Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Συνέδρια - Ημερίδες

Συνέδρια - Ημερίδες (34)

Η διεθνής χρηµατιστηριακή συγκυρία δεν επέτρεψε να κλειστούν σηµαντικές νέες πωλήσεις στα πλαίσια του διεθνούς µίτινγκ «2οι Μεσογειακοί ∆ρόµοι Βαµβακιού», που πραγµατοποιήθηκε στη Σµύρνη στις 7 Σεπτεµβρίου 2017, µε εξαίρεση το µεµονωµένο αγοραστικό ενδιαφέρον από την Αίγυπτο που έδωσε τιµές στα επίπεδα των 80-81 σεντς ανά λίµπρα επί αυτοκινήτου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Παρά την απουσία νέων συµβολαίων, είναι γεγονός πως επιβεβαιώθηκε για άλλη µια φορά το έντονο και διαρκές ενδιαφέρον των τουρκικών κλωστηρίων για το ελληνικό βαµβάκι. Εξάλλου, η πλειονότητα των ελληνικών προπωλήσεων (περίπου 60.000 τόνοι) έχει ήδη πωληθεί από τους εµπορικούς οίκους ή απευθείας σε κανάλια στην τουρκική αγορά.

Στο συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάµβακος (ΠΕΕΕΒ) και  το χρηµατιστήριο βάµβακος της Σµύρνης (Izmir Commodity Exhcange) παρόλο που συµµετείχε το σύνολο σχεδόν των εµπλεκόµενων µε το βαµβάκι παραγόντων από τις χώρες της Μεσογείου που είτε καλλιεργείται βαµβάκι (Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, Ισπανία) είτε επεξεργάζονται παράγωγα βαµβακιού (εκκοκκιστές,  κλωστοϋφαντουργοί, βιοµήχανοι  ένδυσης κ.α.) δεν έκλεισαν σηµαντικές νέες δουλειές.Χρηµατιστηριακή άνοδος και ακριβό δολάριο
Αιτία ήταν το ράλι στην αγορά της Νέας Υόρκης από τους πρόσφατους κυκλώνες που έφτασε τις τιµές για τα προθεσµιακά συµβόλαια ∆εκεµβρίου σε ιστορικά υψηλά έτους. Ως αποτέλεσµα οι τιµές που ακούγονταν θεωρήθηκαν εξαιρετικά υψηλές σε σχέση µε τα επίπεδα που είχαν στο µυαλό του οι Τούρκοι έµποροι. Η επιφυλακτικότητα και των δύο µερών (σσ. αγοραστών και πωλητών) λόγω της χρηµατιστηριακής µεταβλητότητας στένευσε τα όποια περιθώρια υπήρχαν για νέες πωλήσεις. Επιπλέον, την κατάσταση βαρύνει εδώ και καιρό η ασύµφορη για την ελληνική σοδειά ισοτιµία ευρώ- δολαρίου, η οποία δυσκολεύει τις προπωλήσεις. Υπενθυµίζεται ότι πέρσι τέτοια εποχή η ισοτιµία βρισκόταν σχεδόν στο 1,10 ενώ αυτές τις µέρες κυµαίνεται λίγο πάνω από το 1,20. Όσο ισχυρότερο είναι το ευρώ έναντι του δολαρίου τόσο χαµηλότερες είναι οι τιµές που µπορεί να λάβει σε ευρώ το εκκοκκισµένο βαµβάκι. Για παράδειγµα τα 80 σεντς ανά λίµπρα σήµερα δίνουν 1,47 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι θα έδιναν 1,60 ευρώ το κιλό.   

Με µέση αύξηση 16% φέτος η τουρκική σοδειά
Το συνέδριο ασχολήθηκε µε δύο βασικά θέµατα: Στην 1η ενότητα αναπτύχθηκε η τρέχουσα κατάσταση στον τοµέα του βαµβακιού στις χώρες της Μεσογείου, ενώ στη 2η ενότητα οι πρόσφατες τάσεις στο βαµβάκι και στην κλωστοϋφαντουργία. Κατόπιν ακολούθησε το καθιερωµένο δείπνο για όλους τους συµµετέχοντες.
Στις οµιλίες επιβεβαιωθήκαν οι υψηλές προσδοκίες για τη νέα τουρκική παραγωγή. Σύµφωνα µε τελευταίες εκτιµήσεις και µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα αναµένεται αύξηση της παραγωγής εκκοκκισµένου κατά 100-150.000 τόνους. ∆ηλαδή η συνολική παραγωγή θα κυµανθεί µεταξύ 900-950.000 τόνων. Επακόλουθα εκφράζεται η ανησυχία πως η ζήτηση από την τουρκική αγορά για 2η συνεχόµενη χρονιά δεν θα έρθει εύκολα στην αρχή της σεζόν για το ελληνικό βαµβάκι.  Αυτό είναι αναµενόµενο, καθώς τα κλωστήρια πρώτα θα διερευνήσουν την τοπική τους παραγωγή και κατόπιν υπό προϋποθέσεις θα προχωρήσουν σε εισαγωγές ελληνικού προϊόντος. Μην ξεχνάµε πως στην περσινή σοδειά δεν ήταν λίγα τα ποιοτικά προβλήµατα των εξαγωγών µας όσον αφορά πολλά χαρακτηριστικά της ίνας (ανοµοιοµορφία µήκους ίνας, micronaire, χρώµα). Παράλληλα, πολλά θα εξαρτηθούν από την ισοτιµία της τουρκικής λίρας µε το δολάριο. Τέλος, σηµειώνεται ότι υπήρξε σηµαντικότατη παρουσία από τον τουρκικό Τύπο και φυσικά τους υπαλλήλους του χρηµατιστηρίου της Σµύρνης. Από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν αρκετά µέλη της ΠΕΕΕΒ (εκκοκκιστές, εξαγωγείς/αντιπρόσωποι, ναυτιλιακοί πράκτορες). Επίσης, το συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον Ιταλών εµπόρων βαµβακόσπορου.

Η αξία της ταυτότητας

Εργαστήριο ανάλυσης βάµβακος (ZLADA) για έλεγχο του προϊόντος και ποιοτική πιστοποίησή του έχει δηµιουργήσει το Εθνικό Συµβούλιο Βάµβακος της Τουρκίας, σύµφωνα µε τοπικά µέσα ενηµέρωσης. Στα επόµενα σχέδια των Τούρκων είναι η διάθεση βαµβακιού µε γεωγραφική ένδειξη, όπως ανέφερε ο Ισίνσου Κεστέλι, πρόεδρος του χρηµατιστηρίου βάµβακος της Σµύρνης. Η προτεραιότητα στην αξία του σήµατος όπως και η ιχνηλασιµότητα αποτελούν παγκόσµιες τάσεις για τον κλάδο.
Στο ίδιο µήκος κύµατος τονίστηκε η ανάγκη για πιστοποίηση της ποιότητας του ελληνικού βαµβακιού προκειµένου να αποκτήσει υπεραξία η οποία θα καταλήξει και στους παραγωγούς. Υπενθυµίζεται ότι ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από τη ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Βάµβακος (∆ΟΒ) σε συνεργασία µε το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόµησης και Τυποποίησης Βάµβακος  που εδρεύει στην Καρδίτσα.

Στρατηγική η επιλογή της Σμύρνης

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι φέτος επιλέχθηκε να πραγµατοποιηθεί το συνέδριο στην Τουρκία και ειδικότερα στη Σµύρνη, η οποία αποτελεί την 3η µεγαλύτερη πόλη και το πιο ανεπτυγµένο και πολυάσχολο εµπορικό κέντρο στη γείτονα χώρα. Και αυτό γιατί στόχος ήταν η πιο άµεση προώθηση της ελληνικής σοδειάς στα τουρκικά κλωστήρια.
Επιπλέον, εκεί βρίσκεται το φηµισµένο χρηµατιστήριο βάµβακος που ιδρύθηκε το 1891. «Στο χρηµατιστήριο βάµβακος της Σµύρνης οι συναλλαγές είναι αξίας πολλών εκατοµµυρίων δολαρίων. Επίσης, οι τιµές των αποθεµάτων του αποτελούν σηµείο αναφοράς τόσο για την Τουρκία όσο και για το εµπόριο βάµβακος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαρίς Κότζεγκες, πρόεδρος της ολοµέλειας του χρηµατιστηρίου βάµβακος της Σµύρνης και  του Εθνικού Συµβουλίου Βάµβακος στην Τουρκία. «Το βαµβάκι είναι ένα προϊόν υψηλής προστιθέµενης αξίας που δηµιουργεί τη δική του ζήτηση. Οι χώρες της Μεσογείου έχουµε κοινά προβλήµατα και πλεονεκτήµατα όσον αφορά το βαµβάκι», συµπλήρωσε ο Μπαρίς Κότζεγκες, ο οποίος επίσης είχε αναλάβει το συντονισµό των δύο ενοτήτων του συνεδρίου.
Άλλωστε όι η Τουρκία είναι µια από τις µεγαλύτερες χώρες εισαγωγής στο βαµβάκι στον κόσµο. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα dünya.com «οι εκτάσεις βάµβακος στην Τουρκία έφταναν το 1995 τα 757.000 εκτάρια, ενώ το 2016 µόλις τα 416.000 εκτάρια, οπότε οι µεγάλο µερίδιο των αναγκών των τουρκικών κλωστηρίων καλύπτονται από εισαγωγές. Τη σεζόν 2016/2017 η χώρα εισήγαγε 801.000 τόνους βαµβακιού συνολικής αξίας 1,4 δισ. δολαρίων».  
Τέλος, ο Ισίνσου Κεστέλι, πρόεδρος του χρηµατιστηρίου βάµβακος της Σµύρνης κατά την εναρκτήρια οµιλία του τόνισε ότι «το βαµβάκι αναµένεται να επιστρέψει ως ο “λευκός χρυσός” που ήταν κάποτε παρόλο που τα τελευταία χρόνια το εµπορικό και παραγωγικό ενδιαφέρον έχει µετατοπιστεί προς Ανατολάς καθώς συνεχίζει να αποτελεί ένα στρατηγικό προϊόν για την Τουρκία και τη Μεσόγειο».

Κείμενο της Φανής Γιαννακοπούλου

Το Αγγλικόμονοπώλιο και το παράδειγμα Νέας Ζηλανδίας

Πριν από δύο αιώνες, η υφαντουργική βιοµηχανία ήταν από τους βασικούς συντελεστές της βιοµηχανικής επανάστασης, µε προϊόν αιχµής το βαµβάκι. Ενδεικτική ήταν η προσπάθεια των Άγγλων να κρατήσουν το µονοπώλιο της επεξεργασίας του βαµβακιού, που τους έκανε να θεσπίσουν νόµους που απαγόρευαν τέτοιου είδους βιοµηχανικές εγκαταστάσεις στις αποικίες τους. 

Αν και σήµερα έχει µειωµένη οικονοµική σηµασία για τις ανεπτυγµένες βιοµηχανικά χώρες, εξαιτίας των αλλαγών σε πολιτικές στήριξης του προϊόντος, φιλελευθεροποίησης των αγορών και του οξύ ανταγωνισµού που δέχεται στην παγκόσµια αγορά από τις συνθετικές ίνες, εντούτοις συνεχίζει να παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο για πολλές αναπτυσσόµενες χώρες.

Για την Ελλάδα, η βαµβακοκαλλιέργεια διαχρονικά αποτελεί τοµέα εθνικής σηµασίας ωστόσο, δεν είναι λίγες οι µελέτες που θέτουν σε σοβαρή αµφισβήτηση τη συνέχιση της µε τη µορφή που έχει σήµερα. Σηµειωτέον, το ελληνικό βαµβάκι είχε εξαιρετική φήµη και µεγάλη ζήτηση στις διεθνείς αγορές, την προηγούµενη όµως 10ετία η εµπορία του περιορίστηκε σε τρίτες χώρες. Εξάλλου, το ενδιαφέρον των παραγωγών, λόγω του καθεστώτος ενίσχυσης του βαµβακιού εστιάζεται στη µεγιστοποίηση των αποδόσεων και παραβλέπονται παράµετροι που εξασφαλίζουν µεγαλύτερο οικονοµικό αποτέλεσµα, όπως η συµπίεση του κόστους, που είναι από τα υψηλότερα σε σχέση µε άλλες βαµβακοπαραγωγές χώρες ή η ποιότητα του προϊόντος. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά, σε παλαιότερη µελέτη για την περιφέρεια Θεσσαλίας, της περίπτωσης της Γουατεµάλας που αποφάσισε να εγκαταλείψει την βαµβακοκαλλιέργεια λόγω του αυξηµένου κόστους, παρόλο που η παραγωγικότητα της χώρας ήταν ανάλογη µε των ΗΠΑ.

Οι επιδοτήσεις δεν αυξάνουν τις τιµές στην ελευθέρη αγορά
Φαίνεται ότι η κατάσταση του ελληνικού βαµβακιού βρίσκεται σήµερα σε παρόµοια θέση µε αυτή της προβατοτροφίας της Νέας Ζηλανδίας πριν από τρείς περίπου δεκαετίες, που ανάγκασε τους παραγωγούς της λόγω κατάργησης των επιδοτήσεων (1987) να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να προσαρµοστούν στους νόµους της ελεύθερης αγοράς για να βρουν νέους καταναλωτές, που είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν πολύ υψηλές τιµές. Μάλιστα, µέσα σε δύο χρόνια πέτυχαν να µετατρέψουν ένα προϊόν το οποίο πωλούσαν προς 12,5 δολάρια σε ένα προϊόν που απέφερε 30 δολάρια. Η τιµή του νέου προϊόντος το 1991 ήταν 42 δολάρια, το 1994 ανήλθε σε 74 δολάρια και το 1999 έφτασε τα 115 δολάρια. Συµπερασµατικά, η προβατοτροφία της Νέας Ζηλανδίας απευθύνθηκε στη διεθνή αγορά και βρήκε καταναλωτές, οι οποίοι ήταν διατεθειµένοι να πληρώσουν πολύ υψηλές τιµές, όπως στα καλύτερα εστιατόρια των ΗΠΑ. Όπως και να ‘χει οι επικείµενες αλλαγές στην ΚΑΠ µετά το 2020 απαιτούν ρεφλέξ από τους ίδιους τους παραγωγούς.

 

 

Πηγη

Το προβάδισµα των λιπασµάτων ουρίας έναντι όλων των υπολοίπων αζωτούχων, η ανάπτυξη των σταθεροποιηµένων λιπασµάτων έναντι των κοινών και η υπεροχή του σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain επιβεβαιώθηκαν για ακόµη µία φορά στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο των εκπροσώπων του Agrotain, που φέτος πραγµατοποιήθηκε στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Εκεί ταξίδεψε η εταιρεία Γαβριήλ ως αποκλειστική εκπρόσωπος, για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία και την Βουλγαρία, του σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain και των λιπασµάτων αυξηµένης αποδοτικότητας Nutrimore.

Η θρέψη αρχίζει από το πρώτο λεπτό
Με βάση τα συµπεράσµατα του Συνεδρίου, το άζωτο, ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζει τις αποδόσεις όλων των καλλιεργειών, είτε προέρχεται από κοινή ουρία, κοινή ουροθειϊκή (blending ή χηµική), νιτρική αµµωνία, ασβεστούχο νιτρική αµµωνία κ.α. έχει πολύ µεγάλο ποσοστό απωλειών περίπου 40-50% τις πρώτες ηµέρες µετά την εφαρµογή του. Γι’ αυτό  απαιτείται επαναληπτική εφαρµογή, δηµιουργώντας επιπλέον κόστος. Αντίθετα η προσθήκη του σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain, τον οποίο διαθέτει στην παγκόσµια αγορά ο αµερικανικός κολοσσός KOCH, µετατρέπει τα λιπάσµατα ουρίας σε λιπάσµατα αυξηµένης αποδοτικότητας µιας και µηδενίζονται οι απώλειες εξαέρωσης της ουρίας και οµαλοποιείται ο ρυθµός παροχής αζώτου στα φυτά. Σύµφωνα µε τους οµιλητές του Συνεδρίου, η θρέψη µε άζωτο στα λιπάσµατα που περιέχουν Agrotain ξεκινά από το πρώτο λεπτό, µε αποτέλεσµα να µπορεί τελικά κάποιος να πει ότι τα Nutrimore δεν τοποθετούνται στην κατηγορία των λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης αλλά δηµιουργούν µία νέα κατηγορία, αυτή των λιπασµάτων µηδενικών απωλειών αζώτου.

Τι προσφέρει το Agrotain
Σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα του Συνεδρίου, η παρουσία του σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain βοηθά στην αξιοποίηση του αζώτου στο 100% από τα φυτά µε αποτέλεσµα:

 •  Αύξηση σοδειάς τουλάχιστον κατά 10% σε όλες τις καλλιέργειες.
 •  Βελτιωµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα παραγόµενα προϊόντα.
 •  Μειωµένα κοστολόγια λίπανσης.
 •  Λιγότερο χρόνο, µειωµένα κοστολόγια σε καύσιµα και εργατικά.
 •  Ευελιξία στο χρόνο εφαρµογής ανεξαρτήτως καιρού. Το άζωτο παραµένει προστατευµένο για περίπου 15 ηµέρες µέχρι να βρέξει ή ποτιστεί το χωράφι.
 •  Υπεροχή και στην υδρολίπανση. Ακόµα και σε αυτή την περίπτωση η χρήση κοινών λιπασµάτων δεν µηδενίζει τις απώλειες του αζώτου. Για παράδειγµα η χρήση της κοινής ουρίας µπορεί να µην είναι 30-40% εξακολουθεί όµως να είναι 20-30%. Συνεπώς και στην περίπτωση της υδρολίπανσης η παρουσία του Agrotain είναι απαραίτητη.


Προσοχή στους µιµητές

Το γεγονός ότι την επιτυχία του Agrotain θέλησαν να µιµηθούν πολλές εταιρείες απασχόλησε το Συνέδριο. Αυτή την στιγµή, όπως αναφέρθηκε, σε παγκόσµιο επίπεδο κυκλοφορούν πάρα πολλά λιπάσµατα τα οποία περιέχουν NBPT και θέλουν να παρουσιάζονται σαν Nutrimore. Όπως όµως σηµειώθηκε, η αποτελεσµατικότητα των Nutrimore οφείλεται στο Agrotain και όχι απλά στο NBPT. Το Agrotain είναι ένα µείγµα NBPT και βοηθητικών ουσιών. Τόσο η τελική σύσταση όσο και η αναλογία του κάθε συστατικού είναι αποτέλεσµα 20ετούς πειραµατισµού και συνεχούς βελτίωσης.

Αυστηρό μείγμα NBPT και βοηθητικών ουσιών

Την αποτελεσµατικότητα του Agrotain την αποδεικνύουν χιλιάδες πειραµατικά που έχουν πραγµατοποιηθεί σε παγκόσµιο επίπεδο σε πάρα πολλές καλλιέργειες. Στην Ελλάδα, σύµφωνα µε την εταιρεία Γαβριήλ, την επιβεβαιώνει και το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας. Το Agrotain λοιπόν µπορεί και πραγµατοποιεί όσα υπόσχεται γιατί:

 • Αποτελεί το σωστό µείγµα Agrotain και βοηθητικών ουσιών. Αντίθετα άλλα λιπάσµατα του ανταγωνισµού περιέχουν µόνο NBPT-αγνώστου προέλευσης χωρίς καν βοηθητικές ουσίες ή κάποιες  διαφορετικές για τις οποίες δεν υπάρχουν αποδεικτικά.
 • Τα Nutrimore περιέχουν Agrotain σε ποσοστό που ορίζει η νοµοθεσία και συστήνει KOCH µετά από χιλιάδες πειραµατικά. Παράλληλα πραγµατοποιεί συχνούς δειγµατοληπτικούς ελέγχους σε ανύποπτο χρόνο ανά την Ελλάδα σε διάφορους τύπους Nutrimore.
 • Η σύνθεση του Agrotain είναι τέτοια που εξασφαλίζει τη διάρκεια ζωής του για 18 µήνες µετά την εφαρµογή του πάνω στην ουρία.
 • Η σύνθεση του Agrotain και κυρίως οι βοηθητικές ουσίες που περιέχει είναι τέτοια που εξασφαλίζει την τέλεια διασπορά του και προσκόλλησή του πάνω στην ουρία.

Στα προϊόντα του ανταγωνισµού µε NBPT, κανείς δεν µπορεί να το εγγυηθεί αυτό.

 

 

Πηγη

Στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό του τομέα του ελαιολάδου και το χτίσιμο αλυσίδας αξίας, μέσα από την συνεργασία παραγωγών, ελαιουργών και εμπόρων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και τη δημιουργία υπεραξίας, σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων η ημερίδα με θέμα «Το νέο Νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των ελαιουργείων» που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ημερίδα που διοργάνωσαν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ελαιουργείων (ΠΑ.Σ.ΕΛ.) και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων συμμετείχε και η «Proactive Α.Ε.».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Proactive A.E., κύριος Μπουνάκης Νίκος, παρουσίασε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στον Αγροδιατροφικό τομέα μέσα από τα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), καθώς και από άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Το παρόν έδωσαν, επίσης, εκπρόσωποι από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τομέα του ελαιολάδου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:

 • Στρατής Ζαφείρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας
 • Γιάννης Μπακάλης, Γεωπόνος, Ειδικός Συνεργάτης Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας
 • Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, MSc, PhD, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΛΓΟ, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων
 • Μιχάλης Χαιρετάκης, Ελαιουργός, Πρόεδρος Συλλόγου Χανίων
 • Νίκος Μπουνάκης, MSc, MBA, Διευθύνων Σύμβουλος Proactive A.E
 • Παναγιώτης Καραγιάννης, Διευθυντής ΠΑ.Σ.ΕΛ, Προγραμματιστής, Κοστολόγος - Μηχανογράφος

 

Πηγη

Το ολοένα διευρυνόμενο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να ρίξουν κεφάλαια σε καθετοποιημένες μονάδες με στόχο να παράξουν ελληνικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, στην διάρκεια του 7ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

 

Οι πληροφορίες λένε ότι το Σάββατο στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ βρέθηκαν εκπρόσωποι μεγάλου επενδυτικού οίκου «από γειτονική χώρα εξ Ανατολάς», όπως τόνισαν στο AgroNews συμμετέχοντες στο ετήσιο ραντεβού της ελαιοκομίας.


Σκοπός τους, να έρθουν πιο κοντά στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του κλάδου της ελαιοκομίας, να γνωρίσουν καλύτερα το ελληνικό ελαιόλαδο και τις ελιές, καθώς σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσουν κεφάλαια σε καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ελαιολάδου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ίδιοι ενδιαφέρονται καταρχήν να αγοράσουν εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων, να δημιουργήσουν ελαιώνα πυκνής φύτευσης, μετέπειτα ελαιοτριβείο και εν συνεχεία συσκευαστήριο και τυποποιητήριο ελαιολάδου.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν προβεί ήδη σε συζητήσεις και με έλληνα φυτωριούχο, για την προμήθεια φυτωριακού υλικού.

 

 

 

Κατά τα άλλα, την τιμητική τους στο Φεστιβάλ είχαν οι λέξεις «τυποποίηση, ταυτότητα και μάρκετινγκ», που παραμένουν ζητούμενο, με στόχο, όπως τόνισαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες στις παράλληλες εκδηλώσεις «να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου»

 

 

 

Ευκαιρίες για μεγαλύτερα μερίδια δημιουργούν τα ξένα σκάνδαλα

 

 

 

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ διεξήχθη το 7ο συνέδριο Ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς, με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων και φορέων του ελαιοκομικού τομέα. Συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί, αυτή τη στιγμή, στον τομέα της ελαιοκομίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις διεθνείς αγορές, τα προβλήματα του κλάδου αλλά και οι προοπτικές του.

 

 

 

Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, παρατηρείται συρρίκνωση της αγοράς καθώς ο Έλληνας αναζητά, λόγω της κρίσης, οικονομικότερες λύσεις, την ίδια ώρα που υπάρχει μείωση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και αύξηση των εισαγωγών ελαίων κατώτερης ποιότητας.

 

 

 

Ωστόσο, μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες μικρούς παραγωγούς αποτελούν η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης του ελαιόλαδου, τα σκάνδαλα με τα νοθευμένα ελαιόλαδα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και, κυρίως, το γεγονός ότι αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των καταναλωτών που αναζητούν φυσικά, βιολογικά και ποιοτικά προϊόντα.

 

 

 

Συζητήθηκαν, επίσης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας, οι προοπτικές στήριξης στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, τα οφέλη των ελαιοκομικών προϊόντων ως ασπίδες προστασίας από το οξειδωτικό στρες, η ποιότητα και οι προοπτικές του ελληνικού ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς κ.λπ.

 

 

 

Αποστόλου: Δεν θα χαθεί ούτε ένα δέντρο ελιάς από τους δασικούς χάρτες

 

 

 

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μέσα από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τους δασικούς χάρτες, δε θα χαθεί ούτε ένα δέντρο ελιάς ενώ, από το βήμα των εγκαινίων,  προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν μέτρα και δράσεις για τους ελαιοπαραγωγούς.

 

 

 

 

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δεκάδες διαφορετικά είδη ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς από 100 και πλέον μικρούς παραγωγούς όλες τις περιοχές της χώρας και να γνωρίσουν σπάνια εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

 

Επίσης, να γευτούν μοναδικής ποιότητας ελληνικά λαδοτύρια αλλά και εξαιρετικές γεύσεις με βάση το ελαιόλαδο που μαγείρευαν και τις τρεις ημέρεας σαράντα και πλέον ταλαντούχοι σεφ.

 

 

 

Στο τριήμερο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν, ακόμα, ο 5ος διαγωνισμός ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων, ο 4ος διαγωνισμός επιτραπέζιας ελιάς, σεμινάρια γαστρονομίας, γαστρονομικές παρουσιάσεις πρωτότυπων γεύσεων κ.λ.π.

 

 

 

Κώστας Αγοραστός: Η εποχή του «τενεκέ» πρέπει να περάσει στην ιστορία

 

Το τρίπτυχο «τυποποίηση, δημιουργία ταυτότητας (branding) και προώθησή του με όρους αγοράς στην Ελλάδα και διεθνώς (marketing)» έθεσε ως προϋπόθεση για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του.

 

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι το ίδιο προϊόν, το οποίο είναι μοναδικό διεθνώς. Αυτό, όμως, δεν αρκεί να το ξέρουμε εμείς, πρέπει να το επικοινωνήσουμε, να το προβάλλουμε στην αγορά, στο παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό. Χρειάζονται, επίσης, το κατάλληλο μπουκάλι και σύγχρονο design, χρειάζεται προσοχή στις λεπτομέρειες γιατί αυτές κάνουν τη διαφορά. Βέβαιο είναι, πάντως, ότι η εποχή του «τενεκέ» πρέπει να περάσει στην ιστορία», πρόσθεσε.

 

Ο Κ. Αγοραστός επεσήμανε στην ομιλία και το εξής: «Επειδή κατά καιρούς κυκλοφορούν κάποιες ιστορίες επιτυχίας με ελαιόλαδο, θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν γίνεται το προϊόν όλων να πωλείται 100 λίρες στα Χάροντς. Το επισημαίνω διότι συχνά οι μεγάλες προσδοκίες, όταν δεν εδράζονται σε ρεαλιστική βάση, οδηγούν σε μεγάλες απογοητεύσεις. Και χρειάζεται διπλή προσοχή να μην προστεθεί στο σκληρό διεθνή ανταγωνισμό κι ένας εσωτερικός ανταγωνισμός που θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων».

 

Ο κ.Αγοραστός ανέδειξε για άλλη μια φορά την πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών ότι «η χώρα μας σήμερα χρειάζεται μια Παραγωγική Επανάσταση με πρωταγωνιστικό ρόλο των Περιφερειών καθώς έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους ως ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας».

 

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα να τολμήσουν, όπως είπε χαρακτηριστικά,

 

-«Να μειώσουν το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα.

 

-Να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές και τις εξωπραγματικές ασφαλιστικές εισφορές γενικά και ειδικότερα για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.

 

-Το Δημόσιο να ασκήσει αποτελεσματικά το ρυθμιστικό του ρόλο στην αγορά. Ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμός ναι, όμως το Δημόσιο πρέπει να θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να εποπτεύει το χώρο αντιμετωπίζοντας τις όποιες στρεβλώσεις, οι οποίες και τον ανταγωνισμό νοθεύουν και πλήττουν τις υγιείς επιχειρήσεις και τους νομοταγείς επιχειρηματίες και παραγωγούς», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.


Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ τέλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, του πρόεδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστα Αγοραστού, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη ως εκπροσώπου του προέδρου της Βουλής, του βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη Γιάννη Μανιάτη, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Πειραιά Ειρήνης Νταϊφά, αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων κομμάτων, προέδρων επιμελητηρίων κ.λ.π.

Το βραβείο για την Τιμώμενη Περιφέρεια παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος δήλωσε διπλά υπερήφανος που βρίσκεται ανάμεσα σε Έλληνες παραγωγούς με εξωστρεφές και ανταγωνιστικό προϊόν. Επίσης, επεσήμανε ότι το τρίπτυχο Διατροφή – Τουρισμός – Πολιτισμός θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο στην οικονομική κρίση της χώρας.

Η απολογιστική ανακοίνωση των διοργανωτών έχει ως εξής:

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και επισήμων, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και ενδιαφέρουσες ειδήσεις, ολοκληρώθηκε το 7ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου & Ελιάς που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.

 

 

 

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ τέλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, του πρόεδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστα Αγοραστού, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη ως εκπροσώπου του προέδρου της Βουλής, του βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη Γιάννη Μανιάτη, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Πειραιά Ειρήνης Νταϊφά, αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων κομμάτων, προέδρων επιμελητηρίων κ.λ.π

 

 

 

Τιμώμενη Περιφέρεια ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το βραβείο παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος δήλωσε διπλά υπερήφανος που βρίσκεται ανάμεσα σε Έλληνες παραγωγούς με εξωστρεφές και ανταγωνιστικό προϊόν. Επίσης, επεσήμανε ότι το τρίπτυχο Διατροφή – Τουρισμός – Πολιτισμός θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο στην οικονομική κρίση της χώρας.

 

 

 

Θερμά συγχαρητήρια στη διοργάνωση έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μέσα από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τους δασικούς χάρτες δε θα χαθεί ούτε ένα δέντρο ελιάς ενώ, από το βήμα των εγκαινίων,  προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν μέτρα και δράσεις για τους ελαιοπαραγωγούς. 

 

 

 

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ διεξήχθη το 7ο συνέδριο Ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς, με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων και φορέων του ελαιοκομικού τομέα, όπου συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί, αυτή τη στιγμή, στον τομέα της ελαιοκομίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις διεθνείς αγορές, τα προβλήματα του κλάδου αλλά και οι προοπτικές του.

 

 

 

Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, παρατηρείται συρρίκνωση της αγοράς καθώς ο Έλληνας αναζητά, λόγω της κρίσης, οικονομικότερες λύσεις, την ίδια ώρα που υπάρχει μείωση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και αύξηση των εισαγωγών ελαίων κατώτερης ποιότητας. Ωστόσο, μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες μικρούς παραγωγούς αποτελούν η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης του ελαιόλαδου, τα σκάνδαλα με τα νοθευμένα λάδια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και, κυρίως, το γεγονός ότι αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των καταναλωτών που αναζητούν φυσικά, βιολογικά και ποιοτικά προϊόντα.

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 7ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου & Ελιάς επισκέφτηκαν εκπρόσωποι ξένων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε μεγάλες μονάδες παραγωγής ελληνικού ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας στη χώρα μας.

 

 

 

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δεκάδες διαφορετικά είδη ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς από 100 και πλέον μικρούς παραγωγούς όλης της χώρας και να γνωρίσουν σπάνια εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Επίσης, να γευτούν μοναδικής ποιότητας ελληνικά λαδοτύρια αλλά και εξαιρετικές γεύσεις με βάση το λάδι που μαγείρευαν και τις τρεις ημέρες σαράντα και πλέον ταλαντούχοι σεφ.

 

 

 

Στο τριήμερο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν, ακόμα, ο 5ος διαγωνισμός ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων, ο 4ος διαγωνισμός επιτραπέζιας ελιάς, σεμινάρια γαστρονομίας, γαστρονομικές παρουσιάσεις πρωτότυπων γεύσεων κ.λ.π.

 


 


 

Δυναμική παρουσία του ΕΦΕΤ στο «7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς»

 


 

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου (αριστερά),
ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. κ. Ι. Τσιάλτας
και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννης.

 


 Στο «7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς», μία μεγάλη γιορτή για την εξωστρέφεια των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με πλήθος υποστηρικτικών δράσεων για τους προβαλλόμενους φορείς  και για την άμεση ενημέρωση των καταναλωτών, έλαβε μέρος ο Ε.Φ.Ε.Τ. με συμμετοχή υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης - Πληροφορικής στις 31 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου 2017 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μετά την ευγενική παραχώρηση δωρεάν περιπτέρου από τους διοργανωτές.  

Η συμμετοχή του Ε.Φ.Ε.Τ. στόχευε στη δια ζώσης επικοινωνία με τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων σε θέματα της αρμοδιότητάς του με έμφαση στη θωράκιση του κορυφαίου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, του ελαιολάδου, σε ό,τι αφορά την ασφάλειά του ως τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας και την προστασία του αγοραστικού κοινού από πρακτικές παραπλάνησης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης διεξήχθησαν ενώπιον πλήθους επισήμων, εκθετών και κοινού στις 31 Μαρτίου, στη διάρκεια των οποίων συνομολογήθηκε από εκλεκτούς ομιλητές η μεγάλη ανάγκη για ευρύτερη τυποποίηση με σωστό σχεδιασμό, για τη δημιουργία ταυτότητας «branding» με στόχευση στην προβολή και αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού ελαιολάδου και τη χρήση του «marketing» με την επίγνωση της σημερινής παγκοσμιοποιημένης αγοράς.  Μετά το πέρας των εγκαινίων επισκέφθηκαν το περίπτερο του Ε.Φ.Ε.Τ. απέναντι από την αίθουσα συνεδρίων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. κ. Ιωάννης Τσιάλτας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και πολυάριθμοι επισκέπτες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του «7ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς» τα στελέχη του Ε.Φ.Ε.Τ. ήρθαν σε άμεση επικοινωνία με τους επισκέπτες της έκθεσης, απάντησαν σε πολύπλευρα ερωτήματα σχετικά με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, τα θέματα επισήμανσης ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, την προστασία του καταναλωτή, τα δωρεάν διαθέσιμα συμβουλευτικά κείμενα (π.χ. κατευθυντήριες οδηγίες, «Οδηγοί Υγιεινής») από τον ιστότοπο του Ε.Φ.Ε.Τ. (http://www.efet.gr).  Παρουσιάστηκε η λειτουργικότητα αυτής της ιστοσελίδας, όπου προσφέρεται διαρκής ενημέρωση μέσω των ανακοινώσεων, της ηλεκτρονικής κοινοποίησης προς τους εγγεγραμμένους στο «Newsletter» της ισχύουσας βασικής νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια τροφίμων, μέσω της περιήγησης στο δωρεάν διαθέσιμο προς όλους πλούσιο υλικό αναφοράς και μέσω της δυνατότητας επικοινωνίας με τον Ε.Φ.Ε.Τ. μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εκ μέρους των εκπροσώπων του Ε.Φ.Ε.Τ. έγινε ιδιαίτερη αναφορά προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του συλλεγόμενου και κατεργαζόμενου ελαιοκάρπου και του ελαιολάδου από μη κατάλληλα υλικά (π.χ. πλαστικά μη ενδεδειγμένων προδιαγραφών), τα οποία όταν χρησιμοποιούνται στα δίχτυα συλλογής, σε σωληνώσεις ελαιοτριβείων ή ως συσκευασίες μπορεί να προκαλέσουν τη μετανάστευση πλαστικοποιητών στο τελικό προϊόν και να πλήξουν ανεπανόρθωτα την εξαγωγιμότητα του τελικού προϊόντος.  

Πραγματοποιήθηκε διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού με βασικές συμβουλές για την ορθή επιλογή τροφίμων κατά την περίοδο της σαρακοστής, την επερχόμενη περίοδο του Πάσχα και την περίοδο του καλοκαιριού με σεβασμό για όσους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο.

 

 

Πηγη

Την ανάγκη σύζευξης δύο βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας, της αγροδιατροφής και του τουρισμού, ώστε η Ελλάδα να ανακάμψει από την κρίση, υπογράμμισε - από το βήμα του 3ου συνεδρίου αγροτικής επιχειρηματικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκη - ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms, Εμμανουήλ Δομαζάκης

Την ανάγκη σύζευξης δύο βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας, της αγροδιατροφής και του τουρισμού, ώστε η Ελλάδα να ανακάμψει από την κρίση, υπογράμμισε - από το βήμα του 3ου συνεδρίου αγροτικής επιχειρηματικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκη - ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms, Εμμανουήλ Δομαζάκης Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι μεγάλες εισροές τουριστών, που στα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται να αυξηθούν και στα 30 εκατ. αφίξεις ετησίως, δεν αξιοποιούνται επαρκώς για την προβολή των ελληνικών τροφίμων και ποτών, καθώς δεν επιδιώκεται ούτε από τον κλάδο της εστίασης, ούτε από το ξενοδοχειακό χώρο η "γνωριμία" τους με προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας.

Συρρίκνωση κατανάλωσης κατά 25%

Αναφερόμενος στην "ασφυκτική" - όπως τη χαρακτήρισε - κατάσταση, που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κ.Δομαζάκης επισήμανε ότι η αγορά των καταναλωτικών προϊόντων στο λιανεμπόριο έχει μειωθεί από τα 12 δισ. ευρώ προ ετών, σε μόλις 8,5 δισ. "Με άλλα λόγια, έχουμε μείωση κατανάλωσης 25%", σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν βιώσει την αστάθεια στο λιανεμπόριο, δίνοντας έμφαση στην περίπτωση του Μαρινόπουλου, "που δεν παύει να είναι το 1% του ΑΕΠ" και ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί, με όλες τις συνέπειες για τους Ελληνες παραγωγούς.

Ο κ.Δομαζάκης, επισήμανε, ακόμη, την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης για τις εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, που θέλουν, είτε έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε μια περίοδο συνεχιζόμενης αστάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σε σχέση, ειδικά με την Creta Farm, σημείωσε ότι στη διάρκεια της κρίσης η εταιρεία συνέχισε να επενδύει το 5% των εσόδων της στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια έχει κατοχυρώσει 17 διεθνείς πατέντες και έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία, που εντάχθηκε στο Πακέτο Γιουνκέρ, κατόπιν αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

BASF Hellas: Επιβεβλημένη η αναδιάρθρωση της γεωργίας, αλλά και η αλλαγή του συστήματος δακοκτονίας Την πεποίθηση ότι η αναδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, αλλά και να καταστεί δυνατή η κάλυψη της ζήτησης από μεγάλες αγορές του εξωτερικού, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΑSF Hellas, Βασίλης Γούναρης και πρόσθεσε ότι "η αναδιάρθρωση αυτή περνά μέσα από τη δημιουργία ομάδων παραγωγών και στηρίζεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ".

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Γούναρης σε μια βασική, όπως είπε, παθογένεια της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, "που αποτελεί βαρίδι για το ελαιόλαδο". Η παθογένεια αυτή είναι, όπως είπε, "το απαρχαιωμένο σύστημα δακοκτονίας, όπως αυτό εφαρμόζεται κεντρικά εδώ και μισό αιώνα". Κατά τον κ.Γούναρη, το 2016, εξαιτίας της διαχείρισης αυτής, εκτιμάται ότι χάθηκε το 50% της αξίας της πανελλήνιας παραγωγής ελαιολάδου, ενώ μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών υπολογίζεται ότι "έδωσε" προϊόν ποιοτικά υποβαθμισμένο. "Το σύστημα δακοκτονίας πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο, αποκεντρωμένο και σύγχρονο, γιατί δεν είναι δυνατόν να χάνουμε προϊόν αξίας μισού δισ. ευρώ", είπε χαρακτηριστικά.

GAIA Eπιχειρείν: Ζητούνται αναδιοργάνωση δημόσιας διοίκησης, παιδεία, συνεργασία Ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας λειτουργούν η αδυναμία αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, η παιδεία και η έλλειψη επαρκών συνεργειών στην Ελλάδα, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν, Ιωάννης Κουφουδάκης.

Ο ίδιος, πρόσθεσε, ότι παρά τα όσα λέγονται κι ακούγονται για την ευοίωνη προοπτική ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας, "σήμερα οι παραγωγοί βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης, ενώ τα καταστήματα και οι αλυσίδες λιανεμπορίου κλείνουν το ένα μετά το άλλο, την ίδια στιγμή που το καταναλωτικό κοινό διεκδικεί ποιοτικότερα και φθηνότερα προϊόντα". Όπως είπε, για να βελτιωθεί η κατάσταση, "ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να κάνει δύο πολύ σημαντικά βήματα: να θέσει απλούς και εφαρμόσιμους κανόνες και να ελέγχει την εφαρμογή τους. Ούτε να επιχειρεί, ούτε να επιλέγει ποιος και με ποιον τρόπο θα επιχειρήσει".

Ο κ.Κουφουδάκης, πρόσθεσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ελληνική γεωργία σήμερα είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις και το μεγάλο κόστος των εισροών, ενώ "αγκάθι" αποτελεί και η αδήλωτη εργασία - παραγωγή, για την οποία διατύπωσε την εκτίμηση ότι φέτος θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Αναφερόμενος στην αξία των συνεργασιών, με έμφαση στο παράδειγμα της ίδιας της GAIA Επιχειρείν, o κ.Κουφουδάκης, επισήμανε ότι μέσα σε τρία χρόνια τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν είναι λαμπρά: "Έχουμε βοηθήσει στην ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών και συμβάλλει στην εισαγωγή της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία και έχουμε κάνει πάρα πολλά, για να μειωθεί κόστος εισροών. Θα κάνουμε ακόμη περισσότερα για να βοηθήσουμε και στην εξωστρέφεια του ελληνικού αγροτικού προϊόντος".

REDESTOS Group: Αναγκαία 10ετής συμφωνία παραγωγών, βιομηχάνων, πολιτείας Πρόταση για την "ενορχήστρωση" δεκαετούς συμφωνίας, που μπορεί να έχει και διακομματικό χαρακτήρα, μεταξύ παραγωγών και συνεταιρισμών, βιομηχάνων και πολιτείας, ώστε να προωθηθεί ο ελληνικός πρωτογενής τομέας, κατέθεσε - επικαλούμενος το αντίστοιχο παράδειγμα της Ολλανδίας - ο πρόεδρος της REDESTOS Agrotechnology Group, Νίκος Ευθυμιάδης. "Πολιτεία, αγροτικοί φορείς κι επιχειρηματίες πρέπει να έρθουν σε συμφωνία. Δεν μπορεί ο κάθε βιομήχανος, πολιτικός ή συνδικαλιστής στον αγροτικό τομέα να έχει μόνο τη δική του άποψη.

Να κάνουμε ό,τι έκανε η Ολλανδία, μια βίβλο για 10 χρόνια, όπου όλοι θα συμφωνούν στον ρόλο που θέλουν να παίξουν, στο ποια ευθύνη αναλαμβάνουν και στο πώς θα βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα", σημείωσε. Κατά τον κ.Ευθυμιάδη, που είναι και πρόεδρος επί Τιμή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τα τελευταία 30 χρόνια η Ελλάδα μάλλον οπισθοχώρησε σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

"Έκλεισε σχεδόν το ΕΘΙΑΓΕ, καταργήθηκε το Ινστιτούτο Βάμβακος, δεν υπάρχει (ινστιτούτο) καπνού, τα (ινστιτούτα) σιτηρών υπολειτουργούν κι αυτό έχει συνέπειες και για τον ιδιωτικό τομέα, που δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί αντίστοιχα με άλλες χώρες όπου υπάρχει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα", επισήμανε και πρόσθεσε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει η ελληνική πολιτεία και πώς θα αξιοποιήσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

 

 

Πηγή

Η Valagro κορυφαία εταιρεία παραγωγής και εμπορίας για βιοδιεγέρτες και λιπάσματα θα βρίσκεται στο κορυφαίο διεθνές γεγονός για τα φρούτα και τα λαχανικά, στη Fruit Logistica στο Βερολίνο στην αίθουσα 10.1, περίπτερο Α01. Εκτός από την ομάδα της Valagro, μερικοί από τους καλύτερους διεθνείς πελάτες του Ομίλου θα παρευρίσκονται στη Fruit Logistica για να συζητήσουν την αξία των λύσεων για τη λίπανση και την υγεία των καλλιεργειών μέσω της καινοτομίας και της έρευνας της Valagro.

Χάρη στην τεχνογνωσία που αποκτήθηκε κατά τα τελευταία 30 χρόνια, η βιωσιμότητα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Valagro στις λύσεις που αποτελούνται από βιοδιεγέρτες και ειδικά θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι καινοτόμες λύσεις συνδυάζουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την παραγωγικότητα, καθώς βοηθούν τους αγρότες να επιτευχθεί καλύτερη απόδοση και ποιότητα των καλλιεργειών τους.
 
#YourExperienceOurValue: Είναι ο τίτλος της σειράς συναντήσεων που θα φιλοξενηθούν από 8-10 Φεβρουαρίου στο περίπτερο του Ομίλου, και θα περιλαμβάνει 4 διανομείς της Valagro: Salvi Vivai (Ιταλία), Agricola Famosa (Βραζιλία) , Shipley Sales (Μεξικό) και Cooper Vineyards (ΗΠΑ).
 
Θα συζητηθούν τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από άποψη ποσοτήτων και ποιότητας στις καλλιέργειες του πεπονιού, των οινοποιήσιμων σταφυλιών, της φράουλας και σε πολλές άλλες καλλιέργειες φρούτων μέσω της χρήσης των λύσεων της Valagro, συμπεριλαμβανομένων των βιοδιεγερτών και ειδικών θρεπτικών συστατικών που παράγονται μέσω της συνεχιζόμενης δέσμευσης του ομίλου για την έρευνα και την ανάπτυξη.
Η σειρά αυτή των συναντήσεων πηγάζει από την ιδιαίτερη προσέγγιση της Valagro όπου στο κέντρο βρίσκεται ο πελάτης.

Ο Benoit Génot, Global Marketing Director της Valagro δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η προστιθέμενη αξία των λύσεων μας έγκειται στην πρωτοποριακή και επιστημονική προσέγγιση μας, εξασφαλίζοντας στους πελάτες μας τη βέλτιστη λίπανση για να λάβουν υψηλότερες αποδόσεις και καλύτερη ποιότητα των καλλιεργειών, χρησιμοποιώντας λιγότερους πολύτιμους πόρους και τεχνικά μέσα».

 

 

Πηγή

Μεγάλο ενδιαφέρον των παραγωγών υπήρξε για τις δύο ημερίδες που διοργάνωσε σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, η ΔΑΟΚ Τριφυλίας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών της ελιάς. Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, «η πρώτη έγινε στα Φιλιατρά την Παρασκευή (3/2), ενώ το Σάββατο (4/2) στους Γαργαλιάνους. Υπήρξε σημαντική προσέλευση και στις δύο ημερίδες».

Και πρόσθεσε: «τις ημερίδες παρακολούθησαν ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβείς, γεωπόνοι ιδιώτες και του δημοσίου. Πρώτος ομιλητής στις ημερίδες ήταν ο κ. Ελευθέριος Τζάμος, ομότιμος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος Φυτιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, ο οποίος στην ομιλία του μίλησε για το: «Γλοιοσπόριο και Κερκόσπορα δυο μυκητολογικές ασθένειες - Ολοκληρωμένη αντιμετώπισή τους».

Όσον αφορά το Γλοιοσπόριο, αφού αναφέρθηκε στα συμπτώματα και παρουσίασε τον τρόπο αντιμετώπισή του στην Ιταλία. Όπως είπε, η συγκεκριμένη ασθένεια ευνοείται πολύ από την υγρασία και τις βροχοπτώσεις. Στη συνέχεια πρότεινε μέτρα αντιμετώπισης, τα οποία μεταξύ άλλων είναι:

 • Κλάδεμα των δέντρων
 • Αερισμός
 • Προσοχή στην άρδευση όταν έχουμε πολύ υγρασία

Ακόμη πρότεινε να υπάρξει μια μελέτη στην χώρα μας, ώστε να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τον ακριβή χρόνο που πρέπει να γίνουν οι επεμβάσεις και να δούμε τα νέα προϊόντα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Πρότεινε 4 θεωρητικές επεμβάσεις. Μία πριν την ανθοφορία (τουλάχιστον 10 ημέρες), έναν δεύτερο ψεκασμό τον Αύγουστο και έναν Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Επίσης έκανε αναφορά στην Κερκόσπορα, που περισσότερο από 15 χρόνια υπάρχει στην περιοχή. Επεσήμανε τα συμπτώματα της ασθένειας και τι θα πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί. Είναι ενδιαφέρον ότι η ποικιλία Κορωνέικη, που υπάρχει στην περιοχή, έχει ευαισθησία και στις δύο ασθένειες και θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για αυτές.

Στην συνέχεια μίλησε ο κ. Δημήτριος Τσιτσιγιάννης, επίκουρος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε για το Κυκλοκόνιο, που στην περιοχή δημιουργεί πρόβλημα κυρίως στην ποικιλία Καλαμών. Αναφορά έκανε και στην Ίσκα και στα μέτρα που μπορούν να παρθούν για την αντιμετώπισή της. Μεγάλη σημασία έχει για την μετάδοσή της το αλυσοπρίονο και θα πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί κατά το κλάδεμα.

Αναφέρθηκε ακόμη και στον καρκίνο της ελιάς και τόνισε ότι θα πρέπει με το κλάδεμα να γίνεται η απομάκρυνση των κλαδιών, που έχουν μολυνθεί και να καίγονται, ώστε να μην υπάρχουν εστίες μόλυνσης στο χωράφι. Επίσης να γίνονται ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα μετά την συγκομιδή. Μεγάλη βαρύτητα έδωσε στα καλλιεργητικά μέτρα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί.

Αίσθηση προκάλεσε στο κοινό η αναφορά του σε μια νέα μυκητολογική ασθένεια, που τον τελευταίο καιρό πλήττει την χώρα μας και είναι η Αλτερνάρια της ελιάς. Όπως τόνισε στο μέλλον αναμένεται να μας προβληματίσει περισσότερο.

Εκ μέρους της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, στην ομιλία μου αναφέρθηκα κυρίως στην αντιμετώπιση του Δάκου, όπου, παρά το ότι η περσινή ήταν μια δύσκολη χρονιά για την περιοχή, κατάφερε να παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που πλησίασε περίπου τους 17.000 τόνους. Παρόλα αυτά ήταν μια χρονιά που είχαμε πολλές προσβολές. Θα πρέπει να γίνεται καλός σχεδιασμός της δακοκτονίας, με έγκαιρη χρηματοδότηση. Αναφορά έγινε και στην μαζική παγίδευση αλλά και σε άλλους τρόπους αντιμετώπισής του (όπως βιολογική καταπολέμιση κ.α.).

Αναφορά έγινε και στον Ρυγχίτη. Υπάρχει έρευνα που έγινε από το ΓΠΑ και για τους τρόπους καταπολέμησης. Παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα και τονίστηκε ότι η επέμβαση πρέπει να γίνεται έγκαιρα. Η παρακολούθηση του πληθυσμού γίνεται εύκολα με τα «τινάγματα» με την έναρξη της καρπόδεσης και ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού θα κάνουμε ψεκασμούς.

Επίσης τονίστηκε και το πρόβλημα του Πυρηνοτρήτη, που παρά την μεγάλη ζημιά που δημιουργεί δεν του δίνουν μεγάλη βαρύτητα οι παραγωγοί. Θα πρέπει να γίνεται παρακολούθηση των πληθυσμών με ανάρτηση παγίδων και ταυτόχρονα να υπάρξει δειγματοληψία και μετά να αποφασίζεται αν θα γίνει κάποια επέμβαση. Επισημάνθηκε ότι η επέμβαση θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα για να έχουμε αποτελεσματικότητα και να αξιοποιήσουμε όλες τις μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας».

 

 

Πηγή

Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων.

 

Ημερίδα με τίτλο: Ελιά: Ανάπτυξη στην Αιτωλοακαρνανία. Προοπτικές, προτάσεις και λύσεις, διοργανώνει η Ένωση Αγρινίου την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 στο Παπαστράτειο Μέγαρο (Πλατεία Παναγοπούλου Τ. Κ. 30100 Αγρίνιο).

Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) που υλοποιεί η Ένωση και έχει σαν στόχους αφενός την προβολή των δράσεων του Προγράμματος της Ο.Ε.Φ. Ένωσης Αγρινίου και αφετέρου την προβολή του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, τις προοπτικές και τις προτάσεις ανάπτυξης αλλά και την ενημέρωση των παραγωγών για τα προβλήματα και τις λύσεις στην καλλιέργεια της ελιάς. 

Η Ημερίδα θα ξεκινήσει στις 09.00 και χωρίζεται σε δύο μέρη. 

Στο πρώτο μέρος με τίτλο: «Επιτραπέζια Ελιά: Αξία και προοπτικές», ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς που θα μιλήσει για τη διαδρομή της Ένωσης, τις προοπτικές και το μελλοντικό σχεδιασμό. Ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Αγρινίου, κ. Νικόλαος Καζαντζής που θα παρουσιάσει τα τεχνικά δεδομένα του Προγράμματος, τους στόχους και τα αποτελέσματα. Ο Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευστάθιος Πανάγου που θα μιλήσει για την Οργανοληπτική αξιολόγηση της ελιάς.

Στο δεύτερο μέρος με τίτλο: «Προβλήματα και λύσεις στην καλλιέργεια της ελιάς», ομιλητές θα είναι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι θα μιλήσουν για τα εξής θέματα. Ο Επίκουρος Καθηγητής, κ. Διονύσης Περδίκης, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, κα Πολύμνια Αντωνίου για την «Xyrella fastidiosa», τη νέα ασθένεια που απειλεί την καλλιέργεια της ελιάς. Ο Επίκουρος Καθηγητής, κ. Δημητρης Τσιτσιγιάννης για το γλοιοσπόριο της ελιάς, την αιτιολογία και την αντιμετώπισή του.

Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος, κ. Νίκος Φιλιππίδης. Η ημερίδα αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14.30.

«Η ελιά αποτελεί για την Αιτωλοακαρνανία κυρίαρχο προϊόν, βασικό πυλώνα στήριξης της οικονομίας του τόπου και χιλιάδων νοικοκυριών. Στην Ένωση Αγρινίου έχουμε επενδύσει στην ελιά. Και προσπαθούμε διαρκώς, με νέες επενδύσεις και με μια σειρά από πρωτοβουλίες που στοχεύουν στο να δώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν,  να αναδείξουμε την πραγματική δυναμική του κλάδου, αξιοποιώντας κάθε προσφερόμενο εργαλείο. Έχουμε δημιουργήσει τη μεγαλύτερη Ομάδα Παραγωγών, διευρύνουμε τη διείσδυσή μας σε διεθνείς αγορές, εργαζόμαστε για τη διασφάλιση της παραγωγής και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα. Εκτιμώ ότι η συμμετοχή των παραγωγών μας στην ημερίδα θα είναι μαζικότατη, αφού θα ακούσουν από τους πλέον ειδικούς όλα όσα πρέπει και οι ίδιοι να γνωρίζουν, ώστε να βελτιώσουν την παραγωγή τους. Επί χιλιάδες χρόνια η ελιά έθρεψε τον τόπο. Και θα εξακολουθήσει στο μέλλον, με καλύτερες προοπτικές. Για αυτές εργαζόμαστε», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς.

 

 

 

Πηγή

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 400 άτομα μεταξύ των οποίων πολιτικοί αρχηγοί, εκπρόσωποι κομμάτων, παραγωγοί, εγνωσμένοι τεχνοκράτες και γεωπόνοι ήταν χωρισμένη σε τέσσερα πάνελ, το καθένα με το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον.

 

«Θα έλεγα ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Αυτό που πασχίζουμε δεν έχει ταβάνι. Πρώτον, γιατί ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, επί της ουσίας είναι αναξιοποίητος και δεύτερον, γιατί, μιλάμε στην ψυχή του Έλληνα αγρότη κι αυτό μας δίνει ενέργεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο εκδότης και διευθυντής της Agrenda, Γιάννης Πανάγος κατά το χαιρετισμό που απεύθυνε και σηματοδότησε την έναρξη της εκδήλωσης.

 


Χαράλαμπος Κασίμης: Οι προκλήσεις στο νέο διεθνές περιβάλλον, το νέο αγροτικό ζήτημα

 

Θεσμό χαρακτήρισε την εκδήλωση βράβευσης του Αγρότη της Χρονιάς ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής Χαράλαμπος Κασίμης, τονίζοντας την συμβολική σημασία που έχει σε σχέση με την παρουσία νέων, καινοτόμων και ελπιδοφόρων αγροτών.

 

 

«Επιτρέψτε μου να πω ότι η χώρα είναι μπροστά σε ένα νέο αγροτικό ζήτημα», τόνισε στην συνέχεια που έχει να κάνει, όπως είπε με την πρόκληση της ανταπόκρισης στο διεθνές περιβάλλον, που δίνει ευκαιρίες αλλά και ασκεί πιέσεις. Πιέσεις που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ δέχεται πιέσεις».

 

Παράλληλα, όμως εκτίμησε ο κ Κασίμης, οι ευκαιρίες που προσφέρονται απορρέουν από την αυξανόμενη ζήτηση αγροτικών προϊόντων αλλά και τη ζήτηση για προϊόντα ποιότητας και ταυτότητας, στα οποία η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

 

Θεοδωράκης: Θα μας σώσουν χώμα, ήλιος και θάλασσα

 

Την Ελλάδα θα σώσει το χώμα, ο ήλιος και η θάλασσα. Κάποιοι γέλασαν όταν το είπαμε ξεκινώντας ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, εσείς ξέρετε γιατί το είπαμε, εμείς θα συνεχίσουμε να το λέμε. Μ' αυτή τη φράση και απευθυνόμενος στο πολυπληθές κοινό, ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης έκλεισε το χαιρετισμό του στη λαμπρή εκδήλωση βράβευσης του Αγρότη της Χρονιάς 2017, που διοργάνωσε ο δημοσιογραφικός όμιλος Green Box και η Agrenda, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.

 

 

«Είμαι έτοιμος μετά από όσα άκουσα να πάω στο χωριό και να βελτιώσω το χωράφι», σημείωσε ξεκινώντας το χαιρετισμό του ο Σταύρος Θεοδωράκης, για να προσθέσει, ότι «είναι πολύ μικρό και δε νομίζω ότι θα με βοηθήσει να ζήσω».

 

 

«Πρέπει να βάλουμε ένα μεγάλο εθνικό στόχο», συνέχισε, για να προσθέσει πως: «Αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από την αριστεία. Είναι ένας άλλος δρόμος για να φύγουμε από την καταχνιά», δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευθέντες.

 

 
Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Yara Hellas. Ο γεωπόνος της εταιρείας, Βαγγέλης Κουτσιούμπας, παρουσίασε την ολοκληρωμένη  πρόταση της Yara για τη θρέψη της ελιάς.

 


Χορηγός της εκδήλωσης ήταν και η BASF Hellas. Ο Technical Market Development Manager της εταιρείας, Αναστάσιος Κλειτσινάρης, παρουσίασε την πρωτοβουλία για το αειφόρο λιοστάσι που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

 

Ποιοι παραβρέθηκαν
Στην εκδήλωση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων συντελεστών της αγροτικής παραγωγής έδωσαν το παρόν, μεταξύ άλλων: ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης (Λακωνία), Γιώργος Τσόγκας και Μαρία Θελερίτη (Κορινθία), Ανδρέας Ριζούλης (Αχαία), ο αναπληρωτής τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης και βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος, ο  βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Βαγγέλης Μπεχράκης, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, η πρώην υπουργός Γεωργίας, Κατερίνα Μπατζελή, ο πρώην διοικητής του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μόσχος Κορασίδης, ο Δημήτρης Μήλιος από την γραμματεία αγροτικού της ΝΔ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Κιάτου, ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός, ο δήμαρχος Λουτρακίου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, της ΕΑΣ Αιγίου Θανάσης Σωτηρόπουλος, της ΕΑΣ Κορινθίας Χρήστος Μπαρλιάς, της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης και της ΕΑΣ Κιάτου Κώστας Παπαβασιλείου.


Η ημερίδα

Με αφορμή και στο πλαίσιο της βράβευσης των τριών διακριθέντων, η Agrenda διοργάνωσε επίσης και μια μεγάλη ενημερωτική ημερίδα, με διακεκριμένες προσωπικότητες του αγροτικού τομέα, των επιχειρήσεων, των τραπεζών και της πολιτείας, ως εισηγητές, αναλύοντας διεξοδικά σε 4 ενότητες τα εξής θέματα: τα προγράμματα στον αγροτικό χώρο, τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες, το καθεστώς φορολόγησης των παραγωγών, τις νέες τεχνολογίες, τις προοπτικές και τις προκλήσεις του επιτραπέζιου σταφυλιού και των κηπευτικών και τέλος θέματα ελιάς και ελαιολάδου.

 

 

Στο πρώτο πάνελ, ο Σπύρος Φλώρος, διευθυντής πιστοδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ήταν και χορηγός της εκδήλωσης, παρουσίασε τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες και τις δυνατότητες μόχλευσης πόρων στα πλαίσια των δανειοδοτήσεων.

 

Στο ρόλο του ΕΛΓΑ γενικότερα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Θεοφάνης Κουρεμπές, τονίζοντας ότι ο οργανισμός δεν στηρίζεται στο κέρδος, αλλά στην αλληλεγγύη. Όπως εξήγησε η υποχρεωτική ασφάλιση στηρίζει τον αλληλέγγυο χαρακτήρα του οργανισμού σε μια χώρα που με τις ιδιαιτερότητες τις οποίες έχει επιβάλλεται εκτός της υποχρεωτική και προαιρετικές κατηγορίες, τις οποίες επεξεργαζόμαστε. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ έκανε ειδική αναφορά στις προκλήσεις της διοίκησης του οργανισμού για το 2017, αναφέροντας την ηλεκτρονική δήλωση ζημίας και τη χρήση gps στην εκτιμητική διαδικασία.

 

Στο βαρύ κόστος του ασφαλιστικού για τους αγρότες με υψηλά εισοδήματα στάθηκε ο Ορκωτός Ελεγκτής, Λογιστής της «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ»Κώστας Νιφορόπουλος, τονίζοντας ότι «οι έχοντες καθαρό εισόδημα άνω των 70.000 ευρώ, θα πληρώσουν εισφορές της τάξης των 1.242 ευρώ το μήνα». «Αντίθετα οι πολύ μικροί αγρότες, δεν θα επιβαρυνθούν», κατέληξε.

 

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Αθανάσιος Γκέρτσης, αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες, όπως είναι τα drones, οι οποίες έχουν γίνει πιο προσιτές και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για την αναδιάρθωση της αγροτικής παραγωγής. 

 

Τέλος, ο Παναγιώτης Παπανικολάου, Επιθεωρητής Πωλήσεων Πελοποννήσου της Agrotech S.Α, παρουσίασε την τεχνολογία Pellenc (κλαδευτήρια, ειδικά μηχανήματα κλπ) που βρίσκουν εφαρμογή στον αμπελώνα και στον ελαιώνα. Σημειώνεται ότι έξω από το Συνεδριακό Κέντρο, η Agrotech S.A, χορηγός της εκδήλωσης είχε φέρει μαζί της και τρακτέρ της Σειράς 5 της John Deere.

 

 

Ανάλογα με την περιοχή πρέπει να γίνονται και οι φυτεύσεις επιτραπέζιου σταφυλιού


«Πρώιμες ποικιλίες πρέπει να φυτεύονται σε πρώιμες ζώνες, ενώ σε μεσοπρώιμες και όψιμες ζώνες πρέπει να φυτεύονται ψυγεία», είπε χαρακτηριστικά ο γεωπόνος καλλιεργητής από την Κόρινθο, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, στο δεύτερο πάνελ για το επιτραπέζιο σταφύλι τονίζοντας την κακή τακτική να μπαίνουν αδιάκριτα σε κάθε περιοχή πρώιμες ποικιλίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Proactive, Νίκο Μπουνάκη, «ο τομέας του επιτραπέζιου σταφυλιού είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα, καθώς έχουμε άμεσα αποτελέσματα», δεδομένης και της παγκόσμιας κατανάλωσης. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Proactive ήταν χορηγός της εκδήλωσης.

Βέβαια, όπως τόνισε στην Ενότητα για το Επιτραπέζιο Σταφύλι ο καθηγητής απ’ το ΤΕΙ Κρήτης, Γιάννης Φυσαράκης, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μία δημοσιευμένη έρευνα για το πώς συμπεριφέρεται η σουλτανίνα στα διάφορα υποκείμενα, σε αντίθεση με την Αυστραλία, όπου έχουν γίνει 100 δημοσιεύσεις γι’ αυτό το ζήτημα.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Νίκος Μαυρίδης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Σύμβουλο» που παράλληλα έλαβε και το βραβείο για την «Καλύτερη Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς», επισημαίνοντας σημαντικά σημεία από την ανάπτυξη της καλλιέργειας στην Καβάλα.

 

 

 

Τέλος, ο Δημήτρης Σπανός, αγοραστής και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου Fresca UK, έδωσε μία εκτενή παρουσίαση για τις αγορές και τις τάσεις στο διεθνές εμπόριο όσον αφορά το επιτραπέζιο σταφύλι σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή κατανάλωση μεταστρέφεται από τις παραδοσιακές ποικιλίες σε ποικιλίες με χρώμα, επίγευση, νέα συσκευασία ενώ ταυτόχρονα η οικονομική κρίση έχει ωθήσει τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης σε χαμηλές τιμολογιακές πολιτικές.

 

 

Περισσότερα χειμωνιάτικα κηπευτικά βάζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

Στην 3η ενότητα με θέμα τα κηπευτικά αναλύθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις του κλάδου, καλλιεργητικά θέματα, στοιχεία των δομών παραγωγής και κατανάλωσης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου και των σούπερ μάρκετ στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων.

 

Η συζήτηση άνοιξε με την παρουσίαση του Καθηγητή Λαχανοκομίας του ΑΠΘ, Αναστάσιου Σιώμου, για τους καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγική διαδικασία των λαχανικών που δεν είναι άλλοι από τη θερμοκρασία και την ηλιακή ακτινοβολία. Τόνισε ότι «το φως είναι καθοριστικός παράγοντας στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων» και ενώ η γεωγραφική θέση εξασφαλίζει στη χώρα μας συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή λαχανικών, τα στοιχεία δείχνουν τα τελευταία 35 χρόνια μείωση των εκτάσεων και του όγκο παραγωγής αλλά διπλασιασμό και τριπλασιασμό των εισαγωγών με κηπευτικά». 

 

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Διευθυντής ΔΑΟΚ Αττικής, Απόστολος Τσιάμας, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία των δομών παραγωγής και κατανάλωσης στο Λεκανοπέδιο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν περίπου 5.200 εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Οπωροκηπευτικών, 2.200 παραγωγοί και από αυτούς οι 1.800 βρίσκονται μόνο σε Ανατολική και Δυτική Αττική, 2.232 έμποροι λιανικής και 871 έμποροι χονδρικής πώλησης (σσ. εδώ υπάρχει η λαχαναγορά του Ρέντη που ανεβάζει τον αριθμό), 488 εισαγωγείς και 871 εξαγωγείς. Επίσης, ο ίδιος επεσήμανε ότι αυξάνονται οι καλλιέργειες με χειμωνιάτικα λαχανικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω κρίσης καταναλώνονται πλέον περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο κρέας.

 

 

Έπειτα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, της startup Farmers Republic, αναφέρθηκε στην απαρχή και στην εξέλιξη των Farmers Markets. Εν συνεχεία, μίλησε για το Farmers Republic το οποίο δημιουργήθηκε από μία ομάδα νέων ανθρώπων, με στόχο και όραμα να προσφέρουν ένα ξεχωριστό περιβάλλον διάθεσης τροφίμων τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς. Το εγχείρημα που ξεκίνησε ως ένα δίκτυο λιανικής πώλησης για μικρομεσαίους παραγωγούς καταργώντας τους μεσάζοντες τελικά μεταξελίχθηκε σε ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ υπάρχουν και αρκετά καταστήματα στο εξωτερικό (Ελβετία, Ρουμανία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, κλπ).

 

Ακολούθησε η παρουσίαση του Γιώργου Παπαβασίλη, προέδρου του Αγρ. Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, όπου απέδειξε έμπρακτα πως μέσω της σωστής οργάνωσης και της συλλογικής προσπάθειας μπορούν να υπερκεραστούν τα εμπόδια και να λυθούν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι παραγωγοί. Μεταξύ των στόχων του Α.Σ. Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων είναι η σύσταση Διεπαγγελματικής Επιτροπής Κηπευτικών, με κύριο στόχο τις εισαγωγές-εξαγωγές προϊόντων σε συνεργασία με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η τρίτη ενότητα έκλεισε με την παρουσίαση του Ηρακλή Χριστοδουλάκη, Market Manager για τα Φρέσκα Φρούτα και τα Λαχανικά της ΑΒ Βασιλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δομικές αδυναμίες της εγχώριας παραγωγής (μικρό μέγεθος αγροτικών εκμεταλλεύσεων, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, αύξηση του κόστους εισροών και αύξηση φορολόγησης και εισφορών, κλπ) αλλά και στις καταναλωτικές τάσεις και στις απαιτήσεις του λιανεμπορίου για τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. 

 

 

 

Έχει συνείδηση η νέα ενημερωμένη γενιά καταναλωτών και θέλει πιο ποιοτικό ελαιόλαδο

 

Η αναγκαιότητα για πιο ποιοτικό ελαιόλαδο κε καθαρά ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά δεδομένου ότι η νέα γενιά καταναλωτών ενημερώνεται και ενσυνείδητα επιλέγει τι θα βάλει στο τραπέζι της κατεδείχθη στη διάρκεια της τέταρτης ενότητας της εκδήλωσης.

 

 

Μεταξύ άλλων για μακρόπνοο σχεδιασμό που χρειάζεται ο τομέας του ελαιολάδου στην Ελλάδα έκανε λόγο  ο Άγγελος Μάρκου, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της GAEA

 

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν οι: Μανώλης Καμπουράκης-Ερευνητής ΕΛΓΟ Δήμητρα, Παναγιώτης Καλαϊτζής- Καθηγητής ΜΑΙΧ, Γιάννης Καμπούρης-διευθύνων σύμβουλος ELAWON, Αναστάσιος Κλειτσινάρης-Technical Market BASF, Βαγγέλης Κουτσιούμπας-Γεωπόνος Yara Ελλάς.

 


 

Η στιγμή των βραβεύσεων

 

Ένας αγρότης που έχει µάθει να θέτει µετρήσιµους στόχους και να τους υλοποιεί, ο Δηµήτρης Σχοινοπλοκάκης από τις Λουσακιές Χανίων, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια επενδύει στον ελαιώνα και τον αµπελώνα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο μιας λαμπρής τελετής που διοργάνωσε ο όμιλος Green Box και η Agrenda, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.

 

Μαζί του, τα φώτα της δημοσιότητας μοιράστηκαν ο Κτηνοτρόφος της Χρονιάς Γιώργος Μαγιώνας, προβατοτρόφος από το Λιβάδι Ολύμπου και η Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς, η Ομάδα Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών Σταφυλιού «Σύμβολο», από την Καβάλα.

 

Ευγενής, πρόσχαρος και υπερδραστήριος, ο Αγρότης της Χρονιάς, ∆ηµήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Χανίων, παρέλαβε το βραβείο του από τον εκδότη και διευθυντή της Agrenda, Γιάννη Πανάγο και εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε τον όμιλο της Greenbox αλλά και την οικογένειά του για τη στήριξη που του παρέχει από το ξεκίνημά του. Εδώ και 20 χρόνια, ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης επενδύει µε σύνεση στον ελαιώνα και τον αµπελώνα του. Το πιο δυνατό όπλο στη φαρέτρα του, σύµφωνα µε τον ίδιο, είναι η συνειδητή επιλογή του για 100% βιολογική καλλιέργεια. Το επόµενο βήµα του είναι η δηµιουργία του δικού του ελαιοτριβείου.

 

 

Αυτός ο τόπος θα πάει μπροστά μόνο με την παραγωγή, ήταν το μήνυμα του Κτηνοτρόφου της Χρονιάς Γιώργου Μαγιώνα, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τα ευχαριστήριά του στον εκδότη της Agrenda, Γιάννη Πανάγο και στην οικογένειά του, μετά την παραλαβή του βραβείου του.

 

Το βραβείο της Κτηνοτροφικής Εκμετάλλευσης της Χρονιάς απονεμήθηκε στο Γιώργο Μαγιώνα από το Σάββα Μπαλουκτσή, Πρόεδρο ΣΕΑΜ. Ο Γιώργος Μαγιώνας το 2005 απόφασισε να επιστρέψει στο χωριό του και στην οικογενειακή παράδοση, το Λιβάδι Ελασσόνας, και να ασχοληθεί µε την κτηνοτροφία ενώνοντας τη νεανική ορµή του µε την οµάδα των κτηνοτρόφων που δηµιούργησαν το 2007 το Συνεταιρισµό «Βοσκός» στον Όλυµπο.

 

 

Για την «Καλύτερη Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς», τιμήθηκε η Οµάδα Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών Σταφυλιού «Σύµβολο». Το βραβείο το παρέδωσε ο Νίκος Κυριακίδης, Εμπορικός Διευθυντής της Yara Hellas, που ήταν ο μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης. Ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ο.Π. «Σύμβολο», Νίκος Μαυρίδης, ευχαρίστησε τα μέλη της Ομάδας και αφιέρωσε το βραβείο στις γυναίκες που εργάζονται στο συσκευαστήριο και στους εργάτες γης.

 


Αγρότης της Χρονιάς, Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης


Ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης βγήκε Νέος Αγρότης του 2002 σε ηλικία µόλις 24 ετών, έκανε τα πρώτα του βήµατα στη γεωργία µε 62 στρέµµατα ελαιώνα, 4 στρέµµατα αµπελώνα και ένα µικρό ζωικό κεφάλαιο, το οποίο αντιστοιχούσε σε 41 ζώα και 50 στρέµµατα βοσκότοπου.Με αυτήν τη µαγιά γεννήθηκε λοιπόν η επιχείρησή του µε την επωνυµία «Κτήµα Φιλίππου» στις Λουσακιές Κισάµου, η πορεία της οποίας στο χρόνο δείχνει έναν άνθρωπο, που έχει µάθει να θέτει µετρήσιµους στόχους και να τους υλοποιεί.

Σήµερα ο δραστήριος Κρητικός αγρότης, ο οποίος αναδείχθηκε σε Αγρότη της Χρονιάς 2017, έχει 110 στρέµµατα ελαιώνα και 10,5 στρέµµατα οινοποιήσιµα σταφύλια, µια 100% βιολογική εκµετάλλευση, µε το αµέσως επόµενο βήµα να τοποθετείται στη δηµιουργία του δικού του ελαιοτριβείου.

Κτηνοτρόφος της Χρονιάς, Γιώργος Μαγιώνας

Το 2005 ο Γιώργος Μαγιώνας απόφασισε να επιστρέψει στο χωριό του και στην οικογενειακή παράδοση, το Λιβάδι Ελασσόνας, και να ασχοληθεί µε την κτηνοτροφία ενώνοντας τη νεανική ορµή του µε την οµάδα των κτηνοτρόφων που δηµιούργησαν εν έτει 2007 τον Συνεταιρισµό «Βοσκός» στον Όλυµπο. Ένας  ευλογηµένος τόπος µε τεράστια πλεονεκτήµατα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, του υψόµετρου και της γονιµότητας του εδάφους που φιλοξενεί σήµερα 60.000 γιδοπρόβατα. Και ένας Συνεταιρισµός υπερδραστήριος που τροφοδοτεί µε τα προϊόντα του (γάλα, φέτα, γραβιέρα, ξινοτύρι, κεφαλοτύρι, βοσκοτύρι) τις λαϊκές αγορές της Μακεδονίας, της Πιερίας και της Θεσσαλίας αλλά και καταστήµατα delicatessen σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Σήµερα ο Γιώργος Μαγιώνας, πλήρως δικαιωµένος για την απόφασή του, «τρέχει» µια επένδυση της τάξης των 250.000 ευρώ, µε 600 πρόβατα και την παραγωγή να ξεπερνά τα 300 κιλά ανά ζώο / έτος, ήτοι 130 τόνους το χρόνο. Οι σταυλικές εγκαταστάσεις της µονάδας, που καλύπτουν µια έκταση 1,5 στρεµµάτων, είναι πλήρως εξοπλισµένες µε αυτόµατη διατροφή, αρµεκτήριο κ.α. ενώ υπάρχουν αποθήκες και σιλό για την αποθήκευση των ζωοτροφών, που παράγονται από τα 250 περίπου στρέµµατα που καλλιεργεί ο κ. Μαγιώνας µε καλαµπόκια, τριφύλλια, κριθάρια και σιτάρι.  

Πιο συγκεκριµένα για ζωοτροφές εκµεταλλεύεται 90 στρέµµατα καλαµπόκι το οποίο βγάζει 120 τόνους ετησίως. Σε 150 στρέµµατα καλλιεργεί τριφύλλι που  βγάζει 4.500 µπάλες (5 κοπές) διατηρώντας παράλληλα 200 στρέµµατα βοσκότοπο. «Χωράφια - ζώα - γάλα - γαλακτοκοµικά προϊόντα», συνιστούν το τετράπτυχο της κεντρικής φιλοσοφίας του, ότι δηλαδή πρέπει να καλλιεργεί τις ζωοτροφές του, να έχει τα ζώα του, να παράγει το γάλα και να είναι ο ίδιος παραγωγός γαλακτοκοµικών για να µπορεί να παίρνει την υπεραξία των προϊόντων. 

Σηµειώνεται ότι η διατροφή των ζώων και η διαχείριση των βοσκότοπων γίνεται σε συνεργασία µε ειδικούς επιστήµονες, µε τους οποίους συνεργάζονται τα µέλη του Συνεταιρισµού «Βοσκός».

Συλλογική προσπάθεια Ομάδα Παραγωγών, «Σύμβολο»

Την «επανάσταση» στο χώρο του επιτραπέζιου σταφυλιού µε εισαγωγή κατ' αρχήν και καθιέρωση µετέπειτα νέων ποικιλιών µε κατοχυρωµένα δικαιώµατα, επιχειρεί το αµέσως επόµενο διάστηµα η Οµάδα Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών Σταφυλιού «Σύµβολο», η οποία επιλέχθηκε από την ειδική επιτροπή της διοργάνωσης ως η Καλύτερη Συλλογική Προσπάθεια.


Σκοπός των επικεφαλής της Οµάδας, που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2003 στο Ελαιοχώρι Καβάλας µε 80 µέλη, τα οποία εν συνεχεία αυξήθηκαν, είναι η επέκταση κατά ένα – ενάµιση µήνα της σεζόν στο σταφύλι. Ώστε αυτή να διαρκεί ως τα µέσα ∆εκεµβρίου, χρονικό διάστηµα κατά το οποίο σε ολόκληρο το βόρειο ηµισφαίριο υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Σηµειώνεται πως κύρια δραστηριότητα της Οµάδας, που επιχειρεί ταυτόχρονα να εµπλουτίσει την γκάµα των  προϊόντων της και να συνδράµει τους αγρότες της περιοχής, ρίχνοντας το κόστος παραγωγής και µειώνοντας το ρίσκο είναι η καλλιέργεια, συγκέντρωση, τυποποίηση, εµπορία και εξαγωγή των σταφυλιών από  ποικιλίες Σουλτανίνα, Crimson, Italia, Victoria.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Οµάδας, για το 2016 η συγκοµιζόµενη ποσότητα ήταν 2.200 τόνοι και το σύνολο της κατευθύνθηκε προς εξαγωγές.  Οι χώρες στις οποίες εξάγει είναι: Γερµανία, Ολλανδία, Αγγλία, Αυστρία, Πολωνία. Επίσης ο τζίρος της Οµάδας για το 2016 ήταν 2.500.000 ευρώ. Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου είναι ο Νίκος Μαυρίδης.

 

 

Πηγή

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 12:04

Διεθνές συνέδριο Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή

Written by

Τριήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα “Climate Changing Agriculture” διοργανώνεται στα Χανιά από 30 Αυγούστου έως και 1η Σεπτεμβρίου 2017 στα πλαίσια του τελευταίου έτους υλοποίησης του έργου LIFE Oliveclima.

Οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

1. Διαχείριση καλλιεργειών για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μετριασμό των επιπτώσεών της,

2. Διατήρηση φυσικών πόρων,

3. Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και τηλεπισκόπηση,

4. Περιβαλλοντική πιστοποίηση.

Θα συμμετάσχουν προσκεκλημένοι ομιλητές διεθνούς κύρους (Prof Cristos Xyloyannis, University of Basilicata, Italy; Prof Luuk Fleskens, Soil Physics and Land Management Group of Wageningen University, NL and School of Earth and Environment at the University of Leeds, UK; Prof Mauro Centritto, National Research Council, Italy).

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.climate2017.eu

 

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 3

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΠΥΚΝΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ