Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Γεωργικές Προειδοποιήσεις (356)

Παρατηρούνται νέες προσβολές σε δέντρα µε πλούσια τρυφερή βλάστηση, πυκνό φύλλωµα που βρίσκονται σε περιβάλλον µε µεγάλη σχετική υγρασία.

dialeyrwdis anthotritis

Δ Ι Α Λ Ε Υ Ρ Ω Δ Η Σ (Dialeurodes citri)

Τα µελιτώδη εκκρίµατα των αλευρωδών ευνοούν την ανάπτυξη µυκήτων της καπνιάς και ρυπαίνουν τα δέντρα υποβαθµίζοντας εµπορικά τους καρπούς.

Οδηγίες:

Οι προσβολές περιορίζονται σηµαντικά µε καλλιεργητικούς χειρισµούς όπως αφαίρεση και άµεση αποµάκρυνση των λαίµαργων βλαστών, ισορροπηµένες αρδεύσεις και περιορισµένες αζωτούχες λιπάνσεις.

Στα προσβεβληµένα δέντρα συστήνεται επέµβαση µε εγκεκριµένα σκευάσµατα στο διάστηµα: 12-15 Σεπτεµβρίου.

Για να είναι αποτελεσµατική η καταπολέµηση πρέπει να γίνεται καλή διαβροχή του εσωτερικού των δέντρων διότι µεγάλοι πληθυσµοί αναπτύσσονται στα σκιερά µέρη και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

Α Ν Θ Ο Τ Ρ Η Τ Η Σ : (Prays citri) - Λεμονιές

Προσβάλλει κατά προτίµηση τις λεµονιές σε περιοχές µε µεγάλη σχετική υγρασία. Οι λεµονιές ανθίζουν επανειληµµένα διευκολύνοντας την ανάπτυξη και τη διαβίωση του εντόµου. Οι προνύµφες προκαλούν ζηµιές στα κλειστά άνθη και στους νεαρούς καρπούς. Ανοίγουν οπές και στοές και καταστρέφουν το εσωτερικό συνδέοντας µε νηµάτια τα προσβεβληµένα µέρη.

Διαπιστώσεις:

Παρατηρήσεις φεροµονικής παγίδευσης ακµαίων από την ΔΑΟΚ Χανίων δείχνουν αύξηση του πληθυσµού στην Π.Ε. Χανίων.

Οδηγίες:

Ελέγχετε τα άνθη και τους νεαρούς καρπούς στις δίφορες λεµονιές που έχουν ικανοποιητική για την εποχή ανθοφορία. Συστήνεται αυτή την περίοδο χηµική καταπολέµηση εάν τα προσβεβληµένα άνθη είναι σε ποσοστό µεγαλύτερο από 50% ή τα προσβεβληµένα καρπίδια πάνω από 3%.

* ΠΡΟΣΟΧΗ:

Χρησιµοποιείτε µόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα εγκεκριµένα για την καλλιέργεια.

Διαβάζετε και ακολουθείτε τις οδηγίες της ετικέτας κατά την εφαρµογή των σκευασµάτων. Τηρείτε αυστηρά τον χρόνο µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής.

Μια επέµβαση πραγµατοποιείται µόνο όταν ο επιβλαβής οργανισµός προκαλεί οικονοµική ζηµιά στην καλλιέργεια.

Οι αλόγιστοι ψεκασµοί εξοντώνουν τα ωφέλιµα και δηµιουργούν αντίστοιχα εξάρσεις βλαβερών εντόµων.

Εφαρµόζετε την πρακτική των αψέκαστων ζωνών για τη διατήρηση των ωφέλιµων εντόµων. Οι ζώνες αυτές αποτελούν το 15-20 % του συνόλου των δέντρων της καλλιέργειας και εναλλάσσονται µέσα στον οπωρώνα από χρονιά σε χρονιά.

Για την προστασία των υδρόβιων οργανισµών αφήνετε µια αψέκαστη ζώνη προστασίας 21 µέτρων από τα επιφανειακά ύδατα.

 

 

Πηγη

Ευδεμίδα: Αντιμετώπιση στα επιτραπέζια σταφύλια του ν. Ηρακλείου που τρυγούνται όψιμα.

Μύγα της Μεσογείου: Επιτραπέζια σταφύλια. Συνδυασμένη αντιμετώπιση με ευδεμίδα

Το δελτίο αφορά σταφύλια όψιμης συγκομιδής στο ν. Ηρακλείου, κυρίως επιτραπέζια.

Ε Υ Δ Ε Μ Ι Δ Α : (Lobesia botrana)

eydemida

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου καταγράφονται αυξημένες συλλήψεις σε όλες τις ζώνες που σηματοδοτούν την έναρξη της 4ης πτήσης του εντόμου.

Η 4 η πτήση μπορεί να ζημιώσει τα σταφύλια που τρυγούνται όψιμα.

Οδηγίες :

Τα σταφύλια που θα τρυγηθούν όψιμα, κυρίως τα επιτραπέζια, συνιστάται να προστατευτούν.

Ενδεικτικές ημερομηνίες αντιμετώπισης: 10 – 11 Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Να χρησιμοποιούνται σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι αναμονής πριν τη συγκομιδή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ευδεμίδα πατήστε εδώ

 

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ : (Ceratitis capitata)

myga mesogeioy

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

Την φετινή περίοδο :

1. οι πληθυσμοί ήταν χαμηλοί στο δίκτυο παγίδευσης των εσπεριδοειδών (κύριοι ξενιστές του εντόμου),

2. οι ζημιές ήταν περιορισμένες στα φρούτα που προηγήθηκαν των σταφυλιών (βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα, σύκα κλπ) και

3. οι προσβολές στα σταφύλια μέχρι σήμερα είναι περιορισμένες.

Οδηγίες : Στα επιτραπέζια χονδρόρωγα σταφύλια όψιμης συγκομιδής, οι αμπελουργοί μπορούν να κάνουν προληπτικά συνδυασμένη αντιμετώπιση με την ευδεμίδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μύγα μεσογείου πατήστε εδώ

 

 

Πηγη

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 08:44

Προστασία Εσπεριδοειδών από κοκκοειδή (ψώρες)

Written by

Ο περιορισμός των προσβολών από τα κοκκοειδή (ψώρες), πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε καλλιεργητικά μέτρα και λιγότερο σε εφαρμογές φυτοπροστατευτικών. 

pswres

Το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς των εχθρών.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ

Η πτήση των αρσενικών της δεύτερης γενιάς βρίσκεται στην κορύφωσή της. Η καταπολέμηση της 2ης γενιάς της κόκκινης ψώρας είναι στρατηγικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εχθρού, καθώς οι επόμενες γενιές είναι αλληλοεπικαλυπτόμενες και συνεπώς είναι δύσκολο να προσδιορισθούν.

Μόνο σε εκείνους τους οπωρώνες που παρατηρήθηκαν κατά την συγκομιδή, την περσινή περίοδο, πάνω από 4-10 άτομα της κόκκινης ψώρας ανά καρπό, με το μικρότερο όριο για τα μανταρίνια και το μεγαλύτερο για τα πορτοκάλια και αν η προσβολή ήταν ομοιόμορφη (δηλαδή αφορούσε τα περισσότερα δέντρα), να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα, βλ λίστα που έχει σταλεί.

Σε όσους οπωρώνες έχουν έντονη προσβολή και έγινε καταπολέμηση της πρώτης γενιάς με νευροτοξικά σκευάσματα (ΔΓΠ 1.05/06/2019) καλό είναι να γίνει επανάληψη της επέμβασης αυτή την εποχή.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ

Οι συλλήψεις στις φερομονικές παγίδες είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε ορισμένες μόνο περιοχές. Να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου στους οπωρώνες που κατά την περσινή χρονιά παρουσίασαν προβλήματα. Ο ψεκασμός μπορεί να συνδυασθεί με αυτόν της κόκκινης ψώρας. Κατάλληλα φάρμακα Βλ. λίστα που έχει σταλεί.

 

 

Πηγη

Η στρατηγική αντιμετώπισης της Μύγας Μεσογείου, βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα, βιοτεχνολογικές μεθόδους κια ψεκασμούς κάλυψης. Ο συνδυασμός των μέτρων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα!

myga

Τα καλλιεργητικά μέτρα αφοούν το μάζεμα και την καταστροφή (με παράχωμα) των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται από όλους τους παραγωγούς μιας περιοχής.

Η βιοτεχνολογική μέθοδος βασίζεται στην ανάρτηση παγίδων με ετοιμόχρηστο δόλωμα και εντομοκτόνο προκειμένου να θανατώσουν μαζικά το έντομο στόχο εκλεκτικά και χωρίς να επιβαρύνουν το προϊόν, το περιβάλλον και τον χρήστη.

Αναρτώνται 5-7 ή 8 παγίδες το στρέμμα, σε ύψος πάνω από 2m από το έδαφος και στην νότια πλευρά της κόμης.

Καλό είναι οι οπωρώνες στους οποίους εφαρμόζεται η μαζική παγίδευση να είναι διαδοχικοί ή εκτεταμένοι ή μεμονωμένοι. Αν δεν εφαρμόζεται το μέτρο στους γειτονικούς οπωρώνες να ενισχύεται με παγίδες η περιφέρεια του κτήματος.

Προκειμένου η μέθοδος να είναι αποτελεσματική πρέπει η ανάρτηση των παγίδων να γίνεται νωρίς.

Η ανάρτηση των παγίδων θα πρέπει να ξεκινήσει με τη λήψη του δελτίου για τους παραγωγούς που θα εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Για την έναρξη ψεκασμών κάλυψης θα εκδοθεί νέο δελτίο.

 

 

Πηγη

Ωίδιο, Κλαδοσπόριο, Βοτρύτης, Τετράνυχος, Αλευρώδης, Θρίπας, Τuta

Τ Ο Μ Α Τ Α   Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Η Π Ι Ο Υ

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

Διαπιστώσεις: Στις περιοχές όπου καλλιεργείται η τομάτα θερμοκηπίου διαπιστώθηκε έναρξη προσβολής από το ωίδιο στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες τομάτας και αναμένεται στις όψιμες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.

Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως Sulphur, Cyflufenamid, difenoconazole,. κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium fulvum, fulvia fulva)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του κλαδοσπόριου στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες με τομάτες θερμοκηπίου, αναμένεται στις όψιμες Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά στα θερμοκήπια όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-32C, με άριστη θερμοκρασία 22-24 C.

Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (thriophanate-methyl, difenoconazol, tribasic copper sulfate, copper hydroxide).

BOΤΡΥΤΗΣ (Botrytis cinerea)

Διαπιστώσεις: Σε εξέλιξη. βρίσκεται η ασθένεια στις πρώιμες (7-10 σταυρούς) και μεσοπρώιμες (5-7σταυρούς) καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου, στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα: Προσβάλλει όλα τα μέρη των φυτών τομάτας ( στελέχη. φύλλα, άνθη και καρπούς). Στα στελέχη σχηματίζει καστανού χρώματος έλκη, τα οποία καλύπτονται από τεφρά εξανθηση. Τα προσβεβλημένα άνθη αποκτούν καστανό χρώμα και πέφτουν, ενώ στους καρπούς η προσβολή αρχίζει από τον ποδίσκο ή την κορυφή.

Συνθήκες ανάπτυξης: Απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη του είναι η υψηλή υγρασία περιβάλλοντος (βροχοπτώσεις, ομίχλες, έλλειψη αερισμού, κ.λ.π.). αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 1-300C, με άριστη θερμοκρασία τους18-230C. Την είσοδο του παθογόνου διευκολύνει η παρουσία πληγών, νεκρών φυτικών ιστών και ανθέων.

Καταπολέμηση:

α) Μείωση της υγρασίας στο χώρο των θερμοκηπίων με καλό αερισμό, τα φυτά να είναι αραιά φυτεμένα και το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες,

β) Τήρηση καλής υγιεινής στις φυτείες με αφαίρεση - καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών οργάνων και αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης,

γ) Χημική καταπολέμηση με άμεσο ψεκασμό στις καλλιέργειες όπου παρατηρείται ο βοτρύτης, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον βοτρύτη φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (όπως cyprodinil, fludioxonil,, κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες, όπου υπάρχει πρόβλημα.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις πρώιμες μεσοπρώιμες καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου, στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες καλλιέργειες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως: spiromesifen, sulphur, abamectin, κ .α.

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Τrialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci)

Διαπιστώσεις: Μέτριοι έως υψηλοί είναι οι πληθυσμοί του Αλευρώδη στα θερμοκήπια με τομάτες. Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη ανάπτυξη του εντόμου.

Συστάσεις: Για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η τοποθέτηση της παρασιτικής σφήκας του Αλευρώδη των θερμοκηπίων Encarcia formosa κ.α. αρπακτικά. Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνονται κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Acetamiprid, Pyriproxyfen, pyrethrins, deltamethrins,spirotetramat,spiromesifen,flonicanid,methomyl.κα.

Παρατήρηση: Για την καλύτερη καταπολέμηση του Αλευρώδη οι ψεκασμοί να γίνονται πολύ πρωί ή μετά την δύση του ηλίου διότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός του εντόμου αυτές τις ώρες είναι συγκεντρωμένος στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας είναι φορέας ιώσεων και προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων.

Συστάσεις: Για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως Phytoseiulus persimilis, Amblyseius barker, Amblyseius cucumeris, καθώς και μέλη της οικογένειας Anthocoridae, τα οποία είναι πολυφάγα αρπακτικά έντομα των θριπών, αλευρωδών και αφίδων, όπως το Orius insidiosus, κ.ά. Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνονται κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (abamectin, formetanate, methiocarb,lufenuron,deltamethrins,azaclirachtin, beauveria bassiana strain gha, κ.α.)

TUTA ABSOLUTΑ

Διαπιστώσεις: Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται 100-150 άκμαία/3ημέρες/παγίδα στις πρώιμες καλλιέργειες και 70-100ακμαία/3ημερες/παγίδα στις όψιμες. Από παρατηρήσεις στα θερμοκήπια διαπιστώθηκαν προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς.

Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Bacillus thuringiensis var. Kustaki (pb-54), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), emamectin, indoxacarb και spinosadκ.α..

 

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων

 

 

Πηγη

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη εχθρών και μυκήτων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς ώστε οι προσβολές να μην εξαπλωθούν με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

ΤΟΜΑΤΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

Διαπιστώσεις: Έναρξη του ωϊδίου στις καλλιέργειες της υπαίθριας Επιτραπέζιας τομάτας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.

Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες, όπως: bupirimate, laminarin, triadimenol, pyraclostrobin, boscalid, azoxystrobin, trifloxystrobin, myclobutanil. κ.α.)

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις πρώιμες μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες υπαίθριας τομάτας στους Νομούς Καρδίτσας Λάρισας ,Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως:, Abamectin ,avermectin, spiromesifen, sulphur, κα

TUTA ABSOLUTA

Διαπιστώσεις: H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών

Συστάσεις: Θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά,

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus thuringensis, abamectin κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα. Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta). Επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ-TOMATA

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

Διαπιστώσεις: Έναρξη του ωϊδίου στις καλλιέργειες της υπαίθριας βιομηχανικής ντομάτας Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.

Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες, όπως: bupirimate, laminarin, triadimenol, pyraclostrobin, boscalid, azoxystrobin, trifloxystrobin, myclobutanil. κ.α.)

TUTA ABSOLUTA

Διαπιστώσεις: H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι υψηλοί Έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών στις καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας. Το έντομο έχει πολλές γενεές και σύντομο βιολογικό κύκλο. Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus thuringensis, abamectin κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ήλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta). Επανάληψη μετά από μια εβδομάδα.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζετε η παρουσία του τετρανύχου στις πρώιμες , μεσοπρώιμες, και όψιμες καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας στους Νομούς, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Συστάσεις: Για την επιτυχία της χημικής καταπολέμησης σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση της προσβολής και ή άμεση καταπολέμηση με ένα από τα εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα πριν τα ακάρεα να αναπτυχθούν σε μεγάλους πληθυσμούς Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως: Abamectin , avermectin, κ .α.

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, methiocarb, formetanate κ.α.σε συνδιασμό με την καταπολέμηση της τούτας.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

1) Ο καύσωνας πρέπει να βρει τα φυτά ποτισμένα. Συνήθως ποτίζουμε απογευματινές ή βραδινές ώρες, διαφορετικά καίγονται οι ανθοταξίες.

2) Οι λιπάνσεις κατά την διάρκεια του καύσωνα δεν επιτρέπονται, διότι τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 350C . Με την προσθήκη λιπασμάτων (π.χ. νιτρικά, ουρία κλπ.) κατά την περίοδο του καύσωνα καίγεται το ριζικό σύστημα των φυτών και δημιουργούνται πύλες εισόδου παθογόνων από το ριζικό σύστημα.

3) Οι ψεκασμοί να γίνονται απογευματινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων

 

 

Πηγη

Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η φύτευση της χειμωνιάτικης πατάτας στη Νότια Ελλάδα. Η τιμή του προϊόντος παραμένει σε καλά για την εποχή επίπεδα, αλλά η δυστοκία στις αποφάσεις των παραγωγών για την αύξηση των στρεμμάτων δεν ακολουθεί αυτή την πορεία. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Βοιωτία, μία από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής πατάτας στη χώρα μας. Η εικόνα που παρουσιάζει στις καλοκαιρινές φυτεύσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι υποτονική. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες περιοχές όπως είναι η Δυτική Πελοπόννησος και η Λοκρίδα.

Κοινό σημείο αναφοράς στις τελικές αποφάσεις των παραγωγών αποτελεί το σημαντικό κόστος παραγωγής, αλλά και οι κλιματολογικές μεταβολές, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα των παραγωγών. Αυτή την εικόνα μεταφέρει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Μπουράμας παραγωγός από τις Λιβανάτες Λοκρίδας. «Το ρίσκο με το κόστος παραγωγής της πατάτας είναι μεγάλο και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις τελικές αποφάσεις μας. Στην περιοχή μας, όπως και στη Βοιωτία, θα έχουμε λιγότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις πατάτας για την τρέχουσα περίοδο σε σύγκριση με πέρσι». Για μειωμένες εκτάσεις πατάτας στην περιοχή της Θήβας κάνουν λόγο και στελέχη του αγροτικού συλλόγου φυτικής παραγωγής.

Διπλασιάστηκαν οι τιμές στην Ευρώπη εξαιτίας της έλλειψής της

Οι τιμές της πατάτας άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ στις χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της ανομβρίας στις κύριες περιοχές παραγωγής (Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία), ενώ στην Ισπανία η ικανοποιητική συγκομιδή τη βοήθησε να εξάγει μεγάλες ποσότητες. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, ενώ η κατάσταση αυτή επηρεάζει και άλλες παραπλήσιες παραγωγικές δραστηριότητες. Ο Julian Rubira, διευθυντής της εταιρείας παραγωγής τσιπς Doruel από την ισπανική επαρχία της Teruel, δηλώνει: «Αγοράζουμε τις πατάτες σε διπλάσιες τιμές από ό,τι συνήθως. Αυτήν τη στιγμή κοστίζουν 0,58 ευρώ/κιλό, όταν συνήθως πληρώνουμε 0,30 ευρώ/κιλό».

Τη γενεσιουργό αιτία της κατάστασης στην Ισπανία περιγράφει ο πρόεδρος του συνδικάτου αγροτών της Ανδαλουσίας, Tono Rome: «Η συνήθης αστάθεια των τιμών είναι ακριβώς και η αιτία της κατάρρευσης της ισπανικής πατατοπαραγωγής. Στην πραγματικότητα, η χώρα έγινε εισαγωγέας πατάτας μετά τη μεγάλη μείωση της καλλιεργούμενης επιφάνειας, δηλαδή από τα 200.000 εκτάρια έπεσε περίπου στα 70.000». Σύμφωνα με την COAG (Ισπανική Ένωση Κτηνοτρόφων και Αγροτών), ο τελικός καταναλωτής πληρώνει μία μέση τιμή της τάξεως του ενός 1 ευρώ το κιλό, συγκρινόμενη με μία αρχική τιμή παραγωγού τα 0,34 ευρώ.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Την αύξηση του πληθυσμού του φυλλοδέτη της ροδακινιάς μετά τις 12 Αυγούστου καταγράφει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι οι περισσότερες ωοτοκίες υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 14-17 Αυγούστου, ενώ οι περισσότερες εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 18 – 22 Αυγούστου.

Δίνοντας βαρύτητα στην καταπολέμηση του φυλλοδέτη, ιδιαίτερα σε πιο όψιμες ποικιλίες, και κυρίως σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής, μπορεί να πραγματοποιηθεί επέμβαση, σύμφωνα με τις παραπάνω ημερομηνίες, ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Το Περιφερειακό Κέντρο τονίζει ότι επειδή η προσβολή των καρπών εντοπίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο υψηλότερο τμήμα της κόμης των δέντρων (δύο μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και άνω) θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού οι κορυφές των δέντρων.

Καρπόκαψα καστανιάς

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος και για την καστανιά με το έντομο της καρπόκαψας να έχει ξεκινήσει τη δεύτερη πτήση ήδη από τις 11-13 Ιουλίου. Το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης προτείνει ως κατάλληλο χρόνο επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων την περίοδο 17-21 Αυγούστου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών και την περίοδο 23-26 Αυγούστου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εκκόλαψη των ωών.

Επειδή η πλειονότητα των αβγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δέντρων. Συνιστάται, επίσης, η συλλογή και η καταστροφή των προσβεβλημένων κάστανων που πέφτουν πρόωρα και όσων διαχωρίζονται ως προσβεβλημένα κατά τη συγκομιδή.

Βαλάνινος

Σε ορισμένες περιοχές είναι αυξημένος ο κίνδυνος για ζημιές και από τον βαλάνινο. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη, εάν διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου (τίναγμα των δέντρων ή χρήση κολλητικής ταινίας διπλής όψης στους κορμούς) ή υπάρχει ιστορικό σημαντικής προσβολής και ζημιάς. Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με την καρπόκαψα.

 

 

ΠΗΓΗ

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης (30-40%) και το ύψος των φυτών είναι περίπου 70 – 100 cm ανάλογα με το στάδιο πρωιμότητας.

Στις παγίδες που έχουν εγκατασταθεί από τη  ΔΑΟΚ Κιλκίς, καταγράφηκε μέτριος αριθμός συλλήψεων τέλειων Πράσινου Σκουληκιού. Παράλληλα από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται τόσο στις περιοχές παρατήρησης όσο και σε άλλες περιοχές όπου καλλιεργείται το βαμβάκι, διαπιστώθηκε εμφάνιση μικρού αριθμού προνυμφών πράσινου σκουληκιού.

Η πτήση του ρόδινου σκουληκιού συνεχίζεται με μικρούς πληθυσμούς, ενώ από τις δειγματοληψίες δε βρέθηκαν προσβολές από ρόδινο σκουλήκι σε νεαρά καρύδια.

Διαπιστώθηκαν πληθυσμοί από αλευρώδη σε ορισμένα αγροτεμάχια. Αντίθετα είναι υψηλοί οι πληθυσμοί ωφέλιμων εντόμων, ιδιαίτερα σε αγρούς που δεν έγιναν επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Συστάσεις – Καλλιεργητικές πρακτικές

Συνιστάται οι βαμβακοπαραγωγοί να ελέγχουν διαρκώς (τουλάχιστον κάθε 3 ημέρες) και με ιδιαίτερη προσοχή τις βαμβακοκαλλιέργειές τους, για την ύπαρξη προνυμφών πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.

Το όριο επέμβασης για το πράσινο σκουλήκι είναι τέσσερις (4) προνύμφες 1ου και 2ου σταδίου μέχρι (1) ένα εκατοστό στα 100 βαμβακόφυτα κατά μέσο όρο, ή χρηστικά μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά (1,5) ενάμιση μέτρου επί της γραμμής κ.μ.ο. ενώ για το ρόδινο, όριο επέμβασης στο στάδιο της καρποφορίας είναι η εύρεση πέντε έως οκτώ (5-8) προνυμφών κ.μ.ο. στο εσωτερικό 100 νεαρών καρυδιών ηλικίας δύο (2) εβδομάδων σε δείγμα που λήφθηκε κατά τη διαγώνιο του αγρού.

Ο σωστός χρόνος επέμβασης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο του πράσινου όσο και του ρόδινου σκουληκιού.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε όψιμες καλλιέργειες με υδαρείς φυτικούς ιστούς που είναι περισσότεροι ευάλωτοι σε προσβολές από πράσινο σκουλήκι.

Να σημειωθεί ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος για το ρόδινο σκουλήκι γίνεται σε νεαρά καρύδια ηλικίας 2-3 εβδομάδων (καρύδια πράσινα, ελαστικά στην πίεση, σπογγώδη, όχι νερουλά και όχι σκληρά). Η λήψη των καρυδιών δεν θα πρέπει να γίνεται από ψηλά και χυμώδη φυτά που βρίσκονται στις άκρες του χωραφιού.

Συνιστάται οι βαμβακοπαραγωγοί να κάνουν ορθολογική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και νερού, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία φυτών με υπερβολική βλάστηση και η οψίμιση των φυτικών ιστών και κυρίως να αποφευχθεί η δημιουργία ανώριμων και υδαρών φυτικών ιστών που διευκολύνουν την εγκατάσταση επιβλαβών εντόμων.

Επίσης συνιστάται, όπου απαιτείται, η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των φυτικών ιστών και στην πρωίμιση των φυτικών οργάνων.

Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να προβαίνουν σε ψεκασμούς μόνο κατόπιν διενέργειας δειγματοληψίας στην καλλιέργειά τους και διαπίστωσης ύπαρξης σκουληκιών πάνω από το όριο επέμβασης. Εάν απαιτείται η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων αυτή την περίοδο, συνιστάται να επιλέγουν εντομοκτόνα φιλικά προς τα ωφέλιμα και το περιβάλλον.

Συστήνονται κατά προτεραιότητα

α) Τα βιολογικά εντομοκτόνα

β) Τα χημικά εκλεκτικά εντομοκτόνα

γ) Τα χημικά εντομοκτόνα μη εκλεκτικά (ευρέως φάσματος) υπό τις προϋποθέσεις της αιτιολογίας

Σε περίπτωση που απαιτηθεί επανάληψη της επέμβασης, λόγω συνεχιζόμενης παρουσίας υψηλών πληθυσμών προνυμφών των δύο εντόμων κατά τη δειγματοληψία, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα με διαφορετική δράση κατά των εντόμων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του εθισμού των εντόμων και της αύξησης της ανθεκτικότητά τους.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια και το παθογόνο και πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.

Πρέπει να τηρούνται όλα τα προστατευτικά μέτρα για τον ψεκαστή αλλά και να επιλέγεται ο κατάλληλος χρόνος εφαρμογής, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες ώστε να μην πετούν οι μέλισσες και να μην υπάρχει άνεμος.

Πριν τον ψεκασμό συνιστάται το προσεκτικό διάβασμα των οδηγιών της ετικέτας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και επιβάλλεται η πιστή εφαρμογή τους.

 

 

Πηγη

Τα αμπέλια βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης. Προσοχή στη χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων, με σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας.

Ευδεμίδα

Η πτήση της τρίτης γενεάς του εντόμου ξεκίνησε στις πρώιμες περιοχές των νομών Δράμας, Καβάλας με μικρό αριθμό συλλήψεων. Στο νομό Σερρών (Άμπελοι, Τριανταφυλλιά) είναι σε εξέλιξη εδώ και μία εβδομάδα με μέτριο προς χαμηλό αριθμό συλλήψεων.

Στις περιοχές όπου παρατηρούνται προσβολές από το έντομο ευνοείται η ανάπτυξη του βοτρύτη και της όξινης σήψης. Μόνο όπου παρατηρούνται προβλήματα, συνιστάται να γίνει καταπολέμηση του εντόμου με σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας.

Συνιστάται ο ψεκασμός κατά της ευδεμίδας αυτή την εποχή να κατευθύνεται μόνο προς τα σταφύλια και να λαμβάνεται μέριμνα για την καλή κάλυψη αυτών.

Βοτρύτης

Σε περιοχές όπου υπάρχει υγρασία και η ασθένεια εμφανίζεται κάθε χρόνο να γίνει ένας προληπτικός ψεκασμός κατά το στάδιο της ωρίμανσης.

Όξινη σήψη (Σακχαρομύκητες και βακτήρια)

Εμφανίζεται κατά την περίοδο ωρίμανσης των σταφυλιών.

Παρατηρείται κυρίως σε αμπέλια που δεν έγινε σωστή αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών. Μεταδίδεται από την κοινή δροσόφιλα (μύγα του ξυδιού). Να γίνεται καθαρισμός των προσβεβλημένων ραγών και ψεκασμός με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο.

Για την αντιμετώπιση του εντόμου συνιστάται επέμβαση με μία πυρεθρίνη.

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 26

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Θειάφι και Θειοχαλκίνη στα Κηπευτικά

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ