Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

  • OPTYSIL RUM

Κατηγορίες

ΣΦΗΚΕΣ

H σφήκα είναι έντομο, υμενόπτερο (Hymenoptera), απόκριτο (Apocrita) και κεντροφόρο. Οι σφήκες έχουν ελάχιστο τρίχωμα και είναι πολύ έντονα χρωματισμένες. Μοιάζουν πάνοπλες συγκριτικά με τις μέλισσες και είναι κυνηγοί άλλων εντόμων, μεταξύ αυτών και των μελισσών. Η σφήκα, σε αντίθεση με την μέλισσα, επιβιώνει μετά από ένα τσίμπημα.

Οι ενήλικες σφήκες τρέφονται με ένα μεγάλο εύρος τροφών όπως πρωτεΐνες (γύρη), σακχαρούχες ουσίες (καρποί, σταφύλια, χυμοί φρούτων), οργανική ύλη σε αποσύνθεση, άλλα ζωντανά έντομα (μέλισσες, πεταλούδες κλπ).Γενικά θεωρούνται πολύ ωφέλιμα έντομα για το περιβάλλον διότι τρέφονται με μεγάλη ποσότητα νεκρής οργανικής ύλης δρώντας ως αποικοδομητές. Από μελέτες έχει διαπιστωθεί πως η νεκρή ύλη που καταναλώνει μια φωλιά σφήκας για μια περίοδο είναι μέχρι τη μάζα μίας αγελάδας !

Τα πιο συχνά είδη στην Ελλάδα είναι τα : 

  • Η κοινή σφήκα (Vespula-vulgaris)
  • Η Γερμανική σφήκα (Vespula-germanica)
  • Η Ανατολίτικη σφήκα (Vespa-orientalis)
  • Η Ευρωπαική σφήκα (Vespa-crabro)

Κατασκευάζουν φωλιές οι οποίες περιλαμβάνουν εξάγωνα κελιά σε στρώσεις, από ξύλο το οποίο συλλέγεται και πολτοποιείται από τις εργάτριες. Στην φωλιά αποθέτουν τα ωά τους, και έπειτα διέρχονται από το στάδιο της προνύμφης και της νύμφης προτού εξέλθει το ενήλικο. Το ενήλικο ανάλογα με την κοινωνική κάστα έχει ως σκοπό την τροφοδότηση της φωλιάς (αναζήτηση τροφής), το τάισμα του νεαρού γόνου και την αναπαραγωγή.

Οι φωλιές των σφηκών μοιάζουν με τις μέλισσες  ως προς τα εξάγωνα κελιά αλλά είναι γκρίζες και θυμίζουν χαρτόνι. Χτίζονται σε απρόβλεπτες θέσεις, οπός στέγες πατάρια, πέργολες, σοφίτες, παντζούρια  παραθύρων και πόρτας. Χτίζουν ακόμα και μέρη  εντελώς κατακόρυφα, και ανάλογα το είδος των σφηκών διαφέρουν σε σχήμα. Οι σφήκες δεν είναι απαραίτητα επιθετικά έντομα σε σύγκριση με τις μέλισσες.

Πρόβλημα για τον άνθρωπο

Οι σφήκες δημιουργούν προβλήματα στον άνθρωπο όταν αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς ή κτίζουν φωλιές κοντά σε οικιακούς χώρους, με αποτέλεσμα να κεντρίζουν τον άνθρωπο. Επιπλέον, οι σφήκες  δημιουργούν πρόβλημα στους μελισσοκόμους διότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επιτίθενται στα μελίσσια. Τέλος, αποτελούν εχθρό ορισμένων καλλιεργειών όπως για παράδειγμα το αμπέλι γιατί τρέφονται με ώριμους καρπούς υποβαθμίζοντας την ποιότητά τους.

Το δηλητήριο της σφήκας, δεν είναι γενικά επικίνδυνο, εκτός αν έχετε  αλλεργία.  Η πιο συνήθης αντίδραση στο κέντρισμα είναι πόνος, τσούξιμο, τοπικό οίδημα και φλεγμονή. Ορισμένα ευαίσθητα άτομα,  μπορεί να εκδηλώσουν συστηματική αλλεργική αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο με αναφυλακτικό σοκ. Χρειάζεται άμεση ιατρική επέμβαση 

Καταπολέμηση  των σφηκών 

Οικολογική Μέθοδος :

Στην περίπτωση που δεν έχουμε εντοπίσει την σφηκοφωλιά, τοποθετούμε τροφοελκυστικά δολώματα ανάλογα με τον χώρο. 

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/pagida-sfikas/vespa-trap-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/wasp-trap-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/wasp-attractant-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%86%CE%B7%CE%BA%CE%B5%CF%83-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/yellow-jacket-trap-detail

Οι ελκυστικές αυτές ουσίες μπορούν να συνδυαστούν και με κάποια κολλητική επιφάνεια (κολλητικές παγίδες) ώστε να θανατώσουν τις σφήκες

 Χημική Αντιμετώπιση :

Στην περίπτωση που γνωρίζουμε την θέση της σφηκοφωλιάς, η καλύτερη αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με την χρήση εγκεκριμένου εντομοκτόνου τα οποία εφαρμόζονται με ψεκασμό απευθείας πάνω στην φωλιά και στις γύρω επιφάνειες.

Η σφήκα κανί φώλια που καταστρέφεται μόνο εάν σκοτώσουμε την βασίλισσα.  Με αυτό τον τρόπο διώχνουμε τις σφήκες. Απωθητικό για τις σφήκες δεν έχει, φάρμακα όμως υπάρχουν πολλά. 

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/apothol-wasp-500ml-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/ficam-w-15gr-detail

 

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/entomoktona-vioktona/trianos-2-5wp-detail

Κανένα αποτέλεσμα

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Λίπανση Ελιάς

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ