Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Γεωργικές Προειδοποιήσεις (256)

Η λήψη βασικών προληπτικών μέτρων πριν και μετά την εγκατάσταση των νέων δενδρυλλίων, είναι απαραίτητη για την αποφυγή ή τον περιορισμό σοβαρών φυτοπροστατευτικών προβλημάτων αργότερα.

ΦΙΣΤΙΚΙΑ  -  ΝΕΕΣ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ

Η λήψη βασικών προληπτικών μέτρων πριν και μετά την εγκατάσταση των νέων δενδρυλλίων, είναι απαραίτητη για την αποφυγή ή τον περιορισμό σοβαρών φυτοπροστατευτικών προβλημάτων αργότερα. Είτε αυτά έχουν να κάνουν με εδαφογενείς ασθένειες του κορμού και του ριζικού συστήματος (φυόφθορα, σηψιρριζία, αμδρομύκωση) είτε με ασθένειες της κόμης των δένδρων (βοτρυοσφαίρια, σεπτορίωση).

Προληπτικά μέτρα πριν και κατά τη φύτευση:

1. Η καλλιέργεια της φιστικιάς θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, διότι ευνοείται η εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών.

2. Αποφασιστικός παράγοντας είναι το στραγγερό έδαφος, καθώς σε ασφυκτικές συνθήκες ευνοούνται οι προσβολές από εδαφογενείς μύκητες. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται τα βαριά εδάφη και να λαμβάνεται μέριμνα για καλή αποστράγγιση του εδάφους.

3. Η βαθιά άροση πριν τις νέες φυτεύσεις βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη και επέκταση του ριζικού συστήματος, και κατά συνέπεια στην επιτυχημένη και γρήγορη εγκατάσταση της νέας φυτείας.

4. Εάν επιλέγονται αγροί που έχουν καλλιεργηθεί με ευπαθείς στην αδρομύκωση ξενιστές (βαμβάκι, πατάτα, τομάτα, ελιά, λαχανικά κλπ.), θα πρέπει να προηγηθεί διετής αμιψεισπορά με σιτηρά πριν την εγκατάσταση του νέου φιστικεώνα. Το μέτρο αυτό μειώνει επίσης τον κίνδυνο προσβολών και από άλλους εδαφογενείς μύκητες.

5. Η επιλογή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς πολλές φορές οι ασθένειες που εμφανίζονται στα δένδρα προέρχονται από τα φυτώρια

6. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται αποκλειστικά το υποκείμενο της τσικουδιάς, λόγω καλής ανθεκτικότητας στη φυτόφθορα. Γι’ αυτό θα πρέπει τα δένδρα να είναι εμβολιασμένα σε μεγάλο ύψος (70 εκ.) από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να μην μεταφέρεται το μόλυσμα με το νερό και τις σταγόνες της βροχής από το έδαφος στο ευαίσθητο εμβόλιο της φιστικιάς.

7. Καλό είναι πριν τη φύτευση να γίνει ανάλυση εδάφους, ώστε να προστεθούν τα απαραίτητα λιπάσματα πριν το όργωμα.

8. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις αποστάσεις φύτευσης των δένδρων. Με τις πυκνές φυτεύσεις αυξάνεται η σχετική υγρασία όταν μεγαλώσουν τα δένδρα και ευνοείται η εμφάνιση σοβαρών μυκητολογικών ασθενειών.

Προληπτικά μέτρα μετά τη φύτευση:

1. Ο ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι η στάγδην άρδευση. Αποφεύγονται η διαβροχή του κορμού, η οποία είναι καθοριστική για την προστασία από τη φυτόφθορα, καθώς και η μεταφορά μολύσματος εδαφογενών μυκήτων. Εάν η άρδευση γίνεται με σπρέι, θα πρέπει να τοποθετούνται μεταλλικά κολάρα στο λαιμό, ενώ αν γίνεται με αυλάκια ή με κατάκλιση, να γίνονται διπλές λεκάνες. Επίσης, με τη στάγδην άρδευση παρεμποδίζεται αργότερα η αύξηση της σχετικής υγρασίας στην κόμη των δένδρων και κατά συνέπεια η εμφάνιση ασθενειών.

2. Τα νεαρά δένδρα, κατά τα πρώτα χρόνια από τη φύτευσή τους, θα πρέπει να προστατεύονται από τον ανταγωνισμό των ζιζανίων, αλλιώς θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους. Επίσης, με την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης μειώνεται η υγρασία τόσο στη βάση του κορμού, όσο και στην κόμη των δένδρων, ενώ πολλά ζιζάνια είναι και φορείς της αδρομύκωσης. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ζιζανιοκτόνων στα νεαρά δενδρύλλια.

3. Για τον περιορισμό των ασθενειών λαιμού και ριζικού συστήματος απαιτούνται επίσης:

► Αποφυγή συσσώρευσης χώματος γύρω από τη βάση του κορμού και στις ρίζες. 

Αποφυγή δημιουργίας πληγών, οι οποίες ευνοούν τις μολύνσεις, περιορίζοντας τα οργώματα και τα φρεζαρίσματα στα απολύτως αναγκαία.

 Αποφυγή μεταφοράς μολυσμένου εδάφους με τα γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία.

► Επάλειψη του κορμού μέχρι ένα μέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πάστα, το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά.

4. Τέλος, με σωστό κλάδεμα διαμόρφωσης, το οποίο ξεκινά από τον πρώτο χρόνο, επιτυγχάνεται καλός αερισμός και καλή διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό του δένδρου. Έτσι, περιορίζεται η σχετική υγρασία και κατά συνέπεια η εμφάνιση ασθενειών. Οι τομές κλαδέματος, ιδιαίτερα οι μεγάλες, θα πρέπει να καλύπτονται με κάποιο επουλωτικό πληγών.

 

 

Πηγη

Η κυριότερη ασθένεια των καρπών της καρυδιάς είναι η βακτηρίωση και των φύλλων η ανθράκωση. Επίσης, σοβαρές προσβολές στον κορμό και το ριζικό σύστημα προκαλούν η φυτόφθορα και η σηψιρριζία.

Οι ασθένειες αυτές μπορούν να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν, με τη λήψη βασικών προληπτικών μέτρων, τόσο πριν, όσο και μετά την εγκατάσταση των νέων καρυδεώνων.

Προληπτικά μέτρα πριν και κατά τη φύτευση

1. Η καλλιέργεια της καρυδιάς θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου και ιδιαίτερα το διάστημα της ανθοφορίας. Η υψηλή σχετική υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, ενώ ο συνδυασμός υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας ευνοεί τις προσβολές από βακτήρια.

2. Αποφασιστικός παράγοντας είναι το στραγγερό έδαφος, γιατί η καρυδιά αποκτά βαθύ και πλούσιο ριζικό σύστημα. Επίσης, με τις ασφυκτικές συνθήκες ευνοούνται οι προσβολές από εδαφογενείς μύκητες, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται τα βαριά εδάφη και να λαμβάνεται μέριμνα για καλή αποστράγγιση του εδάφους.

3. Η βαθιά άροση πριν τις νέες φυτεύσεις βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη και επέκταση του ριζικού συστήματος και κατά συνέπεια στην επιτυχημένη και γρήγορη εγκατάσταση της νέας φυτείας.

4. Η καλλιέργεια του επιλεγμένου αγρού με σιτηρά πριν την εγκατάσταση του δενδροκομείου, μειώνει τον κίνδυνο προσβολών από εδαφογενείς μύκητες.

5. Η επιλογή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού είναι καθοριστικής σημασίας. Καθώς πολλές φορές οι ασθένειες που εμφανίζονται στα δένδρα προέρχονται από τα φυτώρια. Η επιλογή της ποικιλίας εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής και η επιλογή του επικονιάστη από την ποικιλία.

6. Η ζώνη εμβολιασμού θα πρέπει να είναι 10-15 cm πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

7. Καλό είναι οι παραγωγοί να κάνουν τις απαραίτητες εδαφολογικές αναλύσεις πριν την εγκατάσταση, ώστε να γνωρίζουν τυχόν ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία και να προσθέτουν τα απαραίτητα λιπάσματα πριν το όργωμα.

8. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις αποστάσεις φύτευσης των δένδρων. Με τις πυκνές φυτεύσεις αυξάνεται η σχετική υγρασία, η οποία ευνοεί την εμφάνιση ασθενειών στα φύλλα και στους καρπούς. Οι αποστάσεις φύτευσης θα πρέπει να είναι μικρότερες για τις πλαγιόκαρπες αδύνατης ή σχετικά αδύνατης βλάστησης, από ότι στις πιο δυνατής βλάστησης ακρόκαρπες ποικιλίες.

Προληπτικά μέτρα μετά τη φύτευση

1. Ο ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι η στάγδην άρδευση. Αποφεύγονται η διαβροχή του κορμού, η οποία είναι καθοριστική για την προστασία από τη φυτόφθορα, καθώς και η μεταφορά μολύσματος εδαφογενών μυκήτων. Εάν η άρδευση γίνεται με σπρέι, θα πρέπει να τοποθετούνται μεταλλικά κολάρα στο λαιμό, ενώ αν γίνεται με αυλάκια ή με κατάκλιση, να γίνονται διπλές λεκάνες. Επίσης, με τη στάγδην άρδευση παρεμποδίζεται αργότερα η αύξηση της σχετικής υγρασίας στην κόμη των δένδρων και κατά συνέπεια η εμφάνιση ασθενειών.

2. Τα νεαρά δένδρα, κατά τα πρώτα χρόνια από τη φύτευση τους, θα πρέπει να προστατεύονται από τον ανταγωνισμό των ζιζανίων, αλλιώς θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη τους. Επίσης, με την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης μειώνεται η υγρασία τόσο στη βάση του κορμού, όσο και στην κόμη των δένδρων αργότερα. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ζιζανιοκτόνων στα νεαρά δενδρύλλια.

3. Για τον περιορισμό των ασθενειών λαιμού και ριζικού συστήματος απαιτούνται επίσης:

Αποφυγή συσσώρευσης χώματος γύρω από τη βάση του κορμού και στις ρίζες.

Αποφυγή δημιουργίας πληγών, οι οποίες ευνοούν τις μολύνσεις περιορίζοντας τα οργώματα και τα φρεζαρίσματα στα απολύτως αναγκαία.

Αποφυγή μεταφοράς μολυσμένου εδάφους με τα γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία.

Επάλειψη του κορμού μέχρι ένα μέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια τους εδάφους με βορδιγάλειο πάστα, το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά.

4. Τέλος, με καλό κλάδεμα διαμόρφωσης, το οποίο ξεκινά από τον πρώτο χρόνο, επιτυγχάνεται καλός αερισμός και καλή διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό του δένδρου. Έτσι, περιορίζεται η σχετική υγρασία και κατά συνέπεια η εμφάνιση ασθενειών. Οι τομές κλαδέματος, ιδιαίτερα οι μεγάλες θα πρέπει να καλύπτονται με κάποιο επουλωτικό πληγών.

 

 

Πηγη

Συνεχίζεται η παρουσία της Φώμοψης phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) καθώς και Πολυστίγμωσης (Polystigma ochraceum) σε Αμυγδαλεώνες του Ν. Μαγνησίας (Νέα Αγχίαλος, Κανάλια) και σε περιοχές των Ν. Λάρισας και Φθιώτιδας.

ΦΩΜΟΨΗ Η΄ ΕΛΚΟΣ ΚΛΑΔΙΣΚΩΝ

fomopsh amygdalias

Συνεχίζεται η παρουσία της Φώμοψης phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) στις Αμυγδαλιές.

Έντονες προσβολές παρατηρούνται σε καλλιέργειες πού βρίσκονται στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλμό. Σε μεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειμάζει. Διαχειμάζει επίσης στα προσβεβλημένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος.

Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Υγρός και βροχερός καιρός (κατά την βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων. Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-360C (άριστη 27-290C).Τα μολύσματα διασπείρονται με το νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο, τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗ:

Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας, για την μείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείμασης του παθογόνου.

Β) Χημικά μέτρα: Συνιστώνται 2-3 ψεκασμοί για την καταπολέμηση του παθογόνου το φθινόπωρο: 1ος ψεκασμός με την πτώση των φύλλων, 2ος αμέσως μετά το κλάδευμα και 3ος κατά την διάρκεια του ληθάργου το χειμώνα. Καθοριστικός παράγοντας για τον ακριβή αριθμό και τον χρόνο που θα λάβουν χώρα οι επεμβάσεις είναι η εποχή και η διάρκεια των βροχοπτώσεων. Οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της φώμοψης συνεχίζονται (ισάριθμοι) την άνοιξη κατά την περίοδο έκπτυξης των οφθαλμών μέχρι του σχηματισμού και της διόγκωσης των νεαρών καρπιδίων.

ΜΟΝΙΛΙΑ (Monilinia laxa) - ΚΟΡΥΝΕΟ (Coryneum beijerinckii)

Η Μονίλια είναι η σοβαρότερη ασθένεια της Αμυγδαλιάς.

Η προσβολή από το κορύνεο ευνοείται από τις πολλές βροχές του φθινόπωρου και του χειμώνα όποτε συνεχίζονται οι προσβολές των νεαρών βλαστών ιδιαίτερα (προκαλεί έλκη στους βλαστούς και κλάδους).

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:

  1. Κλάδεμα και καταστροφή με φωτιά των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων, και καρπών (μούμιες) των δένδρων.
  2. Να γίνουν ψεκασμοί με βορδιγάλειο πολτό με την πτώση των ¾ των φύλλων και επανάληψη κατά την περίοδο της χειμερίας νάρκης, λίγο προ της ενάρξεως διογκώσεως των οφθαλμών.

ΠΟΛΥΣΤΙΓΜΩΣΗ (Polystigma ochraceum)

polystigmwsh amygdalia

Εικ.4 5.6 ΠΚΠ.Φ Βόλου Προσβολή από ΠΟΛΥΣΤΙΓΜΩΣΗ (Polystigma ochraceum)

Συνεχίζεται η παρουσία της πολυστίγμωσης σε Αμυγδαλεώνες του Ν. Μαγνησίας (Νέα Αγχίαλος, Κανάλια) καθώς και σε περιοχές των Ν. Λάρισας και Φθιώτιδας.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:

  1.  Ψεκασμό των δένδρων με βορδιγάλειο πολτό πριν την πτώση των φύλλων.
  2.  Για τον περιορισμό ή την εξάλειψη των μολυσμάτων, συνιστάται επίσης ψεκασμός των πεσμένων στο έδαφος μολυσμένων φύλλων με ουρία 10-12%0 και ενσωμάτωση αυτών (πολύ βαθύ παράχωμα) κατά τον χειμώνα με καλλιέργεια του εδάφους.
 
 
 

Τα μέτρα που συνιστώνται παρακάτω, στοχεύουν στη σοβαρή μείωση μέχρι και πλήρη καταστολή της παραγωγής των ασκοσπορίων που δημιουργούν τις πρωτογενείς μολύνσεις την ερχόμενη Άνοιξη.

Μηλιά- Αχλαδιά

1. Φουζικλάδιο

Διαπιστώσεις:

Λόγω της ευκολίας μεταφοράς των ασκοσπορίων με τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις, τα μέτρα αυτά είναι περισσότερο αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται σε όλα τα δενδροκομεία της περιοχής.

Οδηγίες:

1. Αφαίρεση με κλάδεμα και κάψιμο των προσβεβλημένων από το προηγούμενο έτος βλαστών.

Ψεκασμός, λίγο πριν την έναρξη πτώσης των φύλλων με ένα κατάλληλο μυκητοκτόνο, εμποδίζει το σχηματισμό περιθηκίων και την παραγωγή ασκοσπορίων.

2. Συγκέντρωση και κάψιμο ή παράχωμα των φύλλων των δένδρων (όπου είναι δυνατόν), μόλις ολοκληρωθεί η πτώση τους ή ψεκασμός με διάλυμα ουρίας στα πεσμένα φύλλα.

Μπορεί επίσης να γίνει ψεκασμός των δένδρων με σκευάσματα ουρίας, λίγο πριν την έναρξη της πτώσης των φύλλων, που ευνοεί την μετέπειτα αποσύνθεση τους στο έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί, για την αποφυγή δημιουργίας τοξικότητας.

Φυτ/κα προϊόντα:

Βλέπε προηγούμενα δελτία

2. Βακτηριακό Κάψιμο

Οδηγίες:

- Αυστηρό κλάδεμα των προσβεβλημένων δένδρων, με αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων τμημάτων μαζί με αρκετό τμήμα υγιούς ιστού 20-30εκ. για την απομάκρυνση του μολύσματος. Τα προσβεβλημένα τμήματα να καίγονται , γιατί διαφορετικά θα έχουμε διασπορά του βακτηρίου.

- Ξερίζωμα και κάψιμο όλων των έντονα προσβεβλημένων δένδρων (προσβολή του κορμού ή των βραχιόνων σε απόσταση μικρότερη από 50 εκατ. Από τον κορμό).

- Όπου υπάρχουν έλκη να καθαριστούν μέχρι να βρεθεί υγιές ξύλο, στη συνέχεια να γίνει επάλειψη με Φοσετύλ-αλ και κάλυψη με κατάλληλο υλικό (πάστα).

- Σημάδεμα των δένδρων που παρουσίασαν συμπτώματα και όταν κλαδευτούν (τέλος χειμώνα) να μείνουν τελευταία.

- Κατά το κλάδεμα ή καθαρισμό των δένδρων, τα εργαλεία να απολυμαίνονται συνεχώς.

Άμεση επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα σε όλους τους οπωρώνες άσχετα με την εμφάνιση συμπτωμάτων.

3. Ψύλλα (Αχλαδιά)

Οδηγίες:

Να γίνει επιμελημένος ψεκασμός στην έναρξη της πτώσης των φύλλων. Ο ψεκασμός να γίνει μια ζεστή ηλιόλουστη μέρα, με καλή διαβροχή των δένδρων.

Φυτ/κα προϊόντα:

Δελταμεθρίν, Μπέτα συφλουθρίν, Λάμδα Συαλοθρίν, Χλωρπυριφός μεθύλ.

4. Σέζια

Οδηγίες:

Οι προσβολές εντοπίζονται κυρίως στον κορμό και στη βάση των βραχιόνων των δένδρων.

- Θανάτωση των προνυμφών μηχανικά (με χρήση σύρματος) όπου είναι εφικτό.

Επέμβαση με χρήση εγκεκριμένου σκευάσματος για την Σέζια στα προσβεβλημένα τμήματα, με σκοπό τη θανάτωση των προνυμφών εντόμου.

Φυτ/κα Προϊόντα:

Μπέτα συφλουθρίν.

5. Ζευζέρα:

Οδηγίες:

Αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλάδων και βραχιόνων (η προσβολή φαίνεται από τα περιττώματα των προνυμφών).

Θανάτωση των προνυμφών μηχανικά (με χρήση σύρματος).

Η επέμβαση εναντίον της ψύλλας μπορεί να μειώσει τις υπάρχουσες προνύμφες του εντόμου.

Φυτ/κα Προϊόντα:

Δελταμεθρίν, Μπέτα συφλουθρίν, Χλωρπυριφός

6. Καρπόκαψα

Οδηγίες:

- Απομάκρυνση και καταστροφή καρπών που μένουν στον οπωρώνα μετά τη συγκομιδή.

- Τοποθέτηση κομματιών κυματοειδούς χαρτιού γύρω από τους κορμούς αρκετών δέντρων του οπωρώνα και καταστροφή τους στη συνέχεια, για τη θανάτωση των προνυμφών πριν νυμφωθούν.

7. Ανθονόμος

Οδηγίες:

Συνδυασμένη καταπολέμηση με τα υπόλοιπα έντομα

Φυτ/κα προϊόντα:

Δελταμεθρίν, Μπέτα συφλουθρίν, Χλωρπυριφός

 

 

Πηγη

Σε δέντρα που παρουσιάζουν έντονες προσβολές συστήνεται άµεσα ψεκασµός. Να προτιµηθούν σκευάσµατα µε περιορισµένη δράση στα ωφέλιµα ή συνδυασµοί τους µε θερινό πολτό.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ : (Ceratitis capitata)

Οδηγίες:

Οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδευσης βρίσκονται σε άνοδο. Στις πρώιµες ποικιλίες πορτοκαλιάς και µανταρινιάς oι καρποί είναι επιδεκτικοί για ωοτοκίες.

Η καταπολέµηση στοχεύει στη θανάτωση της µύγας πριν προλάβει να ωοτοκήσει στους καρπούς.

► Συστήνεται άµεση καταπολέµηση µε εγκεκριµένα για την καλλιέργεια σκευάσµατα. Η δραστηριότητα και η γονιµότητα του εντόµου θα περιοριστούν σταδιακά µε την πτώση της θερµοκρασίας.

► Τηρείτε αυστηρά τον χρόνο αναµονής πριν τη συγκοµιδή όσο αφορά τα υπολείµµατα των φυτοπροστατευτικών.

► Οι προσβεβληµένοι καρποί πρέπει να συλλέγονται είτε πάνω από το δέντρο είτε έχουν πέσει στο έδαφος και να καταστρέφονται.

* Δραστικές φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

Ψεκασµοί κάλυψης:

Βιολογικό σκεύασµα του µύκητα Beauveria bassiana strain ATCC 74040 “NATURALIS” (µέχρι 5 εφαρµογές ανά 5-7 ηµέρες έως τη συγκοµιδή).

Acetamiprid (2 εφαρµογές / 30 ηµ., αναµονή ̟ριν τη συγκοµιδή 14 ηµ.)

Deltamethrin (1 εφαρµογή, αναµονή πριν τη συγκοµιδή 30 ηµέρες) Lambda cyhalothrin(2-3 εφαρµ./14 ηµ., αναµονή ̟ριν τη συγκοµιδή 7ηµ.)

Phosmet (1 εφαρµογή, αναµονή πριν τη συγκοµιδή 14 ηµ.)

Malathion (3 εφαρµογές / 10 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 7 ηµ.)

Μαζική παγίδευση: Ανάρτηση στην πυκνότητα που αναγράφεται στη συσκευασία από τον κατασκευαστή.

► Παγίδες µε ετοιµόχρηστο δόλωµα και εντοµοκτόνο: Ελκυστικό τροφής + Deltamethrin (Magnet med, Decis trap).

► Παγίδες µε εντοµοελκυστικά: Ammonium acetate (άλατα αµµωνίου) + Hydrolysed proteins (υδρολυµένες πρωτεΐνες) (Servatray).

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ (Aonidiella aurantii)

ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ ή Μαύρη ψώρα (Parlatoria zizyphi)

ΜΥΤΙΛΟΜΟΡΦΗ ΨΩΡΑ (Lepidosaphes beckii)

Διαπιστώνονται τα ευαίσθητα βιολογικά στάδια για την αντιµετώπιση των κοκκοειδών.

► Σε δέντρα που παρουσιάζουν έντονες προσβολές συστήνεται άµεσα ψεκασµός. Να προτιµηθούν σκευάσµατα µε περιορισµένη δράση στα ωφέλιµα ή συνδυασµοί τους µε θερινό πολτό.

* Δραστικές φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

Άλατα λιπαρών οξέων (µέχρι 4 εφαρµογές µέχρι τη συγκοµιδή)

Παραφινικά λάδια ή θερινοί πολτοί (2-4 εφαρµογές ανά 30 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 21 ηµ.)

Acetamiprid (2 εφαρµογές / 30 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 14 ηµ.)

Αzadirachtin A (3 εφαρµογές / 7-10 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 7 ηµ.)

Chlorpyrifos (1-2 εφαρµογές / 15 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 30 ηµ.)

Chlorpyrifos methyl (2 εφαρµογές, αναµονή πριν τη συγκοµιδή 21 ηµ.)

Deltamethrin (1 εφαρµογή, αναµονή πριν τη συγκοµιδή 30 ηµ.)

Spirotetramat (2 εφαρµογές / 21 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 14 ηµ.)

Sulfoxaflor - Isoclast active (1-2 εφαρµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 7 ηµ.)

Pyriproxyfen (1 εφαρµογή, αναµονή πριν τη συγκοµιδή 28 -30 ηµ. ανάλογα το σκεύασμά)

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ: (Planococcus citri)

Οδηγίες:

Προσβολές παρουσιάζονται σε δέντρα και σε περιοχές που συγκρατούν υψηλή σχετική υγρασία. Πάνω στα µελιτώµατα του ψευδόκοκκου δευτερογενώς αναπτύσσονται µύκητες της καπνιάς.

Συστήνεται επέµβαση σε οπωρώνες ̟ου διαπιστώνονται προσβολές καρπών σε ποσοστό άνω του 15%. Εάν συνυπάρχουν προσβολές µε άλλα κοκκοειδή να γίνει συνδυασµένη αντιµετώπιση µε την επιλογή κατάλληλου σκευάσµατος.

* Δραστικές φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

Παραφινικά λάδια ή θερινοί πολτοί (2-4 εφαρµογές ανά 30 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 21 ηµ.)

Άλατα λιπαρών οξέων (µέχρι 4 εφαρµογές µέχρι τη συγκοµιδή)

Acetamiprid (2 εφαρµογές / 30 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 14 ηµέρες)

Spirotetramat (2 εφαρµογές / 21 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 14 ηµ.)

Sulfoxaflor (Isoclast active, 1 εφαρµογή, αναµονή πριν τη συγκοµιδή 7 ηµ.)

Chlorpyrifos (1-2 εφαρµογές / 15 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 30 ηµ.)

Chlorpyrifos methyl (2 εφαρµογές, αναµονή πριν τη συγκοµιδή 21 ηµ.).

ΑΛΕΥΡΩΔΕΙΣ:

Διαλευρώδης (Dialeurodes citri ) & Εριώδης αλευρώδης (Aleurothrixus floccosus)

Η δραστηριότητα των αλευρωδών φαίνεται πιο έντονα το φθινόπωρο διότι το φύλλωµα και οι καρποί των προσβεβληµένων δέντρων καλύπτονται από τους µύκητες της καπνιάς που αναπτύσσονται πάνω στα κολλώδη µελιτώµατα τους.

Να αποφεύγονται οι γενικευµένοι ψεκασµοί.

Στα έντονα προσβεβληµένα δένδρα συστήνεται ψεκασµός µε εγκεκριµένα σκευάσµατα µε ήπια δράση στα ωφέλιµα έντοµα ή µε θερινούς πολτούς.

* Δραστικές φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

Άλατα λιπαρών οξέων (µέχρι 4 εφαρµογές µέχρι τη συγκοµιδή)

Παραφινικά λάδια ή θερινοί πολτοί (2-4 εφαρµογές ανά 30 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 21 ηµ.)

Αzadirachtin A (3 εφαρµογές/ 7-10 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 7 ηµ.)

Acetamiprid (2 εφαρµογές / 30 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 14 ηµέρες)

Deltamethrin (1 εφαρµογή, αναµονή πριν τη συγκοµιδή 30 ηµ.)

Imidacloprid (2 εφαρµογές / 30 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 21 ηµ.)

Phosmet (1 εφαρµογή, αναµονή πριν τη συγκοµιδή 14 ηµ.)

Spirotetramat (2 εφαρµογές / 21 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 14 ηµ.)


fytoprostasia 06.11.2018


ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ : (Eutetranychus orientalis)

Φέτος οι προσβολές του τετράνυχου είναι εκτεταµένες καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού ευνόησαν την πρόωρη εµφάνιση του και συνεπώς µια διευρυµένη περίοδο δραστηριότητας.

Διαπιστώσεις:

Προκαλεί ταχύτατη αποφύλλωση στα εσπεριδοειδή, µε µεγαλύτερη προτίµηση στις λεµονιές. Τα προσβεβληµένα φύλλα φέρουν πολυάριθµες χλωρωτικές κηλίδες προσδίδοντας στο δέντρο αργυρόχροη όψη. Στους καρπούς προκαλεί χλωρωτικούς αποχρωµατισµούς στα σηµεία προσβολής. Μεταφέρεται κυρίως µε τον άνεµο και µε προσβεβληµένα φύλλα και καρπούς.

Οδηγίες:

Συστήνεται προσεκτική εξέταση των δέντρων για την εµφάνιση συµπτωµάτων και άµεση αντιµετώπιση.

* Δραστικές φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

tau Fluvalinate (2 εφαρµογές / 14 ηµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 30 ηµ.)


fytoprostasia2 06.11.2018


ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑ : (Deuterphoma tracheiphila)

Πολύ σοβαρή ασθένεια των εσπεριδοειδών λόγω της γρήγορης ξήρανσης των προσβεβληµένων δέντρων. Προσβάλει κυρίως λεµονιές, κιτριές, λιγότερο νεραντζιές και πορτοκαλιές. Αρχικά εκδηλώνεται µε χλώρωση, µάρανση και ξήρανση των φύλλων σε µερικούς νεαρούς βλαστούς και στη συνέχεια φυλλόπτωση µε τους µίσχους να παραµένουν πάνω στο κλαδί. Ακολουθεί ξήρανση της κορυφής που προχωρά προς τα κάτω σε κλάδους και βραχίονες. Παρατηρείται, αλλά όχι πάντα, καστανός – πορτοκαλόχρωος µεταχρωµατισµός στα αγγεία του ξύλου.

Νέες µολύνσεις εννοούνται µε την ύπαρξη πληγών και υγρασίας στο διάστηµα Οκτωβρίου – Απριλίου.

Οδηγίες:

Τα µέτρα αντιµετώπισης είναι προληπτικά:

Αποφεύγετε κλαδέµατα και οργώµατα κατά τη βροχερή περίοδο, ιδιαίτερα στις λεµονιές, για να µην τραυµατίζονται κλάδοι, κορµοί και ρίζες. Τυχόν πληγές µέσα στην περίοδο αυτή να προστατεύονται µε εγκεκριµένα σκευάσµατα.

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στην επιλογή των νέων δενδρυλλίων. Η χρήση υγιούς πολλα̟λασιαστικού υλικού και ανεκτικών ή ανθεκτικών ποικιλιών λεµονιάς (Αδαµοπούλου, Καρυστινή, Ερµιόνη, Monachello, Santa Teresa, Interdonato) περιορίζουν την ασθένεια.

► Συστήνονται προλη̟τικοί ψεκασµοί µε χαλκούχα σκευάσµατα κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου.Ο πρώτος ψεκασµός γίνεται το φθινόπωρο πριν την έναρξη των βροχών. Έκτακτοι ψεκασµοί γίνονται αµέσως µετά από χαλάζι ή παγετό.

* Δραστικές φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

Βορδιγάλειος πολτός (4 εφαρµογές, αναµονή πριν τη συγκοµιδή 21 ηµ.)

Οξυχλωριούχος χαλκός (3 εφαρµογές, αναµονή πριν τη συγκοµιδή 21 ηµ.)

Τριβασικός θειικός χαλκός (3 εφαρµ., αναµονή πριν τη συγκοµιδή 21 ηµ.)

Υδροξείδιο του χαλκού (3 εφαρµογές, αναµονή πριν τη συγκοµιδή 21 ηµ.)

ΚΑΠΝΙΑ:

Σε συνθήκες αυξηµένης υγρασίας αναπτύσσεται λεπτό στρώµα µυκήτων, µαύρου χρώµατος πάνω στα µελιτώµατα εντόµων (αλευρώδεις, ψευδόκοκκος, ψώρες) που καλύπτει τα φύλλα, τα κλαδιά και τους καρπούς.

Οδηγίες:

Η αντιµετώπιση επιτυγχάνεται µε την καταπολέµηση των εντόµων που παράγουν τα µελιτώµατα. Φθινοπωρινοί ψεκασµοί µε χαλκούχα µυκητοκτόνα περιορίζουν την ανάπτυξη των µυκήτων της καπνιάς και των σήψεων στους καρπούς που προκαλούνται από τη φυτόφθορα.

 

 

Πηγη

Όπου υπάρχουν προσβολές, συνιστώνται δυο ψεκασμοί με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα. Ο πρώτος ψεκασμός άμεσα και ο δεύτερος στο 75% της πτώσης των φύλλων.

Βερικκοκιά – Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Κερασιά – Δαμασκηνιά

1.  Εξώασκος – Κορύνεο

EKSOASKOS

KORYNEO

Ο εξώασκος προσβάλει κυρίως τη ροδακινιά και νεκταρινιά και δευτερευόντως τα άλλα πυρηνόκαρπα. Το κορύνεο τα προσβάλει όλα.

Οδηγίες:

► Επέμβαση στην πτώση του 75% των φύλλων με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.

2. Βακτηριακό έλκος Πυρηνοκάρπων

VAKTHRIAKO ELKOS

Η ασθένεια προκαλεί νεκρώσεις οφθαλμών, κεντριών, σχηματισμού ελκών στους κλάδους, με αποτέλεσμα ξηράνσεις κλαδίσκων, κλάδων ή ολόκληρων δένδρων. Οι μολύνσεις από το βακτήριο, γίνονται από τις ουλές της πτώσης των φύλλων και από διάφορες πληγές του φλοιού.

Οδηγίες:

► Αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλάδων και κλαδίσκων, όταν επικρατεί ξηρός καιρός.

► Αποφυγή δημιουργίας πληγών στα δένδρα ιδιαίτερα κατά την περίοδο φθινοπώρου και χειμώνα.

Όπου υπάρχουν προσβολές, συνιστώνται δυο ψεκασμοί με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα. Ο πρώτος ψεκασμός άμεσα και ο δεύτερος στο 75% της πτώσης των φύλλων.

3. Νέκρωση βραχιόνων Βερικκοκιάς

nekrwsh braxionvn verikokias

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της προσβολής είναι η παρουσία διογκωμένων ελκών με επιμήκεις ρωγμές στους κλάδους ή στον κορμό των δένδρων, από τα οποία βγαίνει άφθονη κόλλα. Τα έλκη αρχίζουν πάντοτε από τις τομές κλαδέματος.

Οδηγίες:

► Το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό. Οι προσβεβλημένοι κλάδοι να αφαιρούνται και να καταστρέφονται.

► Τα κλαδευτικά εργαλεία να απολυμαίνονται συχνά για την αποφυγή μεταφοράς μολυσμάτων.

► Επάλειψη των μεγάλων τομών κλαδέματος με κατάλληλα υλικά (πάστες), αμέσως μετά το κλάδεμα.

► Όπου ενδημεί η αρρώστια το κλάδεμα να γίνεται όψιμα και η κόμη να διαμορφώνεται με τρόπο που να διευκολύνεται ο καλός αερισμός του δένδρου.

 

 

Πηγη

Οι περισσότεροι καρυδεώνες στην περιοχή των Ιωαννίνων είχαν εκτεταμένες προσβολές από τον μύκητα. Το παθογόνο επιβιώνει στα πεσμένα φύλλα και καρύδια, που αποτελούν το αρχικό μόλυσμα για την έναρξη της ασθένειας την επόμενη χρονιά.

ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ ΚΑΡΥΔΙΑΣ (Marssonina juglandis)

Για να μειωθεί η ένταση της ασθένειας για την επόμενη βλαστική περίοδο είναι επιβεβλημένη η καλλιέργεια (φρεζάρισμα) του εδάφους αυτή την εποχή για να καταστραφούν τα πεσμένα φύλλα.

Όπου είναι δυνατό μπορεί να γίνει συγκέντρωση και καταστροφή τους με φωτιά. 

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

► Καταστροφή των πεσμένων φύλλων με ελαφρύ φρεζάρισμα ή φωτιά

► Κατάλληλο κλάδεμα για να αερίζεται καλύτερα η κόμη και να στεγνώνουν γρηγορότερα τα φύλλα

► Προγραμματισμός αζωτούχων λιπάνσεων τον Απρίλιο-Ιούνιο, καθώς εύρωστοι κλάδοι παρατηρείται να προσβάλλονται λιγότερο.

► Καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια μείωσης της υγρασίας με εκλογή κατάλληλων θέσεων κατά την εγκατάσταση καρυδεώνων, μεγαλώνοντας τις αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών, προσανατολίζοντας τις γραμμές παράλληλα με τη διεύθυνση τω κυρίαρχων ανέμων της περιοχής και εφαρμόζοντας κατάλληλη ζιζανιοκτονία.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ

► Κατά τις εργασίες κλαδέματος φροντίστε να εξαιρούνται οι κλάδο που παρουσιάζουν έλκη από παθογόνα (ΒΑΚΤΗΡΙΩΣΗ ΚΑΡΥΔΙΑΣ Xanthomonas juglandis) ή στοές από εχθρούς (ΒΛΑΣΤΟΡΥΚΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ Οberea linearis).

► Τα κλαδέματα πρέπει να καταστρέφονται με φωτιά.

► Το κλάδεμα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο για τις ασθένειες ώστε τα τυχόν έλκη να μην μολύνουν τη νέα βλάστηση και τι αργότερο μέχρι τον Απρίλιο για τον βλαστορύκτη πριν προλάβουν να εξέλθουν τα έντομα και ωοτοκήσουν.

 

 

Πηγη

Ο καιρός της συγκομιδής της ελιάς πλησιάζει. Η σωστή ωρίμανση των καρπών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από: την ποικιλία, τις επικρατούσες θερμοκρασίες, το ηλιακό φως, καθώς και την άρδευση.

 

Ένα ζεστό φθινόπωρο, όπως το φετινό, μπορεί να προκαλέσει γρήγορη ωρίμανση των καρπών. Αυτό συνεπάγεται μια πιο σύντομη περίοδο βέλτιστης συλλογής του καρπού, ορισμένες ποικιλίες θα ωριμάσουν ταχύτερα σε σχέση με κάποιες άλλες, σε ορισμένα μέρη οι ελιές ενδέχεται να ωριμάσουν αργότερα και μερικοί καλλιεργητές ίσως αποφασίσουν να συλλέξουν τους καρπούς όντας ακόμη αρκετά πράσινοι, για να αποφύγουν την έλευση κάποιου πιθανού παγετού.

Ο παγετός λοιπόν, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν την ελιά. Οι επιπτώσεις ενός παγετού στην ποιότητα ελαίου είναι δυσμενείς.

Η ελιά είναι ένα δένδρο που δεν αντέχει σε απότομη και για μεγάλο χρονικό διάστημα πτώση της θερμοκρασίας σε λίγους βαθμούς κελσίου υπό του μηδενός (-5ο έως  -7ο).

frozen olivetree

Ο παγετός μπορεί να βλάψει την ελιά σε διαφόρους βαθμούς:

✔ Παγετός άνευ σημασίας:

το φύλλωμα διατηρεί το πράσινο χρώμα του και οι ζημιές περιορίζονται σε ξηράνσεις μόνο των κορυφών της νέας βλάστησης. Το ξύλο δεν εμφανίζει κανένα μεταχρωματισμό.

✔ 1ος βαθμός παγετοπληξίας:

Ο παγετός προσβάλλει τους ετήσιους βλαστούς και το σχίσιμο προχωράει βαθύτερα στο φλοιό. Τέτοια συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους 1-2 ημέρες μετά τον παγετό, καθώς επίσης, στις επόμενες ημέρες το φύλλωμα αρχίζει και εμφανίζει ξηράνσεις, το κάμβιο αποκολλάται και καταστρέφονται τα αγωγά στοιχεία του δένδρου.

1ου βαθμού παγετός

Ο φλοιός ανασηκώνεται και αποκολλάται εύκολα και το κάμβιο αποκτά καστανό μεταχρωματισμό. Τα φύλλα δεν αποκόπτονται και η ελιά παίρνει τη μορφή ενός καμένου δένδρου σε ένα ποσοστό γύρω στο 50% της συνολικής επιφάνειας της κόμης. Επίσης, μέρος των οφθαλμών καταστρέφεται και αυτό.

✔ 2ος βαθμός παγετοπληξίας:

Σε αυτήν την περίπτωση καταστρέφεται μεγαλύτερο ποσοστό επί των οφθαλμών και του φυλλώματος (50-90%). Επίσης ετήσιοι και διετείς βλαστοί καταστρέφονται και αποχρωματίζονται καστανοί.

✔ 3ος βαθμός παγετοπληξίας:

Παρουσιάζεται ολοκληρωτική καταστροφή του φυλλώματος και των οφθαλμών, το βάθος των σχισιμάτων γίνεται μεγαλύτερο, οπότε και επέρχεται και η νέκρωση των περισσοτέρων από αυτούς.

✔ 4ος βαθμός παγετοπληξίας:

Καταστροφή ολόκληρου του υπέργειου τμήματος του δένδρου και πλήρης αποκόλληση του φλοιού. Επίσης, μετά από λίγο η κόμη ξηραίνεται ολοκληρωτικά. Πάρα πολλοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι και ορίζουν την ευαισθησία των ελειοδένδρων στον παγετό.Τα νεαρά δένδρα είναι πιο ευαίσθητα στον παγετό απ’ότι είναι τα μεγαλύτερα και η πιθανότητα να αναβιώσουν είναι μικρή.

Κάθε φορά που ένα δένδρο ελιάς εκτίθεται σε θερμοκρασίες παγετού, η ζημιά που θα υποστεί εξαρτάται και από τη σφοδρότητα του παγετού.  Επίσης, η ζημιά είναι πιο σοβαρή όταν ένας δριμύς παγετός εμφανιστεί νωρίς το χειμώνα, ειδικά αν οι θερμοκρασίες στην προηγούμενη περίοδο ήταν σημαντικά υψηλές.

frozen olivetree3

Αφού το δέντρο έχει εκτεθεί σε αρκετούς μέτριους παγετούς κάθε χειμώνα, έχει καλύτερη ανοχή για ψυχρότερες θερμοκρασίες αργότερα κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Πρόληψη του παγετού

► Φυτέψτε τις κατάλληλες ποικιλίες ελιάς για κάθε περιοχή.

► Εγκαταστήστε νέα δέντρα το συντομότερο δυνατόν μετά την τελευταία αναμενόμενη ημερομηνία παγετού για να τους δώσετε τη μεγαλύτερη δυνατή περίοδο εγκλιματισμού πριν από τον επόμενο χειμώνα.

► Διατηρείστε την περιοχή γύρω από τα δένδρα ελεύθερη από ζιζάνια.

► Περιορίστε την άρδευση των δένδρων το Φθινόπωρο καθώς επίσης περιορίστε και την αζωτούχο λίπανση έτσι ώστε να μην εισέλθουν τα δένδρα στο χειμώνα με έντονη χυμώδη κινητικότητα.

► Να αποφεύγεται το αυστηρό κλάδεμα μετά το φθινόπωρο στις βόρειες περιοχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα κλαδέματα θα πρέπει να γίνονται το Μάρτιο, μετά την πάροδο των παγετών.

► Εφαρμογή ενεργητικής παγετοπροστασίας, όπως τεχνητή βροχή, θέρμανση οπωρώνα, ανεμομίκτες κ.α.

Bare olive tree

Μεταχείριση παγετόπληκτων δένδρων

Η μεταχείριση των παγετόπληκτων δένδρων εξαρτάται από το βαθμό παγετοπληξίας.

Πρώτα απ’όλα, τα δένδρα θα πρέπει να ψεκαστούν με βορδιγάλειο πολτό (1,5%) ή κάποιο άλλο ανάλογο σκεύασμα για πρόληψη ενάντια σε βακτηριολογικές και μυκητολογικές προσβολές.

Εν συνεχεία, θα πρέπει να αποφασιστεί ποιό ποσοστό της βλάστησης των δένδρων θα πρέπει να αφαιρεθεί. Για να γίνει σωστά ο προσδιορισμός του μεγέθους της ζημιάς θα πρέπει να παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα από τον παγετό, διότι θα πρέπει πρώτα να φανούν τα συμπτώματα της ξήρανσης.

Στην περίπτωση παγετού 1ου βαθμού, κλαδεύονται οι νεκροί βλαστοί μετά την πλήρη αποξήρανσή τους, κατά τη διάρκεια της Άνοιξη ή στο επόμενο χειμερινό κλάδεμα. Στην περίπτωση και βακτηριολογικών προσβολών, ο κλαδοκάθαρος θα πρέπει να εφαρμοσθεί το καλοκαίρι ώστε να μην έχουμε μετάδοση της ασθένειας. Τα δένδρα επίσης θα πρέπει να λιπανθούν μα αζωτούχο λίπασμα και θειϊκή αμμωνία για ενίσχυση της νέας βλάστησης που θα προκύψει.

Στις περιπτώσεις μεγαλύτερων βαθμών παγετοπληξίας, η αναμονή για την εφαρμογή του κατάλληλου κλαδέματος είναι μεγαλύτερη, περίπου 2-3 μήνες. Θα πρέπει δηλαδή πρώτα να δημιουργηθεί η νέα βλάστηση ώστε να αποφασίσουμε που ακριβώς θα γίνουν οι τομές του κλαδέματος. Οι τομές θα πρέπει να γίνονται στα υγιή μέρη του δένδρου.

old olive tree pruned2 24 3 13

Αφού το κλάδεμα κατά περίπτωση εφαρμοσθεί σωστά, στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η αναβλάστηση η οποία δίνει τη νέα βλάστηση που  και θα πρέπει να αφήνεται ανέπαφη για τα επόμενα 1-2 χρόνια και τελικά να επιλέγουν οι καταλληλότεροι βλαστοί από τους προκύπτοντες.

Επίσης, μετά από αυστηρό κλάδεμα είναι απαραίτητο και το ασβέστωμα των κορμών για αποφυγή του ηλιοκαύματος και η επάλειψη των μεγάλων τομών με κατάλληλη αλοιφή για αποφυγή διάφορων προσβολών από παθογόνους οργανισμούς.

Τέλος, τα ξερά κλαδιά που έχουν αφαιρεθεί κατά το κλάδεμα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τον ελαιώνα προς αποφυγή κινδύνου νέων προσβολών.

 

 

 

 

Πηγη

Σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία να γίνει επαναληπτικός ψεκασμός μετά από ένα μήνα. Εάν συμπίπτει με την περίοδο συγκομιδής, ο ψεκασμός να ακολουθήσει την συλλογή του ελαιοκάρπου.

Κυκλοκόνιο (Ventura oleaginea)

kyklokonio 28032018

Μυκητολογική ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως στα φύλλα των ελαιοδέντρων. Προκαλεί φυλλόπτωση, εξασθένιση των δέντρων και σε έντονες προσβολές μειωμένη καρποφορία. Οι συνθήκες που επικρατούν (υψηλή υγρασία σε συνδυασμό με πτώση θερμοκρασίας) είναι ευνοϊκές για μολύνσεις.

Συνιστάται να γίνει τις επόμενες ημέρες ένας ψεκασμός με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία να γίνει επαναληπτικός ψεκασμός μετά από ένα μήνα. Εάν συμπίπτει με την περίοδο συγκομιδής, ο ψεκασμός να ακολουθήσει την συλλογή του ελαιοκάρπου.

Καπνιά

kapnia

Είναι το μαύρισμα που παρατηρείται επάνω στα φύλλα και στους κλαδίσκους των ελαιόδεντρων με αποτέλεσμα να εμποδίζει τις διαδικασίες φωτοσύνθεσης και διαπνοής.

Δημιουργείται από μύκητες που αναπτύσσονται στα μελιτώματα εντόμων (κοκκοειδών). Αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα με το κυκλοκόνιο. Καλύτερη καταπολέμηση επιτυγχάνεται με την καταπολέμηση των κοκκοειδών την κατάλληλη εποχή.

Καρκίνωση (Pseudomonas syringae pv. savastanoi)

karkinwsh1

Η ασθένεια δημιουργείται από την είσοδο του βακτηρίου ψευδομονάδα στις πληγές και σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς. Ιδανικές συνθήκες για την είσοδο του βακτηρίου υπάρχουν μετά το κλάδεμα, χαλάζι, παγετό, συγκομιδή.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καρκίνωσης είναι οι όγκοι που δημιουργούνται στους βραχίονες και στους βλαστούς των ελαιόδεντρων.

 

 

Πηγη

Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών διαπιστώθηκε η παρουσία περονόσπορου, κλαδοσπορίου, tuta και αλευρωδών σε καλλιέργειες τομάτας, υπαίθριες και Θερμοκηπίου, στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας

ΤΟΜΑΤΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica)

peronosporos tomata ypaithria

Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών διαπιστώθηκε η παρουσία του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες με ντομάτες στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Fosetyl-aluminium ,Pyraclostrobin, Propipineb, Azoxystrobin, Metalaxyl-m, κ.α.. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium fulvum, fulvia fulvα)

KLADOSPORIO tomata

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η εμφάνισή του κλαδοσπόριου στις υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες.

Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά όταν επικρατούν υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-320C, με άριστη θερμοκρασία 22-240C.

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).

TUTA ABSOLUTA

tuta absoluta tomata ypaithria

Διαπιστώσεις: H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί, παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών.

Συστάσεις: Θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus thuringensis, abamectin κ.α. .

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Τrialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci)

aleyrwdhs

Διαπιστώσεις: Υψηλοί είναι οι πληθυσμοί του Αλευρώδη στις υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες

Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη ανάπτυξη του εντόμου.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Acetamiprid, Pyriproxyfen, thiacloprid, pyrethrins, Lambda cyhalothrin, . κα.

ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthora infestans)

peronosporos tomata thermokhpiou

Διαπιστώσεις: Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών διαπιστώθηκε η έναρξη του περονόσπορου στις καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου στους Νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας, και Φθιώτιδας. .

Συνθήκες ανάπτυξης: Ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6- 26o C, με άριστη 18-22ο C).

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium fulvum, fulvia fulva)

KLADOSPORIO tomata

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του κλαδοσπόριου στις καλλιέργειες με τομάτες θερμοκηπίου. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά στα θερμοκήπια όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-32 οC, με άριστη θερμοκρασία 22-24 οC.

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide)

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Τrialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci)

aleyrwdhs

Διαπιστώσεις: Υψηλοί είναι οι πληθυσμοί του Αλευρώδη στα θερμοκήπια με τομάτες.Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη ανάπτυξη του εντόμου.

Συστάσεις: Για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η τοποθέτηση της παρασιτικής σφήκας του Αλευρώδη των θερμοκηπίων Encarcia formosa κ.α. αρπακτικά.

Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνονται κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Acetamiprid, Pyriproxyfen, thiacloprid, pyrethrins, Lambda cyhalothrin, Beauveria bassiana stain GHAΚ. κα.

TUTA ABSOLUTΑ

tuta absoluta tomata thermokhpiou

Διαπιστώσεις: Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται ανησυχητικά υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες τομάτας.

Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Bacillus thuringiensis var. Kustaki (pb-54), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), emamectin, indoxacarb και spinosadκ.α..

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 19

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ - ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΑΚΟΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ