Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ανησυχία έχει προκαλέσει η ξηρασία στην Αργεντινή, η οποία θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 30ετών, και αυτό γιατί η χώρα είναι ο µεγαλύτερος παραγωγός σόγιας και σογιέλαιου στον κόσµο που προορίζεται για ζωοτροφές.

 

Η πρόβλεψη για την παραγωγή έχει πέσει κατακόρυφα και οι τιµές βρέθηκαν το προηγούµενο διάστηµα σε υψηλό 20 µηνών. Μάλιστα, η ξηρασία πλήττει και το καλαµπόκι, το οποίο επωφελήθηκε από την άνοδο των τιµών µε τους αναλυτές να µιλούν για βραχύβιο ράλι.

Τα hedge funds έχουν σπεύσει να εκµεταλλευτούν την κατάσταση στοιχηµατίζοντας υπέρ της περαιτέρω ανόδου των τιµών στη σόγια αλλά και σε αγροτικά εµπορεύµατα. Μάλιστα, Αµερικανοί γεωργοί ετοιµάζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους, για να εκµεταλλευτούν τα νέα δεδοµένα. Ωστόσο αυτό αυξάνει το ρίσκο πτώσης των τιµών στο µέλλον. Η χειρότερη ξηρασία στην Αργεντινή εδώ και δεκαετίες, επιβραδύνει τις πωλήσεις σόγιας, διογκώνοντας τις τιµές σε καλαµπόκι και σιτηρά και αναγκάζει τη Bunge Ltd και άλλους σηµαντικούς µεταποιητές να επεξεργαστούν λιγότερους ελαιούχους σπόρους για ζωοτροφές.

Η ξηρασία στην Αργεντινή, τον τρίτο εξαγωγέα στον κόσµο καλαµποκιού και σόγιας, δεν έχει περιορίσει τα παγκόσµια υψηλά αποθέµατα που έχουν αποµείνει από χρονιές υψηλών συγκοµιδών λόγω καλού καιρού και γενετικά τροποποιηµένων καλλιεργειών. Η Αργεντινή, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το 48% των συνολικών παγκόσµιων εξαγωγών σόγιας το περασµένο έτος, αναµένεται να εισαγάγει τώρα περισσότερες ποσότητες από την Παραγουάη για να αντισταθµίσει τις απώλειες. «Βέβαια, ένα µεγάλο µέρος του ρυθµιστικού αποθέµατος βρώσιµης σόγιας που είχε ο κόσµος έχει χαθεί», λένε από την Cargill.

Η ζημιά αφήνει τις αγορές σιτηρών πιο επιρρεπείς σε διακυµάνσεις που προκαλούνται από απειλές κατά την καλοκαιρινή καλλιεργητική περίοδο των ΗΠΑ, σύµφωνα µε τους εµπόρους. Πάντως, τα παγκόσµια αποθέµατα σόγιας εξακολουθούν να καταγράφονται στους 98 εκατ. µετρικούς τόνους, αυξηµένα κατά 87%  σε σχέση µε µία 10ετία πριν σύµφωνα µε το USDA. Το ράλι των τιµών θα µπορούσε να είναι βραχύβιο και τελικά να επιδεινώσει τον εφοδιασµό, καθώς οι αγρότες στις ΗΠΑ αναµένεται να φυτέψουν περισσότερη σόγια αυτή την άνοιξη.

Βιομηχανίες κρέατος στις ΗΠΑ, όπως Sanderson Farms Inc και Pride Corp της Pilgrim και Τyson Foods Inc. εξακολουθούν να αντιµετωπίζουν δυνητικά υψηλότερο κόστος ζωοτροφών, αφού επωφελούνται από χαµηλές τιµές σιτηρών. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον επικεφαλής της Sanderson (3ος µεγαλύτερος παραγωγός κοτόπουλου στις ΗΠΑ) κ. Τζο Σάντερσον, το οικονοµικό έτος 2018 θα ήταν υψηλότερο κατά 50 εκατοµµύρια δολάρια σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, αν η εταιρεία είχε τιµολογήσει όλα όσα χρειάζονταν να αγοράσει τον περασµένο µήνα.

Το USDA, το Φεβρουάριο µείωσε τις εκτιµήσεις του για τη σόγια στην Αργεντινή σε 54 εκατ. µετρικούς τόνους από 56 εκατ. τον Ιανουάριο. Οι τοπικές εκτιµήσεις είναι ακόµη χαµηλότερες, µε το χρηµατιστήριο σιτηρών του Μπουένος Άιρες να προβλέπει 50 εκατ. ενώ η συµβουλευτική εταιρεία AgriPac 47,2 εκατ. Πάντως, η ξηρασία έχει αυξήσει στο 19% τα προθεσµιακά συµβόλαια σόγιας. Αυτό είναι το µεγαλύτερο κέρδος µεταξύ των 22 πρώτων υλών του δείκτη Bloomberg Commodity Index.

Η προοπτική σιταριού βελτιώνεται καθώς η ξηρασία «ψήνει» στην Αργεντινή σόγια και καλαµπόκι. Οι βροχοπτώσεις που αναµένονται τέλη Μαρτίου στην Αργεντινή θα επιτρέψουν στους αγρότες να αρχίσουν να καλλιεργούν σιτηρά υπό κανονικές συνθήκες. Οι αναλυτές αναµένουν ότι η καλλιέργεια σίτου 2018/2019 θα ξεπεράσει κατά 5% τα 5,45 εκατ. εκτάρια του 2017/2018. Σύµφωνα µε το µετεωρολόγο Εντουάρντο Σιέρα, ακόµα και µε τις βροχές, το έδαφος θα βελτιωθεί τον Απρίλιο.

 

VERTICAL GROUP

Ζητούμενο η αντίδραση Κίνας στις εμπορικές πρακτικές των ΗΠΑ

Οι σπόροι σόγιας είναι στο χείλος µιας διόρθωσης και ενός εποχιακού υψηλού, λένε κάποιοι αναλυτές των αγροτικών εµπορευµάτων, οι οποίοι µετατοπίζουν το βασικό ερώτηµα στο κατά πόσον η Κίνα θα αρχίσει να αγοράζει πιο επιθετικά ή αν θα κρατηθεί µακριά για να δείξει δυσαρέσκεια µε τις εµπορικές πολιτικές των ΗΠΑ.

Μάλιστα, χρηµατιστηριακά η αναλογία σόγιας προς καλαµπόκι υποχώρησε την περασµένη εβδοµάδα, αλλά εξακολουθεί να διαπραγµατεύεται σε επίπεδο που ιστορικά ευνόησε τη σόγια. Κερδοσκοπικές τοποθετήσεις έγιναν την περασµένη εβδοµάδα στη σόγια, αν και όχι τόσο επιθετικά όπως στο καλαµπόκι. Η κινεζική ζήτηση παραµένει το µεγάλο ζητούµενο, για της ΗΠΑ, αφού οι εξαγωγές της µειώθηκαν κατά 20% από το προηγούµενο έτος. Η όρεξη της Κίνας για σόγια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πληθυσµός της που αυξάνεται και αναπτύσσεται εισοδηµατικά, προσθέτει περισσότερο κρέας στη διατροφή του. Η ισχυρή κατανάλωση της χώρας βοηθάει να µεγιστοποιηθούν οι απώλειες της καλλιέργειας, ακόµη και σε µια εποχή άφθονων αποθεµάτων σιτηρών, σύµφωνα µε τον Matt Connelly, αναλυτή της έκθεσης Hightower στο Σικάγο.

Πάντως, οι καλλιεργητές στην Αργεντινή έχουν περιορίσει τις πωλήσεις εν µέσω προσδοκιών για χαµηλότερους φόρους επί των εξαγωγών και για µείωση του πέσο ανέφερε η Heather Jones, αναλυτής της Vertical Group. Η πτώση του τοπικού νοµίσµατος ευνοεί τις αποστολές εµπορευµάτων που διατιµώνται σε δολάρια.

 

Για µικρή άνοδο, της τάξεως του 6%, στην ελληνική παραγωγή βιοµηχανικής ντοµάτας, κάνουν λόγο οι τελευταίες εκτιµήσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού «World Processing Tomato Council». Επιβεβαιώνοντας προηγούµενο ρεπορτάζ της Agrenda µε τίτλο «Ιταλία και Ισπανία αφήνουν χώρο στον ελληνικό πελτέ», ο WPTC αναφέρει ότι οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ντοµατοπαραγωγικές χώρες αναµένεται να καταγράψουν µείωση στην παραγωγή τους 4 και 22% αντίστοιχα, «δίνοντας αέρα» στο ελληνικό προϊόν.

Ωστόσο, σύµφωνα µε όσα µας αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, οι διεθνείς ανακατατάξεις θα πρέπει να συνοδευτούν και από αλλαγές εντός συνόρων. Το πρώτο βήµα που πρέπει να γίνει έχει να κάνει µε την ανάγκη για επενδύσεις στην µεταποίηση. Επιπλέον, απαιτείται η σταδιακή µείωση του κόστους παραγωγής.

Οι εκτιµήσεις του WPTC

Ειδικότερα, ο WPTC εκτιµά ότι η ελληνική παραγωγή θα κυµανθεί στους 425.000 µετρικούς τόνους (από 400.000 το 2017). Την ίδια στιγµή η Ιταλική παραγωγή δεν αναµένεται να ξεπεράσει τα 5 εκατ. µετρικούς τόνους (5,2 εκατ. το 2017) ενώ χαµηλά σε σχέση µε τα προηγούµενα έτη θα κινηθεί και η Ισπανική παραγωγή που δεν θα ξεπεράσει τους 2,6 εκατ. µετρικούς τόνους (η παραγωγή το 2017 έφτασε τους 3,3 εκατ. µετρικούς τόνους). Μεγάλη µείωση της τάξεως του 21% αναµένεται να σηµειώσει και η Τουρκία µε την παραγωγή της να µην ξεπερνά τους 1,5 εκατ. µετρικούς τόνους. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριµένα στη Καλιφόρνια η παραγωγή εκτιµάται αυξηµένη κατά 15% (αναµένεται στους 10,8 εκατ. µετρικούς τόνους από τους 9,4 το 2017).

Κάτω από τα 600 ευρώ ο πελτές

Όσον φορά στη µείωση των καλλιεργειών στις ηγέτιδες ντοµατοπαραγωγικές  ευρωπαϊκές χώρες (σύµφωνα και µε τα στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού Βιοµηχανικής Τοµάτας) οι λόγοι είναι πολλοί. Στην Ισπανία η µείωση των στρεµµάτων οφείλεται αφενός  στο γεγονός ότι η χώρα έχει ξεκινήσει να επενδύει σε πιο ανταγωνιστικές καλλιέργειες κηπευτικών µε στόχο την εδραίωση της στην ευρωπαϊκή αγορά και αφετέρου στο ότι η τιµή του παραδοσιακού τοµατοπολτού διπλής συµπύκνωσης 28 - 30 brix καταγράφει κάµψη. Ειδικότερα, η τιµή του πελτέ αυτή την περίοδο έχει πέσει κάτω από τα 600 ευρώ ανά τόνο. Πέρυσι  πριν την έναρξη της σεζόν η τιµή ήταν στα 680 – 700 ευρώ/τόνο ενώ το 2016 ανερχόταν στα 820 ευρώ/τόνο. Παλιότερα έφτανε και του 900 ευρώ/τόνο.

Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η φετινή παρατεταµένη ανοµβρία στην ιβηρική χερσόνησε µε αποτέλεσµα εκτός της Ισπανίας να προβλέπεται µείωση και για την παραγωγή της Πορτογαλίας (-7% σε σχέση µε πέρυσι). Το µεγάλο ερωτηµατικό – προκειµένου να συµπληρωθεί το παλζ – της φετινής εµπορικής σεζόν σχετίζεται και µε την κατανάλωση. Αν και ακόµα είναι νωρίς να γίνουν ασφαλείς εκτιµήσεις, στελέχη της αγοράς βιοµηχανικής ντοµάτας µας κάνουν γνωστό ότι τα µηνύµατα που λαµβάνουν δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

«Αναµένουµε µείωση των εξαγωγών άρα και της κατανάλωσης σε κάποιες αγορές για µια σειρά λόγων. Για παράδειγµα στον αραβικό κόσµο η πτώση των τιµών του πετρελαίου φαίνεται ότι έχει µειώσει την καταναλωτική δύναµη.  Στην Αφρική έχουν επιβληθεί δασµοί από χώρες όπως η Νιγηρία, η Αλγερία κ.α. Στην περιοχή του βόρειου Ιράκ - λόγω του πολέµου - έχουν µειωθεί οι εισαγωγές. Προβλήµατα υπάρχουν και στην αγορά της Βενεζουέλας λόγω της οικονοµικής δυσπραγίας», µας εξηγεί ο αντιπρόεδρος του WPTC, ∆ηµήτρης Νοµικός.

Τον Απρίλιο οι φυτεύσεις σε Ηλεία-Θεσσαλία µε τη Λάρισα να περιορίζει φέτος τα στρέµµατα 

Από τις 20 Μαρτίου στην Ηλεία ξεκινά δειλά – δειλά και φέτος η καλλιεργητική χρονιά στην βιοµηχανική ντοµάτα µε την Θεσσαλία να ακολουθεί από αρχές Απριλίου. Αν και οι εκτιµήσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού Βιοµηχανικής Ντοµάτας µιλούν για αύξηση της παραγωγής, στις δύο σηµαντικότερες  παραγωγικές περιοχές της χώρας δεν «βλέπουν» αύξηση των εκτάσεων. Μάλιστα, στον κάµπο, στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισµού Θεσσαλών Τοµατοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ) µιλώντας στην Agrenda κάνουν λόγο για µείωση των στρεµµάτων σε ποσοστό της τάξεως του 20 – 30%. «Ο συνεταιρισµός πέρσι καλλιέργησε 17.500 στρ. και φέτος αναµένεται να καλλιεργήσουµε 12.500», µας αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Νίκος Κυρίτσης.

Στην Ηλεία οι εκτιµήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση των στρεµµάτων στα περσινά επίπεδα. «Τα υπέρογκα έξοδα και οι καθηλωµένες τιµές δεν µας δίνουν κίνητρο για αύξηση της καλλιέργειας», µας τονίζει πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Αµαλιάδος Χρήστος Βαλλιανάτος.

 

 

Πηγή

 

Τις μολύνσεις από τον μύκητα του κυκλοκόνιου στους ελαιώνες ευνοούν ιδιαίτερα οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο, με βροχερό και σχετικά ζεστό καιρό.

Γι’ αυτό οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων καλούν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε έναν ψεκασμό όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 5 εκατοστά ή τα νεαρά φύλλα έχουν μήκος 2 εκατοστά. Σημειωτέον ότι αν ακολουθήσει περίοδος έντονων βροχοπτώσεων απαιτείται και δεύτερος ψεκασμός.

Συνιστώμενα μυκητοκτόνα είναι: Βορδιγάλειος πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός, Υδροξείδιο του χαλκού, Υποξείδιο του χαλκού, Τριβασικός θειϊκός χαλκός, Φενμπουκοναζόλ, Τριφλοξιστρόμπιν, Κρεσόξιμ-μεθύλ, Τεμπουκοναζόλ + Τριφλοξιστρόμπιν, Ντιφενοκοναζόλ, Μανκοζέμπ (εκτός ποικιλιών Καλαμών και Κορωνέϊκη), Ντοντίν (διάφορα σκευάσματα),κ.α.

Να σημειωθεί ότι το κυκλοκόνιο προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, τα οποία κηλιδώνονται, κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα συχνά η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση, κι αν αυτό συμβεί σε διαδοχικά έτη μπορεί να οδηγήσει το ελαιόδεντρο σε ολική ακαρπία.

Αναφορικά με τα καλλιεργητικά μέτρα, οι ειδικοί συστήνουν στους ελαιοπαραγωγούς κατάλληλο κλάδεμα στα πυκνά δέντρα με σκοπό την αραίωση του φυλλώματος και τη βελτίωση συνεπώς των συνθηκών αερισμού και φωτισμού στο εσωτερικό της κόμης των ελαιόδεντρων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις προσβολές.

Καρκίνωση:  Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι, δυνατό άνεμο και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται τακτικά, οι μεγάλοι όγκοι να αφαιρούνται με μαχαιρίδιο και η πληγή να επαλείφεται με βορδιγάλειο πάστα. Μετά το κλάδεμα να γίνεται ψεκασμός με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο.

Καπνιά: Σε δενδροκομεία που είχαν προσβληθεί την περασμένη χρονιά από κοκκοειδή έντομα και έχει αναπτυχθεί καπνιά (μαυρίλα), να γίνει κατάλληλο κλάδεμα αραίωσης της κόμης και ψεκασμός με τα χαλκούχα φάρμακα που αναφέρθηκαν προηγουμένως για το κυκλοκόνιο.

Πυρηνοτρήτης:  Οι προνύμφες τις φυλλόβιας γενιάς του εντόμου μπορούν να προκαλέσουν μικρές ζημιές στην τρυφερή βλάστηση των ελαιόδεντρων που δεν επιφέρουν όμως μείωση της αναμενόμενης παραγωγής. Γι’ αυτό δεν συνιστάται καμία επέμβαση με εντομοκτόνα την εποχή αυτή.

 

 

Πηγή

Να προχωρήσουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο στους βλαστούς της ροδακινιάς για τη βαμβακάδα (Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae) καλούνται οι καλλιεργητές και αν διαπιστωθεί παρουσία ασπιδίων κοκκοειδών σε ποσοστό περισσότερο του 25%, να γίνει επέμβαση στο στάδιο της ρόδινης κορυφής με θερινά λάδια.

Όπως τονίζουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης, η επέμβαση αυτή ελέγχει αποτελεσματικά και τα χειμερινά αυγά του κόκκινου τετρανύχου και τα αυγά αφίδων.

Αν, μάλιστα, χρησιμοποιηθεί μισή δόση θερινού λαδιού και προστεθεί ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο επιτυγχάνεται ταυτόχρονη καταπολέμηση των προνυμφών ορισμένων λεπιδοπτέρων, όπως του Φυλλοδέτη (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Torticidae), της Ανάρσιας (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae) και του Βλαστορύκτη (Καρπόκαψα ροδακινιάς) (Grapholitha molesta Busck, Lepidoptera: Torticidae).

Να σημειωθεί ότι το έντομο προσβάλλει και την ακτινιδιά, για την οποία συστήνονται εφαρμογές την περίοδο της βλάστησης με θερινά λάδια (Paraffin oil), ενώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή διότι το έντομο βρίσκεται σε προφυλαγμένες θέσεις.

 

Πηγή

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 10:59

Λιπάσματα Νέας Τεχνολογίας NUTRIMORE

Written by

 

Η εταιρεία μας για άλλη μια φορά είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει μια ακόμα νέα συνεργασία αυτή την φορά με την Αμερικάνικη εταιρεία COMPASS MINERALS από την οποία εξασφάλισε την αποκλειστικότητα των καινοτόμων ιχνοστοιχείων DDP-WOLF TRAX με τα οποία πλέον αναβαθμίζονται τα λιπάσματα Νέας Τεχνολογίας NUTRIMORE και αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα από τον ανταγωνισμό .
Πλέον λοιπόν τα ιχνοστοιχεία Β, Fe και Zn, δεν είναι σε ξεχωριστό κόκκο όπως συμβαίνει σε όλα τα κοινά blending αλλά αντίθετα είναι σε μορφή σκόνης και καλύπτουν όλους τους κόκκους των λιπασμάτων NUTRIMORE , εξασφαλίζοντας τέλεια διασπορά των ιχνοστοιχείων και 100% απορρόφηση τους από τα φυτά.
Τα  ιχνοστοιχεία WOLF TRAX είναι πατενταρισμένα και νέας τεχνολογίας με τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:
  • Εξασφαλίζουν τέλεια διασπορά.
  • Δεν δεσμεύονται στο έδαφος ανεξαρτήτου pH και θερμοκρασιών του εδάφους.
  • Παρέχουν θρέψη σε δύο χρόνους και άμεσα αλλά και παρατεταμένα.
  • Παρέχουν 10 φορές πιο ισχυρή θρέψη σε σχέση με τα κοινά κοκκώδη ιχνοστοιχεία.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα νέα ιχνοστοιχεία μπαίνουν σε υποδεκαπλάσια σχεδόν συγκέντρωση.
Έτσι για παράδειγμα το NUTRIMORE 20-10-15+2MgO+1Fe+0,7Zn αναβαθμίζεται σε NUTRIMORE 20-10-15+2MgO+0,13 Fe +0,09 Zn,το NUTRIMORE 20-7-12 +2MgO+0,3 B αλλάζει σε NUTRIMORE 20-7-12+2MgO+0,04Β κ.λ.π
 Σταδιακά η εταιρεία μας θα αναβαθμίσει όλους τους τύπους NUTRIMORE με τα νέα ιχνοστοιχεία, ανανεώνοντας και τις συσκευασίες οι οποίες πλέον θα έχουν έντονα την σήμανση WOLF TRAX σε ευδιάκριτο σημείο.
 
Αριστερά λίπασμα NUTRIMORE ενισχυμένο με Fe-DDP WOLF TRAX, πάνω σε όλους τους κόκκους και δεξιά κοινό blending με κοινό θειϊκό σίδηρο.
Τα παραπάνω πλεονεκτήματα έρχονται να προστεθούν στα ήδη αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα των NUTRIMORE:
-Μηδενικές απώλειες αζώτου.
- Άμεση θρέψη με άζωτο.
-Φώσφορος 95% υδατοδιαλυτός -πλήρως απορροφήσιμος.
-Πλήρης θρέψη.  
-Αύξηση σοδειάς  τουλάχιστον 10%– Μεγαλύτερο Κέρδος.

     
  t.


 

Οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), Νίκος Παππάς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), Βαγγέλης Αποστόλου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη χρήση μεθόδων Γεωργίας Ακριβείας και συστημάτων νέων τεχνολογιών. Η συνεργασία των τριών μερών, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, έχει ως στόχο την από κοινού σχεδίαση και ανάπτυξη τεχνικών, που βασίζονται σε αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα (drones), υποστηρίζουν εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ψηφιακές υποδομές για τη συλλογή δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων για παρεμβάσεις στην καλλιέργεια. Μέχρι τον Ιούνιο θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου. Η δράση υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

 

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, τόνισε «η γεωργία ακριβείας είναι η νέα τεχνολογία και πρέπει να έρθει στην χώρα μας. Όμως χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής. Οι αγρότες δεν την γνωρίζουν και πρέπει να εκπαιδευτούν. Όμως είμαι επιφυλακτικός για το αν καταφέρουν να την εφαρμόσουν. Ένα πρόβλημα είναι ότι ο αγροτικός κλήρος στην χώρα μας είναι μικρός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κόστος να είναι μεγάλο για τον παραγωγό και δεν θα είναι εύκολο να επιστρέψουν τα χρήματα σε αυτόν. Επίσης υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία στα χωράφια (όσον αφορά την άρδευση και την λίπανση) κάτι που θα κάνει δύσκολη την εφαρμογή της. Πάντως είναι θετικό που ξεκινάμε έστω και πιλοτικά να την εφαρμόζουμε».

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε, ακόμα, η δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα», προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ, η οποία δρομολογείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

 

Το έργο αφορά 450.000 αγρότες, γεωπόνους, γεωργικούς συμβούλους σε όλη τη χώρα, 20 ομάδες καλλιεργούμενων προϊόντων σε πρώτη φάση (με στόχο την ανάπτυξή του στο σύνολο των καλλιεργειών) και παραγωγές από 15 εκατ. στρέμματα στην κορύφωση υλοποίησης της δράσης.

 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε σχετικά: «Η τεχνολογία της ευφυούς γεωργίας υφίσταται ήδη, δεν είναι στα χαρτιά. Η Πολιτεία οφείλει να φροντίσει ώστε αυτή να διαχυθεί μεταξύ των αγροτών της χώρας μας. Κατά την πιλοτική εφαρμογή της έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και μείωση του κόστους παραγωγής έως 30-45%. Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο που καλλιεργείται η γη».

 

Ο Υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, σημείωσε: «Αν συνδυάσουμε τον αγροτικό τομέα με την καινοτομία και την τεχνολογία θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα. Αυτά που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», σήμερα γίνονται πράξη, μέσω της συνεργασίας των δύο Υπουργείων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι προβλέψεις, μέσω των νέων τεχνολογιών, για την κατάσταση της καλλιέργειας, τις καιρικές συνθήκες και άλλα γίνονται με ακρίβεια και ταχύτητα, κάτι που θα βοηθήσει απόλυτα τους αγρότες μας».

 

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλλιος Ράλλης, υπογράμμισε: «Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι τα νέα εργαλεία στη διάθεση του Έλληνα αγρότη. Ως τον προσεχή Ιούνιο, θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου, το οποίο θα ωφελήσει 450.000 αγρότες. Πλέον, μέσω των 6.500 επίγειων σταθμών θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα, ανοιχτά για όλους».

 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, ανέφερε: «Συμμετέχουμε στη δράση των δύο Υπουργείων με μεράκι. Και αυτό γιατί, ενώ συνήθως οι ιδέες σπάνια φτάνουν στην υλοποίηση, σε αυτή την περίπτωση οι ιδέες όντως φτάνουν στην εφαρμογή».

Τον Υπουργό, Νίκο Παππά, συνόδευσαν οι Βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Κατσαβριά και Παναγιώτα Βράντζα, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, Παναγιώτης Σκούτας

 

 

ΠΗΓΗ

Είναι γνωστό ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα αγροτικά εισοδήματα, έχει οδηγήσει πολλούς παραγωγούς να πουλάνε την παραγωγή τους με ανακριβή ή και καθόλου παραστατικά, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις - και ιδίως οι Συνεταιρισμοί, να έχουν έρθει σε πολύ δύσκολη θέση. Η κατάσταση αυτή με τις «μαύρες πωλήσεις», εκτός των άλλων έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις στην εγχώριο αγορά, αλλά και στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και άλλων πολλών χωρών.
Η Πολιτεία γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά παρά τις υποσχέσεις ότι θα πατάξει το λαθρεμπόριο, δεν κάνει απολύτως τίποτα.
Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο ότι η «αδράνεια» του κρατικού μηχανισμού είναι επιλογή της Κυβέρνησης, γιατί εάν ξεκινήσει τους ελέγχους, τότε οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να πληρώσουν σε φόρους το σύνολο της σοδειάς τους και δεν θέλει να βάλει απέναντί της τον αγροτικό κόσμο.
Θα πείτε τώρα, ότι αυτά δεν τα σκεφτόταν η Κυβέρνηση όταν έβαζε αυτούς τους δυσβάσταχτους φόρους, αντί να περιορίσει τη σπατάλη του Κράτους;
Σίγουρα τα ήξερε, αλλά όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ήταν πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης αυτή η κατάσταση.

Οι προτάσεις

Προκειμένου να κρατηθεί όρθιος ο αγροτικός τομέας από τη βαριά φορολογία, έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις. Μία από αυτές τις προτάσεις - η οποία μάλιστα διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τις σελίδες του περιοδικού μας και η οποία έχει συζητηθεί και στα υψηλά κλιμάκια της Κυβέρνησης - είναι να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για τα μέλη των Συνεταιρισμών, στο 13%. Η πρόταση αυτή στοχεύει όχι μόνο στη μείωση της φορολογίας των παραγωγών, αλλά παράλληλα θέλει να λειτουργήσει και ως μοχλός για την καλύτερη οργάνωση της παραγωγικής μας βάσης.
Αυτή η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από το σύνολο των Συνεταιρισμών αλλά και από πολλές ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να «διαβάσουν» την αναπτυξιακή προοπτική της. Μία άλλη πρόταση που έχει κατατεθεί, είναι να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να αναγνωρίζονται ως δαπάνες όλα τα έξοδα που γίνονται από τον παραγωγό.
Όμως τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να διακινείται από ορισμένους συνδικαλιστικούς κύκλους του συνεταιριστικού κινήματος και μία άλλη πρόταση, η οποία έχει στον πυρήνα της την ιδέα της εφαρμογής του «τεκμαρτού εισοδήματος». Για να δούμε όμως εάν αυτή η πρόταση είναι προς όφελος του παραγωγικού τομέα - και εάν έτσι μπορεί να παταχθεί το λαθρεμπόριο, όπως διατείνονται οι κύκλοι αυτοί.

Ποια είναι η πρόταση

Η νέα αυτή πρόταση περί τεκμαρτού εισοδήματος, έχει ως εξής: «Να προσδιορίζεται το αγροτικό εισόδημα του κάθε παραγωγού με βάση τα στοιχεία που δηλώνει αυτός στο ΟΣΔΕ ή στο Ε3. Από το εισόδημα αυτό θα αφαιρούνται οι δαπάνες που θα προκύπτουν από τα παραστατικά που πρέπει να προσκομίζει ο παραγωγός και αυτό που θα μένει θα είναι το φορολογητέο εισόδημα».
 Για να γίνει κατανοητή αυτή η πρόταση, ας πάρουμε ως δεδομένο ότι ένας παραγωγός καλλιεργεί 50 στρέμματα ροδάκινα, τα οποία είναι σε πλήρη παραγωγή - και υπό κανονικές συνθήκες παράγει 200 τόνους ροδάκινα και έχει προσδιοριστεί ότι η τιμή παραγωγού για τα επιτραπέζια ροδάκινα είναι 20 λεπτά. Με βάση λοιπόν την πρόταση του «τεκμαρτού εισοδήματος» ο παραγωγός αυτός θα έχει έσοδα της τάξης των 40.000 ευρώ (200.000 κιλά ροδάκινα Χ 0,20 η προκαθορισμένη τιμή= 40.000 ευρώ), ανεξάρτητα εάν πουλήσει τα προϊόντα αυτά με τιμολόγιο ή δεν κόψει καθόλου τιμολόγιο.
Τώρα, για να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα, θα πρέπει ο παραγωγός να προσκομίσει όλα τα παραστατικά με τις δαπάνες που έχει κάνει. Δηλαδή, εάν στο παράδειγμα που αναφέραμε, ο παραγωγός έχει παραστατικά με δαπάνες (όπως εργατικά, καύσιμα, λιπάσματα κ.λπ.) της τάξης των 20.000 ευρώ, τότε θα έχουμε:
Έσοδα 40.000 ευρώ, μείον δαπάνες 20.000 ευρώ, άρα καθαρό κέρδος 20.000 ευρώ, το οποίο και θα φορολογηθεί με τους φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν σήμερα.
Αναλύσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε την πρόταση αυτή, γιατί πολλοί άνθρωποι όταν ακούνε «τεκμαρτό εισόδημα» νομίζουν ότι θα επανέλθει ο παλιός τρόπος που υπολογιζόταν το αγροτικό εισόδημα.

Δεν στέκει αυτή η πρόταση

Όπως καταλάβατε, η πρόταση αυτή είναι στρεβλή, γραφειοκρατική, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη.
Στρεβλή, γιατί δεν μπορεί να έχει ο παραγωγός - εκτός όλων των άλλων - και τον εφιάλτη του «τεκμαρτού εισοδήματος». Τι θα γίνει εάν καταστραφεί η σοδειά από ένα καιρικό φαινόμενο; Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνδικαλιστές- συνεταιριστές απαντούν ότι σε μια καταστροφή της σοδιάς από καιρικά φαινόμενα, θα υπάρχει βεβαίωση από τον ΕΛΓΑ για το ύψος της ζημιάς και έτσι το τεκμαρτό εισόδημα θα προσδιοριστεί με βάση αυτήν την εκτίμηση.
Δηλαδή, δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα που πληρώνουμε, θα βάλουμε τώρα και τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ στις φορολογικές μας υποθέσεις, για να γίνεται καλύτερα το «αλισβερίσι»…
Τι θα γίνει όμως εάν καταστραφεί η σοδειά από αιτίες που δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, όπως π.χ. η πτώση των εσπεριδοειδών από τις συχνές βροχοπτώσεις, γεγονός που συνέβη φέτος στα μανταρίνια της Δυτικής Ελλάδας - ή έχουμε παραγωγή χαμηλότερη από την προσδιοριζόμενη - ή ακόμα τα προϊόντα θα πουληθούν χαμηλότερα από την τιμή προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος ή μείνουν απούλητα στα χωράφια;
Και επειδή ο αγροτικός τομέας δεν είναι μόνο οι δενδρώδεις καλλιέργειες, τι θα γίνει με τα άλλα αγροτικά εισοδήματα;
Ο ψαράς δηλαδή, θα έχει τεκμαρτό εισόδημα ανεξάρτητα εάν θα βγάλει ψάρια; Ο κτηνοτρόφος θα έχει πάντα την ίδια ποσότητα γάλατος από τα ζώα του, για να έχει και αυτός τεκμαρτό εισόδημα;
Από την άλλη, πάνω σε ποια βάση θα υπολογιστούν οι τιμές παραγωγού;
Πώς, πότε και από ποιους θα αλλάζουν οι τιμές - και κατά συνέπεια και το εισόδημα του κάθε παραγωγού; Από κάποια επιτροπή που θα εδρεύει στην Αθήνα ή μήπως από διάφορους «τοπικούς άρχοντες»;
Αντιλαμβάνεστε ότι για να εφαρμοστεί αυτή η πρόταση, χρειάζεται ένα γραφειοκρατικό σύστημα - και η πολιτική ηγεσία που θα έχει το σύστημα προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος υπ’ ευθύνη της, θα είναι ευάλωτη στην πίεση που θα δέχεται από κλεισμένους δρόμους ή άλλες μορφές διαμαρτυρίας των παραγωγών. Η πρόταση αυτή λοιπόν, εκτός των άλλων κρύβει και πολλούς κινδύνους και είναι άκρως επικίνδυνη για την ομαλή λειτουργία του αγροτικού τομέα.

Απλά πράγματα

Οι κύκλοι που «πλασάρουν» αυτήν την πρόταση, λένε ότι έτσι θα παταχθεί το λαθρεμπόριο των αγροτικών προϊόντων. Φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η αγορά, γιατί εάν εφαρμοστεί αυτή η πρόταση, τότε ο κάθε πωλητής των λαϊκών αγορών ή χονδρέμπορος ή Βαλκάνιος διακινητής, θα λέει στον παραγωγό: «Τώρα που έχεις τεκμαρτό εισόδημα, τι να το κάνεις το τιμολόγιο; Θα σου κόψω ένα τιμολόγιο με χαμηλή τιμή, για να κερδίσω και εγώ κάτι από τους φόρους, αλλιώς δεν βγαίνω»!
Το λαθρεμπόριο λοιπόν θα συνεχίζεται, απλά σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ζητάνε «μαύρες πωλήσεις » οι παραγωγοί, αλλά οι έμποροι, όπως δηλαδή γινόταν τον παλιό καλό καιρό…

Η άποψή μας

Η πρόταση αυτή πρέπει να αποσυρθεί και να παραμείνουν οι προτάσεις που προαναφέραμε. Δηλαδή, «να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να αναγνωρίζονται ως δαπάνες όλα τα έξοδα που γίνονται από τον παραγωγό» ή «να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στο 13% για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς».
Ακόμα, να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι σε όλη την αγορά και να νομοθετηθούν αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν.
Απλά και κατανοητά πράγματα πρέπει να ζητάμε και να μην κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη, με προτάσεις γραφειοκρατικές και ανεφάρμοστες.
Τώρα, εάν η πολιτική ηγεσία δεν αντιλαμβάνεται ότι οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν από αυτήν την κατάσταση, υπάρχει και ο δρόμος της έντονης και δυναμικής διαμαρτυρίας, τον οποίο δεν θα πρέπει να αποκλείουν τα Συνδικαλιστικά Όργανα των Συνεταιρισμών και των ιδιωτικών Επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ:  Τάκης Ορφανός
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 
 
 

 

 

 

Σε κορυφαίο παίχτη της αγορά ροδάκινων – νεκταρινιών μαζί με τη Ισπανία αναδεικνύετε η Ιταλία με παραγωγή 1.360.000 τόνων. Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία έρευνας της συνεταιριστικής οργάνωσης που αντιπροσωπεύει τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των οπωροκηπευτικών στην Ιταλία με την επωνυμία «CSO». Επιπλέον, στην παρουσίαση της μελέτης που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης Macfrut 2018 (στο Ρίμινι 9 – 11 Μαΐου) θα παρουσιαστούν και η προβλέψεις για την παραγωγή του 2018.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Macfrut αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η CSO Italy, αν κοιτάξουμε την ευρωπαϊκή παραγωγή από το 2000 έως σήμερα, ειδικά τα χρόνια που χαρακτηρίζονται από μεγάλες κρίσεις στον κλάδο, όπως την περίοδο 2004-2005, είναι προφανές ότι η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ευρώπη έφθασε του 4 εκατομμύρια τόνους. Αργότερα, ο ευρωπαϊκή παραγωγή ήταν κατά μέσο όρο 3,6 εκατομμύρια τόνους.

Και προσθέτει: «όσον αφορά την ιταλική παραγωγή ροδακίνων για νωπή κατανάλωση το 2017 ήταν αυξημένη κατά 10% σε σύγκριση με το 2016 (περίπου 590.000 τόνους), ενώ τα ροδάκινα ποικιλίας Clingstone παρουσίασαν αύξηση 24% (σχεδόν 85.000 τόνους). Την ίδια στιγμή η παραγωγή νεκταρινιών κατέγραψε αύξηση 5% (περίπου 690.000 τόνους).

Επιπλέον η παραγωγή στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 9%, στη Γαλλία κατά 3%, ενώ στην Ελλάδα σημείωσε υψηλό ποσοστό αύξησης + 53% σε σύγκριση με την ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγή του το 2016.

 

Πηγή

Η εγκατάσταση νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται με ελάχιστο αριθμό πρέμνων 250 ανά στρέμμα, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

 

Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους παραγωγούς ότι το αμπέλι, και ειδικά το οινοποιήσιμο, είναι μια πλήρως ελεγχόμενη καλλιέργεια».

Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ «για τη διαδικασία φύτευσης του αμπελώνα ακολουθείται η διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 9 της με αρ. 1011/21054/18-02-2016 (ΦΕΚ 486Β, ΑΔΑ: Ω5074653ΠΓ-ΥΚΕ) Υ.Α. «οι παραγωγοί πριν οποιαδήποτε ενέργεια υλοποίησης της χορηγούμενης άδειας θα πρέπει υποχρεωτικά να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής».

Συνεπώς οι κάτοχοι αδειών πριν τη φύτευση του αμπελώνα υποχρεούται να ενημερώσουν την αρμόδια ΔΑΟΚ υποβάλλοντας αίτηση με πλήρη φάκελο. Επίσης, όπως αναφέρεται στην με αρ. 1011/21054/18-02-2016 (ΦΕΚ 486Β, ΑΔΑ: Ω5074653ΠΓ-ΥΚΕ) Υ.Α. είναι υποχρεωτική η χρήση αντιφυλλοξηρικών υποκειμένων αμπέλου, απαιτείται χημική ανάλυση εδάφους (περιεκτικότητα εδάφους σε CaCO3 και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά) πριν την έκδοση της Άδειας εγκατάστασης αμπελώνα και προμήθειας πολλαπλασιαστικού υλικού και η εγκατάσταση της νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται με ελάχιστο αριθμό πρέμνων 250 ανά στρέμμα. Η φύτευση πραγματοποιείται με τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες σύμφωνα με την αρ. 2919/95506/13-9-2017 (ΦΕΚ 3276Β, ΑΔΑ: ΨΓ3Ξ4653ΠΓ-ΖΕΨ) Υ.Α. «Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας», όπως κάθε φορά ισχύει. Η προαναφερθείσα διαδικασία ακολουθείται και για τις άδειες νέων αμπελοφυτεύσεων που έχουν χορηγηθεί το 2016 και 2017, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του Υπ.Α.Α.Τ. και αναφέρονται σε συγκεκριμένο τεμάχιο. Σύμφωνα με το άρθρο 8§9 της με αρ. 609/16822/14-2-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 600B, ΑΔΑ: 757Ο4653ΠΓ-ΓΦ0) αλλαγή τεμαχίου πραγματοποιείται μόνο σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της άδειας, οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα με αίτησή τους στην αρμόδια ΔΑΟΚ να αλλάξουν την αρχικά αιτούμενη έκταση με άλλη αντίστοιχου μεγέθους, υπό τον όρο ότι η νέα έκταση έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, όσον αφορά τα κριτήρια προτεραιότητας του άρθρου 6 της παρούσης.

Η δυνατότητα αλλαγής τεμαχίου που αδειοδοτήθηκε και μεταβίβαση της άδειας περιγράφεται στο άρθρο 6 της με αρ. 1541/49475/05-5-2017 (ΑΔΑ: 7ΦΟΠ4653ΠΓ-ΗΞΛ) εγκυκλίου όπου αναφέρεται ότι η άδεια νέας φύτευσης μπορεί να υλοποιηθεί σε τεμάχιο άλλο διαφορετικό από το οποίο δόθηκε η άδεια (με διαφορετικό / ή διαφορετικούς 13ψήφιο κωδικό, από τον αναγραφόμενο στην εκτυπωμένη άδεια φύτευσης) όταν η έκταση για την οποία δόθηκε η αδειοδότηση δεν είναι διαθέσιμη όπως για περιπτώσεις:

• η επιλέξιμη έκταση αντιστοιχεί σε τεμάχια που παίρνουν μέρος σε αναδασμό και δεν είχε οριστικοποιηθεί η διαδικασία απόδοσης τίτλων ως την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης από τον αιτούντα παραγωγό.

• απαλλοτρίωσης

• για το επιλέξιμο τεμάχιο έχουν τροποποιηθεί ή διαπιστώνονται παράγοντες που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του και το καθιστούν ακατάλληλο για την καλλιέργεια της οινοποιήσιμης αμπέλου.

• περιπτώσεις κατά τις οποίες αδειοδοτήθηκε μέρος της έκτασης τεμαχίων παραγωγού και όχι η συνολική τους έκταση. Σε αυτή την περίπτωση και προς αποφυγή πολυτεμαχισμού και κατακερματισμού της εκμετάλλευσης δύναται η φύτευση σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια τα οποία είναι ανάλογης έκτασης με αυτή που αδειοδοτήθηκε.

Για όλες τις περιπτώσεις αλλαγής αγροτεμαχίων, τα νέα τεμάχια πρέπει να πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις που ίσχυαν για τα επιλέξιμα τεμάχια αδειοδότησης (έκταση, υψόμετρο, βιολογική καλλιέργεια κ.α.), σε εφαρμογή του ‘’ Άρθρο 10, (Καν.215/561).

Περιπτώσεις υλοποίησης της αδειοδότησης (μεταβίβαση άδειας) από διαφορετικό παραγωγό είναι δυνατή σε περιπτώσεις που συνδέονται με το μεταβιβαζόμενο τεμάχιο στο πλαίσιο διαχείρισης εμπράγματων δικαιωμάτων επί των ακινήτων φυσικών ή άλλων προσώπων, για κληρονομικούς λόγους, εφόσον η μεταβίβαση τεμαχίου και άδειας διενεργείται εντός του διαστήματος υποχρέωσης φύτευσης – τριών ετών από την ημερομηνία χορήγησής της αδείας. Για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μεταβολής / τροποποίησης στα στοιχεία του τελικού πίνακα χορήγησης αδειών, θα πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αίτημα στη ΔΑΟΚ, για την γνωστοποίηση της μεταβολής (τεμαχίου, ή και αδειοδοτημένου παραγωγού).

 

 

Πηγή

Απώλεια φυτικού κεφαλαίου και αδυναμία ανανέωσης των δέντρων, λόγω της μακροχρόνιας διατήρησης των μολυσμάτων στο έδαφος μπορούν να προκαλέσουν οι ασθένειες του κορμού και του ριζικού συστήματος της καρυδιάς, αν και η εξάπλωσή τους είναι βραδεία.

Γι’ αυτό οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου τονίζουν στους καλλιεργητές ότι η καταπολέμησή τους είναι δύσκολη και βασίζεται κυρίως στη λήψη προληπτικών μέτρων.

Ανά ασθένεια, οι ειδικοί συστήνουν τα εξής:

Φυτόφθορα (Phytophthora spp.)

- Προσβολή του κορμού χαμηλά κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ μπορεί ακολουθώντας την ανοδική πορεία του νερού που απορροφάται από τις ρίζες, να προσβληθούν και ανώτερα τμήματα του δέντρου.

- Στα σημεία προσβολής παρατηρείται μια χαρακτηριστική μελάνωση και εκροή μαύρου χυμού με δυσάρεστη οσμή.  Εσωτερικά παρατηρείται καστανός ως μαύρος μεταχρωματισμός μεταξύ φλοιού και ξύλου.

- Υπάρχουν είδη φυτόφθορας που προσβάλουν και καταστρέφουν κυρίως τις ρίζες και σπανιότερα τη βάση του κορμού.

- Καχεκτική βλάστηση και ξήρανση κλάδων ή και ολόκληρων των δένδρων.

Προληπτικά μέτρα:

- Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.

- Εμβολιασμός σε μεγάλο ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να μην φθάνουν το νερό και οι σταγόνες της βροχής από το έδαφος στο εμβόλιο.

- Αποφυγή υγρασίας στη βάση του κορμού:

• Η άρδευση πρέπει να γίνεται με σταγόνες. Διαφορετικά θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μη βρέχεται ο κορμός.

• Καταστροφή αυτοφυούς βλάστησης.

• Να μην συσσωρεύται χώμα γύρω από τη βάση του κορμού και στις ρίζες.

• Καλή αποστράγγιση του δενδροκομείου.

- Αποφυγή δημιουργίας πληγών, οι οποίες ευνοούν τις μολύνσεις.

- Επειδή αδιόρατες ρωγμές από ελαφρές παγωνιές του χειμώνα είναι αναπόφευκτες, καλό είναι να γίνεται επάλειψη του κορμού μέχρι ένα μέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πάστα, το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά. Αν η εφαρμογή της βορδιγαλείου πάστας είναι δύσκολη, μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός με ένα άλλο χαλκούχο μυκητοκτόνο στην ισχυρότερη δόση που συνιστάται από τον παρασκευαστή.

- Αποφυγή μεταφοράς μολυσμένου εδάφους. Γι’ αυτό τα εργαλεία θα πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά και να απαλλάσσονται από χώμα ή ξύλα που βρίσκονται κολλημένα σ’ αυτά.

Μέτρα μετά την εμφάνιση της ασθένειας:

- Τα ύποπτα προσβολής δένδρα πρέπει να ξελακώνονται και να εξετάζονται στην περιοχή του λαιμού. Εάν είναι ελαφρώς προσβεβλημένα, θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός με μαχαίρι της μεταχρωματισμένης περιοχής, μαζί με μια ζώνη 2 εκ. από τους γύρω υγιείς ιστούς. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθεί απολύμανση των πληγών με βορδιγάλειο πάστα και μετά το στέγνωμα αυτής, επάλειψη με ένα προστατευτικό πληγών.

- Σε περίπτωση ξερών ή έντονα προσβεβλημένων δένδρων θα πρέπει να γίνεται εκρίζωση και απομάκρυνσή τους μαζί με τις ρίζες. Στη συνέχεια το έδαφος θα πρέπει να απολυμαίνεται προτού φυτευθεί άλλο δέντρο.

 

Σηψηρριζία (Armillaria spp.)

- Η ασθένεια ευνοείται σε υγρά και κακοαποστραγγιζόμενα εδάφη.

- Παρατηρείται καχεκτική βλάστηση με φύλλα μικρά και χλωρωτικά, τα οποία πέφτουν γρήγορα. Μεμονωμένοι κλάδοι νεκρώνονται και το δένδρο τελικά ξεραίνεται. Στα νεαρά δένδρα η ασθένεια εξελίσσεται γρήγορα και οδηγεί σε αποπληξία.

- Στις κεντρικές ρίζες παρατηρείται ξηρή σήψη. Συγκεκριμένα ο φλοιός έχει σκούρο χρώμα και αποσπάται εύκολα. Όταν απομακρυνθεί, στην επιφάνεια του κεντρικού κυλίνδρου παρατηρούνται μυκηλιακές πλάκες με χρώμα λευκό ή λευκό λερωμένο και οσμή μανιταριού.

- Νέκρωση ριζών μπορεί να έχουμε και από νεροκράτημα, όμως σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν μυκηλιακές πλάκες, ο κεντρικός κύλινδρος είναι σχεδόν μαύρος και έχει οσμή βούρκου ή οινοπνεύματος.

Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση της ασθένειας είναι πολύ δύσκολη, γιατί το παθογόνο βρίσκεται σε μεγάλο βάθος στο έδαφος και είναι προστατευμένο στο εσωτερικό των ριζών.

- Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.

- Καλή αποστράγγιση του εδάφους.

- Εξαγωγή ριζών προηγούμενων φυτών και διετής καλλιέργεια με σιτηρά πριν την εγκατάσταση του νέου δενδρώνα.

- Αποφυγή μεταφοράς μολυσμένου εδάφους.

- Στις θέσεις όπου έχουμε απώλεια από σηψηρριζία, απαιτείται εκρίζωση σε βάθος με απομάκρυνση και κάψιμο όλων των ριζών και απολύμανση του λάκκου. Αν δεν είναι δυνατή η απολύμανση, θα πρέπει να μη φυτευτεί άλλο δένδρο για δύο τουλάχιστον χρόνια.

 

Βαθύ σχίσιμο του φλοιού της καρυδιάς (Erwinia rubrifaciens)

Προσβολές παρατηρούνται σε όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, με την Hartley να θεωρείται η πιο ευαίσθητη. Το βακτήριο μεταδίδεται κυρίως από τομές κλαδέματος, καθώς επίσης και με τον εμβολιασμό από μολυσμένο δένδρο. Οι μολύνσεις ευνοούνται σε συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και θερμοκρασίας.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, καταγράφονται τα εξής:

- Βαθύ επίμηκες σχίσιμο (20-100 εκ.) του κορμού και των κλάδων (εικόνα 4). Οι πληγές έχουν χρώμα καφέ ως μαύρο και στην επιφάνεια του απογυμνωμένου λευκού ξύλου του κορμού φαίνονται σκούρα στίγματα.

- Τα δέντρα εξασθενούν, παρουσιάζοντας μειωμένη βλάστηση και παραγωγή, καθώς και μειωμένη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία.

Προληπτικά μέτρα:

- Υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό.

- Αποφυγή πυκνής φύτευσης και κατάλληλο κλάδεμα ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος αερισμός των δένδρων και διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό τους.

- Η διατήρηση των δένδρων σε καλή φυσική κατάσταση περιορίζει τις ζημιές.

- Απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων και επάλειψη των τομών κλαδέματος με ένα επικαλυπτικό πληγών (π.χ. Νοβαρίλ).

- Τόσο το κλάδεμα, όσο και η συγκομιδή, θα πρέπει να αποφεύγονται με υγρό καιρό.

- Εάν η συγκομιδή γίνεται μηχανικά (δονητές κορμού), θα πρέπει να ακολουθείται από επάλειψη του κορμού με βορδιγάλειο πάστα ή ψεκασμό με χαλκούχο σκεύασμα.

Μέτρα μετά την εμφάνιση της ασθένειας:

- Επάλειψη του κορμού με βορδιγάλειο πάστα ή ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα.

 

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 73

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΙΕΤΟΥΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΟΥ ΕΛΙΑΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ