Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

 • OPTYSIL RUM

Κατηγορίες

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

 

Τα μυρμήγκια είναι έντονα κοινωνικά, ζουν κατά ομάδες δημιουργώντας κοινωνίες. Υπάρχει ταξική διάρθρωση της φωλιάς με βασίλισσα, νύμφες, πολλές άγονες εργάτριες και τα αρσενικά. Στην φωλιά, το κάθε μυρμήγκι ξεχωριστά επιτελεί ένα συγκεκριμένο έργο, από την φύλαξη της φωλιάς ως την αποθήκευση και την τακτοποίηση των τροφών.

Όταν τα μυρμήγκια εισέρχονται στα κτίρια δημιουργούν προβλήματα, μολύνουν το φαγητό και μερικές φορές δημιουργούν καταστροφές και στο κτίριο. Μερικά μυρμήγκια επίσης δαγκώνουν, κεντρίζουν και επειδή μεταφέρουν με το σώμα τους μικρόβια υπάρχει και κίνδυνος μόλυνσης του ανθρώπου. Σχετικά, όμως, λίγα είδη μυρμηγκιών εισβάλουν στα κτίρια και ακόμα λιγότερο φωλιάζουν στο εσωτερικό τους.

Όταν τα μυρμήγκια ξεκινούν και μολύνουν σπίτια και να επιτίθενται σε ανθρώπους σε αυλές σπιτιών και σε πάρκα, υπάγονται στην κατηγορία των ενοχλητικών εντόμων. Κάποια είδη μπορούν επίσης να αποτελέσουν και ένα δημόσιο πρόβλημα υγείας και μικρύνουν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα προξενώντας φωτιά.

Τα τρία  πιο σημαντικά είδη για τη Δημόσια Υγεία είναι τα εξής:

 • Monomorium pharaonis (Μυρμήγκι Φαραώ) 

Μικρού μεγέθους περίπου 2 mm με την βασίλισσα να φτάνει τα 6 mm, κίτρινα και σχεδόν διαφανή μυρμήγκια. Το μικροσκοπικό μυρμήγκι συχνάζει στις κουζίνες των σπιτιών  και  σε χώρους νοσοκομείων. Ο βιολογικός κύκλος δεν ξεπερνάει τους δύο μήνες ενώ η βασίλισσα μπορεί να ζήσει για πολλά έτη.

 • Lasius niger (μαύρο μυρμήγκι).

Το Lasius niger (μαύρο μυρμήγκι) είναι μικρού μεγέθους 3 - 5 mm με την βασίλισσα να φτάνει και τα 15 mm. Αποτελεί το ποιο κοινό είδος στην Ελλάδα. Μπορεί να αποδειχθούν πραγματικός μπελάς όταν εισέλθουν σε κατοικημένο χώρο. Δημιουργεί μεγάλες αποικίες, κάθε αποικία έχει πολλές βασίλισσες πολλαπλασιάζονται μέσα στην υπάρχουσα αποικία και την επεκτείνουν. Οι εργάτες ζουν περίπου 50-70 ημέρες.

 • Μυρμήγκι της Αργεντινής (Linepithema humile)

Οι εργάτες έχουν μήκος 1.6–2.8 mm και είναι ανοιχτόχρωμα. Είναι πολύ μικρά και μπορούν να περάσουν από ανοίγματα ενός χιλιοστού. Στην φύση φωλιάζουν κάτω από υπολείμματα φύλλων στο έδαφος. Όμως πολύ συχνά δημιουργούν αποικία σε αστικούς χώρους και ειδικότερα σε σχισμές τσιμέντου, σε σανίδες και ξύλα ακόμα και μέσα σε ανθρώπινες κατοικίες. Εισβάλλουν συχνότερα μέσα σε κατοικίες έπειτα από έντονη βροχή καθώς η φωλιά τους πλημμυρίζει. Θεωρούνται δύσκολο να αντιμετωπιστούν διότι η αποικία μπορεί να έχει 2-3 βασίλισσες με αποτέλεσμα την διατήρηση της φωλιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Βιολογία και Συμπεριφορά Μυρμηγκιών. 

Η κοινωνία τους αποτελείται από μια η περισσότερες βασίλισσες (γόνιμα θηλυκά έντομα), από τους εργάτες ή στρατιώτες (στείρα θηλυκά άτομα) και από αρσενικά άτομα. Οι φωλιές ή αποικίες των μυρμηγκιών ποικίλουν σε μέγεθος και πολλές φορές αποτελούνται από εκατομμύρια μέλη. Στις αποικίες συνεργάζονται υποδειγματικά και με άψογο καταμερισμό εργασίας ο οποίος είναι εντυπωσιακός.  Η επιτυχία τους σε τόσα πολλά περιβάλλοντα έχει αποδοθεί στην κοινωνική τους οργάνωση και την ικανότητά τους να τροποποιούν οικοτόπους, να αξιοποιούν πόρους και να αμύνονται. Όλες οι αποικίες παρουσιάζουν καταμερισμό εργασίας, επικοινωνία μεταξύ των ατόμων, και ικανότητα επίλυσης περίπλοκων προβλημάτων. 

Τα μυρμήγκια ευημερούν σχεδόν σε όλα τα οικοσυστήματα, και αποτελούν ίσως και το 15-25% της βιομάζας των ζώων της ξηράς 

Μια αποικία μυρμηγκιών έχει την βασίλισσα, και πολυάριθμους εργάτες. Η βασίλισσα όπως και οι εργάτες είναι θηλυκού γένους. Αποκλειστικά υπεύθυνες για την εναπόθεση ωών, οι βασίλισσες είναι απόλυτα εξαρτώμενες από τους εργάτες που παρέχουν τροφή στους μη εργάτες, αναπτύσσοντας τις προνύμφες και τους κηφήνες στη φωλιά. Η βασίλισσα μένει στην φωλιά και έχει σαν μοναδική φροντίδα να γεννά αυγά.

 Οι εργάτες είναι τα μυρμήγκια που βλέπουμε να μεταφέρουν την τροφή ή να σκάβουν τις φωλιές. Υπάρχουν και τα αρσενικά τα οποία βρίσκονται ζωντανά κάποιες εποχές στην φωλιά. Η μόνη τους δουλειά είναι να ζευγαρώσουν με την βασίλισσα. Μετά το ζευγάρωμα συνήθως πεθαίνουν.

Ακολουθώντας τις φερομόνες κυνηγούν νέες πηγές τροφής σε απόσταση 90 μέτρων ή και περισσότερο από τη φωλιά. Οι εργάτες συνεχώς μεταφέρουν την τροφή πίσω στην αποικία βάση της τοποθεσίας και του είδους. Καθώς την καταναλώνουν μόνοι τους, μοιράζονται το φαγητό και με αυτούς που δεν συλλέγουν τροφή και βοηθούν και στην ανάπτυξη των προνυμφών με μια διαδικασία που λέγεται τροφαλαξία.

Η διατροφή τους αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα υλών. Μπορούν να τραφούν ως αρπακτικά με άλλα έντομα, ως πτωματοφάγα με νεκρούς οργανισμούς και έμμεσα ως φυτοφάγα με την μεταφορά φυτικών ιστών στις φωλιές. Κάποια είδη θεωρούνται μυκητοφάγα. Επίσης εκμεταλλεύονται τα μελιτώδη εκκρίματα (μελιτώματα) διαφόρων μυζητικών εντόμων όπως αφίδες (μελίγκρες), ψύλλες και κοκκοειδή και για αυτό τα συναντάμε πολλές φορές πάνω στα φύλλα.

Όταν οι εργάτες συλλέξουν την επιθυμητή ποσότητα τροφής τότε επιστρέφουν στις φωλιές τους για να ταΐσουν τα πιο νεαρά άτομα. Τέλος, στην φωλιά αποθηκεύουν τροφή και την μοιράζουν στα νεαρά άτομα όταν δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη τροφή στο περιβάλλον.

Κίνδυνοι για την δημόσια υγεία

Είναι πιθανοί φορείς μικροβίων, καθώς μπορεί να περάσουν από περιοχές με απορρίμματα και να τα μεταφέρουν. Δεν μεταφέρουν κάποια ασθένεια στον άνθρωπο. Δημιουργούν πρόβλημα με την παρουσία τους σε χώρους υγιεινής όπως μπάνια και κουζίνες. Επίσης είναι πιθανό να κάνουν φωλιές σε ηλεκτρολογικό υλικό η σε άλλα σημεία που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. 

Μέτρα φυσικής προστασίας είναι τα εξής:

 • καθαρίζουμε το χώρο από τροφές που αρέσουν στα μυρμήγκια
 • ασφαλίζουμε τις τροφές που αρέσουν στα μυρμήγκια για να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές
 • αλλαγές στην διακόσμηση για την αποθάρρυνση και την δημιουργία δυσκολιών στην είσοδο των μυρμηγκιών στα κτήρια
 • περιορισμός στις πηγές υγρασίας και περιορισμός των διαρροών
 • μετακίνηση των φυτών που προσελκύουν τα μυρμήγκια. 

Πρόληψη – Αντιμετώπιση  -  Παγίδες

Για παρακολούθηση προτείνονται οι  κολλητικές  παγίδες. 

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/vebicolla-detail.html

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/entomoktona-vioktona/pubex-ant-bait-detail.html

Αντιμετώπιση με ψεκασμό ή Σκόνες επίπασης. 

Για την άμεση αντιμετώπιση τους, χρησιμοποιούνται  εντομοκτόνα  υγειονομικής σημαίας τα οποία θανατώνουν τα έντομα σε λίγες ώρες.

Ο ψεκασμός θα πρέπει:

 • Να στοχεύει σε εσωτερικά ίχνη μυρμηγκιών και σε τοίχους/δάπεδα κοντά στο σημείο που βρίσκεται η τροφή.
 • Συμπεριλαμβάνει τυπικές πλευρές εισόδου γύρω από παράθυρα και πόρτες, αγωγούς αποχέτευσης και σωλήνες.

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/bombex-perm-25cs-detail.html

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/draker-10-2-detail.html

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/draker-rtu-400ml-detail.html

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/ficam-w-15gr-detail.html

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/pubex-l-detail.html

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/redy-400-ml-detail.html

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/k-othrine-250wg-40gr-detail.html

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/cypermethrin-octavius-hunt-6-75fu-detail.html

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/pubex-plus-%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CF%83-1-%CE%BA%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%8D-detail.html

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/entomoktona-vioktona/duracid-pw-detail.html

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/kerbofos-0,46-dp-detail.html

Αντιμετώπιση με ειδικά gel

 • Οι εσωτερικές περιοχές θα πρέπει να καθαριστούν και οι εναλλακτικές πηγές τροφής να αλλάξουν πριν την εφαρμογή.
 • Τα δολώματα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε μέρη όπου δε θα μετακινηθούν από τυχόν καθαρισμό, και προτιμότερα κοντά σε περιοχές όπου υπάρχουν αποικίες μυρμηγκιών.
 • Θα πρέπει να αποφεύγονται οι περιοχές στις οποίες προηγουμένως έχει ψεκαστεί με  εντομοκτόνο.
 • Τα εξωτερικά δολώματα θα πρέπει να εστιάζουν σε δραστήρια μυρμήγκια και να τοποθετούνται όσο το δυνατό πιο κοντά στη φωλιά.
 • Τα δολώματα πρέπει να τοποθετούνται σε μη πορώδεις επιφάνειες και να προστατεύονται από τη βροχή με τα δολώματα, τα οποία μεταφέρονται στις φωλιές, μπορούν να εξοντωθούν οι βασίλισσες και οι εργάτριες που βρίσκονται εκεί. 
 • Το gel εφαρμόζεται ανάλογα με την προσβολή σε σταγονίδια (μεγέθους φακής) σε ντουλάπια, μεντεσέδες, στο μπάνιο και σε λοιπούς εσωτερικούς χώρους.
 • Εξασφαλίζουμε άριστα αποτελέσματα ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρών προσβολών, όπως όταν έχουν κάνει φωλιές στους εσωτερικούς χώρους. 

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/entomoktona-vioktona/advion-ant-gel-30gr-detail.html

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/max-force-quantum-4gr-detail.html

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/fourmidor-gel-25gr-detail.html

 

Αντιμετώπιση με κοκκώδες εντομοκτόνα 

Ετοιμόχρηστο εντομοκτόνο δόλωμα επαφής και στομάχου για την καταπολέμηση μυρμηγκιών. 

Διασκορπίζεται πάνω ή κοντά σε μυρμηγκοφωλιές ή σε επιφάνειες που συχνάζουν τα μυρμήγκια. Μετά την κατάποσή του δολώματος, το μυρμήγκι επιστρέφοντας στην αποικία μοιράζει το εντομοκτόνο μεταξύ των μελών της αποικίας, προκαλώντας με αλυσιδωτή δράση την καταστροφή της. 

 

https://www.agrofitiki.com/online-store/ygeionomika-proionta/mirmex-gr-detail.html

 

Κανένα αποτέλεσμα

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Λίπανση Ελιάς

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ