Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Την έναρξη αξιολόγησης των φακέλων που υποβλήθηκαν για το υπομέτρο 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) της Ελλάδας, περιόδου 2014-2020, γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Ειδικότερα, υποβλήθηκαν 535 αιτήσεις συνολικής αιτούμενης δημόσιας ενίσχυσης 600 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στη δράση 4.2.1 υποβλήθηκαν 502 αιτήσεις, συνολικής αιτούμενης δημόσιας ενίσχυσης 574.201.491,80 ευρώ, οι οποίες γεωγραφικά και ανά τομέα κατανέμονται κατά κύριο λόγο στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και στους τομείς των οπωροκηπευτικών, γαλακτοκομικών, ελαιούχων προϊόντων και οίνου.

Για τη δράση 4.2.2 υποβλήθηκαν 33 αιτήσεις συνολικής αιτούμενης δημόσιας ενίσχυσης 26.689.613,47 ευρώ, οι οποίες κατανέμονται στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου και στους τομείς της παραγωγής προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής, πυρηνελαιουργείων, ζυθοποιίας και παραγωγής αποσταγμάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «στόχος της αξιολόγησης είναι η όσο το δυνατόν έγκαιρη και ορθή εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και εφαρμογής του Υπομέτρου 4.2 που θα θωρακίζει την επιλεξιμότητα των δαπανών και θα διασφαλίζει τη συγχρηματοδότηση από ενωσιακούς πόρους ενός μέτρου πολιτικής που αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας της αγροτικής παραγωγής της χώρας».

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: www.froutonea.gr

Ενίσχυση για αποκατάταση ζηµιών σε µηχανήµατα και αγροτικά κτίρια όπως θερµοκήπια και για την ανασύσταση του φυσικού και ζωικού κεφαλαίου, θα προσφέρει το Μέτρο 5.2 των Προγραµµάτων που σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεµπέ, θα δηµοσιευτεί τον ερχόµενο Ιούνιο.

To ποσοστό στήριξης θα ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιµων δαπανών και για είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει το επίπεδο των ζηµιών να ξεπερνά το 30%.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Μέτρο που θα παρέχει αποζηµιώσεις σε ζηµιές από φυσικές καταστροφές, που µέχρι στιγµής καλύπτονταν µέσω των ΠΣΕΑ, και έχει στόχο αφενός τη µείωση των καθυστερήσεων στις αποζηµιώσεις και αφετέρου στην εξοικονόµηση πόρων από τον εθνικό κορβανά, καθώς τα κονδύλια είναι ευρωπαϊκά.

 

Σηµειώνεται, ότι το ποσοστό στήριξης θα ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιµων δαπανών και για είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει το επίπεδο των ζηµιών, που οφείλονται στις δυσµενείς καιρικές συνθήκες ή έκτακτα γεγονότα, να ξεπερνά το 30% των οµοειδών ειδών και σε επίπεδο παραγωγού.

 

Ωστόσο, ακόµα, δεν έχει γίνει ακόµα γνωστή η µορφή µε την οποία θα βγει η προκήρυξη, δηλαδή αν θα παραµένει ανοιχτή µέχρι εξαντλήσεως των κονδυλίων, για να εξυπηρετεί τις έκτακτες ζηµιές. Το ίδιο ισχύει και για το ύψος των κονδυλίων.
 
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ:  www.agronews.gr

 

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018 11:52

Θολώνει το success story στη ρίγανη

Written by

Σταδιακή µείωση καταγράφει την τελευταία τριετία η τιµή της ρίγανης γεγονός που αποδίδεται στη σηµαντική αύξηση της παραγωγής που έχει σαν αποτέλεσµα τη δηµιουργία αποθεµάτων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του ΑΣ Κιλελέρ, Απόστολου Μούσιου, στην Agrenda, ο οποίος τονίζει ότι: «συµβουλεύουµε τους παραγωγούς να είναι συγκρατηµένοι στην αύξηση των στρεµµάτων ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά, η οποία χρειάζεται χρόνο έως ότου βρει τους ρυθµούς της».

Με τη νέα συγκοµιδή να ξεκινάει τον Ιούνιο, οι πρώτες προσφορές που συζητούνται αυτές τις µέρες κινούται περί το 1,20 ευρώ/κιλό από το χωράφι. Σηµειωτέον ότι πέρσι η αγορά ξεκινούσε από τα 1,60 ευρώ. Επιπλέον, ο κ. Μούσιος υπογραµµίζει ότι το προϊόν α΄ ποιότητας που πωλείται σαν άρτυµα πιάνει καλύτερη τιµή σε σχέση µε αυτό που πάει στη µεταποίηση και συγκεκριµένα για την παραγωγή ριγανέλαιου.

 
 

Οι εξαπολύσεις έγιναν σε Λάρισα, Πιερία, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Δράμα, Καβάλα, Αρκαδία και Λακωνία.

 

Πρόγραμμα αντιμετώπισης των προσβολών του εντόμου σφήκα της καστανιάς (Dryococcus kuriphillus) σε καστανεώνες, με τη μέθοδο της βιολογικής καταπολέμησης, με στοχευμένες εξαπολύσεις του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis, εφάρμοσαν για πρώτη φορά φέτος το υπουργείο Αγροτικής σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ).

Το έντομο της σφήκας της καστανιάς προσβάλει διάφορα είδη καστανιάς στην ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας υποβάθμιση της παραγωγής και σημαντική απώλεια εισοδήματος των παραγωγών κάστανου. Το Torymus sinensis είναι είδος ωφέλιμου εντόμου που δεν συναντάται όμως στην Ελλάδα, γι’ αυτό η προμήθειά του έπρεπε να γίνει από την Ιταλία.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σχετικά αιτήματα και έγιναν προσπάθειες, που όμως δεν είχαν αποτέλεσμα (προσπάθεια χρηματοδότησης εξαπολύσεων από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κλπ).

Φέτος όμως μετά από συντονισμένες ενέργειες της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής και άλλων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ το έντομο Torymus sinensis καταχωρήθηκε στον Εθνικό Κατάλογο Μακροοργανισμών και στη συνέχεια έγινε η προμήθεια των εντόμων (σε φωλιές θηλυκών και αρσενικών), κατόπιν παραγγελίας τους από την Ιταλία.

Οι εξαπολύσεις των ωφέλιμων εντόμων έγιναν σε δασικές εκτάσεις και καστανοπερίβολα των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Πιερίας, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Δράμας, Καβάλας, Αρκαδίας και Λακωνίας, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα (θύλακες) προσβολών.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου το πρόγραμμα εξαπολύσεων θα ολοκληρωθεί με εξαπολύσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Οι εξαπολύσεις πραγματοποιήθηκαν με την συνεργασία των εκπροσώπων του ΥΠΑΑΤ και του ΜΦΙ με τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), τις Δασικές Υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους ενδιαφερόμενους συνεταιρισμούς καστανοπαραγωγών και μεμονωμένους παραγωγούς κάστανου.

Τα ακριβή σημεία-δένδρα της κάθε εξαπόλυσης των ωφέλιμων εντόμων καταγράφονται με GPS και η εγκατάσταση των εντόμων, η προσαρμογή τους στο ελληνικό οικοσύστημα και η αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης των εντόμων της σφήκας της καστανιάς θα μελετηθούν στα επόμενα χρόνια και η μέθοδος θα αξιολογηθεί, σε σύγκριση με τα θετικά αποτελέσματα που έχουν ήδη καταγραφεί στην Ιταλία.

Με το πέρας των εξαπολύσεων η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής και το ΜΦΙ θα εκδώσουν οδηγίες χειρισμού για την προστασία των ωφέλιμων αυτών εντόμων (αποφυγή ψεκασμών, κλπ), καθώς και την υποβοήθηση της εγκατάστασής τους, ώστε τα έντομα να εξαπλωθούν σε όλες τις δασικές και καλλιεργούμενες εκτάσεις καστανιάς με επιθυμητό αποτέλεσμα στη προστασία των δέντρων καστανιάς από το έντομο της σφήκας.

 

 

Πηγή

Η Ιταλία, στην οποία έχουν εναποθέσει τώρα τις ελπίδες τους ορισµένοι παραγωγοί, έχει κλείσει για την ώρα την πόρτα στο ελληνικό ελαιόλαδο, γεγονός που πιέζει την τιµή, η οποία βρίσκεται ήδη κάτω από τα 3 ευρώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σηµαντικό πρόβληµα προκαλεί η κατάσταση αυτή στον Νοµό Λακωνίας, αφού η συγκεκριµένη χώρα απορροφά το 95% της παραγωγής της περιοχής.

 

Όπως ανέφερε στην Agrenda ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, η εµπορική δραστηριότητα της φετινής χρονιάς ήταν η χαµηλότερη των τελευταίων ετών, ενώ αποδίδει το γεγονός αυτό στις αυξηµένες εισαγωγές της ΕΕ από την Τυνησία. Σηµειωτέον, η παραγωγή της Τυνησίας άγγιξε τους 280.000 τόνους για την περίοδο 2017/18 ενώ από αυτούς, περίπου 56.700 έφτασαν στην ΕΕ το 2018, σύµφωνα µε στοιχεία της Κοµισιόν.

Άλλοι παράγοντες που σπρώχνουν τις τιµές προς τα κάτω αφορούν στην αυξηµένη παραγωγή αλλά και τις λάθος εκτιµήσεις µερικών παραγωγών. Συγκεκριµένα, η φετινή παραγωγή ήταν µεγαλύτερη από το αναµενόµενο, 64,1% πάνω σε σχέση µε πέρυσι για την Ελλάδα, ενώ µερικές πρόχειρες εκτιµήσεις για την επόµενη χρονιά δείχνουν πως η παραγωγή θα κινηθεί στα ίδια, αν όχι παραπάνω, επίπεδα.

Αυτό ισχύει ειδικά για την Ισπανία, η οποία βέβαια φέτος γνώρισε µια µείωση της τάξης του 1%, όµως αρκετοί µιλούν για µια πολύ καλή παραγωγή την επόµενη χρονιά, στηριζόµενοι στις µέχρι τώρα ενδείξεις. Το τοπίο εκεί θα ξεκαθαρίσει µέχρι τον Αύγουστο, όταν οι εκτιµήσεις για την παραγωγή στην Ιβηρική χερσόνησο γίνουν πιο συγκεκριµένες.

Μέχρι τότε το ελαιόλαδο του νοµού Ηλείας, που αυτήν την στιγµή κινείται γύρω στα 2,80 ευρώ το κιλό, ενδέχεται να παραµείνει στα ελαιοτριβεία και τις αποθήκες, σύµφωνα µε τον Γεράσιµο Καλλιµώρο, πρόεδρο της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυµπίας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «ο Μάιος είναι πάντα ένας νεκρός µήνας», βέβαια τις περισσότερες χρονιές οι αγρότες έχουν ήδη πουλήσει µέχρι τώρα το µεγαλύτερο κοµµάτι της παραγωγής τους, και εδώ έγκειται το στοιχείο των λάθος εκτιµήσεων από πλευράς τους, κάτι που τους υποχρεώνει να περιµένουν. Παρόµοια είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, όπου η τιµή κυµαίνεται στα 2,90 ευρώ, µε το βλέµµα στραµµένο σε Ιταλία και Ισπανία.

 

 

Να εξετάζουν τα δέντρα τους για τυχόν ζηµιές από αφίδες, παρατηρώντας τον αριθµό των προσβεβληµένων βλαστών µια ή δυο φορές την εβδοµάδα, καλεί τους εσπεριδοκαλλιεργητές το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων.

 

Η εξέταση γίνεται µε επισκόπηση στο 10% των δέντρων του οπωρώνα και καταµέτρηση του αριθµού των προσβεβληµένων βλαστών σε 1 τ.µ. κόµης, ελέγχοντας παράλληλα για την ύπαρξη ωφέλιµων, τονίζουν οι γεωπόνοι, σηµειώνοντας ότι τα όρια για την καταπολέµηση είναι 5-10% των βλαστών µε αποικίες αφίδων στις µανταρινιές και στις πορτοκαλιές αντίστοιχα. Αν τοπικά ξεπεραστούν τα παραπάνω όρια, µπορεί να σχεδιαστεί αντιµετώπιση του εχθρού µε χηµικά µέσα µόνο εφόσον εξασφαλιστεί η προστασία των µελισσών. Για να µην αποβούν οι εφαρµογές σκευασµάτων µελισσοτοξικές, προτιµούνται τα ηπιότερα εξειδικευµένα- εκλεκτικά αφιδοκτόνα µε την ένδειξη «σχετικά µη µελισσοτοξικό» και να εφαρµόζονται τις απογευµατινές ή βραδινές ώρες µετά το πέρας της δραστηριότητας των µελισσών. Οι µελισσοκόµοι να ειδοποιούνται για την εφαρµογή του ψεκασµού µε σκοπό το κλείσιµο των κυψελών για 24 ώρες µετά την εφαρµογή.

Οι ειδικοί συστήνουν να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια οι εφαρµογές να γίνουν τοπικά στα νεαρά µόνο δέντρα ή στα επανεµβολιασµένα που συνήθως έχουν το πρόβληµα, στοχεύοντας τη νεαρή βλάστηση και να µην γενικευτούν σε ολόκληρο τον οπωρώνα παρά µόνο αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Καλόκορη

Αφορά τοπικές προσβολές σε κληµεντίνες ή Navel κοντά σε ακαλλιέργητες εκτάσεις ή πλαγιές λόφων. Η ζηµιά γίνεται στους ανθικούς οφθαλµούς ή την αυξανόµενη κορυφή των οποίων προκαλεί την πτώση και την ανάπτυξη µια µαύρης σταγόνας στη θέση του κοψίµατος. Συστήνεται χρήση θερινών λαδιών.

Τετράνυχοι

Μόνο ωφέλιµα και σαπρόφυτα ακάρεα συναντώνται σε δείγµατα φύλλων από τα σταθερά παρατηρητήρια στους νοµούς Άρτας και Θεσπρωτίας, γι’ αυτό και δεν είναι επιβεβληµένος αυτή την εποχή κανένας ψεκασµός.

 
 

Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του ωίδιου στα αµπέλια της Κεντρικής και της Στερεάς Ελλάδας, δεδοµένου ότι η καλλιέργεια βρίσκεται στην έναρξη της άνθισης, στάδιο ευαίσθητο για προσβολή από το µύκητα.

 

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου συστήνουν τη συνέχιση της προστασίας των αµπελώνων, µε έµφαση στις περιοχές όπου η ασθένεια ενδηµεί, καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες. Η ένταση της ασθένειας µειώνεται µε µία σειρά καλλιεργητικών µέτρων, µεταξύ των οποίων τα θερινά κλαδέµατα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισµό και την έκθεση στο φως της τρυφερής βλάστησης και των ανθοταξιών.

Σε κάθε περίπτωση, λένε οι ειδικοί, συστήνεται στους αµπελουργούς να επισκοπούν τον αµπελώνα µία φορά τουλάχιστον την εβδοµάδα, για να συλλέγουν και να καταστρέφουν τους προσβεβληµένους βλαστούς. Να σηµειωθεί ότι η καταπολέµηση του ωίδιου µπορεί να συνδυαστεί µε αυτή του περονόσπορου.

 
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 11:02

Στα 55 λεπτά βλέπουν για φέτος το σύσπορο

Written by

Τιµή στα 55 λεπτά το κιλό δείχνει η περιρρέουσα ατµόσφαιρα µεταξύ συνεταιριστών, εκκοκκιστών και παραγωγών για έναρξη στο βαµβάκι της νέας σεζόν. Αφορµή η τάση της αγοράς, που παραµένει ανοδική, σύµφωνα µε τους αναλυτές, κάτι που αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο νέο υψηλό των 88 σεντς.

 

Άλλωστε, το τελευταίο διάστηµα και η ισχυροποίηση του δολαρίου ευνοεί το ελληνικό προϊόν, καθώς βελτιώνει τις τιµές που λαµβάνουµε, παρά το γεγονός ότι δεν επωφελούµεθα ιδιαίτερα ως χώρα, δεδοµένου ότι δεν σηµειώνονται νέες πωλήσεις, αφού τα απούλητα αποθέµατα είναι λίγα.

Πάντως, το γεγονός ότι τα µηνύµατα από τη χρηµατιστηριακή αγορά είναι ενθαρρυντικά, σε συνδυασµό µε το ότι και οι τιµές σηµείωσαν νέα υψηλά, φαίνεται πως δηµιουργούν βάσιµες ελπίδες για καλύτερη έναρξη από την περσινή, όταν η Επίλεκτος των αδελφών ∆οντά έπαιρνε τέλη Σεπτεµβρίου µε 53 λεπτά παραδοτέο το σύσπορο.

Στη χώρα µας, για την ώρα δεν ακούστηκαν πολλά προβλήµατα στις σπορές λόγω των πρόσφατων βροχών, ενώ οι  εκτιµήσεις κάνουν λόγο για αύξηση στρεµµάτων περί το 10%. Μιλώντας στην Agrenda, o παραγωγός από τη Ροδόπη Νίκος Σκοπιανός ανέφερε σχετικά ότι «οι προοπτικές  δείχνουν θετικές αφού και ο διεθνής δείκτης τιµών κινείται σε υψηλά επίπεδα και το δολάριο έχει µια καλή διακύµανση. Εκτιµάµε ότι θα ξεκινήσουµε κοντά στα 55 λεπτά. Όσον αφορά τα στρέµµατα πανελλαδικά υπολογίζεται αύξηση των εκτάσεων της τάξης του 10% περίπου».

Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας, σύµφωνα µε τον οποίο «το βαµβάκι στα Τρίκαλα και φέτος έχει πάρει εκτάσεις από άλλες καλλιέργειες όπως το καλαµπόκι. Όσον αφορά τις τιµές εκτιµούµε ότι η σεζόν θα ξεκινήσει από 55 λεπτά, γεγονός που αποδίδεται στην καλή διεθνή πορεία του προϊόντος, όταν πέρυσι η έναρξη ήταν 48 λεπτά». 

Λίγο πιο επιφυλακτικός εµφανίστηκε ο Σταµάτης Κουρούδης, πρόεδρος της εταιρείας Θρακικά Εκκοκκιστήρια, σηµειώνοντας ότι «στον Έβρο έχουµε µια αύξηση των εκτάσεων της τάξεως του 10%. Όσον αφορά το θέµα των τιµών είναι πολύ νωρίς ακόµα για να κάνουµε εκτιµήσεις. Αυτή την στιγµή τα πράγµατα όντως δείχνουν καλά αλλά κανείς δεν µπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το θέµα είναι πως θα κινηθεί το δολάριο. Τις τελευταίες ηµέρες είχαµε µια βελτίωση αλλά δεν ξέρουµε αν θα διατηρηθεί. Η διεθνής τιµή του βαµβακιού πάντως (σε δολάριο) είναι σε υψηλά τετραετίας».

 

 

Πηγή

Οι τιµές του βαµβακιού θα φθάσουν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας την επόµενη σεζόν, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Επιτροπής για το βαµβάκι, καθώς οι εκτιµήσεις για τα υπάρχοντα αποθέµατα κάνουν λόγο για τις χαµηλότερες διαθέσιµες ποσότητες από το 2011-2012.

 

Μια πρώτη πρόβλεψη στα 84 λεπτά τη λίµπρα, όπως µετράται στο δείκτη των φυσικών τιµών Cotlook A, αναφέρει ως µέση τιµή για τη σεζόν 2018-2019, η οποία ξεκινά τον Αύγουστο, η ICAC. Η τιµή αυτή µεταφράζεται σε µία µικρή βελτίωση από την τιµή που αναµένεται για αυτή τη χρονιά και η οποία στον δείκτη Cotlook ανέβηκε κατά 5 σεντς η λίµπρα, φθάνοντας στα 83 σεντς. Η επιτροπή δεν κατάφερε να εξηγήσει τον λόγο πίσω από αυτή τη βελτίωση, ωστόσο οι τιµές είναι σταθερά υψηλότερες από αυτές που πολλοί ειδικοί προέβλεψαν αρχικά στη χρονιά, µε τον Cotlook A να κλείνει την περασµένη εβδοµάδα στα 89,95 σεντς.

Η τιµή των 84 σεντς η λίβρα που προέβλεψε η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή για το βαµβάκι θα είναι επίσης η µεγαλύτερη από το 2013-2014 κι έπειτα, όταν η µέση τιµή είχε διαµορφωθεί στα 91 σεντς η λίµπρα, πριν κατρακυλήσει στα 70 σεντς δυο χρόνια αργότερα, όταν η Κίνα περιόρισε τις εισαγωγές και επικεντρώθηκε στο να ενισχύσει τα δικά της αποθέµατα. Η πρόβλεψη της τιµής από τη ∆ιεθνή Συµβουλευτική Επιτροπή για το βαµβάκι ήρθε µετά την εκτίµηση για µείωση των αποθεµάτων κατά 220.00 τόνους, σε 17,93 εκατοµµύρια τόνους συνολικά, για το κλείσιµο της σεζόν 2018-2019.

Το επίπεδο των αποθεµάτων θα είναι το χαµηλότερο από το 2011-2012 και µετά, την ίδια ώρα που τα αποθέµατα στις ΗΠΑ προσπαθούν να επανέλθουν από το χαµηλότερο σηµείο που βρέθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.  Η Επιτροπή υπογραµµίζει τη θετική βραχυπρόθεσµη πορεία της αγορά του βαµβακιού, τονίζοντας την προοπτική της ανόδου της ζήτησης για ίνες, η οποία φαίνεται να είναι µεγαλύτερη κατά 1,1 εκατ. τόνους για την επόµενη χρονιά, ακολουθώντας µάλιστα την αύξηση ύψους 880.00 τόνων για το 2017-2018.

«Η κατανάλωση, η οποία έχει αυξηθεί σταθερά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών σεζόν, αναµένεται να συνεχίσει να αυξάνεται» αναφέρει η Επιτροπή, η οποία στέκεται και σε διάφορους παράγοντες, συµπεριλαµβανοµένης «της ανόδου του κόστους παραγωγής των συνθετικών ινών και τη µεγαλύτερη συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής ζηµιάς που προκαλείται από τις συνθετικές ίνες». Την ίδια στιγµή, η παραγωγή θα µειωθεί την επόµενη χρονιά κατά 320.00 τόνους, φθάνοντας τους 25,35 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε την ICAC.

«Αυτή τη χρονιά, η µεγαλύτερη παραγωγός χώρα του κόσµου, η Ινδία, κατέγραψε µειώσεις στην παραγωγή λόγω της προσβολής από το ροζ σκουλήκι και οι καλλιεργήσιµες εκτάσεις αναµένεται να µειωθούν σε 12 εκατ. εκτάρια για το 2018-2019». Επίσης, στις ΗΠΑ φαίνονται σηµάδια ανάκαµψης φέτος, µε το USDA, σε πρόσφατη έκθεσή του, να κάνει λόγο για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εφτά χρόνων, συγκεκριµένα 13,6 εκατ. στρέµµατα. 

Η ICAC εκτιµά πως για το 2018-2019 η πτώση των παγκόσµιων αποθεµάτων βαµβακιού θα είναι 1,17 εκατ. τόνοι, πτώση πολύ µεγαλύτερη από αυτή που προέβλεψε η Cotton Outlook, η οποία προσφάτως προέβλεψε µείωση που δεν θα ξεπεράσει τους 573.000 τόνους. Η Cotton Outlook ήταν επίσης πιο αισιόδοξη στις προοπτικές της παραγωγής, για την οποία εκτιµά ότι θα διαµορφωθεί σε 26,13 εκατ. τόνους, σχεδόν 800.000 τόνους µεγαλύτερη από την πρόβλεψη της ICAC.

 

Αύξηση εκτάσεων

Περισσότερα στρέμματα αναμένονται τη νέα σεζόν

Οι τιµές στο βαµβάκι παραµένουν υψηλές την περίοδο 2017-2018 και διαµορφώνονται κατά µέσο όρο στα 84,63 σεντς ανά λίµπρα, γεγονός που αναµένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις σποράς για την περίοδο 2018-2019, αναφέρει η ICAC. Η παγκόσµια έκταση της καλλιέργειας καταλαµβάνει κατά µέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια 32,4 εκατ. εκτάρια και φαίνεται πως θα αυξηθεί σηµαντικά στην επόµενη περίοδο.

Η αναµενόµενη αύξηση των εκτάσεων υπολογίζεται γύρω στα 5,08 εκατ. εκτάρια επιπλέον, δηλαδή περισσότερα 11% για τις ΗΠΑ. Αντίθετα, οι εκτάσεις στην Ινδία υπολογίζεται να µειωθούν κατά 11,9 εκατ. εκτάρια, ενώ σταθερή αναµένεται να µείνει η παραγωγή στην Κίνα, δεδοµένων και των πολιτικών ενίσχυσης της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, στην χώρα µας οι πρώτες εκτιµήσεις µιλούν για αύξηση της τάξης του 10% στη νέα σεζόν, µε την τάση στα χρηµατιστήρια να διατηρείται ανοδική τόσο για τη φετινή όσο και για τη νέα σοδειά, µε την ελληνική αγορά να βρίσκει στήριγµα στην άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Η παγκόσµια κατανάλωση βαµβακιού αναµένεται να συνεχίσει τη σταθερή ανοδική της πορεία το 2018-2019, η οποία θα φτάσει στους 26,7 εκατ. τόνους από τους 25,5 εκατ. τόνους που υπολογίζεται για αυτή την περίοδο. Για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά τα στοιχεία εισαγωγών της Κίνας δείχνουν αύξηση στους 1,5 εκατ. τόνους. Ο πλειστηριασµός αποθεµάτων βαµβακιού που ξεκίνησε η Κίνα τον Μάρτιο αναµένεται να συνεχιστεί µέχρι τον Σεπτέµβριο, διαθέτοντας 30.000 τόνους την ηµέρα προς πώληση.    

 

 

Πηγή

 

Μέσα σε δύο μέρες, με τροποποιητική απόφαση αυξήθηκε από τα 52 ευρώ στα 62 ευρώ το στρέμμα η συνδεδεμένη ενίσχυση στο πορτοκάλι για το 2017, δεδομένου ότι η επιλέξιμη έκταση υπολείπεται της έκτασης αναφοράς των 18.500 εκταρίων.

Η αρχική απόφαση όριζε την ενίσχυση στα 52 ευρώ το στρέμμα, ωστόσο ως φαίνεται έμενε ένα σοβαρό ποσό αδιάθετο, γεγονός που οδήγησε τους αρμόδιους να τροποποιήσουν το ποσό – με σταθερό το μπάτζετ του έτους- αυξάνοντας το.

Βρείτε εδώ τη σχετική Τροποποποιητική απόφαση για τη συνδεδεμένη στα πορτοκάλια για το 2017.pdf

Η απόφαση ορίζει τα εξής:

5. Το γεγονός ότι η επιλέξιμη έκταση στον τομέα των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση για το 2017 υπολείπεται της έκτασης αναφοράς των 18.500 εκταρίων, οδηγεί στον υπολογισμό του ύψους του ανά μονάδα ποσού στήριξης ως μία τιμή μεταξύ των τιμών που προκύπτουν από

α) το λόγο του ποσού που καθορίζεται για τη χρηματοδότηση του μέτρου το οποίο κοινοποιείται σύμφωνα με το παράρτημα I σημείο 3) στοιχείο θ) του κανονισμού 639/2014 προς την έκταση που είναι επιλέξιμη για στήριξη κατά το έτος 2017 και

β) το λόγο του ποσού που καθορίζεται για τη χρηματοδότηση του μέτρου το οποίο κοινοποιείται σύμφωνα με το παράρτημα I σημείο 3) στοιχείο θ) του κανονισμού 639/2014 προς την έκταση που καθορίστηκε σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 53 του κανονισμού 639/2014.

6. Το γεγονός ότι από την εφαρμογή της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

Άρθρο μόνο

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση, για το έτος ενίσχυσης 2017, καθορίζεται στα 620 ευρώ/εκτάριο.

 

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 79

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ TUTA ABSOLUTA

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ