Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Οικονομικές Ενισχύσεις

Οικονομικές Ενισχύσεις (67)

Από το βράδυ της Πέμπτης (14/12/2017) αναμένεται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών το υπόλοιπο του τσεκ (βασικής ενίσχυσης) και το πρασίνισμα για το 2017. Τις επόμενες ώρες θα μπορούν οι δικαιούχοι να σηκώνουν τα χρήματά τους ανάλογα και με το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο διατηρούν λογαριασμό. Το συνολικό ποσό που θα πληρωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί ξεπερνά το 1 δις ευρώ. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή θα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης (το 30% που αντιστοιχεί σε ποσό 427.329.000 ευρώ), το πρασίνισµα (562.899.000 ευρώ) και την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (37.527.000 ευρώ). Στο μεταξύ πληρωμές είχαμε, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, συνολικού ύψους 8.317.239 ευρώ σε 1.688 δικαιούχους.

Το μεγαλύτερο μέρος της πληρωμής αφορά ανειλημμένες υποχρεώσεις για τη βιολογική γεωργία (συνολικά 1.245 δικαιούχοι).

Πάντως καταγγελίες που έχουμε στον ΑγροΤύπο από βιοκαλλιεργητές μας αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ημερομηνίες είναι τόσο «πιεσμένες» που είναι πολύ δύσκολο να επεξεργαστούν οι ενστάσεις που κατατέθηκαν στις ΔΑΟΚ.

Διαβάστε πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 11 και 12 Δεκεμβρίου

 

 

Πηγη

Να είναι υποχρεώµενος ο δικαιούχος να προσκοµίζει τιµολόγια πώλησης για τουλάχιστον 50% της παραγωγής του, καθώς και τιµολόγια αγοράς σπόρων, σκευασµάτων κτλ. σε ορισµένες καλλιέργειες όπως η µηδική, προτείνουν οι βιοκαλλιεργητές των Σερρών, ώστε να αποφευχθούν φαινόµενα κερδοσκοπίας στο σχετικό Μέτρο ενίσχυσης.

Η άποψη αυτή περιλαµβάνεται στις προτάσεις που θα συνεκτιµηθούν στις αποφάσεις που θα λάβει το προσεχές διάστηµα η πολιτική ηγεσία σχετικά µε το Μέτρο 11 για τη Βιολογική Γεωργία, όπως προέκυψε µετά από πρόσφατη συνάντηση των βιοκαλλιεργητών µε τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.

Ένταξη όλων των κηπευτικών
Παράλληλα, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ν. Σερρών θεωρεί προς πρέπει να εντάσσονται στο Μέτρο µόνο κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, ενώ λέει πως είναι αναγκαίο να προβλεφθούν περισσότερα κονδύλια για τους παλιούς, σε σχέση µε τους νέους βιοκαλλιεργητές. Στις απόψεις τους παράλληλα παραθέτουν την αναγκαιότητα να ενταχθούν όλα τα κηπευτικά και τα θερµοκήπια στα φυλλοειδή.

Ως επιπλέον πόροι για τις παραπάνω προτάσεις και ιδιαίτερα για την κάλυψη της ενίσχυσης νέων ειδών θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν τα χρήµατα που περίσσεψαν από την προηγούµενη πενταετία της Βιολογικής Γεωργίας, καθώς και από µία µικρή µείωση υπαρχόντων επιδοτούµενων καλλιεργειών (π.χ. εκτακτικές-µηδική), σύµφωνα µε τους Σερραίους.

Όσον αφορά τη µοριοδότηση προτείνεται η εµπειρία των βιοκαλλιεργητών να γίνει 10ετής και για κάθε χρόνο καλλιέργειας να µοριοδοτείται µε 10 µόρια. Στα ηλικιακά όρια, έως 35 ετών να µοριοδοτούνται µε 250 µόρια και έως 45 ετών µε 125 µόρια. Παράλληλα σύµφωνα πάντα µε τους βιοκαλλιεργητές των Σερρών υπογραµµίζεται ότι: «Έχουν αδικηθεί πολλές περιφεριακές ενότητες µε την απονιτροποίηση, γι’ αυτό προτείνουµε να µειωθεί η επιχορήγηση της ώστε να ενισχυθεί η βιολογική γεωργία, καθώς και µε τις περιοχές NATURA οπότε θα πρέπει να εξαιρεθούν απο τη 2η προκήρυξη».

Με αναλογία «80-20» τα χρήµατα σε παλιούς και νέους

Τα 100 εκ. ευρώ που θα διατεθούν στη Βιολογική Γεωργία, οι βιοκαλλιεργητές Σερρών προτείνουν να κατανεµηθούν κατά 80% στους παλιούς και 20% στους νέους βιοκαλλιεργητές, µε µετατροπή. «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να επιστραφούν τα επιπλέον 120 εκ. ευρώ που υπήρχαν αρχικά για το πρόγραµµα, επειδή τα 100 εκ. είναι πολύ µικρό ποσό σε σχέση µε τις ανάγκες.
Ως επιπλέον πόροι για τις παραπάνω προτάσεις και ιδιαίτερα για την κάλυψη της ενίσχυσης νέων ειδών θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν τα χρήµατα που περίσσεψαν από την προηγούµενη πενταετία της Βιολογικής Γεωργίας, καθώς και από µία µικρή µείωση υπαρχόντων επιδοτούµενων καλλιεργειών (π.χ. εκτακτικές-µηδική)», σηµειώνουν σχετικά.

Μόνο κατά κύριο επάγγελµα αγρότες

Στο Μέτρο 11 και σε κάθε χρηµατοδοτούµενο πρόγραµµα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να εντάσσονται µόνο 100% κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, τονίζεται στις θέσεις των Σερραίων που υπογραµµίζουν ότι «οι αγρότες ουδέποτε διεκδίκησαν επιχορηγήσεις από άλλους κλάδους οπότε θεωρούµε αδιανόητο να ενταχτούν στο Μέτρο 11 άτοµα φυσικά ή νοµικά τα οποία δεν ανήκουν στην αγροτική παραγωγή αλλά έχουν τις γεωργικές δραστηριότητες σαν συµπληρωµατικό εισόδηµα η απασχόληση».

 

 

Πηγη

Τρεις µεγάλες πληρωµές ετοιµάζουν αυτή την περίοδο οι υπηρεσιακοί του Οργανισµού Πληρωµών, µε τη νέα Βιολογική να προηγείται χρονικά µε ορόσηµο την Πέµπτη 30 Νοεµβρίου, να ακολουθεί η εξόφληση του τσεκ µέχρι τις 15 ∆εκεµβρίου και να κλείνει το έτος µε την εξισωτική αποζηµίωση του 2017 κοντά στα Χριστούγεννα.

Όσον αφορά την ενιαία και την εξισωτική, η κατάσταση είναι «ελεγχόµενη», σηµειώνει στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος, ενώ το µεγάλο στοίχηµα -όπως λέει- είναι η νέα Βιολογική, καθώς πρόκειται για καινούργιο πρόγραµµα, µε καινούργια σχεδίαση, σε καινούργια βάση δεδοµένων.

Οι πρώτες αναφορές από τον Οργανισµό αναφέρουν ότι τελικά θα τα καταφέρουν και η πληρωµή θα πραγµατοποιηθεί στις 30 του µήνα, σε ποσοστό 70%, που σηµαίνει ότι θα κινηθεί σε ένα ποσό περί τα 40 εκατ. ευρώ. Και µπορεί ο κοινοτικός κανονισµός να δίνει δικαίωµα προκαταβολής µέχρι και 85% του συνολικού ποσού, ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί πολιτική απόφαση από την πλατεία Βάθη, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό σε αυτή την περίπτωση, εξηγεί ο κ. Κέντρος. Στην περίπτωση δε που δεν καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η πληρωµή µετατίθεται για το επόµενο έτος και τότε θα αφορά εξόφληση και όχι προκαταβολή.


Την εβδοµάδα 11 µε 15 ∆εκεµβρίου εκτιµάται αρµοδίως ότι θα γίνει η µεγάλη πληρωµή για την εξόφληση του τσεκ, ύψους περί το 1 δις ευρώ, η οποία σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα περιλαµβάνει  υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης (του 30% που αντιστοιχεί σε ποσό 427.329.000 ευρώ), το πρασίνισµα (562.899.000 ευρώ) και την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (37.527.000 ευρώ), όσους έχουν λαµβάνειν δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, όσους αθροιστικά το συνολικό τους ποσό είναι µεγαλύτερο από τα 250 ευρώ, αλλά και όσες από τις εκκρεµότητες της προκαταβολής διευθετηθούν, αφενός από τους παραγωγούς µε υποβολή διοικητικών πράξεων και αφετέρου από τους αρµοδίους µε ολοκλήρωση των ελέγχων, αλλά και τους δικαιούχους της φόρµας 6.

Μετά την ενιαία, τα 230 εκατ. ευρώ της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2017

Χωριστά από την πληρωµή της εξόφλησης του τσεκ και περίπου µια εβδοµάδα µετά (κοντά στα Χριστούγεννα) τοποθετείται από τον Οργανισµό Πληρωµών η πίστωση των 230 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζηµίωση του 2017.
Εν τω µεταξύ, όπως ενηµέρωσε την Agrenda, ο αντιπρόεδρος του Οργανισµού Γιώργος Κέντρος, µέσα στην επόµενη εβδοµάδα θα αναρτηθεί η λίστα µε τους δικαιούχους, προκειµένου να τους δοθεί ο χρόνος να προχωρήσουν σε ενστάσεις, οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν για να τρέξει η πληρωµή στους χρόνους που έχουν οριστεί.   
Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι στις 23 ∆εκεµβρίου πιστώθηκαν συνολικά 223,7 εκατ. ευρώ σε 328.021 δικαιούχους, εκ των οποίων τα 143,9 εκατ. ευρώ αφορούν 206.812 παραγωγούς στα ορεινά και 79,8 εκατ. ευρώ 166.921 παραγωγούς σε µειονεκτικές περιοχές, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σηµειωτέον ότι για τις εν λόγω ∆ράσεις είχαν εγκριθεί 156,5 εκατ. ευρώ στα ορεινά και 87 εκατ. στα µειονεκτικά.

Σήµα πληρωµής η έγκριση 1 εκατ. ευρώ για το Κοµφούζιο
Το δρόµο για την πληρωµή των 1.876 δικαιούχων της δράσης Κοµφούζιο ανοίγει η απόφαση µε την οποία εγκρίνεται πίστωση ύψους περί το 1 εκατ. ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι οι παραγωγοί θα λάβουν 387 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως για τα πρώτα δύο έτη εφαρµογής και 454 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως για τα τελευταία τρία έτη εφαρµογής.
Εν τω µεταξύ, περιθώριο µέχρι τη ∆ευτέρα 20 Νοεµβρίου έχουν οι ενδιαφερόµενοι -µετά τη νέα παράταση που δόθηκε- προκειµένου να υποβάλλουν µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος της ∆ράσης, τα παραστατικά συµµόρφωσης ειδικών διατάξεων για το πρώτο έτος εφαρµογής στη δράση.

Αρχές του 2018 η συνδεδεµένη στα τεύτλα, λέει ο Αποστόλου
Τα στοιχεία της ΕΒΖ για τον αριθµό των στρεµµάτων µε τεύτλα που καλλιεργήθηκαν το 2017 περιµένει το υπουργείο, προκειµένου να υπολογιστεί το ύψος της συνδεδεµένης ενίσχυσης. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, τη Τετάρτη 15 Νοεµβρίου, από την Ορεστιάδα, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων των νέων εργαστηρίων της Σχολής Επιστηµών Γεωπονίας και ∆ασολογίας του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, στην Ορεστιάδα. Σύµφωνα µε τον υπουργό «αν δοθούν γρήγορα τα στοιχεία από την βιοµηχανία ζάχαρης, εµείς αρχές του επόµενου χρόνου θα πληρώσουµε τη συνδεδεµένη του 2018»

 

 

Πηγη

Μετά την «κρυάδα» µε την πληρωµή της προκαταβολής του τσεκ και τις παρακρατήσεις που ανέρχονται στο 8,5% υπέρ Αποθέµατος, συνδεδεµένων και δηµοσιονοµικής προσαρµογής, νέα δυσάρεστη έκπληξη για τον αγροτικό κόσµο κοµίζουν οι αποκλειστικές πληροφορίες της εφηµερίδας Agrenda από το υπουργείο Οικονοµικών σχετικά µε την πίστωση του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο για το έτος 2015.

Καταρχήν η πληρωµή των δικαιούχων παραµένει στον αέρα, καθώς δεν έχει ακόµα υπογραφεί η σχετική απόφαση µε την έγκριση πίστωσης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Το ζητούµενο, ωστόσο, είναι το ποσό το οποίο θα πιστωθεί στους λογαριασµούς των παραγωγών. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες από τους αρµόδιους του υπουργείου Οικονοµικών, µόλις 40 εκατ. ευρώ αναλογούν για τον ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου του 2015, αφενός γιατί ο συντελεστής -βάσει σχετικής απόφασης- έχει µειωθεί στο 0,097 για το εν λόγω έτος (ήταν στο 0,264 για το 2014 και στο 0,230 για το 2015) και αφετέρου η επιστροφή του ειδικού φόρου αφορά 9 µήνες και όχι ολόκληρο το έτος, δεδοµένου ότι από 1η Οκτωβρίου 2016 και µετά καταργήθηκε µε το νόµο 4336/2015.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονοµικών σε αυτή τη φάση έχουν στείλει εσωτερικό έγγραφο και περιµένουν «άνωθεν» απάντηση για το πώς θα κινηθούν, καθώς όπως λένε ο όγκος της γραφειοκρατίας είναι υψηλός. Εν τω µεταξύ, µεγάλη εκκρεµότητα αποτελεί και µια λίστα µε 13.000 δικαιούχους παραγωγούς, που απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε δεύτερη φάση, οι οποίοι «ξέµειναν» από την πληρωµή του ΕΦΚ για τα έτη 2014 και 2015. Όπως δηλώνουν από το Οικονοµικών, η σχετική απόφαση που απαιτεί µια «άπαξ πληρωµή» τους κρατά µε δεµένα χέρια και δεν µπορούν να προχωρήσουν την πίστωση των εν λόγω δικαιούχων, αν δεν υπάρξει νέα τροποποιητική απόφαση.


Σε κάθε περίπτωση, για να τρέξει όποια πληρωµή, πρέπει να ενηµερωθούν εγγράφως οι υπηρεσιακοί του υπουργείου Οικονοµικών, προκειµένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία ελέγχων ώστε να κλείσουν οι λίστες µε τα ποσά που αντιστοιχούν στους παραγωγούς. Με τις µέχρι σήµερα πληροφορίες δεν προβλέπεται πληρωµή µέσα στον Νοέµβριο, δεν αποκλείεται η πίστωση να γίνει πριν τις γιορτές, αν και πιο πιθανή πρέπει να θεωρείται µια πληρωµή από το νέο έτος.

∆εν προβλέπεται ενδιάµεση πληρωµή, πριν
τα Χριστούγεννα η εξόφληση της ενιαίας
Μέχρι τέλη ∆εκεµβρίου, έχει προγραµµατιστεί, σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης (του 30% που αντιστοιχεί σε ποσό 427.329.000 ευρώ), του πρασινίσµατος (562.899.000 ευρώ) και της ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (37.527.000 ευρώ). Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό περί το 1 δις ευρώ, το οποίο αναµένεται να περιλαµβάνει και όσους έχουν λαµβάνειν δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, όσους αθροιστικά το συνολικό τους ποσό είναι µεγαλύτερο από τα 250 ευρώ, αλλά και όσες από τις εκκρεµότητες της προκαταβολής διευθετηθούν αφενός από τους παραγωγούς µε υποβολή διοικητικών πράξεων και αφετέρου από τους αρµοδίους µε ολοκλήρωση των ελέγχων.

Υπενθυµίζεται ότι προς πληρωµή για τον ∆εκέµβριο παραπέµπονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα παρακάτω ειδικά ευρήµατα που αφορούν τα εξής:

1. Γεωργούς (51.459) µε δικαιούµενο ποσό βασικής ενίσχυσης µικρότερο των 250 ευρώ.
2. Γεωργούς (56) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύµφωνα µε το άρθρο 9, του Καν (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου χρησιµοποιούνται τα δικαιούµενα ποσά των άµεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2016 και τα οικονοµικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2016.
3. Γεωργούς (2.016) για τους οποίους εκκρεµεί το αποτέλεσµα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήµατος από το ΥΠΟΙΚ.
4. Γεωργούς (126) που τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως δηλώθηκαν στο ΟΣ∆Ε 2017, δεν ταυτοποιήθηκαν µε τα στοιχεία από την AA∆Ε.
5. Γεωργούς (542) για τους οποίους εκκρεµεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων µεταβίβασης δικαιωµάτων από κληρονοµιά. Ο συνολικός αριθµός των αιτήσεων µεταβίβασης ανήλθε στις 64.370.
6. Γεωργούς (1.815) για τους οποίους εκκρεµεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων µεταβίβασης δικαιωµάτων δεδοµένου ότι έχουν ζητηθεί συµπληρωµατικά δικαιολογητικά τα οποία δεν έχουν ακόµα προσκοµισθεί από τους παραγωγούς.
7. Γεωργούς (606) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασµού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης µε το τραπεζικό ίδρυµα.
8. Γεωργούς (685) που κρίθηκαν µη δικαιούχοι µετά από ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω απόκλισης µεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων.

Με ίδια περσινά ποσά στα μέσα Δεκεμβρίου η εξισωτική 2017
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου προγραμματίζεται, σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου, η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2017, που αναμένεται να περιλαμβάνει ίδιους δικαιούχους και ποσά με πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στις 23 Δεκεμβρίου πιστώθηκαν συνολικά 223,7 εκατ. ευρώ σε 328.021 δικαιούχους, εκ των οποίων τα 143,9 εκατ. ευρώ αφορούν 206.812 παραγωγούς στα ορεινά και 79,8 εκατ. ευρώ 166.921 παραγωγούς σε μειονεκτικές περιοχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σημειωτέον ότι για τις εν λόγω Δράσεις είχαν εγκριθεί 156,5 εκατ. ευρώ στα ορεινά και 87 εκατ. στα μειονεκτικά.
Όσον αφορά τη νέα προκήρυξη της Βιολογικής, τελική ημερομηνία για την προκαταβολή της έχει δοθεί για τα τέλη Νοεμβρίου, αλλιώς αν υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες θα πάει με το νέο έτος, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών Γιώργος Κέντρος. Οι συνδεδεμένες δεν αναμένεται να πληρωθούν πριν τον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του προηγούμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Νιτρορύπανση κλπ, με στόχο να κλείσει ο κύκλος των παλιών πληρωμών και ενστάσεων μέχρι τέλος του έτους, το 90%, με μικροεκκρεμότητες που θα μείνουν για το νέο έτος να μπορούν να τρέξουν με τους ελέγχους.

 

 

ΠΗΓΗ

Μετά από αρκετή ζύμωση και συζητήσεις δόθηκε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση η υπουργική απόφαση που θεσμοθετεί το Εθνικό Σύστημα Γεωργικών Συμβουλών, το οποίο θα διαμορφώσει το περιβάλλον πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η προκήρυξη του Μέτρου 2 «Γεωργικές Συμβουλές» των Προγραμμάτων, η οποία αναμένεται να βγει στον αέρα αρχές του 2018 με προϋπολογισμό περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου, βάσει του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, η Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την εποπτεία, τον συντονισμό και τον έλεγχο του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ενώ ο ΕΛΓΟ Δήμητρα αναλαμβάνει φορέας επιμόρφωσης και πιστοποίησης των Γεωργικών Συμβούλων.

Σκοπός του συστήματος παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι η υποστήριξη των γεωργών για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησής.

 

Τα θεματικά πεδία των συμβουλών

Στο σύστημα αυτό και τον επίσημο κατάλογο εγγεγραμμένων γεωργικών συμβούλων, θα μπορούν να ενταχθούν φορείς οποιασδήποτε νομικής μορφής οι οποίοι θα έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ώστε να παρέχουν μία ομάδα συμβουλών εννιά (προς το παρόν) θεματικών πεδίων που αφορούν:

I. Συμβουλές που παρέχονται για τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και τα πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση.

II. Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη, για την εφαρμογή του άρθρου 11§3 της Οδηγίας πλαίσιο για τα νερά (2000/60/ΕΚ)

ΙΙΙ. Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη για την εφαρμογή του άρθρου 55 του Καν.(ΕΚ) 1107/2009, ιδίως όσον αφορά στη συμμόρφωση με τις γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.

IV. Συμβουλές στο γεωργικό τομέα σχετικά με δράσεις που μετριάζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και προωθούν την προσαρμογή της γεωργίας.

V. Συμβουλές για την ορθή εφαρμογή των Μέτρων 10 «Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα» και 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ.

VI. Συμβουλές για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων, τη βελτίωση της βιωσιμότητας, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, την τομεακή ολοκλήρωση, την καινοτομία, τον προσανατολισμό στην αγορά, την προαγωγή της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση της μετατροπής/διαφοροποίησης της οικονομικής τους δραστηριότητας.

VII. Συμβουλές για τη διαχείριση κινδύνου και τη θέσπιση κατάλληλων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών καθώς και νόσων των ζώων και των φυτών.

VIII. Συμβουλές για την εφαρμογή προτύπων εργασιακής ασφάλειας με βάση την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

ΙΧ. Συμβουλές για το σχεδιασμό Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και άλλων Συστημάτων ή Προτύπων παραγωγής.

X. Συμβουλές προς νέους και νεοεισερχόμενους γεωργούς, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

α) Διοίκηση και διαχείριση εκμεταλλεύσεων.

β) Συνεργασίες και πρόσβαση στην αγορά.

γ) Κανονιστικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις.

δ) Τεχνικές καλλιέργειας, κτηνοτροφίας και νέες τεχνολογίες.

 

XI. Συμβουλές σε νέα θεματικά πεδία στα οποία μπορούν να πιστοποιηθούν οι Γ.Σ. Τα νέα πεδία ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης & Διεθνών Σχέσεων.

Προαιρετική η συμμετοχή των αγροτών

Οι γεωργοί θα έχουν πρόσβαση στο Σύστημα σε προαιρετική βάση και προτεραιότητα πρόσβασης θα έχουν οι νέοι γεωργοί έως 40 ετών, οι νεοεισερχόμενοι  γεωργοί και τα μέλη των συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων (συνεταιρισμών, οργανώσεων παραγωγών, ομάδων παραγωγών, ΚΟΙΝΣΕΠ) των γεωργών.

Η σύνδεση με το Μέτρο 2 Γεωργικών Συμβουλών

Όσοι αγρότες επιλέξουν να λάβουν συμβουλή για τα παραπάνω θεματικά πεδία και μόνο από πιστοποιημένους φορείς που είναι πιστοποιημένοι και εγγεγραμμένοι στον κατάλογο Γεωργικών Συμβουλών, δύναται το κόστος να καλυφθεί (έως 1.500 ευρώ) από το σχετικό Μέτρο των Προγραμμάτων, που θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2018, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.

Περιγραφή της δομής του Συστήματος

Το Σύστημα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, περιλαμβάνει:

 

  • Τους Γεωργικούς Συμβούλους (ΓΣ) και τους Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (ΦΠΓΣ)

 

  • Tο φορέα επιμόρφωσης και πιστοποίησης αυτών και

 

  • Τις αρμόδιες αρχές για την εποπτεία, το συντονισμό, τον έλεγχο του Συστήματος, της επιμόρφωσης, πιστοποίησης των ΓΣ και των ΦΠΓΣ.

 

2. Οι αρμόδιες, για τη λειτουργία του Συστήματος, αρχές του άρθρου 5 μεριμνούν ώστε οι Γ.Σ. να εκπαιδεύονται κατάλληλα και να εξειδικεύονται σε νέες επιστημονικές γνώσεις, τεχνικές και πρακτικές με έμφαση στην καινοτομία, μέσω των κατάλληλων συνεργασιών με τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιμελητήρια, ερευνητικά κέντρα και άλλους επιστημονικούς φορείς. Επίσης, να ενημερώνονται για τις ενωσιακές και εθνικές κανονιστικές απαιτήσεις που άπτονται γεωργικών θεμάτων.

3. Οι Γεωργικοί Σύμβουλοι μπορούν να παρέχουν Γεωργικές Συμβουλές είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε μέσω νομικών  οντοτήτων κάθε μορφής, που πιστοποιούνται από τον ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ και καλούνται, για τους σκοπούς αυτής της Απόφασης, Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών. Οι Γεωργικοί Σύμβουλοι μπορούν να συστήνουν, να συμμετέχουν, να εργάζονται ή  να συνεργάζονται στους Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών. Κατά παρέκκλιση αυτών, Γεωργικές Συμβουλές παρέχονται και από φυσικά πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 6 της παρούσας.

4. Η εκπαίδευση-επιμόρφωση των Γεωργικών Συμβούλων των φορέων, είναι υποχρεωτική .

5. Το ΣΠΣΓΕ εξασφαλίζει την πρόσβαση των ωφελούμενων σε εξατομικευμένες συμβουλές που λαμβάνουν υπόψη την ειδική κατάσταση της εκμετάλλευσης ή επιχείρησής τους. Εφόσον αιτιολογείται δεόντως και κρίνεται σκόπιμο, οι συμβουλές μπορούν να παρέχονται και σε άτυπες ή τυπικές με βάση το εθνικό δίκαιο, μικρές ομάδες  παραγωγών για την αντιμετώπιση, κατόπιν τεκμηρίωσης, κοινού προβλήματος.

Αφήνει ανοιχτούς τους ορίζοντες για δημιουργική εφαρμογή του αντιστοίχου μέτρου 02 «Συμβουλευτικές υπηρεσίες - Υπηρεσίες διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και υπηρεσίες αντικατάστασης στη γεωργική εκμετάλλευση» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ) που θα προκηρυχτεί σύντομα, με προϋπολογισμό περίπου 120 εκατ. ευρώ.

 

ΠΗΓΗ

 

Φίλτρο στο νέο θεσµικό πλαίσιο που αναµένεται να τεθεί σύντοµα σε ισχύ κόβει το δρόµο για µια ξέχωρη ενίσχυση ανά οµάδα παραγωγών, στο πλαίσιο ενός αγροτικού συνεταιρισµού, βγάζοντας εκτός προγραµµατισµού αρκετά τέτοια σχήµατα.

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι εφόσον εντός συνεταιρισµού λειτουργούν παραπάνω από µια οµάδες (π.χ. ελαιολάδου, οσπρίων κ.λπ.), τα σχήµατα αυτά θα έχουν πρόσβαση στα 100.000 ευρώ της ανώτατης ετησίως ενίσχυσης µία µόνο φορά, για τον απλό λόγο ότι λειτουργούν µε ένα ΑΦΜ, αυτό του συνεταιρισµού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αµέσως επόµενο διάστηµα, ίσως και εντός της επόµενης εβδοµάδας, αναµένεται να εκδοθεί η απόφαση που θα επιτρέψει την επίσηµη αναγνώριση στις Οµάδες και τις Οργανώσεις Παραγωγών, ώστε βάσει του νέου θεσµικού πλαισίου, να εκδοθεί µετέπειτα η προκήρυξη του Μέτρου 9 που επιδοτεί την λειτουργία τέτοιων σχηµάτων.

Ειπτροπές ελέγχου
Η σχετική απόφαση τροποποιεί τις επιτροπές ελέγχου που είναι υπεύθυνες για την αξιολόγηση αιτήσεων αναγνώρισης των Οµάδων Παραγωγών, εφόσον υπάρχει πρόβληµα µε το ισχύον πλαίσιο µε τα νεοϊδρυθέντα σχήµατα να µην µπορούν να αναγνωριστούν σε επίπεδο ∆ΑΟΚ.

Υπενθυµίζεται ότι όσες Οµάδες Παραγωγών έχουν ιδρυθεί πριν το νέο πλάισιο, θα πρέπει να αναγνωριστούν µέχρι το 2018, σύµφωνα µε τα όσα ορίζει η υπουργική απόφαση µε αριθ. 397/18235/2017.
Αναφορικά µε την πρόσκληση του Μέτρου 9, µετά τη δηµόσια διαβούλευση, δεν υπήρξαν σηµαντικές τροποποιήσεις παρά ορισµένων τεχνικών βελτιώσεων, κάτι που σηµαίνει ότι ο βασικός πυρήνας του πλαισίου ενίσχυσης παραµένει αναλλοίωτος.

Ως εκ τούτου, το Μέτρο «Σύσταση Οργανώσεων Παραγωγών» θα προκηρυχθεί µε ένα χαλαρό πλαίσιο ένταξης όπως έχει προγραµµατιστεί που σε συνδυασµό µε τα βολικά κριτήρια µοριοδότησης δηµιουργείται κίνδυνος να πήξει στους δικαιούχους. Ειδικά σε συνέχεια των κινήσεων που γίνονται αυτό τον καιρό στο συνεταιριστικό χώρο, µε το «σπάσιµο» σε µικρότερα σχήµατα.

Ελάχιστος αριθµός µελών
Υπενθυµίζεται ότι ο ελάχιστος αριθµός µελών για τις οµάδες φυτικής παραγωγής είναι 10, για τις οµάδες ζωικής παραγωγής 5 και για τις οργανώσεις παραγωγών φυτικής και ζωικής παραγωγής όπως προβλέπεται από την υπ’ αριθµ. 397/18235/2017 ΥΑ (ΦΕΚ 601/Β/2017).

 

 

Πηγη

Αόριστες αναφορές της υφυπουργού Οικονοµικών Κατερίνας Παπανάτσιου για πληρωµή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο του 2015 µέσα στο χειµώνα και µια δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για πίστωση της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης από τις 25 Οκτωβρίου ή µια-δυο µέρες µετά -όπως είπε- έβγαλε το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Λάρισας, παρά τις διαρροές για εξαγγελίες ακόµα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Κάτι περισσότερο σίγουρα περίµεναν οι αγρότες από την έλευση του κυβερνητικού επιτελείου στον θεσσαλικό κάµπο, σύµφωνα µάλιστα µε τα όσα είχαν αφήσει να βγουν προς τα έξω τα τοπικά βουλευτικά γραφεία.

Επί τοις ουσίας, τα βλέµµατα του αγροτικού κόσµου επιστρέφουν στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία τοποθετείται το αργότερο την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου. Μάλιστα ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας ερώτηση παραγωγών στο περιθώριο των θεµατικών ενοτήτων του συνεδρίου, µίλησε για έναρξη πληρωµών του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2017 γύρω στις 25 του µήνα ή µια δυο µέρες αργότερα.
Σηµειωτέον ότι µε απόφασή της η Κοµισιόν έδωσε το πράσινο φως στη χώρα µας προκειµένου να αυξήσει το επίπεδο της προκαταβολής στο 70% της βασικής ενίσχυσης, γεγονός που ανεβάζει το ποσό, σύµφωνα και µε τα πρώτα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ περί τα 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η εν λόγω πληρωµή θα περιλαµβάνει και τις µεταβιβάσεις, καθώς έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό της η επεξεργασία των 65.000 αιτήσεων. «Έχουµε τελειώσει µε τους ελέγχους στο 95% των µεταβιβάσεων, θα µείνουν κάτι ελάχιστα για την εξόφληση» εξηγεί στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του Οργανισµού Γιώργος Κέντρος.Ο ίδιος διευκρινίζει ότι όσοι είχαν ζήτηµα µε τη Φόρµα 6 θα περιλαµβάνονται στην πληρωµή της προκαταβολής, βάσει των εξαγγελιών του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου. Υπενθυµίζεται ότι οι θιγόµενοι παραγωγοί δεν θα λάβουν αναδροµικά τα ποσά που τους αντιστοιχούν για το 2015-2016, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει η Βάθη. Ωστόσο, σύµφωνα µε τη λύση που δόθηκε σε συνεργασία µε την ΕΕ, στους εν λόγω γεωργούς-ενοικιαστές στους οποίους χορηγήθηκαν δικαιώµατα το 2015 και η µοναδιαία αξία αυτών το 2017 υπολείπεται του περιφερειακού µέσου όρου, θα γίνει προσαύξηση της αξίας δικαιωµάτων έως τον περιφερειακό µέσο όρο του αποθέµατος του έτους 2017.


Υποµονή για το ∆εκέµβριο πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αιτηθεί από το Εθνικό Απόθεµα

Αντίθετα, για την εξόφληση του ∆εκεµβρίου πάνε και όσοι έχουν αιτηθεί δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε αυτή τη φάση ακόµα ελέγχει τα στοιχεία και δεν µπορεί να δώσει στοιχεία ούτε για τον αριθµό των παραγωγών ούτε για το ποσό που θα µοιραστούν. Ωστόσο, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ προηγούµενου φύλλου της εφηµερίδας Agrenda, ποσό περί τα 50 εκατ. ευρώ αναµένεται να µοιραστούν φέτος περίπου 45.000 νέοι και νεοεισερχόµενοι από το Εθνικό Απόθεµα, το οποίο θα αυξηθεί συν 2% µε τη µείωση όλων των δικαιωµάτων, µόνο για το 2017.

Να σηµειωθεί, τέλος, ότι εκτός πληρωµής θα µείνουν και όσοι δικαιούνται ποσό κάτω των 250 ευρώ συνολικά, αλλά και όσοι έχουν αιτηθεί δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, οι οποίοι είναι υποχρεωµένοι να περιµένουν την εξόφληση του ∆εκεµβρίου. 

Κατά τα λοιπά µε καλή ροή, ανά δύο µέρες περίπου συνεχίζονται οι πιστώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για εκκρεµότητες από παλιά προγράµµατα και µέτρα της αγοράς, µε στόχο του Οργανισµού να κλείσουν «οι τρύπες» για τις ανειληµµένες υποχρεώσεις του προηγούµενου ΠΑΑ ει δυνατόν και ως το τέλος του έτους. 

Αρχές Νοεµβρίου η πληρωµή του 70% της προκαταβολής της α’ πρόσκλησης Βιολογικών

Για τις αρχές Νοεµβρίου, αφού «ξεµπερδέψουν» µε την πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης τοποθετούν οι αρµόδιοι των πληρωµών την πίστωση της προκαταβολής του 70% όσων εντάχθηκαν στην πρώτη πρόσκληση του Μέτρου 11 της Βιολογικής Γεωργίας.

Σύµφωνα µε τη λίστα που έχει εκδώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία περιλαµβάνονται τα ονόµατα των παραγωγών και τα ποσά που δικαιούνται, οι δικαιούχοι είναι 11.337 άτοµα µόνο φυτικής παραγωγής σε ζώνη Natura. Μάλιστα προκύπτει ότι οι νεοεισερχόµενοι στον κλάδο µοιράζονται µέσα στην πενταετία 75 εκατ. ευρώ και οι «παλιοί» 147 εκατ. ευρώ.

 

 

Πηγη

Σε τέσσερις δράσεις με ξεχωριστές στρεμματικές ενισχύσεις ανά καλλιέργεια θα προκυρηχθεί η Απονιτροποίηση σύμφωνα με υπουργική απόφαση που ορίζει το περιεχόμενο της πρόσκλησης και αναμφισβήτητα εκεί που αναμένεται κοσμοσυρροή είναι η δράση της Αμειψισποράς.

Αφενός γιατί συγκεντρώνει υψηλά πριμ σε βαμβάκι (60 ευρώ), καλαμπόκι (29 ευρώ) και ηλίανθο (32 ευρώ) και αφετέρου κρίνεται πιο συμφέρουσα από τη δεύτερη δράσητης Αγρανάπαυσης. Μάλιστα με δεδομένο ότι οι περιοχές αυξήθηκαν σε 37 από 7 σε σύγκριση με τον Μπαλτατζή, προβλέπεται πραγματική μάχη για την ένταξη.

Εκδόθηκε ο οδηγός προκήρυξης του Μέτρου της Απονιτροποίησης για την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο και πλέον όλα είναι έτοιµα για να ακολουθήσει και η επίσηµη πρόσκληση. Σύµφωνα µε απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης το Μέτρο χωρίζεται σε τέσσερις δράσεις, µε τις δύο πρώτες δράσεις, να αφορούν την «Αγρανάπαυση» και την «Αµειψισπορά».

Επιπροσθέτως, µε δεδοµένο ότι πρώτον, η δράση εκτίνεται πλέον σε 37 ζώνες «ευπρόσβλητες στα νιτρικά», δεύτερον, οι επιλέξιµες καλλιέργειες και τα πριµ είναι κατά βάση υψηλότερα και τρίτον, πέρασε περίπου µία πενταετία από τότε που είχαν την ευκαιρία για µία καλή περίπτωση εκτατικής ενίσχυσης από τα Προγράµµατα οι αγρότες, αναµένεται κοσµοσυρροή. Σε αυτή την περίπτωση, σε πρώτη φάση προβλέπεται µία υπερδέσµευση πόρων 17,7 εκατ. ευρώ. Μετά, ενεργοποιούνται τα «Κριτήρια επιλογής εκµετάλλευσης», δηλαδή τα βαθµολογικά κριτήρια, τα οποία δίνουν προτεραιότητα σε περιοχές Natura και σε εκµεταλλεύσεις µε υπόγεια υδατικά συστήµατα µε κακή ποιοτική (χηµική) κατάσταση.Γενικότερα, το ύψος της ενίσχυσης «παίζει» ανά Περιφέρεια, µε το βαµβάκι πάντως να επανέρχεται στα 60 ευρώ όπως στο Πρόγραµµα του 2000-2006, το καλαµπόκι να φτάνει τα 53,4 ευρώ (αγρανάπαυση) και το πριµ του ηλίανθου να κυµαίνεται κοντά στα 32 ευρώ ανά στρέµµα. Εκτός της αµειψισποράς και της αγρανάπαυσης, ανοίγουν δύο νέες δράσεις στα πλαίσια της Απονιτροποίησης που είναι οι εξής:

Χλωρά λίπανση:
Επιλέξιµες καλλιέργειες ελιά, εσπεριδοειδή, βερικοκιά, ροδακινιά, µηλιά, αχλαδιά.
Ζώνη ανάσχεσης σε αγροτεµάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα: Επιλέξιµες καλλιέργειες χειµερινά σιτηρά, καλαµπόκι, κτηνοτροφικά φυτά χλόωσης, ψυχανθή, πατάτες, ζαχαρότευτλα, υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά, βαµβάκι, ηλίανθος. Η ενίσχυση εδώ κυµαίνεται αναλόγως τη ζώνη.

Έως 60 ευρώ το βαµβάκι: Οι βαµβακοπαραγωγοί που θα εντάξουν τουλάχιστον το 30% της εκµετάλλευσής τους σε καθεστώς Αµειψισποράς (µε κάποια ξηρική καλλιέργεια όπως σιτάρι), θα λάβουν σε Μακεδονία-Θράκη και Στερεά, 60 ευρώ ανά στρέµµα, στη Θεσσαλία 51,5 ευρώ και στις υπόλοιπες περιφέρειες 55,4 ευρώ. Εφόσον ο παραγωγός, επιλέξει να βάλει στην Αγρανάπαυση το 30% της εκµετάλλευσής του θα λάβει 60 ευρώ ανά στρέµµα ανεξαρτήτως περιφέρειες.

Επιπλέον πριµ 7 ευρώ για κλίση: Οι κάτοχοι ποτιστικών αγροτεµαχίων που βάζουν καλαµπόκι, στο καθεστώς Αµειψισποράς λαµβάνουν 29,2 ευρώ σε Μακεδονία-Θράκη, 30,8 στη Θεσσαλία, 35,8 στη Στερεά και 39 ευρώ στις υπόλοιπες Περιφέρειες. Στην Αγρανάπαυση το ποσό αυτό φτάνει τα 43,5 για Μακεδονία-Θράκη, στα 45,1 στη Θεσσαλία, στα 53,4 ευρώ στη ∆υτική Ελλάδα και στα 50,2 ευρώ στη Στερεά Ελλάδα. Αν τώρα το χωράφι έχει κλίση άνω του 8% εκεί που εφαρµόζεται η αγρανάπαυση, τότε ο παραγωγός θα πάρει επιπλέον ενίσχυση 7 ευρώ ανά στρέµµα. Ωστόσο, το συνολικό ποσό που θα λάβει δεν γίνεται να ξεπεράσει τα 60 ευρώ.

Για πρώτη φορά και µε 32 ευρώ:
Ο ηλίανθος για πρώτη φορά θα επιδοτείται ώστε να µπαίνει σε καθεστώς Αµειψισποράς (κατά πάσα πιθανότητα µε την ελαιοκράµβη), µε το ποσό για όλες τις περιφέρειες να κυµαίνεται γύρω από τα 32 ευρώ ανά στρέµµα. Σηµειώνεται ότι εδώ µπορεί να µπει και ο πριµοδοτούµενος από τα βιολογικά (πρόσκληση του 2016) ηλίανθος.

Το σιτάρι στο «ακαλλιέργητο»: Όσοι βάλουν σκληρό σιτάρι, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το χωράφι τους ακουµπά πάνω σε νερά (π.χ τάφρους, ποτάµια, λίµνες), να αφήσουν µία ζώνη 5 µέτρων ακαλλιέργητη γύρω από αυτά και να λάβει πριµ. Σύµφωνα µε πρώτους υπολογισµούς (η ενίσχυση βγαίνει µε εξίσωση σύµφωνα µε το Τυπικό Ακαθάριστο Κέρδος ανά στρέµµα), για το σιτάρι το πριµ µπορεί να φτάσει τα 18,2 ευρώ.

 

 

Πηγη

Στρεμματικές αποζημιώσεις και όχι θέατρο θέλουν οι παραγωγοί ροδάκινου, λέει ο Καρασμάνης.

 

Oι ροδακινοπαραγωγοί ζητάνε και χρειάζονται στρεμματικές αποζημιώσεις λέει ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος εγκαλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για συνεχή εμπαιγμό στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εξαιτίας της θεομηνίας και του ρωσικού εμπάργκο.

Ο βουλευτής ΝΔ Πέλλας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τις δηλώσεις Αποστόλου κατά την πρόσφατη συνάντηση του με την Διεπαγγελματική του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, κάνει λόγο «Νέα παράσταση στο «θέατρο του παράλογου» με θεατές τους κατεστραμμένους ροδακινοπαραγωγούς», αφού όπως υποστηρίζει:

-Για το αυταπόδεικτο ότι η θεομηνία ήταν το αποκλειστικό αίτιο, είχε γνωματεύσει αμέσως το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων της Νάουσας, ενώ έρχεται δύο μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή να ανακοινώσει ως… παροχή – ότι η επιτροπή που συγκρότησε, εξέδωσε «θετικό πόρισμα» για τη δίκαιη απαίτησή τους να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν. Για το ποιες ποικιλίες θα αποζημιωθούν ή άλλες λεπτομέρειες δεν έβγαλε κουβέντα.

-Το ζητούμενο από τον κύριο Υπουργό, είναι το τί θα πράξει με τις τρομακτικές πλέον επιπτώσεις από το ρώσικο εμπάργκο. Πώς θα τις αντιμετωπίσει; Με την αύξηση των ποσοτήτων απόσυρσης κατά… 10.710 τόνους – την οποία μάλιστα ο ίδιος θεωρεί «ικανοποιητική»; Μα αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Εδώ μιλάμε για 400.000 τόνους επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιών!

- Για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το ροδάκινο που προορίζεται για χυμοποίηση. «Φοβάται να πει ότι και αυτό το μέτρο έτοιμο το βρήκε από εμάς όπως το καταθέσαμε στον εθνικό φάκελο την 1η Αυγούστου του 2014 με τη νέα ΚΑΠ και για το οποίο μας κατηγόρησε ότι κακώς το συμπεριλάβαμε».

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση Καρασμάνη

Καινούργια αυλαία στο σήριαλ του απροκάλυπτου εμπαιγμού των ροδακινοπαραγωγών που βιώνουν ίσως τη χειρότερη περίοδο τα τελευταία χρόνια, άνοιξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτή τη φορά από τη Θεσσαλονίκη στη συνάντησή του προχθές με την Διεπαγγελματική του κλάδου.

Δύο μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή από τις τριήμερες άκαιρες βροχοπτώσεις του Ιουλίου, ανακοίνωσε – περίπου ως… παροχή – ότι η επιτροπή που συγκρότησε, εξέδωσε «θετικό πόρισμα» για τη δίκαιη απαίτησή τους να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν. Ένα δίμηνο για ένα «θετικό πόρισμα», γιατί; Για το προφανές και αυτονόητο. Μια επιτροπή, στην οποία συμμετείχε το εγκυρότατο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων της Νάουσας, το οποίο, αμέσως μετά την καταστροφή είχε απερίφραστα γνωματεύσει ότι η θεομηνία ήταν το αποκλειστικό αίτιο, κάτι που φυσικά ήταν αυταπόδεικτο και οφθαλμοφανές και, συνεπώς, οι πληγέντες καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Τότε, ο κύριος Αποστόλου πάνω στην απέλπιδα προσπάθεια Κυβέρνησης και Υπουργείου να μην πληρώσουν αποζημιώσεις (και προκειμένου να παρουσιάσει ως - τρικ επικοινωνιακό - δική του παροχή κοινώς ως ρουσφέτι,), αυτήν την τεκμηριωμένη επιστημονική εκτίμηση, την είχε αγνοήσει – για να μη πούμε τίποτα χειρότερο. Αλλά τώρα, η επιτροπή του στην οποία αναγκάστηκε να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο Ινστιτούτο, εξέδωσε «πόρισμα θετικό».

Πόρισμα όμως δεν εμφάνισε ο κύριος υπουργός. Μόνο ότι «αποδεχόμαστε το πόρισμα της επιτροπής και προχωράμε με βάση τα συμπεράσματά της», όπως είπε. Για το ποιες ποικιλίες θα αποζημιωθούν ή άλλες λεπτομέρειες δεν έβγαλε κουβέντα. Ούτε γιατί έπρεπε να περάσει ένα ολόκληρο δίμηνο αγωνίας και έντονων διαμαρτυριών των καλλιεργητών για να γίνει αποδεκτό το προφανές και αυταπόδεικτο είπε μια λέξη. Αλλά η νέα παράσταση του κυρίου Αποστόλου, είχε προχθές και άλλες θεατρικές πράξεις:

Έκανε λόγο για την ενιαία ενίσχυση και για το πρασίνισμα που θα συμβάλλουν στο εισόδημα, παραλείποντας όμως να πει ότι αυτό δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε δικό του «έργο». Είναι δεδομένο από το 2015 με την νέα ΚΑΠ, καθώς εμείς είμαστε εκείνοι που για πρώτη φορά δημιουργήσαμε Περιφέρεια Δενδρωδών Καλλιεργειών για ενισχύσεις που σταδιακά προβλέπεται να φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο της επιδότησης της περιφέρειας όπως το καταθέσαμε στον εθνικό φάκελο την 1η Αυγούστου του 2014.

Το ζητούμενο από τον κύριο Υπουργό, είναι το τί θα πράξει με τις τρομακτικές πλέον επιπτώσεις από το ρώσικο εμπάργκο. Πώς θα τις αντιμετωπίσει; Με την αύξηση των ποσοτήτων απόσυρσης κατά… 10.710 τόνους – την οποία μάλιστα ο ίδιος θεωρεί «ικανοποιητική»; Μα αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Εδώ μιλάμε για 400.000 τόνους επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιών! Πώς θα τους αποζημιώσει; Με τον φάκελο που – λέει ότι – θαααααα..... ξεκινήσει να φτιάξει με τη συνεργασία των παραγωγών τον Ιανουάριο του 2018, ώστε να κερδίσει πάλι χρόνιο για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ροδακινοπαραγών; Μα ξέχασε – ή πιστεύει πως ξέχασαν οι παραγωγοί – ότι από το βήμα του Φεστιβάλ Ροδάκινου της Βέροιας είχε υποσχεθεί πως, στο πρώτο κιόλας Συμβούλιο Υπουργών του Ιουλίου θα έκανε παρέμβαση για το θέμα, αλλά δυο μήνες τώρα δεν έχει κουνήσει ούτε το δάχτυλό του; Ούτε ένα έγγραφο… ούτε μια κουβέντα…

Μάλιστα δε, χωρίς να τηρεί καν τα στοιχειώδη προσχήματα, επαναλαμβάνει από τη Θεσσαλονίκη το ίδιο συνειδητό ψεύδος που είχε εκστομίσει από το Φεστιβάλ της Βέροιας: Ότι αν δεν γίνει δεκτός ο φάκελος θα προσπαθήσει να τους αποζημιώσει μέσω… ΠΣΕΑ! Εμπαίζει δηλαδή αυτούς του ανθρώπους κατάμουτρα… Διότι, δεν μπορεί, δυόμιση χρόνια Υπουργός να προσποιείται πως αγνοεί ότι τα ΠΣΕΑ αποζημιώνουν μόνο ζημιές από θεομηνίες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ – και ποτέ για μειώσεις τιμών και απώλεια εισοδήματος! Το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» ή «αιδώς Αργείοι»; Ας επιλέξει ο ίδιος ο κύριος  Αποστόλου…

Και η κοροϊδία δεν έχει τελειωμό... Αποφάσισε, λέει, «τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το ροδάκινο που προορίζεται για χυμοποίηση». Φοβάται να πει ότι και αυτό το μέτρο έτοιμο το βρήκε από εμάς όπως το καταθέσαμε στον εθνικό φάκελο την 1η Αυγούστου του 2014 με τη νέα ΚΑΠ και για το οποίο μας κατηγόρησε ότι κακώς το συμπεριλάβαμε. Η ανικανότητα διαχείρισής του όμως, οδήγησε στο να χαθούν σχεδόν 10 εκατομμύρια της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βιομηχανικό ροδάκινο το 2015 και το 2016 (καθαρά ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία επιστρέφουν στην Ευρώπη και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό) και που με τη φετινή αναθεώρηση θα μπορούσε να τριπλασιαστεί και να δώσει μια γερή ανάσα στους παραγωγούς που σήμερα έχουν γονατίσει.

Πρωτοτύπησε επίσης στην ίδια συνάντηση ο κύριος Υπουργός με την αναφορά του σε κάποια προγράμματα προώθησης του ροδάκινου ή και σε αυτό της αντιμετώπισης των επιβλαβών εντόμων,  καθώς και με την επιεικώς αστεία εκτίμησή του, ότι για τους παραγωγούς το εισόδημα θα προκύψει και από τον συνυπολογισμό των πωλήσεων της σοδειάς τους! Μα ποιόν μπορεί πλέον να παραπλανήσει με τέτοια «επιχειρήματα»;  Τί εισόδημα να προκύψει από πωλήσεις σήμερα, με τις τιμές παραγωγού στα τάρταρα;

Ας καταλάβει επιτέλους, ότι στα αδιέξοδα που έχουν εγκλωβιστεί δεν χωρούν «ασπιρίνες»! Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητάνε και χρειάζονται στρεμματικές αποζημιώσεις. Μόνον αυτό υπάρχει! Όλα τα άλλα – θα το επαναλάβω – είναι σταγόνες στο ωκεανό. Όπως το είχα δηλώσει το 2014, όταν διεκδικούσα τα 60 εκατ. στα φόρα της Ευρώπης!

Εμπειρία υπάρχει, τα έγγραφα υπάρχουν, τα βήματα είναι γνωστά, η διάθεση για βοήθεια από την πλευρά μας υπάρχει από την πρώτη στιγμή που του παραδώσαμε το υπουργείο, άσχετα εάν αυτός έχει  συμπεριφερθεί επιπόλαια.  Ιδού η Ρόδος… Ιδού ο δρόμος κύριε Αποστόλου!

 
 
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 10:32

Μπήκαν 4 εκατ. ευρώ για «ουρές» εξισωτικής 2016

Written by

«Έσβησαν» τις εκκρεµότητες µε τις πληρωµές της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2016, οι επιτελείς του οργανισμού, καθώς πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των δικαιούχων, την περασμένη Παρασκευή, με συνολικό ποσό 4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως δήλωσε στην Agrenda, ο αντιπρόεδρος του οργανισµού πληρωµών Γιώργος Κέντρος «η εξισωτική αποζηµίωση για το 2017, πρόκειται να τρέξει, στα τέλη του έτους», όπως ακριβώς δηλαδή έγινε και πέρσι.

Όσον αφορά στις πληρωµές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αυτές πραγµατοποιούνται κανονικά αυτή την περίοδο, ενώ οι πιστώσεις γίνονται στους λογαριασµούς των δικαιούχων που περιλαµβάνονται στις παρτίδες πληρωµής που αποστέλλουν οι ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας (∆ΑΟΚ) όλης της χώρας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο έτερος αντιπρόεδρος του οργανισµού Γιώργος Αποστολάκης, σε σχέση µε τις πληρωµές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, «αυτή την περίοδο καταβάλλονται ποσά που αφορούν αιτήσεις των ετών 2012, 2013, 2014 και 2015».

«Για το έτος αιτήσεων 2016 οι πληρωµές θα ξεκινήσουν µετά την διαδικασία του µηχανογραφικού ελέγχου, τον Σεπτέµβριο», συµπληρώνει ο ίδιος, παρέχοντας µάλιστα ορισµένα, στοιχεία για την πορεία πληρωµών στην Κρήτη, µε αφορµή σχετικό ερώτηµα.

Πιο αναλυτικά, από τις 14 έως τις 18 Αυγούστου στο νοµό Ηρακλείου πληρώθηκαν για τη βιολογική γεωργία του 2014 , 507.000 ευρώ, σε 241 δικαιούχους, ενώ στο Ρέθυµνο για τη βιολογική γεωργία του 2013, πληρώθηκαν 386.000 ευρώ, σε 185 δικαιούχους και για τη βιολογική κτηνοτροφία του 2013, 131.000 ευρώ σε 81 δικαιούχους. Επισηµαίνεται, ότι οι δικαιούχοι του νοµού Χανίων έχουν ήδη πληρωθεί, ενώ αντίθετα, από το νοµό Λασιθίου, δεν έχουν αποσταλεί ακόµη παρτίδες πληρωµής.

Από τις 20 Σεπτεµβρίου και µετά «τρέχει» η νιτρορύπανση

Μετά τις 20 Σεπτεµβρίου, τοποθετούνται χρονικά, µε τα σηµερινά δεδοµένα, οι πληρωµές για το πρόγραµµα µείωσης της νιτρορύπανσης του 2016, συνεχίζεται η ροή πληρωµών για τα έτη 2012, 2013, 2014, ενώ εντός των ηµερών θα αρχίσουν πληρωµές, που αφορούν το 2015.
Αναφορικά µε το πρόγραµµα δάσωσης γεωργικών γαιών, καταβάλλονται αυτές τις ηµέρες, τα δικαιούµενα ποσά για το 2014 και σε λίγες ηµέρες, όπως έγραψε η Agrenda στο προηγούµενο φύλλο της, θα ξεκινήσουν πληρωµές για τα έτη εφαρµογής 2015 και 2016.

Σταθερό το πλάνο για την προκαταβολή του τσεκ

Εν τω µεταξύ, όπως έγραψε και στο προηγούµενο φύλλο της η Agrenda, µε «συνταγή 2016» όσον αφορά στο φετινό χρονοδιάγραµµα πορεύεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου να προετοιµάσει την επόµενη µεγάλη πληρωµή των αγροτών, αυτήν της ενιαίας ενίσχυσης για το 2017. Σύµφωνα µε τους ιθύνοντες του οργανισµού, το πλάνο δεν έχει αλλάξει και ήδη οι υπηρεσίες του «δουλεύουν στο φουλ» προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος «τα δικαιώµατα θα πληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου».
Υπενθυµίζεται ότι πέρσι η αντίστοιχη πληρωµή έγινε µε πίστωση των λογαριασµών, την Πέµπτη 27 Οκτωβρίου 2016 και αφορούσε το 70% της βασικής ενίσχυσης σε 567.000 δικαιούχους, ενώ η εξόφληση (εκκαθάριση βασικής, πράσινη και συνδεδεµένη) πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή 16 ∆εκεµβρίου 2016.

Λίγες ηµέρες νωρίτερα η α’ δόση του πριµ νέων Κεντρικής Μακεδονίας

Νωρίτερα, κατά λίγες ηµέρες, απ’ ότι προβλέπονταν στο αρχικό πλάνο, που έλεγε για αρχές Σεπτεµβρίου, ξεκίνησαν οι πληρωµές της α’ δόσης του πριµ νέων γεωργών στην Κεντρική Μακεδονία.
Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, «οι 2.049 δικαιούχοι έλαβαν ως πρώτη δόση από 11.900 ευρώ έως 15.400 ευρώ, αναλόγως του ποσού που έχει εγκριθεί ως επιδότηση για τον καθένα και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής επιδότησης, που κυµαίνεται από 17.000 ευρώ έως και 22.000 ευρώ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Συνολικά, οι νέοι αγρότες έχουν λαµβάνειν 43 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια που έχουν κατανεµηθεί για την Κεντρική Μακεδονία κι όπως διευκρινίζεται «το σύνολο της επιδότησης, όπως προβλέπεται από το πρόγραµµα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, θα καταβληθεί µε το πέρας του».
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ευχαρίστησε τους υπαλλήλους των ∆ΑΟΚ, που -όπως είπε- σε όλη τη διαδικασία τήρησαν τα χρονοδιαγράµµατα. «Με άριστο συντονισµό, οι αρµόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας έτρεξαν τις διαδικασίες του προγράµµατος», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

 

Τέσσερις στους δέκα επιλαχόντες αναμένεται από Σεπτέμβριο να ενταχτούν στο τρέχον πρόγραμμα των νέων γεωργών

Το 40% όσων νέων κρίθηκαν επιλαχόντες για το τρέχον πρόγραμμα πρόκειται να ενταχτούν μέσα στο Σεπτέμβριο, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες της Agrenda από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Βούληση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει επικοινωνιακά αυτό το «χαρτί» στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω πιέσεων από όλους τους πολιτικούς χώρους, για ένταξη όλων των επιλαχόντων. Υπενθυμίζεται, ότι οι αιτήσεις των υποψήφιων νέων αγροτών για ένταξη στο πρόγραμμα ανήλθαν σε  14.670, ενώ οι δικαιούχοι, μετά την πρώτη αξιολόγηση έφτασαν τους 10.106 και οι επιλαχόντες ανέρχονται σε 3.122 άτομα. Την ίδια ώρα, παραμένει σε εκκρεμότητα η διαδικασία αξιολόγησης των εν δυνάμει δικαιούχων (δηλαδή αυτών που οφείλουν να προσκομίσουν στην ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, επιπλέον δικαιολογητικά, σε διάστημα ενός μηνός), ενώ ολοκληρώνεται η εξέταση των ενστάσεων, όσων δεν ανακηρύχθηκαν δικαιούχοι και οι οποίοι, με βάση το σχετικό πλάνο, θα πληρωθούν την πρώτη δόση, προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, όπως λένε οι σχετικές πληροφορίες.

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 5

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΕΡΑΣΕΩΝΑ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ