Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

  • OPTYSIL RUM

Κατηγορίες

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

 

Το κουνούπι  Θεωρείται, ως ζώο, ο νούμερο ένα φονιάς ανθρώπων παγκοσμίως. 

Ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών αποτελείτε από αυγό, την προνύμφη , τη νύμφη και το ενήλικο. 

Ο λόγος που τα κουνούπια μας τσιμπάνε είναι γιατί θέλουν τις πρωτεΐνες του αίματος μας για την ωρίμανση των αυγών τους. Ως εκ τούτου, μονάχα τα θηλυκά τσιμπάνε ενώ τα αρσενικά τρέφονται με νέκταρ και γύρη που βρίσκουν στη φύση. Εφόσον το θηλυκό πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος τότε ωριμάζουν τα αβγά του τα οποία και τοποθετεί στην επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια εκκολάπτονται οι προνύμφες που τρέφονται με διάφορα οργανικά κατάλοιπα.

Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Έτσι τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν, αλλά υπάρχουν και είδη που τσιμπούν όλο το εικοσιτετράωρο. Ξεκινούν την δραστηριότητά τους γύρω στο Μάρτιο – Απρίλη, μέχρι και Οκτώβρη – Νοέμβρη ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που μόλις αναφέρθηκαν.

Τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από την κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή. 

Το τσίμπημα του κουνουπιού προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα, πρήξιμο και έντονη ενοχλητική φαγούρα. 

Στην Ελλάδα υπάρχουν κυρίως 3 διαδεδομένα γένη κουνουπιών:

  • Ο ανωφελής (Anopheles spp.) 

 Το γένος αυτών των κουνουπιών είναι ο φορέας της ελονοσίας και των ασθενειών της εγκεφαλίτιδας και φιλαρίασης.  Το ανωφελές κουνούπι ζει από 18 μέρες μέχρι 4-5 εβδομάδες,  εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες.

Η διασπορά τους δεν ξεπερνάει τα 4-5 χιλιόμετρα. Διαχειμάζουν σε κατάσταση διάπαυσης με τη μορφή ακμαίων κουνουπιών και οι εκκολάψεις των αυγών τους πραγματοποιούνται κυρίως από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο.

 

  • Το κοινό κουνούπι (Culex spp.)

Πολλαπλασιάζεται σε στάσιμα και μολυσμένα νερά αλλά και σε μέρη όπου υπάρχει αρκετή υγρασία. Τα αβγά του τα γεννάει στην επιφάνεια του νερού και αυτά επιπλέουν κατά ομάδες των 100 ή και περισσοτέρων. Ζει 10-15 μέρες αλλά σε ψυχρές συνθήκες μπορεί να ζήσει και περισσότερο. Μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια της εγκεφαλίτιδας, αλλά αρκετά δύσκολα, ενώ την ασθένεια της φιλαρίασης μόνο σε τροπικές περιοχές. Ιδιαιτερότητά του είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε είδους υδατοσυλλογές, ακόμη και σε εστίες πλούσιες σε οργανικές ύλες (π.χ. λύματα). Γενικά θεωρείται κατεξοχήν κουνούπι των κατοικημένων περιοχών.

  • Το γένος αηδής (Aedes spp.) 

Μεταδίδει τον Κίτρινο πυρετό. Αναπαράγεται μετά από πλημμύρες σε δεξαμενές βρόχινου νερού ή σε αρμυρά έλη. Η ζωή του είναι συνήθως σύντομη (10-15 μέρες) αλλά κάτω από κατάλληλες ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να ζήσει έως και μερικούς μήνες.

Κουνούπι Τίγρης

Η Υγειονομική σημασία του είδους Aedes Albopictus είναι τεράστια καθώς είναι δυνητικός φορέας πολλών σοβαρών για τον άνθρωπο ασθενειών που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Το κουνούπι Τίγρης, είναι επίσης φορέας του ιού της εγκεφαλίτιδας, του ιού του Δυτικού Νείλου και άλλων αρμποϊών.  Κάθε κουνούπι ωοαποθέτει έως και 150 αυγά κάθε λίγες ημέρες, εάν η διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει θα σκάσουν κανονικά, ενώ εάν η διάρκεια της ημέρας μικραίνει, θα παραμείνουν ως έχουν για να περάσει ο χειμώνας.

Χώρος  που συχνάζουν τα κουνούπια

Κατάλληλα ενδιαιτήματα για κουνούπια είναι οι μικρές ή μεγάλες λίμνες, τα έλη και οι βαλτή, οι ορυζώνες , τα παρόχθια ποταμόν και ρυακιών, οι κοιλότητες των βράχων, των δένδρων και του εδάφους που διατηρούν μικρές ποσότητες νερού. Άλλα ενδιαιτήματα είναι οι βόθροι και τα φρεάτια σε πόλεις και χώρια , οι δεξαμενές, ποτίστρες κατοικίδιων και παραγωγικών ζωών. Επίσης  είναι περιοχές που  διατηρούν μικρή ποσότητα νερού, γλάστρες και άλλα δοχεία σε ταράτσες , μπαλκόνια και αυλές κατοικιών, πηγάδια, κ.λπ.

Καταπολέμηση των κουνουπιών 

Η καταπολέμηση του κουνουπιών είναι δύσκολο έργο,  η δυσκολία είναι να κρατήσουμε καθαρό έναν χώρο από κουνούπια για μεγάλη διάρκεια εφόσον έχουμε επέμβει στο χώρο με τα κατάλληλα  εντομοκτόνα. 

Επιτυχής έλεγχος για τα κουνούπια επιτυγχάνεται από την αναγνώριση των σημείων αναγέννησης. Συνίσταται να σταματάτε τις δράσεις των εντόμων πριν εκκολαφθούν.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των εντόμων συνδυάζει τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και περιβαλλοντικό έλεγχο του εντόμου. 

Τοποθέτηση στα παράθυρα και τις πόρτες σήτες.  Η  χρήση ανεμιστήρων βοηθάνε αρκετά, καθώς τα κουνούπια δεν μπορούν να πετάξουν σε ρεύματα αέρα. Απομάκρυνση στάσιμων  λιμναζόντων νερών. Το πότισμα των φυτών να πραγματοποιείται πρωινές ώρες, αποφεύγοντας το υπερβολικό πότισμα. Δεν χύνουμε νερό στους εξωτερικούς χώρους των κατοικιών χωρίς λόγο.  

Αφού έχουν γίνει τα παραπάνω 

Απαιτούνται συνεχή ψεκασμοί με φάρμακα που ψεκάζονται σε κατοικημένους χώρους  και ονομάζονται φάρμακα υγειονομικής σημασίας. 

Δεδομένου λοιπόν ότι τα κουνούπια επιβιώνουν και εναποθέτουν τ’ αυγά τους κυρίως σε ανοιχτούς χώρους (αυλές, κήπους, μπαλκόνια κτλ), ο ψεκασμός με εντομοκτόνα θα πρέπει να γίνει σε αυτά τα σημεία. Για να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα θα πρέπει να ψεκάζονται και οι γύρο περιοχές από το χώρο μας,  αλλιώς το πρόβλημα θα μειωθεί αισθητά αλλά δεν θα εξαλειφθεί.

Συστηματικοί ψεκασμοί τουλάχιστον 1 φορά το μήνα ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου τα κουνούπια βρίσκονται σε έξαρση. (Αυτό εξαρτάται από  την χρήση νερού που κάνει ο καθένας).  

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/bombex-perm-25cs-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/cypermethrin-octavius-hunt-6-75fu-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/draker-10-2-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/draker-rtu-400ml-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/entomoktona-vioktona/du-dim-15-sc-3-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/entomoktona-vioktona/du-dim-2gr-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/fendona-6-sc-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/k-othrine-250wg-40gr-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/permex-22e-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/phobie-30-50cc-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/pubex-l-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/redy-400-ml-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/entomoktona-vioktona/trianos-2-5wp-detail

 

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/k-othrine-250wg-40gr-detail.html

 

Κανένα αποτέλεσμα

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Λίπανση Ελιάς

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ