Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Γεωργικές Προειδοποιήσεις (321)

Σε περιόδους με συχνές και παρατεταμένης διάρκειας δροσιές όπως και σε πιθανή βροχόπτωση (πρόβλεψη ΕΜΥ) οι οπωρώνες που έχουν εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να προστατεύονται.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ : (Carpocapsa pomonella)

Μηλιά –Αχλαδιά – Kαρυδιά

karpokapsa mhlo

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

► Στο δίκτυο παγίδευσης του εντόμου η 1η πτήση για την περιοχή της Δαμάστας και για τοποθεσίες πριν το Λιβάδι Κρουσώνα ξεκίνησε από 12 - 14 Μαΐου ενώ για τις περιοχές Λιβάδι Κρουσώνα και το οροπέδιο Λασιθίου μια εβδομάδα αργότερα (19 – 20 Μαΐου).

► Στη γενιά αυτή το έντομο γεννά στους καρπούς και στο φύλλωμα.

Οδηγίες :

Ενδεικτικοί χρόνοι επέμβασης για τις ορεινές περιοχές:

► Περιοχή Δαμάστας – θέσεις πριν το οροπ. Κρουσώνα: 23 – 25 Μαΐου.

► Οροπέδια Λασιθίου – Λιβάδι Κρουσώνα : 28 – 30 Μαΐου.

Επισήμανση

► Ο ψεκασμός να γίνεται επιμελημένα σε καρπούς και φύλλωμα. Εάν χρησιμοποιηθούν ωοκτόνα σκευάσματα συνιστάται να εφαρμόζονται 2 - 3 ημ. νωρίτερα από τις παραπάνω ημερομηνίες.

ΣΕΖΙΑ : (Sesia myopiformis)

(Μηλιά)

sezia mhlo

Γενικές πληροφορίες :

► Το έντομο ωοτοκεί σε σχισμές, έλκη, τομές του κορμού και των βραχιόνων και αποτελεί σοβαρό ξυλοφάγο εχθρό της μηλιάς στην Κρήτη.

► Στο δίκτυο παγίδευσης οι συλλήψεις ξεκίνησαν από 10 - 15 του μήνα. Η περίοδος ωοτοκιών έχει ξεκινήσει και σε έναν γενικό κανόνα διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο – Ιούλιο.

Οδηγίες :

► Συνιστάται κατά την περίοδο ωοτοκιών να εφαρμόζεται κατά διαστήματα κατευθυνόμενος ψεκασμός στον κορμό και τους βραχίονες με καλή διαβροχή.

Ω Ι Δ Ι Ο : (Oidium farinosum) 

(Μηλιά)

widio mhlo

Γενικές πληροφορίες :

► Διαπιστώνονται συμπτώματα στην τρυφερή βλάστηση σε μηλιές.

► Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ασθένεια.

► Οι νεαροί καρποί και η τρυφερή βλάστηση είναι ιδιαίτερα ευπαθείς.

Οδηγίες :

► Στις μηλιές συνιστάται να γίνει αντιμετώπιση. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την καρπόκαψα.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ :

(Venturia inaequalis) - (Μηλιά)

(Venturia pirina) - (Αχλαδιά)

foyzikladio mhlo

Γενικές πληροφορίες :

► Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στα τέλη Μαρτίου και ιδιαίτερα αυτές στο 1ο δεκαήμερο του Απριλίου εγκατέστησαν τον μύκητα και έδωσαν προσβολές κυρίως στις αχλαδιές αλλά και στις μηλιές.

► Παρότι το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες δεν ευνοούν τον μύκητα, υπάρχει και μολύνει κάθε φορά που επικρατεί παρατεταμένη διύγρανση (βροχές ή έντονες δροσιές).

Οδηγίες :

► Σε περιόδους με συχνές και παρατεταμένης διάρκειας δροσιές όπως και σε πιθανή βροχόπτωση (πρόβλεψη ΕΜΥ) οι οπωρώνες που έχουν εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να προστατεύονται.

Καλλιεργητικά μέτρα:

Η πυκνή–πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά, το εσωτερικό των δέντρων πρέπει να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

Προσοχή :

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για την καλλιέργεια ανάλογα με το βλαστικό στάδιο και την ασθένεια ή τον εχθρό. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.

 
 

Για τη λήψη της απόφασης για ψεκασμό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επιτόπια παρατήρηση για ύπαρξη αυγών και προνυμφών καθώς και η εμπειρία προηγούμενων ετών.

Καρπόκαψα

(Grapholita molesta)

karpokapsa

Η καρπόκαψα είναι λεπιδόπτερο (μεγέθους άνοιγμα πτερών 13 mm) που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς των πυρηνόκαρπων προσβάλλοντας τους βλαστούς και τους καρπούς κυρίως της ροδακινιάς και δευτερευόντως  της βερικοκιάς, δαμασκηνιάς  και αμυγδαλιάς.

Συμπληρώνει 4-5 γενιές το χρόνο.

Η πρώτη γενεά εμφανίζεται περίπου από τα μέσα Απριλίου στις πρώιμες περιοχές έως τα μέσα Μαΐου στις όψιμες περιοχές, από τις ανεπτυγμένες προνύμφες που διαχείμασαν, προσβάλλοντας τους νεαρούς βλαστούς. Η εγκατάσταση των φερομονικών παγίδων στην περιοχή της Χρυσούπολης έγινε από γεωπόνους Ομάδων Παραγωγών στις 10- 05-2019, στην περιοχή των Σερρών από τη ΔΑΟΚ Σερρών στις 15/3/2019, στην περιοχή Δράμας από τη ΔΑΟΚ Δράμας στις 07- 03-2019 και στην περιοχή Ξάνθης από τη ΔΑΟΚ Ξάνθης στις 08/05/2019.

Από τη μελέτη των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες διαπιστώνουμε ότι η πτήση της πρώτης γενιάς του εντόμου ξεκίνησε από τις 10-04-2019 στις Σέρρες (πρώιμες περιοχές) έως τις 09-05-2019 στις όψιμες περιοχές με καταγραφή σημαντικού αριθμού συλλήψεων.

Η έναρξη των εκκολάψεων παρατηρείται συνήθως 9-15 ημέρες μετά την έναρξη της πτήσης ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες και οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στους ακραίους νεαρούς βλαστούς και ανοίγουν στοά στο κέντρο τους.

Οι ψεκασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται με ωοκτόνα σκευάσματα κατά την έναρξη των εκκολάψεων (μέγιστο συλλήψεων) ή με προνυμφοκτόνα 3-4 ημέρες αργότερα.

Συνιστάται η χρήση φυτοφαρμάκων μειωμένης τοξικότητας λόγω του μεγάλου πληθυσμού ωφέλιμων εντόμων αυτή την εποχή.

Ανάρσια

(Anarsia Lineatella)

anarsia

Η ανάρσια είναι λεπιδόπτερο (μεγέθους – άνοιγμα πτερών 11-14 mm). Η ροδακινιά αποτελεί τον κυριότερο ξενιστή της ανάρσια, η οποία προσβάλει επίσης τη βερικοκιά και την αμυγδαλιά.

Στη ροδακινιά ζημιώνει τους νεαρούς βλαστούς όπου ορύσσει στοές. Οι βλαστικές κορυφές λυγίζουν και καταστρέφονται.  Στους νεαρούς καρπούς προκαλεί επιφανειακά φαγώματα, ενώ στους ανεπτυγμένους κοντά στην ωρίμανση εισέρχεται στο εσωτερικό και τρέφεται από τη σάρκα.

Διαχειμάζει ως προνύμφη δεύτερης γενεάς 1ου και 2ου σταδίου σε κατάλληλες κρύπτες που σκάβει μέσα στο φλοιό ή κατασκευάζει στους νεαρούς βλαστούς. Στο τέλος του χειμώνα ξεκινάει η διατροφική της δραστηριότητα εις βάρος των οφθαλμών, ανθέων και στη συνέχεια των βλαστών και καρπών.

Η έναρξη των πτήσεων ξεκίνησε στις 29/04/2019 στις Σέρρες (πρώιμες περιοχές) ενώ στις όψιμες μέχρι σήμερα καταγράφηκε πολύ μικρός αριθμός σποραδικών συλλήψεων. Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της καρπόκαψας μας καλύπτουν και για την αντιμετώπιση της ανάρσιας.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει απόλυτη συσχέτιση του αριθμού συλλήψεων στις παγίδες με την ένταση των προσβολών. Οι φερομονικές παγίδες μας παρέχουν πληροφορίες για την εξέλιξη του κύκλου ζωής των εντόμων εχθρών.

Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας και στα ψηλά τμήματα των δένδρων.

Η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ.

Να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή.

 
 

Τα βλαστικά στάδια εξελίσσονται ομαλά. Ενδεικτική εβδομαδιαία αύξηση του μήκους της βλάστησης στην ίδια ποικιλία και ζώνη : 10 – 17 εκ..

Ωίδιο: Τα μολύσματα αυξάνουν και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τον μύκητα.

Περονόσπορος : Λόγω της καλοκαιρίας έχει περιορισμένη επέκταση αλλά συντηρεί μολύσματα και “παραμονεύει” σε αρκετές θέσεις κυρίως της πρώιμης και μεσοπρώιμης ζώνης. Χρειάζεται προσοχή.

Ευδεμίδα - Τζιτζικάκι: Δεν συνιστάται ακόμα αντιμετώπιση.

Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά και ενισχύουν τη δράση τους. Φαινολογικά στάδια αμπελιού Τα βλαστικά στάδια εξελίσσονται ομαλά. Στη βόρεια παραλιακή ζώνη και στην ποικιλία σουλτανίνα, αναμένεται η έναρξη της άνθησης στις επόμενες ημέρες.

Ενδεικτική εβδομαδιαία αύξηση του μήκους της βλάστησης στην ίδια ποικιλία και ζώνη : 10 – 17 εκ..

Φαινολογικά στάδια αμπελιού

Τα βλαστικά στάδια εξελίσσονται ομαλά. Στη βόρεια παραλιακή ζώνη και στην ποικιλία σουλτανίνα, αναμένεται η έναρξη της άνθησης στις επόμενες ημέρες. Ενδεικτική εβδομαδιαία αύξηση του μήκους της βλάστησης στην ίδια ποικιλία και ζώνη : 10 – 17 εκ..

Βλαστικά στάδια αμπελιού στην ποικιλία σουλτανίνα

FGH

Ω Ι Δ Ι Ο : (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)

MOLYNSEIS WIDIO

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

► Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα.

► Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν δευτερογενείς μολύνσεις. Συμπτώματα εντοπίζονται σε όλες τις ζώνες. Νέοι κύκλοι είναι σε εξέλιξη και αυξάνονται τα μολύσματα.

► Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλλει. Πιο έντονα εμφανίζονται στις πρωιμότερες περιοχές και ποικιλίες, όπου τα αμπέλια βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια του μούρου - άνθησης – καρπόδεσης.

Οδηγίες :

► Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα

Αφαιρέστε και καταστρέψτε τους πρώτους μολυσμένους βλαστούς. Τα μολύσματα αναπαράγονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στους προσβεβλημένους βλαστούς και διασπείρονται σε όλο το αμπέλι.

► Τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα την περίοδο αυτή.

► Στα βλαστικά στάδια της άνθησης – καρπόδεσης να προτιμηθεί το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης. Προσοχή : το θειάφι σε θερμοκρασίες πάνω από 30οC μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωίδιο πατήστε εδώ

Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ : (Plasmopara viticola)

MOLYNSEIS PERONOSPOROS

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

Η καλοκαιρία που επικράτησε (απουσία βροχών) δεν βοήθησε την επέκταση του μύκητα αλλά οι δροσιές της εποχής συντηρούν τα μολύσματα κοντά στις αρχικές θέσεις εμφάνισης.

Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει μεταξύ περιοχών και τοποθεσιών. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο έντονα στις πρωιμότερες περιοχές και λιγότερα προς τις πιο όψιμες περιοχές.

Οδηγίες : Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού (πρόβλεψη ΕΜΥ)

► Πρώιμη - Μεσοπρώιμη ζώνη:

1. Σε αμπέλια με συμπτώματα να γίνεται καταπολέμηση.

2. Πιθανές βροχές θα πρέπει να βρουν όλα τα αμπέλια καλυμμένα.

Επισημαίνεται ότι τα στάδια μούρου – άνθησης καρπόδεσης είναι ευαίσθητα. Ο μύκητας την περίοδο αυτή μπορεί να χτυπήσει κατευθείαν τα σταφύλια.

► Όψιμη ζώνη:

1. Ελέγχετε σχολαστικά τα αμπέλια σας κυρίως στο εσωτερικό της βλάστησης (φύλλα, σταφύλια) για να διαπιστώσετε τυχόν συμπτώματα.

2. Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα να γίνεται άμεσα ψεκασμός.

3. Πιθανές βροχές συνιστάται να βρουν τα αμπέλια προστατευμένα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον περονόσπορο πατήστε εδώ

Ε Υ Δ Ε Μ Ι Δ Α : (Lobesia botrana)

T Z I T Z I K A K I : (Empoasca spp)

Οδηγίες :

►  Δεν συνιστάται ακόμα αντιμετώπιση.

Την περίοδο αυτή, η εξέλιξη των πληθυσμών των εντόμων και η δραστηριότητά τους στα αμπέλια δεν δικαιολογεί ψεκασμούς.

Καλλιεργητικά μέτρα:

Η πυκνή–πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα) ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

Προσοχή : Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για το αμπέλι ανάλογα με το βλαστικό στάδιο και την ασθένεια ή τον εχθρό. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα. Εγκεκριμένα σκευάσματα ανά καλλιέργεια και ασθένεια στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ πατώντας εδώ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων σε νωπά αμπελόφυλλα συχνά ανιχνεύονται υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Πέρα των σοβαρών επιπτώσεων που συνεπάγεται αυτό για τη Δημόσια Υγεία, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις βάσει του Ν.4036/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Εφιστούμε την προσοχή σας στα παρακάτω:

► Όλες οι εγκρίσεις των γεωργικών φαρμάκων στο αμπέλι αφορούν το προϊόν σταφύλι και όχι τα νωπά αμπελόφυλλα. Συνεπώς όλες οι οδηγίες χρήσης και οι ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή από την τελευταία εφαρμογή αφορούν μόνο το σταφύλι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τηρούνται οι οδηγίες της ετικέτας είναι πιθανό να ανιχνεύονται υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

► Ουσιαστικά ασφαλής συγκομιδή νωπών αμπελόφυλλων μπορεί να γίνεται μόνο από αμπέλια που δεν έχει γίνει καμία χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ

Οι μέλισσες είναι ο κύριος επικονιαστής των περισσότερων φυτικών ειδών και με τη μεγαλύτερη οικονομική αξία. Δρουν στη διάρκεια της ανθοφορίας, έτσι εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους (γύρη, νέκταρ) ενώ παράλληλα διεκπεραιώνουν μία από τις κορυφαίες φυσικές διεργασίες, την επικονίαση που εξασφαλίζει την καρποφορία και τη διαιώνιση των ειδών. Είναι μια υψηλού βαθμού εξειδίκευση μεταξύ φυτών – εντόμων και ο σημαντικότερος συντελεστής της φυτικής παραγωγής.

► Ψεκασμοί με εντομοκτόνα στην άνθηση δεν δικαιολογούνται :

Είναι αναποτελεσματικοί, προκλητικά αχρείαστοι, οικολογικά ζημιογόνοι και αφανίζουν τα μελισσοσμήνη. Η κυκλοφορία των μελισσών σε ένα περιβάλλον είναι βιοδείκτης οικολογικής σταθερότητας, αρμονικής συμβίωσης και υγιούς λειτουργίας της βιοκοινότητας. Η αποφυγή – κατάργηση των ψεκασμών στην άνθηση είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη και αφορά όλους όσοι ασχολούνται με τη γεωργία (επαγγελματίες – ερασιτέχνες).

 

 

Πηγη

Από τα δεδομένα των παγίδων στις περιοχές της Πιερίας, της Ημαθίας και της Πέλλας η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση των συλλήψεων στις περισσότερες περιοχές, το χρονικό διάστημα 8- 10 Μαΐου.

ΑΝΑΡΣΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

(Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae)

ANARSIA 14 29aprili

► Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας, υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 14-21 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 19-26 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.

► Συμβουλευτείτε πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και την χρονική κάλυψη που δίνει αυτή. Ενδέχεται να μην απαιτείται καμία επέμβαση.

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

(Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Gelechiidae)

FYLLODETHS 14 29aprili

► Από τα δεδομένα των παγίδων στις περιοχές της Πιερίας, της Ημαθίας και της Πέλλας η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση των συλλήψεων στις περισσότερες περιοχές, το χρονικό διάστημα 7- 11 Μαΐου.

► Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας, υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 15-22 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 20-27 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.

► Συμβουλευτείτε πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και την χρονική κάλυψη που δίνει αυτή. Ενδέχεται να μην απαιτείται καμία επέμβαση.

► Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

► Οι προβλεπόμενες ημερομηνίες ωοτοκιών και εκκολάψεων του Φυλλοδέτη συμπίπτουν κατά πολύ με αυτές της Ανάρσιας.

 

► Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

► Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.

► Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.

 

 

Πηγη

Οι συλλήψεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων παρουσιάζουν έντονη διαφοροποίηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αριθμός τους κυμαίνεται από χαμηλά ως μέτρια επίπεδα.

Οι παραγωγοί θα πρέπει καταρχάς να παρακολουθούν τις παγίδες που έχουν τοποθετήσει στα κτήματά τους, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμη συλλήψεις.

Επίσης, συνιστάται τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, ιδιαίτερα στους αγρούς με ιστορικό προσβολών και όπου οι παραγωγοί δεν έχουν τοποθετήσει δικές τους φερομονικές παγίδες.

Σε περίπτωση συλλήψεων ή προσβολής συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.

Η επανάληψη του ψεκασμού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των προσβολών, τη διάρκεια δράσης του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε και τις καιρικές συνθήκες.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: Aluminium silicate (kaolin), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), chlorantraniliprole, Cydia pomonella granulosis virus, deltamethrin, dodecanol-1-ol, (E,E)-8,10-dodecadien-1-ol, E8,E10-dodecadienol, fatty acid potassium salt, fenoxycarb, phosmet, tetradecanol-1-ol.

 

 

Πηγη

Συστήνονται άμεσες επεμβάσεις όπου διαπιστωθεί η παρουσία των εντόμων. Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με τη ραγολέτιδα και τη Μύγα της Ασίας.

ΣΚΟΥΛΙΚΙ ΤΩΝ ΚΕΡΑΣΙΩΝ- ΡΑΓΟΛΕΤΙΔΑ (Rhagoletis cerasi Loew, Diptera: Tephritidae)

• Ξεκίνησε η πτήση του εντόμου με σημαντικές συλλήψεις στο δίκτυο των παγίδων στις περισσότερες περιοχές.

• Συνιστάται επέμβαση μόλις ξεκινήσει η αλλαγή χρώματος στον καρπό από πράσινο σε υποκίτρινο.

• Στις ποικιλίες που συγκομίζονται ήδη η επέμβαση μπορεί να αποφευχθεί ή να γίνει χρήση βιολογικού σκευάσματος.

• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

Εγκεκριμένες

δραστικές ουσίες

 Μέγιστος αριθμός εφαρμογών

ανά καλλιεργητική περίοδο

 Αριθμός ημερών

έως την συγκομιδή

Aluminium silicate 4  
Beauveria bassiana 5 (κάθε 7 ημέρες) 0
Acetamiprid 2 3
Fatty acid potassium salt 1 3
Deltamethrin 1 7
tau-Fluvalinate 2 10
Phosmet 1 14

• Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια και εχθρό: http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx

ΜΥΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

(Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae)

• Σε αντίθεση με την κοινή δροσόφιλα το είδος Drosophila suzukii έχει την ικανότητα να εναποθέτει αυγά και να αναπτύσσεται σε υγιείς καρπούς κερασιάς λόγω του πριονωτού ωοθέτη που διαθέτει.

• Το έντομο έχει προκαλέσει στο παρελθόν σημαντικές προσβολές σε καρπούς κερασιάς. Η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής είναι απαραίτητη για την επιτυχή καταπολέμηση του εντόμου. Σχετικό βίντεο προσβολής καρπών κερασιάς από Μύγα της Ασίας μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=XQbePBCoafs.

• Συστήνεται άμεση επέμβαση όπου διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου. Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με τη ραγολέτιδα.

• Για την ανίχνευση προνυμφών εντός των καρπών, όταν η προσβολή δεν είναι ευδιάκριτη (αρχικά στάδια), συλλέγονται τυχαία 50 με 80 φρούτα και τα τοποθετούμε σε πλαστική τσάντα που διαθέτει σύστημα κλεισίματος. Τα φρούτα συνθλίβονται ελαφρά και προστίθεται ένα φλιτζάνι υδατικό διάλυμα ζάχαρης (1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και 4 φλιτζάνια νερό). Μετά από μικρό χρονικό διάστημα εάν στους καρπούς υπάρχουν προνύμφες αυτές θα πλέουν στην επιφάνεια ενώ τα φρούτα θα καθίσουν στον πυθμένα. Η μέθοδος δείχνει την παρουσία προνυμφών εντόμων στα φρούτα, δεν καθορίζει όμως σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο έντομο. Στην περίπτωση που βρεθούν προνύμφες στα δείγματα των καρπών θα πρέπει να ακολουθήσει εντατικότερη παρακολούθηση του οπωρώνα (τοποθέτηση παγίδων, συλλογή και επώαση καρπών για την εμφάνιση νυμφών και ενηλίκων) ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος.

Εγκεκριμένες

δραστικές ουσίες

Μέγιστος αριθμός εφαρμογών

ανά καλλιεργητική περίοδο

Αριθμός ημερών

έως την συγκομιδή

Aluminium silicate 4  
Fatty acid potassium salt 1 3
Spinetoram 2 3
Spinosad 2 7
Phosmet 1 14
Thiacloprid 1 14

• Το θηλυκό έντομο ωοτοκεί και σε πεσμένους καρπούς, οπότε πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση ή το θάψιμό τους.

• Μετασυλλεκτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό της διασποράς του εντόμου από προσβεβλημένους καρπούς.

• Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια και εχθρό: http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx 

ΜΟΝΙΛΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

(Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)

• Οι βροχοπτώσεις ευνοούν την ανάπτυξη μολύνσεων.

• Προτείνεται η προστασία των καρπών που η συγκομιδή ξεκινάει από 1-10 ημέρες.

• Διευκρινίζεται ότι η προστασία των καρπών πριν την συγκομιδή μειώνει τις μετασυλεκτικές σήψεις.

• Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (αριθμός ημερών έως την συγκομιδή): o bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum d747 (0) o Fenhexamid (1) o Bacillus subtilis strain QST 713, Fluopyram + Tebuconazole (3) o Fenbuconazole (5) o Cyprodinil + Fludioxonil, Difenoconazole, Tebuconazole, Tebuconazole + Τrifloxystrobin (7) o Thiophanate-methyl (14)

• Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια και παθογόνο: http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx

• Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

• Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.

• Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.

 

 

Πηγη

Έναρξη της σκωρίασης έχει παρατηρηθεί στις πρώιµες καλλιέργειες µε ρεβίθια στους Νοµούς Μαγνησίας και Λάρισας αναµένεται και στους άλλους Νοµούς.

ΨΥΧΑΝΘΗ

ΣΚΩΡΙΑΣΗ

(Uromyces fabae, U. pisi, U. ciceris-arietini)

SKWRIASH

Συµπτώµατα: Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σχηµατίζονται µικρές φλύκταινες οι οποίες ανοίγουν και εµφανίζονται τα σπόρια του µύκητα που έχουν χρώµα σκουριάς.

Η έντονη προσβολή προκαλεί ξήρανση των φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και µείωση ή καταστροφή της παραγωγής. Παρόµοιες φλύκταινες εµφανίζονται στους µίσχους, στα στελέχη και στους λοβούς. Τα σπόρια του µύκητα µεταφέρονται σε µικρές και µεγάλες αποστάσεις µε την βροχή και τον άνεµο.

Συνθήκες ανάπτυξης: Για τη βλάστηση των σπορίων του µύκητα και την µόλυνση των φυτών είναι απαραίτητη η παρουσία νερού στα φύλλα (από βροχή, δρόσο, πότισµα). Άριστη θερµοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 17-23oC και διαβροχή φύλλων 6-8 ώρες.

Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασµοί µε την εµφάνιση των πρώτων συµπτωµάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών µετά από βροχή και µέχρι την άνθηση, µε επιτρεπόµενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα, όπως azoxystrobin.

ΦΥΛΛΟΡΥΚΤΕΣ

(Liriomyza huidobrensis Liriomyza trifolii)

FYLLORYKTES

Oι φυλλορύκτες είναι µικρές κιτρινόµαυρες ή γκριζόµαυρες µύγες µήκους 2mm .

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία των φυλλορυκτών µε µεγάλους πληθυσµούς στις πρώιµες(ύψος φυτών 35-45cm) καλλιέργειες µε ρεβίθια στο νοµό Λάρισας

Συµπτώµατα: Οι προνύµφες κάνουν τρύπες και τούνελ στα φύλλα των φυτών µε αποτέλεσµα την πρώιµη φυλλόπτωση και µείωση της απόδοσης των φυτών Τα διατροφικά τσιµπήµατα που προκαλούνται από τα ακµαία θηλυκά µειώνουν επίσης την παραγωγή της καλλιέργειας.

Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασµοί των καλλιεργειών µόνο µετά την διαπίστωση συµπτωµάτων µε προσβολές από τους φυλλορύκτες, µε εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.

ΘΡΙΠΑΣ

THRIPES

Διαπιστώσεις: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας µας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν µεγάλοι πληθυσµοί θρίπα στις πρώιµες καλλιέργειες µε ρεβίθια.(φυτά ύψους 35-45 cm) µε ρεβίθια.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασµός για την καταπολέµηση του εντόµου µε εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόµενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα, όπως deltamethrin κ.α. στους αγρούς όπου υπάρχει πρόβληµα.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

 

 

Πηγη

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ (ποικιλία Κορωνέϊκη) - Πρώιµες και παραλιακές περιοχές: Άνθιση (στάδια F και F1) - Μεσοπρώιµες περιοχές: «Κρόκιασµα» των ανθοταξιών, λίγο πριν την άνθιση (στάδιο Ε) - Όψιµες περιοχές: Συνεχίζεται το φούσκωµα των ανθοταξιών (στάδιο D).

Βλαστικά στάδια ελιάς

10.05.2019

ΠΕΡΙΟΧΕΣ  ΜΕΣΗΣ  ΠΡΩΙΜΟΤΗΤΑΣ

Π Υ Ρ Η Ν Ο Τ Ρ Η Τ ΗΣ: (Prays oleae)

Διαπιστώσεις:

Στο δίκτυο παγίδευσης των µεσοπρώιµων περιοχών η πτήση της ανθόβιας γενιάς ξεκίνησε µέσα στο 1ο δεκαήµερο του Απριλίου.

Καταγράφονται πληθυσµοί µέτριοι έως υψηλοί. Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους πάνω στα κλειστά άνθη και οι νεαρές προνύµφες εισέρχονται και τρέφονται µε αυτά µέχρι να συµπληρώσουν την ανάπτυξή τους.

Οδηγίες:

► Σε ελαιώνες µε πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία η γενιά αυτή δεν προκαλεί σηµαντική µείωση στην παραγωγή και δεν χρειάζονται καµία επέµβαση στην ανθοφορία ( 3-5% των ανθέων αρκεί για µια καλή σοδειά).

► Σε ελαιώνες µε µέτρια ή µειωµένη ανθοφορία (µικρότερη του 50% της κανονικής) µπορεί να προκληθεί ζηµιά οικονοµικής σηµασίας.

► Στους ελαιώνες βιολογικής γεωργίας η αντιµετώπιση του πυρηνοτρήτη πρέπει να γίνεται στην ανθόβια γενιά, ανεξαρτήτως του µεγέθους της ανθοφορίας ώστε να µειωθεί ο πληθυσµός της επόµενης γενιάς (καρπόβια). Συστήνεται επανάληψη της επέµβασης.

Χρόνος επέµβασης:  Κατά την έναρξη της άνθισης (από το κρόκιασµα έως 25% ανοικτών ανθέων).

Ενδεικτικές ηµεροµηνίες: 9 - 12 Μαΐου. Για όψιµες περιοχές θα δοθούν οδηγίες σε επόµενο δελτίο.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

Περίοδος άνθοφορίας: Bacillus thuringiensis, Acetamiprid (2 εφαρµογές/14 ηµ., αναµονή 7 ηµ.), Beta cyfluthrin (2 εφαρµογές/14 ηµ., αναµονή 56 ηµ.), Deltamethrin (1 εφαρµογή, αναµονή 7 ηµέρες), Dimethoate (2 εφαρµογές/20 ηµ., αναµονή 28 ηµ.) Lambda cyhalothrin (2 εφαρµογές/14 ηµ., αναµονή 7 ηµ.), Phosmet (2 εφαρµογές/10 ηµ., αναµονή 21 ηµ), Zeta cypermethrin (1 εφαρµ. µέχρι το τέλος της άνθισης).

Σύσταση:

Προτείνονται τα µικροβιακά σκευάσµατα του βακίλου της Θουριγγίας ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριµένου σκευάσµατος που δεν διαταράσσουν τα έντοµα επικονίασης και τα ωφέλιµα παράσιτα και αρπακτικά.

Ενηµέρωση:

Τα δεδοµένα παγίδευσης του εντόµου και βλαστικών σταδίων της ελιάς λαµβάνονται µε την συνεργασία της ΔΑΟΚ Χανίων για την Π.Ε. Χανίων και της Α.Ε.Σ. Ένωσης Μεραµβέλλου Α.Ε και του Α.Σ. Κριτσάς για την Π.Ε. Λασιθίου.

Β Α Μ Β Α Κ Α Δ Α : ( Ψ Υ Λ Λ Α ) (Euphyllura phillyreae)

Προσβάλει τη νέα βλάστηση µε αποµύζηση του χυµού των οφθαλµών, βλαστών και ανθέων καλύπτοντας µε χαρακτηριστικό λευκό κηρώδες έκκριµα (βαµβακάδα) και µελιτώµατα τις ανθοταξίες και τις κορυφές των νέων βλαστών. Συνήθως δεν χρειάζεται αντιµετώ̟ιση.

Οδηγίες:

► Συστήνεται αντιµετώπιση µόνο σε ελαιώνες µειωµένης ανθοφορίας που παρουσιάζουν προσβεβληµένα άνθη σε ποσοστό µεγαλύτερο από 30%. Επιλέγοντας κατάλληλο σκεύασµα και ̟ροσθήκη ̟αραφινικού λαδιού γίνεται συνδυασµένη κατα̟ολέµηση µε τον Πυρηνοτρήτη.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

Παραφινικά λάδια (1-4 εφαρµογές/αναµονή έως 21 ηµ. ανάλογα µε το σκεύασµα), Άλατα λιπαρών οξέων (1 εφαρµογή, αναµονή 3 ηµέρες), Deltamethrin (1 εφαρµογή, αναµονή 7 ηµέρες).

Μ Α Ρ Γ Α Ρ Ο Ν Ι Α : (Palpita unionalis)

Οι προνύµφες της ανοιξιάτικης γενιάς προσβάλουν τη νεαρή ακραία βλάστηση.

Οδηγίες:

Στις µεσοπρώιµες περιοχές συστήνεται άµεσα προστασία των νεαρών δέντρων σε νέες φυτείες και σε φυτώρια καθώς και των αυστηρά κλαδεµένων δέντρων.

Φυτοπροστ/κά προϊόντα:

Deltamethrin (1 εφαρµογή, αναµονή 7 ηµέρες).

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Χρησιµοποιείτε µόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα εγκεκριµένα για την καλλιέργεια.

Διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασµάτων και φροντίζετε να τις τηρείτε αυστηρά για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Ενηµερώνεστε από τα δελτία καιρού ώστε να ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (άνεµος, βροχή).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα Δελτία για την ελιά εκδίδονται µε δεδοµένα που προέρχονται από συγκεκριµένο δίκτυο βιολογικών, φαινολογικών και µετεωρολογικών παρατηρήσεων σε τρεις αντι̟ροσωπευτικές ζώνες πρωιµότητας: Πρώιµη (παραλιακή), µεσοπρώιµη (ενδοχώρα) και όψιµη (ορεινή).

Στις αποφάσεις που λαµβάνετε για την προστασία της καλλιέργειάς σας, στηριζόµενοι στις συστάσεις των Δελτίων, πρέπει να συνεκτιµάτε τις τοπικές συνθήκες (ανάγλυφο κάθε περιοχής) και την ατοµικότητα του ελαιώνα σας (ηλικία, θρεπτική κατάσταση, φορτίο παραγωγής, ποτιστικός, κ.ά).

 

 

Πηγη

Ο Πίνακας με τα Φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα) µε έγκριση στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, όπως τον εξέδωσε το Τμήμα Περιφερειακού Κέντρου Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας.

mykhtoktona1

mykhtoktona2

Ο πίνακας είναι ενδεικτικός και υπόκειται σε τροποποιήσεις (Καν. 1107/2009 ΕΕ).

Για την προστασία του Ανθρώπου και του Περιβάλλοντος:

► Διαβάζετε σχολαστικά τις ετικέτες στις συσκευασίες των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων (ΦΠ).

► Τηρείτε πιστά και εφαρμόζετε με σύνεση τα ΦΠ, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες χρήσης και τους Κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

► Συνδυαστική χρήση καλλιεργητικών τεχνικών, φυσικών και βιολογικών μεθόδων, περιορίζει τις προσβολές και μειώνει τον αριθμό των εφαρμογών στις απολύτως απαραίτητες.

► Εφαρμόζετε εναλλαγή μεταξύ των ΦΠ (διαφορετικές χημικές ομάδες) όπου αυτό είναι δυνατό, με σκοπό την αποφυγή στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας.

► Διαχειριστείτε τις κενές συσκευασίες με σεβασμό προς το περιβάλλον.

 

 

Πηγη

Άμεση επέμβαση με χαλκούχα σκευάσματα στις καλλιέργειες αμυγδαλιάς που επλήγησαν από το χαλάζι συστήνεται από τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, σύμφωνα με τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν.

Σκοπός είναι να αποφευχθεί η προσβολή από μύκητες και βακτήρια μέσω των πληγών που δημιουργήθηκαν από το χαλάζι.

 

Παρατίθεται το τεχνικό δελτίο:

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

Συστήνεται στους καλλιεργητές των χαλαζόπληκτων περιοχών να επέμβουν άμεσα με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία του αμυγδαλεώνα τους από φυτοπαθογόνους μύκητες, και βακτήρια.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 23

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Θειάφι και Θειοχαλκίνη στα Κηπευτικά

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ