Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

  • OPTYSIL RUM

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Αγροτικά Νέα

Αγροτικά Νέα (644)

Στα 0,48 ευρώ το κιλό έκλεισε η Οργάνωση Παραγωγών Βάμβακος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού. Παρόλο που το βαμβάκι φέτος είχε πολύ καλά χαρακτηριστικά, η ντόπια αγορά κινήθηκε σε τιμές πολύ κοντά στα 40 λεπτά. Εντούτοις η Οργάνωση Παραγωγών Ορχομενού κατάφερε τη φετινή χρονιά να φτάσει σε τιμή ρεκόρ, αποδεικνύοντας ότι ξέρει να αξιοποιεί σωστά τη δύναμη και τις συνεργασίες της.

Η τιμή αυτή ήταν αποτέλεσμα συμβολαίου μεταξύ της οργάνωσης, του εκκοκκιστηρίου ΜΙΧΑ και της εταιρείας Greenco. Ο σπόρος που επιλέχθηκε είναι ο FIDEL και ακολουθήθηκαν όλες οι σωστές πρακτικές καλλιέργειας και συγκομιδής. Έγινε συγκέντρωση του παραγώμενου προϊόντος σε ξεχωριστό σκεπαστό χώρο στα εκκοκκιστήρια, με τον μέσο όρο υγρασίας να μην ξεπερνά το 10%. Έτσι δόθηκε το μπόνους των 6 λεπτών από το μέσο όρο της τιμής των εκκοκκιστηρίων της περιοχής, ο οποίος είχε κλείσει συμβολαιακά πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου του 2019. Όλες οι υπόλοιπες ποικιλίες τιμολογήθηκαν στα 45 λεπτά το κιλό για τους παραγωγούς της οργάνωσης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Τσαγαλάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού και μέλος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, «είναι η τέταρτη χρονιά που καταφέραμε να πιάσουμε την υψηλότερη τιμή παραγωγού στην Ελλάδα. Αυτό έγινε εφικτό πρώτα από όλα επειδή τα μέλη του συνεταιρισμού μας παραδίνουν την παραγωγή τους. Από την άλλη ειδική Επιτροπή του συνεταιρισμού έκανε διαπραγματεύσεις με τα εκκοκιστήρια της περιοχής. Εμείς ζητήσαμε να μας πουν πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω και μας παρέδωσαν τις προτάσεις τους σε κλειστούς φακέλους. Η ανώτερη τιμή ήταν 6 λεπτά πάνω από την μέση τιμή παραγωγού στην περιοχή μας. Αυτή η πρόταση ψηφίστηκε από τα μέλη μας. Προϋπόθεση στην συμφωνία ήταν να μην έχει υγρασία το προϊόν που παραδίνουν οι παραγωγοί».

 

Πηγή

Σε αναθεώρηση των προδιαγραφών για δυο πρότυπα AGRO και στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για δυο νέα πρότυπα προχώρησε ο ΕΛΓΟ.

Σχετική ενημέρωση για τις εξελίξεις αυτές παρέσχε ο οργανισμός σε σχετική εκδήλωση στο πλαίσιο της Agrotica, στην οποία αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα οφέλη από τα νέα πρότυπα αλλά και από την αναθεώρηση των ήδη υπάρχοντων.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Σπέντζου, υπεύθυνη από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο ως οργανισμός εκδώσαμε μια κατευθυντήρια οδηγία για την πιστοποίηση ως προς το πρότυπο AGRO 2-4, η οποία είναι πολύ σημαντική για τους παραγωγούς βάμβακος αλλά και τις επιχειρήσεις (π.χ.) εκκοκκιστήρια γιατί το σήμα που παίρνει το βαμβάκι αυτό, το προτιμούν μεγάλες φίρμες για τα ρούχα τους.

Το νέο αυτό πρότυπο για το βαμβάκι προέκυψε έπειτα από συνεργασία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τον Better Cotton Initiative (BCI), έναν παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που εργάζεται για την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου βάμβακος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ως εξής:Νέα έκδοση προδιαγραφών που αφορούν στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση (πρότυπα της σειράς AGRO 2)

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ) λαμβάνοντας υπόψη: α) τις εξελίξεις στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, β) την εμπειρία από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή των προτύπων AGRO 2, γ) τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και γεωργικών εκμεταλλεύσεων του κλάδου, δ) την ανάγκη βελτίωσης, απλούστευσης, καθώς και επέκτασης των προδιαγραφών στην υπόλοιπη αλυσίδα παραγωγής και ε) την ανάγκη ανάδειξης και προώθησης των παραγόμενων προϊόντων μέσω της πιστοποίησής τους, προέβη στην επεξεργασία του συνόλου των απαιτήσεων των προτύπων της σειράς AGRO 2, με σκοπό την ουσιαστική αναθεώρησή τους, καθώς και την εκπόνηση νέων προδιαγραφών.

Το έργο αυτό υλοποιήθηκε με τη λειτουργία ειδικής Τεχνικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν κατά τρόπο αντιπροσωπευτικό εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων, φορέων πιστοποίησης, δημόσιων υπηρεσιών, συλλογικών οργάνων κλπ, ακολουθώντας διεθνείς κανόνες τυποποίησης με ενιαία, ομοιόμορφη και πρωτίστως αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία διασφαλίζοντας την ολιστική αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και την αντικειμενικότητα των προδιαγραφών ως προς τη σύγκρουση συμφερόντων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά την ολοκλήρωση της εκπόνησης, της δημόσιας διαβούλευσης των νέων απαιτήσεων και της κοινοποίησής τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε και θέτει σε ισχύ τα κάτωθι:

α) 3η έκδοση των προτύπων AGRO 2-1 και AGRO 2-2 (προδιαγραφές για όλη τη φυτική παραγωγή), στα οποία ενσωματώθηκαν στοιχεία από τα πρότυπα AGRO 2-2/1, AGRO 2-2/2 και AGRO 2-2/3 αντικαθιστώντας την ξεχωριστή έκδοσή τους (προδιαγραφές σε ορισμένα είδη καλλιεργειών)
AGRO 2-1: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος - Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 1: Προδιαγραφή».
AGRO 2-2: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος - Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 2: Απαιτήσεις για την εφαρμογή στη φυτική παραγωγή».

β) 1 η έκδοση των προτύπων AGRO 2-3 και AGRO 2-4: AGRO 2-3: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος - Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 3: Απαιτήσεις για την τυποποίηση/συσκευασία ή/και διάθεση στην αγορά προϊόντων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης».
AGRO 2-4: «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος - Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 4: Απαιτήσεις για την εκκόκκιση ή/και διάθεση στην αγορά εκκοκκισμένου βάμβακος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης».

γ) έκδοση νέων Κατευθυντήριων Οδηγιών για την πιστοποίηση των προτύπων: Κατευθυντήρια Οδηγία για την πιστοποίηση ως προς τα πρότυπα AGRO 2-1 & 2-2 (3 η έκδοση). Κατευθυντήρια Οδηγία για την πιστοποίηση ως προς το πρότυπο AGRO 2-3 (1η έκδοση). Κατευθυντήρια Οδηγία για την πιστοποίηση ως προς το πρότυπο AGRO 2-4 (1η έκδοση).

Για τις επιχειρήσεις/Φορείς Πιστοποίησης που ήδη εφαρμόζουν τα πρότυπα AGRO 2-1 και 2-2, ορίζεται μεταβατικό χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών (από την ημερομηνία έγκρισης των νέων εκδόσεων των παραπάνω εγγράφων - 05.12.2019) για τη συμμόρφωση με τις νέες απαιτήσεις.

Τα παραπάνω πρότυπα και κατευθυντήριες οδηγίες διατίθενται πλέον δωρεάν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Πηγή

Συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων με καλούς ρυθμούς. Μέχρι 31/1 οι εξαγωγές ανέρχονται σε 108.850 τόνους έναντι 74.987 που ήταν πέρσι.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών, λεμονιών, αγγουριών και μήλων, με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου. Eιδικότερα δε στα μήλα η συνολική αύξηση των εξαγωγών είναι της τάξης του 7%.

Η εξαγωγή μανταρινιών εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς (18,1%) ανερχόμενη μέχρι 31/1 σε 105.109 τόνους, έναντι 88.985 που ήταν πέρσι.

Η εξαγωγή τοματών και φράουλας (1/10/19-31/1/20) ανέρχεται σε 6.326 και 4.068 αντίστοιχα, έναντι 5.239 και 1.680 τόνους που ήταν αντίστοιχα πέρσι.

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, αναφερόμενος στο Brexit δήλωσε: «Σήμερα τα μεσάνυκτα η ΕΕ θα χάσει για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της. Με την αποχώρηση 66 εκατομμυρίων κατοίκων, η ΕΕ θα μειωθεί στα περίπου 446 εκατομμύρια πολιτών.

Οι καθημερινές συναλλαγές στο εμπόριο φρούτων και λαχανικών μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα συνεχιστούν χωρίς αλλαγή ως το τέλος του 2020. Στην ενδεκάμηνη μεταβατική περιόδο Η.Β. και Ε.Ε. θα διαπραγματευθούν τη μελλοντική τους σχέση.

Πιστεύουμε ότι οι 11 μήνες είναι αρκετό διάστημα για σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας «μηδενικών δασμών, μηδενικών ποσοστώσεων» και για τα φρούτα και λαχανικά, ενώ εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα είναι ένα καταστροφικό «no-deal Brexit» που θα έχει ως αποτέλεσμα το εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ να διέπεται από το 2021 στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που θα οδηγήσει σε δασμούς εισαγωγής και ελέγχους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 25 - 31/1/2020, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 157.237 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 178.642 τόνων
Μανταρίνια 105.109 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 88.985 τόνων
Λεμόνια 2.932 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 3.572 τόνων
Γκρέιπ Φρουτ 243 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 299 τόνων
Μήλα 48.099 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 44.947 τόνων
Αγγούρια 20.659 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 19.214 τόνων
Ακτινίδια 108.850 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 74.987 τόνων

 

Πηγή

Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί των ευεργετικών ωφελίμων βακτηρίων, θα πρέπει πρώτα να αναφερθούμε στη ριζόσφαιρα.

Γιατί;
Επειδή στη ριζόσφαιρα συμβαίνουν όλες οι βακτηριακές δράσεις, είναι στην ουσία το μέρος όπου τα βακτήρια κάνουν πάρτυ.
Συχνά η περιοχή της ριζόσφαιρας, η περιοχή δηλαδή γύρω από τις ρίζες του φυτού, αναφέρεται ως «το τελευταίο σύνορο της γεωργικής επιστήμης».

Τι κάνει όμως τη ριζόσφαιρα πιο ξεχωριστή από άλλες περιοχές του εδάφους;

Οι ρίζες απελευθερώνουν ειδικές ενώσεις, (διαδικασία εξίδρωσης), οι οποίες αλληλεπιδρούν με τα μικρόβια, λειτουργώντας ουσιαστικά ως τροφή για τα μικρόβια.

Η εξίδρωση των ριζών είναι μια σύνθετη διαδικασία και οι πολλές ενώσεις που απελευθερώνονται από τις ρίζες δεν έχουν μελετηθεί πλήρως ή δεν κατανοούνται πλήρως.

Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι μερικά από αυτά τα εξιδρώματα είναι αμινοξέα, οργανικά οξέα, σάκχαρα, φαινολικά καθώς και πολυσακχαρίτες.

Τα βακτήρια που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών, βρίσκονται μέσα στη ριζόσφαιρα πολλών φυτικών ειδών.

Όλα αυτά τα εκκρίματα δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί του εδάφους και αντιπροσωπεύουν μία από τις σημαντικότερες συμβιωτικές σχέσεις της φύσης. Για το λόγο αυτό, πολύ περισσότεροι μικροοργανισμοί βρίσκονται απευθείας γύρω από τις ρίζες των φυτών από ό, τι σε άλλες περιοχές του εδάφους.

 

Μιλάμε για τα πρώτα δύο χιλιοστά γύρω από τις ρίζες των φυτών.

Ο βαθμός της αλληλεπίδρασης μεταξύ βακτηρίων και φυτών παίζει ρόλο στον προσδιορισμό της γονιμότητας του εδάφους και της συνολικής υγείας των φυτών.

Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι μικροοργανισμών στη γη, για την υγεία των φυτών απαιτείται ένα καλό μίγμα μυκοριζών, βακτηρίων και Trichoderma.

 

Ωφέλιμα βακτήρια


1. Συνεργάζονται με τα συνθετικά θρεπτικά συστατικά

Τα μικρόβια δεν είναι μόνο  για τις οργανικές καλλιέργειες…

Πολλοί καλλιεργητές έχουν την πεποίθηση πως ένα δεν καλλιεργούν οργανικά,  ο εμβολιασμός του εδάφους είναι σπατάλη των χρημάτων τους. Αυτό σίγουρα και δεν ισχύει.

Τα ωφέλιμα βακτήρια είναι γεγονός πως είναι πιο ανθεκτικά από τις μυκόρριζες όσον αφορά στην επίδραση συνθετικών λιπασμάτων σε αυτά.

Ενώ συνθετικά λιπάσματα μπορούν να σκοτώσουν τις μυκόρριζες, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στην περίπτωση των βακτηρίων τα οποία μπορούν και αντέχουν τα συγκεντρωμένα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών των παραδοσιακών λιπασμάτων.

 

Στην περίπτωση μιας συμβατικής καλλιέργειας, όπου και χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπάσματα, η καλύτερη περίπτωση θα ήταν η εφαρμογή τους στο έδαφος πριν τον εμβολιασμό αυτού με τα ωφέλιμα βακτήρια.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε στο ελάχιστο, την όποια περίπτωση δυσμενούς επίδρασης των λιπασμάτων στη δράση των ωφελίμων βακτηρίων.

 

2. Αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών ουσιών

Είναι σαν μια διαδικασία βραδείας απελευθέρωσης θρεπτικών ουσιών. Άλλη μια περίπτωση που οι βιομηχανίες λιπασμάτων προσπαθούν να μιμηθούν τη μητέρα φύση.

Τα ωφέλιμα βακτήρια διασπούν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους σε άλλα μικρότερα τμήματα τα  οποία και μπορούν να απορροφηθούν ευκολότερα από τις ρίζες των φυτών.

Αυτά τα βακτήρια αποτελούν σημαντικό μέρος των κύκλων άνθρακα και αζώτου και αυξάνουν τη σταθερότητα του αζώτου στο έδαφος. Επίσης, βάσει μελετών, τα συγκεκριμένα βακτήρια έχουν επίσης την ικανότητα σύνθεσης φυτικών ορμονών.

Επιπροσθέτως, ενισχύουν την αντίσταση στο στρες, σταθεροποιούν τα αδρανή του εδάφους, διασπούν την οργανική ύλη και βελτιώνουν τη δομή του εδάφους.

Διατηρούν περισσότερο οργανικό Ν στο έδαφος και άλλα θρεπτικά συστατικά στο σύστημα φυτού-εδάφους, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για λίπασμα N και P ενισχύοντας την απελευθέρωση των θρεπτικών συστατικών.

 

Το αποτέλεσμα της χρήσης τους είναι λοιπόν, η άμεση ευεργετική επίδραση στα φυτά.

Κύκλος αζώτου


Το άζωτο περνάει από διάφορους μετασχηματισμούς πριν τελικά προσληφθεί από τα φυτά. Τα βακτηρίδια βοηθούν αυτές τις διαδικασίες. Το αέριο άζωτο (N2) απορροφάται στο έδαφος, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά σε αυτή τη μορφή. Τα βακτήρια κατόπιν μετατρέπουν το αέριο άζωτο σε ιόντα αμμωνίου (NH4+), τα οποία μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν από τα φυτά. Η μόνη άλλη φυσικά χρησιμοποιούμενη μορφή του αζώτου είναι το NO3-, το οποίο σχηματίζεται  από τους κεραυνούς στην ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια εισέρχεται στο έδαφος μέσω των βροχοπτώσεων. Χωρίς τη μετατροπή του Ν2 σε ΝΗ4+ από ωφέλιμα βακτήρια, τα φυτά θα περίμεναν κυριολεκτικά τις  αστραπές για να προσλάβουν άζωτο.

Νιτροποίηση είναι η μετατροπή του αμμωνίου σε νιτρικό άλας το οποίο είναι τροφή για τα φυτά.

Τα φυτά, επίσης χρησιμοποιούν ως τροφή και το αμμώνιο.

Η δέσμευση του αζώτου είναι η μετατροπή του αζώτου της ατμόσφαιρας σε αφομοιώσιμο άζωτο για τα φυτά. Μόνο ορισμένα βακτήρια είναι σε θέση να δεσμεύουν άζωτο, τα λεγόμενα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια.

Τα βακτήρια έχουν επίσης έμμεση επίδραση στην ανάπτυξη των φυτών, εμποδίζοντας τη δράση διαφόρων παθογόνων παραγόντων. Πώς; Μέσω της παραγωγής χημικών ενώσεων οι οποίες καταστρέφουν τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτοπαθογόνων μυκήτων.

Πολλοί τύποι βακτηρίων παράγουν επίσης ενώσεις που δίνουν αντιβιοτικές ιδιότητες στο έδαφος. Ορισμένα βακτήρια δημιουργούν το δικό τους βιοφίλμ, το οποίο λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα.

Όταν οι βακτηριακές αποικίες καλύπτονται από αυτήν την προστατευτική μεμβράνη, είναι πολύ πιο δύσκολο για τους παθογόνους οργανισμούς να σπάσουν αυτές τις προστατευμένες περιοχές του εδάφους.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για τον καλλιεργητή;


Στο έδαφος, απελευθερώνει ο κάθε παραγωγός το πλήρες δυναμικό των ήδη υπαρχόντων θρεπτικών ουσιών.

Μπορεί επίσης να είστε σε θέση να μειώσετε την ποσότητα των φυτοφαρμάκων που απαιτούνται για την ανάπτυξή των καλλιεργειών.

3. Κάθε διαφορετικό είδος βακτηρίου εξυπηρετεί και διαφορετικό σκοπό


Μερικές φορές θα πρέπει να χαλαρώνουμε λίγο και να αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά για εμάς…

Οι 4 βασικές κατηγορίες βακτηρίων

✔ Πολλά βακτήρια είναι αποσυνθέτες.


Καταναλώνουν απλές ενώσεις άνθρακα, όπως εκχυλίσματα ριζών και φρέσκα απορρίμματα φυτών. Με αυτή τη διαδικασία, τα βακτήρια μετατρέπουν την ενέργεια της οργανικής ύλης του εδάφους σε μορφές χρήσιμες για τους υπόλοιπους οργανισμούς. Ορισμένοι αποσυνθέτες μπορούν να διασπάσουν τα φυτοφάρμακα και τους ρύπους στο έδαφος. Οι αποσυνθέτες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την ακινητοποίηση ή τη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα τους, αποτρέποντας έτσι την απώλεια θρεπτικών συστατικών, όπως το άζωτο, από τη ζώνη ριζοβολίας. Παραδείγματα τέτοιων βακτηρίων είναι οι Ακτινομύκητες και τα Bacillus.✔ Κάποια άλλα βακτήρια σχηματίζουν αμοιβαίες σχέσεις με άλλους οργανισμούς.


Για παράδειγμα συμβιωτικά βακτήρια με φυτά για τη δέσμευση αζώτου. Π.χ. τα βακτήρια του γένους Rhizobium συμβιώνουν με τις ρίζες ορισμένων φυτικών ειδών όπως τα ψυχανθή.

✔ Παθογόνα βακτήρια.


Πρόκειται για βακτήρια επικίνδυνα για τις καλλιέργειες τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα για την αποφυγή σημαντικών οικονομικών ζημιών.

 

✔ Τέλος, θα αναφερθούμε στους λιθότροφους ή χημειοαυτότροφους οργανισμούς οι οποίοι παίρνουν την «ενέργεια τους από τις ενώσεις του αζώτου, του θείου, του σιδήρου ή του υδρογόνου αντί των ενώσεων άνθρακα.

Μερικά από αυτά τα είδη είναι σημαντικά για την κυκλοφορία του αζώτου και την αποικοδόμηση των ρύπων. Για παράδειγμα, τα Nitrosomonas μετατρέπουν την αμμωνία σε νιτρώδη και στη συνέχεια τα Nitrobacter που μετατρέπουν νιτρώδη σε νιτρικά μέσω της ίδιας διαδικασίας. Τα χημειοαυτότροφα περιλαμβάνουν επίσης και ορισμένες ψευδομονάδες.

4. Ταιριάζουν σε κάθε τύπο καλλιεργητή, συμβατικό ή μη

 

Οποιοδήποτε τύπο καλλιεργητή υποστηρίζετε και οποιαδήποτε μορφή καλλιέργειας, π.χ. υδροπονία, τα ωφέλιμα βακτήρια είναι σίγουρα κάτι που σας αφορά.

Θα μπορούσατε εύκολα και μόνοι σας να εμβολιάζετε το έδαφός σας με τα ωφέλιμα βακτήρια αλλά σίγουρα σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση, υπάρχουν και οι ειδικοί.5. Μπορείτε και πρέπει να ανανεώνετε τον εμβολιασμό με βακτήρια τακτικά


Εάν θέλετε να χτίσετε πραγματικά ισχυρά, ανθεκτικά, σούπερ υγιή φυτά, είναι σημαντικό να είστε βέβαιοι ότι αυτά προσλαμβάνουν τα απαραίτητα μίκρο- και μάκρο-θρεπτικά συστατικά. Ένας από τους καλύτερους, πιο βίο-διαθέσιμους τρόπους για να γίνει αυτό είναι ο εμβολιασμός με ευεργετικά μικρόβια.

Ο γενικός κανόνας είναι ο εμβολιασμός μία φορά την εβδομάδα ανεξαρτήτως μέσου καλλιέργειας. Αυτό δίνει στα φυτά σας αρκετό χρόνο μεταξύ των δόσεων, ώστε να μην προκαλέσετε την καταστροφή των θρεπτικών ουσιών αλλά να γίνεται αρκετά συχνά ώστε τα φυτά σας να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη.

 

Ένας ενημερωμένος καλλιεργητής είναι και ένας επιτυχημένος καλλιεργητής!


✔ Είναι απολύτως ασφαλές να προσθέσετε ωφέλιμα βακτήρια στην καλλιέργειά σας είτε είστε ένας βιοκαλλιεργητής είτε ένας συμβατικός καλλιεργητής.

✔ Τα ωφέλιμα βακτήρια είναι τόσο σημαντικά, διότι καθιστούν τα άζωτο και τα μικροθρεπτικά συστατικά περισσότερο βίο-διαθέσιμα για τα φυτά σας.

Στην περίπτωση των καλλιεργειών που αναπτύσσονται στο έδαφος, στην ουσία με τη χρήση των ωφελίμων βακτηρίων ξεκλειδώνουμε τις δυνατότητες του εδάφους. Σε υδροπονικές καλλιέργειες, μειώνουμε σε μεγάλο ποσοστό την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που εφαρμόζουμε.

✔ Όλα τα βακτήρια δεν είναι σαφώς τα ίδια. Υπάρχουν και τα παθογόνα βακτήρια τα οποία θα πρέπει να τα αποφεύγουμε.

✔ Ο εμβολιασμός του μέσου καλλιέργειας ενδείκνυται σε οποιαδήποτε περίπτωση.

✔ Για καλύτερα αποτελέσματα, εμβολιασμός κάθε εβδομάδα.

 

Πηγή

Ρωτήστε έναν καλλιεργητή, τι θα προτιμούσε, ένα χημικό ή ένα οργανικό λίπασμα;Οι απαντήσεις ποικίλουν και για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Εάν τώρα, μπορούσαμε να κάνουμε την ίδια ερώτηση και σε ένα φυτό, η απάντηση μάλλον θα αργούσε να δοθεί γιατί τα φυτά πραγματικά δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών λιπασμάτων.

Αυτό που μοναδικά καταλαβαίνουν τα φυτά είναι πως τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν θρεπτικά συστατικά, και είναι αυτά τα οποία χρειάζονται, μεταξύ άλλων, για να αναπτυχθούν.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των οργανικών και χημικών λιπασμάτων όσον αφορά τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο έδαφος, τα φυτά και το περιβάλλον.

Βάσει λοιπόν ποιών κριτηρίων αποφασίζει ο ευσυνείδητος καλλιεργητής;

 

Καλό θα ήταν να ξεκινούσαμε με την αποσαφήνιση κάποιων όρων προς αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης και παρερμηνείας.

Επάνω στις συσκευασίες των προϊόντων υπάρχουν πολλοί χαρακτηρισμοί, όπως: βιολογικός, ανόργανος, χημικός, συνθετικός, τεχνητός και πάει λέγοντας…

Τα καλά νέα είναι πως για αρχή μπορούμε να περιορισθούμε αλλά και να παραμείνουμε σε δύο βασικούς χαρακτηρισμούς, στο οργανικός και χημικός και η τελική επιλογή μας να γίνει σύμφωνα με αυτούς.

 

Οργανικά (βιολογικά) λιπάσματα

Οι λέξεις "βιολογικό" ή "φυσικό" στην προκειμένη περίπτωση απλά σημαίνουν ότι το προϊόν επεξεργάζεται ελάχιστα και οι θρεπτικές ουσίες παραμένουν συνδεδεμένες στις φυσικές τους μορφές αντί να εξάγονται και να εξευγενίζονται.

Το οργανικό λίπασμα συνήθως παρασκευάζεται από φυτικά ή ζωικά απόβλητα ή κονιοποιημένα ορυκτά. Παραδείγματα είναι η κοπριά και οι κομπόστες.

Συνήθως πωλούνται ως "βελτιωτικά εδάφους" και όχι ως λιπάσματα, επειδή οι αναλογίες θρεπτικών συστατικών είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν.

Τα οργανικά λιπάσματα μπορούν να υποστούν επεξεργασία σε ένα εργοστάσιο ή, στην περίπτωση της κοπριάς, σε μια γεωργική εκμετάλλευση.

 

Πλεονεκτήματα οργανικών λιπασμάτων:


• Εκτός από την απελευθέρωση θρεπτικών ουσιών, καθώς τα οργανικά λιπάσματα διασπώνται, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και αυξάνουν την ικανότητά του να συγκρατεί νερό και θρεπτικά συστατικά. Με τον καιρό, τα οργανικά λιπάσματα θα κάνουν το χώμα και τα φυτά σας υγιή και ισχυρά.

• Δεδομένου ότι πρόκειται για τα τελικά λιπάσματα βραδείας απελευθέρωσης, είναι πολύ δύσκολο να υπερλιπάνετε και τελικά να βλάψετε την καλλιέργειά σας.

• Υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος συσσώρευσης τοξικών χημικών ουσιών και αλάτων που μπορεί να είναι ολέθρια για τα φυτά.

• Τα οργανικά λιπάσματα είναι ανανεώσιμα, βιοδιασπώμενα, βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον.

• Αν και το κόστος των έτοιμων οργανικών λιπασμάτων είναι αρκετά υψηλό, θα μπορούσε κάποιος καλλιεργητής να φτιάξει το δικό του οργανικό λίπασμα (μέσω κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων).Μειονεκτήματα των οργανικών λιπασμάτων:


• Απαιτούνται μικροοργανισμοί για να διασπάσουν και να απελευθερώσουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Δεδομένου ότι χρειάζονται ζέστη και υγρασία για να κάνουν τη δουλειά τους, η αποτελεσματικότητα του οργανικού λιπάσματος περιορίζεται εποχιακά. Τα καλά νέα είναι ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί λαμβάνουν ενέργεια από την αποσύνθεση φυτικών και ζωικών ουσιών, οπότε η εφαρμογή οργανικού λιπάσματος παρέχει μια ολοκληρωμένη συσκευασία θρεπτικών συστατικών για το χώμα σας.

• Τα οργανικά λιπάσματα καταρρέουν σύμφωνα με τους κανόνες της φύσης, έτσι ώστε να μην απελευθερώνουν, τελικά, τα θρεπτικά συστατικά μόλις τα χρειάζεστε. Πρέπει να είστε υπομονετικοί - δε θα δείτε βελτίωση μέσα σε μία νύχτα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να δείτε μια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών στα φυτά σας κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών έως ότου η πρώτη εφαρμογή δείξει τις πραγματικές της προθέσεις και δυνατότητες. Μην απογοητευτείτε! Ο επιμένων νικά!

• Οι αναλογίες θρεπτικών ουσιών είναι συχνά άγνωστες και το συνολικό ποσοστό είναι χαμηλότερο από ότι στα χημικά λιπάσματα. Ωστόσο, ορισμένα βιολογικά προϊόντα, έχουν υψηλότερα ποσοστά σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

• Υπάρχει περίπτωση, λόγω του τρόπου εφαρμογής των οργανικών λιπασμάτων, πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία να χαθούν (να ξεπλυθούν) σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Χημικά λιπάσματα


Τα χημικά λιπάσματα (που ονομάζονται επίσης ανόργανα, συνθετικά, τεχνητά ή κατασκευασμένα) έχουν εξευγενιστεί για να εκχυλίσουν τα θρεπτικά συστατικά και να τα δεσμεύσουν σε συγκεκριμένες αναλογίες μαζί με άλλες χημικές ουσίες.

Αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι κατασκευασμένα από πετρελαιοειδή, πετρώματα ή ακόμη και οργανικές πηγές.

 

Μερικές από τις χημικές ουσίες μπορεί να είναι φυσικές, αλλά η διαφορά είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά σε χημικά λιπάσματα εξευγενίζονται στην καθαρή τους κατάσταση και απογυμνώνονται από ουσίες που ελέγχουν τη διαθεσιμότητα και τη διάσπασή τους, κάτι που σπάνια συμβαίνει στη φύση.

Πλεονεκτήματα χημικών λιπασμάτων:


• Δεδομένου ότι τα θρεπτικά συστατικά είναι άμεσα διαθέσιμα στα φυτά, η βελτίωση εμφανίζεται μέσα σε λίγες ημέρες.

• Παρασκευάζονται με συγκεκριμένο τρόπο για να παράγουν την ακριβή αναλογία των επιθυμητών θρεπτικών ουσιών.

• Η τυποποιημένη πλέον ετικέτα καθιστά εύκολη την κατανόηση των αναλογιών των περιεχόμενων θρεπτικών στοιχείων.

• Αποτελούν μια φθηνή λύση.

 

Μειονεκτήματα χημικών λιπασμάτων:

• Τα χημικά λιπάσματα προέρχονται κυρίως από μη ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων.

• Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών αλλά δεν κάνουν τίποτα για να στηρίξουν το έδαφος. Δεν προωθούν τη ζωή ή την υγεία του εδάφους ή τη δομή του εδάφους. Στην πραγματικότητα, τα χημικά λιπάσματα δεν αντικαθιστούν πολλά ιχνοστοιχεία που σταδιακά εξαντλούνται από επαναλαμβανόμενες καλλιέργειες φυτών, με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη καταστροφή του εδάφους.

• Επειδή τα θρεπτικά συστατικά είναι άμεσα διαθέσιμα, υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής λίπανσης μιας καλλιέργειας. Αυτό όχι μόνο μπορεί να κάψει τα φυτά αλλά να αναστατώσει ολόκληρο το οικοσύστημα.

• Τα χημικά λιπάσματα έχουν την τάση να διεισδύουν ή να απομακρύνονται από τα φυτά, απαιτώντας συνεχώς πρόσθετες εφαρμογές.

• Επαναλαμβανόμενες εφαρμογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε τοξική συσσώρευση χημικών ουσιών όπως το αρσενικό, το κάδμιο και το ουράνιο στο έδαφος. Αυτές οι τοξικές χημικές μάλλον τελικά καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή.

• Η μακροπρόθεσμη χρήση χημικού λιπάσματος μπορεί να αλλάξει το pH του εδάφους, να αναστατώσει τα ευεργετικά μικροβιακά οικοσυστήματα, να αυξήσει τα παράσιτα και ακόμη και να συμβάλει στην απελευθέρωση αερίων θερμοκηπίου.

 

Κάνοντας τελικά τη σωστή επιλογή

Είναι πλέον καιρός να απομυθοποιήσουμε τόσο τα οργανικά όσο και τα ανόργανα προϊόντα θρέψης.

Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα συστατικά που περιέχονται σε αυτά τα προϊόντα, καθώς και στην εκπαίδευσή μας για το πώς, γιατί και από πού προήλθαν, θα βοηθούσε πολύ στη λήψη καλύτερων αποφάσεων σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο χωράφι.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο είναι πως με το οργανικό λίπασμα ταΐζουμε το έδαφος ενώ με το χημικό, το φυτό.

 

Σίγουρα χρειάζονται και τα δύο διότι το φυτό θα συγκομισθεί και θα φύγει, δίνοντας σαφώς εισόδημα στο παραγωγό.

Αυτό όμως που μένει είναι το χώμα, το οποίο εάν καταστραφεί, το επόμενο φυτό δε θα ευδοκιμήσει.

Από την άλλη, ο κόσμος δεν μπορεί να τραφεί μόνο με κοπριά και κομπόστα.

Υπάρχει για ακόμη μία φορά η ανάγκη του μέτρου και της σωστής χρήσης των σκευασμάτων.
Εφαρμογή των χημικών λιπασμάτων χωρίς υπερβολές, με το σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο.

Πηγή

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 09:19

Πληρωμή σε δικαιούχους αγρότες απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Written by

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή έγινε το διάστημα από 17/1/2020 έως 21/01/2020 και αφορά 91 δικαιούχους.
Το σύνολο των δικαιούχων που πληρώθηκαν ανέρχονται σε 91 και το συνολικό ποσό που κατεβλήθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανέρχεται σε 706.561,86 ευρώ.

Τα ποσά στο pdf παρακάτω.

 

Πηγή

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, υπό τον τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», θα αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το σχέδιο νόμου αναφέρει οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.

Για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, κατατάσσονται από 1/1/2020 σε έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες, των οποίων η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για το κλάδο κύριας σύνταξης αντιστοιχεί:

Ποσά μηνιαίων εισφορών κλάδου σύνταξης σε ευρώ

1η κατηγορία
Για το 2020 - 87
Για το 2021 - 89
Για το 2022 - 91

2η κατηγορία
Για το 2020 - 104
Για το 2021 - 107
Για το 2022 - 110

3η κατηγορία
Για το 2020 - 132
Για το 2021 - 136
Για το 2022 - 139

4η κατηγορία
Για το 2020 - 166
Για το 2021 - 171
Για το 2022 - 175

5η κατηγορία
Για το 2020 - 207
Για το 2021 - 212
Για το 2022 - 218

6η κατηγορία
Για το 2020 - 280
Για το 2021 - 288
Για το 2022 - 295

Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία από τις (έξι) ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη σε μία από τις έξι είναι υποχρεωτική. Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία κατατάσσεται υποχρεωτικά στη πρώτη.Ο ασφαλισμένος μπορεί με αίτησή του να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία να επιλέξει κατώτερη.

H αίτηση επιλογής δύναται να υποβάλλεται και ηλεκτρονικά.Αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται οποτεδήποτε, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης.

Σε πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι ασφαλισμένοι επιλέγουν εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμουτην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν άλλως κατατάσσονται στη πρώτη ασφαλιστική κατηγορία.

Οι ανωτέρω ασφαλισμένοι κατατάσσονται υποχρεωτικά για τον κλάδο υγείας στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία που κατατάσσονται για τον κλάδο κύριας σύνταξης.

Aπό 1/1/2023 τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ' έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου δια του δύο (2). Ο ανωτέρω συντελεστής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερος του ποσοστού μεταβολήςτου μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω συντελεστή το ποσόν της εισφοράς παραμένει στα επίπεδα του προηγουμένου έτους5. Υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ΟΓΑ έχουν:
α. οι ασφαλισμένοι κατά το άρθρο 55 του ν.4387/2016, αγρότες και λοιπές κατηγορίες, οι οποίοι σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις ασφαλίζονται ή αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία στον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

β. Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, και οι οποίοι απασχολούνται εποχικά για χρονικό διάστημα μέχρι 150 ημέρες ετησίως σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, οι οποίες μεταποιούν, τυποποιούν και διακινούν προϊόντα εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και κάθε είδους εκτροφών, και οι οποίοι συνεχίζουν να ασφαλίζονται ως αυτοτελώς απασχολούμενοι αγρότες, εξαιρούμενοι της ασφάλισής τους ως μισθωτοί για την απασχόλησή τους αυτή. Το συνολικό χρονικό διάστημα των 150 ημερών μπορεί να κατανεμηθεί κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τις ανάγκες τις επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.

γ. Τα πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στο μέτρο της πρώιμης παύσης της γεωργικής δραστηριότητας σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) υπ` αριθμ. 1096/88 του Συμβουλίου της 25ης Απριλίου 1988, σχετικά με την καθιέρωση κοινοτικού καθεστώτος για την ενθάρρυνση της παύσης της γεωργικής δραστηριότητας. Η ένταξη στο ανωτέρω μέτρο δεν αποτελεί λόγο διακοπής της ασφάλισης των αγροτών στον Ε.Φ.Κ.Α., τόσο για τους δικαιούχους όσο και τις συζύγους τους. Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου, και μέχρι συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους, οι εντασσόμενοι σε αυτό αγρότες και οι σύζυγοί τους, λογίζονται ως ενεργοί αγρότες σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Τα ανωτέρω ισχύουν ακόμα και σε περίπτωση που το μέτρο λήξει πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας των εντασσομένων σε αυτό.

δ. Στους κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών, καθώς και στα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μέχρι 100kW.

Από 1/1/2020 οι ασφαλισμένοι στο Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ, καταβάλλουν την ακόλουθη εισφορά:

1η κατηγορία - 2 ευρώ

2η κατηγορία - 2 ευρώ

3η κατηγορία - 3 ευρώ

4η κατηγορία - 3 ευρώ

5η κατηγορία - 4 ευρώ

6η κατηγορία - 6 ευρώ

Η εισφορά υπέρ Αγροτικής εστίας συνεισπράττεται με τις εισφορές για τον κλάδο σύνταξης.

Από 1/1/2020 η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ ορίζεται:

1η (υποχρεωτική) - 3 για υγεία σε χρήμα 29 για υγεία σε είδος

2η κατηγορία - 3 για υγεία σε χρήμα 35 για υγεία σε είδος

3η κατηγορία - 3 για υγεία σε χρήμα 35 για υγεία σε είδος

4η κατηγορία - 3 για υγεία σε χρήμα 35 για υγεία σε είδος

5η κατηγορία - 3 για υγεία σε χρήμα 35 για υγεία σε είδος

6η κατηγορία - 3 για υγεία σε χρήμα 35 για υγεία σε είδος

Από 1-1ου-2023 τα κατά την προηγούμενη παράγραφο ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ' έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου δια του δύο (2). Ο ανωτέρω συντελεστής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερος του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω συντελεστή το ποσόν της εισφοράς παραμένει στα επίπεδα του προηγουμένου έτους. Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ κατατάσσονται υποχρεωτικά για τον κλάδο υγείας στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία που επιλέγουν για τον κλάδο κύριας σύνταξης.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του προσχεδίου του ασφαλιστικού Βρούτση, που αντικαθιστά το άρθρο 36 του νόμου Κατρούγκαλου.

Ένα καλό νέο για τους χιλιάδες μισθωτούς που ασκούν ταυτόχρονα ελεύθερο επάγγελμα ή έχουν παράλληλα και αγροτική δραστηριότητα επιφυλάσσει το σχέδιο Βρούτση για το ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 32 του προσχεδίου, μισθωτοί που ασκούν ταυτόχρονα και ελεύθερο επάγγελμα ή αγροτική δραστηριότητα, θα πληρώνουν μόνο μια εισφορά προς τον ΕΦΚΑ, δηλαδή αυτήν που παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό τους.

Μέχρι σήμερα με το νόμο Κατρούγκαλου, μισθωτοί με αγροτική δραστηριότητα καλούνταν να πληρώσουν και δεύτερη εισφορά (για την αγροτική τους δραστηριότητα), εφόσον το καθαρό τους εισόδημα από αυτήν την αγροτική τους δραστηριότητα ήταν έως 4.923 ευρώ.

Βέβαια, όπως προβλέπεται στο ίδιο νομοσχέδιο, αν κάποιος είναι μισθωτός σε δυο ή τρεις για παράδειγμα εργοδότες, θα καλείται να πληρώνει μια εισφορά για κάθε μισθωτή απασχόληση που έχει..

 

Πηγή

Αυξηµένη ζήτηση γνωρίζει το ελληνικό ακτινίδιο από τις αρχές του έτους, µε τους παράγοντες της αγοράς να εκτιµούν πως εφόσον «συνεχιστεί ο χειµώνας» µέχρι και τα τέλη του Φεβρουαρίου, οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να βαίνουν αυξανόµενες.

Σε αυτό το εµπορικό µείγµα που διαµορφώνει η περιορισµένη παραγωγή στο Βόρειο Ηµισφαίριο αλλά και η βαρυχειµωνιά έχει σηµειωθεί µια αύξηση της τιµής αναχώρησης κοντά στα 5 λεπτά το κιλό. Σηµειώνεται ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει τον Μάιο για τους συνεταιρισµούς, οπότε θα διαµορφωθεί και η τιµή του παραγωγού. Ωστόσο µέχρι στιγµής από τις αγοραπωλησίες ανάµεσα σε παραγωγούς και εµπόρους τα δεδοµένα δίνουν µέση τιµή στα 55 λεπτά το κιλό. Υπενθυµίζεται ότι την περασµένη χρονιά η τιµή παραγωγού κυµάνθηκε από τα 37 µέχρι τα 45 λεπτά το κιλό.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για µια καλή χρονιά σε γενικές γραµµές για το ακτινίδιο, µε µοναδικό σκοτεινό  σηµείο τις αποστολές χύµα στην Ιταλία, οι οποίες αφενός στερούν ποσοστά επί της προστιθέµενης αξίας του εγχώριου προϊόντος, αφετέρου βγάζουν από τη δύσκολη θέση την τυποποίηση της γειτονικής ‘χώρας που φέτος είχε µειωµένη παραγωγή να διαχειριστεί. Να σηµειωθεί ότι στοιχεία µελέτης του Incofruit Hellas έδειξαν ότι η µέση τιµή που πλήρωσαν οι Ιταλοί το 2018 για το ελληνικό ακτινίδιο ήταν στα 57 λεπτά το κιλό, ενώ κατόπιν οι ίδιοι πωλούσαν και τα δικά µας ακτινίδια µε µέση τιµή στα επίπεδα των 1,5 ευρώ το κιλό.

Πηγή

Η Bayer και η Atomwise, ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) που χρησιμοποιείται την ανακάλυψη φαρμάκων, ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την ανάπτυξη δύο προγραμμάτων φυτοπροστασίας.

Οι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αύξηση της ανθεκτικότητας των ζιζανίων, των εντόμων και των μυκήτων στα υπάρχοντα προϊόντα στην αγορά, συνεπώς απαιτούνται νέοι μηχανισμοί δράσης για αποτελεσματική, ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των εχθρών. Ανάλογα με την εξέλιξη και τα αποτελέσματα των προγραμμάτων, η Bayer θα προωθήσει τις ενώσεις που θα προκύψουν σε δοκιμές στον αγρό  και σε περαιτέρω ανάπτυξη.

«Η έρευνα για την φυτοπροστασία ενισχύεται από την επιστήμη των δεδομένων (data science), η οποία μπορεί να βοηθήσει ώστε να περάσουμε από τις καθιερωμένες μεθόδους σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που επιταχύνει τη διαδικασία της ανακάλυψης βάσει υποθέσεων», δήλωσε ο Axel Trautwein, Επικεφαλής του τμήματος έρευνας Small Molecules του Τομέα Crop Science της Bayer. «Είμαστε ενθουσιασμένοι από όσα είδαμε στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και προσβλέπουμε στα αποτελέσματα αυτής της εκτεταμένης συνεργασίας».

«Η ανάπτυξη χημικών ενώσεων για τη γεωργία είναι εξίσου δύσκολη όσο και η ανάπτυξη φαρμάκων», δήλωσε ο Δρ. Abraham Heifets, Διευθύνων Σύμβουλος της Atomwise. «Οι προσπάθειες ανάπτυξης νέων λύσεων ακόμη και για τους πλέον ενδιαφέροντες στόχους δεν απέδωσαν στο παρελθόν. Τώρα, όμως, οι μοναδικές τεχνολογικές μας καινοτομίες μας παρέχουν τη δυνατότητα να αντιπαραβάλλουμε δισεκατομμύρια νέες χημικές δομές έναντι πρωτεϊνών για τις οποίες δεν διαθέτουμε πληροφορίες για τη δομή τους ή ήδη γνωστών κατηγοριών φαρμάκων. Έχουμε δείξει επανειλημμένα ότι η τεχνολογία μας είναι αποτελεσματική χρησιμοποιώντας ομόλογα μοντέλα και προβλέποντας τη δέσμευση τους στις πρωτεΐνες διαφόρων ειδών, ιδιότητα σημαντική, τόσο για την εκλεκτικότητα, όσο και για το ευρύ φάσμα δράσης. Η Bayer ήταν ένας μεγάλος συνεργάτης και είμαστε ενθουσιασμένοι που οι ενώσεις που ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια μας, προχωρούν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Atomwise θα λαμβάνει προκαταβολική χρηματοδότηση για έρευνα, χρηματική αποζημίωση σε κάθε στάδιο ανάπτυξης που στέφεται με επιτυχία και δικαιώματα όταν τα προϊόντα θα διατεθούν στο εμπόριο.

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 46

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Λίπανση Ελιάς

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ