Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Δραματική αναμένεται η νέα σεζόν για την ελαιοπαραγωγή της Χαλκιδικής, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα, από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Χαλκιδικής, κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης «η κατάσταση είναι απογοητευτική. Σχεδόν όλα τα χωριά της Χαλκιδικής που παράγουν ελιές, ελαιοποιήσιμες και βρώσιμες, έχουν χτυπηθεί από την ανεμοθύελλα, τις βροχές και το χαλάζι. Ειδικά η χαλαζόπτωση έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές και εκτιμούμε ότι το 80% της ελαιοπαραγωγής έχει βγει εκτός». Σημειωτέον ότι από την Παρασκευή που μας πέρασε συνεργεία του ΕΛΓΑ με γεωπόνους βγήκαν για εκτιμήσεις στα χωράφια, ενώ από σήμερα Δευτέρα έχουν ξεκινήσει και οι δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς.

Στο δημαρχείο Μουδανιών σήμερα αναμένεται να γίνει και σχετική σύσκεψη παρουσία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή για να αναλυθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νομό παρουσία τοπικών φορέων, συνεταιρισμών κ.λπ.

Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής δηλώσεις έχει κάνει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης τονίζοντας τα εξής σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου: «έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αφού επλήγη από ανεμοθύελλα με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Κλιμάκιο στελεχών του υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την προϊσταμένη, βρίσκεται από το πρωί (σ.σ.: Πέμπτη 11/7/19) στις πληγείσες περιοχές. Έχουν άμεση εικόνα του είδους και του ύψους των ζημιών και έχουν ενημερώσει τους ασφαλισμένους και τους φορείς που τους εκπροσωπούν, για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν».

Επιπροσθέτως ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι «εξατομικευμένες εκτιμήσεις θα αρχίσουν άμεσα με προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής ενώ θα υπάρξει νέα ενημέρωση μόλις έχουμε ακριβέστερη εικόνα για το ύψος και την έκταση των ζημιών» για να καταλήξει: «Το αποζημιωτικό κομμάτι που ενδιαφέρει άμεσα έχει λειτουργήσει και έχει κινηθεί ο σχετικός μηχανισμός της καταγραφής».

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ στη Χαλκιδιή έχουν πληγεί εκτός από ελιές και αμπέλια, κηπευτικά (υπαίθρια και θερμοκηπίου), καθώς επίσης και οπωροφόρα.

 

 

Πηγη

Μια νέα πνοή στις αγροτικές εκθέσεις έρχεται να δώσει η Παγκρήτια Αγροκτηνοτροφική Έκθεση Αρκαλοχωρίου η οποία πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 24 Ιουλίου 2019 στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη.

Το Αρκαλοχώρι αποτελεί ίσως το πιο συνυφασμένο με τις Αγροτικές & Κτηνοτροφικές Εκθέσεις μέρος της Κρήτης καθώς εκεί συγκεντρωνόταν κάθε 2 χρόνια στην αγροτική έκθεση ο αγροτικός, κτηνοτροφικός & εμπορικός κόσμος της Κρήτης.

Στην Παγκρήτια Αγροκτηνοτροφική Έκθεση Αρκαλοχωρίου μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να προβάλλουν τα προϊόντα & τις υπηρεσίες τους. Επίσης,  πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες με στόχο την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ επαγγελματιών, εκδηλώσεις μαγειρικής & γευσιγνωσίας καθώς και δωρεάν προγραμματισμένες παρουσιάσεις προϊόντων εκθετών.

Highlights Έκθεσης
·    Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής
·    Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις αφιερωματικές στην αγροτική ζωή.
·    Σεμινάρια - Ημερίδες με θεματολογία τη Γεωργία - Κτηνοτροφία, τις νέες καλλιέργειες κλπ
·    Εκδηλώσεις μαγειρικής - Προβολή Προϊόντων - Έμφαση στη Μεσογειακή & Κρητική Διατροφή
·    Φιλοξενία & Εκδηλώσεις Περιφερειών ανά την Ελλάδα.
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές: 17.30-22.30 & Σαββατοκύριακο 10.30-14.30 ,17.30-22.30

Επισκεφτείτε το website.

Για 37,5 εκατοµµύρια τόνους βιοµηχανικής τοµάτας κάνει λόγο η τελευταία εκτίµηση της παγκόσµιας παραγωγής, πριν από την έναρξη της συγκοµιδής, σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, µε τη χώρα µας να κατέχει σηµαντικό µερίδιο, χωρίς απώλειες στην καλλιέργεια, τουλάχιστον προς το παρόν και καιρικά φαινόµενα να δυσκολεύουν άλλες χώρες, όπως αναφέρεται σε έκθεση του tomatonews.com.

Πιο συγκεκριµένα, ο καιρός ήταν καλός στη Νότια Ελλάδα, ενώ η κεντρική Ελλάδα χτυπήθηκε από κάποιες χαλαζοπτώσεις που όµως δεν προκάλεσαν κάποια σηµαντική ζηµία. Η συγκοµιδή αναµένεται να ξεκινήσει στα µέσα Ιουλίου στο Νότο και στα τέλη Ιουλίου στις άλλες περιοχές της χώρας, µε την πρόβλεψη της παραγωγής να ανέρχεται σε 400.000 τόνους.

Η τελική επιφάνεια που φυτεύτηκε στην Ισπανία ήταν 250 εκτάρια χαµηλότερη από την αρχική εκτίµηση, πέφτοντας στα 33.500 εκτάρια. Μέχρι στιγµής, οι συνθήκες ήταν καλές για την ανάπτυξη των καλλιεργειών µε ήπιες θερµοκρασίες και κανένα απρόσµενο περιστατικό δεν αναφέρθηκε. Ένας καύσωνας όµως αναµένεται αυτή την εβδοµάδα, κυρίως στο βορρά (Navarra). Μπορεί να επηρεάσει την ανθοφορία στην Extremadura, αλλά είναι πολύ νωρίς για βεβαιότητες. Η συγκοµιδή ξεκίνησε στις 8-10 Ιουλίου στην Ανδαλουσία και γύρω στις 25 Ιουλίου στην Extremadura. Η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται στα 3 εκατοµµύρια τόνους. Οι καιρικές συνθήκες στη Γαλλία τελικά έγιναν «κανονικές» από τις 30 Μαΐου και έρχεται τώρα ένα κύµα καύσωνα. Στα πρώιµα χωράφια, οι σκληρές συνθήκες καθυστέρησαν και εµπόδισαν τη βλάστηση για κάποιο χρονικό διάστηµα, χωρίς να µπορούµε ακόµη να αξιολογήσουµε τις πιθανές απώλειες απόδοσης του συνόλου, επειδή το κλίµα ήταν πραγµατικά ευνοϊκό για την ανάπτυξη όλων των καλλιεργειών τις τελευταίες δύο έως τρεις εβδοµάδες. ∆εν υπάρχει ακόµα τίποτα που να αναφέρεται επί του παρόντος σχετικά µε τα παράσιτα. A priori, οι πρώτες ντοµάτες που συγκοµίστηκαν θα βρίσκονται στη νοτιοανατολική Γαλλία µέσα σε ένα µήνα ή ακόµα και λίγο νωρίτερα, εάν οι καλοκαιρινές συνθήκες το επιτρέψουν. ∆ιατηρούνται προς το παρόν οι εκτιµήσεις που δόθηκαν στη ∆ιάσκεψη της Αβινιόν και έκαναν λόγο για 155.000 τόνους. 

Η εκτιµώµενη παραγωγή για την καλλιέργεια στη Βόρεια Ιταλία παραµένει αµετάβλητη στα 2,5 εκατοµµύρια τόνους αλλά είναι πιθανό να µειωθεί σε 2,45 εάν η απόδοση της όψιµης καλλιέργειας είναι χαµηλότερη από το κανονικό, όπως φαίνεται να είναι αυτή τη στιγµή. Αυτό, ενώ και στη Νότια και Κεντρική Ιταλία παρουσιάστηκε οψίµιση, µε την πρόβλεψη για την περιοχή να παραµένει στα 2,4 εκατοµµύρια τόνους. Η τιµή συµφωνήθηκε στο «τρελό ποσό» των 95 ευρώ ο τόνος για στρογγυλές ντοµάτες και 105 ευρώ ο τόνος για µακρόστενες ντοµάτες λόγω της υψηλής τιµής που συµφωνήθηκε στο Βορρά και των µετεωρολογικών προβληµάτων που αντιµετώπιζαν οι καλλιεργητές, κάτι που αύξησε το κόστος καθώς έπρεπε να επανατοποθετηθούν ορισµένες εκτάσεις που είχαν πληµµυρίσει. Η συνολική πρόβλεψη για την παραγωγή της Ιταλίας ανέρχεται σε 4,9 εκατ. τόνους.

Στην Πορτογαλία, η φύτευση πραγµατοποιήθηκε λίγο-πολύ στο προκαθορισµένο χρονοδιάγραµµα, και τελείωσε την πρώτη εβδοµάδα του Ιουνίου. Οι θερµοκρασίες παρατηρήθηκαν πιο δροσερές από το συνηθισµένο και θα αυξηθούν, αλλά το κύµα καύσωνα δεν θα χτυπήσει τη χώρα. Η συγκοµιδή θα ξεκινήσει την τελευταία εβδοµάδα του Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου και η πρόβλεψη του όγκου παραγωγής κάνει λόγο για 1,26 εκατ. τόνους.

Μικρότερη τελικά η παραγωγή στην Καλιφόρνια εκτός µεταποίησης βγαίνει ένα σηµαντικό ποσοστό

Η πιο υγρή άνοιξη, αύξησε την πίεση από ασθένειες και σε συνδυασµό µε το χαλάζι που έπληξε κάποιες εκτάσεις, µείωσε την προβλεπόµενη ποσότητα παραγωγής βιοµηχανικής τοµάτας στην Καλιφόρνια από 12,1 εκατοµµύρια τόνους σε 10,97. Η συγκοµιδή είχει ξεκινήσει στη µεγάλη παραγωγό πολιτεία της Καλιφόρνια για κάποιο µέρος της παραγωγής κυρίως οργανικής βιοµηχανικής τοµάτας, από τις 30 Ιουνίου. Όσον αφορά την παραγωγή της συµβατικής, στο Νότιο τµήµα της Καλιφόρνια οι µεταποιητές περιµένουν πως η συγκοµιδή θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήµερο του Ιουλίου, ενώ στο Βόρειο, θα ξεκινήσει η διαδικασία προς το τέλος του µήνα. Καµία έκπληξη από τον καιρό δεν εµφανίστηκε το τελευταίο δεκαπενθήµερο, παρ’ όλα αυτά, όπως είχε αναφερθεί νωρίτερα µέσα στο µήνα, περίπου 65.000 στρέµµατα επλήγησαν από σηµαντική χαλαζόπτωση στις επαρχίες Southern Fresno και Kings County, µε ένα τµήµα των εκτάσεων αυτών να έχει βγει εντελώς από το παιχνίδι.

 
 

Tο πράσινο σκουλήκι αποτελεί τον νούµερο ένα εχθρό της βαµβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Έχει τρείς γενιές στο βαµβάκι, επικίνδυνη όµως είναι η δεύτερη γενιά, αυτή του Αυγούστου.

Aπό τα φύλλα και στη συνέχεια από τα «χτένια», τα οποία πέφτουν τρέφονται αρχικά οι προνύµφες (κάµπιες) του πράσινου σκουληκιού, πριν προχωρήσουν προκαλώντας τη σοβαρότερη ζηµιά στα «καρύδια». Στο εξωτερικό των προσβεβληµένων «καρυδιών», διακρίνονται η οπή εισόδου και τα περιττώµατα της προνύµφης όσο το εσωτερικό τρώγεται από τις κάµπιες. Ανάλογα µε το στάδιο ανάπτυξής τους, τα προσβεβληµένα καρύδια πέφτουν (τα µικρά) ή σαπίζουν επάνω στο φυτό, συνήθως λόγω δευτερογενών µυκητολογικών προσβολών. Κάθε µία προνύµφη προσβάλλει συνήθως περισσότερα από ένα «καρύδια».

Το Helicoverpa armigera, όπως είναι η επιστηµονική ονοµασία του πράσινου σκουληκιού, προσβάλλει το βαµβάκι, τον αραβόσιτο, την πατάτα, τον καπνό και τα λαχανικά.

Η πρώτη γενιά του πράσινου σκουληκιού εµφανίζεται στα τέλη Ιουνίου µέχρι µέσα Ιουλίου και η δεύτερη που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ακόµη και καταστρεπτική τις χρονιές που οι πληθυσµοί του σκουληκιού είναι µεγάλοι (χρονιές επιδηµίας), εµφανίζεται από τα τέλη Ιουλίου µέχρι τις 20 Αυγούστου. Στη γενιά αυτή δεν υπάρχει χρόνος να αναπληρωθούν οι ζηµιές, οπότε αν ξεφύγει η κατάσταση γίνεται λόγος για καταστροφή της παραγωγής. Απαραίτητος, κατά τη δεύτερη αυτή γενιά, κρίνεται ο άµεσος ψεκασµός µε τα κατάλληλα εγκεκριµένα εντοµοκτόνα µόλις η προσβολή ξεπεράσει το οικονοµικό επίπεδο. Είκοσι δύσκολες µέρες διαρκεί η γενιά αυτή. Η τρίτε γενιά, του Σεπτεµβρίου, δεν απασχολεί στη φυτοπροστασία, αφού σπάνια προκαλεί αξιόλογη ζηµιά.

Γενικά, όσον αφορά τη χηµική καταπολέµηση, εφαρµόζεται ψεκασµός (οικονοµικό επίπεδο) για το πράσινο σκουλήκι στο στάδιο ανθοφορίας – καρποφορίας, όταν µετρηθούν 6-8 νεαρές προνύµφες 1ου και 2ου σταδίου, µήκους µέχρι ένα εκατοστό κατά µέσο όρο ανά 100  φυτά ή µία 1 νεαρή προνύµφη στα φυτά γραµµής µήκους ενός µέτρου. Στο στάδιο καρποφορίας, όταν µετρηθούν τέσσερις 4 νεαρές προνύµφες 1ου και 2ου σταδίου, µήκους µέχρι ένα εκατοστό κατά µέσο όρο, ανά 100 φυτά ή 1 νεαρή προνύµφη στα φυτά γραµµής µήκους ενάµιση 1,5 µέτρου.

Στη ∆ράµα ήδη ξεκίνησε την πτήση της η δεύτερη γενιά του σκουλικιού, όπως ενηµέρωσε µε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν στις 11 Ιουλίου οι γεωπόνοι της ∆ΑΟΚ ∆ράµας, µε την πολύ όψιµη καλλιέργεια της περιοχής να βρίσκεται ακόµη στην άνθιση και την αρχή της καρπόδεσης, κάνοντας πιο κρίσιµη την επόµενη, τρίτη γενιά του εχθρού. Στη Θεσσαλία, η 2η γενιά δεν έχει ξεκινήσει ακόµη πτήσεις.  

 

 

Πηγη

Όσοι έλαβαν χρεωστικά ειδοποιητήρια θα πρέπει να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε 5 μηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης εκπνέει στις 30 Αυγούστου. Τα οφειλόμενα του 2018 μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων (αναμένονται οδηγίες για την διαδικασία)

Όσοι ασφαλισμένοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50,01 ευρώ, μπορούν να το συμψηφίσουν με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή να εισπράξουν εφάπαξ το ποσό. Όσοι επιλέξουν τον συμψηφισμό πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως 30 Αυγούστου στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ. Διαφορετικά το ποσό θα πιστωθεί εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που έχουν δηλώσει αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ αυτό συμψηφίζεται αυτόματα με επόμενες εισφορές.

Το τρίμηνο 01/7/2019 έως 30/09/2019 πληρώνονται πολλές ασφαλιστικές υποχρεώσεις ταυτόχρονα (τρέχουσες εισφορές, εκκαθάριση 2018, ροές τροποποιήσεων εκκαθάρισης ετών 2017, 2018 κ.α.)

Σύμφωνα με χθεσινό έγγραφο του Διοικητή του ΕΦΚΑ διευκρινίζεται πως καταβολές που θα πραγματοποιηθούν έως 31 Ιουλίου θα εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα ληξιπρόθεσμες δόσεις εκκαθάρισης 2017 ή οφειλόμενες τρέχουσες εισφορές 2019. Μετά την 1η Αυγούστου τα καταβαλλόμενα ποσά θα εξοφλούν κατά προτεραιότητα την παλαιότερη δόση εκκαθάρισης. Με το ίδιο έγγραφο δίνονται αναλυτικές οδηγίες για διάφορα ειδικά θέματα όπως :

 • Αποζημιώσεις υγειονομικών από τη συμμετοχή τους σε ΚΕΠΑ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές από 01/07/2018.
 • Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ορκωτών λογιστών και εργαζομένων στο θέαμα ακρόαμα – αμειβόμενοι με ΔΠΥ εισφοροδοτείται μέσω υποβολής ΑΠΔ.
 • Έχει ενσωματωθεί η διαδικασία εισφοροδότησης διαχειριστών πολυπρόσωπων ΙΚΕ που είναι ταυτόχρονα και εταίροι, και από 01/06/2018 καταβάλλουν εισφορές μόνο επί του εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση της διαχείρισης.

 

 

ΠΗΓΗ

«Σε συνέχεια της ΠΟΛ.1235/2018 εγκυκλίου, με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 17 του ν.4577/2018, σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

Με τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ.3 του άρθρου 31 του ν.3986/2011, όπως αυτές ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με την παρ. 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018, ορίζεται ότι από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α' 78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί […].

Ειδικότερα:

Α. Αγροτικοί συνεταιρισμοί (Α.Σ.) και αγρότες - μέλη αυτών

Α1. Αγρότες - μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών (Α.Σ.)

 1. Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν.4384/2016.
 2. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων αυτών και η απαραίτητη για την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης πιστοποίηση των μελών αγροτικών συνεταιρισμών γίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου που αποστέλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και με το οποίο πιστοποιούνται τα μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν.4384/2016.
 3. Περαιτέρω και δεδομένου ότι με βάση τη γραμματική διατύπωση της ανωτέρω διάταξης εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος όσοι κατά τη διάρκεια του έτους 2018 είναι ταυτόχρονα αγρότες και μέλη αγροτικών συνεταιρισμών (που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016), η ιδιότητα του μέλους αγροτικού συνεταιρισμού (όπως αυτή πιστοποιείται από το αρμόδιο Υπουργείο) συσχετίζεται με τον όρο του αγρότη ο οποίος για τις ανάγκες του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αντιστοιχεί στην «άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας» (παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.4172/2013) όπως αυτή προσδιορίζεται από τις κείμενες διατάξεις.
 4. Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018 αφορούν στο τέλος επιτηδεύματος από την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζονται από την ύπαρξη εσόδων από άλλες πηγές εισοδήματος. Ομοίως, δεν επηρεάζουν την υποχρέωση σε τέλος επιτηδεύματος λόγω της άσκησης λοιπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Επομένως, στην περίπτωση που ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ταυτόχρονα με αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά σε διαφορετικές εγκαταστάσεις, η εξαίρεση της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018 εφαρμόζεται για την εγκατάσταση στην οποία ασκείται η αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Εάν διαπιστωθεί από τον φορολογούμενο ότι έχει υπολογιστεί τέλος επιτηδεύματος για εγκατάσταση όπου ασκείται αγροτική δραστηριότητα ενώ εμπίπτει στην παραπάνω εξαίρεση, τότε δεν προβαίνει σε οριστικοποίηση της δήλωσής του, αλλά την υποβάλει με επιφύλαξη, προκειμένου η εκκαθάρισή της να ολοκληρωθεί από τη Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α.1041/2019 απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ.

Αντίθετα, στην περίπτωση που ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ταυτόχρονα με αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα στην ίδια όμως εγκατάσταση (όπου κατά πάγια θέση της Διοίκησης, επιβάλλεται ένα τέλος επιτηδεύματος, μη λογιζόμενης της δεύτερης αυτής δραστηριότητας ως υποκαταστήματος), παραμένει η υποχρέωση σε τέλος επιτηδεύματος λόγω άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, μη εφαρμοζομένων των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018 περί εξαίρεσης από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

 1. Τέλος, στην απαλλακτική διάταξη του άρθρου 17 του ν. 4577/2018 δεν εμπίπτουν τα μέλη αγροτικού συνεταιρισμού (Α.Σ.) που δεν είναι φυσικά πρόσωπα, ήτοι τα πρόσωπα του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4384/2016 (άλλα νομικά πρόσωπα που η δραστηριότητά τους είναι αποκλειστικά αγροτική σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας και εξυπηρετούνται από τις δραστηριότητες του Α.Σ.). Επισημαίνεται ότι εάν τα μέλη του Α.Σ. λειτουργούν με τη μορφή Α.Σ., αυτά απαλλάσσονται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος με βάση τα ειδικότερα αναφερόμενα κατωτέρω.

Α2. Αγροτικοί συνεταιρισμοί (Α.Σ.)

Από το φορολογικό έτος 2018 και μετά εξαιρούνται ρητά από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν.3986/2011, όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με την παρ. 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018. Για τη μη επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στους αγροτικούς συνεταιρισμούς κατά την εκκαθάριση της αντίστοιχης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η ανάλογη απεικόνιση των εν λόγω προσώπων στο υποσύστημα Μητρώου στο TAXIS.

Στην ίδια εγκύκλιο εμπίπτουν οι:

 • Σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985
 • Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής
 • Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων
 • Επιχειρήσεις σε θέση αδράνειας/εκκαθάρισης/πτώχευσης

Ε. Αντιμετώπιση υποβληθεισών δηλώσεων στις οποίες έχει υπολογισθεί τέλος επιτηδεύματος, ενώ εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 17 του ν.4577/2018 α) Εάν δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων:

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, επί των οποίων έχει εκ παραδρομής υπολογισθεί τέλος επιτηδεύματος, σε αντίθεση με τα ανωτέρω αναφερόμενα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Φ.Π./Ν.Π./Ν.Ο., για την έκδοση νέας πράξης προσδιορισμού του φόρου χωρίς την επιβολή τέλους επιτηδεύματος και για την τυχόν επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, χωρίς περαιτέρω ενέργεια στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..

β) Εάν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων:

Αντιθέτως, εάν έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων (π.χ. προσωρινές δηλώσεις σε υπό εκκαθάριση επιχείρηση), για την έκδοση της νέας πράξης προσδιορισμού του φόρου των νομικών προσώπων/οντοτήτων, χωρίς την επιβολή κυρώσεων, θα πρέπει να υποβληθεί έγγραφο σχετικό αίτημα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος και την επιστροφή των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών τέλους επιτηδεύματος.

Για τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα ακολουθηθεί η διαδικασία της παραγράφου α' της παρούσας ενότητας.»

 

 

ΠΗΓΗ

Ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς, αφού συνεχάρη, με δήλωσή του, τον πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με την ψήφο τους οι πολίτες έδωσαν ισχυρή εντολή και τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη νέα κυβέρνηση, ώστε απρόσκοπτα να εφαρμόσει το πρόγραμμα που ετέθη στην κρίση τους.

Σε ό, τι αφορά το «αγροτικό πρόγραμμα», αναμένουμε την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση των δεσμεύσεων, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια καθυστέρησης, αφού ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στα όριά του. Χρειάζονται, συνεπώς, γρήγορες αποφάσεις, που θα επιτρέψουν την χωρίς αναχώματα συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση θα δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος, άλλωστε, μπορεί, υπό τις κατάλληλες συνθήκες και με την εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύουν την παραγωγή, να συμβάλει στην άρση των σημερινών οικονομικών αδιεξόδων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκαν διεξοδικά και αρκούντως ανεδείχθησαν τα δομικά και άλλα προβλήματα του κλάδου. Πλέον, αναμένουμε έργο. Και ως πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, δηλώνω ότι είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε θετικά στην προσπάθεια βελτίωσης των δεικτών της αγροτικής οικονομίας και ευημερίας του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, να υποστηρίξουμε κάθε απόφαση που θα είναι στη σωστή κατεύθυνση και να προσπαθήσουμε, όμως, να αποτρέψουμε, αν και όπου χρειαστεί, πιθανές εσφαλμένες επιλογές, έτσι όπως πάντα κάναμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Υπενθυμίζω ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά, με κυριότερη ίσως τη νέα ΚΑΠ και τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, την ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και του συνεταιρίζεσθαι, θέματα υποδομών και εξωστρέφειας του παραγόμενου προϊόντος.

Ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχουμε στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας την αρχή της συνεργασίας και πιστεύουμε ότι μόνο με συνέργειες μπορούμε να πάμε μπροστά.

Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένω τις πρωτοβουλίες της.

 

 

ΠΗΓΗ

Ανά περιοχή κι όχι μονοκόμματα, δηλαδή σε όλη την χώρα, αναμένεται να «τρέξει» από σήμερα η πληρωμή των δικαιούχων παραγωγών όσον αφορά στην εξόφληση (30%) βιολογικής γεωργίας έτους 2018 και της βιολογικής κτηνοτροφίας (25%).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εντός της Δευτέρας αναμένεται η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων στα Νησιά του Αιγαίου Πελάγους, την Θεσσαλία και την Κρήτη, οπότε και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα προς ανάληψη, από τα ATM’s των τραπεζών.

Σήμερα Δευτέρα, αναμένεται να πιστωθεί και η βιολογική κτηνοτροφία (25%) στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κρήτης.

Οι υπόλοιπες περιοχές αναμένεται να εξοφληθούν σταδιακά και για τα δυο σκέλη του προγράμματος έως την Τετάρτη 10 του μήνα, όπως ανακοίνωσε από την περασμένη Παρασκευή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος τόνισε τα ακόλουθα: Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθ. 2848/145689/28-12-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 4310/Β'/ 2016) για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, όπως τροποποιημένη ισχύει, ενημερώνονται οι ενταγμένοι παραγωγοί στις δράσεις Φυτικής και Ζωικής Κατεύθυνσης 11.1.1., 11.1.2, 11.2.1 και 11.2.2 ότι, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, η πίστωση της δαπάνης εκκαθάρισης έτους 2018 στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα πραγματοποιείται σταδιακά από Δευτέρα 8/07/2019  μέχρι και Τετάρτη 10/07/2019.

Σημειωτέον ότι τα ποσά φάνηκαν από την Παρασκευή στις καρτέλες των δικαιούχων παραγωγών.

 

ΠΗΓΗ

Η τρίτη συνάντηση της μικτής Επιτροπής αμπελοοινικού τομέα, που αποτελείται από εκπροσώπους της Γαλλίας και της Ισπανίας, πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου 2019, στο Παρίσι. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων γεωργίας, καθώς και επαγγελματίες του κλάδου των δύο χωρών.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή συγκροτήθηκε στο Παρίσι, στις 25 Ιουλίου 2017, με στόχο να καθιερώσει το «διάλογο», με στόχο την κατανόηση και τη συνεργασία των κλάδων των δύο χωρών.

Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης ήταν μια ευκαιρία να επανεξεταστούν τα θέματα που συζητήθηκαν στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής, οι οποίες έγιναν στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019.

Η γαλλική και η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασαν τα ενημερωτικά δελτία του «Παρατηρητηρίου Αγοράς» με τα στοιχεία του κλάδου των δύο χωρών.

Επίσης συζητήθηκε η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων διαχείρισης του όγκου παραγωγής και στις δύο χώρες, με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τομέα.

Τέλος, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διαπραγματεύσεις της ΚΑΠ μετά το 2020 και στις προτεινόμενες αλλαγές στον αμπελοοινικό τομέα, ενώ τονίστηκε η σημασία για συνεργασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών, με στόχο την κατάθεση κοινών προτάσεων στην ΕΕ. Σε αυτό συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι του αμπελοοινικού τομέα των δύο χωρών.

Πάντως, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, τα θετικά αποτελέσματα που υπήρξαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας της συγκεκριμένης Επιτροπής, έκαναν τους διοργανωτές να προτείνουν την συμμετοχή σε αυτήν και της Ιταλίας, με δεδομένο την ισχυρή θέση που κατέχει στην ευρωπαϊκή παραγωγή κρασιού.

Η επόμενη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2020 στη Μαδρίτη.

Σταύρος Παϊσιάδης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος της οργάνωσης Πάυλος Σατολιάς, εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση θα δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον, με κυριότερη ίσως τη νέα ΚΑΠ και τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, την ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και του συνεταιρίζεσθαι, θέματα υποδομών και εξωστρέφειας του παραγόμενου προϊόντος.

Ολόκληρη η δήλωση Παύλου Σατολιά για τη νέα κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς, αφού συνεχάρη, με δήλωσή του, τον πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με την ψήφο τους οι πολίτες έδωσαν ισχυρή εντολή και τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη νέα κυβέρνηση, ώστε απρόσκοπτα να εφαρμόσει το πρόγραμμα που ετέθη στην κρίση τους.

Σε ότι αφορά το «αγροτικό πρόγραμμα», αναμένουμε την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση των δεσμεύσεων, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια καθυστέρησης, αφού ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στα όριά του. Χρειάζονται, συνεπώς, γρήγορες αποφάσεις, που θα επιτρέψουν την χωρίς αναχώματα συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση θα δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος, άλλωστε, μπορεί, υπό τις κατάλληλες συνθήκες και με την εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύουν την παραγωγή, να συμβάλει στην άρση των σημερινών οικονομικών αδιεξόδων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκαν διεξοδικά και αρκούντως ανεδείχθησαν τα δομικά και άλλα προβλήματα του κλάδου. Πλέον, αναμένουμε έργο. Και ως πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, δηλώνω ότι είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε θετικά στην προσπάθεια βελτίωσης των δεικτών της αγροτικής οικονομίας και ευημερίας του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, να υποστηρίξουμε κάθε απόφαση που θα είναι στη σωστή κατεύθυνση και να προσπαθήσουμε, όμως, να αποτρέψουμε, αν και όπου χρειαστεί, πιθανές εσφαλμένες επιλογές, έτσι όπως πάντα κάναμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Υπενθυμίζω ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά, με κυριότερη ίσως τη νέα ΚΑΠ και τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, την ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και του συνεταιρίζεσθαι, θέματα υποδομών και εξωστρέφειας του παραγόμενου προϊόντος. Ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχουμε στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας την αρχή της συνεργασίας και πιστεύουμε ότι μόνο με συνέργειες μπορούμε να πάμε μπροστά.Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένω τις πρωτοβουλίες της.

 

 

ΠΗΓΗ

Σελίδα 1 από 119

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Θειάφι και Θειοχαλκίνη στα Κηπευτικά

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ