Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Σε διάψευση των πρόσφατων δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου για άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές ντομάτας από την Τουρκία στη Ρωσία, προχώρησε ο υπουργός γεωργίας της χώρας, Αλεξάντερ Τκάτσεφ.

«Ίσως να επιτρέψουμε κάποια μέρα να εισέλθουν στη ρωσική αγορά ντομάτες από την Τουρκία, αλλά σίγουρα αυτό δεν θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη 21 Ιουνίου ο Αλεξάντερ Τκάτσεφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η διάψευση αυτή από το στόμα του Ρώσου υπουργού γεωργίας, έσκασε σαν βόμβα για τους εξαγωγείς τουρκικής ντομάτας, που καταγράφουν σημαντικές απώλειες από τότε που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση. Να σημειωθεί ότι λόγω του ρωσικού εμπάργκο ποσότητες με τουρκικές ντομάτες κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά. Υπενθυμίζεται ότι πριν τις απαγορεύσεις και τις τεταμένες σχέσεις των δύο κρατών, το 70% από τις τουρκικές ντομάτες εξάγονταν στη Ρωσία. Μάλιστα, το 2014 η Τουρκία εξήγαγε στη Ρωσία ντομάτες και αγγούρια συνολικής αξίας 508 εκατ. δολαρίων. 

Επιπλέον, ο Τκάτσεφ είχε αναφέρει ότι η Μόσχα ήταν ανοικτή στο να συζητήσει μερική άρση της απαγόρευσης μόνο στην περίπτωση που δεν θα βλάπτει τους Ρώσους παραγωγούς ή τους επενδυτές.

Η απαγόρευση εξαγωγής κερασιών, επιτραπέζιων σταφυλιών, εσπεριδοειδών και ντοματών από την Τουρκία στη Ρωσία ξεκίνησε το 2015 μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία. Μέχρι στιγμής, οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις και έχει αρθεί το εμπάργκο για μια σειρά από προϊόντα όχι όμως για τις ντομάτες.Η επίσημη στάση της ρωσικης κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής αρχής, Rosselkhoznadzor, είναι ότι οι εισαγωγές από την Τουρκία ντομάτας, πιπεριών, ροδιών, μελιτζανών, μαρουλιών, σαλατών iceberg και κολοκυθιών παραμένει περιορισμένη.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα ειδήσεων DailySabah, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαδικασία συνομιλιών και η Ρωσία αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τις εισαγωγές τουρκικής ντομάτας, αλλά μόνο σε περιπτώσεις ελλειμμάτων ή χαμηλής προσφοράς στη ρωσική αγορά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία επενδύει πολύ έντονα σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών μετά το εμπάργκο που έχει επιβάλλει στα οπωροκηπευτικά της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Αυστραλίας.

 

 

Πηγη

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥπΑΑΤ ότι θα μεταφερθεί η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 στο τέλος του χρόνου άρχισαν να καταφθάνουν τα μπιλετάκια από το ΕΦΚΑ στους αγρότες για την πληρωμή τους. Θυμίζουμε ότι από τις αρχές του 2017 οι αγρότες, όπως και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν κάθε μήνα τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Όμως από το 2016 - τότε που ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ – οι αγρότες χρωστούσανε την ασφαλιστική εισφορά του δευτέρου εξαμήνου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «για τις οφειλές του 2016, ο Υπουργός είχε υποσχεθεί ότι επειδή δεν είναι εύκολο να βρεθούν αυτή την εποχή τα χρήματα να πάνε στο τέλος του έτους οι πληρωμές αυτών των εισφορών ώστε με τις επιδοτήσεις (βασική ενίσχυση κ.α.) να μπορούν οι αγρότες να τις πληρώσουν».

Και προσθέτει: «σε αντίθεση με όσα μας υποσχέθηκε ο Υπουργός, άρχισαν να έρχονται τα ειδοποιητήρια από τον ΕΦΚΑ για την πληρωμή του δεύτερου εξαμήνου 2016. Παράλληλα θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα τις εισφορές του 2017. Στην ουσία θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα έξτρα ποσό, που κατά μέσο όρο θα κυμαίνεται στα 800 ευρώ, μέχρι τις 10-15 Ιουλίου. Εμείς διαμαρτυρόμαστε στους βουλευτές της περιοχής γιατί οι αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν αυτά τα ποσά».

Εμείς θυμίζουμε ότι ο κ. Αποστόλου είχε δηλώσει στη Βουλή, τον Ιανουάριο του 2017, τα εξής: «Υπάρχει ένα πρόβλημα με τη πληρωμή των εισφορών του δευτέρου εξαμήνου του 2016. Θα αντιμετωπιστεί με τη μεταφορά τους στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, που θα υπάρχει και η δυνατότητα της σύνδεσής τους με τις επιστροφές των προκαταβολών του φόρου». Περιμένουμε να δούμε πότε θα καταβληθούν οι επιστροφές των προκαταβολών του φόρου στους αγρότες.

 

 

Πηγη

Μπορεί η βελτίωση του καιρού με ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα να μην ευνοούν τη μετάδοση της ασθένειας των φουζικλάδιων στους οπωρώνες με μηλιές και αχλαδιές, ωστόσο το ενδεχόμενο τοπικών βροχοπτώσεων σε ορεινές περιοχές καθιστά απαραίτητη την προστασία των καρπών μετά από τη βροχόπτωση με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου.

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου εφιστούν την προσοχή των καλλιεργητών στα χωράφια με μηλιές και αχλαδιές όπου:

α) έχουν ήδη εκδηλωθεί συμπτώματα της ασθένειας,

β) έχουν ιστορικό σοβαρών προσβολών και

γ) βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν άλλοι οπωρώνες με εκτεταμένη προσβολή.

Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών των παθογόνων, συνιστάται εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες ή εφαρμογή μίγματος μυκητοκτόνων διαφορετικής ομάδας.

Για την αποφυγή φαινομένων τοξικότητας στους καρπούς, να προσεχθεί ιδιαίτερα πιθανή ευαισθησία ορισμένων ποικιλιών σε κάποια σκευάσματα.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φουζικλαδίων σε μία περιοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα προτεινόμενα μέτρα καταπολέμησης να εφαρμόζονται από όλους ανεξαιρέτως τους καλλιεργητές.

 

Σεπτορίωση αχλαδιάς

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι και το τέλος του μήνα δεν ευνοούν την εξάπλωση της σεπτορίωσης στην αχλαδιά.

Συστήνεται άμεσα η προστασία των καλλιεργειών μόνο μετά από βροχόπτωση, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο και σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.

 

Ωίδιο στη μηλιά

Συστήνεται άμεσα προστασία από τον μύκητα σε ευαίσθητες, κυρίως, ποικιλίες και όπου έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα σε καρπούς και σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.

 

Εχθροί

Καρπόκαψα αχλαδιάς και μηλιάς

Οι συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων δείχνουν μία ιδιαίτερα περιορισμένη δραστηριότητα των ακμαίων του εντόμου σε όλες τις περιοχές (πεδινές και ορεινές).

Ωστόσο, οι καλλιεργητές δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των νεαρών καρπών από το έντομο, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Από τα εντομοκτόνα, προτιμώνται οι ρυθμιστές ανάπτυξης, τα φυσικής προελεύσεως σκευάσματα και τα σκευάσματα εντομοπαθογόνου ιού, που είναι εκλεκτικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον. Για την επανάληψη του ψεκασμού να ληφθούν υπόψη η διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, ο ταχύς ρυθμός αύξησης των καρπιδίων και οι καιρικές συνθήκες.

 

Ψύλλα αχλαδιάς

Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προσβολή από το έντομο συνιστάται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.

Είναι σημαντικό να γίνεται εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές κατηγορίες, για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικών πληθυσμών του εντόμου.

Ιδιαίτερα οι νέες δραστικές ουσίες, καλό είναι να μην εφαρμόζονται πάνω από δύο φορές σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.

Κατά τους ψεκασμούς με ξηρό καιρό, καλό είναι να αυξάνεται ο όγκος του νερού, πρακτική που βοηθά το σκεύασμα να διαπεράσει τα μελιτώδη εκκρίματα των προνυμφών.

Επίσης, συνιστάται η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών με το χέρι, καθώς και η αποφυγή καλλιεργητικών τεχνικών που ευνοούν ιδιαίτερα τη βλάστηση, όπως υπερβολική λίπανση και πότισμα.

 

Τετράνυχοι σε αχλαδιά και μηλιά

Η καταπολέμηση των τετρανύχων (κόκκινος, κίτρινος) συνιστάται σε οπωρώνες που παρατηρούνται περίπου 60-70 κινητές μορφές ανά 100 φύλλα, με εναλλαγή κατάλληλων και εγκεκριμένων ακαρεοκτόνων. Σε περιπτώσεις προσβολής και από τα δύο είδη τετρανύχων, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα που καταπολεμούν και τα δύο είδη.

Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

 

 

Πηγη

∆ιάπλατα άνοιξαν φέτος το δρόµο για εξαγωγές η πρωιµότητα και τα υψηλά brix για τα καρπούζια Τριφυλίας και ως αποτέλεσµα έφτασαν στο 90% οι εξαγωγές στην Ευρώπη. Στο θετικό αυτό κλίµα προστέθηκαν και οι υψηλές θερµοκρασίες στην Ευρώπη που αύξησαν τη ζήτηση την κατάλληλη στιγµή, όπως λένε στην Agrenda παραγωγοί από την περιοχή.

Από την άλλη, στην Ηλεία -που τώρα βρίσκεται στο φουλ η συγκοµιδή- βλέπουν οι παραγωγοί την αυξηµένη προσφορά να πιέζει τις τιµές στο χαµηλό εύρος των 12-15 λεπτών το κιλό.

«Μέσα σε µια εβδοµάδα έπεσε η τιµή. ∆εν αγοράζουν για λίγο οι έµποροι πανικοβάλλονται οι παραγωγοί και πωλούν χαµηλά. Βγήκαν και τα καρπούζια από Ιταλία και πιέστηκε κι άλλο η αγορά», λέει ο παραγωγός από την Ηλεία, Π. Κόλλιας.

Για µια εξαιρετική χρονιά τόσο όσον αφορά την ποιότητα όσο και για την τιµή κάνει λόγο ο Αντ. Παρασκευόπουλος, διευθυντής της ∆ΑΟΚ Τριφυλίας. «Ήταν σωστός ο προγραµµατισµός από τους εξαγωγικούς φορείς και είχαν καλή συνεργασία µε τους παραγωγούς», καταλήγει ο ίδιος. 

 

Πηγη

Η θαλάσσια αύρα σε συνδυασµό µε το ορεινό µικροκλίµα του Κισσάβου προσφέρουν την πρωιµότητα και την ποιότητα που χρειάζονται τα κερασοπερίβολα της Μελιβοίας, αλλά τα έµπειρα χέρια στη συγκοµιδή και οι πολλές ποικιλίες στη φύτευση είναι αυτά που δίνουν το εισόδηµα.

Η Agrenda συνάντησε την τελευταία µέρα συγκοµιδής ορεινών κερασιών στον Άγ. Γεώργιο και τον Μαυρόλακκα, τον παραγωγό Χρήστο Ρήγα µαζί µε τον πρόεδρο του νεοσύστατου Αγροτικού Συνεταιρισµού Μελιβοίας, Βαγγέλη Κρανιώτη, οι οποίοι µίλησαν για µία δύσκολη αλλά καλή χρονιά, σε σχέση µε την περσινή. «Αν εξαιρέσουµε τη βροχόπτωση της 25ης Μαΐου, που έσκισε την Ferrovia, την Van και την ποικιλία Τραγανά σε ορισµένα δέντρα έως και 100%, η παραγωγή σώθηκε, από την Μπουρλά, την Sweet Early, την Early Lory και την Early Bigi και έφτασε τα 700 κιλά το στρέµµα», αναφέρει ο κ. Ρήγας ο οποίος εξηγεί ότι  βγήκε στην αγορά στις αρχές Μαΐου δίνοντας την παραγωγή του µε 2,5 ευρώ το κιλό, στην πορεία όµως ανάλογα µε την ζήτηση και τις εξαγωγές έφτασε το 1 ευρώ.
Από την άλλη, ο Βαγγέλης Κρανιώτης αναφέρει ότι «παρότι η χρονιά ήταν δύσκολη λόγω των δύο παγετών στις 2 Απριλίου και 30 Απριλίου και των συνεχόµενων βροχοπτώσεων του Μαΐου και του Ιουνίου, ο Α.Σ. Μελιβοίας, κατάφερε οι καρποί που συλλέχτηκαν από τα µέλη του να είναι εξαιρετικής ποιότητας». Στα άµεσα σχέδια του αγροτικού συνεταιρισµού που ιδρύθηκε το 2016 και µαζεύει τη συγκοµιδή από την περιοχή όπως µας λέει ο κ. Κρανιώτης, είναι η κατασκευή µεταποιητικής µονάδας σε συνεργασία µε το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και η κατοχύρωση σήµατος ΠΟΠ, στο κεράσι της Μελιβοίας.

Με επιλογή 7-8 ποικιλιών στήνεται καλή άμυνα απέναντι στον καιρό

Μια µέρα συγκοµιδής αρχίζει στις 7 το πρωί και τελειώνει στις 3 το µεσηµέρι, αναφέρει ο Χρήστος Ρήγας που λέει ότι στην δούλεψή του παίρνει µόνο έµπειρα χέρια. «Τα πληρώνω µεροκάµατο 35 ευρώ, γιατί τα άτσαλα χέρια κόβουν τους ανθοφόρους οφθαλµούς και του χρόνου τα δέντρα δεν αποδίδουν». Στις καλλιεργητικές φροντίδες, το κλάδεµα ανάλογα µε την φύτευση (παλµέτα ή ελεύθερα), η λίπανση τον Φεβρουάριο, από τον Μάιο αρχίζει τα ποτίσµατα και για φυτοπροστασία πραγµατοποιεί 5 ψεκασµούς για µύκητες- ραγολέτη- καρπόκαψα.

Τα κτήµατα του κ. Ρήγα βρίσκονται στις ορεινές τοποθεσίες του Αγίου Γεωργίου και του Μαυρόλακκα και παραθαλάσια στο Κόκκινο Νερό. Οι περιοχές αυτές λόγω της θαλάσσιας αύρας και του ορεινού µικροκλίµατος του µαγευτικού Κισσάβου, δίνουν ιδιαίτερη, γλυκιά γεύση και µεγάλο µέγεθος στο κεράσι.

Φέτος τα παραθαλάσσια κτήµατά όπως λέει ωρίµασαν πιο νωρίς, καθώς οι παραγωγοί είχαν πρώιµη άνοιξη και έτσι ξεκίνησε την συγκοµιδή στις 5 Μαΐου, ενώ στα ορεινά αρχές Ιουνίου. «Καλλιεργώ 7 µε 8 διαφορετικές ποικιλίες κερασιών για να έχω µεγαλύτερη διάρκεια συγκοµιδής και να ελαχιστοποιώ τον κίνδυνο ζηµιών. Πέρσι είχαµε ακαρπία στο 70% λόγω του ήπιου χειµώνα, µε αποτέλεσµα τα δέντρα δεν έπεσαν σε λήθαργο, την άνοιξη δεν υπήρχε καλή ανθοφορία και µόλις µετά βίας άγγιξα τα 150 κιλά το στρέµµα», αναφέρει ο κ. Ρήγας και συνεχίζει: «Φέτος η χρονιά ήταν καλή, αν εξαιρέσουµε την βροχόπτωση της 25ης Μαίου, που έσκισε την Ferrovia, την Van και την ποικιλία Τραγανά σε ορισµένα δέντρα έως και 100%. Όµως η παραγωγή σώθηκε από την Μπουρλά, την Sweet Early, την Early Lory και την Early bigi και έφτασε τα 700 κιλά το στρέµµα».

Με 2,5 ευρώ το κιλό αρχές Μαΐου

«Η τιµή παίζεται ανάλογα µε τις ηµεροµηνίες συγκοµιδής και το µέγεθος και την ποιότητα του κερασιού», εξηγεί ο Λαρισαίος αγρότης, λέγοντας ότι στις αρχές Μαΐου πούλησε µε 2,5 ευρώ το κιλό, στην πορεία όµως ανάλογα µε την ζήτηση και τις εξαγωγές έφτασε το 1 ευρώ. «Και στην δικιά µας περιοχή, όπως και σε όλη την Ελλάδα τα αγροτικά προϊόντα «στενάζουν» από το εµπάργκο που έχουµε µε την Ρωσία, η οποία ήταν άριστος πελάτης µας», υποστηρίζει ο ίδιος.

Ο κύριος όγκος της συγκοµιδήςτου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής απορροφάται από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Μελιβοίας και τις εταιρείες Χατζησαλάτας Α.Ε. και Πουλής Α.Ε. Ο πρόεδρος του συνεταιρισµού, Βαγγέλης Κρανιώτης ο οποίος κατάγεται από αγροτική οικογένεια που ασχολούνταν µε δεντροκαλλιέργειες και την σηροτροφεία, µίλησε για τις άµεσες προτεραιότητες του ΑΣ που είναι «οι απαραίτητες πιστοποιήσεις ολοκληρωµένης διαχείρισης και η συνεργασία µε το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, ώστε να περάσει άµεσα στον µεταποιητικό τοµέα του κερασιού και των άλλων προϊόντων».

Φτιάχνει φάκελο για ΠΟΠ

Επίσης, σύµφωνα µε τον 46χρονο καλλιεργητή, ο συνεταιρισµός είναι καθ’οδόν σε συνεργασία µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, να δώσει στα κεράσια του Προστατευόµενη Ονοµασία Προέλευσης (ΠΟΠ). «Στα αιτήµατά µας είναι και η µικρότερη φορολόγηση των συνεταιρισµών από αυτή των µεµονωµένων παραγωγών. Αυτό θα είναι το µεγαλύτερο κίνητρο να έρθουν ακόµη περισσότεροι παραγωγοί στους Συνεταιρισµούς και να διακινούν τα προϊόντα τους µε τα παραστατικά που προστάζει ο νόµος», λέει στην Agrenda.

Η εµπορική δραστηριότητα του Συνεταιρισµού πρωτοξεκίνησε την φετινή σεζόν µε αρχή την συγκοµιδή κερασιού το πρώτο 10ήµερο του Μαΐου και εξαγωγές στην Ε.Ε., την Μέση Ανατολή, την Κύπρο, αλλά και σηµαντικές πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, κυρίως σε πολυκαταστήµατα. Παρότι η χρονιά ήταν δύσκολη λόγω των δύο παγετών στις 2 Απριλίου και 30 Απριλίου και των συνεχόµενων βροχοπτώσεων του Μαΐου και του Ιουνίου, ο Α.Σ. Μελιβοίας, κατάφερε οι καρποί που συλλέχτηκαν από τα µέλη του να είναι εξαιρετικής ποιότητας, σύµφωνα µε τον κ. Κρανιώτη.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ

Ο Βαγγέλης Κρανιώτης του Κωνσταντίνου γεννήθηκε στη Μελιβοία το 1971 ∆ήµου Αγιάς. Κατάγεται από αγροτική οικογένεια που ασχολούνταν µε δεντροκαλλιέργειες και την σηροτροφεία. Το 1992 µπήκε στο πρόγραµµµα Νέος Αγρότης και σήµερα καλλιεργεί 22στρµ.κεράσια, 55 στρµ. µήλα, 20 στρµ. κάστανα και 13 στρµ. ελιές. Είναι πρόεδρος του νεοσύστατου Αγροτικού Συνεταιρισµού Μελιβοίας που ξεκίνησε τις εργασίες του στις 22 Ιουλίου 2016.

 

 

Πηγη

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 11:10

Kαρτελάκια βάμβακος και σκληρού ως 30/6

Written by

Τις καρτέλες χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου και βάμβακος, μέχρι τις 30 Ιουνίου, και μετά την οριστικοποίηση της φετινής δήλωσης ΟΣΔΕ, καλούνται να υποβάλλουν φέτος οι παραγωγοί, στα περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Αυτό προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του Οργανισμού, στην οποία μεταξύ άλλων, καταγράφονται τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται κάθε έτος υποχρεωτικά από τον γεωργό, μετά την οριστικοποίηση της αίτησης.

Αναλυτικά ισχύουν τα εξής:

α) Δικαιολογητικά που υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή από τον γεωργό, έως 10.07.2017

i. Αντίγραφο σύμβασης για την καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων

ii. Αντίγραφο σύμβασης για την καλλιέργεια σπόρων σποράς

iii. Τιμολόγιο αγοράς πιστοποιημένου σπόρου βαμβακιού ή απόδειξη λιανικής πώλησης συνοδεία βεβαίωσης του φορέα πώλησης σπόρου ανά ποικιλία και καλλιέργεια (συνημμένο Υπόδειγμα στο Παράρτημα 7) για τους γεωργούς που δεν είναι υπόχρεοι να υπόκεινται σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)

iv. Τιμολόγια αγοράς πιστοποιημένου σπόρου βιομηχανικής κάνναβης, που κατά παρέκκλιση υποβάλλονται έως 30.06.2017

β) Δικαιολογητικά που υποβάλλονται στα αρμόδια περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ:

i. Καρτέλες χρήσης πιστοποιημένου σπόρου βιομηχανικής κάνναβης, που προσκομίζονται έως 30.06.2017

ii. Καρτέλες χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου και βαμβακιού οι οποίες υποβάλλονται οπωσδήποτε έως τις 30.06.2017

iii. Έγγραφα που τεκμηριώνουν την περίπτωση ανωτέρας βίας των προθεσμιών που ορίζονται στα κεφάλαια 9 και 10 της παρούσης εγκυκλίου (Ανωτέρα βία και Φυσικά Περιστατικά), τα οποία χρησιμοποιούνται στο διοικητικό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη προσκόμισης των ανωτέρω δικαιολογητικών κατά τις αναγραφόμενες ημερομηνίες, θεωρείται ότι τα εν λόγω έντυπα δεν έχουν υποβληθεί και ο γεωργός θεωρείται ότι δεν συμμορφώνεται με τους όρους επιλεξιμότητας των σχετικών καθεστώτων.

γ) Δικαιολογητικά που υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή για τον έλεγχο του ενεργού γεωργού σε Νομικά Πρόσωπα

i. Έντυπο Ν φορολογικού έτους 2016

ii. Έντυπο Ε3 φορολογικού έτους 2016

iii. Ισοζύγιο έτους 2016

iv. Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της εταιρείας που θα δηλώνει το ποσό των εσόδων που προέρχονται από την γεωργική δραστηριότητα της εταιρείας, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια εθνική αρχή

v. Υπεύθυνη δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας που θα δηλώνει τα στοιχεία του λογιστή της, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια εθνική αρχή

 

Βρείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο με την Τροποποίηση εγχειριδίου διαδικασιών ΟΣΔΕ 2017.pdf

 

 

Πηγη

Θέση στις επιλέξιµες καλλιέργειες της Απονιτροποίησης διεκδικεί µε τη σειρά της η ελαιοκράµβη, µετά την ένταξη του ηλίανθου, που άνοιξε την υπόθεση ενίσχυσης των ενεργειακών καλλιεργειών από το συγκεκριµένο Μέτρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Και οι δύο καλλιέργειες, θεωρούνται ιδανικές για τη µείωση επιπέδων νιτρορύπανσης του εδάφους, όµως, προς το παρόν, σχετική εισήγηση από τη διεύθυνση Συστηµάτων Καλλιέργειας (Τµήµα Βιοµηχανικών Φυτών), υπήρξε µόνο για τον ηλίανθο, ώστε να µπει στο Μέτρο. Το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, µε τη σειρά του, υπολόγισε το ύψος ενίσχυσης γύρω στα 32 ευρώ ανά στρέµµα.

Το πιο πιθανό σενάριο, είναι η ελαιοκράµβη να προστεθεί στις επιλέξιµες καλλιέργειες της 2ης δράσης της Απονιτροποίησης, δηλαδή την «Αµειψισπορά µε ξηρικές καλλιέργειες». Στο πλαίσιο αυτής της δέσµευσης οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν ετησίως να θέτουν σε αµειψισπορά έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγµένης έκτασης. Σηµειώνεται ότι για να µπουν στο Μέτρο Απονιτροποίησης, τα αγροτεµάχια πρέπει να είναι δηλωµένα ως ποτιστικά στο ΟΣ∆Ε του 2017, καθώς η προκήρυξη θα έχει πρώτο έτος εφαρµογής το 2018 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2017 –εαρινές καλλιέργειες 2018).


Η εµπλοκή φέρνει παράταση στα βιοκαύσιµα πρώτης γενιάς

Η έντονη αντίδραση των καλλιεργητών ενεργειακών φυτών, των παραγωγικών τους φορέων, των ευρωπαϊκών αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και της βιοµηχανίας βιοκαυσίµων έχει «µπλοκάρει» το τελευταίο διάστηµα την πρόταση της Κοµισιόν για µετάβαση στο καθεστώς βιοκαυσίµων δεύτερης γενιάς από το 2020. Μάλιστα, το αίτηµα για παράταση στην εφαρµογή της προωθούµενης στρατηγικής της ΕΕ, η οποία εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι θα οδηγήσει σε δραστικό περιορισµό της καλλιέργειας των ενεργειακών φυτών, προωθεί και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι πρώτες δε πληροφορίες λένε ότι η εµπλοκή στην όλη διαδικασία αναµένεται να δώσει παράταση στην έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος, κάτι το οποίο φαίνεται να διαβεβαιώνουν και από την πλατεία Βάθη. Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έθεσε σε πρόσφατο συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρώπης τις ανησυχίες της χώρας µας για τις επιπτώσεις που θα έχει η µετάβαση από τα συµβατικά βιοκαύσιµα στα προηγµένα τόσο για τους καλλιεργητές, όσο και για τις επιχειρήσεις βιοντίζελ.

Βιοκαύσιµα από µη εδώδιµα φυτά
Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προσδιοριστεί σηµαντικές ανεπιθύµητες ενέργειες στην βιοποικιλότητα, στο έδαφος και τα ύδατα, την επισιτιστική ασφάλεια των τροφίµων, υπέβαλε πρόσφατα προτάσεις για τη σταδιακή µείωση του µεριδίου των βασιζοµένων σε εδώδιµα φυτά βιοκαυσίµων µετά το 2020, προάγοντας την προοδευτική αντικατάστασή τους από προηγµένα βιοκαύσιµα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχει εκφραστεί η ανάγκη να γίνει όσο το δυνατόν πιο σταδιακή και οµαλή µετάβαση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2021-2030, προκειµένου να µειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις.


Απώλεια εισοδήµατος 300 ευρώ το στρέµµα βλέπουν οι παραγωγοί της ελαιοκράµβης
Και µπορεί η Κοµισιόν να υποστηρίζει ότι η στρατηγική αντικατάστασης µε βιοκαύσιµα β’ γενιάς µακροπρόθεσµα θα δηµιουργηθούν θέσεις εργασίας στα προηγµένα ή δεύτερης γενιάς βιοκαύσιµα, ωστόσο οι παραγωγοί ενεργειακών φυτών προβλέπουν ότι η κατάργηση της κοινοτικής στήριξης για τα συµβατικά βιοκαύσιµα θα προκαλέσει την εγκατάλειψη της παραγωγής τους, µε τους καλλιεργητές ελαιοκράµβης
να κάνουν λόγο για απώλεια εισοδήµατος ύψους περίπου 300 ευρώ ανά εκτάριο.

 

 

Πηγη

Με αφετηρία τα 20 και 21 λεπτά το κιλό, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα τα λίγα καλά σιτάρια θα πληρωθούν. Για να γίνει αυτό βέβαια, όπως εκτιµούν έγκριτοι αναλυτές της αγοράς, θα πρέπει οι ποιότητες να ξεχωρίσουν και να διευρυνθεί η διαφορά ανάµεσα στα καλά σκληρά σιτάρια και στα µέτρια ή και τα κτηνοτροφικά. Οι βροχές πάντως σε βασικά σιτοπαραγωγικά κέντρα της χώρας δεν λένε να σταµατήσουν, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στις αποδόσεις όσο και στις ποιότητες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Χωρίς να προκύπτουν επίσηµα δεδοµένα, οι τιµές που ακούγονται για τις δεύτερες και τρίτες ποιότητες προσεγγίζουν τα 18 και στα 16 λεπτά το κιλό αντίστοιχα. 

Στο µεταξύ, η πολύπλοκη κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί φέτος συγκρατεί «µεγάλους παίκτες» της αγοράς από το ν’ ανακοινώνουν επίσηµα τιµές.  Τόσο οι ιταλικοί οίκοι, όσο και το χρηµατιστήριο της Μπολόνια ανέβαλαν τις ανακοινώσεις τους για τις τιµές της νέασ σοδειάς για την ερχόµενη εβδοµάδα. Το ίδιο ισχύει και για την εγχώρια αγορά. Όπως αναφέρει στην Agrenda ο Θαν. Παπαθανασίου από την ΕΑΣ Λαµίας: «∆εν µπορούµε να κάνουµε ακόµη ανακοίνωση τιµών, καθώς ο αλωνισµός είναι σε αρχικό στάδιο. Μόλις το 10% του σκληρού σιταριού έχει αλωνιστεί. Μέχρι στιγµής οι αποδόσεις ήταν κατά µέσο όρο στα 400-500 κιλά το στρέµµα, όµως έπιασαν ξανά βροχές και περιµένουµε να δούµε τι θα γίνει».Επιπλέον, σύµφωνα µε τον ίδιο «τα καλά σιτάρια θα ξεκινήσουν από 20 λεπτά το κιλό, αλλά θα είναι λίγες ποσότητες».
Επίσης, και η ΕΑΣ Τρικάλων δεν έχει ανακοινώσει τιµές. «Οι βροχές καθυστερούν τη συγκοµιδή. Πιο µπροστά βρίσκεται ο αλωνισµός στο κριθάρι όπου κατά όρο πιάσαµε αποδόσεις περί τα 500 κιλά το στρέµµα. Προς το παρόν οι αποδόσεις στα σκληρά είναι µέτριες 300-350 κιλά το στρέµµα. Όµως, δεν έχουµε ακόµη κατασταλάξει για τις τιµές», σηµειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας. Υπενθυµίζεται ότι πέρσι η ΕΑΣ Τρικάλων είχε δώσει και για τα σιτάρια και για τα κριθάρια 17 λεπτά το κιλό.

Αξίζει, να σηµειωθεί ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αιχµέας ανακοίνωσε ότι η τιµή ηµέρας που δίνει για τα καλά σιτάρια είναι στα 20 λεπτά το κιλό για όποιον παραγωγό επιθυµεί να τα κλείσει από τώρα, ενώ έχουν συνάψει και σύµβαση µε 20 λεπτά το κιλό για προβροχικό πιστοποιηµένο σιτάρι Maestrale, όµως για 570-590 στρέµµατα.

 

 

Πηγη

Με τους καλύτερους οιωνούς είχε ξεκινήσει φέτος η ντοµάτα θερµοκηπίου σε Πρέβεζα, Μεσσηνία και Κρήτη, όπως είχε γράψει πρώτη η Agrenda και το περιοδικό Fresher, µιας και µέσα στον Απρίλιο η τιµή παραγωγού κυµαίνονταν από 1 έως 1,20 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 70-80 λεπτά το κιλό. Όµως, καθώς προχωρά η σεζόν και µε την αύξηση της προσφοράς ενόψει και της έναρξης της συγκοµιδής για τις υπαίθριες, τώρα το εύρος είναι µεταξύ των 40-60 λεπτών το κιλό αναλόγως περιοχή και ποιότητα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Μάλιστα, σύµφωνα µε τον ∆. Καββαδά, πρόεδρο του Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας όπου καλλιεργούνται σταθερά 1.500 στρέµµατα, οι τιµές µόλις που καλύπτουν το κόστος παραγωγής. «Με τιµές από 40-60 λεπτά το κιλό είµαστε στο κόστος. Θα έπρεπε να ήταν συν 50 λεπτά για να καλύπτουµε άνετα το κόστος παραγωγής, το οποίο ειδικά στα θερµοκήπια είναι αυξηµένο», αναφέρει ο ίδιος στην Agrenda και προσθέτει: «περιµένουµε να δούµε τι θα γίνει µε το νέο Αναπτυξιακό και τα Σχέδια Βελτίωσης για να εξοπλιστούν πλήρως οι υφιστάµενες µονάδες και να γίνουν και νέες».

Πληθαίνουν οι εξωτερικές πιέσεις
Για την πτώση των τιµών στη ντοµάτα παίζει ρόλο και το εµπάργκο από τη Ρωσία στην Τουρκία και οι αυξηµένες εισαγωγές από την Αλβανία. «Λόγω του εµπάργκο θα κατακλύσουν την ευρωπαϊκή αγορά και τα Βαλκάνια οι τούρκικες ντοµάτες», τονίζουν οι παραγωγοί. «Φέτος, λόγω του έντονου κρύου µετά τα Χριστούγεννα είχαµε µειωµένη προσφορά αλλά αργότερα µες τη σεζόν οι τιµές έπεσαν στα 40-50 λεπτά το κιλό», σύµφωνα µε τον Β. Κόλλια, παραγωγό από τη Βοιωτία.

Πιο ψηλά στη λαχαναγορά
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Γ. Αλεξανδρόπουλος, αναφέρει ότι για τις υπό κάλυψη ντοµάτες µέχρι και τις αρχές Μαΐου οι τιµές ήταν ψηλά όµως µετά έπεσαν. «Σαν Ο.Π. πουλάµε 50-55 λεπτά το κιλό, δηλαδή ο παραγωγός παίρνει 42-43 λεπτά το κιλό. Όµως, στη λαχαναγορά υπάρχουν εντελώς άλλες τιµές, δηλαδή 60-70 λεπτά το κιλό ή 1-1,20 ευρώ το κιλό. Υπάρχει µεγάλη διαφορά στην τιµή στο χονδρεµπόριο και στην τιµή παραγωγού.  
Αυτό το διάστηµα στην Κρήτη, σύµφωνα µε το δελτίο τιµών από τον Αγροτοβιοµηχανικό συνεταιρισµό Τυµπακίου, οι τιµές για την Α’ ποιότητα κυµαίνονται από 20 (κατώτερη τιµή) - 43 (ανώτερη τιµή) λεπτά το κιλό. Στον Α.Σ. Ιεράπετρας η τιµή για την ντοµάτα υδροπονίας Α’ ποιότητας βρίσκεται κατά µέσο όρο στα 20 λεπτά το κιλό και για την υδροπονίας ψιλή στα 10 λεπτά το κιλό.Νέες ποικιλίες στο χωράφι

Τα υβρίδια τα οποία είχαν µεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτά των µεγαλόκαρπων υβριδίων καθώς η διακίνηση τους µέσω της λαχαναγοράς προσφερει περιθώρια υπο-τιµολόγησης, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς. Αντίθετα τα σούπερ µάρκετ δίνουν µεγαλύτερη έµφαση σε υβρίδια µε καλή διατηρησιµότητα και καλή εµφάνιση για τον καταναλωτή. Όσον αφορά τα νέα υβρίδια που είναι διαθέσιµα στην εγχώρια αγορά αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:
  Grumina F1 από τη Syngenta: Υβρίδιο αναρριχώµενης τοµάτας µε κοντά µεσογονάτια, σταθερό και υψηλό δέσιµο και µεγάλη παραγωγή. Το φυτό είναι εύρωστο, υγιές και σκουροπράσινο και δίνει σταυρούς µε 4-5 καρπούς των 250-290γρ.Οι καρποί έχουν ιδανικό κόκκινο χρώµα, υφή µεγαλόκαρπης (beef) τοµάτας, υψηλή οµοιοµορφία και καλή γεύση.Προτείνεται για χρήση την άνοιξη εµβολιασµένη ή αυτόριζη. Ανοχές στις ασθένειες (Μωσαικό τηs τοµάτας, Φουζάριο radicis, Βερτιτσίλιο, Κλαδοσπόριο και Νηµατώδεις).
  Kalloni F1 και Nissos F1 της Hazera: Ο καρπός της έχει στρογγυλό σχήµα, έντονο κόκκινο χρώµα, συνεκτικός, µε µεγάλη µετασυλλεκτική διατηρησιµότητα. Φυτό εύρωστο και ζωηρό, µεσαία µεσογονάτια διαστήµατα, υψηλό δυναµικό παραγωγής. Με ανθεκτικότητα στο TYLCV. Η Nissos έχει ελαφρώς πεπλατυσµένο σχήµα, µε έντονο κόκκινο χρώµα και έχει µεγάλη µετασυλλεκτική διατηρησιµότητα.

 

 

Πηγη

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 11:42

ΑΜΠΕΛΙ ΑΧΑΙΑ 19-06-17

Written by

 

 

 

 

Σελίδα 1 από 47

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΠΑΤΖΑΡΙΟΥ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ