Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

  • OPTYSIL RUM

Κατηγορίες

 

ΚΟΡΙΟΙ

 

 

Οι κοριοί είναι αιμομυζητικά, σχεδόν άπτερα έντομα.  Από τα 90 είδη κοριών μόνο 2 είναι παράσιτα του ανθρώπου. Το είδος Cimex. lectularious L. απαντάται στην Ελλάδα και γενικά στα Εύκρατα κλίματα. 

 

Βιολογικός κύκλος

Το σώμα τους, μεγέθους 5-7mm, είναι ωοειδές και πεπλατυσμένο, μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο πτέρωμα ή στο τοίχωμα των ξενιστών στους οποίους παρασιτούν ή να κρύβονται σε στενούς χώρους όπως οι ρωγμές των τοίχων και των ξύλινων επιφανειών.  Οι κοριοί χαρακτηρίζονται από ημιτελή μεταμόρφωση (αυγό-νύμφη-ακμαίο.  Το θηλυκό εναποθέτει κατά μέσον όρο 1-5 αυγά την ημέρα μεγέθους 1mm, μεμονωμένα, σε σχισμές. Κατά τη διάρκεια του βίου του που μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι και 12 μήνες περίπου, εναποθέτει κατά μέσο όρο 200 αυγά. Τα αυγά εκκολάπτονται σε μια βδομάδα περίπου σε θερμοκρασία 25C. O χρόνος αναπτύξεως από το στάδιο του αυγού στο ακμαίο είναι 21 ημέρες σε θερμοκρασία 30C και 120 ημέρες σε θερμοκρασία 18C.

Τα ακμαία είναι απαραίτητο να αιμομυζήσουν και μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή για αρκετούς μήνες, παραμένοντας αδρανή στα κρησφύγετά τους από τα οποία εξέρχονται με την εμφάνιση των ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον και κυρίως τις βραδινές ώρες με το μέγιστο της δραστηριότητος τους λίγο πριν το ξημέρωμα. Είναι παράσιτα σύντομων γευμάτων με επισκέψεις σε ξενιστές που είναι αδρανοποιημένοι κατά την διάρκεια του ύπνου και προσελκύονται από το εκλυόμενο διοξείδιο του άνθρακα από τον εν δυνάμει ξενιστή. Μετά από κάθε αιμομύζηση από το οπίσθιο τμήμα του εντερικού τους σωλήνα αποβάλλουν υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος. Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος ή επάνω σε τοίχο ή ταπετσαρία είναι συνήθως ενδεικτικές της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι. Επιπλέον η παρουσία τους γίνεται αισθητή από χαρακτηριστική οσμή που εκλύουν από ειδικούς αδένες, η οποία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε χώρους που δεν αερίζονται καλά.

Σχεδιασμός του ελέγχου

Όπως σε όλες τις προσβολές εντόμων  Δημόσιας Υγείας, έτσι και με τους κοριούς σημαντικό σημείο παραμένει η επιθεώρηση του χώρου για σημάδια δραστηριότητάς τους. Οι κοριοί, τα αυγά και τα αποχωρήματά τους είναι μικρά και μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. 

Για την εκτίμηση του βαθμού προσβολής είναι αναγκαίο να εξετασθούν επιμελώς τα παρακάτω σημεία, ώστε να εντοπίσουμε τυχόν έντομα, εκδύματα, αυγά κ.α

  • Υποστρώματα και σκελετούς κρεβατιών
  • Στρώματα, καναπέδες, καρέκλες, κομοδίνα και άλλα ξύλινα έπιπλα
  • Καλύμματα, μαξιλάρια, κουρτίνες
  • Πίσω από ταπετσαρίες τοίχων και σε κάδρα
  • Κάτω από χαλιά
  • Σε ηλεκτρικές πρίζες και διακόπτες
  • Κάσες παραθύρων 
  • Πατώματα (ξύλινα και σοβατεπί) 

Πριν την επέμβαση με εντομοκτόνα : 

Πλυντήριο : 

Για να εξοντώσουμε κάθε στάδιο των κοριών, το πλύσιμο πρέπει να γίνει με ζεστό νερό θερμοκρασίας μεγαλύτερης των 49C και για χρόνο μεγαλύτερο των 10 λεπτών με σαπούνι ή απορρυπαντικό και να ακολουθήσει στέγνωμα σε θερμοκρασία μεγαλύτερης των 60C και για χρόνο μεγαλύτερο των 20 λεπτών της ώρας. Το ξηρό καθάρισμα δίνει τα ίδια αποτελέσματα.

Ηλεκτρική σκούπα

Οι μολυσμένες περιοχές πρέπει να σκουπιστούν με την ηλεκτρική σκούπα. Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με υψηλή ικανότητα απορρόφησης και με χρήση φίλτρου απομακρύνει όλους τους αλλεργιογόνους παράγοντες που έχουν σχέση με τους κοριούς και τα αποχωρήματά τους. Η σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως μετά το σκούπισμα να την κλείσουμε ερμητικά σε μια νάιλον σακούλα και να την κάψουμε ή να την διαθέσουμε όπως τα υπόλοιπα οικιακά σκουπίδια.

Κλείσιμο ρωγμών και σχισμών

Κλείνουμε με σιλικόνη όλες τις ρωγμές και σχισμές σε τοίχους και πατώματα, σε ακτίνα 6-7 μέτρων από το σημείο όπου σημειώθηκε δάγκωμα από κοριό. Έτσι περιορίζουμε τα σημεία όπου οι κοριοί θα βρουν καταφύγιο.

Εφαρμογή με εντομοκτόνα:

Η εφαρμογή  από εντομοκτόνα  θα πρέπει να γίνει σε όλα τα πιθανά σημεία αποίκησης των κοριών. 

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/bombex-perm-25cs-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/cypermethrin-octavius-hunt-6-75fu-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/fendona-6-sc-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/ficam-w-15gr-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/phobie-30-50cc-detail

https://www.agrofitiki.com/index.php/online-store/ygeionomika-proionta/pubex-l-detail

Μετά την εφαρμογή από τα εντομοκτόνα: 

Είσοδος στο δωμάτιο αφού το ψεκαστικό διάλυμα έχει στεγνώσει. Να ακολουθήσει καλός αερισμός του χώρου. Εντός 10 ημερών από την εφαρμογή πρέπει να επιθεωρήσουμε τον χώρο. Εάν το πρόβλημα εμμένει πρέπει να ψεκάσουμε ξανά στους ίδιους αλλά και σε νέους χώρους όπου οι κοριοί μπορεί να μετακινήθηκαν.

Προσοχή: Οι κοριοί μετακινούνται από ψεκασμένες σε αψέκαστες επιφάνειες. Για τον λόγο αυτόν εφαρμόζουμε εντομοκτόνα σε δωμάτια γειτονικά των μολυσμένων. 

Νύγματα (τσιμπήματα)  Κοριών

Αν και το  νύγμα των κοριών είναι ανώδυνο, οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργική αντίδραση στο σάλιο του κοριού το οποίο εγχύεται στο νύγμα κατά την αιμομύζηση. Τα νύγματα του κοριού προκαλούν στους ανθρώπους πόμφους( Φουσκάλες) και κνησμό. Οι πόμφοι δεν φέρουν κόκκινο στίγμα στο κέντρο τους όπως στα νύγματα από ψύλλους. 

 

 

 

 

Κανένα αποτέλεσμα

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Λίπανση Ελιάς

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ