Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Γεωργικές Προειδοποιήσεις (271)

Την περίοδο αυτή και μετά τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, αρχίζουν τα κλαδέματα των οπωρώνων ακτινιδιάς. Το χειμερινό κλάδεμα της ακτινιδιάς μια πολύ σημαντική εργασία η οποία είναι απαραίτητη για την διασφάλιση καλής υγείας και παραγωγικότητας των φυτών και την παραγωγή καρπών υψηλής ποιότητας.

Για τον λόγο αυτό οι καλλιεργητές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την σωστή εφαρμογή του χειμερινού κλαδέματος στους οπωρώνες της ακτινιδιάς.

Με το κλάδεμα επιδιώκεται:

► Αποκατάσταση ισορροπίας μεταξύ ριζών και κόμης

► Η ρύθμιση της θέσης του αριθμού και του σχήματος των βραχιόνων, κλάδων και κλαδίσκων

► Η ρύθμιση της θέσης του αριθμού και του μεγέθους των καρποφόρων οργάνων

► Η απομάκρυνση των ξερών τμημάτων των φυτών καθώς και των προσβεβλημένων από εχθρούς και ασθένειες

► Η ρύθμιση της θέσης, του μεγέθους, του μεγέθους και της κατεύθυνσης της νέας βλάστησης

► Η διευκόλυνση του φωτισμού και του αερισμού της κόμης των φυτών

► Η ρύθμιση του αριθμού, του μεγέθους και κατ’επέκταση της ποιότητας των καρπών

► Η διευκόλυνση της καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών

► Η διευκόλυνση της κατεργασίας του εδάφους του οπωρώνα

kladema

Εικόνα 1,2: Δένδρο σε κρεβατίνα πριν και μετά το κλάδεμα

Χειμερινό κλάδεμα ακτινιδιάς

Οδηγίες χειμερινού κλαδέματος

► Το χειμερινό κλάδεμα γίνεται με βάση τον τρόπο καρποφορίας του φυτού και τις ιδιατερότητες της κάθε ποικιλίας

► Το χειμερινό κλάδεμα επιβάλλεται να διενεργείται την περίοδο του λήθαργου των κληματίδων

Έχει ως σκοπό:

1. Τη βράχυνση των βλαστών που καρποφορούν

2. Τη διατήρηση της παραγωγής κοντά στον κεντρικό σκελετό και τους βραχίονες του φυτού και

3. Την αφαίρεση καρποφόρων κεφαλών που καρποφόρησαν για δυο έτη και μετά τη δημιουργία βλαστών αντικατάστασης

Κρίσιμα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί κατά τη διενέργεια του χειμερινού κλαδέματος της ακτινιδιάς

♦ Η ανάπτυξη του φυτού πρέπει να γίνεται σε δυο κεντρικούς άξονες – βραχίονες οι οποίοι αποτελούν την βάση της παραγωγής του φυτού.

♦ Οι κλάδοι παραγωγής που θα αφεθούν πρέπει να έχουν καλής ποιότητας ξύλο, να έχουν αναπτυχθεί την περασμένη άνοιξη, να έχουν δεχθεί πλήρη ηλιοφάνεια και να είναι πλήρως ώριμοι – ξυλοποιημένοι.

♦ Να προτιμώνται ως κλάδοι παραγωγής αυτοί που ξεκινούν από τον κεντρικό άξονα του φυτού για να μην δημιουργούνται δευτερεύοντες άξονες που οδηγούν σε απώλεια παραγωγής.

♦ Η απόσταση των κλάδων παραγωγής να είναι όσο το δυνατόν σταθερή και περίπου 35-40cm

♦ Το επιθυμητό σχήμα που πρέπει να έχουν οι κλάδοι παραγωγής μεταξύ τους είναι το ψαροκόκαλο , ώστε να επιτυγχάνεται καλός αερισμός και φωτισμός του φυτού.

♦ Σε ένα πλήρες ανεπτυγμένο φυτό και ανάλογα με τη ζωηρότητα του κατά το χειμερινό κλάδεμα αφήνονται συνήθως 15-20 βέργες παραγωγής.

♦ Μετά το κλάδεμα ακολουθεί μηχανική καταστροφή των κομμένων κλάδων από το έδαφος του οπωρώνα

♦ Ακολουθεί χημική επέμβαση με ένα χαλκούχο σκεύασμα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς (Εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα)

Οι καλλιεργητές θα πρέπει να τηρούν βασικούς κανόνες κατά το κλάδεμα των φυτών τους όπως:

1. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται όταν ο καιρός είναι ξηρός. Αυξημένη υγρασίας ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών

2. Τα κλαδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να απολυμαίνονται (διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 10%)


Ενδεικτικός Πίνακας εγκεκριμένων Μυκητοκτόνων στην καλλιέργεια της Ακτινιδιάς

 

 

Πηγη

Μετά από τις χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες ενημερώνουμε τους παραγωγούς καρποφόρων δέντρων για τα παρακάτω.

Όσον αφορά τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, όταν έχουν σκληραγωγηθεί κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου και αρχές του Χειμώνα,  μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ζημιές σε θερμοκρασίες από -25 έως -35 οC. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να υπάρχουν σε αυτά ζημιές, εκτός ίσως ελαχίστων περιπτώσεων νεαρών δέντρων που δεν πρόλαβαν να μπουν σε λήθαργο έγκαιρα.

ΕΛΙΑ

Όσον αφορά την ελιά, παρόλο που είναι υποτροπικό είδος, έχει κάποιας μορφής σκληραγώγηση στο ψύχος. Η ελιά στην περιοχή Σερρών και Δράμας κινδυνεύει από τους πρώιμους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς παγετούς. Εάν τα δέντρα έχουν προλάβει να σκληραγωγηθούν μπορεί να αντέξουν τα φύλλα τους σε θερμοκρασίες περίπου από  -6 έως -8 οC, ο φλοιός έως -9  οC και το ξύλο στους μεγαλύτερης ηλικίας βλαστούς έως -15 οC. Οι ποικιλίες κορωνέικη και καλαμών θεωρούνται ευπαθείς στις χαμηλές θερμοκρασίες.

ΡΟΔΙΑ

Σε ότι αφορά στη ροδιά, δεν επιβιώνει σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -15 οC που διατηρούνται επί μακρό. Η αντοχή των δέντρων στο ψύχος εξαρτάται επίσης και από άλλους παράγοντες όπως την ποικιλία, την ηλικία, τη θρεπτική και υδατική κατάσταση του δέντρου, πιθανή αποφύλλωση από εχθρούς και ασθένειες την προηγούμενη βλαστική περίοδο και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικράτησαν το χρονικό διάστημα πριν από το ψύχος. Η απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε σε όλη την περιοχή κατά το διάστημα 5 έως 9 Ιανουαρίου 2019 σημειώθηκε στο Φωτολίβος και έφτασε τους -17,4 οC (Μετεωρολογικός Σταθμός Φωτολίβους, Ε.Α.Α.).

Οι ενέργειες τις οποίες πρέπει να προβούν οι ελαιοκαλλιεργητές είναι:

1. Μόλις βελτιωθεί ο καιρός, να προχωρήσουν σε ψεκασμό με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα για την προστασία των πληγών από βακτήρια ειδικά στις περιοχές που ενδημεί το βακτήριο Pseudomonas syringae pv. savastanoi που προκαλεί την καρκίνωση της ελιάς.

2. Πρέπει να αναβάλλουν το κλάδεμα έως ότου διαπιστωθεί η πιθανή ύπαρξη ζημιάς και η έκταση που έχει αυτή. Έτσι θα πρέπει να περιμένουν έτσι ώστε το δέντρο να ξεκινήσει τις αναβλαστήσεις. Σε αυτή την περίπτωση το κλάδεμα γίνεται στο ξερό τμήμα πάνω από τις αναβλαστήσεις του φυτού.

3. Τέλος, πρέπει να γίνει ψεκασμός με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα για να προστατευθούν οι πληγές και οι μεγάλες τομές να καλυφθούν με κάποια προστατευτική πάστα για την ανατροπή εισόδου παθογόνων ξύλου.

Στις ίδιες ακριβώς ενέργειες θα πρέπει να προβούν και οι καλλιεργητές ροδιάς.

Σε κάθε περίπτωση όταν οι παραγωγοί χρειάζεται να προχωρήσουν σε εφαρμογή κάποιου φυτοπροστατευτικού προϊόντος πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες χρήσης του, όπως αναγράφονται στην ετικέτα.

 
 
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 13:08

Ασθένειες ξύλου του Αμπελιού

Written by

Η αντιμετώπιση των ασθενειών του ξύλου του αμπελιού, βασίζεται στη λήψη προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια του κλαδέματος, λόγω έλλειψης φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αντιμετώπισή τους.

 

Η εφαρμογή των μέτρων αυτών γίνεται με σκοπό τη μείωση, στο ελάχιστο δυνατό, του μολύσματος που θα προσβάλει το ξύλο.

 

Γενικές αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά το κλάδεμα:

 

► Το κλάδεμα να γίνεται όσο το δυνατόν αργότερα, στο τέλος του χειμώνα ή στην αρχή της άνοιξης, με ξηρό καιρό και νηνεμία.

 

► Να κλαδεύονται πρώτα τα γερά πρέμνα, τα άρρωστα να μένουν τελευταία. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται με καθαρό οινόπνευμα, ή διάλυμα φορμόλης 2% ή διάλυμα χλωρίνης 10% .

 

► Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές.

 

► Επάλειψη των τομών κλαδέματος (οπωσδήποτε των μεγάλων) με κατάλληλο εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

 

► Να αφαιρούνται και να καίγονται τα προσβεβλημένα πρέμνα ή τμήματά τους καθώς και οι κληματίδες με πληγές ή έλκη, οι ασπρισμένες και οι κακά ξυλοποιημένες. Η αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων πρέπει να γίνεται με διαδοχικά κοψίματα, μέχρι στην τελική τομή να μην υπάρχουν καστανοί μεταχρωματισμοί και άλλες αλλοιώσεις.

 

► Αμέσως μετά το κλάδεμα και για την προστασία των τομών κλαδέματος, συνιστάται ψεκασμός των πρέμνων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα.

 

► Επιβάλλεται η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.

 

1. ΙΣΚΑ

 

Η ασθένεια οφείλεται σε σύμπλοκο μυκήτων. Οι μολύνσεις γίνονται από τις μεγάλες τομές κλαδέματος.

 

iska01

 

Συμπτώματα:

 

Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται αρχικά στα κατώτερα φύλλα των κληματίδων. Παρατηρείται περιφερειακή χλώρωση που καταλήγει σε ξήρανση. Στα μεσονεύρια διαστήματα εμφανίζονται χλωρωτικές κιτρινωπές και καστανωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος, που στη συνέχεια νεκρώνονται, συνενώνονται και καλύπτουν όλο το μεσονεύριο διάστημα, εκτός από μια πράσινη λωρίδα που παραμένει κατά μήκος των κύριων νευρώσεων. Ακολουθεί ξήρανση των κορυφών των κληματίδων και των σταφυλών. Μπορεί να παρατηρηθούν και ξηράνσεις βραχιόνων ή και ολόκληρων πρέμνων. Το προσβεβλημένο ξύλο είναι εύθρυπτο, έχει σπογγώδη υφή και χρώμα κιτρινόλευκο.

 

Οδηγίες:

 

Eπιμελής εφαρμογή των ανωτέρω προληπτικών πρακτικών, προκειμένου να παρεμποδιστεί η μετάδοσή της ασθένειας.

 

2. ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ

 

Η προσβολή αρχίζει από μη επουλωμένες τομές κλαδέματος.

 

EYTYPIWSH

 

Συμπτώματα:

 

Ο μύκητας, προκαλεί τη δημιουργία ελκών στους κορμούς και τους βραχίονες των προσβεβλημένων πρέμνων. Σε κατά μήκος τομή του προσβεβλημένου ξύλου εμφανίζεται καστανός μεταχρωματισμός. Στα άρρωστα πρέμνα παρατηρείται καθυστερημένη βλάστηση με χλώρωση, μικροφυλλία, βραχυγονάτωση, παραμόρφωση και περιφερειακή νέκρωση των φύλλων.

 

Οδηγίες:

 

Η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων κεφαλών βραχιόνων και κορμών, είναι καλύτερα να γίνεται με ξηρό καιρό την άνοιξη, όταν τα συμπτώματα στους νεαρούς βλαστούς είναι ακόμη χαρακτηριστικά. Η τελική τομή του κοψίματος πρέπει να εμφανιστεί τελείως υγιής και να γίνει επάλειψή της με κατάλληλο μυκητοκτόνο.

 

3. ΦΟΜΟΨΗ

 

Προσβάλει κληματίδες, κεφαλές, βραχίονες και φύλλα των πρέμνων. Παρατηρείται στην ετήσια βλάστηση αλλά και στο παλιό ξύλο. Η επέκταση της ασθένειας ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό.

 

FWMOPSH

 

Συμπτώματα:

 

Τα σοβαρότερα συμπτώματα εμφανίζονται στις κληματίδες. Την άνοιξη στα κατώτερα 5-6 μεσογονάτια διαστήματα των προσβεβλημένων κληματίδων, εμφανίζονται μικρές καστανόμαυρες νεκρωτικές κηλίδες που συχνά συνενώνονται και δημιουργούν ακανόνιστες μελανές νεκρωτικές επιφάνειες. Τη χειμερινή περίοδο οι προσβεβλημένες κληματίδες νεκρώνονται από την εξάπλωση του μύκητα και αποκτούν χρώμα λευκό ή ανοιχτό γκρίζο. Στα φύλλα η προσβολή εμφανίζεται με τη μορφή μικρών γωνιωδών καστανόμαυρων κηλίδων.

 

Οδηγίες:

 

Eπιμελής εφαρμογή των ανωτέρω προληπτικών πρακτικών, προκειμένου να παρεμποδιστεί η μετάδοσή της ασθένειας.

 

 

Πηγη

Τα εσπεριδοειδή και ιδιαίτερα η πορτοκαλιά ευνοούνται από κλίμα σχετικά υγρό και θερμό, με χειμώνα ήπιο, η δε θερμοκρασία να μην κατεβαίνει κάτω από 0°C. 

Καλλιεργούνται όμως και σε περιοχές ημιτροπικές, όπως και σε περιοχές της Νότιας Εύκρατης ζώνης, όπου πολύ συχνά η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 0°C, δηλαδή εκεί όπου απαντάται το φυσικό φαινόμενο των παγετών.

Ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Σπάρτης η πτώση παγετών είναι κάτι το σύνηθες, με διακυμάνσεις ως προς την ένταση και την έκταση των ζημιών από έτος σε έτος.  

Με αφορμή το γεγονός ότι το φυσικό φαινόμενο των παγετών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα εσπεριδοειδή, δίνουμε στους Συν/ρους τις πιο κάτω απλές πληροφορίες για τους παγετούς και τις καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να κάνουν στα δένδρα τους, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Α. ΠΑΓΕΤΟΙ

Οι παγετοί μπορεί να είναι μέτριοι, ελαφροί η ισχυροί:

► Ελαφροί παγετοί συμβαίνουν όταν η θερμοκρασία κατέβει από 0°C μέχρι -2°C, οπότε τα εσπεριδοειδή ζημιώνονται συνήθως ελαφρά και ιδιαίτερα οι καρποί.

► Μέτριοι παγετοί από -2°C μέχρι -4°C, οπότε προκαλούν σοβαρές ζημιές στους καρπούς και αρκετές ζημιές στα φύλλα και στους βλαστούς των δένδρων.

► Οι ισχυροί παγετοί κάτω των -4°C καταστρέφουν πλήρως τους καρπούς, μεγάλο τμήμα των δένδρων (κλώνοι - βραχίονες) ίσως δε και ολόκληρα τα δένδρα.

Τα είδη των εσπ/δών παρουσιάζουν ως προς την αντοχή στους παγετούς την κατωτέρω σειρά από τα λιγότερο προς τα περισσότερο ανθεκτικά:

  1. Κιτριά
  2. Λεμονιά
  3. Grape fruit και φράπα
  4. Μανταρινιά η Κοινή
  5. Πορτοκαλιά Κοινή
  6. Πορτοκαλιά Βαλέντσια
  7. Πορτοκαλιά NAVEL - NAVELINA - ΣΑΛΟΥΣΤΙΑΝΑ
  8. Πορτοκάλια NAVEL NEW HALL (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -6° C)
  9. Μανταρινιά Κλημεντίνη (αντοχή ανεπτυγμένων δένδρων -7°C )
  10. Μανταρινιά Σατσούμα (αντοχή έως -10°C )

ARGOLIDA

Β. ΖΗΜΙΕΣ

► Ελαφρές ζημίες:

Ξηραίνονται μόνον μερικοί βλαστοί ή μέρος του φυλλώματος, ζημιώνονται δε εν μέρει και οι καρποί.

► Μέτριες ζημίες:

Ξηραίνονται μέρος του φυλλώματος και των κλάδων, πολύ δε περισσότερο οι καρποί.

► Σοβαρές ζημίες:

Καταστρέφεται ολόκληρη η κόμη (το υπέργειο μέρος του δένδρου) που ευρίσκεται πάνω από το σημείο εμβολιασμού, ίσως δε και ολόκληρο το δένδρο.

Γ. ΕΙΔΗ ΠΑΓΕΤΩΝ 

Υπάρχουν βασικά δύο είδη παγετού:

► Παγετοί εξ ακτινοβολίας (λευκοί παγετοί ή ασπρόπαγοι): 

Συμβαίνουν όταν συνυπάρχουν ξαστεριά και νηνεμία, οπότε το έδαφος ακτινοβολεί θερμότητα προς την ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα ψύχεται. Αυτοί μπορεί να αντιμετωπισθούν με διάφορους τρόπους π.χ. με θέρμανση, με μηχανικούς αναμείκτες (ανεμομείκτες) και με πότισμα SPRAYER υπό πίεση κάτω από το φύλλωμα του δένδρου. Οι παγετοί  αυτοί είναι οι πλέον συνηθισμένοι και πιο ισχυροί στα χαμηλότερα εδαφικά σημεία μιας περιοχής (πλησίον, ποταμών, χειμάρρων, ρεμάτων, κλπ.).

► Παγετοί που προέρχονται από ψυχρά ρεύματα αέρα (μαυρόπαγοι): 

Συμβαίνουν όταν υπάρχει ψυχρό ρεύμα αέρα και πλήττει περισσότερο τα δένδρα που έχουν έκθεση προς αυτόν (υψηλότερα σημεία μιας περιοχής). Είναι οι πλέον καταστροφικοί και δύσκολα αντιμετωπίζονται.

1

Δ. ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΓΕΤΟ

1. Κατά την εγκατάσταση του δενδρώνα να επιλέγονται ποικιλίες ανθεκτικές στους παγετούς π.χ. πορτοκαλιά αντί λεμονιάς, Κλημεντίνη αντί πορτοκαλιάς, από τις ποικιλίες πορτοκαλιάς το NAVEL NEW HALL σε υποκείμενο CITRUS MELO κ.ά.

2. Να διατηρούνται τα δένδρα σε καλή θρεπτική κατάσταση, απαλλαγμένα από αρρώστιες, τροφοπενίες, προσβολές από έντομα ή τετρανύχους κ.λ.π. Τα εξασθενημένα δένδρα από οποιαδήποτε αιτία είναι περισσότερο ευαίσθητα.

3. Το κλάδεμα και το καθάρισμα να γίνεται όχι αργότερα από τα μέσα Ιουλίου για να αποφεύγεται η ανάπτυξη τρυφερής βλάστησης κατά το Φθινόπωρο, η οποία καταστρέφεται εύκολα από τους παγετούς, ποτέ δε κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.

4. Απαγορεύεται η ρίψη αζωτούχου λίπανσης μετά τη καρπόδεση.

5. Να μη γίνεται κατεργασία του εδάφους (καλλιέργεια, υπεδαφοκαλλιέργεια) κατά το τέλος Φθινοπώρου ή κατά το Χειμώνα, αλλά να αφαιρούνται τα ζιζάνια (αγριόχορτα) με κοπή ή να καταστρέφονται με ζιζανιοκτόνα. Αριστο είναι το έδαφος το χειμώνα να είναι γυμνό  βλάστησης, όχι όμως καλλιεργημένο.

6. Να γίνεται άρδευση SPRAYER (εφόσον υπάρχει δυνατότητα) όταν αναμένεται παγετός και καθ΄ όλη τη διάρκειά του με την χρήση θερμοστάτη. Με την άρδευση ανεβαίνει η θερμοκρασία του εδάφους λίγους βαθμούς, ώστε το ριζικό σύστημα δεν παγώνει, με την εξάτμιση δε του νερού που έχει υψηλότερη θερμοκρασία από το περιβάλλον δημιουργείται κάτω από το φύλλωμα του δένδρου μικροκλίμα με τουλάχιστον 2-3°C ανώτερη θερμοκρασία από αυτή του περιβάλλοντος. Όταν το νερό είναι από βαθιά γεώτρηση τα αποτελέσματα είναι περισσότερο ευνοϊκά. Γενικά είναι παραδεκτό ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, αν όχι ο μοναδικός μέχρι σήμερα γνωστός, αντιπαγετικής προστασίας και για τα δύο είδη παγετών (εξ ακτινοβολίας και ψυχρών ρευμάτων).

7. Η χρησιμοποίηση ανεμομεικτών δυνατόν να ανεβάσει τη θερμοκρασία κατά δύο (2) περίπου °C και οι καρποί και τα δένδρα να αποφύγουν τη ζημία. Αυτό συμβαίνει μόνον στους παγετούς εξ ακτινοβολίας, απεναντίας ο τρόπος αυτός μεγενθύνει την άσχημη δράση του παγετού ψυχρών ρευμάτων. Οι ανεμομείκτες προστατεύουν τα φύλλα και τους καρπούς με την έντονη ανάμειξη του ψυχρού αέρα που βρίσκεται πλησίον της επιφανείας του εδάφους με το θερμότερο που ευρίσκεται λίγο υψηλότερα, διώχνουν τον ψυχρό αέρα μακριά από τα φύλλα, μικραίνουν την περίοδο των χαμηλών θερμοκρασιών και γενικά διατηρούν τη θερμοκρασία περίπου 2°C πάνω από την ελάχιστη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

8. Συνιστάται μετά τους ισχυρούς, παγετούς να γίνεται ψεκασμός του δενδρώνα με ένα χαλκούχο σκεύασμα ή άλλο μυκητοκτόνο. Αυτό για να αποφευχθεί η μόλυνση των δένδρων που γίνεται από τις δημιουργηθείσες ρωγμές στους βλαστούς του δένδρου από το βακτήριο Pseudomonas syringae, από τo οποίο ξηραίνονται οι βλαστοί των Εσπεριδοειδών.

Ε. ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝΔΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ

► Κλάδεμα: 

Οποιαδήποτε εποχή του έτους εκτός χειμώνα, κυρίως όμως άνοιξη και θέρος, πρέπει να αφαιρούνται οι ξηροί βλαστοί και κλάδοι. Αυτό ποτέ να μη γίνεται αμέσως μετά το παγετό. Στην περίπτωση ισχυρών παγετών συνιστάται το κλάδεμα να γίνεται το Καλοκαίρι , με σκοπό να έχουν εκδηλωθεί πλήρως (κατά το δυνατόν) τα ξηρά τμήματα των δένδρων που πρέπει να κοπούν.

► Λίπανση: 

Τα παγετόπληκτα δένδρα πρέπει να λιπαίνονται ανάλογα με τις ζημιές που έχουν υποστεί: 

► Δένδρα με ελαφρές ζημιές: 

Εφόσον δεν έχει διαταραχθεί η φυσιολογική ισορροπία μεταξύ ριζών και κόμης δεν αναπτύσσονται πολλοί λαίμαργοι βλαστοί και η καρποφορία προβλέπεται κανονική. Κατά συνέπεια η λίπανση πρέπει να γίνεται όπως και στα άλλα δένδρα που δεν ζημιώθηκαν. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική αζωτούχος λίπανσης (αμμωνίες) και ιδιαίτερα μετά τη καρπόδεση, για να αποφευχθεί η όψιμη Φθινοπωρινή βλάστηση και η ανάπτυξη λαίμαργων (βλαστομανία), που εύκολα καταστρέφονται από τον παγετό και είναι  πάντα σε βάρος της καρποφορίας.

► Δένδρα με μέτριες ζημιές: 

Λιπαίνονται με σαφώς μικρότερες ποσότητες λιπασμάτων και ιδιαίτερα αζωτούχων τοιούτων.

► Δένδρα με σοβαρές ζημιές:

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αζωτούχα λιπάσματα. Η γονιμότητα των εδαφών και οι λιπάνσεις που έγιναν κατά τα προηγούμενα χρόνια επαρκούν για να εφοδιάσουν τα παγετόπληκτα δένδρα με τα αναγκαία θρεπτικά στοιχεία μέχρις ότου αποκατασταθούν.

Μετά το παγετό παρατηρούνται συνήθως στα πληγέντα δένδρα τροφοπενίες ιχνοστοιχείων ψευδαργύρου, μαγγανίου και μαγνησίου, οι οποίες πρέπει να θεραπευθούν. Οι τροφοπενίες αυτές με την αζωτούχο λίπανση επικαλύπτονται. Δεν θεραπεύονται όμως αλλά υπάρχουν σε λανθάνουσα κατάσταση. Ιδιαίτερα να προσεχθεί η τροφοπενία Μαγνησίου, γιατί η έλλειψη του στοιχείου αυτού έχει μεγάλη σχέση με την ευπάθεια των δένδρων στους παγετούς.

► Αρδευση: 

Δεν πρέπει να γίνεται άρδευση αμέσως μετά τον παγετό.

Ανεξάρτητα με το μέγεθος των ζημιών, πολλές φορές παρατηρείται αφυδάτωση των φύλλων των δένδρων, που όμως δεν πρέπει να μας παρασύρει σε ποτίσματα. Η αφυδάτωση δεν οφείλεται στην έλλειψη νερού, αλλά στο ότι οι ρίζες λόγω χαμηλών θερμοκρασιών δεν μπορούν να απορροφήσουν αρκετό νερό και αργότερα τα ποτίσματα πρέπει να είναι περιορισμένα. Όσο μεγαλύτερη ζημιά έχει προξενηθεί στο φύλλωμα, τόσο λιγότερο νερό πρέπει να δίνεται με το πότισμα. Όπως είναι γνωστό το περισσότερο νερό που απορροφούν οι ρίζες διαφεύγει από τα φύλλα στην ατμόσφαιρα με το φαινόμενο της διαπνοής. Όσο λοιπόν λιγότερο φύλλωμα υπάρχει στο δένδρο τόσο λιγότερο νερό χάνεται με τη διαπνοή και επομένως τόσο λιγότερο το νερό που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατά την άρδευση. Γιʼ αυτό το λόγο τα ποτίσματα πρέπει να είναι περιορισμένα στα παγετόπληκτα δένδρα.

► Καταπολέμηση εχθρών ασθενειών: 

Όπως τα δένδρα που δεν ζημιώθηκαν από τον παγετό, έτσι με την ίδια επιμέλεια πρέπει να καταπολεμούνται οι ασθένειες και τα έντομα στα παγετόπληκτα δένδρα. Ανεξάρτητα αν παράγουν καρπούς ή όχι, πρέπει να έχουν πράσινο και απρόσβλητο φύλλωμα για να συνέλθουν συντομότερα.

Για τον χρόνο και τον τρόπο καταπολέμησης των εχθρών και των ασθενειών είναι ανάγκη να συμβουλεύεσθε τον Γεωπόνο σας.

 
 
 

Οι προσβολές ευνοούνται από τις πολλές βροχές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Καθοριστικός παράγοντας για τον ακριβή αριθμό και τον χρόνο που θα λάβουν χώρα οι επεμβάσεις είναι η εποχή και η διάρκεια των βροχοπτώσεων.

Ανθονόμος

(Αnthonomus amygdali)

ANTHONOMOS

Ο ανθονόμος της αμυγδαλιάς έχει μήκος 3-4mm και χρώμα σκούρο καστανό.

Έχει μια γενεά το έτος και είναι δραστήριο το χειμώνα και την άνοιξη.

Το καλοκαίρι τα ενήλικα άτομα βρίσκονται σε προστατευμένες θέσει πάνω ή κοντά στα δένδρα (κάτω από ξερούς φλοιούς, σε ρωγμές του φλοιού, μέσα στο έδαφος και αλλού).

Τα ενήλικα δραστηριοποιούνται από τις αρχές Νοεμβρίου.

Αφού τραφούν για δυο εβδομάδες σε βάρος των οφθαλμών, συζευγνύονται και αρχίζουν να ωοτοκούν.

Η ωοτοκία γίνεται από τον Δεκέμβριο έως τέλος Φεβρουαρίου, αναλόγως της περιοχής.

Το θηλυκό εναποθέτει σε κάθε οφθαλμό ένα αυγό.

Οι προσβεβλημένοι οφθαλμοί ξεραίνονται χωρίς να ανοίξουν και τελικά πέφτουν στο έδαφος.

Συστάσεις

Σε περιοχές όπου υπάρχει ένδειξη ότι το φθινόπωρο ο ενήλικος πληθυσμός του εντόμου πάνω στα δένδρα είναι πυκνός μετά την πτώση των ¾ των φύλλων, μέχρι και τον Ιανουάριο μήνα, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Φώμοψη ή Έλκος κλαδίσκων

Phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali)

FOMOPSI

Εικ. 1,2,3 : Προσβολή από Fusicoccum amygdali

Οι έντονες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου διευκολύνουν την είσοδο της Φώμοψης phomopsis amygdali (συν. Fusicocum amygdali) στις Αμυγδαλιές.

Προσβολές παρατηρούνται σε καλλιέργειες που βρίσκονται σε χαμηλότερες και υγρότερες περιοχές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας.

Συμπτώματα:

Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα.

Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από έναν οφθαλμό.

Σε μεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειμάζει. Διαχειμάζει επίσης στα προσβεβλημένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος.

Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.

Συνθήκες ανάπτυξης:

Υγρός και βροχερός καιρός (κατά τη βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων.

Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-36ΟC (άριστη 27-29 ΟC). Τα μολύσματα διασπείρονται με νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο, τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις.

Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι σημαντικότερες εποχές για την πραγματοποίησης μολύνσεων.

Καταπολέμηση:

Α) Καλλιεργητικά μέτρα:

Αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα της ασθένειας, για τη μείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείμασης του παθογόνου.

Β) Χημικά μέτρα:

Συνιστώνται 2-3 ψεκασμοί για την καταπολέμηση του παθογόνου το φθινόπωρο:

1ος ψεκασμός με την πτώση των φύλλων ,

2ος αμέσως μετά το κλάδεμα και

3ος κατά τη διάρκεια του λήθαργου το χειμώνα.

Καθοριστικός παράγοντας για τον ακριβή αριθμό και τον χρόνο που θα λάβουν χώρα οι επεμβάσεις είναι η εποχή και η διάρκεια των βροχοπτώσεων.

Οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της φώμοψης συνεχίζονται (ισάριθμοι) την άνοιξη κατά την περίοδο έκπτυξης των οφθαλμών μέχρι του σχηματισμού και της διόγκωσης των νεαρών καρπιδίων.

Μονίλια  (Monilinia laxa)

 Κορύνεο (Coryneum beijerinckii)

Η Μονίλια είναι η σοβαρότερη ασθένεια της Αμυγδαλιάς

Η προσβολή από το κόρύνεο ευνοείται από τις πολλές βροχές του φθινοπώρου και του χειμώνα οπότε συνεχίζονται οι προσβολές των νεαρών βλαστών ιδιαίτερα (προκαλεί έλκη στους βλαστούς και κλάδους)

Συστάσεις:

Η καταπολέμηση της ασθένειας γίνεται ταυτόχρονα με την μονίλια.

1) Κλάδεμα και καταστροφή με φωτιά των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων και καρπών (μούμιες) των δένδρων.

2) Να γίνουν ψεκασμοί με βορδιγάλειο πολτό με την πτώση των ¾ των φύλλων και επανάληψη με τα ίδια φάρμακα, κατά την περίοδο της χειμερίας νάρκης, λίγο προ της ενάρξεως διογκώσεων των οφθαλμών.

Πολυστίγμωση

(Polystigma ochraceum)

POLYSTOGMWSH

Προσβολή από Πολυστίγμωση

Συνεχίζεται η παρουσία της πολυστίγμωσης σε Αμυγδαλεώνες του Ν. Μαγνησίας  (Νέα Αγχίαλος, Κανάλια) καθώς και σε περιοχές των Ν. Λάρισας και Φθιώτιδας.

Συστάσεις:

1. Ψεκασμό των δένδρων με βορδιγάλειο πολτό πριν την πτώση των φύλλων

2. Για τον περιορισμό ή την εξάλειψη των μολυσμάτων, συνιστάται επίσης ψεκασμός των πεσμένων στο έδαφος μολυσμένων φύλλων με ουρία 10-12% και ενσωμάτωση αυτών (πολύ βαθύ παράχωμα) κατά το χειμώνα με καλλιέργεια εδάφους.

 

 

Πηγη

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 10:11

Πρώτες βοήθειες για το Βακτηριακό κάψιμο

Written by

Ένα πολύ επικίνδυνο φυτοπαθογονο βακτήριο αποτελεί το Βακτηριακό κάψιμο. Η ιδιαιτερότητα αυτού του βακτηρίου έγκειται στο γεγονός πως αρκεί μια μικρή προσβολή καi εν συνεχεία, πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας.

Στην περίπτωση που ένας οπωρώνας έχει μολυνθεί από το βακτήριο τη μία χρονιά, οπωσδήποτε η φυτοπαθολογική προσέγγιση της εν λόγω καλλιέργειας θα πρέπει να είναι διαφορετική την επόμενη χρονιά διότι σίγουρα η ασθένεια υφίσταται στον οπωρώνα ακόμη.

Από τη στιγμή που η ασθένεια έχει κάνει την εμφάνιση της τη μια χρονιά, την αμέσως επόμενη χρονιά δε μιλάμε για πρόληψη της ασθένειας αλλά ήδη για αντιμετώπιση της προσβολής.

Καθώς τα δένδρα οδεύουν προς το λήθαργο

Μία από τις σημαντικότερες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν είναι να αφαιρεθούν οι προσβεβλημένοι βλαστοί, διότι μπορεί το παθογόνο να είναι σε λανθάνουσα κατάσταση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά διαχειμάζει στα έλκη των βλαστών και κάποια στιγμή την άνοιξη θα ξυπνήσει.

Γενικός κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερα είναι τα έλκη και τα κλαδιά τόσο πιθανότερη είναι η επιβίωση του βακτηρίου.

Αυτή την περίοδο που τα δένδρα εισέρχονται στο λήθαργο, είναι ιδανική για να αφαιρεθούν τα προσβεβλημένα κλαδιά, μιας και είναι αυτά με τη χαρακτηριστική εμφάνιση του βακτηριακού καψίματος αλλά και αυτά που θα αποφυλλωθούν τελευταία.

Το νεκρό ξύλο θα πρέπει να αφαιρεθεί διότι μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για άλλους φυτοπαθογόνους μύκητες.

Επίσης, σε νεότερους οπωρώνες καλό θα είναι να δούμε εάν υπάρχουν προσβολές στο ριζικό σύστημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προσβολής είναι δένδρα που έχουν αποχρωματιστεί μωβ και έχουν λεκέδες και νεκρωμένο ιστό στο υποκείμενο.

21 1

Έξοδος του οπωρώνα από το λήθαργο

Λογικά, το παθογόνο θα είναι ακόμη εκεί και θα περιμένει και αυτό να ξυπνήσει. Οι κατάλληλοι προστατευτικοί ψεκασμοί με τα κατάλληλα σκευάσματα θα πρέπει να γίνουν (π.χ. χαλκός, θειασβέστιο). Προσοχή απαιτείται για πιθανές φυτοτοξικότητες, γι’αυτό και οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνουν στις σωστές συγκεντρώσεις και στο κατάλληλο στάδιο.

Προσοχή!

Θα πρέπει οι ψεκασμοί να είναι επαρκείς και να καλύψουν όλες τις σειρές χωρίς να αφεθούν περιοχές αψέκαστες.

Επίσης η περίοδος της άνθησης είναι υψίστου κινδύνου για νέες προσβολές

Μία βδομάδα μετά την πτώση των πετάλων είναι πιθανό η λοίμωξη να υπάρξει ξανά.

Fireblight

Η στρατηγική είναι το παν

Η μηδενική ανοχή στο βακτήριο, των υπέρπυκνων οπωρώνων είναι το μόνο σίγουρο. Εάν λοιπόν ο απολογισμός της ζημία υπερβαίνει το 40-50%, τότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αντικατάστασή του.

Ίσως στο μέλλον ένας ρυθμιστής ανάπτυξης θα βοηθούσε.images

Επιπλέον κίνδυνος οι νέες φυτεύσεις

Καθώς πολλά από τα συστήματα καλλιέργειας μετατρέπονται σε συστήματα V, συστήματα με υψηλό άξονα ανάπτυξης των δένδρων, ο κίνδυνος εμφάνισης του βακτηρίου είναι πολύ μεγάλος. Λόγω αυτού του συστήματος φύτευσης και ανάπτυξης των δένδρων, υπάρχει λιγότερο μόνιμο ξύλο το οποίο και θα αντιμετωπίσει τις εξάρσεις του βακτηρίου, όπου αυτές υπάρξουν, καθώς οι καλλιεργητές τείνουν να ωθήσουν τα δένδρα να φτάσουν στο κορυφαίο σύρμα.

Επίσης, τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους, τα δένδρα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα σε μολύνσεις από τη στιγμή που αυτά δέχονται έντονες πιέσεις ανάπτυξης.

Εκτός από τα άνθη τα οποία έχουμε ήδη αναφέρει, επίσης τα πράσινα μέρη είναι επιρρεπή σε μολύνσεις.

Τα τρυφερά πράσινα μέρη του δένδρου αποτελούν τις οδούς εισόδου του βακτηρίου προς τον κορμό του δένδρου. Γι’ αυτό το λόγο και η προσθήκη αζώτου δε θα ωφελούσε από τη στιγμή που προωθεί τη βλαστική ανάπτυξη.

phytophthora6a zoom 21kqpb4

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας

► Νέκρωση ιστών (δείχνουν σαν καψαλισμένοι από φωτιά, γι’ αυτό η ασθένεια λέγεται «κάψιμο»

► Ανώριμοι καρποί υδαρείς, σκούροι πράσινοι, καστανοί που εκκρίνουν γαλακτόχρωμες έως κεχριμπαρένιες σταγόνες βακτηριακής εξίδρωσης  σε υγρές συνθήκες.

► Μαραμένες ταξιανθίες που παραμένουν επάνω στο δένδρο.

► Φύλλα που φαίνονται αρχικά βρεγμένα-υδαρή με μεσονεύριες κηλίδες στο έλασμα οι οποίες εν συνεχεία συνενώνονται.

► Περιμετρική νέκρωση των φύλλων

► Στους προσβεβλημένους ετήσιους βλαστούς η κορυφή τους κάμπτεται χαρακτηριστικά σαν μπαστούνι  (βακτηρία), μαραίνονται και γρήγορα νεκρώνονται δείχνοντας καμένοι.

 
 

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση Εχθρών και Ασθενειών στα Πυρηνόκαρπα

ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ

(Phytophthora spp.)

► Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους.

►  Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δένδρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκατ. υγιούς ιστού και επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (βορδιγάλλεια πάστα). Μετά την ξήρανση της πάστας γίνεται επάλειψη με προστατευτικό πληγών ή λινέλαιο ή καθαρή πίσσα.

► Ξελάκωμα και επάλειψη των δένδρων γύρω από την εστία προσβολής με την ίδια πάστα όπως παραπάνω ή ψεκασμός με έτοιμο χαλκούχο στην ισχυρότερη συνιστώμενη δόση ή ριζοπότισμα με μίγμα cheshunt (αποτελείται από 11 μέρη βάρους ανθρακικού αμμωνίου και 2 μέρη θειικού χαλκού σε σκόνη και χρησιμοποιείται σε δόση 2-3 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό).

► Καλή στράγγιση του οπωρώνα τη χειμερινή περίοδο.

► Οι επεμβάσεις με χαλκούχα στο έδαφος να γίνονται μόνο αν υπάρχει ανάγκη, διότι ο χαλκός συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας ειδικά στα όξινα εδάφη.

ΜΟΝΙΛΙΑ

(Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)

monilia

► Οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη θα προέλθουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη.

► Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος.

ΕΞΩΑΣΚΟΣ

(Taphrina deformans (Berk.) Tul. var. persicae)

ekswaskos12

► Συνιστάται η αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων με ξηρό καιρό.

► Όπου διαπιστώθηκαν προσβολές, συνιστάται επέμβαση στο τέλος της πτώσης των φύλλων με βορδιγάλειο πολτό ή άλλο χαλκούχο σκεύασμα. Η χρήση των χαλκούχων να γίνεται αφού έχουν ψηθεί (ωριμάσει) τα μάτια, για να αποφευχθεί η ζημιά από φυτοτοξικότητα.

► Η επέμβαση αυτή καταπολεμά αποτελεσματικά και το ΚΟΡΥΝΕΟ (Stigmina carpophila (Lιv.) M.B. Ellis).

koryneo

koryneo2

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ και ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΚΟΣ

(Pseudomonas syringae pv. syringae; Pseudomonas syringae pv. mors prunorum)

bakthriako elkos

► Η παρουσία καφεκόκκινου αποχρωματισμού κάτω από τον προσβεβλημένο φλοιό είναι χαρακτηριστική του βακτηρίου. Οι οφθαλμοί νεκρώνονται, καφετιάζουν και εκρέει κόμμι. Το ριζικό σύστημα συνήθως δεν είναι προσβεβλημένο. Σε έντονα προσβεβλημένα δέντρα αναπτύσσονται λαίμαργοι βλαστοί στην περιοχή του λαιμού.

► Συνιστάται εκρίζωση και κάψιμο των έντονα προσβεβλημένων δένδρων (προσβολή στον κορμό σε απόσταση μικρότερη των 50 εκ. από το έδαφος).

► Επιμελημένη αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών των δένδρων (να περιλαμβάνεται και τμήμα υγιούς κλάδου τουλάχιστον 30 εκ.) με ξηρό καιρό, απολύμανση των πληγών με χαλκούχο σκεύασμα και των εργαλείων με υδατικό διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10% ή μετουσιωμένου οινοπνεύματος 3 προς 1 σε νερό. Μετά την απολύμανση να γίνει κάλυψη των πληγών με αλοιφή εμβολιασμού ή λινέλαιο.

► Ψεκασμός μετά την πτώση των φύλλων με χαλκούχα σκευάσματα στη μέγιστη συνιστώμενη δόση.

bakthriako elkos2

ΣΚΟΛΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

(Scolytus rugulosus Müller, Coleoptera: Curculionidae, Scolytinae)

skolyths

► Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολές από το έντομο αυτό, συνιστάται τα κλαδιά από το χειμερινό κλάδευμα να αφήνονται στην άκρη του κερασεώνα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές εντομοπαγίδες οι οποίες θα καίγονται την Άνοιξη, με την εμφάνιση του εντόμου (τοποθέτηση των κλαδιών περιμετρικά κάθε 10-20 μέτρα).

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ

(Adoxophyes orana F., Lepidoptera: Torticidae)

► Απομάκρυνση ή/και καταστροφή καρπών που μένουν στον οπωρώνα μετά την συγκομιδή (είτε πάνω στα δέντρα είτε στο έδαφος, ακόμα και σε σωρούς στις άκρες) με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του επόμενου έτους.

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ

(Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae)

vamvakada rodakinias

► Αφαίρεση και καταστροφή με κάψιμο των κλάδων που είναι έντονα προσβεβλημένοι.

► Τρίψιμο του προσβεβλημένου φλοιού με ένα μαλακό πινέλο βουτηγμένο σε ήπιο διάλυμα σαπουνιού.

► Ψεκασμός των κορμών με νερό υπό πίεση.

► Επέμβαση με διάφορα σκευάσματα παραφινέλαιων.

► Η βαμβακάδα έχει αναπτύξει υψηλούς πληθυσμούς, ιδιαίτερα στις περιοχές της Πιερίας. Διαπιστώθηκαν προσβολές στις ακτινιδιές τόσο στον κορμό και στους κλάδους όσο και στους καρπούς. Το έντομο διαχειμάζει ως γονιμοποιημένο θηλυκό.

vamvakada aktinidia

 

 

Πηγη

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 09:31

Η παρενιαυτοφορία των οπωροφόρων

Written by

Παρενιαυτοφορία είναι το φαινόμενο όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία (βεντέμα) και παράγει ικανοποιητικά, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομα πτώση της παραγωγής που δεν οφείλεται σε παθολογικά ή σε κλιματολογικά αίτια, λόγω κατανάλωσης σε μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών αποθεμάτων του δένδρου.

Το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας είναι ευρέως διαδεδομένο σε πολλά οπωροφόρα δένδρα αλλά δεν είναι καθολικό.

Αυτό που συμβαίνει είναι:

Στα οπωροφόρα δένδρα λαμβάνει χώρα η εκκίνηση του σχηματισμού των ανθοφόρων οφθαλμών για το φορτίο της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, και για τις περισσότερες των περιπτώσεων, η εναλλαγή μεταξύ μικρού και μεγάλου μεγέθους παραγόμενων καρπών, οφείλεται στον ανταγωνισμό μεταξύ της τρέχουσας παραγωγής και των ανθοφόρων οφθαλμών της νέας σεζόν.

Μια μεγάλη παραγωγή τη μία χρονιά, θα εξαντλήσει τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για το σχηματισμό των νέων ανθοφόρων οφθαλμών. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ορμόνες που παράγονται από τα σπέρματα που εξάγονται από τις αναπτυσσόμενες ωοθήκες έχουν άμεσο ανασταλτικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη των ανθέων.

Η μηλιά είναι ένα δένδρο στο οποίο έχει μελετηθεί εκτενώς το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, και οι μελέτες έχουν δείξει πως οι ορμόνες που παράγονται από τα σπέρματα είναι οι κύριες υπεύθυνες του φαινομένου, και οι γιβερελλίνες ιδιαιτέρως.

image

Ενώ λοιπόν, η παρεναυτοφορία ρυθμίζεται εσωτερικά του φυτού, πολύ συχνά προκαλείται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα (π.χ. δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κακή διαχείριση καλλιέργειών κ.α.)

Το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό πρόβλημα για τους παραγωγούς. Τι μπορεί να σημαίνει πρακτικά για τον παραγωγό μια καλλιέργεια που παρενιαυτοφορεί; Σε μια χρονιά με υποτιθέμενη μεγάλη παραγωγή, πολλοί μικροί καρποί ενώ σε μία χρονιά εκτός παραγωγής, λίγοι και υπερβολικά μεγάλων διαστάσεων καρποί, κακής ποιότητας και επιρρεπείς σε φυσιολογικές διαταραχές.

Πώς μπορούμε να μετρήσουμε την ένταση της παρενιαυτοφορίας;

1ος τρόπος:

Δείκτης παρενιαυτοφορίας (Ι) = ΣΟΔΕΙΑ Α’ ΧΡΟΝΙΑΣ - ΣΟΔΕΙΑ Β’ ΧΡΟΝΙΑΣ / (ΣΟΔΕΙΑ Α’ ΧΡΟΝΙΑΣ+ ΣΟΔΕΙΑ Β’ ΧΡΟΝΙΑΣ)

Όπου Δείκτης Ι=0, τότε δεν υπάρχει παρεναιυτοφορία

Όπου Δείκτης Ι=1, τότε υπάρχει πλήρης παρενιαυτοφορία

2ος τρόπος:

Παρενιαυτοφορία = (ΦΕΤΙΝΗ ΣΟΔΕΙΑ - ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΟΔΕΙΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 5 ΕΤΩΝ) / ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΟΔΕΙΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 5 ΕΤΩΝ

Όταν η τρέχουσα σοδειά είναι 20% μεγαλύτερη από την μέση απόδοση 5 ετών, τότε μιλάμε για μια καλλιέργεια σε παραγωγή και όταν η τρέχουσα σοδειά είναι κατά 20% μικρότερη από τον 5ετή μέσο όρο, τότε πρόκειται για μια καλλιέργεια εκτός παραγωγής.

Μεταξύ των οπωροφόρων δένδρων που παρενιαυτοφορούν είναι: η αχλαδιά, η μηλιά, η δαμασκηνιά, η βερικοκιά, η ελιά.

Επίσης μεγάλη σημασία έχει και η ποικιλία κάθε φορά που καλλιεργείται.

Πολύ σημαντικό είναι να επισημάνουμε πως κάποια οπωροφόρα όπως η μηλιά υφίστανται το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας λόγω εσωτερικών τους μηχανισμών (σπέρματα), ενώ σε κάποιες άλλες καλλιέργειες όπως στη ροδακινιά, η παρενιαυτοφορία προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες (δυσμενείς καιρικές συνθήκες).

apple picking guide

Ο ρόλος των γεωργικών πρακτικών και της επικονίασης

Δεδομένου ότι η παρενιαυτοφορία είναι μια εσωτερικά ρυθμιζόμενη διαδικασία, υπάρχουν οι απαραίτητες πρακτικές για την ελαχιστοποίηση του φαινομένου. Σε γενικές γραμμές, ο σχηματισμός των ανθέων προωθείται από τις καλές συνθήκες ανάπτυξης του φυτού και από την καλή υγεία του φυτού με μια μέτρια ζωηρότητα.

Η σωστή και επιθυμητή παραγωγή επιτυγχάνεται μέσω της μετριοπάθειας.

Τι εννοούμε;

Για παράδειγμα, η υπερβολική λίπανση (ιδιαίτερα η αζωτούχος) ή οι ανισορροπίες των θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη άνθηση και χαμηλή παραγωγικότητα.

appletreethining

Πρακτικές μείωσης του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας:

► Κατάλληλο ετήσιο κλάδεμα

► Κατάλληλη άρδευση για αποφυγή υδατικού στρες

► Κατάλληλη θρέψη και τακτικός έλεγχος για τη θρεπτική κατάσταση των δένδρων

► Ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων

Όλα τα φυλλοβόλα είδη απαιτούν επικονίαση για τη γονιμοποίησή τους. Η παρουσία επαρκών πληθυσμών επικονιαστών σαφώς και μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση του φαινομένου.

Εγκατάσταση του οπωρώνα στην κατάλληλη τοποθεσία και πρακτικές πριν την εγκατάσταση.

► Οι παγετόπληκτες τοποθεσίες δεν είναι μια καλή επιλογή.

► Επιλογή καλά στραγγιζόμενων εδαφών με επαρκή αερισμό για προώθηση της καλής υγείας του ριζικού συστήματος.

► Επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας

img 7731

✔ Διαχείριση του φορτίου των δένδρων

Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρακτικές για την ελαχιστοποίηση  της παρενιαυτοφορίας.

Οι πολυετείς καλλιέργειες τείνουν να αποδίδουν περισσότερους καρπούς σε σχέση με αυτούς που μπορούν να ωριμάσουν σε κατάλληλο μέγεθος και ποιότητα για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της αγοράς, και σε σχέση με αυτούς που θα επιτρέψουν μια  επαρκή παραγωγή ανθέων για την επόμενη χρονιά.

Έτσι, η προσαρμογή του φορτίου των καλλιεργειών είναι σημαντική όχι μόνο για την ετήσια παραγωγή αλλά και για την οικονομική βιωσιμότητα τόσο στην τρέχουσα όσο και στην επόμενη χρονιά. Πολλές πρακτικές μπορούν να εφαρμοσθούν για τη μείωση του φορτίου των καλλιεργειών, αλλά οι βασικές πρακτικές για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι το αραίωμα και το κλάδεμα.

✔ Αραίωμα καρπών

Προκειμένου το αραίωμα των καρπών να βοηθήσει στην άμβλυνση του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας, αυτό θα πρέπει να γίνεται στις 4-6 εβδομάδες μετά τη πτώση των πετάλων των ανθέων. Το πρώιμο λεπτό κλάδεμα είναι επίσης ευεργετικό για την αύξηση του μεγέθους των καρπών που πρόκειται να σχηματισθούν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Το αραίωμα των καρπών επίσης μπορεί να γίνει με την εφαρμογή των κατάλληλων φυτορρυθμιστικών σκευασμάτων. Τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το NAA, το αιθυλένιο καθώς και άλλα.

Για τη επίτευξη του επιθυμητού φορτίου, με το κατάλληλο μέγεθος καρπών, την κατάλληλη ποιότητα καθώς και την κατάλληλη ανθοφορία για την επόμενη χρονιά, το χημικό αραίωμα πραγματικά αποτελεί μια πρόκληση για τους παραγωγούς. Οποιοσδήποτε παράγοντας που επηρεάζει την υγεία των δένδρων ή την ζωηρότητά τους θα έχει επίσης αντίκτυπο στο σύνολο καρπών που θα σχηματιστούν και έτσι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ποσότητα της χημικής αραίωσης που απαιτείται για τη συμπλήρωση των ενδογενών προσαρμογών του φορτίου καλλιέργειας που λαμβάνουν χώρα φυσικά.

Ο καιρός, ιδιαίτερα το προσπίπτον ηλιακό φως και η θερμοκρασία του αέρα, έχουν βαθιά επίδραση τόσο στη φυσική όσο και στη χημική αραίωση των καρπών.

Η επιλογή των υλικών, οι χρησιμοποιούμενες δοσολογίες, ο χρόνος και η μέθοδος εφαρμογής ψεκασμού επηρεάζουν όλα τα αποτελέσματα. Πολλοί καλλιεργητές θεωρούν ότι η χημική αραίωση είναι η μόνη πιο σημαντική και πιο προκλητική πρακτική που εφαρμόζουν κάθε εποχή.

Επίσης, αραίωμα των καρπών μπορεί να γίνει και μηχανικά με το κλάδεμα. Πολλές φορές εφαρμόζεται συνδυασμός και των δύο μεθόδων αραιώματος για ένα αποδοτικότερο αποτέλεσμα.

✔ Κλάδεμα

Το κλάδεμα αφαιρεί ανθοφόρους οφθαλμούς και έτσι ενεργοποιεί τη βλαστική ανάπτυξη του δένδρου από του εναπομείναντες οφθαλμούς. Αυτή η προώθηση της βλαστικής ανάπτυξης εμποδίζει το σχηματισμό ανθοφόρων οφθαλμών.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ιδιαίτερα το φως του ήλιου, παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ανθέων. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί της μηλιάς θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον το 30% της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας για την εκκίνηση της άνθησης.

Οι κατάλληλες πρακτικές κλαδέματος για τη διατήρηση της καρποφορίας των δέντρων περιλαμβάνουν τομές τέτοιες, όπου αφαιρούνται ολόκληροι κλάδοι για να δίνουν τη δυνατότητα στο ηλιακό φως να διαπερνάει την κόμη του δέντρου.

Αντίθετα, το υπερβολικό κλάδεμα μπορεί να οδηγήσει σε αναζωογόνηση της φυτικής ανάπτυξης και ανεπαρκή όμως ανθοφορία. Τα υποκείμενα που ελέγχουν το μέγεθος διαδραματίζουν επίσης κάποιο ρόλο στη διατήρηση της καλής κατανομής του φωτός στην κόμη των φύλλων.

✔ Ηλικία του οπωρώνα

Άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι και η ηλικία των δένδρων. Όσο μεγαλώνουν τα δένδρα, οι αποδόσεις τους τείνουν να φθίνουν και αυτό σίγουρα δεν ενοχοποιεί μόνο την παρενιαυτοφορία.

Η παρενιαυτοφορία έχει πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες που προκαλούν οικονομικές απώλειες στους καλλιεργητές.

Οι διάφορες πρακτικές που ακολουθούνται αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την επίτευξη της επιθυμητής ετήσιας παραγωγής, αλλά δεν επαρκούν από μόνες τους για την αποτροπή του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας.

Η προσαρμογή του φορτίου καλλιέργειας σε μέτριο επίπεδο στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου είναι το πιο σημαντικό κλειδί για την αποτροπή της παρενιαυτοφορίας μαζί πάντα με τη διατήρηση της καλής γενικής υγείας των δένδρων.

 
 

Προστασία από Σήψη του λαιμού, Φουζικλάδιο, Έλκη Μηλιάς και Αχλαδιάς, Ψύλλα Αχλαδιάς, Σέζια, Καρπόκαψα, Μύγα Μεσογείου, Ψώρα του SAN JOSÉ, Βακτηριακό κάψιμο 

ΜΗΛΟΕΙΔΗ

✔ ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ (Phytophthora spp.)

►  Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους.

► Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δένδρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκατ. υγιούς ιστού και επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (βορδιγάλλεια πάστα). Μετά την ξήρανση της πάστας γίνεται επάλειψη με προστατευτικό πληγών ή λινέλαιο ή καθαρή πίσσα.

► Ξελάκωμα και επάλειψη των δένδρων γύρω από την εστία προσβολής με την ίδια πάστα όπως παραπάνω ή ψεκασμός με έτοιμο χαλκούχο στην ισχυρότερη συνιστώμενη δόση ή ριζοπότισμα με μίγμα cheshunt (αποτελείται από 11 μέρη βάρους ανθρακικού αμμωνίου και 2 μέρη θειικού χαλκού σε σκόνη και χρησιμοποιείται σε δόση 2-3 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό).

 Καλή στράγγιση του οπωρώνα τη χειμερινή περίοδο.

 Οι επεμβάσεις με χαλκούχα στο έδαφος να γίνονται μόνο αν υπάρχει ανάγκη, διότι ο χαλκός συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας ειδικά στα όξινα εδάφη.

Προσβολή Μηλιάς από Phytophthora 

mhlia phytophtora

mhlia phytophtora 2

 

✔ ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ ΜΗΛΙΑΣ (Venturia inequalis Cooke Wint.)

✔ ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Venturia pirina Aderhold)

 Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν σημαντικές προσβολές συνιστάται ψεκασμός των φύλλων, καθώς και των πεσμένων στο έδαφος φύλλων, με ουρία 5% ή με ένα μυκητοκτόνο. Ο ψεκασμός αυτός αποσκοπεί στην παρεμπόδιση παραγωγής ασκοσπορίων (καταστροφή των περιθηκίων) που θα αποτελέσουν αρχικά μολύσματα για τη νέα χρονιά.

 Καλλιεργητικά μέτρα:  Αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων. Συλλογή των πεσμένων φύλλων και κάψιμο ή/και βαθύ παράχωμα.

 Η καταστροφή των αρχικών μολυσμάτων όπως συστήνεται παραπάνω, είναι αποτελεσματικότερη όταν είναι γενικής εφαρμογής σε μία περιοχή από όλους τους παραγωγούς.

 Οι παραπάνω επεμβάσεις και καλλιεργητικά μέτρα προστατεύουν τα δέντρα και από την σεπτορίωση της Αχλαδιάς (Mycosphaerella pyri Auersw).

Φουζικλάδιο 

mhlia fouzikladio 1

mhlia fouzikladio 2

mhlia fouzikladio 3

mhlia fouzikladio 4

 

✔ ΕΛΚΗ ΜΗΛΙΑΣ και ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Nectria galligena Bres., Botryophaeria spp.)

► Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολές συνιστάται αφαίρεση των ελκών και επάλειψη της τομής με διάλυμα χαλκούχου μυκητοκτόνου, αποκοπή και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών σε ξηρές περιόδους του χειμώνα και ανάλογα με το βαθμό προσβολής ψεκασμός στο τέλος της πτώσης των φύλλων με εγκεκριμένα χαλκούχα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (λόγω ήπιου καιρού παρατείνεται η διάρκεια πτώσης των φύλλων και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προσβολών).

Προσβολή Μηλιάς από Nectria galligena 

mhlia elki 1 

mhlia elki 2

mhlia elki 3

 

✔ ΨΥΛΛΑ ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Cacopsylla sp., Homoptera: Psyllidae)

► Λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών τα ενήλικα άτομα παραμένουν δραστήρια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

► Μόνο σε οπωρώνες που παρουσίασαν σημαντική προσβολή συνιστάται ψεκασμός με συνθετικές πυρεθρίνες σε μια ηλιόλουστη μέρα. Ο ψεκασμός αυτός στρέφεται κατά των ενηλίκων και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του πληθυσμού που θα διαχειμάσει.

► Εάν η προσβολή δεν ήταν σημαντική ή αν παρατηρούνται ικανοποιητικοί πληθυσμοί αρπακτικών και παρασίτων (Anthocoridae, Chrysopidae, Hemerobiidae, Coccinellidae, Aranae, κ.α.), ο ψεκασμός αυτός συνιστάται να παραλειφθεί.

Ψύλλα Αχλαδιάς

psila axladias2

✔ ΣΕΖΙΑ  (Synanthedon myopaeformis Borkhausen, Lepidoptera: Sesiidae)

► Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολές από το έντομο αυτό, συνιστάται την εποχή αυτή ψεκασμός ή επάλειψη του κορμού μέχρι ύψους 1,5μ με chlorpyrifos.

► Αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων.

Προσβολές από Σέζια

sezia 1

sezia 2

 

✔ ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ  (Cydia pomonella L., Lepidoptera: Torticidae)

► Απομάκρυνση ή/και καταστροφή καρπών που μένουν στον οπωρώνα μετά την συγκομιδή (είτε πάνω στα δέντρα είτε στο έδαφος, ακόμα και σε σωρούς στις άκρες) με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του επόμενου έτους.

► Τοποθέτηση λωρίδων κυματοειδούς χαρτιού γύρω από ορισμένους κορμούς δέντρων κυρίως της περιφέρειας και καταστροφή τους στη συνέχεια (Δημιουργία καταφυγίων για τις προνύμφες που κατεβαίνουν να νυμφωθούν). 

 karpokapsa1

karpokapsa2

✔ ΨΩΡΑ ΤΟΥ SAN JOSÉ  (Quadraspidiotus perniciosus, Homoptera: Diaspididae)

► Αφαίρεση και καταστροφή με κάψιμο των βραχιόνων που είναι έντονα προσβεβλημένοι.

►Τρίψιμο του προσβεβλημένου φλοιού με ένα μαλακό πινέλο βουτηγμένο σε ήπιο διάλυμα σαπουνιού.

► Ψεκασμός των κορμών με νερό υπό πίεση.

► Επέμβαση με διάφορα σκευάσματα παραφινέλαιων.

Προσβολές από Ψώρα του San Jose 

san jose

✔ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ  (Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.)

► Εκρίζωση και κάψιμο των έντονα προσβεβλημένων δένδρων (προσβολή στον κορμό σε απόσταση μικρότερη των 50 εκ. από το έδαφος).

► Καταστροφή με κάψιμο των προσβεβλημένων αυτοφυών ξενιστών του βακτηρίου (γκορτσιές, κράταιγος, πυράκανθος), οι οποίοι γειτονεύουν με την καλλιέργεια.

► Επιμελημένη αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών των δένδρων (να περιλαμβάνεται και τμήμα υγιούς κλάδου τουλάχιστον 30 εκ.) με ξηρό καιρό, απολύμανση των πληγών με χαλκούχο σκεύασμα και των εργαλείων με υδατικό διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10% ή μετουσιωμένου οινοπνεύματος 3 προς 1 σε νερό. Μετά την απολύμανση να γίνει κάλυψη των πληγών με αλοιφή εμβολιασμού ή λινέλαιο.

► Ψεκασμός μετά την πτώση των φύλλων με χαλκούχα σκευάσματα στη μέγιστη συνιστώμενη δόση.

Προσβολές από Βακτηριακό Κάψιμο 

bakthriako kapsimo 1

bakthriako kapsimo 2

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 20

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ