Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Συνέδρια - Ημερίδες

Συνέδρια - Ημερίδες (41)

Απαραίτητο θα είναι όσο περνούν τα χρόνια λόγω των αλλαγών στις καιρικές συνθήκες το «σπάσιµο του ληθάργου», στα αµπέλια µε νέες καλλιεργητικές πρακτικές και επεµβάσεις προκειµένου να µην υπάρχει καθυστέρηση στην ωρίµανση άρα και την εµπορία.

Τα παραπάνω ανέφερε η καθηγήτρια του ΓΠΑ Κατερίνα Μπινιάρη στην ετήσια ηµερίδα (Open Field Day 2018) του Οργανισµού Γεωργικής Έρευνας του Ισραήλ στο Κέντρο Αξιολόγησης της εταιρείας Grape Evolution και των φυτωρίων αµπέλου Φασούλης.

Επίσης η ίδια τόνισε πως τα επόµενα χρόνια θα πρέπει να κλιµακώσουµε την αµπελοκαλλιέργεια µε νέες ποικιλίες οι οποίες θα µπορούν να παράγουν πολύ νωρίτερα και πολύ αργότερα από ό,τι συµβαίνει σήµερα προκειµένου να καλύψουµε τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς µε περισσότερες εξαγωγές και καλύτερες τιµές για τους παραγωγούς.

Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε την καθηγήτρια, λήθαργος είναι η παροδική κατάσταση κατά την οποία τα διάφορα τµήµατα του πρέµνου που περιλαµβάνουν µεριστωµατικό ιστό αδυνατούν να εκδηλώσουν βλαστική δραστηριότητα.

«Η γνώση εποµένως της φυσιολογικής, της βιοχηµικής και της γενετικής βάσης του λήθαργου παρουσιάζει σηµαντικό αµπελοκοµικό ενδιαφέρον, µε οικονοµικές επιπτώσεις στην παραγωγική αµπελουργία, και επιτρέπει την εφαρµογή µέσων και τεχνικών είτε για την διακοπή είτε για την παράταση του φαινοµένου.

Λήθαργο έχουµε µέσα στο τέλος καλοκαιρού αλλά µέχρι τέλος Νοεµβρίου έχει ολοκληρωθεί ανάλογα την ποικιλία», τόνισε κατά την διάρκεια της οµιλίας της στο Λεόντιο Κορινθίας η Επίκουρος Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Αµπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών.
 
Την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 10:00 στην Αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (Κύπρου 30, Μεσολόγγι) το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση για την παρουσίαση του επικείμενου διαγωνισμού καινοτομίας του έργου AGROINNOECO, μέσω του οποίου θα αξιολογηθούν και θα αναδειχθούν καινοτόμες ιδέες από ενδιαφερόμενους καινοτόμους στον Αγροδιατροφικό Τομέα.


Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Διαγωνισμό αναμένεται να είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του έργου http://www.agroinnoeco.eu εντός του Νοέμβρη 2018. Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα επωφεληθούν μέσα από το μοντέλο της προ-θερμοκοιτίδας του έργου AGROINNOECO απολαμβάνοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής υποστήριξης με εκπαίδευση, mentoring, συμβουλευτική και δικτύωση. Το πρόγραμμα θα οδηγεί στην κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου για κάθε επιλεχθέντα με σκοπό η καινοτόμος ιδέα να αναπτυχθεί ως βιώσιμη επιχείρηση.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστεί το έργο AGROINNOECO και οι στόχοι του, το μοντέλο της προ-θερμοκοιτίδας του έργου AGROINNOECO καθώς και η διαδικασία και οι όροι συμμετοχής στον επικείμενο διαγωνισμό καινοτομίας. Επίσης θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές – επιτυχημένα παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων.

Για επιβεβαίωση παρουσίας ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://bit.ly/2RdXmGO

 

Πηγη

Ημερίδα με θέμα την καινοτομία στη γεωργία, την κτηνοτροφία και το περιβάλλον συνδιοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020.

 

Η ημερίδα, με τίτλο «Συνεργαζόμαστε για την καινοτομία στη γεωργία, την κτηνοτροφία και το περιβάλλον: Δημιουργία Επιχειρησιακών Ομάδων Μέτρου 16», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, στο ξενοδοχείο Porto Palace (26ης Οκτωβρίου 65, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και διοργανώνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ 2014-2020, καθώς και η σχετική πρόσκληση για τη χρηματοδότηση προτάσεων συνεργασίας μεταξύ αγροτών, ερευνητών, συμβούλων και φορέων τεχνογνωσίας για την υλοποίηση καινοτόμων σχεδίων. Επίσης θα πραγματοποιηθούν θεματικά εργαστήρια τα οποία θα λειτουργήσουν ως πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και αναγνώρισης αναγκών, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δικτυωθούν και να συνεργαστούν για τη δημιουργία Επιχειρησιακών Ομάδων.

Η ημερίδα είναι ανοιχτή σε εκπροσώπους συλλογικών σχημάτων του αγροτικού τομέα, όπως συνεταιρισμούς, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), ομάδες παραγωγών (ΟΠ), εκπροσώπους της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας, εκπροσώπους του ΓΕΩΤΕΕ, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για συνεργασία στο πλαίσιο του Μέτρου 16.

Χαιρετισμό στην ημερίδα θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας:

9:00 - 9:30  Προσέλευση - εγγραφές

9:30 - 10:00 Χαιρετισμοί 

Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Χαράλαμπος Κασίμης,  Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων

Συντονισμός: Μαρία-Χριστίνα Μακρανδρέου - Προϊσταμένη Μονάδας Δικτύωσης & Δημοσιότητας Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020

10:00 - 10:10 Καινοτομία και αγροδιατροφικό σύμπλεγμα: το παρόν και το μέλλον για την Ελλάδα

Δημήτριος Σκούρας - Κοσμήτορας της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων - Εργαστήριο Οικονομικής των Επιχειρήσεων, της Καινοτομίας και της Περιφερειακής Ανάπτυξης

10:10 - 10:20 Ο Αγροδιατροφικός Τομέας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Γεώργιος Κωστάρας - Στέλεχος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

10:20 - 10:30 Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας – Στόχοι και ευκαιρίες

Ευαγγελία Τζουμάκα - Στέλεχος Μονάδας Προγραμματισμού Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020

10:30 - 10:45 Μέτρο 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ – Θεσμικό πλαίσιο και λεπτομέρειες που αφορούν στην υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία Επιχειρησιακών Ομάδων στο πλαίσιο των Υπομέτρων 16.1 – 16.2 & 16.1 – 16.5

Μαρία Τσάρα - Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ 2014-2020

10:45 - 11:15 Ερωτήσεις

11:15 - 11:30 Συνεργασία και ανάδειξη καινοτόμων ιδεών

Κώστας Κοκκινοπλίτης - Εμπειρογνώμονας Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Σύμβουλος επιχειρήσεων

11:30 - 12:00 Διάλειμμα

12:00 - 13:30 Παράλληλα εργαστήρια: Τρέχουσες εξελίξεις & τάσεις ανά θεματική ενότητα – Παρουσίαση παραδειγμάτων. Δικτύωση και αλληλεπίδραση μεταξύ ερευνητών και γεωργών για την καταγραφή προβλημάτων/ιδεών με στόχο τη συνεργασία για τη δημιουργία Επιχειρησιακών Ομάδων

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:

Γεωργία ακριβείας

Συντονίστρια Μαρία Τσάρα, ΕΥΕ ΠΑΑ 2014-2020,

Εισηγητής Βαγγέλης Αναστασίου, Επιστημονικός Συνεργάτης – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Φυτοπροστασία/Φυτική παραγωγή

Συντονίστρια Ευαγγελία Τζουμάκα, Στέλεχος Μονάδας Προγραμματισμού ΕΥΔ ΠΑΑ 2014-2020,

Εισηγήτρια Αιμιλία Μαρκέλλου, Ερευνήτρια  - Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

Κτηνοτροφία

Συντονιστής Κων/νος Κοκκινοπλίτης, Εμπειρογνώμονας Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Σύμβουλος επιχειρήσεων,

Εισηγητής Γεώργιος Αρσένος, Καθηγητής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Προστασία περιβάλλοντος και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, Συντονιστής Μίνως Ελευθερίου, Επιστημονικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Εισηγητές Αθανάσιος Σφουγγάρης, Αναπληρωτής Πρύτανη, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,

Κωτσόπουλος Θωμάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

13:30 - 14:00       Διάλειμμα

14:00 - 14:30       Συμπεράσματα

 

 

Ένα πανηγύρι χαράς, μία μεγάλη γιορτή της Άνοιξης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαΐου στο αγαπημένο αγρόκτημα της Θεσσαλονίκης.

Η «Μέρα Μαγιού» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αποτελεί ένα ψυχαγωγικό και πολιτιστικό φεστιβάλ για όλη την οικογένεια κι είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης, η οποία τον έχει θερμά «αγκαλιάσει». Την Κυριακή 6 Μαΐου από τις 11:00 έως τις 16:00, οι πύλες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής θα ανοίξουν διάπλατα για να υποδεχθούν χιλιάδες επισκέπτες. Οι πάντα φιλόξενες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της Σχολής και το καταπράσινο περιβάλλον της, θα είναι προσβάσιμες σε μικρούς και μεγάλους. Οι προετοιμασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Η «Μέρα Μαγιού», όπως και οποιαδήποτε άλλη δράση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στόχο έχει την ανάδειξη του ρόλου του Μη Κερδοσκοπικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και την ενίσχυση των υποτροφιών των μαθητών της και των φοιτητών του Perrotis College.

Κατά τη διάρκεια της «Μέρας Μαγιού», οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής και του Perrotis College και να παρακολουθήσουν δεκάδες ψυχαγωγικά και πολιτιστικά δρώμενα. Όπως:

Παιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο - Δημοτικό: κινητικές δραστηριότητες, ο «χαμένος θησαυρός», φτιάχνω το δικό μου κήπο, μπαλόνια από σόδα και ξύδι, face painting, μουσικό εργαστήρι κ.α.

Γενικό Λύκειο – Επαγγελματικό Λύκειο: ελληνικά και αμερικανικά παιχνίδια, website hackathon, ρομποτική, σεισμογράφος και μελέτη σεισμών και πειράματα φυσικών επιστημών κ.α.

Perrotis College και Αγρόκτημα: trivial by Perrotis College, λαϊκή αγορά, οινογευσιγνωσία, γεωργικοί ελκυστήρες κ.α.

Εκπαίδευση ενηλίκων: Παρασκευή φυσικών καλλυντικών, ένα σαπούνι… έκπληξη κ.α.

Επίσης, οι μικροί και οι μεγάλοι επισκέπτες μπορούν να παίξουν γκολφ, να δουν παράσταση Καραγκιόζη και κουκλοθέατρου, να δουν πλανητάριο, να κάνουν ασκήσεις εδάφους για αλεξίπτωτο πλαγιάς και με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας να πιλοτάρουν αεροσκάφος.

Τη διασκέδαση των επισκεπτών έχουν αναλάβει τα γνωστά συγκροτήματα Velvet και Les Au Revoir.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

 

 

Πηγή

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα, «Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας του σουσαμιού», διοργανώνουν το Επιμελητήριο Σερρών και η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών (ΕΝΑ), στις Σέρρες.

Η ημερίδα θα υλοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου και ώρα 17:30, στην Αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης», του Επιμελητηρίου Σερρών (Π. Κωστοπούλου 2).

Εισηγητής στην ημερίδα θα είναι ο κ. Νικολαΐδης Αβραάμ, γεωπόνος, πρώην στέλεχος του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το σουσάμι μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική καλλιέργεια για τη χώρα μας, ιδιαίτερα με τις νέες ποικιλίες - πληθυσμούς και τις κατάλληλες γεωπονικές πρακτικές, που επιτρέπουν τη μηχανική συγκομιδή του, με σκοπό να καλύψει σημαντικό μερίδιο των εγχώριων εισαγωγών που αγγίζουν τους 40.000 τόνους σε ετήσια βάση.

Η ποιότητα του εγχώριου σουσαμιού αναγνωρίζεται τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδεικνύεται από την αύξηση της χρήσης του στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας μας, όπου προορίζεται για την παρασκευή χαλβά, ταχινιού, κ.α. προϊόντων σουσαμιού που παρουσιάζουν αύξηση της κατανάλωσης, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της καλλιέργειας είναι πολύ ικανοποιητικά και μεγαλύτερα από άλλες καλλιέργειες, που σημαίνει αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και τόνωση της Εθνικής οικονομίας.

Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες στον κ. Σταύρο Δελεφέρη, Πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών, κιν: 6975-656920.

 

 

Πηγη

Σημαντικές ενέργειες προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου υλοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, 2 και 3 Δεκέμβρη 2017, στή Βαρσοβία, από το Σχολείο ελιάς και ελαιολάδου Καλαμάτας, με πρωτοβουλία της «Ανέλιξης». Σε δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν 4 εκπαιδευτικά προγράμματα, εκ των οποίων το 1 σε επαγγελματίες. Επίσης εκατοντάδες Πολωνοί είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ελληνικά ελαιόλαδα στο «μπαρ ελαιολάδου», στα πλαίσια της έκθεσης Grecka Panorama 2017. Την ομάδα του Σχολείου ελιάς και ελαιολάδου αποτελούσαν οι κ.κ. Νίκος Κουτσούκος, Γιώργος Κουτέλας και Βελούδω Βελισσάρη. To ειδικό αυτό πρόγραμμα προβολής και προώθησης του Ελληνικού ελαιολάδου έγινε στα πλαίσια της έκθεσης Grecka Panorama, στο εκθεσιακό κέντρο του εθνικού σταδίου της Πολωνικής πρωτεύουσας, με τη υποστήριξη και τη συμμετοχή πέντε ελαιουργικών επιχειρήσεων από Πελοπόννησο και Κρήτη.
   
Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι επιχειρήσεις: ΑΦΟΙ ΔΡΑΓΩΝΑ Α.Ε., ΚΑΣΕΛΛ Α.Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ, ZIRO ΣΗΤΕΙΑΣ, PHYSIS OF CRETE.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί πραγματοποιήθηκε σε μια χώρα που η κατανάλωση του ελαιολάδου παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια αφού αρκετοί Πολωνοί καταναλωτές το προτιμούν  καθώς ενημερώνονται περισσότερο για την υγιεινή διατροφή και τη διατροφική του αξία.

Οι συνολικές πωλήσεις ελαιόλαδου αυξήθηκαν κατά 11,9% στην 4ετία 2011 - 2015, φθάνοντας στα 34,7 εκατ. €.

Σε αυτή την αγορά δυστυχώς οι Ελληνικές εξαγωγές, παρουσιάζουν σταθερή απώλεια μεριδίων αγοράς και δεν ξεπερνούν το 2% των Πολωνικών εισαγωγών ελαιολάδου.

Το ειδικό πρόγραμμα προώθησης του Ελληνικού ελαιολάδου περιλάμβανε:

 • τη λειτουργία Olive Bar στην αίθουσα της έκθεσης Grecka Panorama και Greek food show και τις δύο ημέρες Σάββατο και Κυριακή.

Οι επισκέπτες (περίπου 7.000) είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν με την καθοδήγηση γευσιγνωστών τις βασικές ποικιλίες του ελληνικού ελαιολάδου σε σύγκριση με σπορέλαια, ενώ θα διακρίνουν τα βασικά μειονεκτήματα που μπορεί να παρουσιάζει το ελαιόλαδο. Επίσης ενημερώθηκαν για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και τις ευεργετικές του επιπτώσεις στην υγεία και ευεξία.

 • τη διενέργεια 3 σεμιναρίων διάρκειας 45’ το καθένα που θα απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και τις ευεργετικές του επιπτώσεις σε σύγκριση με σπορέλαια , τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ελαιόλαδων, να δοκιμάσουν τις βασικές ποικιλίες και να διακρίνουν τα βασικά μειονεκτήματα. Να δουν το ελαιόλαδο σε τυπικές Πολωνικές συνταγές.

 • τη διενέργεια 1 σεμιναρίου διάρκειας 90’ που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες όπως buyers ελαιολάδου, ιδιοκτήτες καταστημάτων, εστιάτορες, chefs, food bloggers και δημοσιογράφους του ειδικού τύπου.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν αναλυτικότερα για τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και να διδαχθούν πως να ξεχωρίζουν τις βασικές ποικιλίες και να διακρίνουν τα βασικά μειονεκτήματα.

 • τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Στους επισκέπτες και στους συμμετέχοντες στα σεμινάρια δόθηκε πληροφοριακό έντυπο για την αξία του ελαιολάδου και τα ειδικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Επίσης διανεμήθηκαν έντυπα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν.

Διαπίστωση όλων που συμμετείχαν στην αποστολή είναι η σημαντικά ευνοϊκή προδιάθεση των πολωνών για τα ελληνικά τρόφιμα, όπως και για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με μελέτη του Γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια απόσπασης μεγαλύτερων μεριδίων στην αγορά, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν και οι στοχευμένες εκδηλώσεις προώθησης του προϊόντος μας, όπως π.χ. οι εμπορικές αποστολές, η πρόσκληση επιλεγμένων αγοραστών στην Ελλάδα κ.λ.π.

 

 

Πηγη

Το ετήσιο συνέδριο του ∆ιεθνούς Συνδέσµου Βάµβακος (International Cotton Association) έλαβε χώρα φέτος στη Σιγκαπούρη και ως συνήθως η συµµετοχή ήταν µεγάλη αλλά και τα συµπεράσµατα γύρω από τα δρώµενα στο βαµβάκι άκρως ενδιαφέροντα. Για να καταλάβουµε τη σηµασία του Συνδέσµου η συντριπτική πλειονότητα των συµβολαίων αγοράς ή πώλησης βάµβακος γίνεται µε βάση τους κανόνες και το δίκαιο του ICA. Οι ρίζες του συνδέσµου βρίσκονται στο Λίβερπουλ το 1841 και ο βασικός σκοπός είναι η οµαλή εκτέλεση των συµβολαίων βάµβακος ανά τον κόσµο.

Παραδοσιακά, σηµείο κατατεθέν αποτελεί η πρώτη οµιλία του συνεδρίου η οποία συνήθως γίνεται από τον φηµισµένο «γκουρού» της αγοράς Joe Nicosia. Όλοι οι εµπλεκόµενοι του κλάδου δίνουν το παρόν και η αίθουσα κυριολεκτικά γεµίζει καθώς ο κορυφαίος των αναλυτών διατυπώνει τις απόψεις του για τον κλάδο µας, ενώ φυσικά δεν λείπουν και οι εκτιµήσεις όσον αφορά την φετινή σεζόν. Ο συγκεκριµένος οµιλητής είναι ο επικεφαλής του τµήµατος βάµβακος για τον µεγαλύτερο διεθνή εµπορικό οίκο «Louis Dreyfus», ο οποίος εµπορεύεται πάνω από 1.5 εκατοµµύριο τόνους εκκοκκισµένου βάµβακος ανά σεζόν.


Η µάχη των εκτάσεων και η ανάγκη για περισσότερη ίνα

Εδώ και σχεδόν δύο σεζόν η παγκόσµια αγορά γνώριζε πως θα χρειαστεί να παράγουµε περισσότερο βαµβάκι τα επόµενα χρόνια. Κατόπιν του 2014 το πλεόνασµα παραγωγής βάµβακος είχε µετατραπεί σε έλλειµµα, καθώς οι παραγωγοί διεθνώς στράφηκαν σε εναλλακτικές καλλιέργειες. Ως αποτέλεσµα χρόνο µε το χρόνο είχαµε µείωση των τελικών αποθεµάτων και ειδικότερα των στοκ της Κίνας.

Οι παγκόσµιες καλλιεργήσιµες εκτάσεις είναι πλέον συγκεκριµένες και µόνο εναλλαγές σοδειών µπορούν να προκύψουν. Οι δε αποδόσεις µπορούν να βελτιωθούν σε κάποιες χώρες, αλλά πάντα θα εξαρτόµαστε από τις καιρικές συνθήκες. Το δέλεαρ για την επιστροφή στο βαµβάκι και την αύξηση της παραγωγής ήρθε φυσικά από την άνοδο των τιµών. Το ερώτηµα βέβαια ήταν πως θα αντιδρούσε η αγορά µε την αύξηση της παραγωγής όταν δεν θα χρειαζόµασταν τα βαµβάκια σήµερα.

Oι χρηµατιστηριακές τιµές ενισχύθηκαν και οι αγρότες ανταποκρίθηκαν αυξάνοντας την βαµβακοπαραγωγή κατά σχεδόν 25% από τη σεζόν του 2015-2016. Ύστερα από άλλες δύο σεζόν επιστρέψαµε φέτος σε πλεόνασµα παγκόσµιας παραγωγής έναντι της παγκόσµιας κατανάλωσης. Το πρόβληµα όµως αυτή την εποχή είναι πως µε τις παρούσες τιµές δεν αντιδρά ανάλογα η κατανάλωση. Είναι γεγονός πως σε σχέση µε τα µεγέθη της παραγωγής η ζήτηση από τα κλωστήρια είναι αδύναµη.

Από το βάρος των κινεζικών αποθεμάτων σε υψηλό παγκόσμιο στοκ

Τα προηγούµενα χρόνια οι τιµές βάµβακος επιβαρύνονταν από τα γνωστά υπέρογκα κινεζικά κρατικά αποθέµατα. Εδώ και 2-3 σεζόν η Κίνα πωλεί τα στοκ της στην τοπική αγορά µε µεγάλη επιτυχία, µειώνοντας παράλληλα το µέγεθος των αποθεµάτων. Επικρατεί η άποψη πως και για τη φετινή σεζόν η Κίνα θα συνεχίσει τις πωλήσεις και λογικά θα επιστρέψει στις µεγάλες ποσοτικά εισαγωγές µετά από 12-16 µήνες.

Μπορεί δηλαδή να µην έχουµε πλέον το βαρίδι των αποθεµάτων της Κίνας, όµως προκύπτει µια νέα δυσκολία, που αφορά τα αυξηµένα παγκόσµια αποθέµατα, τα οποία η αγορά ακόµα δεν ξέρει πως να διαχειριστεί. Με λίγα λόγια το πρόβληµα µεταφέρεται πλέον από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσµο. Το ζητούµενο είναι ποιος θα επωµιστεί το κόστος της αποθεµατοποίησης και της αποθήκευσης αυτών των ποσοτήτων.

Οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να είναι διατεθειµένες, την ίδια ώρα που η Ινδία µερικώς θα µπορούσε αλλά όχι όµως για µεγάλο διάστηµα. Τα κλωστήρια φυσικά δεν επιθυµούν να έχουν µεγάλα στοκ, εκτός αν οι τιµές είναι πολύ ελκυστικές. Οι παραγωγοί παραδοσιακά δεν αποθεµατοποιούν. Οι εµπορικοί οίκοι θα µπορούσαν και έχουν τη δυνατότητα, αλλά χρειάζονται ευµετάβλητη αγορά και όχι στάσιµη, όπως αυτή είναι τελευταία. Σήµερα η εκτίµηση του πλεονάσµατος παραγωγής βρίσκεται στα 17 εκατ. δέµατα για τη φετινή σεζόν και δεν γνωρίζουµε πως θα το διαχειριστούµε.

Από τις παραπάνω τοποθετήσεις στο ετήσιο συνέδριο προκύπτουν τα εξής συµπεράσµατα:

 • Οι τιµές θα χρειαστεί να προσαρµοστούν ώστε να αντισταθµίσουν τη φετινή υπερπαραγωγή βάµβακος και να ενθαρρύνουν την κατανάλωση.
 • Εφόσον οι τιµές βάµβακος επιµείνουν ψηλά, η χρήση πολυεστέρα δεν θα µειωθεί, ενώ η ζήτηση βαµβακερής ίνας θα είναι υποτονική.
 • Η µεταβολή στα αποθέµατα από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσµο θα εντείνει τον ανταγωνισµό για εξαγωγές.
 • Η Κίνα θα συνεχίσει την πώληση αποθεµάτων, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει στις υπάρχουσες τιµές κάποιο αντίστοιχο πρόγραµµα υποστήριξης αποθεµατοποίησης.
 • Μακροπρόθεσµα οι χρηµατιστηριακές τιµές θα πρέπει να φτάσουν ξανά προς τα 75 σεντς ανά λίµπρα για να παραµείνει επαρκής η βαµβακοπαραγωγή, αλλά αυτό φαντάζει δύσκολο σε βραχυπρόθεσµο ορίζοντα.


Υποστήριξη των τιμών από τις ανοιχτές αγορές των κλωστηρίων

Η εκτίµηση για παροδική διόρθωση των τιµών και κατόπιν ανάκαµψη είναι κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά το τελευταίο διάστηµα κι εφόσον δεν υπήρχε η πρόσκαιρη απειλή των τυφώνων στην Αµερική, κατά πολλούς αναλυτές, θα είχε ήδη συµβεί, υπό το βάρος των µεγάλων επερχόµενων σοδειών. Αυτό το σενάριο βέβαια αντικρούει σε ένα σηµαντικό γεγονός της φυσικής αγοράς, τα ανοιχτά συµβόλαια αγοράς βάµβακος από πλευράς κλωστηρίων.

Οι κλώστες εδώ και καιρό αγοράζουν νέες ποσότητες σε ανοιχτά συµβόλαια βάσει χρηµατιστηρίου. Ο σκοπός των ανοιχτών συµβολαίων είναι να µπορέσουν να κλείσουν την τιµή σε κάποια διόρθωση της αγοράς, πιάνοντας ως αγοραστές µια χαµηλότερη τιµή. Τα επίπεδα στα οποία έχουν τοποθετηθεί εντολές φιξαρισµάτων βρίσκονται στα 65-66 σεντς ανά λίµπρα. Καθαρά για τεχνικούς λόγους τα φιξαρίσµατα συµβολαίων προκαλούν υποστήριξη της χρηµατιστηριακής αγοράς κι ως αποτέλεσµα η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί δύσκολο το σενάριο να δοκιµάσουµε τόσο χαµηλά επίπεδα.

Οι πιο µετριοπαθείς απόψεις πιστεύουν πως έχουν ήδη φανεί τα περιθώρια που µπορεί να κινηθεί η αγορά µέχρι το τέλος του έτους. Το στενό εύρος τιµών 67-70 σεντς ανά λίµπρα δύσκολα δείχνει να µπορεί να σπάσει από τη µία ή την άλλη κατεύθυνση, χωρίς σηµαντικά νέα. Αντιθέτως αυτό που θα µπορούσε να συµβεί πιο εύκολα, ως επακόλουθο της πρόσφατα αδύναµης ζήτησης, είναι να µειωθεί η αποκαλούµενη βάση «basis» των σοδειών στη φυσική αγορά. Με αυτό τον τρόπο θα µπορούσαµε να προσελκύσουµε το ενδιαφέρον των κλωστηρίων.

∆ηλαδή, αν για παράδειγµα οι τιµές για το ελληνικό βαµβάκι έπιασαν µέχρι τα 8 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις α ντίστοιχες τιµές ∆εκεµβρίου ‘17 (ανοιχτά συµβόλαια), η έλλειψη ζήτησης σε συνδυασµό µε την πίεση για πωλήσεις λόγω αυξηµένης προσφοράς κατά τις παραλαβές σύσπορου, θα µπορούσε να µειώσει τη βάση µας αρκετά σεντς.

Μην ξεχνάµε πως ιστορικά φέτος οι βάσεις για τις περισσότερες σοδειές κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα. Παράλληλα ειδικά για τη σοδειά µας όσο περνάει ο καιρός φθίνει το πλεονέκτηµα των φορτώσεων µε παραδόσεις Οκτωβρίου, καθώς γίνονται διαθέσιµες στην αγορά και άλλες σοδειές του βόρειου ηµισφαιρίου.

 

 

Πηγη

Η διεθνής χρηµατιστηριακή συγκυρία δεν επέτρεψε να κλειστούν σηµαντικές νέες πωλήσεις στα πλαίσια του διεθνούς µίτινγκ «2οι Μεσογειακοί ∆ρόµοι Βαµβακιού», που πραγµατοποιήθηκε στη Σµύρνη στις 7 Σεπτεµβρίου 2017, µε εξαίρεση το µεµονωµένο αγοραστικό ενδιαφέρον από την Αίγυπτο που έδωσε τιµές στα επίπεδα των 80-81 σεντς ανά λίµπρα επί αυτοκινήτου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Παρά την απουσία νέων συµβολαίων, είναι γεγονός πως επιβεβαιώθηκε για άλλη µια φορά το έντονο και διαρκές ενδιαφέρον των τουρκικών κλωστηρίων για το ελληνικό βαµβάκι. Εξάλλου, η πλειονότητα των ελληνικών προπωλήσεων (περίπου 60.000 τόνοι) έχει ήδη πωληθεί από τους εµπορικούς οίκους ή απευθείας σε κανάλια στην τουρκική αγορά.

Στο συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάµβακος (ΠΕΕΕΒ) και  το χρηµατιστήριο βάµβακος της Σµύρνης (Izmir Commodity Exhcange) παρόλο που συµµετείχε το σύνολο σχεδόν των εµπλεκόµενων µε το βαµβάκι παραγόντων από τις χώρες της Μεσογείου που είτε καλλιεργείται βαµβάκι (Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, Ισπανία) είτε επεξεργάζονται παράγωγα βαµβακιού (εκκοκκιστές,  κλωστοϋφαντουργοί, βιοµήχανοι  ένδυσης κ.α.) δεν έκλεισαν σηµαντικές νέες δουλειές.Χρηµατιστηριακή άνοδος και ακριβό δολάριο
Αιτία ήταν το ράλι στην αγορά της Νέας Υόρκης από τους πρόσφατους κυκλώνες που έφτασε τις τιµές για τα προθεσµιακά συµβόλαια ∆εκεµβρίου σε ιστορικά υψηλά έτους. Ως αποτέλεσµα οι τιµές που ακούγονταν θεωρήθηκαν εξαιρετικά υψηλές σε σχέση µε τα επίπεδα που είχαν στο µυαλό του οι Τούρκοι έµποροι. Η επιφυλακτικότητα και των δύο µερών (σσ. αγοραστών και πωλητών) λόγω της χρηµατιστηριακής µεταβλητότητας στένευσε τα όποια περιθώρια υπήρχαν για νέες πωλήσεις. Επιπλέον, την κατάσταση βαρύνει εδώ και καιρό η ασύµφορη για την ελληνική σοδειά ισοτιµία ευρώ- δολαρίου, η οποία δυσκολεύει τις προπωλήσεις. Υπενθυµίζεται ότι πέρσι τέτοια εποχή η ισοτιµία βρισκόταν σχεδόν στο 1,10 ενώ αυτές τις µέρες κυµαίνεται λίγο πάνω από το 1,20. Όσο ισχυρότερο είναι το ευρώ έναντι του δολαρίου τόσο χαµηλότερες είναι οι τιµές που µπορεί να λάβει σε ευρώ το εκκοκκισµένο βαµβάκι. Για παράδειγµα τα 80 σεντς ανά λίµπρα σήµερα δίνουν 1,47 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι θα έδιναν 1,60 ευρώ το κιλό.   

Με µέση αύξηση 16% φέτος η τουρκική σοδειά
Το συνέδριο ασχολήθηκε µε δύο βασικά θέµατα: Στην 1η ενότητα αναπτύχθηκε η τρέχουσα κατάσταση στον τοµέα του βαµβακιού στις χώρες της Μεσογείου, ενώ στη 2η ενότητα οι πρόσφατες τάσεις στο βαµβάκι και στην κλωστοϋφαντουργία. Κατόπιν ακολούθησε το καθιερωµένο δείπνο για όλους τους συµµετέχοντες.
Στις οµιλίες επιβεβαιωθήκαν οι υψηλές προσδοκίες για τη νέα τουρκική παραγωγή. Σύµφωνα µε τελευταίες εκτιµήσεις και µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα αναµένεται αύξηση της παραγωγής εκκοκκισµένου κατά 100-150.000 τόνους. ∆ηλαδή η συνολική παραγωγή θα κυµανθεί µεταξύ 900-950.000 τόνων. Επακόλουθα εκφράζεται η ανησυχία πως η ζήτηση από την τουρκική αγορά για 2η συνεχόµενη χρονιά δεν θα έρθει εύκολα στην αρχή της σεζόν για το ελληνικό βαµβάκι.  Αυτό είναι αναµενόµενο, καθώς τα κλωστήρια πρώτα θα διερευνήσουν την τοπική τους παραγωγή και κατόπιν υπό προϋποθέσεις θα προχωρήσουν σε εισαγωγές ελληνικού προϊόντος. Μην ξεχνάµε πως στην περσινή σοδειά δεν ήταν λίγα τα ποιοτικά προβλήµατα των εξαγωγών µας όσον αφορά πολλά χαρακτηριστικά της ίνας (ανοµοιοµορφία µήκους ίνας, micronaire, χρώµα). Παράλληλα, πολλά θα εξαρτηθούν από την ισοτιµία της τουρκικής λίρας µε το δολάριο. Τέλος, σηµειώνεται ότι υπήρξε σηµαντικότατη παρουσία από τον τουρκικό Τύπο και φυσικά τους υπαλλήλους του χρηµατιστηρίου της Σµύρνης. Από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν αρκετά µέλη της ΠΕΕΕΒ (εκκοκκιστές, εξαγωγείς/αντιπρόσωποι, ναυτιλιακοί πράκτορες). Επίσης, το συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον Ιταλών εµπόρων βαµβακόσπορου.

Η αξία της ταυτότητας

Εργαστήριο ανάλυσης βάµβακος (ZLADA) για έλεγχο του προϊόντος και ποιοτική πιστοποίησή του έχει δηµιουργήσει το Εθνικό Συµβούλιο Βάµβακος της Τουρκίας, σύµφωνα µε τοπικά µέσα ενηµέρωσης. Στα επόµενα σχέδια των Τούρκων είναι η διάθεση βαµβακιού µε γεωγραφική ένδειξη, όπως ανέφερε ο Ισίνσου Κεστέλι, πρόεδρος του χρηµατιστηρίου βάµβακος της Σµύρνης. Η προτεραιότητα στην αξία του σήµατος όπως και η ιχνηλασιµότητα αποτελούν παγκόσµιες τάσεις για τον κλάδο.
Στο ίδιο µήκος κύµατος τονίστηκε η ανάγκη για πιστοποίηση της ποιότητας του ελληνικού βαµβακιού προκειµένου να αποκτήσει υπεραξία η οποία θα καταλήξει και στους παραγωγούς. Υπενθυµίζεται ότι ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από τη ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Βάµβακος (∆ΟΒ) σε συνεργασία µε το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόµησης και Τυποποίησης Βάµβακος  που εδρεύει στην Καρδίτσα.

Στρατηγική η επιλογή της Σμύρνης

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι φέτος επιλέχθηκε να πραγµατοποιηθεί το συνέδριο στην Τουρκία και ειδικότερα στη Σµύρνη, η οποία αποτελεί την 3η µεγαλύτερη πόλη και το πιο ανεπτυγµένο και πολυάσχολο εµπορικό κέντρο στη γείτονα χώρα. Και αυτό γιατί στόχος ήταν η πιο άµεση προώθηση της ελληνικής σοδειάς στα τουρκικά κλωστήρια.
Επιπλέον, εκεί βρίσκεται το φηµισµένο χρηµατιστήριο βάµβακος που ιδρύθηκε το 1891. «Στο χρηµατιστήριο βάµβακος της Σµύρνης οι συναλλαγές είναι αξίας πολλών εκατοµµυρίων δολαρίων. Επίσης, οι τιµές των αποθεµάτων του αποτελούν σηµείο αναφοράς τόσο για την Τουρκία όσο και για το εµπόριο βάµβακος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαρίς Κότζεγκες, πρόεδρος της ολοµέλειας του χρηµατιστηρίου βάµβακος της Σµύρνης και  του Εθνικού Συµβουλίου Βάµβακος στην Τουρκία. «Το βαµβάκι είναι ένα προϊόν υψηλής προστιθέµενης αξίας που δηµιουργεί τη δική του ζήτηση. Οι χώρες της Μεσογείου έχουµε κοινά προβλήµατα και πλεονεκτήµατα όσον αφορά το βαµβάκι», συµπλήρωσε ο Μπαρίς Κότζεγκες, ο οποίος επίσης είχε αναλάβει το συντονισµό των δύο ενοτήτων του συνεδρίου.
Άλλωστε όι η Τουρκία είναι µια από τις µεγαλύτερες χώρες εισαγωγής στο βαµβάκι στον κόσµο. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα dünya.com «οι εκτάσεις βάµβακος στην Τουρκία έφταναν το 1995 τα 757.000 εκτάρια, ενώ το 2016 µόλις τα 416.000 εκτάρια, οπότε οι µεγάλο µερίδιο των αναγκών των τουρκικών κλωστηρίων καλύπτονται από εισαγωγές. Τη σεζόν 2016/2017 η χώρα εισήγαγε 801.000 τόνους βαµβακιού συνολικής αξίας 1,4 δισ. δολαρίων».  
Τέλος, ο Ισίνσου Κεστέλι, πρόεδρος του χρηµατιστηρίου βάµβακος της Σµύρνης κατά την εναρκτήρια οµιλία του τόνισε ότι «το βαµβάκι αναµένεται να επιστρέψει ως ο “λευκός χρυσός” που ήταν κάποτε παρόλο που τα τελευταία χρόνια το εµπορικό και παραγωγικό ενδιαφέρον έχει µετατοπιστεί προς Ανατολάς καθώς συνεχίζει να αποτελεί ένα στρατηγικό προϊόν για την Τουρκία και τη Μεσόγειο».

Κείμενο της Φανής Γιαννακοπούλου

Το Αγγλικόμονοπώλιο και το παράδειγμα Νέας Ζηλανδίας

Πριν από δύο αιώνες, η υφαντουργική βιοµηχανία ήταν από τους βασικούς συντελεστές της βιοµηχανικής επανάστασης, µε προϊόν αιχµής το βαµβάκι. Ενδεικτική ήταν η προσπάθεια των Άγγλων να κρατήσουν το µονοπώλιο της επεξεργασίας του βαµβακιού, που τους έκανε να θεσπίσουν νόµους που απαγόρευαν τέτοιου είδους βιοµηχανικές εγκαταστάσεις στις αποικίες τους. 

Αν και σήµερα έχει µειωµένη οικονοµική σηµασία για τις ανεπτυγµένες βιοµηχανικά χώρες, εξαιτίας των αλλαγών σε πολιτικές στήριξης του προϊόντος, φιλελευθεροποίησης των αγορών και του οξύ ανταγωνισµού που δέχεται στην παγκόσµια αγορά από τις συνθετικές ίνες, εντούτοις συνεχίζει να παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο για πολλές αναπτυσσόµενες χώρες.

Για την Ελλάδα, η βαµβακοκαλλιέργεια διαχρονικά αποτελεί τοµέα εθνικής σηµασίας ωστόσο, δεν είναι λίγες οι µελέτες που θέτουν σε σοβαρή αµφισβήτηση τη συνέχιση της µε τη µορφή που έχει σήµερα. Σηµειωτέον, το ελληνικό βαµβάκι είχε εξαιρετική φήµη και µεγάλη ζήτηση στις διεθνείς αγορές, την προηγούµενη όµως 10ετία η εµπορία του περιορίστηκε σε τρίτες χώρες. Εξάλλου, το ενδιαφέρον των παραγωγών, λόγω του καθεστώτος ενίσχυσης του βαµβακιού εστιάζεται στη µεγιστοποίηση των αποδόσεων και παραβλέπονται παράµετροι που εξασφαλίζουν µεγαλύτερο οικονοµικό αποτέλεσµα, όπως η συµπίεση του κόστους, που είναι από τα υψηλότερα σε σχέση µε άλλες βαµβακοπαραγωγές χώρες ή η ποιότητα του προϊόντος. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά, σε παλαιότερη µελέτη για την περιφέρεια Θεσσαλίας, της περίπτωσης της Γουατεµάλας που αποφάσισε να εγκαταλείψει την βαµβακοκαλλιέργεια λόγω του αυξηµένου κόστους, παρόλο που η παραγωγικότητα της χώρας ήταν ανάλογη µε των ΗΠΑ.

Οι επιδοτήσεις δεν αυξάνουν τις τιµές στην ελευθέρη αγορά
Φαίνεται ότι η κατάσταση του ελληνικού βαµβακιού βρίσκεται σήµερα σε παρόµοια θέση µε αυτή της προβατοτροφίας της Νέας Ζηλανδίας πριν από τρείς περίπου δεκαετίες, που ανάγκασε τους παραγωγούς της λόγω κατάργησης των επιδοτήσεων (1987) να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να προσαρµοστούν στους νόµους της ελεύθερης αγοράς για να βρουν νέους καταναλωτές, που είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν πολύ υψηλές τιµές. Μάλιστα, µέσα σε δύο χρόνια πέτυχαν να µετατρέψουν ένα προϊόν το οποίο πωλούσαν προς 12,5 δολάρια σε ένα προϊόν που απέφερε 30 δολάρια. Η τιµή του νέου προϊόντος το 1991 ήταν 42 δολάρια, το 1994 ανήλθε σε 74 δολάρια και το 1999 έφτασε τα 115 δολάρια. Συµπερασµατικά, η προβατοτροφία της Νέας Ζηλανδίας απευθύνθηκε στη διεθνή αγορά και βρήκε καταναλωτές, οι οποίοι ήταν διατεθειµένοι να πληρώσουν πολύ υψηλές τιµές, όπως στα καλύτερα εστιατόρια των ΗΠΑ. Όπως και να ‘χει οι επικείµενες αλλαγές στην ΚΑΠ µετά το 2020 απαιτούν ρεφλέξ από τους ίδιους τους παραγωγούς.

 

 

Πηγη

Το προβάδισµα των λιπασµάτων ουρίας έναντι όλων των υπολοίπων αζωτούχων, η ανάπτυξη των σταθεροποιηµένων λιπασµάτων έναντι των κοινών και η υπεροχή του σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain επιβεβαιώθηκαν για ακόµη µία φορά στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο των εκπροσώπων του Agrotain, που φέτος πραγµατοποιήθηκε στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Εκεί ταξίδεψε η εταιρεία Γαβριήλ ως αποκλειστική εκπρόσωπος, για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία και την Βουλγαρία, του σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain και των λιπασµάτων αυξηµένης αποδοτικότητας Nutrimore.

Η θρέψη αρχίζει από το πρώτο λεπτό
Με βάση τα συµπεράσµατα του Συνεδρίου, το άζωτο, ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζει τις αποδόσεις όλων των καλλιεργειών, είτε προέρχεται από κοινή ουρία, κοινή ουροθειϊκή (blending ή χηµική), νιτρική αµµωνία, ασβεστούχο νιτρική αµµωνία κ.α. έχει πολύ µεγάλο ποσοστό απωλειών περίπου 40-50% τις πρώτες ηµέρες µετά την εφαρµογή του. Γι’ αυτό  απαιτείται επαναληπτική εφαρµογή, δηµιουργώντας επιπλέον κόστος. Αντίθετα η προσθήκη του σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain, τον οποίο διαθέτει στην παγκόσµια αγορά ο αµερικανικός κολοσσός KOCH, µετατρέπει τα λιπάσµατα ουρίας σε λιπάσµατα αυξηµένης αποδοτικότητας µιας και µηδενίζονται οι απώλειες εξαέρωσης της ουρίας και οµαλοποιείται ο ρυθµός παροχής αζώτου στα φυτά. Σύµφωνα µε τους οµιλητές του Συνεδρίου, η θρέψη µε άζωτο στα λιπάσµατα που περιέχουν Agrotain ξεκινά από το πρώτο λεπτό, µε αποτέλεσµα να µπορεί τελικά κάποιος να πει ότι τα Nutrimore δεν τοποθετούνται στην κατηγορία των λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης αλλά δηµιουργούν µία νέα κατηγορία, αυτή των λιπασµάτων µηδενικών απωλειών αζώτου.

Τι προσφέρει το Agrotain
Σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα του Συνεδρίου, η παρουσία του σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain βοηθά στην αξιοποίηση του αζώτου στο 100% από τα φυτά µε αποτέλεσµα:

 •  Αύξηση σοδειάς τουλάχιστον κατά 10% σε όλες τις καλλιέργειες.
 •  Βελτιωµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα παραγόµενα προϊόντα.
 •  Μειωµένα κοστολόγια λίπανσης.
 •  Λιγότερο χρόνο, µειωµένα κοστολόγια σε καύσιµα και εργατικά.
 •  Ευελιξία στο χρόνο εφαρµογής ανεξαρτήτως καιρού. Το άζωτο παραµένει προστατευµένο για περίπου 15 ηµέρες µέχρι να βρέξει ή ποτιστεί το χωράφι.
 •  Υπεροχή και στην υδρολίπανση. Ακόµα και σε αυτή την περίπτωση η χρήση κοινών λιπασµάτων δεν µηδενίζει τις απώλειες του αζώτου. Για παράδειγµα η χρήση της κοινής ουρίας µπορεί να µην είναι 30-40% εξακολουθεί όµως να είναι 20-30%. Συνεπώς και στην περίπτωση της υδρολίπανσης η παρουσία του Agrotain είναι απαραίτητη.


Προσοχή στους µιµητές

Το γεγονός ότι την επιτυχία του Agrotain θέλησαν να µιµηθούν πολλές εταιρείες απασχόλησε το Συνέδριο. Αυτή την στιγµή, όπως αναφέρθηκε, σε παγκόσµιο επίπεδο κυκλοφορούν πάρα πολλά λιπάσµατα τα οποία περιέχουν NBPT και θέλουν να παρουσιάζονται σαν Nutrimore. Όπως όµως σηµειώθηκε, η αποτελεσµατικότητα των Nutrimore οφείλεται στο Agrotain και όχι απλά στο NBPT. Το Agrotain είναι ένα µείγµα NBPT και βοηθητικών ουσιών. Τόσο η τελική σύσταση όσο και η αναλογία του κάθε συστατικού είναι αποτέλεσµα 20ετούς πειραµατισµού και συνεχούς βελτίωσης.

Αυστηρό μείγμα NBPT και βοηθητικών ουσιών

Την αποτελεσµατικότητα του Agrotain την αποδεικνύουν χιλιάδες πειραµατικά που έχουν πραγµατοποιηθεί σε παγκόσµιο επίπεδο σε πάρα πολλές καλλιέργειες. Στην Ελλάδα, σύµφωνα µε την εταιρεία Γαβριήλ, την επιβεβαιώνει και το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας. Το Agrotain λοιπόν µπορεί και πραγµατοποιεί όσα υπόσχεται γιατί:

 • Αποτελεί το σωστό µείγµα Agrotain και βοηθητικών ουσιών. Αντίθετα άλλα λιπάσµατα του ανταγωνισµού περιέχουν µόνο NBPT-αγνώστου προέλευσης χωρίς καν βοηθητικές ουσίες ή κάποιες  διαφορετικές για τις οποίες δεν υπάρχουν αποδεικτικά.
 • Τα Nutrimore περιέχουν Agrotain σε ποσοστό που ορίζει η νοµοθεσία και συστήνει KOCH µετά από χιλιάδες πειραµατικά. Παράλληλα πραγµατοποιεί συχνούς δειγµατοληπτικούς ελέγχους σε ανύποπτο χρόνο ανά την Ελλάδα σε διάφορους τύπους Nutrimore.
 • Η σύνθεση του Agrotain είναι τέτοια που εξασφαλίζει τη διάρκεια ζωής του για 18 µήνες µετά την εφαρµογή του πάνω στην ουρία.
 • Η σύνθεση του Agrotain και κυρίως οι βοηθητικές ουσίες που περιέχει είναι τέτοια που εξασφαλίζει την τέλεια διασπορά του και προσκόλλησή του πάνω στην ουρία.

Στα προϊόντα του ανταγωνισµού µε NBPT, κανείς δεν µπορεί να το εγγυηθεί αυτό.

 

 

Πηγη

Στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό του τομέα του ελαιολάδου και το χτίσιμο αλυσίδας αξίας, μέσα από την συνεργασία παραγωγών, ελαιουργών και εμπόρων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και τη δημιουργία υπεραξίας, σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων η ημερίδα με θέμα «Το νέο Νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των ελαιουργείων» που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ημερίδα που διοργάνωσαν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ελαιουργείων (ΠΑ.Σ.ΕΛ.) και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων συμμετείχε και η «Proactive Α.Ε.».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Proactive A.E., κύριος Μπουνάκης Νίκος, παρουσίασε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στον Αγροδιατροφικό τομέα μέσα από τα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), καθώς και από άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Το παρόν έδωσαν, επίσης, εκπρόσωποι από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τομέα του ελαιολάδου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:

 • Στρατής Ζαφείρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας
 • Γιάννης Μπακάλης, Γεωπόνος, Ειδικός Συνεργάτης Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας
 • Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, MSc, PhD, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΛΓΟ, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων
 • Μιχάλης Χαιρετάκης, Ελαιουργός, Πρόεδρος Συλλόγου Χανίων
 • Νίκος Μπουνάκης, MSc, MBA, Διευθύνων Σύμβουλος Proactive A.E
 • Παναγιώτης Καραγιάννης, Διευθυντής ΠΑ.Σ.ΕΛ, Προγραμματιστής, Κοστολόγος - Μηχανογράφος

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 3

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ