Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Οικονομικές Ενισχύσεις

Οικονομικές Ενισχύσεις (60)

Σε τέσσερις δράσεις με ξεχωριστές στρεμματικές ενισχύσεις ανά καλλιέργεια θα προκυρηχθεί η Απονιτροποίηση σύμφωνα με υπουργική απόφαση που ορίζει το περιεχόμενο της πρόσκλησης και αναμφισβήτητα εκεί που αναμένεται κοσμοσυρροή είναι η δράση της Αμειψισποράς.

Αφενός γιατί συγκεντρώνει υψηλά πριμ σε βαμβάκι (60 ευρώ), καλαμπόκι (29 ευρώ) και ηλίανθο (32 ευρώ) και αφετέρου κρίνεται πιο συμφέρουσα από τη δεύτερη δράσητης Αγρανάπαυσης. Μάλιστα με δεδομένο ότι οι περιοχές αυξήθηκαν σε 37 από 7 σε σύγκριση με τον Μπαλτατζή, προβλέπεται πραγματική μάχη για την ένταξη.

Εκδόθηκε ο οδηγός προκήρυξης του Μέτρου της Απονιτροποίησης για την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο και πλέον όλα είναι έτοιµα για να ακολουθήσει και η επίσηµη πρόσκληση. Σύµφωνα µε απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης το Μέτρο χωρίζεται σε τέσσερις δράσεις, µε τις δύο πρώτες δράσεις, να αφορούν την «Αγρανάπαυση» και την «Αµειψισπορά».

Επιπροσθέτως, µε δεδοµένο ότι πρώτον, η δράση εκτίνεται πλέον σε 37 ζώνες «ευπρόσβλητες στα νιτρικά», δεύτερον, οι επιλέξιµες καλλιέργειες και τα πριµ είναι κατά βάση υψηλότερα και τρίτον, πέρασε περίπου µία πενταετία από τότε που είχαν την ευκαιρία για µία καλή περίπτωση εκτατικής ενίσχυσης από τα Προγράµµατα οι αγρότες, αναµένεται κοσµοσυρροή. Σε αυτή την περίπτωση, σε πρώτη φάση προβλέπεται µία υπερδέσµευση πόρων 17,7 εκατ. ευρώ. Μετά, ενεργοποιούνται τα «Κριτήρια επιλογής εκµετάλλευσης», δηλαδή τα βαθµολογικά κριτήρια, τα οποία δίνουν προτεραιότητα σε περιοχές Natura και σε εκµεταλλεύσεις µε υπόγεια υδατικά συστήµατα µε κακή ποιοτική (χηµική) κατάσταση.Γενικότερα, το ύψος της ενίσχυσης «παίζει» ανά Περιφέρεια, µε το βαµβάκι πάντως να επανέρχεται στα 60 ευρώ όπως στο Πρόγραµµα του 2000-2006, το καλαµπόκι να φτάνει τα 53,4 ευρώ (αγρανάπαυση) και το πριµ του ηλίανθου να κυµαίνεται κοντά στα 32 ευρώ ανά στρέµµα. Εκτός της αµειψισποράς και της αγρανάπαυσης, ανοίγουν δύο νέες δράσεις στα πλαίσια της Απονιτροποίησης που είναι οι εξής:

Χλωρά λίπανση:
Επιλέξιµες καλλιέργειες ελιά, εσπεριδοειδή, βερικοκιά, ροδακινιά, µηλιά, αχλαδιά.
Ζώνη ανάσχεσης σε αγροτεµάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα: Επιλέξιµες καλλιέργειες χειµερινά σιτηρά, καλαµπόκι, κτηνοτροφικά φυτά χλόωσης, ψυχανθή, πατάτες, ζαχαρότευτλα, υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά, βαµβάκι, ηλίανθος. Η ενίσχυση εδώ κυµαίνεται αναλόγως τη ζώνη.

Έως 60 ευρώ το βαµβάκι: Οι βαµβακοπαραγωγοί που θα εντάξουν τουλάχιστον το 30% της εκµετάλλευσής τους σε καθεστώς Αµειψισποράς (µε κάποια ξηρική καλλιέργεια όπως σιτάρι), θα λάβουν σε Μακεδονία-Θράκη και Στερεά, 60 ευρώ ανά στρέµµα, στη Θεσσαλία 51,5 ευρώ και στις υπόλοιπες περιφέρειες 55,4 ευρώ. Εφόσον ο παραγωγός, επιλέξει να βάλει στην Αγρανάπαυση το 30% της εκµετάλλευσής του θα λάβει 60 ευρώ ανά στρέµµα ανεξαρτήτως περιφέρειες.

Επιπλέον πριµ 7 ευρώ για κλίση: Οι κάτοχοι ποτιστικών αγροτεµαχίων που βάζουν καλαµπόκι, στο καθεστώς Αµειψισποράς λαµβάνουν 29,2 ευρώ σε Μακεδονία-Θράκη, 30,8 στη Θεσσαλία, 35,8 στη Στερεά και 39 ευρώ στις υπόλοιπες Περιφέρειες. Στην Αγρανάπαυση το ποσό αυτό φτάνει τα 43,5 για Μακεδονία-Θράκη, στα 45,1 στη Θεσσαλία, στα 53,4 ευρώ στη ∆υτική Ελλάδα και στα 50,2 ευρώ στη Στερεά Ελλάδα. Αν τώρα το χωράφι έχει κλίση άνω του 8% εκεί που εφαρµόζεται η αγρανάπαυση, τότε ο παραγωγός θα πάρει επιπλέον ενίσχυση 7 ευρώ ανά στρέµµα. Ωστόσο, το συνολικό ποσό που θα λάβει δεν γίνεται να ξεπεράσει τα 60 ευρώ.

Για πρώτη φορά και µε 32 ευρώ:
Ο ηλίανθος για πρώτη φορά θα επιδοτείται ώστε να µπαίνει σε καθεστώς Αµειψισποράς (κατά πάσα πιθανότητα µε την ελαιοκράµβη), µε το ποσό για όλες τις περιφέρειες να κυµαίνεται γύρω από τα 32 ευρώ ανά στρέµµα. Σηµειώνεται ότι εδώ µπορεί να µπει και ο πριµοδοτούµενος από τα βιολογικά (πρόσκληση του 2016) ηλίανθος.

Το σιτάρι στο «ακαλλιέργητο»: Όσοι βάλουν σκληρό σιτάρι, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το χωράφι τους ακουµπά πάνω σε νερά (π.χ τάφρους, ποτάµια, λίµνες), να αφήσουν µία ζώνη 5 µέτρων ακαλλιέργητη γύρω από αυτά και να λάβει πριµ. Σύµφωνα µε πρώτους υπολογισµούς (η ενίσχυση βγαίνει µε εξίσωση σύµφωνα µε το Τυπικό Ακαθάριστο Κέρδος ανά στρέµµα), για το σιτάρι το πριµ µπορεί να φτάσει τα 18,2 ευρώ.

 

 

Πηγη

Στρεμματικές αποζημιώσεις και όχι θέατρο θέλουν οι παραγωγοί ροδάκινου, λέει ο Καρασμάνης.

 

Oι ροδακινοπαραγωγοί ζητάνε και χρειάζονται στρεμματικές αποζημιώσεις λέει ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος εγκαλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για συνεχή εμπαιγμό στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εξαιτίας της θεομηνίας και του ρωσικού εμπάργκο.

Ο βουλευτής ΝΔ Πέλλας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τις δηλώσεις Αποστόλου κατά την πρόσφατη συνάντηση του με την Διεπαγγελματική του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, κάνει λόγο «Νέα παράσταση στο «θέατρο του παράλογου» με θεατές τους κατεστραμμένους ροδακινοπαραγωγούς», αφού όπως υποστηρίζει:

-Για το αυταπόδεικτο ότι η θεομηνία ήταν το αποκλειστικό αίτιο, είχε γνωματεύσει αμέσως το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων της Νάουσας, ενώ έρχεται δύο μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή να ανακοινώσει ως… παροχή – ότι η επιτροπή που συγκρότησε, εξέδωσε «θετικό πόρισμα» για τη δίκαιη απαίτησή τους να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν. Για το ποιες ποικιλίες θα αποζημιωθούν ή άλλες λεπτομέρειες δεν έβγαλε κουβέντα.

-Το ζητούμενο από τον κύριο Υπουργό, είναι το τί θα πράξει με τις τρομακτικές πλέον επιπτώσεις από το ρώσικο εμπάργκο. Πώς θα τις αντιμετωπίσει; Με την αύξηση των ποσοτήτων απόσυρσης κατά… 10.710 τόνους – την οποία μάλιστα ο ίδιος θεωρεί «ικανοποιητική»; Μα αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Εδώ μιλάμε για 400.000 τόνους επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιών!

- Για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το ροδάκινο που προορίζεται για χυμοποίηση. «Φοβάται να πει ότι και αυτό το μέτρο έτοιμο το βρήκε από εμάς όπως το καταθέσαμε στον εθνικό φάκελο την 1η Αυγούστου του 2014 με τη νέα ΚΑΠ και για το οποίο μας κατηγόρησε ότι κακώς το συμπεριλάβαμε».

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση Καρασμάνη

Καινούργια αυλαία στο σήριαλ του απροκάλυπτου εμπαιγμού των ροδακινοπαραγωγών που βιώνουν ίσως τη χειρότερη περίοδο τα τελευταία χρόνια, άνοιξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτή τη φορά από τη Θεσσαλονίκη στη συνάντησή του προχθές με την Διεπαγγελματική του κλάδου.

Δύο μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή από τις τριήμερες άκαιρες βροχοπτώσεις του Ιουλίου, ανακοίνωσε – περίπου ως… παροχή – ότι η επιτροπή που συγκρότησε, εξέδωσε «θετικό πόρισμα» για τη δίκαιη απαίτησή τους να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν. Ένα δίμηνο για ένα «θετικό πόρισμα», γιατί; Για το προφανές και αυτονόητο. Μια επιτροπή, στην οποία συμμετείχε το εγκυρότατο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων της Νάουσας, το οποίο, αμέσως μετά την καταστροφή είχε απερίφραστα γνωματεύσει ότι η θεομηνία ήταν το αποκλειστικό αίτιο, κάτι που φυσικά ήταν αυταπόδεικτο και οφθαλμοφανές και, συνεπώς, οι πληγέντες καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Τότε, ο κύριος Αποστόλου πάνω στην απέλπιδα προσπάθεια Κυβέρνησης και Υπουργείου να μην πληρώσουν αποζημιώσεις (και προκειμένου να παρουσιάσει ως - τρικ επικοινωνιακό - δική του παροχή κοινώς ως ρουσφέτι,), αυτήν την τεκμηριωμένη επιστημονική εκτίμηση, την είχε αγνοήσει – για να μη πούμε τίποτα χειρότερο. Αλλά τώρα, η επιτροπή του στην οποία αναγκάστηκε να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο Ινστιτούτο, εξέδωσε «πόρισμα θετικό».

Πόρισμα όμως δεν εμφάνισε ο κύριος υπουργός. Μόνο ότι «αποδεχόμαστε το πόρισμα της επιτροπής και προχωράμε με βάση τα συμπεράσματά της», όπως είπε. Για το ποιες ποικιλίες θα αποζημιωθούν ή άλλες λεπτομέρειες δεν έβγαλε κουβέντα. Ούτε γιατί έπρεπε να περάσει ένα ολόκληρο δίμηνο αγωνίας και έντονων διαμαρτυριών των καλλιεργητών για να γίνει αποδεκτό το προφανές και αυταπόδεικτο είπε μια λέξη. Αλλά η νέα παράσταση του κυρίου Αποστόλου, είχε προχθές και άλλες θεατρικές πράξεις:

Έκανε λόγο για την ενιαία ενίσχυση και για το πρασίνισμα που θα συμβάλλουν στο εισόδημα, παραλείποντας όμως να πει ότι αυτό δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε δικό του «έργο». Είναι δεδομένο από το 2015 με την νέα ΚΑΠ, καθώς εμείς είμαστε εκείνοι που για πρώτη φορά δημιουργήσαμε Περιφέρεια Δενδρωδών Καλλιεργειών για ενισχύσεις που σταδιακά προβλέπεται να φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο της επιδότησης της περιφέρειας όπως το καταθέσαμε στον εθνικό φάκελο την 1η Αυγούστου του 2014.

Το ζητούμενο από τον κύριο Υπουργό, είναι το τί θα πράξει με τις τρομακτικές πλέον επιπτώσεις από το ρώσικο εμπάργκο. Πώς θα τις αντιμετωπίσει; Με την αύξηση των ποσοτήτων απόσυρσης κατά… 10.710 τόνους – την οποία μάλιστα ο ίδιος θεωρεί «ικανοποιητική»; Μα αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Εδώ μιλάμε για 400.000 τόνους επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιών! Πώς θα τους αποζημιώσει; Με τον φάκελο που – λέει ότι – θαααααα..... ξεκινήσει να φτιάξει με τη συνεργασία των παραγωγών τον Ιανουάριο του 2018, ώστε να κερδίσει πάλι χρόνιο για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ροδακινοπαραγών; Μα ξέχασε – ή πιστεύει πως ξέχασαν οι παραγωγοί – ότι από το βήμα του Φεστιβάλ Ροδάκινου της Βέροιας είχε υποσχεθεί πως, στο πρώτο κιόλας Συμβούλιο Υπουργών του Ιουλίου θα έκανε παρέμβαση για το θέμα, αλλά δυο μήνες τώρα δεν έχει κουνήσει ούτε το δάχτυλό του; Ούτε ένα έγγραφο… ούτε μια κουβέντα…

Μάλιστα δε, χωρίς να τηρεί καν τα στοιχειώδη προσχήματα, επαναλαμβάνει από τη Θεσσαλονίκη το ίδιο συνειδητό ψεύδος που είχε εκστομίσει από το Φεστιβάλ της Βέροιας: Ότι αν δεν γίνει δεκτός ο φάκελος θα προσπαθήσει να τους αποζημιώσει μέσω… ΠΣΕΑ! Εμπαίζει δηλαδή αυτούς του ανθρώπους κατάμουτρα… Διότι, δεν μπορεί, δυόμιση χρόνια Υπουργός να προσποιείται πως αγνοεί ότι τα ΠΣΕΑ αποζημιώνουν μόνο ζημιές από θεομηνίες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ – και ποτέ για μειώσεις τιμών και απώλεια εισοδήματος! Το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» ή «αιδώς Αργείοι»; Ας επιλέξει ο ίδιος ο κύριος  Αποστόλου…

Και η κοροϊδία δεν έχει τελειωμό... Αποφάσισε, λέει, «τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το ροδάκινο που προορίζεται για χυμοποίηση». Φοβάται να πει ότι και αυτό το μέτρο έτοιμο το βρήκε από εμάς όπως το καταθέσαμε στον εθνικό φάκελο την 1η Αυγούστου του 2014 με τη νέα ΚΑΠ και για το οποίο μας κατηγόρησε ότι κακώς το συμπεριλάβαμε. Η ανικανότητα διαχείρισής του όμως, οδήγησε στο να χαθούν σχεδόν 10 εκατομμύρια της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βιομηχανικό ροδάκινο το 2015 και το 2016 (καθαρά ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία επιστρέφουν στην Ευρώπη και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό) και που με τη φετινή αναθεώρηση θα μπορούσε να τριπλασιαστεί και να δώσει μια γερή ανάσα στους παραγωγούς που σήμερα έχουν γονατίσει.

Πρωτοτύπησε επίσης στην ίδια συνάντηση ο κύριος Υπουργός με την αναφορά του σε κάποια προγράμματα προώθησης του ροδάκινου ή και σε αυτό της αντιμετώπισης των επιβλαβών εντόμων,  καθώς και με την επιεικώς αστεία εκτίμησή του, ότι για τους παραγωγούς το εισόδημα θα προκύψει και από τον συνυπολογισμό των πωλήσεων της σοδειάς τους! Μα ποιόν μπορεί πλέον να παραπλανήσει με τέτοια «επιχειρήματα»;  Τί εισόδημα να προκύψει από πωλήσεις σήμερα, με τις τιμές παραγωγού στα τάρταρα;

Ας καταλάβει επιτέλους, ότι στα αδιέξοδα που έχουν εγκλωβιστεί δεν χωρούν «ασπιρίνες»! Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητάνε και χρειάζονται στρεμματικές αποζημιώσεις. Μόνον αυτό υπάρχει! Όλα τα άλλα – θα το επαναλάβω – είναι σταγόνες στο ωκεανό. Όπως το είχα δηλώσει το 2014, όταν διεκδικούσα τα 60 εκατ. στα φόρα της Ευρώπης!

Εμπειρία υπάρχει, τα έγγραφα υπάρχουν, τα βήματα είναι γνωστά, η διάθεση για βοήθεια από την πλευρά μας υπάρχει από την πρώτη στιγμή που του παραδώσαμε το υπουργείο, άσχετα εάν αυτός έχει  συμπεριφερθεί επιπόλαια.  Ιδού η Ρόδος… Ιδού ο δρόμος κύριε Αποστόλου!

 
 
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 10:32

Μπήκαν 4 εκατ. ευρώ για «ουρές» εξισωτικής 2016

Written by

«Έσβησαν» τις εκκρεµότητες µε τις πληρωµές της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2016, οι επιτελείς του οργανισμού, καθώς πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των δικαιούχων, την περασμένη Παρασκευή, με συνολικό ποσό 4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως δήλωσε στην Agrenda, ο αντιπρόεδρος του οργανισµού πληρωµών Γιώργος Κέντρος «η εξισωτική αποζηµίωση για το 2017, πρόκειται να τρέξει, στα τέλη του έτους», όπως ακριβώς δηλαδή έγινε και πέρσι.

Όσον αφορά στις πληρωµές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αυτές πραγµατοποιούνται κανονικά αυτή την περίοδο, ενώ οι πιστώσεις γίνονται στους λογαριασµούς των δικαιούχων που περιλαµβάνονται στις παρτίδες πληρωµής που αποστέλλουν οι ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας (∆ΑΟΚ) όλης της χώρας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο έτερος αντιπρόεδρος του οργανισµού Γιώργος Αποστολάκης, σε σχέση µε τις πληρωµές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, «αυτή την περίοδο καταβάλλονται ποσά που αφορούν αιτήσεις των ετών 2012, 2013, 2014 και 2015».

«Για το έτος αιτήσεων 2016 οι πληρωµές θα ξεκινήσουν µετά την διαδικασία του µηχανογραφικού ελέγχου, τον Σεπτέµβριο», συµπληρώνει ο ίδιος, παρέχοντας µάλιστα ορισµένα, στοιχεία για την πορεία πληρωµών στην Κρήτη, µε αφορµή σχετικό ερώτηµα.

Πιο αναλυτικά, από τις 14 έως τις 18 Αυγούστου στο νοµό Ηρακλείου πληρώθηκαν για τη βιολογική γεωργία του 2014 , 507.000 ευρώ, σε 241 δικαιούχους, ενώ στο Ρέθυµνο για τη βιολογική γεωργία του 2013, πληρώθηκαν 386.000 ευρώ, σε 185 δικαιούχους και για τη βιολογική κτηνοτροφία του 2013, 131.000 ευρώ σε 81 δικαιούχους. Επισηµαίνεται, ότι οι δικαιούχοι του νοµού Χανίων έχουν ήδη πληρωθεί, ενώ αντίθετα, από το νοµό Λασιθίου, δεν έχουν αποσταλεί ακόµη παρτίδες πληρωµής.

Από τις 20 Σεπτεµβρίου και µετά «τρέχει» η νιτρορύπανση

Μετά τις 20 Σεπτεµβρίου, τοποθετούνται χρονικά, µε τα σηµερινά δεδοµένα, οι πληρωµές για το πρόγραµµα µείωσης της νιτρορύπανσης του 2016, συνεχίζεται η ροή πληρωµών για τα έτη 2012, 2013, 2014, ενώ εντός των ηµερών θα αρχίσουν πληρωµές, που αφορούν το 2015.
Αναφορικά µε το πρόγραµµα δάσωσης γεωργικών γαιών, καταβάλλονται αυτές τις ηµέρες, τα δικαιούµενα ποσά για το 2014 και σε λίγες ηµέρες, όπως έγραψε η Agrenda στο προηγούµενο φύλλο της, θα ξεκινήσουν πληρωµές για τα έτη εφαρµογής 2015 και 2016.

Σταθερό το πλάνο για την προκαταβολή του τσεκ

Εν τω µεταξύ, όπως έγραψε και στο προηγούµενο φύλλο της η Agrenda, µε «συνταγή 2016» όσον αφορά στο φετινό χρονοδιάγραµµα πορεύεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου να προετοιµάσει την επόµενη µεγάλη πληρωµή των αγροτών, αυτήν της ενιαίας ενίσχυσης για το 2017. Σύµφωνα µε τους ιθύνοντες του οργανισµού, το πλάνο δεν έχει αλλάξει και ήδη οι υπηρεσίες του «δουλεύουν στο φουλ» προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος «τα δικαιώµατα θα πληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου».
Υπενθυµίζεται ότι πέρσι η αντίστοιχη πληρωµή έγινε µε πίστωση των λογαριασµών, την Πέµπτη 27 Οκτωβρίου 2016 και αφορούσε το 70% της βασικής ενίσχυσης σε 567.000 δικαιούχους, ενώ η εξόφληση (εκκαθάριση βασικής, πράσινη και συνδεδεµένη) πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή 16 ∆εκεµβρίου 2016.

Λίγες ηµέρες νωρίτερα η α’ δόση του πριµ νέων Κεντρικής Μακεδονίας

Νωρίτερα, κατά λίγες ηµέρες, απ’ ότι προβλέπονταν στο αρχικό πλάνο, που έλεγε για αρχές Σεπτεµβρίου, ξεκίνησαν οι πληρωµές της α’ δόσης του πριµ νέων γεωργών στην Κεντρική Μακεδονία.
Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, «οι 2.049 δικαιούχοι έλαβαν ως πρώτη δόση από 11.900 ευρώ έως 15.400 ευρώ, αναλόγως του ποσού που έχει εγκριθεί ως επιδότηση για τον καθένα και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής επιδότησης, που κυµαίνεται από 17.000 ευρώ έως και 22.000 ευρώ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Συνολικά, οι νέοι αγρότες έχουν λαµβάνειν 43 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια που έχουν κατανεµηθεί για την Κεντρική Μακεδονία κι όπως διευκρινίζεται «το σύνολο της επιδότησης, όπως προβλέπεται από το πρόγραµµα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, θα καταβληθεί µε το πέρας του».
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ευχαρίστησε τους υπαλλήλους των ∆ΑΟΚ, που -όπως είπε- σε όλη τη διαδικασία τήρησαν τα χρονοδιαγράµµατα. «Με άριστο συντονισµό, οι αρµόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας έτρεξαν τις διαδικασίες του προγράµµατος», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

 

Τέσσερις στους δέκα επιλαχόντες αναμένεται από Σεπτέμβριο να ενταχτούν στο τρέχον πρόγραμμα των νέων γεωργών

Το 40% όσων νέων κρίθηκαν επιλαχόντες για το τρέχον πρόγραμμα πρόκειται να ενταχτούν μέσα στο Σεπτέμβριο, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες της Agrenda από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Βούληση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει επικοινωνιακά αυτό το «χαρτί» στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω πιέσεων από όλους τους πολιτικούς χώρους, για ένταξη όλων των επιλαχόντων. Υπενθυμίζεται, ότι οι αιτήσεις των υποψήφιων νέων αγροτών για ένταξη στο πρόγραμμα ανήλθαν σε  14.670, ενώ οι δικαιούχοι, μετά την πρώτη αξιολόγηση έφτασαν τους 10.106 και οι επιλαχόντες ανέρχονται σε 3.122 άτομα. Την ίδια ώρα, παραμένει σε εκκρεμότητα η διαδικασία αξιολόγησης των εν δυνάμει δικαιούχων (δηλαδή αυτών που οφείλουν να προσκομίσουν στην ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, επιπλέον δικαιολογητικά, σε διάστημα ενός μηνός), ενώ ολοκληρώνεται η εξέταση των ενστάσεων, όσων δεν ανακηρύχθηκαν δικαιούχοι και οι οποίοι, με βάση το σχετικό πλάνο, θα πληρωθούν την πρώτη δόση, προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, όπως λένε οι σχετικές πληροφορίες.

 

 

Πηγη

Άµεση ενίσχυση ανά κυψέλη για επαγγελµατίες µελισσοκόµους µετά το 2020, πρότειναν στην Κοµισιόν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεωργίας, κατά τη συνεδρίασή της στις 31 Αυγούστου, στις Βρυξέλλες. Βαδίζοντας µεν σε αντίθετη πορεία από την εκτατικοποίηση των ενισχύσεων στην κτηνοτροφία, ένα τσεκ αναλόγως τον αριθµών των κυψελών ζητείται να εξεταστεί, µαζί µε την αναθεώρηση της στήριξης της ΕΕ για τους µελισσοκόµους.

Όπως αναφέρει η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεωργίας, ενώ ο πληθυσµός των µελισσών στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 47,8 % µεταξύ 2004 και 2016, ο προϋπολογισµός των εθνικών µελισσοκοµικών προγραµµάτων αυξήθηκε µόνο κατά 12 %, από 32 σε 36 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως. Συνολικά, δηλαδή, τρία χιλιοστά του προϋπολογισµού της ΚΑΠ. Ο προϋπολογισµός της ΕΕ για το πρόγραµµα αυτό πρέπει, εποµένως, να αυξηθεί κατά 47,8 %, που αντιστοιχεί σε 47 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως, υποστηρίζει σχετικά. Επιπλέον, η έρευνα και ανάπτυξη στη µελισσοκοµία, η κατάρτιση και η µετεκπαίδευση των µελισσοκόµων, και περαιτέρω κίνητρα δηµοσιονοµικής πολιτικής (π.χ. φοροαπαλλαγές για µελισσοκοµικές δραστηριότητες) θα συνέβαλλαν στην άνθιση της µελισσοκοµίας, αναφέρει σχετικά το πόρισµα.

∆ράσεις προώθησης µελιού
Το µέλι θα πρέπει επίσης να προωθηθεί µεταξύ των παιδιών ως υγιεινή τροφή στη δηµόσια εκπαίδευση αναφέρουν οι τεχνοκράτες, υποστηρίζοντας την αύξηση του προϋπολογισµού της ΕΕ για τα σχολικά προγράµµατα. Ειδικότερα όσον αφορά την προώθηση του µελιού, η Επιτροπή Γεωργίας καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει έκθεση σχετικά µε την ποσότητα µελιού που καταναλώνεται και τις καταναλωτικές συνήθειες στην ΕΕ. Ένα εξαιρετικό παράδειγµα είναι η πρωτοβουλία «Μέλι για πρόγευµα», που οργανώθηκε από τη Σλοβενία και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από πολλά άλλα κράτη µέλη• θα ήταν χρήσιµο να καθιερωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα σχολικά προγράµµατα είναι επίσης ένα ιδανικό µέσο για να ενταχθεί το µέλι στην ανάπτυξη των παιδιών. Υποστηρίζω, συνεπώς, την αύξηση του προϋπολογισµού της ΕΕ για τα σχολικά προγράµµατα.

Σύστηµα ελέγχων σε εισαγωγές µελιού


Αναφορικά µε το µεγαλύτερο πρόβληµα των παραγωγών, τη νόθευση του µελιού, ζητήθηκε η καταχώρηση του µελιού που είναι σαφώς νοθευµένο στον κατάλογο RASFF, η απαγόρευση της τεχνικής της διήθησης µελωµάτων, και η θέσπιση δειγµατοληπτικών ελέγχων του µελιού που φθάνει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από τρίτες χώρες.
Επιπλέον προτείνεται, οι µονάδες συσκευασίας µελιού στις οποίες συσκευάζεται επίσης εισαγόµενο µέλι να υπόκεινται σε ενωσιακή παρακολούθηση ασφάλειας των τροφίµων. Σηµειώνεται εδώ, ότι τα δείγµατα µελιού από τα κράτη µέλη ελέγχθηκαν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών, το οποίο διαπίστωσε, µεταξύ άλλων, ότι το 20 % τωνδειγµάτων που είχαν ληφθεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και στις εγκαταστάσεις των εισαγωγέων ήταν νοθευµένο µέλι.

 

 

 

Πηγη

Να µπει µπροστά η διαδικασία προκηρύξεων για ιδιωτικές επενδύσεις στα πλαίσια του προγράµµατος Leader, δίνει σήµα η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία καθορίζονται οι κανόνες για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις των Οµάδων Τοπικής ∆ράσης.

Σύµφωνα µε την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, οι ΟΤ∆ είναι υποχρεωµένες να εξαντλήσουν ολόκληρο τον προϋπολογισµό για ιδιωτικές επενδύσεις και παράλληλα να παρέχουν συµβουλές στους δικαιούχους των Leader, αλλιώς θα µειώνονται αναλογικά τα κονδύλια για τις λειτουργικές τους δαπάνες. Μετά και από αυτό το στάδιο, αναµένεται να ακολουθήσουν µέσα στο χρόνο οι προσκλήσεις των Leader για ιδιωτικές επενδύσεις (υποµέτρο 19.2).Αναφορικά µε τις δράσεις που θα είναι επιλέξιµες προς ενίσχυσης µε δικαιούχους αγρότες και άλλους κατοίκους αγροτικών περιοχών ξεχωρίζουν οι εξής:

 • Μεταποίηση, εµπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων µε αποτέλεσµα γεωργικό προϊόν µε ποσοστό ενίσχυσης 65% για έργα έως 300.000 ευρώ στους εξής κλάδους: Κρέας – πουλερικά – κουνέλια, γάλα, σηροτροφία – σαλιγκάρια, ζωοτροφές, δηµητριακά, ελαιούχα προϊόντα, οίνος κ.λπ
 • Μεταποίηση, εµπορία ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων µε αποτέλεσµα µη γεωργικό προϊόν µε ποσοστό ενίσχυσης 65% σε κλάδους όπως: Ζυθοποιία, µεταποίηση γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων διατροφής και κοσµετολογίας (όπως προϊόντα από γάλα γαϊδούρας), επεξεργασία φαρµακευτικών και αρωµατικών φυτών.
 • Επενδύσεις στον τοµέα του τουρισµού  µε ποσοστό ενίσχυσης: 30–40 % ή 65 %.
 • Βιοτεχνία, χειροτεχνία, εµπόριο, παραγωγή ειδών µετά την 1η µεταποίηση  µε ποσοστό ενίσχυσης: 30–40 % ή 65%.
 • Επενδύσεις παροχής υπηρεσιών όπως παιδικοί σταθµοί, αθλητικοί χώροι,  πολιτιστικά κέντρα, κ.λπ. µε ποσοστό ενίσχυσης: 30 –40 % ή 65%.
 • Οικοτεχνίες που παράγουν προϊόντα δηµητριακών, αρτοσκευάσµατα, προϊόντα  µε extra παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα που έχουν προστεθεί αρωµατικά φυτά, µπαχαρικά, αιθέρια έλαια, κ.α. σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων, προϊόντα φυτικής προέλευσης διατηρηµένα µε αλάτι, ξύδι και λάδι, επιτραπέζιες ελιές, πάστες ελιάς, τουρσιά, σάλτσες κ.λπ

Η µετεγκατάσταση των σταβλικών εγκαταστάσεων χωρίς τη δυνατότητα εκσυγχρονισµού ώστε «να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων» θα επιδοτείται επίσης µέσω των νέων προγραµµάτων Leader. Σύµφωνα µε τα όσα είχαν γνωστοποιήσει οι διαχειριστικές αρχές σε σχετική µε το θέµα ηµερίδα, η δυνατότητα αυτή εντάχθηκε στα πλαίσια των Leader µε ποσοστό ενίσχυσης που κυµαίνεται από 80-100%.

 

 

Πηγη

Με «συνταγή 2016» όσον αφορά στο φετινό χρονοδιάγραµµα πορεύεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου να προετοιµάσει την επόµενη µεγάλη πληρωµή των αγροτών, αυτήν της ενιαίας ενίσχυσης για το 2017.

Σύµφωνα µε τους ιθύνοντες του οργανισµού, ήδη οι υπηρεσίες του «δουλεύουν στο φουλ» προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ όπως δηλώνει στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος «τα δικαιώµατα θα πληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου».

Υπενθυµίζεται ότι πέρσι η αντίστοιχη πληρωµή έγινε µε πίστωση των λογαριασµών, την Πέµπτη 27 Οκτωβρίου 2016 και αφορούσε το 70% της βασικής ενίσχυσης σε 567.000 δικαιούχους, ενώ η εξόφληση (εκκαθάριση βασικής, πράσινη και συνδεδεµένη) πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή 16 ∆εκεµβρίου 2016.


Ό, τι έρχεται από ∆ΑΟΚ για αγρο-περιβαλλοντικά πληρώνεται


Νωρίτερα, όπως διαβεβαιώνει µιλώντας στην Agrenda ο Γιώργος Κέντρος, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει στο πλάνο του να πληρώσει ενισχύσεις του β’ πυλώνα (αγρο-περιβαλλοντικά), ανάλογα πάντοτε «µε τη ροή των στοιχείων που του αποστέλλουν οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ».

Για το πρόγραµµα µείωσης της νιτρορύπανσης στην Λάρισα, για παράδειγµα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τρία ΑΦΜ δικαιούχων είναι «υπεύθυνα» για τις καθυστερήσεις στις πληρωµές όσων δεν πληρώθηκαν για το 2014, ενώ από εκεί κι έπειτα (έτη 2015 και 2016), όλοι οι αγρότες παραµένουν απλήρωτοι.

Σηµειώνεται ότι το σύστηµα του οργανισµού πληρωµών για τα αγρο-περιβαλλοντικά µέτρα του έτους 2015 παραµένει ανοιχτό από τις 14 Αυγούστου 2017 και οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ µπορούν να αποστέλλουν τις καταστάσεις πληρωµής.
Σε σχέση µε τη βιολογική γεωργία, όπως προείπαµε, οι ροές εξαρτώνται από τις ∆ΑΟΚ. Για παράδειγµα, στο Κιλκίς αναρτήθηκαν καταστάσεις ανάρτησης πληρωµής κι απορριπτόµενων βιολογικής γεωργίας 2013.

Παράλληλα, η ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας (∆.Α.Ο.Κ) της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας ανακοίνωσε ότι έχει στείλει προς πληρωµή αιτήµατα που αφορούν τη ∆ράση 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία (3η πληρωµή Βιολογικής Κτηνοτροφίας έτους 2012) και αφορά 457 ∆ικαιούχους µε συνολικό ποσό πληρωµής 2.814.272,62 ευρώ, αν και πληροφορίες από κτηνοτρόφους της περιοχής αναφέρουν ότι «πάει για µετά τις 10 Σεπτεµβρίου».

Στην ίδια περιοχή εξάλλου ολοκληρώθηκε η αποστολή παρτίδας πληρωµή µετά ενστάσεων έτους εφαρµογής 2014 για τη ∆ράση «Αµειψισπορά µε ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» που αφορά 9 δικαιούχους (περίπου 11.000,00 ευρώ).

Προσπάθεια να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιλαχόντες

Οι πιέσεις από όλους τους πολιτικούς χώρους σχετικά µε την ένταξη των επιλαχόντων νέων γεωργών φαίνεται ότι µάλλον θα πιάσουν τόπο. Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, λένε ότι γίνεται προσπάθεια µέσα στο Σεπτέµβριο, να ενταχτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στο πρόγραµµα. Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, υπολογίζει ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης, µιλώντας στην Agrenda ότι «θα περάσουν περίπου 450 ακόµα, ενώ γίνεται προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να περάσουν όλοι». Υπενθυµίζεται ότι η πληρωµή της πρώτης δόσης του πριµ συνεχίζεται, ενώ συνολικά 3.228 δικαιούχους που εντάχθηκαν στο πρόγραµµα νέων γεωργών περιλάµβανε η δεύτερη παρτίδα πληρωµών του ΟΠΕΚΕΠΕ, πληρωµές που πραγµατοποιήθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο οργανισµός, από τις 14 Αυγούστου έως τις 18 Αυγούστου. Το συνολικό ποσό της δεύτερης αυτής παρτίδας πληρωµών της πρώτης δόσης (70%) του πριµ έφτασε τα 43,4 εκατ. ευρώ, ενώ η πρώτη παρτίδα περιελάµβανε 4.957 δικαιούχους. Παράλληλα, αναφέρουν πληροφορίες, ως τα τέλη Αυγούστου πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων που κατέθεσαν όσοι ενδιαφερόµενοι έµειναν εκτός του προγράµµατος. Οι αρµόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε καλό δρόµο όσον αφορά στην εξέταση των ενστάσεων των ενδιαφερόµενων παραγωγών που ολοκληρώθηκαν τέλη Ιουλίου, γεγονός που «δίνει πόντους» για πληρωµή, ακόµα και µέσα στο Σεπτέµβριο. Σηµειώνεται ότι όσον αφορά στους ενιστάµενους, αν επιτύχουν βαθµολογία, πάνω από το µέσο όρο της εκάστοτε περιφέρειας, η πληρωµή γίνεται µε υπερ-δέσµευση και δεν «βγαίνει» από τον κατάλογο των επιλέξιµων κανείς παραγωγός. Μαζί µε εκείνους που έχουν καταθέσει ένσταση και τελικά δικαιωθούν, περί τα τέλη Σεπτεµβρίου, θεωρείται µε τα σηµερινά δεδοµένα πιθανόν, να πληρωθεί την α’ δόση ακόµα µια κατηγορία νέων, οι εν δυνάµει. Πρόκειται για παραγωγούς για τους οποίους εκκρεµεί η κατάθεση στις αρµόδιες υπηρεσίες κάποιου απαιτούµενου δικαιολογητικού.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου στέλνουν τώρα την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου του 2015

Την πολυπόθητη εντολή πληρωµής περιµένει ακόμα η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου για το 2015. Πληροφορίες, από παραγωγούς που επικοινώνησαν με το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν ότι έλαβαν απάντηση πως αυτό θα γίνει «προς το τέλος Σεπτεμβρίου», γεγονός που επιβεβαιώνει και ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Οι εναπομείνασες υποθέσεις επιστροφής βρίσκονται σε στάδιο τελικής επεξεργασίας, προκειμένου να αποδοθούν πιθανότατα τον  Σεπτέμβρη, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών». Όσον αφορά τα ποσά που έχουν καταβληθεί, αναλυτικό έγγραφο της ΑΑΔΕ αναφέρει: «Οι επιστροφές για το 2013 και το 2014 ολοκληρώθηκαν και δεν υπάρχουν δικαιούχοι κατ’ έτος που να παραµένουν εκτός πληρωµής καθώς επεξεργάστηκαν όλοι που σύµφωνα µε την απόφαση πιστοποιούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ µέχρι τέλος έκαστου έτους και διαβιβάζονται άπαξ σε ηλεκτρονική µορφή πριν την έναρξη της πληρωµής στην ΔΗΛΕΔ. Το υπολογισθέν ποσό επιστροφής για το έτος 2013 (δόση 50% η οποία εκκρεµούσε για ορισµένους) ήταν 32.882.639,40 ευρώ για 239.868 δικαιούχους. Το υπολογισθέν ποσό επιστροφής ΕΦΚ για το έτος 2014 (100%) ήταν 90.258.786,866 για 443.221 δικαιούχους».

 

 

Πηγη

Ανοίγει ο δρόµος για τη δηµιουργία ζωνών καλλιέργειας που θα οριοθετούν την ανάπτυξη συγκεκριµένων δράσεων µε κίνητρα και αντικίνητρα, σε πρώτο χρόνο από τα διαρθρωτικά προγράµµατα (ΠΑΑ), ακόµα και αυτής της περιόδου, και µε πολιτικές άµεσων ενισχύσεων µετά το 2020. Μια καταγραφή µε τη µορφή «ακτινογραφίας», που θα δίνει την πραγµατική εικόνα των συντελεστών και των τεχνοοικονοµικών στοιχείων κάθε καλλιέργειας, βρίσκεται ήδη στα σκαριά µετά από απόφαση του γενικού γραµµατέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπου Κασίµη και θα διαιρέσει το µείγµα στρατηγικής στη γεωργία βάσει δύο µοντέλων παραγωγής:

Το µαζικό-οµογενοποιηµένο που ενδέχεται να περιλαµβάνει προϊόντα commodities (π.χ βαµβάκι, σκληρό σιτάρι κ.λπ) και βιοµηχανικές καλλιέργειες.

Το διαφοροποιηµένο-ποιοτικό µέσα στο οποίο αναµένεται να ενσωµατωθούν κυρίως οπωροκηπευτικά και ειδικές καλλιέργειες όπως τα super foods.

Έτσι για παράδειγµα, µια περιοχή που φηµίζεται για τα όσπρια, θα χαρακτηρίζεται ζώνη για αντίστοιχη καλλιέργεια, µια άλλη που φηµίζεται για τα αµύγδαλα το ίδιο. Κάπως έτσι, αφενός θα υπάρχει ένας προσανατολισµός των επαγγελµατιών του χώρου αφετέρου θα δηµιουργηθούν οι προϋποθέσεις οικοδόµησης ενός ευρέου πλέγµατος εγχώριων κλαδικών διασυνδέσεων µε τη βιοµηχανία παραγωγής αγροτικών εισροών, τη µεταποίηση αγροτικών προϊόντων και µε τις υπηρεσίες.

Η παραπάνω «µοντελοποίηση» γίνεται στο πλαίσιο διαµόρφωσης στρατηγικής για τον αγροτικό τοµέα την ερχόµενη δεκαετία και της εξειδίκευσής της σε επιχειρησιακό επίπεδο Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά είτε σε πιθανή τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020 είτε στο σχεδιασµό και τις στρατηγικές επιλογές για την επόµενη προγραµµατική περίοδο, σύµφωνα µε την απόφαση του κ. Κασίµη.

Η συγκεκριµένη µελέτη έχει ανατεθεί στο Πανεπιστήµιο Κρήτης, αναφέρει η προκήρυξη και αναµένεται να ολοκληρωθεί σε 6 µήνες.Οι επενδύσεις από τον β’ πυλώνα δεν είναι για «αγροτικό ακτιβισμό»

Πολιτικά εφικτό θεωρούν τεχνοκράτες και ευρωπαϊκά think tank να πέσει το κέντρο βάρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής µετά το 2020 από τον α’ πυλώνα στο β’, δηλαδή από τις άµεσες ενισχύσεις στα επενδυτικά προγράµµατα που έχουν µετρήσιµα αποτελέσµατα στην ανάπτυξη του αγροτικού τοµέα και η χρηµατοδότηση γίνεται από κοινού από τα κράτη µέλη και τις Βρυξέλλες. Οι σκέψεις λόγω του ασφυκτικού δηµοσιονοµικού πλαισίου µετά και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι τα κονδύλια της ΚΑΠ να χρησιµοποιούνται όχι για «αγροτικό ακτιβισµό» αλλά για να καταστεί δυνατή η µετάβαση σε παραγωγή µεγάλης κλίµακας. Εξάλλου, πλέον η ΕΕ και ΗΠΑ ανταγωνίζονται για το ποιος θα είναι ο µεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων. Ενδεικτικό είναι ότι το εµπόριο της ΕΕ έχει φθάσει τα 120 δισ. ευρώ. Εξάλλου, όποιος δεν είχε κατανοήσει το µεταβατικό χαρακτήρα της τρέχουσας ΚΑΠ και είχε αρκεστεί µόνο στο «µαξιλάρι» των ιστορικών δικαιωµάτων ενδεχοµένως τώρα να βρεθεί προ εκπλήξεων µε τις ανακατανοµές των κονδυλίων.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού think Tank, Groupe de Bruges, Σάµιουαλ Φέρετ θεωρεί ότι «αυτός είναι πιο έξυπνος τρόπος να επενδύσουµε στο µέλλον από ό, τι στον α’ πυλώνα », ο οποίος ισχυρίζεται ότι υπάρχει µεγαλύτερη λογοδοσία στο πλαίσιο του β’ πυλώνα και τα έργα του είναι πιο «προσανατολισµένα στα αποτελέσµατα». Εξάλλου και ο ίδιος ο Επίτροπος γεωργίας Φιλ Χόγκαν παραδέχεται ότι πλέον τα χρήµατα θα είναι αυξηµένα µόνο για «παραγωγικές δουλειές» που θα αυξάνουν το ΑΕΠ της ΕΕ. «Πρέπει να υπάρξει στροφή από τη συµµόρφωση προς ένα προσανατολισµό βασισµένο στην επίτευξη αποτελεσµάτων», δηλώνει χαρακτηριστικά. Το αυτό, επιβεβαιώνουν και τα σχέδια για παροχή κινήτρων µεταβίβασης εκµεταλλεύσεων σε νέους αγρότες, οι διευκολύνσεις για αγορά ή µίσθωση αγροτικής γης, η αξιοποίηση της γεωργίας ακριβείας κλπ.

Ο Φέρετ δεν έχει καµία αυταπάτη ότι η επένδυση πάνω στον β’ πυλώνα  εις βάρος του Πυλώνα 1, θα είναι εύκολη. «Είναι πολιτικά εφικτή, αλλά απαιτεί ένα νέο τρόπο σκέψης. Για πολλούς υπουργούς γεωργίας, ο κανονισµός του α’ πυλώνα για απευθείας πληρωµή είναι ο καλύτερος τρόπος για να δαπανήσουν χρήµατα κάθε χρόνο.», λέει χαρακτηριστικά.

Το νέο σφικτό δηµοσιονοµικό πλαίσιο για την νέα ΚΑΠ της επόµενης 7ετίας προετοιµάζεται πυρετωδώς µε τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών να «πατάνε» πάνω σε στατιστικές έρευνες που λένε ότι µόνο από µια τάξη µεγέθους 100.000 ευρώ και µετά αυξάνεται ο συνολικός αριθµός των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και δη ανταγωνιστικών και σε στοιχεία που δείχνουν ποιες καλλιέργειες δηµιουργούν προϋποθέσεις αύξησης του αγροτικού ΑΕΠ.

 

 

ΠΗΓΗ

Την εφαρμογή του Καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι και των μέτρων για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους έτους 2017 περιγράφει εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τόπο Διαύγεια.

 

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος, προβλέπει ανά προϊόν τα ακόλουθα:

1.1.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΡΥΖΙ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 7.811.531 € και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 30.410 εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 257 € ανά εκτάριο.

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στην Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας και στη Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων, το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων ρυζιού ανά έτος.

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

1.2.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΤΑΡΙ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 12.000.000 € και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση αναφοράς που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013, ανέρχεται σε 250.000 εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 48 € ανά εκτάριο

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στην Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας και στη Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων, το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων σκληρού σίτου ανά έτος.

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

1.3.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 3.000.000€ και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση αναφοράς που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013, ανέρχεται σε 5.800 εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 517 € ανά εκτάριο

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στις Διευθύνσεις α) Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων και β) Μεταποίησης και Ποιοτικού ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής, το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων βιομηχανικής τομάτας ανά έτος.

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

1.4.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΧΥΜΟ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 7.603.500 € και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση αναφοράς που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013, ανέρχεται σε 18.500 εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 411€ ανά εκτάριο

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) γνωστοποιεί στις Διευθύνσεις Μεταποίησης και Ποιοτικού ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση ανά έτος.

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

1.5.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 4.882.207 € και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση αναφοράς που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 16.500 εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 296 € ανά εκτάριο

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στην Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση ανά έτος.

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

1.6.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΠΡΩΤΕΙΝΟΥΧΑ ΨΥΧΑΝΘΗ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 6.835.089 € και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 40.000 εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 171 € ανά εκτάριο

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στην Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας και τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων κτηνοτροφικών πρωτεϊνούχων καρποδοτικών ψυχανθών ανά έτος.

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

1.7.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΣΠΟΡΑΣ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 2.929.324 € και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση αναφοράς που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 4.285 εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 684 € ανά εκτάριο

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στην Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας και τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων σπόρων σποράς.

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

1.8.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται σε 950.000 € και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση αναφοράς που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Καν(ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ανέρχεται σε 1.900 εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 500 € ανά εκτάριο

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στην Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας και στη Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, ΔΣ και Π.Π το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων σπαραγγιών ανά έτος.

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

1.9.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΤΕΥΤΛΑ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 6.835.089 € και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση αναφοράς σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013, καθορίζεται σε 13.367εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 511 € ανά εκτάριο.

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων ζαχαροτεύτλων σε ετήσια βάση.

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

1.10.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 2.929.324 € και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση αναφοράς που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 17.700 εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 165 € ανά εκτάριο.

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στις Διευθύνσεις α) Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων και β) Μεταποίησης και Ποιοτικού ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής, το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων συμπυρήνου ροδάκινου ανά έτος

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

1.11.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 5.000.000€ και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση αναφοράς που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 14.200 εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 352 € ανά εκτάριο.

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στην Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας, στην Δ/νση Μεταποίησης και Ποιοτικού ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής και στη Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων κορινθιακής σταφίδας ανά έτος

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

 

1.12.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΕ ΚΑΡΠΟΥΣ ΜΕ ΚΕΛΥΦΟΣ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 4.000.000€ και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 28.799 εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 139 € ανά εκτάριο.

6. Το μοναδιαίο ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στην Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας και στη Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων καρπών με κέλυφος ανά έτος

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

1.13.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΜΗΛΑ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 4.000.000€ και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 8.391 εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 477 € ανά εκτάριο.

6. Το μοναδιαίο ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στην Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας και στη Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων καλλιέργειας μήλων ανά έτος

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

1.14.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 25.809.281€ και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η έκταση που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 94.558 εκτάρια.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 273 € ανά εκτάριο

6. Το μοναδιαίο ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν. (Ε.Ε) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, ανά έτος

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

1.15.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό μορφή πρόσθετης ενίσχυσης, ανά επιλέξιμο ζώο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 36.336.635 € και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 149€ ανά επιλέξιμο ζώο.

5. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ζωικών Γενετικών Πόρων και Συστημάτων Εκτροφής Ζώων (εφεξής ΔΔΖΓΠ&ΣΕΖ). Για το σκοπό αυτό ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. γνωστοποιεί εγκαίρως στη ΔΔΖΓΠ&ΣΕΖ και στη Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής Δ.Σ. και Π.Π. το συνολικό αριθμό επιλέξιμων ζώων ανά έτος μετά την ολοκλήρωση όλων των ελέγχων.

1.16.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ ΚΡΕΑΣ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή πρόσθετης ενίσχυσης, ανά επιλέξιμο ζώο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 50.978.015€ και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 11€ ανά επιλέξιμο ζώο

5. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν. (ΕΕ) 639/2014, μετά από εισήγηση της ΔΔΖΓΠ&ΣΕΖ. Για το σκοπό αυτό ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. γνωστοποιεί εγκαίρως στη ΔΔΖΓΠ&ΣΕΖ, το συνολικό αριθμό επιλέξιμων ζώων ανά έτος μετά την ολοκλήρωση όλων των ελέγχων.

1.17.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό μορφή ετήσιας συνδεδεμένης ενίσχυσης με βάση το επιλέξιμο ζωικό κεφάλαιο της κάθε εκμετάλλευσης, ως εξής:

 για το Μέτρο 1 (βοοειδή) ανά επιλέξιμη Μονάδα Μεγάλων Ζώων (ΜΜΖ), σε ετήσια βάση.

 για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) ανά επιλέξιμο ζώο, σε ετήσια βάση 

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται για το Μέτρο 1 στα 2.820.000€ και για το Μέτρο 2 στα 560.000€ και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 235€ ανά επιλέξιμη Μ.Μ.Ζ. για το Μέτρο 1 και 35€ ανά επιλέξιμο ζώο για το Μέτρο 2.

5. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για το σκοπό αυτό ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν. (ΕΕ) 639/2014 γνωστοποιεί εγκαίρως στη ΔΔΖΓΠ&ΣΕΖ με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων τις συνολικές επιλέξιμες ΜΜΖ βοοειδών για το Μέτρο 1 και τον συνολικό αριθμό επιλέξιμων ζώων για το Μέτρο 2.

1.18.1 ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑ

1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά επιλέξιμο κουτί μεταξόσπορου, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.

2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.

3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται σε 781.153€ και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

4. Ο αριθμός κουτιών αναφοράς καθορίζεται σε 5.000 κουτιά.

5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 248 € ανά κουτί.

6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στην Δ/νση Υποδομών & Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων και στη Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, ΔΣ και Π.Π, το συνολικό αριθμό επιλέξιμων κουτιών μεταξόσπορου.

7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους. 

2.1.4 ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ - ΠΟΣΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ - ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

1. Σύμφωνα με το άρθρο 58 του κανονισμού (ΕΚ) 1307/2013 του Συμβουλίου, το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται σε 749,38 €/εκτάριο για βασική έκταση 250.000 εκταρίων. Σε περίπτωση υπέρβασης της βασικής έκτασης το ποσό της ειδικής ενίσχυσης μειώνεται κατ’ αναλογία της υπέρβασης.

2. Για τον έλεγχο της τήρησης των όρων χορήγησης της ειδικής ενίσχυσης λαμβάνεται υπόψη και η ελάχιστη απόδοση ανά στρέμμα. Η ειδική ενίσχυσης χορηγείται στους παραγωγούς που, υπό κανονικές συνθήκες, καλλιέργησαν και συγκόμισαν από τις δηλωθείσες εκτάσεις, ποσότητα βαμβακιού τουλάχιστον ίση με εκείνη που αντιστοιχεί στην ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ

 

 

Πηγη

Στα 27,3 ευρώ το στρέμμα καθορίζεται η ενδεικτική τιμή για τη συνδεδεμένη στη μηδική, που θα ισχύσει για το 2017 (με πληρωμή το 2018), σύμφωνα με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και δείχνει ότι σε πρώτη φάση οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών έδωσαν το πράσινο φως στην ελληνική πρόταση για ένταξη του προϊόντος αυτού στο πακέτο των εν λόγω ενισχύσεων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η απόφαση, ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 25.809.281ευρώ, για το 2018 στα 25.531.408 ευρώ, για το 2019 στα 25.256.552 ευρώ και για το 2020 στα 27.164.626 ευρώ. Αντίστοιχα, η έκταση που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 945.580 στρέμματα.

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με τις Λεπτομέρειες συνδεδεμένης στα ψυχανθή για το 2017.pdf

Σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 2

Προϋπολογισμός και πόροι χρηματοδότησης

1. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 25.809.281ευρώ, για το 2018 στα 25.531.408 ευρώ, για το 2019 στα 25.256.552 ευρώ και για το 2020 στα 27.164.626 ευρώ.

2. Η έκταση που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 94.558 εκτάρια.

Η χρηματοδότηση της ενίσχυσης προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

 

Άρθρο 3

Όροι επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών είναι οι γεωργοί (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) οι οποίοι καλλιεργούν τα είδη που ορίζονται στο παράρτημα της παρούσας, σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να χρησιμοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή/και στους Κοινούς Καταλόγους Ποικιλιών.

β) Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου καθορίζεται σε 0,1 εκτάριο.

Ο γεωργός, ο οποίος δεν τηρεί τους όρους επιλεξιμότητας της παρούσας δε δύναται να λάβει την εν λόγω ενίσχυση.

 

Άρθρο 4

Καθορισμός και καταβολή ενίσχυσης

1. Η στήριξη καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση.

2. Το μοναδιαίο ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν. (Ε.Ε) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί στη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, ανά έτος

3. Το αργότερο μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) κοινοποιεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία για την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη που χορηγήθηκε κατά το αμέσως προηγούμενο έτος. Κατόπιν αυτού η Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κοινοποιεί στην Επιτροπή τα στοιχεία αυτά το αργότερο μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, του Καν(ΕΕ)639/2014.

 

Άρθρο 5

Υποχρεώσεις παραγωγών

Οι παραγωγοί προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης του άρθρου 1 της παρούσης υποχρεούνται:

1. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 93 και 94 του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1306/2013.

2. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Κοινοτικές Αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.

3. Να υποβάλλουν αίτημα λήψης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για την βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η εν λόγω δήλωση του γεωργού συνεπάγεται ότι ο γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.

 

Άρθρο 9

Παράρτημα

Προσαρτάται στην παρούσα απόφαση Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

Επιλέξιμα είδη, για την παρούσα ενίσχυση είναι τα παρακάτω:

Μηδική, Medicago sativa

Μηδική η λυκίσκη ή λουπουλίνα, Medicago lupulina

Μηδική ποικιλία στικτή υβρίδιο, Medicago x varia

Μηδική Δενδρώδης, Medicago arborea

Αγριοτρίφυλλο, Medicago polymorpha

Τριφύλλι το αλεξανδρινό, Trifolium alexandrinum

Τριφύλλι το νόθο ή υβρίδιο, Trifolium hybridum

Τριφύλλι το σαρκόχρουν, Trifolium incarnatum

Τριφύλλι το λειμώνιο, Trifolium pratense

Τριφύλλι το έρπον ή λευκό, Trifolium repens

Τριφύλλι το ύπτιο ή Περσικό, Trifolium resupinatum

Τριφύλλι Υπόγειο, Trifolium subterraneum

 

 

Πηγη

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 07:33

8 Νέες προσθήκες στα Προγράμματα

Written by

Εγκρίθηκαν από την Κοµισιόν οι αλλαγές στο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης µε σηµαντικότερες προσθήκες, την ένταξη του ηλίανθου στην Απονιτροποίηση, τις ενισχύσεις για νέα προϊόντα στη Βιολογική και τη χορήγηση ειδικού πριµ για αγορά ζωοτροφών.

Όλες οι τροποποιήσεις ενσωµατώθηκαν στον οδηγό των Προγραµµάτων και θα βρίσκονται στις ερχόµενες προκηρύξεις. Αξίζει επίσης να σηµειωθεί, η ένταξη των ορυζώνων στο ∆έλτα του Έβρου στο πριµ αµειψισποράς και η δυνατότητα στους επαγγελµατίες αγρότες να λάβουν στήριξη για την ίδρυση αποστακτηρίων και µονάδων για αιθέρια έλαια µέσω της Μεταποίησης των Leader. Σύµφωνα µε δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι τροποποιήσεις εγκρίθηκαν στις 28 Ιουνίου.

1.Οριστικά ο ηλίανθος στην απονιτροποίηση


Εγκρίθηκε από της ευρωπαϊκές αρχές, η εισαγωγή της καλλιέργειας ηλίανθου στο πλαίσιο της δέσµευσης αµειψισποράς που αποτελεί µία από τις τέσσερις δράσεις του νέου Μέτρου της Απονιτροποίησης. Το ύψος της ενίσχυσης σύµφωνα µε το νέο οδηγό των Προγραµµάτων καθορίζεται τώρα ως εξής:
Όλη η Μακεδονία, Θράκη: 31, 7 ευρώ ανά στρέµµα.
Θεσσαλία: 31,6 ευρώ ανά στρέµµα
Νησιά, Πελοπόννησος,
∆. Ελλάδα: 32 ευρώ ανά στρέµµα.
Νησιά Αιγαίου, Κρήτη: 32,2 ευρώ ανά στρέµµα.
Σύµφωνα µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η προκήρυξη του Μέτρου θα γίνει µέχρι το Σεπτέµβριο και θα έχει πρώτο έτος εφαρµογής το 2018 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2017 –εαρινές καλλιέργειες 2018). ∆ήλωση εφαρµογής είναι το ΟΣ∆Ε του 2017. 0Στο πλαίσιο αυτής της δέσµευσης οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν ετησίως να θέτουν σε αµειψισπορά έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγµένης έκτασης. Ως καλλιέργειες αµειψισποράς εγκαθίστανται ξηρικές καλλιέργειες.

2.    Στην ψευδοσπορά ορυζώνων ο  Έβρος

Ως επιλέξιµη περιοχή εντάχθηκε ο Έβρος στο Μέτρο «Εναλλακτική καταπολέµηση ζιζανίων στους ορυζώνες» που δίνει ενίσχυση σε ρυζοκαλλιεργητές που ακολουθούν µεθόδους ψευδοσποράς και µηχανικής καταπολέµησης των ζιζανίων. Η δέσµευση είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρµόζεται σε σταθερά αγροτεµάχια καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας, τα οποία κατέχονται νόµιµα κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο της δέσµευσης. Το ποσό του ύψους ενίσχυσης ορίζεται στα 21 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως. ∆ικαιούχοι είναι όλοι οι ρυζοκαλλιεργητές εντός επιλέξιµων περιοχών. Εκτιµάται ότι η έκδοση θεσµικού πλαισίου έως τον Αύγουστο 2017 και της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος έως τον ∆εκέµβριο 2017.

3.    Πλήρης η κάλυψη αγοράς θρυμματιστή

Ένταξη νέου Μέτρου 4.4.4 «Θρυµµατιστής κλαδεµάτων για τις ελαικοκαλλιέργειες» µε κοινοτική συµµετοχή περίπου 900.000 ευρώ. Η δράση αφορά την ενίσχυση των παραγωγών που έχουν ενταχθεί στη δράση 10.1.6 «∆ιαχείριση φυτικών υπολειµµάτων των κλαδεµάτων στην ελαιοκαλλιέργεια» προκειµένου να αποκτήσουν θρυµατιστή για τα κλαδέµατα των ελαιοκαλλιεργείων. Το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται στο 100% των επιλέξιµων δαπανών. Υπενθυµίζεται ότι η δράση 10.1.6 αφορά τον θρυµµατισµός των κλαδεµάτων µε διάµετρο µικρότερη των 6-7 εκατοστών και την απόθεση ή την ενσωµάτωσή τους στο έδαφος είτε απευθείας στην εδαφική επιφάνεια του αγροτεµαχίου είτε αναµιγνυόµενα µε προϊόντα κοµποστοποίησης.

4. Στήριξη αγροτών για αιθέρια έλαια

Προστέθηκαν νέοι κλάδοι ενίσχυσης στο Μέτρο «4.2.3 Μεταποίηση, εµπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από επαγγελµατίες αγρότες» που θα προκηρυχθεί µαζί µε τα Leader, για έργα κάτω των 300.000 ευρώ. Αναλυτικά, σύµφωνα µε το νέο οδηγό των Προγραµµάτων θα ενισχύονται οι δαπάνες για επενδύσεις στους εξής κλάδους: Κρέας – πουλερικά – κουνέλια, γάλα, αυγά, σηροτροφία – σαλιγκάρια, ζωοτροφές, δηµητριακά, ελαιούχα προϊόντα, άνθη, σπόροι & πολλαπλασιαστικό υλικό, οίνος – αµπελουργία, οπωροκηπευτικά, ζυθοποιία, µονάδες µεταποίησης γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων διατροφής και κοσµετολογίας, φαρµακευτικά και αρωµατικά φυτά, ξύδι, µέλι και επεξεργασία προϊόντων κυψέλης, καπνός.

5. Πριμ για ζωοτροφές και μετακινήσεις

Στο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης εντάχθηκε ο οδηγός του νέου Μέτρου «10.1.11 Βελτίωση περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιµων γαιών σε περιοχές που αντιµετωπίζουν κίνδυνο ερηµοποίησης λόγω διάβρωσης» προϋπολογισµού 22 εκατ. ευρώ που χωρίζεται σε δύο δράσεις ως εξής:
1) Αναστολή βόσκησης των βοσκήσιµων γαιών στην αρχή της κύριας βλαστητικής περιόδου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη βλάστηση να αναπτυχθεί, και συγκεκριµένα: α) τους µήνες Μάρτιο και Απρίλιο στη πεδινή υψοµετρική ζώνη (<600 µ.), β) τους µήνες Απρίλιο και Μαϊο στην ηµιορεινή υψοµετρική ζώνη (600-800 µ. γ) το µήνα Μάιο στην ορεινή υψοµετρική ζώνη (>800µ.).
Η δέσµευση αυτή αφορά αναστολή της βόσκησης στην αρχή της κύριας βλαστητικής περιόδου και απευθύνεται αποκλειστικά σε µη µετακινούµενους κτηνοτρόφους.
Το πριµ δίνεται µε σκοπό να καλύψει τις πρόσθετες δαπάνες για την αγορά ζωοτροφής για τον επιπλέον χρόνο που τα ζώα θα παραµένουν στο στάβλο. Το ύψος της ενίσχυσης φτάνει τα 10 ευρώ ανά στρέµµα βοσκοτόπου αναλόγως την υψοµετρική ζώνη του τόπου που κατέχουν και την Περιφέρεια που εδρεύουν οι κτηνοτρόφοι.
2) Η δεύτερη δράση έχει δικαιούχους όλους τους µετακινούµενους κτηνοτρόφους που µετακινούν το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου σε ορεινές βοσκήσιµες γαίες για τουλάχιστον τέσσερις συνεχόµενους µήνες το έτος. Η ενίσχυση ορίζεται αναλόγως την απόσταση που διανύουν οι κτηνοτρόφοι και µπορεί να φτάσει µέχρι τα 11 ευρώ ανά στρέµµα.

6 .Επιχειρήσεις σε μικρά χωριά

Το ποσό ενίσχυσης αυξάνεται και θα κυµαίνεται µεταξύ 11.000 και 24.000 ευρώ ανά δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) στο Μέτρο 6.2: Στήριξη µικρών αγροτικών κοινοτήτων (έως και 5.000 κάτοικοι)
Ειδικότερα το βασικό ποσό ενίσχυσης θα είναι: α) 11.000 ευρώ για έναρξη γραφείου παροχής υπηρεσιών (π.χ. αρχιτεκτονικό γραφείο), β) 16.000 ευρώ για έναρξη επιχείρησης διαφορετική από την περίπτωση (α) (π.χ. παντοπωλείο).
Τα παραπάνω ποσά θα αυξάνονται αναλογικά κατά: α) 4.000 ευρώ εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας / έδρα των δικαιούχων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή σε µικρά νησιά (νησιά µέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσµό) ή συνδυασµός αυτών των κατηγοριών περιοχών και β) επιπλέον 4.000 ευρώ εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας / έδρα των δικαιούχων βρίσκεται σε νησιά που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από τη προσφυγική – µεταναστευτική κρίση.

7. Μετράνε και τα αρσενικά στην ενίσχυση αυτόχθονων

Επεκτάθηκε εφαρµογής της δράσης για τη διατήρηση των αυτόχθονων φυλών και σε άλλες περιοχές, στις οποίες εντοπίστηκε αριθµός σπάνιων ζώων, ενώ θα προσµετρούνται και τα αρσενικά ζώα εκτός από τα θηλυκά για τον υπολογισµό του πριµ σε αναλογία 1 προς 15.
Αναλυτικά, στην πρόσκληση του Οκτωβρίου, οι περιοχές που προτείνεται η επέκταση εφαρµογής της σχετικής δράσης έχει εντοπιστεί αριθµός ζώων σπάνιων φυλών είναι οι εξής:
Βοοειδή: Κατερίνης: Θεσσαλία, Κ. Μακεδονία και Ήπειρος, Συκιάς: Όλη η Ελλάδα.
Πρόβατα: Γλώσσα Σκοπέλου: Μαγνησία, Λάρισα, Β. Σποράδες, Θεσσαλία, Φθιώτιδα, ∆ράµας: ∆ράµα, Αν. Μακεδονία, Θράκη, Πηλίου: Όλη η Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Καλαρρύτικο: Ήπειρος, Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, ∆υτ. Μακεδονία.
Ιπποειδή: Θεσσαλίας: Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Σκύρου: Όλη η επικράτεια.
Τα ύψη ενίσχυσης ορίζονται ως εξής:
Θηλυκά Βοοειδή άνω των 6 µηνών: 333 ευρώ ανά ζωική µονάδα
Θηλυκά Αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους: 34,8 ευρώ ανά κεφαλή
Χοιροµητέρες: 215 ευρώ ανά ζωική µονάδα
Ιπποειδή: 350 ευρώ ανά ζωική µονάδα

8.Πόντους στις μεγάλες εκτάσεις στα Βιολογικά

Σε κατόχους µεγάλων εκτάσεων και αγρότες νεαρής ηλικίας θα δώσει βαρύτητα η 2η προκήρυξη της Βιολογικής Γεωργίας, σύµφωνα µε τα νέα κριτήρια που εγκρίθηκαν από την Κοµισιόν. Παράλληλα, οριστικοποιήθηκαν οι νέες οµάδες καλλιεργειών και το ύψος του πριµ όπως φαίνεται παρακάτω:

 •  Ρόδια, σύκα, µικρόκαρπες (φράουλες κ.λπ), αβοκάντο, ακρόδρυα, ακτινίδια µε 90 ευρώ ανά στρέµµα για νεοεισερχόµενους και παλιούς βιοκαλλιεργητές.
 •   Καπνός, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα 60 ευρώ ανά στρέµµα για παλιούς και νεοεισερχόµενους.

Φυσικά αφαιρείται ο κόφτης Natura, και στη θέση του µπαίνουν άλλα κριτήρια µοριοδότησης τα οποία ενεργοποιούνται εφόσον ο συνολικός προϋπολογισµός των αιτήσεων ενίσχυσης στη δράση είναι µεγαλύτερος του προκυρηχθέντος ποσού. Τα κριτήρια αυτά σύµφωνα µε το νέο οδηγό των Προγραµµάτων έχουν ως εξής:

Για τους νεοεισερχόµενους (∆ράση 10.1.1) της φυτικής παραγωγής προτεραιότητα θα δίνεται σε:

 •  Γεωργούς νεαρής ηλικίας.
 •  Μεγάλες εκτάσεις.
 •  Εκτάσεις που ανήκουν σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
 • Για τους παλιούς βιοκαλλιεργητές (∆ράση 10.2.1) προτεραιότητα θα δίνεται σε:
 •  Προτεραιότητα θα δίνεται σε επαγγελµατίες αγρότες.
 •  Θα µετράει η χρονική διάρκεια προηγούµενης εφαρµογής βιολογικού συστήµατος.
 •  Εντασσόµενη έκταση. Όσο µεγαλύτερη τόσο πιο πολλά µόρια.
 •  Εντασσόµενη έκταση που ανήκει σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.


Για τους νεοεισερχόµενους (∆ράση 10.1.2) στη βιολογική κτηνοτροφία εφόσον ο συνολικός προϋπολογισµός των αιτήσεων ενίσχυσης στη δράση είναι µεγαλύτερος του προκυρηχθέντος ποσού, ισχύουν οι ακόλουθες αρχές κριτηρίων επιλογής:

 •  Γεωργοί νεαρής ηλικίας.
 •  Βιολογική παραγωγή ζωοτροφών. Για τους παλιούς κτηνοτρόφους της βιολογικής (∆ράση 10.2.2):
 •  Προτεραιότητα θα δίνεται σε επαγγελµατίες αγρότες.
 •  Θα µετράει η χρονική διάρκεια προηγούµενης εφαρµογής βιολογικού συστήµατος .
 •  Πόντους θα παίρνουν και οι παραγωγοί βιολογικών ζωοτροφών.¬

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 5

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΠΥΚΝΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ