Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Γεωργικές Προειδοποιήσεις (149)

Τις μολύνσεις από τον μύκητα του κυκλοκόνιου στους ελαιώνες ευνοούν ιδιαίτερα οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο, με βροχερό και σχετικά ζεστό καιρό.

Γι’ αυτό οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων καλούν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε έναν ψεκασμό όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 5 εκατοστά ή τα νεαρά φύλλα έχουν μήκος 2 εκατοστά. Σημειωτέον ότι αν ακολουθήσει περίοδος έντονων βροχοπτώσεων απαιτείται και δεύτερος ψεκασμός.

Συνιστώμενα μυκητοκτόνα είναι: Βορδιγάλειος πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός, Υδροξείδιο του χαλκού, Υποξείδιο του χαλκού, Τριβασικός θειϊκός χαλκός, Φενμπουκοναζόλ, Τριφλοξιστρόμπιν, Κρεσόξιμ-μεθύλ, Τεμπουκοναζόλ + Τριφλοξιστρόμπιν, Ντιφενοκοναζόλ, Μανκοζέμπ (εκτός ποικιλιών Καλαμών και Κορωνέϊκη), Ντοντίν (διάφορα σκευάσματα),κ.α.

Να σημειωθεί ότι το κυκλοκόνιο προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, τα οποία κηλιδώνονται, κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα συχνά η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση, κι αν αυτό συμβεί σε διαδοχικά έτη μπορεί να οδηγήσει το ελαιόδεντρο σε ολική ακαρπία.

Αναφορικά με τα καλλιεργητικά μέτρα, οι ειδικοί συστήνουν στους ελαιοπαραγωγούς κατάλληλο κλάδεμα στα πυκνά δέντρα με σκοπό την αραίωση του φυλλώματος και τη βελτίωση συνεπώς των συνθηκών αερισμού και φωτισμού στο εσωτερικό της κόμης των ελαιόδεντρων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις προσβολές.

Καρκίνωση:  Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι, δυνατό άνεμο και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται τακτικά, οι μεγάλοι όγκοι να αφαιρούνται με μαχαιρίδιο και η πληγή να επαλείφεται με βορδιγάλειο πάστα. Μετά το κλάδεμα να γίνεται ψεκασμός με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο.

Καπνιά: Σε δενδροκομεία που είχαν προσβληθεί την περασμένη χρονιά από κοκκοειδή έντομα και έχει αναπτυχθεί καπνιά (μαυρίλα), να γίνει κατάλληλο κλάδεμα αραίωσης της κόμης και ψεκασμός με τα χαλκούχα φάρμακα που αναφέρθηκαν προηγουμένως για το κυκλοκόνιο.

Πυρηνοτρήτης:  Οι προνύμφες τις φυλλόβιας γενιάς του εντόμου μπορούν να προκαλέσουν μικρές ζημιές στην τρυφερή βλάστηση των ελαιόδεντρων που δεν επιφέρουν όμως μείωση της αναμενόμενης παραγωγής. Γι’ αυτό δεν συνιστάται καμία επέμβαση με εντομοκτόνα την εποχή αυτή.

 

 

Πηγή

Να προχωρήσουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο στους βλαστούς της ροδακινιάς για τη βαμβακάδα (Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae) καλούνται οι καλλιεργητές και αν διαπιστωθεί παρουσία ασπιδίων κοκκοειδών σε ποσοστό περισσότερο του 25%, να γίνει επέμβαση στο στάδιο της ρόδινης κορυφής με θερινά λάδια.

Όπως τονίζουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης, η επέμβαση αυτή ελέγχει αποτελεσματικά και τα χειμερινά αυγά του κόκκινου τετρανύχου και τα αυγά αφίδων.

Αν, μάλιστα, χρησιμοποιηθεί μισή δόση θερινού λαδιού και προστεθεί ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο επιτυγχάνεται ταυτόχρονη καταπολέμηση των προνυμφών ορισμένων λεπιδοπτέρων, όπως του Φυλλοδέτη (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Torticidae), της Ανάρσιας (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae) και του Βλαστορύκτη (Καρπόκαψα ροδακινιάς) (Grapholitha molesta Busck, Lepidoptera: Torticidae).

Να σημειωθεί ότι το έντομο προσβάλλει και την ακτινιδιά, για την οποία συστήνονται εφαρμογές την περίοδο της βλάστησης με θερινά λάδια (Paraffin oil), ενώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή διότι το έντομο βρίσκεται σε προφυλαγμένες θέσεις.

 

Πηγή

Απώλεια φυτικού κεφαλαίου και αδυναμία ανανέωσης των δέντρων, λόγω της μακροχρόνιας διατήρησης των μολυσμάτων στο έδαφος μπορούν να προκαλέσουν οι ασθένειες του κορμού και του ριζικού συστήματος της καρυδιάς, αν και η εξάπλωσή τους είναι βραδεία.

Γι’ αυτό οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου τονίζουν στους καλλιεργητές ότι η καταπολέμησή τους είναι δύσκολη και βασίζεται κυρίως στη λήψη προληπτικών μέτρων.

Ανά ασθένεια, οι ειδικοί συστήνουν τα εξής:

Φυτόφθορα (Phytophthora spp.)

- Προσβολή του κορμού χαμηλά κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ μπορεί ακολουθώντας την ανοδική πορεία του νερού που απορροφάται από τις ρίζες, να προσβληθούν και ανώτερα τμήματα του δέντρου.

- Στα σημεία προσβολής παρατηρείται μια χαρακτηριστική μελάνωση και εκροή μαύρου χυμού με δυσάρεστη οσμή.  Εσωτερικά παρατηρείται καστανός ως μαύρος μεταχρωματισμός μεταξύ φλοιού και ξύλου.

- Υπάρχουν είδη φυτόφθορας που προσβάλουν και καταστρέφουν κυρίως τις ρίζες και σπανιότερα τη βάση του κορμού.

- Καχεκτική βλάστηση και ξήρανση κλάδων ή και ολόκληρων των δένδρων.

Προληπτικά μέτρα:

- Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.

- Εμβολιασμός σε μεγάλο ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να μην φθάνουν το νερό και οι σταγόνες της βροχής από το έδαφος στο εμβόλιο.

- Αποφυγή υγρασίας στη βάση του κορμού:

• Η άρδευση πρέπει να γίνεται με σταγόνες. Διαφορετικά θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μη βρέχεται ο κορμός.

• Καταστροφή αυτοφυούς βλάστησης.

• Να μην συσσωρεύται χώμα γύρω από τη βάση του κορμού και στις ρίζες.

• Καλή αποστράγγιση του δενδροκομείου.

- Αποφυγή δημιουργίας πληγών, οι οποίες ευνοούν τις μολύνσεις.

- Επειδή αδιόρατες ρωγμές από ελαφρές παγωνιές του χειμώνα είναι αναπόφευκτες, καλό είναι να γίνεται επάλειψη του κορμού μέχρι ένα μέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πάστα, το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά. Αν η εφαρμογή της βορδιγαλείου πάστας είναι δύσκολη, μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός με ένα άλλο χαλκούχο μυκητοκτόνο στην ισχυρότερη δόση που συνιστάται από τον παρασκευαστή.

- Αποφυγή μεταφοράς μολυσμένου εδάφους. Γι’ αυτό τα εργαλεία θα πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά και να απαλλάσσονται από χώμα ή ξύλα που βρίσκονται κολλημένα σ’ αυτά.

Μέτρα μετά την εμφάνιση της ασθένειας:

- Τα ύποπτα προσβολής δένδρα πρέπει να ξελακώνονται και να εξετάζονται στην περιοχή του λαιμού. Εάν είναι ελαφρώς προσβεβλημένα, θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός με μαχαίρι της μεταχρωματισμένης περιοχής, μαζί με μια ζώνη 2 εκ. από τους γύρω υγιείς ιστούς. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθεί απολύμανση των πληγών με βορδιγάλειο πάστα και μετά το στέγνωμα αυτής, επάλειψη με ένα προστατευτικό πληγών.

- Σε περίπτωση ξερών ή έντονα προσβεβλημένων δένδρων θα πρέπει να γίνεται εκρίζωση και απομάκρυνσή τους μαζί με τις ρίζες. Στη συνέχεια το έδαφος θα πρέπει να απολυμαίνεται προτού φυτευθεί άλλο δέντρο.

 

Σηψηρριζία (Armillaria spp.)

- Η ασθένεια ευνοείται σε υγρά και κακοαποστραγγιζόμενα εδάφη.

- Παρατηρείται καχεκτική βλάστηση με φύλλα μικρά και χλωρωτικά, τα οποία πέφτουν γρήγορα. Μεμονωμένοι κλάδοι νεκρώνονται και το δένδρο τελικά ξεραίνεται. Στα νεαρά δένδρα η ασθένεια εξελίσσεται γρήγορα και οδηγεί σε αποπληξία.

- Στις κεντρικές ρίζες παρατηρείται ξηρή σήψη. Συγκεκριμένα ο φλοιός έχει σκούρο χρώμα και αποσπάται εύκολα. Όταν απομακρυνθεί, στην επιφάνεια του κεντρικού κυλίνδρου παρατηρούνται μυκηλιακές πλάκες με χρώμα λευκό ή λευκό λερωμένο και οσμή μανιταριού.

- Νέκρωση ριζών μπορεί να έχουμε και από νεροκράτημα, όμως σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν μυκηλιακές πλάκες, ο κεντρικός κύλινδρος είναι σχεδόν μαύρος και έχει οσμή βούρκου ή οινοπνεύματος.

Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση της ασθένειας είναι πολύ δύσκολη, γιατί το παθογόνο βρίσκεται σε μεγάλο βάθος στο έδαφος και είναι προστατευμένο στο εσωτερικό των ριζών.

- Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.

- Καλή αποστράγγιση του εδάφους.

- Εξαγωγή ριζών προηγούμενων φυτών και διετής καλλιέργεια με σιτηρά πριν την εγκατάσταση του νέου δενδρώνα.

- Αποφυγή μεταφοράς μολυσμένου εδάφους.

- Στις θέσεις όπου έχουμε απώλεια από σηψηρριζία, απαιτείται εκρίζωση σε βάθος με απομάκρυνση και κάψιμο όλων των ριζών και απολύμανση του λάκκου. Αν δεν είναι δυνατή η απολύμανση, θα πρέπει να μη φυτευτεί άλλο δένδρο για δύο τουλάχιστον χρόνια.

 

Βαθύ σχίσιμο του φλοιού της καρυδιάς (Erwinia rubrifaciens)

Προσβολές παρατηρούνται σε όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, με την Hartley να θεωρείται η πιο ευαίσθητη. Το βακτήριο μεταδίδεται κυρίως από τομές κλαδέματος, καθώς επίσης και με τον εμβολιασμό από μολυσμένο δένδρο. Οι μολύνσεις ευνοούνται σε συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και θερμοκρασίας.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, καταγράφονται τα εξής:

- Βαθύ επίμηκες σχίσιμο (20-100 εκ.) του κορμού και των κλάδων (εικόνα 4). Οι πληγές έχουν χρώμα καφέ ως μαύρο και στην επιφάνεια του απογυμνωμένου λευκού ξύλου του κορμού φαίνονται σκούρα στίγματα.

- Τα δέντρα εξασθενούν, παρουσιάζοντας μειωμένη βλάστηση και παραγωγή, καθώς και μειωμένη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία.

Προληπτικά μέτρα:

- Υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό.

- Αποφυγή πυκνής φύτευσης και κατάλληλο κλάδεμα ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος αερισμός των δένδρων και διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό τους.

- Η διατήρηση των δένδρων σε καλή φυσική κατάσταση περιορίζει τις ζημιές.

- Απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων και επάλειψη των τομών κλαδέματος με ένα επικαλυπτικό πληγών (π.χ. Νοβαρίλ).

- Τόσο το κλάδεμα, όσο και η συγκομιδή, θα πρέπει να αποφεύγονται με υγρό καιρό.

- Εάν η συγκομιδή γίνεται μηχανικά (δονητές κορμού), θα πρέπει να ακολουθείται από επάλειψη του κορμού με βορδιγάλειο πάστα ή ψεκασμό με χαλκούχο σκεύασμα.

Μέτρα μετά την εμφάνιση της ασθένειας:

- Επάλειψη του κορμού με βορδιγάλειο πάστα ή ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα.

 

 

Πηγή

Μπορεί ο φετινός χειµώνας να είναι πιο ήπιος από τον περσινό, που χαρακτηρίστηκε από το παρατεταµένο κρύο και τις συχνές χιονοπτώσεις, ωστόσο οι συχνότερες ζηµιές στα εσπεριδοειδή συµβαίνουν από χειµερινούς παγετούς.

Τα εσπεριδοειδή δεν έχουν ουσιαστικά δυνατότητα σκληραγώγησης στο ψύχος, γι’ αυτό νεκρώνονται σε θερµοκρασίες κάτω του µηδενός αλλά όχι πολύ χαµηλές. Έτσι µετά από παραµονή επί δύο ώρες στους -2,5oC παγώνουν πράσινοι και ηµιώριµοι καρποί πορτοκαλιάς και λεµονιάς, στους -4,5οC µεγάλης ηλικίας βλαστοί και οι οφθαλµοί και στους -10οC νεκρώνονται ολόκληρα δέντρα πορτοκαλιάς.

Τα µανταρινοειδή είναι πιο ανθεκτικά και η λεµονιά πιο ευαίσθητη από την πορτοκαλιά. Σε εγκατεστηµένους οπωρώνες οι ανεµοφράκτες µπορεί να δηµιουργήσουν θύλακα παγετού στον οπωρώνα και να προκαλέσουν µεγαλύτερη της αναµενόµενης ζηµιά.

Η χηµική ζιζανιοκτονία ή χαµηλή κοπή και το υγρό έδαφος µειώνουν τον κίνδυνο παγετών.

 

Πηγή

Από τα µέσα Μαρτίου κάνει την εµφάνισή της η ευδεµίδα στα αµπέλια της Κρήτης, στα οποία αν εγκατασταθεί παραµένει µέχρι και τον Νοέµβριο. Πρόκειται για ένα από τα πλέον ζηµιογόνα έντοµα του αµπελιού, τονίζουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου και αναφέρουν στους καλλιεργητές ότι υπάρχει διαφοροποίηση όσον αφορά την προτίµησή της ανάµεσα στις ποικιλίες, καθώς προτιµά τις µεγαλόκαρπες (Cardinal, ραζακί, Superior, Thomson).

Ο βιολογικός της κύκλος ολοκληρώνεται σε τέσσερα στάδια (αυγό, σκουλήκι, χρυσαλίδα, πεταλούδα), συµπληρώνει 4 γενιές το χρόνο και έχει περίπου 30 ξενιστές, µεταξύ των οποίων και η ελιά.

Σχετικά µε τα συµπτώµατα, η πρώτη γενιά (ανθόβια) κατά κανόνα δεν προξενεί ζηµιές, µόνο προσβολές κάτω από το όριο επιζηµιότητας και δεν χρειάζεται καταπολέµηση. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, εξελίσσεται στις ανθοταξίες, το σκουλήκι τρώει τα άνθη, τα δένει µε ένα µεταξωτό νήµα και φτιάχνει ένα κουκούλι που προδίδει την παρουσία της και οι επόµενες γενιές (θερινές) αναπτύσσονται πάνω και µέσα στις ρώγες.

Οι γεωπόνοι τονίζουν το επίκαιρο και αναγκαίο των χηµικών επεµβάσεων, συνιστώντας στους καλλιεργητές ψεκασµό ή σκόνισµα. Επειδή η καταπολέµηση στρέφεται εναντίον των προνυµφών ή των αυγών είναι αναγκαία η καλή διαβροχή των σταφυλιών, µε το σκεύασµα να φτάνει ανεµπόδιστα στα σταφύλια και να τα καλύπτει.

Για ολοκληρωµένη αντιµετώπιση του εντόµου απαιτείται παρακολούθηση της πυκνότητας του πληθυσµού, η οποία γίνεται µε την ανάρτηση παγίδων, µε φεροµόνες ή µε ελκυστικά τροφής.

Συνήθως οι φεροµονικές παγίδες χρησιµοποιούνται για τον έλεγχο της πτήσης των αρρένων ακµαίων και οι τροφικές παγίδες για τα θήλεα. Αν οι συλλήψεις αρρένων ατόµων είναι µικρότερες από 100 δεν είναι απαραίτητη κάποια επέµβαση. Αν ο πληθυσµός είναι µεγαλύτερος από 100 και ως 500 άτοµα, πρέπει να συλλεχθούν κι άλλες πληροφορίες, ενώ αν είναι µεγαλύτερος από 500 άτοµα πρέπει να γίνει άµεση επέµβαση.

 

 

Πηγή

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο, με βροχερό και σχετικά ζεστό καιρό ευνοούν ιδιαίτερα τις μολύνσεις από τον μύκητα του κυκλοκόνιου στους ελαιώνες.

 

 

 

Γι’ αυτό οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων καλούν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε έναν ψεκασμό όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 5 εκατοστά ή τα νεαρά φύλλα έχουν μήκος 2 εκατοστά. Σημειωτέον ότι αν ακολουθήσει περίοδος έντονων βροχοπτώσεων απαιτείται και δεύτερος ψεκασμός.

Συνιστώμενα μυκητοκτόνα είναι: Βορδιγάλειος πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός, Υδροξείδιο του χαλκού, Υποξείδιο του χαλκού, Τριβασικός θειϊκός χαλκός, Φενμπουκοναζόλ, Τριφλοξιστρόμπιν, Κρεσόξιμ-μεθύλ, Τεμπουκοναζόλ + Τριφλοξιστρόμπιν, Ντιφενοκοναζόλ, Μανκοζέμπ (εκτός ποικιλιών Καλαμών και Κορωνέϊκη), Ντοντίν (διάφορα σκευάσματα),κ.α.

Να σημειωθεί ότι το κυκλοκόνιο προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, σχηματίζοντας χαρακτηριστικές κυκλικές καστανοκίτρινες κηλίδες στην άνω επιφάνειά τους. Τα κηλιδωμένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα συχνά η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση, και αν αυτό συμβεί σε διαδοχικά έτη μπορεί να οδηγήσει το ελαιόδεντρο σε ολική ακαρπία.

Αναφορικά με τα καλλιεργητικά μέτρα, οι ειδικοί συστήνουν στους ελαιοπαραγωγούς κατάλληλο κλάδεμα στα πυκνά δέντρα με σκοπό την αραίωση του φυλλώματος και τη βελτίωση συνεπώς των συνθηκών αερισμού και φωτισμού στο εσωτερικό της κόμης των ελαιόδεντρων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις προσβολές.

Καρκίνωση

Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι, δυνατό άνεμο και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό.

Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι η δημιουργία όγκων στους βλαστούς και τους βραχίονες. Συνιστάται το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό, να αφαιρούνται, να απομακρύνονται και να καίγονται οι προσβεβλημένοι βλαστοί.

Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται τακτικά, οι μεγάλοι όγκοι να αφαιρούνται με μαχαιρίδιο και η πληγή να επαλείφεται με βορδιγάλειο πάστα. Μετά το κλάδεμα να γίνεται ψεκασμός με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο

Καλόκορη

Είναι έντομο (βρωμούσα) που προκαλεί τοπικά μόνο αξιόλογες ζημιές στα άνθη της ελιάς και επιφέρει μειωμένη καρπόδεση. Τα ευαίσθητα βλαστικά στάδια είναι από την ανάπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών έως το κρόκιασμα - αρχή άνθησης. Συνιστάται καταπολέμηση κυρίως σε δέντρα με χαμηλή ανθοφορία με τη δραστική ουσία Μπέτα Σιφλουθρίν, πριν την ανθοφορία, εφόσον παρατηρούνται τουλάχιστον 6-7 έντομα/κλαδίσκο μήκους 50-60εκ.

Επιπλέον συστήνεται να μην καταστρέφονται τα αυτοφυή ζιζάνια των ελαιώνων μέχρι την έναρξη της άνθησης των ελαιόδεντρων, ώστε να καθυστερήσει η μετακίνηση του εντόμου από τα ζιζάνια στα ελαιόδεντρα και να περιοριστούν συνεπώς οι προσβολές.

Καπνιά

Σε δενδροκομεία που είχαν προσβληθεί την περασμένη χρονιά από κοκκοειδή έντομα και έχει αναπτυχθεί καπνιά (μαυρίλα), να γίνει κατάλληλο κλάδεμα αραίωσης της κόμης και ψεκασμός με τα χαλκούχα φάρμακα που αναφέρθηκαν προηγουμένως για το κυκλοκόνιο.

Πυρηνοτρήτης

Οι προνύμφες τις φυλλόβιας γενιάς του εντόμου μπορούν να προκαλέσουν μικρές ζημιές στην τρυφερή βλάστηση των ελαιόδεντρων που δεν επιφέρουν όμως μείωση της αναμενόμενης παραγωγής. Γι' αυτό δεν συνιστάται καμία επέμβαση με εντομοκτόνα την εποχή αυτή.

 

Πηγή

Όγκους σε κλαδιά από την καρκίνωση, μαυρίλα σε φύλλα και κλαδιά από την καπνιά, κιτρινοπράσινο στρώμα σε βραχίονες και κορμούς από τις λειχήνες και προσβολές σε μασχάλες κλαδιών από τους σκολύτες ενδέχεται να εντοπίσουν αυτές τις μέρες οι ελαιοκαλλιεργητές.

Γι’ αυτό οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου συστήνουν τις αναγκαίες επεμβάσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν αυτή την περίοδο οι παραγωγοί, ώστε να προστατεύσουν τις ελιές τους και να διασφαλίσουν τη μετέπειτα καρποφορία τους.

Καρκίνωση: Πρόκειται για ασθένεια µε χαρακτηριστικό σύμπτωμα το σχηματισμό εξογκωμάτων (όγκων) σε κλαδιά, μεγαλύτερους κλάδους, στον κορμό και σπανιότερα στα φύλλα (νεύρα ή μίσχο). Όταν επικρατεί υγρός καιρός μεταφέρεται το βακτήριο µε το νερό από τα καρκινώματα σε ανοικτές πληγές και μολύνει άλλα μέρη του δέντρου ή γειτονικά δέντρα.

Έντονης μορφής εκδήλωση της ασθένειας παρουσιάζει ξήρανση κλαδιών και εξασθένηση των δέντρων. Η ποικιλία Κορωνέϊκη (ψιλολιά) είναι ιδιαίτερα ευπαθής.

Συστήνεται να επιλέγονται υγιή δενδρύλλια στην εγκατάσταση νέου ελαιώνα, τα προσβεβλημένα κλαδιά µε όγκους να αφαιρούνται µε ξηρό καιρό στο κλάδεμα και να καίγονται. Οι μεγάλες τομές να καλύπτονται µε πυκνό βορδιγάλειο πολτό (διάλυμα 6%), ενώ συστήνεται προληπτικός ψεκασμός µε χαλκούχο σκεύασα αμέσως μετά από κλάδεμα, ανοιξιάτικο παγετό ή χαλαζόπτωση, ιδιαίτερα στις υγρές.

Σκολύτες (φλοιοφάγος και φλοιοτρίβης): Μικροσκοπικά σκαθάρια που προσβάλουν εξασθενημένους κλάδους. Προνύμφες και ακμαία προκαλούν νέκρωση του φλοιού και ξήρανση λεπτών κλαδιών ή κλάδων μεγαλύτερης διαμέτρου ανάλογα µε την ένταση της προσβολής. Μεγαλύτεροι κλάδοι συνήθως δεν ξηραίνονται αλλά έχουν καχεκτική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία. Οι γεωπόνοι συστήνουν έγκαιρη αφαίρεση προσβεβλημένων ξερών ή ημίξηρων κλάδων και κάψιμο, με στόχο την απομάκρυνση των εντόμων που φιλοξενούνται πριν ξεκινήσουν να γεννούν την άνοιξη και ενίσχυση της ζωηρότητας των ελαιοδέντρων µε κατάλληλο κλάδεμα, άρδευση και λίπανση.

Καπνιά και λειχήνες: Κλάδοι, βλαστοί και φύλλα καλύπτονται από ένα μαύρο στρώμα που οφείλεται στην καπνιά, έναν μύκητα που αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα των κοκκοειδών εντόμων. Καπνιά και λειχήνες συναντώνται σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δέντρα µε πυκνή βλάστηση. Κοινή αντιμετώπιση επιτυγχάνεται µε το κλάδεμα για καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό των δέντρων και ψεκασμούς µε χαλκούχα σκευάσματα.

 

 

Πηγη

Την περίοδο του ληθάργου των κλιματίδων της ακτινιδιάς επιβάλλεται να διενεργείται το χειμερινό κλάδεμα και να γίνεται με βάση τον τρόπο καρποφορίας του φυτού και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ποικιλίας.

 

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας, σκοπός του χειμερινού κλαδέματος είναι:

- Η βράχυνση των καρπών που καρποφορούν.

-Η διατήρηση της παραγωγής κοντά στον κεντρικό σκελετό και τους βραχίονες του φυτού.

- Η αφαίρεση καρποφόρων κεφαλών που καρποφόρησαν για δύο έτη και μετά τη δημιουργία βλαστών αντικατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, οι καλλιεργητές ακτινιδιάς πρέπει πάντα να τηρούν τις γενικές αρχές κλαδέματος, οι οποίες είναι οι εξής:

-Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται όταν ο καιρός είναι ξηρός. Αυξημένη υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών.

-Τα κλαδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να απολυμαίνονται (διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 10%).

 

 

Πηγη

Οι μολύνσεις της νέας βλάστησης της αχλαδιάς από φουζικλάδιο αρχίζουν με την εμφάνισή της (βλαστικό στάδιο Γ3-Δ /πράσινη κορυφή) και προέρχονται από ασκοσπόρια που αναπτύσσονται το χειμώνα στα πεσμένα στο έδαφος προσβεβλημένα φύλλα.

Για να βλαστήσουν τα ασκοσπόρια πάνω στις ευπαθείς πράσινες επιφάνειες και να γίνει μόλυνση, θα πρέπει οπωσδήποτε οι επιφάνειες αυτές να είναι βρεγμένες.

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ναυπλίου, στις πεδινές περιοχές η ποικιλία «Κρυστάλλι» βρίσκεται στο στάδιο Β-Γ, και στις ορεινές περιοχές η ποικιλία «Κρυστάλλι» στο στάδιο Β. Οδηγίες: Ψεκασμός σε όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς στο ευαίσθητο στάδιο Γ3-Δ με ένα εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.

Βακτηριακό κάψιμο

Οι ειδικοί καλούν τους καλλιεργητές να επέμβουν ως εξής:

1. Στο στάδιο (Γ3-Δ) προληπτική επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα ή Λαμιναρίν (ενισχύει την αντίσταση του φυτού στο βακτηριακό κάψιμο) ή Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum strain D747, ή Φοσετύλ -Αλ .

2. Στην έναρξη της ανθοφορίας (10% άνθηση) προληπτικά με Aureobasidium pulluans dsm 14940 & 14941. Για την αύξηση της αποτελεσματικότητας αυτής της επέμβασης θα πρέπει να μειωθεί το ΡΗ του ψεκαστικού διαλύματος, ενώ η θερμοκρασία του να είναι μικρότερη από 30ο C. Αν υπάρξει εμφάνιση προσβολής να γίνει επέμβαση με Bacillus subtilis strain QST 713. Επιβάλλεται συνεχής έλεγχος των δενδροκομείων για τον έγκαιρο εντοπισμό προσβολών.

Υπογραμμίζεται ότι τα προσβεβλημένα μέρη πρέπει να αφαιρούνται άμεσα με μέρος υγιούς ιστού και να καίγονται.

Ψύλλα

Στις πρώιμες περιοχές εφόσον δεν έχει γίνει ως τώρα καμία επέμβαση, μπορεί άμεσα (ως το στάδιο Γ3) να χρησιμοποιηθεί σκεύασμα με ωοκτόνο δράση σε συνδυασμό με θερινό λάδι .

Αντίστοιχα, σΣτις ορεινές περιοχές να γίνει άμεσα επέμβαση χρησιμοποιώντας θερινό πολτό σε συνδυασμό με πυρεθρίνες, με σκοπό και τον περιορισμό των αυγών που εναποθέτουν τα ακμαία που διαχείμασαν.

Η επέμβαση για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σε μέρα ηλιόλουστη και ζεστή, προκειμένου τα ενήλικα να βρίσκονται πάνω στα δένδρα και εφ? όσον η μέγιστη θερμοκρασία για 2-3 ημέρες ξεπερνά τους 10 oC.

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 11

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΙΕΤΟΥΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΟΥ ΕΛΙΑΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ