Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Σε περιόδους με συχνές και παρατεταμένης διάρκειας δροσιές όπως και σε πιθανή βροχόπτωση (πρόβλεψη ΕΜΥ) οι οπωρώνες που έχουν εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να προστατεύονται.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ : (Carpocapsa pomonella)

Μηλιά –Αχλαδιά – Kαρυδιά

karpokapsa mhlo

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

► Στο δίκτυο παγίδευσης του εντόμου η 1η πτήση για την περιοχή της Δαμάστας και για τοποθεσίες πριν το Λιβάδι Κρουσώνα ξεκίνησε από 12 - 14 Μαΐου ενώ για τις περιοχές Λιβάδι Κρουσώνα και το οροπέδιο Λασιθίου μια εβδομάδα αργότερα (19 – 20 Μαΐου).

► Στη γενιά αυτή το έντομο γεννά στους καρπούς και στο φύλλωμα.

Οδηγίες :

Ενδεικτικοί χρόνοι επέμβασης για τις ορεινές περιοχές:

► Περιοχή Δαμάστας – θέσεις πριν το οροπ. Κρουσώνα: 23 – 25 Μαΐου.

► Οροπέδια Λασιθίου – Λιβάδι Κρουσώνα : 28 – 30 Μαΐου.

Επισήμανση

► Ο ψεκασμός να γίνεται επιμελημένα σε καρπούς και φύλλωμα. Εάν χρησιμοποιηθούν ωοκτόνα σκευάσματα συνιστάται να εφαρμόζονται 2 - 3 ημ. νωρίτερα από τις παραπάνω ημερομηνίες.

ΣΕΖΙΑ : (Sesia myopiformis)

(Μηλιά)

sezia mhlo

Γενικές πληροφορίες :

► Το έντομο ωοτοκεί σε σχισμές, έλκη, τομές του κορμού και των βραχιόνων και αποτελεί σοβαρό ξυλοφάγο εχθρό της μηλιάς στην Κρήτη.

► Στο δίκτυο παγίδευσης οι συλλήψεις ξεκίνησαν από 10 - 15 του μήνα. Η περίοδος ωοτοκιών έχει ξεκινήσει και σε έναν γενικό κανόνα διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο – Ιούλιο.

Οδηγίες :

► Συνιστάται κατά την περίοδο ωοτοκιών να εφαρμόζεται κατά διαστήματα κατευθυνόμενος ψεκασμός στον κορμό και τους βραχίονες με καλή διαβροχή.

Ω Ι Δ Ι Ο : (Oidium farinosum) 

(Μηλιά)

widio mhlo

Γενικές πληροφορίες :

► Διαπιστώνονται συμπτώματα στην τρυφερή βλάστηση σε μηλιές.

► Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ασθένεια.

► Οι νεαροί καρποί και η τρυφερή βλάστηση είναι ιδιαίτερα ευπαθείς.

Οδηγίες :

► Στις μηλιές συνιστάται να γίνει αντιμετώπιση. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την καρπόκαψα.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ :

(Venturia inaequalis) - (Μηλιά)

(Venturia pirina) - (Αχλαδιά)

foyzikladio mhlo

Γενικές πληροφορίες :

► Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στα τέλη Μαρτίου και ιδιαίτερα αυτές στο 1ο δεκαήμερο του Απριλίου εγκατέστησαν τον μύκητα και έδωσαν προσβολές κυρίως στις αχλαδιές αλλά και στις μηλιές.

► Παρότι το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες δεν ευνοούν τον μύκητα, υπάρχει και μολύνει κάθε φορά που επικρατεί παρατεταμένη διύγρανση (βροχές ή έντονες δροσιές).

Οδηγίες :

► Σε περιόδους με συχνές και παρατεταμένης διάρκειας δροσιές όπως και σε πιθανή βροχόπτωση (πρόβλεψη ΕΜΥ) οι οπωρώνες που έχουν εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να προστατεύονται.

Καλλιεργητικά μέτρα:

Η πυκνή–πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά, το εσωτερικό των δέντρων πρέπει να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

Προσοχή :

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για την καλλιέργεια ανάλογα με το βλαστικό στάδιο και την ασθένεια ή τον εχθρό. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.

 
 

Για τη λήψη της απόφασης για ψεκασμό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επιτόπια παρατήρηση για ύπαρξη αυγών και προνυμφών καθώς και η εμπειρία προηγούμενων ετών.

Καρπόκαψα

(Grapholita molesta)

karpokapsa

Η καρπόκαψα είναι λεπιδόπτερο (μεγέθους άνοιγμα πτερών 13 mm) που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς των πυρηνόκαρπων προσβάλλοντας τους βλαστούς και τους καρπούς κυρίως της ροδακινιάς και δευτερευόντως  της βερικοκιάς, δαμασκηνιάς  και αμυγδαλιάς.

Συμπληρώνει 4-5 γενιές το χρόνο.

Η πρώτη γενεά εμφανίζεται περίπου από τα μέσα Απριλίου στις πρώιμες περιοχές έως τα μέσα Μαΐου στις όψιμες περιοχές, από τις ανεπτυγμένες προνύμφες που διαχείμασαν, προσβάλλοντας τους νεαρούς βλαστούς. Η εγκατάσταση των φερομονικών παγίδων στην περιοχή της Χρυσούπολης έγινε από γεωπόνους Ομάδων Παραγωγών στις 10- 05-2019, στην περιοχή των Σερρών από τη ΔΑΟΚ Σερρών στις 15/3/2019, στην περιοχή Δράμας από τη ΔΑΟΚ Δράμας στις 07- 03-2019 και στην περιοχή Ξάνθης από τη ΔΑΟΚ Ξάνθης στις 08/05/2019.

Από τη μελέτη των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες διαπιστώνουμε ότι η πτήση της πρώτης γενιάς του εντόμου ξεκίνησε από τις 10-04-2019 στις Σέρρες (πρώιμες περιοχές) έως τις 09-05-2019 στις όψιμες περιοχές με καταγραφή σημαντικού αριθμού συλλήψεων.

Η έναρξη των εκκολάψεων παρατηρείται συνήθως 9-15 ημέρες μετά την έναρξη της πτήσης ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες και οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στους ακραίους νεαρούς βλαστούς και ανοίγουν στοά στο κέντρο τους.

Οι ψεκασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται με ωοκτόνα σκευάσματα κατά την έναρξη των εκκολάψεων (μέγιστο συλλήψεων) ή με προνυμφοκτόνα 3-4 ημέρες αργότερα.

Συνιστάται η χρήση φυτοφαρμάκων μειωμένης τοξικότητας λόγω του μεγάλου πληθυσμού ωφέλιμων εντόμων αυτή την εποχή.

Ανάρσια

(Anarsia Lineatella)

anarsia

Η ανάρσια είναι λεπιδόπτερο (μεγέθους – άνοιγμα πτερών 11-14 mm). Η ροδακινιά αποτελεί τον κυριότερο ξενιστή της ανάρσια, η οποία προσβάλει επίσης τη βερικοκιά και την αμυγδαλιά.

Στη ροδακινιά ζημιώνει τους νεαρούς βλαστούς όπου ορύσσει στοές. Οι βλαστικές κορυφές λυγίζουν και καταστρέφονται.  Στους νεαρούς καρπούς προκαλεί επιφανειακά φαγώματα, ενώ στους ανεπτυγμένους κοντά στην ωρίμανση εισέρχεται στο εσωτερικό και τρέφεται από τη σάρκα.

Διαχειμάζει ως προνύμφη δεύτερης γενεάς 1ου και 2ου σταδίου σε κατάλληλες κρύπτες που σκάβει μέσα στο φλοιό ή κατασκευάζει στους νεαρούς βλαστούς. Στο τέλος του χειμώνα ξεκινάει η διατροφική της δραστηριότητα εις βάρος των οφθαλμών, ανθέων και στη συνέχεια των βλαστών και καρπών.

Η έναρξη των πτήσεων ξεκίνησε στις 29/04/2019 στις Σέρρες (πρώιμες περιοχές) ενώ στις όψιμες μέχρι σήμερα καταγράφηκε πολύ μικρός αριθμός σποραδικών συλλήψεων. Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της καρπόκαψας μας καλύπτουν και για την αντιμετώπιση της ανάρσιας.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει απόλυτη συσχέτιση του αριθμού συλλήψεων στις παγίδες με την ένταση των προσβολών. Οι φερομονικές παγίδες μας παρέχουν πληροφορίες για την εξέλιξη του κύκλου ζωής των εντόμων εχθρών.

Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας και στα ψηλά τμήματα των δένδρων.

Η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ.

Να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή.

 
 

Οι εξαγωγές μαύρης ελιάς από την Ισπανία προς τις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν 3,5 εκατομμύρια κιλά σε σύγκριση με 3,9 εκατ. την ίδια περίοδο του 2018 και 6,7 εκατ. το 2017, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση 9,9% σε σύγκριση με το 2018 και το 48 % σε σύγκριση με το 2017, το τελευταίο έτος πριν από την επιβολή των τιμολογίων, το οποίο όμως επηρεάστηκε ήδη κάπως από την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε με την έναρξη των ερευνών εκείνον τον Ιούλιο. Το προηγούμενο έτος -2016- εξαγωγές είχαν σχεδόν φθάσει τα 32 εκατ. κιλά, με αξία 71 εκατ. δολαρίων.

ε αυτό το πρώτο τρίμηνο, η αξία των εξαγωγών μειώθηκε από 15,4 εκατ. δολάρια που ήταν το 2017, σε 9,5 εκατ. το 2018 και 8,7 εκατομμύρια το 2019, δηλαδή 8% λιγότερο από το 2018 και 38%. 6 λιγότερο από το 2017.

Κατά την περίοδο αυτή, οι υπόλοιπες χώρες που εξάγουν μαύρες ελιές προς τις ΗΠΑ ανέβηκαν από 2,1 εκατ. κιλά το 2017 σε 2,6 το 2018 (+ 21,2%) και σε 6,7 το 2019 (+ 160%). Το Μαρόκο επωφελήθηκε περισσότερο από την εξαγωγή 3.2 εκατ. κιλών, ήτοι αύξηση 800% περισσότερο από το 2017- 406.000 κιλά- και 456% περισσότερο από το 2018 -584.000 κιλά-. Η Πορτογαλία έχει επωφεληθεί επίσης και έχει εξάγει 1,6 εκατ. κιλά το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με 890,000 κιλά το 2017 και την Αίγυπτο με 1,4 εκατ. κιλά σε σύγκριση με 614,000 κιλά το 2017.

Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις της βιομηχανίας της Καλιφόρνιας αυξήθηκαν σε μικρότερο βαθμό από 10,4 εκατ. κιλά το 2017 σε 10,1 το 2018 και 10,6 το 2019, δηλαδή μόνο 5,7% περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Στο σύνολο του έτους 2018, οι εξαγωγές μαύρης ελιάς από την Ισπανία προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 45,5% σε σύγκριση με το 2017 από 29,7 εκατ. κιλά σε 16,1 και σε αξία 42%, από 67,5 εκατ. δολάρια σε 39,1, ήτοι 28,4 εκατ. δολάρια λιγότερο, με πολύ μεγαλύτερη απώλεια να αναμένεται για φέτος.

«Εν τω μεταξύ, εκτός από την περιορισμένη βοήθεια του Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, η βιομηχανία και ο τομέας εξακολουθούν να περιμένουν σημαντικά μέτρα στήριξης από την ΕΕ και τις υπόλοιπες ισπανικές διοικήσεις για να αντισταθμίσουν την απώλεια του κύκλου εργασιών στις ΗΠΑ και την τεράστια δαπάνη που προέκυψε από την υπεράσπιση πριν την εφαρμογή των μέτρων των ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Antonio de Mora, Γενικός Γραμματέας της ASEMESA.

 

Πηγη

Συνεχίζεται η συγκομιδή στις υπερ-πρώιμες και τις πρώιμες ποικιλίες βερίκοκου, η παραγωγή των οποίων δεν κατάφερε να μείνει αλώβητη από τις εξάρσεις της κακοκαιρίας το περασμένο διάστημα (χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις κ.λπ.). Στην περιοχή των Γιαννιτσών, η ποιότητα στις εναπομείνασες προς συγκομιδή ποσότητες είναι γενικά σε καλά επίπεδα, ενώ οι τιμές του παραγωγού στην εκκίνηση και πιο συγκεκριμένα στις αρχές του Μαΐου, έφτασαν και τα 2 ευρώ το κιλό, λόγω της έντονης ζήτησης για το προϊόν. Εν συνεχεία, όμως, οι τιμές αυτές υποχώρησαν, καθώς η ζήτηση εμφάνισε μια κάποια ανάσχεση. Στους νομούς Κορινθίας και Αργολίδας οι υπερ-πρώιμες ποικιλίες έπιασαν και εκεί τα 2 ευρώ το κιλό, αλλά τώρα είναι στα 1,5 ευρώ το κιλό, παρότι η παραγωγή είναι μειωμένη.

«Η ποιότητα των συγκομιζόμενων βερίκοκων είναι σε καλά επίπεδα», εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, που αναμένει για φέτος ίδιες περίπου εξαγωγές, με πέρσι. Ωστόσο όπως μας εξήγησε «φέτος μάλλον θα είναι λιγότερες οι ποσότητες, που είναι εμπορεύσιμες, λόγω των ζημιών που υπέστη η παραγωγή από την κακοκαιρία, όλο το προηγούμενο διάστημα».

Κατά την περσινή χρονιά, οπότε και ήταν μια αρκετά καλή χρονιά για το βερίκοκο, από την χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Incofruit Hellas» εξήχθησαν συνολικά 23.924 τόνοι προϊόντος, με την συνολική τους αξία να φθάνει τα 18,15 εκατ. ευρώ.

Από τις αρχές Μαΐου έως σήμερα συγκομίζονται οι υπερ-πρώιμες και οι πρώιμες ποικιλίες βερίκοκου, ενώ τα Μπεμπέκου, έχουν οψιμίσει φέτος κατά 10 ημέρες τουλάχιστον. Έτσι, η συγκομιδή τους αναμένεται να ξεκινήσει σε 20 περίπου ημέρες από σήμερα.

Γιαννιτσά

Όπως μας δήλωσε ο κ. Σάββας Παστόπουλος, παραγωγός και γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών: «οι τιμές εκκίνησης για τις πολύ καλές ποιότητες βερίκοκου ποικιλίας Mogador, το διάστημα από 1-5 Μαΐου ήταν πάρα πολύ καλές για τον παραγωγό, καθώς έφτασαν και τα 2 ευρώ το κιλό, λόγω της πολύ υψηλής ζήτησης. Μετέπειτα, το διάστημα από τις 5-10 Μαΐου οι τιμές για τα Mogador κυμάνθηκαν πέριξ των 1,20 – 1,40 ευρώ ανά κιλό, ενώ από τις 10 έως 10 Μαΐου τα βερίκοκα ποικιλίας Aurora που είναι πιο ευαίσθητα έπιασαν 90 λεπτά το κιλό. Το ίδιο χρονικό διάστημα η τιμή στο χωράφι για τα Pricia ήταν 1,30-1,40 ευρώ το κιλό, αλλά από τις 20 Μαΐου και μετά η ζήτηση φαίνεται πως έχει υποχωρήσει λίγο, με αποτέλεσμα, να γίνονται πλέον πράξεις και στα 60-70 λεπτά το κιλό».

Η περιοχή των Γιαννιτσών ήταν από τις ζώνες που χτυπήθηκαν τα βερίκοκα από το χαλάζι το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο οι ζημιές αυτές, δεν αφορούν όλα τα χωράφια.

Αργολίδα – Κορινθία

Με πολύ καλές τιμές παραγωγού, που έπιασαν και τα 2 ευρώ το κιλό ξεκίνησαν οι υπερ-πρώιμες και πρώιμες ποικιλίες βερίκοκου στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας.

Η παραγωγή, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου στις ποικιλίες αυτές είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον 50%, ενώ δεν λείπουν και προβλήματα ποιότητας, όπως σκισίματα κ.λπ.

Τώρα, οι τιμές για τις συγκομιζόμενες ποσότητες βερίκοκου (Mogador, Wonder Cot, Aurora), τα οποία πάνε κυρίως στο εσωτερικό εμπόριο κυμαίνονται πέριξ του 1,5 ευρώ το κιλό. Σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Φάκλαρη, θα αρχίσει το μάζεμα και στην ποικιλία «Τίρυνθος», οπότε λόγω και των μεγαλύτερων ποσοτήτων που θα βγουν στην αγορά, αναμένεται μια μείωση της τιμής.

Στα Μπεμπέκου (επιτραπέζια και βιομηχανικά), τέλος, όπως προαναφέραμε η συγκομιδή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει περίπου σε 20 ημέρες από σήμερα, καθώς ο καιρός εμφανίζει αστάθεια και η χρονιά είναι όψιμη κατά 10 ημέρες.

 

 

Πηγη

Στα 45 λεπτά το κιλό έχουν σταθεροποιηθεί οι φρέσκες ανοιξιάτικες πατάτες από τη Μεσσήνη και τον Μπουρνιά της Καλαμάτας, που πωλούνται στη χονδρική.


Ο τυποποιητής - εξαγωγέας Χαρίλαος Παντελόπουλος δήλωσε ότι η τιμή είναι στα 45 λεπτά για όλες τις πατάτες (χοντρές και ψιλές) και με ανοδικές τάσεις. Μας ενημέρωσε πως οι πατάτες διατίθενται και στο εξωτερικό, σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία κ.λπ.) και στην ελληνική αγορά.

Ο τυποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας μας πληροφόρησε ότι η τιμή είναι στα 45 λεπτά οι χοντρές και στα 40 οι ψιλές, επισημαίνοντας πως η ποιότητα έχει βελτιωθεί και η ζήτηση είναι σταθερά δυνατή και στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ρουμανία, όπως επίσης η Λιθουανία, η Λετονία και η Σερβία που είναι νέες αγορές, ζητούν μεσσηνιακές πατάτες.

 

 

Πηγη

Ο δείκτης τιμών 20 βασικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 2% τον προηγούμενο μήνα, με την τιμή του χοιρινού κρέατος να εμφανίζει την μεγαλύτερη αύξηση, κατά 40%, σύμφωνα με στοιχεία της HSBC, η οποία παρακολούθησε με προσοχή τις διακυμάνσεις στα προϊόντα αυτά. Αντίθετα, η τιμές της σόγιας ακολουθούν την κατιούσα, τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ.

Το βασικό συμπέρασμα της τράπεζας θα μπορούσε να συνοψιστεί στην εξής πρόταση: «σύντομα το μπέικον θα μπορούσε να βγει από τα μενού των εστιατορίων», όπως έγραφε πρόσφατα και ο βρετανικός Telegraph. «Η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει σημειώσει έναν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος πρόσφατα» προειδοποιεί ο Πωλ Μπλοξχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για τις περιοχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, στην τελευταία έκθεση της τράπεζας, ο οποίος συμπληρώνει πως «η όλη κατάσταση πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις διαφορετικής φύσεως σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

Εν τω μεταξύ, οι χοιροτρόφοι εκτός Ασίας επωφελούνται από το φθηνότερο κόστος των ζωοτροφών και την υψηλότερη ζήτηση για εξαγωγή. Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 28% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και οι τιμές των χοίρων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 19% στις τέσσερις εβδομάδες που λήγουν στις 21 Απριλίου.

Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί είδαν αύξηση 80% στις τιμές χοιρινού κρέατος από τα τέλη Φεβρουαρίου, εν μέρει λόγω της προσδοκίας μεγαλύτερης ζήτησης για το κρέας, σύμφωνα με την HSBC. Η Κίνα είναι συνήθως η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Αμερικής για τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος μετά το Μεξικό και την Ιαπωνία. Ωστόσο, οι Αμερικανοί παραγωγοί σόγιας είναι λιγότερο τυχεροί, καθώς η πτώση της κινεζικής ζήτησης έχει υποβαθμίσει τις τιμές.

Η εξάπλωση της αφρικανικής γρίπης των χοίρων είναι ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου διασύνδεσης όλων των αγορών βασικών προϊόντων σε μια παγκόσμια οικονομία.

Ανεξάρτητα πάντως από τους 1 εκατ. χοίρους που θανατώθηκαν από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα στην Κίνα, η χώρα δεν μπορούσε τα τελευταία χρόνια ούτως ή άλλως να καλύψει τις ανάγκες της σε χοιρινό κρέας.

Ήδη η Κίνα βιώνει τις επιπτώσεις της ασθένειας. Μόνο τον τελευταίο μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5%. Παράλληλα η χώρα καλείται να διαχειριστεί τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ ενώ μαζί με τις προσπάθειές της να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της σε άλλες γωνιές του πλανήτη, βλέπει τους ρυθμούς ανάπτυξής της να επιβραδύνουν μετά από 20 χρόνια.

Οι τιμές σόγιας έχουν πληγεί περισσότερο. Η φθηνή πηγή πρωτεϊνών είναι η προτιμώμενη ζωοτροφή για τους χοίρους και η «καραμέλα» για τον παγκόσμιο γεωργικό τομέα. Ο δείκτης S & P Global Platts SOYBEX CFR China, που μετρά την τιμή του εμπορεύματος, έχει μειωθεί κατά 20% από τότε που καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα της πανώλης των χοίρων πέρυσι. Η ύφεση αυτή είναι πρωτοφανής για το συγκεκριμένο προϊόν

Αν και η ασθένεια παρουσιάζει σημάδια ελέγχου και σταθεροποίησης στην Κίνα, το πρόβλημα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ασία. Το πρώτο κρούσμα στο Βιετνάμ αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο και σχεδόν 90.000 χοίροι έχουν σφαγεί από τότε. Η γειτονική Καμπότζη έβγαλε τις πρώτες της αναφορές τον Μάρτιο.

«Στο κάτω κάτω της γραφής είναι το μέγεθος του πληθυσμού που δίνει στην Κίνα τόσο μεγάλη επιρροή. Η εγχώρια προσφορά θα συνεχίσει να μειώνεται το 2019», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Λιούης, επικεφαλής της S & P Global Platts για τις αγορές της Κίνας.

 
 

Μετά την επίτευξη ασπερμίας στα επιτραπέζια σταφύλια, μιας από τις κυριότερες απαιτήσεις της αγοράς, μέσω γενετικής βελτίωσης, η λεκάνη της Μεσογείου συνεχίζει να το ψάχνει διαρκώς για να μην χάσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που κατέχει στο προϊόν. Επιζητείται σταθερή γεύση, ανθεκτικότητα και διαφοροποίηση των σταφυλιών που θα τα καθιστά πιο ανταγωνιστικά έναντι ομοειδών και θα τα προωθήσει στις προτιμήσεις του καταναλωτή.

Ο Giacomo Suglia, Πρόεδρος της APEO -  ένωση παραγωγών και εξαγωγέων επιτραπέζιων σταφυλιών από την περιοχή της Απουλίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 75% της καλλιεργούμενης περιοχής στην Ιταλία - εισήγαγε την εναρκτήρια συνεδρίαση. Όπως ανέφερε ο Suglia, «Για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε μια παγκόσμια αγορά, χρειαζόμαστε ανταγωνιστικά προϊόντα, εξαιρετική ποιότητα και υψηλές αποδόσεις. Όχι μόνο νέες ποικιλίες, αλλά και τεχνικές παραγωγής που μας επιτρέπουν να επιτύχουμε ποιότητα με χαμηλό κόστος.»

Ο Carlo Fideghelli μοιράστηκε την εμπειρία του δικτύου Rete IVC (ιταλικό δίκτυο ποικιλιών), το οποίο οργανώνει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στη νότια Ιταλία. Επεσήμανε δε τις βασικές προσεγγίσεις για την καινοτομία της ποικιλίας: «Επιδιώκουμε σταφύλια χωρίς καθόλου σπόρους. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης για να καταστούν αυτά τα σταφύλια ανθεκτικά σε κρυπτογάμμες. Όσον αφορά τη γεύση, η οικογένεια των σταφυλιών Muscat εκτιμάται όλο και περισσότερο από τους καταναλωτές.»

Ο Maurizio Ventura, Διευθυντής της Licensing Europe για την SunWorld International, έχει εντοπίσει σημαντικές ποικιλιακές τάσεις για την Ιταλία και τις μεσογειακές χώρες: «Η υψηλή παραγωγικότητα, το χαμηλό κόστος παραγωγής και η ευχάριστη γεύση είναι τα χαρακτηριστικά που επιδιώκουμε».

«Υπάρχει μια εκτεταμένη προσφορά σταφυλιών χωρίς σπόρους, αλλά αυτά αντιπροσωπεύουν μόνο το 30% των σταφυλιών που καλλιεργούνται στην Ιταλία», δήλωσε ο Alberto Mastrangelo, διευθυντής πωλήσεων του ομίλου Grape & Grape , ενός προγράμματος ιταλικής ποικιλιακής καινοτομίας. «Οι μικροί παραγωγοί κυριαρχούν στην ιταλική αγορά, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της προσφοράς».

«Η ιδιαιτερότητα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε αυτό το σενάριο, αναπτύσσοντας μια ποικιλία που να ενισχύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καλλιεργητικής περιοχής και δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ μιας ποικιλίας και της περιοχής προέλευσής της», κατέληξε ο Mastrangelo.

Ο Gianni Raniolo, Πρόεδρος του IGP Consorzio Uva da Tavola Mazzarone της Σικελίας, παρουσίασε ένα παράδειγμα τοπικής παραγωγής. «Το έργο μας γεννήθηκε από την ανάγκη να συνεργαστούν οι παραγωγοί, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα», εξήγησε ο Raniolo. «Το 2018 παρήξαμε περισσότερα από 3 εκατομμύρια κιλά από αυτά τα επιτραπέζια σταφύλια, τα οποία διανέμονται στις κορυφαίες αλυσίδες λιανικής πώλησης της Ιταλίας».

Την πρώτη συνεδρίαση ακολούθησε μια Στρογγυλή Τράπεζα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διεθνείς ομιλητές συζήτησαν τρία θέματα: της καινοτομίας της ποικιλίας, των σταφυλιών και των εξαγωγών, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο με βιντεοσκοπημένες δηλώσεις των βασικών παραγόντων του τομέα.

Η Debbie Lombaard, από την ομάδα πωλήσεων της Richard Hochfeld LTD, έδωσε μια εικόνα για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. «Σταφύλια χωρίς σπόρους κυριαρχούν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στη βρετανική αγορά, με τους καταναλωτές να προτιμούν τα πιο γλυκά και τραγανά φρούτα. Δεν μπορούμε να πουλάμε κίτρινα σταφύλια επειδή οι καταναλωτές είναι συνηθισμένοι στα πράσινα», εξήγησε. «Το κύριο πρόβλημα είναι η διατήρηση της ποιότητας, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των παραγωγών, οπότε οι καλλιεργητές πρέπει να ξέρουν πώς να χειρίζονται αυτές τις νέες ποικιλίες.» Αλλά η Ιταλία έχει και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Τα ιταλικά προϊόντα είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης εμπειρίας και είναι γνωστά για την ποιότητά τους και γι’ αυτό ακριβώς η Ιταλία πρέπει να βασιστεί σε αυτά τα πλεονεκτήματα», πρόσθεσε. «Όσον αφορά τις εξαγωγές, η Ιταλία θα μπορούσε να ωφεληθεί από την επέκταση της αγοράς της ακόμη και εκτός Ευρώπης».

Η Γερμανία εκτιμά επίσης ιδιαίτερα τα ιταλικά σταφύλια που αποτελούν, μάλιστα, και το νούμερο ένα εισαγόμενο  προϊόν. Η Annabella Donnarumma, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurogroup Italia / Rewe, εξήγησε πώς έχει εξελιχθεί  η κατανάλωση στη Γερμανία: «Σήμερα, το 70-75% των σταφυλιών είναι χωρίς σπόρους, ενώ τα σταφύλια θα γίνονται ολοένα και περισσότερο ένα εξειδικευμένο προϊόν, αλλά θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας. Στη Γερμανία, οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν: τα κίτρινα σταφύλια εξακολουθούν να πωλούνται στο νότο, αλλά όσο πιο βορειότερα πηγαίνει κανείς, τόσο παρατηρεί τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε πιο πράσινα σταφύλια. Η καινοτομία ποικιλίας πρέπει να επικεντρώνεται στα σταφύλια με γλυκιά γεύση, ακόμη και αν δεν είναι ιδιαιτέρως πολύχρωμα.

Η Annabella Donnarumma μίλησε επίσης για τις εξαγωγές: «Με τα χρόνια οι Ιταλοί παραγωγοί έχουν κάνει τεράστιες θυσίες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μας και έχουν αυξηθεί/ αναπτυχθεί λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της αγοράς. Αυτό που λείπει είναι η συσπέιρωση, το πνεύμα της πραγματικής συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε να συμβαδίσουμε με τις αναδυόμενες χώρες στην παγκόσμια αγορά διατηρώντας παράλληλα το σημερινό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα ».

Ο κ. Joaquin Gomez Carrasco, πρόεδρος της ισπανικής οργάνωσης παραγωγών Apoexpa, πήρε επίσης το λόγο. «Τα τελευταία 20 χρόνια, η Ισπανία ερευνά νέες ποικιλίες χωρίς σπόρους, καθώς η ποικιλία των σπόρων εξαφανίζεται», σχολίασε ο Carrasco, ο οποίος χαρακτήρισε τα σταφύλια ως "φυσικά φρέσκο ​​προϊόν". Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, πρόσθεσε: «Μια μεγάλη ανησυχία είναι ότι η αύξηση της παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις των τιμών, γι 'αυτό πρέπει να βρούμε νέες αγορές-στόχους, αλλά η ανάπτυξη είναι συχνά μια αργή διαδικασία. Επομένως, δεν τίθεται το θέμα της παραγωγής, αλλά πολύ περισσότερο το θέμα της βελτίωσης της ποιότητας, η οποία αποτελεί πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι παραγωγοί στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο Stefano Borracci, τέλος, Διευθυντής Πωλήσεων της Serroplast, μοιράστηκε την εμπειρία του με τους Χιλιανούς παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών. «Προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε βασικές αγορές όπως η Βόρεια Αμερική, οι αγρότες αισθάνθηκαν την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας μέσω καινοτόμων τεχνολογιών. Η επιλογή αυτή οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του κλίματος, η οποία, κατά τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε ακραίες καιρικές συνθήκες ».

 
 

Τα βλαστικά στάδια εξελίσσονται ομαλά. Ενδεικτική εβδομαδιαία αύξηση του μήκους της βλάστησης στην ίδια ποικιλία και ζώνη : 10 – 17 εκ..

Ωίδιο: Τα μολύσματα αυξάνουν και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τον μύκητα.

Περονόσπορος : Λόγω της καλοκαιρίας έχει περιορισμένη επέκταση αλλά συντηρεί μολύσματα και “παραμονεύει” σε αρκετές θέσεις κυρίως της πρώιμης και μεσοπρώιμης ζώνης. Χρειάζεται προσοχή.

Ευδεμίδα - Τζιτζικάκι: Δεν συνιστάται ακόμα αντιμετώπιση.

Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά και ενισχύουν τη δράση τους. Φαινολογικά στάδια αμπελιού Τα βλαστικά στάδια εξελίσσονται ομαλά. Στη βόρεια παραλιακή ζώνη και στην ποικιλία σουλτανίνα, αναμένεται η έναρξη της άνθησης στις επόμενες ημέρες.

Ενδεικτική εβδομαδιαία αύξηση του μήκους της βλάστησης στην ίδια ποικιλία και ζώνη : 10 – 17 εκ..

Φαινολογικά στάδια αμπελιού

Τα βλαστικά στάδια εξελίσσονται ομαλά. Στη βόρεια παραλιακή ζώνη και στην ποικιλία σουλτανίνα, αναμένεται η έναρξη της άνθησης στις επόμενες ημέρες. Ενδεικτική εβδομαδιαία αύξηση του μήκους της βλάστησης στην ίδια ποικιλία και ζώνη : 10 – 17 εκ..

Βλαστικά στάδια αμπελιού στην ποικιλία σουλτανίνα

FGH

Ω Ι Δ Ι Ο : (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)

MOLYNSEIS WIDIO

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

► Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα.

► Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν δευτερογενείς μολύνσεις. Συμπτώματα εντοπίζονται σε όλες τις ζώνες. Νέοι κύκλοι είναι σε εξέλιξη και αυξάνονται τα μολύσματα.

► Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλλει. Πιο έντονα εμφανίζονται στις πρωιμότερες περιοχές και ποικιλίες, όπου τα αμπέλια βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια του μούρου - άνθησης – καρπόδεσης.

Οδηγίες :

► Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα

Αφαιρέστε και καταστρέψτε τους πρώτους μολυσμένους βλαστούς. Τα μολύσματα αναπαράγονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στους προσβεβλημένους βλαστούς και διασπείρονται σε όλο το αμπέλι.

► Τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα την περίοδο αυτή.

► Στα βλαστικά στάδια της άνθησης – καρπόδεσης να προτιμηθεί το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης. Προσοχή : το θειάφι σε θερμοκρασίες πάνω από 30οC μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωίδιο πατήστε εδώ

Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ : (Plasmopara viticola)

MOLYNSEIS PERONOSPOROS

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

Η καλοκαιρία που επικράτησε (απουσία βροχών) δεν βοήθησε την επέκταση του μύκητα αλλά οι δροσιές της εποχής συντηρούν τα μολύσματα κοντά στις αρχικές θέσεις εμφάνισης.

Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει μεταξύ περιοχών και τοποθεσιών. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο έντονα στις πρωιμότερες περιοχές και λιγότερα προς τις πιο όψιμες περιοχές.

Οδηγίες : Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού (πρόβλεψη ΕΜΥ)

► Πρώιμη - Μεσοπρώιμη ζώνη:

1. Σε αμπέλια με συμπτώματα να γίνεται καταπολέμηση.

2. Πιθανές βροχές θα πρέπει να βρουν όλα τα αμπέλια καλυμμένα.

Επισημαίνεται ότι τα στάδια μούρου – άνθησης καρπόδεσης είναι ευαίσθητα. Ο μύκητας την περίοδο αυτή μπορεί να χτυπήσει κατευθείαν τα σταφύλια.

► Όψιμη ζώνη:

1. Ελέγχετε σχολαστικά τα αμπέλια σας κυρίως στο εσωτερικό της βλάστησης (φύλλα, σταφύλια) για να διαπιστώσετε τυχόν συμπτώματα.

2. Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα να γίνεται άμεσα ψεκασμός.

3. Πιθανές βροχές συνιστάται να βρουν τα αμπέλια προστατευμένα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον περονόσπορο πατήστε εδώ

Ε Υ Δ Ε Μ Ι Δ Α : (Lobesia botrana)

T Z I T Z I K A K I : (Empoasca spp)

Οδηγίες :

►  Δεν συνιστάται ακόμα αντιμετώπιση.

Την περίοδο αυτή, η εξέλιξη των πληθυσμών των εντόμων και η δραστηριότητά τους στα αμπέλια δεν δικαιολογεί ψεκασμούς.

Καλλιεργητικά μέτρα:

Η πυκνή–πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα) ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

Προσοχή : Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για το αμπέλι ανάλογα με το βλαστικό στάδιο και την ασθένεια ή τον εχθρό. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα. Εγκεκριμένα σκευάσματα ανά καλλιέργεια και ασθένεια στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ πατώντας εδώ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων σε νωπά αμπελόφυλλα συχνά ανιχνεύονται υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Πέρα των σοβαρών επιπτώσεων που συνεπάγεται αυτό για τη Δημόσια Υγεία, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις βάσει του Ν.4036/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Εφιστούμε την προσοχή σας στα παρακάτω:

► Όλες οι εγκρίσεις των γεωργικών φαρμάκων στο αμπέλι αφορούν το προϊόν σταφύλι και όχι τα νωπά αμπελόφυλλα. Συνεπώς όλες οι οδηγίες χρήσης και οι ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή από την τελευταία εφαρμογή αφορούν μόνο το σταφύλι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τηρούνται οι οδηγίες της ετικέτας είναι πιθανό να ανιχνεύονται υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

► Ουσιαστικά ασφαλής συγκομιδή νωπών αμπελόφυλλων μπορεί να γίνεται μόνο από αμπέλια που δεν έχει γίνει καμία χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ

Οι μέλισσες είναι ο κύριος επικονιαστής των περισσότερων φυτικών ειδών και με τη μεγαλύτερη οικονομική αξία. Δρουν στη διάρκεια της ανθοφορίας, έτσι εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους (γύρη, νέκταρ) ενώ παράλληλα διεκπεραιώνουν μία από τις κορυφαίες φυσικές διεργασίες, την επικονίαση που εξασφαλίζει την καρποφορία και τη διαιώνιση των ειδών. Είναι μια υψηλού βαθμού εξειδίκευση μεταξύ φυτών – εντόμων και ο σημαντικότερος συντελεστής της φυτικής παραγωγής.

► Ψεκασμοί με εντομοκτόνα στην άνθηση δεν δικαιολογούνται :

Είναι αναποτελεσματικοί, προκλητικά αχρείαστοι, οικολογικά ζημιογόνοι και αφανίζουν τα μελισσοσμήνη. Η κυκλοφορία των μελισσών σε ένα περιβάλλον είναι βιοδείκτης οικολογικής σταθερότητας, αρμονικής συμβίωσης και υγιούς λειτουργίας της βιοκοινότητας. Η αποφυγή – κατάργηση των ψεκασμών στην άνθηση είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη και αφορά όλους όσοι ασχολούνται με τη γεωργία (επαγγελματίες – ερασιτέχνες).

 

 

Πηγη

Προοπτική για βελτίωση στη γεύση της τομάτας δίνει ένα «χαμένο» γονίδιο, το TomLoxC, που παίζει ρόλο-κλειδί στη γεύση. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κίνα, με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Τζέιμς Τζιοβανόνι της Υπηρεσίας Γεωργικών Ερευνών (ARS) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, δημοσίευσαν στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics» τη μελέτη τους σχετικά με τη χαρτογράφηση όλων των γνωστών ποικιλιών τομάτας.

Το νέο παν-γονιδίωμα που χαρτογραφήθηκε έφερε στο φως περίπου 5.000 άγνωστα έως τώρα γονίδια, μερικά από τα οποία εμπλέκονται και στη γευστικότητα της ντομάτας, με πρωταγωνιστή το TomLoxC. Αξιοσημείωτο είναι πως το εν λόγω γονίδιο υπάρχει στο 91% των άγριων ντοματών, αλλά μόνο στο 2% των καλλιεργούμενων ποικιλιών που έχει εξελίξει ο άνθρωπος.

Κοινό θέμα συζήτησης παγκοσμίως αποτελεί το γεγονός πως οι ντομάτες δεν είναι πια τόσο γευστικές όσο παλιά. Τώρα, αφού κατάφεραν για πρώτη φορά να «χαρτογραφήσουν» γενετικά όλα τα είδη καλλιεργημένων και άγριων ντοματών, οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι στο μέλλον θα βελτιώσουν πολλά χαρακτηριστικά της ντομάτας, ανάμεσα στα οποία και τη γεύση.

Το νέο παν-γονιδίωμα έφερε στο φως περίπου 5.000 άγνωστα έως τώρα γονίδια, μερικά από τα οποία εμπλέκονται και στη γευστικότητα της ντομάτας. Το 2012 είχε «διαβαστεί» το πρώτο γονιδίωμα ενός είδους ντομάτας, που περιείχε περίπου 35.000 γονίδια, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση του γονιδιώματος αρκετών ακόμη ποικιλιών. Αυτή τη φορά αναλύθηκαν 725 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας (οι 166 για πρώτη φορά), μελέτη που αποκάλυψε άλλα 4.873 γονίδια, τα οποία απουσίαζαν από τη γενετική βιβλιοθήκη του ανθρώπου για το φυτό.

Οι σημερινές καλλιεργούμενες ντομάτες έχουν πια μια στενή γενετική βάση, δηλαδή περιέχουν μια μικρή σχετικά γκάμα γονιδίων, καθώς έχουν προκύψει από διασταυρώσεις με γνώμονα κυρίως την ποσότητα της παραγωγής, τη ζωή της ντομάτας στο ράφι του καταστήματος, το μέγεθος της, την αντοχή στις ασθένειες και την ανθεκτικότητά της στο περιβαλλοντικό στρες.

 

 

Πηγη

Από τα δεδομένα των παγίδων στις περιοχές της Πιερίας, της Ημαθίας και της Πέλλας η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση των συλλήψεων στις περισσότερες περιοχές, το χρονικό διάστημα 8- 10 Μαΐου.

ΑΝΑΡΣΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

(Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae)

ANARSIA 14 29aprili

► Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας, υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 14-21 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 19-26 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.

► Συμβουλευτείτε πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και την χρονική κάλυψη που δίνει αυτή. Ενδέχεται να μην απαιτείται καμία επέμβαση.

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

(Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Gelechiidae)

FYLLODETHS 14 29aprili

► Από τα δεδομένα των παγίδων στις περιοχές της Πιερίας, της Ημαθίας και της Πέλλας η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση των συλλήψεων στις περισσότερες περιοχές, το χρονικό διάστημα 7- 11 Μαΐου.

► Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας, υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 15-22 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 20-27 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.

► Συμβουλευτείτε πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και την χρονική κάλυψη που δίνει αυτή. Ενδέχεται να μην απαιτείται καμία επέμβαση.

► Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

► Οι προβλεπόμενες ημερομηνίες ωοτοκιών και εκκολάψεων του Φυλλοδέτη συμπίπτουν κατά πολύ με αυτές της Ανάρσιας.

 

► Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

► Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.

► Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 114

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Θειάφι και Θειοχαλκίνη στα Κηπευτικά

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ