Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Γεωργικές Προειδοποιήσεις (188)

Οι εξαπολύσεις έγιναν σε Λάρισα, Πιερία, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Δράμα, Καβάλα, Αρκαδία και Λακωνία.

 

Πρόγραμμα αντιμετώπισης των προσβολών του εντόμου σφήκα της καστανιάς (Dryococcus kuriphillus) σε καστανεώνες, με τη μέθοδο της βιολογικής καταπολέμησης, με στοχευμένες εξαπολύσεις του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis, εφάρμοσαν για πρώτη φορά φέτος το υπουργείο Αγροτικής σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ).

Το έντομο της σφήκας της καστανιάς προσβάλει διάφορα είδη καστανιάς στην ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας υποβάθμιση της παραγωγής και σημαντική απώλεια εισοδήματος των παραγωγών κάστανου. Το Torymus sinensis είναι είδος ωφέλιμου εντόμου που δεν συναντάται όμως στην Ελλάδα, γι’ αυτό η προμήθειά του έπρεπε να γίνει από την Ιταλία.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σχετικά αιτήματα και έγιναν προσπάθειες, που όμως δεν είχαν αποτέλεσμα (προσπάθεια χρηματοδότησης εξαπολύσεων από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κλπ).

Φέτος όμως μετά από συντονισμένες ενέργειες της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής και άλλων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ το έντομο Torymus sinensis καταχωρήθηκε στον Εθνικό Κατάλογο Μακροοργανισμών και στη συνέχεια έγινε η προμήθεια των εντόμων (σε φωλιές θηλυκών και αρσενικών), κατόπιν παραγγελίας τους από την Ιταλία.

Οι εξαπολύσεις των ωφέλιμων εντόμων έγιναν σε δασικές εκτάσεις και καστανοπερίβολα των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Πιερίας, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Δράμας, Καβάλας, Αρκαδίας και Λακωνίας, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα (θύλακες) προσβολών.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου το πρόγραμμα εξαπολύσεων θα ολοκληρωθεί με εξαπολύσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Οι εξαπολύσεις πραγματοποιήθηκαν με την συνεργασία των εκπροσώπων του ΥΠΑΑΤ και του ΜΦΙ με τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), τις Δασικές Υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους ενδιαφερόμενους συνεταιρισμούς καστανοπαραγωγών και μεμονωμένους παραγωγούς κάστανου.

Τα ακριβή σημεία-δένδρα της κάθε εξαπόλυσης των ωφέλιμων εντόμων καταγράφονται με GPS και η εγκατάσταση των εντόμων, η προσαρμογή τους στο ελληνικό οικοσύστημα και η αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης των εντόμων της σφήκας της καστανιάς θα μελετηθούν στα επόμενα χρόνια και η μέθοδος θα αξιολογηθεί, σε σύγκριση με τα θετικά αποτελέσματα που έχουν ήδη καταγραφεί στην Ιταλία.

Με το πέρας των εξαπολύσεων η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής και το ΜΦΙ θα εκδώσουν οδηγίες χειρισμού για την προστασία των ωφέλιμων αυτών εντόμων (αποφυγή ψεκασμών, κλπ), καθώς και την υποβοήθηση της εγκατάστασής τους, ώστε τα έντομα να εξαπλωθούν σε όλες τις δασικές και καλλιεργούμενες εκτάσεις καστανιάς με επιθυμητό αποτέλεσμα στη προστασία των δέντρων καστανιάς από το έντομο της σφήκας.

 

 

Πηγή

Να εξετάζουν τα δέντρα τους για τυχόν ζηµιές από αφίδες, παρατηρώντας τον αριθµό των προσβεβληµένων βλαστών µια ή δυο φορές την εβδοµάδα, καλεί τους εσπεριδοκαλλιεργητές το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων.

 

Η εξέταση γίνεται µε επισκόπηση στο 10% των δέντρων του οπωρώνα και καταµέτρηση του αριθµού των προσβεβληµένων βλαστών σε 1 τ.µ. κόµης, ελέγχοντας παράλληλα για την ύπαρξη ωφέλιµων, τονίζουν οι γεωπόνοι, σηµειώνοντας ότι τα όρια για την καταπολέµηση είναι 5-10% των βλαστών µε αποικίες αφίδων στις µανταρινιές και στις πορτοκαλιές αντίστοιχα. Αν τοπικά ξεπεραστούν τα παραπάνω όρια, µπορεί να σχεδιαστεί αντιµετώπιση του εχθρού µε χηµικά µέσα µόνο εφόσον εξασφαλιστεί η προστασία των µελισσών. Για να µην αποβούν οι εφαρµογές σκευασµάτων µελισσοτοξικές, προτιµούνται τα ηπιότερα εξειδικευµένα- εκλεκτικά αφιδοκτόνα µε την ένδειξη «σχετικά µη µελισσοτοξικό» και να εφαρµόζονται τις απογευµατινές ή βραδινές ώρες µετά το πέρας της δραστηριότητας των µελισσών. Οι µελισσοκόµοι να ειδοποιούνται για την εφαρµογή του ψεκασµού µε σκοπό το κλείσιµο των κυψελών για 24 ώρες µετά την εφαρµογή.

Οι ειδικοί συστήνουν να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια οι εφαρµογές να γίνουν τοπικά στα νεαρά µόνο δέντρα ή στα επανεµβολιασµένα που συνήθως έχουν το πρόβληµα, στοχεύοντας τη νεαρή βλάστηση και να µην γενικευτούν σε ολόκληρο τον οπωρώνα παρά µόνο αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Καλόκορη

Αφορά τοπικές προσβολές σε κληµεντίνες ή Navel κοντά σε ακαλλιέργητες εκτάσεις ή πλαγιές λόφων. Η ζηµιά γίνεται στους ανθικούς οφθαλµούς ή την αυξανόµενη κορυφή των οποίων προκαλεί την πτώση και την ανάπτυξη µια µαύρης σταγόνας στη θέση του κοψίµατος. Συστήνεται χρήση θερινών λαδιών.

Τετράνυχοι

Μόνο ωφέλιµα και σαπρόφυτα ακάρεα συναντώνται σε δείγµατα φύλλων από τα σταθερά παρατηρητήρια στους νοµούς Άρτας και Θεσπρωτίας, γι’ αυτό και δεν είναι επιβεβληµένος αυτή την εποχή κανένας ψεκασµός.

 
 

Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του ωίδιου στα αµπέλια της Κεντρικής και της Στερεάς Ελλάδας, δεδοµένου ότι η καλλιέργεια βρίσκεται στην έναρξη της άνθισης, στάδιο ευαίσθητο για προσβολή από το µύκητα.

 

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου συστήνουν τη συνέχιση της προστασίας των αµπελώνων, µε έµφαση στις περιοχές όπου η ασθένεια ενδηµεί, καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες. Η ένταση της ασθένειας µειώνεται µε µία σειρά καλλιεργητικών µέτρων, µεταξύ των οποίων τα θερινά κλαδέµατα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισµό και την έκθεση στο φως της τρυφερής βλάστησης και των ανθοταξιών.

Σε κάθε περίπτωση, λένε οι ειδικοί, συστήνεται στους αµπελουργούς να επισκοπούν τον αµπελώνα µία φορά τουλάχιστον την εβδοµάδα, για να συλλέγουν και να καταστρέφουν τους προσβεβληµένους βλαστούς. Να σηµειωθεί ότι η καταπολέµηση του ωίδιου µπορεί να συνδυαστεί µε αυτή του περονόσπορου.

 
Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση τόσο της ανθράκωσης όσο και της βακτηρίωσης στις καρυδιές (Gnomonia leptostyla & Xanthomonas arboricola pv. juglandis).


Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου συνιστούν στους καλλιεργητές άμεσα έναν ψεκασμό με εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου έχουν ήδη παρατηρηθεί συμπτώματα ή υπάρχει ιστορικό προσβολών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.
Υπενθυμίζεται ότι οι επεμβάσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, ιδιαίτερα όταν επικρατούν ευνοϊκές για τις ασθένειες κλιματολογικές συνθήκες (υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία).

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες ανά ασθένεια προτείνονται οι εξής:
Ανθράκωση: boscalid, copper hydroxide, copper oxychloride, myclobutanil, pyraclostrobin.
Βακτηρίωση: copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride.
Καρποκαψα (Cydia pomonella)

Οι συλλήψεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων παρουσιάζουν έντονη διαφοροποίηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αριθμός τους κυμαίνεται από χαμηλά ως μέτρια επίπεδα.
Οι παραγωγοί θα πρέπει καταρχάς να παρακολουθούν τις παγίδες που έχουν τοποθετήσει στα κτήματά τους, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμη συλλήψεις.
Επίσης, συνιστάται τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, ιδιαίτερα στους αγρούς με ιστορικό προσβολών και όπου οι παραγωγοί δεν έχουν τοποθετήσει δικές τους φερομονικές παγίδες.
Σε περίπτωση συλλήψεων ή προσβολής συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.
Η επανάληψη του ψεκασμού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των προσβολών, τη διάρκεια δράσης του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε και τις καιρικές συνθήκες.
Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), chlorantraniliprole, Cydia pomonella granulosis virus, deltamethrin, dodecanol-1-ol, (E,E)-8,10-dodecadien-1-ol, E8,E10-dodecadienol, fatty acid potassium salt, phosmet, tetradecanol-1-ol.

 

 

Πηγή

Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του ωίδιου στα αμπέλια της Κεντρικής και της Στερεάς Ελλάδας, δεδομένου ότι η καλλιέργεια βρίσκεται στην έναρξη της άνθισης, στάδιο ευαίσθητο προσβολής από το μύκητα.

 

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου συστήνουν τη συνέχιση της προστασίας των αμπελώνων από τον μύκητα, με έμφαση στις περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες.

Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση στο φως της τρυφερής βλάστησης και των ανθοταξιών.

Σε κάθε περίπτωση, λένε οι ειδικοί, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, για να συλλέγουν και να καταστρέφουν τους προσβεβλημένους βλαστούς. Συνιστάται να δοθεί μεγάλη σημασία στην ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

Η καταπολέμηση του ωίδιου μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του περονόσπορου.

 

Περονόσπορος

Οι προσβολές από τον μύκητα σε αυτό το βλαστικό στάδιο μπορεί να αποβούν καταστρεπτικές για την παραγωγή.

Συνιστάται η εφαρμογή ενός προληπτικού ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο: 1) στις περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά, 2) στις ευαίσθητες ποικιλίες και 3) όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις μολύνσεις (βροχερός και υγρός καιρός).

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν την καλλιέργεια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (ιδιαίτερα στις ευαίσθητες ποικιλίες), για την ύπαρξη προσβολών του μύκητα, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

Συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

Η καταπολέμηση του περονοσπόρου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου.

 

Βοτρύτης

Για την προσβολή των ανθοταξιών και γενικότερα της νεαρής βλάστησης από τον μύκητα απαιτείται βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης και δροσιάς.

Ιδιαίτερη προσοχή και ακολούθως παρακολούθηση, απαιτείται σε αμπελώνες που βρίσκονται σε υγρές περιοχές καθώς και σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα.

Για την αποφυγή προσβολής των ανθοταξιών σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την πραγματοποίηση μολύνσεων, συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Επίσης, επέμβαση συνιστάται μετά από χαλαζόπτωση ή επικράτηση ισχυρών ανέμων.

Τα καλλιεργητικά μέτρα που περιορίζουν τη σοβαρότητα της ασθένειας, έχουν να κάνουν κυρίως με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στον αμπελώνα και το ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά. Τέτοια μέτρα είναι τα κατάλληλα θερινά κλαδέματα, η καταστροφή των ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης που οδηγεί σε υπερβολική και ευπρόσβλητη βλάστηση.

 

Ευδεμίδα

Η πρώτη πτήση του εντόμου συνεχίζεται. Οι προνύμφες της πρώτης γενιάς προσβάλλουν τα άνθη, αλλά κατά κανόνα δεν προκαλούν οικονομικής σημασίας ζημιές στην παραγωγή.

Οι ανθοταξίες έχουν μεγάλο αριθμό ανθέων, σε σχέση με τον αριθμό των ραγών που δένουν. Η καρπόδεση, αφορά συνήθως ένα ποσοστό από 30% έως 50%. Φαίνεται, ότι η όποια ζημιά στα άνθη από τις προνύμφες, προκαλεί μία εξισορροπητική μείωση της φυσικής ανθόρροιας. Ανάλογα με την ποικιλία, το πρέμνο μπορεί να αναπληρώνει σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και το 50% των ανθέων της ανθοταξίας. Επίσης την εποχή αυτή δραστηριοποιείται πληθώρα φυσικών εχθρών (αρπακτικά και παρασιτοειδή), που ελέγχουν σε σημαντικό ποσοστό τους πληθυσμούς του εντόμου.

Για το λόγο αυτό δεν συνιστάται η καταπολέμηση του εντόμου σε αυτό το βλαστικό στάδιο.

 

Ψευδόκοκκοι

Στους αμπελώνες που διαπιστώνεται προσβολή της νεαρής βλάστησης από ψευδόκοκκους, συστήνεται αρχικά η σήμανση (μαρκάρισμα) των προσβεβλημένων πρέμνων για την αποφυγή μεταφοράς των εντόμων στα γειτονικά πρέμνα με τα ρούχα και τα καλλιεργητικά εργαλεία.

Συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, μόνο των προσβεβλημένων πρέμνων, καθώς και των γειτονικών.

Επισημαίνεται, ότι πρέπει να γίνεται σχολαστική και πλήρης κάλυψη με το ψεκαστικό υγρό όχι μόνο της βλάστησης, αλλά επίσης του κορμού, των κεφαλών και των βραχιόνων.

Ο ανωτέρω ψεκασμός καταπολεμά ταυτόχρονα και την ευδεμίδα.

 

Θρίπες

Προς το τέλος αυτού του βλαστικού σταδίου, είναι δυνατό να εμφανιστούν πληθυσμοί θριπών στις ανθοταξίες που είναι έτοιμες να περάσουν στο στάδιο της άνθησης. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε αμπελώνες που δέχονται συχνά επιδρομές θριπών, καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες.

Συστήνεται στους παραγωγούς να επισκοπούν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα τον αμπελώνα, για την παρουσία των εντόμων στις ανθοταξίες. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει είτε με ελαφρά τινάγματα ανθοταξιών σε λευκό φόντο (λευκό χαρτί), είτε με τοποθέτηση χρωματικών παγίδων.

Σε περίπτωση υψηλού πληθυσμού, συνιστάται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με ένα περισσότερο εξειδικευμένο και φιλικό στο περιβάλλον.

 

 

 

Πηγή

 

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση της βοτρυοσφαίριας στις φιστικιές της Κεντρικής και Στερεάς Ελλάδας, ιδιαίτερα σε περιοχές με ιστορικό προσβολών.

 

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου συνιστούν άμεσα ψεκασμό με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, καλώντας τους παραγωγούς να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δέντρων με το ψεκαστικό υγρό. Επίσης, είναι ουσιαστικής σημασίας ο τακτικός έλεγχος του δενδροκομείου, με σκοπό την απομάκρυνση και το κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου.

Υπενθυμίζεται ότι εάν την καλοκαιρινή περίοδο έχουμε βροχές και αρκετό μόλυσμα, η ασθένεια διαδίδεται ταχύτατα. Επομένως, οι ψεκασμοί Ιουνίου και Ιουλίου είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον περιορισμό του μολύσματος και την προστασία της καλλιέργειας.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: azoxystrobin, boscalid, pyraclostrobin.

 

Σεπτορίωση (Septoria spp.)

Οι συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας που επικρατούν αυτές τις ημέρες, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τις μολύνσεις του φυλλώματος. Συνιστάται άμεσα ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride.

 

 
 

Έχει ήδη ξεκινήσει η πτήση της μύγας της κερασιάς ή αλλιώς γνωστής ως ραγολέτιδας σε περιοχές των νομών Δράμας και Σερρών, με βάση τις συλλήψεις στο δίκτυο παγίδων, ενώ στο νομό Ροδόπης διαπιστώθηκε ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός συλλήψεων ακόμα και στις πρώιμες ποικιλίες, γι’ αυτό και διενεργήθηκε ήδη ψεκασμός.

 

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι των ΔΑΟΚ των δύο αυτών περιοχών, η μύγα της κερασιάς αποτελεί πολύ σοβαρό εχθρό των κερασιών. Εμφανίζεται συνήθως προς τα τέλη Μαΐου και εναποθέτει τα αυγά της στο εσωτερικό των μικρών καρπών. Από τα αυγά αναπτύσσονται οι προνύμφες, οι οποίες τρέφονται από τη σάρκα των καρπών και αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους βγαίνουν από το κεράσι, πέφτουν στο χώμα όπου νυμφώνονται και διαχειμάζουν.  Οι πρώιμες ποικιλίες προσβάλλονται λιγότερο από ότι οι όψιμες.

Οι ειδικοί συνιστούν ένα ψεκασμό με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και επανάληψη μετά από δέκα ημέρες. Επίσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον αριθμό των ημερών πριν τη συγκομιδή, ενώ για πρώιμες ποικιλίες θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν βιολογικά σκευάσματα.

 

Πολυφάγος δροσόφιλα

Η διαπίστωση της προσβολής και των συμπτωμάτων της δροσόφιλα είναι αρκετά δύσκολη. Η καταστροφή των καρπών προκαλείται από την τροφική δραστηριότητα της προνύμφης καθώς και από τη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων που εντείνουν τη ζημιά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την προσβολή παρατηρείται πτώση των καρπών.

Στο δίκτυο τροφικών παγίδων της ΔΑΟΚ Δράμας διαπιστώθηκε η έναρξη της πτήσης του εντόμου. Σε περιοχές όπου παρατηρήθηκαν προσβολές κατά τα έτη 2015 και 2016 συνιστάται η συνδυασμένη καταπολέμηση με τη ραγολέτιδα, με δραστικές ουσίες που έχουν δράση και στους δύο εχθρούς.

Καλλιεργητικές πρακτικές για την προληπτική αντιμετώπιση και των δύο εχθρών:

-Να μην αφήνονται στα δέντρα ασυγκόμιστοι καρποί στο τέλος της περιόδου και να ενσωματώνονται στο έδαφος τυχόν υπολείμματα καρπών

-Κατάλληλο κλάδεμα των δέντρων ώστε να επιτρέπεται ο καλός αερισμός τους και να μην δημιουργούνται ευνοϊκές για το έντομο θερμοκρασίες.

 

 
 

Η συγκομιδή της πατάτας τελείωσε στις πρώιμες φυτεύσεις της Μεσσηνίας, ενώ στις πρώιμες περιοχές της Αχαΐας ξεκίνησε από τις 10 Μαΐου. Σε όλες τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης υπάρχουν όψιμες πατατοφυτείες σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από τον περονόσπορο, αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας.

Η βαθμιαία άνοδος των θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις επιτρέπει τη δημιουργία ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών για νέες προσβολές και για την ανάπτυξή του παθογόνου.

Οι ειδικοί συστήνουν σε όλες τις περιοχές να συνεχιστούν οι εφαρμογές προστασίας από την ασθένεια. Ιδιαίτερα στις πατατοκαλλιέργειες που έχουν ήδη εμφανιστεί κηλίδες, να εφαρμόζονται μικρά μεσοδιαστήματα εφαρμογής και οι υψηλότερες συνιστώμενες από την  ετικέτα δόσεις  κατάλληλου φυτοπροστατευτικού. Η προστασία για τον περονόσπορο πρέπει να είναι κυρίως προληπτική. Όπου απαιτείται, να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος.

 

Πηγή

Την εμφάνισή του αναμένεται να κάνει ο περονόσπορος στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι  υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

Όσον αφορά τα συμπτώματα, καταγράφονται τα εξής:

1) Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό – γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια  αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.

2) Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών.

Οι ειδικοί συστήνουν να γίνει άμεσα ψεκασμός για τη προστασία των καλλιεργειών. Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους με ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστικές ουσίες όπως: Fosetyl-aluminium Pyraclostrobin, Azoxystrobin, benalaxyl, folpet, Metalaxyl, ametoctrabin,propineb, Mancozeb, Copper hydroxide κ.α.
 
Θρίπας

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου, το οποίο προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.
Οι γεωπόνοι συστήνουν ψεκασμό για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, avermectin, Cypermethrin, flonicamid, spirotetramat κ.α.

 

 

Πηγή

Να εξετάζουν τα δέντρα τους για τυχόν ζημιές από τις αφίδες, παρατηρώντας τον αριθμό των προσβεβλημένων βλαστών μια ή δυο φορές την εβδομάδα, καλεί τους εσπεριδοκαλλιεργητές του νομού το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων.

Η εξέταση γίνεται με επισκόπηση στο 10% των δέντρων του οπωρώνα και καταμέτρηση του αριθμού των προσβεβλημένων βλαστών σε 1 τμ κόμης, ελέγχοντας παράλληλα για την ύπαρξη ωφέλιμων (ειδικά των αρπακτικών που ξεχωρίζουν εύκολα), τονίζουν οι γεωπόνοι, σημειώνοντας ότι τα όρια για την καταπολέμηση είναι 5-10% των βλαστών με αποικίες αφίδων στις μανταρινιές και στις πορτοκαλιές αντίστοιχα.

Η παρουσία ωφέλιμων αρπακτικών είναι επιθυμητή και πρέπει να σταθμίζεται πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης για εφαρμογή που ενδεχομένως τα βλάψει.

Σε οπωρώνες της Θεσπρωτίας ειδικά τα αρπακτικών του γένους Scymus sp απαντώνται συχνά.

Εάν τοπικά ξεπεραστούν τα ανωτέρω όρια, μπορεί να σχεδιαστεί αντιμετώπιση του εχθρού με χημικά μέσα μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η προστασία των μελισσών. Για να μην αποβούν οι εφαρμογές σκευασμάτων μελισσοτοξικές, θα πρέπει να προτιμούνται τα ηπιότερα εξειδικευμένα- εκλεκτικά αφιδοκτόνα (βλ σχετική λίστα εντομοκτόνων) με την ένδειξη «σχετικά μη μελισσοτοξικό» και να εφαρμόζονται τις απογευματινές ή βραδινές ώρες μετά το πέρας της δραστηριότητας των μελισσών.

Οι μελισσοκόμοι να ειδοποιούνται για την εφαρμογή του ψεκασμού με σκοπό το κλείσιμο των κυψελών για 24 ώρες μετά την εφαρμογή.

Οι ειδικοί συστήνουν να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια οι εφαρμογές να γίνουν τοπικά στα νεαρά μόνο δέντρα ή στα επανεμβολιασμένα που συνήθως έχουν το πρόβλημα, στοχεύοντας τη νεαρή βλάστηση και να μην γενικευτούν σε ολόκληρο τον οπωρώνα παρά μόνο αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
 
Καλόκορη

Αφορά τοπικές προσβολές σε κλημεντίνες ή Navel κοντά σε ακαλλιέργητες εκτάσεις ή πλαγιές λόφων. Η ζημιά αφορά τους ανθικούς οφθαλμούς ή την αυξανόμενη κορυφή των οποίων προκαλεί την πτώση και την ανάπτυξη μια μαύρης σταγόνας στη θέση του κοψίματος. Δραστικές ουσίες: ακεταμιπρίντ και θερινά λάδια.
 
Ψώρες

Οι έρπουσες της πρώτης γενιάς της κόκκινης ψώρας, παρλατόριας και του ψευδόκοκου δεν έχουν εκκολαφθεί.
 
Τετράνυχοι

Μόνο ωφέλιμα και σαπρόφυτα ακάρεα συναντώνται σε δείγματα φύλλων από τα σταθερά παρατηρητήρια στους νομούς της Άρτας και της Θεσπρωτίας. Κανένας ψεκασμός δεν είναι επιβεβλημένος αυτήν την εποχή.

 

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 14

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ TUTA ABSOLUTA

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ