Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

  • OPTYSIL RUM

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ρωτήστε έναν καλλιεργητή, τι θα προτιμούσε, ένα χημικό ή ένα οργανικό λίπασμα;Οι απαντήσεις ποικίλουν και για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Εάν τώρα, μπορούσαμε να κάνουμε την ίδια ερώτηση και σε ένα φυτό, η απάντηση μάλλον θα αργούσε να δοθεί γιατί τα φυτά πραγματικά δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών λιπασμάτων.

Αυτό που μοναδικά καταλαβαίνουν τα φυτά είναι πως τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν θρεπτικά συστατικά, και είναι αυτά τα οποία χρειάζονται, μεταξύ άλλων, για να αναπτυχθούν.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των οργανικών και χημικών λιπασμάτων όσον αφορά τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο έδαφος, τα φυτά και το περιβάλλον.

Βάσει λοιπόν ποιών κριτηρίων αποφασίζει ο ευσυνείδητος καλλιεργητής;

 

Καλό θα ήταν να ξεκινούσαμε με την αποσαφήνιση κάποιων όρων προς αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης και παρερμηνείας.

Επάνω στις συσκευασίες των προϊόντων υπάρχουν πολλοί χαρακτηρισμοί, όπως: βιολογικός, ανόργανος, χημικός, συνθετικός, τεχνητός και πάει λέγοντας…

Τα καλά νέα είναι πως για αρχή μπορούμε να περιορισθούμε αλλά και να παραμείνουμε σε δύο βασικούς χαρακτηρισμούς, στο οργανικός και χημικός και η τελική επιλογή μας να γίνει σύμφωνα με αυτούς.

 

Οργανικά (βιολογικά) λιπάσματα

Οι λέξεις "βιολογικό" ή "φυσικό" στην προκειμένη περίπτωση απλά σημαίνουν ότι το προϊόν επεξεργάζεται ελάχιστα και οι θρεπτικές ουσίες παραμένουν συνδεδεμένες στις φυσικές τους μορφές αντί να εξάγονται και να εξευγενίζονται.

Το οργανικό λίπασμα συνήθως παρασκευάζεται από φυτικά ή ζωικά απόβλητα ή κονιοποιημένα ορυκτά. Παραδείγματα είναι η κοπριά και οι κομπόστες.

Συνήθως πωλούνται ως "βελτιωτικά εδάφους" και όχι ως λιπάσματα, επειδή οι αναλογίες θρεπτικών συστατικών είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν.

Τα οργανικά λιπάσματα μπορούν να υποστούν επεξεργασία σε ένα εργοστάσιο ή, στην περίπτωση της κοπριάς, σε μια γεωργική εκμετάλλευση.

 

Πλεονεκτήματα οργανικών λιπασμάτων:


• Εκτός από την απελευθέρωση θρεπτικών ουσιών, καθώς τα οργανικά λιπάσματα διασπώνται, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και αυξάνουν την ικανότητά του να συγκρατεί νερό και θρεπτικά συστατικά. Με τον καιρό, τα οργανικά λιπάσματα θα κάνουν το χώμα και τα φυτά σας υγιή και ισχυρά.

• Δεδομένου ότι πρόκειται για τα τελικά λιπάσματα βραδείας απελευθέρωσης, είναι πολύ δύσκολο να υπερλιπάνετε και τελικά να βλάψετε την καλλιέργειά σας.

• Υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος συσσώρευσης τοξικών χημικών ουσιών και αλάτων που μπορεί να είναι ολέθρια για τα φυτά.

• Τα οργανικά λιπάσματα είναι ανανεώσιμα, βιοδιασπώμενα, βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον.

• Αν και το κόστος των έτοιμων οργανικών λιπασμάτων είναι αρκετά υψηλό, θα μπορούσε κάποιος καλλιεργητής να φτιάξει το δικό του οργανικό λίπασμα (μέσω κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων).Μειονεκτήματα των οργανικών λιπασμάτων:


• Απαιτούνται μικροοργανισμοί για να διασπάσουν και να απελευθερώσουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Δεδομένου ότι χρειάζονται ζέστη και υγρασία για να κάνουν τη δουλειά τους, η αποτελεσματικότητα του οργανικού λιπάσματος περιορίζεται εποχιακά. Τα καλά νέα είναι ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί λαμβάνουν ενέργεια από την αποσύνθεση φυτικών και ζωικών ουσιών, οπότε η εφαρμογή οργανικού λιπάσματος παρέχει μια ολοκληρωμένη συσκευασία θρεπτικών συστατικών για το χώμα σας.

• Τα οργανικά λιπάσματα καταρρέουν σύμφωνα με τους κανόνες της φύσης, έτσι ώστε να μην απελευθερώνουν, τελικά, τα θρεπτικά συστατικά μόλις τα χρειάζεστε. Πρέπει να είστε υπομονετικοί - δε θα δείτε βελτίωση μέσα σε μία νύχτα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να δείτε μια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών στα φυτά σας κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών έως ότου η πρώτη εφαρμογή δείξει τις πραγματικές της προθέσεις και δυνατότητες. Μην απογοητευτείτε! Ο επιμένων νικά!

• Οι αναλογίες θρεπτικών ουσιών είναι συχνά άγνωστες και το συνολικό ποσοστό είναι χαμηλότερο από ότι στα χημικά λιπάσματα. Ωστόσο, ορισμένα βιολογικά προϊόντα, έχουν υψηλότερα ποσοστά σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

• Υπάρχει περίπτωση, λόγω του τρόπου εφαρμογής των οργανικών λιπασμάτων, πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία να χαθούν (να ξεπλυθούν) σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Χημικά λιπάσματα


Τα χημικά λιπάσματα (που ονομάζονται επίσης ανόργανα, συνθετικά, τεχνητά ή κατασκευασμένα) έχουν εξευγενιστεί για να εκχυλίσουν τα θρεπτικά συστατικά και να τα δεσμεύσουν σε συγκεκριμένες αναλογίες μαζί με άλλες χημικές ουσίες.

Αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι κατασκευασμένα από πετρελαιοειδή, πετρώματα ή ακόμη και οργανικές πηγές.

 

Μερικές από τις χημικές ουσίες μπορεί να είναι φυσικές, αλλά η διαφορά είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά σε χημικά λιπάσματα εξευγενίζονται στην καθαρή τους κατάσταση και απογυμνώνονται από ουσίες που ελέγχουν τη διαθεσιμότητα και τη διάσπασή τους, κάτι που σπάνια συμβαίνει στη φύση.

Πλεονεκτήματα χημικών λιπασμάτων:


• Δεδομένου ότι τα θρεπτικά συστατικά είναι άμεσα διαθέσιμα στα φυτά, η βελτίωση εμφανίζεται μέσα σε λίγες ημέρες.

• Παρασκευάζονται με συγκεκριμένο τρόπο για να παράγουν την ακριβή αναλογία των επιθυμητών θρεπτικών ουσιών.

• Η τυποποιημένη πλέον ετικέτα καθιστά εύκολη την κατανόηση των αναλογιών των περιεχόμενων θρεπτικών στοιχείων.

• Αποτελούν μια φθηνή λύση.

 

Μειονεκτήματα χημικών λιπασμάτων:

• Τα χημικά λιπάσματα προέρχονται κυρίως από μη ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων.

• Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών αλλά δεν κάνουν τίποτα για να στηρίξουν το έδαφος. Δεν προωθούν τη ζωή ή την υγεία του εδάφους ή τη δομή του εδάφους. Στην πραγματικότητα, τα χημικά λιπάσματα δεν αντικαθιστούν πολλά ιχνοστοιχεία που σταδιακά εξαντλούνται από επαναλαμβανόμενες καλλιέργειες φυτών, με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη καταστροφή του εδάφους.

• Επειδή τα θρεπτικά συστατικά είναι άμεσα διαθέσιμα, υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής λίπανσης μιας καλλιέργειας. Αυτό όχι μόνο μπορεί να κάψει τα φυτά αλλά να αναστατώσει ολόκληρο το οικοσύστημα.

• Τα χημικά λιπάσματα έχουν την τάση να διεισδύουν ή να απομακρύνονται από τα φυτά, απαιτώντας συνεχώς πρόσθετες εφαρμογές.

• Επαναλαμβανόμενες εφαρμογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε τοξική συσσώρευση χημικών ουσιών όπως το αρσενικό, το κάδμιο και το ουράνιο στο έδαφος. Αυτές οι τοξικές χημικές μάλλον τελικά καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή.

• Η μακροπρόθεσμη χρήση χημικού λιπάσματος μπορεί να αλλάξει το pH του εδάφους, να αναστατώσει τα ευεργετικά μικροβιακά οικοσυστήματα, να αυξήσει τα παράσιτα και ακόμη και να συμβάλει στην απελευθέρωση αερίων θερμοκηπίου.

 

Κάνοντας τελικά τη σωστή επιλογή

Είναι πλέον καιρός να απομυθοποιήσουμε τόσο τα οργανικά όσο και τα ανόργανα προϊόντα θρέψης.

Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα συστατικά που περιέχονται σε αυτά τα προϊόντα, καθώς και στην εκπαίδευσή μας για το πώς, γιατί και από πού προήλθαν, θα βοηθούσε πολύ στη λήψη καλύτερων αποφάσεων σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο χωράφι.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο είναι πως με το οργανικό λίπασμα ταΐζουμε το έδαφος ενώ με το χημικό, το φυτό.

 

Σίγουρα χρειάζονται και τα δύο διότι το φυτό θα συγκομισθεί και θα φύγει, δίνοντας σαφώς εισόδημα στο παραγωγό.

Αυτό όμως που μένει είναι το χώμα, το οποίο εάν καταστραφεί, το επόμενο φυτό δε θα ευδοκιμήσει.

Από την άλλη, ο κόσμος δεν μπορεί να τραφεί μόνο με κοπριά και κομπόστα.

Υπάρχει για ακόμη μία φορά η ανάγκη του μέτρου και της σωστής χρήσης των σκευασμάτων.
Εφαρμογή των χημικών λιπασμάτων χωρίς υπερβολές, με το σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο.

Πηγή

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 09:19

Πληρωμή σε δικαιούχους αγρότες απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Written by

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή έγινε το διάστημα από 17/1/2020 έως 21/01/2020 και αφορά 91 δικαιούχους.
Το σύνολο των δικαιούχων που πληρώθηκαν ανέρχονται σε 91 και το συνολικό ποσό που κατεβλήθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανέρχεται σε 706.561,86 ευρώ.

Τα ποσά στο pdf παρακάτω.

 

Πηγή

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, υπό τον τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», θα αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το σχέδιο νόμου αναφέρει οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.

Για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, κατατάσσονται από 1/1/2020 σε έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες, των οποίων η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για το κλάδο κύριας σύνταξης αντιστοιχεί:

Ποσά μηνιαίων εισφορών κλάδου σύνταξης σε ευρώ

1η κατηγορία
Για το 2020 - 87
Για το 2021 - 89
Για το 2022 - 91

2η κατηγορία
Για το 2020 - 104
Για το 2021 - 107
Για το 2022 - 110

3η κατηγορία
Για το 2020 - 132
Για το 2021 - 136
Για το 2022 - 139

4η κατηγορία
Για το 2020 - 166
Για το 2021 - 171
Για το 2022 - 175

5η κατηγορία
Για το 2020 - 207
Για το 2021 - 212
Για το 2022 - 218

6η κατηγορία
Για το 2020 - 280
Για το 2021 - 288
Για το 2022 - 295

Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία από τις (έξι) ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη σε μία από τις έξι είναι υποχρεωτική. Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία κατατάσσεται υποχρεωτικά στη πρώτη.Ο ασφαλισμένος μπορεί με αίτησή του να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία να επιλέξει κατώτερη.

H αίτηση επιλογής δύναται να υποβάλλεται και ηλεκτρονικά.Αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται οποτεδήποτε, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης.

Σε πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι ασφαλισμένοι επιλέγουν εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμουτην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν άλλως κατατάσσονται στη πρώτη ασφαλιστική κατηγορία.

Οι ανωτέρω ασφαλισμένοι κατατάσσονται υποχρεωτικά για τον κλάδο υγείας στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία που κατατάσσονται για τον κλάδο κύριας σύνταξης.

Aπό 1/1/2023 τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ' έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου δια του δύο (2). Ο ανωτέρω συντελεστής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερος του ποσοστού μεταβολήςτου μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω συντελεστή το ποσόν της εισφοράς παραμένει στα επίπεδα του προηγουμένου έτους5. Υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ΟΓΑ έχουν:
α. οι ασφαλισμένοι κατά το άρθρο 55 του ν.4387/2016, αγρότες και λοιπές κατηγορίες, οι οποίοι σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις ασφαλίζονται ή αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία στον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

β. Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, και οι οποίοι απασχολούνται εποχικά για χρονικό διάστημα μέχρι 150 ημέρες ετησίως σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, οι οποίες μεταποιούν, τυποποιούν και διακινούν προϊόντα εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και κάθε είδους εκτροφών, και οι οποίοι συνεχίζουν να ασφαλίζονται ως αυτοτελώς απασχολούμενοι αγρότες, εξαιρούμενοι της ασφάλισής τους ως μισθωτοί για την απασχόλησή τους αυτή. Το συνολικό χρονικό διάστημα των 150 ημερών μπορεί να κατανεμηθεί κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τις ανάγκες τις επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.

γ. Τα πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στο μέτρο της πρώιμης παύσης της γεωργικής δραστηριότητας σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) υπ` αριθμ. 1096/88 του Συμβουλίου της 25ης Απριλίου 1988, σχετικά με την καθιέρωση κοινοτικού καθεστώτος για την ενθάρρυνση της παύσης της γεωργικής δραστηριότητας. Η ένταξη στο ανωτέρω μέτρο δεν αποτελεί λόγο διακοπής της ασφάλισης των αγροτών στον Ε.Φ.Κ.Α., τόσο για τους δικαιούχους όσο και τις συζύγους τους. Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου, και μέχρι συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους, οι εντασσόμενοι σε αυτό αγρότες και οι σύζυγοί τους, λογίζονται ως ενεργοί αγρότες σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Τα ανωτέρω ισχύουν ακόμα και σε περίπτωση που το μέτρο λήξει πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας των εντασσομένων σε αυτό.

δ. Στους κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών, καθώς και στα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μέχρι 100kW.

Από 1/1/2020 οι ασφαλισμένοι στο Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ, καταβάλλουν την ακόλουθη εισφορά:

1η κατηγορία - 2 ευρώ

2η κατηγορία - 2 ευρώ

3η κατηγορία - 3 ευρώ

4η κατηγορία - 3 ευρώ

5η κατηγορία - 4 ευρώ

6η κατηγορία - 6 ευρώ

Η εισφορά υπέρ Αγροτικής εστίας συνεισπράττεται με τις εισφορές για τον κλάδο σύνταξης.

Από 1/1/2020 η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ ορίζεται:

1η (υποχρεωτική) - 3 για υγεία σε χρήμα 29 για υγεία σε είδος

2η κατηγορία - 3 για υγεία σε χρήμα 35 για υγεία σε είδος

3η κατηγορία - 3 για υγεία σε χρήμα 35 για υγεία σε είδος

4η κατηγορία - 3 για υγεία σε χρήμα 35 για υγεία σε είδος

5η κατηγορία - 3 για υγεία σε χρήμα 35 για υγεία σε είδος

6η κατηγορία - 3 για υγεία σε χρήμα 35 για υγεία σε είδος

Από 1-1ου-2023 τα κατά την προηγούμενη παράγραφο ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ' έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου δια του δύο (2). Ο ανωτέρω συντελεστής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερος του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω συντελεστή το ποσόν της εισφοράς παραμένει στα επίπεδα του προηγουμένου έτους. Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ κατατάσσονται υποχρεωτικά για τον κλάδο υγείας στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία που επιλέγουν για τον κλάδο κύριας σύνταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Οργανισμό, οι αποζημιώσεις θα τρέξουν έως το τέλος Ιανουαρίου.

Θα αφορούν δε, ζημιές στην φυτική παραγωγή που συνέβησαν μέσα στο 2019.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου στην διαύγεια και την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, εγκρίνεται δέσμευση πίστωσης ύψους είκοσι εκατομμύρια ευρώ (20.000.000,00 €) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του(ης) 67.01.000 Ασφαλιστικές αποζημιώσεις ΕΛ.Γ.Α. φυτικού τομέα του οικονομικού έτους 2020 για Ασφαλιστικές αποζημιώσεις ΕΛ.Γ.Α. φυτικού τομέα.

 

Δείτε την απόφαση πατώντας εδώ

 

Πηγή

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του προσχεδίου του ασφαλιστικού Βρούτση, που αντικαθιστά το άρθρο 36 του νόμου Κατρούγκαλου.

Ένα καλό νέο για τους χιλιάδες μισθωτούς που ασκούν ταυτόχρονα ελεύθερο επάγγελμα ή έχουν παράλληλα και αγροτική δραστηριότητα επιφυλάσσει το σχέδιο Βρούτση για το ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 32 του προσχεδίου, μισθωτοί που ασκούν ταυτόχρονα και ελεύθερο επάγγελμα ή αγροτική δραστηριότητα, θα πληρώνουν μόνο μια εισφορά προς τον ΕΦΚΑ, δηλαδή αυτήν που παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό τους.

Μέχρι σήμερα με το νόμο Κατρούγκαλου, μισθωτοί με αγροτική δραστηριότητα καλούνταν να πληρώσουν και δεύτερη εισφορά (για την αγροτική τους δραστηριότητα), εφόσον το καθαρό τους εισόδημα από αυτήν την αγροτική τους δραστηριότητα ήταν έως 4.923 ευρώ.

Βέβαια, όπως προβλέπεται στο ίδιο νομοσχέδιο, αν κάποιος είναι μισθωτός σε δυο ή τρεις για παράδειγμα εργοδότες, θα καλείται να πληρώνει μια εισφορά για κάθε μισθωτή απασχόληση που έχει..

 

Πηγή

Συνάντηση στο Χανδρινό θα πραγματοποιήσουν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας για τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Κώστας Αποστολόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, «οι τιμές παραγωγού στην περιοχή βρίσκονται στα 2,05 ευρώ το κιλό για την καλή ποιότητα ελαιολάδου. Πέρσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για το εισόδημα των παραγωγών και φέτος περιμέναμε καλές τιμές. Με αυτές τις τιμές όμως δεν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος καλλιέργειας της επόμενης χρονιάς. Ζητάμε μια οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε φετος. Από υποσχέσεις χορτάσαμε στη συνάντηση που θα κάνουμε θα αποφασίσουμε αν και πως θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού αναφέρει τα εξής:

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια βλέπουμε την παράγωγης μας να καταστρέφεται την μια χρόνια από τον δάκο γλοιοσποροιο και την δεύτερη από τις χαμηλές τιμές. Φτάνουμε στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου. Το λαδί μας το περνούν σε πολύ  χαμηλή τιμή κάτω από το κόστος παράγωγης και εμείς χορτάσαμε από λόγια, υπόσχεσης και από ένα σορό ανάλυσης για το ελαιόλαδο.

Κανένα μετρό στήριξης τον ελαιοπαραγωγών που καταστρέφονται από την κυβέρνηση. Που το μόνο που κάνουν τη ώρα που η αγρότες είναι αναγκασμένη να βγουν στους δρόμους για να παλέψουν για την επιβίωση τους είναι να στέλνουν κλητήρια για αγροτοδικεια από της κινητοποίησης του 2016 για εκφοβισμό των αγροτών δεν πρόκειται να μας φοβίσουν θα μας βρίσκουν συνεχεία μπροστά τους.  ΤΑ αιτήματα μας είναι αιτήματα επιβίωσης.

Για αυτό συνάδελφοι αγρότες καλούμαστε να πάρουμε την κατάσταση στα χεριά μας. Η απογοήτευση δε βοηθά, η αγανάκτηση μόνη της δε φτάνει! Οι διάφοροι «παράγοντες» που τάζουν λύση στα προβλήματα μας αποκοιμίζουν για να μένουμε στον καναπέ, μακριά από κινητοποιήσεις που κοντράρουν τις πολιτικές που μας τσακίζουν. Εμείς, μόνοι μας, οργανωμένα θα παλέψουμε για την επιβίωσή μας.

Καλούμε στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία μας στο Χανδρινού, την Πέμπτη (23 Ιανουαρίου) και ώρα 19 00 μ.μ. για την οργάνωση του αγώνα μας   και την συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις.

Ζητάμε:

Κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών που χάθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών
Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.
Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να ασφαλίζει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση: Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των αγροτοδικείων. Να πάψουν οι διώξεις, η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων μας. Καλούμε τους αγρότες να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουμε τις επόμενες μέρες».

Πηγή

Αυτό προκύπτει από τον προϋπολογισμό του οργανισμού που ενέκρινε ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, για το 2020, τα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε 179 εκατ. Ευρώ, 2 εκατ. Ευρώ δηλαδή αυξημένα, σε σύγκριση με πέρσι.


Σε σχέση με τις δαπάνες, ο ΕΛΓΑ, αναμένει να είναι μικρότερες από του 2019. Συγκεκριμένα, τις προϋπολογίζει για το 2020 σε 168,2 εκατ. Ευρώ, ενώ πέρσι ήταν σχεδόν 202 εκατ. Ευρώ.

Πηγή

Σε μια σειρά από διευκρινήσεις σχετικά με τη χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε. και την υποχρέωση υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) προχώρησε το ΥπΑΑΤ.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο που έχει αναρτηθεί στην διαύγεια, για τη χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε., εκτός των άλλων προβλεπόμενων δικαιολογητικών, υποβάλλεται στο αρμόδιο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε.) από το δικαιούχο, υποχρεωτικά, αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, η οποία θα πρέπει να έχει υποβληθεί, εντός των ημερομηνιών που τίθενται κατ΄ έτος από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Δεν γίνονται αποδεκτές και δεν εξετάζονται οι δηλώσεις Ε.Α.Ε. που έχουν υποβληθεί μετά τη λήξη του ημερολογιακού έτους που αφορούν (π.χ. Ε.Α.Ε. έτους 2019 γίνεται αποδεκτή και εξετάζεται από τα Τ.Α.Α.Ε. εφόσον έχει υποβληθεί εντός του έτους 2019).

Σύμφωνα με όσα μας είπαν από το αρμόδιο τμήμα του ΥπΑΑΤ για την εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Στρατάκος, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν και η εγκύκλιος βγήκε με αφορμή ερωτήματα παραγωγών.

Πηγή

Σε «αναµµένα κάρβουνα» κάθονται, εκ νέου, αυτή τη χρονική περίοδο οι ελληνικές βιοµηχανίες κοµπόστας που δραστηριοποιούνται και στην αµερικανική αγορά, πουλώντας κάθε χρόνο προϊόντα αξίας περίπου 50 εκατ. δολαρίων, επί συνόλου εξαγωγών του κλάδου διεθνώς που κυµαίνονται από 300 έως 400 εκατ. ευρώ, ανάλογα τη χρονιά. Ο λόγος της αγωνίας τους έχει να κάνει µε την επικείµενη «ετυµηγορία» του αρµόδιου αµερικανικού κρατικού φορέα «USTR» αναφορικά µε την τακτική που θα ακολουθηθεί εφεξής γύρω από τη δασµολογική τακτική της Ουάσιγκτον, σε σχέση µε τα προϊόντα της ΕΕ. «Περιµένουµε ανά πάσα στιγµή τα αποτελέσµατα του review που έγινε τις προηγούµενες ηµέρες, τα οποία µπορεί να κρύβουν ελπίδες, αλλά κι κινδύνους», είπε στην Agrenda ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου.

Όπως εξήγησε, προηγήθηκε, από τις αρχές ∆εκεµβρίου του προηγούµενου χρόνου, µέχρι και την περασµένη ∆ευτέρα 13 Ιανουαρίου, ένα εκτεταµένο πρόγραµµα επαναξιολόγησης των δασµών, συνολικού ύψους 7,5 δισ. δολαρίων που έχουν επιβληθεί σε ευρωπαϊκά προϊόντα, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνονται και οι ελληνικές κοµπόστες, έχοντας επιβαρυνθεί ήδη µε πρόσθετο φόρο 25%.

Όσο διήρκεσε η διαδικασία της επαναξιολόγησης, πέρασαν από «ψιλό κόσκινο» τόσο τα προϊόντα που έχουν ήδη τιµωρηθεί µε δασµούς, όσο κι εκείνα που δεν έχουν ενταχθεί ακόµη στη σχετική µαύρη λίστα, ώστε να αποφασιστεί αν κάτι θα πρέπει να αλλάξει µε τα πρώτα, ως προς το ύψος του επιβληθέντος φόρου και αν τα δεύτερα θα εξακολουθήσουν να απολαµβάνουν «ασυλία» ή θα υπαχθούν και αυτά σε δασµούς.

«Θα µου φανεί περίεργο αν τελικώς αποφασιστεί να αυξηθεί ο δασµός στην κοµπόστα από το 25% που είναι σήµερα. Θα έλεγα πως υπάρχει πιθανότητα να µειωθεί αυτός ο φόρος ή και να εξαλειφθεί ακόµη. Αλλά πρέπει να περιµένουµε να δούµε», τόνισε ο κ. Αποστόλου, δηλώνοντας συγκρατηµένα αισιόδοξος ενόψει των ανακοινώσεων του USTR.

Την αισιοδοξία του αυτή ο επικεφαλής της ΕΚΕ ανέφερε πως την αντλεί από το γεγονός πως τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρµόδιος για τις ∆ιεθνείς Οικονοµικές Σχέσεις, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, όσο και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, έχουν πάρει πολύ «ζεστά» το θέµα και έχουν προχωρηµένες επαφές µε τους Αµερικανούς. Ο υφυπουργός µάλιστα έθεσε το πρόβληµα της ελληνικής κοµπόστας και στις επαφές του (στην πρόσφατη επίσηµη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον) µε τον αναπληρωτή υπουργό Εµπορίου των ΗΠΑ Τζεφ Γκέρις, ο οποίος προΐσταται του αρµόδιου γραφείου που αποφασίζει για τους δασµούς.

Η υπερασπιστική γραµµή που ανέπτυξε η ελληνική πλευρά προς τους Αµερικανούς περιλάµβανε, µεταξύ άλλων, το επιχείρηµα πως ούτως ή άλλως η ντόπια παραγωγή κοµπόστας των ΗΠΑ δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες της αµερικανικής αγοράς. Ως εκ τούτου το ελληνικό προϊόν δεν «κλέβει» µερίδιο από τις τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου και πως -εν τέλει- το µόνο που επιτυγχάνεται µε αυτή την πολιτική, είναι να υποκατασταθεί η ελληνική κοµπόστα από όµοιο προϊόν που παράγεται σε Λατινική Αµερικής αλλά και από την Κίνα.

Παροµοίως τους επισηµάνθηκε ότι µε τους δασµούς επιβαρύνεται και η τσέπη όσων Αµερικανών καταναλωτών εξακολουθούν να προτιµούν την ελληνική κοµπόστα, καθώς ο δασµολογικός φόρος µετακυλίεται στο τελικό κόστος προϊόντος στο σούπερ µάρκετ. Επίσης υποχωρεί ο τζίρος των αµερικανικών εισαγωγικών επιχειρήσεων, όσο χάνουν µερίδιο τα ελληνικά προϊόντα και δέχονται πλήγµα και οι βιοµηχανίες των ΗΠΑ που κατασκευάζουν ειδικά κοπτικά µηχανήµατα που χρησιµοποιούν ελληνικές κονσερβοποιίες στις γραµµές τους.

 

Πηγή

Αυξηµένη ζήτηση γνωρίζει το ελληνικό ακτινίδιο από τις αρχές του έτους, µε τους παράγοντες της αγοράς να εκτιµούν πως εφόσον «συνεχιστεί ο χειµώνας» µέχρι και τα τέλη του Φεβρουαρίου, οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να βαίνουν αυξανόµενες.

Σε αυτό το εµπορικό µείγµα που διαµορφώνει η περιορισµένη παραγωγή στο Βόρειο Ηµισφαίριο αλλά και η βαρυχειµωνιά έχει σηµειωθεί µια αύξηση της τιµής αναχώρησης κοντά στα 5 λεπτά το κιλό. Σηµειώνεται ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει τον Μάιο για τους συνεταιρισµούς, οπότε θα διαµορφωθεί και η τιµή του παραγωγού. Ωστόσο µέχρι στιγµής από τις αγοραπωλησίες ανάµεσα σε παραγωγούς και εµπόρους τα δεδοµένα δίνουν µέση τιµή στα 55 λεπτά το κιλό. Υπενθυµίζεται ότι την περασµένη χρονιά η τιµή παραγωγού κυµάνθηκε από τα 37 µέχρι τα 45 λεπτά το κιλό.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για µια καλή χρονιά σε γενικές γραµµές για το ακτινίδιο, µε µοναδικό σκοτεινό  σηµείο τις αποστολές χύµα στην Ιταλία, οι οποίες αφενός στερούν ποσοστά επί της προστιθέµενης αξίας του εγχώριου προϊόντος, αφετέρου βγάζουν από τη δύσκολη θέση την τυποποίηση της γειτονικής ‘χώρας που φέτος είχε µειωµένη παραγωγή να διαχειριστεί. Να σηµειωθεί ότι στοιχεία µελέτης του Incofruit Hellas έδειξαν ότι η µέση τιµή που πλήρωσαν οι Ιταλοί το 2018 για το ελληνικό ακτινίδιο ήταν στα 57 λεπτά το κιλό, ενώ κατόπιν οι ίδιοι πωλούσαν και τα δικά µας ακτινίδια µε µέση τιµή στα επίπεδα των 1,5 ευρώ το κιλό.

Πηγή

Σελίδα 1 από 133

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Λίπανση Ελιάς

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ