Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Σε νέα παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών, ως τις 7 Σεπτεμβρίου, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες που δημοσίευσε από τις 20 Ιουλίου το AgroNews. Υπενθυμίζεται πως η σχετική προθεσμία λήγει την Πέμπτη 27 Ιουλίου και το αρμόδιο υπουργείο κατέθεσε τροπολογία παράτασης της ανάρτησης, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίζεται την προσεχή Πέμπτη.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Η παράταση σκοπεύει να δώσει επαρκή χρόνο σε όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να εξαντλήσουν εντός του Αυγούστου και μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός που υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού.

Ταυτόχρονα, δίνει επιπλέον χρόνο στους αγρότες και τους καλλιεργητές που επιδοτούνται να μαζέψουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή των αιτήσεων (παύει να ισχύει η 31/8/2017 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων και μετατίθεται στις 7/9/2017), ενώ διευκολύνει και τους κατοίκους εξωτερικού που θα βρίσκονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας για καλοκαιρινές διακοπές να ρυθμίσουν τυχόν εκκρεμότητές τους με τους δασικούς χάρτες.

Και, βέβαια, η νέα παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών παρέχει ένα τελευταίο προς αξιοποίηση περιθώριο στους Δήμους, προκειμένου να υποβάλουν τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, αποφεύγοντας τη δημιουργία προβλημάτων στους πολίτες των Περιφερειών τους.

Τονίζεται ότι η 7η Σεπτεμβρίου 2017 είναι καταληκτική ημερομηνία, τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και αυτούς του εξωτερικού.

Ειδικότερα, έως τη λήξη της παράτασης, στις 7 Σεπτεμβρίου, δίνεται το περιθώριο χρόνου για την χρησιμοποίηση των παρακάτω εργαλείων:

 • Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη
 • Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη
 • Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.
 • Οριοθέτηση επί του χάρτη από τους Δήμους των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων.

Όσον αφορά το τελευταίο, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, δύο μέρες πριν την λήξη της προηγούμενης πια καταληκτικής ημερομηνίας, υπάρχουν ακόμα 20 Δήμοι που δεν έχουν διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών τους. Οι Δήμοι αυτοί είναι:
1. ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
2. ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
3. ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
4. ΔΟΞΑΤΟΥ
5. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
6. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
7. ΔΩΔΩΝΗΣ
8. ΚΙΜΩΛΟΥ
9. ΜΗΛΟΥ
10. ΜΥΚΟΝΟΥ
11. ΣΙΦΝΟΥ
12.  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
13. ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
14. ΣΚΟΠΕΛΟΥ
15. ΟΙΧΑΛΙΑΣ
16. ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
17. ΣΠΕΤΣΩΝ
18. ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ
19. ΣΙΘΩΝΙΑΣ
20. ΧΙΟΥ

Κοσμοσυρροή σε ορισμένα δασαρχεία

Το αδιαχώρητο παρατηρείται από νωρίς το πρωί, της Τρίτης 25 Ιουλίου, έξω από πολλά περιφερειακά Δασαρχεία της χώρας, με μεγάλες «ουρές» αγροτών, οι οποίοι στέκονται ακόμη και κάτω από καυτό λιοπύρι, για να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές τους με τους δασικούς χάρτες, καθώς η εκπνοή της σχετικής προθεσμίας είναι προ των πυλών.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα από την πλευρά των αγροτών τις τελευταίες μέρες και επειδή το θέμα των δασικών χαρτών είναι εξαιρετικά λεπτό, το Υπουργείο πρέπει να εκτονώσει την κατάσταση δίνοντας μια νέα παράταση λίγων εβδομάδων» τόνισε στο Agronews ο μελετητής Θεοχάρης Αμανατίδης, ο οποίος μας μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στα Δασαρχεία του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.

Για «πολύ μεγάλο χαμό» κάνει λόγο κι ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Δημήτρης Τζηρίτης, σημειώνοντας πως «η κατάσταση είναι εκρηκτική» διότι «η συντριπτική πλειονότητα δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Στη Χαλκιδική θα σας έλεγα πως δεν είναι ούτε το 10% όσοι τελείωσαν. Πάνε στα μελετητικά γραφεία και τους λένε πως δεν μπορούν να τους αναλάβουν, διότι έτσι όπως είναι ο νόμος, τα δασαρχεία επιλαμβάνονται μόνο για τα αγροτεμάχια».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Τζηρίτη «εάν δεν δοθεί παράταση, μερικές εβδομάδες, ένα μήνα, θα καταστραφεί κόσμος, διότι αν κλείσει αύριο το σύστημα και έχουμε την κύρωση των δασικών χαρτών, το μόνο ένδικο μέσο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες θα είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας και εκεί δεν θα προσφύγει κανείς γιατί το κόστος είναι τόσο που θα πρέπει να πουλήσουν τα χωράφια τους. Άρα δεν θα έχει νόημα». Ο έμπειρος περιφερειακός σύμβουλος ανέφερε ακόμη ότι επειδή όλοι υπέβαλαν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τα χωράφια αυτά τα έχουν δηλώσει ως επιλέξιμα, σε περίπτωση που οι δασικοί χάρτες τα αναγνωρίζουν, για παράδειγμα το 20%, ως δάση, αυτά τα τμήματα θα χάσουν τις επιδοτήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια.

Από την πλευρά του ο κ. Αμανατίδης, επισημαίνει πως στην πίεση που δημιουργείται σε σχέση με την εμπρόθεσμη περαίωση της διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, πέραν της όποιας ολιγωρίας μπορεί να υπάρχει από τους παραγωγούς, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το υπουργείο έδινε διευκρινίσεις σταδιακά από το Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η ανάρτηση και επειδή πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο σε τόσο ευρεία κλίμακα, φάνηκαν τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια. «Επίσης, το πληροφοριακό σύστημα της ΕΚΧΑ ΑΕ, λόγω φόρτου, είναι εξαιρετικά αργό και καθυστερεί πάρα πολύ τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής, διότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο του έργου που υπάρχει», ανέφερε ο ίδιος. Έκανε επίσης λόγο και «για προβλήματα επικαλύψεων που παρατηρούνται σε σχέση με τη δασική μορφή, αλλά και την αγροτική χρήση εδαφών, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα στις κοινοτικές επιδοτήσεις».

Κατά τον κ. Θεοχάρη, «έτσι και αλλιώς, ο Αύγουστος είναι μήνας κατά τον οποίο δεν πρόκειται να εξεταστούν οι αντιρρήσεις, οπότε είναι τελείως λάθος να μην δοθεί παράταση, καθώς μικρό ποσοστό των αγροτών κυρίως έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, λαμβάνοντας υπόψη και τα κόστη που θα πρέπει να επωμιστούν για τους μελετητές και για τα παράβολα των αντιρρήσεων, όπου αυτά απαιτούνται».

Παράταση στη διαδικασία, επίσης, κατά τον συνομιλητή μας ζητούν και υπηρεσιακοί παράγοντες από Δασαρχεία και Διευθύνσεις Δασών, ενώ επιστολή έχει στείλει και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης. «Αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει το Υπουργείο σε ένα θέμα που «καίει» χιλιάδες πολιτών, αν και νομίζουμε ότι η κατάσταση είναι τέτοια που δεν θα μπορέσει να τη διαχειριστεί το Υπουργείο και θα «αναγκαστεί» να παρατείνει την προθεσμία», αναφέρει ο ίδιος.

 

 

ΠΗΓΗ

Περισσότερο ελιές, λιγότερο αμπέλια, αλλά και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κυρίως στο νομό Ηλείας, στην Ζάκυνθο, αλλά και στην Αττική (Καπανδρίτι) πλήρωσαν βαρύ τίμημα από τις πυρκαγιές που μαίνονται, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

 

Πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση την Τετάρτη όσον αφορά τη μεγάλη πυρκαγιά της Α. Αττικής, καθώς οι πυροσβέστες, μετά από μια ακόμη ολονύκτια μάχη, κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της στο Πολυδένδρι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει μόνο μικροεστίες διαχειρίσιμες σε όλη την περίμετρό της, ενώ στη χαράδρα μέσα από την οποία κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, έχουν ήδη κατεβεί πεζοί πυροσβέστες και μηχανήματα και σε σημαντικό βαθμό την έχουν οριοθετήσει.

Από το πρωί κάνουν ρίψεις στις εστίες δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είναι επιφυλακτικοί, καθώς από το μεσημέρι προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Θεωρούν ωστόσο ότι σήμερα είναι μια καλύτερη ημέρα. Ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς Πολυδένδρι που χθες είχε διακοπεί από την αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο Καπανδρίτι, που έφτασε χθες η φωτιά, στον Κάλαμο και στον Βαρνάβα υπήρξαν μικροεστίες που όμως αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. 

Στις περιοχές παραμένουν 85 οχήματα της Πυροσβεστικής με 220 πυροσβέστες, 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καλύτερη η κατάσταση σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά στην Ηλεία η οποία απομακρύνθηκε από το χωριό Περιστέρι -το οποίο εκκενώθηκε χθες- και κινήθηκε ανατολικά. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι υπό επιτήρηση και από το πρωί κάνει ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.

Στη Ζάκυνθο οι συνεχείς αναζωπυρώσεις στο τεράστιο μέτωπο της Ζακύνθου, ανησυχεί την Πυροσβεστική, καθώς δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις σε ένα σημείο και να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα. 

Ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, επέμεινε στην εκδοχή του εμπρησμού για τις πυρκαγιές που καίνε για αρκετές ημέρες. Επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες που λένε ότι η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό υποστηρίζοντας ότι αν και υπήρχε σχέδιο προετοιμασίας «είναι πρωτοφανές να ξεσπούν δέκα εστίες σε όλη τη Ζάκυνθο».

Με εξήντα άνδρες πεζοπόρο τμήμα θα συνδράμει η Κύπρος στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα 

Στην Κύπρο κατέφθασε νωρίς το πρωί, ακόμα ένα C-130 από την Ελλάδα, το οποίο αναμένεται γύρω στις 08:30 αν όλα κυλήσουν ομαλά να μεταφέρει τα 60 μέλη Πυροσβεστικής, Πολιτικής Άμυνας και Τμήματος Δασών στα μέτωπα της φωτιάς στην Ελλάδα.
 
Η αναχώρηση των 60 μελών αναμενόταν να γίνει το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο μια μηχανική βλάβη που παρατηρήθηκε στο C-130 που έστειλαν χθες οι ελληνικές αρχές, δεν επέτρεψε την απογείωση τελικά.
 
Το πρόβλημα στο C-130 εντοπίστηκε άμεσα από τους διαδικαστικούς ελέγχους και οι αρμόδιοι μετά από δυο ανεπιτυχείς δοκιμές για απογείωση, αποφάσισαν να μην ρισκάρουν οτιδήποτε και για το λόγο αυτό δεν έγινε και η απογείωση του.
 
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκο Τράγκολα, στόχος είναι η παροχή βοήθειας για την κατάσβεση πυρκαγιών ανάλογα με το που θα αναθέσουν οι ελληνικές αρχές καθήκοντα στους πυροσβέστες μας, κάτι που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. 
 
Δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για την παραμονή των πυροσβεστών που θα μεταβούν στην Ελλάδα, θα παραμείνουν όσο χρειαστεί η συνεισφορά τους και σε περίπτωση που χρειαστεί αντικατάστασή τους, τότε οι Υπηρεσίες θα πράξουν αναλόγως. 

Προσαγωγή υπόπτου για τη φωτιά στην Πάρνηθα

Σημειώνεται ότι από την Τρίτη οι ανακριτικές υπηρεσίες του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ, ασχολούνται με άτομο που προσήχθη από την Πάρνηθα και θεωρείται ύποπτος για εμπρησμούς.

Σχετικά με την προσαγωγή του υπόπτου για εμπρησμούς, όπως είπε η κ. Μαλλίρη, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Πάρνηθας. Υστέρα από έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή του πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά. Εξετάζεται τόσο για την παρουσία του στην Πάρνηθα σήμερα καθώς και για πυρκαγιές στην περιοχή που εκδηλώθηκαν προηγούμενα έτη.

Ο προσαχθείς είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

 

ΠΗΓΗ

Μόνιµο χαρακτήρα έλαβε το ύψος ενίσχυσης 45 ευρώ ανά στρέµµα βοσκότοπου για όλη τη χώρα και τα ζώα στη Βιολογική Κτηνοτροφία, ποσό που είχε θεσπιστεί έκτακτα για τις ανάγκες της περασµένης προκήρυξης, λόγω των προβληµάτων που δηµιούργησε η τεχνική λύση στην κατανοµή των τόπων.

 

Σύµφωνα µε τις τελευταίες αλλαγές στα Προγράµµατα, η Κοµισιόν ενέκρινε τελικά η ενίσχυση στη νέα πρόσκληση να µην φθάνει στην οροφή της 1 Μονάδας Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ) αλλά στην κορυφή των 450 ευρώ ανά εκτάριο.

Έτσι για παράδειγµα: Ένας κτηνοτρόφος, µε 200 αιγοπρόβατα που συγκεντρώνει 30 Μονάδες Ζωικού Κεφαλαίου (200 επί 0,15) και του έχουν δοθεί 25 εκτάρια (250 στρέµµατα) επιλέξιµου βοσκοτόπου, έχει πυκνότητα βόσκησης 1,2 ΜΖΚ ανά εκτάριο (30ΜΖΚ διά 25 εκτάρια). Εφόσον θα εντασσόταν στη βιολογική κτηνοτροφία θα λάµβανε 5.275 ευρώ (21,1 ευρώ που είναι το πριµ επί 250 στρέµµατα) ή αλλιώς 26,3 ευρώ ανά ζώο. Τώρα, θα λάβει 21,1 ευρώ επί το 1,2 που είναι το ΜΖΚ, δηλαδή θα λάβει 25,32 ευρώ ανά στρέµµα βοσκότοπου. ∆ηλαδή 6.330 ευρώ ή 31,65 ευρώ ανά ζώο ετησίως. Το πριµ βοσκοτόπου, έχει ταβάνι τα 45 ευρώ ανά στρέµµα, σύµφωνα µε το νέο οδηγό των Προγραµµάτων, όπως τροποποιήθηκε και εγκρίθηκε από την ΕΕ.

Στην ερχόµενη πρόσκληση λοιπόν θα ισχύσουν τα εξής: Η ενίσχυση ανά εκτάριο υπολογίζεται µε τον πολλαπλασιασµό της πυκνότητας βόσκησης κάθε δικαιούχου µε την αντίστοιχη ενίσχυση του σχετικού πίνακα. Η ενίσχυση ανά εκτάριο δεν µπορεί να υπερβαίνει το µέγιστο ύψος ενίσχυσης των 450 ευρώ ανά εκτάριο. Ο νέος πίνακας ενισχύσεων παραµένει και έχει ως εξής:

 •   Αιγοπρόβατα: 21,1 έως 45 ευρώ ανά στρέµµα.
 •   Βοοειδή για σφάγιο: 26,7 έως 45 ευρώ ανά στρέµµα.
 •   Βοειδή γαλακτοπαραγωγής: 33,3 έως 45 ευρώ ανά στρέµµα.

Το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων για ένταξη στη νέα προκήρυξη πάντως αναµένεται µεγάλο, εφόσον στην περασµένη πρόσκληση δεν εγκρίθηκε κανένας δραστήριος στη ζωική παραγωγή. Οπότε, εφόσον ο συνολικός προϋπολογισµός των αιτήσεων ενίσχυσης στη δράση είναι µεγαλύτερος του προκυρηχθέντος ποσού, θα δοθεί προτεραιότητα σε:

 •  Επαγγελµατίες αγρότες.
 •  Παραγωγούς βιολογικής παραγωγής ζωοτροφών.
 •  Κτηνοτρόφους µε µεγάλη χρονική διάρκεια προηγούµενης εφαρµογής βιολογικού συστήµατος.

Αναφορικά µε τους νεοεισερχόµενους στον κλάδο των βιολογικών, πρόκριµα ένταξης έχουν οι κτηνοτρόφοι κάτω των 40 και οι παραγωγοί βιολογικών ζωοτροφών.

 

 

ΠΗΓΗ

Λάθη επί λαθών των δηµόσιων αρχών έχουν δηµιουργήσει γύρω από την υπόθεση των δασικών χαρτών µια …µηχανή που κόβει χρήµα. Ο όλος χειρισµός επιβαρύνει µε τεράστια ποσά αγρότες και γενικά κατόχους αγροτικών εκτάσεων και βοσκοτόπων, ενώ επιφέρει ανυπολόγιστη σπατάλη χρόνου και «αχαρτογράφητο» ψυχικό κόστος.

Οι δασικοί χάρτες δεν είναι τίποτα άλλο από µια κοινοτική υποχρέωση (για να µην προκύπτουν πρόστιµα και καταλογισµοί) και ένα έργο υποδοµής το οποίο, εφ’ όσον γίνει σωστά, µπορεί να έχει πολλαπλή χρησιµότητα και οφέλη για την κοινωνία (πολίτες, κράτος, περιβάλλον). Αντί αυτού, έχει εξελιχθεί σε έναν κυκεώνα, ο οποίος ταλαιπωρεί τον κόσµο, αυξάνει τη γραφειοκρατία, προκαλεί χρεώσεις επί δικαίων και αδίκων, ανοίγει δουλειές σε επιτήδειους, οδηγεί σε απώλειες περιουσιών και ενισχύει κατά παράδοξο τρόπο τα δηµόσια έσοδα.

Με έναν πρόχειρο υπολογισµό, οι 128.000 περιπτώσεις αντιρρήσεων (ΑΦΜ) που έχουν καταγραφεί από τους ήδη αναρτηµένους δασικούς χάρτες (υπολογίζονται στο 35% του συνολικού έργου), γεννούν µια περίπλοκη διαδικασία µε κόστος µεγαλύτερο από 60 εκατ. ευρώ για τους υπόχρεους (128.000 Χ 150 ευρώ Χ 3 – τα κτήµατα σε κάθε ΑΦΜ) για τους υπόχρεους, κι αυτό, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψη τα πιθανά κόστη εξαγοράς της γης που θα προκύψουν σε πολλές περιπτώσεις (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ).

Αυτό σηµαίνει πως όταν το έργο ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019 όπως προβλέπεται, εφόσον τα λάθη στους υπό ανάρτηση χάρτες συνεχίσουν να εµφανίζονται στην ίδια έκταση, το συνολικό κόστος (µόνο για πρόδηλα λάθη και αντιρρήσεις) θα υπερβεί τα 180 εκατ.

Πού εντοπίζεται κατά βάση το πρόβληµα;

Εάν δεν υπάρχει κάποιος «δάκτυλος» και γίνει δεκτό ότι πρόκειται για αδυναµίες των τεχνικών κλιµακίων και δυσκολία ενσωµάτωσης όλων των πραγµατικών δεδοµένων στους δασικούς χάρτες, το πρόβληµα ξεκινάει από τρεις µεγάλες πηγές:

 • Την µη καταχώρηση στοιχείων των αναδασµών που έχουν γίνει σε πολλές περιοχές της χώρας.
 • Την µη «ανάγνωση» των  παραχωρητηρίων που επίσης έχουν δοθεί από δήµους και κοινότητες.
 • Την µη αξιοποίηση πράξεων εποικισµού που έχουν γίνει, κυρίως σε χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Αυτά και µόνο, θα µπορούσαν να περιορίσουν τα λάθη των χαρτών κατά 80%, αναφέρουν στην Agrenda τεχνοκράτες που έχουν γνώση της κατάστασης, γι’ αυτό και η ευθύνη της διοίκησης είναι µεγάλη. Εκτός και αν έχουν βάση τα όσα λέγονται στα παρασκήνια για το τρελό γλέντι που έχει στηθεί εν γνώσει των αρµοδίων και εις υγεία των κορόιδων.    

∆εν έχουµε δει ούτε τα µισά από τα λάθη

Ούτε την µισή ελληνική επικράτεια δεν καλύπτουν σήµερα οι αναρτηµένοι δασικοί χάρτες και τα προβλήµατα, που φέρνουν στην επιφάνεια είναι ουκ ολίγα. Έτσι, µε αναρτηµένους χάρτες σε ποσοστό 35% της χώρας, γεννάται µεγάλο ζήτηµα µε τα επικαλυπτόµενα εντός ΟΣ∆Ε αγροτεµάχια, που αφορούν 128.000 περιπτώσεις. Περισσότερα, ωστόσο, προβλήµατα, αλλά και αντιδράσεις θεωρείται βέβαιο πως θα φέρει η ανάρτηση των δασικών χαρτών, το επόµενο διάστηµα, αφού ως το τέλος του 2017, το υπουργείο Περιβάλλοντος, σχεδιάζει να αναρτήσει δασικούς χάρτες σ’ ένα επιπλέον κοµµάτι της χώρας, σε ποσοστό 17%. Στο υπόλοιπο κοµµάτι της χώρας (περίπου 46% της επικράτειας) εξάλλου, λέει ο σχεδιασµός των επιτελών του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάµελλου, η ανάρτηση των χαρτών προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Ως τις 8 Αυγούστου 2018 η εξαγορά εκχερσωμένων


Παρατείνεται για ένα χρόνο, ως τις 8 Αυγούστου του 2018, η δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκµετάλλευση, πριν την 11η Ιουνίου 1975, µε ΥΑ 158341/3927/26-7-2017 (ΦΕΚ Β´ 2758) που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάµελλος. Η προθεσµία µε βάση το Νόµο 4280/2014 έληγε την Τρίτη 8 Αυγούστου 2017 και έδινε τριετή εφαρµογή στη ρύθµιση µε περιθώριο παράτασης για ένα χρόνο µε απόφαση Υπουργού. Όπως τονίζει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, «η δυνατότητα εξαγοράς παρέχεται για όλες τις εκτάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις των παραγράφων 5-14 του άρθρου 47 του ν. 998/79 και µπορούν να τη χρησιµοποιήσουν οι ενδιαφερόµενοι πολίτες όλης της χώρας. Η διάταξη αυτή µπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ενόψει της κύρωσης των δασικών χαρτών της χώρας».

Για τις περιοχές µε αναρτηµένο δασικό χάρτη παρέχεται έως 7 Σεπτεµβρίου 2017 δυνατότητα εξαγοράς της έκτασης, εφόσον αυτή έχει χαρακτηριστεί ως ∆Α ή ΧΑ και η εκχέρσωσή της για γεωργική καλλιέργεια έχει γίνει πριν 11η Ιουνίου 1975, ώστε η έκταση αυτή να εξαιρεθεί της προσωρινής κύρωσης του χάρτη και να µην θιγούν τα συµφέροντα του αγρότη. Αποτέλεσµα της δηµοσίευσης της παραπάνω ΥΑ είναι η συνέχιση χωρίς κωλύµατα της διαδικασίας των εξαγορών αυτών των εκτάσεων.

Αντίστοιχη ρύθµιση υπάρχει σε ισχύ και για την αλλαγή χρήσης εκτάσεων που εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007, όπου και παραχωρείται η έγκριση επέµβασης από τη ∆ασική Υπηρεσία, σύµφωνα µε τις προδιαγραφές του άρθρου 47Β του ν. 998/79. «Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις έχουν µειωθεί τα κόστη εξαγοράς ή αλλαγής χρήσης, δεν απαιτείται αντίρρηση και µπορεί να αξιοποιηθεί η ρύθµιση των 100 δόσεων», σηµειώνει το υπουργείο. Υπενθυµίζεται, ότι παρά τη θερινή περίοδο, οι πολίτες, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να υποβάλλουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους και να µην τις αφήσουν τελευταία στιγµή.

 

 

ΠΗΓΗ

Μη επιλέξιμο συνδεδεμένης ενίσχυσης για το 2017 θα κρίνεται το βαμβάκι, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον παραγωγό ποσότητα έχει ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%. Αυτό προβλέπει απόφαση που συνυπογράφουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Βασίλης Κόκκαλης, αντίστοιχα και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Πιο συγκεκριμένα με την Αριθμ. 2537/84963 (2) Τροποποίηση της αριθμ. 1178/27361/10-03-2015 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι σε εκτέλεση του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1307/2013 του Συμβουλίου» (Β 430), τίθενται πιο αυστηροί όροι για την είσπραξη της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος από τους παραγωγούς, καθώς η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν ίσχυε ως και το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι η ενδεικτική τιμή της ειδικής αυτής ενίσχυσης για το 2017 ορίστηκε στα 74,9 ευρώ το στρέμμα.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι:

Άρθρο 1

Η υπ’ αριθμ. 1178/27361/10-03-2015 απόφαση του Αν. Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει τροποποιείται ως εξής:

1. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 3 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής:

«Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον παραγωγό ποσότητα έχει ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, η εν λόγω ποσότητα δεν θα προσμετράται για τον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης του παραγωγού.»

2. Στο άρθρο 7 πραγματοποιούνται τροποποιήσεις και συμπληρώσεις ως εξής:

Α) Στο τέλος της παραγράφου 1 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής:

«Αρμόδιος φορέας για την ανάλυση της περιεκτικότητας σε ξένες ύλες των ποσοτήτων βάμβακος που παραδίδονται στα εκκοκκιστήρια, ορίζεται το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος (Ε.Κ.Π.Ε.Τ.Τ.Β.) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων θα διαβιβάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο έως 15 Φεβρουαρίου του έτους που έπεται του έτους καλλιέργειας.»

Β) Η παράγραφος 2β αντικαθίσταται ως εξής:

«β. Στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και αφορούν διοικητικούς ελέγχους οι οποίοι διεξάγονται στο 10% των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου για την εξακρίβωση και επαλήθευση των στοιχείων παραδόσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 1% επί του συνόλου των παραγωγών που παρέδωσαν σύσπορο βαμβάκι ανά εκκοκκιστική επιχείρηση. Κατά τη διεξαγωγή των εν λόγω ελέγχων γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος τήρησης των προδιαγραφών σήμανσης – ταυτότητας δεμάτων εκκοκκισμένου βάμβακος του άρθρου 6 παρ. 7 της παρούσας απόφασης. Καθ όλη τη διάρκεια της εκκοκκιστικής περιόδου γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Κ.Π.Ε.Τ.Τ.Β, σε ποσοστό τουλάχιστον 0,5% των παραδιδόμενων, στα εκκοκκιστήρια, παρτίδων συσπόρου βάμβακος ώστε να διαπιστωθεί η περιεκτικότητα τους σε ξένες ύλες σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 της παρούσας απόφασης.»

Ολόκληρη η απόφαση

 

ΠΗΓΗ

Σε δυο φάσεις, ανάλογα µε την περιφέρεια στην οποία ανήκουν και την κατ’ αρχήν κατάταξη που επέλεξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πληρώνονται την πρώτη δόση του πριµ Νέων Γεωργών, συνολικού ύψους 148 εκατ. ευρώ, όσοι κατάφεραν να ενταχτούν στο σχετικό πρόγραµµα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Ειδικότερα, οι πρώτες πληρωµές ξεκίνησαν στις 4 Αυγούστου, όπως γνωστοποίησαν µε ανακοινώσεις τους το υπουργείο και ο οργανισµός πληρωµών, ολοκληρώνονται δε εντός των ηµερών και αφορούν δικαιούχους σε εννέα συνολικά περιφέρειες της χώρας και ποσό 100 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ έως τις 7 Αυγούστου, είχαν πληρωθεί την πρώτη δόση συνολικά 4.957 δικαιούχοι. Πρώτοι έλαβαν χρήµατα σταδιακά, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο, όσοι περιλαµβάνονται στις καταστάσεις πληρωµών των περιφερειών ∆υτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, ∆υτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Νοτίου Αιγαίου.Μέχρι, τώρα, το πρώτο δεκαήµερο του Σεπτεµβρίου και πάλι σταδιακά, εκτιµάται ότι θα λάβουν το 70% του πριµ οι δικαιούχοι Νέοι Γεωργοί στις Περιφέρειες εκείνες, που έµειναν εκτός από το πρώτο «γκρουπάρισµα» του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόκειται για τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Αττικής και Βορείου Αιγαίου.
Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, µε αφορµή παράπονα δικαιούχων, κάνουν λόγο για θέµα «καθαρά διαδικαστικό», επιρρίπτοντας την ευθύνη της καθυστέρησης στην παρτιδοποίηση των δικαιούχων που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και «λόγω µεγέθους» της συγκεκριµένης περιοχής και όγκου δικαιούχων. Μάλιστα όπως σηµειώνουν στελέχη της µιλώντας στην Agrenda «η Περιφέρεια έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και περιµένει τις παρτίδες από τον οργανισµό πληρωµών».

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου η πρώτη παρτίδα πληρωµής της α’ δόσης έχει ως εξής:

 • Πελοποννήσου: 14,4 εκ. ευρώ σε 1.096 αγρότες
 • Ηπείρου: 3,4 εκ. ευρώ σε 249 αγρότες
 • ∆υτικής Ελλάδας: 16,6 εκ. ευρώ σε 1.205 αγρότες
 • ∆υτικής Μακεδονίας: 7,2 εκ. ευρώ σε 523 αγρότες
 • Κρήτης: 17,1 εκ. ευρώ σε 1.189 αγρότες
 • Θεσσαλίας: 16,4 εκ. ευρώ σε 1.227 αγρότες
 • Στερεάς Ελλάδας: 8,6 εκ. ευρώ σε 657 αγρότες
 • Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: 13,9 εκ. ευρώ σε 1.035 αγρότες
 • Νοτίου Αιγαίου: 2,02 εκ. ευρώ σε 132 αγρότες

Σύνολο: 100 εκ. ευρώ σε 7.320 αγρότες.

Εγκρίθηκε πίστωση, σε τροχιά πληρωµής η εξισωτική του 2015

Προµήνυµα πληρωµών, εκτός απροόπτου, ακόµα και πριν τον ∆εκαπεντάυγουστο, σύµφωνα µε το βασικό πλάνο, αποτελεί η έγκριση από το υπουργείο, διάθεσης πίστωσης συνολικά 11,3 εκατ. ευρώ, για την εξισωτική του 2015. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι δεν πρέπει να αναµένεται, πριν από τον Σεπτέµβριο, η εξόφληση της εξισωτικής που αντιστοιχεί στο 2016. Σε σχέση πάντως µε την εξισωτική του 2015 και τις πληρωµές, που πλησιάζουν χρονικα, σε απόφαση που δηµοσιεύτηκε στην «∆ιαύγεια» αναφέρονται τα εξής: 1. Την έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 11.330.032,65 ευρώ (έντεκα εκατοµµύρια τριακόσιες τριάντα χιλιάδες τριάντα δύο ευρώ και εξήντα πέντε λεπτά), από την ΣΑΕ 082/1 και ιδιαίτερα από το Έργο µε Ενάριθµο - Κωδικό MIS 2016 ΣΕ08210012 και µε τίτλο «Ανειληµµένες υποχρεώσεις Μέτρων 211 (2015ΣΕΟ8280009) και 212 (2015ΣΕΟ8280010) του ΠΑΑ 2007 – 2013»
2. Η πληρωµή θα διενεργηθεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σε βάρος του Π.∆.Ε., έτους 2017.
3. Η παρούσα να δηµοσιοποιηθεί µε θυροκόλληση στο Κεντρικό Κατάστηµα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.

Ξεχρέωσε εξισωτική 2012-2013-1014

Σε πληρωµή εξισωτικών αποζηµιώσεων για το 2012, 2013 και 2014 ανακοίνωσε ότι προχώρησε ο οργανισµός πληρωµών, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες που δηµοσίευσε στο προηγούµενο φύλλο της η Agrenda. Συγκεκριµένα, από την 01/08 έως τις 03/08/2017 έγιναν πληρωµές συνολικού ύψους 27.244.771,41 ευρώ, εκ των οποίων ένα ποσό 3,8 εκατ ευρώ αφορά παλιές εξισωτικές.
Σε σχέση µε τις εκρεµµείς ενισχύσεις βιολογικών, συνεχίζεται σταθερά η ροή των πληρωµών για τις χρονιές 2012, 2013 και 2014. Παράλληλα, σε σχέση µε τα βιολογικά του 2015, εκτιµάται ότι οι πιστώσεις θα ξεκινήσουν, λένε οι τελευταίες πληροφορίες, έως το τέλος του Αυγούστου.

 

 

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017 09:37

Xτίζει μονάδες, ανοίγει δουλειές η ρίγανη

Written by

Πριν µόλις 10-15 χρόνια η συστηµατική καλλιέργεια ρίγανης στην χώρα µας θεωρείτο λίγο-πολύ «ταµπού» µε τη µεγάλη πλειοψηφία των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, να δείχνουν ξεκάθαρα την προτίµησή τους σε άλλου είδους καλλιέργειες (π.χ. αροτραία). Λίγα µόλις χρόνια µετά, για µια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν µε τις πολιτικές ενίσχυσης της ΚΑΠ (σταδιακή µείωση επιδοτήσεων), το προσιτό κόστος παραγωγής και κυρίως τις «επιταγές» της αγοράς τροφίµων, το ταπεινό, πλην «τίµιο» αρωµατικό φυτό, κερδίζει τάχιστα εκτάσεις και αποδεικνύεται αρκετά προσοδοφόρο για όσους αγρότες επέλεξαν να επενδύσουν σε αυτό συνειδητά και οργανωµένα ,σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Στα πλεονεκτήµατα της ρίγανης, συγκαταλέγονται, η δυνατότητά της –θεωρητικά τουλάχιστον- όπως εξηγούν µιλώντας στην Agrenda, εκ των πρώτων διδαξάντων την καλλιέργεια στην Ελλάδα, να καλλιεργηθεί µε λελογισµένο κόστος σε όλα τα εδάφη και το γεγονός ότι αποδίδει προϊόν, από την πρώτη κιόλας σεζόν.

Το κόστος πρώτης εγκατάστασης αγγίζει τα 400 ευρώ το στρέµµα, µαζί µε τα εργατικά, ενώ αν όλα πάνε καλά, η στρεµµατική απόδοση την πρώτη κιόλας χρονιά µπορεί να φτάσει τα 100 κιλά το στρέµµα και από την δεύτερη χρονιά, να διπλασιαστεί (200 κιλά το στρέµµα).

Το ρεπορτάζ λέει ότι οι τιµές που καρπώθηκε τα τελευταία χρόνια ο παραγωγός κυµάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Για παράδειγµα, το 2016 η µη επεξεργασµένη (αλωνισµένη) ρίγανη έπιασε από 1,10 -1,80 ευρώ το κιλό, αφήνοντας κέρδος στους καλά γνωρίζοντες, έως και 200 ευρώ το στρέµµα.Χρονιά – βαρόµετρο θεωρείται την ίδια ώρα από πολλούς η φετινή, καθώς µπαίνει σε παραγωγή τριπλάσια έκταση (15.000 στρέµµατα περίπου), σε σχέση µε το 2008, οπότε άρχισε να αναπτύσσεται η καλλιέργεια.

Σηµειωτέον ότι όλο αυτό το διάστηµα η ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό «καλά κρατεί», κυρίως λόγω των µεγάλων αναγκών της βιοµηχανίας τροφίµων, της φαρµακοβιοµηχανίας και της αρωµατοθεραπείας (αιθέρια έλαια). Μεγάλο ρόλο στις τιµές παίζουν κι εδώ οι χονδρέµποροι, ενώ αργά αλλά σταθερά πολλοί αγρότες δηµιουργούν τις κατάλληλες υποδοµές (συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, αποστακτήρια κ.λπ.), µε σκοπό την διάθεση του προϊόντος και σε αγορές του εξωτερικού.

 

 

ΠΗΓΗ

Η «πρώιµη» σύνταξη από την Πολεµική Αεροπορία έφερε την ανάγκη για δηµιουργία που συνέπεσε µε την ανάγκη του γιού για σταθερή εργασία µε προοπτικές, παράλληλα µε το γεγονός ότι τα εισοδήµατα µειώνονταν χρόνο µε τον χρόνο. Η τυχαία συνάντηση µε τον οικογενειακό φίλο ∆ηµήτρη Τσιούτσιο, ιδιοκτήτη του φυτωρίου «Σπορόφυτα Κιλελέρ» τους έδωσε την ιδέα να τολµήσουν και να µπουν στην καλλιέργεια της ρίγανης. Βρήκαν τον συγχωριανό τους Χρήστο Μπατζηλιώτη, που είχε τα ανάλογα µηχανήµατα, είδαν ότι η συνεργασία είναι εφικτή και έτσι το πρώτο φλερτ εξελίχτηκε σε έρωτα.

Η Agrenda συνάντησε τον πατέρα, ∆ηµήτρη Σιµόπουλο και τον γιο του Αλέξανδρο, µε την ολοκλήρωση της συγκοµιδής στην ηµιορεινή τοποθεσία Αλαταρές της Τερψιθέας, στα πρώτα τους δυναµικά βήµατα στην αγορά. Μάλιστα παππούς και συνονόµατος του 30χρονου Αλέξανδρου, είναι ο πρώτος βαµβακοπαραγωγός της περιοχής.
Μπορεί να πάτησε για πρώτη φορά φέτος χωράφι, ωστόσο η οικογένεια φαίνεται να το πηγαίνει αρκετά καλά το πλοίο. Όπως σηµειώνουν οι δύο παραγωγοί στην Agrenda, συγκόµισαν τη ρίγανη όταν το φυτό είχε ανθίσει καθολικά, ανεβάζοντας το αιθέριο έλαιο στα υψηλότερα επιθυµητά επίπεδα έως και 9 βαθµούς και προσδίδοντάς του ιδιαίτερα έντονο άρωµα. Και αυτό, ενώ πολλοί την συγκοµίζουν δύο φορές τον χρόνο θυσιάζοντας την ποιότητα για χάρη της ποσότητας. Μετά την επεξεργασία, τη συσκεύασαν, έφτιαξαν ετικέτα και τέλος την διοχέτευσαν οι ίδιοι στην αγορά.

«∆εν ψάξαµε καθόλου το θέµα χονδρέµπορα» ανέφεραν. Πάντως, αξίζει να σηµειωθεί, ότι οι καλλιεργητές στην Τερψιθέα αλλά και από γύρω περιοχές της Θεσσαλίας έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται, µε τη σύσταση Οµάδας Παραγωγών στα αρωµατικά, να βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Με συνεργείο φίλου η φύτευση, όλη η οικογένεια έπιασε την τσάπα

Πέρσι αρχές Σεπτέµβρη ξεκίνησε τις καλλιεργητικές εργασίες η οικογένεια Σιµόπουλου, µπαίνοντας µε το τρακτέρ για όργωµα και δύο περάσµατα µε καλλιεργητή ώστε να γίνει λείο το έδαφος. «Μετά από εδαφολογικές αναλύσεις ρίξαµε λίπασµα και στις 10 Οκτωβρίου µπήκαµε µε την µηχανή φύτευσης. Με συνεργείο των πέντε ατόµων του ∆ηµήτρη Τσιούτσιου φυτεύαµε για µία ολόκληρη µέρα, σειρά µε σειρά 45 εκ. και 1 µέτρο και 20 εκ. και φυτό µε φυτό 15 εκ. απόσταση», αναφέρει ο νεαρός καλλιεργητής. ∆ηλαδή το στρέµµα 4.300 φυτά περίπου και συνολικό κόστος φύτευσης µαζί µε τις λιπάνσεις 150 ευρώ ανά στρέµµα. Τα χωράφια της οικογένειας είναι ξερικά, όµως ποτίσαν µία φορά στην φύτευση, γιατί πέσανε πάνω σε ανοµβρία.

Τέλος Οκτωβρίου µε τα πρώτα χόρτα  οι παραγωγοί ξεκίνησαν την τσάπα. Όπως περιγράφει ο Αλέξανδρος Σιµόπουλος όλη η οικογένεια ήταν καθηµερινά για εβδοµάδες πάνω στις σειρές και πολεµούσαν µε τα χέρια τα ζιζάνια. «Κάποια στιγµή τον χειµώνα, που η κατάσταση δεν παλεύονταν, κάναµε έναν ενδεικνυόµενο ψεκασµό. Τον Μάρτιο άρχισε πάλι η καθηµερινή µάχη µε τα ζιζάνια µε µοναδικό όπλο την τσάπα» σηµειώσε, και συνέχισε: «Κατόπιν ωρίµου σκέψεως αποφασίσαµε να συγκοµίζουµε την ρίγανη όταν το φυτό έχει ανθίσει καθολικά, ανεβάζοντας το αιθέριο έλαιο στα υψηλότερα επιθυµητά επίπεδα έως και 9 βαθµούς και προσδίδοντάς του ιδιαίτερα έντονο άρωµα. Και αυτό, ενώ πολλοί την συγκοµίζουν δύο φορές τον χρόνο θυσιάζοντας την ποιότητα για χάρη της ποσότητας. Κόψαµε τέλη Ιούνη και την αφήσαµε µία µέρα στο χωράφι για να ξεραθεί.

Με το νου στο άρωμα έπιασε έως 15 ευρώ το κιλό στο ράφι

Με αλωνιστική µηχανή οι παραγωγοί µάζεψαν την ρίγανη και την αποθήκευσαν σε µπούρδες των 30 κιλών πηγαίνοντάς την στις αποθήκες τους. Αξίζει να σηµειωθεί έδω, ότι µετά τη συγκοµιδή, όπως υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Σιµόπουλος, δεν έψαξαν καθόλου το θέµα χονδρέµπορα, «γιατί θεωρούµε ότι αν δεν πάρεις την υπεραξία του προϊόντος σου, δεν πετυχαίνεις πλήρως την φιλοσοφία της υψηλής ποιότητας».

Η ποσότητα που µαζεύτηκε τρίφτηκε σε ειδικό τριβείο και έγινε η συσκευασία της σε σακουλάκια των 50 και 100 γραµµαρίων και σε γυάλινο βάζο των 50 γραµµαρίων. Έπειτα, οι παραγωγοί έκαναν την ετικέτα σε πρώτη φάση και µε τον αέρα και την αυτοπεποίθηση του άριστου προϊόντος βγήκαν στην αγορά. Ανάλογα µε τον νόµο της ποσότητας στην ζήτηση η τιµή κυµαίνεται από 5 έως 15 ευρώ το κιλό όπως υποστηρίζουν.

Στα µελλοντικά τώρα σχέδια της οικογένειας, είναι η σύσταση Οµάδας Παραγωγών, µε τα αρχικά βήµατα να έχουν γίνει και τα πρώτα µέλη να δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσµα των αρωµατικών και αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα έχει καταρτιστεί πλάνο για την συµµετοχή των προϊόντων σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, αρχής γενοµένης µε αυτής της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα ελκυστική ως παράλληλη εργασία

«Ως καλλιέργεια την βρίσκω εύκολη γιατί έχει λίγες καλλιεργητικές φροντίδες και δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Έριξε χιόνι, βροχές, έπιασε καύσωνας κι όµως η ρίγανη άνθησε και η παραγωγή, παρά το γεγονός της πρώτης χρονιάς βγήκε άριστη. Η προηγούµενή µου επαγγελµατική ενασχόληση ως ελεύθερος επαγγελµατίας «χτυπιέται» αλύπητα από την φορολογία και την οικονοµική κρίση µε αποτέλεσµα, πριν τεθεί θέµα επιβίωσης να προσανατολιστώ σε παράλληλη εργασία. Την οποία βέβαια και βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς δεν έχει ωράριο, εργάζοµαι στον καθαρό αέρα και όχι κλεισµένος στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου, αποκοµίζοντας όλα τα οφέλη που προσφέρει η χειρωνακτική εργασία στην φύση», σηµείωσε ο νεαρός παραγωγός που πιστεύει πως πρέπει να δωθεί συνδεδεµένη ενίσχυση και στα αρωµατικά φυτά, ενθαρρύνοντας έτσι τους αγρότες σε νέες καινοτόµες καλλιέργειες.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του Αλέξανδρου, ∆ηµήτρης, εντοπίζει στην καθοδήγηση των παραγωγών το µεγαλύτερο πρόβληµα, ειδικότερα στο θέµα των εξαγωγών. Όπως λέει «αν ένας παραγωγός επιθυµεί όπως εγώ να ασχοληθεί µε τις εξαγωγές του προϊόντος του, ο καλύτερος τρόπος είναι τα εµπορικά επιµελητήρια, τα οποία, µετά την νέα νοµοθεσία που βλέπει ως επιχειρηµατίες και τους αγρότες, να εντάξουν και αυτήν την κατηγορία των επαγγελµατιών- αγροτών στην δικαιοδοσία τους. Έτσι το γραφείο των εξαγωγών θα προσανατολίζει τους αγρότες να βρουν τον δρόµο προς τις αγορές και θα διαφηµιζόνται στα εµπορικά του περίπτερα».

 

ΠΗΓΗ

«Η απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, και ιδιαίτερα στα ροδάκινα, αποδεικνύει ότι υπήρξαν οι μίνιμουμ πρωτοβουλίες για την ανατροπή της αρνητικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στους παραγωγούς λόγω της μείωσης των εξαγωγών στη ρωσική αγορά. Όπως έχουμε επισημάνει, η Ρωσία από 8η εξαγωγική αγορά αγροτικών προϊόντων το 2013, έπεσε στην 29η το 2016, και η αξία των εξαγωγών μας μειώθηκε αντίστοιχα από 168 εκατομμύρια ευρώ σε 38,2 εκατομμύρια».

 

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Ο κ. Αποστόλου, ωστόσο, που από τα μετερίζια της αντιπολίτευσης έταζε ανώγεια και κατώγεια, σήμερα προτιμά να ποιεί την νήσσαν στο μείζον ερώτημα της έμπρακτης στήριξης των παραγωγών, μέχρι να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές μας στη ρωσική αγορά. Δυστυχώς, από τα αναφερόμενα στοιχεία η κατάσταση για τους παραγωγούς προβλέπεται να επιδεινωθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψη και την βεβαρημένη οικονομική κατάσταση που προκαλούν η υπερφορολόγηση και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σημειώνει ο βουλευτής.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «έως τις 30 Ιουνίου 2017 ήταν σε ισχύ ο Κανονισμός (EE) 921/2016, όπως τροποποιήθηκε με τον κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμό (EE) 2017/376 της Επιτροπής, ο οποίος προέβλεπε για τη χώρα μας μέγιστες ποσότητες οπωροκηπευτικών, ανά ομάδα προϊόντων. Δυνάμει του ανωτέρω Κανονισμού, έως σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ την 30η Ιουνίου 2017, η χώρα μας απέσυρε από την αγορά συνολικά:

α. 1.249 τόνους μήλα και αχλάδια,

β. 453 τόνους τομάτες, καρότα, γλυκοπιπεριές, αγγούρια και αγγουράκια,

γ. 4.597 τόνους επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια και δαμάσκηνα,

δ. 4.400 τόνους πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια και

ε. 7.800 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι στις 17.07.2017 εκδόθηκε η αριθμ. 2339/77269/14.07.2017 απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (EE) 2017/1165 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών εκτάκτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων φρούτων”. Στην ανωτέρω ΚΥΑ προβλέπονται οι μέγιστες ποσότητες οπωροκηπευτικών που δύνανται να αποσυρθούν ανά ομάδα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης κατά 2.000 τόνους δυνάμει του νέου Κανονισμού, ως εξής:

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ (σε τόνους)

Μήλα και αχλάδια

680 +200 = 880

Δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια

4.165

Πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια

2.040 +700 = 2.740

Ροδάκινα και νεκταρίνια

5.355 + 1.100 = 6.455

 

 

 

Πηγη

Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017 06:50

Προστασία των Φυτών από Καύσωνα

Written by

1) Δεν ποτίζουμε στην διάρκεια της ημέρας.

 

 

2) Τα φυτά πρέπει να είναι επαρκώς εφοδιασμένα σε νερό κατά την διάρκεια της ημέρας. Έτσι, μπορούμε να ποτίσουμε αργά το απόγευμα ή βραδινές  ώρες.

 

 

 

3) Οι λιπάνσεις κατά την διάρκεια του καύσωνα δεν επιτρέπονται, διότι τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35C0. Με την προσθήκη λιπασμάτων (π.χ. νιτρικά, ουρία κλπ.) κατά την περίοδο του καύσωνα καίγεται το ριζικό σύστημα των φυτών και δημιουργούνται πύλες εισόδου παθογόνων από το ριζικό σύστημα.

 

 

 

4) Οι ψεκασμοί να γίνονται απογευματινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

 

 

Πηγή

 

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ

 

 
 

 

 

 

 

 

Σελίδα 1 από 53

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ