Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Οικονομικές Ενισχύσεις

Οικονομικές Ενισχύσεις (125)

Κλιμάκιο το ΕΛΓΑ βρίσκεται στην Εύβοια προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τις κατεστραμμένες από την πυρκαγιά περιοχές, ώστε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στην άμεση αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό ήδη από την Τετάρτη άνθρωποι των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται στις περιοχές ώστε να συνδράμουν στον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών ενώ παραμένουν σε αναμονή  της πυροσβεστικής ώστε να μπουν στα καμένα, να οριοθετήσουν τις κατεστραμμένες αγροτικές περιοχές και να υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα.

Ας σημειωθεί ότι έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι αγρότες της περιοχής να μεταβούν στο δημαρχείο στα Ψαχνά προκειμένου να κάνουν τις δηλώσεις μέσα σε 15 μέρες οπότε και λήγει η προθεσμία.

Υπογραμμίζεται πως μέχρι στιγμής, οι καταστροφές φαίνεται να περιορίζονται σε ελαιόδενδρα και μελίσσια ενώ, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου, άμεσα θα ξεκινήσουν οι καταγραφές και θα προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων όχι μόνο από τον ΕΛΓΑ αλλά και από κονδύλια ΠΣΕΑ.

Ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την περιοχή, τόνισε ότι θα αρχίσει πολύ σύντομα το δύσκολο έργο της καταγραφής των ζημιών, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για να αποζημιωθούν οι αγρότες από τις καταστροφές.

 

 

ΠΗΓΗ

Εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου 2019, λέει σύμφωνα με πληροφορίες το πλάνο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι θα τρέξουν οι πληρωμές για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας έτους 2019.

Τότε και με τα σημερινά δεδομένα πρόκειται να καταβληθεί το 70% του ποσού της βιολογικής γεωργίας και το 75% του ποσού της βιολογικής κτηνοτροφίας. Η δε εξόφληση αντίστοιχα, όπως υπαγορεύει και ο σχετικός κανονισμός, πάει για τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει η εξόφληση βιολογικής κτηνοτροφίας 2018 σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνια Νησιά, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα και μόλις μεταφερθεί το κονδύλι από τον ΕΛΕΓΕΠ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρώσει την σχετική διαδικασία και είναι έτοιμος να πληρώσει.

 

 

ΠΗΓΗ

Ανά περιοχή κι όχι μονοκόμματα, δηλαδή σε όλη την χώρα, αναμένεται να «τρέξει» από σήμερα η πληρωμή των δικαιούχων παραγωγών όσον αφορά στην εξόφληση (30%) βιολογικής γεωργίας έτους 2018 και της βιολογικής κτηνοτροφίας (25%).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εντός της Δευτέρας αναμένεται η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων στα Νησιά του Αιγαίου Πελάγους, την Θεσσαλία και την Κρήτη, οπότε και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα προς ανάληψη, από τα ATM’s των τραπεζών.

Σήμερα Δευτέρα, αναμένεται να πιστωθεί και η βιολογική κτηνοτροφία (25%) στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κρήτης.

Οι υπόλοιπες περιοχές αναμένεται να εξοφληθούν σταδιακά και για τα δυο σκέλη του προγράμματος έως την Τετάρτη 10 του μήνα, όπως ανακοίνωσε από την περασμένη Παρασκευή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος τόνισε τα ακόλουθα: Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθ. 2848/145689/28-12-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 4310/Β'/ 2016) για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, όπως τροποποιημένη ισχύει, ενημερώνονται οι ενταγμένοι παραγωγοί στις δράσεις Φυτικής και Ζωικής Κατεύθυνσης 11.1.1., 11.1.2, 11.2.1 και 11.2.2 ότι, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, η πίστωση της δαπάνης εκκαθάρισης έτους 2018 στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα πραγματοποιείται σταδιακά από Δευτέρα 8/07/2019  μέχρι και Τετάρτη 10/07/2019.

Σημειωτέον ότι τα ποσά φάνηκαν από την Παρασκευή στις καρτέλες των δικαιούχων παραγωγών.

 

ΠΗΓΗ

Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 2,2 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Δικαιούχοι είναι οι παραγωγοί της Κορινθίας που επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις κατά το έτος 2018 και διέθεταν ποικιλίες σε ωρίμανση κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται σε 78 ευρώ ανά στρέμμα για τις ποικιλίες αμπέλου «Σουλτανίνα» και «Φράουλες» και σε 50 ευρώ ανά στρέμμα για όλες τις υπόλοιπες επιτραπέζιες ποικιλίες.

Άμεσα η ΚΥΑ θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει η πληρωμή των παραγωγών.

Ανάμεσα τους οι τριπλές βεβαιώσεις από τους ΟΕΒ, τους Δήμους και τις περιφέρειες για άρδευση αγροτεμαχίων αλλά και οι καρτέλες χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου, βαμβακιού και βιομηχανικής κάνναβης αλλά και το αντίγραφο σύμβασης για την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων. Βέβαια, κατά πόσο εύκολη είναι η προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, σε παραγωγούς που έχουν οφειλές είναι ένα ζήτημα, όπως το αντίστοιχα θέμα αποτελεί και το γεγονός ότι για την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων δεν υπάρχει μέχρι τώρα κανένα συμβόλαιο με την ΕΒΖ, λόγω της γνωστής εμπλοκής με το σχέδιο εξυγίανσης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αναρτήθηκε στην διαύγεια στις 20 Ιουνίου, με αποδέκτες τα κέντρα υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ και τις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις, για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν βάσει του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αιτήσεων έτους 2019, γίνεται κατηγοριοποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε:

Α. Δικαιολογητικά τα οποία πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύουν «τον ηλεκτρονικό φάκελο» του/της παραγωγού και να είναι σε ηλεκτρονική μορφή (από σαρωτή/scanner), υποχρεωτικά πριν την οριστικοποίηση της αίτησης.

Β. Δικαιολογητικά που υποβάλλονται σε μεταγενέστερη ημερομηνία της αίτησης υποχρεωτικά, μετά την οριστικοποίηση της αίτησης και πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (15.07.2019)

Γ. Δικαιολογητικά που υποβάλλονται υποχρεωτικά, πριν την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης (έως 01.10.2019)

Δ. Δικαιολογητικά που υποβάλλονται προαιρετικά

Βάσει αυτής της αρχής προβλέπονται τα εξής:

-              Αντίγραφο σύμβασης για την καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής εκπρόθεσμης ΕΑΕ (15.07.2019)

-              Καρτέλες χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου και βαμβακιού οι οποίες υποβάλλονται οπωσδήποτε έως 15.07.2019

-              Τιμολόγια αγοράς ή επίσημες καρτέλες πιστοποιημένου σπόρου βιομηχανικής κάνναβης έως 30.06.2019. Κατά παρέκκλιση, για την κάνναβη που καλλιεργείται ως επίσπορη καλλιέργεια, δηλαδή η σπορά της πραγματοποιείται μετά τις 30/6 κάθε έτους, υποβάλλονται μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

 

Δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ

 

ΠΗΓΗ

Τα παίζουν όλα για όλα προεκλογικά µε τις εξισωτικές αποζηµιώσεις 2013-2014, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda του Σαββάτου. Αναζητείται άλλη µία φορά τρόπος να δοθούν τα χρήµατα, ακόµα και χωρίς την έγκριση των Κοινοτικών, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου αναμένονται τα 5 de minimis και το αργότερο έως αρχές Ιουλίου υπόλοιπα από προγράµµατα.

Το τελευταίο της χαρτί ενόψει των εθνικών εκλογών και εις άγραν ψήφων φαίνεται να παίζει η κυβέρνηση µε µεσολαβητή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανασκαλεύοντας για άλλη µια φορά το θέµα των περιβόητων εξισωτικών αποζηµιώσεων του 2013 και 2014. Πρόκειται για ένα ζήτηµα-αγκάθι τόσο για τους απλήρωτους εδώ και τόσα χρόνια κτηνοτρόφους όσο και για το επιτελείο της πλατείας Βάθη και τους αρµόδιους των πληρωµών.

 Κανείς δεν είναι σε θέση να πει για το ύψος του ποσού που οφείλεται στους δικαιούχους, ωστόσο το πρόβληµα είναι οι βοσκότοποι και η τεχνική λύση που τότε δόθηκε, γεγονός που δεν αφήνει και µεγάλη ελευθερία κινήσεων στο υπουργείο. Από το φθινόπωρο του 2017 ο τότε υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έταζε στους δικαιούχους ότι προωθεί την πληρωµή τους. Ωστόσο ενάµιση χρόνο µετά, τα Χριστούγεννα και ενώ τίποτα δεν είχε προχωρήσει, ο νυν υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης απαντά πιο… ευέλικτα στα αιτήµατα των παραγωγών. «Θα πληρωθούν όσοι έχουν πρόβληµα µε τα χαρτιά τους και κάθε είδους διοικητικό θέµα, αλλά όχι όσοι αντιµετωπίζουν ζητήµατα µε το βοσκότοπο» τους ξεκαθάριζε τότε.  Άλλωστε, όπως έχει ξαναγράψει η εφηµερίδα Agrenda, για να πραγµατοποιηθεί η εν λόγω πληρωµή, θα πρέπει το υπουργείο να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι στο οποίο «κολλάει» όλο αυτό το διάστηµα η διαδικασία. Μία πρώτη κίνηση πήγε να γίνει παραµονές των ευροεκλογών, αν και δεν ευοδώθηκε καθώς οι αρµόδιοι δεν κατάφεραν τελικά να βρουν τον τρόπο να δώσουν τα χρήµατα στους παραγωγούς, καλύπτοντας ταυτόχρονα τα ποσά αυτά, χωρίς να φανεί στην Κοµισιόν ότι πρόκειται για εθνική ενίσχυση.

Ωστόσο, σήµερα τρεις εβδοµάδες πριν τις εθνικές τώρα εκλογές το θέµα ήρθε ξανά στο προσκήνιο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν να διαρρεύσει ότι κάποια χρήµατα θα δοθούν, έστω και χωρίς την έγκριση των κοινοτικών αρχών, αφού σε κάθε περίπτωση «υπόλογη» θα βρεθεί η επόµενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν αποκλείεται να έρθει αντιµέτωπη και µε τα σχετικά πρόστιµα. Η ουσία είναι ότι σε αυτή τη φάση κάθε ψήφος από τη δεξαµενή του αγροτικού κόσµου είναι κρίσιµη, οπότε διαρροές για διευθέτηση των υπολοίπων από τις παλιές εξισωτικές θα µετρήσει θετικά. Αυτό που επιπλέον µένει να αποδειχθεί είναι αν στις ενδεχόµενες πιστώσεις τυχεροί θα είναι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι – ανεξάρτητα βοσκότοπου- ή µόνο όσοι είχαν ξεµείνει λόγω λάθους σε προσκοµιζόµενα έντυπα και λοιπά προσωπικά στοιχεία. 

Στην παρούσα φάση, το βέβαιο είναι ότι µέχρι τέλος Ιουνίου ο Οργανισµός Πληρωµών δροµολογεί την πληρωµή των de minimis σε 5 νέα προϊόντα, µαζί µε τη συνδεδεµένη για κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα και µια σειρά από εκκρεµότητες που αφορούν βασική ενίσχυση, πρασίνισµα, νέους γεωργούς, αλλά και υπόλοιπα συνδεδεµένων. Ως ώρας έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις που ορίζουν στα 70 ευρώ το στρέµµα το ύψος της ενίσχυσης ήσσονος σηµασίας για τα αχλάδια Κρυστάλλια και αντίστοιχα στα 50 ευρώ το στρέµµα τα de minimis στα καπνά ποικιλιών «µπασµά» και «Κατερίνης». Αντίστοιχα, στην αλιεία, η ενίσχυση ανέρχεται από 10.000 έως 30.000 ευρώ για κάθε αλιευτικό συνεταιρισµό ή ιδιώτη (φυσικό ή νοµικό πρόσωπο) ανάλογα µε τη ζηµιά το 2017-2018.

Την ίδια ώρα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δουλεύουν όλες τις εκκρεµότητες από τα προγράµµατα του 2018 (Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, Νιτρικά, Ορυζώνες, Κοµφούζιο κλπ), τα οποία θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί µέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισµός. Βέβαια, όπως έχει ξαναγίνει, αυτό µπορεί να γραφτεί  στα χαρτιά, αλλά πρακτικά τα χρήµατα να φανούν στις τράπεζες λίγες µέρες αργότερα. Να σηµειωθεί ότι και αυτές οι εκκρεµότητες θα έχουν κλείσει πριν από τις εθνικές εκλογές της 7η Ιουλίου, ξεκαθαρίζουν από την πλατεία Βάθη.

Με την έγκριση του Οικονοµικών το υπόλοιπο 30% των αποζηµιώσεων του 2018

Εν τω µεταξύ, µέχρι το τέλος της επόµενης εβδοµάδας διαµηνύουν από τον ΕΛΓΑ ότι θα καταβληθεί το υπόλοιπο 30% των αποζηµιώσεων που αφορούν το 2018. Μάλιστα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλής σε πρόσφατη επίσκεψή του σε χαλαζόπληκτες περιοχές των δήµων Φαρσάλων και Ελασσόνας ανέφερε ότι «Με την ευκαιρία,  θέλω να ενηµερώσω πως έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η καταβολή του υπολοίπου 30% των αποζηµιώσεων οι οποίες αφορούν το 2018. Αναµένεται η τυπική έγκριση από το υπουργείο Οικονοµικών για την πίστωση των χρηµάτων στους λογαριασµούς των δικαιούχων».

Οι ίδιες πληροφορίες µεταφέρονται και από το γραφείο της βουλευτού Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη, σύµφωνα µε την οποία «ανακοινώθηκε ότι εξεδόθη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Γ. Χουλιαράκη η ΚΥΑ για την καταβολή του υπολοίπου 30% των αποζηµιώσεων του ΕΛΓΑ στους ζηµιωθέντες παραγωγούς».

 

Ξεκαθαρίσµατα εφόλης της ύλης καλείται να τρέξει αυτό το µήνα ο Οργανισµός Πληρωµών, όπως απαιτείται από τον κοινοτικό κανονισµό, µε µόνες σοβαρές εκκρεµότητες τις συνδεδεµένες ενισχύσεις για κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα και τα de minimis για αχλάδια, µανταρίνια, καπνό, αλιείς και επιτραπέζια σταφύλια, που τοποθετούνται το τελευταίο δεκαήµερο του µήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda. Την ίδια ώρα, και ενόψει των εθνικών εκλογών, αν και αρκετά δύσκολα, ανακινείται άλλη µία φορά το ζήτηµα των παλιών εξισωτικών, µε τους κτηνοτρόφους βέβαια να έχουν ήδη χάσει τις όποιες ελπίδες τους είχαν καλλιεργηθεί.

Αυτό που θα δώσει αέρα, σε χιλιάδες αγρότες είναι η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου σχετικά µε τους δασικούς χάρτες, καθώς θα φέρει συµπληρωµατικές πληρωµές µετά τις διορθωτικές λίστες που θα στέλνουν τα κατά τόπους ∆ασαρχεία. ∆εν θα γίνει µια µαζική πίστωση, ενηµερώνουν οι αρµόδιοι, ωστόσο για παρτίδες που θα διορθώνονται, θα ακολουθεί η ανάλογη πληρωµή στους δικαιούχους. 

Όσον αφορά τώρα τα de minimis, ο δρόµος ανοίγει µε την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, µε πρώτη αυτή για την αλιεία, σύµφωνα µε την οποία δικαιούχοι είναι οι Αλιευτικοί Συνεταιρισµοί της Επικράτειας και ιδιώτες (φυσικά ή νοµικά πρόσωπα) που µισθώνουν δηµόσια ιχθυοτροφεία, και οι οποίοι υπέστησαν σοβαρή µείωση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά το αλιευτικό έτος 2017-2018.

Όσον αφορά το ύψος της ενίσχυσης, σύµφωνα µε το Άρθρο 4, ισχύουν τα εξής:

  1. ∆ικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σηµασίας (de minimis) µε την παρούσα απόφαση ορίζονται οι Αλιευτικοί Συνεταιρισµοί και ιδιώτες (φυσικά ή νοµικά πρόσωπα) που µισθώνουν δηµόσια ιχθυοτροφεία και οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας και είναι ενεργοί κατά το 2019.
  2. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σηµασίας (de minimis) καθορίζεται:

α) σε 30.000 ευρώ για κάθε αλιευτικό συνεταιρισµό ή ιδιώτη (φυσικό ή νοµικό πρόσωπο) που υπέστη ζηµία µεγαλύτερη από το 30% και πλέον της αξίας παραγωγής για το αλιευτικό έτος 2017-2018,

β) σε 20.000 ευρώ για κάθε αλιευτικό συνεταιρισµό ή ιδιώτη (φυσικό ή νοµικό πρόσωπο) που υπέστη ζηµία µεγαλύτερη από 20% και µέχρι 29,99% της αξίας παραγωγής για το αλιευτικό έτος 2017-2018,

γ) σε 10.000 ευρώ για κάθε αλιευτικό συνεταιρισµό ή ιδιώτη (φυσικό ή νοµικό πρόσωπο) που υπέστη ζηµία µεγαλύτερη από 10% και µέχρι 19,99% της αξίας παραγωγής για το αλιευτικό έτος 2017-2018.

  1. Το ποσοστό της ζηµίας για το αλιευτικό έτος 2017-2018 υπολογίζεται µε βάση τον µέσο όρο των αποτελεσµάτων της αξίας παραγωγής των τριών προηγουµένων αλιευτικών ετών και βεβαιώνεται από την αρµόδια ∆ιεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η έδρα του αλιευτικού συνεταιρισµού. Η σχετική βεβαίωση της Περιφερειακής Ενότητας εγκρίνεται από την Γενική ∆ιεύθυνση Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Χρήση έως 30 στρεµµάτων δασών για αγροτική καλλιέργεια, µε τροπολογία

∆υνητικά 3.500.000 στρέµµατα δασωµένων αγρών στο 51% της χώρας, ή 2.820.000 στρέµµατα στο 40,4% της µερικής κύρωσης των δασικών χαρτών, θα µπορούν αν αποδοθούν για αγροτική χρήση, σύµφωνα µε τροπολογία που υπερψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου, από την ολοµέλεια της Βουλής. Σύµφωνα µε το εισηγητικό της τροπολογίας, πρόκειται για εκτάσεις που ονοµάζονται δασωµένοι αγροί, περίπου το 2% της έκτασης της χώρας, οι οποίες το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήµερα έχουν δασική βλάστηση.

Όπως σηµειώνεται η εν λόγω ρύθµιση γίνεται έπειτα από αιτήµατα πολιτών, φορέων και οργανώσεων ώστε να υπάρξει δυνατότητα αξιοποίησης των εκτάσεων αυτών για αγροτική καλλιέργεια στο πλαίσιο και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Επίσης, προστίθεται ότι η προτεινόµενη διάταξη εκτιµάται θα έχει µικρή επίπτωση στο δασικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ θα επιτραπεί µόνο την αγροτική καλλιέργεια, δηλαδή µια χρήση που και το Σύνταγµα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις να ασκείται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

Επίσης, ψηφίστηκε και η διάταξη που θέτει όριο στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων των δασικών χαρτών να ολοκληρώσουν το έργο τους µέχρι τις 31/12/2019.

 

 

Πηγη

Για το 2020 προβλέπεται στα μέτρα που ανακοίνωσε στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αύξηση των αποσβέσεων για επενδύσεις από το 100% στο 150%, επιδότηση έως και 80% των ασφαλιστικών εισφορών για νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους νεαρής ηλικίας, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές περιοχές, μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νησιά και χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους στα επίπεδα που ίσχυαν παλιότερα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός, χωρίζονται σε δυο μέρη, εκείνα που θα εφαρμοστούν μέσα στον Μάιο, εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, και σε εκείνα που θα ψηφιστούν αργότερα μέσα στον χρόνο και θα εφαρμοστούν από 01.01.2020.

Ειδικότερα, το μέτρο των αποσβέσεων για επενδύσεις, προβλέπει την αύξηση αυτών από το 100% που είναι σήμερα, στο 150%, και θα αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας για βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους. 

Παράλληλα από 1.1.2020, προβλέπεται επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και τον εργαζόμενο και θα αφορά απασχολούμενους μέχρι 25 ετών. Για απασχολούμενους μέχρι 29 ετών η επιδότηση θα φτάσει στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. "Το μέτρο αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και περαιτέρω αυξήσεων στους μισθούς", σχολίασε ο πρωθυπουργός. 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ψηφιστούν εντός του μήνα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, «εφαρμόζουμε άμεσα μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% που είναι τώρα, στο 13%, παράλληλα με τη μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Όπως εξήγησε, το κόστος αυτού του μέτρου για τους υπόλοιπους έξι μήνες του τρέχοντος έτους θα αγγίξει τα 260 εκατ. ευρώ. «Το πακέτο των μέτρων αυτών, αφορούν  το καλάθι των νοικοκυριών, την παραγωγή και την ρευστότητα των επιχειρήσεων», σχολίασε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Το δεύτερο μέτρο που θα εφαρμοστεί άμεσα, αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, από το 13% στο «υπερεκπτωτικό» 6%. «Αυτό αφορά κάθε νοικοκυριό που πληρώνει ΔΕΗ ή φυσικό αέριο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Ακόμη, εντός των επόμενων ημερών, θα θεσπιστεί η 13η σύνταξη, που ουσιαστικά αντιστοιχεί στο λεγόμενο δώρο του Πάσχα, ήτοι μισή μηνιαία σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους. 

Αξίζει να αναφερθεί τέλος, πως από 1.1.20 μειώνεται, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο μεσαίος συντελεστής του ΦΠΑ που είναι 13% τώρα, στο 11%. "Να υπενθυμίσω ότι σε αυτό τον συντελεστή έχουμε πλέον από τώρα την εστίαση και τα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, νερό, γεωργική παραγωγή. Σκοπός μας η μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης", είπε.Αναλυτικά τα μέτρα

 

ΜΕΤΡΑ 2019

- Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% (εξαιρούνται ποτά - ροφήματα - αλκοόλ) και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.

- Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από τον συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.

- Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ

ΜΕΤΡΑ 2020

Για το 2020, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από τον χώρο που δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προχωρά σε:

- Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης

Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, θα γίνει 0%, θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000, θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.

- Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%

Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα με το πάγιο στοιχείο επένδυσης).

Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπλέον, μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων. Επισπεύδεται η μείωση: το 2021 στο 25%

- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.

- Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ' οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

- Φορολογικές μειώσεις για κατοίκους νησιών

Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

- Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

- Συνεταιρισμένοι αγρότες

Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

- Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών

Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α' και Β') ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψόμτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

- Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

 

πηγη

ο δρόμο της πληρωμής των δικαιούχων παραγωγών ανοίγει η έκδοση των σχετικών αποφάσεων με το ύψος των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο αιγοπρόβειο κρέας, το βόειο κρέας και τη σηροτροφία του έτους 2018, όσον αφορά τα ζωικά, αλλά και τις αντίστοιχες για τη βιομηχανική ντομάτα, τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση και την κορινθιακή σταφίδα.

Οι πληροφορίες λένε ότι η πίστωση θα ξεκινήσει τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ μαζί στην πληρωμή αναμένεται να είναι και οι συνδεδεμένες στους σπόρους σποράς και τα ροδάκινα για χυμό, για τα οποία ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις.


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις, οι ενισχύσεις καθορίζονται ως εξής:

-για το αιγοπρόβειο κρέας στα 9,35 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο. Δείτε εδώ την απόφαση.

-για το βόειο κρέας στα 171 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο  Δείτε εδώ την απόφαση.

-για τη σηροτροφία στα 318,5 ευρώ το κουτί  Δείτε εδώ την απόφαση.

-για τη βιομηχανική ντομάτα στα 72 ευρώ το στρέμμα Δείτε εδώ την απόφαση.

-για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στα 62 ευρώ το στρέμμα. Δείτε εδώ την απόφαση.

-για την κορινθιακή σταφίδα στα 49,3 ευρώ το στρέμμα. Δείτε εδώ την απόφαση.

Όσον αφορά το αιγοπρόβειο κρέας, να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για το έτος 2018 ανέρχεται στα  50.429.165 ευρώ, ενώ οι κτηνοτρόφοι θα βρουν ελαφρά μειωμένα ποσά στους λογαριασμούς τους, δεδομένου ότι το ύψος της συνδεδεμένης για το έτος 2017 ήταν στα 9,7 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο. 

Αντίστοιχα, μεγαλύτερη μείωση αναμένεται στη συνδεδεμένη του βόειο κρέατος αφού πέρυσι καθορίστηκε στα 192,5 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο, ενώ το συνολικό μπάτζετ κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2017 και ανέρχεται στα 23.659.036 ευρώ.

Σχετικά με την φυτική παραγωγή πορτοκάλια για χυμοποίηση και κορινθιακή σταφίδα έχουν τα ίδια ποσά με πέρυσι, ενώ η βιομηχανική ντομάτα από 67,3 ευρώ το στρέμμα ανέβηκε στα 72 ευρώ το στρέμμα.

 

πηγη

Ξεκίνησε να λειτουργεί από το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Απριλίου, η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, που υποδέχεται τις αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων βαςικής ενίσχυσης έτους 2019. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Τετάρτη, 15η Μαΐου 2019. Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2019. Καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (έως 15/05/2019) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε εγκύκλιο, αλλά και σχετική ανακοίνωση. Από την σχετική εγκύκλιο προκύπτει ότι δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρσι, όπως ακριβώς και στη δήλωση του ΟΣΔΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

1. Σας ενημερώνουμε ότι η διαδικτυακή εφαρμογή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την καταχώριση των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019 τίθεται σε λειτουργία από σήμερα Πέμπτη, 18/04/2019.

2. Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/. Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής επιλέγεται η χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019 και ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

Καταχώριση της αίτησης

• Εκτύπωση του υποδείγματος
• Υπογραφή του υποδείγματος από τους συμβαλλομένους
• Θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής για κάθε συμβαλλόμενο ξεχωριστά από αρμόδια αρχή
• Επισύναψη στην αίτηση του υποδείγματος μεταβίβασης και τα κατά περίπτωση μεταβίβασης απαιτούμενα δικαιολογητικά
• Οριστικοποίηση, που ενέχει τη θέση της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης
• Εκτύπωση της οριστικοποιημένης αίτησης μεταβίβασης και του διαβιβαστικού τα οποία φυλάσσονται υποχρεωτικά τουλάχιστον για μία πενταετία στο προσωπικό αρχείο του αιτούντα, μαζί με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά.

Επισημαίνεται ότι, παραγωγοί που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα για τα έτη (2014-2019) ή έχουν υποβάλλει αίτηση στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογικές Καλλιέργειες, Κομφούζιο, Νιτρορύπανση) για την είσοδό τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα χρήστη, κωδικό). Δεν απαιτείται εκ νέου εγγραφή στο σύστημα ή πιστοποίηση μέσω taxisnet.

3. Αίτηση εγγραφής για δημιουργία προσωπικού λογαριασμού μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι μεταβιβαστές της αίτησης μεταβίβασης ή σε περίπτωση κληρονομιάς οι κληρονόμοι, προκειμένου να λάβουν κωδικό και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μεταβίβασης.

4. Καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Τετάρτη, 15η Μαΐου 2019. Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2019.

5. Καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (έως 15/05/2019) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019.

6. Η εγκύκλιος περί της διαδικασίας μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) έτους 2019 έχει αναρτηθεί στη διαδρομή

http://www.opekepe.gr/metavivaseis_2019.asp

 

πηγη

Οι γεωργοί, πριν την οριστικοποίηση και υποβολή της αίτησή τους, οφείλουν να έχουν αναγνώσει προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις των μεταβιβάσεων, όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στην εγκύκλιο αιτήσεων μεταβίβασης ΔΒΕ έτους 2019.

Σελίδα 1 από 9

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Θειάφι και Θειοχαλκίνη στα Κηπευτικά

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ