Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 12:04

Βλαστορύκτης της Καρυδιάς

Written by

Υπεύθυνο είναι το κολεόπτερο Oberea linearis. 

Έχει μία γεννεά κάθε έτος και εμφανίζεται γύρω στον Μαίο
Οι προνύφνες εισέρχονται στα νεαρούς βλαστούς οι οποίοι ξηραίνονται.
Τα συμπτώματα είναι δυνατόν να μπερδευτούν με αυτά της βακτηρίωσης γι αυτο ανοίγουμε προσεκτικά τους μαυρισμένους βλαστούς για να διαπιστώσουμε την παρουσία της προνύμφης ή όχι.

Είτε θα ψεκάσουμε τον Μάιο ώστε να σκοτώσουμε τα ενήλικα πριν ωοτοκήσουν είτε θα συλλέξουμε και κάψουμε τους προσβεβλημένους κλαδίσκους αργότερα.
 

 

 

Πηγη

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 12:01

Ανθράκωση Καρυδιάς

Written by

Η ανθράκωση είναι ίσως η πιο καταστρεπτική ασθένεια της καρυδιάς. Προκαλείται από τον μύκητα Marssonina juglandis (Lib) Magn., (στην τέλεια μορφή σαν ασκομύκητας Gnomonia leptostyla). 

 


Προσβάλλει τα φύλλα, τα καρύδια και τους ετήσιους βλαστούς.

Στα φύλλα σχηματίζονται νεκρωτικές κηλίδες 2-3 χιλ. που συχνά ενώνονται και σχηματίζουν μεγαλύτερες νεκρωτικές επιφάνειες. Αν επικρατήσει βροχερός καιρός είναι δυνατόν η ασθένεια να επεκταθεί και να προκληθεί έντονη φυλλόπτωση τον Ιούλιο - Αύγουστο.

Η πρώιμη φυλλόπτωση επιρεάζε αρνητικά την καρποφορία. Εάν τα καρύδια προσβληθούν μικρά, τότε δεν αναπτύσσονται κανονικά και πέφτουν πρόωρα.

Ο μύκητας Marssonina juglandis διαχειμάζει στα πεσμένα στο έδαφος φύλλα. Τα ασκοσπόρια ελευθερώνονται ταυτόχρονα με την έκπτυξη των φύλλων κάπου γύρω στον Μάιο. Ο μύκητας αναπτύσεται με την ατελή μορφη του και αν ο καιρός είναι βροχερός τοτε τα κονίδια πάνε παντού και εξαπλώνουν ταχύτατα την ασθένεια.

 

 

 

Η αντιμετώπιση μπορί να γίνει με υδροξείδιο του χαλκού ή οξυχλωριούχο χαλκό προσθέτωντας πάντοτε διαβρεκτικό προσκολλητικό, αρχής γενομένης με την εμφάνιση της ασθένειας.

 

 

 

Τον Οκτώβριο είναι σημαντικό να κάνουμε ένα τελευταίο ψεκασμό με υδροξείδιο του χαλκού ή οξυχλωριούχο χαλκό προσθέτωντας πάντοτε διαβρεκτικό προσκολλητικό με καλό λούσιμο στα φύλλα στο δένδρο αλλά και στα πεσμένα. Επίσης αν προσθέσουμε και λίγο λίπασμα που να περιέχει άζωτο, βόριο και ψευδάργυρο θα εφοδιάσουμε τα δένδρα με τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να έχουμε  μία ικανοποιητική άνθηση και καρπόδεση.

 

 

 

Πηγη

Η έρευνα πάνω στη φυτοπροστασία των καλλιεργούμενων ειδών έχει κάνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και οι εμπλεκόμενοι Επιστήμονες δηλώνουν με τολμηρή σιγουριά: “Δεν απέχει πολύ από το σήμερα η κατάργηση των ψεκασμών στους αγρούς”!!!

Βιοπροστασία με τη βοήθεια βομβίνων και μελισσών

Η Βέλγικη ιδιωτική εταιρεία Biobest, πατεντάρισε τη μεθοδολογία "Flying Doctors” ή “Ιπτάμενοι Γιατροί" επί το ελληνικότερο.

Η ιδέα είναι απλή:

Οι μέλισσες και οι βομβίνοι που χρησιμοποιούνται ως μέσα επικονίασης των καλλιεργειών, μπορούν επίσης να μεταφέρουν ένα μικροβιακό σκεύασμα στα φυτά, προκειμένου να ελέγξουν την Φαιά Σήψη ή Μονίλια και άλλες σημαντικές ασθένειες, που προκαλούν τεράστιες απώλειες ετησίως.

Το σύστημα "Flying Doctors", το οποίο έλαβε πολλά βραβεία, είναι έξυπνο:

Αποτελείται από ένα κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα διανομής, με βάση κυρίως τις λειτουργίες των βομβίνων.

Καθώς οι βομβίνοι αφήνουν την κυψέλη τους, περπατούν μέσα από ένα δίσκο γεμάτο με ειδικά παρασκευασμένο μικροβιακό μυκητοκτόνο ή εντομοκτόνο, το οποίο προσκολλάται στα πόδια και το σώμα τους.

Στη συνέχεια παραδίδουν αυτό το προϊόν απευθείας σε κάθε λουλούδι που επισκέπτονται.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες φρούτων ή λαχανικών, ωστόσο η εστίαση είναι επί του παρόντος σε ασθένειες που συνδέονται με το λουλούδι, όπως η Μονίλια και έντομα όπως οι Θρίπες.

Φ1

Το μικροβιακό σκεύασμα που διασπείρεται με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είναι κάποιος ανταγωνιστής ή παρασιτικός μύκητας των προσβολών, χωρίς καμία επίπτωση στην υγεία του καταναλωτή, με αποτέλεσμα η ενέργεια να θεωρείται βιολογική φυτοπροστασία (βιοπροστασία).

Εξ’ ου και η ορολογία βιομυκητοκτόνα και βιοεντομοκτόνα. Δοκιμές σε καλλιέργειες φράουλας και βατόμουρων έχουν δώσει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Στόχος είναι αργότερα να αναπτυχθούν πολλά βιολογικά μικροβιακά σκευάσματα, με εφαρμογή σε πλήθος προσβολών από εχθρούς και ασθένειες σε διάφορα καλλιεργούμενα φυτά, ώστε να καταργηθούν εντελώς οι δαπανηροί και επικίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον κλασικοί ψεκασμοί φυτοπροστασίας, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, τουλάχιστον για το αναφερόμενο στάδιο της άνθισης των φυτών.

Βιοπροστασία με εμβολιασμό βιολογικών παραγόντων ελέγχου των προσβολών, μέσω της διαδικασίας επικονίασης με μέλισσες

Η Καναδέζικη ιδιωτική εταιρεία Bee Vectoring Technologies (BVT) αναπτύσσει επίσης νέες πατενταρισμένες εφαρμογές με τις μέλισσες, τοποθετώντας ένα δίσκο οργανικού φυτοφαρμάκου μέσα σε μια κυψέλη που έχει εκτραφεί για εμπορικούς σκοπούς παραγωγής μελιού.

Η τεχνολογία του BVT που περιγράφεται στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας περιλαμβάνει μια εξειδικευμένη συσκευή για τη θεραπεία φυτών με παράγοντες ελέγχου για τη διαχείριση διαφόρων ασθενειών και παρασίτων και την ενίσχυση της απόδοσης και της ποιότητας των καλλιεργειών.

Τα μέσα ελέγχου στεγάζονται σε αφαιρούμενους δίσκους εντός ενός συστήματος διανομέα που ενσωματώνεται στο καπάκι εμπορικών κυψελών μελισσών.

Φ2

Το σύστημα BVT είναι συμβατό με τις περισσότερες εμπορικές κυψέλες μελισσών και έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια ευρεία ποικιλία φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Ένα εξ’ αυτών είναι το BVT-CR7, βιολογικός παράγοντας ελέγχου, ο οποίος αναστέλλει ή εξαλείφει κοινές ασθένειες και παράσιτα σε καλλιέργειες που έχουν επικονιαστεί από τις μέλισσες, όπως οι αμυγδαλιές, οι μηλιές, οι ηλίανθοι και τα πεπόνια.

Στις αρχικές δοκιμές σε ηλίανθο στο Οντάριο, το σύστημα BVT μέσω των μελισσών, παρέδωσε ομοιόμορφα τον παράγοντα βιολογικού ελέγχου BVT-CR7 στην καλλιέργεια και παρήγαγε αύξηση της απόδοσης κατά 31%.

Πρόσθετες εργασίες του 2016 σε ηλίανθους στις ΗΠΑ με BVT-CR7 με τη χρήση μελισσών, έδειξαν αποτελεσματική καταστολή της Σκληρωτίνια (Sclerotinia sclerotiorum), μιας δαπανηρής ασθένειας για τους ηλίανθους, για την οποία δεν υπάρχει επί του παρόντος ικανοποιητική αντιμετώπιση με κάποιο χημικό προστατευτικό διάλυμα.

Γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί περεταίρω το σύστημα και φυσικά δοκιμές, για να διευρυνθεί η χρήση του και σε άλλες καλλιέργειες και παθογόνα.

Βιοπροστασία με τη μέθοδο “Προσέλκυση και Μόλυνση”

Το Πανεπιστήμιο του Wageningen της Ολλανδίας δοκιμάζει τα τελευταία χρόνια τη βιοστρατηγική μέθοδο “Lure and Infect” ή “Προσέλκυση και Μόλυνση” επί το ελληνικότερο, με ικανοποιητικά αποτελέσματα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες προς το παρόν.

Στηρίζεται στη μεθοδολογία του Βιολογικού Ελέγχου των εντόμων με εντομοπαθογόνους μύκητες και έχουν επικεντρώσει κυρίως στην καταπολέμηση της Κηλιδόπτερης δροσόφιλας ή Μύγας της Ασίας (Drosophila suzukii), λόγω του ότι αποτελεί σχετικά νέο εχθρό για την Ευρωπαϊκή ήπειρο, με καταστρεπτικότατα αποτελέσματα στις καλλιέργειες, που εντείνονται χρόνο με το χρόνο.

Φ3

Δοκιμάστηκε λοιπόν η μέθοδος “Lure and Infect” ή “Προσέλκυση και Μόλυνση”, για τον έλεγχο του πληθυσμού της Drosophila suzukii, με τη χρήση του στελέχους Metarhizium robertsii του εντομοπαθογόνου μύκητα Metarhizium anisopliae.

Η εφαρμογή έγινε με προσέλκυση μέσω του δολωματικού θρεπτικού ελαίου Lurem-TR (μεθυλο-ισονικοτινικό). Επίσης έγινε εφαρμογή και γνωστών εμπορικών εντομοπαθογόνων όπως του Beauveria bassiana και του Isarria fumosorosea, με την ίδια μεθοδολογία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των πληθυσμών του παθογόνου κατά 94% σε σύγκριση με τους μάρτυρες.

Η άμεση συνέχιση των δοκιμών επικεντρώνεται στην αποτελεσματικότητα του τροφοελκυστικού παράγοντα, ώστε να μολύνεται το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού των παθογόνων, με συνδυασμό εντομοπαθογόνων, για σιγουρότερα αποτελέσματα, χωρίς να είναι αναγκαίος ο ψεκασμός αυτών. Έτσι εξαλείφονται τα υπολείμματα ουσιών στους καρπούς και αποφεύγεται η δαπανηρή και ενεργοβόρα ενέργεια των ψεκασμών.

Τα πειράματα συνεχίζονται σε ανοικτούς αγρούς και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης της Drosophila suzukii και πριν την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών. Φυσικά και σ’ αυτή την περίπτωση ο μακροχρόνιος σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη της μεθόδου σε πολλές καλλιέργειες και παθογόνα.

Επίλογος

Αυτές είναι κάποιες από τις νέες σκέψεις, τεχνικές και μεθοδολογίες που δοκιμάζονται στη Βιοπροστασία των καλλιεργούμενων ειδών, με σκεπτικό την ελαχιστοποίηση έως εκμηδένιση των υπολειμμάτων χημικών ουσιών στα αγροτικά προϊόντα που καταναλώνονται.

Υπάρχουν και άλλες ιδέες, σε πιο πρωταρχικά στάδια, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει δοκιμαστικές εφαρμογές στην πράξη. Αλλά και οι προαναφερόμενες μεθοδολογίες είναι ακόμη στα σπάργανά τους και χρήζουν περισσότερης ανάπτυξης και έρευνας.

Το ενθαρρυντικό από όλα τα παραπάνω είναι ότι η επιστήμη της φυτοπροστασίας άρχισε να κινείται πλέον σε άλλα μονοπάτια, με μεθοδολογίες οικολογικές, που σέβονται το περιβάλλον και τον καταναλωτή, αναγνωρίζοντας το γενικό συμπέρασμα όλων των ιατρικών και περιβαλλοντικών μελετών ότι ξεπεράσαμε κάθε όριο με τη χρήση χημικών παραγόντων.

 

 

Πηγη

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει η συγκομιδή εσπεριδοειδών για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, στην οποία μέχρι στιγμής, δεν έχουν εμφανιστεί ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς ή ασθένειες

Βλαστικά στάδια:

VLASTIKA STADIA

Διαπιστώσεις: 

Οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδευσης για τον εχθρό “Μύγα Μεσογείου” (Ceratitis capitata) παραμένουν σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα σε όλες τις περιοχές. Παρόμοια εικόνα υπάρχει από τις παρατηρήσεις στο πεδίο για τους υπόλοιπους εχθρούς (κοκκοειδή, αλευρώδεις κ.α.).

Κορυφοξήρα

KORYFOKSHRA

Συμπτώματα

Ασθένεια ξύλου, η οποία προσβάλει πιο έντονα Λεμονιές, Νερατζιές, Κιτριές αλλά και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή. Ο μύκητας εισέρχεται στο δένδρο από πληγές. Η περίοδος μόλυνσης μπορεί να είναι από Οκτώβριο ως Απρίλιο με άριστες θερμοκρασίες ανάπτυξης 14 oC - 28 oC. Οι σταγόνες ευνοούν τη μεταφορά του μολύσματος και βοηθούν στην εξάπλωση της ασθένειας. Τα συμπτώματα της, εμφανίζονται αρχικά με τη μορφή απότομου μαρασμού χλώρωσης και πτώσης των φύλλων, σταδιακή ξήρανση των ακραίων βλαστών που μπορεί να εξελιχθεί σε αποξήρανση χοντρών κλάδων ή ακόμα και αποπληξία του δέντρου.

Προκαλείται μεταχρωματισμός των αγγείων του ξύλου.

Συστάσεις

 ► Καλλιεργητικά μέτρα:

✔  Αφαίρεση και καταστροφή των ξερών βλαστών, κλαδίσκων, βραχιόνων, ξερών δένδρων.

✔   Αποφυγή δημιουργίας πληγών ιδιαίτερα στο ριζικό σύστημα αλλά και στον κορμό και τα κλαδιά κατά τις καλλιεργητικές εργασίες.

✔   Να γίνεται απολύμανση των εργαλείων κλαδεύματος.

✔   Να αποφεύγεται το όργωμα από Οκτώβρη ως Μάη.

✔   Όπου είναι δυνατό να λαμβάνονται μέτρα προστασίας των δέντρων από χαλάζι, παγετό και ανέμους (χρήση ανεμοθραυστών περιμετρικά, ανεμομικτών κλπ).

✔   Στις νέες φυτέυσεις να γίνεται χρήση υγιούς και ανθεκτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.

 ► Χημικά μέτρα: Προληπτικές επεμβάσεις με εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα . Οι ψεκασμοί πρέπει να αρχίζουν με την έναρξη της περιόδου των βροχών το Φθινόπωρο και να επαναλαμβάνονται (μέχρι αρχές της Άνοιξης). Έκτακτες επαναλήψεις μετά από παγετό ή χαλάζι.

Μύγα Μεσογείου

MYGA MESOGEIOU

Η μύγα της Μεσογείου ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες και την παρουσία ξενιστών μπορεί να φτάσει 6-8 γενιές ανά έτος. Προσβάλλει τους καρπούς των εσπεριδοειδών από την έναρξη της ωρίμανσης και μετά όπου το θηλυκό ωοτοκεί (σε ώριμους ή σχεδόν ώριμους καρπούς).

Μετά την εκκόλαψή τους οι προνύμφες ορύσσουν στοές καταστρέφοντας τη σάρκα των καρπών και αφού ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους εξέρχονται των καρπών και πέφτουν στο έδαφος όπου και νυμφώνονται.

Συμπτώματα:

Οι καρποί των εσπεριδοειδών εμφανίζουν διαφορετικά επίπεδα ευπάθειας στο έντομο ανάλογα με το είδος και την ποικιλία. Τα νεράντζια είναι πιο ευπαθή και τα λεμόνια περισσότερο ανθεκτικά. Σε ώριμους καρπούς στο σημείο του νύγματος ο φλοιός είναι σκουρόχρωμος και υπερυψωμένος, ενώ γύρω παρατηρείται ελαφρώς αποχρωματισμός κατά ζώνες. Κάτω από το σημείο του νύγματος ο καρπός σαπίζει. Εσωτερικά η σάρκα παρουσιάζει φαγώματα και σήψεις λόγω δευτερογενούς προσβολής από διάφορα παθογόνα. Οι καρποί ωριμάζουν πρόωρα και παρατηρείται καρπόπτωση.

Συστάσεις:

Καλλιεργητικά μέτρα: Συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος ή είναι πάνω στα δένδρα.

Χημικά μέτρα: Να γίνεται τακτικός έλεγχος καρπών από την έναρξη της ωρίμανσης και μετά για την διαπίστωση της παρουσίας νυγμάτων ωοτοκίας και προσβολών. Χρήση ελκυστικών παγίδων (αναρτώνται στους οπωρώνες λίγες εβδομάδες πριν οι καρποί γίνουν επιδεκτικοί προσβολής) για τον έλεγχο του πληθυσμού και εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών - με βάση τις συλλήψεις των παγίδων και το στάδιο ανάπτυξης των καρπών από την έναρξη μεταχρωματισμού και μετά (20 ενήλικα / παγίδα / εβδομάδα).

Δολωµατικοί ψεκασµοί: Δεν καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα. Έναρξη µε την αλλαγή του χρώματος των καρπών και επανάληψη κάθε 7-10 ημέρες. Η εφαρμογή γίνεται στο νότιο τμήμα της κόμης του κάθε δένδρου ή κάθε 2ου ή 3ου δένδρου και σε ύψος 1-2 m, κυρίως σε κλάδους που δεν έχουν καρπούς. Ενδείκνυται να ψεκάζονται και θάμνοι ή φράκτες περιμετρικά του οπωρώνα. Στο ψεκαστικό υγρό εκτός από το εγκεκριμένο εντομοκτόνο προσθέτουμε και ελκυστική ουσία.

Ψεκασμοί καλύψεως: Εφαρμογή µε την έναρξη της αλλαγής του χρώματος και επαναλήψεις ανάλογα µε τη διάρκεια δράσης του χρησιμοποιούμενου εντομοκτόνου και την ημερομηνία συγκομιδής.

Μαζική παγίδευση: Αποτελεί βιοτεχνολογική μέθοδο που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον. Βασίζεται σε έτοιμο δόλωμα, με την μορφή παγίδων, προσέλκυσης και θανάτωσης των ακμαίων του εντόμου με την δραστική ουσία δελταμεθρίν. Η ανάρτηση των παγίδων γίνεται νωρίς με χαμηλό πληθυσμό των εντόμων και πριν την ωρίμανση των καρπών. Συνεπώς όσοι έχουν σκοπό να ακολουθήσουν αυτήν τη μέθοδο καταπολέμησης του εντόμου θα πρέπει να ξεκινήσουν αυτή την εποχή.

Σήψεις καρπών

SHPSEIS KARPWN

Διάφορες σήψεις καρπών (π.χ.): Penicillium spp., Phytophthora spp., Alternaria spp., Botrytis cinerea

Οι μύκητες του γένους Φυτόφθορα διατηρούνται στο έδαφος.

Η μόλυνση των καρπών γίνεται με τα σταγονίδια (βροχή) που εκτινάσσουν τα σπόρια του μύκητα από την επιφάνεια του εδάφους κυρίως στους καρπούς που βρίσκονται στις ποδιές των δέντρων.

Η μόλυνση προκαλείται ανεξάρτητα από την ύπαρξη πληγής στους καρπούς. Μολυσμένοι καρποί, οι οποίοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να συγκομιστούν και να μεταδώσουν τη σήψη σε γειτονικούς υγιείς καρπούς.

Αντίθετα η μόλυνση από τα σπόρια των Πενικιλλίων προκαλείται στους καρπούς από πληγές. Μεταφέρονται με τον αέρα. 

Συμπτώματα:

Καρποί με σήψη. Αρχικά καστανή κηλίδα με ασαφή όρια. Ο φλοιός παραμένει δερματώδης με χαρακτηριστική μυρωδιά (ταγκίλα). Σε συνθήκες αυξημένης σχετικής υγρασίας, η κηλίδα καλύπτεται από λευκή εξάνθηση (μυκήλιο του μύκητα). Οι καρποί που έχουν προσβληθεί από πενικίλλια, γρήγορα γίνονται μαλακοί, υδαρείς και μουχλιάζουν (χρώμα - ανάλογα με το είδος του μύκητα).

Συστάσεις:

Καλλιεργητικές πρακτικές για διατήρηση εύρωστων δένδρων και ποιοτικών καρπών. Κλάδεμα και υποστύλωση των χαμηλών κλάδων (ποδιάς) για να έχουν απόσταση οι καρποί από το έδαφος (κατά προτίμηση πάνω από 60 εκ.).Τακτική απομάκρυνση και καταστροφή των καρπών που πέφτουν στο έδαφος (με παράχωμα ή άλλο αποτελεσματικό τρόπο). Καθυστέρηση συγκομιδής μετά από βροχή ή δροσιά. Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά την συγκομιδή, διαλογή, συσκευασία και εμπορία για να μη δημιουργούνται πάσης φύσεως τραυματισμοί στο φλοιό. Έλεγχος εντόμων που προκαλούν πληγές στην επιδερμίδα.

Χημικά μέτρα: Ψεκασμός πριν ή αμέσως την έναρξη των βροχοπτώσεων του φθινοπώρου μόνο με εγκεκριμένα σκευάσματα. Να προτιμηθούν τα χαλκούχα σκευάσματα γιατί προστατεύουν τους καρπούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και παράλληλα καταπολεμούν και άλλες ασθένειες. Καλό λούσιμο των καρπών και στο εσωτερικό της κόμης μέχρι και το 1,5 m ύψος. Επανάληψη των ψεκασμών μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

Ψευδόκοκκος

PSEYDOKOKKOS

Συμπτώματα: 

Στα σημεία επαφής των καρπών, του καρπού με το μίσχο, στις μασχάλες των κλαδιών και στα ίδια τα κλαδιά εμφανίζεται βαμβακώδες επίχρισμα (βαμβακώδεις σάκκοι). Οι καρποί υφίστανται σημαντική υποβάθμιση ως προς την εμπορική τους αξία από τα διάφορα αποχωρήματα του εντόμου και την άφθονη μελιτώδη ουσία που εκκρίνει. Εξασθενεί τα φυτά με την απομύζηση χυμών κι επιπλέον προκαλεί την ανάπτυξη καπνιάς στα μελιτώδη εκκρίματά του. Στα εσπεριδοειδή μπορεί να προκαλέσει πτώση μικρών καρπών.

Συστάσεις:

Μόνο σε οπωρώνες με σοβαρές ζημιές να γίνουν επεμβάσεις με εγκεκριμένα σκευάσματα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας σύμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθεί.

Κόκκινη ψώρα

KOKKINH PSWRA

Συμπτώματα:

Η ζημιά που προκαλείται στους καρπούς οφείλεται στην παρουσία του κοκκοειδούς (κόκκινο ψώριασμα και μαύρισμα από την καπνιά) και στις κηλίδες που δημιουργούνται μετά την απομάκρυνσή τους. Στους νεαρούς καρπούς, στα σημεία των νυγμάτων παραμορφώνονται τα κύτταρα, σκληραίνει ο φλοιός και αργότερα σχηματίζονται μικρές εσοχές, οι οποίες παραμένουν μέχρι την εποχή της συγκομιδής μειώνοντας την εμπορική τους αξία. Η απόσπαση ή το ξέπλυμα των κοκκοειδών από τον καρπό είναι δύσκολη, ακόμα και μετά από το χειρισμό τους στα συσκευαστήρια.

Συστάσεις:

Η καταπολέμηση είναι απαραίτητη μόνο στα δενδροκομεία που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές από κάποιον ή/ και από τους δύο παραπάνω εχθρούς.

 

 

Πηγη

Είναι μια παραμελημένη ομάδα παθογόνων που σχεδόν κανείς από αυτούς που εμπλέκονται στην παραγωγή ουδέποτε έδωσε την δέουσα προσοχή και σημασία.

Τα δένδρα εξασθενίζουν με τον καιρό και ξηραίνονται.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η προμήθεια υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού από το φυτώριο.

Το δεύτερο σημαντικότερο βήμα είναι η συχνή επιθεώρηση.

 

 

Πηγη

Στις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία αποδίδουν οι παραγωγοί το γεγονός ότι φέτος παραδόθηκαν μικρότερες ποσότητες βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια επεξεργασίας τοματοπολτού που λειτουργούν στην Ηλεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστο Βαλιανάτο, οι μεγαλύτερες απώλειες, που άγγιξαν το 40%, σημειώθηκαν στην πρώιμη παραγωγή.
Οι ποσότητες που παρέδωσαν τα μέλη της Ομάδας στο εργοστάσιο της «Unilever» ανήλθαν σε 12.500 τόνους από 14.500 τόνους που προέβλεπε το συμφωνητικό, ενώ το εργοστάσιο της «Κύκνος» παρέλαβε 22.000 τόνους σε σύγκριση με τους προβλεπόμενους 24.500 τόνους.

 

 

Πηγη

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 11:04

Εσπεριδοειδή (11.10.17)

Written by

 

 

Η µείωση της παραγωγής και η αυξηµένη ζήτηση από το εξωτερικό, ενίσχυσε τις τιµές του ανοικτού κελυφωτού φιστικιού, που διαµορφώνονται κατά µέσο όρο στα 7,30-7,50 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι δεν ξεπέρασαν τα 7-7,30 ευρώ.

Αισθητά υψηλότερες από το µέσο όρο οι τιµές για τον Α.Σ. Στεφανοβικείου σύµφωνα µε τον πρόεδρο του, Χρ. Κουκουτσέλο: «Η τιµή µας για το ανοιχτό φιστίκι κινήθηκε στα 7,90 ευρώ, ενώ πέρυσι κρατήθηκε στα 7,40 ευρώ».
Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση και στο γεγονός ότι «ο συνεταιρισµός έχει παρακάµψει τους µεσάζοντες εξάγοντας κατευθείαν». Ωστόσο, ο κ.  Κουκουτσέλος αξιολογώντας την κατάσταση ανέφερε ότι οι παραγωγοί είναι «χαµένοι» από πέρυσι καθώς η τιµή δεν µπόρεσε να αντισταθµίσει τις ποσοτικές απώλειες που έφτασαν το 50%.

Αντιθέτως, η χρονιά εξελίχθηκε χωρίς απώλειες για την Αίγινα «µε την τιµή να φτάνει στα 7 ευρώ το κιλό για το ανοιχτό φιστίκι», όπως ανέφερε o πρόεδρος τον Α.Σ. Φιστικοπαραγωγών,  Ν. Σταµπουλής. «Αυτή τη τιµή δεν είναι καλή αλλά δεν µπορούµε να δώσουµε κάτι παραπάνω λόγω της φορολογίας, που έχει στήσει τους συνεταιρισµούς στον τοίχο» τόνισε ο ίδιος.

 

 

Πηγη

Με βασική «τοµή» την ένταξη σε ένα νόµο όλων των διατάξεων που αφορούν το πολλα- πλασιαστικό υλικό, αλλά χωρίς ν’ ακουµπά απαρχαιωµένες προβλέψεις του νόµου 1564/1985, οι οποίες γεννούν στρεβλώσεις στην αγορά άρχισε η ζύµωση σε επίπεδο ΕΛΓΟ ενός νέου πλαισίου για την οργάνωση της παραγωγής και εµπορίας των σπόρων σποράς.

Το νέο πλαίσιο που αποτελεί το απαύγασµα συστηµατικής δουλειάς  επιστηµόνων-ερευνητών και θα τεθεί σε διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης στον ΕΛΓΟ, ώστε µετέπειτα να προωθηθεί για έγκριση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, περιλαµβάνει για πρώτη φορά το δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό, που µέχρι σήµερα αντιµετωπίζεται χωριστά, αλλά κι εκείνο των εγχώριων παραδοσιακών φυτικών ποικιλιών.

Προβλέπει παράλληλα τη δηµιουργία νοµικής βάσης διεκδίκησης δικαιωµάτων χρήσης ελληνικών παραδοσιακών ποικιλιών σε ΕΕ και τρίτες χώρες, µεριµνά για την απλούστευση των διαδικασιών εγγραφής ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο, την ταχεία έκδοση αδειών επιχειρήσεων και την εισαγωγή της πλήρους ηλεκτρονικής διακίνησης των εγγράφων µεταξύ επιχειρήσεων-υπηρεσιών. Στα θετικά του σχεδίου, που επιχειρεί συνάµα να «αποπολιτικοποιήσει» τη διοίκηση, ώστε όλες οι Αποφάσεις να λαµβάνονται σε υπηρεσιακό επίπεδο ∆ιευθύνσεων, συµπεριλαµβάνεται η µείωση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων κατά 60%, µε κατάργηση παράβολων για έκδοση αδειών λειτουργίας και ανταποδοτικών τελών 2%, 3% επί του διακινούµενου υλικού και αντικατάστασής τους µε ένα ετήσιο γενικό ανταποδοτικό τέλος.

Βέβαια στο σχέδιο, που επιδέχεται πολλών βελτιώσεων, παρατηρείται η απουσία διάκρισης µεταξύ ποικιλίας-φυτικού υλικού κλώνου, που σύµφωνα µε την Ένωση Φυτωριούχων «δηµιουργεί στρεβλώσεις». Τέλος, από το προτεινόµενο πλαίσιο απουσιάζει επίσης παντελώς και η διάκριση ανάµεσα στον διατηρητή της ποικιλίας και στον διατηρητή του φυτικού υλικού ενός κλώνου.

Διαβάστε εδώ τον 8σέλιδο φάκελο από το φύλλο 621  της Agrenda.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο που αποκάλυψε η Agrenda.

Με αφορμή το δημοσίευμα της Agrenda τις παρατηρήσεις του επί του προωθούμενου νομοσχεδίου απέστειλε ο Ηλίας Εμμανουηλίδης, εκ των συντακτών του, αναφέροντας τα ακόλουθα:

Στο εκτενές και εμπεριστατωμένο δημοσίευμα στην Agrenda της 7ης Οκτωβρίου που αφορά σ/ν για το πολλαπλασιαστικό υλικό αναγράφονται παρατηρήσεις της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας όπως: «Συντηρείται η απουσία διάκρισης μεταξύ της ποικιλίας και του κλώνου που ‘γεννά’ πολλές στρεβλώσεις στη Αγορά, και δεν γίνεται διάκριση ανάμεσα στον διατηρητή ποικιλίας από αυτόν του κλώνου».

Οι παρεμβάσεις των παραγωγικών κλάδων, όπως αυτής της Ε.Φ.Ε. είναι χρήσιμη και θα ήταν εποικοδομητικό, όταν ολόκληρο το σ/ν δημοσιευθεί στο Agronews, να παρέμβουν και άλλοι ώστε να πραγματοποιηθεί ένα είδος διαβούλευσης για να διευκρινισθούν ορισμένα σημεία, να εμπλουτισθεί και να τελειοποιηθεί ο νέος νόμος.

Επί της ‘ταμπακιέρας’, εντός του όρου ‘ποικιλία’ κατά τον νόμο αυτόν (και κατά το σχετικό Ευρωπαϊκό Δίκαιο), περιλαμβάνονται οι απλές, οι υβριδισμένες, οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες, καθώς και οι κλώνοι. Όλες οι παραπάνω (και οι κλώνοι), ανεξαρτήτως του τρόπου δημιουργίας και αναπαραγωγής τους, για να εγγραφούν στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών και στη συνέχεια στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Ποικιλιών οφείλουν να περάσουν επιτυχώς τις ίδιες εξετάσεις Δ.Ο.Σ. (Διακριτότητας, Ομοιομορφίας και Σταθερότητας). Το αν η ποικιλία είναι απλή, υβριδισμένη ή κλώνος αναφέρεται στον φάκελο της ποικιλίας που τηρεί η Υπηρεσία. Στην Αγορά η διάκριση μεταξύ απλής ποικιλίας και κλώνου πραγματοποιείται με το σχετικό διαφημιστικό σημείωμα του προμηθευτή επί της συσκευασίας του προϊόντος, δενδρυλλίων, κλπ.

Ο Διατηρητής είτε απλής ποικιλίας είτε κλώνου, έχει τις ίδιες υποχρεώσεις, δηλαδή να τις διατηρεί με τα χαρακτηριστικά με τα οποία έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών.

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 59

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΠΥΚΝΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ