβέσεων για επενδύσεις, προβλέπει την αύξηση αυτών από το 100% που είναι σήμερα, στο 150%, και θα αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας για βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους. 

Παράλληλα από 1.1.2020, προβλέπεται επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και τον εργαζόμενο και θα αφορά απασχολούμενους μέχρι 25 ετών. Για απασχολούμενους μέχρι 29 ετών η επιδότηση θα φτάσει στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. "Το μέτρο αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και περαιτέρω αυξήσεων στους μισθούς", σχολίασε ο πρωθυπουργός. 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ψηφιστούν εντός του μήνα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, «εφαρμόζουμε άμεσα μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% που είναι τώρα, στο 13%, παράλληλα με τη μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Όπως εξήγησε, το κόστος αυτού του μέτρου για τους υπόλοιπους έξι μήνες του τρέχοντος έτους θα αγγίξει τα 260 εκατ. ευρώ. «Το πακέτο των μέτρων αυτών, αφορούν  το καλάθι των νοικοκυριών, την παραγωγή και την ρευστότητα των επιχειρήσεων», σχολίασε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Το δεύτερο μέτρο που θα εφαρμοστεί άμεσα, αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, από το 13% στο «υπερεκπτωτικό» 6%. «Αυτό αφορά κάθε νοικοκυριό που πληρώνει ΔΕΗ ή φυσικό αέριο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Ακόμη, εντός των επόμενων ημερών, θα θεσπιστεί η 13η σύνταξη, που ουσιαστικά αντιστοιχεί στο λεγόμενο δώρο του Πάσχα, ήτοι μισή μηνιαία σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους. 

Αξίζει να αναφερθεί τέλος, πως από 1.1.20 μειώνεται, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο μεσαίος συντελεστής του ΦΠΑ που είναι 13% τώρα, στο 11%. "Να υπενθυμίσω ότι σε αυτό τον συντελεστή έχουμε πλέον από τώρα την εστίαση και τα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, νερό, γεωργική παραγωγή. Σκοπός μας η μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης", είπε.Αναλυτικά τα μέτρα

 

ΜΕΤΡΑ 2019

- Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% (εξαιρούνται ποτά - ροφήματα - αλκοόλ) και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.

- Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από τον συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.

- Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ

ΜΕΤΡΑ 2020

Για το 2020, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από τον χώρο που δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προχωρά σε:

- Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης

Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, θα γίνει 0%, θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000, θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.

- Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%

Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα με το πάγιο στοιχείο επένδυσης).

Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπλέον, μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων. Επισπεύδεται η μείωση: το 2021 στο 25%

- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.

- Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ' οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

- Φορολογικές μειώσεις για κατοίκους νησιών

Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

- Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

- Συνεταιρισμένοι αγρότες

Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

- Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών

Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α' και Β') ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψόμτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

- Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

 

πηγη

ο δρόμο της πληρωμής των δικαιούχων παραγωγών ανοίγει η έκδοση των σχετικών αποφάσεων με το ύψος των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο αιγοπρόβειο κρέας, το βόειο κρέας και τη σηροτροφία του έτους 2018, όσον αφορά τα ζωικά, αλλά και τις αντίστοιχες για τη βιομηχανική ντομάτα, τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση και την κορινθιακή σταφίδα.

Οι πληροφορίες λένε ότι η πίστωση θα ξεκινήσει τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ μαζί στην πληρωμή αναμένεται να είναι και οι συνδεδεμένες στους σπόρους σποράς και τα ροδάκινα για χυμό, για τα οποία ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις.


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις, οι ενισχύσεις καθορίζονται ως εξής:

-για το αιγοπρόβειο κρέας στα 9,35 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο. Δείτε εδώ την απόφαση.

-για το βόειο κρέας στα 171 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο  Δείτε εδώ την απόφαση.

-για τη σηροτροφία στα 318,5 ευρώ το κουτί  Δείτε εδώ την απόφαση.

-για τη βιομηχανική ντομάτα στα 72 ευρώ το στρέμμα Δείτε εδώ την απόφαση.

-για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στα 62 ευρώ το στρέμμα. Δείτε εδώ την απόφαση.

-για την κορινθιακή σταφίδα στα 49,3 ευρώ το στρέμμα. Δείτε εδώ την απόφαση.

Όσον αφορά το αιγοπρόβειο κρέας, να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για το έτος 2018 ανέρχεται στα  50.429.165 ευρώ, ενώ οι κτηνοτρόφοι θα βρουν ελαφρά μειωμένα ποσά στους λογαριασμούς τους, δεδομένου ότι το ύψος της συνδεδεμένης για το έτος 2017 ήταν στα 9,7 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο. 

Αντίστοιχα, μεγαλύτερη μείωση αναμένεται στη συνδεδεμένη του βόειο κρέατος αφού πέρυσι καθορίστηκε στα 192,5 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο, ενώ το συνολικό μπάτζετ κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2017 και ανέρχεται στα 23.659.036 ευρώ.

Σχετικά με την φυτική παραγωγή πορτοκάλια για χυμοποίηση και κορινθιακή σταφίδα έχουν τα ίδια ποσά με πέρυσι, ενώ η βιομηχανική ντομάτα από 67,3 ευρώ το στρέμμα ανέβηκε στα 72 ευρώ το στρέμμα.

 

πηγη

Ξεκίνησε να λειτουργεί από το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Απριλίου, η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, που υποδέχεται τις αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων βαςικής ενίσχυσης έτους 2019. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Τετάρτη, 15η Μαΐου 2019. Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2019. Καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (έως 15/05/2019) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε εγκύκλιο, αλλά και σχετική ανακοίνωση. Από την σχετική εγκύκλιο προκύπτει ότι δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρσι, όπως ακριβώς και στη δήλωση του ΟΣΔΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

1. Σας ενημερώνουμε ότι η διαδικτυακή εφαρμογή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την καταχώριση των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019 τίθεται σε λειτουργία από σήμερα Πέμπτη, 18/04/2019.

2. Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/. Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής επιλέγεται η χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019 και ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

Καταχώριση της αίτησης

• Εκτύπωση του υποδείγματος
• Υπογραφή του υποδείγματος από τους συμβαλλομένους
• Θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής για κάθε συμβαλλόμενο ξεχωριστά από αρμόδια αρχή
• Επισύναψη στην αίτηση του υποδείγματος μεταβίβασης και τα κατά περίπτωση μεταβίβασης απαιτούμενα δικαιολογητικά
• Οριστικοποίηση, που ενέχει τη θέση της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης
• Εκτύπωση της οριστικοποιημένης αίτησης μεταβίβασης και του διαβιβαστικού τα οποία φυλάσσονται υποχρεωτικά τουλάχιστον για μία πενταετία στο προσωπικό αρχείο του αιτούντα, μαζί με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά.

Επισημαίνεται ότι, παραγωγοί που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα για τα έτη (2014-2019) ή έχουν υποβάλλει αίτηση στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογικές Καλλιέργειες, Κομφούζιο, Νιτρορύπανση) για την είσοδό τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα χρήστη, κωδικό). Δεν απαιτείται εκ νέου εγγραφή στο σύστημα ή πιστοποίηση μέσω taxisnet.

3. Αίτηση εγγραφής για δημιουργία προσωπικού λογαριασμού μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι μεταβιβαστές της αίτησης μεταβίβασης ή σε περίπτωση κληρονομιάς οι κληρονόμοι, προκειμένου να λάβουν κωδικό και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μεταβίβασης.

4. Καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Τετάρτη, 15η Μαΐου 2019. Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2019.

5. Καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (έως 15/05/2019) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019.

6. Η εγκύκλιος περί της διαδικασίας μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) έτους 2019 έχει αναρτηθεί στη διαδρομή

http://www.opekepe.gr/metavivaseis_2019.asp

 

πηγη

Οι γεωργοί, πριν την οριστικοποίηση και υποβολή της αίτησή τους, οφείλουν να έχουν αναγνώσει προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις των μεταβιβάσεων, όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στην εγκύκλιο αιτήσεων μεταβίβασης ΔΒΕ έτους 2019.

Να σημειωθεί εδώ, πως οι παρακάτω διευκρινήσεις δεν φαίνεται να έχουν λάβει υπόψη ωστόσο την τελευταία τροποποίηση του Μέτρου, που ορίζει ότι για το αγροτικό εισόδημα δεν θα υπολογίζονται αγρότικες ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις επί της παραγωγής:

Άρθρο 1 H παράγραφος 6 του άρθρου 6 «Κριτήρια Επιλεξιμότητας Υποψηφίων» αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Έχουν ατομικό αγροτικό εισόδημα από 0,01 ευρώ έως και 3.000 ευρώ και συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανηλίκων τέκνων από όλες τις πηγές) έως και 15.000 ευρώ. Το ατομικό αγροτικό εισόδημα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των ατομικών αγροτικών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των τριών τελευταίων ετών σύμφωνα με την αριθ. 134430/2011 κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 392/Β’/2011) όπως κάθε φορά ισχύει, εξαιρουμένης της παραγράφου 1στ) του άρθρου 2 αυτής. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των συνολικών οικογενειακών εισοδημάτων των διαθέσιμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών.

Όπως και να έχει οι διευκρινίσεις έχουν ως εξής:

Αγροτικό Εισόδημα
Ο υποψήφιος, για να είναι επιλέξιμος ως προς το ατομικό αγροτικό εισόδημα, πρέπει αυτό να είναι από 0,01 ευρώ έως και 3.000 ευρώ. Το ατομικό αγροτικό εισόδημα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των ατομικών αγροτικών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017 (φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν αντίστοιχα τα έτη 2016, 2017 και 2018).

Ο μέσος όρος του ατομικού αγροτικού εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών μπορεί να περιλαμβάνει τα διαθέσιμα φορολογικά στοιχεία των ετών 2016, 2017 και 2018 (φορολογικές δηλώσεις των ετών 2017, 2018 και 2019 αντίστοιχα) με την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί η υποβολή φορολογικών στοιχείων (Ε1 και Ε3) και εκκαθάριση αυτών για το φορολογικό έτος 2018.

Σύμφωνα με το ΜΑΑΕ, το ατομικό αγροτικό εισόδημα ανά φορολογικό έτος (2015, 2016, 2017 και 2018) υπολογίζεται με την πρόσθεση των ποσών που αντιστοιχούν στους παρακάτω κωδικούς ανά φορολογικό έτος:

 

Κωδικοί

Επεξήγηση κωδικών

Φορολογικό έτος 2015

Ε1

461/462

Καθαρό εισόδημα από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας

(465/466

Ζημιά του ιδίου φορολογικού έτους από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας)

Ε3

908

Λοιπές αγροτικές επιδοτήσεις-ενισχύσεις

909

Αποζημιώσεις

Φορολογικό έτος 2016

Ε1

461/462

Καθαρό εισόδημα από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας

(465/466

Ζημιά του ιδίου φορολογικού έτους από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας)

Ε3

902

Πράσινες ενισχύσεις

903

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

908

Λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων

909

Αγροτικές αποζημιώσεις

911

Λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων

Φορολογικό έτος 2017

Ε1

461/462

Καθαρό εισόδημα από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας

(465/466

Ζημιά του ιδίου φορολογικού έτους από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας)

Ε3

072

Πράσινες ενισχύσεις

073

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

070

Αγροτικές αποζημιώσεις

075

Λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων

077

Λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων

Φορολογικό έτος 2018

Ε1

461/462

Καθαρό εισόδημα από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας

(465/466

Ζημιά του ιδίου φορολογικού έτους από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας)

Ε3

072

Πράσινες ενισχύσεις

073

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

070

Αγροτικές αποζημιώσεις

075

Λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων

077

Λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων

 

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα εντάσσονται στον ίδιο κωδικό με εισοδήματα από μη αγροτική δραστηριότητα (περιπτώσεις δασεργατών, εργατών γης κ.λπ.). Αυτές οι περιπτώσεις θα εξετάζονται μεμονωμένα σε συνεργασία με το ΜΑΑΕ.

Στην περίπτωση που κάποιος δεν εμφανίζει αγροτικό εισόδημα στον κωδικό 461/462 του Ε1 αλλά εμφανίζει ζημιά από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας, δηλαδή έχει συμπληρωμένο τον κωδικό 465/466, τότε το αγροτικό του εισόδημα για το συγκεκριμένο φορολογικό έτος προέρχεται από τους κωδικούς της ζημιάς και έχει αρνητικό πρόσημο στην άθροιση για την εύρεση του μέσου όρου των τριών ετών.

Παράδειγμα 1

2015 Ατομικό αγροτικό εισόδημα 2.500 ευρώ

2016 Ατομικό αγροτικό εισόδημα 1.000 ευρώ

2017 Ατομικό αγροτικό εισόδημα 3.500 ευρώ

Μέσος όρος: (2.500-1.000+3.500)/3=1.667 (επιλέξιμος)

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος σε ένα ή δύο φορολογικά έτη (όχι το τελευταίο) δεν εμφανίζει εισοδήματα/ζημιά από αγροτική δραστηριότητα (2015 ή/και 2016 ή/και 2017 αν χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2018), τότε αυτό/ά το/α έτος/η δεν συνυπολογίζεται/ονται στον υπολογισμό του μέσου όρου και ο μέσος όρος των εισοδημάτων βγαίνει από τα έτη στα οποία ο υποψήφιος έχει αγροτικά εισοδήματα/ζημιά κάνοντας διαίρεση με τον αριθμό των ετών στα οποία έχει αγροτικά εισοδήματα/ζημιά ο υποψήφιος.

Παράδειγμα 2

2015 Ατομικό αγροτικό εισόδημα 2.500 ευρώ

2016 Ατομικό αγροτικό εισόδημα χωρίς στοιχεία

2017 Ατομικό αγροτικό εισόδημα 3.500 ευρώ

Μέσος όρος: (2.500+3.500)/2=3.000 ευρώ (επιλέξιμος)

Παράδειγμα 3

2015 Ατομικό αγροτικό εισόδημα χωρίς στοιχεία

2016 Ατομικό αγροτικό εισόδημα χωρίς στοιχεία

2017 Ατομικό αγροτικό εισόδημα 0,01 ευρώ

Μέσος όρος: (0,01)/1=0,01 ευρώ (επιλέξιμος)

Παράδειγμα 4

2016 Ατομικό αγροτικό εισόδημα χωρίς στοιχεία

2017 Ατομικό αγροτικό εισόδημα 2.500 ευρώ

2018 Ατομικό αγροτικό εισόδημα 1500ευρώ

Μέσος όρος: (4000)/2= 2.000 ευρώ (επιλέξιμος)

Οικογενειακό εισόδημα

Ο υποψήφιος, για να είναι επιλέξιμος, πρέπει να έχει συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανηλίκων τέκνων από όλες τις πηγές) έως και 15.000 ευρώ. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος (ΜΟ) των συνολικών οικογενειακών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017 (φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν αντίστοιχα τα έτη 2016, 2017 και 2018).

Ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών μπορεί να περιλαμβάνει τα διαθέσιμα φορολογικά στοιχεία των ετών 2016, 2017 και 2018 (φορολογικές δηλώσεις των ετών 2017, 2018 και 2019 αντίστοιχα) με την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί η υποβολή φορολογικών στοιχείων (Ε1 και Ε3) και εκκαθάριση αυτών για το φορολογικό έτος 2018.

Σε υποψήφιο/α που δεν είναι παντρεμένος/η, το οικογενειακό εισόδημα ταυτίζεται με το ατομικό εισόδημα. Σε αυτή την περίπτωση θα εξετάζεται το συνολικό ατομικό εισόδημα. Κατά συνέπεια, ο υποψήφιος μπορεί να έχει βαθμολογία και στο κριτήριο 3.1 και στο κριτήριο 3.2 των βαθμολογικών κριτηρίων, εφόσον πληροί τους όρους των κριτηρίων.

Σε περίπτωση τα ανήλικα τέκνα της οικογένειας έχουν εισοδήματα, τότε αυτά συνυπολογίζονται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα και προσκομίζονται φορολογικά στοιχεία για τα φορολογικά έτη 2015, 2016 και 2017 και για αυτά.

Για την εφαρμογή του υπομέτρου 6.3, υπολογίζουμε το συνολικό ατομικό/οικογενειακό εισόδημα των 3 συνεχόμενων τελευταίων φορολογικών ετών με άθροιση των παρακάτω ανά φορολογικό έτος της τριετίας:

  1. Το σύνολο των εισοδημάτων που διαμορφώνουν το συνολικό δηλωθέν εισόδημα (αγροτική επιχ. δραστηριότητα, ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες, ελευθέρια επαγγέλματα, κ.τ.λ.) που περιλαμβάνεται στον πίνακα Δ1 του εκκαθαριστικού (για κάθε σύζυγο και ανήλικο τέκνο).

  2. Τα ποσά που αντιστοιχούν στους παρακάτω κωδικούς ανά φορολογικό έτος:

 

 

Κωδικοί

Επεξήγηση κωδικών

Φορολογικό έτος 2015

Ε3

908

Λοιπές αγροτικές επιδοτήσεις-ενισχύσεις

909

Αποζημιώσεις

Φορολογικό έτος 2016

Ε3

902

Πράσινες ενισχύσεις

903

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

908

Λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων

909

Αγροτικές αποζημιώσεις

911

Λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων

Φορολογικό έτος 2017

Ε3

072

Πράσινες ενισχύσεις

073

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

070

Αγροτικές αποζημιώσεις

075

Λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων

077

Λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων

Φορολογικό έτος 2018

Ε3

072

Πράσινες ενισχύσεις

073

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

070

Αγροτικές αποζημιώσεις

075

Λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων

077

Λοιπές περιπτώσεις ενισχύσεων

Σε περίπτωση που το συνολικό εισόδημα που περιλαμβάνεται στον πίνακα Δ1 του εκκαθαριστικού αφορά ζημιά τότε το ποσό αυτό θα έχει αρνητικό πρόσημο κατά την άθροιση για την εύρεση του Μ.Ο. των τριών ετών (αντίστοιχα με το πρώτο παράδειγμα ανωτέρω).

Σε περίπτωση που στον πίνακα Δ1 του εκκαθαριστικού έχουμε σύνολο εισοδημάτων από διάφορες πηγές και σύνολο ζημιάς, τότε θα κάνουμε την αφαίρεση «σύνολο εισοδημάτων – σύνολο ζημιάς». Το αποτέλεσμα θα έχει πρόσημο αρνητικό αν το ποσό της ζημιάς είναι μεγαλύτερο των άλλων εισοδημάτων. (αντίστοιχα με το δεύτερο και τρίτο παράδειγμα ανωτέρω).

Επισημαίνεται ότι για τον υπολογισμό του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα κάθε έτους της τριετίας 2015-2017, για την/τον σύζυγο μόνο στην περίπτωση που όλα τα έτη της τριετίας ήταν παντρεμένοι. Αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματα του/της συζύγου των ετών που προηγούνται του γάμου δεν θα συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος. Θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα φορολογικά έτη κατά τα οποία υπήρχε κοινή φορολογική δήλωση.

Για το φορολογικό έτος 2018, όπου υπάρχει η δυνατότητα μη κοινής δήλωσης των 2 συζύγων, τα εισοδήματα του/της συζύγου θα συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, μόνο αν οι σύζυγοι ήταν παντρεμένοι όλο το έτος 2018.

Εφόσον υπάρχουν, λαμβάνονται υπόψη και τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.

Ποσοστό ιδιοκτησίας

Βαθμολογικό κριτήριο που αφορά έως 12 βαθμούς (μέγιστη συνολική βαθμολογία  100 βαθμοί) είναι το ποσοστό ιδιοκτησίας στη γεωργική εκμετάλλευση (γεωργική γη και ζωικό κεφάλαιο). Βαθμολογείται εφόσον τουλάχιστον το 50% της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης προέρχεται από ιδιόκτητα αγροτεμάχια, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του έτους 2018. 
Το ποσοστό της ιδιοκτησίας της γεωργικής εκμετάλλευσης αφορά την ιδιόκτητη  γεωργική γη και ζωικό κεφάλαιο που περιλαμβάνεται στο ΟΣΔΕ 2018 του/της υποψηφίου/ας καθώς και την ιδιόκτητη γεωργική γη  της/του συζύγου του/της υποψηφίου/ας που  στο ΟΣΔΕ 2018 εμφανίζεται ως νοικιασμένη. Για την ιδιόκτητη γεωργική έκταση του/της συζύγου της/του υποψηφίου προσκομίζονται παραστατικά νόμιμης κατοχής προκειμένου η παραγωγική της δυναμικότητα (εκφρασμένη ως αρχική τυπική απόδοση) να συνυπολογιστεί στην εύρεση του ποσοστού ιδιοκτησίας της γεωργικής εκμετάλλευσης στο κριτήριο 5.2 της Πρόσκλησης.
Δεν γίνονται δεκτά και δεν συνυπολογίζονται για την βαθμολογία παραστατικά ιδιοκτησίας που έχουν ημερομηνία μεταγενέστερη της υποβολής του ΟΣΔΕ 2018.

Επαγγελματίας αγρότης

Ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι ο υποψήφιος να είναι εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίας αγρότης (όχι νεοεισερχόμενος) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης στο υπομέτρο 6.3. Κατά συνέπεια, η βεβαίωση από το ΜΑΑΕ ότι ο υποψήφιος είναι επαγγελματίας αγρότης (όχι νεοεισερχόμενος),  πρέπει να είναι σε ισχύ και να έχει ημερομηνία έως το τέλος της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στήριξης. Δεν εξετάζεται ποιου φορολογικού έτους τα στοιχεία εξέτασε το ΜΑΑΕ για να δώσει τη σχετική βεβαίωση.

Βιολογική ή ολοκληρωμένη διαχείριση

Απαιτείται έγγραφο τεκμηρίωσης για την υφιστάμενη μέθοδο παραγωγής εφόσον αυτή είναι «βιολογική» ή «ολοκληρωμένη». Τα έγγραφα αυτά πρέπει να αφορούν στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2018. Σημειώνεται ότι η προσκόμιση σύμβασης με πιστοποιητικό οργανισμό δεν αποτελεί έγγραφο πιστοποίησης ενώ συμβάσεις με πιστοποιητικό οργανισμό για το έτος 2019 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Επιπλέον, η πιστοποίηση πρέπει να ταιριάζει με την εποχή - έτος της καλλιέργειας που περιλαμβάνεται στη δήλωση ΟΣΔΕ 2018. Επισημαίνεται ότι συμβάσεις με πιστοποιητικό οργανισμό για το έτος 2019 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Στην περίπτωση που κατά τον διοικητικό έλεγχο διαπιστωθεί ότι υπάρχει αγροτεμάχιο για τα οποίο έχει επιλεχθεί στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ «Βιολογική» ή «Ολοκληρωμένη» και αυτό δεν τεκμηριώνεται από το έγγραφο του πιστοποιητικού οργανισμού για το χρονικό διάστημα που αφορά στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2018, ο αξιολογητής μεταβάλλει την τιμή του πεδίου σε «Συμβατική».
Επισημαίνεται ότι, για την εφαρμογή του υπομέτρου 6.3, χαρακτηρίζονται ως βιολογικές και καλλιέργειες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο.

 

 

ΠΗΓΗ

 

Την εβδομάδα 18 με 22 Μαρτίου λένε τώρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα πληρωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί την ειδική ενίσχυση, μεταθέτοντας τη σχετική πίστωση στην ημερομηνία που κάθε χρόνο μπαίνουν τα χρήματα, παρά τις δεσμεύσεις Αραχωβίτη για πληρωμή νωρίτερα. Φαίνεται πως η έλλειψη ταμειακής ρευστότητας ευθύνεται για την ολιγοήμερη καθυστέρηση στις πληρωμές των αγροτών, με την αρχή να γίνεται με τις 7 πρώτες συνδεδεμένες, που τελικά πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την περασμένη Δευτέρα 4 Μαρτίου.   

Μετά την ειδική ενίσχυση βάμβακος και πριν το Πάσχα αναμένεται να ακολουθήσει μια μεγάλη παρτίδα πιστώσεων, που θα αφορά επαναληπτική πληρωμή για υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης του 2018, αλλά και εξισωτικές του προηγούμενου έτους. Μετά το Πάσχα και εφόσον εξασφαλιστεί το σχετικό κονδύλι, χωρίς να φαίνεται στην ΕΕ ότι πρόκειται για εθνική ενίσχυση, γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις του 2013 και 2014, που έχουν τους δικαιούχους σε ομηρία εδώ και τόσα χρόνια λόγω της περιβόητης τεχνικής λύσης. Τέλος, στον προγραμματισμό των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στα ζωικά φαίνεται να δρομολογούνται για τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, χωρίς ακόμα να είναι κάτι σίγουρο. 

Πιο συγκεκριμένα τώρα σχετικά με το πριμ για το βαμβάκι, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 68,5 ευρώ το στρέμμα, με την πληρωμή να τοποθετείται στις 20 με 25 Μαρτίου, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του Οργανισμού Πληρωμών σε πρόσφατη ημερίδα στο πλαίσιο της φετινής Agrothessaly. Υπενθυμίζεται ότι δεν θα γίνει κάποια μαζική μείωση του πλαφόν ανά Περιφέρεια, ωστόσο δεν θα χαθεί η συνδεδεμένη για όσους καλλιεργητές είχαν ζημιά η οποία έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ και εφόσον τα πορίσματα των γεωπόνων του οργανισμού δείξουν απώλεια παραγωγής, λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο ίδιος έκανε λόγο και για το ζήτημα που έχει ανακύψει με το ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το ΑΤΑΚ θα ισχύσει μόνο για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια, για τα οποία σημειωτέον υπάρχει ήδη ο σχετικός αριθμός, σε συντριπτικό ποσοστό. Όσον αφορά στα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις επιδοτήσεις», όπως εξήγησε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι στις 4 Μαρτίου πιστώθηκαν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για 7 προϊόντα (όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση, πρωτεϊνούχα καρποδοτικά ψυχανθή, πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή, καρποί με κέλυφος, μήλα, σπαράγγια και σκληρό σιτάρι) μαζί με κάποια υπόλοιπα του τσεκ ύψους 6.153.648 σε 14.100 δικαιούχους, με ποσό που ανήλθε στα 63 εκατ. ευρώ. Και μπορεί να μην αναφέρθηκαν προβλήματα και γκρίνιες από την πλευρά των αγροτών για τις εν λόγω πιστώσεις, αφού το ύψος των ενισχύσεων είχε ήδη ανακοινωθεί και οι δικαιούχοι γνώριζαν ότι ήταν μειωμένο από τα περσινά επίπεδα, ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν είδαν χρήματα για άλλη μία φορά όσοι είχαν θέματα με τους δασικούς χάρτες.

Τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει και μια πίστωση για υπόλοιπα νιτρορύπανσης του 2018, καθώς εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 15 εκατ. ευρώ, με σχετική απόφαση. 

Μέχρι τις 25 Μαρτίου τα de minimis στα τεύτλα

Τη μεσολάβηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη ώστε να ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατό το ποσό που θα δοθεί στους τευτλοπαραγωγούς μέσω de minimis ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες παραγωγής έως και πάνω από 40% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας που κατέγραψαν το 2018, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημά τους, ζήτησαν οι ίδιοι οι καλλιεργητές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Αραχωβίτης έχει δεσμευτεί το ποσό που θα αποφασιστεί τελικά, να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μεταξύ 20 και το πολύ 25 Μαρτίου.

 
 

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το συνολικό ύψος της πληρωμής μαζί με κάποια υπόλοιπα του τσεκ ( 6.153.648 σε 14.100 δικαιούχους) θα φθάνει τα 63 εκατ. ευρώ.

Δείτε εδώ τις πιστώσεις όπως ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ωστόσο οι παραγωγοί εμφανίζονται απογοητευµένοι αφού το ύψος των συνδεδεμένων φέτος είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με πέρσι.

Την ίδια στιγμή το µεγάλο ενδιαφέρον των παραγωγών µετατίθεται αφενός στην ειδική ενίσχυση βάµβακος, που αναµένεται περί τα µέσα του µήνα και αφετέρου στις πληρωµές που αφορούν υπόλοιπα παλιών εξισωτικών, αλλά και ρέστα ενιαίας ενίσχυσης για όσους είχαν θέµατα µε τους δασικούς χάρτες.

Αρχικά, όσον αφορά το πριµ στους βαµβακοπαραγωγούς, αυτό αναµένεται την εβδοµάδα µετά την Καθαρά ∆ευτέρα, µε την ενίσχυση να υπολογίζεται περί τα 69 ευρώ το στρέµµα. Μάλιστα, όπως ήδη έχει γράψει η Agrenda, η ολιγοήµερη καθυστέρηση από τις αρχικές δεσµεύσεις του ίδιου του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη για πληρωµή ως τέλος Φεβρουαρίου, οφείλεται στην έλλειψη ταµειακής ρευστότητας, δεδοµένου ότι πρόκειται για ένα ποσό κοντά στα 160 εκατ. ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι δεν θα γίνει µαζική µείωση του πλαφόν ανά Περιφέρεια, ωστόσο δεν θα χαθεί η συνδεδεµένη για όσους καλλιεργητές είχαν ζηµιά η οποία έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ και εφόσον τα πορίσµατα των γεωπόνων του οργανισµού δείξουν απώλεια παραγωγής, λόγω καιρικών συνθηκών.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία πίστωσης των λογαριασµών των δικαιούχων µε τις πρώτες συνδεδεµένες, και πριν να µπει η ειδική ενίσχυση στους βαµβακοπαραγωγούς, αναµένεται να πάρουν σειρά πληρωµής και οι ενισχύσεις  για τα συµπύρηνα ροδάκινα προς χυµοποίηση και τους σπόρους σποράς, των οποίων οι αποφάσεις µε το ύψος του πριµ έχουν ήδη πάρει ΦΕΚ.

Όσον αφορά τώρα τις µέχρι σήµερα εκκρεµείς ενστάσεις της ενιαίας του 2018 σε όσους παραγωγούς είχαν προβλήµατα επιλεξιµότητας µε τα χωράφια τους, µε το ΑΤΑΚ κ.λπ., αυτές θα τρέξουν µέχρι και το Πάσχα, σύµφωνα µε τον Σταύρο Αραχωβίτη.

Ποσά και εκτάσεις για τις 7 πρώτες συνδεδεµένες

Οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεµένων για τις επτά πρώτες καλλιέργειες, έχουν ως εξής:

- Η συνολική επιλέξιµη έκταση για τη συνδεδεµένη στήριξη στην καλλιέργεια του σκληρού σιταριού είναι 156.221,32 εκτάρια και υπολείπεται της έκτασης αναφοράς των 250.000 εκταρίων. Η µοναδιαία τιµή στήριξης ανέρχεται στα 75,98 ευρώ ανά εκτάριο.

- Η συνολική επιλέξιµη έκταση για τη συνδεδεµένη στήριξη στην καλλιέργεια των οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση είναι 33.128,39 εκτάρια και ξεπερνά την έκταση αναφοράς των 16.500 εκταρίων. Συνεπώς η µοναδιαία τιµή στήριξης υπολογίζεται διαιρώντας τον προϋπολογισµό του µέτρου για το έτος 2018 (4.828.375 ευρώ) µε τα επιλέξιµα εκτάρια και διαµορφώνεται στα 145,75 ευρώ ανά εκτάριο.

- Η συνολική επιλέξιµη έκταση για τη συνδεδεµένη στα πρωτεϊνούχα καρποδοτικά ψυχανθή είναι 82.539,44 εκτάρια και ξεπερνά την έκταση αναφοράς των 40.000 εκταρίων. Με τον προϋπολογισµό του µέτρου στα 6.759.725 ευρώ διαµορφώνεται στα 81,90 ευρώ ανά εκτάριο.

- Η συνολική επιλέξιµη έκταση για τη συνδεδεµένη στήριξη στον τοµέα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών είναι 193.872,55 εκτάρια και ξεπερνά την έκταση αναφοράς των 94.558 εκταρίων. Με τον προϋπολογισµό του µέτρου γαι το 2018 στα 25.531.408 ευρώ διαµορφώνεται στα 131,69 ευρώ ανά εκτάριο.

- Η συνολική επιλέξιµη έκταση για τη συνδεδεµένη στήριξη στον τοµέα των καρπών µε κέλυφος είναι 36.984,90 εκτάρια και ξεπερνά την έκταση αναφοράς των 28.799 εκταρίων. Συνεπώς µε τον προϋπολογισµό του µέτρου για το έτος 2018 στα 3.956.934 ευρώ διαµορφώνεται στα 107,00 ευρώ ανά εκτάριο.

- Η συνολική επιλέξιµη έκταση για τη συνδεδεµένη στην καλλιέργεια των µήλων είναι 8.406,51 εκτάρια και ξεπερνά την έκταση αναφοράς των 8.391 εκταρίων. Συνεπώς µε τον προϋπολογισµό του µέτρου στα 3.956.934 ευρώ, διαµορφώνεται στα 470,70 ευρώ ανά εκτάριο.

- Η δηλωθείσα έκταση για τη συνδεδεµένη στο σπαράγγι ήταν 1.656,48 εκτάρια και υπολείπεται κατά 243,52 εκτάρια της έκτασης αναφοράς των 1.900 εκταρίων. Η ενίσχυση διαµορφώνεται στα 567,30  ευρώ ανά εκτάριο.

 
 

Έως και τις 28 Φεβρουαρίου θα μπορούν οι φορείς ρυζιού να καταχωρούν τις ποσότητες που παρέδωσαν το 2018 προκειμένου να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυσης στο ρύζι.

Ειδικότερα με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει:

Στο πλαίσιο των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δικαιούχων της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του ρυζιού, προβλέπεται ελάχιστη ποσότητα παράδοσης πρώτης ύλης (400 κιλά ανά στρέμμα) σε πιστοποιημένους φορείς (Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, Οργανώσεις και Ομάδες παραγωγών, ορυζόμυλους και εταιρείες εμπορίας δημητριακών)

Τα στοιχεία των εν δυνάμει δικαιούχων έτους 2018 και οι αντίστοιχες ποσότητες παράδοσης, καταχωρούνται από τους πιστοποιημένους φορείς στην ηλεκτρονική εφαρμογή Καταχώρησης Ποσοτήτων για τα Συνδεδεμένα Καθεστώτα Άμεσων Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ ήδη από την 11η Σεπτεμβρίου 2018. Ωστόσο μέχρι σήμερα, ο ρυθμός καταχώρησης των ποσοτήτων δεν είναι ικανοποιητικός και πρέπει να επιταχυνθεί.

Δεδομένου ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ θα παραμείνει ανοιχτή για καταχώρηση, έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων. Επισημαίνεται ότι λόγω των στενών περιθωρίων για την ολοκλήρωση των πληρωμών έτους 2018 δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε παράταση της ανωτέρω προθεσμίας.

 
 

Στην πληρωμή Τρίτη (29/1) της συνδεδεμένης ενίσχυσης των τεύτλων προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού η ενίσχυση πιστώθηκε στους λογαριασμούς 335 παραγωγών (886.380 ευρώ).

Συνολικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 28 και 29 Ιανουαρίου πλήρωσε το συνολικό ποσό των 2.841.598 ευρώ σε 639 δικαιούχους. Εκτός των συνδεδεμένων πληρώθηκαν ανειλημμένες υποχρεώσεις βιολογικών, νέων αγροτών, δασώσεων κ.α.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις πληρωμές που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Το Δελτίο Τύπου του υπουργείου

Σήμερα, 30 Ιανουαρίου, πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων συνδεδεμένης ενίσχυσης ζαχαρότευτλων, μετά από τις συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ για την επίσπευση των διαδικασιών. Πρόκειται, εξάλλου, για δέσμευση του Υπουργού, Σταύρου Αραχωβίτη, που έγινε πράξη.

Η φετινή τιμή της ενίσχυσης, σύμφωνα με την ΥΑ 132/15152/24-01-2019 είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, στα 790 ευρώ/ha (79 ευρώ/στρέμμα). Συνολικά, πληρώνονται 335 παραγωγοί ζαχαρότευτλων με το ποσό των 886.380,10 ευρώ, ενώ 14 παραγωγοί δεν εντάχθηκαν στη σημερινή παρτίδα πληρωμής για διάφορους λόγους.

 
 

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση για την ένταξη και των συμπύρηνων στην έκτακτη εθνική ενίσχυση (de minimis) (που αρχικά αφορούσε τους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου την ένταξη στο πακέτο και την ενίσχυση των αχλαδιών για τη στήριξη των παραγωγών που υπέστησαν υποβάθμιση του προϊόντος τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ακραίων βροχοπτώσεων του καλοκαιριού του 2018.

Συγκεκριμένα ο κ. Αραχωβίτης εξήγγειλε από τον Τύρναβο (σε ανοιχτή συγκέντρωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου) και την ένταξη της αχλαδοκαλλιέργειας σε πρόγραμμα έκτακτων εθνικών ενισχύσεων.

Επίσης η συζήτηση επικεντρώθηκε και στα προβλήματα των παραγωγών φρούτων αχλαδιών κι ροδάκινων με τις ανοιχτές εξευτελιστικές τιμές που προσφέρονται από βιομηχάνους και εμπόρους, αλλά και με την καθυστέρηση του ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ που συνοδεύει τον υπουργό να δεσμεύεται πως τα προβλήματα αυτά θα επιλυθούν σύντομα. Στη συγκέντρωση πέραν του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, το παρόν έδωσε και ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος.

Στην έκτακτη ενίσχυση και τα συμπύρηνα 

Στην έκτακτη εθνική ενίσχυση (de minimis) των ροδακινοπαραγωγών που θα καταβληθούν το επόμενο διάστημα θα συμπεριλαμβάνονται τελικά και τα συμπύρηνα ροδάκινα. Αυτό έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία αναφέρει: «Η ενίσχυση θα αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων, συμπεριλαμβανομένων των συμπύρηνων, και νεκταρινιών  που υπέστησαν ζημίες, μη καλυπτόμενες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ».

Αναλυτικό το δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρει:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ενημερώνει ότι σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί άμεσα έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών που υπέστησαν υποβάθμιση του προϊόντος τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ακραίων βροχοπτώσεων του καλοκαιριού του 2018. Η ενίσχυση θα αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων, συμπεριλαμβανομένων των συμπύρηνων, και νεκταρινιών  που υπέστησαν ζημίες, μη καλυπτόμενες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα για την καταβολή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) επιλέξιμοι είναι οι δενδροκαλλιεργητές των νομών Ημαθίας, Καβάλας, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων και Φλώρινας. Για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών, που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται και να υποβαθμίζεται σε μεγάλο ποσοστό (άνω του 30%), υπήρξε συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, των υπηρεσιών και της διοίκησης του ΕΛΓΑ, των βουλευτών των περιοχών αυτών και συλλογικών φορέων των αγροτών.

 

 

Αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020, μπορούν να υποβάλουν όλοι οι ενεργοί γεωργοί από 19 Φεβρουαρίου 2019 έως και 21 Μαρτίου 2019.

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκηρύσσει εκ νέου τις παρακάτω δράσεις, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας και της παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού (Δημόσια Δαπάνη) ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ. Θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα υπερδέσμευσης, με σκοπό τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού. Για την καλύτερη στόχευση του Μέτρου, έγινε κατανομή του προϋπολογισμού στις Περιφέρειες και διαφοροποιήθηκαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Πιο αναλυτικά, οι προκηρυσσόμενες δράσεις είναι:

  • Δράση 11.1.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην γεωργία (προϋπολογισμός 36 εκατ. ευρώ)
  • Δράση 11.2.1: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην γεωργία (προϋπολογισμός 84 εκατ. ευρώ)

Η κατανομή των ποσών έγινε ανά Περιφέρεια, με σκοπό την καλύτερη στόχευση και να ανταποκρίνεται στις τοπικές ανάγκες και στη ζήτηση που υπάρχει για βιολογικές καλλιέργειες. Στην περίπτωση που σε κάποια ή κάποιες Περιφέρειες παραμείνει αδιάθετο ποσό, αυτό θα μπορεί να κατανεμηθεί σε κάποια ή κάποιες άλλες.

Επιλέξιμες καλλιέργειες είναι:

  • αροτραίες (αραβόσιτος κτηνοτροφικός, αραβόσιτος εδώδιμος, χειμερινά σιτηρά, μηδική, τριφύλλι, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή) ή/και
  • μόνιμες (ελαιοκομία, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια και οινοποιήσιμα σταφύλια, ακρόδρυα)
  • όσπρια
  • Φυλλώδη Λαχανικά – Σταυρανθή / Βολβώδη / Καρότο / Πατάτα

Εξαιρούνται οι καλλιέργειες τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούνται για ενεργειακούς σκοπούς, καθώς και οι υδροπονικές καλλιέργειες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα αγροτεμάχια για τα οποία υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος να έχουν δηλωθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2018.

Κριτήρια

Με βάση τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και την επίτευξη των στόχων του ΠΑΑ 2014-2020 το ΥΠΑΑΤ έχει εισάγει νέα κριτήρια επιλεξιμότητας των υποψηφίων, πέραν της εντασσόμενης έκτασης που ανήκει σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (NATURA 2000). Έτσι, η νέα πρόσκληση δίνει προτεραιότητα με επιπλέον μοριοδότηση στις παρακάτω κατηγορίες υποψηφίων και εντασσόμενων εκτάσεων:

  • Δράση 11.1.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην γεωργία» (νέοι βιοκαλλιεργητές)

α) Γεωργοί νεαρής ηλικίας 
β) Αγροτεμάχια σε ορεινές περιοχές
γ) Αγροτεμάχια σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών
δ) Αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί το 2018 για την παραγωγή ζωοτροφών από δικαιούχους της Βιολογικής Κτηνοτροφίας
ε) Ποσοστό εντασσόμενης έκτασης σε σχέση με το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης του υποψηφίου (εξαιρουμένων των βοσκοτόπων)

  • Δράση 11.2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην γεωργία» (παλαιοί βιοκαλλιεργητές)

α) Παλαιότητα υποψηφίου βιοκαλλιεργητή
β) Αγροτεμάχια σε ορεινές περιοχές
γ) Αγροτεμάχια σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών
δ) Αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί το 2018 για την παραγωγή ζωοτροφών από δικαιούχους της Βιολογικής Κτηνοτροφίας
ε) Μέλος Συνεταιρισμού ή Οργάνωσης Παραγωγών ή Ομάδας Παραγωγών
στ) Κατά κύριο επάγγελμα αγρότης

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στις προκηρυσσόμενες δράσεις του Μέτρου 11 της παρούσας πρόσκλησης, υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration και η επεξεργασία των αιτήσεων, στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/Organics16/.
Εγχειρίδιο Οδηγιών συμπλήρωσης της Αίτησης Στήριξης θα υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στον ως άνω ιστότοπο.

Τα μέγιστα ετήσια ύψη ενίσχυσης ανά είδος καλλιέργειας περιγράφονται στον Πίνακα Α, ως ακολούθως:

Πίνακας Α: Μέγιστο ύψος ενίσχυσης σε €/Ha/έτος για τη δράση 11.1.1

ΕΙΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΔΑΠΑΝΕΣ

ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ €/Ha/έτος

 

Με περίοδο μετατροπής

Εργαστηριακές αναλύσεις (πρόσθετο κόστος)

Πιστοποίηση (κόστος συναλλαγής)

Με περίοδο μετατροπής

Ελαιοκομία

629

50

-

679

Σταφίδα

669

50

-

719

Επιτραπέζια σταφύλια

850

50

-

900

Σταφύλια οινοποιήσιμα

795

50

-

845

Αραβόσιτος κτηνοτροφικός

550

50

-

600

Αραβόσιτος εδώδιμος

513

50

-

563

Χειμερινά σιτηρά

72

50

-

122

Μηδική , τριφύλλι

535

50

-

585

Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή

380

50

-

430

Όσπρια

406

50

-

456

Φυλλώδη Λαχανικά – Σταυρανθή / Βολβώδη / Καρότο / Πατάτα

550

50

 

600

Ακρόδρυα

850

50

 

900

Πίνακας Β: Μέγιστο ύψος ενίσχυσης σε €/Ha/έτος για τη δράση 11.2.1

ΕΙΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΔΑΠΑΝΕΣ

ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ €/Ha/έτος

 

Χωρίς περίοδο μετατροπής

Εργαστηριακές αναλύσεις (πρόσθετο κόστος)

Πιστοποίηση

Χωρίς περίοδο μετατροπής

(κόστος συναλλαγής)

Ελαιοκομία

415

50

40

505

Σταφίδα

483

50

103

636

Επιτραπέζια σταφύλια

735

50

115

900

Σταφύλια οινοποιήσιμα

499

50

108

657

Αραβόσιτος κτηνοτροφικός

516

50

34

600

Αραβόσιτος εδώδιμος

452

50

42

544

Χειμερινά σιτηρά

51

50

19

120

Μηδική , τριφύλλι

506

50

18

574

Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή

353

50

88

491

Όσπρια

353

50

88

491

Φυλλώδη Λαχανικά – Σταυρανθή / Βολβώδη / Καρότο / Πατάτα

488

50

62

600

Ακρόδρυα

506

50

60

616

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγη

 

Σελίδα 1 από 9

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Θειάφι και Θειοχαλκίνη στα Κηπευτικά

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ