Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Γεωργικές Προειδοποιήσεις (104)

Μια σειρά καλλιεργητικές τεχνικές που πρέπει να γίνουν αυτή την περίοδο, µε στόχο να περιοριστούν τα αρχικά μολύσματα μυκήτων, ασθενειών και εντόμων την άνοιξη, που θα ζημιώσουν αφενός τα δέντρα και αφετέρου την επερχόμενη παραγωγή συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης στους μηλοπαραγωγούς.

 

Ειδικότερα για το φουζιλάδιο οι ειδικοί συνιστούν ψεκασμό των φύλλων (και των πεσμένων στο έδαφος) με μυκητοκτόνο, με στόχο την παρεμπόδιση παραγωγής ασκοσπορίων (καταστροφή των περιθηκίων) που θα αποτελέσουν αρχικά μολύσματα για τη νέα χρονιά. Επιπλέον συνιστούν αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων, συλλογή των πεσμένων φύλλων και κάψιμο ή/και βαθύ παράχωμα.

Σήψη λαιμού: Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δέντρων (να αφαιρεθεί όλο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους.

Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δέντρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκ. υγιούς ιστού και επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (βορδιγάλλεια πάστα). Επίσης επιβάλλεται καλή στράγγιση του οπωρώνα τη χειμερινή περίοδο και επεμβάσεις με χαλκούχα μόνο αν υπάρχει ανάγκη, διότι ο χαλκός συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας στα όξινα εδάφη.

Μύγα Μεσογείου: Απομάκρυνση ή/και καταστροφή καρπών που μένουν στον οπωρώνα μετά τη συγκομιδή (είτε πάνω στα δέντρα είτε στο έδαφος, ακόμα και σε σωρούς στις άκρες) με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του επόμενου έτους.

Ψώρα Σαν Ζοζέ: Οι γεωπόνοι συνιστούν αφαίρεση και καταστροφή με κάψιμο των βραχιόνων που είναι έντονα προσβεβλημένοι, τρίψιμο του προσβεβλημένου φλοιού με ένα μαλακό πινέλο βουτηγμένο σε ήπιο διάλυμα σαπουνιού, ψεκασμό των κορμών με νερό υπό πίεση και επέμβαση με διάφορα σκευάσματα παραφινέλαιων.

Βακτηριακό κάψιμο: Συνιστάται εκρίζωση και κάψιμο των έντονα προσβεβλημένων δέντρων, καταστροφή με κάψιμο των προσβεβλημένων αυτοφυών ξενιστών του βακτηρίου (γκορτσιές, κράταιγος, πυράκανθος), οι οποίοι γειτονεύουν με την καλλιέργεια.

Επιβάλλεται επιμελημένη αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών των δένδρων (να περιλαμβάνεται και τμήμα υγιούς κλάδου τουλάχιστον 30 εκ.) με ξηρό καιρό, απολύμανση των πληγών με χαλκούχο σκεύασμα και των εργαλείων με υδατικό διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10% ή μετουσιωμένου οινοπνεύματος 3 προς 1 σε νερό. Μετά την απολύμανση να γίνει κάλυψη των πληγών με αλοιφή εμβολιασμού ή λινέλαιο. Τέλος, συνιστάται ψεκασμός μετά την πτώση των φύλλων με χαλκούχα σκευάσματα στη μέγιστη συνιστώμενη δόση.

 
 

Ποσοτικές απώλειες στην εµπορεύσιµη παραγωγή καρότου, αλλά και σηµαντική υποβάθµιση στην ποιότητα των προϊόντων προκαλεί ο βοτρύτης, ένας µύκητας (Botrytis cinerea) που ζηµιώνει τη σοδειά τόσο στο χωράφι, όσο και µετασυλλεκτικά κατά την αποθήκευση και τη µεταφορά. Αποτελεί πρόβληµα ιδιαίτερα για τις θερµοκηπιακές καλλιέργειες, αλλά και για τις υπαίθριες.

 

Αναφορικά µε τα συµπτώµατα, οι γεωπόνοι επισηµαίνουν ότι στην αρχή προκαλούνται καστανές υδατώδεις εκτεταµένες κηλίδες, που µπορεί να εξελιχθούν σε νεκρώσεις. Χαρακτηριστική είναι η γκρίζα εξάνθιση (χνούδι) του µύκητα στα προσβεβληµένα όργανα. Προσβάλλει όλα τα µέρη των φυτών (φύλλα, στελέχη, άνθη, καρπούς) και σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους, ενώ αναπτύσσεται και σαπροφυτικά σε υπολείµµατα της καλλιέργειας και σε νεκρά µέρη των φυτών και από εκεί να µολύνει γειτονικούς υγιείς ιστούς.

Οι ειδικοί συστήνουν εναλλαγή µυκητοκτόνων µε διαφορετικό τρόπο δράσης και από διαφορετικές οµάδες και καλό ψεκασµό με συνιστώµενες δόσεις.

 
 

Με τον αέρα µεταφέρονται τα σπόρια των πενικιλλίων και κατακάθονται πάνω στις µανταρινιές, στα µηχανήµατα, αλλά και στο δάπεδο των συσκευαστηρίων.

Τα σπόρια µπορούν να µείνουν ζωντανά και ικανά να µολύνουν τους καρπούς της µανταρινιάς για ένα χρόνο, ωστόσο για να γίνει µόλυνση πρέπει να υπάρχει πάνω στον καρπό πληγή από όπου θα διεισδύσει, τονίζουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ναυπλίου.

Οι ώριµοι καρποί είναι περισσότερο ευπαθείς στις µολύνσεις από τους πράσινους, ενώ οι υψηλές θερµοκρασίες γύρω στους 25oC σε συνδυασµό µε την υγρασία, ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη του µύκητα και τη σήψη των καρπών.

Για την πρόληψη των προβληµάτων στους τυποποιηµένους καρπούς, συνιστώνται τα εξής:

  • Αποφυγή συγκοµιδής καρπών µετά από βροχή ή δροσιά.
  • Προσεκτικός χειρισµός των καρπών κατά τη συγκοµιδή, συσκευασία και εµπορία.
  • Χρήση ειδικών ψαλιδιών για την αποφυγή δηµιουργίας πληγών στους καρπούς.
  • Αυστηρά µέτρα υγιεινής σε συσκευαστήρια και αποθήκες.
  • Αποµάκρυνση και καταστροφή µολυσµένων καρπών στον οπωρώνα και στην αποθήκη.
  • Στα συσκευαστήρια, έγκαιρη εφαρµογή εγκεκριµένων µυκητοκτόνων, δεδοµένου ότι καρποί που παραµένουν πολλές µέρες για να συσκευαστούν στον ήλιο ή σε ψηλές θερµοκρασίες µπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά σήψεων.


Τα πενικίλλια που προκαλούν µετασυλλεκτικές σήψεις στους καρπούς των εσπεριδοειδών και δη της µανταρινιάς, µπορεί να εµφανίσουν ανθεκτικότητα σε µυκητοκτόνα µετά από συνεχή χρήση. Για την αποφυγή ή την καθυστέρηση εµφάνισης ανθεκτικών στελεχών από τους παραπάνω µύκητες συνιστώνται τα εξής:

1.  Οι εµβαπτισµένοι καρποί που απορρίπτονται να µην παραµένουν στο συσκευαστήριο.
2.  Αποφυγή συνεχούς εφαρµογής του ίδιου µυκητοκτόνου ή µυκητοκτόνου µε τον ίδιο τρόπο δράσης.
3.  Η χρησιµοποιούµενη δόση να είναι η συνιστώµενη από τον παρασκευαστή και ποτέ µεγαλύτερη.

 

 

Πηγη

Οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήµατος διευκολύνουν την είσοδο της φώµοψης στις αµυγδαλιές Μαγνησίας και Λάρισας.

Σύµφωνα µε τους ειδικούς, η ασθένεια (phomopsis amygdali) προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλµών και κηλίδες στα φύλλα. Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών. Τα µολύσµατα διασπείρονται µε βροχή και δρόσο σε µικρές αποστάσεις, µε άνεµο και έντοµα σε µεγάλες. Οι γεωπόνοι συστήνουν στους καλλιεργητές αφαίρεση και καταστροφή µε φωτιά των προσβεβληµένων βλαστών, κάτι που πρέπει να εφαρµόζεται από όλους τους παραγωγούς της περιοχής µόλις εµφανισθούν τα συµπτώµατα, για τη µείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείµασης του παθογόνου. Επιπλέον, συνιστώνται 2-3 ψεκασµοί τώρα το φθινόπωρο, ο πρώτος µε την πτώση των φύλλων, ο δεύτερος µετά το κλάδεµα και ο τρίτος κατά το λήθαργο.

 

 

Πηγη

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 10:27

Έλκη διαχείμασης στην αχλαδιά

Written by

Σε µια περίοδο που το φουζικλάδιο «ετοιµάζεται» για διαχείµαση, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν συνεχίζουν να ευνοούν τις φθινοπωρινές προσβολές, που εκδηλώνονται µε τη δηµιουργία ελκών στους κλάδους και την αναπαραγωγή του µύκητα που προκαλεί την ασθένεια και φέρει το όνοµα Venturia pyrina.

Χαρακτηριστικό σύµπτωµα είναι οι κηλίδες µε βελούδινη υφή στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, στα άνθη και στους καρπούς ως τη συγκοµιδή.

Οι παραγωγοί αχλαδιάς της Αργολίδας οφείλουν να προχωρήσουν σε αφαίρεση µε κλάδεµα και κάψιµο των προσβληµένων βλαστών µαζί µε το κάψιµο ή παράχωµα των φύλλων των δέντρων, για τη µείωση των µολυσµάτων και άρα των προσβολών την ερχόµενη άνοιξη, σύµφωνα µε τους γεωπόνους.

Εναλλακτικά, προτείνεται ψεκασµός των πεσµένων φύλλων µε ουρία, αλλά συστήνεται προσοχή ώστε να µη δηµιουργηθούν προβλήµατα φυτοτοξικότητας.

Βακτηριακό κάψιµο: Σε κατάσταση διαχείµασης εισέρχεται και το βακτήριο Erwinia amylovora, που προκαλεί το βακτηριακό κάψιµο, ασθένεια ιδιαίτερα καταστρεπτική για τους αχλαδεώνες. Από το έκκριµα του βακτηρίου στα έλκη των κλαδιών ξεκινά την άνοιξη µε υγρό καιρό η µετάδοση της ασθένειας µε σύµπτωµα το µαύρισµα και την κάµψη των κορυφών τρυφερών βλαστών. Η είσοδος των βακτηριών γίνεται µόνο µέσω πληγών που δηµιουργούνται από τον δυνατό άνεµο, το χαλάζι ή τα έντοµα. Για την αποφυγή µολύνσεων χρειάζεται αυστηρό κλάδεµα των ασθενών δέντρων, µε αφαίρεση και καύση όλων των προσβεβληµένων τµηµάτων µαζί µε αρκετό τµήµα υγιούς ιστού 20-30 εκ. Σε περίπτωση έντονης προσβολής, τα δέντρα πρέπει να ξεριζώνονται, ενώ σε όλα τα κτήµατα, «υγιή» και µη, απαραίτητη θεωρείται η επέµβαση µε χαλκούχο.

Ψύλλα αχλαδιάς: «Κρυµµένο» σε προφυλαγµένες θέσεις στα δέντρα ετοιµάζεται να µείνει το έντοµο Cacopsylla pyri, ψύλλα της αχλαδιάς, που προκαλεί ζηµιές σε νεαρούς φυτικούς ιστούς µέσω µύζησης και µπορεί να αντιµετωπιστεί µε επιµεληµένο ψεκασµό αυτή την περίοδο, µια ζεστή ηλιόλουστη µέρα, µε καλή διαβροχή των δέντρων.

 

 

Πηγη

∆ιογκωµένα έλκη µε επιµήκεις ρωγµές στους κλάδους ή στον κορµό των δέντρων, από τα οποία βγαίνει άφθονο κόµµι (ρετσίνι) µέχρι ταχεία κατάρρευση ενός κλάδου το θέρος, είναι τα πρώτα συµπτώµατα της νέκρωσης βραχιόνων από τον µύκητα Eutypa lata στις βερικοκιές.

Τα έλκη αρχίζουν πάντοτε από τις τοµές κλαδέµατος, ενώ η ασθένεια µπορεί να προκαλέσει µέχρι και ολική ξήρανση δέντρων. Τα καλλιεργητικά µέτρα που προτείνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ναυπλίου είναι:

  •  Κλάδεµα µε ξηρό καιρό για αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβληµένων κλάδων.
  •  Απολύµανση των κλαδευτικών εργαλείων ύστερα από κάθε χρήση σε κάθε φυτό.
  •  Επάλειψη των µεγάλων τοµών κλαδέµατος µε κατάλληλες πάστες, µετά το κλάδεµα.
  •  Κλάδεµα µόρφωσης και καρποφορίας όψιµα όπου ενδηµεί η ασθένεια, ώστε να διευκολύνεται ο καλός αερισµός του δέντρου της βερικοκιάς.

 

Πηγη

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 11:52

Ψεκασμός με χαλκούχο στις ελιές μετά το χαλάζι

Written by

Ο ψεκασμός έχει στόχο την προστασία των ελαιόδεντρων από την καρκίνωση ή τη φυματίωση.

 

Αμέσως μετά τη χαλαζόπτωση πρέπει να γίνεται ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία των ελαιοδέντρων από την «καρκίνωση» ή «φυματίωση» της ελιάς.

Όπως ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας με αφορμή τις ζημιές στα ελαιόδεντρα που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών σε διάφορες Τοπικές Κοινότητες της Μεσσηνίας, η συγκομιδή του ελαιοκάρπου θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου διαστήματος για κάθε χρησιμοποιούμενο σκεύασμα.

Σε περιπτώσεις εμφάνισης έντονων συμπτωμάτων της νόσου όπως είναι η παρουσία μεγάλου αριθμού φυματίων (καρκινωμάτων) σε κλαδίσκους του δέντρου, συνιστάται η αφαίρεση των εντόνως προσβεβλημένων κλάδων με κατάλληλο κλάδεμα και η άμεση καταστροφή τους.

 
 
Πηγη
Σελίδα 1 από 8

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΕΡΑΣΕΩΝΑ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ