Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Από το βράδυ της Πέμπτης (14/12/2017) αναμένεται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών το υπόλοιπο του τσεκ (βασικής ενίσχυσης) και το πρασίνισμα για το 2017. Τις επόμενες ώρες θα μπορούν οι δικαιούχοι να σηκώνουν τα χρήματά τους ανάλογα και με το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο διατηρούν λογαριασμό. Το συνολικό ποσό που θα πληρωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί ξεπερνά το 1 δις ευρώ. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή θα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης (το 30% που αντιστοιχεί σε ποσό 427.329.000 ευρώ), το πρασίνισµα (562.899.000 ευρώ) και την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (37.527.000 ευρώ). Στο μεταξύ πληρωμές είχαμε, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, συνολικού ύψους 8.317.239 ευρώ σε 1.688 δικαιούχους.

Το μεγαλύτερο μέρος της πληρωμής αφορά ανειλημμένες υποχρεώσεις για τη βιολογική γεωργία (συνολικά 1.245 δικαιούχοι).

Πάντως καταγγελίες που έχουμε στον ΑγροΤύπο από βιοκαλλιεργητές μας αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ημερομηνίες είναι τόσο «πιεσμένες» που είναι πολύ δύσκολο να επεξεργαστούν οι ενστάσεις που κατατέθηκαν στις ΔΑΟΚ.

Διαβάστε πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 11 και 12 Δεκεμβρίου

 

 

Πηγη

Στη Βρετανία τα καταστήματα Waitrose, προχώρησαν σε μια χριστουγεννιάτικη κίνηση marketing, καθώς εισήγαγαν στα ράφια τους λευκές μελιτζάνες, προσφέροντας μια ιδιαίτερη εποχιακή επιλογή για τα χριστουγεννιάτικά γεύματα.
Οι λευκές μελιτζάνες είναι όμοιες στο σχήμα με την κανονική μωβ ποικιλία αλλά έχουν κρεμ χρώμα και έχουν πιο ήπια γεύση. Κατά το μαγείρεμα απορροφούν λιγότερο λάδι από τις μωβ, πράγμα που σημαίνει ότι τις κάνει πιο ελαφρύ γεύμα με λιγότερες θερμίδες.
Η Gemma Hodgson, Υπεύθυνη αγορών λαχανικών της Waitrose σχολιάζει: «Είναι η τέλεια επιλογή για αυτήν την περίοδο του χρόνου να έχουμε αυτή τη «γιορτινή» μελιτζάνα στα ράφια μας και περιμένουμε να κάνει θραύση ανάμεσα στους πελάτες μας κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων.»

 

 

 

Πηγη

Μείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων µε σκληρό σιτάρι παγκοσµίως αυτή τη σεζόν και βελτίωση των τιµών παραγωγού, καθώς ταυτόχρονα θα περιοριστεί και ο όγκος των αποθεµάτων καταδεικνύουν τα στοιχεία.

 

Αιτία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Agrenda, οι χαµηλές τιµές στο σκληρό σιτάρι για δεύτερη συνεχόµενη καλλιεργητική περίοδο, που αποθάρρυναν τους παραγωγούς διεθνώς να σπείρουν. Και µπορεί η µείωση αυτή ποσοστιαία να µην είναι τόσο µεγάλη, ωστόσο το ξεκίνηµα της νέας σποράς δεν είναι θετικό και προµηνύει µικρότερες παγκόσµιες ποσότητες σκληρού. Εκτός από τον περιορισµό των εκτάσεων στις ΗΠΑ, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αναλυτές περιµένουν µείωση σε Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα (µικρή µείωση), ενώ η Ιταλία µάλλον θα «κινηθεί» σχεδόν στα ίδια στρέµµατα καθώς χάνουν έδαφος τα κριθάρια.

Σηµειωτέον ότι η παγκόσµια αυτή τάση για µείωση των εκτάσεων, θα µειώνει τα αποθέµατα όσο βαδίζουµε στο νέο έτος, ενώ θα στηρίζει τις τιµές, µε το βλέµµα πλέον των εµπόρων σε χρηµατιστηριακό επίπεδο αλλά και στη φυσική αγορά και των παραγωγών να στρέφεται στις αποδόσεις και τις παραγωγές της νέας σεζόν.

Σε επίπεδο εξαγωγών, η αγορά αυτό το διάστηµα κινείται µε φορτώσεις παλαιότερων συµβολαίων σκληρού σίτου και οι εξαγωγείς εµφανίζουν µεγάλη αντίσταση σε επίπεδα κάτω των 220 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Την ίδια ώρα οι Ιταλοί έµποροι δεν µπορούν να ανεβάσουν τις προσφορές τους σε επίπεδα ελκυστικά για τους τοπικούς προµηθευτές και ως αποτέλεσµα δεν ακούγονται νέες πωλήσεις.

 

Αύξηση τιµών το 2018 περιµένει η Rabobank

Τα καιρικά φαινόµενα, η αύξηση τιµών των εισροών και των µεταφορών αλλά και οι διακυµάνσεις των νοµισµατικών συναλλαγών, είναι οι 3 παράγοντες που σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα έρευνας της ολλανδικής τράπεζας Rabobank που θα αναταράξουν τη σταθερότητα των τιµών το 2018 σε παγκόσµιο επίπεδο και θα οδηγήσουν στην άνοδό τους. Εξετάζοντας κάθε εµπόρευµα ξεχωριστά η ολλανδική τράπεζα αναµένει ότι οι προοπτικές για το σιτάρι είναι καλές σε σχέση µε τις σηµερινές τιµές, λόγω του αναµενόµενου παγκόσµιου ελλείµµατος 7,5 εκατ. τόνων (εξαιρουµένης της Κίνας), οδηγώντας µια τάση προς την επανεξισορρόπηση µετά από ρεκόρ χαµηλών καλλιεργούµενων στρεµµάτων στις ΗΠΑ.

Ο Stefan Vogel, επικεφαλής των αγορών αγροτικών προϊόντων της Rabobank δήλωσε: «Από ιστορική άποψη, τα παγκόσµια αποθέµατα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων είναι υψηλά, γεγονός που διατηρεί σήµερα το περιβάλλον τιµών σχετικά ευνοϊκό.  Υπάρχουν όµως σύννεφα αβεβαιότητας στον ορίζοντα και τα αποθέµατα δεν αρκούν για να διατηρηθούν οι τιµές σταθερές».

 

Χαµηλό ρεκόρ σπορών στις ΗΠΑ

Μειωµένες κατά 9% υπολογίζει το USDA τις εκτάσεις µε σκληρό σιτάρι στις ΗΠΑ την περίοδο 2017-2018, κάνοντας λόγο για χαµηλό ρεκόρ, µε τη βάση για τη νέα σεζόν να αναµένεται ακόµα χαµηλότερη, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις.

Σύµφωνα µε το Reuters, οι Αµερικανοί αγρότες αναµένεται να επεκτείνουν τις καλλιέργειες καλαµποκιού και σόγιας ενώ θα µειώσουν τις σπoρές σιταριού στα 45 εκατ. στρέµµατα το 2018-2019, από το χαµηλό ρεκόρ των 46 εκατ. στρεµµάτων για το 2017-2018. Ο επικεφαλής οικονοµολόγος για τα προϊόντα INTL FCStone Arlan Suderman αναµένει ότι οι παραγωγοί σιταριού των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να φυτεύουν λιγότερο, λόγω της πίεσης των τιµών από τα παγκόσµια αποθέµατα σιταριού.

 
 
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 09:50

Ντίσκο-θερµοκήπιο στην Ιαπωνία!

Written by

Το ντίσκο-θερμοκήπιο είναι μια «ορχήστρα λαχανικών», που συνοδεύεται από ψυχεδελικά φώτα. Ως στόχο έχει να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να αγγίξουν, να µυρίσουν και να ακούσουν τα φυτά, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της ιστοσελίδας Horti Daily. Όλα αυτά µοιάζουν µε σενάριο επιστηµονικής φαντασίας, όµως είναι πραγµατικότητα στο κέντρο του Τόκιο, χάρη στην ιαπωνική εταιρεία PARTY. Ο σκελετός του ντίσκο θερµοκηπίου έχει «στολιστεί» µε φώτα LED.
Επτά τύποι λαχανικών έχουν φυτευτεί µέσα και µόλις οι επισκέπτες αγγίξουν τα φυτά, ενεργοποιούν µία σειρά φωτεινών ενδείξεων και ήχων. Τα φώτα εµπνέονται από την ανάπτυξη των φυτών και τα ηχητικά εφέ δηµιουργήθηκαν από τον καλλιτέχνη Res Kunimoto, ο οποίος έφτιαξε µια µείξη ήχων από σπόρους που τρίβονται, φύλλα που αγγίζονται και φρούτα που τρώγονται, µε ήχους ορχηστρικών οργάνων. «Οι ντοµάτες είναι το βιολί, τα καρότα η τροµπέτα, τα λάχανα το όµποε, τα ραντίτσιο το φλάουτο, οι γλυκοπατάτες το πιάνο, οι µελιτζάνες η άρπα και οι κολοκύθες το κλαρινέτο», αναφέρει ο Kunimoto στην ιστοσελίδα The Spaces.

 

Πηγη

Μια σειρά καλλιεργητικές τεχνικές που πρέπει να γίνουν αυτή την περίοδο, µε στόχο να περιοριστούν τα αρχικά μολύσματα μυκήτων, ασθενειών και εντόμων την άνοιξη, που θα ζημιώσουν αφενός τα δέντρα και αφετέρου την επερχόμενη παραγωγή συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης στους μηλοπαραγωγούς.

 

Ειδικότερα για το φουζιλάδιο οι ειδικοί συνιστούν ψεκασμό των φύλλων (και των πεσμένων στο έδαφος) με μυκητοκτόνο, με στόχο την παρεμπόδιση παραγωγής ασκοσπορίων (καταστροφή των περιθηκίων) που θα αποτελέσουν αρχικά μολύσματα για τη νέα χρονιά. Επιπλέον συνιστούν αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων, συλλογή των πεσμένων φύλλων και κάψιμο ή/και βαθύ παράχωμα.

Σήψη λαιμού: Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δέντρων (να αφαιρεθεί όλο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους.

Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δέντρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκ. υγιούς ιστού και επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (βορδιγάλλεια πάστα). Επίσης επιβάλλεται καλή στράγγιση του οπωρώνα τη χειμερινή περίοδο και επεμβάσεις με χαλκούχα μόνο αν υπάρχει ανάγκη, διότι ο χαλκός συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας στα όξινα εδάφη.

Μύγα Μεσογείου: Απομάκρυνση ή/και καταστροφή καρπών που μένουν στον οπωρώνα μετά τη συγκομιδή (είτε πάνω στα δέντρα είτε στο έδαφος, ακόμα και σε σωρούς στις άκρες) με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του επόμενου έτους.

Ψώρα Σαν Ζοζέ: Οι γεωπόνοι συνιστούν αφαίρεση και καταστροφή με κάψιμο των βραχιόνων που είναι έντονα προσβεβλημένοι, τρίψιμο του προσβεβλημένου φλοιού με ένα μαλακό πινέλο βουτηγμένο σε ήπιο διάλυμα σαπουνιού, ψεκασμό των κορμών με νερό υπό πίεση και επέμβαση με διάφορα σκευάσματα παραφινέλαιων.

Βακτηριακό κάψιμο: Συνιστάται εκρίζωση και κάψιμο των έντονα προσβεβλημένων δέντρων, καταστροφή με κάψιμο των προσβεβλημένων αυτοφυών ξενιστών του βακτηρίου (γκορτσιές, κράταιγος, πυράκανθος), οι οποίοι γειτονεύουν με την καλλιέργεια.

Επιβάλλεται επιμελημένη αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών των δένδρων (να περιλαμβάνεται και τμήμα υγιούς κλάδου τουλάχιστον 30 εκ.) με ξηρό καιρό, απολύμανση των πληγών με χαλκούχο σκεύασμα και των εργαλείων με υδατικό διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10% ή μετουσιωμένου οινοπνεύματος 3 προς 1 σε νερό. Μετά την απολύμανση να γίνει κάλυψη των πληγών με αλοιφή εμβολιασμού ή λινέλαιο. Τέλος, συνιστάται ψεκασμός μετά την πτώση των φύλλων με χαλκούχα σκευάσματα στη μέγιστη συνιστώμενη δόση.

 
 

Ποσοτικές απώλειες στην εµπορεύσιµη παραγωγή καρότου, αλλά και σηµαντική υποβάθµιση στην ποιότητα των προϊόντων προκαλεί ο βοτρύτης, ένας µύκητας (Botrytis cinerea) που ζηµιώνει τη σοδειά τόσο στο χωράφι, όσο και µετασυλλεκτικά κατά την αποθήκευση και τη µεταφορά. Αποτελεί πρόβληµα ιδιαίτερα για τις θερµοκηπιακές καλλιέργειες, αλλά και για τις υπαίθριες.

 

Αναφορικά µε τα συµπτώµατα, οι γεωπόνοι επισηµαίνουν ότι στην αρχή προκαλούνται καστανές υδατώδεις εκτεταµένες κηλίδες, που µπορεί να εξελιχθούν σε νεκρώσεις. Χαρακτηριστική είναι η γκρίζα εξάνθιση (χνούδι) του µύκητα στα προσβεβληµένα όργανα. Προσβάλλει όλα τα µέρη των φυτών (φύλλα, στελέχη, άνθη, καρπούς) και σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους, ενώ αναπτύσσεται και σαπροφυτικά σε υπολείµµατα της καλλιέργειας και σε νεκρά µέρη των φυτών και από εκεί να µολύνει γειτονικούς υγιείς ιστούς.

Οι ειδικοί συστήνουν εναλλαγή µυκητοκτόνων µε διαφορετικό τρόπο δράσης και από διαφορετικές οµάδες και καλό ψεκασµό με συνιστώµενες δόσεις.

 
 

Επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2014-2015, µε ελαφρά µειωµένο όγκο από τις περσινές παραγωγές ρεκόρ αλλά ταυτόχρονα και τιµές παραγωγού αυξηµένες µεσοσταθµικά ανά µονάδα ακόµα και κατά 16,6% κλείνουν την εµπορική περίοδο 2016-2017 τα φρούτα και λαχανικά.

 

Μάλιστα, η εικόνα αυτή, σύµφωνα µε τους Έλληνες εξαγωγείς, αναµένεται να διατηρηθεί και τη φετινή χρονιά, µε περαιτέρω βελτίωση τιµών.

Με μειωμένο όγκο έναντι της περιόδου ρεκόρ 2015-2016, εξισορροπώντας όµως στα φυσιολογικά επίπεδα του 2014-2015 ελαφρώς αυξηµένο µε +1% ολοκληρώθηκαν το Σεπτέµβριο οι  ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών την εµπορική περίοδο 2016-2017. Η πτωτική αυτή τάση στις ποσότητες, ακολουθεί την περίοδο 2015-2016 που πολλά προϊόντα κατέγραψαν ρεκόρ δεκαετίας, συνδυάζεται όµως µε βελτιωµένες τις µεσοσταθµικές τιµές ανά µονάδα κατά +16,6%, γεγονός που έφερε εισοδηµατική εξισορρόπηση και που προβλέπεται να συνεχισθεί και το 2017-2018.

Όσο εξελίσσεται η εµπορική περίοδος 2017-2018 των χειµερινών φρούτων και λαχανικών, για ορισµένα εξ αυτών σηµειώνεται µειωµένη παραγωγή  λόγω καιρικών συνθηκών ενώ αντίθετα στα ακτινίδια θεαµατική αύξηση. Παρά το ρωσικό εµπάργκο που διέκοψε την ανοδική πορεία των προηγουµένων περιόδων, σε συνδυασµό µε τη µη πλέον ελκυστική πρακτική της «πλάγιας οδού» για τη Ρωσία, ο ειδικός σύµβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης τονίζει ότι ο επαναπροσδιορισµός των στόχων εξαγωγής µε διεύρυνση των παραδοσιακών αγορών αλλά και το άνοιγµα νέων, απέδωσαν.

Στο τέλος του 2017, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του Incofruit Hellas, οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών θα είναι µειωµένες έναντι του 2016 και θα κυµανθούν στους 1,45 εκατ. τόνους έναντι 1,64 εκατ. τόνους του 2016 µε τις εξαγωγές ακτινιδίων να διαµορφωθούν σε νέο ρεκόρ στους 130.000-140.000 τόνους. Αν αντιµετωπιστούν τα θέµατα αθέµιτου ανταγωνισµού µε την υποτιµολόγηση από «Βαλκάνιους, Έλληνες και Ιταλούς εµπόρους», τότε το έλλειµµα του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων (481,973 εκατ. ευρώ το 2016) θα βελτιωθεί.

Προκειμένου, όµως, να διατηρηθεί η παρουσία των ελληνικών οπωροκηπευτικών στις καταναλωτικές αγορές -παραδοσιακές και νέες- θα πρέπει  η εγχώρια καλλιέργεια να εµπλουτιστεί και να επεκταθεί, σε έκταση όσο και σε νέες ποικιλίες µε µετασυλλεκτική διάρκεια. Η αλλαγή πλεύσης πρέπει να προβλέπει προϊόντα µε διαφορετικά στάδια ωρίµανσης, ώστε να επεκταθεί η καλλιεργητική περίοδος και οι Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς να µπορούν να εκµεταλλευτούν τις δυνατότητες που δίνει κλιµατικά και γεωγραφικά η χώρα µας.

Στο εννεάμηνο του 2017 οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, µειώθηκαν κατά 17,1% κατ’ όγκο σε σχέση µε τους ίδιους µήνες του 2016 και ανήλθαν στους 1.074.381 τόνους. Αντίστοιχα η αξία τους µειώθηκε κατά 10,9%, στα  709,163 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ιδιαίτερη σηµαντική είναι η επίτευξη ρεκόρ εξαγωγής στα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια. 

Όσον αφορά τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το εννεάµηνο του 2017 ανήλθαν στους 480.325 τόνους (+18,6%) αντίστοιχης αξίας 402.507.670 ευρώ (+7,1%). Ιδιαίτερη αύξηση εισαγωγών εµφανίζουν τα λεµόνια + 47,8% κατ’ όγκο, τα ακτινίδια +62,5%, οι πατάτες +35,4%,οι ανανάδες, τα αχλάδια , τα ρόδια και οι χουρµάδες κατά 19,3%, 15,6%, 15,6% και 14,7% αντίστοιχα στοιχείο που δείχνει µια επαναφορά της  κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην εγχώρια αγορά.

 

ΘΕΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

Ρεκόρ δεκαετίας στα ροδάκινα  και στα επιτραπέζια σταφύλια

Οι εξαγωγές (έως 30/9/2017) θερινών φρούτων και λαχανικών παρουσιάζουν στα ροδάκινα ρεκόρ 10ετίας και σε σχέση µε το 2016 αύξηση κατά +16,45% κατ’ όγκο, στα βερίκοκα (µε ρεκόρ 5ετίας) +54,45% , στα νεκταρίνια (µε ρεκόρ 10ετίας) +3,16%, στα κεράσια +4,8%, επιτραπέζια σταφύλια +12,63% (µε πρόβλεψη µέχρι τέλους του χρόνου ρεκόρ 10ετίας), φράουλες +11,12% αλλά µε ρεκόρ και για τις πατάτες +47,5%.

Η ανοδική πορεία στις εξαγωγές την τελευταία πενταετία, σύµφωνα µε τον Γ. Πολυχρονάκη, οφείλεται αφενός στην προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών που υιοθέτησαν και εφάρµοσαν όλες τις σύγχρονες καλλιεργητικές µεθόδους, προκειµένου να παράγουν προϊόντα σωστής ποιότητας και αφετέρου στον εκσυγχρονισµό των εγκαταστάσεων τυποποίησης και συσκευασίας αλλά και το µάρκετινγκ, µε τον εµπλουτισµό του µε νέο επιχειρηµατικό αίµα µε γνώσεις και εξειδίκευση. Οι παράγοντες αυτοί συνέβαλαν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών οπωροκηπευτικών και την τοποθέτησή τους κατευθείαν στα ράφια των µεγάλων αλυσίδων υπερκαταστηµάτων λιανικής πώλησης του εξωτερικού.

Είναι ευκαιρία, εκµεταλλευόµενοι τις τυχόν ελλείψεις στις ανταγωνίστριες παραγωγές χώρες, για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών µας και για άνοιγµα νέων αγορών, αναθεωρώντας και την εφαρµοζόµενη φυτουγειονοµική πολιτική της γενικής απαγόρευσης εξαγωγής πορτοκαλιών και µανταρινιών µε φύλλα προκειµένου να αποκτήσουµε πρόσθετη αξία και αύξηση του εισοδήµατος των παραγωγών.

 
 

Με πρωιµότητα, τουλάχιστον, ενός µήνα, ικανοποιητικές στρεµµατικές αποδόσεις, υψηλή ποιότητα προϊόντος και τιµές παραγωγού που κατά µέσο όρο έπιασαν φέτος τα 2,5 ευρώ το κιλό η καλλιέργειας ροδακινιάς στο νοµό Ηλείας, δείχνει, µετά από περίπου δέκα χρόνια εγκατάλειψης, να θέτει τις βάσεις για να κερδίσει το στοίχηµα της αναβίωσης.

Το µυστικό, για το διαφαινόµενο δυναµικό come back της καλλιέργειας, κρύβεται στην επιλογή κατάλληλων ποικιλιών που δεν απαιτούν πολλές ώρες ψύχους το χειµώνα (κάτω από 300-350) ώστε να µπορεί να τις υποστηρίξει κλιµατικά η περιοχή και η ανάπτυξη των φυτειών να γίνει µε πυκνή και υπέρπυκνη φύτευσης και υπό κάλυψη.

Με το συνδυασµό αυτό, ήδη, τοπικά έχουν φυτευτεί, αρχής γενοµένης από το 2013, φυτείες ροδάκινου συνολικής καλυµµένης επιφάνειας 85 στρεµµάτων, σε αναλογία από 100 έως και 200 δέντρα το στρέµµα, µε οκτώ διαφορετικές ποικιλίες και έξι υποκείµενα και τα αποτελέσµατα, όπως τονίζει ο γεωπόνος και παραγωγός Φάνης Παπανικολόπουλος, «είναι ικανοποιητικά». Όπως ανέφερε στα πρώτα συµπεράσµατα που έχουν εξαχθεί, είναι ότι έχει επιτευχθεί πρωίµιση της καλλιέργειας περίπου ενός µήνα, ενώ για φέτος εκτιµάται ότι ο χρόνος πρωιµότητας µπορεί να αυξηθεί µια επιπλέον εβδοµάδα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τις δύο τελευταίες σεζόν η συγκοµιδή ξεκίνησε στα µέσα Απριλίου και ολοκληρώθηκε µέσα στο πρώτο µισό του Μαΐου παρέχοντας ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτηµα στο προϊόν, γιατί εµπορικά, ουσιαστικά, «έπαιζε χωρίς αντίπαλο».

«Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι µε την πρωίµιση, πετύχαµε σηµαντικά υψηλές τιµές. Αρχίσαµε να πουλάµε από τα 4 ευρώ το κιλό και παρότι σταδιακά οι τιµές υποχώρησαν, καταλήξουµε, κατά µέσο όρο, στα 2,5 ευρώ το κιλό, που είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο», τόνισε, συµπληρώνοντας ότι «η συγκοµιδή του 2017 έδωσε 1,5 τόνους το στρέµµα και εξαιρετική ποιότητα. Τα δέντρα, ωστόσο, είναι ακόµη σε νεαρή ηλικία και στο υψηλό της παραγωγικής τους δυναµικότητας σε 2-3 χρόνια µπορεί να φτάσει και τους 3 τόνους».

Προς το παρόν κύριος προορισµός της παραγωγής της Ηλείας, η οποία λανσάρεται µε το brand «Ολυµπιακή Γη», µέσω του εµπορικού δικτύου προώθησης της φράουλας, είναι η εσωτερική αγορά, αν και άρχισαν και κάποιες εξαγωγές σε Γερµανία, Ολλανδία, Πολωνία, αλλά και χώρες του Περσικού Κόλπου, κυρίως για δειγµατισµό.
«Συνδέσαµε την προσπάθεια αναβίωσης της καλλιέργειας ροδάκινου µε τους παραγωγούς που εγκατέλειπαν την πατάτα», εξήγησε ο κ. Παπανικολόπουλος, προσθέτοντας πως «το προϊόν έπρεπε να είναι διεθνώς ανταγωνιστικό και το στοιχείο αυτό, στην περίπτωση µας το καλύπτει η πρωιµότητα στην παραγωγή. Αλλάζουν τα δεδοµένα, οι προκλήσεις είναι πλέον µεγάλες, οι άλλοτε πελάτες µας βλέπουµε να γίνονται ανταγωνιστές µας και κάτι πρέπει να κάνουµε και εµείς».

Για την ώρα, πάντως, υπάρχει µια επιφυλακτικότητα στον κόσµο, για το αν θα πρέπει να επενδύσει στο συγκεκριµένο project. «Περιµένουν να δουν ότι το εγχείρηµα που κάναµε εµείς πέτυχε, να δουν ότι υπάρχει η δυνατότητα για ένα καλό εισόδηµα και τότε θεωρώ πως το ενδιαφέρον που βλέπουµε να ανακινείται, θα µετουσιωθεί και σε φυτεύσεις», είπε ο γεωπόνος, που κατέχει και τη θέση γενικού διευθυντή στην Georion Ltd, µια καινοτόµο εταιρεία µε εξειδίκευση στα πρώιµα φυτά.

Όσον αφορά στο κόστος που απαιτείται, εάν κάποιος αποφασίσει να επενδύσει στην υπό κάλυψη καλλιέργεια της ροδακινιάς, ο γεωπόνος από την Ηλεία µας ανέφερε πως η σιδηροκατασκευή του θερµοκηπίου, µαζί µε την κάλυψη, υπολογίζεται σε περίπου 3.500-4.000 ευρώ το στρέµµα, ενώ άλλα 1.200-1.300 ευρώ το στρέµµα είναι η δαπάνη για την αγορά του φυτού (σε πυκνό ή υπέρπυκνο σύστηµα φύτευσης), εάν η ποικιλία που θα επιλεγεί είναι πατενταρισµένη. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπολογιστούν και τα κόστη για αραιώµατα, κλαδέµατα, λιπάνσεις, φυτοπροστασία και άρδευση, όπως προβλέπεται και στις κλασσικές ανοικτές φυτείες ροδακινοακαλλιέργειας.
Κάποιες από τις ποικιλίες που έχουν χρησιµοποιηθεί είναι οι Plagold 5, Plagold 10, Plagold 15, Blawvio 10, Plasvasa R35 κλπ, ενώ σε υποκείµενα τα RP 40, RP 70, RP 90, RP R, Gernem, GF 677 και Mont Clar.

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 64

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΕΡΑΣΕΩΝΑ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ